facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορίας 3) σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής για αύριο Τρίτη 02-07-2024

Παραμένει Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς την Τρίτη 0207-2024 (κατηγορία 3) σε περιοχές της Περιφέρειας  Αττικής,  σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα  01-07-2024  η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στην κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή) είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν εξαιτίας της μορφολογίας εδάφους, των τοπικών ανέμων κλπ.

240702-1000x1050

Δασικές-πυρκαγιές_1big-1000x1539

Η προσοχή όλων αποτελεί βασικό παράγονται πρόληψης και αποφυγής κινδύνων.

Συνιστάται στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, ο καπνισμός μελισσιών κ.α.. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ

Σύμφωνα με τις οδηγίες  του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr

    • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
    • Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
    • Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
    • Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
    • Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
    • Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
– την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
– το είδος της βλάστησης που καίγεται

Ενημερωνόμαστε από τα τηλεοπτικά σποτ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)

Διαβάστε Περισσότερα » "Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορίας 3) σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής για αύριο Τρίτη 02-07-2024"

52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/18:00/30-06-2024 έως Ω/18:00/01-07-2024 εκδηλώθηκαν 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη οκτώ (8).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

 


Διαβάστε Περισσότερα » "52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο"

Φωτιές: Δύσκολη η κατάσταση σε Κω και Χίο – Ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις

Πυροσβέστες και εθελοντές εξακολουθούν να παλεύουν με τις φλόγες σε Κω και Χίο, καθώς και τα δύο μέτωπα είναι ακόμα ενεργά και πολύ δύσκολα.

Ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις

Δυσκολεύει η κατάσταση στην Κω, καθώς η φωτιά φούντωσε ξανά το απόγευμα της Δευτέρας. Οι ισχυροί άνεμοι κάνουν το έργο των πυροσβεστών ακόμη πιο δύσκολο. Ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν, καθώς στη μάχη έχουν ριχτεί 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές: Δύσκολη η κατάσταση σε Κω και Χίο – Ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις"

Πυροσβεστική: Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων σε Κοζάνη, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Δράμα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

  • Συνελήφθη χθες 30 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Κοζάνης, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Τετραλόφου, του Δήμου Κοζάνης και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.500€.
  • Συνελήφθη χθες 30 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση γεωργικών εργασιών σε αγροτική έκταση, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στη θέση 9 χιλιόμετρο περιφερειακής οδού Λαμίας Στυλίδας, του Δήμου Λαμίας, στην Φθιώτιδα και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.255,85€.
  • Συνελήφθη χθες 30 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Βόλου, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση γεωργικών εργασιών, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή ΒΙ.ΠΕ. Αλμυρού, στην Μαγνησία και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.933,59€.
  • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.875€, χθες 30 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Δράμας, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση ξηρών χόρτων εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον Δήμο Δράμας.
  • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.125€, σήμερα 01 Ιουλίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Σοφάδων, σε ημεδαπή, η οποία προέβη σε καύση ξηρών χόρτων εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Καππαδοκικού. του Δήμου Σοφάδων, στην Καρδίτσα.
  • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.687,5€, σήμερα 01 Ιουλίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της 2ης Ε.Μ.Α.Κ., σε αλλοδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Άγιοι Ανάργυροι, της Δ.Ε. Επανομής. του Δήμου Θέρμης, στην Θεσσαλονίκη.
  • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.707,02€, σήμερα 01 Ιουλίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αιγίου, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε ρίψη βεγγαλικών προκαλώντας πυρκαγιά, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Νικολαιίκων Διακοπτού, του Δήμου Αιγιαλείας, στην Αχαΐα.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων σε Κοζάνη, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Δράμα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα "

Αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης – Οι δράσεις ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας

Αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα λιστερίωσης – τροφιμογενές νόσημα – 2023-2024 και στην Ελλάδα. Συνολικά, το διάστημα 2004-2023 δηλώθηκαν 266 κρούσματα λιστερίωσης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά το χρονικό διάστημα 01/01/2023-31/12/2023 δηλώθηκαν 31 κρούσματα λιστερίωσης.

Από τα 31 κρούσματα, 2 διακομίστηκαν σε υγειονομικές μονάδες του εξωτερικού, λόγω του ότι ήταν αλλοδαπής εθνικότητας και δεν ήταν δυνατή η παρακολούθηση της έκβασής τους.

Στο σύνολο των υπόλοιπων 29 κρουσμάτων, 11 (37,9%) κατέληξαν. Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 67 έτη (ελάχιστη: 0 έτη, μέγιστη: 92 έτη) ενώ 18 (58,1%) ήταν άνδρες. Τρία κρούσματα ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και ένα εξ αυτών, εισαγόμενο.

Σχετικά με την περιοχή κατοικίας για τα υπόλοιπα 28 κρούσματα: 9 (32,1%) άτομα ήταν κάτοικοι Περιφέρειας Αττικής, 6 (21,4%) ήταν κάτοικοι Περιφέρειας Κρήτης, 4 (14,3%) ήταν κάτοικοι Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και 9 ήταν κάτοικοι διαφορετικών μεταξύ τους Περιφερειών. Δεκαοκτώ (58,1%) κρούσματα είχαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Στο σύνολο των 29 κρουσμάτων, 19 (65,5%) ήταν ανοσοκατεσταλμένα άτομα, 2 (6,9%) ήταν εγκυμονούσες και 2 (6,9%) ήταν νεογνά. Σε μία (1-50%) εκ των δύο εγκύων, επήλθε αυτόματη αποβολή και σε μία (1-50%) πρόωρος τοκετός.

Το φαινόμενο εξακολουθεί να παρατηρείται και το 2024, όπου έως και τις 11/04/2024 δηλώθηκαν 12 κρούσματα λιστερίωσης.

Η λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα, που προκαλείται από το αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο Listeria monocytogenes. Η θνητότητα της λιστερίωσης είναι μεγάλη σε σύγκριση με τα άλλα τροφιμογενή νοσήματα. Εκδηλώνεται κατά κανόνα σε εγκύους, νεογέννητα, ηλικιωμένους, καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής ή γαστρεντερίτιδας, μέχρι σοβαρά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το βακτήριο είναι υπεύθυνο κυρίως για την εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν περιγραφεί αρκετές επιδημίες, που έχουν προκληθεί από κατανάλωση διαφόρων ειδών τροφίμων όπως μαλακά τυριά, σολωμός, κατεψυγμένα λαχανικά. Η επιτήρηση της λιστερίωσης μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2004.

Ο ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

   1. Ενημέρωση των υγειονομικών μονάδων όλης της χώρας σχετικά με το φαινόμενο και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται ως προς τη δήλωση των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ και την αποστολή των κλινικών καλλιεργημάτων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών, Σιγκελλών, δονακίων χολέρας, Λιστέριας και λοιπών εντεροπαθογόνων (ΕΚΑΣΣ) για περαιτέρω τυποποίηση.

   2. Ενημέρωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), συμπεριλαμβανομένης της Διεύθυνσης του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (ΚΚΑ), που αποτελεί Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Listeria monocytogenes σε τρόφιμα, σχετικά με α) το φαινόμενο, β) την ανταλλαγή δεδομένων για τη διαπίστωση πιθανής αύξησης ανιχνεύσεων Listeria monocytogenes σε δείγματα τροφίμων ή σε πληθυσμούς ζώων και γ) την αποστολή καλλιεργημάτων από τρόφιμα στο ΕΚΑΣΣ για εργαστηριακό έλεγχο και σύγκριση με τα κλινικά καλλιεργήματα.

   3. Συνεργασία με το ΕΚΑΣΣ και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για αποστολή γενετικού υλικού των κλινικών καλλιεργημάτων σε συνεργαζόμενο με το ECDC εργαστήριο για αλληλούχηση ολικού γονιδιώματος (Whole Genome Sequencing) με στόχο την αναγνώριση πιθανών συρροών καθώς και τη διασύνδεσή τους με διακρατικές επιδημίες.

   4. Ανάρτηση ενημερωτικού υλικού στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ σχετικά με την πρόληψη της λιστερίωσης κατά τη διάρκεια της κύησης.

   5. Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την ανταλλαγή δεδομένων σε περίπτωση εμφάνισης μεμονωμένων/συρροών κρουσμάτων τροφιμογενών νοσημάτων. Στην ομάδα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον ΕΟΔΥ, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, τον ΕΦΕΤ, το ΥΠΑΑΤ, Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, το ΚΕΔΥ, το ΕΚΑΣΣ και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο πλαίσιο των εργασιών της Ομάδας έχει τεθεί προς συζήτηση η παρατηρούμενη αύξηση με στόχο το συντονισμό ενεργειών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης – Οι δράσεις ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας"

Ολομέτωπη επίθεση Σαμαρά για γάμους ομόφυλων, εθνικά θέματα και ΦΠΑ – Καραμανλής: Ώρα επείγοντος συναγερμού

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, τα εθνικά θέματα, αλλά και τον ΦΠΑ, άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο το βράδυ της Δευτέρας (1.7.24). Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής επέκρινε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα εθνικά θέματα καλώντας σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα.

«Να προσέχει λοιπόν η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση, μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα. Και από την κοινωνία. Επειδή λοιπόν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε το σωστό με αυτό το νομοσχέδιο, αναρωτιέμαι εάν άκουγε τι του έλεγαν οι βουλευτές μας πριν λίγες ημέρες στη Βουλή. Εάν άκουσε την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος!», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, επισημαίνοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Κώστας Καραμανλής «αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση».

«Κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός. Κι έκρινε. Το ζήτημα είναι ότι δεν έδινε κανείς σημασία από την κυβέρνηση! Για όλα τα θέματα. Ούτε τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής κυρίως για τα εθνικά μας θέματα. Ούτε εμένα. Με τον Κώστα είμαστε φίλοι και μαζί στη Νέα Δημοκρατία από το 1976. “Γεννηθήκαμε” και μεγαλώσαμε στην Παράταξη. Κι έχουμε περάσει μαζί τα πάντα, με σεβασμό ο ένας για την πορεία του άλλου. Διερωτήθηκα, λοιπόν, δημοσίως, για τα εθνικά θέματα, “μα τόσο λάθος κάνουμε δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί;” Κι όχι μόνο δεν άκουγε ποτέ κανείς, αλλά αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση», υπογράμμισε.

«Φτάσαμε στο σημείο στο νομοσχέδιο για τον γάμο να θέτω ερωτήματα και όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν και κενά έδρανα την ώρα που μιλούσα. Συνεχίστηκαν τα πανηγύρια υπουργών αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ την ώρα που το 1/3 δεν το είχε ψηφίσει από την ΚΟ. Και τα πανηγύρια συνεχίστηκαν στο μπαρ της Βουλής», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, με την αποχή του κόσμου να φθάνει στο πρωτοφανές 60% , είναι ένα πολύ ισχυρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες θύμωσαν με όλα τα κόμματα. Και τα αποδοκίμασαν, ηχηρά. Η συμπεριφορά αυτή της κοινωνίας προσομοιάζει σε “λευκή απεργία” των πολιτών. Θεωρούνται πια οι εκλογές μάταιες; Σίγουρα η κοινωνία καταλογίζει στην κυβέρνηση, αλλά και στην κεντροαριστερή αντιπολίτευση, αδυναμία κατανόησης κι επίλυσης των προβλημάτων της. Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων τα δεξιότερα πολιτικά σχήματα και μορφώματα συγκράτησαν μεν τις ψήφους τους, με ελαφρά αύξηση, αλλά δεν απέκτησαν δυναμική. Παρά ταύτα, η πολιτική ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων δείχνει μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Οτι δηλαδή σχηματοποιούνται 3 κι όχι 2, πολιτικά “μπλοκ”. Το κεντρο-δεξιό με 28%, το κεντρο-αριστερό με αθροιστικά παρόμοιο ποσοστό, και το υπερδεξιό-λαϊκιστικό πέριξ του 20%. Ποσοστά, όμως, μόνο επί του 40% του λαού που ψήφισε», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

«Το πολιτικό σύστημα καλείται να αναθεωρήσει πλήρως τους όρους της αντιπαράθεσης. Ειδάλλως, προβλέπω, θα καταρρεύσει. Και για να μη συμβεί αυτό απαιτείται η επιστροφή στην πολιτική. Επιστροφή στις ρίζες, επιστροφή στις ιδέες και στις αρχές των κομμάτων και των παρατάξεων. Άμεσα!», σχολίασε.

«Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντοτε πόρτες ανοιχτές αλλά όχι πόρτες ιδεολογικά αφύλακτες. Είναι άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη. Καλό θα είναι να αναρωτηθούν ορισμένοι εάν για το ιστορικά αρνητικό εκλογικό αυτό αποτέλεσμα για την παράταξη, για το ρεκόρ της αποχής και για την σταθεροποίηση του υπερδεξιού – λαϊκίστικου μπλοκ σε υψηλά ποσοστά, ευθύνεται και η αντίληψη περί αποϊδεολογικοποίησης», επισήμανε με νόημα.

«Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε την Κεντροδεξιά να τον κυβερνήσει και όχι τους πολιτικούς Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», σχολίασε.

«Η εικόνα της χώρας μας είναι αποκαρδιωτική στα εθνικά θέματα»

«Στα εθνικά θέματα η εικόνα της χώρας μας είναι αποκαρδιωτική. Τρώμε την μια προσβολή, την μια ταπείνωση, μετά την άλλη! Από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους …”φίλους” μας τους Τούρκους. Είναι αδιανόητα όσα συμβαίνουν», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

«Για το ότι ξεχάσαμε να θυμίσουμε σε όλον τον κόσμο τα 50 χρόνια, φέτος, από την τραγωδία της Κύπρου. Πάλι καλά που είδαμε και την Famagusta στην τηλεόραση… Για το λάθος ψήφισμα με το Κόσοβο. Για το “λόμπυ των κατευναστών”. Για την ανακήρυξη ΑΟΖ και θαλάσσιων πάρκων. Για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας. Για το χωρίς καμία λογική «Σύμφωνο περί Φιλίας» με την Τουρκία. Και τι είδαμε μετά το Σύμφωνο; Τον Ερντογάν να ξαναγράφει τα σχολικά βιβλία στην Τουρκία και να διδάσκει τη νεολαία του για την «γαλάζια πατρίδα» τους, δηλαδή ελληνικά εδάφη. Τον Ερντογάν να γίνεται «καλό παιδί» στα μάτια της Δύσης ώστε να πάρει τα F-16. Τις νέες, ευθείες απειλές, του Μπατχτσελί και του Φιντάν, μέχρι και για την Κρήτη. Και ποιοι τα λένε αυτά;; Αυτοί που από τη μια, υποτίθεται, ότι θέλουν να μπουν στην Ευρώπη κι από την άλλη μας απειλούν μαζί με τη Χαμάς!», σχολίασε.

«Όταν εγώ μίλησα, δημόσια και πολύ πριν τις εκλογές, για τον Φρέντυ Μπελέρη και για τον απαράδεκτο Ράμα, υπήρξε σιωπή. Όμως στον Ράμα δώσαμε τελικά χώρο για να κάνει τις συγκεντρώσεις του. Και του δώσαμε ακόμα και το Ζάππειο για να παρουσιάσει σε υψηλούς προσκεκλημένους τους πίνακες και τα γλυπτά του. Πότε; Όταν ο Μπελέρης, με κατηγορίες στημένες , ήταν φυλακισμένος. Και παραμένει φυλακισμένος σήμερα, εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Είναι η απόλυτη εικόνα εθνικής αδυναμίας», είπε.

«Προειδοποίησα και για την ανάγκη σταδιακής απεμπλοκής μας από την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία τα Σκόπια από την αρχή δεν τήρησαν, όπως δεν είχαν τηρήσει ούτε την Ενδιάμεση Συμφωνία του Ανδρέα Παπανδρέου. Γνωρίζω καλά τι σημαίνει η άσκηση πιέσεων από “φίλους”, ασφαλώς για το δικό τους συμφέρον. Και στον Κώστα Καραμανλή ασκήθηκαν, αλλά είπε το “όχι” στο Βουκουρέστι. Και σε εμένα, αλλά το ξέκοψα από την αρχή και δεν επανήλθαν ποτέ», τόνισε.

«Είναι λοιπόν η Συμφωνία των Πρεσπών που τροφοδοτεί τον εθνικισμό και τις βλέψεις κάποιων συνδυασμών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Αυτή ήταν η σταθερή άποψη και του ιδρυτή μας, Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Προέδρου της Δημοκρατίας που δακρύζοντας είχε πεί “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”. Μόλις προχθές, η Σκοπιανή πρόεδρος της Δημοκρατίας Σιλιάνοφσκα διατράνωσε δημοσίως το αλυτρωτικό δόγμα: συναντήθηκε, είπε, με εκπροσώπους των «Παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου» και συζήτησε μαζί τους για τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από τον «διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου». Τι άλλο πρέπει να ακούσουμε για να ξυπνήσουμε επιτέλους;», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Κι αντί να προβληματιστούν , κι από εμένα και από τον Κώστα Καραμανλή, λοιδορούσαν τις θέσεις μας. Μάλιστα, έφθασαν στο σημείο οι σύγχρονοι …”Κισιγκερ”, να ειρωνευτούν την σταθερή, πολυδιάστατη, εξωτερική πολιτική της χώρας επί δεκαετίες, ως “πολιτική ακινησίας” και να αντιτάξουν την δική τους δήθεν “κινητικότητα”. Απ’ ότι καταλαβαίνω , λυπάμαι που θα το πω, αλλά: Παραμένουμε “πετρωμένοι” στην …”άψογο στάση” , σε όλα τα εθνικά μέτωπα…Δηλαδή, μένουμε σταθερά “κομιλφό”, μήπως και μας “κακολογήσουν”!», τόνισε.

«Ο πρωθυπουργός να αποφασίσει την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής»

«Καλώ τον πρωθυπουργό να αποφασίσει, άμεσα, την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής. Να επιστρέψει στις ιστορικές παρακαταθήκες της παράταξης. Να ασκήσει βέτο στην Αλβανία. Να προετοιμάσει, μέσω δημιουργίας μιας ισχυρής νομικής και πολιτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, την απεμπλοκή από την εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών. Να ασκήσει, όπως και η Βουλγαρία, βέτο σε κάθε βήμα των Σκοπίων, τον αλυτρωτισμό των οποίων οφείλουμε να καταγγείλουμε εδώ και τώρα, παντού. Να αναθεωρήσει πλήρως την …”φιλία” με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές στην πράξη ότι δεν εκβιαζόμαστε, δεν απειλούμαστε και δεν φοβόμαστε. Υπάρχουν όρια! Γι αυτό και δεν υπάρχει καμία περίπτωση νέας εθνικής υποχώρησης και ταπείνωσης, με “Πρέσπες του Αιγαίου”! Δεν είμαστε ένα ηττημένο έθνος. Είμαστε μια υπερήφανη χώρα με πίστη στην Ελευθερία, με αυταπάρνηση κι εθνική υπερηφάνεια! Οι Ελληνες δεν είμαστε συμβιβασμένο πλήθος, είμαστε πατριώτες!», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα για μεγάλα αξιώματα, ούτε πρόκειται»

«Σε κάθε σταυροδρόμι πρέπει να επιλέξεις έναν δρόμο. Ανησυχώ βαθιά. Πρέπει η κατάσταση αυτή να διορθωθεί. Αυτές είναι οι θέσεις μου. Τις οποίες, για να μην έχουμε παρανοήσεις, ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα για “μεγάλα αξιώματα”. Κι ούτε πρόκειται… Γιατί μας κοιτάει από απέναντι και η Ελλάδα, και η Ιστορία. Λέει ο Παλαμάς: “Κάλλιο γλύστρα στον δρόμο τον δικό σου παρά να μείνεις ορθός στο δρόμο του άλλου!”», υπογράμμισε.

«Το έχω αποδείξει στη διαδρομή μου. Υπηρετώ την πατρίδα και την παράταξη…Ήμουν, είμαι, και θα είμαι παρών!», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Κώστας Καραμανλής: «Είναι η ώρα επείγοντος συναγερμού»

«Όταν η αποχή φτάνει στο 60% δεν είναι η ώρα εφησυχασμού, αλλά είναι η ώρα επείγοντος συναγερμού, αυταπάτες ούτε χωρούν, ούτε συγχωρούνται», τόνισε από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής για τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

«Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία, ο δύσκολα συγκαλυπτόμενος ελιτισμός δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα. Φανερώνουν στην ουσία υπεροψία για την άλλη άποψη, δογματικές αγκυλώσεις, περιφρόνηση για τους πολλούς, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις προσδοκίες τους. Έτσι όμως, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αντιθέτως επιδεινώνεται και μάλιστα ραγδαία με κίνδυνο κάποια στιγμή, όχι στο μακρινό απώτερο μέλλον, να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευχτη. Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις κόντρα σε όλες τις ενδείξεις ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνο παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο και εσύ έχεις άδικο. Αν ούτε αυτό το καταλαβαίνεις, τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έστω την ύστατη αυτή ώρα, η Ευρώπη καλείται να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Να βρει την δύναμη να προχωρήσει με θαρραλέα βήματα προς την ολοκλήρωσή της. Σε μια κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική που θα θωρακίζει τα σύνορά της, στη χειραφέτησή της από κάθε μορφή γεωπολιτικής εξάρτησης, στην αμοιβαιοποίηση των κινδύνων από οικονομικές κρίσεις. Στην ανάληψη του ρόλου που της αναλογεί στις παγκόσμιες εξελίξεις και των ευθυνών που έχει για την ειρήνη, την σταθερότητα, την δημοκρατία και την ευημερία τουλάχιστον στην ήπειρό μας. Να ανταποκριθεί στο όραμα των μεγάλων Ευρωπαίων οραματιστών, από τον Ντε Γκωλ, τον Σούμαν και τον Αντενάουερ ως τον Ζακ Ντελόρ και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αλλά και στην προσδοκία όσων πιστέψαμε και αγωνιστήκαμε γι αυτήν. Τώρα όμως, γιατί η κλεψύδρα αδειάζει με αυξανόμενη ταχύτητα και ανυπολόγιστες για όλους συνέπειες», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

«Αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού με την Τουρκία»

«Μια καταληκτική αναφορά για το μείζον εθνικό θέμα. Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας, η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας, η ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένες και απροκάλυπτες. Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες,  δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στην Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

«Πιστεύω ότι καμμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων», σημείωσε.

«Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό», σχολίασε.

«Υφέρπει όμως πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική συνεχούς αναζήτησης ερεισμάτων στον διεθνή χώρο και βέβαια ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα. Πάνω απ όλα όμως επιβάλλει εθνική ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα από όλους μας», κατέληξε.

Ποιοι έδωσαν το παρών

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων:

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Ελίζα Βόζεμπεργκ και οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.

Επίσης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαληνάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η πρώην πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Συμεών Κεδίκογλου και ο Γιάννης Ματζουράνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Αφροδίτη Λατινοπούλου και άλλοι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολομέτωπη επίθεση Σαμαρά για γάμους ομόφυλων, εθνικά θέματα και ΦΠΑ – Καραμανλής: Ώρα επείγοντος συναγερμού"

Συνελήφθη στην Αθήνα οικιακή βοηθός που «ρήμαζε» τους εργοδότες της – Πώς έπιασαν την 43χρονη

Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ελληνικού-Αργυρούπολης της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, το απόγευμα του Σαββάτου (29/6) στην Αθήνα, 43χρονη αλλοδαπή για κλοπή κατ’ εξακολούθηση από οικία στην οποία εργαζόταν ως οικιακή βοηθός.

Επιπλέον, συνελήφθη και 53χρονος ημεδαπός για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των ανωτέρω αστυνομικών, η 43χρονη εκμεταλλευόμενη την εμπιστοσύνη και επωφελούμενη την απουσία ή την έλλειψη προσοχής των ιδιοκτητών των σπιτιών, αφαίρεσε τουλάχιστον -2- φορές χρηματικό ποσό από την εν λόγω οικία.

Αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν την 43χρονη ενώ το εν λόγω χρηματικό ποσό εντοπίστηκε στην κατοχή 53χρονου συγγενικού της προσώπου, κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον κάτοχό του.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη στην Αθήνα οικιακή βοηθός που «ρήμαζε» τους εργοδότες της – Πώς έπιασαν την 43χρονη"

Καιρός αύριο: Στους 38 βαθμούς οι θερμοκρασία, επανέρχεται η αφρικανική σκόνη

Ο καιρός αύριο Τρίτη (02/07/2024) ευνοεί τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και τα νότια σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ ο καιρός αύριο επιφυλάσσει τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία μεμονωμένες καταιγίδες.

Το βράδυ στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα θα περιοριστούν τοπικά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι στα βόρεια.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ και μόνο στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και τα νότια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά, στην υπόλοιπη χώρα όμως διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 32 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το μεσημέρι νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ στη δυτική Μακεδονία. Στη Θράκη γενικά αίθριος, από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το μεσημέρι – απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι στα κεντρικά τμήματα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες γρήγορα στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ.
Ανεμοι: Από νότιες και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς και στα ηπειρωτικά έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές μέχρι το απόγευμα, οπότε στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία από το μεσημέρι σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από το απόγευμα σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και βαθμιαία στα ανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις Σποράδες η μέγιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στους 38 βαθμούς οι θερμοκρασία, επανέρχεται η αφρικανική σκόνη"

Επιχείρηση «σκούπα» των «Αδιάφθορων» στις φυλακές Ιωαννίνων – Χειροπέδες στον Υποδιευθυντή, σε αστυφύλακα και σε υπαλλήλους!

Χειροπέδες στον υποδιευθυντή στις φυλακές Ιωαννίνων, ενός αστυφύλακα και δύο υπαλλήλων, προχώρησαν στελέχη των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ., κατά την διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησαν στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Είχε προηγηθεί καταγγελία για την ύπαρξη κυκλώματος ναρκωτικών στο οποίο ηγούνταν ένας βαρυποινίτης κρατούμενος Αλβανικής υπηκοότητας σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία.

Παράλληλα στο πλαίσιο της έρευνας, έχουν συλληφθεί και άλλοι κρατούμενοι για άλλα αδικήματα. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο Αλβανός βαρυποινίτης, φέρεται να διακινούσε ναρκωτικές ουσίες τόσο εντός φυλακών, οσο και εκτός, με την βοήθεια των υπολοίπων εμπλεκομένων, που στην συνέχεια του παρέδιδαν τις εισπράξεις.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στις φυλακές, θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση «σκούπα» των «Αδιάφθορων» στις φυλακές Ιωαννίνων – Χειροπέδες στον Υποδιευθυντή, σε αστυφύλακα και σε υπαλλήλους!"

Έρχεται ο «Προσωπικός Αριθμός» του πολίτη, το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την εφαρμογή του

Νόμιμος κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο «Προσωπικός Αριθμός» που θα διευκολύνει τις συναλλαγές του πολίτη με τον δημόσιο τομέα, καθώς θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρειάζεται.

Ειδικότερα, μετά και την έγκριση από το ΣτΕ, αφότου θα ξεκινήσει ο «Προσωπικός Αριθμός», δεν θα χρειάζεται πλέον ο αριθμός του ΑΦΜ ή του ΑΜΚΑ ή της αστυνομικής ταυτότητας, κ.λπ., αλλά θα πρέπει οι πολίτες να θυμούνται έναν αριθμό.

Δηλαδή, ο «Προσωπικός Αριθμός» θα είναι υποχρεωτικός για τις συναλλαγές με τους φορείς του Δημοσίου και θα αποτελεί στοιχείο επαλήθευσης του κάθε πολίτη.

Στην πράξη, ο «ΠΑ» θα κρύψει όλους τους άλλους αριθμούς που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, κ.λπ.), χωρίς ωστόσο να καταργεί τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που έχουν οι φορολογούμενοι, ο οποίος αποτελεί τον βασικό πυλώνα του «ΠΑ».

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία Προεδρικό Διάταγμα για τη «διαδικασία έκδοσης και χορήγησης του «ΠΑ», μέτρα και εγγυήσεις για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 60/2024 γνωμοδότησή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ανθή Σπανού) έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και έκανε επτά νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Κατά τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, «ο «ΠΑ» ο οποίος είναι προδήλως χρηστικός και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση απομνημόνευσης πολλών αριθμών ταυτοποίησης και διατήρησης αντίστοιχων πιστοποιητικών, θα τηρείται μόνο σε ένα κεντρικό σημείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία αποτελεί την αρμόδια Αρχή για να επιβεβαίωση της ταυτότητας των πολιτών, περιλαμβάνει τα στοιχεία που είναι απολύτως αναγκαία για την επαλήθευση της ταυτότητας του φυσικού προσώπου».

Συγκεκριμένα, ο «ΠΑ» θα αποτελείται από 12 στοιχεία, εκ των οποίων τα 9 τουλάχιστον θα είναι αριθμητικά. Για το σχηματισμό του θα χρησιμοποιούνται 3 αλφαβητικά στοιχεία (γράμματα) και στη συνέχεια οι 9 αριθμοί του ΑΦΜ. Οι αριθμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι από το μηδέν έως το εννέα και τα αλφαβητικά στοιχεία θα είναι κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία όμως είναι ομόγραφα στο λατινικό αλφάβητο.

Οι πολίτες πριν την έκδοση του «ΠΑ» μπορεί να επιλέξουν τα 2 από τα 3 αλφαβητικά στοιχεία (γράμματα) που προβλέπονται για τη δημιουργία του, όπως μπορούν να επιλέξουν και τα 2 αλφαβητικά στοιχεία για τα ανήλικα προστατευόμενα μέλη τους. Σε αντίθετη περίπτωση τα ψηφία θα παραχθούν τυχαία από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο «ΠΑ» θα εκδίδεται μια μόνο φορά, θα είναι μοναδικός και δεν θα μεταβάλλεται εν ζωή. Ακόμη, θα εκδίδεται και θα χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και θα απενεργοποιείται μετά τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται ο «Προσωπικός Αριθμός» του πολίτη, το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την εφαρμογή του"

Κάρλα: Ξεκίνησε η απάντληση των υδάτων από τα πλημμυρισμένα χωράφια

Το αντλιοστάσιο Καναλίων, στην λίμνη Κάρλα, επισκέφθηκε σήμερα (1-7-2024) η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας – Β. Σποράδων, η οποία και διαπίστωσε την άριστη λειτουργία του, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως είχε ανακοινωθεί στις αρχές Μαϊου, η απάντληση των υδάτων από την πλημμυρισμένη περιοχή των Καναλίων θα πραγματοποιηθεί μέσω του αντλιοστασίου, του οποίου ο ηλεκτρονικός και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός είχε υποστεί ζημιές από την είσοδο των υδάτων σ΄ αυτό. 

Κάρλα: Ξεκίνησε η απάντληση των υδάτων από τα πλημμυρισμένα χωράφια

Ήδη, στις 29-06-2024 ξεκίνησε η απάντληση των υδάτων διά των αντλιών του αντλιοστασίου, αφού οι ζημιές στο σύστημα λειτουργίας τους αποκαταστάθηκαν με την επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στόχος είναι – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση – κάτω από κανονικές συνθήκες και αν δεν υπάρξουν βλάβες στο αντλιοστάσιο, τα νερά να έχουν απομακρυνθεί μέσα σε χρονικό διάστημα τριάντα (30) περίπου ημερών, προκειμένου να αναστραφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αρνητικές επιδράσεις των πρόσφατων πλημμυρών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να αποδοθούν και πάλι σε χρήση στους ιδιοκτήτες τους. 

Κάρλα: Ξεκίνησε η απάντληση των υδάτων από τα πλημμυρισμένα χωράφια

“Η αποκατάσταση της κανονικότητας στη λίμνη Κάρλα αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για να δημιουργηθούν οι υποδομές, μέσω των οποίων θα αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα που είχαν οδυνηρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες” καταλήγει η ανακοίνωση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάρλα: Ξεκίνησε η απάντληση των υδάτων από τα πλημμυρισμένα χωράφια"

Τανάγρα: Εγκατάλειψη Μιράζ 2000-5 - Σώα η πιλότος

Σώα είναι η πιλότος Μιράζ 2000-5 η οποία αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. 

Το Μιράζ 2000-5 είχε ήδη προσγειωθεί και μετά, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εγκατέλειψε το αεροσκάφος. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έτρεξαν οι συνάδελφοί της και την βοήθησαν ενώ το αεροσκάφος δεν φέρεται να έχει πάθει κάποια ζημιά.

Όπως μετέδωσε το Mega πρόκειται για 30χρονη ιπτάμενη, η οποία πριν από λίγο καιρό είχε μιλήσει στον τηλεοπτικό σταθμό και είχε περιγράψει πώς από μικρό κορίτσι το όνειρό της ήταν να γίνει πιλότος. 

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας:

Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και περί ώρα 13:46, κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης, μετά την προσγείωση από εκπαιδευτική πτήση, ο ιπτάμενος εγκατέλειψε επιτυχώς το αεροσκάφος M2000-5 στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.

Ο Ιπτάμενος του αεροσκάφους μεταφέρεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, για προληπτικούς λόγους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τανάγρα: Εγκατάλειψη Μιράζ 2000-5 - Σώα η πιλότος"

Συνελήφθη 30χρονος που φέρεται να έβαλε τη φωτιά χθες στο Λουτράκι – Βρέθηκε σακίδιό του με κάρβουνα και εύφλεκτα υλικά

Σύμφωνα με πληροφορίες του loutrakiblog, χθες το βράδυ, αφού η φωτιά στον Περιφερειακό του Λουτρακίου τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, αστυνομικοί του ΑΤ Λουτρακίου όργωσαν την περιοχή για να εξακριβώσουν αν κάποιος έβαλε φωτιά ηθελημένα.

Από την έρευνά τους και σε συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική διαπιστώθηκε ότι μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός. Κάποιος επιμελώς είχε βάλει τη φωτιά, χρησιμοποιώντας καρβουνάκια και άλλα εύφλεκτα υλικά.

Αρκετά μέτρα μακριά, από το σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά εντοπίστηκε σακίδιο, το οποίο περιείχε, επίσης καρβουνάκια, εύφλεκτα υλικά και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα 30χρονος, κάτοικος Αθηνών, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το σακίδιο που βρέθηκε ήταν δικό του, ενώ τελεί υπό κράτηση.

loutrakiblog

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 30χρονος που φέρεται να έβαλε τη φωτιά χθες στο Λουτράκι – Βρέθηκε σακίδιό του με κάρβουνα και εύφλεκτα υλικά"

Βάσεις 2024: Ποια Τμήματα ανεβαίνουν και ποια πέφτουν - Οι τελικές εκτιμήσεις

Το iEidiseis σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια ΝΕΟ σας παρουσιάζει τις τελικές εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Νταρίδης, ακαδημαϊκός υπεύθυνος στο νέο φροντιστήριο Πλ. Αμερικής και Αιγάλεω:

«Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των βασικών μαθημάτων ολοκληρώθηκε μια εκπαιδευτική χρονιά γεμάτη αγωνία και πίεση για τους/τις υποψήφιους/ες. Ωστόσο, στα φροντιστήρια ΝΕΟ, τα αποτελέσματα μας αφήνουν ικανοποιημένους, γιατί για άλλη μια φορά συμβάλλουμε κι εμείς στην εισαγωγή των μαθητών/τριών μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εργασία μας δεν σταματά εδώ. Με το παρόν άρθρο επιχειρούμε να βοηθήσουμε όλους/ες τους/τις υποψήφιους/ες στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Φυσικά, οι προφητείες δεν μας αφορούν. Μας αφορούν, όμως, οι εκτιμήσεις με βάση τα στατιστικά που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, 28/6, από το Υπουργείο.»

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά πεδίο:

1ο ΠΕΔΙΟ

Καταρχάς «επέστρεψαν» στη θεωρητική περίπου 1.200 υποψήφιοι, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτός ο αριθμός στην κίνηση των βάσεων.

  • ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Σημαντικός σε αυτήν φαίνεται να είναι ο ρόλος του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας – Λογοτεχνίας, για όσα τμήματα βέβαια ο συντελεστής του είναι υψηλός (π.χ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Νομικής και Ψυχολογίας ΑΠΘ, όλα τα ξενόγλωσσα κλπ.). Στην κλίμακα 16-20 τα γραπτά είναι λιγότερα κατά 213. Αυτό σημαίνει ότι συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των υψηλών βάσεων. Αντίθετα στην κλίμακα 10-16 τα γραπτά είναι σαφώς περισσότερα, με αποτέλεσμα την πίεση προς τα πάνω των βάσεων στα χαμηλόβαθμα, αλλά και μεσαία (ως προς τη βάση) τμήματα του πεδίου.
  • ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Στην κλίμακα 16-20 τα γραπτά είναι σαφώς λιγότερα (-4,26%, δηλαδή 685 γραπτά). Προφανώς επηρεάζουν πτωτικά τα υψηλόβαθμα τμήματα. Όπως και στη Νεοελληνική Γλώσσα, τα γραπτά στις χαμηλές και μεσαίες βαθμολογίες είναι πολύ περισσότερα, επομένως οι βάσεις των αντίστοιχων τμημάτων πιέζονται ανοδικά.
  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ: Περίπου 3/5 υποψήφιους έγραψαν κάτω από τη βάση αυξάνοντας το περυσινό ποσοστό κατά 9,1%. Σε όλες τις κλίμακες από το 10-20 και τα ποσοστά των υποψηφίων και τα γραπτά είναι μειωμένα. Ειδικά για την κλίμακα του 16-20, τα γραπτά αυτών των βαθμολογιών είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι κατά 4,26% (544). Τουτέστιν τα αποτελέσματα στο μάθημα αυτό πιέζουν προς τα κάτω τις βάσεις των τμημάτων με υψηλό συντελεστή στην Ιστορία (π.χ. τα τμήματα Ιστορίας, το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑΔΑ κλπ.).
  • ΛΑΤΙΝΙΚΑ: 713 περισσότερα γραπτά στην κλίμακα 16-20, ενώ ειδικά στην κλίμακα του 19-20 τα περισσότερα γραπτά είναι 405. Αναμένεται, επομένως, να συγκρατηθεί η πτώση των βάσεων. Εξίσου φαίνεται ότι θα συγκρατήσει και την αύξηση των βάσεων των χαμηλόβαθμων και μεσαίων βαθμολογιών τμημάτων. Επομένως τα αποτελέσματα στο μάθημα αυτό πιέζουν ανοδικά τις βάσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα και ιδιαίτερα για τα τμήματα με υψηλό συντελεστή στα λατινικά (π.χ. Νομική -25% ο συντελεστής- και Φιλολογίας -26%- ΕΚΠΑ και κάποια ξενόγλωσσα τμήματα).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στα τρία από τα τέσσερα μαθήματα οι βαθμολογίες των υποψηφίων στην κλίμακα 16-20 είναι χειρότερες σε σχέση με το 2023. Επομένως, αναμένεται να κινηθούν προς τα κάτω περιζήτητα τμήματα του πεδίου (Νομική, Ψυχολογία). Τα λατινικά, όμως, ειδικά για τα υψηλόβαθμα θα περιορίσουν την πτώση και ίσως – ανάλογα με τη ζήτηση - δούμε και κάποια τμήματα (μεσαίων βαθμολογιών) να κινούνται και ανοδικά, πάντοτε βέβαια σκεπτόμενοι/ες και τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων.

2ο ΠΕΔΙΟ

  • ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Λιγότερα γραπτά κάτω από τη βάση (1,18%), περισσότερα γραπτά στις βαθμολογίες 11-15 (3,1% περίπου), λιγότερα γραπτά στην κλίμακα 16-20 (2,07% περίπου). Οι βαθμολογίες στο μάθημα αυτό επηρεάζουν ανοδικά τις χαμηλές και μεσαίες βάσεις (έως 15000 μόρια), αλλά καθοδικά τις υψηλές βάσεις. Σίγουρα η επιρροή αυτή είναι μικρή, ενώ επηρεάζονται, κυρίως, οι βάσεις τμημάτων με υψηλό συντελεστή στο μάθημα αυτό (π.χ. Πολιτικών Μηχ/κών ΔΠΘ με 26%, Γεωπονίας και Ηλεκτρολόγων Μηχ/κών στο Ηράκλειο με 30%, Τοπογράφων Μηχ/κών Θεσ/νίκης με 25% κλπ.)
  • ΦΥΣΙΚΗ: 55% κάτω από τη βάση φέτος, αύξηση μεγαλύτερη από 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι. 5721 γραπτά πέρυσι έναντι 7432 φέτος (σε σύνολο 13539 με την προσθήκη 370 επιπλέον υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι). Φυσιολογικά πιέζει τις χαμηλές βάσεις καθοδικά και μάλιστα σημαντικά. Στις μεσαίες βαθμολογίες (έως 14) δε φαίνεται να επηρεάζει ιδιαιτέρως. Στις βαθμολογίες όμως 14-20 παρατηρείται μείωση των γραπτών σε ποσοστό 12,39%. Ειδικά στις βαθμολογίες 17-20 παρατηρείται μείωση των γραπτών (10,49%). Επομένως, οι βαθμολογίες στο μάθημα αυτό πιέζουν τις υψηλές βάσεις καθοδικά και μάλιστα αρκετά.
  • ΧΗΜΕΙΑ: Σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες παρατηρείται βελτίωση των βαθμολογιών σε σχέση με πέρυσι. Λιγότερα γραπτά κάτω από τη βάση (12,04%) τα οποία μοιράστηκαν σε όλες τις υπόλοιπες κλίμακες. Στην κλίμακα 17-20 αυξάνεται το ποσοστό των γραπτών κατά 4,7%. Συνεπώς, τα αποτελέσματα στη Χημεία ασκούν ανοδικές πιέσεις.
  • ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ: Τα αποτελέσματα στα μαθηματικά πιέζουν ανοδικά τις χαμηλές και μεσαίες βάσεις (έως 14000 μόρια), ωστόσο παρατηρείται μείωση των γραπτών στις υψηλές βαθμολογίες (17-20). Συγκεκριμένα μειώθηκαν κατά 12,61% (1192 γραπτά). Επομένως ασκείται ισχυρή καθοδική πίεση των υψηλόβαθμων βάσεων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στη Χημεία οι βαθμολογίες βελτιώθηκαν και τα γραπτά αυξήθηκαν στις υψηλές βαθμολογίες. Όμως εξαιτίας των βαθμολογιών στα υπόλοιπα μαθήματα και ιδιαίτερα στη Φυσική και στα Μαθηματικά, οι βάσεις των υψηλόβαθμων τμημάτων με υψηλό συντελεστή σε φυσική και μαθηματικά φαίνεται να κινούνται αρκετά καθοδικά (άνω των 300-400 μορίων υπολογίζεται η πτώση). Αντίστροφα, στις μεσαίες βαθμολογίες πιθανώς οι βάσεις των τμημάτων των μεγάλων αστικών κέντρων να κινηθούν (έστω και οριακά) ανοδικά.

3ο ΠΕΔΙΟ

Περίπου 300 υποψήφιοι/ες λιγότεροι/ες σε σχέση με το 2023. Μικρός αριθμός και ως ποσοστό, για να επηρεάσει την κίνηση των βάσεων.

  • ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Λιγότερα γραπτά κάτω από τη βάση (1,83%) και περισσότερα στην κλίμακα 12-14 (3,3%), ενώ μικρές έως ελάχιστες είναι οι μεταβολές από εκεί και πέρα. Τουτέστιν, οι βαθμολογίες στο μάθημα αυτό δε φαίνεται να επηρεάζουν αισθητά τις βάσεις.
  • ΦΥΣΙΚΗ: Το μάθημα που δυσκόλεψε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τους/τις υποψήφιους/ες. Τούτο καταδεικνύεται από τα περισσότερα γραπτά κάτω από τη βάση (1268 και 10,55%) και τις χειρότερες επιδόσεις σε όλες τις κλίμακες. Ενδεικτικά στην κλίμακα 17-20 παρατηρείται έντονη πτωτική πορεία (8,12% και 1155 λιγότερα γραπτά). Προφανώς, τα αποτελέσματα συντείνουν στη σαφή πτώση των βάσεων όλων των επιπέδων.
  • ΧΗΜΕΙΑ: Το αντίθετο συνέβη με τις βαθμολογίες στη Χημεία. Λιγότερα γραπτά κάτω από τη βάση (12,31% και 1809 γραπτά), τα οποία επιμερίζονται σε όλες τις κλίμακες πάνω από τη βάση. Ενδεικτικά στην κλίμακα 17-20 παρατηρείται αύξηση και των ποσοστών και των γραπτών (5,65% και 698 γραπτά). Επομένως, τα αποτελέσματα στη Χημεία πιέζουν ανοδικά τις βάσεις σε όλα τα επίπεδα.
  • ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Βελτιωμένες είναι οι επιδόσεις και στο μάθημα της Βιολογίας σε σχέση με το 2023. Λιγότερα γραπτά κάτω από τη βάση (7,13% και 1098 γραπτά), καλύτερες οι επιδόσεις σε όλες τις υπόλοιπες κλίμακες. Ενδεικτικά στην κλίμακα 17-20 αυξήθηκαν τα γραπτά κατά 8,05% (1016 γραπτά). Ως εκ τούτων τα αποτελέσματα και στο μάθημα της Βιολογίας πιέζουν ανοδικά τις βάσεις σε όλα τα επίπεδα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στα τμήματα με υψηλό συντελεστή στη Χημεία και στη Βιολογία αναμένεται αύξηση των βάσεων (π.χ. Οδοντιατρικό ΑΠΘ, Κτηνιατρικής ΑΠΘ, στις Φαρμακευτικές κλπ.), ενώ σταθεροποιητικές είναι οι τάσεις για τα τμήματα με υψηλό συντελεστή στη Φυσική. Η παραπάνω άποψη στηρίζεται αφενός στο γεγονός των πολύ χαμηλότερων επιδόσεων στη Φυσική και των σχετικώς χαμηλότερων στη Νεοελληνική Γλώσσα-Λογοτεχνία, αφετέρου στις πολύ καλύτερες βαθμολογίες σε Βιολογία και Χημεία και αριθμητικά και ποσοστιαία. Επομένως, αναμένεται αύξηση των βάσεων σε όλα τα επίπεδα (πάντα με τον συνυπολογισμό των συντελεστών βαρύτητας) ακόμα και στις Ιατρικές (έστω και μικρή).

4ο ΠΕΔΙΟ

Παρουσιάζεται αύξηση των υποψηφίων στο συγκεκριμένο πεδίο κατά περίπου 600 υποψήφιους/ες.

  • ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Λιγότερα γραπτά κάτω από τη βάση (1,83%) και περισσότερα στην κλίμακα 12-14 (3,3%), ενώ μικρές έως ελάχιστες είναι οι μεταβολές από εκεί και πέρα. Τουτέστιν, οι βαθμολογίες στο μάθημα αυτό δε φαίνεται να επηρεάζουν αισθητά τις βάσεις, ωστόσο ασκούν μια μικρή πτωτική πίεση των υψηλόβαθμων βάσεων ή/και των τμημάτων με υψηλό συντελεστή στο μάθημα αυτό (π.χ. Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο, Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στην Πάτρα, Αγωγής & Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στο ΠΑ.Δ.Α).
  • ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Χειρότερες οι επιδόσεις στο μάθημα αυτό σε όλες τις κλίμακες. Δεν είναι τεράστιες οι αλλαγές, αλλά είναι σημαντικές. Για παράδειγμα στην κλίμακα 17-20 παρουσιάζεται μείωση κατά 2,79% των γραπτών (728 γραπτά). Παράλληλα αυξήθηκαν τα γραπτά κάτω από τη βάση κατά 2,89%. Ουσιαστικά πιέζει καθοδικά τις υψηλόβαθμες και χαμηλόβαθμες, ενώ σταθεροποιεί τις μεσαίες βάσεις.
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: 2,77% των βαθμολογιών προστέθηκαν σε σχέση με πέρυσι στην κλίμακα κάτω από τη βάση. Χειρότερες είναι και οι επιδόσεις στην κλίμακα 10-13 (2,47%), παρόμοιες σε σχέση με αυτές του 2023 μέχρι το 16, ελαφρώς χειρότερες μέχρι το 19 (1,83%), αλλά καλύτερες στην κλίμακα 19-20 (1,88% και 584 γραπτά). Επομένως, ενώ δε φαίνεται να επηρεάζει τις μεσαίες βάσεις (έως 14000-15000), πιέζει καθοδικά εκείνες μέχρι το 17 και ανοδικά τις πιο υψηλές βάσεις του πεδίου.
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Σαφώς βελτιωμένες οι επιδόσεις των υποψηφίων στην κλίμακα 16-20 (6,49% και 1847 γραπτά). 3,44% λιγότερα γραπτά κάτω από τη βάση, ενώ χωρίς ιδιαίτερη επιρροή εμφανίζονται οι βαθμολογίες στο ενδιάμεσο. Και αυτό, επομένως, το μάθημα πιέζει ανοδικά τις βάσεις των υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων τμημάτων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα μαθηματικά φαίνεται να πιέζουν προς τα κάτω τις βάσεις των υψηλόβαθμων τμημάτων, ενώ η Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, διότι τα γραπτά στις υψηλές βαθμολογίες κινήθηκαν σε σχέση με πέρυσι – αριθμητικά και ποσοστιαία – στα ίδια περίπου επίπεδα. Οι βαθμολογίες, όμως, στο ΑΕΠΠ (584 περισσότερα γραπτά στην κλίμακα 19-20) και στο ΑΟΘ (709 περισσότερα γραπτά στην κλίμακα 19-20) πιέζουν ανοδικά τις βάσεις, οι οποίες αναμένεται για τα υψηλόβαθμα τμήματα και ανάλογα με τους συντελεστές βαρύτητας να κινηθούν ανοδικά ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Βάσεις 2024: Ποια Τμήματα ανεβαίνουν και ποια πέφτουν - Οι τελικές εκτιμήσεις "

Οι φωτιές σε Πάρνηθα και Σταμάτα έκαψαν πάνω από 2.000 στρέμματα – Καταστράφηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στην Κερατέα

Περισσότερα από 2.000 στρέμματα δάσους στην Αττική παραδόθηκαν στις φλόγες των πυρκαγιών που περικύκλωσαν την πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο.

Σπίτια και αυτοκίνητα καταστράφηκαν και εκατοντάδες πυροσβέστες και απλοί πολίτες έδωσαν μάχη στα τρία μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Αττική. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 48ώρου στο λεκανοπέδιο, «πυροδότησε» τις συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Η αρχή έγινε δέκα λεπτά πριν τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου (29.06.2024), όταν οι φλόγες κατέκλυσαν μία μεγάλη χαράδρα στην περιοχή Κατσιμίδι, στην Πάρνηθα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην μεγάλη επιχείρηση συνέδραμαν περισσότεροι από 106 πυροσβέστες, 4 τμήματα πεζοπόρων, 35 οχήματα ενώ από αέρος, σύμφωνα με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, επιχείρησαν συνολικά 17 εναέρια μέσα.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή (30.06.2024), λίγα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας. Είχαν να αντιμετωπίσουν μέτωπα, μήκους 7 χιλιομέτρων από την Πλάκα έως τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο πέρασμά της, η φωτιά στην Κερατέα φαίνεται να έκαψε συνολικά 7-8 σπίτια, αποθήκες και ιδιοκτησίες που υπέστησαν μερική ή και ολική καταστροφή και 4 αυτοκίνητα φαίνεται να παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στην περιοχή έως και σήμερα, Δευτέρα, παραμένουν σε επιφυλακή 138 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα, ενώ πάνω από 140 πυροσβέστες επιχείρησαν και στις 4 εστίες, με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία. Η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη που η ΕΛΑΣ προχώρησε και σε 52 απεγκλωβισμούς από το πύρινο μέτωπο. Μάλιστα υπήρξε συνδρομή στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Στη Σταμάτα, που ξέσπασε η φωτιά την ίδια μέρα και σχεδόν δύο ώρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Κερατέας, το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν στα 2 χιλιόμετρα, από το Μοναστήρι Σταμάτας έως και λίγο πριν την περιοχή Γαλήνη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φαίνεται να έκαψε 6 σπίτια και αποθήκες ενώ και ένα αυτοκίνητο παραδόθηκε στις φλόγες.

Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 145 πυροσβέστες με 7 πεζοπόρα τμήματα και 42 οχήματα. Επιπλέον περισσότερα από συνολικά 22 ελικόπτερα και αεροσκάφη πραγματοποιούσαν συνεχόμενα ρίψεις με μεγάλη δυσκολία, καθώς η περιοχή όπου ξέσπασε η φωτιά είναι κατοικημένη.

Αυτή την ώρα, καλύτερη εικόνα χωρίς ενεργό μέτωπο είναι στις περιοχές της Κερατέας και της Σταμάτας, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στα σημεία όπου ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι φωτιές σε Πάρνηθα και Σταμάτα έκαψαν πάνω από 2.000 στρέμματα – Καταστράφηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στην Κερατέα"

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν: Αλυτρωτικές προκλήσεις από τη νέα πρόεδρο των Σκοπίων, που ανακάλυψε «Μακεδονία του Αιγαίου»

Τις «αλυτρωτικές προκλήσεις από τη νέα πρόεδρο των Σκοπίων που ανακάλυψε “Μακεδονία του Αιγαίου”», υπογραμμίζει, σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κεφαλογιάννης, στην ερώτησή του, αναφέρεται «στην πρόσφατη συνάντηση της νέας προέδρου των Σκοπίων με υποτιθέμενους εκπροσώπους “των παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου” με τους οποίους συζήτησε “για τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από τον διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου”, επιστρέφοντας έτσι σε ανιστόρητες ενέργειες που υποδηλώνουν σαφή αλυτρωτική διάθεση που απομακρύνει τη χώρα της από τις σχέσεις καλής γειτονίας που αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κεφαλογιάννης, αφού τονίζει ότι «η νέα πολιτική και πολιτειακή ηγεσία των Σκοπίων, μίας υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ, με συνεχείς δηλώσεις παραβιάζουν επί της ουσίας το erga omnes και επιλέγουν να χρησιμοποιούν άλλο όνομα πέραν του συνταγματικά καθορισμένου για εσωτερική χρήση», σημειώνει: «Πέραν τούτου, πρόσφατα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση της Προεδρίας, η Πρόεδρος συναντήθηκε με τους υποτιθέμενους εκπροσώπους των “παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου” με τους οποίους συζήτησε “για τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από το διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου”, επιστρέφοντας σε ανιστόρητες ενέργειες που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση απομακρύνοντας τη χώρα της όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονίας που αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου».

«Αυτή είναι μια πολιτική που στρέφεται ευθέως ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές και στις αποφάσεις που ελήφθησαν με συναίνεση όλων των χωρών-μελών, ενάντια στις διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά πάνω από όλα εναντίον των πολιτών τους, οι οποίοι εξέφρασαν ξεκάθαρα τη βούλησή τους για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της χώρας τους», προσθέτει, στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς σχολιάζει τις παραπάνω απαράδεκτες δηλώσεις και ενέργειες της νέας πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας των Σκοπίων και τι επιπτώσεις θα έχουν στην ενταξιακή πορεία της χώρας».

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν: Αλυτρωτικές προκλήσεις από τη νέα πρόεδρο των Σκοπίων, που ανακάλυψε «Μακεδονία του Αιγαίου»"

Καιρός: Βουτιά 10°C την Πέμπτη – Οι θερμοκρασίες ανά ημέρα

Μεγάλη βουτιά αναμένεται να κάνει η θερμοκρασία την Πέμπτη (4.7.2024), καθώς η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ίδια μέρα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Όπως όλα δείχνουν, ο καιρός αυτή την εβδομάδα θα έχει δύο όψεις. 

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου δίνει τις θερμοκρασίες για τον καιρό των επόμενων ημερών και όπως αναφέρει την Τρίτη το θερμόμετρο σε κάποιες περιοχές θα φτάσει τους 39 – 40 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, από την Τετάρτη το θερμόμετρο θα αρχίσει να πέφτει, με αποκορύφωμα την Πέμπτη, όπου – σε σύγκριση με την Τρίτη – η θερμοκρασία θα πέσει έως 10 βαθμούς Κελσίου!

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα σταδιακή άνοδος.

Σημειώνεται πως την ίδια ώρα ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος σημείωσε ότι αναμένονται ισχυρές καταιγίδες την Πέμπτη και – όπως όλα δείχνουν – η ΕΜΥ δεν αποκλείεται να εκδώσει έκτακτο δελτίο

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου

«Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά έως τις 8 Iουλίου με μια μόνο ματιά για να μη χάνετε τον…καιρό σας 😉!

Παρακαλώ κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση και διαβάστε προσεκτικά την επεξήγηση για να υπολογίστε τη θερμοκρασία στην περιοχή σας καθώς αυτή θα διαφέρει από τόπο σε τόπο!

 

Για ότι νεότερο θα υπάρξει φυσικά ενημέρωση από τη σελίδα μου!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Βουτιά 10°C την Πέμπτη – Οι θερμοκρασίες ανά ημέρα"

Φωτιά στη Σταμάτα: «Είχε ντυθεί πυροσβέστης και πετούσε γκαζάκια» – Καταγγελία σοκ

Στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Σταμάτα δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο αλλά η Πυροσβεστική είναι σε κόκκινο συναγερμό για αναζωπυρώσεις.

Επίσης, στην Κερατέα το πύρινο μέτωπο έχει αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο, μεγάλη φωτιά είναι σε εξέλιξη στη Ζάκυνθο, η οποία καίει σε δασική έκταση στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Επίσης, υπάρχει ενεργό πύρινο μέτωπο στο Δίστομο με τους πυροσβέστες να δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες.

Φωτιά στην Σταμάτα – Σοβαρή καταγγελία για εμπρησμό

Υπό έλεγχο και η μεγάλη φωτιά στην Σταμάτα, με τις Αρχές να ελέγχουν αναζωπύρωση που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας. Η πυρκαγιά έκαψε δασική έκταση τεσσάρων χιλιομέτρων, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από ανακοπή και ένας ακόμα τραυματίστηκε με εγκαύματα στα πόδια. Σύμφωνα με το OPEN, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δύο καμένα σπίτια από την πυρκαγιά ενώ υπάρχει σοβαρή καταγγελία για εμπρησμό.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Διονύσου, που μίλησε στο OPEN υπήρξε καταγγελία για άνθρωπο που είχε ντυθεί πυροσβέστης και πετούσε γκαζάκια. «Είδα βίντεο από το κέντρο ελέγχου. Υπήρχε μία εστία και έξι λεπτά αργότερα είδαμε πέντε εστίες κατά παράταξη. Αυτό από μόνο του δεν μπορεί να γίνει. Μου είπαν ότι είδαν ένα σκουτεράκι και ο οδηγός ντυμένος με στολή πυροσβέστης πετούσε γκαζάκια». Μάλιστα υπάρχουν αναφορές από κατοίκους ότι άκουσαν πολλές εκρήξεις την ώρα που ξεκινούσε η φωτιά.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Σταμάτα: «Είχε ντυθεί πυροσβέστης και πετούσε γκαζάκια» – Καταγγελία σοκ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news