Μια συνολική αποτίμηση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης, των σημείων σύγκλισης των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των θεσμών και κυρίως των σημείων όπου υπάρχουν διαφορές, έγινε κατά την διάρκεια της απογευματινής συνόδου του Euroworking Group. Η Ελλάδα περιμένει ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου από το Eurogroup της Δευτέρας, σημείωναν κυβερνητικές πηγές, μετά την ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως ανέφεραν οι κοινοτικές πηγές στο Αθηναϊκό πρακτορείο, οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν τους εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί, έτσι ώστε να είναι ορατή μια συμφωνία. Η εν λόγω πηγή σημείωσε πως το Brussels Group αναμένεται να συγκληθεί στο εγγύς μέλλον. Οι συνομιλίες στην ομάδα διαπραγμάτευσης των Βρυξελλών είναι πιθανό να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Την ίδια ώρα, πολύωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το πρωί εμφανίστηκε στη Βουλή αισιόδοξος για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και προέβλεψε το κλείσιμο της συμφωνίας, σύντομα.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι περιμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου και υπενθυμίζουν το ζήτημα της ρευστότητας. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ σχετικά με τους κανόνες δανεισμού. Επισημαίνουν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι υπάρχει μια αισιοδοξία από την κυβέρνηση αλλά και μια ανησυχία για το ότι πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη.
Ως προς αυτό παραπέμπουν στις σχετικές αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός το πρωί στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπως, μεταξύ άλλων, ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που τη γεννήθηκε και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται ο πρωθυπουργός να συνεχίσει και τις επόμενες μέρες τις επαφές που ήδη έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβένησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Παράλληλα, στη Μαδρίτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, Λουίς ντε Γκίντος.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ.Βαρουφάκης, συζήτησαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα σε σχέση με τη ρευστότητα και τη μεσοπρόθεσμη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έως τη μακροπρόθεσμη διαδικασία, η οποία θα φέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια διαδικασία ανάκαμψης, επενδύσεων και ουσιαστικής μεταβολής του κλίματος των τελευταίων πέντε ετών της βαθιάς αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης.
Μετά τη συνάντηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε επίσης, ότι «ο Λουίς ντε Γκίντος ήταν σαφέστατος, όπως ήμουν και εγώ μαζί του. Είμαστε υπουργοί Οικονομικών δύο χωρών μελών της ευρωζώνης. Δεν συνομιλούσαμε ως πολιτικοί, συνομιλούσαμε ως υπουργοί Οικονομικών που εκπροσωπούν το 100% του λαού και των δύο χωρών. Δύο χώρες και δύο λαοί, οι οποίοι έχουν υποχρέωση απέναντι στην ιστορία τους να διαπραγματευτούν μια καλή θέση της περιφέρειας εντός μιας αναπτυσσόμενης Ευρώπης, που λειτουργεί ως χώρος κοινής ευημερίας για όλους τους λαούς».
ethnos