facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Γαλλία: 544 νέοι θάνατοι - 21.340 συνολικά οι νεκροί

Αύξηση κατά 544 εμφάνισε ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία του κορωνοϊού στη Γαλλία, την τελευταία μέρα.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών φτάνει τους 21.340.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 119.151 από 117.324 την Τρίτη.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: 544 νέοι θάνατοι - 21.340 συνολικά οι νεκροί"

Δ. Κουτσούμπας: Το σκάνδαλο των «ΚΕΚ Βρούτση» βαραίνει όλη την κυβέρνηση

«Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Βρούτσης ήταν ειδικός στα χατίρια προς τη μεγαλοεργοδοσία και τον αντικομμουνισμό. Τελευταία μάθαμε ότι ειδικεύεται και στην τηλεκατάρτιση» σχολιάζει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την απόσυρση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης.

Όπως συμπληρώνει, «σε κάθε περίπτωση, το σκάνδαλο των "ΚΕΚ Βρούτση" βαραίνει όλη την κυβέρνηση, που έχει "Βρούτσηδες" για να της κάνουν και τη βρώμικη δουλειά».

Έστω και τώρα να εξασφαλιστεί ότι οι επιστήμονες θα πάρουν ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ, ζητεί ο κ. Κουτσούμπας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Κουτσούμπας: Το σκάνδαλο των «ΚΕΚ Βρούτση» βαραίνει όλη την κυβέρνηση"

Πηγές Μαξίμου για τηλεκατάρτηση: «Διορθώθηκε μια αστοχία» – Στήριξη σε Βρούτση, «σπόντες» για Αχτσιόγλου – Δεν θα πληρωθούν τα ΚΕΚ

Στήριξη στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δίνουν το Μέγαρο Μαξίμου μέσω κυβερνητικών πηγών, σχολιάζοντας το ζήτημα της κατάργησης του προγράμματος τηλεκατάρτισης για τη στήριξη των επιστημόνων.

«Διορθώθηκε μια αστοχία, το υπουργείο Εργασίας σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος σε περιορισμένο χρόνο. Όταν επισημάνθηκε αυτή η δυσλειτουργία, δεν υπήρξε αντίρρηση από την πλευρά του Υπουργείου», υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα, τα στελέχη της κυβέρνησης, απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνουν πως θα ακολουθήσει έλεγχος για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφερόταν και στη δήλωση του κ. Βρούτση, αφήνοντας μάλιστα «σπόντες» κατά της πρώην υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσσιόγλου.

«Ας είναι προσεκτικός ο ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική του. Θα δούμε πόσο κόστισαν τα δικά του προγράμματα. Μας έκανε εντύπωση η απουσία της κυρίας Αχτσιόγλου από τη σχετική συζήτηση για το θέμα αυτό» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση τονίζουν πως τα ΚΕΚ δεν θα πληρωθούν, ενώ αντίθετα θα υπάρξει έλεγχος και αξιολόγησή τους για πρώτη φορά.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πηγές Μαξίμου για τηλεκατάρτηση: «Διορθώθηκε μια αστοχία» – Στήριξη σε Βρούτση, «σπόντες» για Αχτσιόγλου – Δεν θα πληρωθούν τα ΚΕΚ"

Τουρκία: 117 νέοι νεκροί από κορωνοϊό - Τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 100.000

Νέα αύξηση σημείωσε ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών από την πανδημία του κορωνοϊού στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των νοσούντων αυξήθηκε κατά 3.083 και διαμορφώθηκε σε 98.673.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας κατέληξαν ακόμη 117 άτομα, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να αγγίζει τους 2.376.

Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός όσων έχουν αναρρώσει αγγίζει τους 16.500, εκ των οποίων οι 1.599 ιάθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: 117 νέοι νεκροί από κορωνοϊό - Τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 100.000"

Γερμανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από την επόμενη εβδομάδα

Υποχρεωτική σε όλη την Γερμανία θα είναι από την επόμενη εβδομάδα η χρήση προστατευτικής μάσκας, τουλάχιστον για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων.

Η Βρέμη και η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία έγιναν σήμερα τα τελευταία από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας που ανακοίνωσαν την υποχρεωτική χρήση προστατευτικού μέσου για το στόμα και την μύτη, ενόψει της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων είχε συμφωνηθεί να γίνουν «επειγόντως» σχετικές συστάσεις στους πολίτες, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η μία μετά την άλλη οι τοπικές κυβερνήσεις επέβαλαν την χρήση μάσκας ή άλλης προστασίας. Οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν επαγγελματικές μάσκες, ενώ μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμη και υφασμάτινο μαντίλι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από την επόμενη εβδομάδα"

Ιταλία: Πάνω από 25.000 οι νεκροί – 187.327 τα κρούσματα

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 437 ασθενείς, ανεβάζοντας τον συνολκό αριθμό των θανάτων στη γειτονική χώρα στους 25.085 ενώ παράλληλα καταγράφηκαν 3.370 νέα κρούσματα του φονικού ιού.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 187. 327. Οι νεκροί έφτασαν τους 25.085 και παράλληλα, 54.543 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται 2.384 ασθενείς και, συνολικά, 23.805 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε (647 περισσότερα κρούσματα) αλλά έχασαν την ζωή τους 97 λιγότεροι άνθρωποι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δέκατη ένατη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση για δεύτερη ημέρα, οι ειδικοί τονίζουν, όμως, ότι ιδιαίτερη σημασία έχει ότι σε σχέση με τις περασμένες εβδομάδες, παρατηρείται περιορισμός.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, τέλος, από τις 4 Μαΐου, κατά την βαθμιαία επιστροφή στην καθημερινότητα, θα υιοθετηθούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας και πρόληψης: τα ρούχα σε καταστήματα ενδυμάτων θα απολυμαίνονται μετά από κάθε δοκιμή των πελατών, όπως και τα δοκιμαστήρια. Μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων σε κλειστούς χώρους, ενώ τις ώρες αυτές εξετάζεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν οι θερινοί κινηματογράφοι. Κατά την πρώτη αυτή φάση, δεν πρόκειται να ανοίξουν τα καφέ -μπαρ και τα εστιατόρια.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Πάνω από 25.000 οι νεκροί – 187.327 τα κρούσματα"

ΚΙΝΑΛ & ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την παραίτηση Βρούτση για voucher: «Τι περιμένει ο κ.Μητσοτάκης για να τον στείλει "σπίτι του";»

Την παραίτηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με αφορμή το φιάσκο των voucher που οδήγησε στην κατάργησή τους, ζητούν με ανακοινώσεις τους, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Τα δύο κόμματα εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για σκάνδαλο απαιτώντας την παραίτηση του υπουργού Εργασίας.

Πριν από λίγο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού για κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, έκανε λόγο για «ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Θα περιμένει και άλλες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των ΚΕΚ ο κ. Μητσοτάκης για να στείλει τον κ. Βρούτση σπίτι του και να ακυρώσει αυτό το φιάσκο για τους επιστήμονες;» διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.

Η ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Δεν έφθαναν οι πρωινές αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών για τις εκλεκτικές συγγένειες της ΝΔ με τους πέντε ιδιοκτήτες πλατφορμών «καταρτίσεων» που θα πάρουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να μάθουν στους επιστήμονες «σκόιλ Ελικίκου», τις οποίες επιχείρησε να αποκρύψει ο Υπουργός Εργασίας.

«Τώρα αποκαλύπτεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, ότι σύμβουλος του κ. Βρούτση και της γγ του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο έχει συγγενική σχέση με τους ιδιοκτήτες εταιρίας ΚΕΚ, αλλά και συμμετείχε στο παρελθόν σε εταιρίες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες αυτές.

«Για αυτό και η σπουδή της κυβέρνησης να αξιολογήσει υλικό εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων των ΚΕΚ μέσα σε μία ημέρα και να μην αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έδωσε η Κομισιόν για απευθείας ενίσχυση, χωρίς μεσάζοντες, των επιστημόνων μέσω ΕΣΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δικαιωμένη δηλώνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά από την απόφαση του πρωθυπουργού να διακόψει την τηλεκατάρτιση επιστημόνων.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι καταργείται το πρόγραμμα voucher των επιστημόνων, η κα Γεννηματά σημειώνει ότι είχε καταγγείλει εξ αρχής το σκάνδαλο, όπως το χαρακτήρισε και τόνισε ότι είναι μονόδρομος η παραίτηση του υπ. Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Αναλυτικά η δήλωση της Προέδρου Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής: «Επιτέλους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο κ. Μητσοτακης εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, πήρε άρον άρον πίσω την δική του … ουσιαστικά, απόφαση. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί από την πρώτη στιγμή το καταγγείλαμε. Όσο για τον Υπουργό Εργασίας υπάρχει μόνο ο δρόμος της παραίτησης».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ & ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την παραίτηση Βρούτση για voucher: «Τι περιμένει ο κ.Μητσοτάκης για να τον στείλει "σπίτι του";»"

Κρανίδι: Στο νοσοκομείο μεταφέρονται δύο βρέφη θετικά στον ιό

Δύο βρέφη θετικά στον κορονοϊό μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου για να εξεταστούν από τους γιατρούς.

Τα δύο βρέφη διαπιστώθηκαν θετικά στον κορονοϊό και γι’ αυτό μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια θα μεταφερθούν πιθανότατα στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα.

Στο νοσοκομείο επίσης θα μεταφερθούν και οι μητέρες για να λάβουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και να υποβληθούν σε εξετάσεις.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρανίδι: Στο νοσοκομείο μεταφέρονται δύο βρέφη θετικά στον ιό"

«Υποκλίθηκε» ο Μπακογιάννης – Υπάλληλος του δήμου Αθηναίων βρήκε 19.000 ευρώ και τα παρέδωσε (video)

Μια κίνηση ανθρωπιάς αναδεικνύει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπακογιάννης γνωστοποιεί πως μια υπάλληλος του δήμου Αθηναίων βρήκε μια τσάντα στην οποία υπήρχαν 19.000 ευρώ (!) και την παρέδωσε στην αστυνομία.
«Η Ευαγγελία εργάζεται στην καθαριότητα του δήμου μας. Βρήκε μία τσάντα με 19.000 ευρώ και με τον επιστάτη συνάδελφό της, το παρέδωσαν στην αστυνομία. Στην Ευαγγελία λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι για την τσάντα αλλά γιατί στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα σε όλους μας. Ότι η αξιοπρέπεια, η ανθρωπιά και ο αλληλοσεβασμός, είναι τα κλειδιά για μία καλύτερη κοινωνία», αναφέρει στην ανάρτησή του ο δήμαρχος της Αθήνας.
Δείτε το βίντεο που ανήρτησε ο Κώστας Mπακογιάννης

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Υποκλίθηκε» ο Μπακογιάννης – Υπάλληλος του δήμου Αθηναίων βρήκε 19.000 ευρώ και τα παρέδωσε (video)"

Λάρισα: 115 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη συνοικία των Ρομά στη Νέα Σμύρνη

Πόρτα – πόρτα έγιναν σήμερα το πρωί 115 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο συνοικισμό των Ρομά, στη Νέα Σμύρνη Λάρισας.

Συνολικά τέσσερα συνεργεία από τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το νοσοκομείο και τον ΕΟΔΥ, με επικεφαλής τον συντονιστή καθηγητή Χρήστο Χατζηχριστοδούλου και παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Χρήστου Καλομπάτσιου, πήραν δείγματα στην περιοχή της καραντίνας. Τα αποτελέσματα αναμένονται.

Παράλληλα, ένα ακόμη συνεργείο πήρε 20 δείγματα από το Ιατρικό Κέντρο Υποδοχής, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας των νοσηλευομένων και να κριθεί αν και ποιοι μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους.

«Σήμερα για να σώσεις τη ζωή σου, πρέπει να σκέφτεσαι τους άλλους» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε μήνυμα του. «Σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον επικεφαλής καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και εφαρμόζουμε ένα πρωτόκολλο ασφαλείας μοναδικό για τη χώρα με ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες» ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι «παράλληλα με τις ιχνηλατήσεις, προχωράμε σε ελέγχους αντισωμάτων με την μέθοδο ELISA IgG, τα αποτελέσματα των οποίων είναι σημαντικά για την επιδημιολογική παρακολούθηση της νόσου. Είμαστε η Περιφέρεια που κάνουμε επιδημιολογική έρευνα παράλληλα με τις ιχνηλατήσεις».

Επίσης ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στη δημιουργία, με «διαδικασίες εξπρές», Ιατρικού Κέντρου Υποδοχής κρουσμάτων Covid-19 όπου φιλοξενούνται φορείς του ιού με ήπια συμπτωματολογία ή χωρίς συμπτώματα.

«Κάναμε προσλήψεις, πήραμε πιστοποίηση από τον ΕΟΔΥ, τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας εντός του χώρου και στην περίμετρο» προσέθεσε και τόνισε: «Η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της δημόσιας υγείας προέχουν. Δεν εφησυχάζουμε, δεν χαλαρώνουμε. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Μένουμε Σπίτι, κρατάμε αποστάσεις, απολυμαίνουμε χώρους εργασίας και σπίτια, πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας».

Τέλος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ευχαρίστησε την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, όλους τους υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, ΕΚΑΒ, διοικητικούς, φύλακες, οδηγούς και όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή. «Ευχαριστώ και όλους τους δωρητές που συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια αλληλεγγύης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας» είπε καταλήγοντας στο μήνυμα του ο κ. Αγοραστός.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: 115 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη συνοικία των Ρομά στη Νέα Σμύρνη"

Κορονοϊός: «Μην δίνετε στους ασθενείς τον συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης – αζιθρομυκίνης»

Μια ομάδα Αμερικανών ειδικών, υπό την αιγίδα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, συμβούλευσε επισήμως τους γιατρούς να μην χορηγούν στους ασθενείς με Covid-19 υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη, λόγω του κινδύνου εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων.

«Εξαιρουμένου του περιβάλλοντος κλινικών δοκιμών, η επιτροπή συνιστά να μην χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα φάρμακα για τη θεραπεία της Covid-19: ο συνδυασμός υδροξυχλωροκίνης με αζιθρομυκίνη, λόγω πιθανής τοξικότητας» προειδοποίησαν οι ειδικοί στις οδηγίες τους που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη. Συνέστησαν επίσης να μην χρησιμοποιούνται τα φάρμακα λοπιναβίρη/ριτοναβίρη που χορηγούνται συνήθως σε ασθενείς με HIV.

Στην επιτροπή αυτή μετέχουν δεκάδες εκπρόσωποι των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, ιατρικών συλλόγων, πανεπιστημίων, νοσοκομειακών κέντρων και ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Η δουλειά της είναι να συντάσσει τους κανόνες για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με SARS-CoV-2, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

«Στην παρούσα φάση, κανένα φάρμακο δεν έχει δείξει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τη θεραπεία της Covid-19», γράφει στις συστάσεις της.

Όσον αφορά τη χορήγηση μόνο υδροξυχλωροκίνης, χωρίς το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, καθώς και τη χορήγηση του αντιιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, η επιτροπή εξηγεί ότι δεν υπάρχουν ακόμη εμπεριστατωμένες μελέτες που να κλίνουν υπέρ της μίας ή της άλλης κατεύθυνσης. «Δεν υπάρχουν επαρκή κλινικά δεδομένα για να συστήσουμε ή να αποτρέψουμε τη χλωροκίνη ή την υδροξυχλωροκίνη», ανέφεραν.

«Αν χρησιμοποιούνται η χλωροκίνη ή η υδροξυχλωροκίνη, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να παρακολουθούν αν θα εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στον ασθενή», κυρίως καρδιακές αρρυθμίες. Η παρενέργεια αυτή είναι γνωστή στους γιατρούς, γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της ελονοσίας.

Η υδροξυλωροκίνη χορηγείται μαζί με αζιθρομυκίνη σε πολλά νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο. Αυτό το «κοκτέιλ» φαρμάκων προωθείται κυρίως από τον Γάλλο γιατρό Ντιντιέ Ραούλ. Συνάδελφοί του ωστόσο τον επικρίνουν επισημαίνοντας ότι απαιτούνται πιο ασφαλείς κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν όντως ο συνδυασμός αυτός βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε αρχικά χαρακτηρίσει «δώρο εξ ουρανού» αυτό το κοκτέιλ, όμως το τελευταίο διάστημα, μετά τις αμφισβητήσεις και τα ανησυχητικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησαν αρκετοί γιατροί, δεν αναφέρεται πλέον στη χλωροκίνη.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: «Μην δίνετε στους ασθενείς τον συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης – αζιθρομυκίνης»"

Βοσνία: Αντισυνταγματική κρίθηκε η καραντίνα για ηλικιωμένους και παιδιά

Το ανώτατο δικαστήριο της Βοσνίας έκρινε σήμερα αντισυνταγματικό το μέτρο με βάση το οποίο τέθηκαν σε καραντίνα οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι νέοι κάτω των 18 προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Εξετάζοντας την προσφυγή μιας ομάδας πολιτών, το Συνταγματικό Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καταπατήθηκε το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση που προστατεύεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Κατά συνέπεια, διέταξε την κυβέρνηση της αυτόνομης Βοσνιοκροατικής Ομοσπονδίας και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η οποία εφάρμοσε το μέτρο από τα τέλη Μαρτίου, να συμμορφωθούν με την απόφαση μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Ωστόσο, θα διατηρηθούν τα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό των κοινωνικών επαφών αλλά και άλλα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαχρουντίν Σόλακ είπε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία είναι οριστική και δεσμευτική. Και οι δύο αυτόνομες οντότητες της Βοσνίας, η Ομοσπονδία και η Σερβική Δημοκρατία, απαγόρευσαν στους ηλικιωμένους και τα παιδιά να βγαίνουν από τα σπίτια τους, ενώ επέβαλαν και απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες. Το μέτρο αυτό έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η προσφυγή για την ακύρωσή του ωστόσο αφορούσε μόνο την Ομοσπονδία.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 1.368 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 53 νεκροί. Όπως και σε άλλες χώρες, τα μέτρα παραμονής στο σπίτι έχουν πλήξει τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βοσνία: Αντισυνταγματική κρίθηκε η καραντίνα για ηλικιωμένους και παιδιά"

Απευθείας τα 600 ευρώ στους επιστήμονες με παρέμβαση Μητσοτάκη

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού και μετά τις έντονες αντιδράσεις που προηγήθηκαν από φορείς επιστημόνων και την αντιπολίτευση το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, που τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για αστοχίες και διορθώσεις σε σχέση με την επιλογή του προγράμματος και επεσήμανε:

«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απευθείας τα 600 ευρώ στους επιστήμονες με παρέμβαση Μητσοτάκη"

Βρετανία: Συνεχίζεται το δράμα – 763 νεκροί σε ένα 24ωρο, 18.100 συνολικά

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν σε νοσοκομεία στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο ανήλθε στους 763, μειωμένος κατά 65 από τον χθεσινό απολογισμό.

Ο συνολικός αριθμός αυξήθηκε στους 18.100, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας ανέρχονταν μέχρι τις 11.00 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στα 133.495.

Η Βρετανία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο κορονοϊό, διανύει τη φάση της «κορύφωσης», δήλωσε νωρίτερα ο Χάνκοκ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Συνεχίζεται το δράμα – 763 νεκροί σε ένα 24ωρο, 18.100 συνολικά"

«Τα μέτρα δεν λήγουν στις 28 Απριλίου» δηλώνει ο Χαρδαλιάς

«Κάθε μέρα που περνά, μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο μας» εξήγησε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς«περιμένουμε τη συζήτηση σύντομα για τη σταδιακή άρση των μέτρων». Συνιστώντας, ωστόσο, επαγρύπνηση, «η προσπάθειά μας αποδίδει, αλλά το αποτέλεσμα είναι ακόμη εύθραυστο»δήλωσε.



Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσπάθειας έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες το Κρανίδι, με τον Υφυπουργό να ενημερώνει αναλυτικά με την έκταση της διασποράς του ιού, μετά την αυτοψία του στην περιοχή.«Αντιμετωπίζουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση στο Κρανίδι. Αυτή τη στιγμή επιστρέψαμε με 177 δείγματα» περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς, τα οποία υφίστανται αυτήν την ώρα επεξεργασία σε ειδικά εργαστήρια. Πρόκειται για 177 δυνητικές επαφές υψηλές ή μη φιλοξενούμενων στη δομή «και θα αξιολογήσουμε, θα σταθμίσουμε και θα προτεραιοποιήσουμε τα μέτρα»ανέφερε σχετικά ο Υφυπουργός.

Δυναμική κατάσταση το Κρανίδι


Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν σπίτι, για να διαφυλάξουν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σε στενή συνεργασία με τα υπουργεία υγείας και μετανάστευσης εξετάζονται όλα τα δεδομένα, αφού «είναι μια δυναμική κατάσταση»περιέγραψε ο κ. Χαρδαλιάς. Παράλληλα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως 27 Απριλίου και δεν λήγουν την Τρίτη 28 Απριλίου», αφού επίκειται «σταδιακή άρση» τους ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ή να πατάμε φρένο» ή να προχωράμε στη λήψη νέων μέτρων εξήγησε ο ίδιος, με «οδηγό μας αποκλειστικά την προστασία της ζωής των πολιτών».

Στον αντίποδα, «αυτό που διδάσκει η εμπειρία από το Κρανίδι είναι πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός» σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ενίσχυσης του ιού εκ νέου. Ήδη, «η κυβέρνηση μεθοδικά και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο» το οποίο θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό, ενώ θα υπάρχει«έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών σε κάθε βήμα». Στο μεσοδιάστημα, το μόνο μέτρο που αίρεται την επόμενη εβδομάδα είναι τα υποθηκοφυλακεία, τα πρωτοδικεία και τα ειρηνοδικεία, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν, ενώ για την αποφυγή συνωστισμού, οι συντάξεις Απριλίου καταβάλλονται σε διαφορετικές ημερομηνίες, δηλαδή:

· Για συνταξιούχους Τραπεζών, ΙΚΑ, ΟΤΕ 22 και 24 Απριλίου

· Για συνταξιούχους ΟΑΕΕ ΟΓΑ ΕΤΑΑ 27 Απριλίου

· Για συνταξιούχους ΝΑΤ Δημοσίου ΔΕΗ ΕΤΑΠ ΜΜΕ 29 Απριλίου 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τα μέτρα δεν λήγουν στις 28 Απριλίου» δηλώνει ο Χαρδαλιάς"

Μειώνονται 40% τα ενοίκια φοιτητών - Αυξάνονται οι δικαιούχοι των €800

Την μείωση 40% των ενοικίων φοιητών αλλά και τη διεύρυνση των δικαιούχων επαγγελματιών για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη βουλή προς ψήφιση.

Η τροπολογία περιλαμβάνει ρύθμιση με την οποία θεσπίζεται μείωση 40% για τα ενοίκια φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους. Το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο, προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, σημειώνει το υπ. Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά ρύθμιση, με την οποία επεκτείνεται το μέτρο της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και I.K.E., οι οποίες δεν απασχολούν ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζομένους, έναντι πέντε που προβλέπεται σήμερα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώνονται 40% τα ενοίκια φοιτητών - Αυξάνονται οι δικαιούχοι των €800"

Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος από την πανδημία το τελευταίο 24ωρο, μόλις 7 νέα κρούσματα

Επτά ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Το σύνολο ανέρχεται σε 2.408, ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 55, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 67 έτη.

Άλλοι 51 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.



Το τελευταίο 24ωρο, όπως είπε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στηην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από τη νόσο COVID-19 στην Ελλάδα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει στους 121 (32 γυναικες και 89 άνδρες). Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη.

Παράλληλα, έχουν συνολικά ελεγχθεί 56.944 κλινικά δείγματα.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι, με βάση τα μέτρα που πήραμε, καταφέραμε να μειώσουμε την επίπτωση του κορωνοϊού κατά 80%. Επίσης, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμα στην πρότασή της για τα σχολεία, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός 48 ωρών. Έχουμε μαθηματικό μοντέλο, είπε ο καθηγητής, για να υπολογίσουμε άμεσα τις πιθανότητες διασποράς του ιού με το άνοιγμα των σχολείων.

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού θα γίνει με την χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους, ωστόσο θα γίνονται συστάσεις για την ορθή χρήση τους. Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για την σωστή χρήση των γαντιών, λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό, τόσο όταν τα φοράει κανείς όσο και όταν τα αφαιρεί.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό». «Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως μεγάλη επιτυχία. Σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος από την πανδημία το τελευταίο 24ωρο, μόλις 7 νέα κρούσματα"

Τρίκαλα: Βαριές «καμπανές» στους Ρομά για την επίθεση στους αστυνομικούς

Με ποινές φυλάκισης καταδίκασε το Δικαστήριο τους τρεις Ρομά που επιτέθηκαν σε αστυνομικούς το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στο Κηπάκι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TV10.gr οι Ρομά -που τους βάρυναν οι κατηγορίες της πρόκλησης σωματικών βλαβών, απειλής και εξύβρισης κατά της Αρχής, στάση καθώς και πρόκληση φθορών ξένης ιδιοκτησίας- δεν εμφανίστηκαν στο Δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο τους.

Αρχικά ζητήθηκε αναβολή, κάτι που δεν δέχτηκε η Εισαγγελέας και το Δικαστήριο έγινε κανονικά.

Μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων τους έκρινε ένοχους και τους επέβαλλε στον άντρα Ρομά συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών, ενώ στις γυναίκες 4 ετών και 6 μηνών.

Στις ποινές υπάρχει δικαίωμα έφεσης, ενώ θα πρέπει να καταβάλλουν 1.500 ευρώ έκαστος συν τα δικαστικά έξοδα, μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση.

Παράλληλα, θα πρέπει να εμφανίζονται δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι κατέθεσαν 6 αστυνομικοί, που εκπροσωπούνταν από τον δικηγόρο Στέφανο Μπέη, ενώ την υπεράσπιση τον Ρομά είχε αναλάβει ο δικηγόρος Νίκος Παλάτος.

Με την απόφαση το Δικαστήριο έδειξε πως δεν υπάρχει καμία ανοχή σε πράξης βίας κατά των Αρχών, κάτι που είχε επισημανθεί και στην ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, γύρω από τον χώρο του Δικαστικού Μεγάρου υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία, υπό τον φόβο επεισοδίων.

tv10
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίκαλα: Βαριές «καμπανές» στους Ρομά για την επίθεση στους αστυνομικούς"

Κορωνοϊός - Γερμανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από την επόμενη εβδομάδα

Υποχρεωτική σε όλη την Γερμανία θα είναι από την επόμενη εβδομάδα η χρήση προστατευτικής μάσκας, τουλάχιστον για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων.

Η Βρέμη και η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία έγιναν σήμερα τα τελευταία από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας που ανακοίνωσαν την υποχρεωτική χρήση προστατευτικού μέσου για το στόμα και την μύτη, ενόψει της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων είχε συμφωνηθεί να γίνουν «επειγόντως» σχετικές συστάσεις στους πολίτες, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η μία μετά την άλλη οι τοπικές κυβερνήσεις επέβαλαν την χρήση μάσκας ή άλλης προστασίας. Οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν επαγγελματικές μάσκες, ενώ μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμη και υφασμάτινο μαντίλι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Γερμανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από την επόμενη εβδομάδα"

Eurostat: Συνωστισμός στο... σπίτι για το 29% των Ελλήνων

Την ώρα που τα μέτρα των κυβερνήσεων ανά την Ευρώπη και τον κόσμο επικεντρώνονται στο πώς θα αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε δημόσιους χώρους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν συνωστισμό στο... σπίτι τους. Στην Ε.Ε., όπως μας ενημερώνει η Eurostat, το ποσοστό ανέρχεται στο 17,1% του πληθυσμού και στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλότερο, στο 29,2%.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Eurostat και παρουσιάζει σήμερα αφορούν το 2018, αλλά εκτιμάται ότι δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα την τελευταία διετία. Ως σπίτια με συνωστισμό ορίζονται εκείνα που δεν έχουν αρκετά δωμάτια σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων της οικογένειας. Όπως επισημαίνει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, αυτά τα σπίτια τα αισθανόμαστε ακόμη μικρότερα σήμερα στην εποχή των κλειστών σχολείων και της τηλεργασίας, όταν για παράδειγμα τα παιδιά δεν έχουν άλλο χώρο να παίξουν παρά εκείνον στον οποίο οι γονείς τους εργάζονται. Επιπλέον στα περιβάλλοντα με συνωστισμό υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος εξάπλωσης των ιών.



Την αρνητική πρωτιά έχει η Ρουμανία, όπου σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού (46,3%) ζούσε σε σπίτι με συνωστισμό το 2018. Πολύ κοντά το ποσοστό και στη Λετονία (43,4%), ενώ ακολουθούν Βουλγαρία (41,6%), Κροατία (39,3%) και Πολωνία (39,2%). Στον αντίποδα το ποσοστό είναι μόλις 2,5% στην Κύπρο, 2,7% στην Ιρλανδία, 3,4% στη Μάλτα και 4,1% στην Ολλανδία.

Σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. όπως φαίνεται οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν το ακριβώς αντίθετο "πρόβλημα". Ζουν σε σπίτια υπερβολικά μεγάλα για τον αριθμό μελών της οικογένειας. Στη Μάλτα το ποσοστό αυτό είναι 73,4%, ενώ τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ιρλανδία είναι 71,4%. Αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά επίσης στο Βέλγιο (58,6%), την Ισπανία (56,3%) και την Ολλανδία (53,7%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 10,4% και στη Ρουμανία 7,3%. Σε "άδεια" σπίτια τείνουν βεβαίως να ζουν περισσότερο οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.

Περίπου το ήμισυ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω (46,9%) ανά την Ε.Ε. ζούσε το 2018 σε υπερβολικά μεγάλο σπίτι.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: Συνωστισμός στο... σπίτι για το 29% των Ελλήνων"

Μόρια: Κονγκολέζοι «κατέλαβαν» το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (βίντεο)

Σε... κατάληψη εγκαταστάσεων στη Μόρια προχώρησαν Κονγκολέζοι μετανάστες, δείχνοντας πως θα μπορούσαν να κινηθούν σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία μπλοκάροντας αρτηρίες και κρίσιμες δομές προτάσσοντας την «ιδιότητά» τους ως άοπλοι.

«Είμαστε εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό» υποστηρίζουν εκατοντάδες Αφρικανοί που από νωρίς σήμερα το πρωί έχουν καταλάβει την είσοδο του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία,

Οι διαδηλωτές διεκδικούν «δικαιοσύνη για όλους» και μετακίνηση τους από το νησί προκειμένου να αποφύγουν την πιθανότητα όπως υποστηρίζουν των επιπτώσεων της διάδοσης του ιού στο χώρο του καταυλισμού κάτι που όπως αναφέρουν «ισοδυναμεί με θάνατο για όλους».

Η διαδήλωση έρχεται σαν συνέχεια της γνωστοποίησης της μετακίνησης το ερχόμενο Σαββάτο 1500 ατόμων από τη Μόρια που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες κατηγορίες, αριθμός που ισοδυναμεί με το 8% του πληθυσμού του καταυλισμού. Που σήμερα ισοδυναμεί με 18.500 περίπου ανθρώπους.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόρια: Κονγκολέζοι «κατέλαβαν» το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (βίντεο)"

Αρχίζει στις 25 Απριλίου η παραγωγή μασκών στην Ελλάδα

Μηχανήματα από την Κίνα παρέλαβαν χθες τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει παραγωγή υγειονομικών μασκών ασφαλείας από μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε συνεντεύξεις του, θα είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μασκών για τον κορονοϊό στη χώρα μας και η παραγωγή θα είναι 9 εκατ. τεμάχια μάσκες το μήνα. Οι μονάδες βρίσκονται στη Λάρισα και στη Θράκη και η παραγωγή θα ξεκινήσει στις 25 Απριλίου ενώ όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης «κάνουμε προσπάθεια να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν και ένα δεύτερο εργοστάσιο να φτιάχνει την πρώτη ύλη για τις μάσκες διότι η πρώτη ύλη είναι εισαγόμενη».

«Δεν καλύπτεται το σύνολο της ζήτησης αλλά είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να υπάρχει σχετική επάρκεια», όπως σημείωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος συνέχισε ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής αποθεμάτων χθες ήταν καταγεγραμμένα 11 εκατομμύρια μάσκες, άρα, όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια από μάσκες στη χώρα μας αλλά, όπως εξήγησε, σήμερα οι μάσκες είναι ακριβές, διότι το νούμερο μπορεί να είναι μεγάλο αλλά αν αρχίσουμε να φοράμε όλοι μάσκες το νούμερο αυτόματα μετατρέπεται σε μικρό για τις ανάγκες της αγοράς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα το επόμενο διάστημα που θα σταματήσει η καραντίνα και θα χρειαζόμαστε περισσότερες μάσκες.

Κατά τα λοιπά ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε πως θα αργήσουμε να επιστρέψουμε στην «παλιά» μας ζωή και πως τα πράγματα όπως τα ξέραμε προ κορονοϊού θα πάρουν καιρό για να ξαναγίνουν όπως ήταν.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο λήγει τον Απρίλιο, και να ωφεληθούν οι καταναλωτές από τις χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται αυτή την περίοδο, ο υπουργός είπε ότι είναι μία σκέψη που εξετάζει η κυβέρνηση. Επίσης σημείωσε ότι οι τιμές έχουν πέσει και στα πρατήρια ακολουθώντας τις διεθνείς τιμές, ενώ για τις τιμές σε είδη διατροφής είπε ότι, πράγματι, υπάρχουν κάποιες αυξήσεις εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνοντας παγκόσμια στη μάχη κατά του κορονοϊού αλλά υπογράμμισε ότι καθημερινά είναι εκτεταμένοι οι έλεγχοι από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για να αποφεύγονται φαινόμενα αισχροκέρδειας και ζήτησε όποιος καταναλωτής εντοπίζει τέτοιο φαινόμενο να το καταγγέλλει άμεσα στο τηλεφωνικό κέντρο 1520. Μόνο χθες, όπως είπε, έγιναν 400 έλεγχοι.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζει στις 25 Απριλίου η παραγωγή μασκών στην Ελλάδα"

Καιρός - Τετάρτη του Πάσχα: Πτώση της θερμοκρασίας και πολύ ενισχυμένοι άνεμοι

Την Τετάρτη του Πάσχα τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας και η πτώση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια. 

Στον προγνωστικό χάρτη του meteo.gr που ακολουθεί αποτυπώνονται οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 22/04.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

- Παροδικές νεφώσεις με λίγες βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια

-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο τα 8 μποφόρ

- Θερμοκρασία στους 13 βαθμούς στα βόρεια και 15 με 17 στα υπόλοιπα και κατά τόπους 20 

βαθμούς Κελσίου

kairos_tetarti_tou_pasxa_protothema

Παράλληλα θα επικρατήσουν πολύ ενισχυμένοι τοπικά άνεμοι με τις εντάσεις τους στο βόρειο Αιγαίο, στις βόρειες Κυκλάδες και σε παράκτιες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας να φτάνουν τα 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι εντάσεις των ανέμων θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Winds_protothema


Στον παραπάνω χάρτη μπορείτε να δείτε την πρόγνωση για τη διεύθυνση και την ταχύτητα των ανέμων για όλες τις Ελληνικές θάλασσες.


anemoi_ellada_meteo_protothema


Αστατος προβλέπεται ο καιρός για σήμερα Τετάρτη με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο, τις βροχές και την πτώση της θερμοκρασίας.

Για την Τετάρτη στα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται τοπικές βροχές και λίγα χιόνια από το απόγευμα στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα πιθανότητα τοπικών βροχών από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα κεντρικά και βόρεια και θα φτάσει στα βόρεια τους 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 17 με 20 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 15 με 20 βαθμούς Κελσίου.



ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ με τον Σάκη Αρναούτογλου | 21/04/2020 | ΕΡΤ



ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 22-04-2020
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τοπικές βροχές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και πρόσκαιρα στην Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6, στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα, με πρόσκαιρες βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Χαλκιδική 5 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


kairos_tetarti_me_thermokrasies_protothema


ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.


kakokairia_ionio_protothema


ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια μέχρι το απόγευμα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά και τα νότια 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.


kairos_tetarti_protothema


ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στην Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών και βαθμιαία βελτίωση.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νότια παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, μεχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι γρήγορα σε βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και τα βόρεια, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6, στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.
Aνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός - Τετάρτη του Πάσχα: Πτώση της θερμοκρασίας και πολύ ενισχυμένοι άνεμοι"

Σύλληψη 37χρονου που εξέδιδε παρά τη θέλησή της 42χρονη Γερμανίδα

Ένας 37χρονος συνελήφθη χθες, στην οδό Αχαρνών, κατηγορούμενος, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ότι κρατούσε παρά τη θέλησή της 42χρονη Γερμανίδα, σε διαμέρισμα στην οδό Σκιάθου, στα Πατήσια και την εξέδιδε.

Η γυναίκα κατάφερε χθες, σε κάποια στιγμή που βρήκε ξεκλείδωτη την πόρτα του διαμερίσματος, να βγει στον δρόμο και να ενημερώσει διερχόμενη ομάδα της ΔΙΑΣ. Μετά από λίγη ώρα, αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο δράστης, που είναι σεσημασμένος για υποθέσεις ναρκωτικών, είχε γνωρίσει τη γυναίκα από κοινωνικό μέσο δικτύωσης και την έπεισε να έρθει στην Ελλάδα.

Μόλις εκείνη έφτασε στην Αθήνα, της πήρε το διαβατήριό της, την έκλεισε στο διαμέρισμα της οδού Σκιάθου και την εξέδιδε.

Σημειώνεται ακόμη, ότι, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στο διαμέρισμα βρέθηκαν ναρκωτικά.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη 37χρονου που εξέδιδε παρά τη θέλησή της 42χρονη Γερμανίδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news