facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Τρίκαλα: Στο Νοσοκομείο βρέφος – Έβαλε τοξικό φυτό στο στόμα του

Ένα περιστατικό που καλό θα είναι να θορυβήσει τους γονείς, αλλά και τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, κατέληξε στο Νοσοκομείο Τρικάλων ευτυχώς με θετική εξέλιξη.

Πρόκειται για την περίπτωση ενός βρέφους, που όπως συνηθίζουν πολλά μωράκια, έκοψε ένα φύλλο από φυτό εσωτερικού χώρου βάζοντάς το στο στόμα.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr, να νοσηλευτεί δύο ημέρες στο Νοσοκομείο Τρικάλων με 24ωρη παρακολούθηση και χορήγηση άνθρακα μιας και επρόκειτο για το τοξικό φυτό Ζάμια και το οποίο είναι αρκετά συνηθισμένο σε πολλά σπίτια.

Ευτυχώς, όλα πήγαν κατ’ευχήν με το περιστατικό να αναδεικνύεται από την ίδια τη μητέρα του παιδιού ώστε να γνωρίσουν και άλλοι γονείς για την επικινδυνότητά του και να αποφύγουν να το βάλουν στο σπίτι τους.

trikalanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίκαλα: Στο Νοσοκομείο βρέφος – Έβαλε τοξικό φυτό στο στόμα του"

Ο Γεραπετρίτης έθεσε στον Ράμα το θέμα Μπελέρη: Η απόρριψη του αιτήματός του συνιστά προφανή απόκλιση από την ευρωπαϊκή δικαιοκρατία

Τη συνεχιζόμενη προσωρινή κράτηση του Φρέντι Μπελέρη και την απόρριψη του αιτήματός του, έτσι ώστε να μπορέσει να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντα του, τα οποία του απέδωσε ο λαός της Χειμάρρας, έθεσε στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως δήλωσε μετά το πέρας της επίσκεψής του στα Τίρανα.

«Η συνεχιζόμενη αυτή απόρριψη συνιστά μία προφανή απόκλιση από την ευρωπαϊκή δικαιοκρατία και βεβαίως από το τεκμήριο αθωότητας» τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Γεραπετρίτης. Επιπλέον, δήλωσε πως συζήτησε με τον Έντι Ράμα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Νωρίτερα, ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Ιγκλι Χασάνι.

Κατά την παραμονή του στα Τίρανα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας. «Ενημερώθηκα τόσο για ζητήματα που αφορούν την ομογένεια, όπως κατεξοχήν την απαίτηση να υπάρχει ακεραιότητα στη διαδικασία απογραφής που εξελίσσεται αυτήν την ώρα στην Αλβανία, όσο, βεβαίως, και για το σπουδαίο εκπαιδευτικό, ποιμαντικό και πολιτιστικό έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή, το οποίο θα στηρίξει η ελληνική πολιτεία όπως το έπραξε και τα προηγούμενα χρόνια» υπογράμμισε στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέφτηκε την πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα.

Σημειώνεται πως ο κ. Γεραπετρίτης συμμετείχε συμμετείχε σήμερα στα Τίρανα στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εκ περιτροπής προεδρία της οποίας ασκεί η Αλβανία. Πρόκειται για μία διαδικασία, την οποία εκκίνησε η Ελλάδα όταν το 2003 στην Ατζέντα Θεσσαλονίκης οριοθετήθηκε ο ευρωπαϊκός δρόμος των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. «Αυτή είναι Συνθήκη για την ευημερία και την ειρήνη της ευρύτερης περιοχής, υπό τους όρους, βεβαίως, τους οποίους έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γεραπετρίτης έθεσε στον Ράμα το θέμα Μπελέρη: Η απόρριψη του αιτήματός του συνιστά προφανή απόκλιση από την ευρωπαϊκή δικαιοκρατία"

Αιματηρό επεισόδιο στο Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 45χρονος – Αναζητείται ο δράστης

Αιματηρό επεισόδιο με θύμα έναν 45χρονο συνέβη απόψε, στο χωριό Διαβαϊδέ του δήμου Μίνωα Πεδιάδας Ηρακλείου.

Δράστης φέρεται να είναι ένας 54χρονος, ο οποίος πυροβόλησε 5 φορές εναντίον θύματος, προκαλώντας του διαμπερές τραύμα στον αστράγαλο.

Στο χωριό επικράτησε αναστάτωση, με τον δράστη να εξαφανίζεται μετά στην πράξη του και τον τραυματία, να μεταφέρεται αρχικά στο Κέντρο Υγείας Καστελίου και στη συνέχεια στο ΠΑΓΝΗ, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι σχέσεις μεταξύ μελών των οικογενειών των δύο πρωταγωνιστών ήταν τεταμένες και υπήρχαν προστριβές, ενώ κάποιοι είχαν μεσολαβήσει, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιματηρό επεισόδιο στο Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 45χρονος – Αναζητείται ο δράστης"

Φιντάν σε Μπλίνκεν για κατάρριψη τουρκικού drone: Σταματήστε να συνεργάζεστε με τρομοκράτες

Με “έντονο τρόπο” μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν για την κατάρριψη τουρκικού drone από αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία, όπως αποκάλυψε πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να βελτιώσουν τη λειτουργία των μηχανισμών αποφυγής σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ, ανέφερε η τουρκική πηγή.

Ο Χακάν Φιντάν κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να σταματήσουν να συνεργάζονται με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τη συριακή-κουρδική οργάνωση που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική, πρόσθεσε η πηγή.

Η Ουάσινγκτον ανέφερε χθες ότι ένα αμερικανικό F-16 κατέρριψε ένα τουρκικό drone που πετούσε κοντά σε περιοχή όπου είχαν αναπτυχθεί Αμερικανοί στρατιώτες στη βορειοανατολική Συρία. Νωρίτερα σήμερα η Άγκυρα τόνισε πως έχασε ένα τουρκικό drone στη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία λόγω “διαφορετικών τεχνικών εκτιμήσεων”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φιντάν σε Μπλίνκεν για κατάρριψη τουρκικού drone: Σταματήστε να συνεργάζεστε με τρομοκράτες"

Ελληνοποιήσεις αλλοδαπών με ταυτότητες νεκρών – Ποινικές διώξεις σε βάρος επτά συλληφθέντων και 29 κατηγορούμενων

Ταυτότητες και διαβατήρια ακόμα και στο όνομα νεκρών ομογενών, των οποίων οι θάνατοι δεν είχαν δηλωθεί, εξέδιδε κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Η έρευνα ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2021 όταν έγινε αίτηση για επανέκδοση διαβατηρίου λόγω απώλειας αλλά τα στοιχεία του κατόχου ήταν διαφορετικά.

Αστυνομικοί των εσωτερικών υποθέσεων σωμάτων ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας πραγματοποίησαν επιχείρηση σε τέσσερις πόλεις, όπου κατέσχεσαν δεκάδες ταυτότητες και διαβατήρια. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν επτά άτομα μεταξύ των οποίων ένας συνταξιούχος αστυνομικός, αλλά και 59χρονος, που θεωρείται εγκέφαλος και έχει κατηγορηθεί άλλες τρεις φορές για ελληνοποιήσεις.

Σύμφωνα με τη δικογραφία οι ταυτότητες εκδίδονταν από αστυνομικό τμήμα της Χαλκιδικής όπου υπηρετούσε ο αστυνομικός, με κόστος 15.000 ευρώ η μία. Αρκετές ταυτότητες και διαβατήρια κατέληξαν σε μέλη μαφιόζικων ομάδων, που διέγραψαν έτσι το ποινικό τους μητρώο.

Σε βάρος των επτά συλληφθέντων και των επιπλέον 29 κατηγορουμένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για εγκληματική οργάνωση, ψευδείς βεβαιώσεις και ξέπλυμα και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνοποιήσεις αλλοδαπών με ταυτότητες νεκρών – Ποινικές διώξεις σε βάρος επτά συλληφθέντων και 29 κατηγορούμενων"

Γρανάδα: Μπλόκο από Πολωνία - Ουγγαρία στο κοινό ανακοινωθέν για το μεταναστευτικό

Οι λαϊκιστές ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας αντιτάχθηκαν με σφοδρότητα σήμερα, στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στη Γρανάδα, στη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος, την οποία ωστόσο δεν μπορούν να μπλοκάρουν, δύο ημέρες μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, για τη διαχείριση κρίσεων στο μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που συνηθίζει να επιτίθεται στις Βρυξέλλες, έφτασε στο σημείο να μιλάει για «βιασμό» στις δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στη σύνοδο. «Πώς γίνεται να σας βιάσουν νόμιμα, να αναγκαστείτε να δεχτείτε κάτι που δεν σας αρέσει, πώς είναι δυνατόν να έχουμε συμβιβασμό, συμφωνία; Είναι αδύνατον», τόνισε.

«Δεν φοβόμαστε τις διαταγές που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο», είπε από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Επανέλαβε επίσης ότι αρνείται να επιβληθεί στη χώρα του ένα σύστημα «εγκατάστασης παράνομων μεταναστών», δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία.

Οι δύο χώρες εκδήλωσαν τη διαφωνία τους εμποδίζοντας την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για το μεταναστευτικό στην άτυπη σύνοδο. Η κίνηση αυτή ήταν κυρίως συμβολική, αλλά αφήνει να αναδίδεται ένα άρωμα διχόνοιας.

Το μεταναστευτικό, ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τους «27», τέθηκε στην ατζέντα της συνόδου με αφορμή την πρόσφατη άφιξη χιλιάδων μεταναστών στη Λαμπεντούζα, με την Ιταλία να υπενθυμίζει ότι επείγει να υπάρξει μια κοινή, ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των αφίξεων και στα ισπανικά Κανάρια Νησιά.

Την Τετάρτη, οι μόνιμοι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τον κανονισμό που θέτει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών, στην περίπτωση που μία από αυτές αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση» που συνδέεται με τη «μαζική» άφιξη μεταναστών στα σύνορά της. Ο κανονισμός θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να ολοκληρωθεί το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές του 2024. Εγκρίθηκε με ειδική πλειοψηφία, όπως προβλέπουν οι συνθήκες και όχι ομόφωνα, όπως ζητούσαν η Πολωνία και η Ουγγαρία. Οι δύο αυτές χώρες τον καταψήφισαν ενώ η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχία απείχαν.

Με τη λήξη της συνόδου σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή «το θέμα αυτό προχωρά όπως πρέπει, με ειδική πλειοψηφία».

Η Πολωνία και η Ουγγαρία απαιτούσαν, χωρίς να το πετύχουν, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου να γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα ομοφωνίας για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του Συμφώνου. Επειδή το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό, αρνήθηκαν να στηρίξουν το κοινό ανακοινωθέν. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Γρανάδα: Μπλόκο από Πολωνία - Ουγγαρία στο κοινό ανακοινωθέν για το μεταναστευτικό "

Παρωδία: Ζητούν από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη να φορέσουν στολές που δεν έχουν παραλάβει από το 2008!

Τουλάχιστον κωμική μοιάζει η εντολή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ προς τους αστυνομικούς στην Θεσσαλονίκη, να φορέσουν συγκεκριμένη στολή την οποία όμως δεν έχουν παραλάβει εδώ και 15 χρόνια!

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης:

Σε άλλη μια «καίρια παρέμβαση» προχώρησε η Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία μας άφησε «άφωνους»!
Μέσω αιφνιδιαστικής Διαταγής λίγες ώρες πριν την έναρξη φύλαξης των εκλογικών κέντρων, κοινοποιήθηκε Διαταγή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης προς το αστυνομικό προσωπικό που θα εκτελέσει καθήκοντα φύλαξης αυτών, να φέρει την υπ’αριθμ. 8γ στολή.
Βέβαια, προκύπτει ένα κώλυμα αφού τους διέφυγε μια «μικρή» λεπτομέρεια. Το γεγονός ότι απαιτούν από το προσωπικό να φορέσει μια στολή, την οποία όφειλαν να του χορηγήσουν οι ίδιοι και από το 2008 και έπειτα ουδέποτε χορήγησαν.
Βιώνουμε πλέον καταστάσεις που αγγίζουν τα όρια της παράνοιας, με μια Ηγεσία, η οποία αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αστυνομικό προσωπικό, τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ασχολείται με τρίχες και υφάσματα.

Την ώρα που σε όλες τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες χορηγούνται σύγχρονα μέσα και επιχειρησιακές στολές, η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει μείνει στις εποχές των πουκάμισων και των σκαρπινίων.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του!

Καλούμε, όλα τα μέλη μας τα οποία διατάχθηκαν να εκτελέσουν υπηρεσία σε εκλογικά κέντρα και στα οποία δεν έχει χορηγηθεί η εν λόγω στολή, να ενημερώσουν εγγράφως την υπηρεσία τους, ότι λόγω της μη χορήγησης υφάσματος, αδυνατούν να φέρουν την εν λόγω στολή, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση να επικοινωνήσουν άμεσα με το Προεδρείο της Ένωσης.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρωδία: Ζητούν από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη να φορέσουν στολές που δεν έχουν παραλάβει από το 2008!"

Ενθαρρυντικά στοιχεία για την πλημμυροπαθή Θεσσαλία: Οι περισσότεροι αγροί μπορούν να καλλιεργηθούν ξανά

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες δύο φορέων, σχετικά με τη συνέχιση της παραγωγής στις περιοχές που πληγήκαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΒΚΦ) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΑΕ) δημοσιοποίησαν τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, τα πρώτα στοιχεία διαψεύδουν τους κινδυνολόγους. Οι έρευνες εξελίσσονται με γρήγορο ρυθμό και πλήρη διαφάνεια, ώστε από τα τελικά συμπεράσματα να προγραμματισθούν και οι επόμενες κινήσεις για την αποκατάσταση των εδαφών και του Παγασητικού. Ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι το ΥπΑΑΤ συνεχίζει να βρίσκεται και στο πλευρό των γεωργών και κτηνοτρόφων αλλά και των αλιέων, υπενθυμίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η εντολή για τη στήριξη των περίπου 461 παράκτιων- κατά βάση- ψαράδων της Μαγνησίας, των Σποράδων και της Λάρισας, με στόχο την κάλυψη μέρους του εισοδήματος που απώλεσαν.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΒΚΦ σε 281 σημεία από τα 350 που έχει προγραμματίσει «οι περισσότεροι αγροί έχουν δεχτεί φορτίο ιζημάτων το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στο έδαφος με την καλλιέργεια του εδάφους (καλλιεργητή ή βαθιά άροση ανάλογα του ύψους του ιζήματος). Σε αυτές τις περιπτώσεις από τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι τα ιζήματα παρουσιάζουν ιδιότητες που δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις εδαφικές ιδιότητες των εδαφών μετά την ενσωμάτωση. Στις λίγες περιπτώσεις που το ύψος των ιζημάτων είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι δυνατή η ενσωμάτωσή τους στο έδαφος με τη βαθιά άροση, θα χρειαστούν μέτρα αποκατάστασης του εδάφους που πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση».

Όπως διευκρινίζει το ΙΒΚΦ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με την ενσωμάτωση μεγαλύτερου αριθμού αποτελεσμάτων, αλλά και των αποτελεσμάτων των βαρέων μετάλλων θα εξαχθούν περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα για τη βέλτιστη διαχείριση των εδαφών που έχουν επηρεαστεί από τα ιζήματα.

Φυσικά τα εδάφη που παραμένουν κατακλυσμένα θεωρείται βέβαιο ότι έχει επηρεασθεί η γονιμότητά τους και εκτιμάται ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η παραδοσιακή τακτική λίπανσής τους.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες του ΙΝΑΛΕ οι οποίες συνεχίζονται, μέχρι στιγμής προβληματισμό στους επιστήμονες προκάλεσε το γεγονός της μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων χερσαίων ιζημάτων στη στήλη του νερού και στο βυθό, τα οποία περιέχουν θρεπτικά άλατα του αζώτου και του φωσφόρου, τα οποία, όπως εκτιμούν, μπορούν να διαταράξουν την αναλογία των δύο στοιχείων προς όφελος του φωσφόρου, ο οποίος και αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα. Συνεπώς, ανάλογα με τις ισχύουσες μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές συνθήκες μπορεί να προκληθεί άνθιση φυτοπλαγκτού, γεγονός που έχει αναφερθεί στον κόλπο και κατά το παρελθόν.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα των ερευνών εδώ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενθαρρυντικά στοιχεία για την πλημμυροπαθή Θεσσαλία: Οι περισσότεροι αγροί μπορούν να καλλιεργηθούν ξανά"

Κ. Χατζηδάκης για απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου: Με νομοθετική πρωτοβουλία θα προστατεύσουμε το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα

Νομοθετική πρωτοβουλία «για την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα», προαναγγέλλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς τις πρόσφατες αποφάσεις 1030, 1031 και 1032/2023, οι οποίες αφορούν τις συντάξεις των δικαστικών.

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες.

Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Χατζηδάκης για απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου: Με νομοθετική πρωτοβουλία θα προστατεύσουμε το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα"

Καιρός αύριο: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο (07/10)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6, τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, και θα φτάσει τους 25 με 27 και κατά τόπους τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6, πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα νότια, ενώ βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις οι οποίες τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις οπότε στα κεντρικά και νότια θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Στα ηπειρωτικά αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά τοπικές βροχές ή όμβροι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στην Κρήτη όπου πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, πρόσκαιρα στις Κυκλάδες έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 και τοπικά στην Κρήτη έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με κατά τόπους αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, πρόσκαιρα στα βόρεια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 με 27 και στα νότια έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες έως το απόγευμα με τοπικές βροχές ή όμβρους και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο (07/10)"

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου μετά από φυσικές καταστροφές

Σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αλλά και με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων, μέσω του gov.gr, για προσωρινή στέγαση με επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για τους πολίτες των οποίων η οικία έχει πληγεί από πρόσφατες φυσικές καταστροφές. 

Συγκεκριμένα, οι πολίτες που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2023, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους για την επιδότηση προσωρινής στέγασης με τη μορφή επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. 

Ειδικότερα: 

(1) Για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου 2023,  η επιδότηση αφορά τις περιπτώσεις που η κύρια κατοικία τους χαρακτηρίστηκε προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπη ή ολοσχερώς κατεστραμμένη ή δομημένη από ευτελή υλικά και χορηγείται για δύο χρόνια για τους ιδιοκτήτες και τους κατά δωρεάν παραχώρηση χρήστες και έξι μήνες για τους ενοικιαστές. 

(2) Για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 η επιδότηση αφορά τις περιπτώσεις που η κύρια κατοικία τους:

  • χαρακτηρίστηκε προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπη ή ολοσχερώς κατεστραμμένη ή δομημένη από ευτελή υλικά  και χορηγείται για δύο χρόνια για τους ιδιοκτήτες και τους κατά δωρεάν παραχώρηση χρήστες και έξι μήνες για τους ενοικιαστές, ή
  • έχει ενταχθεί στην «Κατηγορία Γ» για τη χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και δεν έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη για χρήση, επικίνδυνη για χρήση, δομημένη από ευτελή υλικά, επικινδύνως ετοιμόρροπη ή ολοσχερώς κατεστραμμένη και χορηγείται για τρεις μήνες για τους ιδιοκτήτες, τους κατά δωρεάν παραχώρηση χρήστες και τους ενοικιαστές. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις αιτήσεις είτε μέσω του gov.gr επιλέγοντας στην κατηγορία Πολίτης και Καθημερινότητα την υποκατηγορία φυσικές καταστροφές, είτε απευθείας στο arogi.services.gov.gr

Η υποβολή της αίτησης γίνεται με τρόπο απλό και φιλικό. Πιο συγκεκριμένα, για τη διαδικασία επιδότησης προσωρινής στέγασης οι πολίτες:

  • Συνδέονται  με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης τους στο TAXIsnet.
  • Καταχωρούν ή επιβεβαιώνουν στην εφαρμογή τα στοιχεία που απαιτούνται από τον νόμο για την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση για την χορήγηση της επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης και την υποβάλλουν.
  • Με την υποβολή αποστέλλεται ηλεκτρονικά η αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές αυτοψίες και έλεγχοι, ολοκληρώνεται η διαδικασία με την έκδοση απόφασης καθορισμού δικαιούχου επιχορήγησης προσωρινής στέγασης. 

Οι αιτήσεις αποθηκεύονται στην προσωπική θυρίδα του πολίτη στο my.gov.gr και φέρουν τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr, δηλαδή το μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR, καθώς και την προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επιπλέον, υπογραμμίζεται  ότι έχουν ισχύ όταν διακινούνται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο ή ως έντυπο έγγραφο. 

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου μετά από φυσικές καταστροφές"

Γ. Γεραπετρίτης στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας: Η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό σας

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συνάντησε τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αλβανία (ΚΕΑΔ), Ευάγγελο Ντουλέ, διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας».

Ο Ευάγγελος Ντουλές ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών για ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Σημειώνεται πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετέχει στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιείται σήμερα στα Τίρανα. Σημειώνεται πως την εκ περιτροπής προεδρία της Διαδικασίας ασκεί η Αλβανία.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι. Ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης είχε συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρελι και τη διευθύντρια του τομέα Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Αντζελίνα Άιχορστ.

Κατά την άφιξή του στην Αλβανία, ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο. «Οι γέφυρες που μας ενώνουν, η Ορθοδοξία που είναι η κοινή μας πολιτισμική καταγωγή, στο πρόσωπό σας βρίσκει τον πιο γνήσιο και σημαντικό εκφραστή», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συνάντησή του. «Το έργο το οποίο έχετε επιτελέσει, αρχικώς, το ποιμαντικό σας και στη συνέχεια, το έργο σας στην Αλβανία, στην Αρχιεπισκοπή, τα τελευταία 32 χρόνια, είναι εξαιρετικά σημαντικό, και νομίζω αποτυπώνει ακριβώς αυτό το οποίο όλοι αισθανόμαστε, ένα έργο αγάπης, αλληλεγγύης και προσφοράς σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε. Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την εμπιστοσύνη της ελληνικής πολιτείας, αλλά και την απόλυτη στήριξη στο έργο του αρχιεπισκόπου και στον ίδιο και τον κάλεσε να συνεχίσει «με τον ίδιο ζήλο, με την ίδια ζέση να προσφέρετε ανιδιοτελώς, έτσι ώστε το ορθόδοξο ποίμνιο να έχει πάντοτε τον πνευματικό του ηγέτη».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Γεραπετρίτης στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας: Η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό σας"

Τρόμος στο τιμόνι για οδηγό ηλεκτρικού αυτοκινήτου – Το όχημα τον «απήγαγε» και οδηγούσε ανεξέλεγκτο

Ένας οδηγός από τη Γλασκώβη επί της ουσίας «απήχθη» από το ηλεκτρικό αυτοκίνητό του με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να καλέσει την αστυνομία για να το εμβολίσει και να το σταματήσει.

Ο εγκέφαλος του ολοκαίνουργιου αυτοκινήτου, ένα MG ZS EV, κόλλησε σε μια ταχύτητα περίπου 50 χλμ/ωρα με τον οδηγό να μην μπορεί να το σταματήσει. Το όχημα πέρασε κόκκινα φανάρια και κυκλικούς κόμβους πριν ο 53χρονος Μπράιαν Μόρισον, πανικόβλητος, καλέσει την αστυνομία για να αναλάβει δράση και να βγάλει το αυτοκίνητο εκτός δρόμου, εμβολίζοντάς το με προσοχή.

Το περιστατικό, σύμφωνα με το BBC, συνέβη την Κυριακή. Ο Μπράιν Μόρισον ανέφερε πως ακόμη κι όταν το αυτοκίνητο βγήκε εκτός δρόμου, προσπαθούσε να συνεχίσει την πορεία του. Ένας μηχανικός αυτοκινήτων υπογράμμισε πως «δεν έχει ξαναδεί ποτέ» του κάποιο παρόμοιο περιστατικό.

Η τρομακτική αυτονόμηση

Ο Μόρισον μέσα στην ατυχία του ήταν τυχερός καθώς το περιστατικό έλαβε χώρα αργά το βράδυ και η κίνηση ήταν περιορισμένη. «Συνειδητοποίησα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν έφτασα σε έναν κυκλικό κόμβο και κατέβασα ταχύτητα – αλλά το αυτοκίνητο δεν ανταποκρίθηκε», είπε και πρόσθεσε: «Τότε άκουσα έναν δυνατό θόρυβο που ακουγόταν σαν τακάκια φρένων – αλλά επειδή ήταν τόσο καινούργιο το αυτοκίνητο ήξερα ότι δεν θα μπορούσε να έχει πρόβλημα με αυτά».

Συνεχίζοντας τη διήγησή του ανέφερε: «Κατάφερα να κάνω τον γύρο του κυκλικού κόμβου με ταχύτητα περίπου 50χλμ/ωρα και μετά είχα μπροστά μου μια μεγάλη ευθεία, οπότε υπέθεσα πως θα ελάττωνε από μόνο του την ταχύτητα μέχρι να σταματήσει. Αλλά δεν το έκανε. Σκέφτηκα ακόμη και να πηδήξω από το αυτοκίνητο, όμως δεν μπορούσα καθώς έχω προβλήματα κινητικότητα. Παγιδεύτηκα εντελώς σε ένα αυτοκίνητο που έτρεχε με 50 χλμ/ώρα».

«Μπορεί σε πολλούς η ταχύτητα να μην ακούγεται μεγάλη αλλά όταν δεν έχεις κανέναν έλεγχο της είναι τρομακτικό», πρόσθεσε. Όταν συνειδητοποίησε πως θα έπρεπε να περάσει από φανάρια και αρκετούς κυκλικούς κόμβους φοβήθηκε για κάποιο ατύχημα. Θα μπορούσε να χτυπήσει πεζούς ή κάποιο άλλο αυτοκίνητο και έτσι κάλεσε την άμεση δράση. «Το αυτοκίνητο πήγαινε μόνο του, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα», υπογράμμισε ο Μόρισον.

 
Η παρέμβαση της αστυνομίας

Όταν κάλεσε τη γραμμή έκτακτης ανάγκης εκτός από την ενεργοποίηση της αστυνομίας του έδωσαν κάποιους μηχανικούς αυτοκινήτων να μιλήσει σε μια προσπάθεια να λύσει με τη βοήθειά τους το πρόβλημα. «Με ρωτούσαν αν ήταν αυτοοδηγούμενο αυτοκίνητο. Ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση και δεν είχαν ιδέα τι να κάνουν. Τελικά έφτασαν τρία οχήματα της αστυνομία τα οποία με περικύκλωσαν».

«Εγώ ήμουν 100% συγκεντρωμένος στο τιμόνι, όποτε όταν ένα βαν της αστυνομία πλησίασε δίπλα μου και με ρώτησε εάν ήμουν καλά, απλώς φώναξα “όχι δεν είμαι, δεν μπορώ να το σταματήσω”», ανέφερε. Η αστυνομία αρχικά προέτρεψε τον Μόρισον να τους πετάξει το ηλεκτρονικό κλείδι, αλλά δεν κατέστη δυνατό να σβήσουν τη μηχανή. Ακολούθως του είπαν να προσπαθήσει να σβήσει τον κινητήρα πατώντας το κουμπί λειτουργίας τρεις φορές, κάτι που επίσης απέτυχε. Στη συνέχεια του ζητήθηκε να κρατήσει το κουμπί λειτουργίας πατημένο για πάνω από δύο δευτερόλεπτα, κάτι που επίσης δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έτσι η αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει σε πιο δραστικές λύσεις. Είπε στον Μπράιαν να χτυπήσει στο πίσω μέρος του βαν της αστυνομίας, πριν το αυτοκίνητο μπει σε κατοικημένη περιοχή. «Αφού προσπάθησα να κλείσω το αυτοκίνητο, ολόκληρο το ταμπλό μου φωτίστηκε με σφάλματα, και μετά όλα εξαφανίστηκαν. Απλώς έβλεπα ένα μεγάλο κόκκινο σύμβολο αυτοκινήτου που έλεγε “οδηγήστε με ασφάλεια, σταματήστε αμέσως να οδηγείτε” ή κάτι τέτοιο», είπε ο Μόρισον.

«Τελικά έφτασα σε έναν κυκλικό κόμβο και το αυτοκίνητο επιβράδυνε σε περίπου 24 χλμ./ώρα. Το βαν της αστυνομίας με περίμενε στο τέλος του κόμβου. Μπήκα από πίσω του και επιβράδυναν ώστε να πέσω πάνω τους και να σταματήσει το αυτοκίνητο».

«Το αυτοκίνητο φαινόταν πλέον ακίνητο και κατάφερα να απεγκλωβιστώ. Όταν όμως βγήκα και προσπάθησαν να μετακινήσουν το βαν τους, το αυτοκίνητο προσπάθησε να συνεχίσει την πορεία του. Έτσι το βαν παρέμεινε στο σημείο για ώρα μέχρι να φτάσει το φορτηγό της οδικής βοήθειας. Ακόμα δεν έχω ιδέα τι συνέβη, αλλά όταν έφτασε η οδική βοήθεια συνδέθηκε με το αυτοκίνητο και ο διαγνωστικός έλεγχος έδειξε πως υπήρχαν σφάλματα», τόνισε ο Μόρισον. Ο δε μηχανικός είπε πως δεν είχε ποτέ πριν κάτι παρόμοιο.

«Δύσκολο να βρεθεί το πρόβλημα»

Η ασφαλιστική εταιρεία λέει ότι διερευνά τώρα το περιστατικό, ενώ ο Μόρισον φαίνεται πως δεν θέλει να οδηγήσει ξανά άλλο ηλεκτρικό όχημα. «Δεν ξέρω αν θα πάρω άλλο. Ήταν μια τρομακτική εμπειρία», είπε.

Ένας εμπειρογνώμονας αποκάλυψε ότι οι μηχανικοί της MG, η οποία έχει δεσμευτεί να επιθεωρήσει πλήρως το όχημα, θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να βρουν το σφάλμα σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα μπορούσε να έχει έως και 100 εκατομμύρια γραμμές κώδικα λογισμικού. O Γκανγουόντ Ντέιντάλια, διευθυντής του Automotive Electronic Systems Innovation Network, που ειδικεύεται στα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, είπε πως τα περιστατικά αυτού του τύπου είναι «πολύ σπάνια» και μπορεί να είναι δύσκολο να αναδημιουργηθούν οι ακριβείς συνθήκες που προκάλεσαν το πρόβλημα.

Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, τόνισε ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα στα αυτοκίνητα είναι «πολύ περίπλοκα» και, παρά τις πολλές δοκιμές, μερικές φορές τα σφάλματα ξεφεύγουν από τους ελέγχους. «Σήμερα μπορείτε να βρείτε έως και 100 εκατομμύρια γραμμές κώδικα λογισμικού που οδηγούν αυτά τα οχήματα, επομένως η δυνατότητα διαφυγής ενός σφάλματος όπως αυτό είναι δυνατή εάν τα συστήματα δοκιμών δεν είναι πραγματικά τελευταίας τεχνολογίας».

Οι «σύνθετες αλληλεπιδράσεις» – δύο ή τρία πράγματα που συμβαίνουν ταυτόχρονα και δεν αναμένονται – μπορεί να οδηγήσουν το λογισμικό του οχήματος να «παρουσιάσει κακή συμπεριφορά». Όπως αναφέρει η Daily Mail, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από περιστατικά ασφάλειας, ενώ ανησυχίες έχουν εκφραστεί για τις πυρκαγιές που προκαλούνται από μπαταρίες ιόντων λιθίου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόμος στο τιμόνι για οδηγό ηλεκτρικού αυτοκινήτου – Το όχημα τον «απήγαγε» και οδηγούσε ανεξέλεγκτο"

Αττική Οδός: Κανονικά θα πληρώνουν διόδια οι δικαστικοί αντιπρόσωποι

Η «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε.» διευκρινίζει ότι δεν έχει κοινοποιηθεί προς αυτήν οποιοδήποτε έγγραφο σχετικά με δωρεάν διέλευση των δικαστικών αντιπροσώπων στην Αττική Οδό, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Υποδομών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για παύση είσπραξης διοδίων σε όλη την επικράτεια για τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική Οδός: Κανονικά θα πληρώνουν διόδια οι δικαστικοί αντιπρόσωποι"

Ελεγκτικό Συνέδριο: Η απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών δεν αφορά μόνο τους τρεις προσφεύγοντες – Τι αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ

Με επίσημη ανακοίνωσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο διευκρινίζει πως η απόφαση της Ολομέλειας για την επαναφορά των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, στα επίπεδα πριν από το 2012, είναι πιλοτική και δεν αφορά δηλαδή μόνο τους τρεις προσφεύγοντες πρώην ανώτατους δικαστές.

«Υπενθυμίζεται ότι με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων», τονίζεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο στο οποίο παράλληλα σημειώνεται ότι η πιλοτική αυτή απόφαση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει την απόφαση του Μισθοδικείου. Όπως μάλιστα υπενθυμίζει η ανακοίνωση, το Μισθοδικείο « όταν δικάζει μεταξύ άλλων διαφορές από συντάξεις δικαστικών λειτουργών, συγκροτείται κατά πλειοψηφία από μη δικαστικούς λειτουργούς»

Η δημοσιοποίηση των τριών αποφάσεων (1330 έως 1332/2023), ανοίγουν το δρόμο για διεκδικήσεις εκατοντάδων δικαστικών λειτουργών που έχουν ήδη προσφύγει ή και άλλων που θα το κάνουν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν ήδη περίπου 400 παρόμοιες προσφυγές συνταξιούχων δικαστών.

Νομικοί κύκλοι τόνιζαν μάλιστα πως όλοι οι συνταξιούχοι δικαστές (συνολικά γύρω στις 4.500) που βγήκαν στη σύνταξη είτε πριν είτε μετά το νόμο Κατρούγκαλου, μπορούν να ζητήσουν από τον ΕΦΚΑ κανονιστική πράξη για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεών τους σε βάθος τριετίας. Τυχόν σιωπηρή άρνηση στο αίτημά τους, θα προσβάλλεται με έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο όπου αναμένεται ανάλογη θετική για αυτούς απόφαση.

Στην ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνεται πάντως ότι « η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο».

Σύμφωνα με την άποψη της μειοψηφίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμάς, θα χρειαστεί προθεσμία ενός έτους η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εκτέλεση της απόφασης λόγω του δημοσιονομικού κόστους που αυτή θα επιφέρει.

Τι αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ

Με αφορμή την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι περιμένουν την επίσημη κοινοποίηση της απόφασης για να λάβουν ακριβή γνώση του περιεχομένου. Θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο γενικευμένης εφαρμογής της απόφασης, παρά μόνο σε όσους έχουν προσφύγει. Τονίζουν δε, ότι η τήρηση του προϋπολογισμού και η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας παραμένει αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεγκτικό Συνέδριο: Η απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών δεν αφορά μόνο τους τρεις προσφεύγοντες – Τι αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ"

Πέθανε η Μαίρη Χρονοπούλου

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η μεγάλη πρωταγωνίστρια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Μαίρη Χρονοπούλου

Η ηθοποιός νοσηλευόταν διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός, μετά από πτώση στα σκαλιά του σπιτιού της.

Η σπουδαία ηθοποιός είχε αγαπηθεί από το κοινό μέσα από εμβληματικούς ρόλους που θα μείνουν για πάντα στη συλλογική μνήμη. Το ερμηνευτικό της ταλέντο κινήθηκε σε μια μεγάλη γκάμα από την κωμωδία, το μιούζικαλ μέχρι το δράμα στον παλιό και τον νεότερο κινηματογράφο, ενώ συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα παραγωγών, σκηνοθετών και ηθοποιών.

Σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου

Γεννημένη το 1933 στην Αθήνα, η Μαίρη Χρονοπούλου διακρίθηκε στο θέατρο, στον κινηματογράφο αλλά και στο τραγούδι. 

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε ως κομπάρσος στο «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Ντίνου Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο «Τελευταίο ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη, πάλι στη Φίνος Φιλμ. Από το 1963 και μετά πρωταγωνίστησε σε πλήθος δραματικών ταινιών της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους άντρες πρωταγωνιστές της εποχής, όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Μεσουράνησε τις δεκαετίες του 1960 και 1970 ως μία από τις σταρ της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. 

Μεταξύ των ξεχωριστών ερμηνειών της, εκείνη στην ταινία «Τα κόκκινα φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη, ταινία υποψήφια για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1964, καθώς και τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Οι κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα»

Κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία «Τα παιδιά της χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου, το 1987, ενώ τον Ιούνιο του 2021 τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. 

«Πού είναι το βραβείο μου; Βαρύ πολύ! Τον κινηματογράφο τον λάτρεψα από την πρώτη στιγμή κι αυτός με αγάπησε με τη σειρά του, δεν μπορώ να πω. Κι ο κινηματογράφος μού έδωσε μεγάλες χαρές. Μου αρέσει να παίρνω βραβεία και ευχαριστώ την Ακαδημία που μου το χάρισε. Δείξτε μου έναν άνθρωπο που να μην του αρέσει να παίρνει βραβεία και θα σας δείξω έναν μεγάλο ψεύτη. Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε εδώ απόψε. Αλήθεια σας ευχαριστώ, θα κλάψω» είχε δηλώσει η ίδια παραλαμβάνοντας το βραβείο της, ενώ στο τέλος πρόσθεσε: «Αυτό το χειροκρότημα το δέχομαι για το ότι μετά από τόσα χρόνια ανέβηκα και πάλι στη σκηνή και μάλιστα με μπαστούνι».

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε η Μαίρη Χρονοπούλου"

Θεσσαλονίκη: «Ο αστυνομικός δεν είναι ρατσιστής» – Ο Αλέξης Κούγιας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά

Ο αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη πυροβόλησε και σκότωσε σε καταδίωξη τον 16χρονο Ρομά. Ο Αλέξης Κούγιας, σχολιάζει την εισαγγελική πρόταση για δίκη του κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία από πρόθεση…

Να παραπεμφθεί σε δίκη για ανθρωποκτονία με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά και για παράνομους πυροβολισμούς εξουδετέρωσης, πρεότεινε ο εισαγγελέας για τον 35χρονο αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος το Δεκέμβριο του 2022 πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Ρομα στην Θεσσαλονίκη. Στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που θα αποφανθεί για την παραπομπή του κατηγορούμενου αστυνομικού, ο εισαγγελικός λειτουργός περιγράφει αναλυτικά το χρονικό της καταδίωξης.

Ο Αλέξης Κούγιας που εκπροσώπησε τον αστυνομικό, εξαπέλυσε επίθεση και έκανε λόγο για μια πρόταση γεμάτη από αναλήθειες, εντελώς αυθαίρετες σκέψεις. Δηλώνει πως ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ δεν είναι ρατσιστής και επαναλαμβάνει πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τη μοιραία νύχτα.

Αναλυτικά ο Αλέξης Κούγιας αναφέρει: «Έλαβα γνώση της εισαγγελικής προτάσεως στη γνωστή υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 16χρονου ΡΟΜΑ από τον εντολέα μου αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη και το μόνο, το οποίο μπορώ να πω με πολύ σκληρό τρόπο, είναι ότι η εισαγγελική πρόταση είναι γεμάτη από αναλήθειες, εντελώς αυθαίρετες σκέψεις και συμπεράσματα και από δικαστικώς ελεγκτέες, όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, εξυβριστικές και συκοφαντικές όσον
αφορά την προσωπικότητα του εντολέα μου εκφράσεις και λέξεις από τον Εισαγγελέα που έκανε την πρόταση.

Έχω τονίσει κατ’ επανάληψιν μετά από 50 σχεδόν χρόνια ποινικής δικηγορίας ότι το μεγάλο πρόβλημα της ποινικής Δικαιοσύνης είναι οι εισαγγελικές προτάσεις, οι οποίες με φωτεινές εξαιρέσεις είναι συνήθως εντελώς υπερβολικές και σχεδόν πάντοτε παραπεμπτικές και γι’ αυτό άλλωστε γίνονται κατ’ ελάχιστο ποσοστό αποδεκτές από τους τακτικούς
Δικαστές, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που κατά το Σύνταγμα απονέμουν Δικαιοσύνη.

Στην υπόθεση του αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζω ότι ο ίδιος Εισαγγελέας είχε ασκήσει την ποινική δίωξη κατηγορώντας τον εντολέα μου για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ο ίδιος Εισαγγελέας γνωμοδότησε ότι έπρεπε να κρατηθεί προσωρινά ο εντολέας μου, αλλά τελικώς τόσο ο Ανακριτής που διενέργησε το ανακριτικό έργο, όσο και το Δικαστικό Συμβούλιο που έλυσε την διαφωνία Ανακριτού και Εισαγγελέως, έκριναν ότι ο εντολέας μου πρέπει να μείνει ελεύθερος.

Εφόσον ο εντολέας μου δώσει σε μένα τη σχετική εντολή, θα στραφώ δικαστικώς τόσο και σε ποινικό, όσο και σε επίπεδο πολιτικών δικαστηρίων ειδικά για το σκέλος της εισαγγελικής προτάσεως, όπου χαρακτηρίζεται ο εντολέας μου ρατσιστής. Υπενθυμίζω ότι ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας απαγορεύει στους Εισαγγελείς και στους Δικαστές να εκτοξεύουν εξυβρίσεις και να συκοφαντούν τους κατηγορουμένους και ότι αν το κάνουν υπόκεινται σε πειθαρχική δίωξη.

Προσωπικά, τόσο εγώ όσο και ο εντολέας μου αναμένουμε την κρίση των Δικαστών που θα δικάσουν την υπόθεση, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που απονέμουν τη Δικαιοσύνη και κρίνουν την τύχη των κατηγορουμένων, αφού τόσο εμείς οι Δικηγόροι, όσο και οι Εισαγγελείς έχουμε μόνο τον θεσμικό ρόλο, ανάλογα με την νομική επάρκεια και το κύρος του καθενός από εμάς, να βοηθούμε την Δικαιοσύνη να εκδίδει δίκαιες αποφάσεις».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: «Ο αστυνομικός δεν είναι ρατσιστής» – Ο Αλέξης Κούγιας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά"

Μαθητής κατήγγειλε στον Εισαγγελέα καθηγητές που απεργούσαν – Έντονη αντίδραση της ΟΛΜΕ

Σε περιστατικό που συνέβη στο Ρέθυμνο αναφέρεται η ΟΛΜΕ και μάλιστα καλεί σε κινητοποίηση στην πόλη την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως: «Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού χθες και με θλίψη και οργή πληροφορούμαστε από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου ότι μαθητής Λυκείου του Ρεθύμνου προσέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και “κατήγγειλε” τέσσερις καθηγήτριές του επειδή απήργησαν στις 21/9/2023 και του “στέρησαν το δικαίωμα στη γνώση”! Η Εισαγγελία διαβίβασε την “καταγγελία” στο Α.Τ. Ρεθύμνου, που τώρα καλεί τις τέσσερις συναδέλφους για “εξηγήσεις”.

Κανείς δεν πήγε στην Εισαγγελία να καταγγείλει την πολιτική ηγεσία για τις χιλιάδες διδακτικές ώρες που χάνονται λόγω αδιοριστίας των εκπαιδευτικών αλλά τους ενόχλησε η συμμετοχή στην απεργία, που γίνεται και για την προάσπιση του δημόσιου και καθολικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης».

Ακολούθως η ΟΛΜΕ τονίζει ότι: «Απευθυνόμαστε σε όλους/ες τους/τις συναδέλφους/ισσες αλλά και την κοινωνία και τα σωματεία του Ρεθύμνου και λέμε: Η απόπειρα τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων δεν πρέπει να περάσει! Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και συνταγματικά κατοχυρωμένο!

Καλούμε τους/τις εκπαιδευτικούς, τους/τις εργαζόμενους/ες και κάθε πολίτη του Ρεθύμνου σε συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 19.30 έξω από το αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου, όπου έχουν κληθεί οι συναδέλφισσες.
Απαιτούμε να παύσει άμεσα αυτή η απαράδεκτη διαδικασία!
Η απεργία προστατεύεται από το Σύνταγμα!
Απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘΑ να τοποθετηθεί».

Οι οικοδόμοι Ρεθύμνου για το περιστατικό

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «To Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου συμπαραστέκεται στις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου οι οποίες διώκονται επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην απεργία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, ένας μαθητής Λυκείου του Ρεθύμνου προσέφυγε στην Εισαγγελία και «κατήγγειλε» τέσσερις καθηγήτριές του επειδή απέργησαν στις 21 του Σεπτέμβρη μέρα Πανελλαδικής απεργίας ενάντια εργασιακό έκτρωμα Γεωργιάδη.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι μια κατάκτηση αιματηρών αγώνων και αποτελεί το σημαντικότερο μέσο συλλογικής και αγωνιστικής δράσης για κάθε εργαζόμενο.

Δηλώνουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους εκπαιδευτικούς που διώκονται, και στο Σωματείο τους.

Καλούμε τους Συναδέλφους τον λαό του Ρεθύμνου σε συμμετοχή στη συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6 Οκτώβρη στις 19.30 έξω από το αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου, όπου έχουν κληθεί οι καθηγήτριες που απέργησαν.

Δηλώνουμε ότι όσους νόμους και να νομοθετήσουν δεν πρόκειται να σταματήσουν την ταξική πάλη, ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό τους σύστημα».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαθητής κατήγγειλε στον Εισαγγελέα καθηγητές που απεργούσαν – Έντονη αντίδραση της ΟΛΜΕ"

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για παράνομες ελληνοποιήσεις – Χειροπέδες και σε πρώην αστυνομικό

Οι παράνομες ελληνοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη αποκαλύφθηκαν και ήδη έγιναν οι πρώτες συλλήψεις. Η παρακολούθηση άρχισε να αποκαλύπτει άγνωστες αλήθειες…

Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων, μέσω πλαστών ταυτοτήτων, αποκάλυψε στη Θεσσαλονίκη η πολύμηνη έρευνα αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν μέχρι στιγμής 7 άτομα, μεταξύ αυτών και ένας πρώην αστυνομικός. Η ογκώδης δικογραφία περιλαμβάνει αρκετές συνομιλίες μεταξύ μελών του κυκλώματος.

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονταν αρκετό καιρό στα χνάρια του κυκλώματος, ενώ τις έρευνες φαίνεται να συνέδραμε και η Interpol.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για παράνομες ελληνοποιήσεις – Χειροπέδες και σε πρώην αστυνομικό"

Τετραπλή επίθεση σε ΑΤΜ τραπεζών και σε καταστήματα εταιριών στην Πάτρα

Επιθέσεις σε δύο μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, καθώς και σε άλλα δύο καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών που λειτουργούν στην Πάτρα, πραγματοποίησαν άγνωστοι δράστες σήμερα τα ξημερώματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι δράστες, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες, αρχικά έβαλαν φωτιά σε ΑΤΜ τράπεζας που βρίσκεται επί της οδού Έλληνος Στρατιώτου. Στην συνέχεια, οι άγνωστοι δράστες, κινούμενοι στην ίδια οδό, προκάλεσαν φθορές στις προσόψεις και στις πόρτες εισόδου δύο καταστημάτων εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

Σχεδόν την ίδια ώρα, πάλι άγνωστοι δράστες, οι οποίοι είχαν και αυτοί καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες, έβαλαν φωτιά σε ΑΤΜ τράπεζας που βρίσκεται επί της οδού Καλαβρύτων.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των ερευνών της Ασφάλειας Πατρών για τον εντοπισμό των δραστών έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία από τα σημεία των επιθέσεων, ενώ αναζητείται βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τετραπλή επίθεση σε ΑΤΜ τραπεζών και σε καταστήματα εταιριών στην Πάτρα"

Άγιοι Ανάργυροι: Επίθεση σε οδηγό λεωφορείου του ΟΑΣΑ - «Μου πέταξαν γλάστρα»

Μια απίστευτη επίθεση εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε εν κινήσει λεωφορείο στους Αγίους Αναργύρους.

Η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου, περίπου στις 23:40, στη λεωφορειακή γραμμή 704 (Καματερό – Πλ. Αγίων Αναργύρων κυκλική) την ώρα που εκτελούσε το δρομολόγιο και είχε και επιβάτες, του πέταξαν μια γλάστρα που πέρασε από το παράθυρο του οδηγού και χτύπησε στην μπροστινή πόρτα. Αν ο ο οδηγός ήταν ελάχιστα μπροστά θα τον τραυμάτιζε σοβαρά στο κεφάλι, την ώρα μάλιστα που είναι γεμάτο με κόσμο.Ο οδηγός κάλεσε την αστυνομία και κατέγραψε το περιστατικό.

Η μαρτυρίου του οδηγού:

«Χθες το βράδυ ενώ γύριζα από το δρομολόγιο των 23:20 από Αγίους Αναργύρους και είχα μαζί μου και έναν συνάδελφο που καθόταν μπροστά. Φτάνοντας στη στάση «4η Χασιάς» και πηγαίνοντας να στρίψω αριστερά στη νησίδα. Κάποιος μου πέταξε μια γλάστρα που πέρασε από το παράθυρο μου που ήταν ανοιχτό και έπεσε στα πόδια του συναδέλφου και έσπασε. Δεν πρόλαβα να δω ποιος ήταν. Τρομοκρατήθηκα και ενημέρωσα κατευθείαν την αστυνομία, ολοκλήρωσα το δρομολόγιο γιατί είχα κόσμο μέσα και ευτυχώς δεν είχε σπάσει η πόρτα. Ήρθε η αστυνομία και κατέγραψε το περιστατικό».

Για το πρωτοφανές περιστατικό μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Φώτης Νικολακόπουλος, μέλος του ΔΣ Συδνικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΑ, ο οποίος επιβεβαίωσε το συμβάν ενώ μας εξέφρασε τον προβληματισμό του καθώς όπως λέει και ο ίδιος: «φανταστείτε τι θα γινόταν αν αυτή η γλάστρα χτυπούσε τον οδηγό και έχανε τον έλεγχο του οχήματος χθες βράδυ. Το να πετάς γλάστρες σε λεωφορείου που έχει επιβάτες είναι εγκληματικό.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγιοι Ανάργυροι: Επίθεση σε οδηγό λεωφορείου του ΟΑΣΑ - «Μου πέταξαν γλάστρα»"

Χιλιάδες «ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα – Ποιοι είναι στο στόχαστρο, ποια στοιχεία ελέγχονται και διασταυρώνονται

Χιλιάδες «ραβασάκια» με φόρους και πρόστιμα «φωτιά» για «αμαρτίες» του παρελθόντος στέλνει η ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους που εντοπίζονται να έχουν κρύψει εισοδήματα ή να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις. Στο «μάτι» των φορο-ελεγκτών βρίσκονται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά και αποδοχές, φορολογούμενοι με αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα, επαγγελματίες που υποβάλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ αλλά έχουν σημαντική δραστηριότητα. Κατά προτεραιότητα ελέγχονται οι ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις του 2017 ενώ από έλεγχο περνούν και παλαιότερες υποθέσεις από το 2012 και μετά.

Οι φοροελεγκτές τρέχουν να προλάβουν να ελέγξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων για να προλάβουν την παραγραφή τους στο τέλος του έτους ενώ βιάζονται να στείλουν τα σημειώματα στους φορολογούμενους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ο χρόνος παραγραφής κάθε υπόθεσης, είναι ανάλογος της κατηγορίας φόρου που αφορά (εισόδημα, ΦΠΑ, ακίνητα κ.λπ.) αν υπάρχει φοροδιαφυγή ή αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση.

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Με νέα εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ δίνονται διευκρινήσεις για το χρόνο παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων. Ειδικότερα:

  1. Ο βασικός χρόνος παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων είναι η πενταετία, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις οι οποίες επεκτείνουν το χρόνο παραγραφής κατά ένα ακόμη έτος ή στη δεκαετία για τα έτη 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 και 2017.
  2. Η κανονική πενταετής προθεσμία παραγραφής παρατείνεται κατά ένα ακόμη έτος εάν εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής, υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από την 1.1.2019 και μετά.
  3. Για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από 1.1.2014 έως 31.12.2018 η πενταετία παρατείνεται κατά 1 έτος εάν ο φορολογούμενος υποβάλει αρχική ή τροποποιητική δήλωση εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής.
  4. Για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από 1.1.2018 και μετά πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μπορεί να εκδοθεί εντός 10 ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ή της τελευταίας δήλωσης σε περίπτωση που προβλέπεται η υποβολή περισσότερων δηλώσεων εφόσον:
  • ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει δήλωση
  • μετά την πενταετία περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία ή πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να είναι σε γνώση αυτής εντός της πενταετίας και προκύπτει ότι η φορολογική οφειλή υπερβαίνει αυτήν που είχε προσδιορισθεί βάσει προηγούμενου άμεσου, διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορούν.
  1. Για τις χρήσεις 2012 και 2013 και τα φορολογικά έτη 2014-2017, πράξεις προσδιορισμού φόρου μπορούν να εκδοθούν εντός 10 ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης, για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Για πληροφορίες που περιέρχονται σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης και αφορούν σε φοροδιαφυγή, πράξεις προσδιορισμού φόρου εκδίδονται μόνο εφόσον πρόκειται για ποσά φόρων που υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί για τη φοροδιαφυγή . Στην περίπτωση που οι πληροφορίες περί φοροδιαφυγής περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης μετά την πενταετία, τα «ραβασάκια» εκδίδονται αποκλειστικά για τη φορολογητέα ύλη που προκύπτει από τις πληροφορίες αυτές και για το έτος στο οποίο αφορούν.
  2. Σε περίπτωση που μετά από την περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων βάσει ειδικών διατάξεων νόμου ή μετά από την έκδοση της αρχικής πράξης προσδιορισμού φόρου και εντός πενταετίας, από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής αρχικής δήλωσης, περιέλθουν σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία, οι σχετικές πράξεις προσδιορισμού φόρου και επιβολής προστίμου, βάσει περαίωσης ή βάσει ελέγχου που έχει διενεργηθεί πριν από την 1.1.2014 ή βάσει πλήρους ελέγχου που έχει διενεργηθεί από την 1.1.2014 και μετά, πρέπει να εκδοθούν κατά περίπτωση εντός της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής. Εφόσον περιέλθουν σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης συμπληρωματικά στοιχεία κατά το τελευταίο έτος της αρχικής (πενταετούς) παραγραφής, το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου παρατείνεται κατά ένα έτος. Η διάταξη αυτή, η καταλαμβάνει φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις που έληγαν μέχρι 31.12.2013, καθώς και φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από 1.1.2014 και μετά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Χιλιάδες «ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα – Ποιοι είναι στο στόχαστρο, ποια στοιχεία ελέγχονται και διασταυρώνονται"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news