facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Ρ. Μενέντεζ: Η Τουρκία εξυπηρετεί τον Πούτιν με το βέτο για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Οι επιφυλάξεις που εκφράζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εξυπηρετούν μόνο τον Πούτιν», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την ομιλία του στην ακρόαση της Γερουσίας όπου εξετάζεται η «ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλάνδίας».

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Ρεπουμπλικάνος Τζίμ Ρις ανέφερε ότι σε αυτή την φάση διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και των δύο χωρών. «Οι ΗΠΑ σε αυτή την φάση δεν εμπλέκονται, όμως πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό, το θέμα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρ. Μενέντεζ: Η Τουρκία εξυπηρετεί τον Πούτιν με το βέτο για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

Βουλγαρία: Έπεσε η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ – Δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης

Κατέρρευσε η κυβέρνηση στη Βουλγαρία, καθώς ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, σε σχετική πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ψηφοφορία που έγινε στην βουλγαρική Βουλή, την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης ψήφισαν 123 βουλευτές, ενώ 116 καταψήφισαν, σε σύνολο 240, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Μίροσλαβ Ιβάνοφ.

Έτσι, εκτιμάται ότι θα ξεσπάσει νέα πολιτική κρίση στην χώρα, ειδικά εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη.

Κατέρρευσε η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ στη Βουλγαρία την Τετάρτη, αφού υπερψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο, προκαλώντας πολιτική αναταραχή στη χώρα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και του αυξανόμενου πληθωρισμού.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρία: Έπεσε η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ – Δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης"

Μητσοτάκης – Ντράγκι: Ουκρανία και Τουρκία στο «μενού» του δείπνου εργασίας τους

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρώμη. 

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, το οποίο διήρκεσε δύο ώρες και έλαβε χώρα ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 και 24 Ιουνίου), οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό, και τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Ντράγκι ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Συμφώνησαν μάλιστα να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.  

Συζητήθηκε επίσης η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, αλλά και η ευρύτερη προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας. Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό και θετικό μήνυμα για την ενταξιακή προοπτική και την στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για αναζωογόνηση της διαδικασίας που είχε διατυπώσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, όπου πρότεινε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2033. 

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για τις νεότερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική επιθετικότητα. 

Όσον αφορά στη Λιβύη, ο Μάριο Ντράγκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέτασαν τρόπους επανεκκίνησης της Πολιτικής Διαδικασίας και κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε επίσης ευρύτερη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, επισημάνθηκε η συμμετοχή των δύο χωρών σε περιφερειακά σχήματα όπως το MED9 και πρωτοβουλίες όπως η ενεργειακή σύνοδος του Νότου, και συμφωνήθηκε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω εμβάθυνσης της μεταξύ τους συνεργασίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης – Ντράγκι: Ουκρανία και Τουρκία στο «μενού» του δείπνου εργασίας τους"

Ευλογιά των πιθήκων: Τρίτο κρούσμα δηλώθηκε στην έκθεση του ECDC για την Ελλάδα

Τρίτο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων δηλώθηκε στην έκθεση του ECDC για την Ελλάδα. Εικάζεται πως πρόκειται για το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που μεταφέρθηκε χθες από τη Νάξο στο νοσοκομείο «Αττικόν» με συμπτώματα της νόσου.

Όσον αφορά στην εικόνα της διασποράς της νόσου στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, έχουν καταγραφεί συνολικά 2.746 κρούσματα μέχρι χθες, 21 Ιουνίου. Η επίσημη έκθεση από τον ΕΟΔΥ αναμένεται να γνωστοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας είχαν έως τώρα επισήμως καταγραφεί δύο περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) και αφορούσαν σε ημεδαπούς που είχαν ταξιδέψει στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ECDC, στην Πορτογαλία καταγράφονται 304 κρούσματα. Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα της νόσου, μέχρι στιγμής, στην Ευρώπη, είναι:

Ηνωμένο Βασίλειο: 793
Ισπανία: 518
Γερμανία: 469
Πορτογαλία: 304
Γαλλία: 247

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευλογιά των πιθήκων: Τρίτο κρούσμα δηλώθηκε στην έκθεση του ECDC για την Ελλάδα "

Nέες επιθέσεις και τραυματισμοί σε βάρος εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο

Συνεχίζονται τα περιστατικά βίας σε βάρος υγειονομικών στο Θριάσιο νοσοκομείο και η νέα ανακοίνωση των εργαζομένων έχει αποδέκτες τους Υπουργούς Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρει το σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο: «Συνεχίζονται οι επιθέσεις και τραυματισμοί υγειονομικών κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Επίθεση και τραυματισμός τραυματιοφορέα από συνοδό ασθενή. Επίθεση και τραυματισμός φύλακα από αστυνομικό σε υπηρεσία.

Πριν ακόμη την πάροδο ενός 24ωρου από την κινητοποίηση του Σωματείου μας, την Πέμπτη 16 Ιουνίου, για τις επιθέσεις σε βάρος εργαζομένων, καταγράφηκαν νέα περιστατικά τραυματισμών εργαζομένων στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για εξασφάλιση πλήρους νομικής κάλυψης και στήριξης στους υγειονομικούς, που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 17 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, καταγράφηκαν επίθεση και τραυματισμός τραυματιοφορέα από συγγενή ασθενή καθώς και επίθεση και τραυματισμός φύλακα του νοσοκομείου από αστυνομικό σε υπηρεσία!!!.

Τα απαράδεκτα περιστατικά προστίθενται στα αντίστοιχα περιστατικά επίθεσης και τραυματισμού ειδικευόμενης παιδιάτρου στις 5 Ιουνίου 2022, τις συχνές επιθέσεις σε βάρος συναδέλφων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου μας, όπως στις 20 Ιανουαρίου 2022, τον τραυματισμό ειδικευόμενης ωτορινολαρυγγολόγου, στις 24 Δεκεμβρίου 2021, από «ασθενή», που χρόνια, ουσιαστικά «ανενόχλητος», προπηλακίζει και τραυματίζει εργαζόμενους του νοσοκομείου μας, καθώς και της «εισβολής» ομάδας αυτοαποκαλούμενων «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος», στις 28 Αυγούστου 2021, και τον προπηλακισμό συναδέλφων στην Πνευμονολογική κλινική.

Στην αύξηση των επιθέσεων σε βάρος συναδέλφων συμβάλλει η συνεχιζόμενη εκστρατεία συκοφάντησης των υγειονομικών ως συλλήβδην «διεφθαρμένων», ως δήθεν «συνυπεύθυνων» για την απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας, και, ιδιαίτερο το τελευταίο διάστημα, και η στοχοποίηση από ακροδεξιές ομάδες..
Στόχος της εκστρατείας συκοφάντησης των υγειονομικών είναι να συγκαλυφθεί ότι η αιτία της απαράδεκτης κατάσταση των δημόσιων μονάδων υγείας είναι η υλοποίηση από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος, προς όφελος της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης».

Επίσης οι εργαζόμενοι τονίζουν πως: «Οι αυξανόμενες επιθέσεις κάνουν επιτακτική την ανάγκη να εξασφαλιστεί, με κρατική ευθύνη, πλήρης νομική κάλυψη και στήριξη στους υγειονομικούς, που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Αν και έχουμε επανειλημμένα θέσει το αίτημα της νομικής κάλυψης, σε περιπτώσεις επιθέσεων σε βάρος υγειονομικών, τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανταπόκριση.
Για να μην επαναληφθούν παρόμοια απαράδεκτα περιστατικά σε βάρος υγειονομικών, ζητάμε:
► να κινηθούν οι αναγκαίες νομικές διαδικασίες για τους εμπλεκόμενους στις επιθέσεις και προπηλακισμούς σε βάρος υγειονομικών
► να εξασφαλίζεται πλήρης νομική στήριξη και κάλυψη στους εργαζόμενους, που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους
► να ενισχυθεί η φύλαξη του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, με πρόσληψη επιπλέον μόνιμων εργαζομένων. Να ανακληθεί η ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία και οι εργολαβικοί και συμβασιούχοι φύλακες να προσληφθούν από το νοσοκομείο με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.
► να ενισχυθεί ο φωτισμός του προαυλίου και του πάρκινγκ του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου καθώς και των περιμετρικών οδών».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Nέες επιθέσεις και τραυματισμοί σε βάρος εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο"

Διάγγελμα Μακρόν: Όχι σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που φερόταν να εξετάζει, απέρριψε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι είναι εφικτό να σχηματιστεί μια «πολιτική πλειοψηφία». Όπως ανέφερε, όλοι οι αρχηγοί κομμάτων με τους οποίους μίλησε εξέφρασαν τη βούληση να αποφύγουν το πολιτικό αδιέξοδο.

«Οι περισσότεροι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται μέχρι σήμερα. Πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να δράσουν σε σημαντικά ζητήματα, όπως η αγοραστική δύναμη ή η ασφάλεια. Είναι δυνατό να βρεθεί μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για να δράσουμε». Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι «εναπόκειται στις πολιτικές ομάδες να το πουν με πλήρη διαφάνεια».

Όπως είπε, επιθυμεί να σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Έχω εμπιστοσύνη ότι όλοι θα δράσουν σύμφωνα με το αίσθημα καθήκοντός τους απέναντι στη χώρα» πρόσθεσε, υιοθετόντας αποφάσεις που κατά περίπτωση θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Αυτό δεν σημαίνει ακινησία, σημαίνει επίτευξη συμφωνιών μέσα από τον διάλογο» είπε ο Μακρόν.

«Στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες, καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να νομοθετεί μόνη της» παρατήρησε. «Η προεδρική πλειοψηφία πρέπει να διευρυνθεί. Πρέπει συλλογικά να μάθουμε να κυβερνάμε και να νομοθετούμε με διαφορετικό τρόπο. Χτίζοντας νέους συμβιβασμούς με διάλογο και σεβασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν θέλει «να χαθεί η συνοχή του έργου που επέλεξαν οι Γάλλοι στις 24 Απριλίου, το οποίο περιλαμβάνει μια ισχυρότερη βιομηχανία, κοινωνική και οικολογική πρόοδο, ασφάλεια και δικαιοσύνη».

«Από το φετινό καλοκαίρι θα χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου νόμου για την αγοραστική δύναμη, έκτακτων μέτρων για την υγεία μας. Όλη αυτή η πρόοδος δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ούτε με περισσότερους φόρους ούτε με περισσότερα χρέη. Η χώρα μας χρειάζεται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» επισήμανε.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Διάγγελμα Μακρόν: Όχι σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας "

Power Pass: Άνοιξε οι πλατφόρμα και για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 7 και 8

Συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Power Pass.Πλέον, οι πολίτες με ΑΦΜ που λήγει σε 7 και 8 μπορούν   να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταθέσουν αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος.

tο ποσό της επιδότησης, το οποίο ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας,  ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 600 ευρώ.

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς χρειάζονται μόνο οι κωδικοί του πολίτη στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Power Pass: Άνοιξε οι πλατφόρμα και για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 7 και 8"

Ρωσία: Με ορατό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για νέο σχήμα εξυπηρέτησης των ευρωομολόγων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα σχετικά με τις διαδικασίες πληρωμών των ξένων ομολόγων, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά το ενδεχόμενο μια πιθανής αδυναμίας πληρωμής του εξωτερικού χρέους.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αθετήσει η Ρωσία την πληρωμή του χρέους της. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει τα κεφάλαια, αλλά δυσκολεύεται να καταβάλει τους τόκους στους ομολογιούχους λόγω των δυτικών κυρώσεων και κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να οδηγήσει τη Ρωσία σε τεχνητή χρεοκοπία.

Ο Πούτιν είχε δώσει στην κυβέρνηση προθεσμία 10 ημερών για να επιλέξει τις τράπεζες που θα διεκπεραιώσουν τις πληρωμές των ευρωομολόγων στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου, το οποίο υποδηλώνει ότι η Ρωσία θα θεωρήσει ότι οι δανειακές της υποχρεώσεις εκπληρώνονται όταν πληρώνει τους ομολογιούχους σε ρούβλια

Η αποτυχία να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος λόγω των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για αυτό που η Ρωσία ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, την ωθεί πιο κοντά στην πρώτη αδυναμία πληρωμής των διεθνών ομολόγων από τότε που έγινε η επανάσταση των μπολσεβίκων πριν από έναν και πλέον αιώνα.

Το διάταγμα λέει ότι «οι υποχρεώσεις σε ευρωομόλογα της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα θεωρούνται ότι εκπληρώνονται κανονικά εάν εκτελούνται σε ρούβλια σε ποσό ισοδύναμο με την αξία των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα». Σύμφωνα με το διάταγμα, η συναλλαγματική ισοτιμία θα βασίζεται στην ισοτιμία που υπάρχει στην ρωσική αγορά συναλλάγματος την ημέρα της πληρωμής.

Η χρεοκοπία θα μπορούσε να επέλθει στα τέλη Ιουνίου. Η Ρωσία επρόκειτο να καταβάλλει πληρωμές τόκων των ομολόγων στις 27 Μαΐου ύψους 71,25 εκατομμυρίων δολαρίων και 26,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει μεταφέρει τα μετρητά στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών, αλλά οι κυρώσεις πιθανόν να εμπόδισαν την περαιτέρω εξέλιξη. Για να αποφευχθεί η αθέτηση πληρωμών, τα χρήματα πρέπει να καταλήξουν στους λογαριασμούς των ομολογιούχων εντός περιόδου χάριτος 30 ημερών.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα πληρώνει σε ρούβλια για τα ευρωομόλογά της τα οποία μπορούν αργότερα να μετατραπούν σε ξένο συνάλλαγμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Με ορατό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για νέο σχήμα εξυπηρέτησης των ευρωομολόγων"

Θετικό ένα στα δύο τεστ κορωνοϊού στη Μύκονο - Διπλασιασμός θετικότητας πανελλαδικά [πίνακας]

Στο απίθανο ποσοστό 50,89% έχει φτάσει η θετικότητα για κορωνοϊό στη Μύκονο. Αυτό σημαίνει πως ένα στα δύο τεστ που διενεργούνται στο νησί βγαίνει θετικό στον ιό!

Πολύ υψηλές είναι οι θετικότητες στη Σαντορίνη, όπου εντοπίζεται ο ιός σε ένα από τα τρία τεστ (33,51%), ενώ παρόμοια είναι η εικόνα στη Μήλο (32,31%).

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα εβδομαδιαία στοιχεία (13 έως 19 Ιουνίου), τα οποία περιλαμβάνονται στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το iatronet.gr συνέκρινε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ της τρίτης εβδομάδας του Μαΐου (16 έως 22 του περασμένου μήνα), με τα αντίστοιχα της τρίτης εβδομάδας του Ιουνίου (13 έως τις 19 του μήνα), από τα οποία προκύπτουν συνοπτικά τα εξής:

Υπήρξε μεγάλη αύξηση των θετικών τεστ πανελλαδικά, η οποία έφτασε στο 81,9% (8,77% από 4,82%). Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκε μικρή μείωση (2,6%) στον εβδομαδιαίο αριθμό των τεστ.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις πυκνοκατοικημένες Περιφερειακές Ενότητες αφορά το Ηράκλειο (276,1%), όπου σε έναν μήνα η θετικότητα εκτινάχθηκε από το 4,35% στο 16,36%.

Σε διψήφια ποσοστά έχει πλέον διαμορφωθεί η θετικότητα στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής, με εξαίρεση τον Νότιο Τομέα Αθηνών (9,43%), ο οποίος, ωστόσο, έχει πολύ μεγάλη αύξηση τον Ιούνιο (89%). Το υψηλότερο ποσοστό θετικών τεστ καταγράφεται στη Δυτική Αττική (21,51%). 

Θετικότητες την 3η εβδομάδα Μαΐου και Ιουνίου (ποσοστό %)
 
 Περιφερειακή Ενότητα 16 έως 22 Μαΐου 13 έως 19 Ιουνίου Διαφορά 
Ηρακλείου 4,35  16,36  +276,1%
Κεντρικού Τομέα Αθηνών 6,91  13,66  +97,7%
Βόρειου Τομέα Αθηνών 5,57  9,52  +94%
Πειραιά 6,98  13,24  +89,7%
Νότιου Τομέα Αθηνών 4,99  9,43  +89%
Ανατολικής Αττικής 8,78  16,56  +88,6%
Αχαΐας 5,57  9,52  +70,9%
Δυτικού Τομέα Αθηνών 7,23  11,78  +62,9%
Δυτικής Αττικής 14,74  21,51  +45,9%
Λάρισας 4,68  6,5  +38,9%
Θεσσαλονίκης 3,88  5,26  +35,5%
 Σύνολο tests (Επικράτεια)  617.637* 601.239*  -2,6% 
Θετικότητα (Επικράτεια)  4,82% 8,77%  +81,9% 

* Σε απόλυτους αριθμούς.

Εκρηκτική αύξηση

Αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά θετικών τεστ στα νησιά, που αποτελούν γνωστούς τουριστικούς προορισμούς. Η εικόνα στα μεγαλύτερα εξ αυτών είναι η εξής:

  • Μύκονος: Η θετικότητα έφτασε στο 50,89% την τρίτη εβδομάδα Ιουνίου, από 19,72% την τρίτη εβδομάδα Μαΐου (αύξηση 158%).
  • Σαντορίνη: Η θετικότητα αυξήθηκε από 16,31% τον Μάιο, σε 33,51% τον Ιούνιο (αύξηση 105,4%).
  • Μήλος: Η θετικότητα βρίσκονταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και τον Μάιο (20%), αλλά τον Ιούνιο εκτοξεύτηκε στο 32,31% (αύξηση 61,5%).
  • Εύβοια: Το ποσοστό θετικών τεστ έφτασε στον Ιούνιο το 10,03%, από 6,72% τον Μάιο (αύξηση 49,2%).
  • Κέα - Κύθνος: Αντίθετα με τη συνολική εικόνα, υπήρξε υποχώρηση της θετικότητας, από 6,44% σε 3,87% (μείωση 39,9%).
  • Κέρκυρα: Καταγράφεται πολύ μεγάλη άνοδος, καθώς η θετικότητα έφτασε τον Ιούνιο στο 12,12%, από 5,03% τον Μάιο (αύξηση 141%).
  • Κεφαλονιά: Η θετικότητα αυξήθηκε από 5,43% σε 8,88% (αύξηση 63,5%).
  • Νάξος: Στα ύψη βρίσκεται η θετικότητα, η οποία έφτασε από 9,64% τον Μάιο, σε 17,52% τον Ιούνιο (αύξηση 81,7%).
  • Πάρος: Η θετικότητα έφτασε τον Ιούνιο στο 23,81%, από 10,2% τον Μάιο (αύξηση 133,4%).
  • Ρόδος: Το ποσοστό των θετικών τεστ τον Μάιο ήταν 8,19%, για να φτάσουν στο 16,66% τον Ιούνιο (αύξηση 103,4%).
  • Σάμος: Καταγράφεται σχετικά μικρή αύξηση θετικότητας, από 4,21%, σε 6,18% (αύξηση 46,8%).
  • Σύρος: Η θετικότητα ανέβηκε τον Ιούνιο στο 12,16%, από 7,77% τον Μάιο (αύξηση 56,5%).
  • Τήνος: Τα θετικά στον ιό τεστ αυξήθηκαν από 7,78% τον Μάιο, σε 16,73% τον Ιούνιο (αύξηση 115%).
  • Χίος: Παρατηρείται μείωση της θετικότητας, από 8,25% σε 7,89% (μείωση 4,36%).

 iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικό ένα στα δύο τεστ κορωνοϊού στη Μύκονο - Διπλασιασμός θετικότητας πανελλαδικά [πίνακας]"

Θεοδωρικάκος: Ντροπή οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του Δημάρχου Βύρωνα

«Η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στο Βύρωνα έχει προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα πολιτική συγκέντρωση στον χώρο του δημαρχείου της πόλης με ομιλητή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη,Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο δήμαρχος της πόλης κ. Κατωπόδης, ενώ είχε συμφωνήσει στην παραχώρηση του χώρου στην ΝΔ, έχει βαριά ευθύνη για ακραία αντιδημοκρατική συμπεριφορά, καθώς τώρα δεν επιτρέπει ουσιαστικά την διεξαγωγή της συγκέντρωσης αφήνοντας μια χούφτα ατόμων να καταλάβουν το χώρο του δημαρχείου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Η ΝΔ τονίζει ότι η συμπεριφορά του δημάρχου που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε λογικό άνθρωπο.

«Αυτή είναι στην πράξη η αντίληψη τους για τη δημοκρατία. Η τοπική οργάνωση θα πραγματοποιήσει κανονικά την συγκέντρωση σε κοντινό χώρο προκειμένου να υπάρξει μία έμπρακτη απάντηση στην συμπεριφορά αυθαιρεσίας και αλαζονείας του δημάρχου» προσθέτει η ΝΔ.

Η δήλωση του Θεοδωρικάκου

«Κανείς δεν μπορεί να βάλει φραγμό στην ελεύθερη πολιτική έκφραση στην πατρίδα μας! Είμαστε δημοκρατική κοινωνία και είμαστε η πλειοψηφία. Ντροπή για τον Βύρωνα οι ανεύθυνες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του δημάρχου του» τόνισε από την πλευρά του Τάκης Θεοδωρικάκος.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρικάκος: Ντροπή οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του Δημάρχου Βύρωνα"

Ξανά αντιμέτωπος με την κατηγορία του βιασμού ο προπονητής ιστιοπλοΐας – Ασκήθηκε έφεση στην απαλλαγή του

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών προκάλεσε η – με οριακή με πλειοψηφία 4-3 – αθώωση του προπονητή ιστιοπλοΐας από το αδίκημα του βιασμού κατ΄ εξακολούθηση της ανήλικης αθλήτριας του, η οποία ελήφθη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η εισαγγελέας Εφετών, Ιωάννα Τσάλη, άσκησε έφεση στην απαλλαγή του προπονητή από την κατηγορία του βιασμού, βασιζόμενη τόσο σε νομικά επιχειρήματα αλλά και στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. 

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Εφετών σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της, επικαλείται απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία έκρινε ότι για να στοιχειοθετηθεί βιασμός δεν απαιτείται το θύμα να αντιστάθηκε ενεργά. 

Αντίθετα, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες αρκεί η πράξη να έγινε παρά την αντίθετη βούληση του, με την άσκηση σωματικής βίας που εξουδετέρωσε την αντίσταση του.

Μάλιστα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επισημαίνει ότι ακόμα κι αν το θύμα δεν αντιστάθηκε καθόλου στη σωματική βία, στοιχειοθετείται βιασμός λόγω του φόβου να προβάλει αντίσταση ή λόγω του αιφνιδιασμού ή λόγω των ασθενών σωματικών δυνάμεων του ώστε θεώρησε ανέφικτη ή μάταια την αντίσταση.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας επικαλείται και το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση, η αθλήτρια ήταν παιδί όταν την προσέγγισε ο τότε προπονητής της, αρχικά λεκτικά, κολακεύοντας της και στη συνέχεια σωματικά.

Από το 2010 μάλιστα ο κατηγορούμενος σύμφωνα με την εισαγγελέα ασκούσε βία σωματική και λεκτική και απειλούσε ότι θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένεια της εάν μιλούσε. 

Με αυτό τον τρόπο όπως επισημαίνεται στην έφεση, ο κατηγορούμενος έθεσε την ανήλικη αθλήτρια σε κατάσταση υπακοής και η παθούσα λειτουργούσε σε καθεστώς ψυχολογικής πίεσης, φόβου, σύγχυσης και άγχους.

“Δεν μπορούσε να του ασκήσει αντίσταση. Χειραγωγήθηκε από τον κατά πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία προπονητή της” επισημαίνει η εισαγγελέας και προσθέτει πως η καταγγέλλουσα δεν υπέπεσε σε αντιφάσεις, περιέγραψε πραγματικά γεγονότα και δεν προέκυψε ότι είχε κάποιο κίνητρο ή σκοπιμότητα ή όφελος να τον καταγγείλει μετά την πάροδο τόσων ετών. “Εάν ήταν ψευδή τα όσα κατήγγειλε, δεν θα προέβαινε σε εξιστόρηση περιστατικών που την εκθέτουν στο πανελλήνιο” τονίζει επίσης η εισαγγελέας.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του ΜΟΔ Αθηνών, ο προπονητής ιστιοπλοΐας καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανά αντιμέτωπος με την κατηγορία του βιασμού ο προπονητής ιστιοπλοΐας – Ασκήθηκε έφεση στην απαλλαγή του"

10.528 νέα κρούσματα, 9 θάνατοι και 94 διασωληνωμένοι από CoViD

Σε αυξητική πορεία βρίσκεται ο αριθμός των κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία από CoViD.

Στην ανακοίνωση 10.528  νέων μολύνσεων από κορωνοϊό και 9 ακόμη θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Τετάρτη οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα στοιχεία αυτά έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 10.528  12.537    
Κρούσματα σε παιδιά 1.889 2.231
Σύνολο κρουσμάτων 3.573.052  3.562.524      
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 1.631  1.921  
Νέοι θάνατοι 9  14+2* 
Σύνολο θανάτων  30.124    30.115        
Διασωληνωμένοι 94  96 
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι  46  46
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 2 1
Εισαγωγές σε νοσοκομεία   169  134   
Σύνολο τεστ PCR 11.544.398  11.531.315     
Σύνολο rapid tests  72.938.964  72.826.032    
Τεστ ημέρας 126.015   154.731     
Θετικότητα τεστ  8,35%     8,1%     
  • 6.493 στην Αττική (7.946 χθες).
  • 783 στη Θεσσαλονίκη (764 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 755 από την Ανατολική Αττική (899 χθες).
  • 1.197 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.353 χθες).
  • 204 από τη Δυτική Αττική (226 χθες).
  • 797 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.014 χθες).
  • 1.822 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.281 χθες).
  • 853 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.063 χθες).
  • 773 από τον Πειραιά (1.037 χθες).
  • 92 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (73 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 64 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 141 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 10 στην ΠΕ Άνδρου
  • 98 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 76 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 26 στην ΠΕ Άρτας.
  • 277 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 53 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 9 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 40 στην ΠΕ Δράμας.
  • 77 στην ΠΕ Έβρου.
  • 147 στην ΠΕ Εύβοιας..
  • 62 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 77 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 39 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 510 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 3 στην ΠΕ Θάσου.
  • 30 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 70 στην ΠΕ Θήρας.
  • 10 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 3 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 71 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 57 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 18 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 75 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 9 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 13 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 227 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 42 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 12 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 62 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 127 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 83 στην ΠΕ Κω.
  • 41 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 179 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 100 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 44 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 31 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 14 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 95 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 125 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 33 στην ΠΕ Μήλου.
  • 38 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 31 στην ΠΕ Νάξου.
  • 39 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 25 στην ΠΕ Πάρου.
  • 25 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 53 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 45 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 107 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 36 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 214 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 14 στην ΠΕ Σάμου.
  • 63 στην ΠΕ Σερρών.
  • 12 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 43 στην ΠΕ Σύρου.
  • 13 στην ΠΕ Τήνου.
  • 49 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 49 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 12 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 14 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 36 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 286 στην ΠΕ Χανίων.
  • 28 στην ΠΕ Χίου.

425 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (421 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "10.528 νέα κρούσματα, 9 θάνατοι και 94 διασωληνωμένοι από CoViD "

Καιρός αύριο: 39 βαθμοί σε Αττική, 34 σε Θεσσαλονίκη – Πού θα αγγίξει 42 και πού θα πέσουν καταιγίδες

Πολύ ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη (23.06.2022) με νέα άνοδος της θερμοκρασίας. Τοπικά ωστόσο θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στη Θράκη τους 32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και τοπικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα και τις παραθαλάσσιες περιοχές θα φτάσει τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το απόγευμα και στην κεντρική Μακεδονία. Στη δυτική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα στη Θράκη βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς και στη Θράκη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές τις απογευματινές ώρες στα ορεινά, όπου πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα ηπειρωτικά από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές, με τοπικούς όμβρους στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα κεντρικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 39 βαθμούς και στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 και στην Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: 39 βαθμοί σε Αττική, 34 σε Θεσσαλονίκη – Πού θα αγγίξει 42 και πού θα πέσουν καταιγίδες"

Τέλος, με παρέμβαση Πατούλη, στο θρίλερ των πλημμυρών στην Ανατολική Λεκάνη Άνω Λιοσίων

Γ.Πατούλης: «Με στοχευμένες ενέργειες συμβάλλουμε στην υλοποίηση εμβληματικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε ευάλωτες περιοχές οι κάτοικοι των οποίων ταλαιπωρούνται εδώ και δεκαετίες»

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας με προϋπολογισμό  14.915.000,00 €, ξεκινά να υλοποιείται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και μετά από συστηματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Το συγκεκριμένο αντιπλημμυρικό έργο είναι ζωτικής σημασίας για τον Δήμο Φυλής και θα συμβάλει στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων τα οποία ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους. 

Η υλοποίησή του εισέρχεται στην τελική φάση κατόπιν και της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον ανάδοχο εργολάβο. Στην υπογραφή παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Φυλής Χρ. Παππούς, και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος.

Το έργο αφορά στην κατασκευή διαφόρων ειδών αγωγών ομβρίων και φρεατίων υδροσυλλογής, ώστε να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία – θωράκιση της Ανατολικής Λεκάνης της Δημοτικής Ενότητας  Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής και της ευρύτερης περιοχής.

 Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στη σημασία του συγκεκριμένου έργου επισήμανε:

 « Η στοχευμένη υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που είναι ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα, είναι υψηλής προτεραιότητας για την Περιφέρεια Αττικής. Με στενή συνεργασία και συνεννόηση με τους Δήμους της Αττικής, θωρακίζουμε τις πόλεις μας απέναντι στους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική κρίση και ενισχύουμε τις υποδομές για την ασφάλεια των πολιτών  και την προστασία των περιουσιών τους».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Φυλής Χρ. Παππούς, αφού ευχαρίστησε θερμά τον κο Πατούλη για την ανταπόκριση και τη στήριξη στην υλοποίηση του έργου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στη Δημοτική Ενότητα Άνω Λιοσίων, το οποίο θα μεταβάλει καθοριστικά τις συνέπειες από τα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία αντιμετωπίζει η περιοχή, και θα δημιουργήσει νέες συνθήκες στην καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών.

IMG_5059-1000x666
IMG_5063-1000x667
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος, με παρέμβαση Πατούλη, στο θρίλερ των πλημμυρών στην Ανατολική Λεκάνη Άνω Λιοσίων"

«Φωτιά» οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Έρχεται νέα αύξηση από 1η Ιουλίου

Σε νέα, δεύτερη αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων των επιβατών για το 2022, προχώρησαν από 15/06 στις περισσότερες γραμμές οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των καυσίμων έχει εκτινάξει τη λειτουργική δαπάνη ενός πλοίου στο 70%.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου της ακτοπλοΐας, ένα επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά χρειάζεται περίπου 33 τόνους καύσιμα την ημέρα για την εκτέλεση του συγκεκριμένου δρομολογίου.

Ο τόνος πετρελαίου, σήμερα, του καυσίμου «VLSFO», που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και χρησιμοποιείται σε πλοία που δεν έχουν τοποθετήσει scrubbers, άγγιξε τα 1.264 δολάρια τον τόνο, από 480 δολ. που ήταν πέρυσι.

Έτσι ένα πλοίο στη συγκεκριμένη γραμμή θα χρειαστεί μόνο για καύσιμα στο κάθε δρομολόγιο 41.250 ευρώ, από 15.840 ευρώ που χρειάζονταν πριν από ένα χρόνο περίπου.

Οι νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κινούνται μεσοσταθμικά από 5% έως 10%, ενώ σημειώνεται ότι η προηγούμενη αύξηση είχε γίνει τον Απρίλιο του 2022 και έφθανε μεσοσταθμικά το 10 με 12%.

Πληροφορίες αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν αποκλείεται για κάποιους προορισμούς και δρομολόγια να υπάρξει και νέα μικρή αύξηση από 1ης Ιουλίου.

"Λέγαμε ότι το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα ωστόσο ήρθε και το συμβάν με τον ρωσο - ουκρανικό πόλεμο ο οποίος έχει εκτοξεύσει εδώ και λίγους μήνες το ενεργειακό κόστος των πλοίων" ανέφερε στέλεχος της ακτοπλοϊκής αγοράς.

Στη γραμμή Ραφήνα-Μύκονος το ατομικό εισιτήριο από τα 35 ευρώ αυτή τη στιγμή άγγιξε τα 38 ευρώ αύξηση 8,57% ενώ στη γραμμή Ραφήνα-Τήνος το ατομικό εισιτήριο από τα 32 ευρώ άγγιξε τα 35 ευρώ αύξηση 9,38%.

Στη γραμμή επίσης Ραφήνα-'Ανδρο το ατομικό εισιτήριο από τα 23 ευρώ ανήλθε στα 25 ευρώ αύξηση 8,70%

Από Πειραιά για Νάξο το ατομικό εισιτήριο από 45,50 ευρώ έφθασε τα 48 ευρώ, αύξηση 5,49% ενώ για το ταχύπλοα το ατομικό εισιτήριο στην ίδια γραμμή από τα 63,70 άγγιξε τα 67,40 ευρώ.

Στη γραμμή Πειραιάς-Ρόδος το ατομικό εισιτήριο από τα 82,50 ευρώ διαμορφώθηκε στα 86,50 ευρώ αύξηση 4,85%.

Στη γραμμή Πειραιάς-Πάτμος από τα 50 ευρώ το ατομικό εισιτήριο διαμορφώθηκε στα 52,50 ευρώ αύξηση 4% και στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος από 44,50 ευρώ το ατομικό εισιτήριο διαμορφώνεται στα 46,50 ευρώ. Στη γραμμή Πειραιάς-Μήλος το ατομικό εισιτήριο από τα 43 ευρώ διαμορφώνεται στα 45,50 ευρώ.

Στη γραμμή Πειραιά-Ρόδος για τέσσερα άτομα με ένα ΙΧ το συνολικό κόστος εισιτηρίων από 466,50 ευρώ διαμορφώνεται στα 489,50 ευρώ αύξηση 4,93%

Σημειώνεται ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα έχουν θέσει ζήτημα αναπροσαρμογής των μισθωμάτων στα δρομολόγια των μονοετών συμβάσεων της ακτοπλοΐας, και για τις οποίες δεν προβλέπεται ρήτρα καυσίμου βάση του σχετικού νόμου.

Πρόκειται για συνολικά 42 ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ενώ το συνολικό εκτιμώμενο κόστος θα αγγίξει περίπου τα 15 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας από τις αρχές Απριλίου έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των μισθωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας, που εκτελούν δρομολογιακές γραμμές δημόσιας υπηρεσίας με πολυετείς συμβάσεις και στις οποίες σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία προβλέπεται ρήτρα καυσίμου. Όλες οι άγονες γραμμές είναι ενταγμένες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Φωτιά» οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Έρχεται νέα αύξηση από 1η Ιουλίου"

Η Ρωσία απειλεί την Λιθουανία για το Καλίνινγκραντ – «Η απάντησή μας δε θα είναι διπλωματική»

Η Ρωσία απειλεί πλέον την Λιθουανία, λόγω της απόφασης της τελευταίας να απαγορεύσει τη διέλευση αγαθών προς το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Η Ρωσία διαμηνύει τώρα πως απάντηση στην Λιθουανία δε θα είναι αποκλειστικά διπλωματική, αλλά και πρακτικής φύσεως.

«Μία από τις βασικές ερωτήσεις ήταν αν η απάντηση θα είναι αποκλειστικά διπλωματική. Η απάντηση: όχι», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η απάντηση δεν θα είναι διπλωματική, αλλά πρακτική».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία απειλεί την Λιθουανία για το Καλίνινγκραντ – «Η απάντησή μας δε θα είναι διπλωματική»"

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα φαρμάκου

Με σχετική του ανακοίνωση ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει παρτίδα ενός φαρμάκου που χορηγείται κατά κύριο λόγο κατά της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, η ανάκληση αποφασίστηκε διότι εντοπίστηκε λάθος στην ταινία γνησιότητας.

Έτσι ανακαλείται η παρτίδα  2724272 του φαρμακευτικού προϊόντος SEROPRAM OR.SO.D 40mg/ML FLx15ML.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το  2724272 του φαρμακευτικού προϊόντος SEROPRAM OR.SO.D 40mg/ML FLx15ML

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την ανάκληση μέρους της παρτίδας 2724272 του φαρμακευτικού προϊόντος SEROPRAM OR.SO.D 40mg/ML FLx15ML λόγω του ότι αυτό είχε εκ παραδρομής επικολληθεί με Ταινία Γνησιότητας με ΜΠΛΕ στοιχεία.

Η παρούσα Απόφαση εκδίδεται με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της εταιρείας LUNDBECK HELLAS S.A . Η εταιρεία LUNDBECK HELLAS S.A, ως Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας, οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα φαρμάκου "

Ανείπωτη τραγωδία στο Αφγανιστάν: Στους 950 οι νεκροί από τον σεισμό

Οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών που έπληξε σήμερα τα ξημερώματα το Αφγανιστάν έφτασαν τους 950, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι 610 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ο σεισμός σημειώθηκε σήμερα στη 01:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 23:30 χθες, Τρίτη, ώρα Ελλάδας), την ώρα που πολλοί άνθρωποι κοιμόντουσαν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Ο σεισμός έγινε αισθητός έως το Πακιστάν και την Ινδία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανείπωτη τραγωδία στο Αφγανιστάν: Στους 950 οι νεκροί από τον σεισμό"

Ρώσοι αιχμάλωτοι μιλούν στη DW: «Ειλικρινά μας κορόιδεψαν»

Ο τόπος είναι μυστικός. H DW δεν μπορεί να τον αποκαλύψει, αλλά μπορεί να γράψει για τις ιστορίες τους. Για τις συνθήκες κράτησης και μεταχείρισης. Τι σκέφτονται για τον πόλεμο.

Ο δεύτερος όροφος της φυλακής προορίζεται μόνο για Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Μένουν για λόγους ασφαλείας χωριστά από άλλους προφυλακισμένους. Μετά από αίτηση στην Κρατική  Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ουκρανίας, η DW πήρε την άδεια να μιλήσει με ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Υπό την προϋπόθεση της μυστικότητας του τόπου κράτησής τους και της μη αποκάλυψης των προσώπων τους. Επίσης θα έπρεπε να μιλήσουν με όσους δεν κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και δεν έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα εισαγγελικής αρχής. Οι δημοσιογράφοι της DW ήταν οι πρώτοι εκπρόσωποι του Τύπου στους οποίους δόθηκε τέτοια άδεια. Τα τηλεοπτικά γυρίσματα στις φυλακές κράτησης ήταν αποκλειστικά. Η επίσκεψη δημοσιογράφων δεν αιφνιδιάζει τους κρατούμενους. Λένε ότι κάθε εβδομάδα έρχονται εκπρόσωποι των ΗΕ ή του Ερυθρού Σταυρού. Και ότι όλοι τους είναι επαγγελματίες στρατιώτες και ότι δεν έχουν πρόβλημα να μιλήσουν για τη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, οι δημοσιογράφοι της DW συνοδεύονταν από υπαλλήλους του σωφρονιστικού καταστήματος. Άνοιγαν τα κελιά και τους ζητούσαν να επιλέξουν οι ίδιοι συνομιλητές. Επέλεξαν δύο κελιά και 4 συνομιλητές για τις συνεντεύξεις. 

"Μόνο εδώ άνοιξαν τα μάτια μου"

"Ειλικρινά μας κορόιδεψαν, στην αρχή μας είπαν ότι θα ασχοληθούμε με ανθρωπιστικά θέματα, αλλά εμένα με έστειλαν αμέσως στο μέτωπο" λέει ο Ρόμαν από την ρωσική πόλη Βίμποργκ. Τραυματίστηκε σε μάχη στο Χάρκοβο, ο ουκρανικός στρατός τον πήρε και του πρόσφερε ιατρική περίθαλψη. Ο Αντγιόμ, ένας άλλος αιχμάλωτος πολέμου αντίθετα τονίζει ότι αποφάσισε εν γνώσει του να συμμετάσχει στην "ειδική επιχείριση" κατά της Ουκρανίας. Είδε αγγελία στο διαδίκτυο και πήγε αμέσως στο Ντονέτσκ που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονιμιστές και μέσα σε λίγες ημέρες έμαθε να χειρίζεται ένα τεθωρακισμένο Τ-72. Μετά τον έστειλαν στην Ζαπορίζια. Αλλά το τεθωρακισμένο όχημά του καταστράφηκε και συνελήφθη από το τάγμα του Αζόφ. Ο Ρώσος αιχμάλωτος διαβεβαιώνει ότι του έδωσαν φαγητό και τσιγάρα. "Φασίστες δεν είδα". Στην ερώτηση γιατί ήρθε στην Ουκρανία, ο Αντγιόμ απαντά: "Στην τηλεόραση λέγεται ότι πολεμάμε για κάτι καλό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Μόνο εδώ άνοιξαν τα μάτια μου". Τον ρωσικό στρατό αποκαλεί "δολοφόνο και πλιατσικολόγο". Το κελί των αιχμαλώτων έχει παλιά έπιπλα αλλά είναι καθαρό. Στο κοινό τραπέζι βρίσκονται πλαστικά πιάτα. Ο καθένας έχει το δικό του. Το πιρούνι και το κουτάλι όμως είναι μεταλλικά. Όπως και κάθε κανονικός κρατούμενος για λόγους ασφαλείας τα πιάτα είναι πλαστικά, αλλά στους αιχμάλωτους πολέμου τα πράγματα είναι πιο εύκολα, δεν είναι επιθετικοί και περιμένουν να τους ανταλλάξουν με Ουκρανούς.

Το φαγητό στους Ρώσους μοιράζει ένας Ουκρανός κρατούμενος υπό την επίβλεψη ενός φύλακα. Μέσα από ένα άνοιγμα της πόρτας κάθε κελί παίρνει μπορς και χυλό από βρώμη. Για πρωινό τρώνε χυλό από καλαμπόκι και κρέας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που κρέμεται στο διάδρομο, υπάρχει φαγητό τρεις φορές την ημέρα, οι αιχμάλωτοι πολέμου μπορούν να βγαίνουν για κίνηση καθημερινά και να πλένονται δύο φορές την ημέρα. Σε ένα άλλο κελί βρίσκονται τρεις νέοι άνδρες ηλικίας ανάμεσα στα 20 και 21. Στο τραπεζάκι κοντά στο κρεβάτι υπάρχει μια στοίβα βιβλία. Λένε ότι τους αρέσει να διαβάζουν αστυνομικά και μυθιστορήματα. Ο 20χρονος Ντμίτρι παραδέχεται ότι η συναισθηματική του κατάσταση είναι σε άθλια κατάσταση. Τονίζει ότι δεν ήξερε ότι στις 24 Φεβρουαρίου θα έφευγε από τη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ για την Ουκρανία. "Δεν μας είπαν πού θα πάμε. Όταν βρεθήκαμε σε ουκρανική επικράτεια και είδαμε σημαίες και πινακίδες, καταλάβαμε. Ρώτησα τον διοικητή τι θα κάνουμε και μου είπε να μην κάνω ανούσιες ερωτήσεις" διηγείται ο Ντμίτρι. Όταν το τανκ του στις 27 Φεβρουαρίου δέχτηκε πυρά κοντά στο Πριλουκί στην περιοχή Τσερνιγκόφ, παραδόθηκε στους Ουκρανούς.

Μπορεί να εμπιστευτεί κανείς όσα λένε Ρώσοι αιχμάλωτοι;

Με τον Ολέγκ από την Καρελία η DW μίλησε σε ξεχωριστό δωμάτιο. Λέει ότι τον Μάρτιο παρέτεινε το συμβόλαιό του με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. "Πίστεψα στις ειδήσεις στην τηλεόραση ότι θα βοηθούσαμε, ότι υπήρχαν εθνικιστές εδώ που σκότωναν και βασάνιζαν τους δικούς τους ανθρώπους" λέει. Αλλά όταν έφτασε στην περιοχή του Χαρκόβου δεν είδε κανένα εθνικιστή. "Όταν μπήκαμε στα χωριά οι άνθρωποι μας φώναζαν να εξαφανιστούμε". Όταν υπέγραψε το συμβόλαιό του, ο Όλεγκ λέει ότι του υποσχέθηκαν εκπαίδευση, αλλά και ότι δεν θα πήγαινε στην πρώτη γραμμή του πυρός. Ωστόσο μετά από μόλις τρεις ημέρες τον έστειλαν να περικυκλώσει την πόλη του Χάρκοβο. Ήταν επικεφαλής μιας ομάδας ανδρών και ισχυρίστηκε ότι προπάθησε νε επιστρέψει στη Ρωσία, αλλά η στρατιωτική ηγεσία δεν του το επέτρεψε.  Όλοι με τους οποίους μίλησε η DW, διαβεβαιώνουν ότι μετανιώνουν που πήραν μέρος στην εισβολή και ότι δεν πυροβόλησαν φιλήσυχους πολίτες σε χωριά και πόλεις και ότι Ουκρανοί ανακριτές δεν τους έχουν ακόμη προσκομίσει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου. Λέγεται μάλιστα ότι οι κρατούμενοι ελέγχθηκαν και με ανιχνευτή ψεύδους. Σύμφωνα με νομικούς, η χρήση τέτοιων μεθόδων είναι αμφιλεγόμενη επιστημονικά και νομικά. Οι εργαζόμενοι στις φυλακές διηγούνται ότι ο Ρώσος λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν ομολόγησε μόνο μετά από χρήση ανιχνευτή ψεύδους ότι στην περιοχή Σούμι πυροβόλησε και σκότωσε άμαχο. Στις 23 Μαίου καταδικάστηκε σε ισόβια σε ουκρανικό δικαστήριο. Ήταν η πρώτη καταδικαστική απόφαση σε βάρος Ρώσου αιχμαλώτου πολέμου. Κανένας από τους αιχμαλώτους δεν παραπονέθηκε στην DW για κακές συνθήκες κράτησης ή απάνθρωπη μεταχείριση. "Κάθε ημέρα μας ρωτούν εάν χρειαζόμαστε κάτι κι όταν γίνεται, μας το δίνουν. Το φαγητό είναι ισορροπημένο" λέει ο Ρόμαν. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κάθε αιχμάλωτος παίρνει το ανάλογο ποσό σε 95 ευρώ για τρόφιμα, ρούχα, είδη υγιεινής, για νερό και ηλεκτρικό. Επιπλέον, καλύπτουν δαπάνες για ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα καθώς και προσωπικά έξοδα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης Ολένα Βιζόσκα, διαβεβαίωσε τη DW, ότι το ύψος των δαπανών είναι δικαιολογημένο γιατί οι συνθήκες κράτησης πρέπει να πληρούν τους όρους της Σύμβασης της Γενεύης. Εκτός αυτού, όπως συμπληρώνει, για την ανταλλαγή αιχμαλώτων χρειάζεται οι Ρώσοι να είναι σε καλή κατάσταση υγείας. Σύμφωνα όμως με την επικεφαλής της Αποστολής των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ουκρανία Ματίλντα Μπόγκνερ, οι παρατηρητές διαθέτουν πληροφορίες για βασανισμούς και κακοποιήσεις Ρώσων αμέσως μετά την αιχμαλωσία τους. Η Μπόγκνερ όμως διαπιστώνει ότι οι συνθήκες στις φυλακές, όπου περιμένουν οι Ρώσοι για ανταλλαγή, είναι ικανοποιητικές. Εκπρόσωποι της αποστολής του ΟΗΕ επισημαίνουν επίσης ότι και Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου στη Ρωσία και στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία, βασανίζονται αμέσως μετά τη σύλληψή τους, αλλά πιθανότατα και ενώ βρίσκονται υπό κράτηση. Συχνά υπάρχει έλλειψη τροφής και υγιεινής και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται στις φύλακες είναι σκληρός. Τα ΗΕ προτρέπουν και τις δύο πλευρές να μεταχειρίζονται τους αιχμαλώτους πολέμου με ανθρωπιά.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρώσοι αιχμάλωτοι μιλούν στη DW: «Ειλικρινά μας κορόιδεψαν»"

Αεροπλάνο με 126 επιβάτες έπιασε φωτιά μετά από πρόσκρουση (βίντεο)

Στιγμές τρόμου έζησαν 126 επιβάτες αεροπλάνου κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι στις ΗΠΑ, όταν αυτό τυλίχθηκε στις φλόγες.

Προηγουμένως το αεροπλάνο είχε προσγειωθεί με την κοιλιά, προσκρούοντας πάνω σε ένα μικρό κτίσμα και έναν πύργο επικοινωνιών. Τρεις άνθρωποι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά το ατύχημα.

Το αεροσκάφος μετέφερε 126 επιβάτες και 11 μέλη του πληρώματος.

Ο μηχανισμός προσγείωσης του αεροσκάφους παρουσίασε βλάβη. Το αεροπλάνο είναι της Red Air, ενός αερομεταφορέα χαμηλού κόστους που ιδρύθηκε μόλις πέρυσι στη Δομινικανή Δημοκρατία, σύμφωνα με τη Daily Mail. Είχε αναχωρήσει από το Σάντο Ντομίνγκο με προορισμό το Μαϊάμι.

«Νόμιζα ότι θα πέθαινα, πραγματικά» δήλωσε η Πάολα Γκαρσία, μία από τους επιβάτες, στο CBS Miami. «Υπήρχε ένας ηλικιωμένος άντρας δίπλα μου και τον αγκάλιαζα. Ήταν τρομερό», συμπλήρωσε.

«Ταρακουνιόμασταν και έσπασαν πολλά παράθυρα, και μετά όλα σταμάτησαν. Λίγες στιγμές αργότερα όμως ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς τα έξω επειδή υπήρχε φωτιά», συνέχισε.

Στις εικόνες που καταγράφηκαν μπορεί κανείς να δει τον καπνό που υψώνεται από την αριστερή πλευρά του αεροσκάφους και τη μεγάλη ζημιά στην μύτη του. Στο κάτω μέρος του αεροπλάνου διακρίνεται και το παραμορφωμένο μέταλλο από τον πύργο επικοινωνίας.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Αεροπλάνο με 126 επιβάτες έπιασε φωτιά μετά από πρόσκρουση (βίντεο) "

Μυτιλήνη: Μετανάστρια γέννησε στη βραχονησίδα Μπαρμπαλιάς – Δείτε φωτογραφίες με το βρέφος

Φουσκωτό σκάφος με 30 μετανάστες και πρόσφυγες (25 άνδρες και 5 γυναίκες) εντοπίστηκε στη νησίδα Μπαρπαλιάς ανατολικά της Μυτιλήνης στη διάρκεια περιπολίας σκάφους του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια από τις γυναίκες που επέβαινε στο σκάφος και ήταν εγκυμονούσα γέννησε πάνω στη νησίδα το μωρό της.

Όλοι οι πρόσφυγες/μετανάστες περισυνελέγησαν με ασφάλεια από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος και θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στο λιμάνι παραμένει ασθενοφόρο προκειμένου να παραλάβει τη γυναίκα και το μωρό. Οι περισσότεροι μετανάστες είναι υπήκοοι του κράτους της Ερυθραίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Μετανάστρια γέννησε στη βραχονησίδα Μπαρμπαλιάς – Δείτε φωτογραφίες με το βρέφος"

Σαντορίνη: Zευγάρι Γάλλων αναγκάστηκε να πληρώσει 5.000 ευρώ για «ζημιά» στον συμπλέκτη ενοικιαζόμενου Ι.Χ.

Λίγες μόνο εβδομάδες έχουν περάσει από τη θύελλα που ξεσήκωσε το επεισόδιο με τα χρυσά καβουροπόδαρα, των 600 ευρώ, στο νησί των ανέμων και μια νέα αντίστοιχη υπόθεση έχει έρθει στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με επίκεντρο την ειδυλλιακή Σαντορίνη.

Μετά τη μήνυση που κατέθεσαν οι Αμερικανίδες τουρίστριες στη Μύκονο, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ένα ζευγάρι Γάλλων τουριστών οι οποίοι επίσης καταγγέλλουν αδικαιολόγητη υπερχρέωση και απειλές.

Στη μηνυτήρια αναφορά, που φέρνει στο φως το protothema.gr, οι δυο νεαροί τουρίστες καταγγέλλουν - ειδικότερα - υπερχρέωση στις πιστωτικές τους κάρτες από υπεύθυνους γραφείου ενοικιαζόμενων ΙΧ. Κλήθηκαν, όπως αναφέρουν, να καταβάλλουν για μια ζημιά στον συμπλέκτη του οχήματος που νοίκιασαν το ποσό των... 5.000 ευρώ. Το πρόβλημα φέρεται, δε, να σημειώθηκε ξαφνικά, χωρίς να ευθύνονται οι Γάλλοι και χωρίς να μπορούν να καταλάβουν πώς το αυτοκίνητο που νοίκιασαν για να μετακινούνται σταμάτησε, από τη μια στιγμή στην άλλη, να κινείται.

Αιφνιδιάστηκαν, όπως επισημαίνουν, όταν οδηγήθηκαν από τους υπεύθυνους στο λιμάνι και αναγκάστηκαν, ύστερα από απειλές να δώσουν 5.000 ευρώ για μια «ζημιά» στον συμπλέκτη ενός μεταχειρισμένου Nissan Micra.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το ζευγάρι Γάλλων, που εκκίνησε νομικές διαδικασίες υπέβαλε μήνυση προς τον ιδιοκτήτη και νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας ενοικιαζόμενων οχημάτων στη Σαντορίνη, όπως και κατά υπαλλήλων του γραφείου.

Όπως υποστηρίζουν οι Γάλλοι στη μήνυση, όλα ξεκίνησαν στις 14 Ιουνίου οπότε και μετέβησαν στη Σαντορίνη για διακοπές. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας αποφάσισαν να νοικιάσουν αυτοκίνητο από πρακτορείο που βρισκόταν στο λιμάνι. Για το όχημα μάρκας NISSAN κλήθηκαν αρχικά να καταβάλλουν 160 ευρώ σε μετρητά αφότου τους παραδώθηκαν τα κλειδιά.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς το ξενοδοχείο που απέχει 10 χλμ από το πρακτορείο, το σημείο παραλαβής δηλαδή του αυτοκινήτου. Τρεις μόλις ώρες αφότου οι Γάλλοι παρέλαβαν το όχημα, αυτό σταμάτησε να κινείται, γεγονός που διαπίστωσαν οι τουρίστες έξω από σούπερ μάρκετ.

Τότε, ανήσυχοι, οι Γάλλοι έσπευσαν να καλέσουν τους αρμοδίους για να αναφέρουν το συμβάν και έλαβαν την απάντηση για το πρόβλημα στον συμπλέκτη.

«Ήρθαν στο σημείο όπου βρισκόμασταν πέντε άτομα (μαζί με το αφεντικό), όπου μας υποχρέωσαν να τους ακολουθήσουμε στο λιμάνι και ειδικότερα στο κατάστημα από το οποίο παραλάβαμε το αυτοκίνητο, λέγοντάς μας ότι πρέπει να πληρώσουμε το ποσό των 5.000€ για τη ζημιά! Εμείς σαστίσαμε τότε και το αφεντικό μας απείλησε ότι αν δεν πληρώσουμε δεν θα φύγουμε από το νησί, ότι ξέρουν το ξενοδοχείο στο οποίο διαμέναμε και ότι αν δεν τους καταβάλλουμε τα χρήματα θα ''πάθουμε μεγάλο κακό''» ισχυρίζονται οι Γάλλοι μέσα από τη μήνυσή τους στην οποία καταγγέλουν πολιτική απειλών.

Περιγράφοντας τα αισθήματα που επικράτησαν κατά τη στιχομυθία με τους υπεύθυνους, στην οποία ανακοινώθηκε το απροσδόκητα υψηλό ποσό, αναφέρουν τα εξής: «Εμείς τρομάξαμε και φοβηθήκαμε πάρα πολύ, καθώς είχαμε γύρω μας πέντε άτομα τα οποία μας είχαν περικυκλώσει και μας έλεγαν ότι έπρεπε να πληρώσουμε διότι δεν είχαμε άλλη επιλογή! Τότε τους δώσαμε δύο πιστωτικές κάρτες, μία του καθενός από εμάς και το αφεντικό έκανε διάφορες χρεώσεις μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό και τελικά η πρώτη από εμάς χρεώθηκε το ποσό των 2.000€ και ο δεύτερος από εμάς το ποσό των 3.400€. Κατόπιν μας αντάλλαξαν το αυτοκίνητο με ένα άλλο μάρκας KIA, χρώματος άσπρου του οποίου η ημερομηνία επιστροφής ήτανε στις 16/6/2022»...

Οι Γάλλοι υποστηρίζουν, στο ίδιο κείμενο καταγγελίας, ότι αρχικά φοβήθηκαν να αναφέρουν το συμβάν στην τοπική αστυνομία. Αποφάσισαν να κινηθούν νομικά όταν επικοινώνησαν με τους γονείς τους και εκείνοι με τη σειρά τους μίλησαν με δικηγόρο και έδωσαν στους νεαρούς τη συμβουλή να καταγγείλουν το περιστατικό σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας. Η μήνυση κατατέθηκε τελικά το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Α.Τ Ακροπόλεως. 

 Μάλιστα την κατέθεσε η κα. Μαριζάνα Κίκιρη, η δικηγόρος που εκπροσωπεί και τις δυο Αμερικανίδες τουρίστριες στην υπόθεση με τα καβουροπόδαρα. Το protothema.gr επικοινώνησε μαζί της και η ίδια δήλωσε ότι «Οι εντολείς μου υπέστησαν μεγάλο σοκ, έντονο τρόμο, από την απειλητική συμπεριφορά των μηνυομένων. Για τους λόγους αυτούς υπέβαλαν μήνυση για τα αδικήματα της εκβίασης, της απειλής και της απάτης. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και θα αποδοθούν ευθύνες. Δυστυχώς πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό που αμαυρώνει τη φήμη της χώρας μας και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σαντορίνη: Zευγάρι Γάλλων αναγκάστηκε να πληρώσει 5.000 ευρώ για «ζημιά» στον συμπλέκτη ενοικιαζόμενου Ι.Χ."

Θεσσαλονίκη: Στα «δίχτυα» της ΕΛ.ΑΣ κύκλωμα Ρομά – Παριστάνοντας τους τεχνικούς άρπαξαν 840.000 ευρώ!

Η πολύμηνη, μεθοδική και ενδελεχής έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Χαριλάου – Αναλήψεως οδήγησε στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής ομάδας τα μέλη της οποίας ενέχονται σε περιπτώσεις κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 27 μελών του κυκλώματος, οκτώ εκ των οποίων έχουν ήδη συλληφθεί δυνάμει σχετικών ενταλμάτων.

Πρόκειται για Ρομά ηλικίας 21 έως 59 ετών, με την πλειοψηφία τους να συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι προαναφερόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων και συγκεκριμένα κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Αναλυτικότερα, τα μέλη του κυκλώματος ενεργώντας από κοινού, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά και έχοντας διακριτούς ρόλους κατά περίπτωση, προσποιούνταν τους τεχνικούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ανελκυστήρων κ.α. και με την πρόφαση βλάβης εντός της οικίας των υποψήφιων θυμάτων τους, εισέρχονταν στο εσωτερικό απ’ όπου αφαιρούσαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα – τιμαλφή.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους ήταν:

• η επιλογή συγκεκριμένης ηλικιακής μονάδας ως υποψήφια θύματα (ηλικιωμένοι)

• ο εντοπισμός τους κυρίως σε περιοχές όπου λάμβαναν χώρα λαϊκές αγορές

• η απασχόλησή τους κατά την είσοδο στην οικία τους

• ο “εγκλωβισμός” τους σε συγκεκριμένο δωμάτιο ώστε να μην έχουν εικόνα της κίνησης των δραστών στους υπόλοιπους χώρους της οικία, πράγμα που πετύχαιναν με μετακίνηση ηλεκτρικών συσκευών προκειμένου να εντοπίσουν υποτιθέμενη βλάβη (π.χ. μετακίνηση ψυγείου, κουζίνας κ.λπ.) και

• η μετακίνηση των δραστών από τις περιοχές κατοικίας τους (Νομός Αττικής, Νομός Μαγνησίας και Διαβατά Θεσσαλονίκης) προς τους στόχους τους που βρίσκονταν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ακόμη και με νοικιασμένα οχήματα από εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν πιθανή σύνδεσή τους με αξιόποινες πράξεις.

Με αυτή τη μεθοδολογία, κατά το χρονικό διάστημα από τέλη Μαΐου του 2021 έως τέλη Φεβρουαρίου του 2022, διέπραξαν 27 τουλάχιστον κλοπές, ενώ η αξία της λείας που αποκόμισαν (χρηματικά ποσά και κοσμήματα – τιμαλφή), εκτιμάται ότι ξεπερνά στο σύνολο τις 840.000 ευρώ.

Κατασχέθηκαν συνολικά πέντε οχήματα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της ομάδας για τη μετάβασή τους στους τόπους διάπραξης των παράνομων πράξεων, τη διαφυγή τους απ’ αυτούς και τη μεταφορά των κλοπιμαίων.

Σημειώνεται ότι, η πλειοψηφία των δραστών έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για συναφή αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαριλάου – Αναλήψεως σε συνεργασία με προσωπικό του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, αλλά και λοιπών Υπηρεσιών Ασφαλείας ανά την επικράτεια, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μελών του κυκλώματος, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα μετά την υποβολή της δικογραφίας.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Στα «δίχτυα» της ΕΛ.ΑΣ κύκλωμα Ρομά – Παριστάνοντας τους τεχνικούς άρπαξαν 840.000 ευρώ!"

Μενίδι: Αυτός είναι ο 22χρονος που μαχαίρωσε ιδιοκτήτρια καταστήματος

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες του 22χρονου που μαχαίρωσε ιδιοκτήτρια καταστήματος στο Μενίδι στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τη Αστυνομίας, ο 22χρονος ημεδαπός, «συνελήφθη την 27-5-2022 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, κατηγορούμενου για απόπειρα ανθρωποκτονίας και απόπειρα ληστείας σε βάρος 51χρονης αλλοδαπής, πράξεις που έλαβαν χώρα την 26-5-2022 σε κατάστημα στις Αχαρνές.

Σε βάρος του κατηγορουμένου ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απόπειρα ληστείας, οπλοφορία και οπλοχρησία. 22062022dimosiopoihshgada001  

Πρόκειται για τον ΚΑΤΣΑΡΗ Παναγιώτη του Κωνσταντίνου και της Χριστίνας Μπασιλάρη, γεννηθέντα την 26-12-2000 στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τέτοιες αξιόποινες πράξεις που προσβάλλουν το έννομο αγαθό της ανθρώπινης αξίας, στην αξίωση της πολιτείας για τον ποινικό κολασμό ομοειδών αδικημάτων που τυχόν αποκαλυφθούν, και στην περαιτέρω διερεύνηση έτερων αξιόποινων πράξεων όμοιας φύσης που έχουν τελεστεί από τον κατηγορούμενο και έχει γίνει αντιληπτός από τους κατά περίπτωση παθόντες ή αυτόπτες μάρτυρες. 22062022dimosiopoihshgada002  

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-5319306 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας. 22062022dimosiopoihshgada003  

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι την 6-7-2022, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μενίδι: Αυτός είναι ο 22χρονος που μαχαίρωσε ιδιοκτήτρια καταστήματος"

Αγρότες – πετρέλαιο κίνησης: Τον Αύγουστο αντί του Νοεμβρίου θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Εντός του Αυγούστου αντί του Νοεμβρίου θα επιστραφεί στο αγρότες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης, υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην σχετική πλατφόρμα και να δηλώσουν την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2022.

«Με σχέδιο επιστρέφεται, εντός Αυγούστου αντί για Νοέμβριο, ο ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2022», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες – πετρέλαιο κίνησης: Τον Αύγουστο αντί του Νοεμβρίου θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news