facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

ΑΑΔΕ: Έφοδοι ελεγκτών σε σκάφη κρουαζιέρας στη Σαντορίνη – Απέκρυπταν τζίρο χιλιάδων ευρώ

Με μια οργανωμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε τρία λιμάνια της Σαντορίνης, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν και διαπίστωσαν επί τόπου φοροδιαφυγή από σκάφη που πραγματοποιούν καθημερινά εκατοντάδες ημερήσιες κρουαζιέρες, μεταφέροντας χιλιάδες τουρίστες στην Καλντέρα.

Αξιοποίηση πληροφοριών

Οι ελεγκτές αξιοποίησαν πληροφορίες και στοιχεία, που ανέφεραν ότι κάποια τουριστικά σκάφη:

  • αποκρύπτουν έσοδα με διαφόρους τρόπους, όπως ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων, καταστρατήγηση της ολικής ναύλωσης, και επομένως δεν αποδίδουν στο ελληνικό Δημόσιο σημαντικό ποσό ΦΠΑ
  • όταν με οποιοδήποτε τρόπο ενημερωθούν ότι διενεργείται φορολογικός έλεγχος στον Λιμένα της Βλυχάδας, αποφεύγουν να δέσουν και να αποβιβάσουν τους επιβάτες στο συγκεκριμένο λιμένα, αλλάζοντας την πορεία των σκαφών τους και καταφεύγουν σε παραπλήσιες προβλήτες, πιο απόκρυφες και λιγότερο γνωστές, προκειμένου να μην υποστούν τον φορολογικό έλεγχο.

Η επιχείρηση

Την Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024, μετά την δύση του ηλίου, οι ελεγκτές έκαναν έφοδο, διαμοιρασμένοι σε κάθε προβλήτα του λιμανιού, αιφνιδιάζοντας τα πρώτα εισερχόμενα τουριστικά σκάφη, τα οποία επέστρεφαν την ώρα εκείνη γεμάτα τουρίστες από την ημερήσια κρουαζιέρα.

Διενεργήθηκαν πολλαπλοί επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι και διαπιστώθηκαν παραβάσεις, με συνέπεια τον καταλογισμό των προστίμων ΦΠΑ και των ειδικών χρηματικών κυρώσεων.

Το επόμενο απόγευμα, 23 Αυγούστου 2024, οι μισοί ελεγκτές επανήλθαν στην Βλυχάδα, συνεχίζοντας τον έλεγχο. Κάποια σκάφη, καθώς εισέρχονταν κατά σειρά για να αποβιβάσουν τους επιβάτες, ενημερώθηκαν ότι κλιμάκια της ΑΑΔΕ πραγματοποιούν ξανά ελέγχους στο ίδιο λιμάνι, και άλλαξαν πορεία, προσεγγίζοντας παραπλήσια λιμανάκια και προβλήτες προκειμένου να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο.

Εκεί, όμως, τους περίμεναν οι υπόλοιποι μισοί ελεγκτές, αιφνιδιάζοντάς τους, και ελέγχοντάς τους, διαπιστώνοντας και εκεί φορολογικές παραβάσεις και προχωρώντας σε καταλογισμό των προστίμων ΦΠΑ και των ειδικών χρηματικών κυρώσεων.

Τα ευρήματα

Συνολικά, ελέγχθησαν 14 σκάφη και βρέθηκαν παραβάσεις σε 8.

Μόνο για δύο ημέρες, διαπιστώθηκε ότι είχαν αποκρύψει τζίρο 10.100 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 2.420 ευρώ.

Πλέον των προστίμων, ύψους 20.000 ευρώ μόνο για αυτές τις δύο ημέρες, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ελέγχονται εξονυχιστικά, ώστε να διαπιστωθεί το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Έφοδοι ελεγκτών σε σκάφη κρουαζιέρας στη Σαντορίνη – Απέκρυπταν τζίρο χιλιάδων ευρώ"

Γιατρός στην Πρέβεζα έβαλε τέλος στη ζωή του με νυστέρι!

Νεκρός μέσα στο διαμέρισμα που διέμενε στην πόλη της Πρέβεζας εντοπίστηκε την Κυριακή γιατρός που εργαζόταν στο Νοσοκομείο της Λευκάδας με όλα τα στοιχεία να παραπέμπουν σε αυτοχειρία.

Ο 60χρονος έφερε τραύματα στο λαιμό από νυστέρι το οποίο βρέθηκε δίπλα του.

Όπως προκύπτει ο θάνατος είχε επέλθει πριν από τέσσερις ίσως και παραπάνω ημέρες. Γείτονες ήταν αυτοί που ενημέρωσαν την Κυριακή την αστυνομία λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το διαμέρισμα.

Οι αρχές κίνησαν την απαραίτητη διαδικασία και άνοιξαν το διαμέρισμα όπου εντόπισαν νεκρό τον γιατρό.

Η σορός θα μεταφερθεί σταΙωάννινα για νεκροψία νεκροτομή από την οποία θα προκύψει και ο ακριβής χρόνος θανάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 60χρονος γιατρός καταγόταν από περιοχή της Μακεδονίας και διέμενε μόνος του στην Πρέβεζα.

Από τα στοιχεία της αστυνομίας δεν προκύπτουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια.

 epiruspost

Διαβάστε Περισσότερα » " Γιατρός στην Πρέβεζα έβαλε τέλος στη ζωή του με νυστέρι!"

Καιρός αύριο: Πτώση της θερμοκρασίας στους 36 βαθμούς τη Δευτέρα – Σε ποιες περιοχές αναμένεται να βρέξει

Με μία μικρή μεταβολή της θερμοκρασίας ξεκινά η τελευταία βδομάδα του Αυγούστου και συγκεκριμένα αύριο Δευτέρα (26.08.2024) ο υδράργυρος θα πέσεις ενώ θα σημειωθούν και τοπικές βροχές.

Γενικά αίθριος θα είναι καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους ενώ θα σημειωθούν μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες προς το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 35 και τοπικά τους 36 βαθμούς, στο Ιόνιο τους 33 με 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 29 με 30 και τοπικά στα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά καθώς και στο Ιόνιο θα πυκνώσουν οι νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 με 34 βαθμούς και στα ηπειρωτικά κατά τόπους έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά θα πυκνώσουν και πιθανόν να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 31 και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, πρόσκαιρα στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 με 36 βαθμούς και στις Σποράδες έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις που κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πτώση της θερμοκρασίας στους 36 βαθμούς τη Δευτέρα – Σε ποιες περιοχές αναμένεται να βρέξει"

Χαλκιδική: Ο πατέρας του 19χρονου κατήγγειλε τον δήμο πως είχε συναλλαγές με τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ

Το κουβάρι της τραγικής υπόθεσης προσπαθεί να ξετυλίξει ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη που σκοτώθηκε τόσο άδικα στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική.

Μετά το τρισάγιο που έγινε σήμερα (25.08.2024) στην μνήμη του 19χρονου έξω από το φονικό λούνα παρκ στη Χαλκιδική, ο χαροκαμένος πατέρας κατήγγειλε ανοιχτά τον δήμο Κασσάνδρας πως είχε συναλλαγές με τον 58χρονο ιδιοκτήτη του λούνα παρκ.

Ο κ. Καμπαϊλής σε δηλώσεις του στην κάμερα είπε πως έχει έγγραφα στα χέρια του που αποδεικνύουν τη σχέση του δήμου με τον επιχειρηματία.

Οι σχέσεις τους περιλαμβάνουν απευθείας αναθέσεις από το 2021 χωρίς να υπάρχει η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.

Αύριο Δευτέρα, ο πατέρας του 19χρονου θα καταθέσει τα έγγραφα στην εισαγγελία Χαλκιδικής, και θα ζητήσει την άμεση παρέμβασή της.

Προσπαθώντας να συγκρατήσει τον πόνο του, προειδοποίησε πως αν η εισαγγελική αρχή δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες θα αναγκαστεί να παραβεί τον νόμο.

Στη συνέχεια αποκάλυψε πως το crazy dance που πήρε τα νιάτα από το παιδί του, αρχικά αγοράστηκε από έναν επιχειρηματία στην Κατερίνη όπου εν τέλει το εγκατέλειψε το 2010.

Μετά το αγόρασε ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ με σκοπό να το στείλει στη Βουλγαρία για ανακατασκευή, κάτι που δεν έκανε. Το τρομερό της υπόθεσης είναι πως από το 2020, το συγκεκριμένο μηχάνημα έπαιρνε βεβαιώσεις για την αξιοπιστία του από μεγάλες εταιρείες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταθέσει μήνυση στον τεχνικό που υπέγραφε για την αξιοπιστία του crazy dance.

«Έχω στα χέρια μου επίσημα δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν τη σχέση του δήμου με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, με απευθείας αναθέσεις του 2021 χωρίς να υπογράφει και να υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αν μετά από αυτό και με όσα έχουν συμβεί και με όσα έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα, δεν πράξει τα δέοντα η εισαγγελική αρχή, σας δίνω τον λόγο μου ως πατέρας πρώτα και μετά ως άνθρωπος, ότι θα λειτουργήσω με τον ίδιο τρόπο. Θα καταπατήσω τον νόμο όπως τον καταπατούν οι ίδιοι που τον εκπροσωπούν.

Υπάρχει σχέση δήμου και συγκεκριμένου επιχειρηματία τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια. Με απευθείας αναθέσεις και εντάλματα πληρωμών.

Το μηχάνημα αυτό είναι μία ιδιοκατασκευή στη Θεσσαλονίκη η οποία αγοράστηκε από έναν επιχειρηματία στην Κατερίνη ο οποίος το είχε παροπλισμένο από το 2010.

Το συγκεκριμένο το αγόρασε ως «σκραπ» το 2020 με τη λογική να το πάει στη Βουλγαρία για να το ανακατασκευάσει. Το μηχάνημα αυτό από το 2020 παίρνει βεβαιώσεις μεγάλων εταιριών για την αξιοπιστία του», είπε ο κ. Καμπαϊλής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Ο πατέρας του 19χρονου κατήγγειλε τον δήμο πως είχε συναλλαγές με τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ"

27 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα

Από Ω/18:00/24-08-2024 έως Ω/18:00/25-08-2024 εκδηλώθηκαν 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 22 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε (5).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "27 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα"

Επιστρέφουν οι αδειούχοι του Αυγούστου – Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια

Ξεκίνησαν να επιστρέφουν οι πρώτοι αδειούχοι του Αυγούστου καθώς η άδεια τελείωσε και ενώ σιγά σιγά οδεύουμε προς το τέλος του καλοκαιριού καθώς λίγες μόνο ημέρες έχουν απομείνει για να υποδεχθούμε τον Σεπτέμβριο.

Ήδη σήμερα Κυριακή, 25 Αυγούστου, η επιβατική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα τρία μεγάλα λιμάνια της Αττικής καθώς οι πρώτοι αδειούχοι του Αυγούστου παίρνουν με βαριά καρδιά τον δρόμο της επιστροφής και την επιστροφή στην καθημερινότητα.

Από το μεσημέρι της Κυριακής, η κίνηση των οχημάτων είναι μερικώς αυξημένη σε σημεία πέριξ του λιμανιού του Πειραιά, καθώς συνολικά αναμένονται 25 προγραμματισμένα δρομολόγια.

Το πρώτο έφτασε στη 01.15 μετά τα μεσάνυχτα, ερχόμενο από Σάμο, Ικαρία, Μύκονο και Σύρο, ενώ τα επόμενα έφεραν ταξιδιώτες, μεταξύ άλλων, από Αστυπάλαια, Δονούσα, Νάξο, Πάρο, Κρήτη, Λέσβο, Μήλο, Τήνο, Σίφνο, Κύθνο, Σέριφο και Σαντορίνη. Το τελευταίο δρομολόγιο που «πιάνει» σήμερα Πειραιά είναι του Blue Star Δήλος, από Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο, στις 23.15. Ταυτόχρονα, μεγάλος αριθμός επιβατών επιστρέφει στον Πειραιά από τα νησιά του Αργοσαρωνικού (Αίγινα, Ύδρα, Πόρο, Αγκίστρι, Σπέτσες, Σαλαμίνα).

Στο μεταξύ, παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο λιμάνι της Ραφήνας καθώς για σήμερα είχαν προγραμματιστεί 13 δρομολόγια.

Αυξημένη, ήταν και η επιβατική κίνηση στο λιμάνι του Λαυρίου, όπου για σήμερα είχαν προγραμματιστεί 9 δρομολόγια. Το πρώτο (Μαρμάρι ΕΞΠΡΕΣ) έφτασε στις 13.00 στο Λαύριο και είχε αφετηρία την Κύθνο, ενώ το τελευταίο θα φτάσει στις 22.15 μεταφέροντας ταξιδιώτες από τη Τζια.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφουν οι αδειούχοι του Αυγούστου – Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια"

Συνελήφθη στα Χανιά ημεδαπός για πρόκληση πυρκαγιάς σε δασική έκταση από πρόθεση

Συνελήφθη στα Χανιά ημεδαπός για πρόκληση πυρκαγιάς σε δασική έκταση από πρόθεση, σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης που οδήγησαν στην ταυτοποίηση του.

Επίσημη ενημέρωση του ΑΠΕ – ΜΠΕ από το Συντονιστικό της Π.Υ γνωστοποιεί πως η σύλληψη έγινε χθες 24 Αυγούστου στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού Χανίων και αφορά σε υπαιτιότητα του συγκεκριμένου προσώπου για πυρκαγιά στο Σελινιώτικο Νταμάρι, Δήμου Κανδάνου – Σελίνου στα Χανιά.

Ο συλληφθείς θα απολογηθεί την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024 ενώπιον της Ανακρίτριας Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη στα Χανιά ημεδαπός για πρόκληση πυρκαγιάς σε δασική έκταση από πρόθεση"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024, προβλέπεται:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Θάσου)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024"

Κολωνός: Φρίκη με τη σύλληψη 44χρονου για τον βιασμό της 16χρονης φίλης του γιου του σε εγκαταλελειμμένο οικόπεδο

Βίαζε για δύο μήνες την ανήλικη φίλη του γιου του, εκβιάζοντας και απειλώντας την ότι θα της κάνει κακό, ο 44χρονος που συνελήφθη στον Κολωνό.

Ο 44χρονος βιαστής από τον Ιούνιο μέχρι και την προηγούμενη Κυριακή του Αυγούστου (18.08.24), είχε συνευρεθεί δέκα φορές με την 16χρονη μαθήτρια, σέρνοντάς την σε εγκαταλελειμμένο οικόπεδο στο κέντρο της Αθήνας, ασκώντας ψυχολογικη πίεση και προκαλώντας της τρόμο, ντροπή και ενοχές, για να εξασφαλίσει τη σιωπή της.

Μέχρι που το παιδί, δεν άντεξε άλλο, «έσπασε» και με λυγμούς τα ομολόγησε όλα στον πατέρα της.

Ο διεστραμμένος 44χρονος, μετά από καρτέρι που έστησαν οι αστυνομικοί τα ξημερώματα της Παρασκευής (23.08.24), έπεσε στα δίχτυα του νόμου, τη στιγμή μάλιστα που έκοβε ύποπτες βόλτες έξω από το σπίτι της ανήλικης. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των άρθρων 98, 336 του Π.Κ  «Βιασμός τετελεσμένος κατ’ εξακολούθηση» και 169 του Π.Κ για «Απείθεια» στη συνέχεια, οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα παραπέμφθηκε στην ανάκριση και έλαβε προθεσμία για τις 27/8/2024.

Βίασε 10 φορές τη φίλη του γιου του

Το σκηνικό της φρίκης ξεδιπλώθηκε όταν το κοριτσάκι, μην αντέχοντας να σηκώνει άλλο τον βαρύ σταυρό του μαρτυρίου, αποφάσισε να μιλήσει στον πατέρα της.

Όπως καταγράφεται στο ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ, «ο πατέρας της ανήλικης κατέθεσε ότι ο δράστης είχε συνευρεθεί ερωτικά μαζί της, παρά την θέλησή της, περίπου δέκα φορές, στο χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούνιο του έτους 2024 μέχρι και την 19-08-2024».

Όπως κατέθεσε ο γονέας, ο δράστης που είναι πατέρας φίλου της κόρης του, έβαλε στο μάτι το παιδί και «οι ερωτικές συνευρέσεις τους λάμβαναν χώρα ύστερα από απειλές και εκβιασμούς που δέχονταν η παθούσα από τον κατηγορούμενο, προκειμένου να συνευρεθούν ερωτικά.

Επιπλέον ο τόπος, όπου έλαβαν χώρα κατ’ εξακολούθηση οι πράξεις του βιασμού σε βάρος της ανήλικης κόρης του είναι ένα χωμάτινο οικόπεδο επί της οδού Ζηνοδώρου στην Αθήνα Αττικής, εντός του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του 44χρονου».

Μπλόκο την ώρα που έκοβε βόλτες έξω από το σπίτι της μαθήτριας 

Οι αστυνομικοί, μετά την κατάθεση του πατέρα, δεν έχασαν χρόνο και τον έθεσαν σε παρακοκούθηση.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό: «Από το σύνολο της διενεργηθείσας έρευνας, εντοπίστηκε βραδινές ώρες της 22-23/08/2024 ο κατηγορούμενος να διέρχεται από την οικίας της παθούσας, με το αυτοκίνητο. Τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών και αφού ακινητοποίησε το όχημα του και εξήλθε από αυτό, κατά την προσέγγιση των Αστυνομικών και τις εντολές αυτών για ακινητοποίηση, ο κατηγορούμενος στιγμιαία άλλαξε κατεύθυνση προκειμένου να τραπεί σε φυγή και να αποφύγει τον έλεγχο, πλην όμως αντιλήφθηκε ότι είχε περικυκλωθεί από Αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, οι οποίοι ενημερώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών και τους συνέδραμαν. Αφού ακινητοποιήθηκε και ταυτοποιήθηκε, σε γενόμενο έλεγχο επ’ αυτού.

Εν συνεχεία, οδηγήθηκε στην έδρα της Υ.Α.Α. όπου και συνελήφθη».

Έφοδος στο σπίτι του και οι αναλύσεις για dna στα ρούχα της μικρής

Το μεσημέρι της 23ης Αυγούστου, συγκροτήθηκε ομάδα, αποτελούμενη από Αστυνομικούς του Τ.Α. Κολωνού και με της συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών και παρουσία δικαστικού λειτουργού διενήργησαν νομότυπη κατ’ οίκον έρευνα παρουσία δικαστικού λειτουργού στην οικία του κατηγορουμένου, σε μονοκατοικία στο Περιστέρι.

Σε ό,τι αφορά στον κατηγορούμενο όπως αναφέρεται «ελήφθη βιολογικό υλικό το οποίο θα αποσταλεί στη Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών προκειμένου πραγματοποιηθούν εργαστηριακές συγκριτικές εξετάσεις σχετικά με τυχόν γενετικό υλικό που θα βρεθεί, στα ρούχα της ανήλικης παθούσας που ομοίως φέρουν το γενετικό υλικό της και περισυλλέχθηκαν από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, κατά την εξέταση της, αποτελέσματα των οποίων θα υποβληθούν ευθύς αμέσως περιέλθουν στο Τ.Α. Κολωνού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».​

Ψυχολογική στήριξη στη μικρή και κατάθεση στο Σπίτι του Παιδιού

 Οι αστυνομικοί από το Τ.Α. Κολωνού ήρθαν σε επικοινωνία με το Αυτοτελές Γραφείο Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων «Σπίτι του Παιδιού», έτσι ώστε να οριστεί ραντεβού για την δικανική εξέταση της ανήλικης σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, παρουσία παιδοψυχολόγου, ενώ παράλληλα χορηγήθηκε υπηρεσιακό σημείωμα για ιατροδικαστική εξέταση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κολωνός: Φρίκη με τη σύλληψη 44χρονου για τον βιασμό της 16χρονης φίλης του γιου του σε εγκαταλελειμμένο οικόπεδο"

Kαίγεται για 4η ημέρα το Παγγαίο όρος

Συνεχίζει να καίει για 4η συνεχόμενη ημέρα η φωτιά στο Παγγαίο. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που παραμένουν στο σημείο είναι ισχυρές και έχουν αυξηθεί.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν 200 πυροσβέστες, ενώ με πρώτο φως της ημέρες ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν οκτώ αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος υποβοηθούν μηχανήματα, υδροφόρες και χωματουργικά από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική έκταση στην περιοχή «Αυγό» του Παγγαίου από την πλευρά της Καβάλας, την Πέμπτη 22 Αυγούστου, πλέον είναι ορατή από πολλές περιοχές των Σερρών, όπως Ροδολίβος, Πρώτη, Αηδονοχώρι, Σφελινό.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Kαίγεται για 4η ημέρα το Παγγαίο όρος"

Μέχρι πόσα κιλά πρέπει να ζυγίζει η σχολική τσάντα για να μην προκαλέσει μυοσκελετικά προβλήματα στους μαθητές

Οι μαθητές επιστρέφουν οσονούπω στα θρανία, αφού στις 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ λίγες ώρες αργότερα θα μοιραστούν τα βιβλία, κάνοντας ασήκωτες τις σχολικές τσάντες.

Όμως, η βαριά σχολική τσάντα ενδέχεται να προκαλέσει μυοσκελετικούς πόνους και προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, τον αυχένα και τους ώμους των μαθητών, επιτείνοντας την κακή στάση του σώματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις από την βαριά σχολική τσάντα, σύμφωνα με τον δρ. Bradley Weinberger, παιδίατρο στην Κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο, είναι οι εξής:

  • αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης πόνου στον αυχένα και στην πλάτη λόγω αλλαγών στη στάση του σώματος και στην κίνηση
  • μυϊκός πόνος από τους ιμάντες
  • αρνητική επίδραση στην ισορροπία, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο πτώσεων ή άλλων τραυματισμών
Μέχρι πόσα κιλά πρέπει να είναι η σχολική τσάντα

Πάντως, σε ισπανική μελέτη με την συμμετοχή 49 παιδιών, οι ερευνητές υπολόγισαν το όριο που ενδείκνυται για το βάρος της σχολικής τσάντας έτσι ώστε να αποτραπούν τυχόν προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το όριο βάρους της σχολικής τσάντας εξαρτάται από το σωματικό βάρος του κάθε παιδιού. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι η σχολική τσάντα πρέπει να μην υπερβαίνει σε κιλά το 10% του σωματικού βάρους του παιδιού. Συνεπώς, εάν ένας μαθητής ζυγίζει 50 κιλά, τότε, το βάρος της σχολικής τσάντας πρέπει να είναι 5 κιλά.

Μπορεί η σχολική τσάντα να προκαλέσει σκολίωση;

Επί σειρά ετών, βέβαια, επικρατούσε η πεποίθηση ότι η βαριά σχολική τσάντα μπορεί να προκαλέσει και σκολίωση. Νεότερες μελέτες, όμως, δείχνουν ότι η βαριά σχολική τσάντα δεν μπορεί να αλλάξει δομικά την αναπτυσσόμενη σπονδυλική στήλη ενός παιδιού. Επομένως, δεν μπορεί να προκαλέσει σκολίωση. Ωστόσο, ελλοχεύουν οι κίνδυνοι που αναφέραμε παραπάνω.

Ποιες είναι οι αιτίες της σκολίωσης

Η σκολίωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις όπως η εγκεφαλική παράλυση ή η μυϊκή δυστροφία, αλλά και σε παιδιά με σύνδρομα, όπως η νευροϊνωμάτωση. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, είναι ιδιοπαθής, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει γνωστή υποκείμενη αιτία.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξης της, όπως:

  • Η ηλικία: Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν εφήβους κοντά στην φάση της ταχείας σκελετικής ανάπτυξης (εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση)
  • Το φύλο: Τα κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σκολίωση σε σύγκριση με τα αγόρια
  • Το οικογενειακό ιστορικό: Η ιδιοπαθής σκολίωση κληρονομείται με διάφορου βαθμού διεισδυτικότητα από γενιά σε γενιά.

Οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης είναι ήπιες. Ορισμένες, όμως, καμπύλες επιδεινώνονται σημαντικά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και η σοβαρή πλέον σκολίωση μπορεί να είναι αναπηρική.

Η σκολίωση μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα στην διάρκεια της εφηβείας, λόγω της ταχείας ανάπτυξης του παιδιού κατ’ αυτή την περίοδο της ζωής του.

Στις ηπιότερες περιπτώσεις, οι αλλαγές στην πλάτη του παιδιού δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό οι γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί η σκολίωση, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αποφευχθούν τα σοβαρά προβλήματα στο απώτερο μέλλον.

Ο ρόλος του «κηδεμόνα»

Η μετρίου βαθμού σκολίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση «κηδεμόνων». Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των συνθετικών υλικών έχουν επιτρέψει τη δημιουργία ελαφρότερων και πιο κομψών «κηδεμόνων», που είναι πιο εύχρηστοι και αποδεκτοί από τα παιδιά.

Στα παιδιά και τους εφήβους με καμπύλες που έχουν ξεπεράσει τις 45 μοίρες, συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση. Εάν αυτού του μεγέθους η σκολίωση αφεθεί χωρίς χειρουργική θεραπεία, θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται και κατά την ενήλικη ζωή με επακόλουθα τον χρόνιο πόνο, την αναπνευστική δυσλειτουργία, αλλά και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της παραμόρφωσης, ιδίως για τα κορίτσια.

Δυστυχώς, όταν η σκολίωση ξεπεράσει τις 45 μοίρες, ο «κηδεμόνας» δεν είναι πλέον αποτελεσματικός στην πρόληψη της επιδείνωσης της παραμόρφωσης. Τα τελευταία χρόνια, όμως, υπάρχει η δυνατότητα την της καλύτερης δυνατής διόρθωσης της σκολίωσης, μέσω πρωτοποριακών μεθόδων που βασίζονται στην ρομποτική χειρουργική.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι πόσα κιλά πρέπει να ζυγίζει η σχολική τσάντα για να μην προκαλέσει μυοσκελετικά προβλήματα στους μαθητές"

Ηράκλειο: Έσφαζαν ζώα παρά την απαγόρευση λόγω της πανώλης

Παραβίαζε όλους τους κανόνες υγιεινής ένας 47χρονος Έλληνας που είχε μετατρέψει σε σφαγείο έναν υπαίθριο αποθηκευτικό χώρο ιδιοκτησίας του στο Ηράκλειο και προχωρούσε στην σφαγή ζώων τα οποία του είχε παραδώσει ένας 61χρονος κτηνοτρόφος, παραβιάζοντας την απαγόρευση λόγω της πανώλης.

Ο 47χρονος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τ.Α.Ε. που έκαναν αιφνιδιαστικό στο υπαίθριο σφαγείο, το πρωί της Παρασκευής, και βρήκαν στον αποθηκευτικό χώρο σφάγια συνολικού βάρους 190 κιλών από δέκα αιγοπρόβατα για τα οποία δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα παραστατικά έγγραφα και κατασχέθηκαν.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση των αστυνομικών του Β΄ τμήματος, ο 61χρονος ιδιοκτήτης των ζώων του τα είχε παραδώσει για να προβεί στη σφαγή κι έτσι συνελήφθη και αυτός. Οι δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου κατηγορούμενοι για παραβάσεις των μέτρων πρόληψης κατά των ασθενειών και της αστυνομικής διάταξης περί ζωοκλοπής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηράκλειο: Έσφαζαν ζώα παρά την απαγόρευση λόγω της πανώλης"

«Δικαίωμα στην επισκευή»: Η νέα οικολογική οδηγία της ΕΕ που ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επισκευάζουν συσκευές αντί να τις πετούν

Με κίνητρα, όπως κουπόνια, επιδοτήσεις, αλλά και νομοθετήματα κατά αθέμιτων πρακτικών από τους κατασκευαστές, η ΕΕ ενθαρρύνει την πρακτική της επισκευής συσκευών και άλλων διαρκών αγαθών με στόχο τη βιώσιμη κατανάλωση και τη μείωση των αποβλήτων.

Την οδηγία για το «δικαίωμα των καταναλωτών στην επισκευή» ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σταδιακά θα ξεκινήσει η διαδικασία ενσωμάτωσής της από τα κράτη μέλη. Με τον συγκεκριμένο κανονισμό θα αντιμετωπίζονται προβλήματα όπως το υπερβολικό κόστος επισκευής, μέσω της διαφανούς τιμολόγησης των ανταλλακτικών, ενώ ενισχύεται ένα ανοιχτό οικοσύστημα επισκευής και αντιμετωπίζονται οι άδικες πρακτικές κατά της επισκευής από τους κατασκευαστές.

Η επισκευή αναμένεται να βοηθήσει το στόχο για βιώσιμη κατανάλωση, καθώς θα μειωθούν τα απόβλητα που παράγονται από την απόρριψη των αγαθών και θα περιοριστεί η ζήτηση πόρων, περιλαμβανομένης της ενέργειας, που προκαλείται από τη διαδικασία κατασκευής και πώλησης νέων προϊόντων που αντικαθιστούν ελαττωματικά αγαθά, καθώς και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ επισκευής και αγοράς νέου αγαθού, σημαντικό ρόλο παίζει το κόστος επισκευής, η ανθεκτικότητα, η διαθεσιμότητα και η εγγύτητα της υπηρεσίας επισκευής, καθώς και ο απαιτούμενος χρόνος για την επισκευή. Οπότε, σήμερα φαίνεται ευκολότερη η αντικατάσταση αντί της επισκευής των προϊόντων που καθίστανται ελαττωματικά, καθώς τα κίνητρα που παρέχονται στους καταναλωτές για επισκευή των προϊόντων τους μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης είναι ανεπαρκή.

Η παραπάνω πρακτική αλλάζει με τη νέα Οδηγία να καθιστά την επισκευή ευκολότερη και οικονομικά αποδοτικότερη για τους καταναλωτές, τόσο εντός όσο και εκτός νόμιμης εγγύησης, σε αντίθεση με την αντικατάσταση των αγαθών ενώ, η αύξηση της ζήτησης εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε τόνωση του τομέα των επισκευών, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα στους παραγωγούς και στους πωλητές για την ανάπτυξη πιο βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή, αφορά σε προϊόντα όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων, στεγνωτήρια ρούχων, ηλεκτρικές σκούπες, τηλέφωνα, υπολογιστές και ταμπλέτες, αγαθά που περιέχουν μπαταρίες και ελαφρά μέσα μεταφοράς, αλλά στόχος είναι να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα στο μέλλον καθώς στην Οδηγία αναφέρεται πως «προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη της, θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά».

– Υποχρέωση των κατασκευαστών να επισκευάζουν τα προϊόντα τους σε λογικές τιμές και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης. Σχετικά με το χρόνο της εγγύησης, προκειμένου να παρακινηθούν οι καταναλωτές να επιλέγουν την επισκευή, παρατείνεται η περίοδος ευθύνης κατά 12 μήνες, οι οποίοι θα πρέπει να προστεθούν στην απομένουσα περίοδο ευθύνης για το αγαθό. Η παράταση αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται άπαξ. Ωστόσο, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να παράσχουν περαιτέρω κίνητρα για επισκευή, προβλέποντας πρόσθετες παρατάσεις της ευθύνης του πωλητή σε περίπτωση νέας επισκευής. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν επίσης να θεσπίσουν ή να διατηρήσουν κανόνες που να παρατείνουν την ευθύνη του πωλητή σε περίπτωση επισκευής για περιόδους μεγαλύτερες των 12 μηνών.

– Πρόσβαση των καταναλωτών σε ανταλλακτικά, εργαλεία και τεχνικές πληροφορίες. Οι καταναλωτές θα μπορούν να πληροφορούνται σε ειδικό έντυπο την τιμή και τον απαιτούμενο χρόνο για κάθε υπηρεσία επισκευής ανάλογα με τη βλάβη που διαπιστώθηκε, ώστε να μπορούν να αξιολογούν και να συγκρίνουν τις εν λόγω υπηρεσίες.

– Κίνητρα υπέρ της επισκευής προϊόντων, π.χ. κουπόνια και επιδοτήσεις. Όπως ορίζεται, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τουλάχιστον ένα μέτρο που να προωθεί την επισκευή. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να είναι οικονομικού ή μη οικονομικού χαρακτήρα. Τα μέτρα μη οικονομικού χαρακτήρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ενημερωτικές εκστρατείες ή στήριξη επισκευαστικών πρωτοβουλιών τοπικών κοινοτήτων με άμεσους τρόπους, όπως η παροχή χώρων για εργαστήρια επισκευής ή για συνεδριάσεις, για παράδειγμα σε κοινοτικά ή πολιτιστικά κέντρα. Τα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να λάβουν τη μορφή κουπονιών επισκευής, ταμείων επισκευής, στήριξης ή δημιουργίας τοπικών ή περιφερειακών επιγραμμικών πλατφορμών επισκευής, οργάνωσης ή χρηματοδότησης προγραμμάτων κατάρτισης για την απόκτηση ειδικών δεξιοτήτων επισκευής ή φορολογικών μέτρων.

– Προκειμένου να στηριχθούν οι καταναλωτές και να δοθούν κίνητρα για επισκευή, ο πωλητής θα πρέπει, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της σχετικής κατηγορίας αγαθών, να δανείζει δωρεάν στον καταναλωτή ένα αγαθό αντικατάστασης, εάν η επισκευή δεν ολοκληρώθηκε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα ή χωρίς σημαντική ενόχληση του καταναλωτή. Αυτό το αγαθό αντικατάστασης θα μπορούσε επίσης να είναι ανακαινισμένο αγαθό. Επιπλέον, ο πωλητής θα πρέπει και πάλι να αναλαμβάνει την επισκευή μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η παροχή δανεικού αγαθού καθ’ όλη τη διάρκεια της επισκευής μπορεί να αποτρέψει σημαντική ενόχληση του καταναλωτή, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει υπέρμετρα μεγάλο χρονικό διάστημα επισκευής. Επιπλέον, σε περίπτωση που επιλεγεί η αντικατάσταση ως τρόπος επανόρθωσης και κατόπιν αιτήματος του καταναλωτή, ο πωλητής θα μπορούσε να παράσχει στον καταναλωτή ανακαινισμένο αγαθό.

– Διαδικτυακές πλατφόρμες θα βοηθούν τους καταναλωτές να βρίσκουν καταστήματα που προσφέρουν επισκευές και ανακατασκευασμένα προϊόντα. Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή θα δημιουργήσει δωρεάν ευρωπαϊκή επιγραμμική πλατφόρμα για επισκευές. Η ευρωπαϊκή επιγραμμική πλατφόρμα θα πρέπει να αποτελείται από εθνικά τμήματα και να είναι σε θέση να φιλοξενεί, κατά περίπτωση, πωλητές ανακαινισμένων αγαθών, αγοραστές ελαττωματικών αγαθών προς ανακαίνιση ή συμπληρωματικά μέσα, όπως επισκευαστικές πρωτοβουλίες τοπικών κοινοτήτων.

– Οι κατασκευαστές θα υποχρεούνται να προσφέρουν ανταλλακτικά και εργαλεία σε λογικές τιμές και θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν συμβατικές ρήτρες, υλικό και λογισμικό που εμποδίζουν τις επισκευές. Ειδικότερα, δεν θα μπορούν να εμποδίζουν τη χρήση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών ή ανταλλακτικών τρισδιάστατης εκτύπωσης από ανεξάρτητους επισκευαστές, ούτε θα μπορούν να αρνούνται την επισκευή ενός προϊόντος αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους ή επειδή το προϊόν έχει επισκευαστεί προηγουμένως από κάποιον άλλο.

Όπως υπογραμμίζεται «οι πρακτικές των εμπόρων που ωθούν τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι τα αγαθά τους δεν μπορούν να επισκευαστούν λόγω προηγούμενης επισκευής ή επιθεώρησης από ανεξάρτητο επισκευαστή, μη επαγγελματία επισκευαστή ή τελικούς χρήστες ή οι ψευδείς ισχυρισμοί ότι η εν λόγω επισκευή ή επιθεώρηση δημιουργεί κινδύνους ασφάλειας, παραπλανώντας έτσι τους καταναλωτές, θα μπορούσαν, όπου συντρέχει περίπτωση, να συνιστούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

Επίσης ξεκαθαρίζεται ότι οι απαιτήσεις δυνατότητας επισκευής δεν υποχρεώνουν τους κατασκευαστές να επισκευάζουν ελαττωματικά αγαθά, αλλά διασφαλίζουν ότι αυτά μπορούν να επισκευαστούν ενώ προβλέπεται ότι η υποχρέωση επισκευής θα πρέπει να ισχύει και σε περιπτώσεις όπου ο κατασκευαστής είναι εγκατεστημένος εκτός της Ένωσης. Για να μπορούν οι καταναλωτές να απευθύνονται σε οικονομικό φορέα εγκατεστημένο εντός της Ένωσης για την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης, η οδηγία προβλέπει σειρά εναλλακτικών οικονομικών φορέων που υποχρεούνται να εκπληρώσουν την υποχρέωση επισκευής του κατασκευαστή σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει σε κατασκευαστές εγκατεστημένους εκτός της Ένωσης να οργανώσουν και να εκπληρώσουν την υποχρέωση επισκευής που υπέχουν εντός της Ένωσης.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Δικαίωμα στην επισκευή»: Η νέα οικολογική οδηγία της ΕΕ που ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επισκευάζουν συσκευές αντί να τις πετούν"

Η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί τα αποθέματα Μαυροσουβάλας και Υλίκης λόγω της λειψυδρίας στην Αθήνα

Συμπληρωματικές πηγές ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης της Πρωτεύουσας ενεργοποιεί η ΕΥΔΑΠ λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι «πηγές» αυτές είναι οι πηγές και οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας βόρεια της Πάρνηθας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας. Επίσης γίνεται άντληση και από τα αποθέματα της Υλίκης.

Όπως τόνισε, η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί από κοντά το πρόβλημα με την λειψυδρία αλλά για την ώρα δεν χρειάζεται να προχωρήσει στην λήψη περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση. Έχουμε κάνει, είπε, από καιρό μια καμπάνια με συστάσεις στον κόσμο και για την ώρα περιμένουμε την εθελούσια ανταπόκριση του.

Αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τον χειμώνα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τότε θα μπούμε στο κόκκινο τώρα είμαστε ακόμη στο κίτρινο ούτε καν στο πορτοκαλί.

Σύμφωνα με τον κύριο Σαχίνη τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχών έχει περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα. Στην περίπτωση που η ανομβρία συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, συνδράμει ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων με γνώμονα το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, όπως η ένταξη νέων ταμιευτήρων, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό και η αφαλάτωση.

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ο κ. Σαχίνης ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην σπαταλά νερό.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης της τιμής στα τιμολόγια κατανάλωσης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί τα αποθέματα Μαυροσουβάλας και Υλίκης λόγω της λειψυδρίας στην Αθήνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news