facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Νέα καταγγελία ΣΟΚ για AstraZeneca: Nεκρή γυναίκα μετά τον εμβολιασμό

Ακόμη μια καταγγελία για το εμβόλιο της AstraZeneca είδε το φως της δημοσιότητας με έναν άνδρα να δηλώνει πως η 61χρονη μητέρα του πέθανε λίγα 24ωρα μετά τον εμβολιασμό της με το εν λόγω σκεύασμα.

Μιλώντας στο STAR, ο άνδρας ανέφερε ότι η μητέρα του είχε νικήσει τρεις φορές τον καρκίνο και πέθανε από ένα εμβόλιο. «Είναι κρίμα. Μια χαρά εργαζόταν, πήγαινε στη δουλειά της. Μου έχουν κοπεί τα γόνατα» είπε.

Η μητέρα του «έφυγε» στις 31 Μαρτίου, πέντε ημέρες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο είχε ακυρώσει ήδη μια φορά καθώς φοβόταν πιθανές παρενέργειες.

Το χρονικό

«Την ίδια μέρα της πέφτει το οξυγόνο. Την Κυριακή το πρωί ξύπνησε μια χαρά, το βράδυ της έφτασε το οξυγόνο στο  85.8. Τη Δευτέρα σηκώθηκε, πήγε στη δουλειά της. Ξαφνικά την Τετάρτη στις 5 το πρωί με ξυπνάει, είχε

δυσφορία. Μιλάγαμε ανά μισή ώρα, μίλησε με τον ογκολόγο της και της είπε καλό είναι να έρθεις στο νοσοκομείο να σε δει ένας πνευμονολόγος για να δουμε τι γίνεται» ανέφερε ο γιος της.

«Έκανε τεστ για κοροναϊό και βγήκε αρνητικό και η ακτινογραφία θώρακα ήταν καθαρή. Με πήρε τηλέφωνο ότι έρχεται σπίτι και μετά από λίγο την κάλεσα εγώ και δεν το σήκωνε. Ήταν στον καναπέ, είχε βάλει το οξυγόνο και είχε σβήσει ήδη» συνέχισε.

H γυναίκα είχε διαγνωστεί με θρομβοφιλία και έπαιρνε αντιπηκτικά φάρμακα. Πριν κάνει το εμβόλιο, είχε ενημερώσει τους γιατρούς της και τον ΕΟΔΥ.

«Ο γιατρός που της έκανε το εμβόλιο, έχει κάνει και κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ. Ο ογκολόγος της έχει ζητήσει ιστολογική και τοξικολογικές. Έχω και το χαρτί της νεκροψίας,που λέει πως πιθανόν έμφραγμα να είναι η αιτία» είπε τέλος.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα καταγγελία ΣΟΚ για AstraZeneca: Nεκρή γυναίκα μετά τον εμβολιασμό"

Το φράγμα του ενός εκατομμυρίου έσπασαν οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ευρώπη

Το φράγμα του ενός εκατομμυρίου θανάτων εξαιτίας κορωνοϊού ξεπέρασε η Ευρώπη, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι 52 χώρες και τα εδάφη της περιοχής (που φτάνουν ανατολικά έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία) καταγράφουν συνολικά τουλάχιστον 1.000.288 θανάτους (για 46.496.560 κρούσματα), μπροστά από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (832.577 θανάτους, 26.261.006 μολύνσεις), τις ΗΠΑ και τον Καναδά (585.428 θάνατοι, 32.269.104 κρούσματα), την Ασία (285.824 θάνατοι, 19.656.223 κρούσματα), την Μέση Ανατολή (119.104 θάνατοι, 7.011.552 κρούσματα), την Αφρική (115.779 θάνατοι, 4.354.663 κρούσματα) και την Ωκεανία (1.006 θάνατοι, 40.348 κρούσματα).

Σύμφωνα με τους τελευταίους διαθέσιμους απολογισμούς, σχεδόν έξι στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη καταγράφονται σε έξι χώρες: στο Ηνωμένο Βασίλειο (127.100 θάνατοι, 4.373.343 κρούσματα), στην Ιταλία (114.612 θάνατοι, 3.779.594 κρούσματα), στη Ρωσία (103.263 θάνατοι, 4.649.710 κρούσματα), στη Γαλλία (99.163 θάνατοι, 5.067.216 κρούσματα), στη Γερμανία (78.452 θάνατοι, 3.011.513 κρούσματα) και στην Ισπανία (76.525 θάνατοι, 3.370.256 κρούσματα).

Ωστόσο, οι τάσεις είναι αρκετά διαφορετικές σε αυτήν την ομάδα χωρών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από καταγραφή έως και 8.700 θανάτων σε μια εβδομάδα στα τέλη Ιανουαρίου, είδε την πανδημία να σημειώνει απότομη πτώση (238 θάνατοι τις τελευταίες επτά ημέρες).

Η χώρα εμβολιάζει μαζικά τον πληθυσμό της από τις αρχές Δεκεμβρίου: περίπου το 60% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Άλλες χώρες όπως η Ιταλία (3.200 θάνατοι από την περασμένη Τρίτη), η Ρωσία (2.500) ή η Γαλλία (2.200) αντιμετωπίζουν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο βασίζονται σε επίσημες πηγές που δημοσιεύονται καθημερινά από τις υγειονομικές αρχές κάθε χώρας.

Αποτελούν μερική εκτίμηση του πραγματικού αριθμού θανάτων, οι στατιστικές υπηρεσίες αρκετών χωρών έχουν καταλήξει εκ των υστέρων σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που οφείλονται στην Covid-19. Από τα τέλη Μαρτίου, η καμπύλη του αριθμού θανάτων έχει σταθεροποιηθεί.

Η Ευρώπη κατέγραψε 27.036 θανάτους την περασμένη εβδομάδα, κατά μέσο όρο 3.900 την ημέρα, στοιχεία πολύ χαμηλότερα από αυτά της θανατηφόρας εβδομάδας που καταγράφηκαν στην ήπειρο μεταξύ 14 και 20 Ιανουαρίου 2021, όποτε και σημειώθηκαν 40.178 θάνατοι ή περίπου 5.700 ημερησίως.

Σε αναλογία του πληθυσμού, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο στον κόσμο είναι ευρωπαϊκές: Η Τσεχία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, με 261 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, με την Ουγγαρία (245) και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (228) να ακολουθούν.

Οι θάνατοι που καταγράφηκαν στην Ευρώπη (900 εκατομμύρια κάτοικοι, ή ένα ένατο του παγκόσμιου πληθυσμού) αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο των 2,94 εκατομμυρίων θυμάτων της πανδημίας που καταγράφονται παγκοσμίως, για περισσότερα από 136 εκατομμύρια κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Το φράγμα του ενός εκατομμυρίου έσπασαν οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ευρώπη"

Φον ντερ Λάιεν σε Σαρλ Μισέλ: Δεν θα επιτρέψω να συμβεί ξανά ότι έγινε στην Άγκυρα

Αναστάτωση συνεχίζει να προκαλεί στην ηγεσία της ΕΕ το «sofagate», με την σεξιστική συμπεριφορά που επιφύλαξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή της,  μαζί με τον Σαρλ Μισέλ, στην Τουρκία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποίησαν την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντησή τους τη Δευτέρα, με το ζήτημα της συμπεριφοράς του Τούρκου Προέδρου να βρίσκεται στο επίκεντρο. Κοινοτική πηγή ανέφερε πως ύστερα από τη θύελλα αντιδράσεων, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε στον Σαρλ Μισέλ πως δε θα επιτρέψει ποτέ να ξανασυμβεί κατάσταση σαν αυτή της Άγκυρας.

Πριν από λίγες ημέρες, εκπρόσωπος της Φον ντερ Λάιεν είχε αναφέρει πως η πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην ουσία, κατά τη συνάντησή της με τον Ερντογάν, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει ό,τι συνέβη.

Την ίδια ώρα, το Politico αποκαλύπτει πως αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή μια ακόμα εικόνα εξευτελισμού της προέδρου της Κομισιόν από τον Ερντογάν, καθώς παρόμοιο σκηνικό είχε στηθεί και στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε. Ο διπλωματικός σύμβουλος της φον Ντερ Λάιεν, Φερνάντο Αντερσεν Γκιμαράες , μπήκε στην αίθουσα πριν από την έναρξη του επίσημου γεύματος και πείδε ότι είχαν τοποθετηθεί συνολικά 10 καρέκλες στο τραπέζι. Μόνο δύο από αυτές, που προορίζονταν για τον Σαρλ Μισέλ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν πλάτη διπλασίου μεγέθους από τις υπόλοιπες, ενώ δεν είχε προβλεφθεί καρέκλα για τον ίδιον.

Ο Γκιμαράες ζήτησε αμέσως από τους Τούρκους που ήταν υπεύθυνοι για την οργάνωση του γεύματος, να βάλουν άλλη μία «ψηλή καρέκλα» -για την πρόεδρο της Κομισιόν- και ακομα μία, κανονικών διαστάσεων για τον ίδιον. Η απαίτησή του έγινε δεκτή χωρίς πολλές συζητήσεις .

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φον ντερ Λάιεν σε Σαρλ Μισέλ: Δεν θα επιτρέψω να συμβεί ξανά ότι έγινε στην Άγκυρα"

Θετικός στον κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Καρπενησίου - Έλεγε ότι έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος ύστερα από διενέργεια rapid test.

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Καρπενησίου αναφέρει το εξής: «Κατόπιν πυρετού που εμφάνισε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 12/4, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας υποβλήθηκε σε rapid test, το οποίο ήταν θετικό».

«Ως εκ τούτου, θα μείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, ακολουθώντας τις υγειονομικές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών. Το διάστημα αυτό το γραφείο του Σεβασμιωτάτου θα παραμείνει κλειστό», προσθέτει.

Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου είχε κοινοποιήσει άρθρο του, στο οποίο υποστήριζε ότι έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης και μάλιστα ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν νοσήσει όχι μία, αλλά πολλές φορές.

Το άρθρο είναι το ακόλουθο::

Μαθηματικά και covid

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.Γεωργίου

Ως μαθητής Δημοτικού, πριν από μισό περίπου αιώνα, και αργότερα ως δάσκαλος, διδάχτηκα και δίδαξα την απλή μέθοδο των τριών.

Μεταφέροντας τη λογική αυτή στη σημερινή πραγματικότητα, κάνω την εξής σκέψη: καθημερινά, μέσω ΕΟΔΥ, γίνονται περίπου 50.000 τυχαία τεστ σε πανελλήνιο επίπεδο και βρίσκονται περίπου 3.000 θετικά. Κατ΄ αναλογία, αν στις 50.000 πολιτών οι 3.000 νοσούν, τότε στα 10.000.000 πληθυσμού θα πρέπει να έχουμε 600.000 θετικούς.

Αφήνω την περσινή άνοιξη και ξεκινώ από το φθινόπωρο. Αν καθημερινά βρίσκουμε 600.000 θετικούς, τότε πρέπει όλοι οι κάτοικοι της χώρας να έχουν νοσήσει όχι μία αλλά πολλές φορές.

Κάνω όμως μία άλλη πολύ πιο επιεική προσέγγιση. Από τον Οκτώβριο ως τώρα πέρασαν περίπου δώδεκα (12) 14/ήμερα. Αναφέρω το 14/ήμερο, γιατί θεωρείται ως χρόνος ασφαλείας για κάποιον που ασθένησε και πιθανόν να μην είχε συμπτώματα σοβαρά. Προσπερνώ το ότι οι μετρήσεις γίνονται κάθε μέρα και λέω κάθε 14/ήμερο. Αν οι θετικοί είναι 600.000 κάθε 14ήμερο, στα 12 γινόμαστε 7.200.000 θετικοί; Αυτή είναι μια πολύ επιεικής προσέγγιση. Άρα έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης. Προς τί λοιπόν ο καθημερινός πανικός;

Αν όμως ο πανικός είναι αληθινός, τότε η μαθηματική λογική δεν ισχύει! Τελικά, πού είναι η αλήθεια;

† Ο Καρπενησίου Γεώργιος

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θετικός στον κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Καρπενησίου - Έλεγε ότι έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης"

ΝΔ: «Αλλεπάλληλα αντικρουόμενα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα λεωφορεία»

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον τομεάρχη μεταφορών Νίκο Παππά εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις του περί δήθεν ακαταλληλότητας των νέων λεωφορείων που μπήκαν στον στόλο των αστικών συγκοινωνιών.

Όπως αναφέρει η ΝΔ, ο κ. Παππάς παρουσίασε μια φωτογραφία των λεωφορείων από την μια είσοδο τους όπου υπάρχει σκαλοπάτι, καταγγέλλοντας πως είναι ακατάλληλα για ΑΜΕΑ. Ωστόσο ο κ. Παππάς απέκρυψε πως η κεντρική είσοδος των λεωφορείων διαθέτει ράμπα για ΑμεΑ.

«Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Παππάς μετά την επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο έκανε λόγο και για δήθεν ακαταλληλότητα των νέων οχημάτων για χρήση από ΑμεΑ επισυνάπτοντας σχετική φωτογραφία από τη μία είσοδο των νέων λεωφορείων όπου υπάρχουν σκαλοπάτια. Απλώς «ξέχασε» να επισυνάψει φωτογραφία της δεύτερης εισόδου των ίδιων λεωφορείων που έχει ράμπα για ΑΜΕΑ. Επισυνάπτεται το σχετικό tweet του κ. Καραμανλή» επισημαίνει η ΝΔ.

«Συνεχίζοντας το καθημερινό Κουμουνδούρειο σώου χυδαιότητας, καταστροφολογίας και fake news, το πρωί ο κ. Παππάς επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο δηλώνοντας πως όλα, δηλαδή και τα 40, λεωφορεία που παραλήφθηκαν ήταν χαλασμένα» επισημαίνει η ΝΔ και προσθέτει:

«Λίγη ώρα αργότερα στο tweet που ο ίδιος ανήρτησε έγραφε ότι τα μισά (20) λεωφορεία είχαν βλάβες με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι ακινητοποιημένα. Μετά η Αυγή έγραφε για 23 ακινητοποιημένα λεωφορεία. Λίγο αργότερα τα 23 έγιναν 13. Η απάντηση σε αυτό το κρεσέντο αυτογελοιοποίησης, με τα αλλεπάλληλα αντικρουόμενα fake news, ήρθε από τον υπουργό Μεταφορών κ. Καραμανλή ο οποίος δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της τηλεματικής του ΟΑΣΑ την Παρασκευή κυκλοφόρησαν 37 από τα 40 λεωφορεία με leasing».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: «Αλλεπάλληλα αντικρουόμενα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα λεωφορεία»"

Τόλης Βοσκόπουλος: Δικαιώθηκε στον Άρειο Πάγο – Η Χαρά Παπαδημητρίου δεν είναι κόρη του

Με οριστική απόφαση ο Τόλης Βοσκόπουλος δικαιώνεται, αφού ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι η κόρη της Τζούλιας Παπαδημητρίου δεν είναι βιολογική του κόρη.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, λοιπόν, ο Τόλης Βοσκόπουλος δεν είναι βιολογικός πατέρας της Χαράς αλλά η 35χρονη σήμερα γυναίκα, φέρεται να γεννήθηκε έπειτα από «τεχνητή γονιμοποίηση με ξένο σπερματοζωάριο αγνώστου άνδρα».

Σειρά δικαστικών αποφάσεων, που επικύρωσε ο Άρειος Πάγος, αποδεικνύει σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος ότι η Χαρά γεννήθηκε στις 8/2/1986 μετά από τεχνητή γονιμοποίηση με ξένο σπερματοζωάριο αγνώστου άνδρα.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος και το χρονικό της υπόθεσης

Εκείνο το χρονικό διάστημα, ο αγαπημένος τραγουδιστής είχε σχέση με τη Τζούλια Παπαδημητρίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο τραγουδιστής «συνήψε ερωτική σχέση το έτος 1984 μετά της οποίας άρχισε να συμβιώνει το επόμενο έτος».

Κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, και συγκεκριμένα στις 8/2/1986, η Τζούλια γέννησε τη Χαρά, η οποία φερόταν αρχικά ως «καρπός της εκτός γάμου σχέσης τους».

Συνεχίζει δε, λέγοντας πως τρεις ημέρες μετά τον τοκετό, στις 11/2/1986, ο Τόλης Βοσκόπουλος έσπευσε σε συμβολαιογράφο των Αθηνών και με την 12773/11-2-1986 πράξη αναγνώρισε εκουσίως τη Χαρά ως δικό του παιδί.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος φέρεται να ενημερώθηκε από την αδερφή του, Γαρυφαλλιά, ότι η Χαρά δεν είναι βιολογική του κόρη

Από το 2005, ο τραγουδιστής ξεκίνησε έναν δικαστικό αγώνα που οδήγησε μεταξύ άλλων σε ακύρωση του τεστ DNA τρεις φορές αλλά και σε αναίρεση της συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης της Χαράς Παπαδημητρίου.

Πλέον ο δικαστικός αγώνας έληξε με την απόφαση του Αρείου Πάγου που επικυρώνει τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ορίζουν ότι η Χαρά δεν είναι βιολογικό παιδί του Τόλη Βοσκόπουλου και επομένως δεν μπορεί να φέρει το επίθετό του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τόλης Βοσκόπουλος: Δικαιώθηκε στον Άρειο Πάγο – Η Χαρά Παπαδημητρίου δεν είναι κόρη του"

Η Σουηδία έχει περισσότερους ασθενείς σε ΜΕΘ από ό,τι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Υψηλότερος από αυτόν που είχε καταγραφεί στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πλέον ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Σουηδία, όμως παραμένει χαμηλότερος από αυτόν του πρώτου κύματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Σουηδία έχει ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική από τις περισσότερες χώρες στην αντιμετώπιση της covid-19, επιλέγοντας να μην επιβάλει αυστηρά lockdown, αν και τελικά αυστηροποίησε κάποιους περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν κυρίως εθελοντικοί.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού παρουσιάζει άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες και 392 άνθρωποι νοσηλεύονται πλέον σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Πρόκειται για αριθμό μεγαλύτερο από αυτόν που είχε καταγραφεί στις αρχές Ιανουαρίου, 389, αλλά πολύ κάτω από το υψηλό του πρώτου κύματος της πανδημίας, την άνοιξη του 2020, όταν είχαν φτάσει τους 558.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 αυξάνει, μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζει αντίστοιχη άνοδο ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο, κάτι που οι υγειονομικές αρχές αποδίδουν στον εμβολιασμό των πιο ευπαθών ομάδων και κυρίως όσων μένουν σε οίκους ευγηρίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Σουηδία έχει περισσότερους ασθενείς σε ΜΕΘ από ό,τι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας"

Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – «Εκτοξεύεται» ο υδράργυρος

Χαλάει ο καιρός αύριο Τρίτη και…13! Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι τοπικές βροχές και οι καταιγίδες, καθώς και η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά τις βραδινές ώρες πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Σε όλη την χώρα θα επικρατήσουν νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και θα φτάσει κατά τόπους τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες μέχρι το μεσημέρι. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με τοπικές βροχές, γενικά ασθενείς αρχικά στα δυτικά και μετά το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανεμοι: Νότιοι 2 με 4 και από το απόγευμα νοτιοδυτικοί τοπικά στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με τοπικές βροχές γενικά ασθενείς. Από τις βραδινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από αργά το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βόρεια, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας από τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 05 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος αλλά βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4, από το μεσημέρι 5 και στα δυτικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος. Βαθμιαία στα βόρεια θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, από το μεσημέρι νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – «Εκτοξεύεται» ο υδράργυρος"

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη δεσμευμένες στο σύμφωνο - Λίβυος πρωθυπουργός: Διάλογος με όλους

Σε προκλητικό τόνο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά από συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Ντμπεϊμπά στην Άγκυρα, μετά από την επιλογή του για το αξίωμα του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης , προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, μετά από έναν εμφύλιο με την συμμετοχή  ξενων μισθοφόρων, με δεσμούς με την Τουρκία. 

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης θεωρείται φιλικά προσκείμενος στην Άγκυρα και προσωπικά στον Ερντογάν - ο οποίος μετά από την συνάντησή του, βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για το «πόσο επωφελές και για τις δύο χώρες είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο» για τις θαλάσσιες ζώνες. Όπως είναι γνωστό, κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη, ο  Ντμπεϊμπά είχε δηλώσει έτοιμος να συζητήσει με την Ελλάδα για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών - μία εξέλιξη την οποία προφανώς θέλει να προλάβει ο Ερντογάν. 

«Υπογραμμίσαμε ότι η συμφωνία για την δικαιοδοσία στις θαλάσσιες ζώνες είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών μας και τονίσαμε την αναγκαιότητα της συνέχειας της πορείας διαλόγου προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που εμπλέκονται», ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού της Λιβύης ενώπιον του Ερντογάν - μία δήλωση που ανοίγει πάλι την πόρτα για διαπραγματεύσεις της Λιβύης και με την Ελλάδα.

Στην  συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης η Άγκυρα θα στείλει 150.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στη Λιβύη.

Την ίδια στιγμή, συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Βεγγάζη ενόψει και της έναρξης λειτουργίας ελληνικού Γενικού Προξενείου στην πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά καλεί την λιβυκή να μην προχωρήσει σε κινήσεις όπως μία προσπάθεια κύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου στην λιβυκή Βουλή

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ενίσχυση των μακροχρόνιων διμερών σχέσεων και η ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη δεσμευμένες στο σύμφωνο - Λίβυος πρωθυπουργός: Διάλογος με όλους"

Κύπρος: Ένας θάνατος και 528 νέα κρούσματα - Μεγάλη αύξηση νοσηλευομένων

Έναν θάνατο και 528 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Εξαιρετικά αυξημένος είναι σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ο αριθμός των νοσηλευομένων, με 225 ασθενείς COVID-19 να νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 56 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 58.097 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορωνοϊό είναι 273, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων, 52.033. 

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ένας θάνατος και 528 νέα κρούσματα - Μεγάλη αύξηση νοσηλευομένων"

ΗΠΑ - Κορωνοϊός: 52χρονος που του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson δίνει «μάχη» να κρατηθεί στη ζωή

Ένας 52χρονος από το Νιού Τζέρσι, ο Φρανσίσκο Κοσμέ, παρόλο που είχε εμβολιαστεί πλήρως με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson, στις 6 Μαρτίου, νόησε από κορωνοϊό, και πλέον δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Όπως έχει γίνει γνωστό, από τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, το εμβόλιο θεωρείται αποτελεσματικό δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δόσης.

Ο Κοσμέ, παρόλο που εξακολουθούσε να φορά μάσκα, προσβλήθηκε από τη νόσο την 1η Απριλίου.

Εμφάνισε όλα τα συμπτώματα, ανεβάζοντας πυρετό και στη συνέχεια η 31χρονη κόρη του τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Παρέμεινε για δέκα ημέρες καραντίνα, ωστόσο εξαιτίας της σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασής του, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Ο Κόσμέ έχει ανάγκη από οξυγόνο, με την περίπτωσή του να αντιμετωπίζεται ως βαριά πνευμονία και την κατάστασή του να είναι κρίσιμη.

Τόσο η σύζυγός του, όσο και η κόρη του με την οικογένειά της έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Υπενθυμίζεται ότι έρευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson φτάνει στο 72%, πράγματα που σημαίνει ότι 28 στους 100 έχουν πιθανότητα να νοσήσουν από κορωνοϊό μετά τη χορήγηση της δόσης.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ - Κορωνοϊός: 52χρονος που του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson δίνει «μάχη» να κρατηθεί στη ζωή"

Η Ρωσία διακόπτει όλες τις πτήσεις προς την Τουρκία για 45 μέρες

Η Ρωσία διακόπτει όλες τις αεροπορικές συνδέσεις, κανονικές και έκτακτες (τσάρτερ), με την Τουρκία κατά το διάστημα από 15 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου με περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης, ανακοίνωσε η αρμόδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα.

Η Μόσχα και το… τέλος της σύνδεσης με την Τουρκία

«Αποφασίσαμε να περιορίσουμε την τακτική και έκτακτη αεροπορική σύνδεση, που πραγματοποιείται από τα ρωσικά διεθνή αεροδρόμια προς και από αεροδρόμια της Τουρκικής Δημοκρατίας», είπε η Τ.Γκόλικοβα εξαιρώντας μόνο τις απαιτούμενες ειδικές πτήσεις για τη λειτουργία της εταιρείας «Holding Titan-2», η οποία κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου, τις πτήσεις για την απομάκρυνση των Ρώσων τουριστών, που ήδη κάνουν τις διακοπές τους στην Τουρκία.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα διατηρηθούν μόνον στη βάση της αμοιβαιότητας δύο τακτικές πτήσεις μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αντίστοιχες αναφορές σε σχέση με την τουρκική πρωτεύουσα.

Η Ρωσίδα αντιπρόεδρος δήλωσε ότι επίσης διακόπτονται οι πτήσεις προς την Τανζανία και υπογράμμισε ότι «με τον πλέον προσεκτικό τρόπο θα παρακολουθούμε την κατάσταση και εφόσον αυτή σταθεροποιηθεί, τότε θα ενημερώσουμε άμεσα τους πολίτες μας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τουριστικά πακέτα προς αυτά τα δύο κράτη». «Συνιστάται στους τουριστικούς πράκτορες της Ρωσία να διακόψουν τη δραστηριότητά τους ως προς την πώληση πακέτων για ταξίδια στην Τουρκία» για το προαναφερθέν διάστημα με σκοπό την αποφυγή της εισαγωγής στη Ρωσία της νέας παραλλαγής του ιού.

Νωρίτερα η επικεφαλής της συναρμόδιας υπηρεσίας για την προστασία των καταναλωτών ‘Αννα Ποπόβα δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ ότι η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού είναι κυρίαρχη στο έδαφος της Τουρκίας και έχει καταγραφεί και στις 81 επαρχίες της.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία διακόπτει όλες τις πτήσεις προς την Τουρκία για 45 μέρες"

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Αποδήμων

Κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, το νομοσχέδιο για την κατάργηση όλων των αυστηρών περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.

Από τις πρώτες τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Βουλή, διαφαίνεται ότι θετικά προσεγγίζουν την νομοθετική κυβερνητική πρωτοβουλία οι Κ.Ο. ΝΔ, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης ενώ το ΚΚΕ επιμένει στην διατήρηση των περιορισμών. Το άθροισμα των τριών κομμάτων οδηγεί σε πλειοψηφία 190 βουλευτών, ωστόσο σύμφωνα με το Σύνταγμα για την άμεση εφαρμογή αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρησε από τις θέσεις που εξέφρασε δημοσίως η αρμόδια τομεάρχης κα Θεοδώρα Τζάκρη και αρνείται την αποδοχή της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση  υποστηρίζει ότι  η απρόσκοπτη συμμετοχή των απόδημων στην εκλογική διαδικασία θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο αν η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας. 

Το νομοσχέδιο υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Εξωτερικών, περιλαμβάνει δύο άρθρα. Το πρώτο προβλέπει την άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού και το δεύτερο την έναρξη ισχύος του Νόμου.

Δείτε ΕΔΩ το Σχέδιο Νόμου.

Δείτε ΕΔΩ την ανάλυση των Συνεπειών της Ρύθμισης.

Δείτε ΕΔΩ την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Αποδήμων"

Ακάρ: Η Τουρκία θα υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης

Την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υποστηρίξει της εδαφική ακεραιότητα και σταθερότητα της Λιβύης, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα και σταθερότητα της Λιβύης μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπέιμπα.

Ο Ακάρ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπτούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος ήρθε στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει επίσημες συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΝ τόνισε ότι η Τουρκία στοχεύει να στηρίξει τις προσπάθειες της Λιβύης για διασφάλιση ειρήνης, σταθερότητας και πολιτικής ενότητας.

Ο Ακάρ σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση και συμβουλές για την ασφάλεια για μια σταθερή, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Λιβύη.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλωσόρισε την Ντμπέιμπα με επίσημη τελετή στο Προεδρικό Παλάτι στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Η κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης, ορκίστηκε στις 15 Μαρτίου, ολοκληρώνοντας μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας μετά από μια δεκαετία βίας. Ο Ντμπέιμπα θα οδηγήσει τη Λιβύη στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ: Η Τουρκία θα υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης"

Παπαντωνίου: «Τελείωσε η σκευωρία - Ζητώ δικαίωση και μία συγγνώμη»

Ο πρώην υπουργός και Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Ρούλα Κουράκου προσήλθαν σήμερα στην Ανακρίτρια που εξετάζει την υπόθεσή τους, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους Μιχάλη Δημητρακόπουλο. Εξερχόμενος του Γραφείου της Ανακρίτριας, ο Γιάννος Παπαντωνίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Δικαστικό Συμβούλιο, αποφασίζοντας πριν από ένα χρόνο τον τερματισμό της 17μηνης προσωρινής μου κράτησης, διαπίστωσε ότι το κατηγορητήριο δεν μπορεί να στηρίξει τη δίωξη εναντίον μου και διέταξε την ανακριτική αρχή να λάβει συμπληρωματική απολογία για δήθεν παθητική δωροδοκία - ως επιπλέον βασικό αδίκημα για δήθεν τέλεση ξεπλύματος. Η πραγματοποίηση αυτής της απολογίας ήταν κενή περιεχομένου γιατί, όπως είχα επισημάνει στην πρώτη μου απολογία, δεν υπάρχει δωροδοκία. Πρόκειται για άθλια κατασκευή στο πλαίσιο της σκευωρίας εναντίον μου.

Επί ένα χρόνο μετά την αποφυλάκισή μου βρισκόμουν σε καθεστώς ομηρείας. Συνέχιζαν να αιωρούνται σε βάρος μου οι απεχθείς κατηγορίες που οι υποκινητές της σκευωρίας είχαν το θράσος να μου απευθύνουν, ενώ είναι σε ισχύ καταιγισμός περιοριστικών μέτρων στη σύζυγό μου και εμένα - παρουσίες στο Τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δεσμεύσεις των εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Η σημερινή κλήση είναι ευπρόσδεκτη. Σηματοδοτεί την είσοδο στην τελευταία πράξη του πολιτικο-δικαστικού σκανδάλου που μεθοδεύτηκε και υλοποιήθηκε εναντίον μου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν αποφυλακίστηκα, είχα δηλώσει ότι «ζητώ δικαίωση, και μία συγγνώμη». Επαναλαμβάνω τη δήλωση με μεγαλύτερη έμφαση.

Ζητώ να κριθώ, το συντομότερο δυνατό, από τη δικαιοσύνη. Όσα έχουμε υποστεί η σύζυγός μου και εγώ αποτελούν σελίδες ντροπής για τη δημόσια ζωή και τους θεσμούς της χώρας μας. Προερχόμενος από οικογένεια δικαστικών και δημοσίων λειτουργών με μακρά παράδοση προσφοράς στο Δημόσιο, εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη. Γιατί γνωρίζω ότι η τεράστια πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων δικαστών εκπληρώνουν με εντιμότητα και πάθος την αποστολή τους, στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παπαντωνίου: «Τελείωσε η σκευωρία - Ζητώ δικαίωση και μία συγγνώμη»"

«Μήνυμα» Ερντογάν σε Τριντό για την απαγόρευση εξαγωγών οπλικών συστημάτων

Η Τουρκία του Ερντογάν παρότρυνε τον νατοϊκό σύμμαχο της Καναδά να αναθεωρήσει την απαγόρευση εξαγωγών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία που επέβαλε τον περασμένο χρόνο.

Ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή κάποιας τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) στην Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς διερευνούσε κατηγορίες ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε από αζέρικες δυνάμεις που εμπλέκονταν σε μάχες με Αρμένιους αυτονομιστές στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τότε την απόφαση του Καναδά ότι δείχνει δύο μέτρα και δύο σταθμά και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αυτή η αναστολή εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας αντιβαίνει στο πνεύμα της συμμαχίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε σήμερα πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθιξε το ζήτημα της αναστολής εξαγωγών σε συνομιλίες που είχε με τον Καναδό ομόλογό του Μαρκ Γκαρνάου

«Διαβίβασε ανησυχίες σχετικά με τη στάση του Καναδά στους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας που επιβλήθηκαν στην Τουρκία και ζήτησε την αναθεώρησή τους», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τι… πολεμάει ο Ερντογάν

Το καναδικό εμπάργκο αφορούσε μεταξύ άλλων συστήματα απεικόνισης και στόχευσης προς την τουρκική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar. Ο Καναδάς είχε διακόψει το 2019 εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες, αλλά οι εξαγωγές ξανάρχισαν αργότερα, πριν ανασταλούν εκ νέου κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η καναδική οργάνωση για το έλεγχο των εξοπλισμών Project Ploughshares είχε ανακοινώσει τότε πως εικόνες βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν από το Μπακού δείχνουν πως τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με συστήματα απεικόνισης και στόχευσης που κατασκευάζονται από την L3Harris Wescam, την μονάδα της L3Harris Technologies Inc. που έχει την έδρα της στον Καναδά.

Οι στρατιωτικές εξαγωγές της Τουρκίας στο σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν εξαπλασιάστηκαν πέρυσι. Οι πωλήσεις drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού εκτοξεύτηκαν σε 77 εκατομμύρια δολάρια μόνο τον Σεπτέμβριο πριν ξεσπάσουν οι μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με στοιχεία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μήνυμα» Ερντογάν σε Τριντό για την απαγόρευση εξαγωγών οπλικών συστημάτων"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 15 Απριλίου για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αχαρνών

Οι μαζικοί φορείς Αχαρνών διοργανώνουν την Πέμπτη 15 Απριλίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας Αχαρνών διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση του κέντρου και την υποστελεχωσή του.

Ανακοίνωση

Ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας και η κατάσταση στη χώρα μας είναι τραγική και επικίνδυνη, όπως επιβεβαιώνουν τα καθημερινά στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους.


Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές!
Μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου, αδιαφορώντας για τις
επιπτώσεις στην υγεία και την ζωή των ασθενών που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα και έκτακτες καταστάσεις.

Ήδη το Θριάσιο εξυπηρετεί αποκλειστικά περιστατικά COVID, ενώ φημολογείται ότι το ίδιο θα συμβεί στο Ογκολογικό «Αγ. Ανάργυροι» και στο Αττικό,  γεγονός που θα έχει άμεσες επιπτώσεις για τους δημότες των Αχαρνών.
Η άθλια κατάσταση της Π.Φ.Υ. στο Μενίδι δεν μπορεί να συνεχιστεί!

Σε έναν δήμο 100.000 κατοίκων, όπου λειτουργούν εκατοντάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους, το Κ.Υ Αχαρνών υπολειτουργεί, ενώ δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός προληπτικής ιατρικής στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.

Υπάρχει υποστελέχωση σε ειδικότητες γιατρών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δεύτερη βάρδια, ενώ κάποιες ειδικότητες δεν υφίστανται. Η αναμονή στα ραντεβού ξεπερνά τους δύο μήνες, οι γιατροί βλέπουν υπερδιπλάσιους από όσους πρέπει και μπορούν και οι ασφαλισμένοι οδηγούνται στους ιδιώτες και στην Α.Ε.Μ.Υ., βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Από το ήδη λιγοστό ιατρικό προσωπικό (περίπου 28), αποσπώνται οι 8 για τις ανάγκες των εμβολιασμών.

Αντί το Κ.Υ. να ενισχύεται, ώστε στις συνθήκες της πανδημίας να παίξει τον επικουρικό του ρόλο και να αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη Κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής, συνεχίζει να απαξιώνεται, αφήνοντας χωρίς καμία περίθαλψη τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς.  Αν αυτή την στιγμή υπάρχει μια στοιχειώδης λειτουργία του Κ.Υ Αχαρνών, αυτό οφείλεται στις φιλότιμες προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Διεκδικούμε:
· Να επιταχθούν άμεσα οι ιδιωτικές δομές υγείας χωρίς αποζημίωση.

· Να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων το Κέντρο Υγείας Αχαρνών. Η Πολυκλινική να περάσει άμεσα στο ΕΣΥ, μαζί με όλο το προσωπικό που διαθέτει και τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

· Να αναβαθμιστεί η συγκοινωνιακή σύνδεση του Δήμου με το Κέντρο Υγείας.

· Να ενταθούν οι ρυθμοί για γρήγορο και ασφαλή εμβολιασμό του πληθυσμού.

· Ειδική φροντίδα για τις πιο ευπαθείς ομάδες της περιοχής (οικονομικούς μετανάστες,
πρόσφυγες και ρομά) με ειδικά ενημερωτικά- διαγνωστικά συνεργεία, στις περιοχές που μένουν και στους χώρους που συχνάζουν.

· Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, στοχευόμενα ιδιαίτερα στους μεγάλους
χώρους δουλειάς.

· Προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών  σε όλα τα σχολεία. Ενίσχυση των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

· Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον ανά εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Υπάρχει ελπίδα! Οργανωμένα, αγωνιστικά να πάρουμε την υπόθεση της υγείας και των δικαιωμάτων μας στα χέρια μας!

doxthi

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 15 Απριλίου για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αχαρνών"

Παγώνη στο Live News για το Πάσχα, τα self test στα Λύκεια αλλά και για το τεστ μέσω κινητού (video)

Στο MEGA και στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Η κ. Παγώνη απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα περάσουμε το Πάσχα, για την πρεμιέρα των self test στα Λύκεια, καθώς και για το τεστ κορονοϊού που ελέγχει από το μάτι μέσω εφαρμογής στο κινητό τον πολίτη.

«Ας περιμένουμε το αντιικό φάρμακο που είναι το πιο σημαντικό το οποίο θα σώσει ζωές. Γιατί μόνο θα προχωρήσουμε και μετά δεν πειράζει θα βγάζαμε και από τα μάτια διάγνωση. Γρήγορα σε τρίλεπτο όπως μας είπανε όμως η μελέτη δεν έχει προχωρήσει ακόμα. Γι’ αυτό λοιπόν ας περιμένουμε να περάσει τις φάσεις της και μετά να δούμε…», ήταν το σχόλιο της κυρίας Παγώνη για το τεστ κορονοϊού που ελέγχει από το μάτι μέσω εφαρμογής στο κινητό τον πολίτη.

Ερωτηθείσα για τα self test και τα έως τώρα αποτελέσματα από την πρώτη ημέρα χρήσης τους, τόνισε ότι: «Έτσι θα ανιχνεύσουμε τους ασυμπτωματικούς. Ήδη βρήκαμε 613 μαθητές και καθηγητές. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτά τα άτομα πηγαίνανε στο σχολείο τους σήμερα, θα μετέδιδαν και καταλαβαίνετε τι επρόκειτο να γίνει…»!

Παγώνη για το Πάσχα

Ενώ σχετικά με το αν τα self tests είναι το «όπλο» που θα επιτρέψει Πάσχα στο χωριό, η Ματίνα Παγώνη σημείωσε: «Είναι ένας παράγοντας που θα βοηθήσει αφού αξιολογήσουμε τις παραμέτρους, δηλαδή πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ακόμα αυξάνεται γιατί μπορεί να φτάσουν μέχρι και 1000. Την τελευταία βδομάδα θα αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει για τη μετακίνηση στα χωριά.

Πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί από τώρα δεν μπορούμε να το πούμε και πάρα πολύ προσεκτικοί για ένα λόγο όλοι γνωρίζετε ότι όταν πάμε στα χωριά μας δεν καθόμαστε στο σπίτι μας, ούτε συγκεντρώνονται δύο οικογένειες ψήνουν τα αρνιά όλοι μαζί και είναι πάνω από 30 άτομα».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη της Ματίνας Παγώνη στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο:

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Παγώνη στο Live News για το Πάσχα, τα self test στα Λύκεια αλλά και για το τεστ μέσω κινητού (video)"

Κοζάνη: Ξεκινά η μεταφορά ασθενών χωρίς covid, σε ιδιωτικές κλινικές

Σε αποσυμφόρηση του Χειρουργικού και Παθολογικού τομέα του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης για non covid περιστατικά και την μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής κλινικής «Euromedica Ζωοδόχος Πηγή», προχωρά η διοίκηση του νοσοκομείου με την σύμφωνη γνώμη και της 3ης ΥΠΕ, προκειμένου να απελευθερωθούν κλίνες για νοσηλεία ασθενών με covid.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση του νοσοκομείου με την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο Κοζάνης, προχωρούν στην εκκένωση της Ψυχιατρικής κλινικής και την μεταφορά των ασθενών της στις εγκαταστάσεις του Ιδιωτικού Θεραπευτηρίου «Σπινάρη» ώστε τα 20 κρεββάτια που διαθέτει να μετατραπούν σε covid.

Όπως ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των Ειδικών που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας, «η εσωτερική αναδιοργάνωση των κλινικών νοσοκομειακών μονάδων σε περιόδους πανδημίας είναι κάτι το αναμενόμενο» και ανάφερε ως παράδειγμα μεγάλα νοσοκομεία όπως της Αχαΐας που μετέτρεψαν τις περισσότερες κλινικές τους σε covid.

Στο ερώτημα εάν συνδέονται τα υψηλά ποσοστά covid στην ΠΕ Κοζάνης με την ρύπανση της ατμόσφαιρας η την βιομηχανική δραστηριότητα δήλωσε ότι «είναι κάτι που το συζητάμε αλλά δεν έχει διερευνηθεί μέχρι στιγμής». Ως υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας ο κ. Γώγος ανάφερε «την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας» και υπογράμμισε ότι σήμερα «διαθέτουμε εργαλεία που δεν τα είχαμε στην πρώτη περίοδο της πανδημίας» όπως τα rapid test και τα self test «που συμβάλλουν σημαντικά στον εντοπισμό κρουσμάτων».

Αναφερόμενος στην μεταφορά ασθενών του νοσοκομείου σε ιδιωτικές κλινικές ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης τόνισε ότι υλοποιείται ένα σενάριο που περιγράφεται στα σχέδια «που έχουμε εκπονήσει προκειμένου να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους ασθενείς με covid αλλά και στα υπόλοιπα περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο».

Από την πλευρά του ο διοικητής του Μαμάτσειου νοσοκομείου Στέργιος Γκανάτσιος τόνισε ότι «η μεταφορά των πρώτων ασθενών ελεύθερων covid στην ιδιωτική κλινική μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα» ενώ τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η μεταφορά των ασθενών της Ψυχιατρικής κλινικής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοζάνη: Ξεκινά η μεταφορά ασθενών χωρίς covid, σε ιδιωτικές κλινικές"

Κορονοϊός: Την Τετάρτη τα πρώτα εμβόλια Johnson & Johnson στην Ελλάδα (video)

Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα, 12.04.2021, έγινε η καθιερωμένη, ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.606  νέα κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

Από αυτά, τα 716 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 218 στην Θεσσαλονίκη

Για το εμβόλιο ενημέρωσαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε αρχικά στα θρομβωτικά επεισόδια που έχουν σημειωθεί μετά από εμβολιασμό με Astrazeneca κι έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, λέγοντας πως «δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών, με προηγούμενο θρόμβωσης, ή θρομβοπενίας».

Αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του ΕΜΑ που κάνουν λόγο για «πολύ σπάνιες περιπτώσεις» τέτοιων επεισοδίων μετά από εμβολιασμό με Astrazeneca, λέγοντας πως η πιθανότητα -παγκοσμίως- να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μία προς 100.000 δόσεις εμβολίου, ενώ η πιθανότητα θανάτου αντιστοιχεί σε 2 στο εκατομμύριο.

Ακολούθως, επανέλαβε την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια όλων των εταιρειών στην Ελλάδα.

Μεθαύριο τα πρώτα εμβόλια της Johnson & Johnson στην Ελλάδα!

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως από την αρχή έχουν γίνει στην Ελλάδα πάνω από 2.210.000 εμβολιασμοί. 1.468.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 14% και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7%.

Και συνέχισε: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναλύοντας κι εκτιμώντας τα δεδομένα, αποφάσισε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca υπερτερεί σημαντικά έναντι των κινδύνων για τα θρομβωτικά επεισόδια κι έτσι συνέστησε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στους άνω των 30 στην Ελλάδα».

Από εκεί και πέρα, ανακοίνωσε πως μεθαύριο, Τετάρτη 14 Απριλίου, περιμένουμε τις πρώτες 33.600 δόσεις από το εμβόλιο της Johnson & Johnson (σ.σ. το οποίο υπενθυμίζεται πως είναι μονοδοσικό, άρα αφορά σε αντίστοιχο αριθμό πολιτών) και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 19.04.2021.

Στις 16 Απριλίου και μέχρι τις 19 Απριλίου, θα ανοίξουν σταδιακά οι ομάδες συμπολιτών μας με νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών.

Στις 21 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν τα ραντεβού τους οι εκπαιδευτικοί και οι ηλικίας από 55 έως 59 ετών, ενώ τέλος, στις 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας ηλικίας 50-54 ετών.

«Αν πάνε όλα βάσει σχεδίου», συνέχισε, «το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν κι άλλες ώστε τον Ιούνιο να εμβολιάζουμε και νεότερους συμπολίτες μας».

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Την Τετάρτη τα πρώτα εμβόλια Johnson & Johnson στην Ελλάδα (video)"

Κορωνοϊός: Στα 1.606 τα νέα κρούσματα - 781 οι διασωληνωμένοι, 76 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.606, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 297.086 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.531 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.961 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 781 (63.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.870 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 539 (ημερήσια μεταβολή +17.17%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 530 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). 

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 11
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 79
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 6
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 17
ΑΡΤΑΣ 1
ΑΧΑΪΑΣ 74
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 9
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 102
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
ΔΡΑΜΑΣ 3
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 44
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 94
ΕΒΡΟΥ 6
ΕΥΒΟΙΑΣ 23
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 1
ΗΛΕΙΑΣ 11
ΗΜΑΘΙΑΣ 18
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 17
ΘΑΣΟΥ 6
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 218
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16
ΚΑΒΑΛΑΣ 16
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 24
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 23
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 9
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 179
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 28
ΚΟΖΑΝΗΣ 47
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 11
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 2
ΛΑΡΙΣΑΣ 41
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 4
ΛΕΣΒΟΥ 2
ΛΗΜΝΟΥ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 15
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2
ΝΗΣΩΝ 6
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 103
ΞΑΝΘΗΣ 11
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 109
ΠΕΛΛΑΣ 28
ΠΙΕΡΙΑΣ 14
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 13
ΡΟΔΟΠΗΣ 12
ΡΟΔΟΥ 1
ΣΑΜΟΥ 1
ΣΕΡΡΩΝ 27
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 3
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 12
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 3
ΦΩΚΙΔΑΣ 2
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 10
ΧΑΝΙΩΝ 11
ΧΙΟΥ 3
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 65

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.606 τα νέα κρούσματα - 781 οι διασωληνωμένοι, 76 θάνατοι"

Λέσβος: 4 γονείς αρνήθηκαν να κάνουν self test στα παιδιά τους και πήραν απουσία

Με λίγα παρατράγουδα άνοιξαν σήμερα, Δευτέρα τα Λύκεια στη Λέσβο, καθώς ενώ στην πλειοψηφία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες προσήλθαν κανονικά στις αίθουσες, βρέθηκαν περιπτώσεις όπου γονείς αρνήθηκαν να κάνουν τα παιδιά τους self-test, όπως προβλέπει η διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι στην καθοριστική εποχή των μαζικών τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού εισέρχεται η χώρα μας. Η αρχή έγινε από τα σχολεία και από σήμερα μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν, έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες διακοπής στη δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, στις σχολικές αίθουσες με «διαβατήριο» ένα αρνητικό αυτοδιαγνωστικό self-test.

Σήμερα, λοιπόν, όπως εξηγεί στο «Ν» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τίμος Θεοφανέλλης, τέσσερις περιπτώσεις γονέων στη Μυτιλήνη αρνήθηκαν με ένταση να διενεργήσουν τα παιδιά τους το self- test, με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης μάθημα και να πάρουν απουσίες.

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας δικαιούνται συνολικά τέσσερα tests (δύο για κάθε εβδομάδα) στα οποία περιλαμβάνεται και αυτό που έχουν ήδη παραλάβει. Ειδικότερα, από σήμερα, Δευτέρα, θα μπορούν να προμηθευτούν με μια επίσκεψη στο φαρμακείο δύο τεστ (θα γίνουν δύο καταχωρίσεις από τους φαρμακοποιούς), και την επόμενη εβδομάδα να παραλάβουν ακόμη ένα.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self-test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά tests πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

Το τεστ διενεργείται είτε το ίδιο το πρωί είτε το προηγούμενο βράδυ. Η δήλωση του αποτελέσματος και η έκδοση της βεβαίωσης για το αρνητικό τεστ γίνονται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Εάν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, αρκεί μία χειρόγραφη δήλωση με την αντιγραφή των στοιχείων της βεβαίωσης. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος αυτό δηλώνεται στην πλατφόρμα και επιβεβαιώνεται με δεύτερο τεστ σε δομή υγείας, ενώ ακολουθείται και η διαδικασία της αυτοαπομόνωσης.

stonisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: 4 γονείς αρνήθηκαν να κάνουν self test στα παιδιά τους και πήραν απουσία"

Με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης συναντήθηκε στη Βεγγάζη ο Ν.Δένδιας - Τι συζήτησαν;

Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Βεγγάζη ενόψει και της έναρξης λειτουργίας ελληνικού Γενικού Προξενείου στην πόλη. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ενίσχυση των μακροχρόνιων διμερών σχέσεων και η ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί στη συνέχεια με το δήμαρχο της Βεγγάζης, Σακρ Μπουζουάρι και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος παραμένει πολέμιος του παράνομου τουρκολιβυικού μνημονίου.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν την προσεχή έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου Βεγγάζης.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης συναντήθηκε στη Βεγγάζη ο Ν.Δένδιας - Τι συζήτησαν;"

Κορονοϊός – Κρήτη: Κρούσματα σε υπαλλήλους του «Νίκος Καζαντζάκης» – Μαζικά rapid test στο αεροδρόμιο

Συναγερμός στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στην Κρήτη. Ο κορονοϊός «χτύπησε» και εκεί, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα ανάμεσα σε εργαζομένους.

Σύμφωνα με το Creta24, δύο με τρεις υπαλλήλους του αερολιμένα του Ηρακλείου στην Κρήτη διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Τα κρούσματα στο προσωπικό του «Νίκος Καζαντζάκης» προέκυψαν μετά την πραγματοποίηση rapid test που διενεργήθηκαν μεταξύ των εργαζομένων του αεροδρομίου του Ηρακλείου.

Μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του Covid19 αναμένεται να διεξαχθεί επαναληπτικός κύκλος rapid test σε όλους τους υπαλλήλους του διεθνούς αερολιμένα εν όψει έναρξης της τουριστικής σεζόν.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Κρήτη: Κρούσματα σε υπαλλήλους του «Νίκος Καζαντζάκης» – Μαζικά rapid test στο αεροδρόμιο"

Λύκεια: Από τα 245.093 self-test βρέθηκαν θετικοί 359 μαθητές και 254 εκπαιδευτικοί

Πρώτο κουδούνι σήμερα στα Λύκεια όλης της χώρας και σε σύνολο 245.093 self test που έγιναν,  εντοπίστηκαν 613 θετικά. Από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 359 είναι από μαθητές και τα  254 από εκπαιδευτικούς.

Πιο συγκεκριμένα, έγιναν σε μαθητές 160.100 self-test απο τα οποία εντοπίστηκαν τα 159.741 ήταν αρνητικά και τα 359 θετικά, ενώ στο προσωπικό έγιναν 84.993 self-test και βρέθηκαν 84.739 αρνητικά και 254 θετικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λύκεια: Από τα 245.093 self-test βρέθηκαν θετικοί 359 μαθητές και 254 εκπαιδευτικοί"

Τζανάκης: Οι 500 θετικοί που ανιχνεύτηκαν με self tests, θα έδιναν έως 8.765 κρούσματα κορονοϊού

Έως και 8.765 νέα κρούσματα κορονοϊού θα μπορούσαν να δώσουν τα 500 άτομα, μαθητές κι εκπαιδευτικοί, που διαγνώστηκαν θετικά με τα self test που διενήργησαν ενόψει του ανοίγματος των Λυκείων, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης εξήγησε τον ρόλο των αυτοδιαγνωστικών τεστ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει μετά τις 25 Απριλίου.

«Αυτοί οι 500 που απομονώνουμε με τα self tests, υπολογίζουμε με βάση τα μοντέλα μας, ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έδιναν από 5.250-8.765 νέα κρούσματα. Έχουμε αυτό το όπλο των self tests», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει το Πάσχα οι πολίτες να πάνε στα χωριά τους. «Αντί να αφήσουμε τον κόσμο στα αστικά κέντρα και να μένουν μέσα στα διαμερίσματα καλώντας άλλες οικογένειες, καλύτερα να τον στείλουμε στην εξοχή, πάντα με προσοχή», επισήμανε ο καθηγητής.

Αναλύοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τόνισε ότι τα πράγματα είναι σε μια συνεχιστική κορύφωση, αλλά χωρίς ενδείξεις περαιτέρω επιδείνωσης, τουλάχιστον στην Αττική. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη, δείχνει μια εικόνα σταθεροποίησης, όπως και η Κοζάνη που ήταν η χειρότερη περιοχή της Ελλάδος.

«Τα σκήπτρα, την τελευταία εβδομάδα, ως η χειρότερη περιοχή τα πήρε η Δυτική Αττική, η οποία ξεπέρασε τα όρια της Κοζάνης και αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε μάλλον σε μια επιπεδωμένη κατάσταση, οριζοντίωση της καμπύλης», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης. Επίσης, όπως είπε, η Αχαΐα βρίσκεται γύρω στα 515 κρούσματα ανά 100.000 ανά 14 ημέρες, εδώ και πάνω από 15 μέρες. Επιπεδωμένη μεν, αλλά χωρίς σαφή τάση -για πολλές ημέρες- αποκλιμάκωσης.

«Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε σε αυτό το πανδημικό κύμα, είναι ότι η οριζοντίωση που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου συνεχίζεται κι ελπίζω να λήξει κάποια στιγμή. Στο προηγούμενο κύμα μετά από μια εβδομάδα κορύφωσης, βλέπαμε αποκλιμάκωση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το μοντέλο που παρακολουθεί δείχνει ότι μετά τις 25 Απριλίου θα αρχίσει μια σχετική αποκλιμάκωση.

 
Καπραβέλος: Αντί να μιλάμε για το πιο αυστηρό lockdown που έχει εφαρμοστεί στη χώρα, μιλάμε για χαλάρωση

Την ίδια ώρα, για αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας και αύξηση των εισαγωγών έκανε λόγο ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Δεν έχουμε πλέον κλίνη Εντατικής. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε και το τελευταίο έκτακτο σχέδιο, δηλαδή να δώσουμε όλες τις κλίνες Εντατικής στο νοσοκομείο Παπανικολάου για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος», υπογράμμισε.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά της χαλάρωσης των μέτρων επισημαίνοντας ότι αντί να μιλάμε για απαγόρευση κυκλοφορίας και το πιο αυστηρό lockdown που έχει εφαρμοστεί στη χώρα, μιλάμε για χαλάρωση. «Τώρα που άνοιξαν τα σχολεία 400-500 βρέθηκαν θετικοί, αν βάλουμε και την ιχνηλάτηση, περίπου 2.000 άτομα πρέπει να απομονωθούν για να αποφύγουμε τη διασπορά», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.

Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι δεν έχουμε δει ακόμα την οροφή, τονίζοντας ο ίδιος έλαβε εντολή να αδειάσει όλη τη ΜΕΘ να την κάνω Covid, αλλά αυτό δε γίνεται, καθώς νοσηλεύονται βαριά περιστατικά non Covid.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τζανάκης: Οι 500 θετικοί που ανιχνεύτηκαν με self tests, θα έδιναν έως 8.765 κρούσματα κορονοϊού"

AstraZeneca: Σειρά για τις ευπαθείς ομάδες Β - Πότε ανοίγουν τα ραντεβού

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές που αφορούν στο πρόγραμμα Ελευθερία μετά  την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το σκεύασμα Vaxzevria της AstraZeneca η οποία ήρθε προκειμένου να εναρμονιστεί τον εμβολιασμό στην χώρα μας μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι Ελληνες ειδικοί, κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους την περασμένη Παρασκευή, αφού αξιολόγησαν όλα τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν σχετιστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, συστήνουν τη χορήγησή του στα άτομα ηλικίας 30 χρόνων και άνω.

Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν επιφέρει αλλαγές στις ομάδες των οποίων ο εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία των ραντεβού παραμένει ανοιχτή για όσους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω επιθυμούν να εμβολιαστούν, καθώς επίσης για περίπου 250.000 ασθενείς με σοβαρά νοσήματα που τους καθιστούν πολύ ευάλωτους στον κορωνοϊό, όπως μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.ά.

Ωστόσο, φαίνεται πως για τις επόμενες ομάδες που θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ραντεβού και συνεπώς στο εμβόλιο, θα υπάρχει αντιστοίχιση ηλικίας και εμβολίου. Δηλαδή, οι πολίτες 30 ετών και άνω θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson), ενώ οι πολίτες 18-29 ετών θα αποκλείονται από τον εμβολιασμό με το Vaxzevria της AstraZeneca.

Πλέον σειρά στον προγραμματισμό των ραντεβού έχει η δεύτερη ομάδα ασθενών (ομάδα Β’) ηλικίας 18 έως 59 ετών με χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση κ.ά. Για τους περισσότερους από 850.000 πολίτες αυτής της ομάδας τα ραντεβού εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τέλος του μήνα,

 με τα εμβόλια να χορηγούνται μέσα στον Μάιο. Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν την πρώτη από τις επαγγελματικές ομάδες που θα αποκτήσουν πρόσβαση στον εμβολιασμό, αμέσως μετά την ομάδα Β’ - αναμένεται να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στην ακτοπλοΐα-ναυτιλία και την εστίαση.

Ακολουθούν οι ηλικίες 55-59 και 50-54

Επίσης, μέχρι το τέλος του Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους υγιείς πολίτες, με την πρώτη ηλικιακή ομάδα να είναι εκείνη των 55-59 χρόνων και αμέσως μετά να ακολουθήσει η ομάδα των 50-54 χρόνων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν στην Ελλάδα τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και τον Ιούνιο 1.700.000 δόσεις. Η εταιρεία Johnson & Johnson θα παραδώσει 70.000 δόσεις ως το τέλος του μήνα, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις εμβολίων, ολοκληρώνοντας τις παραδόσεις της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία AstraZeneca θα παραδίδει μηνιαίως 450.000 δόσεις για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, ενώ η Moderna έχει δεσμευτεί για άλλες 100.000 δόσεις, παρόλο που με βάση την αρχική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκκρεμούν περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " AstraZeneca: Σειρά για τις ευπαθείς ομάδες Β - Πότε ανοίγουν τα ραντεβού"

Πώς μπορεί να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ο πρωθυπουργός άνοιξε το θέμα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Star, λέγοντας πως σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο, ενδέχεται να τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους υγειονομικούς, όπως έχει γίνει ήδη στην Ιταλία.

«Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και να κινδυνεύεις, αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είσαι ταγμένος να παρέχεις υπηρεσίες υγείας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το θέμα απασχόλησε πριν από λίγες μέρες το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Σταθμίζοντας το νομικό και συνταγματικό πλαίσιο, που προστατεύει αφενός το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και αφετέρου την ανάγκη προστασίας της υγείας των άλλων, τα μέλη του Εργαστηρίου κατέληξαν ομόφωνα στη γνώμη ότι μπορεί η Πολιτεία, εκτάκτως και για όσο διαρκεί η πανδημία, να ορίσει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών, καθώς και την άμεση απομάκρυνσή τους από τον χώρο εργασίας, χωρίς καμία οικονομική απαίτηση, σε περίπτωση άρνησης.

Το νομικό πλαίσιο

Στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη Βιοϊατρική, γνωστή ως Σύμβαση του Οβιέδο, που κυρώθηκε με τον ν. 2619/1998, και στο άρθρο 5, αναφέρεται ως κανόνας η κατοχύρωση της αυτονομίας του προσώπου και ο σεβασμός της ακεραιότητάς του, γεγονός που σημαίνει ότι η φυσική επέμβαση στο σώμα ενός προσώπου είναι επιτρεπτή μόνο με τη συναίνεσή του και μάλιστα μόνο μετά από πλήρη σχετική ενημέρωσή του.

Το ίδιο προκύπτει και από το άρθρο 2 του Συντάγματος, που προστατεύει την αξία και την αξιοπρέπεια του προσώπου, αλλά και από το άρθρο 3 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., από το οποίο συνάγεται ότι η συναίνεση του ατόμου για μια ιατρική πράξη επάνω του αποτελεί έκφραση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού του. Μάλιστα, κατά τη Διεθνή Αμνηστία, κάθε επέμβαση στο σώμα του ανθρώπου χωρίς τη θέλησή του αποτελεί βασανιστήριο. Άρα, η υποχρεωτικότητα με φυσικό εξαναγκασμό είναι πράξη παράνομη.

Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνουν οι νομικοί του ΑΠΘ, το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στην ουσία αφορά τις συνέπειες της άρνησης εμβολιασμού. Το ζήτημα αυτό δεν είναι άγνωστο, ούτε εμφανίζεται για πρώτη φορά σήμερα, εφόσον ο νηπιακός εμβολιασμός, ως προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο, έχει απασχολήσει επανειλημμένα την Πολιτεία, το Υπουργείο Παιδείας, την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής (2015) και πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην απόφαση 2387/2020.

Στην απόφαση αυτή γίνεται δεκτό ότι η αξίωση του μη εμβολιασμού (για τα νήπια) αντίκειται στην αρχή της ισότητας, επειδή κάποιος, αρνούμενος να εμβολιαστεί και επικαλούμενος ότι δεν διατρέχει ατομικό κίνδυνο, έχει το προνόμιο να διαβιώνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, που οφείλεται στο γεγονός ότι άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του έχουν εμβολιαστεί. Με αυτό τον τρόπο σταθμίζει το δικαστήριο, αφενός, το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και αφετέρου, την ανάγκη προστασίας της υγείας των άλλων.

Και τούτο επειδή ο εμβολιασμός ως ιατρική πράξη συντείνει ταυτόχρονα τόσο στην ατομική προστασία του εμβολιαζόμενου έναντι μιας επιδημικής νόσου (ατομική υγεία) όσο και την προστασία της δημόσιας υγείας, με τη δημιουργία της ανοσίας της κοινότητας, αλλά και τη μείωση της πίεσης που δέχονται τα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας. Εξάλλου, η αρχή της ισότητας, κατά το ΣτΕ, επιβάλλει την ίση συμμετοχή όλων στην κοινή προσπάθεια, εφόσον από αυτή επωφελούνται όλοι, όσοι εμβολιάστηκαν αλλά και όσοι δεν εμβολιάστηκαν.

Η θέση του Εργαστηρίου Βιοηθικής

Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενόψει της πανδημίας της νόσου Covid-19, προβλέπεται στο ν. 4675/2929 που ορίζει ρητά ότι: «Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του υπουργού Υγείας μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας), υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου». Επισημαίνεται πως με την απόφαση αυτή θα ορίζεται η πληθυσμιακή ομάδα που θα αφορά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας (έκτακτο και προσωρινό μέτρο), το καθορισμένο εμβόλιο, καθώς και τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα.

Από τη διάταξη αυτή συνάγεται με σαφήνεια, κατά την ομόφωνη άποψη των μελών του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ότι κατά τον παρόντα χρόνο και όσο διαρκεί η πανδημία της Covid-19, το Υπουργείο Υγείας μπορεί να ορίσει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όλων όσοι στελεχώνουν δομές υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με ειδικές ανάγκες), ορίζοντας ταυτόχρονα ως άμεση συνέπεια της άρνησης εμβολιασμού τους, την απομάκρυνσή τους από τον χώρο εργασίας τους χωρίς καμία οικονομική απαίτηση.

Αντίστοιχα, η ύπαρξη πιστοποιητικού εμβολιασμού μπορεί να οριστεί ως αναγκαία προϋπόθεση για την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος ή για τον διορισμό σε θέση νοσηλευτικού προσωπικού ή προσωπικού των πιο πάνω δομών. Και τούτο γιατί η δημόσια υγεία, που υπηρετείται εν προκειμένω από τη συλλογική ανοσία και τη μείωση της πίεσης στο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, αποτελεί ένα δημόσιο αγαθό και η υποχρέωση εμβολιασμού των συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων συνιστά καθήκον κοινωνικής αλληλεγγύης, κατά την έννοια του άρθρου 24, παρ. 5 του Συντάγματος.

Για τις υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες, για τις οποίες ο εμβολιασμός δεν θα έχει οριστεί ως υποχρεωτικός, η άρνηση εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί κώλυμα πρόσληψης ή διορισμού, ούτε αποτελεί νόμιμη βάση για τη με οποιονδήποτε τρόπο απομάκρυνση του εργαζόμενου από την εργασία του (θέση σε αργία χωρίς αμοιβή) ή πολύ περισσότερο για την απόλυσή του.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς μπορεί να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός"

Βορίδης: Καταργούμε με νομοσχέδιο τους περιορισμούς στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Σημαντικές αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού προωθεί άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προανήγγειλε το πρωί στο Mega ότι σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του.

 

 Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι, αν το κόμμα της επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας, θα τους καταργήσει.

«Πατώντας» στη δήλωση της κυρίας Τζάκρη, με την οποία ουσιαστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύεται» να ψηφίσει τις τροποποιήσεις Βορίδη στον νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών «πετά το μπαλάκι» στην Κουμουνδούρου να αποδεχτεί τις αλλαγές και να υπερψηφίσει την κατάργηση των περιορισμών, που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απαιτήσει. 

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα προτείνει, ως μόνο κριτήριο για την εξ αποστάσεως συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές, να διατηρηθεί η προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Παράλληλα, θα ζητά την κατάργηση των εξής κριτηρίων που είχαν τεθεί με τον νόμο του 2019: α) να έχουν διαµείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστηµα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής, β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούµενο φορολογικό έτος. Εξαρτώµενα µέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισµού της περίπτωσης β΄, εφόσον: αα) δεν έχουν συµπληρώσει τα τριάντα(30) έτη και ββ) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄ βαθµού κατά το τρέχον ή το προηγούµενο φορολογικό έτος. Ως «φορολογική δήλωση» νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδηµάτων από µίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονοµικών στοιχείων από επιχειρηµατική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν».

Για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου και την άμεση εφαρμογή των αλλαγών απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Του Υπουργείου Εσωτερικών

«ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΚΛΟΓΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ»

Άρθρο 1

Άρση περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού

1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 4 του παρόντος. Αντιστοίχως, η τροποποίηση όσον αφορά τη διεύθυνση κατοικίας και η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνονται με την ίδια διαδικασία του άρθρου 4. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται από τη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών με απόφασή της.».

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας διπλωματική περιφέρεια στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.».

3. Η παράγραφος 8 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:

«8. Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με την απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2. Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής γίνεται αμέσως οριστική.».

4. Οι παράγραφοι 2, 6, 7 και 10 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 (Α΄ 205) καταργούνται.

5. Η παράγραφος 5 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 καταργείται.

Άρθρο 2

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος νόμου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

Βορίδης στη Βουλή: Eντός της ημέρας το νομοσχέδιο

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με παρέμβασή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται σχέδιο νόμου για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στον Δημόσιο Τομέα, ενημέρωσε τους βουλευτές για την κατάθεση νομοσχεδίου που θα καταργεί τους αυστηρούς περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ελλήνων του εξωτερικού.

Ο υπουργός εξήγησε πως καταλύτης για την νομοθετική πρωτοβουλία αποτέλεσε η αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράστηκε από συνέντευξη της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη η οποία χαρακτήρισε προσβλητικούς και υποτιμητικούς τους σχετικούς περιορισμούς.

«Μετά την τοποθέτηση που έκανε η κα Τζάκρη – με την οποία εμείς διαβλέπουμε σημαντική αλλαγή στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων – ανοίγει ο δρόμος για να αρθούν οι περιορισμοί του ψηφισμένου νόμου» σημείωσε ο κ. Βορίδης για να προσθέσει ότι εντός της ημέρας θα κατατεθεί νομοσχέδιο «με ένα άρθρο για την κατάργηση όλων των περιορισμών που υπάρχουν για τους απόδημους έλληνες και για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας τους. Συμφωνούμε με την τοποθέτηση της κα Τζάκρη που χαρακτήρισε προσβλητικούς και υποτιμητικούς τους περιορισμούς του νόμου για διετή παραμονή στην Ελλάδα την τελευταία 35ετια και για ύπαρξη φορολογικής δήλωσης και θα φέρουμε μικρό νομοσχέδιο για την άρση τους. Ελπίζω να ξεκινήσει άμεσα, την Πέμπτη η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βορίδης: Καταργούμε με νομοσχέδιο τους περιορισμούς στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news