facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Αεροπορικές οδηγίες: Αλλαγή στο χρονικό όριο διάρκειας της βεβαίωσης νόσησης

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την αλλαγή στο χρονικό όριο διάρκειας της βεβαίωσης νόσησης που θα ισχύει από τώρα και στο εξής για τις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Συγκεκριμένα τροποποιείται μία από τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα και των ταξιδιών προς νησιωτικούς προορισμούς ως ακολούθως:

Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα και από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Οι προηγούμενες αεροπορικές οδηγίες προέβλεπαν ότι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί με την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες ισχύουν όπως έχουν ανακοινωθεί με το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 26/6/2021.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αεροπορικές οδηγίες: Αλλαγή στο χρονικό όριο διάρκειας της βεβαίωσης νόσησης"

Με γκλομπ και σπρέι πιπεριού η Αστυνομία στα ΑΕΙ

Χωρίς πυροβόλα όπλα αλλά με σπρέι πιπεριού, γκλομπ, χειροπέδες και συσκευή χεριού ηλεκτρικής εκκένωσης θα είναι οι αστυνομικοί της ΟΠΠΙ μέσα στους χώρους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Με Προεδρικό Διάταγμα των συναρμοδίων υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας καθορίζεται ο χάρτης των αρμοδιοτήτων, των καθηκόντων, της οργάνωσης, του εξοπλισμού κ.λπ. των αστυνομικών της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που έχει ήδη θεσμοθετηθεί με τον νόμο 4777/2021 και θα θωρακίσει τους χώρους των ΑΕΙ.

Η ΟΠΠΙ, η σύσταση της οποίας έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, θα συγκροτηθεί από αστυνομικό προσωπικό μέχρι τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή και από ειδικούς φρουρούς. Επίσης, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας θα καθοριστούν τα ΑΕΙ της χώρας στα οποία θα διατεθούν οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί και ο αριθμός των αστυνομικών ανά πανεπιστημιακό ίδρυμα. Επικεφαλής των εν λόγω αστυνομικών θα είναι ο αρχαιότερος ειδικός φρουρός.

Σε περίπτωση μεγάλης και πολυπληθούς αναταραχής στα πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή βασικές υποδομές των ΑΕΙ, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί της ΟΠΠΙ δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων, θα φορούν στολή με τα διακριτικά μεν της ΕΛ.ΑΣ., αλλά το χρώμα και ο τύπος της στολής θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Οπως επίσης από τον ίδιο υπουργό θα καθοριστούν τα ατομικά εφόδια αυτοάμυνας και τα οπλικά είδη που θα φέρουν οι αστυνομικοί οι οποίοι θα υπηρετούν στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, τα ατομικά οπλικά συστήματα είναι που θα φέρουν είναι χειροπέδες, κλομπ, σπρέι πιπεριού ή συσκευή χεριού ηλεκτρικής εκκένωσης.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι αρμόδια για:

•Την πρόληψη τέλεσης αξιόποινων πράξεων, καθώς και την αντιμετώπιση καταστάσεων αστυνομικής αρμοδιότητας που διαταράσσουν ή απειλούν να διαταράξουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
• Την εκτέλεση των απαιτούμενων ενεργειών σε περίπτωση διάπραξης αξιόποινων πράξεων, που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα, όπως είναι οι αναζητήσεις και οι συλλήψεις δραστών, η συλλογή αποδείξεων και πειστηρίων και η παράδοσή τους στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
• Τη φρούρηση, σε συνεργασία με το αρμόδιο προσωπικό των ΑΕΙ, των κέντρων λήψης εικόνων και σημάτων από κάμερες και κάθε άλλο οπτικοακουστικό μέσο.
• Τη διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών στους εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ, καθώς και την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση διάπραξης παράνομων πράξεων ή ύποπτων κινήσεων.
• Πεζές περιπολίες, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, στις κτιριακές εγκαταστάσεις και τους χώρους των ΑΕΙ, με σκοπό να επισημανθούν -εάν φυσικά υπάρχουν- ύποπτα πρόσωπα ή αντικείμενα, αλλά και την πρόληψη και αποτροπή οιασδήποτε αξιόποινής πράξης σε βάρος προσώπων και υποδομών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Πάντως, η συχνότητα και ο τρόπος διέλευσης των περιπολιών θα καθορίζεται από τον επικεφαλής της κάθε ΟΠΠΙ, ανάλογα με τις κρατούσε κάθε φορά συνθήκες, τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις κτιριακές υποδομές του ΑΕΙ.
• Αιφνιδιαστικούς και προγραμματισμένους ελέγχους και έρευνες επί των εγκαταστάσεων και χώρων των ΑΕΙ, επί οχημάτων και προσώπων.
• Τη διενέργεια προανακριτικών πράξεων.
• Τη συνεργασία με τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση μεμονωμένων ή κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων.
• Τη διαρκή επικοινωνία με τη ΓΑΔΑ και τα αρμόδια κέντρα επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και
• τη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές για θέματα ασφαλείας και προστασίας των ΑΕΙ.

Λόγω της σύστασης της ΟΠΠΙ, με το ίδιο διάταγμα, επέρχεται μεγάλος κύκλος τροποποιήσεων στο Προεδρικό Διάταγμα 178/2014 για την οργάνωση των υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι τροποποιήσεις αφορούν ειδικά εκείνες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις στις περιφέρειες των οποίων υπάρχουν πανεπιστήμια (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λπ.). Δηλαδή, σε αυτές τις αστυνομικές διευθύνσεις προστίθεται νέο τμήμα συντονισμού ΟΠΠΙ.

Την ίδια στιγμή στη ΓΑΔΑ συστήνεται Υποδιεύθυνση Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η οποία έχει ως αποστολή «την ασφάλεια και προστασία από οιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος τόσο των προσώπων όσο και των υποδομών που βρίσκονται στους χώρους των ΑΕΙ».

newsbreak

Διαβάστε Περισσότερα » "Με γκλομπ και σπρέι πιπεριού η Αστυνομία στα ΑΕΙ"

Καιρός αύριο: Μικρή ανάσα από τον καύσωνα – Που θα ρίξει καταιγίδα

Λιγότερο ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (28.06.2021). Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει λίγο, ωστόσο, επιμένει η αστάθεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα ανατολικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Bορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μικρή ανάσα από τον καύσωνα – Που θα ρίξει καταιγίδα"

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Πνίγηκε 6χρονο παιδί

Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (27/06) στην Αλεξανδρούπολη, καθώς ένα αγοράκι μόλις 6 ετών πνίγηκε στη θάλασσα.

Νωρίτερα είχε σημάνει συναγερμός στο λιμενικό για τον εντοπισμό του άτυχου παιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο πατέρας του ανήλικου δήλωσε πως μπήκαν στη θάλασσα, ωστόσο όταν αυτός επιχείρησε να βγει, το παιδί δεν ήταν μαζί του.

 Στο σημείο έσπευσαν πλοίο του λιμενικού, τρία ιδιωτικά σκάφη ενώ ειδοποιήθηκε και ιδιώτης δύτης, ωστόσο το παιδί ανασύρθηκε νεκρό.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Πνίγηκε 6χρονο παιδί"

Νέα Μανωλάδα: Φωτιά σε παραπήγματα - Εκρήξεις από φιάλες υγραερίου

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε σε παραπήγματα αλλοδαπών εργατών γης στη Ν. Μανωλάδα.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και έλαβε διαστάσεις, ενώ σημειώθηκαν και εκρήξεις λόγω των φιαλών υγραερίου που υπήρχαν εκεί.

Η φωτιά γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο από τους πυροσβέστες που κινητοποιήθηκαν από την Π.Υ. Λεχαινών και την Π.Υ. Αμαλιάδας, με επικεφαλής το διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχο Βασίλη Σολδάτο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς, παρά μόνο για καταστροφή παραπηγμάτων.

Στην πυρκαγιά επιχείρησαν και εναέρια μέσα, δύο αεροσκάφη PZL από την Ανδραβίδα.

Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

Δείτε video: 

Δείτε φωτογραφίες:

manolada parapigmata 2

manolada parapigmata 3

manolada parapigmata 5

manolada parapigmata 6

manolada parapigmata 7

manolada parapigmata 8

manolada parapigmata 9

manolada parapigmata 10

manolada parapigmata 11

manolada parapigmata 12

ilialive

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Μανωλάδα: Φωτιά σε παραπήγματα - Εκρήξεις από φιάλες υγραερίου "

Παρασκευόπουλος: Εξώδικο στη Σοφία Νικολάου για τα περί «17.000 αποφυλακίσεων»

Με εξώδικο απαντά ο Νίκος Παρασκευόπουλος στην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφία Νικολάου, η οποία χθες σε ανάρτησή της ισχυρίστηκε ότι «οι επίσημοι αριθμοί αποδεικνύουν το έγκλημα του νόμου Παρασκευόπουλου». Περισσότερες από 17.000 αποφυλακίσεις σε 4,5 χρόνια.Μεταξύ αυτών δολοφόνοι και βιαστές. Η αλήθεια αυτή είναι κι ας μην αρέσει σε κάποιους».

«Δεν θα το αφήσω έτσι, πρόκειται για χυδαιότητα» δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας σήμερα στον Real FM, προανήγγειλε εξώδικο κατά της Σοφίας Νικολάου.

 Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, πρόσθεσε ότι «κανονικά γίνονται πάνω από 4-5.000 αποφυλακίσεις κάθε χρόνο, με κάθε αποσυμφορητικό νόμο που φέρνει κάθε κυβέρνηση. Στην περίοδο μου μπορεί να έγιναν περί τις 10-12.000 αποφυλακίσεις. Άλλο αυτό, όμως, που συμβαίνει κάθε χρόνο, άλλο αυτό που λέγεται και γράφεται. Μετανιώνω που υπήρξα ανεκτικός το προηγούμενο διάστημα παρά την συκοφάντησή μου. Αυτά τελείωσαν. Θα στείλω εξώδικο κι αν χρειαστεί θα προχωρήσω», σημείωσε με νόημα.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός ανέφερε, πως δέχτηκε απειλές από πρόσωπο επειδή ο δολοφόνος συγγενούς του αποφυλακίστηκε και θεώρησε πως ευθύνεται ο ίδιος και ο νόμος του, όπως αναγραφόταν σε μέσα ενημέρωσης και έλεγαν στελέχη της Ν.Δ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος: Εξώδικο στη Σοφία Νικολάου για τα περί «17.000 αποφυλακίσεων»"

Γκάλοπ MARC για το «Πρώτο ΘΕΜΑ»: Μπροστά με 16,4% η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Με τους καλύτερους οιωνούς ετοιμάζονται να περάσουν στο δεύτερο μισό της θητείας τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα σχετικά με τη δημοσκόπηση της Marc, δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου του 2019, το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα διευρύνεται, καθώς οι πολίτες αξιολογούν θετικά τα πεπραγμένα του περασμένου 24μήνου και δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν νοσταλγούν την παλινόρθωση των προηγούμενων κυβερνώντων. Τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» είναι αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν ότι η υποχώρηση της πανδημίας οδηγεί σε σταδιακή αύξηση την αισιοδοξία των πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν την υποστήριξή τους στον σημερινό πρωθυπουργό και την κυβερνητική ομάδα του και διατρανώνουν τη βούλησή τους για εξάντληση της τετραετίας.

Δίπλα στην αναμφισβήτητη κυριαρχία που απολαμβάνουν μεταξύ των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί και κεντροδεξιοί, ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του επεκτείνουν την επιρροή τους αποσπώντας πλειοψηφία και στους κεντρώας κατεύθυνσης ψηφοφόρους. Χωρίς να λείπουν οι τομείς της κυβερνητικής πολιτικής στους οποίους η πλειοψηφία της κοινής γνώμης βάζει αρνητική βαθμολογία, όπως είναι το Μεταναστευτικό, η ασφάλειατων πολιτών, η Παιδεία, αλλά και τα Εργασιακά, που βρέθηκαν πρόσφατα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, το ισοζύγιο της αξιολόγησης των κυβερνητικών πεπραγμένων είναι θετικό.

GALLOP_MARC_4

Οι πολίτες βαθμολογούν θετικά τους χειρισμούς στα περισσότερα άλλα ζητήματα που σχετίζονται με κομβικές επιλογές, όπως η εξωτερική πολιτική και η οικονομία, ή αφορούν την τρέχουσα καθημερινότητα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός.

Ανοίγει η ψαλίδα

Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα βελτιώνει για δεύτερη συνεχή φορά σε έρευνα της Marc την επίδοσή του, αυξάνοντας κατά μία μονάδα, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση, το ευρύ προβάδισμα που κατέχει έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φτάνει πλέον στο 16,4%. Με αναγωγή μάλιστα επί των εγκύρων η απόσταση που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα φτάνει στις 17,2 ποσοστιαίες μονάδες και είναι υπερδιπλάσια από τη διαφορά των 8,32μονάδων που είχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2019.

GALLOP_MARC_5

Σε γενικές γραμμές, πάντως, και με εξαίρεση την υποχώρηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της τελευταίας διετίας το πολιτικό σκηνικό παραμένει μάλλον αμετάβλητο. Η Ν.Δ. κινείται στη σφαίρα του 40%, συγκεντρώνοντας σε αυτή τη δημοσκόπηση 37,6% (+1,2% από την προηγούμενη). Η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται πάνω από το 20%, έχοντας σε αυτή τη μέτρηση 21,2% (+0,2% από την προηγούμενη). Ενώ τα υπόλοιπα κόμματα… βολοδέρνουν στα ίδια επίπεδα και διατηρούν την ίδια θέση που είχαν και το 2019. Το Κίνημα Αλλαγήςείναι τρίτο κόμμα με 6,4% (-0,4%), στην τέταρτη θέση παραμένει το ΚΚΕ με 5,5% (+0,1%) και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 3,5% (-0,8%) και το ΜέΡΑ25 με 3%(+0,1%).

Οι αναποφάσιστοι

Το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται στο 12,9% και η προέλευσή τους δεν είναι μονοδιάστατη, όπως θα μπορούσε να εικάσει κανείς εξαιτίας της πτώσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο το 38,4% είναι ψηφοφόροι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 29,9% εξ αυτών είναι από το νυν κυβερνών κόμμα.

GALLOP_MARC_6

Η Ν.Δ., ωστόσο, διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, καθώς παρουσιάζει σχετικά μικρές διαρροές, αφού η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ανέρχεται σε 76,9%, αλλά την ίδια ώρα προσελκύει το 11,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 22,8% όσων ψήφισαν πριν από δύο χρόνια Κίνημα Αλλαγής. Αντιστοίχως, η συσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 59,7% και για το ΚΙΝ.ΑΛ. στο 58,2%. Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζουν τα ευρήματα της μέτρησης για τη μάχη επικράτησης που δίνεται στον κεντρώο χώρο από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα.

Νικήτρια, όπως προκύπτει από τις επιλογές που κάνουν οι πολίτες με βάση την πολιτική αυτοτοποθέτησή τους, αναδεικνύεται η Ν.Δ., η οποία ψηφίζεται από το 40,8% όσων δηλώνουν ότι ανήκουν στο Κέντρο. Οι αντίστοιχες επιδόσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 18,5% και για το Κίνημα Αλλαγής 12,2%. Η Ν.Δ. προσελκύει και έναν στους δέκα που δηλώνουν κεντροαριστεροί (9,6%), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφεί σε αυτή την κατηγορία πολιτών με 44,3% έναντι 17,8% του ΚΙΝ.ΑΛ.

GALLOP_MARC_7

Πλην νέων

Ο πρωθυπουργός αξιολογείται θετικά από το 56,9% των πολιτών και αρνητικά από το 42,5%, ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στο 55,2% και 43,9% αντίστοιχα. Σε σχέση μάλιστα με τον περασμένο Απρίλιο το θετικό ισοζύγιο για την κυβέρνηση παρουσιάζει βελτίωση που υπερβαίνει τις 3,5 μονάδες.

Εκτός από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που εκφράζονται θετικά σε ποσοστό της τάξης του 84,2%, ανάλογη άποψη έχει το 76% των ψηφοφόρων του ΚινήματοςΑλλαγής, αλλά και το 28,7% όσων ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη υψηλότερη διεισδυτικότητα σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, εκτός από το 86,6% των Νεοδημοκρατών, αξιολογείται θετικά από το 29,9% των Συριζαίων και το 77,2% των Κιναλιτών. Πάντως, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρωθυπουργός βαθμολογούνται αρνητικά από την πλειοψηφία των Ελλήνων που ανήκουν στις νεότερες ηλικίες. Ειδικότερα, από την ηλικιακή κατηγορία των 17 έως 44 ετών το 57,9% αξιολογεί αρνητικά τον κ. Μητσοτάκη και το 56,6% κάνει το ίδιο για την κυβέρνηση.

GALLOP_MARC_8

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο, οι όροι αντιστρέφονται, και ειδικά στους άνω των 65 οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό φτάνουν στο 69,9% και για την κυβέρνηση στο 65,2%.

Αισιοδοξία

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ο κ. Μητσοτάκης είναι μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, αφού συγκεντρώνει τη θετική γνώμη του55,6% των ερωτηθέντων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κ. Τσίπρας με 31,2%, τρίτη είναι η Φώφη Γεννηματά με 27,6%, που υπερέχει με βραχεία κεφαλή του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος είναι δημοφιλής στο 27,2% των πολιτών.

Ακολουθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης με 23,9% και η λίστα κλείνει με τον ΚυριάκοΒελόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στο 14,5%. Στην ευθεία σύγκριση με τον προκάτοχό του για το ποιος είναι καλύτερος πρωθυπουργός, η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρη, αφού τον επιλέγει το 53,4%, έναντι του 25,8% που δηλώνει προτίμηση στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η κοινή γνώμη εκφράζει πλειοψηφικά την «υποστήριξή» της προς την κυβέρνηση, αφού αυτή τη λέξη προτιμά το 35,2% όταν ερωτάται σχετικώς. Επιπλέον, ποσοστό της τάξης του 22,4% δηλώνει ότι η πλέον κατάλληλη λέξη για την έκφραση της στάσης του είναι η «ανοχή». Στον αντίποδα, το 21,8% εκφράζει «απογοήτευση» και το 19,1% «θυμό».

ΓΑΛΛΟΠ_ΤΗΕΜΑ_9

Οι περισσότεροι πολίτες φαίνεται να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον καθώς στο ερώτημα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα κατά την επόμενη διετία το 36,3% απάντησε προς το καλύτερο, το 32,7% ότι θα είναι ίδια και μόνο το 27,7% ότι θα γίνουν χειρότερα. Υπό αυτές τις συνθήκες, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη ότι επτά στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 71,4%) τάχθηκαν υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση, έναντι μόλις του 25,7% που δήλωσε ότι προτιμά τις πρόωρες εκλογές.

Ηχηρό «όχι» σε ΣΥΡΙΖΑ

Σε απόλυτη συνάφεια με τη θετική προαίρεση των πολιτών έναντι της κυβέρνησης είναι προφανώς και τα ευρήματα που αποτυπώνουν μια έντονα επικριτική διάθεση έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο για τον τρόπο που πολιτεύεται στην παρούσα φάση όσο και για τον τρόπο με τον οποίο άσκησε την κυβερνητική εξουσία την περίοδο 2015-2019. Το αρνητικό κλίμα για την Κουμουνδούρου αναδεικνύεται από τις απαντήσεις σε τρία διαφορετικά ερωτήματα.
Ειδικότερα:
■ Το 77,6% αξιολογεί αρνητικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του 19,2% που τη χαρακτηρίζει θετική. Ακόμη και μεταξύ εκείνων που το 2019 ψήφισαν το συγκεκριμένο κόμμα κυριαρχούν οι αρνητικές γνώμες με ποσοστό 54,9%, έναντι του 39,5% που συγκεντρώνουν οι θετικές. Γεγονός που σημαίνει ότι μόνο οι τέσσερις από τους δέκα ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκρίνουν την τωρινή στάση της.
■ Το 46,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, έναντι μόλις του 15,3% που πιστεύει το αντίθετο.
■ Το 67% απαντά με ένα ηχηρό «όχι» στο ερώτημα αν θέλει να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις (25,9%) συγκατανεύει.

ΓΑΛΛΟΠ_ΤΗΕΜΑ_10

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη MARC A.E. – Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 1 (ΕΝΑ). ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Ανδρες και γυναίκες με δικαίωμα ψήφου. ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.006 νοικοκυριά ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 18-24 Ιουνίου 2021. ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πανελλαδική κάλυψη ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota βάσει φύλου, ηλικίας και γεωγραφικής κατανομής. ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (CATI). ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ: 16 ερευνητές & 2 επόπτες. Χρησιμοποιήθηκε ειδικό λογισμικό Wombat & QueueMetrics για κατ’ οίκον εργασία ερευνητών και εποπτών με live παρακολούθηση του fieldwork σε real time ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: ±3% ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ: Με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου 2019. ΕΛΕΓΧΟΙ: Ελεγχος πληρότητας στο 100%, έλεγχος με συνακρόαση σε ποσοστό 20,1% των συνεντεύξεων. Η MARC A.E. είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR ςκαι τηρεί τον κανονισμό του ΠΕΣΣ και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και τη δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάλοπ MARC για το «Πρώτο ΘΕΜΑ»: Μπροστά με 16,4% η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου"

Self tests εργαζομένων: Νέα δεδομένα από αύριο – Ποιοι κάνουν και ποιοι όχι

Νέα δεδομένα από αύριο, σε σχέση με τα self tests των εργαζομένων.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, μετά από εισήγηση τη Επιτροπής Ειδικών, αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, και μετά από 15 μέρες, θα μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους χωρίς τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Όσον αφορά, πάντως, τη διάθεση των self tests το ζήτημα έχει ξεκαθαρίσει, σε μεγάλο βαθμό, στην ΕΡΤ, ο εκλέκτορας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Κακονίκος.

Όπως είχε πει «τα self tests απέδειξαν την αξία τους στον περιορισμό της πανδημίας και η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει τη διάθεσή τους. Όλα τα φαρμακεία στην Ελλάδα και στην Αττική, την Πέμπτη 1η Ιουλίου, στις 8 π.μ. θα αρχίσουν τη διανομή των δωρεάν self test σε όλους όσοι καθοριστούν με μεταγενέστερη οδηγία ότι είναι δικαιούχοι».
Συμπλήρωσε πως «όπως γνωρίζουμε θα είναι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που οι δουλειές τους τούς φέρνουν σε επαφή με πολύ κόσμο».

Αναφέρθηκε σε πρόταση να δοθούν τα self tests του Ιουλίου και του Αυγούστου, ανά τέσσερα τον μήνα και είπε: «Είναι μια οργανωτική διευκόλυνση προκειμένου να γλιτώσουμε τις πολλές μετακινήσεις και τη συμφόρηση στα φαρμακεία και επειδή πλέον υπάρχει αρκετό απόθεμα, να αρκεί μία επίσκεψη για να πάρει κάποιος όλα τα self test που χρειάζεται για έναν μήνα καθώς προβλέπεται να γίνεται μία δοκιμή κάθε εβδομάδα. Αυτό διευκολύνει όλους τους εμπλεκόμενους: τους φαρμακοποιούς, τους πολίτες και την κυβέρνηση».

«Κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί και επίσημα ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να παραλάβουν ή να δηλώσουν self test για οποιοδήποτε σκοπό, είτε αυτός είναι επαγγελματικός ή για ταξίδι στη χώρα», κατέληξε.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Self tests εργαζομένων: Νέα δεδομένα από αύριο – Ποιοι κάνουν και ποιοι όχι"

Τεστ ακόμη και στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τη Ρωσία

Αυστηρότεροι γίνονται οι έλεγχοι τουριστών που έρχονται από τη Ρωσία στην Ελλάδα από τις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test. Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους τουρίστες από τη Ρωσία, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή, έρχεται μετά την ανησυχητική εξάπλωση της μετάλλαξης Δ του SARS-CoV-2 στη Ρωσία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τεστ ακόμη και στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τη Ρωσία"

Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Οι συνομιλίες Αιγύπτου- Τουρκίας έχουν σταματήσει προς το παρόν

Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στην αναθέρμανση των αιγυπτο-τουρκικών σχέσεων, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, σύμφωνα με τον οποίο, «οι συνομιλίες Αιγύπτου-Τουρκίας έχουν σταματήσει προς το παρόν», αρνούμενος ο ίδιος ότι μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία κατευθυνόταν στην Τουρκία για να συνεχίσει τις συνομιλίες σύντομα.

Τα παραπάνω δήλωσε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην αιγυπτιακή τηλεόραση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει τρέχουσα ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση των αιγυπτο-τουρκικών σχέσεων».

Όπως αναφέρει ο αιγυπτιακός τύπους, ξεκαθαρίζοντας άλλη μία φορά τις πάγιες θέσεις της Αιγύπτου στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ο κ. Σούκρι ανέφερε ότι «αναμένουμε ότι οι αιγυπτιακο-τουρκικές σχέσεις θα βασίζονται στις αρχές που διέπουν τις σταθερές διεθνείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της μη παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις και καλής γειτονίας, μην επιτρέποντας οποιαδήποτε δραστηριότητα σε κρατικά εδάφη που θα αποσταθεροποιούσαν μια άλλη χώρα. Αυτές είναι οι καθιερωμένες αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες ακολουθούμε και υιοθετούμε, και περιμένουμε σε όλες τις σχέσεις μας ότι οι χώρες θα υιοθετήσουν αυτές τις ίδιες αρχές».

Παράλληλα, ο κ. Σούκρι δήλωσε ότι «υπάρχει διπλωματική εκπροσώπηση και από τις δύο πλευρές με τους Επιτετραμμένους, μέσω των οποίων λαμβάνει χώρα ο κανονικός πολιτικός διάλογος για τη μεταφορά μηνυμάτων, τη διαχείριση της σχέσης και της επικοινωνίας σχετικά με το τί βλέπουμε αναφορικά τις σχέσεις και τις απόψεις που πρέπει να επικοινωνήσουμε προς την τουρκική πλευρά».

Σύμφωνα με την «Egypt Independent», τις δηλώσεις του Αιγυπτίου ΥΠΕΞ φαίνεται να πυροδότησαν οι αναφορές ενός συμβούλου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Γιασίν Ακτάι, ο οποίος σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» επέκρινε τις αιγυπτιακές αρχές για αποφάσεις που εκδόθηκαν εναντίον των ηγετών και των μελών της παράνομης μουσουλμανικής αδελφότητας.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα τόνισε στο σημερινό ρεπορτάζ της, αναδημοσιεύοντας δημοσίευμα της αραβόφωνης «Μασρ Ελ Γιουμ», ότι «οι δηλώσεις του Ακτάι έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες θετικές δηλώσεις των δύο χωρών και την προσέγγιση που καταγράφηκε σε αρκετές συναντήσεις στο Κάιρο, όταν μία τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Αίγυπτο, από τις 5 έως τις 6 Μαΐου, μετά από πρόσκληση της Αιγύπτου, και μετά την επίσκεψη εκδόθηκε κοινή δήλωση που περιγράφει τις συνομιλίες ως «ειλικρινείς και σε βάθος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Οι συνομιλίες Αιγύπτου- Τουρκίας έχουν σταματήσει προς το παρόν"

Ποινική δίωξη για τον βιασμό της 19χρονης στα Πατήσια – Τι λένε οι κατηγορούμενοι

Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας στους δυο κατηγορούμενους για τον βιασμό και ομηρία μιας 19χρονης στον Άγιο Νικόλαο στα Πατήσια.

Οι δύο κατηγορούμενοι, ένας 20χρονος και ένας 21χρονος, που συνελήφθησαν στη Μύκονο, οδηγήθηκαν την Κυριακή (27.06.2021) στον εισαγγελέα και ισχυρίστηκαν πως τίποτα απ’ όσα κατήγγειλε η νεαρή κοπέλα δεν ισχύει.

Όπως υποστήριξαν, η 19χρονη έφυγε από το σπίτι της στα Σπάτα γιατί την παρενοχλούσε σεξουαλικά ο πατριός της. Ο ένας από τους δυο κατηγορούμενους είπε ότι γνώρισε την κοπέλα μέσω Instagram και όταν εκείνη αποφάσισε να φύγει από το σπίτι τη, ζήτησε να πάει στο σπίτι του γιατί δεν μπορούσε άλλο την κατάσταση στο δικό της.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε επίσης ότι η 19χρονη προσπάθησε να κάνει σχέση με έναν από τους δυο τους. Και όταν είπε πως εκείνος δεν ανταποκρίθηκε, προσπάθησε με τον φίλο του. «Δεν έχουμε κάνει τίποτα, δεν την έχουμε βιάσει δεν ξέρω γιατί θέλει να μας εκδικηθεί», είπε.

Η καταγγελία της 19χρονης

Όπως κατήγγειλε η 19χρονη, μετά τον τριήμερο εγκλεισμό της σε διαμέρισμα στην οδό Πάτμου στα Πατήσια όπου και τη βίασαν, έφυγαν οι δύο νεαροί για διακοπές στη Μύκονο. Η νεαρή κοπέλα βρέθηκε από λιμενικούς σε άσχημη κατάσταση, υπό την επήρρεια ναρκωτικών ουσιών στο λιμάνι του Πειραιά εκεί όπου την εγκατέλειψαν οι δύο αλλοδαποί και μπήκαν στο πλοίο.

Σύμφωνα με την ίδια, είχε γνωρίσει τον έναν από τους δύο άντρες στο facebook και συνομιλούσαν συχνά. Την περασμένη Τετάρτη έκλεισαν ραντεβού για να τα πουν από κοντά και να βγουν για ένα ποτό. Ωστόσο εκείνος την παρέσυρε στο διαμέρισμά του όπου βρισκόταν ένας ακόμη νεαρός όπου και παρέμειναν οι τρεις μέσα στο διαμέρισμα επί τρεις ολόκληρες ημέρες και τη βίαζαν. Της έδωσαν να πιει ένα ποτό, το οποίο πιθανότατα σύμφωνα με τους αστυνομικούς να περιείχε κάποια ναρκωτική ουσία καθώς όπως η ίδια έχει καταγγείλει ένιωσε μουδιασμένη και ζαλισμένη.

Μετά τις τρεις ημέρες, η νεαρή κοπέλα έφυγε μαζί τους με τον ηλεκτρικό από το σταθμό του Αγίου Νικολάου, έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά όπου και την εγκατέλειψαν για να φύγουν οι δύο 20χρονοι αλλοδαποί για διακοπές στη Μύκονο.

Η οικογένεια της κοπέλας είχε καταγγείλει στην εξαφάνισή της στο Α.Τ. Σπάτων.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη για τον βιασμό της 19χρονης στα Πατήσια – Τι λένε οι κατηγορούμενοι"

Στα 236 τα νέα κρούσματα - 231 οι διασωληνωμένοι, 18 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 236, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 420.905 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 54 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 18, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.664 θάνατοι.Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 231 (66.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.656 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 38 (ημερήσια μεταβολή -17.39%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 51 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 236 κρουσμάτων covid-19 που καταγράφηκαν σήμερα έχει ως εξής:

22 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

7 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

1 κρούσμα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

8 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

37 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

19 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρτας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Εβρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

11 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κοζάνης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

8 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

5 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

6 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 236 τα νέα κρούσματα - 231 οι διασωληνωμένοι, 18 θάνατοι"

Παναγιωτόπουλος: Πρόωρη η γνωμοδότηση για εμβολιασμένους χωρίς μάσκες σε κλειστούς χώρους

Πρόωρη χαρακτήρισε την όποια γνωμοδότηση για κυκλοφορία πλήρως εμβολιασμένων χωρίς μάσκες στους εσωτερικούς χώρους ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής των ειδικών.

«Είναι πρόωρη η γνωμοδότηση της Επιτροπής για κυκλοφορία των πλήρως εμβολιασμένων χωρίς μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις μιλούν για διατήρηση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις. Είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση. Δίνεται λανθασμένο μήνυμα ότι επίκειται το τέλος της πανδημίας» είπε ο καθηγητής μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως η κυκλοφορία του στελέχους Δέλτα αλλάζει τα δεδομένα και το τοπίο.

«Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, είναι κατανοητή η ανάγκη να δούμε ένα φως στον ορίζοντα, αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε» τόνισε, επισημαίνοντας πως όσο ο ιός ζει υπάρχει ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων και πρόσθεσε πως έχει σημασία να καταλάβει ο κόσμος τη σημασία του εμβολιασμού, τον οποίο θα συνοδεύουν κάποια μέτρα προσαρμογής ως φυσική συνέπεια της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την ανάγκη για ολοκλήρωση του εμβολιασμού. «Η μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα είναι μεγαλύτερη. Κάπως αλλάζει η ισορροπία με την κυριαρχία του. Ξέραμε ότι από τα εμβόλια υπάρχει προστασία από την πρώτη δόση. Σε αυτήν την περίπτωση η προστασία της μίας δόσης είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με την αποτελεσματικότητα εναντίον άλλων στελεχών. Επείγει η συμπλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις» τόνισε.

«Υπάρχουν αρχικά δεδομένα από την διασπορά σε κάποιες χώρες που δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν, όταν υπάρχει πλήρης εμβολιασμός προσφέρουν προστασία άνω του 90% για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία» είπε προσθέτοντας πως γίνεται ένας αγώνας δρόμου έναντι των μεταλλάξεων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιωτόπουλος: Πρόωρη η γνωμοδότηση για εμβολιασμένους χωρίς μάσκες σε κλειστούς χώρους"

Μετάλλαξη Δέλτα: Σκέψεις για δόση mRNA σε όσους έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Την πιθανότητα ενισχυτικής δόσης για το εμβόλιο Johnson & Johnson εξετάζουν ορισμένοι λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί, καθώς εξαπλώνεται διεθνώς η πιο μεταδοτική και πιθανώς πιο επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα.

Η ενισχυτική δόση πιθανότητα θα είναι με κάποιο mRNA εμβόλιο (της Pfizer ή της Moderna) σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αλλά και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αντίστοιχο CDC.

Μερικοί επιστήμονες δήλωσαν ότι ήδη έχουν κάνει οι ίδιοι μια έξτρα δόση, παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με το κατά πόσο ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων είναι ασφαλής και αποτελεσματικός. Πάντως μερικές ευρωπαϊκές χώρες και ο Καναδάς έχουν επιτρέψει ήδη μια τέτοια ανάμιξη.

Ερώτημα η προστασία που παρέχει απέναντι στην μετάλλαξη

Η συζήτηση επικεντρώνεται στο πόσο προστατεύει έναντι της παραλλαγής Δέλτα το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να απαντηθεί με βεβαιότητα αυτό το ερώτημα. Βρετανικές μελέτες έχουν πάντως δείξει ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερη προστασία, σε σχέση με τη μία μόνο δόση, όσον αφορά τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Μάικλ Λιν δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο της J&J, είναι λιγότερο προστατευμένοι», σε σχέση με όσους κάνουν δύο δόσεις άλλων εμβολίων.

Ο ειδικός στα εμβόλια δρ Πίτερ Χότεζ του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Τέξας δήλωσε ότι η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης εμβολίου της J&J ή μιας δεύτερης δόσης από άλλο mRNA εμβόλιο μπορεί να παρέχει ευρύτερη προστασία, «αλλά χρειαζόμαστε δεδομένα και καθοδήγηση από το CDC και την FDA».

Προς το παρόν πάντως ούτε το CDC ούτε το ECDC συνιστούν ενισχυτικές δόσεις, καθώς δεν έχουν διαπιστώσει βάσιμες ενδείξεις για μειούμενη προστασία από τα εμβόλια. Από την πλευρά της, η J&J ανέφερε ότι εξετάζει εργαστηριακά αν η ανοσιακή απόκριση από το εμβόλιο της είναι ικανή να εξουδετερώσει την παραλλαγή Δέλτα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ ήδη διεξάγει κλινική δοκιμή σχετικά με την ανάγκη ενισχυτικής δόσης σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια και αναμένονται στοιχεία το Σεπτέμβριο, συνιστώντας αναμονή έως τότε και όσον αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Όπως ανέφερε ο επιστήμονας του NIAID δρ Τζον Μπέιτζελ, «αν οι μολύνσεις και οι νοσηλείες που οφείλονται στην παραλλαγή Δέλτα, αυξηθούν σημαντικά, τότε πιθανώς θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις ακόμη και εν απουσία στοιχείων. Αλλά προς το παρόν νομίζω ότι είναι σωστό να περιμένουμε».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετάλλαξη Δέλτα: Σκέψεις για δόση mRNA σε όσους έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson"

ΠΟΥ: Μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών και για τους πλήρως εμβολιασμένους λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα

Τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών, συνεχίζει να συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 «Δέλτα» διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού. Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου και είναι πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα.

Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στο στέλεχος «Δέλτα» και έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι. Γι' αυτό, καταλήγουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΠΟΥ: Μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών και για τους πλήρως εμβολιασμένους λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα"

Έρευνα Marc: Το 65% θέλει υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων

Σε ποσοστό 64,8% οι συμμετέχοντες σε δημοσκόπηση της εταιρείας MARC που διενεργήθηκε για το «Πρώτο Θέμα», απάντησαν θετικά στο ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για ορισμένες ομάδες πολιτών.

Σε αυτές περιλαμβάνονται υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε γηροκομεία, αστυνομικοί και γενικότερα όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες ομάδες πολιτών.

Στον αντίποδα, αρνητική άποψη εξέφρασε το 32,6%, ενώ το 2,6% δεν είχε άποψη.

Όσον αφορά τις ηλικίες, στην κατηγορία 17-44 ετών υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών τάχθηκε το 53%, οι 45-64 ετών ήταν θετικοί σε ποσοστό 64,9%, ενώ στις ηλικίες 65 ετών και άνω καταγράφηκε η μεγαλύτερη αποδοχή με 78,8%.

Με βάση την ψήφο τους στις εκλογές του 2019 οι πιο ένθερμοι υπέρ του μέτρου εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ με 87,3%.

Ακολουθούν αυτοί της Νέας Δημοκρατίας με 76,3%, του ΚΚΕ 57,1% και του ΣΥΡΙΖΑ με 54,1%. Αρνητικοί στην επιβολή του μέτρου καταγράφηκαν οι ψηφοφόροι μικρότερων κομμάτων (που στη δημοσκόπηση αναφέρονται ως «άλλο”), καθώς το 49,4% αντιδρά έναντι του 48,4% που επικροτεί.

Τέλος στο ερώτημα που αφορά τις επιπτώσεις που θα πρέπει να υπάρχουν σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού, το 9,6% είναι θετικό σε απόλυση, το 45,8% θέλει απομάκρυνση από τη θέση του με μετάθεση σε άλλη υπηρεσία και το 9,2% των ερωτηθέντων θέλει να έχει μείωση μισθού.

Μόνο το 24,7% θέλει ο αρνητής να παραμείνει στη θέση του, ενώ το 10,7% δεν εξέφρασε άποψη.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα Marc: Το 65% θέλει υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων"

Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: Έλληνας 21 ετών αγνοείται στα συντρίμμια

Το όνομα ενός Έλληνα ομογενή με καταγωγή από την Ξάνθη βρίσκεται στη λίστα των 159 αγνοουμένων μετά την ξαφνική κατάρρευση της 12ώροφης πολυκατοικίας στο Μαϊάμι.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Γιαννιτσόπουλο, ο οποίος είναι 21 χρονών και είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Νάσβιλ στην πολιτεία του Τενεσί.

Η οικογένεια του αγνοούμενου ομογενή διαμένει μόνιμα στην πολιτεία του Τέξας. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα Wall Street Journal ο πατέρας του 21χρόνου Κώστας Γιαννιτσόπουλος, ο νεαρός ομογενής είχε επισκεφτεί το Μαϊάμι και έμενε με έναν οικογενειακό φίλο, ο οποίος επίσης είναι αγνοούμενος.

Ο παππούς του και συνονόματος του Ανδρέας, με καταγωγή από την Μάνδρα της Ξάνθης μιλώντας στον ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε με τρεμάμενη φωνή ότι ο εγγονός του είναι ανάμεσα στους αγνοουμένους. «Ο γιός μου, ο Κώστας, μου το έκρυβε μέχρι σήμερα επειδή επρόκειτο την Δευτέρα να κάνω μια εγχείρηση. Σήμερα μου είπε όμως την αλήθεια. Ο εγγονός μου πήγε στο Μαϊάμι για διακοπές. Ήταν καλεσμένος στο σπίτι ενός οικογενειακού φίλου του γιου μου. Είναι αριστούχος φοιτητής με υποτροφία και απίστευτος αθλητής, τέλειος χαρακτήρας».

Ο 21χρονος ομογενής, όπως αποκάλυψε ο παππούς του στον ΑΝΤ1, σκόπευε να επισκεφθεί αυτό το καλοκαίρι μαζί με την αδελφή του για πρώτη φορά την Ελλάδα…

Στην εφημερίδα Wall Street Journal ο πατέρας του αγνοούμενου ομογενή, Κώστας Γιαννιτσόπουλος, 55 ετών, που βρίσκεται μαζί με την γυναίκα του και την κόρη τους ήδη στο Μαϊάμι ψάχνοντας για τον γιό τους στα νοσοκομεία και παρακολουθώντας τις έρευνες των σωστικών συνεργείων δήλωσε: «Περιμένω τους δύο καλύτερους φίλους μου - ένας από αυτούς είναι ο 21χρονος γιος μου. Είμαι συντριμμένος». Ο πατέρας είπε ότι είχε την ελπίδα ότι ο φίλος του και ο γιος του που είναι αθλητής, θα βρεθούν ζωντανοί. Συγχρόνως, όπως είπε, «προετοίμαζε τον εαυτό του για άσχημα νέα».

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών

Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε στους πέντε νεκρούς, ανακοίνωσε χθες Σάββατο αυτοδιοικητική αξιωματούχος.

«Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης βρήκαν άλλο ένα πτώμα, ενώ οι έρευνές μας έφεραν επίσης στο φως ανθρώπινα υπολείμματα

», είπε η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, η Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των αγνοουμένων μειώνεται σε 156 και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων αυξάνεται σε πέντε», διευκρίνισε.

Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται 24 ώρες το 24ωρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: Έλληνας 21 ετών αγνοείται στα συντρίμμια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news