facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

“Μπράβο ρε μάγκες, το σώσαμε”: Πώς η ΕΛΑΣ γλίτωσε βρέφος δύο μηνών από πνιγμό

Συγκλονίζει η περιγραφή των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ για τον τρόπο με τον οποίον διέσωσαν ένα βρέφος μόλις δύο μηνών από σίγουρο πνιγμό μέσα σε μόλις 8 λεπτά.

Σύμφωνα με την μητέρα του βρέφους,  έκανε κλήση  στο 100 για να δηλώσει πως προσπαθεί να πάει το παιδί της από το Κερατσίνι στο Παίδων αλλά λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης είναι “κολλημένη” στην κίνηση.

Αμέσως κινητοποιήθηκε ολόκληρος μηχανισμός με τους αστυνομικούς να εντοπίζουν αμέσως το αυτοκίνητο της μητέρας και με τη χρήση φάρου την βοηθούν να κατευθυνθεί προς το Αττικό Νοσοκομείο που είναι πιο κοντά.

Την ίδια στιγμή μηχανές της ΔΙ.ΑΣ συνέδραμαν στην επιχείρηση σωτηρίας του βρέφους, ανοίγοντας διάδρομο για να περάσουν γρήγορα το περιπολικό και το όχημα της μητέρας. Εκεί τους υποδέχθηκε προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που το GPS υπολόγιζε, λόγω της κίνησης τη διαδρομή σε 35 λεπτά κατάφεραν να φτάσουν στο νοσοκομείο σε μόλις 8 λεπτά σώζοντας έτσι τη ζωή του μικρού βρέφους από σίγουρο θάνατο.

Μάλιστα ένα από τα μέλη του προσωπικού ακούγεται να λέει «Μπράβο ρε μάγκες, το σώσαμε».

Αμέσως μετά οι αστυνομικοί επικοινώνησαν με τη μητέρα από την οποία ενημερώθηκαν ότι το μωράκι ήταν καλά στην υγεία του.

Το περιστατικό συνέβη στις 16 Μαρτίου 2022 και δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στον λογαριασμό της ΕΛ.ΑΣ στο Facebook.

Αναλυτικά η ανάρτηση της ΕΛΑΣ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2020, 14:30. Ώρα αιχμής στους δρόμους. Το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, δέχεται κλήση από μητέρα βρέφους 2 μηνών το οποίο είχε υποστεί πνιγμό.

Δηλώνει ότι προσπαθεί να πάει από το Κερατσίνι στο Παίδων, όμως ήταν αδύνατο καθώς ήταν εγκλωβισμένη με το όχημά της στην κίνηση.

Τέτοια συμβάντα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας χαρακτηρίζονται ως “απόλυτης προτεραιότητας”. Ο εκφωνητής, καλεί πλήρωμα περιπολικού σε κοντινή απόσταση, για συνοδεία, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνεται και το Ε.Κ.Α.Β. Το πλήρωμα του περιπολικού με κωδικό Α 9-1/Δ’ φτάνει πρώτο. Οι αστυνομικοί εντοπίζουν το κόκκινο όχημα της μητέρας.

Εκείνη τη στιγμή, το κέντρο επιχειρήσεων τους ενημερώνει να κατευθυνθούν στο Αττικό Νοσοκομείο, η παιδιατρική κλινική του οποίου εφημέρευε και βρισκόταν σε κοντινότερη απόσταση. Ωστόσο, το GPS τη συγκεκριμένη ώρα, λόγω της κίνησης υπολογίζει τη διαδρομή σε 35 λεπτά και ήταν πολλά. Δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο.

Οι αστυνομικοί λένε στη γυναίκα να τους ακολουθήσει. Με τη χρήση φάρου και ηχητικών σημάτων περνούν ανάμεσα από τα μποτιλιαρισμένα οχήματα. Ταυτόχρονα, το κέντρο της Άμεσης Δράσης μιλάει τηλεφωνικά με το νοσοκομείο ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ το περιπολικό καλεί σε ενισχύσεις για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σε ελάχιστο χρόνο οι Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. Δ 403-1, Δ 409 – 1, Δ 501 – 1, Δ 502 – 2 και Δ 504 – 1, που ήδη ακούγοντας τον ασύρματο βρίσκονταν σε ετοιμότητα, μπαίνουν στην επιχείρηση. Άλλοι τοποθετούνται σε κομβικές διασταυρώσεις και κάνουν ρύθμιση κυκλοφορίας, ενώ άλλοι προπορεύονται και προσπαθούν να κερδίσουν δευτερόλεπτα δίνοντας οδηγίες στους οδηγούς.

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "“Μπράβο ρε μάγκες, το σώσαμε”: Πώς η ΕΛΑΣ γλίτωσε βρέφος δύο μηνών από πνιγμό"

Παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου ο Τεντόγλου - "Πέταξε" στα 8.55 μέτρα

Το δεύτερο άλμα του Μίλτου Τεντόγλου ήταν αρκετό για να τον χρίσει πρωταθλητή κόσμου και μάλιστα ανήμερα των 24ων γενεθλίων του! Ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης του Τόκιο "προσγειώθηκε" στα 8.55μ. στη δεύτερη του προσπάθεια στον τελικό του μήκους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, βελτιώνοντας το πανελλήνιο ρεκόρ που ανήκε στην ίδιο από το 2019 (8.38μ. στο Ευρωπαϊκό της Γλασκώβης)! 

Παράλληλα, ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι σημείωσε την έκτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στον κλειστό στίβο και την τρίτη καλύτερη στην Ευρώπη πίσω από τον Ισπανό Γιάγκο Λαμέλα με 8.56μ. και τον Γερμανό Σεμπάστιαν Μπάγιερ με το 8.71μ. από το 2009.

Ο Τεντόγλου ήταν για οριακά άκυρος στην πρώτη του προσπάθεια, "πέταξε" στη δεύτερη, ενώ ήταν άκυρος και στην τρίτη. Συνέχισε στην τέταρτη προσπάθειά του με 8.26μ, άφησε το πέμπτο άλμα του και έκλεισε με 8.51!

Οι κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών στον κλειστό στίβο:

1.  Καρλ Λιούις (ΗΠΑ)                 8.79μ.

2.  Σεμπάστιαν Μπάγερ (Ιταλία)        8.71

3.  Ιβάν Πεντρόσο (Κούβα)             8.62

4.  Μιγκέλ Πέιτ (ΗΠΑ)                 8.59

5.  Γιάγκο Λαμέλα (Ισπανία)           8.56

6.  ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ                  8.55

7.  Ρόμπερτ Εμιγιάν (Σοβιετική Ένωση) 8.49

8.  Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία (Κούβα)    8.46

9.  ΓιουΒον Χάρισον (ΗΠΑ)             8.45

10. Λάρι Μίρικς (ΗΠΑ)                 8.44

11. Μάικ Πάουελ (ΗΠΑ)                 8.44

12. Λούβο Μανιόγκα (Νότια Αφρική)     8.44

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου ο Τεντόγλου - "Πέταξε" στα 8.55 μέτρα"

Ελλάδα-Τουρκία: Θέμα με οθωμανικό νεκροταφείο - Τι απαντά το Ελληνικό ΥΠΕΞ

«'Εκπληξη» προκαλεί η προσπάθεια της Τουρκίας για δημιουργία θέματος όταν δεν υπάρχει, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για «καταστροφή» οθωμανικού κοιμητηρίου στον Πετεινό Αβδήρων κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου.

«Προκαλεί έκπληξη η προσπάθεια δημιουργίας θέματος όταν δεν υπάρχει, αφού και οι αρμόδιες ελληνικές αρχές κινήθηκαν αστραπιαία, και η τουρκική πλευρά αναγνώρισε την υπεύθυνη στάση των αρμόδιων κρατικών φορέων της χώρας μας, οι οποίοι με δηλώσεις, αλλά και πράξεις επί του πεδίου, απέδειξαν τον σεβασμό μας στην προστασία του συνόλου των μνημείων της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην επικράτειά μας», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε:

«Καταδικάζουμε την καταστροφή του μουσουλμανικού νεκροταφείου της Οθωμανικής εποχής που ανήκει στη Μειονότητα στο χωριό Ξάνθη Χοροζλού (Πετεινός) στη Δυτική Θράκη στις 16 Μαρτίου 2022, με το πρόσχημα της ανέγερσης γηπέδου ποδοσφαίρου σε αυτό.

Στην Ελλάδα έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις για την απάνθρωπη αυτή ενέργεια, η οποία -όπως έγινε αντιληπτό- έγινε με εντολή του δημάρχου Μπουλούστρα (Αβδήρων).

Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές, που ανταποκρίθηκαν θετικά στις συστάσεις μας, να επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία και να ολοκληρώσουν την έρευνα που ξεκίνησαν το συντομότερο δυνατό και να επαναφέρουν το νεκροταφείο στην παλαιά του κατάσταση».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα-Τουρκία: Θέμα με οθωμανικό νεκροταφείο - Τι απαντά το Ελληνικό ΥΠΕΞ"

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Οι δρόμοι που θα κλείσουν την Κυριακή 20 Μαρτίου

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ την Κυριακή 20 Μαρτίου καθώς θα διεξαχθεί η διοργάνωση του 10ου Ημιμαραθωνίου Αθήνας.

Για τυχόν διευκρινήσεις ή πληροφορίες που αφορούν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορείτε να καλέσετε στις ειδικές τηλεφωνικές γραμμές της Αστυνομίας για τον Ημιμαραθώνιο Αθήνας: 210 87082 37/ 38/ 39.

Μέρες & Ώρες λειτουργίας Τηλεφωνικού Κέντρου:

  • Πέμπτη 17.03.2022: 08:00- 23.00
  • Παρασκευή 18.03.2022: 08:00- 23:00
  • Σάββατο 19.03.2022: 08:00- 23:00
  • Κυριακή 20.03.2022: 06:00- 15:00
Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάσης – στάθμευσης των οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων των ποδηλάτων), την Κυριακή 20/03/2022 και από τις 05.30 έως τις 13.30 στο δήμο Αθηναίων:
  • Λ. Βασ. Αμαλίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Συγγρού και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Χαριλάου Τρικούπη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σόλωνος και της οδού Πανεπιστημίου και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Σόλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Πλατεία Ομονοίας.
  • Πλατεία Συντάγματος.
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Ρηγίλλης, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Μάρνης, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Βάθης και της οδού Πατησίων και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Αγ. Μελετίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό. Στο συγκεκριμένο τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει κατά τις ώρες 06.00΄ έως 11.00΄.
  • 3ης Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Ομονοίας και της οδού Ηπείρου, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμ. Φραντζή και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Καλλιρόης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Αθ. Διάκου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού.
  • Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Αραβαντινού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Ησιόδου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κολωνού και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Ανώνυμη οδός (δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας), σε όλο το μήκος της.
  • Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.
  • Μονής Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Υψηλάντου και της Λ. Βασ. Σοφίας.
  • Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της.
  • Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.
  • Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
  • Λ. Βουλιαγμένης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Υμηττού και Αρδηττού, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθ. Διάκου.
  • Αρδηττού σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Κων/νου, στο σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Β. Κων/νου και της οδού Ρηγίλλης, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, πλην της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.
  • Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανόρμου και Φειδιππίδου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Βασ. Σοφίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, πλην των οδών Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη.
  • Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κανελλοπούλου και Φειδιππίδου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Β. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων από την Ημιμαραθώνια διαδρομή, κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων:
  • Λ. Αλεξάνδρας – Λουκάρεως.
  • Λ. Αλεξάνδρας – Ιπποκράτους.
  • Λ. Αλεξάνδρας – Χαρ. Τρικούπη.
  • Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου – Κοδριγκτώνος.
  • Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου – Στουρνάρα.
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρώδου Αττικού (μόνο για τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Παπαδιαμαντοπούλου.
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Κόκκαλη.
  • Λ. Βασ. Κων/νου – Ριζάρη.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Οι δρόμοι που θα κλείσουν την Κυριακή 20 Μαρτίου"

Η Μόσχα κατηγορεί το Συμβούλιο της Ευρώπης για “ρωσοφοβία” και το χαρακτηρίζει “πειθήνιο όργανο” της Δύσης

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι είναι ένα «ρωσοφοβικό» όργανο στην υπηρεσία της Δύσης, τονίζοντας ότι απορρίπτει τα «μαθήματα των Βρυξελλών» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Τετάρτη το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι αποπέμπει τη Ρωσική Ομοσπονδία από μέλος του, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Λόγω της ρωσοφοβικής δραστηριότητας των Δυτικών, το όργανο αυτό έχασε τον λόγο ύπαρξής του,» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Θέτοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων (της ΕΕ) πάνω από τους δικούς του, θεσμοθετημένους αντικειμενικούς σκοπούς, το Συμβούλιο της Ευρώπης μετατράπηκε σε πειθήνιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των δορυφόρων τους», συνέχισε.

Η Ρωσία ήταν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1996. Η συμμετοχή της στα κυριότερα όργανά του όμως ανεστάλη στις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η αποβολή αυτή «δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας για εμάς. Απλώς μας απαλλάσσει από το να τηρούμε διαδικασίες και υποχρεώσεις που μας είχαν επιβληθεί».

«Η Ρωσία δεν δέχεται μαθήματα από τις Βρυξέλλες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», συνέχισε, κατηγορώντας την ΕΕ ότι «διαπραγματεύεται εξαιρέσεις και προνομιακές απαιτήσεις» όσον αφορά τις αξίες που υπερασπίζεται «σαν να ήταν στο παζάρι».

Η έξοδος της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης εγείρει φόβους ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση στη χώρα αυτή όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μόσχα κατηγορεί το Συμβούλιο της Ευρώπης για “ρωσοφοβία” και το χαρακτηρίζει “πειθήνιο όργανο” της Δύσης"

Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Συνελήφθη ο Κορκονέας και οδηγείται στη φυλακή

Συνελήφθη σήμερα το απόγευμα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, μετά την αναίρεση από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λαμίας, το οποίο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, με αποτέλεσμα να σπάσει η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο πρώην αστυνομικός συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση και μεταφέρθηκε στην Ασφάλεια Καλαμάτας, από όπου θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, περιμένοντας την επανάληψη της δίκης του σε δεύτερο βαθμό, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2019 έχοντας εκτίσει ποινή 10 ετών, ενώ προσμετρήθηκαν και μεροκάματα που είχε κάνει εντός των φυλακών.

Νωρίτερα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα και αναιρέθηκε «για έλλειψη της απαιτούμενης αιτιολογίας» η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σηματοδοτεί την επιστροφή του Επαμεινώνδα Κορκονέα στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, το οποίο θα συγκροτηθεί με νέα σύνθεση, προκειμένου να δικαστεί για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Συνελήφθη ο Κορκονέας και οδηγείται στη φυλακή"

Μπόικο Μπορίσοφ: Αφέθηκε ελεύθερος ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη ως ύποπτος για διαφθορά, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα, μετέδωσε η τηλεόραση της χώρας.

«Ήταν βάναυσο και απογοητευτικό, επιστρέψαμε στον κομμουνισμό», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δεν του ασκήθηκε δίωξη.

«Μπήκαν στο σπίτι μου ενώ δειπνούσαμε. Δεν βρήκαν τίποτα και όταν νόμιζα ότι θα έφευγαν, μου είπαν, αμήχανα: Πρέπει να σας συλλάβουμε», αφηγήθηκε ο 62χρονος πολιτικός.

Η εισαγγελία δεν έχει εκδώσει ακόμη καμία ανακοίνωση για την υπόθεση αυτή.

Ο Μπορίσοφ συνελήφθη στο πλαίσιο μιας μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, την οποία διέταξε το υπουργείο Εσωτερικών, «σε σχέση με 120 υποθέσεις της ευρωπαϊκής εισαγγελίας», αλλά χωρίς τη συνεργασία των εθνικών εισαγγελικών αρχών. Δύο μέλη του συντηρητικού κόμματος GERB του Μπορίσοφ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βλαντισλάβ Γκοράνοφ, τέθηκαν επίσης υπό κράτηση.

Ο συνήγορος του Μπορίσοφ, Μένκο Μένκοφ, έκανε λόγο για «αυθαίρετη» απόφαση. Μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του GERB διαδήλωσαν νωρίς το πρωί στο κέντρο της Σόφιας

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ, ο Μπόικο Μπορίσοφ θεωρείται ύποπτος ότι δωροδοκήθηκε από τον μεγιστάνα των τυχερών παιγνίων Βασίλ Μπόικοκ, με αντάλλαγμα την επιστροφή φόρου. Ο επιχειρηματίας, που έπεσε σε δυσμένεια στις αρχές του 2020, εξήγησε την Πέμπτη σε ανάρτηση στο Facebook ότι περιέγραψε την κομπίνα στην ευρωπαϊκή εισαγγελία.

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο.

«Πρόκειται για κατάχρηση δημοσίου χρήματος», είπε ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα επιδεικνύει «μηδενική ανοχή» απέναντι στη διαφθορά στη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν υπάρχουν πλέον άτομα που δεν τα αγγίζει κανείς», πρόσθεσε.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπόικο Μπορίσοφ: Αφέθηκε ελεύθερος ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας"

Μαριούπολη: Κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν πεζή από την πόλη

Ορισμένοι κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης προσπαθούν να φύγουν πεζή από την πόλη καθώς οι επίσημες προσπάθειες εκκένωσης της πόλης έχουν κατά το πλείστον αποτύχει λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών, υποστήριξε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε αυτήν την πόλη-λιμάνι εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό. Η Ρωσία αρνείται ότι βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές ή ότι στοχοθετεί αμάχους.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί έφυγαν με τα πόδια ή με ιδιωτικά αυτοκίνητα. «Η έξοδος από την αποκλεισμένη Μαριούπολη ξεκινά με τους κατοίκους να φεύγουν είτε πεζή είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο», είπε ο Κιριλένκο, προσθέτοντας ότι κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν αρκετά καύσιμα για να φτάσουν στα κοντινότερα χωριά.

Ο κυβερνήτης είπε ότι ο σχεδόν αδιάκοπος βομβαρδισμός εμποδίζει τις αρχές να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εφοδιάσουν τους κατοίκους με τρόφιμα και να απομακρύνουν τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη. Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Το δημοτικό συμβούλιο προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή ότι στη Μαριούπολη εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού, σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει την αναγκαία ιατρική βοήθεια στα θύματα των βομβαρδισμών. Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαριούπολη: Κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν πεζή από την πόλη"

Θεσσαλονίκη: Τρελή πορεία για λεωφορείο που παρέσυρε 9 οχήματα - Πέντε οι τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ στη Θεσσαλονίκη όταν λεωφορείο του ΟΑΣΘ παρέσυρε περίπου εννιά οχήματα στη συμβολή των οδών Λαγκάδα με Αγίου Δημήτριου.

Από την τρελή πορεία του λεωφορείου και τη σύγκρουση με τα οχήματα, μεταξύ αυτών και μια μοτοσυκλέτα, τραυματιστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο πέντε άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών είναι και μια έγκυος γυναίκα τουλάχιστον 30 εβδομάδων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο οδηγός του αστικού λεωφορείου φέρεται να αισθάνθηκε αδιαθεσία , το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος και να παρασύρει τα οχήματα που βρέθηκαν στον δρόμο του.



leoforeio__2_

leoforeio__3_

leoforeio__4_

leoforeio__5_

Η κατάσταση των τραυματιών δεν κρίνεται σοβαρή.

Σημειώνεται ότι η τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία μέχρι να απομακρυνθουν τα αυτοκίνητα από τον δρόμο.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Τρελή πορεία για λεωφορείο που παρέσυρε 9 οχήματα - Πέντε οι τραυματίες"

Η Τουρκία εγκαινίασε στα Δαρδανέλλια τη μεγαλύτερου μήκους κρεμαστή γέφυρα παγκοσμίως

Η Τουρκία εγκαινίασε τη μεγαλύτερου μήκους κρεμαστή γέφυρα παγκοσμίως, η οποία κατασκευάστηκε πάνω από τα στενά των Δαρδανελλίων (βορειοανατολικά), φυσικό σύνορο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας.

Η “γέφυρα του Τσανάκαλε 1915”, μήκους 4.608 χλμ. και έκτασης (απόσταση μεταξύ των δύο πυλώνων) 2.023 χλμ., είναι η πρώτη που εκτείνεται σε αυτό το θαλάσσιο πέρασμα των σχεδόν 60 χιλιομέτρων που συνδέει το Αιγαίο Πέλαγος με τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Το έργο, συνολικού κόστους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προστίθεται στις άλλες τρεις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης που συνδέουν τις δύο ηπείρους και θα επιτρέψει τη σύνδεση της Ανατολικής Θράκης με την Ανατολία παρακάμπτοντας την Κωνσταντινούπολη.

Τα εγκαίνιά της συμπίπτουν με την επέτειο της ναυτικής νίκης των οθωμανικών δυνάμεων στις 18 Μαρτίου 1915 κατά των συμμάχων στη μάχη των Δαρδανελλίων (ή μάχη της Καλλίπολης όπως επίσης ονομάζεται).

Οι μάχες, που διήρκησαν έως τον Ιανουάριο του 1916, οδήγησαν στη νίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά των βρετανικών και γαλλικών στρατευμάτων.

Η γέφυρα αυτή είναι “ένας τρόπος να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των μαρτύρων του Τσανάκαλε”, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία που εκφώνησε την Παρασκευή.

Εκτός από τη γέφυρα αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος επέβλεπε από τότε που ανέλαβε την εξουσία — αρχικά ως πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2014, στη συνέχεια ως πρόεδρος — την κατασκευή στην Κωνσταντινούπολη μιας σήραγγας κάτω από τον Βόσπορο, μιας τρίτης γέφυρας πάνω από τον Βόσπορο και ένα τεράστιο αεροδρόμιο.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε επίσης τον Ιούνιο την κατασκευή του έργου “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης”, ενός γιγαντιαίου καναλιού 45 χιλιομέτρων παράλληλο με τα στενά του Βοσπόρου, έργο που αποδοκιμάστηκε από την αντιπολίτευση και τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος.

Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία εγκαινίασε στα Δαρδανέλλια τη μεγαλύτερου μήκους κρεμαστή γέφυρα παγκοσμίως"

Ασφαλής στη Μολδαβία ο Έλληνας Πρόξενος & 11 ακόμα Έλληνες

Η επιχείρηση #Νόστος 6, με την εκκένωση 11 μελών της ελληνικής ομογένειας της Ουκρανίας, οι οποίοι συνοδεύονται από τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, oλοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας.

Διαβάστε Περισσότερα » " Ασφαλής στη Μολδαβία ο Έλληνας Πρόξενος & 11 ακόμα Έλληνες "

Πούτιν σε Μακρόν: Η Ουκρανία κάνει εγκλήματα πολέμου

Την Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, για «πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου», διαβεβαιώνοντας ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Μόσχας κάνουν «ό,τι είναι δυνατό» για να μην στοχοποιούν αμάχους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στα πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται καθημερινά από τις δυνάμεις ασφαλείας και τους Ουκρανούς εθνικιστές», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε στον Γάλλο ομόλογό του για την προσέγγιση της Μόσχας σε σχέση με μια πιθανή συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

«Αντιδρώντας στις ανησυχίες που εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων».

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και τη στάση της Μόσχας για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία, αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν σε Μακρόν: Η Ουκρανία κάνει εγκλήματα πολέμου"

Παράταση μέχρι και τις 28 Μαρτίου των εγγραφών στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία

Παρατείνονται μέχρι και τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, οι εγγραφές μαθητών/τριών στα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2022-23, σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, η προσθεσμία εγγραφών ήταν έως τις 20 Μαρτίου.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση μέχρι και τις 28 Μαρτίου των εγγραφών στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία"

Καιρός αύριο: Κακοκαιρία με κρύο και βροχές

Ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στην ανατολική χώρα και κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Πρόσκαιρες και μικρής έντασης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο αύριο, Σάββατο 18 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με τη πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας..

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί με ένταση, στο Ιόνιο έως 7, στο Αιγαίο μέχρι 8 και τοπικά και στην περιοχή των Κυθήρων έως και 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 6 με 8 βαθμούς περίπου. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπερνά στις περισσότερες περιοχές τους 6 με 8 βαθμούς και μόνον στα δυτικά και τα νότια θα φτάσει τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Σημειώνεται ότι αυτά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και την Κυριακή.

Καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Από το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών, ενώ το βράδυ θα χιονίσει στην Πάρνηθα.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με χιονόνερο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά,ενώ θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και απο το απόγευμα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα αυξημένες και θα σημειωθούν χιονόνερο ή χιόνι.
Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με χιονόνερο και κατά τόπους μικρής έντασης χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Θρακικό 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 07 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στα ορεινά – ημιορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ασθενούς και τοπικά έως μέτριας έντασης, ενώ είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές της κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς και στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις και από το απόγευμα τοπικές βροχές. Στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και στη δυτική Κρήτη μέχρι νωρίς το πρωί τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και τοπικά, το πρωί στα νότια και από το απόγευμα στα βόρεια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές και στα ορεινά – ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Κακοκαιρία με κρύο και βροχές"

Ορεστιάδα: Εντοπίστηκε οπλοβομβίδα σε πολυκατοικία – Εκκενώνονται διαμερίσματα

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές της Ορεστιάδας, μετά από τον εντοπισμό οπλοβομβίδας σε υπόγειο πολυκατοικίας στον οικισμό Παλιννοστούντων – Οι ένοικοι της οικοδομής εκκενώνουν τα διαμέρισμά τους – Δυνάμεις του Στρατού στο σημείο, της ΕΛ.ΑΣ., ασθενοφόρα, καθώς και Πυροσβέστες για την επιχείρηση ασφαλούς μεταφοράς της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, το αντιαρματικό βλήμα φαίνεται να είναι εξωτερικά αλλοιωμένο, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κίνδυνος έκρηξης.

Η οπλοβομβίδα εντοπίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (18/3) – άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες – στο υπόγειο της πολυκατοικίας.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε την έγκαιρη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας, ενημερώνοντας τους ενοίκους της πολυκατοικίας ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα διαμερίσματά τους, ώστε να είναι ασφαλείς κατά τη διαδικασία μεταφοράς της οπλοβομβίδας.

Στο σημείο αναμένεται ασθενοφόρο για την εκκίνηση της επιχείρησης, ενώ περιμετρικά του χώρου έχουν αναπτυχθεί σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes και δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για προληπτικούς λόγους.

Άγνωστο παραμένει μέχρι αυτή την ώρα, το πώς βρέθηκε η οπλοβομβίδα στο υπόγειο, ποιος το τοποθέτησε εκεί ή αν έχει κλαπεί από κάποια στρατιωτική μονάδα της περιοχής.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Ορεστιάδα: Εντοπίστηκε οπλοβομβίδα σε πολυκατοικία – Εκκενώνονται διαμερίσματα"

Πρ. Παυλόπουλος: Η συμπεριφορά της Ρωσίας αντίστοιχη με της Τουρκίας, το 1974

«Η πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά παράβαση κάθε έννοιας της Διεθνούς Νομιμότητας, προσβάλλει ευθέως και προκλητικώς τόσο τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου όσο και τις θεμελιώδεις αρχές του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και εν τέλει αυτού τούτου του Πολιτισμού μας.

»Μετά το πέρας του πολέμου Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να θέσουν την Διεθνή Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ προ των ευθυνών τους και για την αντίστοιχη συμπεριφορά της Τουρκίας, το 1974, καθώς και για την ως σήμερα κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Μαρτυρικής Κύπρου, γεγονότα που προσβάλλουν βαναύσως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Αυτά τόνισε κατά την εκδήλωση για την 2η έκδοση του βιβλίου του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, με τίτλο «Οι Γεωπολιτικές πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)», ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Έχοντας προσωπική αντίληψη, λόγω της στενής συνεργασίας μας κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, για την άσκηση των καθηκόντων του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη ως Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οφείλω ν’ αναγνωρίσω, ν’ αναδείξω και να εξάρω την πολύτιμη συμβολή του – φυσικά υπό τις οδηγίες του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη – ιδίως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό Ζήτημα.

Ι. Ειδικότερα, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε αγαστή συνεργασία με τους Έλληνες ομολόγους του και ιδίως με τον κ. Νίκο Δένδια, εργάσθηκε αόκνως προκειμένου να καταφανεί ότι το Κυπριακό Ζήτημα κατ’ ουδένα τρόπο αποτελεί διμερή υπόθεση, όπως ματαίως επιχειρεί να υποστηρίξει  η αμετανόητη Τουρκία. 

Α. Το Κυπριακό Ζήτημα είναι Διεθνές και Ευρωπαϊκό Ζήτημα, πολλώ μάλλον όταν η Κυπριακή Δημοκρατία συνιστά πλήρες Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.  Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε, με συνέπεια και  αποτελεσματικότητα,  σε όλα τα Fora, Διεθνή και Ευρωπαϊκά, ότι το Κυπριακό Ζήτημα μπορεί και πρέπει να λυθεί, το ταχύτερο δυνατό – αφού η ανοχή της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο προσβάλλει βαναύσως την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα – μόνο με πλήρη τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Β. Άρα η λύση του Κυπριακού Ζητήματος πρέπει, τουλάχιστον, να  εξασφαλίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία ομοσπονδιακή δομή – και όχι συνομοσπονδιακή, που είναι πλήρως ασυμβίβαστη με την ιδιότητα Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης  -  υπό τις αυτονόητες εγγυήσεις της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια και ενιαία ιθαγένεια καθώς και πλήρη άσκηση Κυριαρχίας και Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.  Άρα δίχως στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.  Και δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι, ιδίως υπό την σημερινή συγκυρία, ο όρος «εγγυήσεις τρίτων», που δεν νοούνται για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφορά όχι μόνο την Τουρκία αλλά και κάθε άλλο κράτος, το οποίο δεν αποτελεί πλέον μέρος της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 ΙΙ.   Τα όσα εκτέθηκαν προηγουμένως καθίστανται εξαιρετικά επίκαιρα και κρίσιμα κατά την τρέχουσα δεινή διεθνή συγκυρία, όταν η Διεθνής Κοινότητα – στην ουσία η Ανθρωπότητα – βιώνει την φρίκη της πολεμικής εισβολής της Ρωσίας εις βάρος της Ουκρανίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας της Διεθνούς Νομιμότητας. 

Α. Η εισβολή της Ρωσίας προσβάλλει, ευθέως και προκλητικώς, όχι μόνο τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και, εν τέλει, αυτού τούτου του Πολιτισμού μας.  Ο πόλεμος αυτός πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα.  Επιπλέον, και μόνο το γεγονός ότι η Διεθνής Κοινότητα δεν κατάφερε να εμποδίσει την Ρωσία να επιχειρήσει αυτή την απάνθρωπη και παράνομη πολεμική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί, από μόνο του, βαρύτατο πλήγμα για το παρόν και το μέλλον της Ειρήνης, σε πλανητικό επίπεδο. 

Β.  Στο σημείο αυτό έχω χρέος να τονίσω και τ’ ακόλουθα:  Ελλάδα και Κύπρος – αντίθετα από την Τουρκία – συμπαραστάθηκαν, συμπαρίστανται  και θα συνεχίσουν να συμπαρίστανται, ειλικρινώς και ποικιλοτρόπως ιδίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον δοκιμαζόμενο Λαό της Ουκρανίας.  Αμέσως όμως μόλις τελειώσει ο αδιανόητος αυτός πόλεμος και οι υπαίτιοι εισβολείς πληρώσουν το βαρύ τίμημα του εγκλήματός τους πρέπει να συναγάγουμε, τόσο σ’ επίπεδο Διεθνούς Κοινότητας όσο και σ’ επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τ’ αναγκαία διδακτικά συμπεράσματα και για τα αίτιά του και για τις επιπτώσεις του.  Υπ’ αυτό το πνεύμα και ως συνεπείς υπέρμαχοι της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, Ελλάδα και Κύπρος – κατ’ ουσία δε ο Ελληνισμός, στο σύνολό του – πρέπει να καταδείξουν στην Διεθνή Κοινότητα και πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση πόσο μεγάλες είναι οι ευθύνες τους διότι ανέχθηκαν και ανέχονται, για τόσες δεκαετίες, τις επιπτώσεις και τα τετελεσμένα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Μαρτυρική Κύπρο.  Της πρώτης τέτοιας ωμής καταπάτησης της Εδαφικής Ακεραιότητας και της Κυριαρχίας Κράτους-Μέλους της Διεθνούς Κοινότητας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιας εισβολής που στοίχισε την ζωή δεκάδων χιλιάδων αθώων θυμάτων, πολλών από τα οποία η τύχη αγνοείται ακόμη και σήμερα. 

Γ.  Ελλάδα και Κύπρος, λοιπόν,  πρέπει να θέσουν την Διεθνή Κοινότητα και πρωτίστως την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών τους επισημαίνοντας χωρίς περιστροφές, υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις πως όπως όλοι στεκόμαστε σήμερα στο πλευρό της Ουκρανίας,  καταδικάζοντας απερίφραστα το πολεμικό έγκλημα της Ρωσίας, στην ίδια γραμμή υπεράσπισης της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας πρέπει να καταδικασθεί, απεριφράστως και εμπράκτως, και η συνεχιζόμενη εγκληματική τακτική της Τουρκίας εις βάρος της Μαρτυρικής Κύπρου.  Διότι η επιλεκτική εφαρμογή της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας οδηγεί, μοιραίως, στην ουσιαστική αναίρεσή τους.  Και ας αναλογισθούμε και το εξής: Αν συνεχίσουμε ν’ ανεχόμαστε την τουρκική εγκληματικότητα εις βάρος της Κύπρου δημιουργείται ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο διεθνώς, ώστε και άλλοι ν’ ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.  Η ρωσική πολεμική εισβολή στην Ουκρανία μας το τεκμηριώνει μ’ ενάργεια.

Τέλος, είναι αδιανόητο η Διεθνής Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ν’ ανέχονται σήμερα την Τουρκία, που εγκληματεί κατ’ εξακολούθηση εις βάρος της Κύπρου, και να τηρεί στάση «επιτήδειου ουδέτερου» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να διεκδικεί δήθεν «μεσολαβητικό ρόλο» «ειρηνοποιού»!  Το επαναλαμβάνω, για μιαν ακόμη φορά: Η τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού  Δικαίου απαιτούν συνέπεια και δεν μπορεί να εξαρτώνται από τις θέσεις που υιοθετούν ορισμένοι για την όποια γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας.  Συνακόλουθα, και στην περίπτωση της πολεμικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία η στάση της Τουρκίας πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί από την Διεθνή Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως της αρμόζει: Ο εγκληματίας γυρίζει πίσω, υποκριτής και αμετανόητος, στον τόπο του εγκλήματος.  Ελλάδα και Κύπρος, υπό όρους αρραγούς ενότητας και ασυμβίβαστης αποφασιστικότητας, πρέπει να πορευθούν αυτό τον δρόμο υπεράσπισης της Μαρτυρικής Κύπρου, που είναι και δρόμος υπεράσπισης  της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας.»

  naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρ. Παυλόπουλος: Η συμπεριφορά της Ρωσίας αντίστοιχη με της Τουρκίας, το 1974"

Παρέλαση: Ποιοι και πότε πρέπει να φορούν μάσκα

Μέτρα προστασίας για τις παρελάσεις ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας, εν μέσω και της ανοδικής τάσης των κρουσμάτων κορονοϊού, τις τελευταίες μέρες.

Ειδικότερα, «αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου» το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι «σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης αλλά και της αποχώρησης, θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα εφόσον υπάρχει συνωστισμός σε αντίθεση όμως με τους παρελαύνοντες, οι οποίοι υποχρεούνται να διατηρούν αποστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης.

Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση – να φορούν τις μάσκες τους».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Παρέλαση: Ποιοι και πότε πρέπει να φορούν μάσκα "

Ουκρανική Βουλή: Ευχαριστεί την Ελλάδα για την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη

Με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter η Βουλή της Ουκρανίας ευχαριστεί την Ελλάδα για την απόφασή της να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.

«Thank you for your support!» (Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας!), αναφέρει, παραθέτοντας τη σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με την οποία γνωστοποιεί ότι:

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναχτίσει το μαιευτήριο στη Μαριούπολη, το κέντρο της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία, μιας πόλης που είναι μέσα στην καρδιά μας και σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανική Βουλή: Ευχαριστεί την Ελλάδα για την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη"

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των απαγωγέων του Γιώργου Κυπαρίσση (video)

Τα στοιχεία της ταυτότητας και τις φωτογραφίες των τριών ατόμων που κατηγορούνται για την απαγωγή του επιχειρηματία ανταλλακτικών αυτοκινήτων, Γιώργου Κυπαρίσση, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 4 Μαρτίου 2022, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι τρεις, αναφέρει η ανακοίνωση, «κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που απήγαγαν ημεδαπό την 29-12-2021 και οι οποίοι συνελήφθησαν την 4-3-2022 από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής (Σχετική η από 6-3-2022 Παρουσίαση).

Πρόκειται για τους συλληφθέντες:

1. ΜΑΚΑΔΑΣΙΔΗ Αλέξανδρο του Οδυσσέα και της Κατίνας, γεννηθέντα την 18-4-1988 στην Ορεστιάδα,

2. ΚΑΛΤΣΑ Θεόδωρο του Δημητρίου και της Ευγενίας, γεννηθέντα την 30-11-1981 στην Αθήνα,

3. ΚΑΤΑΡΤΖΙΔΟΥ Χριστίνα του Δαμιανού και της Αθηνάς, γεννηθέντα την 28-7-1983 στο Ίλιον Αττικής.

Σε βάρος των ανωτέρω ασκήθηκε ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων (συγκρότηση – ένταξη – διεύθυνση), αρπαγή με σκοπό να εξαναγκαστεί κάποιος άλλος σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση του, κατά συναυτουργία, εκβίαση τελεσθείσα με σωματική βία εναντίον προσώπου και με απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής, κατά συναυτουργία, ληστεία κατά συναυτουργία, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, εμπρησμό με πρόθεση, εκ του οποίου μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κατά συναυτουργία, κλοπή κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, οπλοφορία κατά συναυτουργία, οπλοκατοχή από κοινού και κατά μόνας, διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία, αντιποίηση και βία κατά υπαλλήλων.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476911 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι την 16-9-2022, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων».

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των απαγωγέων του Γιώργου Κυπαρίσση (video)"

Ολλανδία και Γερμανία στέλνουν πυραύλους Patriot στη Σλοβακία

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα Patriot στο Σλιάτς, στη Σλοβακία, στο πλαίσιο των κινήσεων του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη.

“Η επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καθιστά αναγκαία αυτή τη συνδρομή”, δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Ολόνγκρεν σε ανακοίνωση.

Η Γερμανία επίσης στέλνει δύο συστήματα Patriot στη Σλοβακία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως η Σλοβακία προσφέρθηκε να στείλει κάποια ή και όλα από τα ρωσικής κατασκευής συστήματα S-300 που διαθέτει στην Ουκρανία για την αντιαεροπορική της άμυνα, υπό τον όρο ότι η Δύση θα αντικαταστήσει αυτά τα συστήματα S-300 με εφάμιλλα συστήματα δυτικής προέλευσης.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, που δια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει να εξοπλιστεί η Ουκρανία με ρωσικά αμυντικά συστήματα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδία και Γερμανία στέλνουν πυραύλους Patriot στη Σλοβακία"

«Euroferry Olympia»: Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση καμένων οχημάτων από δύο γκαράζ

Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των καμένων οχημάτων και φορτηγών (περίπου 70) από το δεύτερο και τέταρτο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Euroferry Olympia», που βρίσκεται στο λιμάνι του Αστακού.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλοίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά τα ξημερώματα της Παρασκευής 18/02 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντιζι. Η φωτιά πλέον έχει κατασβηστεί.

Τα συνεργεία ναυαγιαίρεσης αναμένεται να προχωρήσουν τώρα στην απομάκρυνση των οχημάτων από το πρώτο και τρίτο γκαράζ ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο ακόμα αγνοούμενων ατόμων συνεχίζονται.

Από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο πλοίο, έχουν χάσει έως σήμερα τη ζωή τους 9 άτομα ενώ 281 έχουν διασωθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Euroferry Olympia»: Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση καμένων οχημάτων από δύο γκαράζ"

Καρκινογόνος ουσία σε αντηλιακά, αποσμητικά, σαμπουάν -Ανακάλεσαν προϊόντα γνωστές εταιρείες (λίστα)

Το βενζόλιο, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη καρκινογόνος χημική ουσία βρέθηκε σε εκατοντάδες δημοφιλή είδη προσωπικής φροντίδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ουσία ανιχνεύτηκε κατά τη διάρκεια ανεξάρτητων δοκιμών, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να ανακαλέσουν οικειοθελώς δεκάδες προϊόντα τους. Ανάμεσα σε αυτές οι Bayer, CVS, Johnson & Johnson, Procter & Gamble που ανακάλεσαν μάρκες ευρέως διανεμημένες, όπως οι Pantene, Brut, Sure, Herbal Essences, Old Spice, Secret, Tinactin, Lotrimin, Coppertone, Neutrogena και Aveeno.

Να σημειωθεί ότι το εργαστήριο Valisure ανίχνευσε πέρυσι βενζίνη σε αντηλιακά, αποσμητικά, σαμπουάν, μαλακτικά, αντιιδρωτικά, αντιµυκητιακά, σπρέι σώματος και απολυμαντικά χεριών. Πιο συχνά εντοπίστηκε σε προϊόντα αεροζόλ ή σπρέι, όπου βρέθηκαν επίπεδα μόλυνσης τα οποία η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χαρακτηρίζει ως «απειλητικά για τη ζωή».

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μόλυνση από βενζόλιο είναι ευρέως διαδεδομένη και πιθανώς είναι σε περισσότερα προϊόντα, που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί, δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάιτ, διευθύνων σύμβουλος της Valisure, που μέχρι σήμερα έχει δοκιμάσει 662 προϊόντα και έχει βρει τη χημική ουσία σε 180, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 27% περίπου.

«Το βενζόλιο δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου» είπε και έκανε λόγο για θεμελιώδες πρόβλημα στην κατασκευή πολλών καταναλωτικών προϊόντων. Ο ίδιος σημείωσε πως σε «δεκαετίες έρευνας» δεν είχαν βρεθεί ασφαλή επίπεδα έκθεσης στο βενζόλιο, επειδή είναι πολύ τοξικό σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν προϊόντα των παραπάνω εταιρειών κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, πλην ΗΠΑ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΦ.

Προκαλεί μέχρι και θάνατο

Η χημική ουσία με βάση το πετρέλαιο «προκαλεί καρκίνο», ιδιαίτερα τη λευχαιμία και τα αιμοφόρα όργανα, ανέφερε το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το βενζόλιο είναι μία ιδιαίτερα τοξική χημική ένωση. Όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ταχυκαρδία, πονοκεφάλους, σύγχυση, αναισθησία, ακόμα και το θάνατο. Επίσης όταν βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ζάλη, ταχυκαρδία, τάση για εμετό, σπασμούς και το θάνατο. Παράλληλα μακροχρόνια έκθεση σε βενζόλιο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και κυρίως στο αίμα. Καταστρέφει το μυελό των οστών και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αναιμίας. Επίσης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία και να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, το βενζόλιο θεωρείται καρκινογόνο για τον άνθρωπο, μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση λευχαιμίας.

Στο στόχαστρο ο FDA

Για το λόγο αυτό, στο στόχαστρο μπήκε και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γιατί απέτυχε να κάνει λάβει επαρκή μέτρα περισσότερα για την προστασία των πολιτών. Η υπηρεσία είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι διερευνά το ζήτημα, ότι κάνει δικές της δοκιμές και προέτρεψε τις εταιρείες να ανακαλέσουν τα επίμαχα προϊόντα.

Αν και ο Οργανισμός δεν έχει την εξουσία να διατάξει ανακλήσεις, οι επικριτές τον καλούν FDA να διευκρινίσει το υπάρχον όριο βενζολίου, να ορίσει νέα όρια έκθεσης και να πραγματοποιήσει περισσότερες δοκιμές προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή, αντί να αφήνουν τη δουλειά στα ανεξάρτητα εργαστήρια. Το σύστημα του FDA «στερείται πραγματικά ανεξάρτητης αναθεώρησης» επειδή βασίζεται στο τι αναφέρουν οι ίδιες εταιρείες, τόνισε ο Λάιτ.

Η χώρα έχει απαγορεύσει τη χρήση του βενζολίου ως συστατικού πριν σχεδόν 45 χρόνια. Είναι «κάπως μοναδικό στο ότι είναι πολύ καλά αποδεδειγμένο ότι είναι απίστευτα τοξικό -αυτό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες έως πάνω από έναν αιώνα», σχολίασε ο Ντέιβιντ Άντριους από την  οργάνωση Environmental Working Group.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Καρκινογόνος ουσία σε αντηλιακά, αποσμητικά, σαμπουάν -Ανακάλεσαν προϊόντα γνωστές εταιρείες (λίστα) "

«Ένας πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν», είπε ο πρόεδρος της Κίνας στον Μπάιντεν

Ένας πόλεμος «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ζητήσει απο τον Σι να πάρει αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σι τόνισε στον Μπάιντεν ότι συγκρούσεις και πόλεμοι όπως όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σύμφωνα με τα κινεζικά μμε.

«Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε», είπε ο Σι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Σι είπε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να καθοδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις στον σωστό δρόμο και και οι δύο πλευρές θα πρέπει επίσης να επωμιστούν τις δέουσες διεθνείς ευθύνες και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι κορυφαίες προτεραιότητες τώρα είναι να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, να αποφύγουμε τις απώλειες αμάχων, να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, να σταματήσουν οι μάχες και να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Σι στον Μπάιντεν.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει από κοινού να στηρίξουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία για να επιλυθεί το «καίριο θέμα» της ουκρανικής κρίσης αλλά και να απαντηθούν οι ανησυχίες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας, πρόσθεσε ο Σι.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ένας πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν», είπε ο πρόεδρος της Κίνας στον Μπάιντεν"

Κύπρος: Ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων εξηγεί στην ΕΡΤ το 1,41 ανά λίτρο αμόλυβδης στις ελεύθερες περιοχές

Ο φόρος των καυσίμων κατανάλωσης και ο ΦΠΑ αποτελούν τους δύο κυριότερους λόγους για τους οποίους η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται γύρω στο 1,41 ευρώ ανά λίτρο στην Κύπρο, ενώ το επόμενο διάστημα, αυτή η τιμή αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Όπως εξηγεί στο ertnews, ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, πριν από την 1η Μαρτίου, ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, για την Κυπριακή Δημοκρατία, βρισκόταν στα 0,48 σεντς ανά λίτρο. Όμως, κατόπιν, η Κυβέρνηση προχώρησε στην μείωση 7 σεντς από τον εν λόγω φόρο που εισέπραττε, με αποτέλεσμα τώρα να εισπράττει 0,41 λεπτά σε κάθε λίτρο, κίνηση που αναμφίβολα βοήθησε πάρα πολύ. (Σημειώνεται ότι σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κ. Πετρίδης είχε αναφέρει γι αυτό το θέμα ότι τα επίπεδα του φόρου κατανάλωσης είναι τα κατώτατα επιτρεπτά από την ΕΕ. Η Κύπρος έχει την πιο χαμηλή φορολογία στα καύσιμα, σημείωσε στις 3/3/2022 ο κος Πετρίδης, συμπληρώνοντας ότι ανάλογα με τις δυνατότητες μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ώρα της ανάγκης).

Επίσης, ο ΦΠΑ βρίσκεται στο 19%, ο οποίος, όπως τονίζει ο κος Χριστοδούλου, είναι σχετικά χαμηλός.

«Στην Κύπρο, η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 7 λεπτά ανά λίτρο και διαμορφώνεται στο 1,41 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 27 λεπτά ανά λίτρο, με την τιμή του να έχει “σκαρφαλώσει” στο 1,73. Συνεπώς αυτό που “καίει” στην Κύπρο τώρα είναι το πετρέλαιο κίνησης και όχι τόσο η αμόλυβδη».

Σε ερώτηση της ΕΡΤ αν το 1,41 θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο, ή θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, ο κος Χριστοδούλου ήταν κατηγορηματικός:
«Τίποτα από τα δύο. Αντιθέτως, οι τιμές θα πέσουν γιατί και οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς έχουν πέσει. Οι τιμές που αναφέρω σε ό,τι αφορά βενζίνη και πετρέλαιο αφορούν έναν συσχετισμό 115 με 120 δολάρια το βαρέλι. Τώρα, οι τιμές είναι κάτω από 100 δολάρια ανά βαρέλι. Άρα, περιμένουμε αισθητή μείωση των τιμών μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες».

Παρόλα αυτά, οι πρατηριούχοι των ελεύθερων περιοχών βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα και αυτό, όπως σημειώνει ο κος Χριστοδούλου σχετίζεται με το γεγονός ότι πάρα πολλοί οδηγοί περνούν στα κατεχόμενα προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμα, τα οποία είναι πιο φθηνά. Η Κυβέρνηση ωστόσο δεν παίρνει θέση σε αυτό το ζήτημα, κάτι το οποίο εμείς δεν θεωρούμε σωστό, δηλώνει.

«Το θέμα, ωστόσο είναι πολύ πιο περίπλοκο γιατί στην Συμφωνία της Πράσινης Γραμμής προβλέπεται απαγόρευση του ανεφοδιασμού καυσίμων από τα κατεχόμενα, τόσο για ιδιώτες, όσο και για επαγγελματίες. Αυτό δεν τηρείται. Η Συμφωνία της Πράσινης Γραμμής προβλέπει αγορά προϊόντων που παράγονται ή παραποιούνται στα κατεχόμενα, αξίας έως 256 ευρώ ημερησίως. Όποιος δηλαδή περάσει στα κατεχόμενα πρέπει να προχωρήσει σε αγορές έως 256 ευρώ την ημέρα. Το πετρέλαιο, όπως και πολλά άλλα, δεν παράγονται στα κατεχόμενα. Αρα, όσοι γεμίζουν από τα κατεχόμενα παρανομούν. Να σημειώσω επίσης ότι η ποιότητα των καυσίμων δεν είναι η ίδια με αυτή των ελεύθερων περιοχών, οι οποίες πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές.

Δύο είναι οι συνέπειες αυτών των δεδομένων: Πρώτον, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα σε έναν επαγγελματία που έχει γεμίσει το βυτίο του με καύσιμα από τα κατεχόμενα και επιστρέφει στις ελεύθερες περιοχές με προσφορά, έναντι ενός άλλου επαγγελματία, ο οποίος δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο (που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί εκ των πραγμάτων).

Πέραν αυτού, το λαθρεμπόριο αποτελεί άλλη μια μάστιγα, καθώς η μεταφορά καυσίμων δεν γίνεται μόνο από τα οδοφράγματα, αλλά και κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, η οποία μετρά 176 χλμ μήκος και δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα. Αυτό αφορά κυρίως αυτοκίνητα που βάζουν διπλά ντεπόζιτα και γεμίζουν μέχρι 4,000 λίτρα, μεταφέροντάς τα στις ελεύθερες περιοχές με σκοπό να τα δώσουν αλλού. Και αυτό αφορά όχι έναν, αλλά πολλούς οδηγούς».

Ο κος Χριστοδούλου αναφέρει ότι για το θέμα αυτό αρμόδια αρχή είναι αυτή του Τελωνείου, η οποία και απαντά ότι ο έλεγχος οφείλει να γίνεται κυρίως τις νυχτερινές ώρες, όπου ωστόσο δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για κάτι τέτοιο.

Απευθυνόμενος, τέλος, στους οδηγούς, τονίζει πως ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, να κοιτάζει τις τιμές, άλλωστε αυτό συνιστά την ελεύθερη αγορά και να μην κάνει άσκοπες μετακινήσεις.

Πάντως στην Κύπρο, 20 ευρώ είναι το μάξιμουμ, που ζητούν στα πρατήρια πλέον, λίγοι βάζουν περισσότερο από 20 ευρώ, ο κόσμος προσέχει πάρα πολύ, καταλήγει.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων εξηγεί στην ΕΡΤ το 1,41 ανά λίτρο αμόλυβδης στις ελεύθερες περιοχές"

Η Ρωσία κατηγορεί την Google και το YouTube για «τρομοκρατία»

Νέες κατηγορίες κατά της Google και το YouTube εξαπέλυσε σήμερα η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών στη Ρωσία για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Αυτό αναμένεται να είναι το πρώτο βήμα προς τον αποκλεισμό της Google και του YouTube, όπως συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες στο Twitter, στο Instagram και σε πολλά ακόμη μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την Roskomnadzor, χρήστες του YouTube «μεταδίδουν διαφημίσεις με εκκλήσεις για διακοπή των σιδηροδρομικών επικοινωνιών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία», μια χώρα συμμαχική με τη Μόσχα από την οποία είναι βάση για επίθεση στα βόρεια της ‘Ουκρανίας.

«Οι δραστηριότητες της διοίκησης του YouTube είναι τρομοκρατικής φύσης και απειλούν τη ζωή και την υγεία των Ρώσων πολιτών», ανέφερε η Roskomnadzor σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Καταγγέλλοντας την «ξεκάθαρα αντιρωσική θέση της Google», η ρωσική αρχή είπε ότι απαιτεί από την αμερικανική εταιρεία «να σταματήσει να μεταδίδει αντιρωσικά βίντεο το συντομότερο δυνατό».

Η Ρωσία έχει ήδη μπλοκάρει την πρόσβαση στα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα Instagram, Facebook και Twitter και έχει υποβάλει μήνυση κατά της ομάδας Meta, κατηγορώντας την για διάδοση «κλήσεων για φόνο» εναντίον Ρώσων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία κατηγορεί την Google και το YouTube για «τρομοκρατία»"

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Δέκα επείγοντα μέτρα για να περιοριστεί η κατανάλωση καυσίμων

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) παρουσίασε σήμερα έναν κατάλογο με δέκα μέτρα τα οποία θα επέτρεπαν τον επείγοντα περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ενός νέου πετρελαϊκού «σοκ».

Οι βραχυπρόθεσμες αυτές υποδείξεις, που απευθύνονται σε κυβερνήσεις και πολίτες, μπορούν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Αφορούν πρώτα απ’ όλα τις προηγμένες οικονομίες, «όπου είναι εφικτό και πολιτιστικά αποδεκτό να γίνουν», ενώ ο IEA υπογραμμίζει πως οι οικονομίες αυτές αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν το μισό της παγκόσμιας ζήτησης.

Αν αυτές οι χώρες εφαρμόσουν ενδελεχώς αυτά τα δέκα μέτρα, έπειτα από τέσσερις μήνες θα μπορούσαν να εξοικονομούνται 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όσο πετρέλαιο χρειάζεται ο κινεζικός στόλος αυτοκινήτων. Μαθηματικά τα μέτρα αυτά θα είχαν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο, αν εφαρμόζονταν και από τις αναδυόμενες οικονομίες, επισημαίνει ο IAE.

Ορισμένα από τα μέτρα εφαρμόζονται ήδη σε πόλεις, σε μερικές περιπτώσεις εδώ και χρόνια. «Οι κανονιστικές ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν από τις δημόσιες εξουσίες κατέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους, εφ’ όσον συνοδεύονταν από εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης», εκτιμά ο IEA.

– Μείωση τουλάχιστον κατά 10 χλμ/ώρα των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά. Αυτό θα ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα, εκτιμά ο IEA: θα εξοικονομούνταν περίπου 430.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

«Το έχουμε ήδη κάνει για λόγους που σχετίζονται με την κυκλοφορία ή την ατμοσφαιρική ρύπανση (…). Μπορούμε να το κάνουμε ξανά», υπογράμμισε ο διευθυντής του IAE Φατίχ Μπιρόλ.

– Τηλεργασία μέχρι τρεις ημέρες την εβδομάδα. Αντίκτυπος: μία ημέρα τηλεργασίας σημαίνει 170.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα, τρεις ημέρες είναι 500.000. Στις προηγμένες οικονομίες, περίπου το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας επιτρέπει τη δουλειά από το σπίτι, επισημαίνει ο IAE.

– Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα την Κυριακή, όπως κάνουν ήδη το Παρίσι, το Τόκιο, οι Βρυξέλλες, το Εδιμβούργο… Το 1973 η κίνηση αυτή είχε βρει επίσης ανταπόκριση στην Ελβετία, την Ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας ή ακόμη την Ολλανδία. Σήμερα θα εξοικονομούνταν με τον τρόπο αυτό 95.000 βαρέλια την ημέρα.

– Υποστήριξη των δημόσιων μεταφορών (με μείωση της τιμής των εισιτηρίων, ακόμη και με δωρεάν εισιτήρια) και ήπιων τρόπων μετακίνησης. Θα εξοικονομούνταν περίπου 330.000 βαρέλια την ημέρα. Στη Νέα Ζηλανδία, για παράδειγμα, η τιμή των εισιτηρίων θα μειωθεί στο μισό τους τρεις επόμενους μήνες μπροστά στην αύξηση των τιμών των καυσίμων.

– Κυκλοφορία των οχημάτων εναλλάξ στις μεγάλες πόλεις (210.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα).

– Αύξηση της κοινής χρήσης αυτοκινήτων από περισσότερα άτομα (carpooling) και της ενεργειακής απόδοσης των οχημάτων (έλεγχος της πίεσης των ελαστικών, αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας στα κλιματιστικά…): θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 470.000 βαρέλια την ημέρα.

– Προώθηση της αποτελεσματικότητας των οδικών μεταφορών φορτίων και των διανομών (οικονομική οδήγηση, αριστοποίηση των φορτίων…) για να εξοικονομηθούν 320.000 βαρέλια την ημέρα.

– Αντί του αεροπλάνου, να χρησιμοποιούνται οι σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας και τα νυχτερινά τρένα, καθώς μ’ αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται περίπου 40.000 βαρέλια/ημέρα.

– Να αποφεύγονται τα επιχειρηματικά ταξίδια με αεροπλάνο, όπου υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές: εξοικονόμηση 260.000 βαρελιών/ημέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Δέκα επείγοντα μέτρα για να περιοριστεί η κατανάλωση καυσίμων"

Επίθεση Λαβρόφ σε ΗΠΑ: Ενεργούν σαν παγκόσμιος σερίφης – Θέλουν ένα κόσμο σαν σαλούν

Νέα επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που τόνισε πως η χώρα του δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δύση.

Όπως τόνισε ο Λαβρόφ η Ρωσία έχει χάσει όλες τις ψευδαισθήσεις για το αν μπορεί να βασίζεται στη Δύση και η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί μια άποψη του κόσμου στον οποίο θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ που θέλουν να λειτουργούν σαν παγκόσμιος σερίφης.

Δυτικές χώρες έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε εταιρίες ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου βυθίζοντας τη ρωσική οικονομία στη σοβαρότερη κρίση της μετά το 1991 και την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από το 2004, είπε ότι η αντίδραση της Δύσης στον χαρακτηρισμό της Μόσχας “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για την εισβολή στην Ουκρανία αποτυπώνει ότι η Δύση κυριαρχείται απολύτως από τις ΗΠΑ και ότι η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό ανίσχυρη.

“Αν υπήρχε κάποια ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαμε κάποτε να βασιστούμε στους δυτικούς εταίρους μας, αυτή η ψευδαίσθηση δεν υπάρχει πια”, δήλωσε ο Λαβρόφ στα αγγλικά στο ρωσικό δίκτυο RT που χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος.Η Ρωσία θα κοιτάξει προς ανατολάς, σημείωσε ο ίδιος.

“Αυτό που επιθυμούν οι Αμερικανοί είναι ένας μονοπολικός κόσμος που δεν θα είναι σαν ένα παγκόσμιο χωριό αλλά σαν ένα αμερικανικό χωριό — ή ίσως σαν ένα σαλούν όπου ο ισχυρότερος κάνει κουμάντο”, σχολίασε ο Λαβρόφ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι πολλές χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία δεν επιθυμούν να δέχονται διαταγές από τον “Θείο Σαμ” που συμπεριφέρεται σαν σερίφης.

Η ρωσική εισβολή έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερων από τριών εκατομμυρίων και έχει δημιουργήσει φόβους για μια ευρύτερη σύρραξη ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις παγκοσμίως.

Η ανυποχώρητη στάση του Λαβρόφ απέναντι στην προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει τη χώρα του αντανακλά εκείνη του Πούτιν, ο οποίος ανέφερε τις τελευταίες ημέρες ότι η μετά το 1991 περίοδος της ρωσικής ιστορίας έφτασε στο τέλος της και ότι από εδώ και στο εξής η Μόσχα θα κοιτάζει προς την Κίνα, την Ινδία και όλο και με μεγαλύτερη εσωστρέφεια.

“Θα πρέπει τώρα να βασιζόμαστε στους εαυτούς μας και στους συμμάχους μας που παραμένουν μαζί μας. Δεν κλείνουμε την πόρτα στη Δύση — εκείνη το κάνει”.

Καθώς κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση και τελείωνε ο Ψυχρός Πόλεμος πολλοί, τόσο στη Ρωσία όσο και στη Δύση, ήλπιζαν ότι οι αντιπαραθέσεις που είχαν διχάσει τον κόσμο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα τελείωναν ή ακόμη και θα γεφυρώνονταν.

Ο Πούτιν λέει ότι οι ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία ήταν απαραίτητες επειδή η επέκταση του ΝΑΤΟ απειλούσε τη Ρωσία και ότι η Μόσχα έπρεπε να σώσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας από την καταπίεση.

Η Ουκρανία χαρακτηρίζει την εισβολή μια ιμπεριαλιστική αρπαγή των εδαφών της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Λαβρόφ σε ΗΠΑ: Ενεργούν σαν παγκόσμιος σερίφης – Θέλουν ένα κόσμο σαν σαλούν"

Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 53χρονος που ομολόγησε σεξουαλικές πράξεις με την 13χρονη κόρη της συντρόφου του

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του, ο 53χρονος ο οποίος κατηγορείται ότι κακοποιούσε σεξουαλικά την 13χρονη κόρη της συντρόφου του.

Εις βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκου, παρουσίαση πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα σε ανήλικο και ενδοοικογενειακή απειλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 53χρονος παραδέχθηκε ότι είχε σεξουαλικές επαφές με την 13χρονη. Ωστόσο αρνήθηκε ότι άσκησε βία, όπως και ότι την απείλησε, ενώ ζήτησε συγνώμη. Κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως.

Τι προέκυψε από την έρευνα

 Όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας ο καθ’ ομολογίαν δράστης, από τον Νοέμβριο του 2020 έως και 14 Μαρτίου 2022, οπότε και η ανήλικη εκμυστηρεύτηκε τα όσα της συνέβαιναν σε γυναίκες εκπαιδευτικούς του σχολικού της περιβάλλοντος, προέβαινε κατ’ εξακολούθηση σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της ανήλικης κόρης της συντρόφου του από την ηλικία των 12 χρόνων έως και των 14άρων, απειλώντας την ότι θα χώριζε τη μητέρα της που πάσχει από σοβαρή ασθένεια.

Μετά την καταγγελία αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης που αφορά σε γενετήσιες πράξεις, βιασμό και απειλή κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ανήλικης ημεδαπής, συνέλαβαν τον 53χρονο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 53χρονος που ομολόγησε σεξουαλικές πράξεις με την 13χρονη κόρη της συντρόφου του"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news