facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Απορρίφθηκε το αίτημα των γονιών του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για αποκλειστική γονική μέριμνα της Λυδίας

Απορρίφθηκε τελικά το αίτημα που είχαν καταθέσει οι γονείς του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, με το οποίο ζητούσαν να αποκτήσουν την αποκλειστική γονική μέριμνα της Λυδίας, του παιδιού που είχε αποκτήσει με την 20χρονη Καρολάιν την οποία δολοφόνησε, όπως ομολόγησε.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», η μικρή ζει πλέον στις Φιλιππίνες, ενώ το δικαστήριο έχει ορίσει πως οι γονείς του πιλότου θα μπορούν να βλέπουν τη μικρή Λυδία μέσω Skype ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων για μία ώρα την εβδομάδα.

Σημειώνεται, ότι η δίκη του 35χρονου διακόπηκε για τις 28 Μαρτίου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, ενώ σε πρώτο βαθμό έχει καταδικαστεί σε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 11 ετών και 6 μηνών για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε το αίτημα των γονιών του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για αποκλειστική γονική μέριμνα της Λυδίας"

Γιάνης Βαρουφάκης: Έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στα Εξάρχεια

Θύμα επίθεσης έξω από εστιατόριο στην οδό Βαλτετσίου στα Εξάρχεια, έπεσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, το βράδυ της Παρασκευής (10/3).

Οι άγνωστοι τον πλησίασαν και του επιτέθηκαν, όπως είχε γίνει και το 2015 πάλι στην ίδια περιοχή, ενώ βρισκόταν τότε, με την σύζυγό του Δανάη Στράτου.

Η τωρινή επίθεση έγινε από 4 άτομα ενώ ο κύριος Βαρουφάκης βρισκόταν μαζί με άλλα μέλη του ΜέΡΑ25 από την Ευρώπη. Μάλιστα, ο ένας από τους δράστες βιντεοσκοπούσε την επίθεση!

Μετά τον ξυλοδαρμό, ο Γιάννης Βαρουφάκης πήγε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr οι γιατροί είπαν ότι έχει κάταγμα ρινικής χώρας και του τοποθέτησαν νάρθηκα. Μετά από κλωτσιές που δέχθηκε στο πρόσωπο, ο κύριος Βαρουφάκης έχει επίσης εκδορές και μώλωπες.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

«Πριν από λίγο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έγινε θύμα θρασύδειλης φασιστικής επίθεσης από προβοκάτορες τραμπούκους.

 Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 συνέτρωγε στο εστιατόριο Γιάντες, (ένα μέρος που επισκέπτεται συχνά)   με συνοδοιπόρους του Diem25 από όλη την Ευρώπη, όταν ολιγομελής ομάδα τραμπούκων μπήκε στο εστιατόριο με βίαιες διαθέσεις, φωνάζοντας  «έλα έξω κάθαρμα που υπέγραψες Μνημόνια»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σηκώθηκε για να τους μιλήσει. Οι τραμπούκοι απάντησαν αμέσως με βία, ξυλοκοπώντας άγρια το Γραμματέα του ΜέΡΑ25.

Ας προβληματιστούν από το σημερινό επεισόδιο αυτοί που διακινούν επί σκοπώ το ψευδές και συκοφαντικό αφήγημα που χρησιμοποίησαν οι σημερινοί τραμπούκοι. Εμείς δεν φοβόμαστε, δεν πτοούμαστε, δεν υποχωρούμε. Στο σκοτάδι, απαντάμε με μία λέξη: ΜέΡΑ».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάνης Βαρουφάκης: Έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στα Εξάρχεια"

Hellenic Train: Επίθεση με πέτρες στα γραφεία της εταιρείας – Πέντε προσαγωγές

Επίθεση με πέτρες δέχτηκαν τα γραφεία της Hellenic Train, στη διασταύρωση Συγγρού και Πετμεζά, πριν από λίγο από ομάδα ατόμων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Η αστυνομία προχώρησε σε 5 προσαγωγές. 


Διαβάστε Περισσότερα » "Hellenic Train: Επίθεση με πέτρες στα γραφεία της εταιρείας – Πέντε προσαγωγές"

Καιρός αύριο: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο (11/03)

Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα στρεφόμενοι το βράδυ στα βόρεια σε βορείων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει τους 17 με 19 και κατά τόπους στα ανατολικά και νότια τους 20 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι και πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να είναι ισχυρά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία (κυρίως στην κεντρική και την ανατολική) και μέχρι το μεσημέρι στη Θράκη, βαθμιαία από τα δυτικά θα εξσθενήσουν και από το απόγευμα στη Μακεδονία θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5, στα ανατολικά 6 και πρόσκαιρα έως τις πρωινές ώρες στο ανατολικό Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορείων διευθύνσεων.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, βαθμιαία θα εξσθενήσουν και από το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν έως τις πρωινές ώρες κατά τόπους στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Τα φαινόμενα, που μέχρι τις πρωινές ώρες στην κεντρική Στερεά θα είναι κατά τόπους έντονα, γρήγορα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα στρεφόμενοι τη νύχτα στα βόρεια σε βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 και στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο (11/03)"

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Διαγραφή χρεών για τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη

Την πρόθεση τους να προβούν σε διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων για τις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις στεγαστικών, ή προσωπικών δανείων, ανεξάρτητα από το αν οι οφειλές αυτές εξυπηρετούνται ή μη, είχαν εκφράσει τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε επιστολή τους προς τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ, στην επιστολή με ημερομηνία 9 Μαρτίου 2023, αναφέρεται:

«Τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), στο πλαίσιο των προσαρμοσμένων στις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες πρωτοβουλιών τους, θα ήθελαν να εκδηλώσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στις οικογένειες των θυμάτων, του πρόσφατου πολύνεκρου και επώδυνου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Ειδικότερα, τα Μέλη μας προτίθενται να προβούν σε διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων για τις οικογένειες (ανιόντες, ή κατιόντες) των θυμάτων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις στεγαστικών, ή προσωπικών δανείων (καρτών, καταναλωτικών), ανεξάρτητα εάν οι οφειλές αυτές εξυπηρετούνται ή μη.

Προς τούτο, είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε τα στοιχεία των οικογενειών, ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και παρακαλούμε τις αρμόδιες Αρχές για την γνωστοποίηση των ονομάτων και των διαθέσιμων στοιχείων επικοινωνίας, ώστε να υλοποιήσουμε άμεσα τη σχετική μας δράση.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε άλλη διευκρίνιση».

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Διαγραφή χρεών για τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη"

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι του Πεκίνου: «βροχή από σκουλήκια» πέφτει από τον ουρανό

Το El Heraldo ανέφερε ότι οι κάτοικοι του Πεκίνου συμβουλεύτηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο με ομπρέλες.

Σε πλάνα ειδήσεων, οι κάτοικοι φαίνονται να κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές με υψωμένες ομπρέλες για να μην χτυπηθούν από τα σκουλήκια που πέφτουν.

Και ενώ οι κινεζικές αρχές δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τον λόγο πίσω από αυτό το παράξενο φαινόμενο, θεωρίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο διαδίκτυο.

Κάποιοι προτείνουν ότι θα μπορούσαν να είναι τα λουλούδια της λεύκας, ενός πολύ δημοφιλούς δέντρου στην περιοχή που είναι γεμάτο σπόρους και, όταν πέφτουν τα λουλούδια, συχνά μπερδεύονται με κάμπιες.

Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι τα σκουλήκια άρχισαν να πέφτουν αφού παρασύρθηκαν από ισχυρούς ανέμους, μια θεωρία που υποστηρίζεται από το επιστημονικό περιοδικό Mother Nature Network, το οποίο εξηγεί ότι αυτού του είδους τα περιστατικά με ζώα συμβαίνουν μετά από μια καταιγίδα.

«Το τέλος του κόσμου πλησιάζει» είπε ένας χρήστης του Twitter.

Εξηγήσεις του φαινομένου

Αν και ορισμένοι θεωρητικοί συνωμοσίας αποδίδουν το φαινόμενο στην αρχή της Αποκάλυψης, γεγονός παραμένει ότι κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι συνέβη, παρά μόνο εικασίες.

Ορισμένοι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέουν το γεγονός αυτό με την ονομασία «Πανσέληνος του Σκουληκιού». Αυτό το αστρονομικό φαινόμενο θα μπορούσε να παρατηρηθεί την Τρίτη 7 Μαρτίου και συμπίπτει με την τελευταία πανσέληνο του χειμώνα στην Κίνα.

Η ονομασία «Σελήνη των σκουληκιών» προέρχεται από τη Βόρεια και Ανατολική Αμερική… Για πολλούς αιώνες οι άνθρωποί τους βάφτιζαν την πανσέληνο με διαφορετικά ονόματα, ανάλογα με τον μήνα στον οποίο συνέβαινε. Για παράδειγμα, η πανσέληνος του λύκου εμφανίζεται τον Ιανουάριο, το φεγγάρι του χιονιού τον Φεβρουάριο και η ροζ πανσέληνος τον Απρίλιο κ.λπ.

Το φεγγάρι είναι το σκουλήκι του Μαρτίου, επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, το έντομο αυτό άρχισε να εμφανίζεται στο έδαφος στο τέλος του χειμώνα.

Ένα μετεωρολογικό φαινόμενο, η πιο πιθανή θεωρία

Όμως, τα έντομα φαίνεται να κινούνται στις εικόνες που καταγράφηκαν από τα βίντεο, τα οποία, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Mother Nature Network- αυτά στα οποία η βροχή με τα ζωντανά εμφανίζεται μετά από καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους. Οι φυσικοί πιστεύουν ότι τα πλάσματα μεταφέρονται χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου βρίσκονται.

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η εποχή που οι βροχές και οι καταιγίδες είναι συνήθως πολύ συχνές στην επαρχία, οπότε δεν είναι τόσο περίεργο που συνέβη αυτό το γεγονός. Επιπλέον, κάποιοι θυμούνται ακόμη ότι ένα παρόμοιο φυσικό φαινόμενο συνέβη στο Εδιμβούργο της Σκωτίας το 2011.

nationworldnews.com, vecer.mk/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι του Πεκίνου: «βροχή από σκουλήκια» πέφτει από τον ουρανό"

Απάτη με το όνομα της Ματίνας Παγώνη - Τι καταγγέλλει ο δικηγόρος της

Καταγγελία για απάτη στο όνομά της, έκανε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως τη συνδέουν σε παραπλανητική διαφήμιση φαρμακευτικού σκευάσματος. Για τον λόγο αυτό, κατέθεσε μήνυση στις αρμόδιες αρχές, μέσω του συνηγόρου της Γιάννη Καρούζου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κ. Καρούζος, τονίζεται ότι "συστήνεται η προσοχή, καθώς η κ. Παγώνη ουδέποτε έχει παραχωρήσει συνέντευξη αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εν λόγω προϊόντος, ενώ ουδόλως έχει αναμειχθεί στην προώθηση και πώλησή του".

Αναφέρει ο κ. Καρούζος:

Με την ιδιότητά μου ως πληρεξουσίου δικηγόρου της κυρίας Ματίνας Παγώνη, ανακοινώνω ότι η ίδια ουδόλως σχετίζεται με τη διαφήμιση και αγορά φαρμακευτικού σκευάσματος - προϊόντος με ονομασία fungent.

Συστήνεται η προσοχή στο σύνολο των καταναλωτών καθώς η κα Παγώνη ουδέποτε έχει παραχωρήσει συνέντευξη αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εν λόγω προϊόντος, ενώ ουδόλως έχει αναμειχθεί στην προώθηση και πώλησή του.

Επρόκειτο για διαφήμιση προϊόντος με απατηλά μέσα, με δημοσίευση κατασκευασμένης συνέντευξης, την οποία ουδέποτε παραχώρησε η εντολέας μου, αλλά και με χρήση προσωπικών της φωτογραφιών, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί για προωθητικούς σκοπούς χωρίς τη γνώση και τη συναίνεσή της.

Η ίδια καταγγέλλει την εξαπάτηση των καταναλωτών και των ασθενών, η οποία επιχειρείται με την παράνομη εκμετάλλευση της επαγγελματικής της φήμης και αξιοπιστίας, που έχουν αποκτηθεί με προσωπικό μόχθο, αφοσίωση στην ιατρική επιστήμη και λειτούργημα και αυταπάρνηση στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας.

Επιχειρείται παρανόμως εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης που η κα Παγώνη χαίρει από το σύνολο των ασθενών της και γίνεται προσπάθεια καπηλείας της επαγγελματικής και επιστημονικής της πορείας και αξιοπιστίας.

Για το λόγο αυτό, για τη διαφύλαξη της επαγγελματικής της φήμης και κύρους της, αλλά και για την προστασία των ασθενών και της δημόσιας υγείας, η ίδια κατέθεσε άμεσα μήνυση προς τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου η Ελληνική Αστυνομία και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διερευνήσει τα ανωτέρω και να αποδοθούν οι προσήκουσες ποινικές ευθύνες σε κάθε υπεύθυνο.

Τέλος, η κα Παγώνη επιθυμεί να διευκρινίσει με το παρόν σε όλους τους καταναλωτές ότι η διακίνηση και η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία και η χρήση τέτοιων προϊόντων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ενώ ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Απάτη με το όνομα της Ματίνας Παγώνη - Τι καταγγέλλει ο δικηγόρος της"

Πυροβολισμοί σε καφενείο στο Λαύριο: Τραυματίστηκε ο ιδιοκτήτης – Ο δράστης συνελήφθη

Πυροβολισμοί με στόχο καφενείο σημειώθηκαν στο Λαύριο. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι άντρας που επέβαινε σε μηχανή προσέγγισε το κατάστημα της οδού Ηλία Μέντη και άνοιξε πυρ με καραμπίνα στοχεύοντας τις τζαμαρίες. Από τους πυροβολισμούς έσπασαν τα τζάμια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ιδιοκτήτης του καφενείου από τα θραύσματα.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο δράστης είχε προσωπικές διαφορές με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, ενώ κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών ήταν μεθυσμένος. Ακολούθησε έρευνα από την Αστυνομία που συνέλαβε το άτομο με την καραμπίνα, ενώ έγινε έρευνα στο σπίτι του όπου βρέθηκε το όπλο με το οποίο σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί.

Σε βάρος του δράστη σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα. Ο ιδιοκτήτης του καφενείου διακομίστηκε στο νοσοκομείο, ενώ δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του καθώς τραυματίστηκε ελαφρά.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί σε καφενείο στο Λαύριο: Τραυματίστηκε ο ιδιοκτήτης – Ο δράστης συνελήφθη"

Εξαρθρώθηκε συμμορία με έδρα την Πετρούπολη που λήστευε κυρίως ανήλικους σε περιοχές της Δυτικής Αττικής

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πετρούπολης εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη ληστειών σε βάρος κυρίως ανήλικων σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες Πέμπτη 9 Μαρτίου συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης, από τα οποία δύο ανήλικοι. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, ληστεία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης τουλάχιστον το τελευταίο δίμηνο προσέγγιζαν κυρίως ανήλικους ή άτομα νεαρής ηλικίας και με τη χρήση ή απειλή σωματικής βίας αφαιρούσαν κινητά τηλέφωνα, χρηματικά ποσά κλπ. χρησιμοποιώντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μαχαίρια, κατσαβίδια κ.α. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες σε Αθήνα καθώς και σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 9 κινητά τηλέφωνα, πλήθος ρουχισμού που χρησιμοποιήθηκε στις αξιόποινες πράξεις, τρεις κουκούλες τύπου full face, αεροβόλο πιστόλι, μεταλλικό πιστόλι ρέπλικα με καψούλια, έξι μαχαίρια, δύο σιδερογροθιές, 940 ευρώ, δύο μοτοσικλέτες και αυτοκίνητο.

Μέχρις στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 24 περιπτώσεις ληστειών και δύο αποπειρών ληστειών, οι οποίες διαπράχθησαν σε βάρος κυρίως ανηλίκων σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της παράνομης δραστηριότητάς τους συνεχίζονται.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξαρθρώθηκε συμμορία με έδρα την Πετρούπολη που λήστευε κυρίως ανήλικους σε περιοχές της Δυτικής Αττικής"

Θεσσαλονίκη: Ρομά προσπάθησαν να κλέψουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων από συνεργείο αλλά τους «τσάκωσε» ο ιδιοκτήτης

Η άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., είχε ως αποτέλεσμα την αυτόφωρη σύλληψη δυο 24χρονων Ρομά και την αποτροπή κλοπής ανταλλακτικών αυτοκινήτων από επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Μενεμένης.

Ειδικότερα, χθες το πρωί οι δύο άνδρες είχαν εισέλθει παράνομα σε προαύλιο χώρο συνεργείου φορτηγών αυτοκινήτων, όμως έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη και τραπήκαν σε φυγή, για να εντοπιστούν λίγη ώρα αργότερα στην περιοχή της Διαλογής, όπου και συνελήφθησαν.

Από την έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αμπελοκήπων – Μενεμένης προέκυψε ότι, οι δράστες είχαν διαπράξει κατά το παρελθόν και από κοινού δύο διαρρήξεις σε μεταφορική εταιρεία, απ’ όπου αφαίρεσαν μπαταρίες φορτηγών αυτοκινήτων αξίας 4.000 ευρώ περίπου, ενώ για έναν εκ των συλληφθέντων προκύπτει η εμπλοκή του σε άλλες 6 περιπτώσεις κλοπής από εταιρείες κατά το χρόνο που αυτές ήταν εκτός λειτουργίας, απ’ όπου αφαίρεσε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. κουφώματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων) με τη συνολική τους αξία να υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.    

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στην αρμόδια δικαστική Αρχή. 

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ρομά προσπάθησαν να κλέψουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων από συνεργείο αλλά τους «τσάκωσε» ο ιδιοκτήτης"

Συναγερμός στην Ιταλία: Κίνδυνος ναυαγίου για 1.000 πρόσφυγες στην Καλαβρία

Πάνω από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σε πλεούμενα, νότια της Καλαβρίας, στην Ιταλία τα οποία κινδυνεύουν να βυθιστούν.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, για την επιχείρηση διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί τρία ταχύπλοα, πέντε πλοία και ένα αεροσκάφος της Ιταλικής Ακτοφυλακής, μαζί με το πλοίο Σίριο, του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι «απελπισμένοι της θάλασσας» επιβαίνουν σε τρία μεγάλα αλιευτικά, τα οποία βρίσκονται 100 ναυτικά μίλια νοτιονατολικά της Ροτσέλα Ιόνικα, στην Καλαβρία.

105527597-9b18eb37-0a74-4d8b-865b-1674b5695a4b.webp

Οι επιχειρήσεις έχουν επιταχυνθεί, λόγω των καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επιδεινωθούν. Οι ιταλικές αρχές ειδοποιήθηκαν από την Frontex, από σκάφη που ανήκουν σε ΜΚΟ αλλά και από το σύστημα σήμανσης συναγερμού Alarm phone.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός στην Ιταλία: Κίνδυνος ναυαγίου για 1.000 πρόσφυγες στην Καλαβρία "

Βέλγιο: Απαγορεύεται η χρήση του TikTok στα υπηρεσιακά τηλέφωνα των ομοσπονδιακών δημοσίων υπαλλήλων

Tέλος το TikTok από τα υπηρεσιακά τηλέφωνα των ομοσπονδιακών δημοσίων υπαλλήλων του Βελγίου, μετά από απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, αναφέρει η εφημερίδα Le Soir.

Tο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εξέτασε το θέμα, μετά από πολλά αιτήματα, μεταξύ άλλων και από τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρόο, προς τις υπηρεσίες πληροφοριών. Τόσο η Κρατική Ασφάλεια, όσο και το Κέντρο για την Κυβερνοασφάλεια του Βελγίου, έχουν προειδοποιήσει, ότι «το TikTok συλλέγει μεγάλο όγκο δεδομένων από χρήστες, συχνά εν αγνοία τους», μπορεί να χειριστεί τη ροή ειδήσεων και το περιεχόμενο μέσω αλγορίθμων, ενώ η κινεζική νομοθεσία υποχρεώνει την TikTok να συνεργάζεται με τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών, επισημαίνει η Soir.
Advertisement

«Βρισκόμαστε σε ένα νέο γεωπολιτικό πλαίσιο όπου η επιρροή και η επιτήρηση μεταξύ των κρατών έχουν μετατοπιστεί στον ψηφιακό κόσμο. Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς: Η TikTok είναι μια κινεζική εταιρεία που σήμερα είναι υποχρεωμένη να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτή είναι η πραγματικότητα» αναφέρει ο Βέλγος Πρωθυπουργός και συμπληρώνει ότι «η απαγόρευση χρήσης της εφαρμογής στις συσκευές ομοσπονδιακών υπηρεσιών είναι κοινή λογική. Αυτή η απόφαση ελήφθη με την υποστήριξη της Κρατικής Ασφάλειας και του Κέντρου για την Κυβερνοασφάλεια του Βελγίου. Η ασφάλεια των ευαίσθητων πληροφοριών μας υπερισχύει».

Ειδικότερα, η απαγόρευση ισχύει για όλες τις συσκευές των οποίων η αγορά, η συνδρομή ή η χρήση βαρύνουν εν μέρει ή πλήρως τις ομοσπονδιακές αρχές και θα διαρκέσει για έξι μήνες, ενώ στη συνέχεια θα επανεκτιμηθεί. Οι προσωπικές συσκευές που χρησιμοποιούνται από δημόσιους υπαλλήλους για επαγγελματικούς σκοπούς δεν επηρεάζονται από την απαγόρευση, αλλά συνιστάται στα άτομα αυτά να μην εγκαταστήσουν την εφαρμογή, σημειώνει το δημοσίευμα. Παράλληλα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας καλεί τις περιφερειακές, επαρχιακές και τοπικές αρχές να επιβάλουν παρόμοια απαγόρευση και καλεί τον ιδιωτικό τομέα να βρίσκεται σε απαγρύπνηση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση της εφαρμογής και ζητεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων να διερευνήσει την πολιτική απορρήτου του TikTok.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Βέλγιο: Απαγορεύεται η χρήση του TikTok στα υπηρεσιακά τηλέφωνα των ομοσπονδιακών δημοσίων υπαλλήλων"

Hellenic Train: Χωρίς τρένα, προαστιακό και το Σάββατο

Kανένα δρομολόγιο της Hellenic Train, συμπεριλαμβανομένων και των δρομολογίων του προαστιακού της Αθήνας δεν θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

«Η Hellenic Train ενημερώνει ότι, αύριο Σάββατο 11/3/2023 δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο», αναφέρει η ανακοίνωση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Hellenic Train: Χωρίς τρένα, προαστιακό και το Σάββατο"

ΝΔ: Ο εξαφανισμένος κ. Σπίρτζης αραδιάζει ψέματα – Ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλύπτει

«Ο εξαφανισμένος κ. Σπίρτζης εμφανίστηκε 10 ημέρες μετά την τραγωδία, σε μια στιγμή που οι πολίτες απαιτούν αλήθειες που να απαντούν στα «γιατί» της τραγωδίας, προκειμένου, αραδιάζοντας σειρά ψεμάτων, να μας πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει σε τίποτα. Ότι τις ευθύνες φέρουν αποκλειστικά οι προηγούμενοι και οι επόμενοι και ότι παθογένειες και νοοτροπίες που γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν τους αφορούν. Σε μια στιγμή που χρειάζεται σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση και ανάδειξη και ανάληψη ευθυνών, ο κ.Σπίρτζης, που ήταν υπουργός επί 4,5 χρόνια, αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωσή του, καλύπτει απόλυτα τον κ. Σπίρτζη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα Δημοκρατία: Οι απαντήσεις στα πέντε ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

«Παραθέτουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις στα πολλά ψέματά του:

Ψέμα: «Παραδώσαμε το 68% του έργου, αλλά η Αlstom δεν υπέγραφε τις μελέτες»

Αλήθεια: Η σύμβαση, η οποία ξεκίνησε στο τέλος του 2014, ενώ θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ως το 2016, αναπτύχθηκε έως το 2017 μερικώς. Είχε υπάρξει παράδοση του 32% του παραδοτέου, στο οποίο δυστυχώς, όμως, «υπήρχαν σοβαρότατα σφάλματα, κατ’ αποτέλεσμα ένα ποσοστό όχι πάνω από 18% ήταν αυτό που ήταν γνήσια λειτουργικό τα δύο αυτά χρόνια. Το υπόλοιπο χρειαζόταν να ανακατασκευασθεί. Το 2017 σταματά στην πραγματικότητα η εφαρμογή της σύμβασης γιατί προέκυψαν σοβαρότατα λάθη στην εφαρμογή». Επιπλέον, το περίφημο 68% αναφέρεται σε ποσοστά απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων και όχι σε λειτουργικά τμήματα τα οποία παραδόθηκαν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΣΕ για χρήση. Συγκεκριμένα: επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκαν 17 σταθμοί, σε σύνολο 52, εκ των οποίων οι μισοί ανακατασκευάστηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ αδαπάνως για το δημόσιο και κατασκευάστηκαν 19 επιπλέον. Σχετικά με το ETCS, μέχρι το 2020 είχαν παραδοθεί μηδέν (0) σταθμοί, ενώ μεταξύ 2020-2023 παραδόθηκαν 21 σταθμοί για χρήση στον ΟΣΕ, ήτοι το 40% του έργου.

Ψέμα: «Στη Λάρισα υπήρχε και δεύτερο σύστημα τηλεδιοίκησης που υπέστη βλάβη το 2019 και κάηκε και δεν το έφτιαξε κανείς. Γιατί δεν το έφτιαξε κανείς; 9,5 δισ. απευθείας αναθέσεις έκαναν».

Αλήθεια: Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργούσε πλήρως από τον Νοέμβριο του 2022. Το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ο τοπικός σταθμός σηματοδότησης στη Λάρισα. Η τηλεδιοίκηση ήταν ενεργή, όμως, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΣΕ, δεν λειτουργούσε, δεν τους επέτρεπε να δουν τίποτα πλην ενός πολύ μικρού τμήματος, μέχρι την πυρκαγιά του 2019, οπότε και καταστράφηκε. Ο νέος τοπικός σταθμός παραδόθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ τον Νοέμβριο του 2022 και έκτοτε ήταν πλήρως λειτουργικός. Άρα ο σταθμάρχης θα μπορούσε και να χαράξει ηλεκτρονικά την πορεία και να δει το τρένο για 5.5 χιλιόμετρα. Δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Την ίδια ημέρα τα υπόλοιπα δρομολόγια έγιναν κανονικά με αυτόματη χάραξη, κάτι που αποδεικνύει ότι το σύστημα λειτουργούσε πλήρως.

Ψέμα: «Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα 2 σταθμάρχες σε κάθε σταθμό»

Αλήθεια: Ποτέ δεν υπήρχε υποχρέωση για δύο σταθμάρχες. Αρκεί να κοιτάξει κάποιος τους πίνακες υπηρεσίας για να το διαπιστώσει. Υπάρχουν 3 βάρδιες στις οποίες επιμερίζεται το έργο. Το ρυθμιστικό πλαίσιο προβλέπει ότι ο προϊστάμενος είναι εκείνος που καθορίζει τις βάρδιες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε άλλαξε το πλαίσιο για να καταστήσει τους 2 σταθμάρχες υποχρεωτικό.

Ψέμα: «Κάναμε ειδική πρόσκληση για να βγουν έκπτωτοι οι εργολάβοι»

Αλήθεια: Αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν έκανε ο κ. Σπίρτζης. Είναι ένα ακόμη από τα πολλά που ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των υστέρων προβάλλει, αλλά ουδέποτε έπραξε.

Ψέμα: «Όταν ήμουν Υπουργός μπορούσες να δεις πού ήταν το κάθε τρένο»

Αλήθεια: Ο κ. Σπίρτζης συγχέει το σύστημα τηλεδιοίκησης που δείχνει ακριβώς πού βρίσκεται κάθε αμαξοστοιχία, δηλαδή σε ποια συγκεκριμένη γραμμή ανόδου ή καθόδου, και το σύστημα απλής πλοήγησης το οποίο δείχνει μόνο τη γενική θέση ενός οχήματος. Στην πραγματικότητα, υπήρχε ένα σύστημα GPS το οποίο όμως δεν έδειχνε σε ποιες ράγες κινείται το τρένο, αλλά απλά το στίγμα της τοποθεσίας του. Άρα, όταν υπάρχουν δύο γραμμές, όπως εν προκειμένω, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση ο σταθμάρχης να δει αν κινείται στη σωστή ή στη λάθος γραμμή. Συνεπώς, δεν είχε απολύτως κανένα ωφέλιμο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, στο τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης, που είναι σε λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2022 στη Λάρισα, ο κάθε σταθμάρχης μπορεί να δει ακριβώς τη γραμμή πάνω στην οποία κινείται η αμαξοστοιχία, πριν την είσοδο του τρένου στον σταθμό και μετά την αναχώρησή του. Αυτό το σύστημα έως τον Σεπτέμβριο θα έχει εγκατασταθεί σε όλον τον κύριο άξονα.

Έχει απευθυνθεί πρόσκληση στον κ. Σπίρτζη να παραστεί στην Επιτροπή Μεταφορών και Εμπορίου της Βουλής σε κατ’ αντιπαράσταση συζήτηση με τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα μεταφορών κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση. Ο κ. Γεραπετρίτης θα είναι εκεί. Ο κ. Σπίρτζης θα είναι;».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Ο εξαφανισμένος κ. Σπίρτζης αραδιάζει ψέματα – Ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλύπτει"

Σύγκρουση τρένων: Στον μηχανοδηγό και στη διοίκηση που τον έκρινε επαρκή καταλόγισε ευθύνες ο σταθμάρχης

Παραδέχεται οτι ήταν ανεπαρκής στα καθήκοντά του και παρέπεμψε για απαντήσεις στο ζήτημα της τοποθέτησής του, ως μοναδικού σταθμάρχη της βραδινής βάρδιας στον νευραλγικό σταθμο της Λάρισας στους ανωτέρους του, ο μοιραίος σταθμάρχης των Τεμπών Βασίλης Σαμαράς στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς λίγες ώρες μετα το έγκλημα του Ευαγγελισμου που «πήρε» τις ζωές 57 ανθρώπων.

Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, στην ερώτηση των αστυνομικών: «Θεωρείτε ότι γνωρίζετε επαρκώς τον πίνακα κυκλοφορίας των κλειδιών;», η αποκριση του ήταν εξής: «Με όση επάρκεια θα μπορούσα να λάβω κατά το χρόνο της εκπαίδευσης μου». Και οταν ερωτήθη: «Τότε πώς διατεθήκατε να εκτελέσετε κανονική υπηρεσία και όχι συνεπικουρούμενη;» χωρίς περιστροφές είπε πως «Αυτό το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί από την διοίκηση».

Μάλιστα, στην προανακριτική κατάθεσή του, ο επίσης κατηγορούμενος επιθεωρητής Δημήτριος Νικολάου, ούτε λίγο, ούτε πολύ αναφέρει πως «Ώρα 23:44 τηλεφώνησα του σταθμάρχη υπηρεσίας Λάρισας Σαμαρά Βασίλειο, για να με ενημερώσει τι ακριβώς συμβαίνει και οι μηχανοδηγοί των ανωτέρω αμαξοστοιχιών δεν απαντούν. Ο σταθμάρχης μου απάντησε με εμφανή σύγχυση και πανικόβλητος και μου είπε επακριβώς: "Δεν μπορώ να προσδιορίσω σε ποια γραμμή έχω διώξει την επιβατική αμαξοστοιχία"».

Οι προανακριτικές καταθέσεις του σταθμάρχη και του επιθεωρητή

Ο Βασίλης Σαμαράς κατέθεσε πως «Από τις 25 Ιανουαρίου 2023 μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2023 δούλευα ως βοηθητικός σταθμάρχης μαζί με άλλον» σταθμάρχη στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας και από την 1η Φεβρουαρίου 2023 μέχρι και την 14η Φεβρουαρίου 2023 στο σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμπάκας. Στις 17 και στις 18 Φεβρουαρίου πάλι, εργαζόμουν στο σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμπάκας, στις 21 Φεβρουαρίου 2023 έκανα μαθητεία στον σιδηροδρομικό σταθμό Νέων Πόρων από την σταθμάρχη Νέων Πόρων Πιερίας κυρία Ζαρκάδη Ελένη, ενώ στις 22 και 23 του μήνα Φεβρουαρίου, έκανα κανονικά βάρδια στο σιδηροδρομικό σταθμό Νέων Πόρων ως μοναδικός σταθμάρχης.Στις 24 Φεβρουαρίου 2023 έκανα μαθητεία στο σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας με την σταθμάρχη Λάρισας κυρία Τζοβάρα Ελένη και από τις 25 του ίδιου μήνα μέχρι και το τροχαίο συμβάν, εκτελούσα βάρδια στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας κατά το ωράριο 22:00 με 06:00 ώρα πρωινή όπως και τον μήνα Γενάρη από 22:00 ώρα βραδινή έως 06:00 ώρα πρωινή.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 εκτελούσα όπως σας προανέφερα υπηρεσία κατά τις ώρες 22:00 με 06:00. Πήγα νωρίτερα στο σταθμαρχείο της Λάρισας να ενημερωθώ από τον απογευματινό σταθμάρχη Παυλόπουλο Κώστα, λόγω ενός συμβάντος που υπήρχε στο σιδηροδρομικό σταθμό Παλαιοφαρσάλων, ώστε να ενημερωθώ επακριβώς από τον απογευματινό σταθμάρχη για το πώς θα διεξήγαγα την κυκλοφορία. Αφού με ενημέρωσε ο απογευματινός σταθμάρχης, ανέλαβα κανονικά υπηρεσία. Η αμαξοστοιχία ΙC 62 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, έφτασε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας περί ώρα 23:02 βραδινή. Αποβίβασε επιβάτες στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας και επιβίβασε από αυτόν. Αναχώρησε περί ώρα 23:04 βραδινή με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη, αφού θα πραγματοποιούσε προηγουμένως ενδιάμεσες στάσεις στην Κατερίνη και στο Πλατύ. Διώχνοντας εγώ την αμαξοστοιχία από το σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας, δεν έδωσα γραπτή ειδοποίηση, υποδείγματος 1001. Δηλαδή γραπτό τηλεγράφημα κυκλοφορίας στον μηχανοδηγό και στον προϊστάμενο της υπαριθμόν IC 62 αμαξοστοιχίας, με το οποίο να τον πληροφορώ για την διπλή γραμμή ανόδου στην οποία θα κυκλοφορούσε έως τον σταθμό Νέων Πόρων που ήταν σε λειτουργία, καθώς το φωτόσημο εξόδου σε σχέση με την πορεία της αμαξοστοιχίας, δεν λειτουργούσε και ήταν κόκκινο.

Του έδωσα τηλεγράφημα προφορικό μέσω ασυρμάτου με το οποίο τον ενημέρωνα να περάσει φωτόσημο εξόδου Λάρισας έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων χωρίς να του αναφέρω οτι κυκλοφορεί σε διπλή γραμμή ανόδου. Ο μηχανοδηγός αρχικά μου είπε "εντάξει" στο νούμερο που του διαβίβασα με τον φορητό ασύρματο, δηλαδή το νούμερο 47, το οποίο αφορούσε στο προφορικό τηλεγράφημα μου, όπως αυτό είναι καταχωρημένο στο βιβλίο κυκλοφορίας, αλλά δεν μου διαβίβασε ο ίδιος, δηλαδή ο μηχανοδηγός του νούμερο του δικού μου τηλεγραφήματος επιβεβαιώσεις όπως όφειλε προς επιβεβαίωση. Το δικό μου προφορικό τηλεγράφημα προς τον Μηχανοδηγό της υπαριθμόν IC 62 αμαξοστοιχίας, ήτανε το εξής: "περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων". Όπως αναγράφεται στο βιβλίο κυκλοφορίας, παραλείποντας να του αναφέρω ότι θα κυκλοφορούσε σε διπλή γραμμή ανόδου.

Μετά την έλευση της υπαριθμόν 2597 αμαξοστοιχίας στο σταθμό της Λάρισας, δηλαδή του προαστιακού από τη Θεσσαλονίκη προς την Λάρισα, από τη γραμμή καθόδου και μέσω διαγωνίων στην 3η γραμμή και μέσω διαγωνίου στη γραμμή προαστιακού, γυρίσατε ηλεκτρονικά κλειδιά από παρακαμπτήριος ε κυρία γραμμή, επειδή θα έφευγε υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχία. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι τα υπαριθμόν 115 και 116 ηλεκτρονικά κλειδιά, ενώ μου έδειχναν στον πίνακα πως ήταν κανονικά, κατάλαβα πως ήταν αντίθετα. Ο μηχανοδηγός του προαστιακού μου το επεσήμανε και τότε εγώ του είπα να κάνει πίσω την αμαξοστοιχία, ώστε να επαναφέρω τα κλειδιά στην κυρία γραμμή και αν συνέχεια να μπει στη θέση του. Μετά την στάθμευση της υπαριθμόν 2597 αμαξοστοιχίας, επανέφερα τα κλειδιά στην κυρία γραμμή άνοδου και καθόδου έτσι ώστε από την ανόδο να φύγει υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχία και από την κάθοδο να περάσει εμπορική αμαξοστοιχία 63503.

Όταν έβαζα το σινιάλο αναχώρησης στον μηχανοδηγό της υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχίας, ενημέρωσα το σιδηροδρομικό σταθμό Νέων Πόρων και συγκεκριμένα την σταθμάρχη Ζαρκάδη Ελένη, ότι αναχώρησε η υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχία. Δεν ξέρω πως έγινε και μπήκε στη γραμμή καθόδου, ούτε με ενημέρωσε σχετικά ο μηχανοδηγός της υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχίας, ότι δηλαδή κινούνταν στη γραμμή καθόδου και όχι άνοδου προς Θεσσαλονίκη, ενώ στον πίνακα έβλεπα ότι οι λυχνίες ήταν στις κύριες γραμμές χωρίς να αναβοσβήνουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κίνηση του τρένου γίνεται κανονικά στην άνοδο, διότι είναι κλειδωμένες οι γραμμές από το ηλεκτρονικό σύστημα. Θεωρώ ότι είναι πιθανόν να μην κούμπωσε κανονικά το κλειδί, ενώ αντίθετώς η ένδειξη έδειχνε πως ήταν κανονικά στην κυρία γραμμή, γεγονός που κατά το παρελθόν έχει συμβεί λόγω βλάβης του παλαιωμένου ηλεκτρονικού συστήματος και σε άλλα κλειδιά. Δεν θεωρώ πιθανό από λάθος χειρισμό δικό μου να γύρισε το κλειδί από την άνοδο στην κάθοδο. Ο μηχανοδηγός δεν μου ανέφερε ότι από την άνοδο πήγε στην κάθοδο και έγινε ό,τι έγινε. Κάποια στιγμή ο μηχανοδηγός της υπαριθμόν 2597 αμαξοστοιχίας προαστιακού, μου ανέφερε πως δεν είχε ρεύμα η αμαξοστοιχία του, η οποία εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας. Έπειτα με πήρε τηλέφωνο ο ρυθμιστής έλξης από τη Θεσσαλονίκη και μου είπε ότι στον πίνακα ελέγχου της ηλεκτροκίνησης, είδε ένα κόκκινο κύκλωμα που σημαίνει ότι κάποια γραμμή δεν είχε ρεύμα και με ρώτησε τι είχε συμβεί χωρίς να φανταστώ ότι είχε γίνει. Μετά από λίγο με πήρε τηλέφωνο η αστυνομία και με ρώτησε αν είχαμε κάποια εκτροχίαση κάποιο συμβάν. Ακολούθως με πήρε τηλέφωνο η πυροσβεστική και μου ανέφερε πως είχε γίνει σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών και πως έπρεπε να κόψουμε το ρεύμα. Ενημερώσαμε το ρυθμιστή έλξης και το ρυθμιστή κυκλοφορίας για το συμβάν. Δε γνωρίζω εκεί τι ακριβώς συνέβη. Ζητώ συγγνώμη αν το λάθος είναι δικό μου».

Ερώτηση: Έχετε να καταθέσετε κάτι άλλο;

Απόκριση: Όχι.

Ερώτηση: Πριν αναχωρήσει υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχία από το σιδηροδρομικό σταθμό της Λαρίσης με τελικό προορισμό Θεσσαλονίκη αναφέρετε στο μηχανοδηγό της εν λόγω αμαξοστοιχίας πως θα κυκλοφορούσε σε διπλή γραμμή ανόδου;

Απόκριση: Όχι.

Ερώτηση: Στην προκειμένη περίπτωση τι πιστεύετε πως δεν πήγε καλά και έγινε το ατύχημα;

Απόκριση: Είμαι συντετριμμένος ψυχολογικά από το ατύχημα και πέραν όσων ανωτέρω ανέφερα, επιφυλάσσομαι να ανασύρω στη μνήμη μου περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερώτηση: Τι ακριβώς συνετέλεσε στην πρόκληση του ατυχήματος;

Απόκριση: Δεν μπορώ να πω κάτι αυτή τη στιγμή είμαι πολύ χάλια.

Ερώτηση: Η μη γραπτή και προφορική ενημέρωση του μηχανοδηγού της υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχίας από μέρους σας, όπως αναφέρεται παραπάνω εσείς ο ίδιος και ιδίως της ενημέρωσης του πως αυτός, δηλαδή ο μηχανοδηγός θα κυκλοφορούσε διπλή γραμμή άνοδο, συνετέλεσε στο ατύχημα;

Απόκριση: Πιθανόν ναι. Αν όμως ο μηχανοδηγός είχε ενημερώσει ότι είχε μπει στη γραμμή καθόδου, θα τον είχα ενημερώσει ότι είναι σε λάθος γραμμή.

Ερώτηση: Θα μπορούσε αυτό να το είχε αντιληφθεί ο μηχανοδηγός;

Απόκριση: Ναι βεβαίως καθώς ο μηχανοδηγός επιβαίνει μπροστά στην αμαξοστοιχία, έχει ορατότητα και θα μπορούσε να έχει αντιληφθεί ότι το κλειδί δεν ήτανε στην κυρία ότι έμπαινε από διαγώνιο σε γραμμή καθόδου.

Ερώτηση: Γιατί δεν δώσατε γραπτή ειδοποίηση, υποδείγματος 1001 στο μηχανοδηγό της υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχίας, πληροφορώντας τον πως θα κυκλοφορούσε σε διπλή γραμμή άνοδου;

Απόκριση: Ήταν αμέλειά μου, καθώς μέσα στο σταθμό υπήρχαν κι άλλα τρένα και έπρεπε να διευθετηθούν πώς θα φύγουν και σε ποια γραμμή θα μπούνε.

Ερώτηση: Ποιο ή ποια κλειδιά αφορούσαν στην κυκλοφορία της υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχίας επί της γραμμής που κινούνταν;

Απόκριση: Το 117 και το 118 κλειδί είναι για την κυρία γραμμή ανόδου. Το 118 κλειδί είναι διπλό πρέπει να είναι σε ευθεία για την κυκλοφορία στη γραμμή άνοδου και καθόδου.

Ερώτηση: Ποια είναι η φορά στρέψης των κλειδιών αυτών πώς λειτουργούν και ποιο από αυτά δημιουργεί παρακαμπτήριο με την γραμμή καθόδου;

Απόκριση: Το 118 είναι το κλειδί που μπορεί να αλλάξει την άνοδο με την κάθοδο και αντίστροφα.

Ερώτηση: Περιγράψτε μας, ποιος ήταν ο χειρισμός των κλειδιών αυτών είναι από μέρους σας, και ιδίως του κλειδιού 118, όταν αναχώρησε η υπαριθμόν 62 αμαξοστοιχία από το σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας;

Απόκριση: Μετά την διέλευση της αμαξοστοιχίας 2597, το κλειδί 118 που ήταν από την κάθοδο στην άνοδο και το 117 από την άνοδο στην 3η γραμμή, επανέφερα τα κλειδιά στην κυρία και έδωσα εντολή με το κλειδί 117 και 118, να έρθει το 62 στην κυρία γραμμή ανόδου. Από κει και μετά πως έγινε και τι έγινε δεν τον θυμάμαι καθόλου. Αλλά εφησυχαστηκα, θεωρώντας ότι έχουν κλειδώσει ηλεκτρονικά τα κλειδιά, όπως υποδήλωναν και οι φωτεινές ενδείξεις των λυχνιών του πίνακα.

Ερώτηση: Μετά τον εν λόγω χειρισμό σας, ελέγξατε προς βεβαιότητα τα υπαριθμόν 117 και 118 ηλεκτροκίνητα κλειδιά της κυρίας γραμμής, δηλαδή αν όντως είχαν γυρίσει στην κυρία γραμμή;

Απόκριση: Δεν το θεώρησα σκόπιμο, εμπιστευόμενος τις ενδείξεις.

Ερώτηση: Ποια είναι τα κλειδιά επιβεβαίωσης όπως αναφέρετε παραπάνω και ποια η λειτουργία τους;

Απόκριση: Τα κλειδιά επιβεβαιώσης είναι τρία: το ένα είναι που γυρίζουμε από την κυρία σε παρακαμπτήριο, το δεύτερο είναι οι λυχνίες στον πίνακα οι οποίες αναβοσβήνουν και θα πρέπει να παραμείνουν μόνιμα αναμμένες ως ένδειξη ότι κλείδωσε το κλειδί κανονικά και το τρίτο κλειδί ασφαλείας είναι να δώσει εντολή ο σταθμάρχης στον κλειδούχο για να χειριστεί το κλειδί χειροκίνητα.

Ερώτηση: Υπάρχει κάποια μου τα κλειδιά αυτά επιβεβαίωσης που αναφέρετε παραπάνω, όπου επιβεβαιώνει το γύρισμα των λοιπών κλειδιών;

Απόκριση: Υπάρχει το κλειδί επιβεβαιώσης στην πάνω μεριά του πίνακα καθώς και η λυχνία ενδείξεις η βλάβη στα οποία επιβεβαιώνουν το γύρισμα του κλειδιού.

Ερώτηση: Παρατηρήσατε τις ενδείξεις επιβεβαιώσης στα γυρίσματα των κλειδιών;

Απόκριση: Σίγουρα παρατήρησα το κλειδί επιβεβαιώσεις 1 καθώς και το κλειδί επιβεβαιώσης 2. Για το λόγο αυτό δε χρειάστηκε να καταφύγω στο κλειδί επιβεβαιώσης 3 δηλαδή να στείλω τον κλειδούχο στο σημείο.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι γνωρίζετε επαρκώς τον πίνακα κυκλοφορίας των κλειδιών;

Απόκριση: Με όση επάρκεια θα μπορούσα να λάβω κατά το χρόνο της εκπαίδευσης μου.

Ερώτηση: Τότε πως διατεθήκατε να εκτελέσετε κανονική υπηρεσία και όχι συνεπικουρούμενη;

Απόκριση: Αυτό το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί από την διοίκηση.

Ερώτηση: Στον πίνακα ελέγχου κυκλοφορίας πόσο χρόνο εκπαιδευτήκατε – μαθητεύσατέ;

Απόκριση: Ήταν μια εβδομάδα μετά τη θεωρία μια εβδομάδα μετά το τέλος των εξετάσεων και της πρακτικής και μία μέρα πριν πιάσω βάρδια κανονικά.

Ερώτηση: Τυχόν ιδιαιτερότητες του πίνακα κυκλοφορίας, τις γνωρίζετε είτε ο ίδιος, είτε από εταίρους παλαιότερους σταθμάρχες και αν ναι ποιες ήταν αυτές;

Απόκριση: Το μόνο που γνωρίζω από τους παλαιότερους είναι ότι κάποια κλειδιά δε γυρνούσαν με την πρώτη αλλά με την δεύτερη προσπάθεια η την τρίτη ενώ σε κάποια κλειδιά που είχαν πρόβλημα είχαν βάλει αρπάγες κλειδί 101 για να είναι σταθερά και χειρίζονται μόνο χειροκίνητα. Επίσης το κλειδί 116 την Δευτέρα προς Τρίτη δηλαδή 27 Ιανουαρίου 28 Φεβρουαρίου γύρισε με την τέταρτη προσπάθεια, ενώ προς επιβεβαίωση και πριν κουμπώσει είχα δώσει εντολή στον κλειδούχο να μεταβεί στο σημείο και να του κάνει έλεγχο. Στην πορεία κούμπωσε – κλείδωσε και ενημέρωσα τον κλειδούχο να γυρίσει πίσω. Στη συνέχεια η αμαξοστοιχία 1571 από Βόλο για Λάρισα δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα στο κλειδί.

Ερώτηση: Διαπιστώσατε αν υπάρχει κάποια βλάβη στον πίνακα των κλειδιών;

Απόκριση: Χθες, τα κλειδιά 115 και 116 είχαν παρουσιάσει κάποια δυσλειτουργία με αποτέλεσμα ο μηχανοδηγός του προαστιακού 2597 να με ενημερώσει πως τα κλειδιά ήταν ανάποδα.

Ερώτηση: Οι έτεροι σταθμάρχες τυχόν παλαιοί, πώς αντιμετωπίζουν τις όποιες ιδιαιτερότητες ή βλάβες του πίνακα και συγκεκριμένα με ποιους απαιτούμενους χειρισμούς ενδεχομένως τις απαλείφουν;

Απόκριση: Όταν ο σταθμάρχης βλέπει την λυχνία βλάβης σε κλειδί ή σε κάποιο άλλο σημείο ειδοποιεί τον κλειδούχο να πάει επιτόπου να κάνει έλεγχο και σε περίπτωση που δεν καταφέρει να την διορθώσουν την βλάβη, ειδοποιούν τον κατάλληλο τεχνίτη που έχει αναλάβει την συντήρηση.

Ερώτηση: Πριν την ανάληψη έως και κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας σας, γενικά, σας απασχολούσε κάτι;

Απόκριση: Όχι.

Ερώτηση: Αισθανθήκατε κάποια αδιαθεσία;

Απόκριση: Όχι.

Ερώτηση: Ποιες ήταν οι δραστηριότητές σας μέσα στην ημέρα, ήσασταν ξεκούραστος;

Απόκριση: Το πρωί πήγα στην επιθεώρηση Λάρισας για να αφήσω κάποια έγγραφα για τις δευτερεύουσες απολαβές του μηνός Φεβρουαρίου, μετά πήγα το αυτοκίνητο στο συνεργείο το άφησα για φτιάξιμο, πήγα σπίτι και το απόγευμα πήγα και πήρα το αυτοκίνητο από το συνεργείο που ήταν έτοιμο και επέστρεψα στο σπίτι μου.

Ερώτηση: Κοιμηθήκατε;

Απόκριση: Ναι 3 ώρες το μεσημέρι και 5 ώρες το πρωί.

Ερώτηση: Έχετε να καταθέσετε κάτι άλλο;

Απόκριση: Όχι».

Ο επιθεωρητής

Ο Δημήτριος Νικολάου κατέθεσε πως «Είμαι υπάλληλος στον ΟΣΕ με την ιδιότητα ως προϊστάμενος στην ΔΚ/ΥΥΚΚΝΕ/ΤΕ, Λάρισας, δηλαδή προΐσταμαι στον τομέα επιθεώρησης στην διεύθυνση κυκλοφορίας όλων των αμαξοστοιχιών, εμπορικών, επιβατηγών και συντήρησης Λάρισας. Ο τομέας αυτός εκτείνεται από την Καλαμπάκα έως και το Βόλο και από το Παλαιοφάρσαλο έως και το Αιγίνιο Πιερίας.

Στις 28 Φεβρουαρίου και ώρα 23:41 ενημερώθηκα από τον ρυθμιστή κυκλοφορίας Αθηνών Κούκα Παντελή, που έχει αρμοδιότητα από τον Πειραιά έως το Αιγίνιο, ότι με αναζητήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών στις: Α) επιβατική αναξοστοιχια 62, δρομολόγιο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και Β) Εμπορική αμαξοστοιχία 63503 με δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, δεν απαντούν οι μηχανοδηγοί τους σε συνεχείς κλήσεις του. Αμέσως και ώρα 23:44 τηλεφώνησα του σταθμάρχη υπηρεσίας Λάρισας Σαμαρά Βασίλειο, για να με ενημερώσει τι ακριβώς συμβαίνει και οι μηχανοδηγοί των ανωτέρω αμαξοστοιχιών δεν απαντούν. Ο σταθμάρχης μου απάντησε με εμφανή σύγχυση και πανικόβλητος και μου είπε επακριβώς: "Δεν μπορώ να προσδιορίσω σε ποια γραμμή έχω διώξει την επιβατική αμαξοστοιχία".

Εν συνεχεία, τον ρώτησα την κανονική ώρα άφιξης αμαξοστοιχίας και μου ανέφερε: "Η αμαξοστοιχία 62 αφίχθη στο σταθμό Λάρισας ώρα 23:02 τις 28ης Φεβρουαρίου 2023 και αναχώρησε 23:04 της 28/2/23". Επιπλέον τον ρώτησα αν έχει πάρει αναχώρηση αμαξοστοιχίας από το σταθμό των Νέων Πορων Πιερίας και μου ανέφερε ότι: "Από την σιδηροδρομικό σταθμό Νεων Πόρων που εργαζόταν η σταθμάρχης Ζαρκάδη Ελένη, μου ανέφερε ότι έλαβε αγγελία αναχώρησης της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα την 23:05 της 28 Φεβρουαρίου 2023 από το σιδηροδρομικό σταθμό Νέων Πόρων.

Τότε αντελήφθην ότι κάτι κακό συνέβη και αμέσως αναχώρησα από το Βόλο με το αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς Λάρισα και καθ’οδόν ενημερώθηκα ότι συνέβη δυστύχημα μεταξύ των ανωτέρω Α και Β αμαξοστοιχιών στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού Ευαγγελισμού Λάρισας, όπου και μετέβην στο σημείο του δυστυχήματος περί ώρα μηδέν 1:05 της 1ης Μαρτίου 2023.  Παρέμεινα στο σημείο 10 λεπτά περίπου για να αντιληφθώ και να ενημερώσω τον αρμόδιο διευθυντή κυκλοφορίας και επέστρεψα στην Λάρισα, για να συναντήσω το σταθμάρχη υπηρεσίας Σαμαρά Βασίλειο. Στην ολιγόλεπτη ενημέρωση που είχα στον σταθμό της Λάρισας από τον ανωτέρω Σαμαρά Βασίλειο, τον βρήκα σε κακή ψυχολογική κατάσταση και μου ανέφερε: "προϊστάμενε, η αμαξοστοιχία ήρθε στις 23:02 και έφυγε 23:04 και του έδωσα αναχώρηση μέσω ράδιοτηλεφώνου ότι έχει γραμμή ελεύθερη μέχρι το σταθμό των Νέων Πόρων. Δεν αντελήφθην ότι η αμαξοστοιχία εισήλθε στη γραμμή καθόδου, ενώ έπρεπε να πάει στη γραμμή ανόδου και αυτό γιατί δεν έκανα χειρισμό της αιχμής 118. Ο λόγος ήταν ότι πριν από λίγα λεπτά είχε αφιχθεί στο σταθμό Λάρισας η αμαξοστοιχία 2597 που εκτελεί δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα".

Ερώτησα τον σταθμάρχη αν έχει επιδόσει υπόδειγμα 1001 δελτίο ειδοποιήσης που αναφέρει ότι η αμαξοστοιχία 62 κινηται αντίθετα σε μόνη γραμμή καθόδου μεταξύ Λάρισας – Νέων Πόρων. Αυτός απάντησε: "Δεν εξέδωσα 1001 όπως θα πρεπε να αναζητήσουν η μηχανοδηγοί της αμαξοστοιχίας, γιατί κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση μεταξύ Λάρισας – των πόρων. Δεν μου ζήτησαν υπόδειγμα 1001 και με αριθμό τηλεγραφήματος 47, ανέφερα στους δύο μηχανοδηγούς της επιβατικής 62 ότι έχουν γραμμή ελεύθερη μέχρι το σταθμό των Νέων Πόρων χωρίς να προσδιορίσω σε ποια γραμμή κινείται η αμαξοστοιχία 62. Το ατύχημα προσδιορίζεται βάσει του συνήθους χρόνου διαδρομής περί ώρα 23:15 της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Αξίζει να σημειώσω ότι αν ο μηχανοδηγός αμαξοστοιχίας 62 κατά την ώρα αναχώρησης από το σταθμό Λάρισας, έκανε εκφώνηση μέσω ράδιοτηλέφωνου ότι κινούταν μεταξύ των σταθμών Λάρισας και Νέων Πόρων σε μόνη γραμμή καθόδου όπως και οφείλε να  εκφώνησει, ίσως να μπορούσε να αποφευχθεί το ατύχημα. Επίσης σας γνωρίζω ότι η εμπορική αμαξοστοιχία κινούνταν κανονικά σε διπλή γραμμή κάθοδου και η σταθμάρχης των Νέων Πόρων δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε πρόβλημα μεταξύ των δύο γραμμών και δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ούτε και να γνωρίζει ότι η επιβατική 62 αναχώρησε από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη αντίθετα σε μόνη γραμμή καθόλου. Δεν γνώριζα τα ονόματα των μηχανοδηγών και των δύο αμαξοστοιχιών γιατί ανήκουν στην εταιρεία Hellenic train ούτε και τον αριθμό των εποβατών. Άλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω και γράμματα γνωρίζω"».

Ειδικοί εφέτες ανακριτές

Την ιδια ώρα, μετά από αίτημα του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Λαρισας κ. Σταμάτη Δασκαλόπουλου και ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας, η υπόθεση έχει φύγει απο τα χέρια της ανακρίτριας και ανέλαβαν καθήκοντα ο 54χρονος εφέτης κ. Σωτήρης Μπακαΐμης με αναπληρώτρια την 49χρονη εφέτη κυρία Σοφία Λυμπεριάδου. Ο δικηγόρος κάποιων εκ των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους κ. Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, τονίζει στο protothema.gr πως «Η υπόθεση των Τεμπών θα φτάσει μέχρι τέλους. Οι ευθύνες θα αποδοθούν σε αυτούς που πρέπει. Μετά την απόφαση της Ολομέλειας Εφετών Λαρισας, τα θύματα και οι συγγενείς τους περιμένουν την δικαίωση η οποία μέσω συνηγόρου και όλων όσων μπορούμε να βοηθήσουμε στην υπόθεση, θα έρθει για να υπάρξει επιτέλους σε αυτή τη χώρα δικαιοσύνη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύγκρουση τρένων: Στον μηχανοδηγό και στη διοίκηση που τον έκρινε επαρκή καταλόγισε ευθύνες ο σταθμάρχης"

Τέμπη: Έρευνα από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τις συμβάσεις του ΟΣΕ σε βάθος 15ετίας

Έρευνα σε βάθος 15ετίας για όλα τα πρόσωπα που ήταν σε θέση ευθύνης στον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του ΕΡΓΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και την HELLENIC TRAIN τις περιόδους που υπογράφηκαν οι επίμαχες συμβάσεις για τους σιδηροδρόμους, ξεκινά ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης. 

Στο επίκεντρο της έρευνας είναι όλες οι συμβάσεις που συνήφθησαν ενώ δεν εξαιρούνται ούτε οι εργολάβοι που ανέλαβαν την εκτέλεση των έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διαθέτουν τα υψηλόβαθμα στελέχη αλλά και τα περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να διακριβωθεί εάν αποκτήθηκαν νόμιμα και εάν αποτελούν προϊόντα δωροδοκίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Έρευνα από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τις συμβάσεις του ΟΣΕ σε βάθος 15ετίας"

Τέμπη: Αυτά είναι τα 11 μέτρα στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιεί τα μέτρα στήριξης που θα δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. 

Τα μέτρα αποφασίστηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν διαγραφή δανείων και οφειλών στο Δημόσιο, ειδική σύνταξη στους συγγενείς των νεκρών και στους τραυματίες που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία άνω του 50% εξαιτίας του δυστυχύματος, καθώς και δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο. 

Καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΠΥ, οι δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης τραυματιών σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα έξοδα μετάβασης σε δομές αποκατάστασης του εξωτερικού, χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή, και παρέχεται δωρεάν εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη.

Επιπλέον, αποφασίστηκαν ειδικά μέτρα που αφορούν τους φοιτητές, αλλά και όσους θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις φέτος ή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.  

Αναλυτικά τα 11 μέτρα που αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

“Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται. Ελάχιστο χρέος της Πολιτείας, σε αυτές τις συνθήκες, είναι να ανακουφίσει και να στηρίξει, με σεμνότητα και σεβασμό, τους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Για αυτό το σκοπό:
1) Καταβάλλεται ειδική σύνταξη υπέρ των οικογενειών μέλος ή μέλη των οποίων απεβίωσαν, καθώς και σε όσους τυχόν επέλθει μόνιμη αναπηρία άνω του 50%, εξαιτίας του δυστυχήματος. Η σύνταξη, για κάθε πρόσωπο που απεβίωσε, επιμερίζεται στον/στη σύζυγο και στα τέκνα ή σε περίπτωση μη ύπαρξης συζύγου και τέκνων, επιμερίζεται στους γονείς. Η σύνταξη είναι αφορολόγητη και καταβάλλεται αναδρομικά από 1η Μαρτίου, ανεξαρτήτως άλλων εισοδημάτων ή λήψης άλλης σύνταξης. Το ποσό της ειδικής σύνταξης προσδιορίζεται μηνιαίως στο τετραπλάσιο της εθνικής σύνταξης και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, με την αύξηση της εθνικής σύνταξης. Την αρμοδιότητα έκδοσης των συντάξεων αναλαμβάνει η Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

2) Οι εκκρεμείς -κατά την 31/03/2023- ατομικές οφειλές των συγγενών (γονέων, συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τέκνων και αδελφών) των θανόντων, των προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50% και των συγγενών τους, καθώς και των προσώπων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, προς την φορολογική αρχή και τα ασφαλιστικά ταμεία, διαγράφονται.

3) Σε συνεννόηση με τα τραπεζικά ιδρύματα και τους διαχειριστές δανείων, κατόπιν πρωτοβουλίας τους, δανειακές υποχρεώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις στεγαστικών ή προσωπικών δανείων, ανεξάρτητα εάν οι οφειλές αυτές εξυπηρετούνται ή μη, διαγράφονται.

4) Οι κληρονόμοι προσώπων που απεβίωσαν συνεπεία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιάς.

5) Δίνεται το δικαίωμα διορισμού στον Δημόσιο Τομέα για ένα μέλος των οικογενειών των θανόντων, έως και β’ βαθμού συγγένειας. Δικαίωμα διορισμού έχουν και τα πρόσωπα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή/και υπέστησαν μόνιμη αναπηρία άνω του 50%. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον σύζυγο ή στα τέκνα, ή άλλως σε έναν από τους γονείς ή σε ένα από τα αδέλφια τους.

6) Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές διαδικασίες, προς επίσπευση καταβολής των αποζημιώσεων, θα ληφθεί νομοθετική μέριμνα για τη διευκόλυνση της εκτελεστότητας των αποφάσεων από τον πρώτο βαθμό. Επιπλέον, παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στα θύματα και στους συγγενείς τους, εφόσον το επιθυμούν.

7) Όλοι οι επιβαίνοντες φοιτητές, καθώς και οι φοιτητές που είναι τέκνα, σύζυγοι ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδέλφια και γονείς θανόντων ή προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50%, δικαιούνται μετεγγραφή κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος σε αντίστοιχο τμήμα άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ).

8) Όλοι οι ανωτέρω φοιτητές προτεραιοποιούνται όσον αφορά στη στέγαση στις φοιτητικές εστίες των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων και τους παρέχεται δωρεάν σίτιση, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

9) Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2023, 2024, 2025 (τακτικές και επαναληπτικές), θα εφαρμοστούν ρυθμίσεις περί προσαύξησης μοριοδότησης για τους επιβαίνοντες καθώς και για τα τέκνα, συζύγους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδέλφια και γονείς θανόντων ή προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50%.

10) Καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΠΥ, οι δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης τραυματιών σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα έξοδα μετάβασης σε δομές αποκατάστασης του εξωτερικού χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή.

11) Παρέχεται δωρεάν εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων, δια ζώσης και κατ’οίκον, μέσα από το δίκτυο δομών ψυχικής υγείας του ΕΣΥ, καθώς και τηλεφωνικά μέσω της Δωρεάν Εθνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, με την ειδική επιλογή 3.

Οι ανωτέρω δράσεις υποστηρίζονται από τα Υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.
Για την ταχεία και άμεση εξυπηρέτηση των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων, δημιουργείται ειδική δομή και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης και γρήγορης διεκπεραίωσης όλων των υποθέσεων για τα ανωτέρω μέτρα, αλλά και για κάθε συναλλαγή τους με το Δημόσιο, στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Επιπλέον, στην περίπτωση διασωθέντων επιβατών που αγόρασαν εισιτήρια – χωρίς να υποβάλουν τα προσωπικά τους στοιχεία – εισιτήρια και αποχώρησαν από τον τόπο του δυστυχήματος χωρίς να αφήσουν στοιχεία επικοινωνίας στις Κρατικές Αρχές, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τη Γραμμή Αρωγής, προκειμένου να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Αυτά είναι τα 11 μέτρα στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες"

Δύο εφέτες ανακριτές αναλαμβάνουν την έρευνα για τα Τέμπη

Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών Λάρισας, ορίστηκαν δύο εφέτες για να αναλάβουν τις ανακρίσεις για την πολύνεκρη τραγωδία που έχει συγκλονίσει τους πάντες. Πρόκειται για τον Σωτήρη Μπακαΐνη ως τακτικό εφέτη ανακριτή, με αναπληρώτρια τη Σοφία Λυμπεριάδου.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος στα Τέμπη. Η Ολομέλεια όρισε δύο εφέτες ανακριτές, έναν τακτικό και τον αναπληρωματικό του, ώστε να υπάρξει ταχύτητα στην υπόθεση της ανάκρισης. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο, λόγω της πολυπλοκότητας της έρευνας αλλά και επειδή η υπόθεση έχει πολλές παραμέτρους.

Παράλληλα, η τρίτη ανακρίτρια Λάρισας συνεχίζει το έργο της και αναμένεται και άλλα πρόσωπα να περάσουν το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου Λάρισας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατηγορούμενοι κατέστησαν, μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος σε βάρος τους, ο επιθεωρητής και οι δύο σταθμάρχες του Σταθμαρχείου Λάρισας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο εφέτες ανακριτές αναλαμβάνουν την έρευνα για τα Τέμπη"

Στον… αέρα οι μετακινήσεις εργαζομένων, που κινούνταν με τρένο

Μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, στον… αέρα βρίσκονται οι μετακινήσεις εργαζομένων, που κινούνταν με τρένο. Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσεις τις κάρτες μηνιαίων διαδρομών και πλέον είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν με ατομικά μέσα στην εργασία τους.

Ο Στέλιος Μπάρμπας, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας μίλησε στην ΕΡΤ3 και τον Βαγγέλη Μητρούσια για το θέμα, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι έχουν μείνει ξεκρέμαστοι με ευθύνη τόσο του κράτους όσο και της Hellenic Train.

«Μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους, που καθημερινά χρησιμοποιούν το τρένο για να πάνε στην εργασίας τους και μετά στα σπίτια τους, θεωρητικά ήταν ο πιο ασφαλής τρόπος. Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει πραγματικά ξεκρέμαστοι με αποκλειστική ευθύνη φυσικά και του κράτους και της Hellenic Train.

Έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της μετακίνησης των ανθρώπων αυτών. Έχουν φτιάξει μια επιτροπή αγώνα, που θα διεκδικήσουν και αγωνιστικά αυτές τις προσπάθειες. Μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο έτσι κι αλλιώς γεννά νέους κινδύνους. Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν με τα ατομικά τους μέσα, τέσσερις και πέντε μαζί, φεύγοντας από τη δουλειά τους κουρασμένοι, καταλαβαίνετε δηλαδή τις συνθήκες, που γυρνάνε και γεννούν κινδύνους επιπλέον.

Εμείς διεκδικούμε με τις προπληρωμένες κάρτες να εξασφαλιστούν με ευθύνη της Hellenic Train αλλά και έλεγχο της κυβέρνησης οι μαζικές ασφαλείς μετακινήσεις των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα μέχρι να αποκατασταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στ.Μπάρμπας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον… αέρα οι μετακινήσεις εργαζομένων, που κινούνταν με τρένο"

Ν. Χριστοδουλίδης: Βούλησή μας η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελληνική κυβέρνηση – θα αξιοποιήσουμε την πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί πάντα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του στο στρατόπεδο της 33ης Μοίρας Καταδρομέων, στο Σταυροβούνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πυλώνες των προτεραιοτήτων του είναι το Κυπριακό, η Υγεία, η Παιδεία και η Άμυνα, είπε ότι «είναι πολύ ορθή η παρατήρηση σας για το πώς εξελίσσονται οι δικές μου επισκέψεις, στέλνοντας και ένα μήνυμα για το στίγμα της δικής μας διακυβέρνησης.

Πρώτα, όμως, να αναφέρω ότι είμαστε περήφανοι για τους καταδρομείς μας, είμαστε περήφανοι για την Εθνική Φρουρά, για το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς μας, μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά θέλω να αναγνωρίσω δημόσια, γιατί εμείς είμαστε εδώ για να αναγνωρίζουμε αυτά που έγιναν. Τα τελευταία χρόνια έγινε σημαντικότατη δουλειά ιδιαίτερα στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τη σημερινή μου παρουσία εδώ θέλω να στείλω το μήνυμα ότι αυτή η προσπάθεια που έγινε και αναγνωρίζεται θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αποτρεπτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είμαστε μια χώρα υπό κατοχή. Όσο υπάρχει κατοχή στην πατρίδα μας οφείλουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ισχύ.

Την ίδια στιγμή, όμως, είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει προχωρήσει σε τολμηρά βήματα στον πυλώνα της Άμυνας και της Ασφάλειας αναπτύσσοντας τις δικές της υποδομές στους συγκεκριμένους τομείς, και η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με άλλα κράτη, είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, θα είμαστε στον σκληρό πυρήνα αυτής της προσπάθειας διότι πιστεύουμε πραγματικά ότι η ΕΕ θα πρέπει να ισχυροποιηθεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Εξάλλου, ήμουν Υπουργός Εξωτερικών και γνωρίζω ότι χωρίς ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, χωρίς ισχυρή άμυνα, ο λόγος στην εξωτερική πολιτική είναι σαφώς περιορισμένος.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική και η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο, μια απόφαση που θα αξιοποιήσουμε, μια απόφαση που αντανακλά και το επίπεδο των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ, του ρόλου που επιχειρούμε να διαδραματίσουμε στην περιοχή.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της συνεργασίας μας με τα κράτη της περιοχής, είτε σε τριμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο στηρίζεται και στις ασκήσεις που γίνονται, στηρίζεται και στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας. Και πάντα μέσα στο πλαίσιο ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας».  

Ερωτηθείς για το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν θυμόμαστε όλοι, όταν ξεκίνησε το ενιαίο αμυντικό δόγμα, οφείλω να πω στη βάση και της ενημέρωσης που έχω, τόσο από τον Υπουργό Άμυνας όσο και από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς ότι εκ τότε έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα. Σε επιχειρησιακό επίπεδο είμαστε σαφώς σε καλύτερη θέση από ό,τι ήμασταν όταν πρωτοανακοινώθηκε και για όσο καιρό εφαρμόστηκε το ενιαίο αμυντικό δόγμα.

Εκείνο που θα ήθελα να αναφέρω είναι την ξεκάθαρη πολιτική βούληση από δικής μας πλευράς να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία που υπάρχει με την Ελληνική Κυβέρνηση και όχι μόνο, αλλά και με άλλα κράτη γιατί υπάρχει συνεργασία όπως με τη Γαλλία, τα γειτονικά κράτη, υπάρχει από δικής μας πλευράς αυτή η πολιτική βούληση και θεωρώ ότι το επόμενο σημαντικό βήμα που πρέπει να πράξουμε είναι αυτές τις συνεργασίες να τις δούμε μέσα από το πλέγμα της συμμετοχής μας στην ΕΕ ως κράτος μέλος της, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα».

Ερωτηθείς αν θα συνεχιστεί η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα συνεχιστεί. Στο πρόγραμμα μας καταγράφεται ότι 2% του ΑΕΠ της χώρας θα αξιοποιείται για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντα μέσα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας».

Σε ερώτηση αν αναμένεται να γίνουν συμφωνίες με άλλες χώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στον τομέα της Άμυνας, στον τομέα της Ασφάλειας όσο πιο λίγα λέγονται δημόσια τόσο περισσότερα γίνονται, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να δίνεται δημοσιότητα. Δεν πρέπει στον τομέα της Άμυνας ειδικότερα, να επηρεαζόμαστε όλοι μας ή οποιοσδήποτε από εμάς από ωραίες δημόσιες δηλώσεις, επικοινωνιακές προσεγγίσεις. Ειδικότερα στον τομέα της Άμυνας εκείνο που μετράει είναι η ουσία».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Χριστοδουλίδης: Βούλησή μας η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελληνική κυβέρνηση – θα αξιοποιήσουμε την πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο"

Συνελήφθη μαθητής στο Ηράκλειο Κρήτης για αεροβόλο όπλο μέσα στην τάξη

Στη σύλληψη ενός 17χρονου και της μητέρας του προχώρησαν αστυνομικοί στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς όπως κατήγγειλε διευθυντής σχολείου, ο ανήλικος είχε όπλο στην τσάντα του μέσα στην τάξη, την ώρα του μαθήματος.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα creta24.gr, το όπλο είδε η καθηγήτρια που ενημέρωσε τον διευθυντή κι αυτός με τη σειρά του τη αστυνομία. Το οπλο ήταν ένα αεροβόλο και η μητέρα του 17χρονου συνελήφθη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη μαθητής στο Ηράκλειο Κρήτης για αεροβόλο όπλο μέσα στην τάξη"

Επιστολές Γεραπετρίτη στα κόμματα και στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών

Επιστολές προς τους αρχηγούς των κομμάτων και τη Βουλή απέστειλε την Παρασκευή (10/3) ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Με την επιστολή προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τίθεται στη διάθεσή τους προς ενημέρωση σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.

Παράλληλα, στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κύριο Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κύριο Γεώργιο Βλάχο, τίθεται στη διάθεση της Επιτροπής προς ενημέρωση σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολές Γεραπετρίτη στα κόμματα και στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών"

Θρίλερ στη Λάρισα: Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το νεκρό βρέφος – Η μητέρα το πέταξε στα σκουπίδια και τα αδέρφια το έθαψαν στο χωράφι

Θρίλερ επικρατεί γύρω από την υπόθεση με το νεκρό βρέφος στην Ελασσόνα της Λάρισας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιατροδικαστική εξέταση, το βρέφος φαίνεται πως γεννήθηκε νεκρό.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το παιδί γεννήθηκε με εργώδη – δύσκολο- τοκετό και νεκρό», λένε οι πληροφορίες από την ιατροδικαστική εξέταση της Χρυσαυγής Κούση, ωστόσο ναμένονται τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης που θα ρίξουν περισσότερο φως στα αίτια του θανάτου του εμβρύου.

Σύμφωνα με το Star, η 38χρονη λεχώνα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Λάρισας με πόνους και αιμορραγία. Πλέον, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου. Η γυναίκα παραδέχτηκε στους γιατρούς ότι γέννησε στο μπάνιο του σπιτιού της στις 8 Μαρτίου και είπε ότι δεν ήξερε πως κυοφορεί.

Είπε ακόμη ότι το μωρό γεννήθηκε νεκρό και στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι το πέταξε η ίδια στα σκουπίδια και μετά επικοινώνησε με τα αδέρφια της, που το έθαψαν σε χωράφι στην Ελασσόνα. 

Αδελφός 38χρονης: «Τo μωρό ήταν μικρό σαν ένα κινητό, ήταν σε σακούλα»

Μάλιστα, ένα από τα δύο αδέρφια της 38χρονης μίλησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» για την απόφασή τους να θάψουν το μωρό σε έναν αυτοσχέδιο λάκκο σε χωράφι.

«Δεν το γνώριζε κανείς, ούτε η ίδια. Μέχρι τώρα πήγαινε στα πρόβατα», ανέφερε ο αδερφός της 38χρονης, ο οποίος είπε πως δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού. Πρόσθεσε, μάλιστα, για την αδερφή του: «Η ίδια λέει πως έβγαλε αίμα. Αν ήξερε ότι ήταν έγκυος, δεν θα ερχόταν στα πρόβατα. Εγώ πήγα και το έθαψα. Ήταν πολύ μικρό. Ίσα που καταλαβαινόταν, πώς να το πω… Ήταν λίγο πιο μεγάλο από ένα κινητό», είπε ο αδερφός της 38χρονης.

Η 38χρονη είναι ανύπαντρη και ζει στο πατρικό της στην Ελασσόνα, με τους ηλικιωμένους γονείς της και τον έναν από τους δύο μεγαλύτερους αδελφούς της. Το βρέφος βρέθηκε θαμμένο στο σημείο του χωραφιού που υπέδειξαν τα αδέλφια της 38χρονης. Σε εξέλιξη είναι η έρευνα για το θλιβερό περιστατικό. 

Τα νέα στοιχεία για το νεκρό βρέφος στη Λάρισα

Νέα στοιχεία προκύπτουν στην υπόθεση της 38χρονης γυναίκας από τη Λάρισα, η οποία εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο με έντονους πόνους, αιμορραγία και σηψαιμία, ενώ το μωρό της βρέθηκε νεκρό σε χωράφι.

Η γυναίκα πήγε στο νοσοκομείο με συμπτώματα σήψης, ενώ οι γιατροί που την εξέτασαν διαπίστωσαν ότι μόλις είχε γεννήσει. Την ρώτησαν για την εγκυμοσύνη αλλά εκείνη το αρνούταν, οι εξετάσεις της όμως έδειξαν άλλα. Παράλληλα, παρατήρησαν ότι η αποκοπή του ομφάλιου λώρου δεν είχε γίνει με ιατρική πράξη.

Στις 8 Μαρτίου, η 38χρονη, που ήταν περίπου 28 με 30 εβδομάδων, γέννησε το μωρό στο μπάνιο του σπιτιού της και στη συνέχεια το πέταξε σε κάδο σκουπιδιών. Οι δικοί της το πήραν και το έθαψαν σε ένα οικόπεδο τους, περίπου 2 χλμ. μακριά από το σπίτι τους.

Οι αστυνομικοί, χθες το απόγευμα, πήγαν στο σημείο μαζί με τους συγγενείς της κοπέλας και ξέθαψαν το έμβρυο. Ήταν ένα αγοράκι, αρτιμελές, με χτύπημα στο κεφάλι. Από τα υπόλοιπα ευρήματα προκύπτει ότι μάλλον γεννήθηκε νεκρό, ωστόσο αναμένονται και τα αποτελέσματα της νεκροψίας για τα αίτια του θανάτου του.

Η μητέρα του μωρού παραμένει στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λάρισας σε σοβαρή κατάσταση.

Η μητέρας της 38χρονης και τα δύο αδέρφια της συνελήφθησαν, ενώ ο εισαγγελέας Λάρισας παρήγγειλε εξέταση όλων των εμπλεκόμενων και γρήγορη υποβολή έρευνας. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ στη Λάρισα: Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το νεκρό βρέφος – Η μητέρα το πέταξε στα σκουπίδια και τα αδέρφια το έθαψαν στο χωράφι"

Λίβανος: Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική, με την οποία μας ενώνουν διαχρονικές αξίες

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Muhammad Wissam Al-Murtada και η Πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο, κα Αικατερίνη Φουντουλάκη αναβίωσαν πολιτιστική εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βηρυτού στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Μήνα Γαλλοφωνίας, που γιορτάζει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Πληροφοριών Μηχ. Ziad Makari και πολλών πρέσβεων, μεταξύ των οποίων και της Αυστραλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας και πλήθους της ελληνικής κοινότητας και των ενδιαφερομένων. Η εκδήλωση επικεντρώθηκε γύρω από ένα ντοκιμαντέρ που ετοίμασε και παρουσίασε η δημιουργική Κάρμεν Λαμπάκη “Carmen Labaki ” , το οποίο πραγματεύεται τη σχέση του Λιβάνου με την Ελλάδα και την ελληνική κοινότητα του Λιβάνου, ιστορικά και σήμερα.

Σε συνέντευξή του ο Adali Al-Mortada δήλωσε ότι εκτιμά πολύ τη δουλειά της Κάρμεν Λαμπάκη, η οποία παρουσίασε στη λιβανέζικη και την ελληνική κοινότητα του Λιβάνου ένα διακεκριμένο και μάλιστα υπέροχο ντοκιμαντέρ για όλα τα πρότυπα.

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Muhammad Wissam al-Murtada, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα για τον Λίβανο και τους Λιβανέζους και μας ενώνουν οι αξίες της πίστης, της ανθρωπιάς , οι γαλλοφωνικοί δεσμοί , και το διακεκριμένο πολιτιστικό αντίκτυπο.

H γαλλοφωνία είναι μέρος της πολιτιστικής μας πραγματικότητας στον Λίβανο, και αυτός είναι ένας από τους παρονομαστές μας. Το κοινό μεταξύ μας και του ελληνικού λαού, και μια απάντηση στην τρέχουσα πραγματικότητα της Γαλλοφωνίας υπό το φως του γεγονότος ότι η αγγλıκή γλώσσα είναι ο παγκόσμιος “τύραννος” σε όλους τους τομείς κοινωνικά, οικονομικά και διπλωματικά.

Η Ελληνίδα πρέσβης στον Λίβανο, κα Αικατερίνη Φουντουλάκη  είπε ότι , οι διακεκριμένες σχέσεις Ελλάδας-Λιβάνου υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό και σε διάφορους τομείς και θα εργαστεί για την ενίσχυσή τους, σημειώνοντας ότι η ταινία που πραγματεύεται την ελληνική παρουσία στον Λίβανο θεωρείται ιστορικό ντοκουμέντο για τις μελλοντικές γενιές και χαίρομαι που προβάλλεται ως μέρος των δραστηριοτήτων του μήνα της Γαλλοφωνίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού του Λίβανου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λίβανος: Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική, με την οποία μας ενώνουν διαχρονικές αξίες"

Ληστεία «μαμούθ» με λεία 200.000 ευρώ σε πάρκινγκ της Εθνικής Οδού – Πήραν μετρητά, μανικετόκουμπα και δύο Rolex

Ο δράστης άρπαξε τσάντα που περιείχε χρηματικό ποσό και πανάκριβα ρολόγια κι άλλα πράγματα αξίας…

Ληστεία με λεία πολλών χιλιάδων ευρώ σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (9/3) γύρω στις 7 σε πάρκινγκ της εθνικής οδού Λαμίας - Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο 221ο χλμ μεταξύ Αγίας Μαρίνας και Στυλίδας.

Αυτοκίνητο που οδηγούσε 30χρονος στο ρεύμα προς τη συμπρωτεύουσα, σταμάτησε στο σημείο προκειμένου να πάνε τουαλέτα οι γονείς του και τότε άγνωστος δράστης άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού και άρπαξε από μέσα τσάντα που περιείχε 38.000 ευρώ, δύο ρολόγια Rolex καθώς κι άλλα αντικείμενα αξίας, που υπολογίζονται άνω των 200.000 ευρώ!

Όταν ο 30χρονος αντέδρασε και σαστισμένος προσπάθησε να τον σταματήσει, ο δράστης τον απείλησε με αιχμηρό αντικείμενο (πιθανότατα μαχαίρι) και τράπηκε σε φυγή πηδώντας την περίφραξη της εθνικής. Μάλιστα στην προσπάθειά του να κάνει το ίδιο ο 30χρονος τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι.

Από τα πρώτα στοιχεία ο ληστής δεν μπορεί να βρέθηκε τυχαία στο σημείο και δεν αποκλείεται κάποιος συνεργός του να ακολουθούσε το αυτοκίνητο. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας που εξετάζει και το υλικό από τις κάμερες που υπάρχουν κατά μήκος της εθνικής. 

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Ληστεία «μαμούθ» με λεία 200.000 ευρώ σε πάρκινγκ της Εθνικής Οδού – Πήραν μετρητά, μανικετόκουμπα και δύο Rolex"

Τέμπη: Αυτοί είναι οι μεταβατικοί Πρόεδροι – Διευθύνοντες Σύμβουλοι σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ μετά το δυστύχημα

Ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής (10/3) οι μεταβατικοί Πρόεδροι – Διευθύνοντες Σύμβουλοι σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ.

Τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΣΕ ΑΕ αναλαμβάνει ο κύριος Παναγιώτης Τερεζάκης, συγκοινωνιολόγος, σήμερα τεχνικός σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ.

Τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ αναλαμβάνει ο κύριος Χρήστος Παληός, πολιτικός μηχανικός, σήμερα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ.

Τερεζάκης και Παληός αναλαμβάνουν μεταβατικά τις θέσεις αυτές έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής νέων.

Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευτεί η δημόσια διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Αυτοί είναι οι μεταβατικοί Πρόεδροι – Διευθύνοντες Σύμβουλοι σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ μετά το δυστύχημα"

ΓΣΕΕ: Προς 24ωρη Γενική Απεργία την Πέμπτη με ΑΔΕΔΥ

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα με τις τοποθετήσεις των συνέδρων οι εργασίες του 38ου Τακτικού Συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Όπως ανέφερε και χθες στην ομιλία του κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος εισηγήθηκε σήμερα και ζήτησε να ληφθεί ομόφωνη απόφαση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Αφού έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα των εργαζομένων, επανέλαβε το πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ για επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, μίλησαν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών συνδικάτων, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι από Τουρκία και Ουκρανία.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος από την Τουρκία Τζιμαήλ Μπακιντί (Cemail Bakindi) κατά την τοποθέτησή του, είπε ότι νοιώθει υποχρέωση να ευχαριστήσει τη ΓΣΕΕ και τον ελληνικό λαό για την αμέριστη συμπαράστασή τους στο τραγικό συμβάν του φονικού σεισμού στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή των νέων οργάνων (Διοικητικό Συμβούλιο Εξελεγκτική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο).

Σημειώνεται πως αναμένεται ενημέρωση τις επόμενες ημέρες για συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ, για πανελλαδική Γενική Απεργία, Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Το 38ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας διεξάγεται με τη συμμετοχή περίπου 400 συνέδρων, οι οποίοι καλύπτουν 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα). Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1000 ψηφίσαντες εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Προς 24ωρη Γενική Απεργία την Πέμπτη με ΑΔΕΔΥ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news