facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Μουσείο Ακρόπολης: Επανενώθηκαν τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα – Δωρεά από το Βατικανό

Επεστράφησαν την Παρασκευή τρία θραύσματα του Παρθενώνα, δωρεά του Βατικανού, τα οποία και ενσωματώθηκαν στα υπάρχοντα αριστουργηματικά γλυπτά. Παρούσα στην τελετή υποδοχής στο Μουσείο της Ακρόπολης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη που χαρακτήρισε την επιστροφή τους ως χειρονομία με έντονο θρησκευτικό και πολιτικό συμβολισμό. Τα θραύσματα είναι δωρεά του Πάπα Φραγκίσκου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Μουσείο Ακρόπολης: Επανενώθηκαν τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα – Δωρεά από το Βατικανό
EYROKINISSI

Τα τρία θραύσματα είχαν περιέλθει στις συλλογές των μουσείων του Βατικανού, στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο Πάπας Φραγκίσκος, στις 16 Δεκεμβρίου 2022, ανακοίνωσε ότι ως «χειροπιαστό δείγμα της ειλικρινούς επιθυμίας του να ακολουθήσει το οικουμενικό μονοπάτι της αλήθειας», επιστρέφει τα θραύσματα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την απόφαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την προσφορά, προς το ταπεινό πρόσωπό μου, των θραυσμάτων, τα οποία και εμείς εξίσου πρόθυμα παραχωρήσαμε στο ελληνικό κράτος, για να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Ο επίσκοπος και Γραματέας του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Χριστιανικής Ενότητος, Μπράιαν Φάρελ τόνισε ότι «είναι απεριόριστη η χαρά μας που επετεύχθη η νόμιμη επιθυμία σας να επιστραφούν τα θραύσματα του Παρθενώνα σπίτι τους, στον τόπο καταγωγής τους».

Μουσείο Ακρόπολης: Επανενώθηκαν τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα – Δωρεά από το Βατικανό
EUROKINISSI

Η ανθρωπότητα δικαιούται να δει στην ολότητά της τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, ήταν το μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. «Πρόκειται για μια χειρονομία με έντονο θρησκευτικό, αλλά και πολιτικό συμβολισμό, ο οποίος αντανακλά την βαθιά ηθική πεποίθηση ότι το ίδιο το χάσκον και ακρωτηριασμένο μνημείο αξιώνει την επιστροφή των αρχιτεκτονικών γλυπτών μελών του, προκειμένου να επανακτήσει την ενιαία και αδιαίρετη φυσική, αισθητική και νοηματική του οντότητα» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.

Μουσείο Ακρόπολης: Επανενώθηκαν τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα – Δωρεά από το Βατικανό
EYROKINISSI

Τέτοιου είδους πράξεις δείχνουν τον δρόμο προς πάσα κατεύθυνση, είπε η κ. Μενδώνη, χαρακτηρίζοντας τα παρθενώνεια γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο, ως προϊόντα κλοπής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μουσείο Ακρόπολης: Επανενώθηκαν τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα – Δωρεά από το Βατικανό"

Έκθεση της Bank of America σπέρνει τρόμο: «Σκάει» η φούσκα, πουλήστε τις μετοχές

Η κρίση στις τράπεζες, που οδήγησε σε χρεωκοπία τρεις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ, έφερε στην επιφάνεια μια νέα φούσκα. Αναλυτές της Bank of America εκπέμπουν σήμα κινδύνου προς επενδυτές που καλούν σε πώληση μετοχών. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποχρεώθηκε σε παρέμβαση για την Deutsche Bank, που έχασε το 21% της αξίας της.

Οι αναλυτές της Bank of America με επικεφαλής τον Michael Hartnett επισημαίνουν ότι τα money market funds αποτελούν το νέο «καυτό» περιουσιακό στοιχείο. Όπως αναφέρουν, τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση σε αυτά τα funds έχουν πλέον ξεπεράσει τα 5,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Είναι, δηλαδή, αυξημένα κατά 300 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Ανέτρεξαν, επίσης, στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες ροές σε μετρητά από τον Μάρτιο του 2020, διαπιστώνοντας τη μεγαλύτερη εισροή σε διάστημα έξι εβδομάδων προς τα αμερικανικά ομόλογα (treasuries) που υπήρξε ποτέ. Ταυτόχρονα, κατέγραψαν και τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή από ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, από τον Οκτώβριο του 2022.

Όπως σημειώνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, τις τελευταίες δύο φορές που αυξήθηκε το ενεργητικό στα money market funds - ήταν το 2008 και το 2020 - η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε τα επιτόκια. Μάλιστα, σημειώνεται ότι ο επικεφαλής αναλυτής της Bank of America, Michael Hartnett, λατρεύει το ρητό: «Οι αγορές σταματούν να πανικοβάλλονται, όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να πανικοβάλλονται». Ο ίδιος επισήμανε ότι άνοδος του δανεισμού από το εργαλείο εκτάκτου ανάγκης της Fed καταγράφεται ιστορικά περίπου την περίοδο που σημειώνεται ένα μεγάλο χαμηλό στα χρηματιστήρια.

bofa, bank of america, αναλυση, τραπεζες, μετοχες, κριση τραπεζεσ

Αλλά σήμερα, υπάρχει μια διαφορά: Ο πληθωρισμός αποτελεί μια πραγματικότητα και οι αγορές εργασίας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες βιομηχανικές χώρες, παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές. Η ομάδα της Bank of America μέτρησε 46 αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Μεταξύ άλλων αυτές από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, μετά τη διάσωση της Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ομάδα αναλυτών της BofA, η ιστορία λέει στους επενδυτές να πουλάνε με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων. «Οι αγορές πίστωσης και τα χρηματιστήρια είναι πολύ άπληστοι για μειώσεις επιτοκίων, δεν φοβούνται αρκετά την ύφεση», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Και όταν οι τράπεζες δανείζονται από τη Fed σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αυστηροποιούν τα πρότυπα δανεισμού. Γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε μικρότερο δανεισμό. Τι συμβαίνει μετά; Αυτό περιορίζει την αισιοδοξία για τις μικρές επιχειρήσεις, που τελικά χτυπά στην αγορά εργασίας.

«Τυφώνας» σάρωσε τις τραπεζικές μετοχές λόγω Deutsche Bank

Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν εκ νέου την Παρασκευή, με τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς Deutsche Bank και UBS να πλήττονται από τις ανησυχίες ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη περιορίσει το χειρότερο σοκ στον κλάδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας έχασαν το 21% της αξίας τους φέτος - όλα αυτά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μόνο σήμερα η πτώση ήταν πάνω από 14%.

Οι ευρύτεροι δείκτες πίεσης των χρηματοπιστωτικών αγορών έδειχναν επίσης προειδοποιητικά σημάδια, με το ευρώ να υποχωρεί έναντι του δολαρίου, τις αποδόσεις των ομολόγων να βυθίζονται και το κόστος ασφάλισης έναντι τραπεζικών χρεοκοπιών να αυξάνεται παρά τις προσπάθειες των φορέων χάραξης πολιτικής παγκοσμίως να καθησυχάσουν τους επενδυτές.

«Το υποκείμενο συναίσθημα εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικό και σε αυτό το περιβάλλον κανείς δεν θέλει να πάει στο Σαββατοκύριακο με ρίσκο», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea Jan von Gerich. «Είναι πολύ ασταθές και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters.

Το χρέος Additional Tier 1 (AT1) των ευρωπαϊκών τραπεζών - μια αγορά 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βυθίστηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών κατά τη διάρκεια της διάσωσης της Credit Suisse - δέχθηκε επίσης περαιτέρω πιέσεις πώλησης.

«Οι εξελίξεις στην αγορά AT1 σημαίνουν ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κίνητρο σε αυτό το σημείο να εκδώσουν κοινά μετοχικά κεφάλαια, γεγονός που είναι αποδυναμωτικό για τους μετόχους και επίσης ο λόγος για τον οποίο οι τραπεζικές μετοχές επανακαθορίζονται χαμηλότερα», δήλωσε ο Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank.

Εν μέσω της αστάθειας της αγοράς, οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τις τράπεζες της ηπείρου, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να διαβεβαιώνουν την Παρασκευή ότι το σύστημα είναι σταθερό.

Η υποστήριξή τους ήρθε καθώς οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν για τρίτη ημέρα, σημειώνοντας πτώση άνω του 12% μετά την απότομη αύξηση του κόστους ασφάλισης των ομολόγων της έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας.

Οι μετοχές της Deutsche Bank έχασαν το 1 / 5 της αξίας τους

Deutsche_Bank.jpg

Οι μετοχές της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτό το μήνα και το κόστος των πενταετών συμβολαίων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) -μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων- εκτινάχθηκε σε υψηλό τετραετίας την Παρασκευή, με βάση τα στοιχεία της S&P Market Intelligence.

«Η Deutsche είναι μια τράπεζα που είχε τα δικά της προβλήματα με τις ρυθμιστικές αρχές, έχει επίσης δει αστάθεια στα κέρδη της και έχει περάσει από αναδιάρθρωση», δήλωσε ο Paul van der Westhuizen, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Rabobank.

«Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά στο ότι η Deutsche έχει επιστρέψει στην κερδοφορία τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η Credit Suisse δεν είχε καθόλου κερδοφόρες προοπτικές για το 2023», πρόσθεσε. Η κρίση, ωστόσο, απλώθηκε σε όλο τον κλάδο, με τον δείκτη των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών να υποχωρεί κατά 5,1% και τους βρετανικούς δανειστές να χάνουν 4%, σημειώνοντας πτώση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Οι νέες πτώσεις των τιμών στην Ευρώπη ήρθαν καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν να δουν μέχρι πού θα έφταναν οι αμερικανικές αρχές για να στηρίξουν τον τραπεζικό τομέα, ιδίως τους εύθραυστους περιφερειακούς δανειστές.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών και το υπουργείο Οικονομικών ήταν έτοιμες να προβούν σε ολοκληρωμένες εγγυήσεις καταθέσεων, όπως έκαναν στις χρεοκοπημένες Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank.

Οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών υποχώρησαν ωστόσο την Παρασκευή, με τις JPMorgan Chase & Co και Bank of America να υποχωρούν κατά 1% στο άνοιγμα των συναλλαγών και τη Morgan Stanley (MS.N) να χάνει 2,9%.

Οι περιφερειακοί δανειστές υποχώρησαν επίσης, με τις First Republic Bank, PacWest Bancorp , Western Alliance Bancorp και Truist Financial Corp μεταξύ 2% και 5% χαμηλότερα.

Σολτς: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό νε φόντο τις νέες πιέσεις μετοχών του τραπεζικού κλάδου.

«Η Deutsche Bank είναι πολύ κερδοφόρα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», συμπλήρωσε.

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση. «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρές», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Προκλήσεις της UBS

Ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας έχει κλονιστεί μετά την ξαφνική κατάρρευση αυτό το μήνα της SVB και της Signature Bank. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει ότι η αναταραχή είναι διαφορετική από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, λέγοντας ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και τα κεφάλαια πιο εύκολα διαθέσιμα.

Αλλά οι ανησυχίες εξαπλώθηκαν γρήγορα και την Κυριακή η UBS έσπευσε να αναλάβει την ελβετική αντίπαλη Credit Suisse, αφού έχασε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι ελβετικές αρχές και η UBS κάνουν αγώνα δρόμου για να κλείσουν την εξαγορά μέσα σε μόλις ένα μήνα, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των σχεδίων.

Διαφορετικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η UBS έχει υποσχεθεί πακέτα διατήρησης στο προσωπικό διαχείρισης πλούτου της Credit Suisse στην Ασία για να αναχαιτίσει την έξοδο ταλέντων. Ο χρηματιστηριακός όμιλος Jefferies δήλωσε ότι η εξαγορά της πρώην αντιπάλου της UBS θα αλλάξει μια ιστορία μετοχών που βασίζεται σε χαμηλότερο προφίλ κινδύνου, οργανική ανάπτυξη και υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου.

trapezes_ipa.jpg

«Όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία οι μέτοχοι της UBS αγόρασαν, χάνονται, πιθανότατα για χρόνια», δήλωσε. Οι μετοχές της UBS υποχώρησαν κατά 5% την Παρασκευή και τα πενταετή CDS της εκτοξεύτηκαν κατά 14 μονάδες βάσης.

Ο τρόπος διάσωσης της Credit Suisse πυροδότησε επίσης ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με την έκθεση των επενδυτών στον τραπεζικό τομέα. Η απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στους μετόχους έναντι των κατόχων ομολόγων Additional Tier 1 (AT1) αναστάτωσε την αγορά ομολόγων AT1 ύψους 275 δισ. δολαρίων.

Αυτά τα μετατρέψιμα ομόλογα σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των διασώσεων ώστε να αποτρέπεται η επιβάρυνση των φορολογουμένων από το κόστος των διασώσεων.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την UBS, η ελβετική ρυθμιστική αρχή αποφάσισε ότι τα ομόλογα AT1 της Credit Suisse με ονομαστική αξία 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα εξαφανίζονταν, προκαλώντας κατάπληξη στις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές.

Tα ομόλογα AT1 της Deutsche Bank και της UBS σημείωσαν πτώση της τιμής τους κατά περίπου 6 και 2,5 σεντς, αντίστοιχα, την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered Bill Winters δήλωσε την Παρασκευή ότι η εξάλειψη των ομολογιούχων της Credit Suisse είχε «βαθιές» επιπτώσεις στους παγκόσμιους τραπεζικούς κανονισμούς.

Στο «κόκκινο» τα CDS

Η Deutsche Bank βρέθηκε την Παρασκευή στο επίκεντρο ενός ακόμη ξεπουλήματος. Η γερμανική τράπεζα υποχωρεί ξανά ενώ τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου πτώχευσής της (CDS) αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που δημιουργήθηκαν το 2019.

Άλλες τράπεζες με υψηλή έκθεση στον εταιρικό δανεισμό υποχώρησαν επίσης, με την Commerzbank να χάνει 9% και τη γαλλική Société Générale 7%.

Παράλληλα, ένα ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης tier 2 από την Deutsche Bank σημείωσε άνοδο προς την ονομαστική αξία την Παρασκευή, αφού ο δανειστής ανακοίνωσε απροσδόκητα την απόφασή του να το εξαγοράσει νωρίτερα. Σημειώνεται πως τα ομόλογα, που λήγουν το 2028, είχαν υποχωρήσει έως και 90 σεντς μετά την υπόθεση της Credit Suisse. Ενώ οι τιμές είχαν ανακάμψει τις τελευταίες ημέρες, εξακολουθούσαν να μένουν κάτω από το 100, περίπου στο 94.

Έκτακτη σύγκληση του εποπτικού συμβουλίου στις ΗΠΑ

H Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, προήδρευσε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Eπίβλεψης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) την Παρασκευή. Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για το αντικείμενο της συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank.

Όπως μετέδωσαν ξένα ΜΜΕ, το σώμα, το οποίο αποτελείται από τη Γέλεν και τους επικεφαλής της Fed, της FDIC και της SEC, συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει τη σταθερότητα και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ευρωπαίοι ηγέτες και Λαγκάρντ διαβεβαιώνουν για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

trapezes_europe.jpg

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι «ανθεκτικός», αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Ζητούμε συνεχείς προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής μας Ένωσης», σημειώνουν στη δήλωσή τους οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο για το ευρώ σε περιεκτική μορφή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, τονίζοντας: «Οι οικονομίες μας μπήκαν στο 2023 με πιο υγιείς βάσεις απ' ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στενό συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας».

Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 20ης Μαρτίου 2023, η Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ, καλεί το Eurogroup να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις. «Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης αποτελεί βασικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα του ευρώ και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ», αναφέρουν στη συνέχεια.

Στην ίδια δήλωση επισημαίνεται ότι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική είναι αποφασιστικής σημασίας για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ταχεία προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μας μετάβασης. «Οι περαιτέρω ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές συμβάλλουν στη βελτίωση της μακροοικονομικής διαχείρισης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ζητούμε να ενταθούν οι συλλογικές προσπάθειες, με τη συμμετοχή φορέων χάραξης πολιτικής και συμμετεχόντων στην αγορά σε ολόκληρη την Ένωση, για την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών», αναφέρεται στην ίδια δήλωση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε νωρίτερα για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης τους ηγέτες της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, την ώρα που οι φόβοι για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση προκαλούν σήμερα πτώση στις αγορές.

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκθεση της Bank of America σπέρνει τρόμο: «Σκάει» η φούσκα, πουλήστε τις μετοχές "

Έκρυθμη η κατάσταση στη Γαλλία: Στις φλόγες το δημαρχείο του Μπορντό – Τραυματισμοί και πάνω από 400 συλλήψεις

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Γαλλία, με τον πρόεδρο Μακρόν να εμμένει στην εφαρμογή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και τους πολίτες να συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες.Χθες οι διαδηλωτές ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, ενώ οι συγκρούσεις με την αστυνομία μαίνονταν στους δρόμους. Άγνωστοι πυρπόλησαν την είσοδο του Δημαρχείου στο Μπορντό και προχώρησαν σε βανδαλισμούς σε ένα ξέσπασμα άγριας βίας και καταστολής με εκατοντάδες συλλήψεις.

Οι ταραχές είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο με τον κόσμο οργισμένο, να βγαίνει μαζικά στους δρόμους. 

Καταστήματα παραλίγο να πάρουν φωτιά, ενώ σύμφωνα με τις αρχές εκατοντάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 400 συλλήψεις.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν υπερβολική χρήση βίας της αστυνομίας, ενώ γαλλικά μέσα μεταδίδουν πως στη Ρουέν δακρυγόνο έσκασε δίπλα στο χέρι μιας γυναίκας, προκαλώντας το σοβαρό τραυματισμό της.

Αν και μέχρι τελευταία στιγμή η κυβέρνηση το διέψευδε, τελικά η επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου στο Παρίσι και το Μπορντό ακυρώθηκε, λόγω της έκρυθμης κατάστασης. Και μάλιστα μετά από πρόταση του ίδιου του Γάλλου προέδρου.

«Δεν θα ήμασταν σοβαροί και λογικοί, εάν προτείναμε μια επίσημη επίσκεψη της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά και της συζύγου του εν μέσω διαδηλώσεων. Η λογική και η φιλία μας, μας οδήγησε να προτείνουμε την αναβολή», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν σχολίασε την αναβολή τονίζοντας πως μετά το Βασιλιά Κάρολο, στο τέλος θα αναγκαστεί να υποχωρήσει και ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η λαϊκή αντίδραση ακύρωσε τη συνάντηση των Βασιλέων. Οι Άγγλοι γνωρίζουν ότι ο Νταρμαμέν δεν είναι ικανός να παρέχει ασφάλεια», έγραψε στο Twitter ο Μελανσόν.


Πάντως από τις Βρυξέλλες ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. 

«Όπως ξεκαθάρισα στους Γάλλους την Τετάρτη, προχωράμε μπροστά. Η χώρα δεν πρόκειται να παραλύσει», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αποσυρθεί αυτός ο νόμος, εξαιτίας της βίας. Εάν αυτό συμβεί τότε δεν υπάρχει δημοκρατία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Νταρμαμέν.

Η στάση του Γάλλου προέδρου ακόμη και η συνέντευξή του την Τετάρτη φαίνεται πως εξόργισαν ακόμη περισσότερο τους διαδηλωτές. Αρνητικά σχολιάζεται στο διαδίκτυο και το πανάκριβο ρολόι που φορούσε στη συνέντευξη ο Γάλλος πρόεδρος, το οποίο κάποιοι ισχυρίζονται πως κοστίζει 80.000 ευρώ. Μάλιστα στη διάρκεια της ο Μακρόν φαίνεται να το βγάζει από το χέρι. Συνεργάτες του διαψεύδουν λέγοντας πως κοστίζει 2.500 ευρώ και πως το έβγαλε για να μην κάνει θόρυβο στα μικρόφωνα.

Επεισόδια και βανδαλισμοί αμαυρώνουν τις μαζικές διαδηλώσεις

Η κυβέρνηση Μακρόν δεν κάνει βήμα πίσω, τα συνδικάτα έχουν πεισμώσει, δίνουν νέο ραντεβού την Τρίτη. 

Η αυξανόμενη βία στις διαδηλώσεις των συνδικάτων αμαυρώνει το κίνημα. Η καμένη θύρα στο Μπορντό όπου θα μετέβαινε και ο βασιλιάς Κάρολος, ή το χάος στο κέντρο του Παρισιού με τα βουνά σκουπιδιών να φλέγονται, οι συγκρούσεις αστυνομικών με νεαρούς διαδηλωτές… Είναι θέμα χρόνου η κοινή γνώμη να αλλάξει στρατόπεδο. 

Σε αυτό στοιχηματίζει η κυβέρνηση.

Χτες το βράδυ, ένα κτίριο κινδύνεψε να καεί. Όμως, όσο οξύνονται τα πνεύματα, τόσο το μοιραίο λάθος πλησιάζει.  

Πώς θα βγει η Γαλλία από αυτό το αδιέξοδο, πόσο θα διαρκέσει, αναρωτιούνται όλες οι πλευρές.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρυθμη η κατάσταση στη Γαλλία: Στις φλόγες το δημαρχείο του Μπορντό – Τραυματισμοί και πάνω από 400 συλλήψεις"

Συμβούλιο της Ευρώπης: Κρούει τον κώδωνα για την υπέρμετρη αστυνομική βία στη Γαλλία

Την ώρα που στην Γαλλία πραγματοποιούνται μεγαλειώδεις διαδηλώσεις με την συμμετοχή εκατομμυρίων πολιτών ενάντια στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η αστυνομική βία παρουσιάζει έξαρση. Για τον λόγο αυτό, το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την υπέρμετρη χρήση βίας έναντι των διαδηλωτών. Παράλληλα, η Επίτροπος κάλεσε τη Γαλλία να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

«Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που είχαν ως στόχο τις δυνάμεις της τάξης» ανέφερε η Επίτροπος στην ανακοίνωσή της. «Όμως οι σποραδικές βίαιες ενέργειες ορισμένων διαδηλωτών ή άλλες αξιόμεμπτες πράξεις από άλλα άτομα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης δεν επιτρέπεται να δικαιολογούν την υπερβολική χρήση βίας από τους κρατικούς παράγοντες. Οι πράξεις αυτές δεν αρκούν επίσης για να στερηθούν οι ειρηνικοί διαδηλωτές το δικαίωμά τους στο συνέρχεσθαι», πρόσθεσε.

«Επαφίεται στις αρχές να επιτρέψουν την αποτελεσματική άσκηση αυτών των ελευθεριών, προστατεύοντας τους ειρηνικούς διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις διαδηλώσεις αυτές από την αστυνομική βία και από τα βίαια πρόσωπα που δρουν εντός ή στο περιθώριο των συγκεντρώσεων», συνέχισε η Μιγιάτοβιτς.

REUTERS/Nacho Doce

Τις τελευταίες ημέρες, δικηγορικοί σύλλογοι, ενώσεις δικαστών και πολιτικοί της Αριστεράς κατήγγειλαν την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσαν σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν «να βάλει τέλος στην αστυνομική βία εναντίον των δημοσιογράφων».

Η Μιγιάτοβιτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τη σύλληψη και κράτηση ορισμένων διαδηλωτών και ατόμων που βρίσκονταν κοντά στις διαδηλώσεις, αμφισβητώντας «την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα των μέτρων». Απαντώντας στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Νταρμανέν, σχολίασε ότι «η παράλειψη ανακοίνωσης μιας διαδήλωσης δεν αρκεί αφ’ εαυτής για να δικαιολογήσει την καταπάτηση του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης, ούτε τις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται στους συμμετέχοντες».

Ο Γάλλος υπουργός είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η συμμετοχή σε μια διαδήλωση που δεν έχει αναγγελθεί εκ των προτέρων συνιστά «αδίκημα» για το οποίο οι συμμετέχοντες μπορεί να συλληφθούν.

Ο Νταρμανέν δήλωσε σήμερα ότι ξεκινούν 11 δικαστικές έρευνες για συμβάντα αστυνομικής βίας την τελευταία εβδομάδα, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβούλιο της Ευρώπης: Κρούει τον κώδωνα για την υπέρμετρη αστυνομική βία στη Γαλλία"

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την 25η Μαρτίου – «Καλοκαιρινές» θερμοκρασίες

Πολύ καλός θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο, 25η Μαρτίου. Μέχρι τους 25 βαθμούς θα «σκαρφαλώσει» η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο, 25η Μαρτίου σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος και μόνον στα βορειοανατολικά το βράδυ είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 με 4 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο θα κυμανθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 5 με 7 βαθμούς. Θα φτάσει στους 20 με 22 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά στους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες πρόσκαιρα το απόγευμα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι κατά τόπους θα αυξηθούν και το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που κατά τόπους μετά το μεσημέρι πρόσκαιρα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 23 και τοπικά στη Θεσσαλία 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την 25η Μαρτίου – «Καλοκαιρινές» θερμοκρασίες"

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων: Ποιές υπηρεσίες και πότε βγαίνουν «εκτός», λόγω αναβαθμισης

H Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχωρά σε αναβάθμιση των δικτυακών υποδομών ασφαλείας στην κατεύθυνση συνεχούς βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών της και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, κατά το χρονικό διάστημα από τις 18:00 έως και τις 23:00. Κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα δεν θα είναι διαθέσιμες όλες οι υπηρεσίες του gov.gr που σχετίζονται με:

– Υπηρεσίες αυθεντικοποίησης χρηστών μέσω κωδικών TAXISnet (όπως ΗΔΙΚΑ, e-ΕΦΚΑ κ.α.),

-Υπηρεσίες όπως Πόθεν Έσχες, Ενιαία Αρχή Πληρωμής, e-Παράβολο, και web services από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ σε φορείς της Δημόσιας Διοίκησης,

-Υπηρεσίες φορολογικής διοίκησης ΑΑΔΕ και Υπ. Οικονομικών, όπως TAXISnet, ICISnet, TAXIS, Elenxis, MIS, ΨΥΔΗΠΕΕΚ κ.α..

– Υπηρεσίες σχετικές με COVID-19.

Όπως και σε προηγούμενες εργασίες αναβάθμισης υποδομών, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι εν λόγω εργασίες να ολοκληρωθούν νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, στο πλαίσιο ελαχιστοποίησης της επίπτωσης από τη μη διαθεσιμότητα των ανωτέρω υπηρεσιών.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων: Ποιές υπηρεσίες και πότε βγαίνουν «εκτός», λόγω αναβαθμισης"

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο κόκκινο οι χρηματαγορές – Πτώση 8,53% στη μετοχή της Deutsche Bank

Οι ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα συνεχίστηκαν σήμερα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, όπου η πρώτη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank, έκλεισε με πτώση 8,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Πτώση κατά 1,74% καταγράφηκε στο τέλος της συνεδρίασης στο Παρίσι, κατά 1,66% στη Φρανκφούρτη, κατά 1,26% στο Λονδίνο, έπειτα από ένα πρώτο μέρος της εβδομάδας που οι δείκτες ήταν στο πράσινο μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνίστριά της, την UBS.

Η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με μεγάλη πτώση σήμερα λόγω της αύξησης του κόστους των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS), που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η μετοχή έκλεισε με πτώση 8,53% στα 8,54 ευρώ, αφότου έχασε έως 14% μέσα στην ημέρα, οδηγώντας μια τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Η μετοχή της ανταγωνίστριάς της, της Commerzbank, υποχώρησε κατά 5,45% και διαμορφώθηκε στα 8,88 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο κόκκινο οι χρηματαγορές – Πτώση 8,53% στη μετοχή της Deutsche Bank"

Άγκυρα σε Μενέντεζ για F16: «Δεν παραβιάζουμε τα χωρικά ύδατα κανενός – Οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος»

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, απάντησε προκλητικά στον Αμερικανό γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία εκφράζει την αντίθεση του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Φαχρετίν Αλτούν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. «Μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση της κυριαρχίας μας» αναφέρει, αφήνοντας αιχμές για την Ελλάδα, χωρίς πάντως να την κατονομάζει.

 «Οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος» αναφέρει χαρακτηριστικά σε μπαράζ από tweets του, ενώ για το κυπριακό χαρακτηρίζει… ένοχο την ΕΕ.

«Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να διαιωνίζουν μονόπλευρες απόψεις για τις πολιτικές της Τουρκίας. Οι στρεβλές και βαθιά λανθασμένες αναφορές στις πολιτικές και τις προσεγγίσεις της κυβέρνησής μας έχουν, δυστυχώς, γίνει βασικό στοιχείο των ακροάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ας αποδώσουμε ευθέως τα πρωτεία στον γερουσιαστή Μενέντεζ» δηλώνει σκωπτικά.

«Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση της κυριαρχίας μας. Η Τουρκία δεν παραβιάζει ποτέ την κυριαρχία άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων που γίνονται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους, όπως αντίθετα ισχυρίζεστε γερουσιαστή Μενέντεζ».

«Το μακροχρόνιο κυπριακό ζήτημα, την επίλυση του οποίου έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη, η ΕΕ είναι εδώ ο ένοχος. Η Τουρκία έχει επιδιώξει με συνέπεια να προμηθεύεται οπλικά συστήματα από συμμάχους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Απευθυνθήκαμε σε άλλους προμηθευτές μόνο όταν οι επιτροπές του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συχνά υπό την ηγεσία σας γερουσιαστή Μενέντεζ, το έκαναν απίστευτα δύσκολο».

«Οι κατηγορίες σας περί φυλάκισης δικηγόρων και δημοσιογράφων καθώς και πολιτικών αντιπάλων πριν από τις εκλογές είναι αβάσιμες και παραπλανητικές. Αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούνται για εγκλήματα (όπως η τρομοκρατία) που δεν σχετίζονται με το επάγγελμά τους».

«Η μη προσχώρηση στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί παραβίαση διεθνών συμφωνιών τις οποίες έχει υπογράψει η Τουρκία. Ίσως έχετε ξεχάσει ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επίσης, έχουμε παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία περισσότερο από πολλές χώρες της ΕΕ» πρόσθεσε το «δεξί χέρι» του Ερντογάν.

«Έχετε δίκιο ότι η Τουρκία διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά των YPG/PKK, ‘’εταίρων των ΗΠΑ’’, όπως τους αποκαλείτε, στο Ιράκ και τη Συρία. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια τρομοκρατική οργάνωση που πολεμά το τουρκικό κράτος εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Δεν θα υποχωρήσουμε στον αγώνα μας εναντίον τους» διαμηνύει δε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Δεν εμποδίσαμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αν μη τι άλλο, υπήρξαμε ισχυροί υποστηρικτές της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο παρελθόν» σχολιάζει για το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Ζητώντας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία επιδιώξαμε να προστατεύσουμε την κοινή μας ασφάλεια. Το τουρκικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας, και η Σουηδία μπορεί να φτάσει εκεί σύντομα αυστηροποιώντας τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της» υποστηρίζει.

«Δεν είμαστε κατακτητές στην Κύπρο όπως ισχυρίζεστε, αλλά προστατεύουμε τους Τουρκοκύπριους. Ο λόγος που αυτό το ζήτημα διαιωνίζεται είναι η μυωπική απόφαση της ΕΕ να δεχθεί την Κύπρο ως μέλος παρά τα αμφισβητούμενα σύνορά της» δηλώνει.

Σύμφωνα με την Αλτούν, «η κυβέρνησή μας έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την απόδοση δικαιωμάτων και ελευθεριών στις θρησκευτικές μειονότητες. Αν κάποιος έχει οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με αυτό, μπορεί απλώς να πάει και να ρωτήσει τους Χριστιανούς και άλλες μειονότητες που ζουν στην Τουρκία».

«Η αποκατάσταση της Αγιας Σοφίας ( –Ayasofya) ως τζαμιού είναι εθνική μας κυρίαρχη απόφαση. Οι νομικές διαδικασίες κατά μελών του επιτόπιου προσωπικού που απασχολείται στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία αφορούν σε δίωξη των ενόχων μιας προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί».

«Είμαστε απογοητευμένοι και ειλικρινά κουραζόμαστε να ακούμε όλες αυτές τις παραποιημένες παρουσιάσεις και τους ψευδείς ισχυρισμούς για τη χώρα μας γερουσιαστή Μενέντεζ και υπουργέ Μπλίνκεν. Διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος σε αρκετές από τις περιφερειακές και ΝΑΤΟϊκές σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας».

«Καλούμε τους πολιτικούς και τους ηγέτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις προκαταλήψεις τους για τη χώρα μας και να υιοθετήσουν μια δίκαιη και ρεαλιστική αξιολόγηση των εκκρεμών ζητημάτων. Παρά τις λανθασμένες αντιλήψεις που είναι κοινός τόπος στην Ουάσιγκτον, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» καταλήγει ο Αλτούν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγκυρα σε Μενέντεζ για F16: «Δεν παραβιάζουμε τα χωρικά ύδατα κανενός – Οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος»"

«Μπαιντεν: «Διακηρύσσω την 25η Μαρτίου 2023, ως Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας»

Με προσωπικές αναφορές για τους στενούς δεσμούς και τις φιλίες που έχει σφυρηλατήσει με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη μακρά διαδρομή της πολιτικής του καριέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαιντεν,  σε μήνυμα του κήρυξε την 25η Μαρτίου του 2023, ως ημέρα για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και ως Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, «σήμερα, η συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από ποτέ. Μαζί, εμβαθύνουμε τη συνεργασία για το κλίμα και την ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανακούφιση από καταστροφές και πολλά άλλα για να διαμορφώσουμε έναν πιο υγιή, πιο εύπορο και πιο δίκαιο κόσμο. Μπροστά στη βάναυση επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά το ηθικό θάρρος και τις αξίες της — καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας και καλωσορίζοντας τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Κάθε γενιά πρέπει να νικήσει τους θανάσιμους εχθρούς της δημοκρατίας και μαζί, θα συνεχίσουμε να δείχνουμε στον κόσμο ότι το σκοτάδι που οδηγεί στην απολυταρχία δεν μπορεί ποτέ να σβήσει τις φλόγες της ελευθερίας».

Εγκωμιαστικές δηλώσεις για την ομογένεια

Ο Τζον Μπάιντεν, αναφέρθηκε  εγκωμιαστικά στη πολυδιάστατη συνεισφορά που έχουν οι Έλληνες ομογενείς στα τεκταινόμενα της αμερικανικής κοινωνίας, καθώς και στον ρόλο που επιτελούν ως γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Καθώς η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πορεύονται στο μέλλον μαζί, οι οικογενειακοί δεσμοί και οι συνεισφορές των Ελληνοαμερικανών συνεχίζουν να ενισχύουν τη συνεργασία μας σε κάθε βήμα. Οι Ελληνοαμερικανοί έχουν ηγετικό ρόλο σε κάθε κλάδο και κάθε κοινότητα, βοηθώντας στην οικοδόμηση μιας οικονομίας που λειτουργεί για όλους και εργάζονται για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη για όλους. Έχω ευλογηθεί με δια βίου φιλίες και πολιτικούς μέντορες στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και έχω δει από πρώτο χέρι πώς ο ελληνικός πολιτισμός και οι αξίες εμπλουτίζουν τον κοινωνικό ιστό της Αμερικής μας», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν.

« Διέσχισαν τον Ατλαντικό για να υποστηρίξουν τον ελληνικό αγώνα»

Όπως κάθε χρόνο, στο μήνυμα του Αμερικανικού προέδρου γίνεται αναφορά στις κοινές αξίες που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και στην αθηναϊκή δημοκρατία, η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας.

«Σήμερα, τιμούμε τον ηρωισμό των Ελλήνων επαναστατών που πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους πριν από περισσότερους από δύο αιώνες και γιορτάζουμε την ιερή ιδέα που πάντα ένωνε τα μεγάλα έθνη μας: ότι ‘εμείς οι άνθρωποι’ έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε τη μοίρα μας. Η ιστορία των κοινών αξιών μας και του κοινού σκοπού μας αρχίζει από την ίδρυση της Αμερικής, όταν η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία βοήθησε στο να εμπνεύσει τους δημιουργούς της δημοκρατίας μας να διαμορφώσουν ένα νέο σύστημα αυτοδιοίκησης. Μόλις λίγες δεκαετίες αργότερα, το 1821, όταν οι θαρραλέες γυναίκες και άνδρες της Ελλάδας ξεσηκώθηκαν για να κηρύξουν τη δική τους ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, νέοι πατριώτες από τις νεοσύστατες Ηνωμένες Πολιτείες διέσχισαν τον Ατλαντικό για να υποστηρίξουν τον ελληνικό αγώνα για ελευθερία. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Έλληνες και Αμερικανοί ενώθηκαν εναντίον των δυνάμεων του φασισμού, κατανοώντας σε βάθος ότι η δημοκρατία αξίζει θυσίες».

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπαιντεν: «Διακηρύσσω την 25η Μαρτίου 2023, ως Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας»"

Τι απαντά ο Ν. Παπαθανάσης στις καταγγελίες για χρέη

Για αθλιότητα του Documento που υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στην εφημερίδα και στις καταγγελίες για χρέη και «καταδολίευση δανειστών».

Οπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός:  

«Για μια ακόμη φορά συνεχίζεται η αθλιότητα του Documento και υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώντας να χτίσει ένα ακόμα αφήγημα δολοφονίας χαρακτήρα, χρησιμοποιεί στοιχεία που αφορούν στην μεταβίβαση ακινήτου ενός γονέα στα τρία του παιδιά πριν από δεκατρία χρόνια.

Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά σε γονική παροχή στα τρία μου παιδιά το 2010 του 50% του διαμερίσματός μας. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα είχε αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο, φέρει δε υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου μέχρι και σήμερα, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά.

Το δάνειο των 1,8 εκατ. ευρώ που επικαλείται το Documento, δεν αφορά δάνειο προσωπικό μου, αλλά εταιρικό δάνειο του 2005 και στο οποίο μπήκα ως εγγυητής. Το εν λόγω εταιρικό δάνειο χορηγήθηκε σε εταιρεία, από την διοίκηση της οποίας και από το διοικητικό συμβούλιο έχω αποχωρήσει εδώ και δεκαοκτώ χρόνια.

Ουδέποτε έχω καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα και ουδέποτε κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βάρος μου για την συγκεκριμένη υπόθεση, όπως ψευδώς αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ψευδές είναι επίσης το ότι οφείλω σε ασφαλιστικά Ταμεία. Δεν έχω καμία οφειλή σε ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο.

Τέλος, να ενημερώσω το ΣΥΡΙΖΑ ότι για την εν λόγω οφειλή δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αποποίηση της εγγυητικής μου ευθύνης.

Σε ότι αφορά την συγκεκριμένη αγωγή, ασκήθηκε έφεση και έχει επέλθει συμβιβασμός λαμβάνοντας και υπόψη το υφιστάμενο στεγαστικό δάνειο, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, εξυπηρετείται κανονικά.'

Σημειώνεται ότι με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Documento» υποστηρίζει ότι ο κ. Παπαθανάσης «Έκρυψε την περιουσία του για να μην την κατασχέσουν» και πως «Χρώσταγε 1,8 εκατ. ευρώ».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά ο Ν. Παπαθανάσης στις καταγγελίες για χρέη"

Νέα Σμύρνη: Στη φυλακή οι δυο από τους τρεις κατηγορούμενους για την υπόθεση μαστροπείας της 14χρονης

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι εκ των τριών για την νέα υπόθεση μαστροπείας στη Νέα Σμύρνη μετά τις απολογίες του στην 31η τακτική ανακρίτρια Αθηνών και με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα με θύμα μία 14χρονη.

Μεταξύ των προσωρινά κρατούμενων για την υπόθεση μαστροπείας της 14χρονης στη Νέα Σμύρνη είναι και ο πρώην τρόφιμος της κιβωτού του Κόσμου.

Στους τρεις αποδίδονται κατηγορίες για μαστροπεία και διακίνηση πορνογραφικού υλικού ενώ ο τέταρτος ασύλληπτος κατηγορούμενος κατηγορείται για τη διενέργεια γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη.

Οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν το κατηγορητήριο που τους έχει απαγγελθεί και υποστήριξαν οι δύο εκ των τριών ότι δεν είχαν καμία ερωτική επαφή με την ανήλικη ενώ ο τρίτος που αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους ανέφερε ότι δεν είχε παρευρεθεί σε καμία συνάντηση με την 14χρονη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Σμύρνη: Στη φυλακή οι δυο από τους τρεις κατηγορούμενους για την υπόθεση μαστροπείας της 14χρονης"

Καλλιθέα: Προκαταρκτική έρευνα στο «Κέντρο Ειδικών θεραπειών» μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών

Τη διάπραξη τυχόν ποινικών αδικημάτων μετά τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών στο «Κέντρο Ειδικών θεραπειών», στην Καλλιθέα, αναζητά πλέον αρμόδιος εισαγγελέας.

Ειδικότερα, ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος με αφορμή καταγγελιες του πρώην οδηγού πούλμαν, Μανώλη Κουφάκης, στο enikos.gr, για τον τρόπο λειτουργίας του «Κέντρου Ειδικών θεραπειών» αλλά και τις συμπεριφορές των υπευθύνων και υπαλλήλων, σε βάρος παιδιών, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Σκόπος είναι να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από τους υπεύθυνους του κέντρου, όπως έκθεση σε κίνδυνο και σωματικές βλάβες.

Ειδικότερα, ο κ. Κουφάκης που εργάστηκε εκεί για τρεις μήνες αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι είχε δει υπαλλήλους αλλά και την ίδια την ιδιοκτήτρια, να χτυπούν μπροστά του τα παιδιά, να γελούν εις βάρος τους, να απειλούν γονείς και εργαζομένους σε μία προσπάθεια, κατά τον ίδιο, «να δείξουν ποιος κάνει κουμάντο».

Υπενθυμίζεται ότι πρν από λίγες ημέρες σφραγίστηκε, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, το κέντρο ειδικών θεραπειών στην Καλλιθέα, που σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr το πρωί της Τρίτης, 11χρονος με ειδικές ανάγκες περπατούσε στο λίγων εκατοστών περβάζι του 3ο ορόφου με τον φόβο να βρεθεί στο κενό.

Φωτογραφία με το αγόρι να ακροβατεί είχε καταφέρει να εξασφαλίσει γείτονας του ειδικού κέντρου, ο οποίος κάλεσε αμέσως την Αστυνομία αλλά και τη γραμματέα του 4ΑΜΕΑ Νένα Χρονοπούλου. Για το περιστατικό το οποίο συνέβη την Τρίτη 14 Μαρτίου είχε συλληφθεί η υπεύθυνη του κέντρου και τρεις ακόμη εργαζόμενοι.

kallitheaa

Η γνωστή ηθοποιός στο παρελθόν είχε αναφερθεί πολλές φορές δημόσια σε καταγγελίες γονέων για το συγκεκριμένο κέντρο χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Για τη σφράγιση του ειδικού κέντρο ο περιφερειάρχης προχώρησε σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα αναφέροντας: «Άμεση σφράγιση και επιβολή του ανώτατου προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου, ύψους 60.000 ευρώ, στο «Κέντρο Ειδικών θεραπειών» το οποίο λειτουργεί χωρίς άδεια στην Καλλιθέα. Έδωσα άμεσα εντολή και σφραγίστηκε το παράνομο κέντρο. Χωρίς την προβλεπόμενη νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, φιλοξενούσε 48 ΑμεΑ με αυτισμό και νοητική υστέρηση ηλικίας από 4 έως 20 ετών. Τα παιδιά μετά και από την εισαγγελική παρέμβαση, θα μεταφερθούν με ασφάλεια σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές».



Το θέμα αποκάλυψε με ανάρτηση της στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η γραμματέας του 4ΑΜΕΑ και ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου, η οποία μετά από καταγγελίες που έχει δεχτεί από γονείς έχει αναφερθεί πολλές φορές δημόσια σε περιστατικά που έχουν απασχολήσει τις Αρχές σχετικά με το συγκεκριμένο κέντρο. Πολλά από τα περιστατικά αυτά απαριθμεί και στην ανάρτηση της:

«Το τραίνο των παιδιών με Αναπηρία είναι σε Θανατηφόρα διαδρομή, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ μην περιμένετε να θρηνήσουμε κι άλλα παιδιά.

Ένα ακόμα «τραίνο» γεμάτο παιδιά ΑμεΑ αυτή τη φορά καθοδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο.

Είναι χαρακτηρισμένο ως «κέντρο ειδικών θεραπειών» και «φορτώνει κόσμο» από όλα τα σημεία της Αθήνας οδηγώντας τα στην Καλλιθέα.

Σε ένα «σταθμό» ακατάλληλο, επικίνδυνο, δίχως ελέγχους, δίχως προδιαγραφές, δίχως υποδομές, δίχως θεραπευτές, δίχως κρατική εποπτεία για να επέμβει μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες γονέων.

Όλοι μας καρτερικά αναμένουμε το «μοιραίο» γιατί ο «σταθμάρχης» του είναι παραβατικός, επικίνδυνος, αδιάφορος προς τα παιδιά με αναπηρία, και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το χρήμα.

Η ιδιοκτήτρια του, αλλά και η υπεύθυνη όπως και άνθρωποι που έχουν προσληφθεί (θεραπευτές, οδηγοί, συνοδοί) έχουν επανειλημμένως συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου για την εξής εγκληματική κατηγορία : ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ τις παρακάτω ημερομηνίες :
 
- 3/3/2022 – Παιδί έφυγε από το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών δίχως να το αντιληφθούν οι υπεύθυνοι, το βρήκε ένας περαστικός και το οδήγησε στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας.

- 12/10/2022 – Παιδί έφυγε από το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών δίχως να το αντιληφθούν οι υπεύθυνοι την ώρα που επιβιβαζόταν στο πουλμανάκι για τη μεταφορά του στο σπίτι (το πούλμαν δεν είναι αδειοδοτημένο από την Περιφέρεια), και βρέθηκε μετά από δύο ώρες να τριγυρίζει μόνο του από την Καλλιθέα στην οδό Καλλιρόης για δύο ώρες κανένας υπεύθυνος δεν το είχε αντιληφτεί… Για ακόμα μία φορά το παιδί το βρήκε περαστικός και το οδήγησε στην Αστυνομία, η υπόθεση κατέληξε στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας όπου έγινε αυτόφωρη διαδικασία και αναμένεται η δίκη. (Είχε οριστεί για την 1/3/2023, όπου η ιδιοκτήτρια ζήτησε αναβολή).

-10/1/2023 – Παιδί έφυγε από Κέντρο Ειδικών Θεραπειών και αυτή τη φορά βρέθηκε στο βαγόνι του τραίνου στο σταθμό Αττικής !!! Το βρήκαν από video κλήση που έκανε το παιδί και έτσι ειδοποιήθηκαν οι αρχές και δε συνέβη κάτι ανεπανόρθωτο. Η διαδικασία του αυτοφώρου τηρήθηκε, έγινε η δίκη και στη μία κατηγορουμένη έχει επιβληθεί ποινή.

- 14/3/2023 – Παιδί περπατάει πάνω πεζούλι του παραθύρου του 3ου ορόφου του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών (είναι στον 3ο όροφο) το βλέπουν οι γείτονες, καλούν την αστυνομία και τη 4ΑΜΕΑ, γιατί είχαν παρακολουθήσει τηλεοπτικές εκπομπές που είχαν γίνει καταγγελίες για το συγκεκριμένο κέντρο εδώ και ένα χρόνο. Φτάνει η ομάδα ΔΙΑΣ και προσάγει τέσσερις από τους υπευθύνους-ανευθύνους του συγκεκριμένου κέντρου ειδικών θεραπειών στην Καλλιθέα και αυτή τη στιγμή είναι στο Αυτόφωρο.

- Το συγκεκριμένο κέντρο έχει ακόμα μηνύσεις για ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΑΝΗΛΙΚΟΥ αλλά και για ΑΠΕΙΛΕΣ σε γονείς, που έγιναν την 1/7/2022 και 13/11/2022 από διαφορετικούς μηνυτές οι οποίοι πήγαιναν τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο κέντρο.

- Υπάρχει ακόμα καταγγελία – αναφορά στο ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ από τις 20/9/2020 η οποία και έχει πάρει το δρόμο προς την Περιφέρεια Αττικής αλλά και τις Εισαγγελικές Αρχές και δυστυχώς είναι ακόμα στα αρχεία.

- Όπως υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες στο Τμήμα Ανηλίκων της ΓΑΔΑ από γονείς αλλά και εργαζομένους του κέντρου και είναι όλα στη διάθεση των αρχών. Στο συγκεκριμένο κέντρο ειδικών θεραπειών πηγαίνουν 60 παιδιά ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, δηλαδή ενώ είναι ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ λειτουργεί παρανόμως ως ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΜΕΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ

Η ατιμωρησία όλων αυτών των ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ανθρώπων στο χώρο της ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ είναι το μεγάλο τους προσόν».

Ζητάμε υπεύθυνα μία απάντηση από κάθε αρμόδιο φορέα, εάν σκοτωθεί ένα παιδί (χθες γλίτωσε από την ευαισθησία των γειτόνων) ποιος θα πάρει την ευθύνη;

ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΜΕΑ – 4ΑΜΕΑ».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Καλλιθέα: Προκαταρκτική έρευνα στο «Κέντρο Ειδικών θεραπειών» μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών"

ΣΥΡΙΖΑ: Όσο οι δανειολήπτες αγωνιούν, ο Παπαθανάσης χρωστά 1,8 εκατ. και έκρυψε την περιουσία του για να μην την κατασχέσουν

Πυρά προς τη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζοντας πως «ενώ χιλιάδες δανειολήπτες ζουν καθημερινά την αγωνία για την πρώτη κατοικίας τους και περιπέτειες με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, οι μπαταχτσήδες υπουργοί του κ. Μητσοτάκη προκαλούν με τα χρέη τους και κανείς δεν τους ζητάει να πληρώσουν».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «όπως αποκαλύπτει το Documento, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, όχι μόνο χρωστά 1,45 εκ. ευρώ σε τράπεζα αλλά έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για καταδολίευση δανειστών, διότι μεταβίβασε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του στη σύζυγο και στα παιδιά του, προκειμένου και να μην πληρώσει και να μη χάσει την περιουσία του».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «από τις αποκαλύψεις προκύπτουν καίρια ερωτήματα:

  • Πώς γίνεται μετά τη δικαστική απόφαση να μην έχει γίνει καμία διαδικασία ούτε έφεσης αλλά ούτε και πλειστηριασμού ή κατάσχεσης;
  • Τα χρέη του κ. Παπαθανάση παραμένουν στην τράπεζα ή έχουν πουληθεί σε fund και μάλιστα με εγγύηση του Δημοσίου;
  • Το δάνειο του κ. Παπαθανάση παραμένει ως έχει ή κουρεύτηκε για να μην χάσει την περιουσία του;
  • Και τέλος μία ερώτηση για τον κ. Μητσοτάκη: Θα κρατήσει στα ψηφοδέλτια του κόμματος των Πάτσηδων τον στρατηγικό κακοπληρωτή κ. Παπαθανάση;».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Όσο οι δανειολήπτες αγωνιούν, ο Παπαθανάσης χρωστά 1,8 εκατ. και έκρυψε την περιουσία του για να μην την κατασχέσουν"

Τέμπη: Ο σταθμάρχης χρησιμοποιούσε για 4 βράδια το σύστημα τηλεδιοίκησης – Τελευταία χρήση πριν από το δυστύχημα στις 22:12

Καταγεγραμμένες σε νέο έγγραφο – ντοκουμέντο είναι όλες οι κινήσεις του 59χρονου σταθμάρχη, οι οποίες έγιναν όσες μέρες πραγματοποίησε τη βάρδια του στο σταθμαρχείο της Λάρισας, και «φωτίζουν» τι ακριβώς συνέβη το βράδυ του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ειδικότερα, στο εν λόγω ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε ο ΣΚΑΪ, είναι καταγεγραμμένες όλες οι κινήσεις του σταθμάρχη.

Συγκεκριμένα, στις 24 προς 25 Φεβρουαρίου, λίγες μόνο ημέρες πριν το δυστύχημα, ο 59χρονος πραγματοποίησε 13 κινήσεις τις οποίες έκανε από την κονσόλα του σταθμαρχείου της Λάρισας.

Από τις 13, οι 4 είναι αυτόματης χάραξης καθώς χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει ο σταθμός.

Είναι κινήσεις που φανερώνουν πως ο 59χρονος γνώριζε να χειριστεί το σύστημα τηλεδιοίκησης του σταθμού, σε αντίθεση με το επιχείρημα που προέβαλε ενώπιον της ανακρίτριας ότι δηλαδή δε γνώριζε να το χρησιμοποιεί.

Ακόμη, στις 25 προς 26 Φεβρουαρίου, ο άνδρας έκανε 18 κινήσεις που αφορούν την κίνηση των συρμών. Επιπλέον, στις 26 προς 27 Φεβρουαρίου έχει καταγραφεί στη διάρκεια της βάρδιάς του 23 κινήσεις εκ των οποίων οι 5 είναι κινήσεις αυτόματης χάραξης, καθώς οι κινήσεις του σταθμάρχη διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα, από 18 έως 39.

Τη δε 27η Φεβρουαρίου, ο σταθμάρχης πραγματοποίησε κινήσεις που αφορούν την είσοδο κυρίως εμπορικών αμαξοστοιχιών.

Αναφορικά με το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος, στις 28 Φεβρουαρίου δηλαδή, αποκαλύπτεται πως από τις 22:12, από την στιγμή δηλαδή που έμειναπου έμεινε μόνος του, ο 59χρονος σταθμάρχης μέχρι και τις 01:39 π.μ όπου και είχε γίνει το δυστύχημα δεν καταγράφεται καμία κίνηση αφού όπως φαίνεται ο 59χρονος δεν χρησιμοποίησε καθόλου την κονσόλα.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, ο 59χρονος σταθμάρχης τις περισσότερες μέρες του Φεβρουάριου εργαζόταν στπο σταθμαρχείο της Καλαμπάκας.

Μετά, για δύο μέρες έκανε την μαθητεία του στο σταθμαρχείο της Λάρισας και για τις πέντε τελευταίες νύχτες του Φεβρουαρίου αναλαμβάνει να δουλέψει στη νυχτερινή βάρδια της Λάρισας όπου στις 28 Φεβρουαρίου γίνεται και το τραγικό δυστύχημα.

ΣΚΑΪ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Ο σταθμάρχης χρησιμοποιούσε για 4 βράδια το σύστημα τηλεδιοίκησης – Τελευταία χρήση πριν από το δυστύχημα στις 22:12"

Ισπανία: Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται το τελευταίο 24ωρο - Πάνω από 1.000 πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της χρονιάς στην Ισπανία, η οποία προκάλεσε την απομάκρυνση περίπου 1.500 ανθρώπων από τις εστίες τους, παραμένει εκτός ελέγχου σήμερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας εξαιτίας συνθηκών που ευνοούν την επέκτασή της.

«Αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά που είναι μάλλον χαρακτηριστική του καλοκαιριού», δήλωσε εκφράζοντας τη ανησυχία του στο δημόσιο ραδιοσταθμό RNE ο Μανόλο Νικολάς, εκπρόσωπος των πυροσβεστών της επαρχίας της Καστεγιόν, όπου εκδηλώθηκε αυτή η πυρκαγιά.


Σε παρέμβασή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως μια τέτοια «πυρκαγιά τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά είναι μια επιπλέον απόδειξη της κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης που βιώνει η ανθρωπότητα και η οποία πλήττει ιδιαίτερα χώρες όπως η δική μας».


«Το μόνο που μπορώ να ζητήσω» από τον πληθυσμό «είναι να επιδείξει τη μεγαλύτερη σύνεση» μπροστά σε «αυτή την τρομερή πυρκαγιά, επέμεινε υποσχόμενος να «διαθέσει όλους τους πόρους» για την κατάσβεσή της.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της περιφέρειας της Βαλένθια, όπου βρίσκεται η επαρχία της Καστεγιόν, 450 πυροσβέστες με την υποστήριξη 22 εναέριων μέσων, δίνουν μάχη με τις φλόγες που έχουν κάνει στάχτη 30.000 στρέμματα βλάστησης.


Η πυρκαγιά αυτή εκδηλώθηκε χθες, Πέμπτη, το απόγευμα στην τοποθεσία του Βιγιανουέβα ντε Βιβέρ και προκάλεσε την απομάκρυνση περίπου 1.500 ανθρώπων στην περιφέρεια της Βαλένθια και στη γειτονική της Αραγονίας, εξήγησε η δεύτερη στην ιεραρχία της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια Αϊτάνα Μας.

Υπάρχουν «τα τέλεια στοιχεία για μια πυρκαγιά μ' αυτά τα χαρακτηριστικά», υπογράμμισε ο Μανόλο Νικολάς, επικαλούμενος την ξηρασία των τελευταίων μηνών που έχει δημιουργήσει «μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης», κυρίως ξερούς θάμνους και χαμόκλαδα στα δάση.


Ο ίδιος υπογράμμισε εξάλλου την επίδραση του ανατολικού ανέμου, ο οποίος θα ενισχυθεί τις επόμενες ώρες, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών.

Η ζώνη που δημιουργεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες βρίσκεται κοντά στην τουριστική τοποθεσία του Μοντανέχος, η οποία χρειάστηκε να εκκενωθεί ενώ τα ξενοδοχεία της ήταν γεμάτα, δήλωσε στο RNE ο δήμαρχός της, ο Μιγκέλ Σανταλίνας.


«Σήμερα η θερμοκρασία θα είναι 30 βαθμοί» ενώ βρισκόμαστε «μόλις στον Μάρτιο», πρόσθεσε καταγγέλλοντας τις συνέπειες της «κλιματικής αλλαγής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ισπανία: Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται το τελευταίο 24ωρο - Πάνω από 1.000 πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους"

Δυστύχημα στα Τέμπη: Βραβεύτηκαν οι τρεις νέοι που διέσωσαν επιβάτες από τα συντρίμμια

Τρεις από τους επιβάτες, που βρίσκονταν μέσα στο μοιραίο «Intercity 62» και βοήθησαν τις κρίσιμες πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη άλλους επιβάτες να βγουν από τα βαγόνια, βραβεύτηκαν σήμερα (24.03.2023) από την Ακαδημία Αθηνών.

Οι τρεις νέοι τιμήθηκαν για τον ηρωισμό και το αίσθημα ανθρωπιάς που επέδειξαν, βοηθώντας συνανθρώπους τους μετά την τραγική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, παρότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες.  

Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν οι: Ανδρέας Αλικανιώτης, Άγγελος Τσιαμούρας και Μιχάλης Κλάψης. Ο τελευταίος μάλιστα δεν μπορούσε να παρευρεθεί και στη θέση του παρέλαβε το βραβείο ο Δήμαρχος Λειψών / Δωδεκανήσου, Φώτης Μάγγος.

Δυστύχημα στα Τέμπη: Βραβεύτηκαν οι τρεις νέοι που διέσωσαν επιβάτες από τα συντρίμμια

Όπως ανέφερε ο νεαρός Ανδρέας Αλικανιώτης που βραβεύτηκε: «Έκανα κάτι ανθρώπινο, είναι το μόνο που μπορεί να επουλώσει τις πληγές μου».

Ο 18χρονος, Άγγελος Τσιαμούρας από την πλευρά του, δεν θεωρεί ήρωα τον εαυτό του, αλλά ένα απλό άνθρωπο. «Δεν καταλαβαίνω γιατί να επικεντρωνόμαστε σε εμάς» είπε και συνέχισε εξηγώντας πως η προσοχή όλων θα έπρεπε να είναι στις οικογένειες των θυμάτων.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυστύχημα στα Τέμπη: Βραβεύτηκαν οι τρεις νέοι που διέσωσαν επιβάτες από τα συντρίμμια"

Μέσα σε 90 δευτερόλεπτα ο Μπομπ Μενέντεζ «καθαρίζει» την Τουρκία ενώπιον Μπλίνκεν: Γερουσία ΗΠΑ

«Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ”απασφαλίζει” για 90 δευτερόλεπτα επικρίνοντας την Τουρκία για τα πάντα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις με την Ελλάδα, την καθυστέρηση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και ρωτά: Πώς ονομάζετε μια τέτοια χώρα; - Ο Μπλίνκεν (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) απαντά: ”Ένας προκλητικός σύμμαχος”. Ο Mενέντεζ σχολιάζει τότε, ότι η Άγκυρα δεν αξίζει να αποκτήσει τα F-16.»

Αν αυτή η παράγραφος ήταν γραμμένη από Ελληνα δημοσιογράφο θα είχε την αξία της και πάλι. Όμως η περιγραφή αυτή αποτελεί ανάρτηση στο Twitter από την Χουμεϊρά Πάμουκ, διαπιστευμένη συντάκτρια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για λογαριασμό του μεγαλύτερου ειδησεογραφικού πρακτορείου στον κόσμο - του Reuters...

Στην ίδια ανάρτηση επισυνάπτει το αποκαλυπτικό βίντεο με τον διάλογο, όπου αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει η παραμικρή δόση υπερβολής στο σχόλιο της δημοσιογράφου. Επιπλέον, το ύφος του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας λέει πολλά!

Η ανοιχτή τοποθέτηση του Μπομπ Μενέντεζ σε συνδυασμό με την εύγλωττη σιωπή του Άντονι Μπλίνκεν αποτυπώνουν - πέρα πάσης αμφιβολίας - τη νέα πραγματικότητα και τις νέες ισορροπίες στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας, παραμονές των τουρκικών εκλογών, που συναρτώνται αναμφίβολα και με τις ελληνοτουρκικές / ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο πλήρης διάλογος Μπομπ Μενέντεζ - Άντονι Μπλίνκεν

Μενέντεζ: Πως αποκαλείτε μία χώρα που:
Παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα εδαφικά ύδατα μιας άλλης χώρας χωρίς προηγούμενη πρόκληση;

Κάνει ασκήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας;

Που αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό κατά παράβαση του δικαίου των ΗΠΑ;

Εχει περισσότερους δικηγόρους και δημοσιογράφους στη φυλακή από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα και φυλακίζει τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο πριν από τις εκλογές;

Επιδιώκει με τη βία να εμποδίσει τα δικαιώματα μιας χώρας μέλους της ΕΕ για να ερευνήσει προκειμένου να αξιοποιήσει ενεργειακά αποθέματα στην υφαλοκρηπίδα της;

Δεν έχει προσχωρήσει μόνο στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, αλλά έχει εξαγάγει αγαθά αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία;

Συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εναντίον των εταίρων των ΗΠΑ, όπως οι δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας;

Σταμάτησε την κρίσιμη διεύρυνση του ΝΑΤΟ;

Συνεχίζει να καταλαμβάνει μια χώρα της Ε.Ε. με 40.000 στρατεύματα, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επιδιώκει να ανοίξει μια περιοχή που έχει εκκενωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη;

Αρνείται τη θρησκευτική ελευθερία στον θρησκευτικό ηγέτη εκατομμυρίων πολιτών της ελληνικής ορθόδοξης πίστης;

Εχει μετατρέψει μια εκκλησία σε ένα τζαμί παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της UNESCO;

Συλλαμβάνει και φυλακίζει αμερικανικό προσωπικό;

Μπλίνκεν: Νομίζω ότι θα το έλεγα ότι ένας προκλητικός σύμμαχος

Μενέντεζ: Λοιπόν, αποκαλώ τη χώρα αυτή Τουρκία. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύω ότι μια τέτοια χώρα … ότι αξίζει να πουλήσουμε τα F-16 σε αυτήν.

(Kent Nishimura / Los Angeles Times via Getty Images)
(Kent Nishimura / Los Angeles Times via Getty Images)
Kent Nishimura via Getty Images
 
(Al Drago/Pool Photo via AP)

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσα σε 90 δευτερόλεπτα ο Μπομπ Μενέντεζ «καθαρίζει» την Τουρκία ενώπιον Μπλίνκεν: Γερουσία ΗΠΑ"

Στάση εργασίας το βράδυ στο Μετρό – Πότε σταματούν τα δρομολόγια

Η Αθήνα θα μείνει χωρίς μετρό απόψε (24/3), καθώς το βράδυ στις 21:00 σταματούν τα δρομολόγια μέχρι το τέλος της βάρδιας, λόγω προειδοποιητικής στάσης εργασίας που εξήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αττικής (ΣΕΛΜΑ).

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους τα προβλήματα που λιμνάζουν, δυσχεραίνουν την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ), την εξυπηρέτηση του 1,5 εκατομμύριου επιβατών καθημερινά και κάνουν τους εργαζόμενους να δίνουν καθημερινά άνισο αγώνα με τις αντιξοότητες.

Τα θέματα που θέτει το ΣΕΛΜΑ είναι:

  • Έλλειψη οδηγών, τεχνικών, σταθμαρχών και εξειδικευμένου σιδηροδρομικού προσωπικού.
  • Έλλειψη συρμών και ανταλλακτικών των τρένων και των σιδηροδρομικών υποδομών.
  • Μη τήρηση των συμφωνηθέντων.
  • Επικαιροποίηση και αναθεώρηση διαδικασιών, για εργασίες σε συρμούς και για εργασίες στο δίκτυο, με μόνιμο τακτικό προσωπικό της ΣΤΑΣΥ, χωρίς τα επαγγελματικά ρίσκα που επιβάλουν οι εργολάβοι για αύξηση των κερδών τους.

«Για όλα τα παραπάνω το σωματείο προκηρύσσει για την Παρασκευή 24/3/22 προειδοποιητική στάση εργασίας από ώρες 21:00 έως λήξη της κυκλοφορίας» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας το βράδυ στο Μετρό – Πότε σταματούν τα δρομολόγια"

Ηλιούπολη: Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα έλαβε ο 44χρονος προπονητής

Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα έλαβε ο 44χρονος προπονητής πολεμικών τεχνών, ο οποίος κατηγορείται ότι από το 2009 έως το 2020 βίασε 5 αθλήτριες του.

Όπως προέκυψε από την έως τώρα έρευνα, ο προπονητής ήταν «γνωστός» στις Αρχές για ενδο-οικογενειακή βία.

Οι Αρχές πλέον ερευνούν το κινητό του, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν νέα στοιχεία για τη δράση του και αν υπάρχουν και άλλα θύματα, ενώ καταθέσεις αναμένεται να δώσουν και τωρινοί μαθητές του. 

Σε ανάκτηση δεδομένων από τα κινητά τηλέφωνα του δασκάλου πολεμικών τεχνών που συνελήφθη για το βιασμό πέντε ανήλικων μαθητριών του, προχωρά η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας.

Στόχος είναι να αντληθούν νέα στοιχεία για τη δράση του 44χρονου μέσα από την εξέταση:

  • των sms που αντάλλασσε με ανήλικες μαθήτριες
  • των επικοινωνιών που είχε μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και social media
  • των βίντεο που αποκαλύπτουν τις φρικώδεις πράξεις του

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος των θυμάτων αποκαλύπτει ότι οι εντολείς του φοβούνται ότι συνέχιζε μέχρι τη σύλληψή του τη δράση του.

«Είχαν την αίσθηση ότι και σήμερα που μιλάμε υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, και ότι υπάρχουν παιδιά που κινδυνεύουν από τέτοιου είδους πράξεις» αναφέρει ο δικηγόρος των θυμάτων, Αντώνης Πεπελάσης.

Ο 44χρονος κέρδιζε την εμπιστοσύνη των γονιών των παιδιών, με τα οποία έκανε ακόμα και ταξίδια στο πλαίσιο τουρνουά πολεμικών τεχνών.

«Το σοκαριστικό είναι ότι είχα πιάσει μία μητέρα για να της πω ότι κυκλοφορεί με το κορίτσι της και δέχτηκα επίθεση. “Γιάννη τι μας λες; Τον Άρη τον ξέρουμε”. Είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους» λέει ο προπονητής τάε κβο ντο, Ιωάννης Χιωτάκης.

«Τα ταξίδια με τις αθλήτριες ήταν γνωστό ότι τα έκανε, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» αναφέρει θεία ανήλικης μαθήτριας.

Πάντως, ο προπονητής και φίλος του 44χρονου Γιάννης Χιωτάκης αποκαλύπτει ότι ο κατηγορούμενος του είχε ζητήσει το πτυχίο προπονητικής για να μπορέσει να ανοίξει το γυμναστήριο. «Χρειάζεται να είναι κάποιος πτυχιούχος προπονητής. Αυτός δεν ήταν πτυχιούχος προπονητής» επισημαίνει ακόμη ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, με εντολή του υφυπουργού Αθλητισμού ανακαλείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το προπονητή Ταε Κβο Ντο του 44χρονου.

«Το σωματείο του εν λόγω προπονητή ουδέποτε είχε προσέλθει για να εγγραφεί και να νομιμοποιηθεί, μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, το οποίο λειτουργεί από το 2020, ενώ δεν διαθέτει ούτε Ειδική Αθλητική Αναγνώριση» σημειώνεται σχετικά.

Ο 44χρονος απολογείται την Παρασκευή στην Ανακρίτρια για με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή και της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια.  

«Γνωστός» στην ΕΛΑΣ ο 44χρονος προπονητής

Η πρώτη ένδειξη για το ποιος είναι ο 44χρονος δάσκαλος πολεμικών τεχνών εμφανίστηκε το 2020.

Σύμφωνα με πηγές από την Αστυνομία, τότε ο άνδρας είχε πάρει μία καραμπίνα και είχε κλειδώσει τη σύζυγό του μέσα στο σπίτι. Την είχε χτυπήσει και την απειλούσε ότι θα προκαλέσει κακό και μάλιστα είχε χρειαστεί η παρέμβαση διαπραγματευτή για να λήξει το σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο.

Ένα ερώτημα έκτοτε είναι το πώς ένας τέτοιος άνθρωπος συνέχισε τα επόμενα τρία χρόνια να κάνει μαθήματα σε μικρά παιδιά.

Πυρετώδεις οι έρευνες

Ο πρώτος κύκλος έρευνας έκλεισε με τη σύλληψη του 44χρονου, ωστόσο, μετά την απολογία του την Παρασκευή ανοίγει ένας άλλος κύκλος.

Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθούν τα στοιχεία ταυτότητας και η φωτογραφία του, ενώ εκτιμάται ότι θα διαταχθεί νέα προκαταρκτική στην Αστυνομία, κυρίως για να εξακριβωθεί εάν υπήρχαν και άλλα θύματα.

Σε πληροφοριακό επίπεδο υπάρχει ήδη μία εικόνα για κάποιες αθλήτριες με τις οποίες επεδίωκε ο 44χρονος να είναι πιο κοντά.

Κατά το επόμενο στάδιο της έρευνας θα κληθούν για κατάθεση τωρινοί μαθητές του 44χρονου. Με λεπτούς χειρισμούς θα επιχειρηθεί να διαπιστωθεί εάν ο φόβος των κοριτσιών που έπεσαν θύματά του, ότι μπορεί να συνέχιζε τη δράση του και μετά το 2020 ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τέλος, θα ελεγχθούν και ορισμένα ταξίδια που έκανε στο εξοχικό του, με καλεσμένους γονείς αθλητριών του.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλιούπολη: Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα έλαβε ο 44χρονος προπονητής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news