facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Έβρος: Τουρκικοί πυροβολισμοί κατά περιπολικού της Frontex

Επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Έβρο από την τουρκική πλευρά εναντίον περιπολικού της Frontex σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN επικαλούμενος τον ανταποκριτή του Spiegel στην Αθήνα Γιώργο Χρηστίδη, τα ξημερώματα της Κυριακής υπήρξε συγκεκριμένο επεισόδιο στον Εβρο όταν σημειώθηκαν πυροβολισμοί από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική.

Στο σημείο εκείνη την ώρα περιπολούσε μικτή περίπολος της Frontex με τη συμμετοχή Γερμανών αστυνομικών.

Όπως έγνε γνωστό, έχουν σημειωθεί και άλλα τέτοια επεισόδια, ενώ υπάρχει και επιστολή του διοικητή της Frontex προς την Κομισιόν στην οποία αναφέρεται ότι οι δυνάμεις στον Εβρο είναι σε αυξημένη επιφυλακή και φορούν όλοι αλεξίσφαιρα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Τουρκικοί πυροβολισμοί κατά περιπολικού της Frontex"

Στο πλευρό της Ελλάδας ο Αμερικανός ΥΠΕΞ – Έξαλλη η Τουρκία

Σοκ έχουν προκαλέσει στην Τουρκία οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος εγκάλεσε την Άγκυρα τόσο για την επιθετική της πολιτική έναντι της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και για την απόκτηση των S-400.

“Στην Ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμπεριφερθούν αμερόληπτα. Δεν πρέπει να αφήσουν περιθώριο στις χώρες που θέλουν να εγκλωβίσουν την Τουρκία” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι 

“Έχουμε περιθώριο να συνεργαστούμε. Δεν θα φέρουν αποτέλεσμα οι απειλές, όπως ‘δεν θα προμηθευτείτε S-400 δε θα τους χρησιμοποιήσετε’. Πρέπει να σταματήσουν αυτή την απειλητική στάση”, πρόσθεσε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη. 

poster
 
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit
Αντιπολίτευση: Κάνατε τον μάγκα

Για ήττα στην εξωτερική πολιτική, και στην Αίγυπτο, κάνει λόγο η αντιπολίτευση. 

“Η κυβέρνηση έκανε κάποτε το μάγκα, τώρα πέρασε σε άλλη φάση και κατεβάζει τα πανιά” δήλωσε ειρωνικά ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των κεμαλιστών Οζγκιούρ Οζέλ. 

“Τον Μόρσι τον αποκάλεσε ‘αδελφό’ στον Σίσι κράτησε σκληρή στάση. Ανακάλεσε τον πρέσβη και χάθηκαν δισεκ. επενδύσεων των επιχειρηματιών μας. Τώρα μάς έμεινε μόνο το σήμα ‘ράμπια’ με τα τέσσερα δάκτυλα” (το σήμα των αδελφών Μουσουλμάνων) ανέφερε επίσης ειρωνικά η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο πλευρό της Ελλάδας ο Αμερικανός ΥΠΕΞ – Έξαλλη η Τουρκία"

Αρνείται τις κατηγορίες για την επίθεση στον αστυνομικό ο 30χρονος: «Δεν ήμουν εκεί αλλά στην Δ.Αττική»

Ο 30χρονος που έχει συλληφθεί για την επίθεση στον αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη αρνείται κάθε κατηγορία και δηλώνει ότι δεν βρισκόταν καν στην περιοχή.

Ο συνήγορός του, Παύλος Σαράκης σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η εμπλοκή του προέκυψε μετά από αναξιόπιστη και κακόβουλη καταγγελία / κατάθεση προσώπου, με το οποίο υφίσταται διένεξη για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, κανένα άλλο στοιχείο που να τον εμπλέκει στο περιστατικό δεν υπάρχει στη δικογραφία, ενώ προανήγγειλε ότι θα προσκομίσει στις δικαστικές Αρχές αποδεικτικά στοιχεία που θα τεκμηριώνουν ότι ουδεμία σχέση έχει με τα συμβάντα.

«Ο εντολέας μας ισχυρίζεται και μπορεί να αποδείξει ότι κατά τον επίμαχο χρόνο των γεγονότων βρισκόταν στην Δυτική Αττική και όχι στη Ν. Σμύρνη. Ισχυρισμός που θα επιβεβαιωθεί και από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και ειδικότερα τον εντοπισμό της στιγματοθέτησής του (GPS) κατά τους επίδικους χρόνους», κατέληξε ο κ. Σαράφης.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνείται τις κατηγορίες για την επίθεση στον αστυνομικό ο 30χρονος: «Δεν ήμουν εκεί αλλά στην Δ.Αττική»"

Ξυλοδαρμός αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη: Η μαρτυρία- «φωτιά» που οδήγησε στη σύλληψη του «Ινδιάνου»

Ο 58χρονος ελαιοχρωματιστής, ο οποίος έχει συγγενική σχέση με τον «Ινδιάνο» στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας είναι ο άνθρωπος που «έκαψε» τον Ινδιάνο, τον 30χρονο Ελληνοϊρακινο που κατηγορείται ότι έτρεξε, γράπωσε και γκρέμισε τον 27χρονο αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ και στη συνέχεια άρχισε να τον κλωτσά ανελέητα.


Μαζί, δίνει και έναν φίλο του ο οποίος αναζητείται καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί. Ο 58χρονος ελαιοχρωματιστής, ο οποίος έχει συγγενική σχέση με τον «Ινδιάνο» στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας και παρουσιάζει το protothema.gr είναι αποκαλυπτικός. Λέει ότι βρισκόταν στην περιοχή της Νέας Σμύρνης για ένα επαγγελματικό ραντεβού και ενώ ετοιμαζόταν να φύγει έπεσε πάνω στον «Ινδιάνο». Υποψιάστηκε για ποιο λόγο βρισκόταν εκεί και όταν τον ρώτησε αν βρίσκεται στο σημείο για να κάνει επεισόδια και εκείνος τον ρώτησε «γιατί θα με δώσεις;» του απάντησε ότι «αν πειράξεις αστυνομικούς θα σε δώσω στεγνά». Και το έκανε

Την ίδια ώρα ο συλληφθείς με τον δικηγόρο του κ. Παύλο Σαράκη μελετά τη δικογραφία και ετοιμάζει την απολογία του, το Σάββατο το πρώι, στον ανακριτή. «Η εμπλοκή του εντολέα μου, προέκυψε μετά από αναξιόπιστη και κακόβουλη καταγγελία / κατάθεση προσώπου, με το οποίο υφίσταται διένεξη για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους» αναφέρει ο κ. Σαράκης επισημαίνοντας πως κανένα άλλο στοιχείο που να τον εμπλέκει στο περιστατικό δεν υπάρχει στη δικογραφία, ενώ προανήγγειλε ότι θα προσκομίσει στις δικαστικές Αρχές αποδεικτικά στοιχεία που θα τεκμηριώνουν ότι ουδεμία σχέση έχει με τα συμβάντα.

Η κατάθεση

Αυτή είναι η κατάθεση του 58χρονου που παρουσιάζει το protothema.gr:

«Εργάζομαι ως ελαιοχρωματιστής τα τελευταία είκοσι χρόνια. Την 9.3.21 και περί ώρα 15:30 ξεκίνησα από την οικία μου με σκοπό να κατευθυνθώ στην περιοχή της Νέας Σμύρνης προκειμένου να συναντήσω άνδρα με το όνομα Ηλίας να μιλήσουμε για δουλειά και συγκεκριμένα να βάψω το σπίτι του. […].Είχαμε κανονίσει να βρεθούμε από το ψητοπωλείο Σάββας που βρίσκεται στην οδό 25ης Μαρτίου 27. [….[. Έφθασα εκεί περίπου στις 16:30 και περίμενα πίνοντας καφέ μέχρι να συναντήσω τον κ,. Ηλία. [….[. Βρεθήκαμε ώρα 18:30 συζητήσαμε και αφού δεν καταλήξαμε σε συνεργασία αποχωρήσαμε. Εγώ αποχώρησα με κατεύθυνση τη λεωφόρο Συγγρού για να πάρω το λεωφορείο. Καθώς προχωρούσα αντιλήφθηκα έντονη παρουσία ατόμων στην περιοχή και υπέθεσα ότι ίσως επρόκειτο να λάβει χώρα κάποια συγκέντρωση, γεγονός που αν το γνώριζα θα ακύρωνα το επαγγελματικό μου ραντεβού για να αποφύγω τυχόν ταλαιπωρία.

Καθώς προχωρούσα προς τη λεωφόρο Συγγρού, είδα τον (σ.σ αναφέρει το όνομα του «Ινδιάνου») ο οποίος μένει στη Μαγούλα και τον ρώτησα «Τι κάνεις εδώ ρε (σ.σ αναφέρεται στο όνομα του), θα κάνετε επεισόδια;». Εκείνος μου απάντησε «γιατί θα με δώσεις;» και εγώ ρου απάντησα «ναι στεγνά, αν κάνεις επεισόδια και πειράξεις αστυνομικούς». Αμέσως μετά άκουσα να φωνάζει κάποιος από το πλήθος «έρχονται οι μπάτσοι με τα παπάκια» και τον είδα να τρέχει με ταχύτητα μαζί με άλλα άτομα προς τους αστυνομικούς που περνούσαν με τα παπάκια, φθάνοντας από τους πρώτους και άρχισε να χτυπάει με κλωτσιές έναν πεσμένο αστυνομικό. Ο (σ.σ: αναφέρει το όνομα του) φορούσε σκουρόχρωμο παντελόνι φόρμας με λευκή ρίγα στα πλάγια και μπουφάν χρώματος χακί που στο πίσω μέρος είχε ένα είδος σκουρόχρωμης στάμπας. Εγώ φοβήθηκα και κατευθύνθηκα προς τη λεωφόρο Συγγρού, επιβιβάστηκα σε λεωφορείο και αποχώρησα προς την οικία μου. Σήμερα (σ.σ 10.3.21) είδα στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ βίντεο από τα επεισόδια στο οποίο φαίνονται ο (σ.σ αναφέρει το όνομα του «Ινδιάνου»)με γυρισμένη πλάτη που φορούσε το χακί μπουφάν που σας είπα καθώς και ένα άτομο με άσπρο μπουφάν το οποίο συμμετέχει και αυτό στον ξυλοδαρμό του αστυνομικού. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το δεύτερο άτομο που σας είπα είναι φίλος του (σ.σ αναφέρει το όνομα του «Ινδιάνου»)γιατί το έχω δει αρκετές φορές στο σπίτι του, αλλά δεν γνωρίζω τα στοιχεία του παρά μόνο ότι ο (σ.σ αναφερεται στο όνομα του «Ινδιάνου») τον αποκαλεί (σ.σ αναφέρεται σε προσωνύμιο). Το εν λόγω άτομο, βρισκόταν δίπλα στον (σ.σ αναφερεται στο όνομα του «Ινδιάνου»)όταν είχαμε τη στιχομυθία που περιέγραψα παραπάνω».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξυλοδαρμός αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη: Η μαρτυρία- «φωτιά» που οδήγησε στη σύλληψη του «Ινδιάνου»"

Δίωξη για κακουργήματα στους δύο συλληφθέντες της επίθεσης στον αστυνομικό

Τα κακουργήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης της έκρηξης και της κατοχής εκρηκτικών υλών απέδωσε ο Εισαγγελέας με την ποινική δίωξη που άσκησε στους δύο νεαρούς συλληφθέντες για την επίθεση σε βάρος του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη.

Οι κατηγορούμενοι, 22 και 23 χρονών, φέρονται να έχουν εμπλοκή στην άγρια επίθεση που δέχθηκε από ομάδα διαδηλωτών ο αστυνομικός κατά την διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη το βράδυ της Τρίτης.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια από την οποία θα ζητήσουν προθεσμία για να ετοιμάσουν την απολογία τους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη για κακουργήματα στους δύο συλληφθέντες της επίθεσης στον αστυνομικό"

Καιρός αύριο: Υποχωρούν οι βροχές, παραμένουν τα μποφόρ

Βελτιώνεται ο καιρός αύριο Παρασκευή (12.03.2021) με τις βροχές να υποχωρούν, όμως τα μποφόρ να παραμένουν.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και μόνο στην Κρήτη τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 5 με 6 και το πρωί 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι ασθενείς και βαθμιαία από τα δυτικά θα επικρατήσουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Παρασκευή (12.03.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και μετά το μεσημέρι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά. Η ορατότητα τη νύχτα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θράκη και τη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Αρχικά βόρειοι 3 με 4 μποφόρ. Γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις στην Κρήτη αυξημένες τις πρωινές ώρες, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Αρχικά βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 6 με 7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Υποχωρούν οι βροχές, παραμένουν τα μποφόρ"

Σαρώνουν οι μεταλλάξεις: 400 έλεγχοι έβγαλαν 371 θετικά

Οι μεταλλάξεις και ειδικά η βρετανική φαίνεται να κυριαρχούν στην Ελλάδα. Στο διάστημα 13 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου 2021 αναλύθηκαν 400 δείγματα από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Φθιώτιδας και Ρόδου. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 371 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος και 2 δείγματα με το στέλεχος υπό διερεύνηση (Variant Under Investigation - VUI) B.1.1.318.

Από τα 371 δείγματα με στελέχη VOC, τα 368 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη (Β.1.1.7/UK lineage-Variant VOC_202012) και 3 δείγματα με τη μετάλλαξη Νοτίου Αφρικής (Lineage B.1.351/South Africa-Variant 501.V2.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 139 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 21 Δεκεμβρίου έως 18 Ιανουαρίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής. Από τον έλεγχο των 139 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 16 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Από τα 16 στελέχη, τα 12 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 4 δείγματα ήταν θετικά για Variant with deletion in S Gene.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.047 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 51 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα.

Τα 51 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 43 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής και ένα από την Περιφέρεια Κρήτης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρώνουν οι μεταλλάξεις: 400 έλεγχοι έβγαλαν 371 θετικά "

Κορωνοϊός: Στα 2.570 τα νέα κρούσματα - 506 οι διασωληνωμένοι, 51 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.570, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 214.661 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 65 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.843 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.937 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 506 (67.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.457 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 501 (ημερήσια μεταβολή +13.09%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 408 ασθενείς.

 Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 23
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 141
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 22
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 14
ΑΧΑΪΑΣ 131
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 35
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 160
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 3
ΔΡΑΜΑΣ 1
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 67
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 210
ΕΒΡΟΥ 7
ΕΥΒΟΙΑΣ 48
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 10
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 9
ΗΛΕΙΑΣ 18
ΗΜΑΘΙΑΣ 20
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 48
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 11
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 229
ΘΗΡΑΣ 1
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 24
ΚΑΒΑΛΑΣ 28
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 3
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 14
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 10
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 317
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 3
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 3
ΚΟΖΑΝΗΣ 34
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 40
ΚΩ 3
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 4
ΛΑΡΙΣΑΣ 82
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΛΕΣΒΟΥ 27
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 5
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 23
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 11
ΜΥΚΟΝΟΥ 3
ΝΗΣΩΝ 17
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 144
ΞΑΝΘΗΣ 1
ΠΑΡΟΥ 3
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 226
ΠΕΛΛΑΣ 20
ΠΙΕΡΙΑΣ 24
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 3
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 6
ΡΟΔΟΠΗΣ 5
ΡΟΔΟΥ 2
ΣΑΜΟΥ 2
ΣΕΡΡΩΝ 24
ΣΥΡΟΥ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 5
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 18
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 5
ΦΩΚΙΔΑΣ 8
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 34
ΧΑΝΙΩΝ 27
ΧΙΟΥ 8
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 136

Δείτε ΕΔΩ  την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.570 τα νέα κρούσματα - 506 οι διασωληνωμένοι, 51 θάνατοι"

Κορονοϊός: Τρομακτική η διασπορά στην Ιτέα από καθηγήτρια που δεν φορούσε μάσκα

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τη καθηγήτρια – αρνήτρια μάσκας στο Γυμνάσιο της Ιτέας, το οποίο σήμερα μετρά περισσότερα από 40 κρούσματα κορονοϊού.

Όπως καταγγέλλουν γονείς στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου, δεν ήταν μόνο η συγκεκριμένη δασκάλα που δεν τηρούσε τα μέτρα προστασίας αλλά και μια παιδίατρος.

«Έχουμε και μια παιδίατρο η οποία κι αυτή είχε κρούσμα και ήταν αρνητική κατά της μάσκας. Στις 25 Φεβρουαρίου ήρθαν και πήραν το παιδί της παιδιάτρου. Πρώτη γυμνασίου το παιδί γιατί διαγνώστηκαν με κρούσμα. Επομένως δεν ήταν μόνο η καθηγήτρια. Ήταν τα 2-3 άτομα που ήταν κατά της μάσκας. Απαγορευτικό, πόσο μάλλον η ίδια η παιδίατρος».

Η μεγάλη διασπορά φαίνεται πως προκάλεσε και την παρέμβαση εισαγγελέα ωστόσο, στη διεύθυνση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Φωκίδας δεν έχει φτάσει καμία καταγγελία.

«Αυτή τη στιγμή, καταγγελία σε εμένα δεν υπάρχει τίποτα, ούτε έχει φτάσει κάτι στα αυτιά μου. Εάν υπάρχει έγγραφη καταγγελία, φυσικά και θα κάνω ένορκη διοικητική εξέταση, και προκαταρκτική, και τελική».

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 58 νέα κρούσματα στον δήμο Δελφών με τη διασπορά μέσα στα σπίτια να είναι μεγάλη.

«Τώρα έχει σταματήσει η διασπορά στον μαθητικό πληθυσμό, αλλά δυστυχώς μπήκε μέσα στα σπίτια, με αποτέλεσμα να έχουμε διασπορά σε γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, για αυτό και έχουμε και αρκετούς νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία».

«Είμαστε όλη η οικογένεια άρρωστη. Στις 7 ημέρες που είμαστε καραντίνα, εκδηλώσαμε συμπτώματα κι είμαστε από προχτές πάλι οι υπόλοιποι της οικογένειας άρρωστοι».

Στο βαθύ κόκκινο πέρασε ολόκληρη η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας ενώ ήδη μετρά δύο νεκρούς από αυτή την τεράστια διασπορά.

Πώς προχώρησε η διασπορά

Μιλώντας στην εκπομπή, ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Τάγκαλης, περιέγραψε το πώς προχώρησε η διασπορά στην περιοχή.

«Είχαμε την έξαρση την προηγούμενη βδομάδα όπου συνολικά καταγράψαμε 58 κρούσματα σε όλο το δήμο Δελφών από τα οποία περίπου 40 είναι στην πόλη της Ιτέας.», ανέφερε αρχικά σημειώνοντας ότι υπάρχει σταδιακή μείωση των κρουσμάτων.

«Στο πρώτο lockdown ήμασταν καθαροί. Στο δεύτερο τον Οκτώβριο είχαμε σημαντικές παρενέργειες εξαιτίας μιας κηδείας όπου η διασπορά προήλθε από την Αθήνα και φυσικά επεκτάθηκε στην πόλη της Άμφισσας.

Στην πόλη της άμεσες και πριν την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αντίστοιχα φαινόμενα επίσης προερχόμενα κατά κύριο λόγο επίσης από άλλη μία κηδεία όπου προφανώς μπήκε μέσα στα σχολεία μας με τις συνέπειες τις οποίες όλοι γνωρίζετε», σημείωσε.

« Στην κηδεία ήταν αρκετά άτομα μπορεί να δει και 100 άτομα αλλά ακολούθησε τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες που ήταν 25 με 30 άτομα. Λογικό ήταν η διασπορά να περάσει στα σχολεία μας…», πρόσθεσε.

Ακούστε τι είπε ο δήμαρχος Δελφών στο Νίκο Ευαγγελάτο

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Τρομακτική η διασπορά στην Ιτέα από καθηγήτρια που δεν φορούσε μάσκα"

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Δεν υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σε ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ διευκρινίζει ότι τίποτε δεν παραπέμπει μέχρι σήμερα σε κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19.

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο, παρά την έναρξη έρευνας. 

«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Παράλληλα, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι η διακοπή των εμβολιασμών αποτελεί «προληπτικό μέτρο», σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Σειρά χωρών «παγώνουν» το εμβόλιο 

Μετά τη Δανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι υπήρξαν κρούσματα θρομβώσεων σε σε άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Γι΄αυτό το λόγο, αποφάσισαν να «παγώσουν» για προληπτικούς λόγους τους εμβολιασμούς καθώς θέλουν να διερευνήσουν εάν υπάρχει σχέση του ενέσιμου σκεύασματος και την εμφάνιση θρόμβων στο αίμα των εμβολιασθέντων.

Λίγες ώρες μετά της ανακοίνωση των αρχών της Κοπεγχάγης, ακολούθησαν άλλες δύο χώρες: η Ισλανδία και η Ισλανδία, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

«Κάνουμε ένα διάλειμμα στη Νορβηγία από την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Γκέιρ Μπουλκολμ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:

«Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των περιστατικών που εμφάνισαν θρομβώσεις».

Νωρίτερα, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Δανίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η αναστολή στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει χώρα «έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19» .

Υπογράμμισε πάντως ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους».

Η χορήγηση του εμβολίου στη Δανία αναστέλλεται για 14 ημέρες, σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες της σκανδιναβικής χώρας.

Tην ίδια ώρα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε εθνικό επίπεδο τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, αφότου αναφέρθηκαν «ορισμένες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» σε άτομα που εμβολιάστηκαν.

Ωστόσο, οι ιταλικές υγειονομικές αρχές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η κίνηση αυτή γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο ευθύνεται για τις σοβαρές παρενέργειες.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Δεν υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca"

Καθαρά Δευτέρα: Ανοιχτά θα παραμείνουν τα πάρκα, πέταγμα χαρταετού με SMS

Μια διαφορετική Καθαρά Δευτέρα θα ζήσουν οι πολίτες φέτος, αφού τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊου, δεν θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις σε σπίτια φίλων ή εκδρομές στην εξοχή και τα χωριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πάρκα θα παραμείνουν ανοιχτά παρά την ισχύ του lockdown. Όποιος επιθυμεί να κάνει βόλτα θα μπορεί να το κάνει με την αποστολή SMS, αλλά με τον περιορισμό να μετακινηθεί μέχρι 2 χιλιόμετρα από τη μόνιμη κατοικία του.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης στο πέταγμα του χαρταετού, ωστόσο η σύσταση των αρμοδίων είναι η αποφυγή του συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα, αφού τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Oι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας.

Πάντως, στην αυριανή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά για το θέμα, απευθύνοντας σύσταση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καθαρά Δευτέρα: Ανοιχτά θα παραμείνουν τα πάρκα, πέταγμα χαρταετού με SMS"

Δωρεάν σπίτια από τον ΟΑΕΔ: Ποιοι οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Χιλιάδες σπίτια ιδιοκτησίας του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που παραμένουν αδιάθετα σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα αποκτήσουν νέους ιδιοκτήτες από κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ομάδες, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων και το άρθρο 62 για «Εξαιρετικές περιπτώσεις παραχώρησης αδιάθετων και κενών κατοικιών από τον ΟΑΕΔ».

Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ, στο οποίο αναφέρονται τα εισοδηματικά κριτήρια, οι προϋποθέσεις και όλες οι λεπτομέρειες του ΟΑΕΔ, σε ό,τι αφορά τα κενά σπίτια σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του τ.ΟΕΚ ή των αγορασμένων απ’ αυτόν μέσω του προγράμματος ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. σε δικαιούχους με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας.

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις συμμετοχής:

  • Δικαιούχοι παραχώρησης κατοικίας είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που προσέφεραν εξαρτημένη εργασία ιδιωτικού δικαίου, ασφαλισμένοι, για τουλάχιστον 900 ημέρες μέχρι την 31.12.2020, σε οποιοδήποτε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών και κατέβαλλαν τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ τ.ΟΕΚ. Για την συμπλήρωση της βασικής ασφαλιστικής προϋπόθεσης των 900 ημερών εργασίας, οι ημέρες επιδότησης λόγω ανεργίας ή ασθένειας ή κυήσεως και λοχείας υπολογίζονται ως ημέρες εργασίας στην ασφάλιση, ενώ για το χρόνο στράτευσης υπολογίζονται στην ασφάλιση ως ημέρες εργασίας δέκα (10), για κάθε μήνα στράτευσης
  • Μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων: – Οι αιτούντες δικαιούχοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ικανών να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους. Για την εκτίμηση της περιουσιακής κατάστασης λαμβάνονται υπόψη και ακίνητα που τυχόν μεταβιβάστηκαν παλαιότερα ή ενόψει της παραχώρησης της κατοικίας. – Οι αιτούντες να μην έχουν τύχει άλλης στεγαστικής παροχής (δάνειο ή κατοικία)από τον τ. ΟΕΚ.
  • Υπαρξη προστατευόμενων τέκνων: Απαραίτητη προϋπόθεση για υποβολή αιτήματος παραχώρησης κατοικίας είναι η ύπαρξη τέκνων που προστατεύονται από τον δικαιούχο και συγκατοικούν μ’ αυτόν κατά τρόπο μόνιμο

Χαμηλό Οικογενειακό Εισόδημα: Οι αιτούντες να είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ε) Διαμονή: Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεως για παραχώρηση κατοικίας που βρίσκεται στον τόπο (Δήμο) μόνιμης διαμονής τους. Εφόσον διαπιστωθεί η υποβολή περισσότερων της μίας αιτήσεων θεωρούνται όλες άκυρες

Καθορισμός προτεραιότητας για την επιλογή των δικαιούχων:

  • Ανήλικα Τέκνα: 50 μόρια ανά ανήλικο τέκνο, με ανώτατο όριο τα 200 μόρια
  • Υπαρξη αναπηρίας: για 67% και άνω 200 μόρια για κάθε ανάπηρο μέλος
  • Μονογονεϊκή οικογένεια: 100 μόρια

Καθορισμός χρεούμενης αξίας: Η χρέωση των κατοικιών που έχουν ανεγερθεί σε οικισμούς τ. ΟΕΚ γίνεται με βάση την υπ’ αρ. 3153/195/ 17-2-2017 (Β’ 474) κοινή απόφαση της Υπουργού και της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ των αγορασμένων διαμερισμάτων μέσω προγράμματος ΠΑ.ΚΑ. ΔΙ. με βάση την αναγραφόμενη, στο αγοραστικό συμβόλαιο, τιμή. Εφαρμόζονται και για τις εν λόγω παραχωρήσεις οι υπουργικές αποφάσεις περί ρύθμισης οφειλών, ήτοι οι υπ’ αρ. 13097/661/25-4-2017 (Β’ 1403) και 52246/3173/26-1-2018 (Β’ 539).

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Δωρεάν σπίτια από τον ΟΑΕΔ: Ποιοι οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις"

Απορρίφθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών τα αιτήματα Κουφοντίνα για μεταγωγή στον Κορυδαλλό (Έγγραφα) – Θα προσφύγει εκ νέου στο Δικαστικό Συμβούλιο;

Να απορρίψει τα δυο αιτήματα του Δημ. Κουφοντίνα για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού από τις φυλακές Δομοκού που μετήχθη, προκαλώντας την απεργία πείνας του για ήδη για 63η ημέρα, αποφάσισε σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το πρόσφατο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Λαμίας, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει στην ουσία του θέματος το κατά τόπν αρμόδιο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών., αφού το δικαστικό έγγραφο ανέφερε ότι η προηγούμενη αίτηση «ναι μεν αρμοδίως εισήχθη προς συζήτηση στο Συμβούλιο αλλά απορρίπτεται ως μη νόμιμο το αίτημα (επανα)μεταγωγής στον Κορυδαλλό για το οποιο δεν εκδόθηκε απορριπτική απόφαση από την ΚΕΜ και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους , και δη για δεύτερη συνεχόμενη φορά όπως απαιτεί ο σωφρονιστικός κώδικας».

Η ΚΕΜ συνεδρίασε σήμερα 11 Μαρτίου 2021 και ομόφωνα απέρριψε τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο αίτημα του Κουφοντίνα, αναφέροντας πως με βάση τα έγγραφα, τις αποφάσεις και όλες τις ενέργειες που έγιναν διαπίστωσε ότι δεν συνέτρεχαν ουσιαστικοί λόγοι για να το κάνει αποδεκτό. 

Ο κρατούμενος είχε υποβάλει πρώτο αίτημα μεταγωγής του στον Κορυδαλλό στις 24/12/2020 και το αίτημα μεταβιβάστηκε στην ΚΕΜ στις 11/1/2021.

-Η αίτηση αυτή απορρίφθηκε με την σημερινή απόφαση 992/11/3/2021 της ΚΕΜ καθώς στο αίτημα αυτό ο κρατούμενος επικαλέστηκε τη μη εφαρμογή του νόμου. Tα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι αποδοχής της αίτησης του κρατουμένου. Και αυτό γιατί η ΚΕΜ είχε επικυρώσει στις 4/1/2021 την απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής για έκτακτη μεταγωγή του κρατουμένου από τον Κορυδαλλό στον Δομοκό.

-Επίσης πως δε θα μπορούσε να γίνει δεκτός λόγος περί μη εφαρμογής του νόμου που επικαλείται ο Κουφοντίνας διότι, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, σε όλες τις αποφάσεις τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

-Ο κρατούμενος δεν μπορούσε να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς αυτές είχαν «κλείσει» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

-Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έλαβε υπόψη της και σχετικό έγγραφο της διεύθυνσης των φυλακών η οποία ζητούσε να απαγορευτούν οι μεταγωγές κρατουμένων εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης.

-Παράλληλα γίνεται επίκληση ως βασικού λόγου της μη μεταγωγής του στον Κορυδαλλό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης είναι τύπου Α και σ’ αυτό κρατούνται υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης ενώ το κατάστημα Κράτησης Δομοκού είναι τύπου Β’ και κρατούνται κατάδικοι με βαριές ποινές.

 

Λόγοι υγείας

Για το αιτημα της 28ης Φεβρουαρίου που έγινε επίκληση και λόγων υγείας η ΚΕΜ το απορρίπτει καθώς αναφέρει πως οποιαδήποτε βλάβη στην υγεία του κρατουμένου είναι αποτέλεσμα της πολυήμερης απεργίας πείνας και δίψας που κάνει (σχετική αναφορά υπήρχε και από το Δικαστήριο της Λαμίας).

Παράλληλα, αναφέρεται πως στον κρατούμενο, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμίας παρέχεται πλήρης ιατρική φροντίδα σύμφωνα και με την εντολή 69/27-01-2021 του εισαγγελέα Λαμίας. Επομένως , κρίνει η ΚΕΜ, πως δεν συντρέχουν λόγοι υγείας που επικαλείται προκειμένου να μεταχθεί στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού. 

“Μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις”

Όπως σχολιάζει η πλευρά της συνηγόρου του Δημ. Κουφοντίνα, «με μία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών , που έγινε σήμερα , 11/3 μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα και οχλήσεις από την συνήγορο και μετά την δημόσια έκκληση δεκάδων δικηγόρων προς την αρμόδια Εισαγγελέα , απορρίφθηκαν αυθημερόν τα δυο διαδοχικά αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού, με δυο διαδοχικές αποφάσεις (η δεύτερη μάλιστα θεμελιωμένη επί της πρώτης).

 

Η επιτροπή έκρινε την πρώτη μεταγωγή ως σύννομη(!) και απέρριψε την δεύτερη αίτηση με επίκληση μεταξύ των άλλων του επιχειρήματος ότι δεν συντρέχει λόγος μεταγωγής για λόγους υγείας, αφού ο ίδιος είναι υπαίτιος για την κατάσταση του (!!) και οφείλει να σταματήσει την απεργία πείνας για να σωθεί η ζωή του («τυχόν απόφαση περί μεταγωγής του δεν θα αποτελέσει τον λόγο επανόρθωσης της βλάβης του πάρα μόνον η απόφασή του να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας» !!!»

dikastiko

Διαβάστε Περισσότερα » " Απορρίφθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών τα αιτήματα Κουφοντίνα για μεταγωγή στον Κορυδαλλό (Έγγραφα) – Θα προσφύγει εκ νέου στο Δικαστικό Συμβούλιο;"

Εμβόλιο κορωνοϊού της AstraZeneca: Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία του βάζουν «φρένο»

Μετά τη Δανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι υπήρξαν κρούσματα θρομβώσεων σε σε άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Γι΄αυτό το λόγο, αποφάσισαν να «παγώσουν» για προληπτικούς λόγους τους εμβολιασμούς καθώς θέλουν να διερευνήσουν εάν υπάρχει σχέση του ενέσιμου σκεύασματος και την εμφάνιση θρόμβων στο αίμα των εμβολιασθέντων.

Λίγες ώρες μετά της ανακοίνωση των αρχών της Κοπεγχάγης, ακολούθησαν άλλες δύο χώρες: η Ισλανδία και η Ισλανδία, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

«Κάνουμε ένα διάλειμμα στη Νορβηγία από την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Γκέιρ Μπουλκολμ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:

«Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των περιστατικών που εμφάνισαν θρομβώσεις».

Νωρίτερα, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Δανίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η αναστολή στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει χώρα «έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19» .

Υπογράμμισε πάντως ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους».

Η χορήγηση του εμβολίου στη Δανία αναστέλλεται για 14 ημέρες, σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες της σκανδιναβικής χώρας.

Tην ίδια ώρα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε εθνικό επίπεδο τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, αφότου αναφέρθηκαν «ορισμένες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» σε άτομα που εμβολιάστηκαν.

Ωστόσο, οι ιταλικές υγειονομικές αρχές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι, η κίνηση αυτή γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο ευθύνεται για τις σοβαρές παρενέργειες.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβόλιο κορωνοϊού της AstraZeneca: Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία του βάζουν «φρένο»"

Με δάκρυα στα μάτια ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου χτυπάει το τελευταίο κουδούνι λίγο πριν την κατεδάφιση (βίντεο)

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές που καταγράφονται έξω από το κτίριο όπου στεγάζονταν το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου…

Ο διευθυντής του Γρηγόρης Λέτσιος πριν από λίγο – με δάκρυα στα μάτια – χτύπησε το τελευταίο κουδούνι.

Σε λίγο οι μπουλντόζες θα γκρεμίσουν το κτίριο που χτυπήθηκε με σφοδρότητα από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου…

 larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » "Με δάκρυα στα μάτια ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου χτυπάει το τελευταίο κουδούνι λίγο πριν την κατεδάφιση (βίντεο)"

Καθαρά Δευτέρα: Χαρταετός από το μπαλκόνι – Σκέψεις να κλείσουν πάρκα

Οι μέρες περνάνε, η Καθαρά Δευτέρα σχεδόν έφτασε και ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση για το αν και πως τα πετάξουμε χαρταετό. Η απάντηση είναι μάλλον μονόδρομος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καθαρά Δευτέρα: Χαρταετός από το μπαλκόνι – Σκέψεις να κλείσουν πάρκα"

Κορωνοϊός: «Σαρώνει» και στην Ελλάδα η βρετανική μετάλλαξη - Εντοπίζεται στο 85% των κρουσμάτων της Αττικής

Την ώρα που η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει, σύμφωνα με τα παγκόσμια στοιχεία, εξαπλωθεί σε πάνω από 100 χώρες, προβληματισμό προκαλούν τα ποσοστά του στελέχους στην Ελλάδα, με την Κρήτη να έχει αγγίξει το 95% και στην Αθήνα να υπολογίζεται γύρω στο 85%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η βρετανική μετάλλαξη θεωρείται πιο θανατηφόρα από 30% έως 100% με το φαινόμενο να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο Δημήτρης Θάνος, διευθυντής του Εργαστηρίου του Ελληνικού Κέντρου Γονιδιωματικής, που λειτουργεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και μαζί με την ομάδα ανιχνεύουν τις παραλλαγές του κορωνοϊού η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη προσοχή αρκεί να υπολογιστεί πως τα ποσοστά αυτά έχουν καταγραφεί και σε περίοδο lockdown: «Ανά περιοχή τα ποσοστά των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού είναι διαφορετικά. Στην Κρήτη υπολογίζουμε πως το ποσοστό αυτή την στιγμή είναι γύρω στο 90 με 95%, ενώ στην Αττική και συγκεκριμένα στην Αθήνα το ποσοστό εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχία, καθώς φτάνει το 85%. Μιλάμε φυσικά για το βρετανικό στέλεχος γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι σε αρκετά μικρά ποσοστά. Από τα δείγματα που έχουμε κάνει και για την Θεσσαλονίκη, το βρετανικό στέλεχος φαίνεται να αγγίζει σε ποσοστό και εκεί πάνω από 55 με 60%».

Μόνο στην Αθήνα έχει γίνει γονιδιοματική ανάλυση σε πάνω από 3.500 δείγματα θετικά στον ιό: «Η εικόνα που έχουμε για την Αθήνα σύμφωνα με τα δείγματα που έχουμε εξετάσει και στα οποία έχουμε κάνει γονιδιοματική ανάλυση, είναι πάνω από 3,5χιλ κάτι που ανταποκρίνεται αρκετά στην πραγματικότητα μέχρι στιγμής αν και εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας αυτά τα νούμερα αλλάζουν συνεχώς. Το ποσοστό του 80 με 85% μόνο για την Αθήνα προκύπτει για την εβδομάδα 26 Φεβρουαρίου με 3 Μαρτίου και θα ανακοινωθούν σήμερα από τον ΕΟΔΥ. Σε μια εβδομάδα για παράδειγμα θα είναι λίγο παραπάνω το ποσοστό».

Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για το βρετανικό στέλεχος, μιας και το νοτιοαφρικάνικο φαίνεται να περιορίζεται σε χαμηλά ποσοστά εξαιτίας του lockdown, εξηγεί ο καθηγητής Δημήτρης Θάνος: «Τα ποσοστά φυσικά και προκαλούν μεγάλη ανησυχία γιατί οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς. Στελέχη έρχονται και φεύγουν, ενώ εμφανίζονται και κάποια καινούργια, που μπορεί να έχουν διαφορετικές ιδιότητες. Το Βρετανικό στέλεχος επειδή έχει μια μεγάλη μεταδοτικότητα και πολλαπλασιάζεται καλύτερα, σύντομα θα καλύψει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό στην κοινότητα. Αν δεν είχαμε κάνει γονιδιοματική επιτήρηση δεν θα γνωρίζαμε αυτή την στιγμή τι κυκλοφορεί. Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε πως το Βρετανικό στέλεχος έχει περίπου επικρατήσει, ενώ το νοτιοαφρικάνικο περιορίζεται εξαιτίας του Lockdown σε μικρά ποσοστά»

Αναφορικά με το κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τα νέα στελέχη ο Δημήτρης Θάνος εξηγεί: «Με το εμβόλιο θα έχουμε μια σχετική απελευθέρωση. Τα εμβόλια καθεαυτά καλύπτουν σε άριστο βαθμό στην Βρετανική μετάλλαξη, ενώ σε ότι αφορά τη νοτιοαφρικάνικη έχουν μια μικρότερη αποτελεσματικότητα, η οποία όμως μπορεί να είναι αρκετή».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: «Σαρώνει» και στην Ελλάδα η βρετανική μετάλλαξη - Εντοπίζεται στο 85% των κρουσμάτων της Αττικής"

Μήνυση κατέθεσε η οικογένεια του βρέφους που κατέληξε από επιπλοκές του κορονοϊού

Ενδεχόμενες ευθύνες των γιατρών για το θάνατο του βρέφους από κορονοϊό ζητά να αναζητηθούν η οικογένεια του που σήμερα κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Η οικογένεια ζητά να διερευνηθεί εάν υπήρξε ιατρική αμέλεια από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Παίδων στο οποίο νοσηλεύτηκε επί περίπου ένα μήνα το άτυχο βρέφος.

«Η οικογένεια θέλει να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να μάθει τις αιτίες του θανάτου. Θέλουμε να μάθουμε αν υπήρξε ιατρική αμέλεια», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Αντώνης Σακαρούδης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση κατέθεσε η οικογένεια του βρέφους που κατέληξε από επιπλοκές του κορονοϊού"

Πέθανε ο μεγάλος συνθέτης Τάκης Μουσαφίρης

Ο Τάκης Μουσαφίρης σύμφωνα με την οικογένειά του, δυστυχώς νικήθηκε από την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε το τελευταίο εξάμηνο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο μεγάλος συνθέτης Τάκης Μουσαφίρης"

Κλέων Γρηγοριάδης: Ο Κουφοντίνας είναι πλέον βαρυποινίτης και όχι τρομοκράτης

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «έδειξε» ως υπεύθυνο του τραυματισμού του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης ενώ παράλληλά για τον Δημήτρη Κουφοντίνα είπε ότι «είναι βαρυποινίτης αλλά όχι τρομοκράτης. Είναι πρώην τρομοκράτης…».

«Οσα παρακολουθούμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν είναι τίποτε άλλο από το αποτέλεσμα της απόφασης του πρωθυπουργού να εργαλειοποιήσει με απαράδεκτο τρόπο την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενός βαρυποινίτη πλέον και όχι τρομοκράτη. Πρώην τρομοκράτη ναι, αμετανόητου αλλά σε τρεις μήνες κατοχυρώνει δικαίωμα να διεκδικήσει του έξοδό του. Είναι πια βαρυποινίτης φυλακισμένος» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του είπε «κ. Μητσοτάκη είστε προσωπικά υπεύθυνος για τον τραυματισμό όλων των διαδηλωτών όπως και του αστυνομικού» και στην συνέχεια υποστήριξε ότι η ομάδα «Δράση» της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί «ασκέρι παρακρατικών φασιστοειδών του κοινού ποινικού δικαίου και χούλιγκαν».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλέων Γρηγοριάδης: Ο Κουφοντίνας είναι πλέον βαρυποινίτης και όχι τρομοκράτης"

Πελώνη για 25η Μαρτίου: Δεν θα γίνουν παρελάσεις παρά μόνο η στρατιωτική

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις λόγω κορονοϊού. Για την στρατιωτική παρέλαση που συμπίπτει με τον εορτασμό από τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 είπε ότι θα είναι ένα ποιοτικό θέαμα.

Η πανδημία είναι σε έξαρση και τα περισσότερα κρούσματα είναι πλέον σε ηλικίες από 20 έως 50 ετών με κύριες αιτίες την κινητικότητα και τους συνωστισμούς, είπε μεταξύ άλλων στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Η κα Πελώνη είπε ακόμα ότι η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται και θα συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα. Επανέλαβε την έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ και να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ακόμα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν θα γίνουν παρελάσεις την 25η Μαρτίου παρά μόνο η στρατιωτική με όλα τα υγειονομικά μέτρα η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα είναι ένα ποιοτικό και περήφανο θέαμα», πρόσθεσε. Στην ερώτηση αν θα παραβρεθούν στις εκδηλώσεις ο Πρίγκιπας Κάρολος και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. 

Η κα Πελώνη ρωτήθηκε και για το Πάσχα αλλά είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για το αν θα είναι όλα ανοικτά. 

Δείτε όλη την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
 

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πελώνη για 25η Μαρτίου: Δεν θα γίνουν παρελάσεις παρά μόνο η στρατιωτική"

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Τι πρέπει να ξέρουμε εν όψει της ανακοίνωσης του EMA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοινώνει σήμερα την γνωμοδότησή του για την έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τι πρέπει να ξέρουμε για το εμβόλιο;

Πρακτικό

Το εμβόλιο παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα ως προς την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Είναι μονοδοσικό, αντίθετα με τα εμβόλια των Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca, που χορηγούνται σε δύο δόσεις με απόσταση εβδομάδων.

Επίσης, διατηρείται για διάστημα 3 μηνών σε θερμοκρασίες κοινού ψυγείου, πράγμα που διευκολύνει την διάθεσή του.

Αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητά του δοκιμάσθηκε σε κλινικές δοκιμές με την συμμετοχή 40.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική.

Το ήμισυ των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο, το άλλο ήμισυ έλαβε placebo και στην συνέχεια έγιναν οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε κατά 85% αποτελεσματικό στην αποφυγή σοβαρής νόσησης από Covid-19, στοιχείο σοβαρό διότι αποτρέπει την νοσηλεία και τον θάνατο. Κανένα από τα εμβολιασμένα άτομα δεν πέθανε από Covid-19 κατά την διάρκεια των δοκιμών, έναντι 7 θανάτων που σημειώθηκαν στην ομάδα του placebo.

Το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη ήπιας έως σοβαρής νόσησης. Ενα ποσοστό που συνοψίζει τις διαφορετικές πραγματικότητες μεταξύ χωρών: 72% στις ΗΠΑ, 64% στην Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή B.1.351 κυριαρχούσε κατά την περίοδο των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Και σε σχέση με τα άλλα εμβόλια; Το αποτέλεσμα του 66% σε αποτελεσματικότητα δεν μπορεί να συγκριθεί με το 95% των Pfizer και Moderna προειδοποιούν οι ειδικοί. Στην πραγματικότητα οι κλινικές δοκιμές των Pfizer και Moderna πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο που οι παραλλαγές, και κυρίως η νοτιοαφρικανική παραλλαγή, δεν ήταν διαδεδομένες.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Οι συχνότερες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά τις κλινικές δοκιμές ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, εξάντληση και μυικοί πόνοι. Στην Νότια Αφρική καταγράφηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό αναφυλαξίας, σύμφωνα με την εταιρεία Johnson & Johnson.

Τέτοιες αντιδράσεις, αν και πολύ σπάνιες, έχουν προκληθεί και μετά την χορήγηση των εμβολίων των Moderna και Pfizer.

Ποια τεχνολογία;

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο ιικού φορέα. Χρησιμοποιεί έναν εξασθενημένο αδενοϊό, τροποποιημένο ώστε να δέχεται γενετικές οδηγίες του τμήματος του ιού που ευθύνεται για την Covid-19. Μόλις εισαχθεί στα κύτταρα, παράγεται πρωτεΐνη χαρακτηριστική του κορονοϊού SARS-CoV-2, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να την αναγνωρίζει.

Πού έχει λάβει έγκριση εκτός της ΕΕ;

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει λάβει άδεια επείγουσας χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες από το τέλος του Φεβρουαρίου. Εχει επίσης εγκριθεί στον Καναδά στις αρχές του Μαρτίου.

Πριν από τις δύο αυτές χώρες, η Νότια Αφρική έχει ήδη αρχίσει την χρήση του.

Συμπληρωματικές έρευνες

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι μελετά την αποτελεσματικότητα της χορήγησης δύο δόσεων, αντί μίας, στην παροχή ανοσολογικής προστασίας.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της επιπλέον δόσης, εξαιτίας της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου: το ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να αναγνωρίσει τον αποδυναμωμένο ιό «όχημα» που διοχετεύεται μία δεύτερη φορά και να τον εξουδετερώσει πριν αυτός μπορέσει να δράσει.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε επίσης την προσεχή έναρξη δοκιμών στους εφήβους, στην συνέχεια στα παιδιά, καθώς και στις εγκύους.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβόλιο Johnson & Johnson: Τι πρέπει να ξέρουμε εν όψει της ανακοίνωσης του EMA"

Κορονοϊός: Η Δανία διέκοψε προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca – Ασθενείς εμφάνισαν θρόμβους

Η Δανία ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρασκευάζεται από την AstraZeneca. Αυτό ανακοίνωσαν την Πέμπτη (11/3) οι υγειονομικές Αρχές της χώρας. 

Η απόφαση για αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca λήφθηκε μετά από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. «Έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», αναφέρει η ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους», συμπληρώνουν. 

Σημειώνεται ότι οι Αρχές της Δανίας δεν έκαναν γνωστό πόσες αναφορές για δημιουργία θρόμβων υπήρξαν, ενώ σημειώνουν ότι άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca.

Το Reuters σημειώνει πως η Αυστρία σταμάτησε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca για όσο διάστημα θα διερευνά έναν θάνατο από θρομβωτικές διαταραχές και μια πνευμονική εμβολή. Σύμφωνα με το AFP, η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως σταματά τη χορήγηση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσηλεύτριας, η οποία υπέκυψε εξαιτίας «σοβαρών θρομβωτικών διαταραχών» μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε με αυτό το εμβόλιο. Στη συνέχεια άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν απ’ αυτή την παρτίδα, η οποία έχει παραδοθεί σε 17 χώρες και περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο εμβόλια.

«Τόσο εμείς όσο και ο Δανικός Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να απαντήσουμε σε αναφορές για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες στη Δανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας Σόρεν Μπρόστρομ.

Η χορήγηση του εμβολίου θα ανασταλεί για 14 ημέρες, ανακοίνωσε η υπηρεσία υγείας, η οποία δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για τον Δανό ασθενή που εμφάνισε θρόμβο στο αίμα.

Η AstraZeneca έχει δηλώσει πως τα εμβόλιά της υποβάλλονται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους και ότι «δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες σοβαρές παρενέργειες που να συνδέονται με το εμβόλιο». Η φαρμακοβιομηχανία πρόσθεσε πως είναι σε επαφή με τις αυστριακές αρχές και πως θα στηρίξει πλήρως την έρευνά τους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τα δύο περιστατικά στην Αυστρία.

Σύμφωνα με τον EMA, ο αριθμός των περιστατικών εμβολής δι’ αιματικού θρόμβου σε ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι υψηλότερος απ’ αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, με 22 τέτοια περιστατικά να έχουν αναφερθεί μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν εμβολιασθεί μέχρι τις 9 Μαρτίου με το εν λόγω εμβόλιο.

Ο Δανικός Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα για το εμβόλιο μαζί με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών της ΕΕ, καθώς και τον EMA.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως δεν έχουμε επιλέξει να μην χρησιμοποιήσουμε το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά ότι το βάζουμε σε αναμονή», τόνισε ο Μπρόστρομ.

Εξαιτίας της αναστολής της χρήσης του εμβολίου, η οποία θα επανεξετασθεί σε δύο εβδομάδες, η δανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας μετέθεσε κατά τέσσερις εβδομάδες, μέχρι τις 15 Αυγούστου, την ημερομηνία κατά την οποία περιμένει ότι όλοι οι Δανοί θα έχουν εμβολιασθεί πλήρως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Η Δανία διέκοψε προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca – Ασθενείς εμφάνισαν θρόμβους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news