facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Τσίπρας και Ζάεφ πήραν το βραβείο «Ewald von Kleist»

Με το ετήσιο βραβείο «Ewald von Kleist» τιμήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ως αναγνώριση της προσφοράς τους υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών των Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ έδωσε συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας πως «επέδειξαν θάρρος για να λύσουν με καλό τρόπο και στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία ένα σημαντικό πρόβλημα και σας συγχαίρω γι αυτή την επιτυχία».

Παράλληλα παρατήρησε πως υπάρχουν νέες καταστάσεις και νέες ιδέες, είναι η εποχή της συνεργασίας, να ακούει κανείς και όχι να έχει δίκιο, να ακούμε περισσότερο, αντί να λέμε στον άλλον τι να κάνει.

«Ποτέ δεν πίστευα και ιδίως στις δύσκολες εποχές του 2015 ότι 4 χρόνια μετά θα βρισκόμουν εδώ και θα παραλάμβανα αυτό το Βραβείο από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Ποτέ μην λες ποτέ», ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την απονομή στον ίδιο και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ του Βραβείου Ewald von Kleist στο Μόναχο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αλλά και τον Μάθιου Νίμιτς για τη συμβολή τους και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τις βάσεις για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

«Σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα όχι ως μια αφηρημένη έννοια, αλλά την ελπίδα ως μια συγκεκριμένη προοπτική, που βασίζεται σε πραγματικές λύσεις και συμβιβασμούς, μια ελπίδα που βασίζεται στο κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα, βασίζεται στη φιλία και στις σχέσεις καλής γειτονίας", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμα πως οι νέοι της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας θα χτίσουν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι λίγο πριν την παραλαβή του βραβείου έστειλε ένα μήνυμα στον Ζόραν Ζάεφ στο οποίο του επεσήμανε: «Το πιο σημαντικό βραβείο για μας είναι ότι βάζουμε τα θεμέλια για την πραγματική φιλία των λαών μας». «Αυτό το βραβείο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός «δεν ανήκει σε εμάς αλλά ανήκει στους λαούς μας».

Ζάεφ: «Είμαστε εδώ απόψε με τον Αλέξη για να σας μιλήσουμε για τα Βαλκάνια του μέλλοντος»

«Είμαστε εδώ απόψε με τον Αλέξη για να σας μιλήσουμε για τα Βαλκάνια του μέλλοντος» είπε ο Ζόραν Ζάεφ, στην ομιλία του μετά την απονομή του βραβείου Ewald von Kleist στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ζάεφ επικέντρωσε σε τρεις λέξεις κλειδιά: Ελπίδα, διάλογος και συνεργασία. «Είναι καιρός επιλογής: μπροστά ή πίσω» συμπλήρωσε.

Δείτε την απονομή του βραβείου Ewald von Kleist απόψε στο Μόναχο



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας και Ζάεφ πήραν το βραβείο «Ewald von Kleist»"

Ζάεφ στη Deutsche Welle: "Είμαι Μακεδόνας, από τη Βόρεια Μακεδονία"

Συνέντευξη στην DW παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Μεταξύ άλλων δηλώνει ότι "είναι Μακεδόνας" και λέει ότι η φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα θα κρατήσει "ως το τέλος της ζωής του".

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Μπάχρι Κάνι για το σλαβομακεδονικό πρόγραμμα της Deutsche Welle στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που δέχθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας, πλέον, Μακεδονίας, εστιάζει ακριβώς σε αυτή τη μετονομασία: «Γεννηθήκατε ως Μακεδόνας, πείτε μου, πώς νιώθετε όταν πρέπει να πείτε σε κάποιον ότι είστε από τη Βόρεια Μακεδονία;» Η απάντηση Ζάεφ είναι η εξής: «Πρώτον, παραμένω Μακεδόνας. Είναι σημαντικό για μένα ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε. Είμαι ένας Μακεδόνας και είμαι ένας Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία. Από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι. Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία. Έχουμε κάνει έναν γεωγραφικό διαχωρισμό, επομένως αυτή η λύση είναι δίκαιη. Αλλά μιλάω μακεδονικά, είμαι Μακεδόνας".
Απαντώντας σε ερώτηση για τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζει ότι ο συμβιβασμός που βρέθηκε με την Ελλάδα ήταν ο καλύτερος δυνατός: "Ούτε υπάρχει καλύτερη λύση, ούτε την πρότεινε κανείς", επισημαίνει. "Η αντιπολίτευση δεν πρόσφερε λύση, με προσέβαλαν με τους πιο χυδαίους χαρακτηρισμούς για πολιτικούς λόγους, μου επιτέθηκαν, έλεγαν ότι θα αφανιστούμε (ως έθνος). Εδώ, σήμερα, όχι μόνο υπάρχουμε, αλλά και αποτελούμε ένα καλό παράδειγμα για την επίλυση προβλημάτων", επισημαίνει.
Η φιλική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα
Σε ειδική τελετή στις 12 Φεβρουαρίου ο Ζόραν Ζάεφ ύψωσε τη σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά στο Κοινοβούλιο της χώρας του
Σε ειδική τελετή στις 12 Φεβρουαρίου ο Ζόραν Ζάεφ ύψωσε τη σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά στο Κοινοβούλιο της χώρας του
Αναφερόμενος στη φιλική σχέση που, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, διατηρεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ζόραν Ζάεφ επικρίνει για μία ακόμη φορά τη στάση της αντιπολίτευσης- και στις δύο χώρες. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Νομίζω ότι έχουμε χτίσει μία υπέροχη φιλία με τον Αλέξη η οποία θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της ζωής μου. Ελπίζω ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και οι πολίτες της Ελλάδας θα οικοδομήσουν μία τέτοια σχέση. Ελπίζω ότι ακόμη και η αντιπολίτευση στις δύο χώρες θα οικοδομήσει μία τέτοια φιλία, αν και φαίνεται ότι ήδη το έχουν κάνει. Υιοθέτησαν μία παρόμοια, ανεύθυνη προσέγγιση για πολιτικούς λόγους, μόνο και μόνο λόγω των εκλογών- προεδρικές στη χώρα μας, ευρωεκλογές και βουλευτικές στην Ελλάδα. Αν τύχει να αποχωρήσουμε, εγώ και ο Τσίπρας, και ανέλθει στην εξουσία η σημερινή αντιπολίτευση, θα συνεχίσουν να οικοδομούν τη φιλία, γιατί αυτό είναι καλό και για τις δύο χώρες».
Σε επόμενο, πιο στοχευμένο ερώτημα για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ εξηγεί αναλυτικά τη θέση του. Καταρχάς υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραμείνουν στην εξουσία, αλλά βεβαίως επισημαίνει ότι "οι πολίτες αλλάζουν τις κυβερνήσεις, εμείς ερχόμαστε και φεύγουμε". Σε κάθε περίπτωση, λέει, δεν έχει "κανένα δίλημμα και κανέναν φόβο ότι κάποιος θα υπαναχωρήσει, εκτός αν δεν σεβαστεί τη συμφωνία καμία από τις δύο πλευρές. Η συμφωνία είναι πολύ συγκεκριμένη και πολύ ειλικρινής. Βλέπετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον όρο Μακεδονία, αλλά εγώ όχι, χρησιμοποιώ τον όρο Βόρεια Μακεδονία και σας διορθώνω, γιατί αυτό είναι το σωστό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί".
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ στη Deutsche Welle: "Είμαι Μακεδόνας, από τη Βόρεια Μακεδονία""

Ερντογάν: Δεν μας θέλουν στην ΕΕ γιατί είμαστε μουσουλμάνοι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δέχεται την Τουρκία στην Ένωση, επειδή η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα.

«Αποκαλύπτω τώρα το λόγο για τον οποίο [η ΕΕ] δεν δέχεται την Τουρκία. Το λέω ανοιχτά, υπάρχει ένας μόνο λόγος: Είμαστε μουσουλμάνοι, δεν θα μας δεχθούν επειδή είμαστε μουσουλμάνοι», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη σε ένα κοινό πρόγραμμα των κυβερνητικών τηλεοπτικών σταθμών ATV και A Haber.

Η Τουρκία άρχισε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη στην ΕΕ το 2005.

Η πρόοδος ήταν αργή και από τα 35 κεφάλαια που ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης μόνο 16 είχαν ανοίξει και το ένα έκλεισε μέχρι το Μάιο του 2016.

Από το 2016, όταν η Τουρκία έζησε τον Ιούλιο, μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε μια μαζική καταστολή σε πολλούς απλούς πολίτες με το πρόσχημα της καταπολέμησης του πραξικοπήματος, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις σταμάτησαν.

Η ΕΕ κατηγόρησε και επέκρινε την Τουρκία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελλείμματα στο κράτος δικαίου.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Δεν μας θέλουν στην ΕΕ γιατί είμαστε μουσουλμάνοι"

Δέσμευση Σπίρτζη για το Πάτρα – Πύργος – «Πριν το Πάσχα ξεκινούν τα έργα» (VIDEO)

Την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος σε ενάμιση με δύο μήνες, ανακοίνωσε κατά τα διάρκεια της ομιλίας του στο Olympia Forum – 1ο Αναπτυξιακό Συνέρδιο Πελοποννήσου, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία που αφορά τις εργολαβίες, θα έχει ολοκληρωθεί εντός δέκα ημερών και μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει γίνει και η συμβασιοποίηση.

Ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στο χρονικό του έργου, από το 2007 έως και σήμερα και εξήγησε το σκεπτικό του τρόπου δημοπράτησης που επέλεξε (οκτώ ξεχωριστές εργολαβίες) και τόνισε ότι ήταν μονόδρομος για την έγκριση και τη χρηματοδότηση του.

Δείτε το βίντεο του patrisnews.com με τις δηλώσεις Σπίρτζη



patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δέσμευση Σπίρτζη για το Πάτρα – Πύργος – «Πριν το Πάσχα ξεκινούν τα έργα» (VIDEO)"

Μήνυση Βορειηπειρωτών κατά του Ράμα για την αρπαγή των περιουσιών τους

Με «βροχή» αγωγών και προσφυγών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αλβανίας, οι ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη για να σταματήσει το σχέδιο της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, υφαρπαγής των περιουσιών τους.

Οι Έλληνες μειονοτικοί, στρέφονται προς όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης στη γειτονική χώρα, για να εμποδίσουν τον εξόφθαλμο σφετερισμό των περιουσιών και την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών.

Ξεκάθαρο μήνυμα στα Τίρανα για την καταπάτηση δικαιωμάτων της μειονότητας, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Πρέπει να σέβονται τις μειονότητες, όπως προσπαθώ να πείσω τον συνάδερφο μου Έντι Ράμα για την Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Πρέπει να σέβονται αξίες όπως η δικαιοσύνη και η ελευθερία των πολιτών», δήλωσε σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Με τις αρμόδιες αρχές να εφευρίσκουν γραφειοκρατικές προφάσεις και κολλήματα ακόμα και σε περιπτώσεις που ομογενείς έχουν δικαιωθεί, στόχος των Ελλήνων της Νότιας Αλβανίας είναι να φτάσουν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου για να δικαιωθούν.

Χωρίς κανένα νομικό έρεισμα ο Δήμος στους Άγιους Σαράντα, εμποδίζει την οικογένεια Ηλιάδη στην περιοχή Εξαμίλια, να επανακτήσει την περιουσία της. Ο Σπύρος Ηλιάδης, νόμιμος ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου είχε κερδίσει σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου στο Αργυρόκαστρο. Με την απόφαση αριθ. 761 της 26/12/2017 του δόθηκε το δικαίωμα επιστροφής της περιουσίας του, αλλά το κράτος αποφάσισε να μην αναγνωρίσει αυτή την απόφαση.

Τα Τίρανα ορέγονται τις παραθαλάσσιες εκτάσεις ομογενών από την Αυλώνα μέχρι τους Άγιους Σαράντα, προκειμένου να κατασκευάσει φαραωνικές ξενοδοχειακές μονάδες σε ολόκληρη τη «Ριβιέρα» της νότιας Αλβανίας και να καρπωθεί το κράτος τα τεράστια οικονομικά οφέλη, εις βάρος των Ελλήνων ομογενών.

ant1news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση Βορειηπειρωτών κατά του Ράμα για την αρπαγή των περιουσιών τους"

ΕΦΣΥΝ γιά Πολάκη:«Σαχλαμαρόμαγκας»

Ευθεία επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, εξαπολύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» με άρθρο της. Συγκεκριμένα, μετά τις δηλώσεις του κ. Πολάκη κατά του νεκρού δημοσιογράφου Βασίλη Μπεσκένη, ακόμα και μετά την καταδίκη του αναπληρωτή υπουργού για εξύβριση του τελευταίου, η εφημερίδα τον χαρακτηρίζει ως «σαχλαμαρόμαγκα».

Αναλυτικά το άρθρο της «ΕΦΣΥΝ» αναφέρει τα εξής:

«Στις εποχές της γενικευμένης παρακμής, άτινας μας έριξε η άπονη μοίρα, τα δημόσια πρόσωπα που σέβονται το νόημα αμφοτέρων των λέξεων του χαρακτηρισμού θα όφειλαν να ορθώνουν το ανάστημά τους, το οποίο δεν μετριέται με χάρακες και μεζούρες, αλλά με τις χαρακιές της ψυχής. Δεν πά να ’σαι πέντε πήχες ντερέκι, αν δεν το λέει η καρδούλα σου, το πραγματικό σου μπόι βυθίζεται κάτω κι απ’ το τρίτο υπόγειο. Κι αν φτάνεις πάλι με τα χέρια στην ανάταση κι ανασηκωμένος στις μύτες των ποδιών τσίμα- τσίμα το ένα και πενήντα, μα τρεμοπαίζουν βαθιά μέσα σου οι φλογίτσες της ευτολμίας και του σθένους, υψώνεσαι ίσαμε τα νεφοκάτωφλα των ουρανοξυστών. Έτσι πάει!

Όταν μοστράρεσαι πολιτικός ανήρ διευρυμένου μάλιστα διαμετρήματος, περίπου Ρομπέν των Δασών, στα αντικείμενα της Υγείας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ’πρεπε, αν μη τι άλλο, να ’χεις τη γενναιότητα ν’ αναγνωρίζεις τα λάθη σου και τη μεγαλοψυχία να ζητάς πού και πού συγγνώμη. Έστω και για τα μάτια του κόσμου, βρε αδερφέ! Τυγχάνεις αναπληρωτής μεν, υπουργός δε και δη αριστερής κυβέρνησης –τρομάρα της. Κατηγορείς κάποιον από το βήμα της Βουλής και τα προσφιλή σου σόσιαλ μίντια πως τα ’παιρνε χοντρά από το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου τον διόρισε πρώην πολιτικός του προϊστάμενος, ανταμείβοντάς τον για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στο γραφείο του. Εκείνος διαβεβαιώνει ότι δεν έχει πάρει ούτε λεπτό του ευρώ από το ένοχο Κέντρο και προσφεύγει στο Πρωτοδικείο, επικαλούμενος εξύβριση.

Ρητά και κατηγορηματικά το δικαστήριο δικαιώνει τον θιγόμενο. Έχει μεσολαβήσει ο θάνατός του σε ηλικία μόλις 43 ετών από καρδιακό νόσημα. Οι εναντίον του αιτιάσεις από σημαίνον πολιτικό στέλεχος, το οποίο κομπορρημονεί ότι κατέχει το ηθικό πλεονέκτημα, επιδείνωσαν ενδεχομένως την ασθένειά του. Ο πολύς Πολλάκις, διότι περί του εν λόγω πρόκειται, δεν πτοήθηκε μολαταύτα. Κι ας έκρινε η απόφαση «ψευδείς» τους ισχυρισμούς του, που είχαν σκοπό «να προσβάλουν και προσέβαλαν την τιμή και την υπόληψη» του μηνυτή.

Ισχυρογνώμων ο αριστερός υπουργός, δεν ψέλλισε μια λέξη μεταμέλειας και συμπάθειας προς τη χήρα και τον ανήλικο γιο τού εκλιπόντος, υπέρ των οποίων παρεμπιπτόντως επιδικάστηκε χρηματική αποζημίωση. Ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει έφεση. «Εκεί που μας χρώσταγαν, δεν θα μας πάρουν και το βόδι», συμπλήρωσε με περισσή ελαφρότητα και ευκολία, λες και το περιβάλλον του πλαισιώνεται από τόσα πολλά βοοειδή, που δεν χάλασε δα κι ο κόσμος να λείψει ένα. Καβαλημένο καλάμι, αιθεροβατεί στις νεφέλες της εξουσίας με κομμένο καπίστρι. Τις συγγνώμες και τα «λυπάμαι» τα παίρνει ο άνεμος εκεί πάνω. Ομοίως και τα μυαλά. Ο ψηλός Κρητίκαρος που τον θένε όλες οι λούγκρες, κατά Κραουνάκη, καθώς χορεύει ζεϊμπεκιά α λα μπαλέτο Κεϊλάνης προς εντυπωσιασμό των χρηστών του φου μπου, εξακολουθεί να κάνει ζημιά στο κόμμα του, νομίζοντας πως ωφελεί τον εαυτό του. Σαχλαμαρόμαγκας!»

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΣΥΝ γιά Πολάκη:«Σαχλαμαρόμαγκας»"

Δημοσκόπηση: Διαφορά 26 μονάδων ανάμεσα σε Μπακογιάννη και Γερουλάνο για τον δήμο Αθηναίων - 13,1% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 26 μονάδων έχει ο Κώστας Μπακογιάννης από τους αντιπάλους του για τον δήμο Αθηναίων, όπως απτυπώνεται σε νέα δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc, που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο κ. Μπακογιάννης συγκεντρώνει ποσοστό 38,3%, την ίδια στιγμή που ο δεύτερος Παύλος Γερουλάνος έχει ποσοστό 12%, ήτοι η διαφορά τους είναι 26,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος με ποσοστό 10,1%, ενώ στην τέταρτη ο Ηλίας Κασιδιάρης, που συγκεντρώνει ποσοστό 8,1%.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου στην Α' Αθήνας, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 31,2%. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει το 18,1% της προτίμησης των ερωτηθέντων. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,8%, το ΚΙΝΑΛ με 5,6% και το ΚΚΕ με 4,7%.

Δημοσκόπηση: Μπροστά με 31,2% η ΝΔ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης, που αφορούν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.



Η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου (πίνακας πάνω) με ποσοστό 31,2%. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει το 18,1% της προτίμησης των ερωτηθέντων.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,8%, το ΚΙΝΑΛ με 5,6% και το ΚΚΕ με 4,7%.

Δείτε σχετικό βίντεο της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ για τη δημοσκόπηση:


Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Διαφορά 26 μονάδων ανάμεσα σε Μπακογιάννη και Γερουλάνο για τον δήμο Αθηναίων - 13,1% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ"

Τσίπρας: Εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ γράφουμε ιστορία

Σχετικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την καθιερωμένη ετήσια και για φέτος 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Από το βήμα της σημαντικότερης διεθνούς διάσκεψης για θέματα παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, η οποία και διεξάγεται από τη δεκαετία του ’60, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση της εθνικής ρητορείας και του εθνικισμού ως απάντηση σε παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, είναι σαν να σπρώχνουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω».

«Θέσαμε τέλος σε μια μακροχρόνια διαφωνία 30 χρόνων με τη Βόρεια Μακεδονία μέσα από μια πολύ δύσκολη στην υλοποίηση της Συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το που μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, είπε, είναι ότι καλύτερο για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη».

«Όλοι αναγννωριζουμε ότι οι αλλαγές γίνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό.. Πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτές τις αλλαγές. Η ιστορία δεν γράφεται από αυτούς που κολισιεργούν και τρέμουν τις αλλαγές. Η ιστορία γράφεται από αυτούς που δεν φοβούνται τις αλλαγές. Η ιστορία γραφεται από εκείνους που έχου το κουράγιο και την τόλμη».

«Είμαι πεπεισμένος ότι εγώ και ο Ζόραν βρισκόμαστε σ’ αυτή την πλευρά της ιστορίας», κατέληξε ο πρωθυπουργός της χώρας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ γράφουμε ιστορία"

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» ξανά στους δρόμους -«Μακρόν, θα έρθουμε να σε βρούμε στο σπίτι σου» [εικόνες]

Εκατοντάδες διαδηλωτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, στο πάνω μέρος της λεωφόρου των Σανζ-Ελιζέ, ενώ άλλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην ανατολική Γαλλία, τρεις μήνες μετά την έναρξη αυτής της κοινωνικής αμφισβήτησης στη χώρα.
Γύρω στις 12:00 (ώρα Ελλάδας), εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί με ηρεμία στη γαλλική πρωτεύουσα, στην πλατεία Ετουάλ στο πάνω μέρος των Σανζ-Ελιζέ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η συγκέντρωση, η οποία επιτηρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, διεξάγεται σε ήρεμη ατμόσφαιρα, παρά τα καπνογόνα και τα τραγούδια κατά του γάλλου προέδρου («Εμανουέλ Μακρόν, θα έρθουμε να σε βρούμε στο σπίτι σου»).
Στους δρόμους ξανά τα κίτρινα γιλέκαΣτους δρόμους ξανά τα κίτρινα γιλέκα
Στο Παρίσι, η κινητοποίηση θα διαρκέσει όλο το σαββατοκύριακο, καθώς αύριο, Κυριακή, κλείνουν ακριβώς τρεις μήνες από την αρχή της.
«Στις δύο αυτές ημέρες, δεν μπορούν να αποκλεισθούν ανεπίσημες συγκεντρώσεις και πορείες», προειδοποιεί η αστυνομία του Παρισιού.
Στην ανατολική Γαλλία, τα «κίτρινα γιλέκα» επέστρεψαν στις διασταυρώσεις υποχρεωτικής κυκλικής πορείας. Στο Στρασβούργο, περίπου 110 «κίτρινα γιλέκα» συμμετείχαν στη μοναδική συγκέντρωση που είχε προγραμματισθεί για σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την αστυνομία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.
Με συνθήματα κατά της πολιτικής του ΜακρόνΜε συνθήματα κατά της πολιτικής του Μακρόν
Πάντως η λαϊκή υποστήριξη στην κινητοποίηση μειώνεται: για πρώτη φορά, μια πλειοψηφία των Γάλλων (56%) επιθυμεί να σταματήσει η κινητοποίηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.
Στο Μπορντό και την Τουλούζη, στη νοτιοδυτική Γαλλία, συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα το απόγευμα και ενδέχεται να ακολουθήσουν πορείες.
Συγκεντρώσεις είναι επίσης προγραμματισμένες για σήμερα και σε άλλες γαλλικές πόλεις, ιδιαίτερα στη Μασσαλία, τη Λιόν, τη Νάντη και τη Λίλλη.
Στο Παρίσι οι κινητοποιήσεις θα διαρκέσουν όλο το σαββατοκύριακοΣτο Παρίσι οι κινητοποιήσεις θα διαρκέσουν όλο το σαββατοκύριακο
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα «Κίτρινα Γιλέκα» ξανά στους δρόμους -«Μακρόν, θα έρθουμε να σε βρούμε στο σπίτι σου» [εικόνες] "

Ζάεφ: Στην Αθήνα θα έρθω με αεροσκάφος που θα γράφει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Όπως έχουμε επαναλάβει, κανείς δεν πίστευε πως θα ήταν εφικτό, αλλά ζω ένα από τα όνειρα της ζωής μου, να είναι η Ελλάδα μία νέα φίλη-χώρα. Και πριν ήταν φιλική η Ελλάδα, ωστόσο τώρα αισθάνομαι πραγματικά φίλος με τον Αλέξη Τσίπρα».

Αυτό ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ σε δήλωσή του στο ανεξάρτητο βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, ερωτηθείς σχετικά με την αποψινή από κοινού βράβευση τους με τον Έλληνα πρωθυπουργού, με το βραβείο Ewald von Kleist.

«Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε την συμφωνία. Είμαστε και επίσημα η Βόρεια Μακεδονία, αλλάξαμε πολλά σύμβολα σε όλη τη χώρα μας και φυσικά περιμένουμε την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, ίσως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, όποτε είναι καλύτερα γι' αυτόν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων. «Έπειτα», πρόσθεσε, «θα επισκεφτώ κι εγώ την Αθήνα, το οποίο είναι πολύ καλό, γιατί επισκέπτομαι συχνά την Θεσσαλονίκη και σίγουρα θα την επισκεφθώ και πάλι νωρίτερα». Ωστόσο, τόνισε, «στην Αθήνα θα έρθω για πρώτη φορά με το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα γράφει "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", για να δείξω στους φίλους μας από την Ελλάδα, την ελληνική Μακεδονία, ότι τηρούμε τη συμφωνία και θέλουμε φιλικές σχέσεις με τον νότιο γείτονά μας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Στην Αθήνα θα έρθω με αεροσκάφος που θα γράφει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»"

Ερντογάν σε Τσίπρα: Θέλετε να λειτουργήσει η Χάλκη; Ας ανοίξουμε το Φετχιγιέ τζαμί στην Αθήνα

Στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε κοινό στην Ανδριανούπολη.

Οπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στο κοινό ότι έθιξε το ζήτημα του τζαμιού στην Αθήνα αντιπαραβάλλοντάς το με το ελληνικό αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο ο Ερντογάν δήλωσε: «Στον κύριο Τσίπρα δήλωσα, ζητάτε από εμάς τη Θεολογική Σχολή της Χαλκης. Ας ανοίξουμε του είπα το τζαμί Φετχιγιέ στην Αθήνα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός του απάντησε ότι αναμένεται να λειτουργήσει τζαμί στην Αθήνα.

«Ρώτησα, γιατί δεν έχει μιναρέ το τζαμί που θα ανοίξετε; Εδώ δεν αντέχετε τη λέξη Τούρκος για τη μειονότητα της Θράκης», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μου είπε πως αντιδρά η αντιπολιτευση και εγώ του απάντησα πώς η εκκλησιά έχει καμπαναριό έτσι και το τζαμί πρέπει να έχει μιναρέ», πρόσθεσε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν σε Τσίπρα: Θέλετε να λειτουργήσει η Χάλκη; Ας ανοίξουμε το Φετχιγιέ τζαμί στην Αθήνα "

Vegan γονείς κόντεψαν να στείλουν το 5 μηνών μωράκι τους στον τάφο για να μην... προδώσουν τη διατροφή τους

Ένα vegan ζευγάρι από την Φλόριντα κατηγορείται ότι έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του μόλις 5 μηνών βρέφους του, όταν αντικατέστησαν τη φόρμουλα που τους συνέστησε ο γιατρός με ένα «εναλλακτικό κατασκεύασμα από λιωμένες πατάτες», οδηγώντας το μωράκι στα πρόθυρα της λιμοκτονίας.

Η 20χρονη Julia French και ο 31χρονος Robert Buskey αντιμετωπίζουν κατηγορίες εγκληματικής αμέλειας εις βάρος του γιου τους, ο οποίος βρέθηκε από τις τοπικές Αρχές αποστεωμένος και σε ληθαργική κατάσταση, μετά από καταγγελία.

Το εξασθενημένο μωράκι, αν και πέντε μηνών, ζύγιζε περίπου μισό κιλό λιγότερο από το βάρος με το οποίο είχε έρθει στον κόσμο όταν το διέσωσαν οι αρμόδιες Αρχές της Φλόριντα.

Τα μάτια του ήταν βυθισμένα στο κρανίο του, ήταν υποσιτισμένο και αφυδατωμένο και δεν αντιδρούσε στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του.

Οι ασυνείδητοι γονείς είχαν απευθυνθεί σε γιατρό για τη διατροφή του μωρού τους, και εκείνος τους είχε συστήσει μια φόρμουλα βρεφικού γάλακτος. Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν ήταν σύμφωνο με τις διατροφικές τους επιλογές, η French και ο Buskey αποφάσισαν να αγνοήσουν τις συστάσεις του γιατρού και άρχισαν να ταϊζουν το μωρό τους με μία «φόρμουλα απο λιωμένες πατάτες», αντιγράφοντας μια συνταγή που είχαν βρει στο διαδίκτυο.

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου ένα τόσο υποσιτισμένο βρέφος, τόσο κοντά στον θάνατο», είπε σε αμερικανικά ΜΜΕ η Λόρεν Γουάτσον, μια από τους αστυνομικούς που έσωσαν το μωράκι.

Αν και το βρέφος έχει πάρει λίγο βάρος από την ημέρα που διασώθηκε από τα χέρια των γονιών του, οι ειδικοί φοβούνται ότι η κακομεταχείριση που υπέστη το πρώτο κρίσιμο διάστημα της ζωής του θα έχει σοβαρές συνέπεις στην σωματική και νοητική του ανάπτυξη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Vegan γονείς κόντεψαν να στείλουν το 5 μηνών μωράκι τους στον τάφο για να μην... προδώσουν τη διατροφή τους"

Διαθέσιμα 24.000 αντιγριπικά εμβόλια την επόμενη εβδομάδα

Είκοσι τέσσερις χιλιάδες αντιγριπικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα την ερχόμενη εβδομάδα στα φαρμακεία, όπως γνωστοποίησε από το Ηράκλειο Κρήτης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μίλησε στην πρώτη Περιφερειακή εκδήλωση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των ΤΟΜΥ.

«Είμαστε», είπε ο κ. Ξανθός, «σε μία φάση επιδημικής έξαρσης που σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που νοσούν, αρκετοί από αυτούς νοσούν αρκετά σοβαρά και ιδιαίτερα άνθρωποι που έχουν συνοδά νοσήματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καταλήγουν δυστυχώς παρά την υποστήριξη που δέχονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Νομίζω ότι χρειάζεται ψυχραιμία, όχι εφησυχασμός αλλά ούτε και πανικός. Η επιστημονική κοινότητα οι επιδημιολόγοι, οι λοιμοξιολόγοι έχουν δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν και είναι στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν και τώρα να κάνουν το εμβόλιο».

Όπως ανέφερε, την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τα 24 χιλιάδες εμβόλια που έφτασαν χθες, αναμένονται ακόμη 26 χιλιάδες, προκειμένου να υπάρχει ένα επιπλέον απόθεμα ασφαλείας εμβολίων. «Νομίζω ότι και με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε και θωρακίζουμε περισσότερο το κομμάτι της κοινωνίας που έχει μεγαλύτερους κινδύνους να νοσήσει με σοβαρά συμπτώματα. Υπάρχει επάρκεια αντιιικών εμβολίων, νομίζω ότι με μία συνετή διαχείριση της υπόθεσης και από το ιατρικό προσωπικό αλλά και με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες αυτή τη δυσκολία, την οποία αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαθέσιμα 24.000 αντιγριπικά εμβόλια την επόμενη εβδομάδα"

Ο Πολάκης πήρε καταναλωτικό δάνειο €100.000 όταν οι τράπεζες δεν δίνουν μία – Θα πληρώνει έως τα 69 του χρόνια!!!

Δυο καταναλωτικά δάνεια συνολικού ύψους 100.000 ευρώ έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Το γεγονός αυτό ειδικά στις ημέρες μας είναι σπάνιο εκτός έαν ο δανειολήπτης διαθέτει ισχυρά assets δηλαδή ακίνητα η μετοχές σημαντικής αξίας. Μάλιστα το δάνειο εγκρίθηκε μέσα σε λίγες ημέρες και εκταμιεύθηκε σπαστό σε δύο τμήματα, 70.000 και 30.000 από την κρατική μη συστημική Attica Bank. Και μάλιστα με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, σε 15 και 9 χρόνια αντίστοιχα, και αμφίβολες εγγυήσεις. Το ένα δάνειο έχει εγγύηση το σπίτι του στα Σφακιά το οποίο όμως είναι υποθηκευμένο για στεγαστικό δάνειο ύψους 300.000 ευρώ. Η μηναία δόση θα είναι 400 ευρω για το ένα δάνειο και 300 ευρώ για το δεύτερο δάνειο. Με δεδομένο οτι ο κ. Πολάκης ειναι σήμερα 54 ετών (γεννήθηκε το 1965) θα πληρώ νει το δάνειο έως τα 69 του χρόνια. Προφανώς εκτός τραπεζικής λογικής!!!

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», το συνολικό ύψος των 100.000 ευρώ του καταναλωτικού δανείου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας θεωρείται από την τραπεζική αγορά εξωπραγματικό, καθώς τέτοιου οικονομικού μεγέθους καταναλωτικά δάνεια δεν δίνονταν ακόμα και σε πελάτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ούτε στις προ κρίσης εποχές των παχιών αγελάδων.

Πόσο μάλλον όταν μόλις προχθές ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις σε τραπεζικά στελέχη για καταχρηστικά δάνεια που χορηγήθηκαν από την ίδια τράπεζα σε πελάτες που δεν πληρούσαν τα εχέγγυα, ξεπερνώντας την πάγια τραπεζική πρακτική, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται ότι ζημίωσαν την εν λόγω τράπεζα και τους μετόχους της.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πολάκης πήρε καταναλωτικό δάνειο €100.000 όταν οι τράπεζες δεν δίνουν μία – Θα πληρώνει έως τα 69 του χρόνια!!!"

Φτώχεια στα θρανία της Μαγνησίας - SOS από δασκάλους

SOS εκπέμπουν οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, καθώς ο αριθμός υποσιτισμένων μαθητών που δεν έχουν ούτε τα απολύτως αναγκαία για τη φοίτησή τους έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι καθηγητές μιλούν για ακραία ένδεια των μαθητών τους και ζητούν να γίνει καταγραφή των παιδιών, με σκοπό να τους δοθεί επίδομα και, παράλληλα, να τους παρασχεθεί παιδαγωγική και ψυχολογική στήριξη.

Διαπιστώνοντας τη σοβαρή κατάσταση δυσχέρειας των μαθητών, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έστειλε υπόμνημα στον υπουργό Παιδείας, ζητώντας του να λάβει μέτρα για την ανακούφιση τους με την υπογράμμιση: «Απευθυνόμαστε σε εσάς ως κορυφαία προϊστάμενη Αρχή μας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αποκτά ιδιαίτερες προεκτάσεις στην εκπαίδευση και αφορά μαθητές που διαβιούν σε συνθήκες ένδειας.

Oι απόψεις αυτές βασίζονται και στις προσωπικές μας διαπιστώσεις, αλλά και στις σύμφωνες διαπιστώσεις διευθυντών σχολείων, εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών» τονίζεται στο υπόμνημα.

O διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας περιγράφει τις δυσκολίες των μαθητών και τονίζει ότι αυτό επιδρά αρνητικά στις σχολικές τους επιδόσεις, στην πλημμελή παρακολούθηση των μαθημάτων τους και την προετοιμασία τους γι’ αυτά, στον ψυχισμό τους, στην κοινωνική τους ένταξη και στη γενικότερη εκπαιδευτική τους απόδοση, επηρεάζοντας το μέλλον τους.

Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος σιτίζει κάθε πρωί 241 μαθητές. Ο αριθμός αυτών των μαθητών αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητας λήψης μέτρων για όλους τους μαθητές. «Θεωρούμε ότι το μείζον αυτό θέμα της στήριξης των μαθητών με διαβιωτική δυσχέρεια δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικές και κατά περίπτωση προσπάθειες. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με γενική, κεντρική, πολιτειακή μέριμνα», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.

Αναλυτική καταγραφή
Η Διεύθυνση Μαγνησίας ζητά να γίνει (και με τη δική τους συνδρομή) καταγραφή των μαθητών που έχουν προβλήματα με σκοπό την παροχή μαθητικού επιδόματος, ώστε να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες τους οι μαθητές με διαβιωτική δυσχέρεια, στη χορήγηση του οποίου, για λόγους αντικειμενικότητας και διαφάνειας, θα πρέπει να εμπλέκονται οι σύλλογοι διδασκόντων και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και με ειδική μέριμνα, ώστε οι παροχές αυτές να μην αξιοποιούνται από τρίτους αλλά από τους ίδιους μαθητές.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι μέχρι τις μέρες μας το πρόβλημα επιλύεται κατά το μάλλον ή ήττον με αποσπασματικές και περιστασιακές -κυρίως- λύσεις (από ιδιώτες, Εκκλησία, συλλόγους), λύσεις που περιορίζουν το πρόβλημα, συνήθως ευκαιριακά, αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύουν το μέγεθός του και την επίδρασή του στους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν την κατάσταση των παιδιών ως εξής: • Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα σίτισης κατά την παραμονή τους στο σχολείο, αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων.

Εχουν δυσχέρεια στην προετοιμασία τους για τα μαθήματα λόγω συνθηκών που επικρατούν στο σπίτι εξαιτίας διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και λοιπών παροχών.
Δεν μπορούν να καταβάλουν αντίτιμο εισιτηρίου για τη μεταφορά τους από και προς τις σχολικές μονάδες, καθώς και στις εξωσχολικές τους υποχρεώσεις και ανάγκες.
Δυσχέρεια ανταπόκρισης στα έξοδα προμήθειας προσωπικών ειδών, ακόμη και ειδών πρώτης ανάγκης.
Δυσχέρεια στην κάλυψη ακόμα και του ελάχιστου αντιτίμου για τη συμμετοχή τους σε σχολικές δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδρομές, μαθητικές ανταλλαγές και άλλες τέτοιες δράσεις

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Φτώχεια στα θρανία της Μαγνησίας - SOS από δασκάλους"

Απίστευτος Κουίκ: «Ήθελα να μείνω στους ΑΝΕΛ, αλλά δεν υπήρχε πλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα»

«Δεν πιστεύω ότι εγώ άλλαξα θέση» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος κατέλαβε την έδρα του παραιτηθέντος βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου και στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Κουίκ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύω ότι άλλαξα θέση (...). Όταν εγώ ορκίστηκα, δεν υπήρχε δυστυχώς κοινοβουλευτική ομάδα. Όταν πληροφορήθηκα ότι παραιτήθηκε ο Παπαχριστόπουλος στενοχωρήθηκα. Διότι περίμενα ότι θα έμενε, οπότε θα έμενα κι εγώ (σ.σ. στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ) και από εκεί και πέρα, εάν ήθελε κάποιος να με διώξει ή όχι».

Σχετικά με την συνταύτισή του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, ο κ. Κουίκ, είπε μεταξύ άλλων ότι «Δεν είμαι αριστερός, αλλά ούτε αριστεροφοβικός. Μπορεί σε κάποιο κόσμο να μην αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους αρέσει ο Τσίπρας».

Δείτε το βίντεο με το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Κουίκ:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτος Κουίκ: «Ήθελα να μείνω στους ΑΝΕΛ, αλλά δεν υπήρχε πλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα»"

Ανάληψη ευθύνης για τέσσερις εμπρηστικές επιθέσεις -Αλληλεγγύη σε έναν από τους ληστές του Διστόμου

Την ευθύνη για τέσσερις εμπρηστικές επιθέσεις ανέλαβε αναρχική ομάδα, με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Πρόκειται για εμπρηστικές επιθέσεις που έγιναν σε υποκαταστήματα τραπεζών, σε ασφαλιστική εταιρεία και στο Ειρηνοδικείο, που σημειώθηκαν στο Γαλάτσι, την Καισαριανή και το Περιστέρι, στις 8 και 15 Φεβρουαρίου. Την ευθύνη ανέλαβε η Άτυπη Αναρχική Συνομοσπονδία FAI-IRF και συγκεκριμένα ο Πυρήνας "ΣΠΥΡΟΣ ΔΡΑΒΙΛΑΣ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΩΝ".

Οι επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε από την αναρχική ομάδα, έγιναν σε ένδειξη αλληλεγγύης σε έναν από τους ληστείες του Διστόμου, τον Σπύρο Χριστοδούλου, ο οποίος από τις 14 Ιανουαρίου πραγματοποιεί απεργία πείνας με αίτημα την συγχώνευση των ποινών του. Ο συγκεκριμένος είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2015, σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στη Νέα Αγχίαλο Βόλου.

Μαζί του είχε συλληφθεί ο αναζητούμενος Γρηγόρης Τσιρώνης, ένας από τους «ληστές με τα μαύρα», ενώ ο Σπύρος Δραβίλας, το όνομα του οποίου πήρε ο πυρήνας που προέβη στις εμπρηστικές επιθέσεις, αυτοκτόνησε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάληψη ευθύνης για τέσσερις εμπρηστικές επιθέσεις -Αλληλεγγύη σε έναν από τους ληστές του Διστόμου "

Νέα μήνυση για την τραγωδία στο Μάτι: «Βρήκα μητέρα, αδελφή, ανιψιές απανθρακωμένες»

Έχασε τη μητέρα, την αδελφή και τις δυο 5χρονες ανιψιές του στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο Αριστείδης Χερουβείμ, στη μήνυση που κατέθεσε με το συνήγορό του Βασίλη Ταουξή περιγράφει με ανατριχιαστικό τρόπο πως βρήκε και τις τέσσερις απανθρακωμένες. Κάηκαν λίγο έξω από το σπίτι τους, προσπαθώντας να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

«Μέσα σε πέντε λεπτά είχαν καεί και οι τέσσερις. Τις βρήκα απανθρακωμένες, μόλις 50 μέτρα περίπου μακριά από το σπίτι μας, όπου έτρεχαν για να σωθούν από τη φωτιά. Το αυτοκίνητο της οικογένειας μας, ήταν παρκαρισμένο έξωθεν της οικίας μας και σχεδόν λιωμένο. Δεν μπορούσα να φτάσω αμέσως στο σημείο, ήταν κλειστός ο δρόμος. Ήδη από τις 21:00, όπου προφανώς δεν είχα νέα τους και παρακολουθούσα έντρομος τις εξελίξεις από την τηλεόραση, ξεκίνησα έναν μάταιο αγώνα να μπορέσω να ενημερωθώ και να τις δηλώσω αγνοούμενες! Η αδιαφορία της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και η πλήρης σύγχυση στην οποία ακόμα και μετά από τόσες ώρες τελούσαν, ήταν και πάλι χαρακτηριστική και προκλητική τις στιγμές της μαρτυρικής αγωνίας και αβεβαιότητας που πέρασα», αναφέρει στη μήνυσή του ο κ. Χερουβείμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός έκτακτης επέμβασης του Λιμενικού Σώματος, «108», δεν απάντησε ποτέ, στις αλλεπάλληλες κλήσεις του.

«Η Άμεση Δράση («100»), με παρέπεμψε, στο να καλέσω στο ΑΤ Νέας Μάκρης, λόγω αναρμοδιότητας! Με τη σειρά του ο Αξιωματικός Υπηρεσίας, του ΑΤ Νέας Μάκρης, μου διαμήνυσε ότι δεν έχει καμία εντολή για αγνοούμενους και να απευθυνθώ στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, λέγοντάς μου χαρακτηριστικά να απευθυνθώ «εκεί που μαζεύουν πτώματα». Τελικώς τις δήλωσα ως αγνοούμενες επίσημα στις 03:00 τα ξημερώματα, όπου η Πυροσβεστική με διαβεβαίωσε ότι θα στείλουν όχημα και θα με ειδοποιήσουν. Επειδή δεν είχα κανένα νέο ούτε από την Πυροσβεστική, κάλεσα στο Δήμο Νέας Μάκρης, όπου με διαβεβαίωσαν ότι μετά το πρώτο φως της ημέρας θα στείλουν διασώστες στην οικία μας, όταν ανοίξουν οι δρόμοι», σημειώνει σε άλλο σημείο.

«Νομίζω ότι η στιγμή είναι κομβική, ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται οι εξελίξεις,η προσωποποίηση των ποινικών διώξεων και η ανακοίνωση των δικαστικών αρχών, ποιούς θεωρούν υπεύθυνους και εναντίον ποιών θα ασκήσουν ποινική δίωξη», δήλωσε ο δικηγόρος του, Βασίλης Ταουξής.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μήνυση για την τραγωδία στο Μάτι: «Βρήκα μητέρα, αδελφή, ανιψιές απανθρακωμένες»"

«Πνίγηκαν» Χανιά και Ρέθυμνο – Τεράστια η ζημιά στο οδικό δίκτυο – Εικόνες απόλυτης καταστροφής – video

Δύσκολο 24ωρο στην Κρήτη εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες, σε σπίτια, καταστήματα και στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον Alpha μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο θα χρειαστούν 40 εκατομμύρια ευρώ!

Οι δήμοι Χανιών, Πλατανιά, Κισσάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Σελίνου έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενδεικτικά μόνο στον Δήμο Πλατανιά τρία χωριά είναι αποκλεισμένα.

Μεγάλες καταστροφές

Χείμαρροι παρέσυραν αυτοκίνητα, οι καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε λίμνες, δρόμοι καταστράφηκαν εξ ολοκλήρου. Μεγάλοι όγκοι φερτών υλικών ξεβράστηκαν στις παραλίες των Χανίων ενώ ψάρια βγήκαν στη στεριά. Το ίδιο και μια καρέτα καρέτα η οποία ωστόσο διασώθηκε και βαφτίστηκε… Χιόνη.

Η ΕΜΑΚ απεγκλώβισε ζώα σε φουσκωμένο ποταμό στο Ρέθυμνο, ενώ το λιμάνι της πόλης έπνιξαν πελώρια κύματα προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Δείτε τις εικόνες καταστροφής στο ρεπορτάζ του Alpha




Με πληροφορίες από Alpha
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πνίγηκαν» Χανιά και Ρέθυμνο – Τεράστια η ζημιά στο οδικό δίκτυο – Εικόνες απόλυτης καταστροφής – video"

Σε αυτές τις περιοχές καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Η κακοκαιρία «Χιόνη» υποχωρεί σταδιακά, συνεχίζοντας όμως να δίνει βροχές στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας και σήμερα.
Η «Χιόνη» τις προηγούμενες μέρες επηρέασε περισσότερο τη νότια και ανατολική χώρα και κυρίως την Κρήτη, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στο νησί, ιδίως στο νομό Χανίων.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από την Τρίτη έως και την Παρασκευή, σύμφωνα με το δίκτυο των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo, καταγράφηκαν στους νομούς Χανίων και Εύβοιας. Συγκεκριμένα, η περισσότερη βροχή έπεσε στο Σέμπρωνα Χανίων (354 χιλιοστά μέσα σε τέσσερις μέρες), στη Στενή Ευβοίας (294), στο Ασκύφου Χανίων (291), στις Βρύσες Χανίων (271) και στο Έλος Χανίων (244).
Για το υπόλοιπο του Σαββάτου, σύμφωνα με το ΕΑΑ/meteo, αναμένονται βροχές στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της νότιας και ανατολικής χώρας, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νότια τμήματα του Αιγαίου. Τα φαινόμενα μετά το απόγευμα θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και κυρίως την Κρήτη και θα εξασθενήσουν. Παράλληλα, οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν εξασθένηση και προς το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα επτά και τοπικά στα νοτιοδυτικά τα οκτώ μποφόρ.
Την Κυριακή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη όπου αναμένονται τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν περαιτέρω, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
ΑΠΕ – ΜΠΕ, meteo.gr/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε αυτές τις περιοχές καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής"

Προκαλεί αρθρογράφος του Guardian: Ας μοιραστούν Βρετανοί και Έλληνες τα γλυπτά του Παρθενώνα!

Να σταματήσουν να τσακώνονται για τα γλυπτά του Παρθενώνα Βρετανοί και Έλληνες και να πάρουν πια απόφαση να τα... μοιραστούν, προτείνει αρθρογράφος του Guardian σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ο Φλοριάν Σμιντ Γκαμπέιν παρουσιάζει την δική του λύση «πρόκληση», που περιλαμβάνει την μοιρασιά των αριστουργημάτων της αρχαίας Ελλάδας ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας «πολιτισμικός πόλεμος» τερματίζεται μέσω του συμβιβασμού.

Στο άρθρο του, ο Γκαμπέιν αναφέρεται στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γερμανός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιγκ Φίσερ, στα «Νέα» και προκάλεσε σάλο στην χώρα μας. Σε αυτήν ο Φίσερ εξήγησε γιατί -κατά την άποψή του - δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα και χαρακτήρισε (κάπως «ασύνετα», παραδέχεται ο αρθρογράφος) ως «δημιουργική πράξη» τη μεταφορά τους από την Αθήνα στο Λονδίνο.

«Κάποιοι έσπευσαν να παραφράσουν τα λεγόμενά του λέγοντας ότι η κλοπή έργων τέχνης είναι δημιουργική, και έτσι ξέσπασε καταιγίδα στα ΜΜΕ» εξηγεί ο αρθρογράφος.

«Παγκοσμίως, δεκάδες άρθρα σχολίασαν τις δηλώσεις του Φίσερ παραθέτοντας όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για τη διατήρηση ή την επιστροφή των μαρμάρων. Πρόκειται για επιχειρήματα που έχουν αναπτυχθεί από την εποχή που απομακρύνθηκαν οι αρχαίοι θησαυροί από την Ακρόπολη, στις αρχές του 19ου αιώνα: ότι ένα μουσείο παγκόσμιας κλάσης θα έχανε την αίγλη του εάν τα γλυπτά επέστρεφαν στην Ελλάδα, ότι αποτελούν κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς - όπως υποστήριζε η Μελίνα Μερκούρη, υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας τη δεκαετία του 1980-, ότι τα μάρμαρα δεν θα είχαν επιβιώσει στα ελληνικά χέρια, ότι τα πιο εμβληματικά έργα της αρχαίας Ελλάδας πρέπει να εκτίθενται στο κοινό στον τόπο καταγωγής τους, ότι η μεταφορά τους στην Αγγλία ήταν παράνομη και ούτω καθεξής».

«Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Ελληνες έχουν βάσιμα επιχειρήματα», επισημαίνει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει: «Ακόμη και οι Ελληνες θεοί μπορεί να δυσκολεύονταν να αποφασίσουν αν τα γλυπτά πρέπει να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ή να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ισως κατέληγαν στο ίδιο σημείο όπως στις Ευμενίδες του Αισχύλου: ένα αδιέξοδο, με ίσους αριθμούς ψήφων υπέρ και κατά της επιστροφής τους».

«Ομως, στην περίπτωση των Γλυπτών, και αντίθετα με όσα συμβαίνουν στις Ευμενίδες, αυτό θα ήταν καταστροφικό», τονίζει ο αρθρογράφος του Guardian.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δίλημμα σχετικά με το αν θα πρέπει τα γλυπτά να μείνουν στο Λονδίνο ή να ταξιδέψουν στην Αθήνα δεν χρειάζεται καν να υπάρχει, αφού υπάρχει μια «απλούστερη και προφανής λύση», η «μοιρασιά 50-50».

«Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κρατήσει τα μισά Γλυπτά και η Ελλάδα τα άλλα μισά. Φυσικά, μπορεί να υπάρξουν κόντρες σχετικά με το ποιος θα πάρει τι. Ωστόσο αυτές είναι διαμάχες που μπορούν να επιλυθούν. Τα Γλυπτά δεν περιλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι και πολλά άλλα, μικρής σημασίας. Όλα τους είναι εξίσου σημαντικά. Πρόκειται για μια μοναδική κατάσταση, και ευκαιρία, αν σκεφτεί κανείς ότι σε πολλές υποθέσεις αντιδικίας για αρχαία αντικείμενα δεν μπορεί να υπάρξει μοιρασιά. Δεν μπορείς να κόψεις τη Νεφερτίτη στη μέση ή να σπάσεις τον οβελίσκο του Λούξορ στην Πλας ντε λα Κονκόρντ στα δύο. Η Βρετανία και η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση και να τερματίσουν επιτέλους τη διαμάχη τους», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

Όπως διευκρινίζει, μπορούν να φτιαχτούν αντίγραφα για τα κομμάτια που θα λείπουν από κάθε συλλογή, αν κάποια από τις δύο χώρες θέλει να την εκθέσει ολόκληρη. «Θα είναι δύσκολο για τους περισσότερους επισκέπτες να ξεχωρίσουν τα αυθεντικά από τα αντίγραφα. Ίσως μπορεί η ΕΕ να διαθέσει κάποια κονδύλια για αυτόν τον σκοπό, παρά το Brexit», συμπληρώνει ο Γκαμπέιν.

Και καταλήγει παραθέτοντας το εξής απόσπασμα από τις Ευμενίδες του Αισχύλου, θέλοντας να... υπενθυμίσει ότι ο συμβιβασμός και η συμφιλίωση είναι ελληνική επινόηση:

«Της κακοαχόρταγης Διχόνοιας
εύχομαι, μες στην πόλη αυτή,
το βρουχητό να μη ακουστή·
μηδέ να πιή πολιτών αίμα το χώμα,
που να ζητάη μ' οργή
άλλη ναρπάξη απ την πόλι
εκδίκησι πίσω με φόνους.
Αλλά χαρές μεταξύ τους
να περνοδίνουν, μ' αγάπη αμοιβαία
και να μισούν με μια γνώμη·
γιατ' αυτό σε πολλά, στους ανθρώπους, γιατρειά ναι.»

(Μετάφραση: Ιωάννη Γρυπάρη)

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί αρθρογράφος του Guardian: Ας μοιραστούν Βρετανοί και Έλληνες τα γλυπτά του Παρθενώνα!"

«Βόρεια Μακεδονία»: Αλλάζουν οι πινακίδες και στην Ελλάδα!

Τα "βαφτίσια" έχουν ήδη γίνει και η Βόρεια Μακεδονία φέρνει αλλαγές και στην χώρα μας. Έφτασαν ήδη στην γειτονική χώρα οι πρώτες εξαγωγές προϊόντων με... αλλαγές στα "καρτελάκια". Τι αλλάζει στην χώρα μας σε αεροδρόμια, τρένα, ΚΤΕΛ και σχολικά βιβλία. Πού θα γίνουν αλλαγές σε πινακίδες και γιατί η βιασύνη στην χώρα μας είναι... μικρότερη.

Δειλά – δειλά, χωρίς τους γρήγορους ρυθμούς και χωρίς τον ενθουσιασμό των γειτόνων, γίνονται και στην Ελλάδα οι διαδικασίες για την αλλαγή του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την οποία και «γεννήθηκε» το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Η πρώτη εξαγωγή ελληνικών προϊόντων προς την Βόρεια Μακεδονία
Σχετικό ενημερωτικό e-mail εστάλη, χθες, από τη Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προς όλες τις Διευθύνσεις Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας της χώρας.
Το συγκεκριμένο e mail είναι προωθημένο στο συγκεκριμένο τμήμα του υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας από την Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών και αναφέρει χαρακτηριστικά:Σύμφωνα με αυτό, θα πρέπει πλέον, στα προϊόντα που εξάγονται από την Ελλάδα στο γειτονικό κράτος, να αναγράφεται ως χώρα προορισμού “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και στα αγγλικά “Republic of North Macedonia”, στα πιστοποιητικά τα οποία συνοδεύουν τις εξαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα προς τα Σκόπια.
“Σας ενημερώνουμε ότι μετά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών, στις 12 Φεβρουαρίου 2019, το όνομα της Βορείου γείτονος θα πρέπει να αναγράφεται στα πιστοποιητικά ως “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και στα αγγλικά “Republic of North Macedonia”.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες έγινε και η πρώτη εξαγωγή προϊόντων στην οποία υπήρχε η συγκεκριμένη αλλαγή στα έγγραφα που τα συνόδευαν.

Οι αλλαγές σε πινακίδες και συγκοινωνίες για την Βόρεια Μακεδονία
Η αλήθεια είναι ότι οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στην Ελλάδα, σε έγγραφα, ετικέτες, πινακίδες, σχολικά βιβλία και όπου αλλού αναγράφεται η γειτονική χώρα με το όνομα “πΓΔΜ” ή “FYROM” δεν είναι τόσες, όσες αυτές που θα πρέπει να γίνουν σε αυτήν.
Σε γενικές γραμμές, οι προβλεπόμενες ενέργειες για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας, όπου αυτό αναγράφεται στην Ελλάδα, θα ξεκινήσουν από το υπουργείο Εξωτερικών. Από εκεί θα σταλούν, εγγράφως, κάποιες οδηγίες προς άλλα υπουργεία και αρμόδιους φορείς και θα μετουσιωθούν σε διοικητικές πράξεις.
Για παράδειγμα, όπου υπάρχει πινακίδα στους ελληνικούς δρόμους, σε κάποιο Τελωνείο ή όπου αλλού στην οποία αυτή τη στιγμή αναγράφεται “πΓΔΜ” ή “FYROM” αυτή θα αλλάξει μετά από συνεννόηση του υπουργείου Εξωτερικών με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να αναγράφεται το Βόρεια Μακεδονία.

Βόρεια Μακεδονία
Βόρεια Μακεδονία και… αεροδρόμια
Στα αεροδρόμια της χώρας μας δεν υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να αλλάξουν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
“Ούτε στο site του αεροδρομίου, ούτε σε έντυπα, ούτε στους πίνακες ανακοινώσεων δεν χρησιμοποιούμε ονόματα χωρών. Χρησιμοποιούμε προορισμούς. Οπότε πρακτικά δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Οι εταιρείες πετούν “Αθήνα – Σκόπια”, δεν πετούν “Ελλάδα – ΠΓΔΜ”. Μπορεί, ωστόσο, να υπάρξει ανάγκη να υπάρξουν αλληλογραφίες μεταξύ χωρών. Μπορεί, για παράδειγμα, να πρέπει να μιλήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας με την αντίστοιχη της FYROM. Εκεί η ορολογία θα αλλάξει και θα χρησιμοποιηθεί αυτή που θα τους υποδείξει το υπουργείο Εξωτερικών” μας ενημερώνουν από το Γραφείο Τύπου του “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Τρένα και… ΚΤΕΛ
Και στις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, αφού δεν υπάρχουν σχετικές πινακίδες στους σταθμούς και στα εισιτήρια υπάρχουν κωδικοί και ονόματα συγκεκριμένων προορισμών και όχι κρατών. “Σε κάθε περίπτωση, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα” μας ενημερώνουν από την εταιρεία.
Όσο για τα ΚΤΕΛ, “Από το σταθμό μας δεν φεύγει λεωφορείο για τη συγκεκριμένη χώρα, τα λεωφορεία μας, απλώς, διέρχονται από αυτήν τη χώρα για να πάνε σε άλλες, με ΚΤΕΛ δεν μπορεί να πάει κάποιος στα Σκόπια και, επομένως, δεν υπάρχουν πολλά τα οποία πρέπει να αλλάξουμε” μας ενημερώνει ο Γιάννης Λάμπρου, πρόεδρος του ΔΣ του Υπεραστικού Σταθμού ΚΤΕΛ Μακεδονία και συμπληρώνει: “Στο site μας υπάρχει ένας χάρτης στον οποίον αναγράφεται η ονομασία “πΓΔΜ”, όπως επίσημα ονομαζόταν, έως πρόσφατα, η χώρα. Θα πρέπει εκεί να αλλάξουμε το όνομα, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι, δεν ξέρουμε τι πρέπει να γράψουμε. Ξέρετε εσείς αυτήν τη στιγμή πώς κωδικοποιείται το “Βόρεια Μακεδονία”; Είναι πολύ πρόωρο να το απαντήσουμε αυτό. Θα μας ενημερώσουν για το πώς θα χαρακτηρίζεται αυτή η χώρα και θα αλλάξουμε την ονομασία, όπου αυτή υπάρχει, στο site μας”.
Οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία για την Βόρεια Μακεδονία
Σχετικά με τα σχολικά βιβλία, οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, θα προκύψουν από κοινή διεπιστημονική επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί μετά από συνεννόηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια.
Η επιτροπή θα εξετάσει το περιεχόμενό τους και θα αποφασίσει για τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία της Ελλάδας, αλλά και των Σκοπίων
Σύμφωνα με το άρθρο 8, της παραγράφου 5 της συμφωνίας των Πρεσπών “τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μια Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα. Οι εργασίες της Επιτροπής θα τελούν υπό την επίβλεψη των Υπουργείων Εξωτερικών των Μερών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές. Η Επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα Μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές”.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόρεια Μακεδονία»: Αλλάζουν οι πινακίδες και στην Ελλάδα!"

Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 77 φάρμακα από τον ΕΟΦ

Με στόχο την αντιμετώπιση των ελλείψεων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών μια σειράς φαρμάκων.


Να θυμίσουμε ότι οι παράλληλες εξαγωγές είναι νόμιμες από τις φαρμακαποθήκες, εφόσον βέβαια καλύπτεται πρωτίστως η ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ, οι πολλαπλές αναφορές για ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά οδήγησε τη διοίκηση του οργανισμού στην απόφαση να απαγορεύσει τόσο τις παράλληλες εξαγωγές, όσο και της ενδοκοινοτικής διακίνησης 77 σκευασμάτων, με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειάς τους.

Η απόφαση ήρθε μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των αναφορών για ελλείψεις, καθώς και των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός για τη διακίνηση των φαρμάκων, η οποία κρίθηκε επιβεβλημένη για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Βέβαια, έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα αρθεί, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά.

«Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της απόφασης απαγόρευσης η οποία είναι σημαντικό να τηρηθεί από όλη την αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία)», αναφέρει η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Σημειώνει, ωστόσο, πως οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.

«Η δημοσιοποίηση των προϊόντων σε έλλειψη στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε ότι η ανταπόκριση δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη. Για το λόγο αυτό επανερχόμαστε, υπενθυμίζοντας ότι η ευθύνη της κάλυψης των αναγκών των ασθενών βαρύνει όλους μας στο μέρος που αναλογεί», καταλήγει.


naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 77 φάρμακα από τον ΕΟΦ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news