facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Κόκκινα δάνεια: Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» - Τι προβλέπει

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ονομασία «Ηρακλής». Πρόκειται για το πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι προμήθειας, σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών.

Ο «Ηρακλής» είναι μία συστημική λύση που θα συμβάλει, μέσω της χορήγησης κρατικών εγγυήσεων, στη μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το σχέδιο βασίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο.

Με το νομοσχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να μειώσει το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί μία μακροχρόνια παθογένεια του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους.

Η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα βοηθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από κόκκινα δάνεια, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στις τράπεζες να εξυγιάνουν το ενεργητικό τους, να αποκτήσουν αξιοπιστία και ρευστότητα και να επικεντρωθούν στον πραγματικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και η ώθηση της ανάπτυξης.

Με τη μεταβίβασή τους στο SPV του «Ηρακλή», τα κόκκινα δάνεια θα τιτλοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: υψηλής διασφάλισης (senior), μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior). Η εγγύηση του Δημοσίου θα συνοδεύει το senior κομμάτι της τιτλοποίησης. Τα senior και mezzanine ομόλογα θα έχουν κυμαινόμενο κουπόνι που θα πληρώνεται ανά τρίμηνο ή ανά έτος και θα βασίζεται στην ονομαστική αξία των τίτλων που θα έχει απομείνει κατά τη διαδικασία διαχείρισης και ανακτήσεων.

Η εγγύηση του Δημοσίου θα μπορεί να ενεργοποιηθεί, μόνο όταν η τράπεζα έχει πουλήσει τουλάχιστον το 50% συν ένα των junior ομολόγων. Τα junior και mezzanine ομόλογα δεν θα μπορούν να αποκτηθούν από το κράτος ή από δημόσιες επιχειρήσεις.

Ο «Ηρακλής» βασίζεται στο μοντέλο των κρατικών εγγυήσεων GACs που υιοθετήθηκε στην Ιταλία, ωστόσο είναι διαφορετικός καθώς έδωσε λύση στο θέμα της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων. Σε αντίθεση με το ιταλικό μοντέλο, όπου υπήρχε η επενδυτική βαθμίδα, οι πιο ασφαλείς τίτλοι (senior) των τιτλοποιήσεων NPLs του "Ηρακλή" θα φέρουν αξιολόγηση «ΒΒ-», δηλ. τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Η παροχή της εγγύησης δεν θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχει επίδραση στο χρέος ή το έλλειμμα και σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει το buffer. Αντιθέτως, θα αποφέρει ετησίως έσοδα στο κράτος από την είσπραξη των προμηθειών που θα καταβάλλουν οι τράπεζες και οι οποίες θα υπολογίζονται με βάση τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (Credit Default Swaps).

Δείτε ΕΔΩ την Αιτιολογική Έκθεση

Δείτε ΕΔΩ το Σχέδιο Νόμου


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόκκινα δάνεια: Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» - Τι προβλέπει"

Συνθήματα και τρικάκια στην εφημερίδα «Δημοκρατία»

Άγνωστοι προσέγγισαν νωρίς το απόγευμα το κτίριο όπου στεγάζεται η εφημερίδα στην οδό Ερατοσθένους, στο Παγκράτι. Αφού έγραψαν συνθήματα με μπογιές και πέταξαν τρικάκια, τράπηκαν σε φυγή.

Συγκεκριμένα, περίπου 25-30 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο όπου φώναξαν συνθήματα κατά των δημοσιογράφων της εφημερίδας, ενώ έγραψαν ανάλογα συνθήματα στους τοίχους του απέναντι κτιρίου.

Στη συνέχεια αποχώρησαν, ενώ οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο προχώρησαν σε δύο προσαγωγές.

Ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και πριν από λίγες ημέρες με στόχο τα γραφεία της εφημερίδας «Δημοκρατία» στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτοί που έβαλαν σήμερα στο στόχαστρο την εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ", πρόσθεσαν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των επιθέσεων εναντίον της Δημοκρατίας. Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιου είδους φασιστικές επιθέσεις που στρέφονται εναντίον της ελευθερίας του Τύπου», σχολιάσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Η επίθεση στην εφημερίδα Δημοκρατία είναι απολύτως καταδικαστέα» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Την επίθεση καταδίκασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης: «η επίθεση εναντίον της εφημερίδας Δημοκρατία προσβάλλει την ελευθεροτυπία, έννοια κομβική για το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Ενέργειες σαν κι αυτές υπονομεύουν το δημόσιο διάλογο και είναι αυτονόητα καταδικαστέες».

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνθήματα και τρικάκια στην εφημερίδα «Δημοκρατία»"

ΟΑΕΔ: Αφού «έλυσε» το πρόβλημα του 1 εκατ. Ελλήνων ανέργων τώρα ασχολείται με τους αλλοδαπούς…

Αφού πρώτα «επιλύθηκε» ως δια μαγείας το πρόβλημα του σχεδόν 1 εκατ. ανέργων Ελλήνων ο ΟΑΕΔ θέτει ως βασική προτεραιότητα να βρει εργασία σε όλους παράνομους μετανάστες.

Πρόταση για την δημιουργία προγραμμάτων που αφορά την ένταξη νέων αλλοδαπών (σ.σ. τους αποκαλούν πρόσφυγες) στην αγορά εργασίας, υπέβαλλε ο ΟΑΕΔ, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής Σ. Πρωτοψάλτης προς τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας.

Ειδικότερα ο ΟΑΕΔ στο πλαίσιο του προγράμματος «ERASMUS+ Νεολαία» ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο «I.ReF.SoS “Καινοτομική Απάντηση για τη Διευκόλυνση της Κοινωνικής Υποστήριξης των Νέων Προσφύγων”».

Με το έργο I.ReF.SoS, ο ΟΑΕΔ, ως Συντονιστής Φορέας, σε συνεργασία με τους εταίρους του και συγκεκριμένα με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ), το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας και τον Οργανισμό Κατάρτισης DEKRA της Γερμανίας, δημιούργησε μια νέα προσέγγιση στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων προσφύγων, ηλικίας 16 έως 24 ετών.

Η προσέγγιση αυτή εμπλουτίστηκε με καινοτομικό εκπαιδευτικό υλικό συμβουλευτικής, καθοδήγησης καθώς και γλωσσικής και διαπολιτισμικής κατάρτισης και επαγγελματικού προσανατολισμού για εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους. Το έργο σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε, σε πιλοτικό επίπεδο, σε 40 νέους πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Έργου πραγματοποιείται σήμερα η ημερίδα «Αξιοποιώντας τον Διάλογο για την κοινωνική υποστήριξη των νέων προσφύγων 16-24 ετών: Η εμπειρία του Έργου ERASMUS+ I.ReF.SoS».

Ο σχεδιασμός του ΟΑΕΔ όπως τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης προβλέπει την καταγραφή των δεξιοτήτων των νέων προσφύγων, την αναγνώριση και πιστοποίηση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών προσόντων τους, την ταχύρυθμη γλωσσική εκμάθηση και την επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση, μέσω εργασιακών προγραμμάτων.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Αφού «έλυσε» το πρόβλημα του 1 εκατ. Ελλήνων ανέργων τώρα ασχολείται με τους αλλοδαπούς…"

Ντου στο νοσοκομείο Αττικόν για τον Mr Bitcoin: «Μήλον της έριδος» για τρεις χώρες

Κρατούμενος στο νοσοκομείο «Αττικόν» είναι από τον Φεβρουάριο του 2019 ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός και ως «Mr. Bitcoin», για τον οποίο τρεις χώρες ζητούν από την Ελλάδα την έκδοσή του, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Το ερώτημα είναι: τι έχει και παραμένει περίπου δέκα μήνες στο νοσοκομείο, διερωτήθηκε ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου του σταθμού, με τον δημοσιογράφο που έκανε το ρεπορτάζ να λέει: «Θα μπορούσε να είναι και ταινία κατασκοπίας, καθώς έχει όλα τα συστατικά: έναν Ρώσο κρατούμενο στην Ελλάδα, τρεις χώρες, δηλαδή ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία που ζητούν την έκδοσή του, αλλά και έναν χορό δισεκατομμυρίων. Όχι ευρώ ή δολαρίων, αλλά bitcoins».

Όπως σημειώθηκε στο ρεπορτάζ, ο συγκεκριμένος άνδρας συνελήφθη το 2017 στη Χαλκιδική, από τότε κρατείται στις δικαστικές φυλακές, αλλά από τον Φεβρουάριο του 2019 μεταφέρθηκε στο Αττικόν, έπειτα από πολύμηνη απεργία πείνας. Νοσηλεύεται μέχρι και σήμερα.

Η υπόθεση περιπλέκεται, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έκανε έφοδο στο νοσοκομείο, για να διαπιστώσει ποιες είναι οι συνθήκες κράτησής του. Εν συνεχεία έστειλε έγγραφο στην Εισαγγελία Πειραιά, με το οποίο ζητά να γίνει έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν λόγοι υγεία που ο συγκεκριμένος κρατούμενος εξακολουθεί να κρατείται δέκα μήνες στο νοσοκομείο, ή εάν συμβαίνει κάτι άλλο».

Ο τηλεοπτικός σταθμός επικοινώνησε και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι η δικηγόρος του Βίνικ, η οποία είπε πως ο πελάτης της «κρατείται 29 μήνες χωρίς δίκη και χωρίς ποινή, ενώ είναι όμηρος στη χώρα μας, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν την έκδοσή του για να τον χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινο πολεμοφόδιο εναντίον της Ρωσίας».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντου στο νοσοκομείο Αττικόν για τον Mr Bitcoin: «Μήλον της έριδος» για τρεις χώρες"

Σύνταγμα: Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας

Οι γιορτές έχουν πλέον ξεκινήσει επίσημα! Η πόλη έχει πλημμυρίσει από φως! Η βροχή δεν φάνηκε να πτοεί τις Αθηναίες και τους Αθηναίους που βρέθηκαν στο Σύνταγμα το απόγευμα, για την πολυαναμενόμενη φωταγώγηση της πόλης, το άναμμα του εντυπωσιακού φυσικού δέντρου – ύψους 17 μέτρων- που κοσμεί την πλατεία από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.
Οικοδέσποινα της εκδήλωσης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δήμος Αθηναίων δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη λαμπερή Ζέτα Μακρυπούλια, η οποία μας καλωσόρισε φιλόξενα και μας συντρόφευσε σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Στη σκηνή ανέβηκαν, μαζί με την Athens Big Band, η Idra Kayne, ο Ίαν Στρατής και η Έλενα Παπαρίζου που κατάφεραν -ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο- να μας ταξιδέψουν μέσα από ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα με κομμάτια που όλες και όλοι έχουμε αγαπήσει. Και το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα; Ένα φαντασμαγορικό projection mapping, γεμάτο χρώματα, παλμό και συναισθήματα, με φόντο το ιστορικό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία για πρώτη φορά στη χώρα μας και σε όσες και όσους είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν από κοντά σίγουρα θα μείνει αξέχαστο!
«Απόψε φωτίζεται η πρωτεύουσα. Και είμαστε χαρούμενοι γιατί πέρα από το Σύνταγμα και τους μεγάλους δρόμους του κέντρου, παίρνουν λάμψη από τις γιορτές και δεκάδες δρόμοι και πλατείες που για πολλά χρόνια ήταν ξεχασμένοι. Αυτά τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο για το κέντρο. Είναι και για τις γειτονιές της Αθήνας και αυτή είναι η επιδίωξή μας. Να φτάσουμε στο σημείο να φωτίζεται και να στολίζεται στις γιορτές κάθε γωνιά της πόλης. Ας κάνουμε μία παύση και ας δώσουμε την ευκαιρία στους εαυτούς μας να απολαύσουν τις γιορτές, το μήνυμά τους και τις στιγμές τους» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταγμα: Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας"

Ο Παυλόπουλος έθεσε εκ νέου το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Αυστηρή γλώσσα χρησιμοποίησε για το Βρετανικό Μουσείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα, κατά την προσφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος, ευχαριστώντας τον Σέρβο ομόλογό του για τη στήριξή του αλλά και της χώρας του απέναντι στην Ελλάδα, έκανε λόγο για απαράδεκτη τακτική του Βρετανικού Μουσείου το οποίο, εξακολουθεί να ανέχεται και να συγκαλύπτει, ως κοινός κλεπταποδόχος, το έγκλημα κλοπής και πολιτιστικής ιεροσυλίας, που διέπραξε ο Έλγιν.

Επικαλούμενος τις κοινές αρχές και αξίες Ελλάδας – Σερβίας σε πολλά θέματα Πολιτισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο δίκαιο αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην κοιτίδα τους, έτσι ώστε το Μνημείο αυτό, από το οποίο-όπως τόνισε- ξεκίνησε ο Ελληνικός, επέκεινα δε ο Ευρωπαϊκός και ο Δυτικός Πολιτισμός, να εκπέμπει τα απαράμιλλα μηνύματά του σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα, κατ’ εξοχήν στους σημερινούς ταραγμένους και χαλεπούς για τον Άνθρωπο καιρούς.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες, πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης μέσω της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό». Όπως τόνισε, ο Ελληνικός Λαός αποδεικνύει καθημερινά την προσήλωσή του στην ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση σημαίνει την δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση οργάνωσης την Δημοκρατική Αρχή. Άρα μια Ομοσπονδία που θεμελιώνεται στις αρχές και τις αξίες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και του πλήρους σεβασμού των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ανάγκη πλήρους σεβασμού της αρχής της Αλληλεγγύης, η οποία, όπως παρατήρησε, εκτός από ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης -όπως φαίνεται και από την Διακήρυξη Σουμάν του 1950, που είναι πάντα προμετωπίδα του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου- συνιστά και θεμέλιο του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Αυτού του πυλώνα όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης αλλά και του ίδιου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι «στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση έχουν θέση και εκείνα τα Κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου, τα οποία δεν είναι Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδιώκουν την ένταξή τους σε αυτήν».

Ωστόσο, τόνισε τον απαράβατο όρο, ότι θα σέβονται, στο ακέραιο, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους -άρα το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο στο σύνολό του- και θα έχουν επιλύσει οριστικώς τις κάθε είδους διαφορές με γειτονικά Κράτη.

«Με αυτό τον τρόπο θα προσθέσουμε δημιουργικά την Βαλκανική Χερσόνησο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Νοτιοανατολική της ισότιμη πλευρά, και όχι ως προβληματική Βαλκανική ιδιαιτερότητά της» υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος και τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Μάλιστα, υπενθύμισε, ότι η διαδικασία αυτή άρχισε, ουσιαστικώς, το 2014, επί Ελληνικής Προεδρίας και πρόσθεσε ότι «αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ότι στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Σερβίας έχουν ανοίξει ήδη πολλά σημαντικά κεφάλαια, πράγμα που αποδεικνύει την συνέπεια της Σερβίας, ως προς τον στόχο της για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, διαβεβαίωσε τον Σέρβο ομόλογό του, ότι η Ελλάδα είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμη να παράσχει την συνδρομή της στην Σερβία προς αυτή την κατεύθυνση, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μιας Χώρας που έχει ήδη μακρά πορεία ως πλήρες μέλος της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Παυλόπουλος έθεσε εκ νέου το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα"

Στο επίκεντρο των συζητήσεων Μητσοτάκη-Πάιατ οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μαξίμου, ενόψει του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου 2020.

Η συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο, ενώ στις 6 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή της ομογένειας για τον αγιασμό των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλώριδα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρέσβη συζητήθηκε επίσης το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον γενικό γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.



Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σαφές μήνυμα για την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή, καθώς και για τη δέσμευσή των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αποτελεί για τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιτ η επικείμενη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη-Ντόναλντ Τραμπ.

«Εξαιρετική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας προκειμένου να συζητήσουμε το ταξίδι του στις 7 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ένα σαφές μήνυμα για την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» έγραψε συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο επίκεντρο των συζητήσεων Μητσοτάκη-Πάιατ οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας"

Απόδραση στον Κηφισό: Αλβανός έκοψε το «βραχιολάκι» και εξαφανίστηκε

Συναγερμός σήμανε πριν απο λίγο στην ΕΛ.ΑΣ.: Αλβανός που εμπλέκεται σε υπόθεση ανθρωποκτονίας, έκοψε στα ΚΤΕΛ Κηφισού το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης-«βραχιολάκι»- πήρε το ΚΤΕΛ και κατευθύνεται στην Αλβανία.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετα τις 7 το απογευμα. Ο αλλοδαπός που εμπλέκεται σε υπόθεση ανθρωποκτονίας και είχε αφεθει ελεύθερος με βραχιολάκι και εκπαιδευτική άδεια, έκοψε τα δεσμά, επιβιβάστηκε και στο ΚΤΕΛ και με προορισμό την πατρίδα του.

Μολις διαπιστώθηκε ότι ειχε κόψει το σύστημα παρακολούθησης, σήμανε συναγερμός και έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιες υποδιευθύνσεις και οι συνοριακοί σταθμοί προκειμένου να μπλοκαριστεί πριν καταφέρει και εξαφανιστεί στην Αλβανία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόδραση στον Κηφισό: Αλβανός έκοψε το «βραχιολάκι» και εξαφανίστηκε"

Μήνυμα στην Τουρκία ετοιμάζει η ΕΕ: Το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν παράγει έννομα συμφέροντα

Μήνυμα προς την Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της επερχόμενης συνόδου κορυφής (12-13 Δεκεμβρίου), καταδεικνύοντας την διπλωματική απομόνωση στην οποία έχει περιπέσει η Άγκυρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων φέρεται πως συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, κύκλοι της ΕΕ τονίζουν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να έχει καμία νομική ισχύ συντασσόμενοι με τις ελληνικές θέσεις που διατυπώθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Twitter o Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.



Στήριξη των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου έχει εκφράσει ήδη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φορ ντε Λάινεν, την ώρα που η Ιταλία, η οποία έχει σημαντική επιρροή στην Τρίπολη, φέρεται να κινείται δυναμικά προειδοποιώντας την Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό η Ρώμη έστειλε φρεγάτα στην Κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να συνοδεύσει τις γεωτρήσεις της ENI και να προστατεύσει τα «εθνικά της συμφέροντα».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα στην Τουρκία ετοιμάζει η ΕΕ: Το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν παράγει έννομα συμφέροντα"

ΑΓΕΝ Λιβύης: Ο Ερντογάν είναι μαφιόζος! Στηρίζει το Isis

Η κυβέρνηση στη Λιβύη που υπέγραψε τη συμφωνία με τον Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει και το τελευταίο της προπύργιο στη χώρα.

Και αυτό γιατί οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ βρίσκονται τρία χιλιόμετρα από την Τρίπολη και η κατάληψη της πόλης είναι ζήτημα ημερών όπως δηλώνει στο ΣΚΑΙ ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης.

O Αρχηγός Πολεμικού Ναυτικού Λιβύης, Φαράζ Αλ Μαχντάουι, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δηλώνει: «Σε λίγες ημέρες θα μπούμε μέσα στην Τρίπολη. Και όταν θα μπούμε μέσα στην Τρίπολη ο κ. Σαράζ θα φύγει από την Λιβύη και αυτή η συμφωνία δεν περνάει σε εμάς. Θα την πετάξουμε στην τουαλέτα».

Ο Χάλιφα Χάφταρ, που έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας Τρίπολης Άγκυρας δίνει τις τελευταίες εντολές στους διοικητές του για την χερσαία επίθεση στην Τρίπολη.Μέσω του ΣΚΑΙ ο Ναύαρχος αλ Μαχντάουι αποκαλύπτει ότι το Λιβυκό πολεμικό ναυτικό έχει εντολή από τον Χάφταρ να βυθίσει τα τουρκικά πλοία: «Εμείς έχουμε διαταγή από τον αρχηγό του Στρατού να βουλιάξουμε (τουρκικό πλοίο) δεν έχει άλλη λύση».

Η πλευρά Χάφταρ κατηγορεί την Τουρκία ότι στέλνει όπλα στο καθεστώς της Τρίπολης, σε μια προσπάθεια να διασώσει την κυβέρνηση που ελέγχει δυο μικρούς θύλακες που διακρίνονται στον χάρτη με γαλάζιο χρώμα. Οι δυνάμεις του Χάφταρ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.



Ο Ναύαρχος αλ Μαχντάουι αναφερόμενος στον Ερντογάν αναφέρει: «Ο Ερντογάν είναι μαφιόζος. Στηρίζει το ISIS. Δεν είναι καλός άνθρωπος. Στη Λιβύη στη Συρία σε όλο τον κόσμο».



Ο Ναύαρχος αλ Μαχντάουι σπούδασε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από το 1973 μέχρι το 1978. Από τότε έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Όπως λέει ο η Κυβέρνηση του Σάραζ υποστηρίζεται από τρομοκρατικές ομάδες και την Τουρκία: «Ο Σαράζ είναι Τούρκος. Ο παππούς του είναι Τούρκος. Για αυτό γράψανε αυτή την (συμφωνία). Αυτή τη συμφωνία την γράψανε οι Τούρκοι και ξέρετε ο κ. Σαράζ μόνο υπέγραψε. Ότι θέλανε οι Τούρκοι έκανε αυτός. Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται καθοριστικά για την κατάσταση στη Λιβύη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΓΕΝ Λιβύης: Ο Ερντογάν είναι μαφιόζος! Στηρίζει το Isis"

Απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα για άδεια εννέα ημερών από τις φυλακές

Μετά τα αλλεπάλληλα απορριπτικά βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, ο Δημήτρης Κουφοντίνας επανήλθε στο αίτημά του για νέα άδεια από τις φυλακές και απορρίφθηκε.

Συγκεκριμένα ζήτησε να περάσει εννέα ημέρες εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος και να φιλοξενηθεί στο σπίτι της συζύγου του.

Σήμερα , όπως μεταδίδει το e-thessalia.gr, το Πειθαρχικό Συμβούλιο των αγροτικών φυλακών Κασσαβέτειας προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα και το απέρριψε, κατά πλειοψηφία (2-1). Το θέμα θα παραπεμφθεί ξανά στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου.

Ο εκτελεστής της τρομοκρατικής οργάνωσης « 17 Νοέμβρη» κρατείται από τον Αύγουστο του 2018 στις φυλακές Κασσαβέτειας, ενώ συνολικά από την Κασσαβέτεια και τον Κορυδαλλό , έχει λάβει μέχρι τώρα άδεια συνολικά έξι φορές.

e-thessalia
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα για άδεια εννέα ημερών από τις φυλακές"

Βόμβα Αγγελή για Novartis: Ο Τσίπρας γνώριζε και περιμέναμε την εντολή του για την αποπομπή Τουλουπάκη

Ως μια «τρύπα στο νερό» χαρακτήρισε την διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ο αντιεισαγγελέας Διαφθοράς κ. Ιωάννης Αγγελής καταθέτοντας σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής προβαίνοντας παράλληλα σε αποκαλύψεις τόσο για την υπόθεση αυτή καθ’ αυτή, όσο και για την εισαγγελέα Διαφθοράς κα Ελένη Τουλουπάκη στην οποία επιτέθηκε με σφοδρότητα.

Ο κ. Αγγελής είπε χαρακτηριστικά πως «για να γίνει σωστά η έρευνα θα πρέπει η συγκεκριμένη να εκδιωχθεί από τη θέση της. Απορώ γιατί η παραμένει σε αυτή την υπόθεση. Από την πρώτη στιγμή λέω ότι αν θέλετε να βρείτε άκρη στην υπόθεση Novartis, διώξτε την κ. Τουλουπάκη. Είναι ανεπαρκής, το έλεγα πολύ πριν της ανανεώσουν τη θητεία. Το έγραψα σε υπόμνημά μου με στοιχεία. Απέκρυψαν όμως από το Συμβούλιο τα στοιχεία εναντίον της και ανανεώθηκε η θητεία».

Παράλληλα όμως επιτέθηκε και στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον πως γνώριζε τα πάντα για τη σκευωρία που είχε στηθεί και ότι για την αποπομπή της κας Τουλουπάκη «περιμέναμε εντολή του».

«Προκαλώ να μου δείξετε ένα αποδεικτικό στοιχείο»

Ο κ. Αγγελής ενώπιον των μελών της Επιτροπής υπογράμμισε επίσης πως από τις Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουμε πάρει ούτε το απειροελάχιστο νόμιμο στοιχείο. Όλα είναι παράνομα και στην υπόθεση Novartis έχει γίνει μια τρύπα στο νερό. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να πει ένα νόμιμο αποδεικτικό μέσο που έχουμε. Κανένα! Άρα, υπάρχει δόλος Τι προκύπτει από τα έγγραφα; Τα έγγραφα έχουν μόνο πληροφορίες μας όπως ξεκαθάρισαν από το FBI. Μας είπαν πως «δεν έχουμε ούτε ενδείξεις αλλά απλές πληροφορίες που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε».

Η κα Τουλουπάκη απέκρυπτε κάθε έγγραφο που λάμβανε και μου έφερε οκτώ έγγραφα χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου όταν τα ζήτησα. Αλλά τελικά κατάλαβα ότι μου απέκρυψε έγγραφα διότι ο κ. Τζουράς που είχε κάνει τις μεταφράσεις, μου έδωσε περισσότερες μεταφράσεις από τα συνολικά έγγραφα». Συνέχισε μάλιστα την επίθεση κατά της εισαγγελέως λέγοντας πως «η κα Τουλουπάκη αρνείται να δώσει έγγραφα και λέει ότι είναι απόρρητα διότι εάν τα δώσει θα αποδειχθεί ο δόλος της στην υπόθεση. Εγώ ξέρω τουλάχιστον δυο που δεν έχουν σταλεί στους κ. Σοφουλάκη και Ζάχαρη».

Ο διάλογος με τον άνθρωπο του FBI

Στη συνέχεια της απολογίας του ο κ. Αγγελής έκανε λόγο για έναν διάλογο που είχε με τον υπεύθυνο του αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών του FBI στην Αθήνα κ. Αριστείδη Παπαδάκο. «Ρώτησα ποσά έγγραφα εστάλησαν και δεν μου απάντησε. Αρνήθηκε να μου τα δώσει, όπως σημείωσε. Όσον αφορά την ευθύνη πολιτικών προσώπων μου είπε: δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, αλλά γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών και πως ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα έχει ενημερώσει και τον κ. Κοντονή και τον κ. Καλογήρου». Σημείωσε δε πως η κ. Τουλουπάκη του είχε ζητήσει να ψάξει λογαριασμούς Έλληνα πολιτικού που το παιδί του σπουδάζει στην Βοστόνη, πως ο Αμερικανός πρέσβης είχε ενημερώσει τους υπουργούς Δικαιοσύνης και ότι ο δικηγόρος που εμφανίζεται ως δικηγόρος μαρτύρων, απειλεί τους ίδιους τους μάρτυρες.

«Για την αποπομπή Τουλουπάκη απαιτούνταν η έγκριση Τσίπρα»

Παράλληλα κατέθεσε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Καλογήρου είχε συμφωνήσει με την αποπομπή της κας Τουλουπάκη αλλά θα έπρεπε να πάρει έγκριση επί τούτου και από τον τότε πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Είπε επί λέξει: «Ο κ. Καλογήρου συμφώνησε με την αποπομπή Τουλουπάκη αλλά μας είπε ότι πρώτα πρέπει να πάρει την έγκριση του “από επάνω”. Ποιος είναι ο από πάνω; Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Τζανακόπουλος διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό πως μια τέτοια αποπομπή θα ήταν καταστροφή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Περιμέναμε έγκριση από τον Τσίπρα για την αποπομπή της Τουλουπάκη που ποτέ δεν ήρθε. Η Παπασπύρου μας είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε δίλημμα: Να ακούσει το Ρασπούτιν και την στρατηγική των διώξεων και να κερδίσει τις εκλογές ή να διώξει την Τουλουπάκη; Η αντικατάσταση της Τουλουπακη τέθηκε στον πρωθυπουργό. Δεν το έκανε ποτέ ο Τσίπρας γιατί στην κυβέρνηση υπήρχαν δύο γραμμές: Μία του Ρασπούτιν που έλεγε ότι με αυτή την τακτική, να στηρίζουμε δηλαδή την Τουλουπάκη και με το σκάνδαλο με πολιτικούς θα πάρουμε επιπλέον 3%. Η δεύτερη γραμμή ήταν του Καλογήρου που έλεγε ότι θα καταστραφούμε».

Δεν κατονόμασε τον «Ρασπούτιν»

Αναφορικά με τον επονομαζόμενο «Ρασπούτιν» δεν τον κατονόμασε (αν και η κα Ράικου όσο και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς έχουν επισημάνει ότι πρόκειται για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη Δημήτρη Παπαγγελόπουλο), ο κ. Αγγελής είπε τα εξής: «Ο Ρασπούτιν είναι με το ένα του πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και με το άλλο στη ΝΔ. Αυτά είπε η κ. Δημητρίου. Ο Ρασπούτιν με την κ. Τουλουπάκη επικοινώνησε δια μέσω, όπως μου είπε η κ. Δημητρίου, εισαγγελέως πρωτοδικών. Εάν δεν είχα αντιδράσει θα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη τουλάχιστον κατά του κ. Λοβερδου του κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του κ. Σαλμά. Η Τουλουπάκη ήθελε να ασκήσει ποινική δίωξη πριν από τις εκλογές». Ζήτησε μάλιστα να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τις κύριες Δημητρίου και Παπασπύρου και τον πρώην Υπουργό Μιχάλη Καλόγηρου.

«Δεν εμπιστεύομαι την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου»

Ο μάρτυρας πιέστηκε αρκετές φορές από τους βουλευτές – μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής να κατονομάσει τον «Ρασπούτιν», αλλά εκείνος αρνήθηκε πεισματικά λέγοντας πως «το ξέρω το όνομα του τρίτου προσώπου, όμως δεν το λέω. Ήταν μέλος της κυβέρνησης και είχε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Δεν το λέω, γιατί δεν εμπιστεύομαι την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Το όνομα όμως το ξέρει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Εγώ έχω σηκώσει μεγάλος βάρος σ’ αυτή την υπόθεση. Άλλο βαρύτερο, δεν μπορώ να σηκώσω. Να σηκώσει ο καθένας το βάρος που του αναλογεί. Δεν θα αναλάβω εγώ τις ευθύνες ούτε της Δημητρίου, ούτε του υπουργού που έκανε αυτά. Εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν. Φοβάμαι ότι θα με ταράξει στις μηνύσεις. Η παρουσία τρίτου προσώπου φάνηκε από το ότι ήθελε να κάνει fast track δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων».

ΣΥΡΙΖΑ: Αποδεικνύεται περίτρανα ποιοι είναι οι σκευωροί

Μετά τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Αγγελή, ο ΣΥΡΙΖΑ σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους σχολιάζει πως «η πολυδιαφημιζόμενη κατάθεση όπου πάνω της στηρίχθηκε το αφήγημα της Ν.Δ. περί σκευωρίας γίνεται μπούμερανγκ για τους πραγματικούς σκευωρούς αυτής της υπόθεσης που θέλουν να ρίξουν σκοτάδι στο τεράστιο σκάνδαλο Novartis. Έτσι ο κ. Αγγελής μετά από επίμονες ερωτήσεις μελών της προανακριτικής παραδέχτηκε ότι στη συνάντηση της Βιέννης το FBI έδωσε λογαριασμό Έλληνα πολιτικού στην Ελβετία. Αρνήθηκε να κατονομάσει τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τονίζοντας μάλιστα ότι «εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν».

Παραδέχτηκε επίσης, ότι μόνο το 10% του σκανδάλου Novartis είναι πάνω από το «νερό» και παρότρυνε τα μέλη της προανακριτικής να ψάξουν να βρουν το υπόλοιπο 90%. Ομολόγησε δε τις συστάσεις του προς την εισαγγελέα Διαφθοράς να μην κάνει έρευνα στο σπίτι του κ. Στουρνάρα επειδή αυτός είναι αξιωματούχος. Πέρα από τις αλήθειες που αναγκάστηκε να πει, είπε και ένα προφανές ψέμα. Ότι ένας Υπουργός ή ένας Πρωθυπουργός μπορούσε να αντικαταστήσει μια εισαγγελέα όταν ο ίδιος ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός γνωρίζει ότι την κ. Τουλουπάκη την όρισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Επίσης, θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν έστειλε ποτέ σχετικές αναφορές».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβα Αγγελή για Novartis: Ο Τσίπρας γνώριζε και περιμέναμε την εντολή του για την αποπομπή Τουλουπάκη"

Γερμανός πρέσβης: Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Την πλήρη στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης εξέφρασε ο Γερμανός πρέσβης Ερνστ Ράιχελ, κατά την παράδοση του υλικού για τους πρόσφυγες που προσέφερε η χώρα του στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το πως συνδέονται οι εξελίξεις με την Τουρκία με το μεταναστευτικό ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας τόνισε:
«Είμαστε πλήρως, ευρωπαϊκά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Πιστεύω ότι και οι δύο χώρες έχουμε ισχυρό ενδιαφέρον να διατηρήσουμε το ζήτημα της εν λόγω συμφωνίας και του μεταναστευτικού όσο το δυνατόν πιο διακριτά. Χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό ζήτημα και θέλουμε η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να λειτουργήσει περισσότερο και καλύτερα στο μέλλον, μαζί με τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διαδικασία ασύλου. Δεν βλέπουμε θεμελιώδη σύνδεση μεταξύ των δύο ζητημάτων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασία του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος που παρέλαβε το υλικό, απάντησε:
«Είναι σταθερή μας πεποίθηση ότι το ζήτημα της μετανάστευσης και του προσφυγικού δεν είναι διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι, όμως, η ελληνοτουρκική διάσταση της ευρωτουρκικής Κοινής Δήλωσης του 2016. Η ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη, που πρώτα αισθάνεται η Ελλάδα, ρυθμίζονται από μια ευρωτουρκική συνεννόηση.
Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τον τρόπο που η Τουρκία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από αυτήν την Κοινή Δήλωση. Θέλουμε μια Τουρκία πολύ πιο αποτελεσματική στην καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών. Πιστεύουμε ότι έχει τις δυνατότητες να το κάνει, επομένως εάν κάτι λείπει αυτό είναι η πολιτική θέληση. Θα θέλαμε, επίσης, μεγαλύτερη, αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών μας, είτε του ελληνικού Λιμενικού και του τουρκικού, είτε της Ελληνικής Αστυνομίας και της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής. Λυπάμαι που θα πω ότι η ανταπόκριση των τουρκικών αρχών που ανέφερα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με αυτή που θα μπορούσαμε να έχουμε. Ξέρετε ότι έχω προσωπικά συναντήσει δύο φορές μέσα σε τέσσερις μήνες τους Τούρκους συνομιλητές μου. Είτε τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σοϊλού, είτε τον Αναπληρωτή Υπουργό του, είτε τον Υφυπουργό Εξωτερικών, που ασχολείται με αυτά τα θέματα. Και τις δύο φορές η πρωτοβουλία προήλθε από την Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί, λοιπόν, να κατηγορήσει τη χώρα μας ότι έχουμε έλλειμμα καλής θέλησης. Η Τουρκία πρέπει να το αξιολογήσει αυτό. Μέχρι τώρα, όμως, η πεποίθηση που έχουμε είναι ότι, δυστυχώς, η Τουρκία έχει εντάξει το μεταναστευτικό στην ευρύτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της επιδίωξη, που έχει να κάνει με στόχους εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό δεν πρέπει να γίνεται.

Καλωσορίζω την αλληλεγγύη που έδωσε ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα στο θέμα των ημερών, που είναι η άκυρη αυτή συμφωνία μεταξύ, θα έλεγα, Άγκυρας και Τρίπολης για τα θέματα της ΑΟΖ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανός πρέσβης: Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης"

Άστραψε και βρόντηξε ο Τραμπ για την καθαίρεσή του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε σήμερα «γελοίο» το κατηγορητήριο που ανακοίνωσαν οι Δημοκρατικοί σε βάρος του, στο πλαίσιο της διαδικασίας παραπομπής του.

«Ο Τζέρι Νάντλερ (ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων) μόλις είπε ότι εγώ “άσκησα πιέσεις στην Ουκρανία με στόχο να παρέμβω στις εκλογές του 2020″». Γελοίο, γνωρίζει ότι δεν είναι αλήθεια» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter, όπου κατήγγειλε εκ νέου ένα «κυνήγι μαγισσών».
Με αυτό το tweet, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αντέδρασε στην ανακοίνωση εκ μέρους των επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο των δύο κατηγοριών σε βάρος του: κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Νωρίτερα, οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν σήμερα επισήμως δύο κατηγορίες εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και για παρεμπόδιση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.
Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει επί των κατηγοριών αυτών την ερχόμενη εβδομάδα. Το σώμα, το οποίο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπερψηφίσει την παραπομπή του ρεπουμπλικανού προέδρου, δημιουργώντας το πλαίσιο για μια δραματική δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, η οποία είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να καθαιρεθεί, αφού η Γερουσία, η οποία θα τον δικάσει, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς που έχουν σε μεγάλο βαθμό συνασπισθεί γύρω του.

Από την άλλη, η παραπομπή του μπορεί να επιδράσει στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τζέρολντ Νάντλερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο το Σύνταγμα των ΗΠΑ, υπονόμευσε την ακεραιότητα των εκλογών του 2020 και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
«Ουδείς, ούτε καν ο πρόεδρος, είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε ο Νάντλερ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Άστραψε και βρόντηξε ο Τραμπ για την καθαίρεσή του"

Ανάκληση δημοφιλών φαρμάκων για τον διαβήτη λόγω καρκινογόνου ουσίας

Οι υγειονομικές αρχές της Σιγκαπούρης εξέδωσαν οδηγία απόσυρσης σκευασμάτων μετφορμίνης που χορηγούνται για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, καθώς εντοπίστηκε η πρόσμιξη N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) η οποία ταξινομείται ως δυνητικά καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο

Σε ανάκληση σκευασμάτων με δραστική ουσία την μετφορμίνη προχώρησαν οι υγειονομικές αρχές της Σιγκαπούρης καθώς ανιχνεύθηκε η πρόσμιξη N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) η οποία ταξινομείται ως δυνητικά καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο, βάσει μελετών σε ζώα.

Η NDMA υπενθυμίζεται ότι προσφάτως έγινε η αιτία για την απόσυρση από τα ράφια των φαρμακείων σε Ελλάδα, Ευρώπη και ανά τον κόσμο, σκευασμάτων ρανιτιδίνης, μεταξύ των οποίων και το ευρέως γνωστό Zantac.

Τώρα λοιπόν οι υγειονομικές αρχές της Σιγκαπούρης εξέδωσαν οδηγία απόσυρσης των σκευασμάτων μετφορμίνης που χορηγούνται για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Έχουν ανακληθεί ήδη 46 σκευάσματα μετφορμίνης λόγω της N-νιτροζοδιμεθυλαμίνης (NDMA), η οποία έχει ταξινομηθεί ως δυνητικά καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο, βάσει μελετών σε ζώα και σύμφωνα με την Straits Times τα ανακληθέντα σκευάσματα είναι τα: Glucient XR (500 mg) και Meijumet μακράς δράσης (750 mg και 1.000 mg).

Η μετφορμίνη ως αντιδιαβητικός παράγοντας είναι ιδιαίτερος αποτελεσματικός (βοηθώντας τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη για να εξισορροπήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα) αλλά και οικονομικά προσιτό φάρμακο, γεγονός που την καθιστά από τα πλέον συνταγογραφούμενα αντιδιαβητικά σκευάσματα. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα η μετφορμίνη εμπεριέχεται σε περισσότερα από 50 σκευάσματα, μόνη της ή συνδυαστικά με άλλες δραστικές ουσίες.

Ο νέος υγειονομικός «συναγερμός» λόγω παρουσίας της NDMA στα δημοφιλή αυτά σκευάσματα έχει ήδη κινητοποιήσει εκτός από τις αρχές της Σιγκαπούρης και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου που εξετάζει το ενδεχόμενο της ανάληψης ανάλογης προληπτικής δράσης, δηλαδή ανάκλησης φαρμάκων μετφορμίνης που κυκλοφορούν στη βρετανική αγορά.

Επίσης, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο αντίστοιχος φορέας του Καναδά (Health Canada) αλλά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχουν διατάξει σχετική έρευνα για τις περιοχές ευθύνης τους. Εν τω μεταξύ οι ασθενείς που λαμβάνουν μετφορμίνη καλούνται να συνεχίσουν τη θεραπεία τους όπως συνήθως και να μην κάνουν καμιά μεταβολή.

«Δεδομένου ότι τα σκευάσματα μετφορμίνης είναι διαθέσιμα εντός και εκτός Ευρώπης ο Βρετανικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σε στενή συνεργασία με τον ΕΜΑ και άλλες ρυθμιστικές αρχές για να καθοριστεί η ανάγκη περαιτέρω δράσεων εάν αυτό κριθεί απαραίτητο ενώ θα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους ασθενείς επί του θέματος, καθώς η ανεπαρκής αντιμετώπιση του διαβήτη εγκυμονεί ουσιαστικούς κινδύνους υγείας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των βρετανικών υγειονομικών αρχών.

Ενώ η Janet Woodcock, διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης Φαρμάκων του FDA σε δήλωσή της αναφέρει ότι «ο FDA ερευνά κατά πόσο η μετφορμίνη που κυκλοφορεί στην αγορά των ΗΠΑ περιέχει NDMA και κατά πόσο είναι πάνω από το ημερήσιο όριο ασφαλείας των 96 νανογραμμαρίων. Ο Οργανισμός θα συστήσει ανακλήσεις προϊόντων αν εντοπιστούν υψηλές συγκεντρώσεις NDMA στα επίμαχα σκευάσματα».

ygeiamou
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση δημοφιλών φαρμάκων για τον διαβήτη λόγω καρκινογόνου ουσίας"

ΣΔΟΕ: Παράνομο εργαστήριο επεξεργασίας κάνναβης στον Κουβαρά Αττικής

Μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένες ενέργειες κλιμάκιο υπαλλήλων του Τμήματος Ελέγχου Κανόνων Διακίνησης, Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών της Ε.Δ. Σ.Δ.Ο.Ε Αττικής, σε συνεργασία με υπαλλήλους του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υπηρεσίας, εντόπισαν βιομηχανική εγκατάσταση έκτασης 600 τ.μ στην θέση Σπιθάριζα της περιοχής του Κουβαρά Αττικής, η οποία είχε μετατραπεί σε πλήρως εξοπλισμένο και εν πλήρη λειτουργία εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας εμπλουτισμένης κάνναβης (skunk).

Κατόπιν επέμβασης που πραγματοποιήθηκε μεσημβρινές ώρες της 5/12/2019 βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 597 δενδρύλλια κάνναβης σε αρχικά στάδια ανάπτυξης, καθώς και εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας υψηλού επαγγελματικού επιπέδου, όπως φωτιστικά με αντίστοιχους λαμπτήρες, κατάλληλους για υδροπονική καλλιέργεια, ανεμιστήρες, αντλία νερού, αφυγραντήρες, ροοστάτες, σύστημα εξαερισμού, τσουβάλια με φυτόχωμα, μηχάνημα κοπής και συσκευασίας κάνναβης κ.α.

Συνελήφθη ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής 37 ετών, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επέμβασης βρισκόταν εντός της εγκατάστασης και προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης, ενώ αναζητούνται αλλά δύο άτομα, ένα αλβανικής καταγωγής και ένας Έλληνας υπήκοος στο όνομα του οποίου είχε εκμισθωθεί ο χώρος.

Επίσης, κατασχέθηκε ένα αυτοκίνητο Ι.Χ, το οποίο ανήκει στον αναζητούμενο υπήκοο Αλβανίας.

Ο συλληφθείς, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2010 για ληστείες σε πολυετή κάθειρξη, είχε αποφυλακιστεί και απελαθεί το 2016 και είχε επιστρέψει στην Ελλάδα παρανόμως, οδηγήθηκε με την σχηματισθείσα δικογραφία στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΔΟΕ: Παράνομο εργαστήριο επεξεργασίας κάνναβης στον Κουβαρά Αττικής"

Τουρκία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, μποϊκοτάρουν το Βραβείο Νόμπελ

Μετά από αίτημα του Κοσσυφοπεδίου, η Βόρεια Μακεδονία αποφάσισε να μποϋκοτάρει τη τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον αυστριακό συγγραφέα Πέτερ Χάντκε, με τη δικαιολογία ότι υπήρξε υποστηρικτής του πρώην προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Οι πληροφορίες έρχονται από τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Μπεχγιέτ Πατσόλι , ο οποίος ήταν ο πρώτος που ζήτησε μποϋκοτάζ στην τελετή απονομής, μετά τη δεύτερη δήλωση του Χάντκε με την οποία αρνήθηκε το περασμένο Σάββατο τη ‘σφαγή στη Σρεμπένιτσα’.

«Σας ευχαριστώ Νίκολα Ντιμίτροφ για το μποϊκοτάζ της τελετής του βραβείου Νόμπελ» ήταν η αντίδραση του Πατσόλι προς τα Σκόπια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσακάι, έγραψε στο Twitter ότι «οι θηριωδίες του πολέμου κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δεν πρέπει να ανταμειφθούν» .

Επίσης, η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στην απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019 στον Πέτερ Χάντκε, γιατί αρνήθηκε την γενοκτονία των μουσουλμάνων στη Βοσνία το 1995.

Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία, δεν θα συμμετάσχει στην τελετή του βραβείου Νόμπελ.

Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε τη σουηδική ακαδημία ως ένα ίδρυμα που ενεργεί πολιτικά και ιδεολογικά…

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, μποϊκοτάρουν το Βραβείο Νόμπελ"

Νέο ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε σύνορα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος διεμήνυσε προς την Τουρκία ότι «η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει» και ότι «με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως προς τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναφερόμενος στο λεγόμενο «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, επανέλαβε ότι «είναι διάτρητο, θεσμικώς ανυπόστατο και γιατί παραβιάζει, με προκλητικό μάλιστα τρόπο, τις ίδιες τις βάσεις του Δικαίου της Θάλασσας κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982, αλλά και γιατί η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει την παραμικρή νομιμοποίηση να υπογράψει και να συνάψει ένα μνημόνιο αυτής της μορφής».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι τόσο συνεπής ως προς την τήρηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, ώστε ακόμη και τα εθνικά της θέματα, κατ’ εξοχήν δε εκείνα που αφορούν τις σχέσεις της με τη γείτονα Τουρκία, τα υπερασπίζεται αποκλειστικώς και μόνο στη βάση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Κεκτημένου, συνακόλουθα δε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ευνοεί και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, βεβαίως υπό τον απαράβατο όρο του εκ μέρους της πλήρους σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Δυστυχώς, η ίδια η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκαλύπτως το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.


Αναφερόμενος σε απτά δείγματα γραφής αυτής της συμπεριφοράς της, έκανε λόγο για τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, καθώς και για τη στάση της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, η οποία, εκτός από το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ανθρωπισμού και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, παραβιάζει και τη σχετική συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως προς το Κυπριακό υπογράμμισε ότι πρόκειται για διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, σημειώνοντας: «Είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, δοθέντος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, αυτό σημαίνει ότι η λύση του Κυπριακού είναι νοητή μόνον υπό όρους ομοσπονδίας -και όχι συνομοσπονδίας- με πλήρη σεβασμό τής -κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο- κυριαρχίας της, που αποκλείει, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής στο έδαφός της και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Ευχαρίστησε δε τη Σερβία για τη διαχρονική συμπαράστασή της στην επίλυση του Κυπριακού, υπό τους ως άνω δίκαιους όρους.
Απευθυνόμενος στον Αλεξάντρ Βούτσιτς, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα εμπράκτως και σταθερά, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για τη θερμή υποδοχή και τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, τόνισε ότι η χώρα του θα υποστηρίζει πάντοτε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι η Σερβία έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Θα υποστηρίζουμε πάντοτε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και η στάση μας αυτή θα παραμείνει αμετάβλητη και στο μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσιτς. Αναφερόμενος, τέλος, στο «μνημόνιο» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας υπογράμμισε ότι «η Σερβία θα υποστηρίζει πάντοτε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, κάτι το οποίο ισχύει και για την Κύπρο».
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε σύνορα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ"

TAZ: Η Τουρκία «διέπραξε πραξικόπημα» με τη Λιβύη

Ο γερμανικός τύπος συνεχίζει να σχολιάζει τις πτυχές και τις συνέπειες της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης. Στα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού εστιάζει η Handelsblatt.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται σε ρεπορτάζ στα μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, τα οποία αναμένεται να ισχύσουν με το νέο έτος. «Για κάθε παιδί που θα έρθει στον κόσμο από το 2020 θα λαμβάνει από τον κρατικό οργανισμό προνοιακών επιδομάτων ΟΠΕΚΑ 1500 ευρώ, αμέσως μετά τη γέννησή του. Επιπλέον 500 ευρώ θα καταβάλλονται μετά από έξι μήνες. Αυτό προκύπτει από νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα περάσει από το Κοινοβούλιο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων».
Συνέπεια της κρίσης η αύξηση της υπογεννητικότητας
Παρά το ότι η χώρα ανακάμπτει, η μείωση των γεννήσεων συνεχίζεται
Παρά το ότι η χώρα ανακάμπτει, η μείωση των γεννήσεων συνεχίζεται
Όπως σημειώνει η Handelsblatt «η κυβέρνηση υπόσχεται «μη γραφειοκρατικές διαδικασίες» παραθέτοντας στη συνέχεια τις βασικές παραμέτρους του νομοσχεδίου. «Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία έχουν τη λιγότερο ευνοϊκή δημογραφική εξέλιξη. Σε διεθνές επίπεδο σε χειρότερη θέση βρίσκεται μόνο η Ιαπωνία. Από το 2011 ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώνεται – για πρώτη φορά μετά το τέλος Β' Παγκοσμίου Πολέμου», γράφει η Handelsblatt. Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ «η μείωση του πληθυσμού έχει δραματικές συνέπειες στην αγορά εργασίας και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης», ενώ «το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 65 ετών σήμερα αποτελεί το ένα πέμπτο του συνόλου και μέχρι το 2050 θα αυξηθεί στο ένα τρίτο (…) H μείωση του πληθυσμού αποτελεί συνέπεια της κρίσης (…) Πολλά ζευγάρια δεν έκαναν παιδιά τα χρόνια της κρίσης λόγω ανεργίας ή οικονομικών προβλημάτων».
Σε άλλο σημείο παρατηρεί: «Παρά το ότι η χώρα ανακάμπτει από την κρίση και η οικονομία αναπτύσσεται από το 2017, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η μείωση των γεννήσεων έχει σταματήσει. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ερευνητικού ινστιτούτου ΕΚΚΕ ο πληθυσμός της Ελλάδα θα μειωθεί τα επόμενα 12 χρόνια κατά 770.000 άτομα». Αντίστοιχα αρνητικές και ανησυχητικές είναι τα στοιχεία του ΔΝΤ για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας βάσει των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων, παρατηρεί η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι: «Και οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ δεν μπορούν να αδιαφορήσουν για τη μείωση του πληθυσμού, διότι εγείρει προβλήματα και για τη βιωσιμότητα του χρέους». Σύμφωνα με τη Handelsblatt, για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση Μητσοτάκη επισπεύδει τα μέτρα.
Ελληνοτουρκική ένταση όπως τη δεκαετία του '80
Η επίμαχη περιοχή τουρκικών διεκδικήσεων
Η επίμαχη περιοχή τουρκικών διεκδικήσεων
Στη νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο αναφέρεται η Tageszeitung. «Μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, υπάρχει η απειλή ένοπλης σύγκρουσης» γράφει η TAZ κάνοντας αναφορά σε δηλώσεις των τελευταίων ημερών. Μετά τις ενέργειες της Τουρκίας για αναζήτηση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως παρατηρεί η TAZ, «η Τουρκία τώρα διέπραξε ένα πραγματικό πραξικόπημα και διαπραγματεύθηκε με την αδύναμη, αλλά αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Τρίπολης μια κοινή αποκλειστική οικονομική ζώνη που απλώνεται στη Μεσόγειο. Επεκτείνεται μεταξύ της Κρήτης στα δυτικά, της Κύπρου στα ανατολικά, τις τουρκικές ακτές στα βόρεια και στα λιβυκά παράλια στα νοτιοδυτικά. Ο Ερντογάν θέλει να σπάσει την απομόνωση της Τουρκίας στη Μεσόγειο και κυρίως να σταματήσει τα ελληνικά σχέδια, τα οποία διεκδικούν την περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης».
Η ΤΑΖ στη συνέχεια παρατηρεί αναφορικά με το πώς παρουσιάζεται το όλο θέμα στα τουρκικά και ελληνικά ΜΜΕ: «Ενώ στην τουρκική δημόσια σφαίρα πρόκειται για ένα θέμα μεταξύ άλλων, στα ελληνικά μέσα είναι το κυρίαρχο θέμα. Οι μνήμες πάνε πίσω στη δεκαετία του 80, όταν σε διαμάχη για τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο έφτασαν τις δύο χώρες σχεδόν στα πρόθυρα μια ανοιχτής πολεμικής σύρραξης». Τέλος η TAZ αναφέρεται και στην Κύπρο, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, παρατηρώντας όμως ότι «πιο αρμόδιο θα ήταν ίσως το Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Φοιτητές μαζεύουν χρήματα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα
Xρήματα και βοήθεια για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά μαζεύουν 20 φοιτητές του Βερολίνου
Xρήματα και βοήθεια για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά μαζεύουν 20 φοιτητές του Βερολίνου
Σε μια πρωτοβουλία φοιτητών από πανεπιστήμια του Βερολίνου και του Πότσνταμ, που στόχο έχει να μαζέψει χρήματα για τους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου αναφέρεται επίσης η TAZ. «Θέλουμε να βοηθήσουμε έμπρακτα τους ανθρώπους που διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου. Αλλά θέλουμε επίσης να αναδείξουμε και τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί» αναφέρει η νεαρή φοιτήτρια Σαντία Καλίντ, που συμμετέχει στη δράση. Η ίδια δεν μιλάει μόνο θεωρητικά για το προσφυγικό, αλλά είδε από κοντά το δράμα των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής, όταν ταξίδεψε στη Λέσβο με μια ανθρωπιστική οργάνωση.
«Είναι πολύ απογοητευτικό να παρακολουθείς την κατάσταση» αναφέρει και η Χέβερ, που έχει επίσης επισκεφθεί ελληνικά προσφυγικά κέντρα και τώρα μαζεύει χρήματα στο Βερολίνο για τους πρόσφυγες. «Είπαμε: Ας κάνουμε απλώς κάτι, κάτι που θα αποδώσει» αναφέρει η Χέβερ. Μέσα σε τρεις εβδομάδες σχεδόν 20 φοιτητές και φοιτήτριες ένωσαν τις δυνάμεις τους, άρχισαν να αναζητούν δωρεές και χορηγίες και να ψάχνουν τρόπο να μεταφέρουν όσα μαζέψουν για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η TAZ η δράση συνεχίζεται ακόμη αυτές τις μέρες στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου, στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "TAZ: Η Τουρκία «διέπραξε πραξικόπημα» με τη Λιβύη"

Μεταναστευτικό: Η Γερμανία έστειλε στην Ελλάδα 55 φορτηγά με υλικό αξίας 1,56 εκατ. ευρώ

Την έμπρακτη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα δείχνει η Γερμανία με συγκεκριμένες δράσεις για την φιλοξενία των προσφύγων με την παροχή υλικού αξίας 1,56 εκατ. ευρώ. Η βοήθεια αυτή παρέχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του Ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών κ. Ζέεχοφερ στις αρχές Οκτωβρίου καθώς και των επισκέψεων υψηλόβαθμων στελεχών του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών και άλλων υπηρεσιών της αρμοδιότητάς του στην Αθήνα. Στη διάρκεια των επισκέψεων αυτών διερευνήθηκαν διάφορες προτάσεις της γερμανικής πλευράς για παροχή βοήθειας στη διαχείριση του προσφυγικού. Με την αποστολή του εν λόγω υλικού υλοποιήθηκε, όπως σημειώνουν κύκλοι από την Γερμανία, με εξαιρετική ταχύτητα μια άμεση υπόσχεση του Ομοσπονδιακού υπουργού κ. Ζέεχοφερ.

Τις τελευταίες ημέρες έφθασαν στην Αθήνα συνολικά 55 φορτηγά με υλικό που προορίζεται για τη άμεση στήριξη των ελληνικών αρχών στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Η Γερμανία αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα στο θέμα της πρακτικής διαχείρισης του προσφυγικού. Η άμεση αυτή βοήθεια συμπληρώνει την κοινή στάση Ελλάδας και Γερμανίας υπέρ ενός πιο δίκαιου συστήματος ασύλου στην ΕΕ, αλλά και την στήριξη που παρέχει η Γερμανία για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Το εν λόγω άμεσο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει είδη ύπνου συνολικής αξίας 1,56 εκ. ευρώ για 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες: 5.000 κουκέτες 9.988 στρώματα 30.620 σετ κλινοσκεπασμάτων (μαξιλάρια, σεντόνια, παπλωματοθήκες) 864 μαξιλάρια 750 ζεστές κουβέρτες 9.330 σετ μαξιλαριών με ζεστές κουβέρτες 7.000 κουβέρτες μιας χρήσης.

Η βοήθεια αυτή παρέχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του Ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών κ. Ζέεχοφερ στις 4 Οκτωβρίου καθώς και των επισκέψεων υψηλόβαθμων στελεχών του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών και άλλων υπηρεσιών της αρμοδιότητάς του στην Αθήνα. Στη διάρκεια των επισκέψεων αυτών διερευνήθηκαν διάφορες προτάσεις της γερμανικής πλευράς για παροχή βοήθειας στη διαχείριση του προσφυγικού. Με την αποστολή του εν λόγω υλικού υλοποιήθηκε με εξαιρετική ταχύτητα μια άμεση υπόσχεση του Ομοσπονδιακού υπουργού κ. Ζέεχοφερ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό: Η Γερμανία έστειλε στην Ελλάδα 55 φορτηγά με υλικό αξίας 1,56 εκατ. ευρώ"

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Συνεδριάζει από το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο συγκαλείται με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Ο κ. Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας - Λιβύης και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Στο ΕΣΕΠ συμμετέχουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετέχουν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής"

Ε.Ε.: Έρχεται βαρύς λογαριασμός για τα παλιά αυτοκίνητα

Οικονομική “βόμβα” θα είναι σύντομα τα παλιά αυτοκίνητα, με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αρχή θα γίνει με τα επόμενα τέλη κυκλοφορίας…

Ακριβότερα θα είναι τα Τέλη Κυκλοφορίας για τους κατόχους παλαιών αυτοκινήτων από το 2021 καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι αλλαγές που προγραμματίζονται θα έχουν στόχο την ανανέωση του παλαιού στόλου των οχημάτων και σύμφωνα με τις οδηγίες-εντολές της ΕΕ.

Τα Τέλη θα είναι η πρώτη επιβάρυνση καθώς η ΕΕ προωθεί μία σειρά μέτρων από το 2020 ωστε να δημιουργήσει έντονα οικονομικά αντικίνητρα στο να κρατάνε οι κάτοχοί τους αυτά τα πιο ρυπογόνα οχήματα…

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός για τα Τέλη στο “Εθνος”: «Το σύστηµα των Τελών Κυκλοφορίας χρήζει βελτιώσεων. Πρέπει να ενσωµατωθούν οι απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νοµοθεσίας αναφορικά µε τους εκποµπές ρύπων, ενώ πρέπει να γίνει και δικαιότερο για τους κατόχους αυτοκινήτων, λαµβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια. Κάθε αλλαγή θα κινείται προς την κατεύθυνση δικαιότερης κατανοµής της επιβάρυνσης στους κατόχους αυτοκινήτων αλλά και του στόχου ανανέωσης του παλαιού στόλου αυτοκινήτων που κυκλοφορεί στη χώρα µας.

Επιδιώκουµε οι αποφάσεις µας να είναι αποτέλεσµα σωστής αξιολόγησης της υφιστάµενης κατάστασης αλλά και ορθής εκτίµησης των επιπτώσεων των όποιων αλλαγών. Ως εκ τούτου, όταν είµαστε έτοιµοι θα προχωρήσουµε στις αποφάσεις µας». Αρχικά κάνει λόγο για το WLTP που έχουμε δημοσιεύσει από το καλοκαίρι του 2019 καθώς η Ελλάδα έπρεπε να το εφαρμόσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 αλλά τελικά η ισχύς του παρατάθηκε για την 1η Μαρτίου 2020.

Οπότε το οικονομικό επιτελείο θα είχε αρκετό χρόνο στην διάθεσή του για να αλλάξει τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2021. Επίσης ο Υπουργός ξεκαθαρίζει πως θα γίνει δικαιότερη κατανομή της επιβάρυνσης αλλά και του στόχου ανανέωσης του παλαιού στόλου αυτοκινήτων.

Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς η δικαιότερη επιβάρυνση θα γίνει σε συνδυασμό με το στόχο της ανανέωσης των παλαιών αυτοκινήτων οπότε στα παλαιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα τα Τέλη Κυκλοφορίας θα αυξηθούν ενώ στα καινούρια με χαμηλές εκπομπές ρύπων θα μειωθούν ενώ αντίθετα και τα νέα αλλά ρυπογόνα μοντέλα το κόστος χρήσης θα αυξηθεί…

Μένει να δούμε τα κίνητρα που θα αποφασιστούν να δοθούν στα λεγόμενα «καθαρά» αυτοκίνητα και ποιο θα είναι το όφελος για τους καταναλωτές.

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Ε.Ε.: Έρχεται βαρύς λογαριασμός για τα παλιά αυτοκίνητα"

Αυτές είναι οι δύο επιστολές που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Χθες το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε - για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» - δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.
Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.
Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη, όπως είπε, αποδίδουν καρπούς.
Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, όπως είπε, ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματαμ ενώ το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τέλος, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ, που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (Ursula Von Der Leyen), έπειτα από παρέμβαση του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, για την τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα για την ευρωπαϊκή στήριξη: «Είμαστε», τόνισε η κ. Ντερ Λάιεν «με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία».


«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, «είναι ένα θέμα εθνικό, που έχει να κάνει με την προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, ο κ. Πέτσας απάντησε πως η συνάντηση της 7ης Ιανουαρίου θα έχει μία ευρύτερη ατζέντα. «Δεν έχει να κάνει μόνο με τα εθνικά θέματα. Έχει να κάνει με ένα ευρύτερο πλέγμα που θα χαρακτηριστεί και από την αντιπροσωπεία που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες για αστυνομική βία κατά πολιτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι α λα κάρτ, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ που κατάφερε, όπως σημείωσε, οι δύο διαδηλώσεις να κυλήσουν με τρόπο υποδειγματικό. «Καταδικάζουμε κάθε αυθαιρεσία από κρατικό όργανο», επισήμανε για να συμπληρώσει πως η ελληνική πολιτεία έχει μία συνέχεια. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τα μέσα του 2017 μέχρι το τέλος του 2018 η αρμόδια επιτροπή διερεύνησε 262 περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Δεν ανακαλύπτουμε τώρα την αυθαιρεσία. Η ΕΛΑΣ ήδη έχει καλέσει τους πολίτες να πουν τις καταγγελίες τους. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι α λα κάρτ», υπογράμμισε.
Τέλος, για το μεταναστευτικό ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ελέγξει τις ροές στον Έβρο.
Αναφερόμενος στο θέμα των μεταρρυθμίσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει θέσει σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο η ιδιοκτησία του οποίου, όπως είπε, ανήκει στην Ελλάδα, δεν επιβάλλεται έξωθεν.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα έως το τέλος του χρόνου, η Βουλή των Ελλήνων θα έχει ψηφίσει 32 νομοσχέδια και το νέο Σύνταγμα.
«Πρόκειται για πρωτοφανές και εξόχως αποδοτικό κυβερνητικό έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί ο χρόνος είναι χρήμα. Και οι Έλληνες δεν μπορούν να περιμένουν» τόνισε, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο αυτό, διανύουμε μια «εβδομάδα μεταρρυθμίσεων» για τη δημοκρατία, την οικονομία και την εθνική 'Αμυνα.
Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως σήμερα (Τρίτη), γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψηφοφορία διυπουργικού νομοσχεδίου με επείγουσες διατάξεις.
«Αντί της πεπατημένης του παρελθόντος, δηλαδή με κατάθεση βροχής τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, επιλέξαμε έναν καθαρό δρόμο με σεβασμό στη Βουλή, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις επείγουσες διατάξεις.
Ανάμεσα στα άλλα με το νομοσχέδιο αυτό:
- Παρατείνεται το πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας κατά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι και 30 Απριλίου 2020.
- Παρατείνεται για πέντε μήνες, έως την 31η Μαΐου 2020, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την οριστική υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε 120 δόσεις.
- Δίνεται και στους παρόχους υγείας το δικαίωμα ένταξης σε ρύθμιση αποπληρωμής 120 δόσεων του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) έτους 2019.
- Συνιστώνται 800 θέσεις Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου και ρυθμίζονται βασικά ζητήματα αυτής της κατηγορίας ένστολου προσωπικού για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.
- Προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».
Αύριο (Τετάρτη), θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η τελική συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που δίνει στους εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
Θα πρόκειται, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, για μια κορυφαία θεσμική τομή και δείγμα ωριμότητας του πολιτικού συστήματος της χώρας, που κάνει πράξη την πρόνοια του Συντάγματος, έστω και με περίπου μισό αιώνα καθυστέρηση.
Μεθαύριο (Πέμπτη), στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά το σχέδιο «Ηρακλής». Στόχος του σχεδίου είναι, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, να δώσει μια βαθιά ανάσα στις τράπεζες, καθώς θα απαλλάξει τους ισολογισμούς τους από κόκκινα δάνεια, ύψους περίπου τριάντα δισ. ευρώ, δηλαδή από το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Παράλληλα, πρόσθεσε πως θα συμβάλει, επίσης, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το σχέδιο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά τους με τρόπο που δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό Προϋπολογισμό. Όπως ανέφερε, επίσης, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή εγγυήσεων, οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας που θα ψηφιστεί στη Βουλή την Παρασκευή και που αφορά πρωτίστως την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και της αμυντικής μας βιομηχανίας. Περιλαμβάνει τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και Μιράζ 2000, καθώς και τη συμφωνία για την παροχή «επιπλέον υλικών» (excess materials) για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων (τύπου 209 και 214) του Πολεμικού Ναυτικού.
«Με τις αποφάσεις αυτές αναβαθμίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεμπλοκάρονται προγράμματα που χρόνιζαν και ενισχύεται η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Εκτενή αναφορά έκανε και στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020 που, όπως εκτίμησε, σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον, καθώς ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση.
«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. Αποδεικνύει πως, ό,τι είπαμε, το κάνουμε. Ο προϋπολογισμός του 2020 κάνει την αρχή για κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης. Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία. Προβλέπει σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π., από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020. Οδηγεί έτσι το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δισ. ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό. Ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η "ευημερία για όλους" δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας» δήλωσε ο κ. Πέτσας.
Επίσης, ανακοίνωσε και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις επόμενες μέρες. Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει την πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιυ, σε γεύμα που παρατίθεται στη βρετανική Πρεσβεία προς τιμήν του διακεκριμένου καθηγητή και φιλέλληνα Ρόντρικ Μπίτον.
Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Hans Joachim Schellnhuber, ιδρυτή και επίτιμο διευθυντή του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ σχετικά με το κλίμα.
Ακολούθως, θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ για την προετοιμασία του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου 2020.
Το βράδυ, θα παρακαθίσει στο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αύριο (Τετάρτη), θα συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας και το μεσημέρι θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Σέρβο Πρόεδρο.
Το απόγευμα θα παραστεί στην εκδήλωση με τίτλο «Μια οικογένεια για κάθε παιδί: η νέα πολιτική για την Αναδοχή και την Υιοθεσία», που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Την Πέμπτη και Παρασκευή, 12 και 13 Δεκεμβρίου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το Σάββατο θα παραστεί στην έναρξη της συζήτησης για τον νέο Προϋπολογισμό στην Βουλή.
Τέλος, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου θα παραστεί σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.
Καταλήγοντας, ο κ. Πέτσας εξέφρασε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στις Ελληνίδες και στους Έλληνες που αυτό το Σαββατοκύριακο διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μας έκαναν περήφανους για ακόμα μια φορά.
Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια και στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο που θριάμβευσε στα φετινά Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Βερολίνο και αναδείχθηκε «Ευρωπαίος Σκηνοθέτης» της χρονιάς.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι δύο επιστολές που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news