facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Το νέο Ε9 φέρνει αλλαγές και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Αλλαγές που οδηγούν στην πληρωμή μειωμένου έως και 60% ΕΝΦΙΑ, αλλά και νέους κωδικούς που διαχωρίζουν άμεσα τους επικαρπωτές και όσους έχουν ψιλή κυριότητα, ώστε να μην επιβαρυνθούν επιπλέον από φόρο που δεν τους αναλογεί, περιλαμβάνει το νέο Ε9.

ΤΟ Ε9, το οποίο επικαιροποιήθηκε με απόφαση (υπ’ αριθμ. Α1035/24.3.2023) του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή και μετά την παράταση μπορεί να υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες έως και τις 12 Απριλίου, περιλαμβάνει έναν νέο κωδικό για μελλοντικά ή μη αποπερατωμένα κτίσματα ανεγειρόμενης οικοδομής που μεταβιβάζονται από κατασκευαστή.

Μεγαλύτερη προθεσμία όμως έως και τις 30 Ιουνίου έχουν οι ιδιοκτήτες που θέλουν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους για το έτος 2023, με διάταξη που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο ψηφισθέν φορολογικό νομοσχέδιο. Εάν μάλιστα προκύψει η πληρωμή επιπλέον ΕΝΦΙΑ το ποσό θα πρέπει να εξοφληθεί σε μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Όσον αφορά τον νέο κωδικό, οι φορολογούμενοι στο εξής μπορούν να δηλώνουν την πραγματική κατάσταση των κτισμάτων αυτών την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και να υπόκεινται στον αντίστοιχο, μειωμένο, ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα αποπερατωμένα κτίσματα.

Ο νέος κωδικός ισχύει για δηλώσεις έτους 2023 και μετά, γεγονός που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε μη αποπερατωμένα ή μελλοντικά κτίσματα κατά τη διάρκεια του 2022 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 μέχρι τις 12 Απριλίου χωρίς την καταβολή του προστίμου των 100 ευρώ, ώστε η αξία των κτισμάτων αυτών να υπολογισθεί ορθά για τον ΕΝΦΙΑ του 2023.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα ημιτελή κτίσματα παίρνουν έκπτωση 60% στον κύριο μόνο φόρο του ΕΝΦΙΑ ως ημιτελή, όχι όμως και στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση, για τις ανάγκες επιβολής φόρου, ως ημιτελές αναγράφεται και το κτίσμα το οποίο έχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

Ειδικότερα, οι βασικές προϋποθέσεις κατά τις οποίες παρέχεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα ημιτελή κτίσματα είναι οι εξής:

δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή

ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοταξιακής και είναι κενά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ημιτελή αυτά κτίσματα έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 60%.

Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ημιτελών κτισμάτων απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος ως ημιτελούς στη δήλωση Ε2 για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών, εκτός εάν πρόκειται για ακίνητο νεότερης κατασκευής.

Με την ίδια απόφαση της ΑΑΔΕ προβλέπεται ακόμη ότι οι φορολογούμενοι που αποκτούν την πλήρη κυριότητα ακινήτων λόγω συνένωσης της ψιλής κυριότητας με την επικαρπία, για δηλώσεις Ε9 που υποβάλλονται από τις 24 Μαρτίου και μετά, γίνεται υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΦΜ του επικαρπωτή για την αναγραφή δικαιωμάτων ψιλής κυριότητας.

Επισημαίνεται, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ότι εάν έχει συσταθεί επικαρπία ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που βαρύνει το ακίνητο επιμερίζεται μεταξύ του ψιλού κυρίου και του επικαρπωτή ως εξής:

αν ο επικαρπωτής είναι φυσικό πρόσωπο, ο φόρος που αναλογεί στο δικαίωμα αυτό ορίζεται ως ποσοστό του φόρου που αναλογεί στην πλήρη κυριότητα του ακινήτου, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή ως εξής:

Στα 8/10, αν ο επικαρπωτής δεν έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.

Στα 7/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.

Στα 6/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 30ό έτος της ηλικίας του.

Στα 5/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας του.

Στα 4/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 50ό έτος της ηλικίας του.

Στα 3/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του.

Στα 2/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας του.

Στο 1/10,

αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας του.

Αν ο επικαρπωτής δεν είναι φυσικό πρόσωπο, ο φόρος που αναλογεί στο δικαίωμα αυτό ορίζεται στα 8/10 του φόρου που αναλογεί στην πλήρη κυριότητα.

Ο φόρος που αναλογεί στην ψιλή κυριότητα προκύπτει αν από τον φόρο που αναλογεί στην πλήρη κυριότητα αφαιρεθεί ο φόρος που αναλογεί στην επικαρπία.

Ο νέος «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ θα αποσταλεί σε περισσότερους από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στα τέλη Απριλίου, ενώ πάνω από 1 εκατ. υπόχρεοι θα δουν εκπτώσεις στο εκκαθαριστικό τους έως 50%, ακόμα και πλήρη απαλλαγή 100% από τον ΕΝΦΙΑ με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Το νέο Ε9 φέρνει αλλαγές και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ"

Ανάβυσσος: Αδίστακτοι κακοποιοί εισέβαλαν και λήστεψαν μητέρα και κόρη – «Μην μιλάς και δεν θα πάθεις τίποτα»

Τον τρόμο στα χέρια αδίστακτων ληστών έζησαν μια μητέρα με την κόρη της το βράδυ της Κυριακής μέσα στο σπίτι τους στην Ανάβυσσο.

Όλα συνέβησαν στις 03:00 τα ξημερώματα, όταν οι διαρρήκτες έσπασαν την ασφάλεια της εξώπορτας και μπήκαν στο σπίτι της οικογένειας. Αφού διέσχισαν τον διάδρομο, έφτασαν στην πόρτα του ενός υπνοδωματίου, η οποία ήταν κλειστή. Τότε, την έσπασαν με λοστό και έδωσαν μια μάχη τετ α τετ με την ιδιοκτήτρια.

Αφού μπήκαν μέσα, άναψαν το φως, προκειμένου να εντοπίσουν εύκολα τη λεία τους. Η 35χρονη ιδιοκτήτρια που κοιμόταν μέσα, είδε τον διαρρήκτη να στέκεται από πάνω της. Στην προσπάθειά της να γλιτώσει, πάλεψε μαζί του.

Εκείνος την απειλούσε διαρκώς ότι αν δεν σταματήσει να μιλά, θα τη σκοτώσει. Αυτή έσκισε τη σήτα του παραθύρου και βγήκε έξω.

«Η κοπέλα αντέδρασε πήδηξε έξω και έφυγε γύρω από το σπίτι. Έφυγε τρέχοντας μπροστά από το σπίτι και φώναζε βοήθεια», είπε φίλος της οικογένειας στο MEGA.
Ανάβυσσος: «Μην μιλάς και δεν θα πάθεις τίποτα»

Η 64χρονη μητέρα κοιμόταν στο απέναντι δωμάτιο. Άκουσε τις φωνές της κόρης της και πετάχτηκε έξω. Τότε, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ληστή. Την προειδοποίησε λέγοντας της: «μην μιλάς και δε θα πάθεις τίποτα».

«Μου τηλεφώνησαν και όταν ήρθα είδα ένα σκηνικό τρόμου εδώ πέρα. Ευτυχώς που πάλεψε και κατάφερε να βγει από το παράθυρο γιατί μπορεί να είχαμε δραματικές εξελίξεις, δεν ξέρω πού θα έφταναν», είπε ο αδελφός του θύματοςμ ενώ ανέφερε πως θα μείνει μαζί με τις δύο γυναίκες για να «έχουν την προστασία που τους αρμόζει».

Η 35χρονη διέσχισε την πίσω πλευρά του σπιτιού και βγήκε στον δρόμο φωνάζοντας έντρομη για βοήθεια.

Οι δύο άντρες που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους μιλούσαν άπταιστα ελληνικά. Μετά τις φωνές της ιδιοκτήτριας, τράπηκαν σε φυγή παίρνοντας μαζί τους άγνωστο χρηματικό ποσό. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάβυσσος: Αδίστακτοι κακοποιοί εισέβαλαν και λήστεψαν μητέρα και κόρη – «Μην μιλάς και δεν θα πάθεις τίποτα»"

Τενεσί: 28χρονη πυροβόλησε και σκότωσε τρία παιδιά και τρεις ενήλικους σε σχολείο – Έπεσε νεκρή από τα πυρά αστυνομικών

Τη ζωή τριών παιδιών και τρών ενηλίκων, προτού πέσει νεκρή από τα πυρά αστυνομικών, αφαίρεσε μια 28χρονη σε ιδιωτικό σχολείο του Νάσβιλ στην πολιτεία Τενεσί των ΗΠΑ, οπλισμένη με δύο επιθετικά τυφέκια και ένα περίστροφο.

Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία του Νάσβιλ σήμανε συναγερμό στις 10:13 όταν δέχθηκε κατεπείγουσες κλήσεις για πυροβολισμούς στο Covenant School, όπου φοιτούν περίπου 200 παιδιά ηλικίας έως και 12 ετών.

«Η κινητοποίηση ήταν άμεση», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ρον Άαρον, υπογραμμίζοντας ότι αστυνομικοί εντόπισαν την ένοπλη και την σκότωσαν λίγα λεπτά αργότερα, στις 10:27.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα δήλωση του εκπροσώπου της αστυνομίας, η οποία είχε κάνει λόγο για «έφηβη» που εξαπέλυσε τη φονική επίθεση στο σχολείο.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή και ζήτησαν από τους γονείς που έσπευσαν στο σημείο αγωνιώντας για την τύχη των παιδιών τους, να παραμείνουν σε απόσταση ασφαλείας.

Αν και οι ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία αποτελούν μάστιγα στις ΗΠΑ, στη συντριπτική πλειονότητά τους οι δράστες είναι άνδρες. Από το 1966 μέχρι σήμερα, μόλις τέσσερα από τα 191 «mass shootings» (σ.σ. όρος που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές αρχές για επιθέσεις με πυροβόλα όπλα που έχουν ως απολογισμό τέσσερα ή περισσότερα θύματα) προκλήθηκαν από γυναίκα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Violence Project.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο, ένας 18χρονος σκότωσε 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικούς σε σχολείο της πόλης Ουβάλντε στο Τέξας.

Ο δήμαρχος του Νάσβιλ Τζον Κούπερ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τις οικογένειες των θυμάτων, σημειώνοντας ότι το όνομα της πόλης του συμπεριλαμβάνεται πλέον στη μακρά λίστα των κοινοτήτων όπου έχει σημειωθεί ένοπλη επίθεση σε σχολείο.

Στον απόηχο του σημερινού μακελειού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε εκ νέου από το Κογκρέσο να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τενεσί: 28χρονη πυροβόλησε και σκότωσε τρία παιδιά και τρεις ενήλικους σε σχολείο – Έπεσε νεκρή από τα πυρά αστυνομικών"

Τουρκία: 4 οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου

Οριστικοποιήθηκαν οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές τα 14ης Μαΐου στην Τουρκία καθώς στις 20:00 η ώρα της Δευτέρας 27 Μαρτίου έληξε η προθεσμία για την κατάθεση 100 χιλιάδων υπογραφών από τους υποψήφιους.

Έτσι ο Αχμέτ Γενέρ, Πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου έχουν οριστικοποιηθεί. Στις εκλογές θα είναι υποψήφιοι οι Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Μουχαρέμ Ιντζέ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Σινάν Ογκάν.

Ο πρόεδρος του YSK Αχμέτ Γενέρ ανακοίνωσε ότι οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητα τεσσάρων ονομάτων σε δήλωση που έκανε μετά τη λήξη της διαδικασίας των 100 χιλιάδων υπογραφών για την υποψηφιότητα του προέδρου.

Όπως σημείωσε «ως αποτέλεσμα της διαδικασίας υποβολής προτάσεων από τους ψηφοφόρους, 114.661 για τον Μουχαρέμ Ιντζέ, 111.508 για τον Σινάν Ογκάν,» κατόρθωσαν να ξεπεράσουν το όριο ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν τα κατάφεραν. Συνολικά κατατέθηκαν 332.156 υπογραφές ψηφοφόρων που πρότειναν τους υποψηφίους.

Ο Γενέρ συνεχίζοντας δήλωσε ότι «ευχόμαστε αυτή η διαδικασία να είναι επωφελής για το τουρκικό έθνος και την τουρκική δημοκρατία. Ως αποτέλεσμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της διαδικασίας υπογραφής, το όργανό μας αποφάσισε να καθορίσει ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι για τις προεδρικές εκλογές και τις βουλευτικές εκλογές της 28ης θητείας που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου 2023 είναι οι Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Μουχαρέμ Ιντζέ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Σινάν Ογκάν με αλφαβητική σειρά και η απόφαση εστάλη για να ανακοινωθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας». 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: 4 οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου "

Ηλιούπολη: Τι υποστήριξε ο προπονητής Τάε Κβον Ντο – Πως παγίδευε τα θύματα του

Επί επτάμιση ώρες και πιο συγκεκριμένα από τις 08:00 το πρωί, ο 44χρονος προπονητής Τάε Κβον Ντο που κατηγορείται ότι βίασε τουλάχιστον πέντε ανήλικες μαθήτριές του στην Ηλιούπολη, βρισκόταν στο γραφείο της 14ης ανακρίτριας για να απολογηθεί.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο προπονητής του Τάε Κβον Ντο αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως του αποδίδονται, ότι δηλαδή θύματά του υπήρξαν κορίτσια από 12 έως 16 ετών. Ο προπονητής του Τάε Κβον Ντο υποστήριξε ότι ήταν 17 ετών και είχε σύντομη σχέση με τις τρεις τους ενώ δεν υπήρξε βιασμός τους καθώς, όπως είπε, όλα έγιναν με τη συναίνεσή τους.

Οι ίδιες ισχυρίζονται ότι αφού πρώτα κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους, στη συνέχεια τις παρέσυρε στον ημιώροφο της σχολής του στην Ηλιούπολη που είχε μετατρέψει σε διαμέρισμα και εκεί ικανοποιούσε τις διεστραμμένες του ορέξεις.
Ψάχνουν και για άλλα θύματα του προπονητή στην Ηλιούπολη

Από τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο όταν μηνύθηκε ο 44χρονος, φαίνεται πως ο προπονητής είχε σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο για να πετυχαίνει τον στόχο του.

«Αισθάνονται δικαιωμένες με τη μέχρι τώρα εξέλιξη της υπόθεσης, ανακουφισμένες ότι τα πράγματα πήραν αυτόν τον δρόμο. Μέχρι ένα σημείο η αντιμετώπιση που είχαν, τους είχε δημιουργήσει ένα αίσθημα ότι υποστηρίχτηκαν με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Μου τηλεφώνησε μία κοπέλα και μου είπε ‘χαμογέλασα μετά από 10 χρόνια’», λέει ο δικηγόρος των θυμάτων, Αντώνης Πεπελάσης.

Στην αρχή, έκανε τις μικρές αθλήτριες να αισθάνονται όμορφα με τους επαίνους του. Μέσω πολύωρων, ιδιαίτερων προπονήσεων κατάφερνε να τις απομονώνει και να τις βιάζει επανειλημμένα, ενώ στη συνέχεια τους ασκούσε και ψυχολογική πίεση ώστε να εξασφαλίζει τη σιωπή τους, δημιουργώντας τους την αίσθηση της ενοχής.

Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες των κοριτσιών όταν αναφέρουν ότι τις εκβίαζε ψυχολογικά, απειλώντας πως θα αυτοκτονήσει αν τον πρόδιδαν.

«Θα μου έκανε έκπληξη να μην υπάρχουν άλλα θύματα, από την στιγμή που από μία καταγγελία έγιναν τρία τα κορίτσια και στη συνέχεια προέκυψαν ότι ήταν τουλάχιστον πέντε. Φαντάζομαι ότι δε θα ήταν μόνο αυτά». Οι αστυνομικοί επικεντρώνονται στο εάν υπάρχουν και άλλα θύματα από το περιβάλλον της σχολής πολεμικών τεχνών, ενώ στο μικροσκόπιο έχει τεθεί και το κινητό του. Σύντομα, μάλιστα, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα η φωτογραφία και τα στοιχεία του, τα οποία ίσως βοηθήσουν στην εξέλιξη της υπόθεσης. Ο 44χρονος, μετά την απολογία του, κρίθηκε προφυλακιστέος.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλιούπολη: Τι υποστήριξε ο προπονητής Τάε Κβον Ντο – Πως παγίδευε τα θύματα του"

Panic Button: Το κουμπί πανικού για ενδοοικογενειακή βία ξεκίνησε τη λειτουργία του σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε η λειτουργία του «Panic Button» (κουμπί πανικού) κατά της ενδοοικογενειακής βίας, σε Αττική και Θεσσαλονίκη Πρόκειται για την ψηφιακή εφαρμογή για κινητά, με την οποία ειδοποιείται άμεσα η Ελληνική Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Η ψηφιακή εφαρμογή, «Panic Button» χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες αφού την εγκαταστήσουν στο smartphone τους έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.

Συγκεκριμένα, το θύμα πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

Η εφαρμογή χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:

  • Αριθμητικό Κωδικό
  • Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
  • Ονοματεπώνυμο
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Διεύθυνση κατοικίας και όροφο
  • Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
  • Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης
  • Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη
  • Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος
  • Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/ της θύτη.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Panic Button: Το κουμπί πανικού για ενδοοικογενειακή βία ξεκίνησε τη λειτουργία του σε Αττική και Θεσσαλονίκη"

ΝΔ: «Δολοφονία χαρακτήρα, τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για Παπαθανάση – Τα 6 ψέματα και η αλήθεια

«Τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του κ. Παπαθανάση» καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για «δολοφονία χαρακτήρα».

Σύμφωνα με τη ΝΔ «ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προσφιλή του τακτική, χρησιμοποιεί fake news και προχωράει σε ”δολοφονία χαρακτήρα”, αυτή τη φορά του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση, προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση. Στην προσπάθειά του αυτή, αδιαφορεί πλήρως για τα πραγματικά στοιχεία και επαναλαμβάνει το γκεμπελικό ”πες, πες, κάτι μένει”. Παραθέτουμε, λοιπόν, σημείο προς σημείο την αλήθεια απέναντι σε κάθε ψέμα του».

Η ΝΔ παραθέτει «έξι ψέματα» και την αλήθεια, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της. Συγκεκριμένα αναφέρει:

*1. Ψέμα*: «Ο κ. Παπαθανάσης ρύθμισε χαριστικά τα δάνειά του και διαγράφηκε το 97% των οφειλών του».

*Αλήθεια*: Ο κ. Παπαθανάσης δεν ρύθμισε κανένα δάνειό του, καθώς από το 2005 έχει αποχωρήσει από εκτελεστική θέση της εταιρίας και παρέμεινε απλός μέτοχος μέχρι και το 2016, όπου μεταβίβασε τις μετοχές του και ουδεμία πλέον σχέση με την εν λόγω εταιρία και την υπό εξέλιξη διαδικασία εξυγίανσής της.

*2. Ψέμα*: «Δάνεια 1,8 εκατ. ευρώ ρυθμίστηκαν χαριστικά με μόλις 50.000 ευρώ».

*Αλήθεια*: Από την ανακοίνωση της ίδιας της Τράπεζας Eurobank, προκύπτει ξεκάθαρα ότι: «Οι ανακτήσεις ανέρχονται στο ποσό των Euro 550.000 περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης. Εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης, το ύψος των ανακτήσεων φθάνει περίπου στο 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης».

*3. Ψέμα*: «Ο κ. Παπαθανάσης χρωστάει στον ΕΦΚΑ και στο Δημόσιο».

*Αλήθεια*: Ο κ. Παπαθανάσης δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στον ΕΦΚΑ και στο Δημόσιο, όπως αποδεικνύεται και από την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα που έχει στη διάθεσή του.

*4. Ψέμα*: «Κουρεύτηκαν τα δάνεια του κ. Παπαθανάση όταν δεν γίνεται αντίστοιχη αντιμετώπιση για κανέναν άλλον πολίτη».

*Αλήθεια*: Ο κ. Παπαθανάσης έχει λάβει στεγαστικό δάνειο για την οικία του και το συγκεκριμένο δάνειο εξυπηρετείται κανονικά μέχρι σήμερα και δεν έχει τύχει καμίας απολύτως ρύθμισης.

*5. Ψέμα*: «Η Eurobank δεν κίνησε τις δέουσες διαδικασίες σε βάρος του κ. Παπαθανάση».

*Αλήθεια*: Στην περίπτωση της εγγύησης του κ. Παπαθανάση ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ενέργειες εκ μέρους του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος κατά τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται σε αντίστοιχες υποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 2015 η τράπεζα Eurobank κινήθηκε νομικά σε βάρος του κ. Παπαθανάση ως εγγυητή για δάνεια που είχε λάβει η τεχνική εταιρία, καθώς διαπίστωσε ότι το έτος 2010 είχε πραγματοποιηθεί γονική παροχή του μεριδίου 50% επί της οικίας του στα τρία παιδιά του και η οποία μεταβίβαση είχε πραγματοποιηθεί σε χρόνο που η εταιρία σημείωνε σημαντικά κέρδη και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες το επόμενο διάστημα. Το έτος 2019, η αγωγή της τράπεζας εκδικάστηκε και εκδόθηκε σε βάρος του κ. Παπαθανάση μια πρωτόδικη απόφαση εναντίον της οποίας ο τελευταίος άσκησε αρχικά έφεση, ενώ στη συνέχεια επήλθε και εξωδικαστικός συμβιβασμός πληρώνοντας τίμημα που αξιολογήθηκε από την τράπεζα ότι ήταν άνω του ποσού που θα μπορούσε να λάβει δικαστικά, καθώς η εν λόγω τράπεζα ήταν η δεύτερη που είχε προσημείωση στο συγκεκριμένο ακίνητο και δεν μπορούσε να διεκδικήσει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που τελικά έλαβε από τον κ. Παπαθανάση. Ο εν λόγω συμβιβασμός επικυρώθηκε ουσιαστικά από το εφετείο το οποίο κατήργησε τη δίκη και αποδέχτηκε τον συμβιβασμό αυτόν, εξαφανίζοντας την πρωτόδικη απόφαση στην οποία με τόση σπουδή αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

*6. Ψέμα*: «Ο κ. Παπαθανάσης καθάρισε χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση για το θέμα της εγγύησης του εξαφανίζοντας την εγγυητική του ευθύνη».

*Αλήθεια*: Παρά το ότι ο κ. Παπαθανάσης προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μετά την πρωτόδικη απόφαση εναντίον της οποίας άσκησε έφεση και δια της αποδοχής του συμβιβασμού που συνοδεύτηκε με την καταβολή σημαντικού ποσού, έχει κάνει ρητή δήλωση σε προγενέστερο χρόνο στην τράπεζα ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση εξυγίανσης της εταιρίας παραμένει στο ακέραιο υπεύθυνος ως προς την εγγύησή του, παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις εξυγίανσης δεν θα υποχρεούτο να παραμείνει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: «Δολοφονία χαρακτήρα, τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για Παπαθανάση – Τα 6 ψέματα και η αλήθεια"

Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας επικύρωσε σήμερα την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από μήνες καθυστέρησης, φέρνοντας το Ελσίνκι ένα βήμα πιο κοντά στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Το αίτημα της Φινλανδίας έγινε δεκτό με τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών (182 σε σύνολο 199) να ψηφίζει υπέρ. Η περίπτωση της Σουηδίας ωστόσο «θα συζητηθεί αργότερα».

Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν μαζί να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο η διαδικασία, ιδίως για τη Σουηδία, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Για να ενταχθούν οι δύο χώρες η διαδικασία θα πρέπει να εγκριθεί προηγουμένως και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

Πυροσβεστική: Προσοχή για φωτιές λόγω των θυελλωδών ανέμων το επόμενο 48ωρο

Τον αυξημένο κίνδυνο για φωτιές το επόμενο 48ωρο επισημαίνει η πυροσβεστική υπηρεσία. Ο λόγος είναι η ραγδαία επιδείνωση που θα παρουσιάσει ο καιρός, αρχής γενομένης από αύριο, Τρίτη, 28 Μαρτίου.

Ο καιρός την Τρίτη (28.03.2023), αλλά και την Τετάρτη (29.03.2023) θα είναι χειμωνιάτικος με βροχές και καταιγίδες. Επίσης, θυελλώδεις άνεμοι αναμένεται να «χτυπήσουν» όλη την Ελλάδα, οι οποίοι δημιουργούν φόβους στην πυροσβεστική υπηρεσία για φωτιές.

Για τον λόγο αυτόν, ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός κάνει σύσταση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί το επόμενο 48ωρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός μιλώντας στην ΕΡΤ, οι άνεμοι, μετά τη ραγδαία αλλαγή που θα παρουσιάσει ο καιρός, θα είναι δυτικοί και βορειοδυτικοί, έντασης 8 και 9 μποφόρ, γεγονός που κάνει ευκολότερη την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

Έτσι, οι πολίτες θα πρέπει να αποφύγουν το κάψιμο κλαδιών, αλλά και οποιαδήποτε άλλη θερμή εργασία στην ύπαιθρο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: Προσοχή για φωτιές λόγω των θυελλωδών ανέμων το επόμενο 48ωρο"

Μενδενίτσα Φθιώτιδας: Μεγάλη φωτιά σε πευκόφυτη περιοχή – Άνεμοι 6 μποφόρ

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα σε πευκόφυτη περιοχή στο Μώλο της Λοκρίδας στη Φθιώτιδα.

Η φωτιά ξεκίνησε από αγροτική περιοχή, πέρασε πολύ κοντά από το χωριό Καραβίδια και κατευθύνθηκε σε πευκοδάσος στην περιοχή της Μενδενίτσας, όπου βοηθούμενη από τους πολύ ισχυρούς ανέμους – πάνω από 6 μποφόρ – που πνέουν από το απόγευμα, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Στην περιοχή έχει μετακομίσει όλη σχεδόν η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ καλούνται και δυνάμεις από τους γειτονικούς νομούς – και αυτή την ώρα επιχειρούν εναέρια μέσα που έχουν φτάσει στην περιοχή, για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στο χωριό Μενδενίτσα. Προς το παρόν, η φωτιά βρίσκεται μέσα σε πευκόφυτη περιοχή βόρεια της Μενδενίτσας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι διαστάσεις μπορεί να αποκτήσει, καθώς έχει κυκλώσει το Κάστρο της Μενδενίτσας.

Οι κάτοικοι της περιοχής, με ό,τι μέσον έχουν στη διάθεσή τους βρίσκονται μέσα στις αγροτικές περιοχές κυνηγώντας στις φλόγες, όμως είναι δύσκολο να παρέμβουν στο πευκόδασος πού βρίσκεται τώρα η φωτιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν μισή ώρα σήμανε συναγερμός για τα σπίτια στο χωριό Καραβίδια, όμως η φωτιά πέρασε σε κοντινή απόσταση από τα τελευταία σπίτια του χωριού.

Αυτή την ώρα, πυροσβεστικά οχήματα αλλά και πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής έχουν μετακινηθεί στην περιοχή, και μαζί με τα εναέρια μέσα, έχουν δημιουργήσει μία ζώνη κοντά στο Κάστρο της Μενδενίτσας και δυτικά, σε πευκόφυτη περιοχή, προσπαθώντας να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς όσο επιτρέπει το φως της μέρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μενδενίτσα Φθιώτιδας: Μεγάλη φωτιά σε πευκόφυτη περιοχή – Άνεμοι 6 μποφόρ"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες – Χιόνια ακόμα και στην Πάρνηθα

Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (28.03.2023) σε όλη τη χώρα. Τα φαινόμενα θα πλήξουν ακόμα και την Αττική. Έως 9 μποφόρ η ένταση των ανέμων. Κατακόρυφη πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Βροχές και σποραδικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Εύβοιας, τοπικά θυελλώδεις δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι 8 με 9 μποφόρ και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και από το βράδυ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά από αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί 5 με 7 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα και από τα δυτικά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία έως 8 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από το βράδυ και από τα βόρεια.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και από το βράδυ στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί 6 με 7, βαθμιαία 7 με 8 και από το βράδυ βορειοδυτικοί τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6, από το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 και τοπικά στα βόρεια 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες – Χιόνια ακόμα και στην Πάρνηθα"

Χαλκιδική: Απέδρασε από το παράθυρο της τουαλέτας η 26χρονη που είχε κλέψει 600.000 ευρώ κοσμηματοπωλείο

Σε εξέλιξη είναι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό 26χρονης, η οποία απέδρασε χθες το βράδυ από το Αστυνομικό Τμήμα Σιθωνίας, στη Χαλκιδική, όπου κρατείτο ενόψει της μεταγωγής της στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, καθώς είχε κριθεί προφυλακιστέα για κλοπή κοσμημάτων αξίας 600.000 ευρώ από κοσμηματοπωλείο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η 26χρονη απέδρασε από το παράθυρο τουαλέτας του Τμήματος όπου ζήτησε νωρίτερα να την οδηγήσουν αστυνομικοί, επικαλούμενη τη φυσική της ανάγκη. Έκτοτε ξεκίνησαν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή που μέχρι στιγμής όμως δεν απέδωσαν καρπούς, ενώ ενημερώθηκε σχετικά ο εισαγγελέας πρωτοδικών Πολυγύρου.

Η 26χρονη είχε απολογηθεί στις 24 Μαρτίου στον ανακριτή Πολυγύρου και με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη. Επρόκειτο να μεταχθεί στον Κορυδαλλό και μέχρι τότε κρατείτο στο Αστυνομικό Τμήμα Σιθωνίας απ’ όπου τελικά απέδρασε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η κλοπή των κοσμημάτων για την οποία κατηγορείται έγινε στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, όταν παραβίασε κοσμηματοπωλείο στον Πολύγυρο. Την ίδια ημέρα, φέρεται να επιχείρησε να παραβιάσει το σπίτι της ιδιοκτήτριας του κοσμηματοπωλείου, αλλά δεν τα κατάφερε. Επανήλθε δύο εβδομάδες αργότερα όμως αφαιρώντας από το ίδιο σπίτι κοσμήματα και χρήματα, αξίας 1.100 ευρώ.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ταυτοποιήθηκε από την αστυνομική έρευνα η εμπλοκή της στις κλοπές με αποτέλεσμα να εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη. Σε έρευνες που ακολούθησαν βρέθηκαν στην κατοχή της αντικλείδια τόσο από το κοσμηματοπωλείο όσο κι από το σπίτι της παθούσας, όπως επίσης ένα τηλεχειριστήριο για το μεταλλικό ρολό ασφαλείας του καταστήματος – «στόχου». Η δικογραφία είχε υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου και απολογήθηκε στο πλαίσιο τακτικής ανάκρισης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Απέδρασε από το παράθυρο της τουαλέτας η 26χρονη που είχε κλέψει 600.000 ευρώ κοσμηματοπωλείο"

Στην Ουκρανία τα 18 άρματα μάχης Leopard 2 που είχε υποσχεθεί τον Ιανουάριο η Γερμανία

Τέλος στο «σήριαλ» της μεταφοράς των αρμάτων μάχης Leopard 2 από τη Γερμανία στην Ουκρανία φαίνεται πως μπήκε, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το περιοδικό Spiegel.

Ειδικότερα, πηγή πηγή των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, που κλήθηκε να σχολιάσει σχετική πληροφορία του Spiegel, επιβεβαίωσε πως τα 18 άρματα μάχης Leopard 2 που είχε δεσμευτεί να παραχωρήσει η Γερμανία για να στηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο που της «κήρυξε» η Ρωσία με την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, έφτασαν στη χώρα αυτή.

Η Γερμανία συμφώνησε τον Ιανουάριο να δώσει αυτά τα άρματα, που θεωρούνται από τα καλύτερα στο οπλοστάσιο των δυτικών χωρών.

Εκτός από τα 18 Leopard, έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία 40 γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder και δύο θωρακισμένα οχήματα περισυλλογής.

Ο γερμανικός στρατός εκπαίδευε τα ουκρανικά πληρώματα που θα χειρίζονται τα Marder επί πολλές εβδομάδες, σε στρατόπεδα στο Μίνστερ και το Μπέργκεν, στη βόρεια Γερμανία.

Εκτός από τα γερμανικά Leopard, έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία και τρία που δώρισε στο Κίεβο η Πορτογαλία, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ουκρανία τα 18 άρματα μάχης Leopard 2 που είχε υποσχεθεί τον Ιανουάριο η Γερμανία"

ΣΤΑΣΥ: Κανονικά η λειτουργία Μετρό και Τραμ αύριο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ. αναστέλλεται η απεργιακή κινητοποίηση του σωματείου των εργαζομένων, που είχε προκηρυχτεί για αύριο 28 Μαρτίου, με τις γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό και το τραμ να λειτουργούν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών είχε προκηρύξει απεργία για την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑ.ΣΥ) και την εξυπηρέτηση του 1,5 εκατομμύριου επιβατών καθημερινά».

Με ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας  τονίζει πως υπάρχει «δίαυλος επικοινωνίας για την επίλυση των αιτημάτων των εργαζομένων και ως εκ τούτου αναστέλλει την 24ωρη απεργία». Πιο αναλυτικά το ΣΕΛΜΑ στην ανακοίνωση του επισημαίνει: «Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση των αιτημάτων μας και των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ, φάνηκε αμυδρά, να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων.

Για το λόγο αυτό το σωματείο μας αναστέλλει «προσωρινά» μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, την 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει για αύριο Τρίτη 28/3/23, διεκδικώντας κρατικές συγκοινωνίες, φθηνές γρήγορες και αξιόπιστες για όλους τους πολίτες» .

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΤΑΣΥ: Κανονικά η λειτουργία Μετρό και Τραμ αύριο"

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Όσοι λένε ότι αδράνησε η πυροσβεστική προσβάλλουν τους πυροσβέστες που έπεσαν στο καθήκον»

Με την κατάθεση για 13η συνεδρίαση του εμπειρογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου συνεχίστηκε και σήμερα (27.03.2023) η δίκη για την υπόθεση της φονικής φωτιάς στο Μάτι.

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για την υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018, ήταν η ώρα του πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ και κατηγορούμενου στην υπόθεση, Ιωάννη Φωστιέρη, ο οποίος δεν εκπροσωπείται από συνήγορο, να υποβάλλει ερωτήσεις στον μάρτυρα.

Ο πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος επανέλαβε μετ’ επιτάσεως και κατά τη διάρκεια της σημερινής (σ.σ. 27.03.2023) συνεδρίασης πως το ΕΣΚΕ (συντονιστικό της πυροσβεστικής) ενημερώθηκε εγκαίρως από τον πρώτο επικεφαλής της φωτιάς για την επικινδυνότητά της και είχε το περιθώριο προκειμένου να δράσει για να αποτρέψει τα όσα δραματικά συνέβησαν στη συνέχεια.

«Ο πρώτος επικεφαλής της φωτιάς ενημέρωσε άμεσα το ΕΣΚΕ για την πορεία και επικινδυνότητας της φωτιάς και μέσω τηλεφωνημάτων και μέσω ασυρμάτου. Όλοι ήταν ενήμεροι για τα πάντα και αποδεικνύεται και από έγγραφα», τόνισε ο πραγματογνώμονας, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Φωστιέρη.

Ο επιπυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος ξεκαθάρισε πως εκείνη την ημέρα υπήρξαν μία σειρά από ενέργειες που δεν έγιναν και οδήγησαν στο να προχωράει ανεξέλεγκτη η φωτιά και να έχουμε το τραγικό αποτέλεσμα των 104 νεκρών, τονίζοντας πως οι επικεφαλής της φωτιάς εκλιπαρούσαν για επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

«Από τις 16:41 έως 18:05 για περίπου μιάμιση ώρα, η φωτιά διανύει μία απόσταση 2,5 χιλιομέτρων. Μετά αφού διέσχισε η φωτιά τη λεωφόρο Μαραθώνος έγινε πιο δύσκολη η κατάσβεσή της», τόνισε ο μάρτυρας με τον κατηγορούμενο, πρώην διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού Νέας Μάκρης να παρεμβαίνει εκείνη τη στιγμή και να λέει:

«Από το αερούμενο χώμα δεν μπορούσαμε να δούμε κ. πρόεδρε».

Ο κ. Λιότσιος αναφέρθηκε σε μία σειρά λάθη και παραλείψεις που έγιναν εκείνη την ημέρα όπως η απουσία των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, μη άμεση ανταπόκριση των εναέριων δυνάμεων, η μη αποστολή ενισχύσεων παρά τις εκκλήσεις των επικεφαλής της φωτιάς, η μη έγκαιρη θέση σε γενική επιφυλακή του κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο ο μάρτυρας στάθηκε ιδιαίτερα στη μη αποστολή των εναέριων μέσων, πλην ενός, τα οποία δεν έφτασαν μέχρι 18:10 και 18:20. «Αυτά θα μπορούσαν να έχουν περιορίσει την πυρκαγιά», τόνισε ο κ. Λιότσιος.

Περί αυθαιρέτων

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας κατέρριψε και το «μύθο» περί αυθαιρέτων κατασκευών και πολεοδομικών θεμάτων στην περιοχή του Ματιού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Φωστιέρη, τονίζοντας:

«Μόνο δύσκολο σημείο είναι η περιοχή στο Κόκκινο Λιμανάκι. Όλη η άλλη περιοχή είναι ευθεία, υπάρχουν προσβάσεις και δρόμοι. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πολεοδομικό πρόβλημα η περιοχή , δρόμοι υπάρχουν, επιμήκη οικόπεδα, προσβάσεις. Αν το λέμε για αυτό για το Μάτι, για την Κινέτα τι να πούμε; Και παρ’ όλα αυτά στην Κινέτα δεν έγινε τίποτα. Υπήρχε το αναγκαίο δίκτυο διαφυγής και ο χρόνος για την απομάκρυνση των κατοίκων».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Λιότσιος, συναισθηματικά φορτισμένος, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να λέγεται ότι το Πυροσβεστικό Σώμα δεν μπορούσε να κάνει κάτι, αναφέροντας:

«Πολλοί συνάδελφοί μας έχουν θυσιαστεί γι’ αυτό τον σκοπό. Δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι δεν κάνουμε κάτι. Πόσοι συνάδελφοί μας έχουν χαθεί για να σώσουν μία ζωή; Το μνημείο πεσόντων είναι γεμάτο. Προσβάλλουμε αυτούς όταν λέμε ότι δε γινόταν κάτι».

Για εναέρια επιτήρηση

Στο επίκεντρο των ερωτήσεων που υπέβαλε στο μάρτυρα ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ ήταν και το ζήτημα της εναέριας επιτήρησης η οποία ως γνωστόν πραγματοποιήθηκε από αεροσκάφη αερολέσχης καθώς το αίτημα από το ΕΣΚΕ δεν έφυγε εγκαίρως το πρωινό της 23ής Ιουλίου, όπως έχει καταθέσει ο πραγματογνώμονας.

Δ. Λιότσιος: Προσπάθησε κάποιος και δεν επιτήρησε; Ή απέτυχε στην προσπάθεια;

Ι. Φωστιέρης: Τα αεροσκάφη είναι για καταστολή και όχι για επιτήρηση.

Δ. Λιότσιος: Το σχέδιο δασών λέει άλλα!

Ι. Φωστιέρης: Το σχέδιο δασών που έχετε συνυπογράψει αναφέρεται για την Αττική, λέτε για Αττική ή όλη την Ελλάδα;

Δ. Λιότσιος: Για Αττική.

Ι. Φωστιέρης: Έχουμε τρία εναέρια μέσα (σιελ).

Δ. Λιότσιος: Γιατί λέτε για τρία μέσα; Έχουμε τόσα που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση.

Πρόεδρος: Εσείς λέτε ότι ένα από τα ελικόπτερα (πχ καναντέρ) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση;

Δ. Λιότσιος: Σωστά!

Ι. Φωστιέρης: Αυτό είναι λάθος!

Δ. Λιότσιος: Εντάξει, θα αξιολογηθεί από το δικαστήριο αυτό!

(…)

Ι. Φωστιέρης: Με τα δεδομένα του κ. Λιότσιου έχουμε φύγει εκτός πραγματικότητας…Έχουμε μία φωτιά και μας διέπουν κανόνες και νόμοι. Δεν κάνουμε ό,τι θέλουμε!

Δ. Λιότσιος: Παντού υπάρχουν νόμοι! Αλλά κάποια πράγματα γίνονται καθ´ υπέρβαση.

Ι. Φωστιέρης: Τα εναέρια μέσα δεν είναι μοτοσυκλέτες. Αμερικανική ταινία το έχουμε κάνει το ένδικο συμβάν. Απαιτούνται 45- 55 λεπτά για επανεξυπηρέτηση και 20 λεπτά προκειμένου να δοθεί εντολή για να σηκωθεί.

Δ. Λιότσιος: Υπήρχαν επιλογές για μεταστάθμευση ελικοπτέρων εκτός Αττικής.

Ι. Φωστιέρης: Να πείτε σε ποια αεροδρόμια μπορούμε να πάμε τα εναέρια μέσα εκτός Αττικής;

Δ. Λιότσιος: Σκύρος, Ανδραβίδα, όπου υπήρχε εκείνη την ημέρα βαθμός επικινδυνότητας 2.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Όσοι λένε ότι αδράνησε η πυροσβεστική προσβάλλουν τους πυροσβέστες που έπεσαν στο καθήκον»"

Άδ. Γεωργιάδης: Τι απαντά για τις καταγγελίες κατασκευής εργοστάσιου ηλεκτρικής ενέργειας, στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

«Δεν υπάρχει καμία αδειοδότηση για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας»« στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, υποστήριξε  ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, με θέμα, «Εγκληματικά σχέδια για σταθμό παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο στο Χαϊδάρι».

«Εξ όσων γνωρίζω- ο ιδιοκτήτης τους δεν έχει καμία διάθεση να φτιάξει κανέναν σταθμό μεταφοράς και αποθήκευσης LNG στο Ναυπηγείο» προσθεσε ο υπουργός.

Απευθυνόμενος σους κατοίκους της περιοχής, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει καμία αδειοδότηση τέτοιας μονάδας, ενώ, ακόμα και να ήθελε αυτός ο επενδυτής ή άλλος να προχωρήσει σε μία τέτοια μονάδα, πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία του νόμου που προβλέπει, κατά σειρά, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής, έγκριση από όλους τους γενικούς γραμματείς και τους υπουργούς των συναρμόδιων υπουργείων και τέλος, έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά, καθώς ο συγκεκριμένος (επενδυτής) δεν έχει κάνει καν αίτηση για κάτι τέτοιο. Άρα η όλη ανησυχία που καλλιεργείται στην περιοχή αυτή, δεν εδράζεται σε κάποιο πραγματικό γεγονός» είπε ο κ. Γεωργιάδης επικρίνοντας τον βουλευτή ότι όσα λέει είναι προϊόν του «χαώδους εγκεφάλου του». 

«Επικίνδυνο εργοστάσιο»

Ο κ. Αρσένης είχε σημειώσει ότι η υπόθεση είναι ευθύνης του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που επέτρεψε με τον σχετικό νόμο και τη σύμβαση για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, τη δυνατότητα κατασκευής σταθμών παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, ενώ σχετική πρόθεση έχει εκφράσει και ο κ. Προκοπίου (επενδυτής), είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25. Γιατί συμπεριλάβατε εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στο νόμο και τη σύμβαση «όταν γνωρίζετε τις καταστρεπτικές επιπτώσεις για το Χαϊδάρι και τη Δυτική Αθήνα;» αναρωτήθηκε ο κ. Αρσένης και τόνισε:

«Ο κόσμος είναι στο δρόμο, γιατί πάνε να κάνουνε ένα επικίνδυνο εργοστάσιο μέσα στον πολεοδομικό ιστό. Απέναντι από το ναύσταθμο, δίπλα στην μονάδα καυσίμων του στρατού, δίπλα στο διυλιστήριο. Σε ένα ατύχημα δεν θα μείνει τίποτα από σε αυτή την περιοχή της Αθήνας ούτε στις γειτονικές περιοχές, σε βάθος πολλών χιλιομέτρων».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Άδ. Γεωργιάδης: Τι απαντά για τις καταγγελίες κατασκευής εργοστάσιου ηλεκτρικής ενέργειας, στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά"

Κύπρος - Το ρωσικό λόμπι χρηματοδοτούσε το ΑΚΕΛ, για να κάνει τις «δουλειές» της Μόσχας στην ΕΕ

Ενώπιον της Κυπριακής Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς βρίσκεται καταγγελία του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, για δημοσίευμα του OCCRP, το οποίο αφορά στη χρηματοδότηση κομμάτων στην Ευρώπη από ρωσικό λόμπι, μεταξύ των οποίων και το ΑΚΕΛ της Κύπρου.

Ως «αντάλλαγμα», κατά το δημοσίευμα, τα κόμματα συνέβαλαν στη διαμόρφωση φιλορωσικών θέσεων με ψηφίσματα κλπ. Ωστόσο, οι επιλήψιμες σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, έχουν βάθος και δεν είναι τυχαίο που οι εταίροι της, θεωρούσαν τη Λευκωσία μακρύ βραχίονα της Μόσχας στην ΕΕ.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η ιστοσελίδα Cyprus Times, η Κύπρος, ακόμα και πριν την παράνομη ρωσική εισβολή και κατοχή της Κριμαίας το 2014, πουλούσε εκδούλευση στη Ρωσία, ενίοτε και εις βάρος των δικών της συμφερόντων. Εμπιστευτικά έγγραφα του 2012 αποκαλύπτουν πως ένα χρόνο μετά την εξασφάλιση δανείου από τη Ρωσία, η γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, ήταν υποστήριξη της Ρωσίας σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή βήματα ακόμα και αν αυτό σημαίνει απομόνωση από τους εταίρους της.

cyprus-eggrafa

Για ψύλλου πήδημα

Στις αρχές του 2012 η τοπική βουλή της Αγίας Πετρούπολης είχε εγκρίνει έναν ομοφοβικό νόμο, υπό τον μανδύα της προστασίας των ανηλίκων, από την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, έγιναν συλλήψεις και καταδικάστηκαν ακτιβιστές που διαμαρτυρήθηκαν. Το θέμα τέθηκε ως θέμα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης (τότε συμμετείχε και η Ρωσία). Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, συνήθως διαμορφώνουν κοινή θέση και την παρουσιάζουν, αλλά στα θέματα που αφορούσαν τη Ρωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούσε μόνιμο πρόβλημα, για την επίτευξη ομοφωνίας. Για το συγκεκριμένο θέμα, ακόμα και η Ρωσία, δεν επεδείκνυε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δεν το θεωρούσε σοβαρό. Ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, ως «ρωσικότερη» των Ρώσων επέλεξε να τινάξει στον αέρα την ευρωπαϊκή ενότητα, εισπράττοντας την έντονη αντίδραση των εταίρων της και θέτοντας σε κίνδυνο την στήριξη μας στο θέμα της 4ης Διακρατικής Προσφυγής κατά της Τουρκίας, που αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας έναντι της κατοχής από το 1974. Όλα αυτά για να ικανοποιηθεί το Κρεμλίνο. Τα εμπιστευτικά σημειώματα των επικεφαλής των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δίνουν εξήγηση για την απομόνωση της Λευκωσίας εντός της ΕΕ.

Κρατήστε δυνάμεις

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά, της τότε Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία στο εμπιστευτικό σημείωμα της προς το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας την ευχαρίστησε για τη στάση της Κύπρου, παρά το ότι είχε ενημερώσει πως το συγκεκριμένο θέμα δεν ενδιέφερε τη Μόσχα. Παράλληλα ο Ρώσος Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε στην Κύπρια συνάδελφο του ότι «η Κύπρος πρέπει να εξοικονομίσει δυνάμεις, γιατί η Ρωσία θα χρειαστεί τη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πιο σημαντικά για αυτή θέματα». Και από τα όσα ακολούθησαν αυτό διαπιστώθηκε, όταν η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία το 2014 και το ΑΚΕΛ κατέθεσε το ψήφισμα για άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από την ΕΕ.

Με κόστος για την Κύπρο

Την περίοδο εκείνη η Κύπρος αναζητούσε τη στήριξη των χωρών μελών της ΕΕ, εντός του ΣτΕ, για το περιουσιακό (ελληνοκυπριακές περιουσίες που κατέχονται από Τούρκους έποικους στο ψευδοκράτος) και για άλλα θέματα της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας. Πολλά κράτη είχαν πειστεί να ταχθούν με τη πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ό,τι είχε χτιστεί κατέρρευσε προκειμένου να στηριχθεί η Ρωσία.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπριακής Δημοκρατίας στο ΣτΕ: «Εκτιμούμε πως με συλλογικές προσπάθειες μας κατέστη δυνατή η μερική μεταστροφή στάσης της Σουηδίας, Δανίας και κυρίως η διάσπαση κοινής στάσης Βαλτικών Χωρών με τη σημαντική αλλαγή θέσης της Λετονίας και τη παράλληλη στάση σιγής των υπολοίπων. Μετά τη διάσπαση συναίνεσης ΕΕ για το πιο πάνω θέμα (για καταδίκη της Ρωσίας για νομοσχέδιο που αφορούσε την ομοφυλοφιλία), τηρούνται επιφυλάξεις για τη συνέχιση της στάσης των προαναφερομένων χωρών σε προσεχή συνεδρία ΕY-DH».

Μάλιστα οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, είχαν τονίσει «ότι τώρα θα πρέπει να ξεκινήσουμε προσπάθεια εξουδετέρωσης άρνησης που δημιουργήθηκε και πιθανό να διαχυθεί σε στάση των πιο πάνω κρατών τον ερχόμενο Ιούνιο/Σεπτέμβριο (2012)».

Παράλληλα, η στάση που είχε τηρήσει η Λευκωσία δεν εξασφάλιζε καν την υποστήριξη της Ρωσίας για υποβοήθηση της Κύπρου! Όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο: «Παράλληλα, κεφαλαιοποίηση θέσης μας έναντι της Ρωσίας δεν αναμένεται σε σχέση με στάση που θα τηρήσει η τελευταία επί ζητημάτων μας στη 4η Διακρατική, λόγω αντιστρόφως ανάλογων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ρωσία σε ατομικές προσφυγές κατά αυτής». Με απλά λόγια, η Λευκωσία εξυπηρέτησε τη Μόσχα, αλλά η Μόσχα δεν θα ανταπέδιδε για στήριξη της Λευκωσίας στη 4η Διακρατική προσφυγή, γιατί τα συμφέροντα της ταυτίζονταν με αυτά της Τουρκίας!

Παρίας στην Ευρώπη

Όπως και στο ΣτΕ έτσι και στον ΟΑΣΕ η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη, καθώς όλοι οι εταίροι (26 της ΕΕ) ήταν εξοργισμένοι με τη φιλορωσική στάση της Κύπρου, για ένα επουσιώδες θέμα, το οποίο ωστόσο για πρώτη φορά δημιουργούσε διάσπαση, αφού οι 27 δεν είχαν εμφανιστεί με κοινή θέση. Εμφανίστηκε η κοινή θέση των 26 με απούσα τη Κύπρο.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στον ΟΑΣΕ ανέφερε τότε σε μήνυμα της προς το υπουργείο εξωτερικών: «Αν η λογική της στάσης μας ήταν να μην γίνει επικριτική δήλωση της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, είναι σαφές ότι η στάση μας, ενώ θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες, εντούτοις δεν ωφέλησε κανέναν.

Σε ότι αφορά τη Ρωσία: έγινε δήλωση από 26 κράτη της ΕΕ και η κριτική που ασκήθηκε σε αυτήν είναι η ίδια με αυτήν που θα είχε ασκηθεί αν γινόταν δήλωση της ΕΕ (από 27)

Σε ότι αφορά την ΕΕ: δεν κατάφερε να μιλήσει με μια φωνή πάνω σε θέμα προτεραιότητας της και σύμφωνα με τις πολιτικές της και φάνηκε διαιρεμένη στην εξωτερική της πολιτική.

Σε ότι αφορά τη Κύπρο: βρίσκεται σε επίπεδο μηδαμινής εκτίμησης από τους εταίρους της και απόλυτα απομονωμένη από αυτούς στις παραμονές της προεδρίας της (ακόμα και σε διαπροσωπικό επίπεδο οι συνάδελφοι τηρούν αποστάσεις από εμάς). Το αποτέλεσμα της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν να δοθεί η εντύπωση ότι η ΕΕ αποτελείται από 26 κράτη μέλη».

«Ακριβό» δάνειο

Εκείνο το δάνειο που είχε λάβει η Κύπρος από τη Ρωσία το 2011, το πλήρωσε με βαρύ πολιτικό κόστος, με απομόνωση εντός ΕΕ αλλά και με υψηλότατο επιτόκιο. Όταν το 2013 κατέρρευσε η Κυπριακή οικονομία, το «ευχαριστώ» της Μόσχας ήταν η άρνηση να στηρίξει τη Λευκωσία, με αποτέλεσμα το κούρεμα, τη χρεοκοπία και το μνημόνιο. Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά η Λευκωσία, (κυβέρνηση και κόμματα) συνέχιζαν να συμπεριφέρονται ως εκπρόσωποι της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά όργανα, κάτι το οποίο δεν διέλαθε της προσοχής των κρατών μελών όταν ζητείτο στήριξη για μέτρα κατά της Τουρκίας.

Από όλα αυτά δεν μπορεί να μην ληφθούν υπόψη και οι αποκαλύψεις που αφορούσαν την επιλήψιμη μορφή της «συνεργασίας» εισαγγελέα της Κύπρου με τους Ρώσους, με αποτέλεσμα να υπάρξει και πάλι διεθνής διασυρμός.

Κάντε το όπως με τη Καϊλή

O βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, σύμφωνα με πληροφορίες απευθύνεται στη Europol και ρωτά αν προτίθεται να εξετάσει τις αποκαλύψεις του OCCRP για χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και το ΑΚΕΛ, από ρωσικό λόμπι, για εξασφάλιση πολιτικής στήριξης μετά την κατάληψη της Κριμαίας. Ο κ. Δημητρίου επικαλείται την εμπλοκή της Europol στο σκάνδαλο του Qatargate, με τις συλλήψεις ευρωβουλευτών μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή. Σημειώνει πως οι δύο υποθέσεις έχουν σαφείς ομοιότητες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύπρος - Το ρωσικό λόμπι χρηματοδοτούσε το ΑΚΕΛ, για να κάνει τις «δουλειές» της Μόσχας στην ΕΕ"

Τέμπη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 33χρονος συμβασιούχος σταθμάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 33χρονος συμβασιούχος σταθμάρχης μετά την απολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή, όπου εμφανίστηκε συντετριμμένος.

«Η ψυχολογία μου δεν είναι καλή, είμαι συντετριμμένος για το δυστύχημα, λυπάμαι που τόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους . Έχω ένα βάρος, νιώθω όμως ανακουφισμένος, με την απόφαση των δικαστικών αρχών. Ήμουν ενισχυτικός δεν είχα τον πρώτο ρόλο στη διακίνηση των αμαξοστοιχιών», φέρεται να κατέθεσε ο σταθμάρχης.

«Η απόφαση ήταν από κοινού από τον κύριο εισαγγελέα και τον κύριο ανακριτή για περιοριστικούς όρους, δηλαδή δύο φορές το μήνα θα εμφανίζεται σε τμήμα και επίσης θα πληρώσει μία εγγύηση 10.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα είναι δύσκολο να άσχημη ψυχολογία του αλλά τουλάχιστον προχωρήσαμε προχωράει τη ζωή του τώρα, θα είναι βέβαια κατηγορούμενος αλλά θα το παλέψουμε....», δήλωσε η δικηγόρος του, Σοφία Αποστολάκη.

Ο 33χρονος για περίπου μία ώρα έμεινε στο γραφείο του ειδικού εφέτη ανακριτή. Κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, 30 σελίδων, απάντησε και σε ερωτήσεις, κυρίως για το ωράριο εργασίας του. «Στη σύμβαση μου δεν αναφέρεται ωράριο εργασίας αλλά, οι προϊστάμενοί μου, τόσο προφορικά, αλλά και εγγράφως, είχαν ενημερώσει κι εμένα και τους άλλους προσληφθέντες με μπλοκάκι, ότι η εργασία μας θα ήταν πενθήμερη και οκτάωρη. Δεν θα είχα δικαίωμα για υπερωρίες. Σχολούσα στις 10:00 το βράδυ για να πάρω το τρένο, για Βόλο, όπου είναι η μόνιμη κατοικία μου», είπε.

Η δικηγόρος του 33χρονου, Σωτηρία Χατζηδημητρίου, δήλωσε πως, ο σταθμάρχης «διαχώρισε τη θέση του σε σχέση με τους άλλους γιατί ήταν με τη συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας ενώ οι άλλοι είναι μόνιμοι».

Πριν την απολογία του συμβασιούχου σταθμάρχη ο εφέτης ανακριτής έλαβε καταθέσεις από δύο γυναίκες, που και αυτές εργάζονται με σύμβαση στον ΟΣΕ, οι οποίες έδωσαν πληροφορίες στις ανακριτικές αρχές, για τον τρόπο εργασίας των εργαζομένων με μπλοκάκι.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 33χρονος συμβασιούχος σταθμάρχης"

Η Παραλιακή αλλάζει! Τέρμα το μποτιλιάρισμα (+vid)

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες από τη Lamda Development για την υπογειοποίηση τμήματος της Ποσειδώνος, στο ύψος του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η υπόγεια διαδρομή, η οποία θα είναι μία από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, θα έχει μήκος 1,5 χλμ. σε κάθε ρεύμα, 3 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και ανώτατο όριο ταχύτητας 70 χλμ./ώρα.

Θα ξεκινά από την παραλία Αλίμου και θα φθάνει έως το ύψος της μαρίνας του Ελληνικού.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η εσκαφή 350 μέτρων και έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση πλάκας βάσης σε μήκος 150 μέτρων.

Με την υπογειοποίηση θα καταργηθούν τουλάχιστον 6 φωτεινοί σηματοδότες κατά μήκος της Λεωφόρου Ποσειδώνος οι οποίοι, κατά τις ώρες αιχμής, προκαλούν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθιστώντας δύσκολες τις μετακινήσεις των πολιτών.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η λεωφόρος Ποσειδώνος θα είναι υπόγεια σε ένα μεγάλο τμήμα της μεταξύ Αλίμου και Γλυφάδας.

Οι λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας θα είναι τρεις, όπως δηλαδή είναι και σήμερα στο υφιστάμενο τμήμα. Η ταχύτητα του υπόγειου τμήματος θα είναι μέχρι 70 χλμ/ώρα. Στο σύνολό της η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος θα έχει μήκος 1.500 μέτρα εκ των οποίων τα 1.300 θα είναι το υπόγειο τμήμα και τα υπόλοιπα οι προσβάσεις.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Lamda, όταν τελικά ολοκληρωθεί το έργο δεν θα χρειαστεί να διακοπεί η κυκλοφορία της Λεωφόρου και θα επιλεχθεί ένα βράδυ για να «συνδεθεί» ο υφιστάμενος άξονας με το νέο υπογειοποιημένο τμήμα του.

Η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται στο δ’ τρίμηνο του 2024. Εκεί που σήμερα είναι η Παραλιακή, θα γίνουν φυτεύσεις πρασίνου, πεζόδρομος και βεβαίως ο πολυαναμενόμενος παραλιακός ποδηλατόδρομος, ενώ θα υπάρχει σύνδεση με κεντρικό διάδρομο που θα ενώνει τη λεωφόρο Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο.

Στο βίντεο που δημοσίευσε το κανάλι Drone Views στο YouTube μπορείτε να δείτε πλάνα από τις εργασίες της υπογειοποίησης. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο και η πρόοδος των έργων να είναι εντυπωσιακή:

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Παραλιακή αλλάζει! Τέρμα το μποτιλιάρισμα (+vid)"

Υπόθεση "Κολωνού" στην Κρήτη με θύμα ανήλικο αγόρι - Δικογραφία "βόμβα"!

Σοκάρει η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στο Ηράκλειο και στην οποία φέρονται να εμπλέκονται γνωστός μουσικός και νοσοκομειακός γιατρός - Η αγωνία και η έκκληση της οικογένειας του παιδιού

Δικογραφία "βόμβα" από το Γραφείο Ανηλίκων της Ασφάλειας Ηρακλείου για μία υπόθεση τύπου "Κολωνού" που αποκαλύφθηκε στην Κρήτη με θύμα ένα 15χρονο, σήμερα, παιδί!
Στη σύλληψη ενός 66χρονου καλλιτέχνη Κρητικής μουσικής προχώρησαν, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Cretalive, ήδη οι αρχές, ενώ έχει ταυτοποιηθεί για την υπόθεση ένας ακόμη Ηρακλειώτης, 46 ετών.
Παράλληλα, αναζητούνται κι άλλα άτομα ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση, καθώς φέρονται κι αυτά να έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά τον ανήλικο ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστούν οι χρήστες πλατφόρμας, μέσω της οποίας ο 66χρονος φέρεται να εξέδιδε το παιδί!

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Ασφάλεια Ηρακλείου, αφορά σε βιασμό κατ' εξακολούθηση, γενετήσιες πράξεις με ανήλικους ή ενώπιον τους κατ' εξακολούθηση, πορνογραφία ανηλίκων κατ' εξακολούθηση, μαστροπεία κατ' εξακολούθηση, παράνομη βία κατ' εξακολούθηση, και αφορούν στο διάστημα από το 2018 ως και 15 Φεβρουαρίου 2023.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Cretalive, ένας 66χρονος φέρεται να προσέγγιζε επί δύο χρόνια, από το 2018, το 11χρονο τότε, αγόρι, ισχυριζόμενος ότι είναι φίλος των γονιών του.
Κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού και από το 2020 έως και το 2023 φέρεται να το κακοποιούσε σεξουαλικά, υπό καθεστώς απειλών ότι θα κάνει κακό στην οικογένειά του και τα αδέρφια του εάν τολμούσε να μιλήσει στις αστυνομικές αρχές!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο 66χρονος φέρεται να κακοποιούσε το παιδί και το φωτογράφιζε είτε γυμνό είτε με εσώρουχα, ενώ είχε φτιάξει και σελίδα στο ίντερνετ από όπου "ψώνιζε" πελάτες!
Μάλιστα, αναζητούνται συνολικά 29 χρήστες της εν λόγω σελίδας ενώ ανατριχίλα προκαλεί το γεγονός ότι στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και γιατρός νοσοκομείου!

Ο 66χρονος είχε ανεβάσει, σε "ειδικού περιεχομένου" πλατφόρμες γνωριμιών, φωτογραφίες του παιδιού για να "αλιεύσει" όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες και από άλλες ομάδες! Το ίδιο πρόσωπο είχε φτιάξει τρία ψεύτικα προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατάφερνε να συνομιλεί με διάφορα άτομα στέλνοντας πορνογραφικό υλικό με "πρωταγωνιστή" τον ανήλικο!

Η μητέρα ενημέρωσε τις αρχές

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης "Κολωνού" στο Ηράκλειο, που αποκαλύπτονται όσο περνά η ώρα, σοκάρουν, την ώρα που - όπως διαμηνύεται στο Cretalive - αγωνία και μέλημα της οικογένειας του αγοριού είναι η με κάθε τρόπο προστασία του παιδιού. 
Να σημειωθεί ότι η μητέρα του ήταν αυτή που ενημέρωσε σχετικά τις αρχές και κινήθηκαν τα νήματα για την αποκάλυψη της υπόθεσης.

Και άλλη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα

Ασφαλείς πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν ότι σε βάρος του 66χρονου καλλιτέχνη κρητικής μουσικής υπάρχει μια ακόμα δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για παραγωγή πορνογραφικού υλικού ανηλίκου και μάλιστα το θύμα της υπόθεσης αυτής (κορίτσι) συσχετίζεται με το ανήλικο αγόρι της παρούσας περίπτωσης. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο συγκεκριμένος μουσικός έκανε και ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά. 

Ο ίδιος όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αρνείται με σθένος την εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι άτομα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος που έχουν πληροφορηθεί τη σύλληψή του, έχουν "κεραυνοβοληθεί" καθώς αδυνατούν να πιστέψουν ότι κατηγορείται για τόσο σοβαρά αδικήματα.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση "Κολωνού" στην Κρήτη με θύμα ανήλικο αγόρι - Δικογραφία "βόμβα"!"

Αλβανία: Άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ σε τηλεοπτικό σταθμό – Νεκρός ο φύλακας

Ένας άνδρας έπεσε νεκρός όταν κατά τη διάρκεια της νύχτας άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον τηλεοπτικού σταθμού στην Αλβανία, όπου εργαζόταν.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τη μία το βράδυ ένα αυτοκίνητο πέρασε έξω από το κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού Top Channel της Αλβανίας με τους επιβάτες του να ανοίγουν πυρ με καλάσνικοφ κατά του κτιρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 60χρονος φύλακας.

«Άτομα που εξακολουθούν να μην έχουν ταυτοποιηθεί άνοιξαν πυρ με ριπές αυτομάτου όπλου προς την κατεύθυνση του κτιρίου του Top Channel», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατήγγειλε μια «εγκληματική επίθεση» και εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του προς τους εργαζομένους του σταθμού. Η επίθεση καταδικάσθηκε επίσης από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Τη στιγμή της επίθεσης ο φρουρός ασφαλείας βρισκόταν σε ένα φυλάκιο από γυαλί στην αυλή του κτιρίου.

Ο εν λόγω σταθμός απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους και πολλοί απ’ αυτούς βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης μέσα στο κτίριο.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανία: Άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ σε τηλεοπτικό σταθμό – Νεκρός ο φύλακας"

ΕΟΠΥΥ: Για πρώτη φορά εκτός ΔΣ τα άτομα με αναπηρία – Οργισμένη καταδίκη από την ΕΣΑμεΑ

Εξαιρούνται για πρώτη φορά από τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΠΥΥ) τα άτομα με αναπηρία. Η απόφαση του Θάνου Πλεύρης χαρακτηρίζεται ως «αντιδημοκρατική» η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια απαράδεκτη, έως και αντιδημοκρατική αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και καλεί να πάρουν θέση τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων για τις «απαράδεκτες τακτικές του υπουργού Υγείας Αθ. Πλεύρη, οι οποίες θυμίζουν εποχές που τα άτομα με αναπηρία δεν είχαν λόγο στη ζωή τους».

Η ΕΣΑμεΑ ταυτόχρονα προειδοποιεί με δυναμική αντίδραση για την συγκεκριμένη απαράδεκτη ενέργεια, τονίζοντας ότι παραβιάζει τόσο την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα όσο και την ελληνική νομοθεσία και συγκεκριμένα τον 4488/2017.

Αναλυτικά, όπως υπογραμμίζεται, η απόφαση Πλεύρη παραβιάζει συγκεκριμένες απαιτήσεις:

α) της παρ. 3 του άρθρου 4 «Γενικές υποχρεώσεις» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, την οποία η χώρα μας κύρωσε με τον ν.4074/2012, με την οποία η Ε.Σ.Α.μεΑ. καθίσταται μέρος του εθνικού θεσμικού πλαισίου παρακολούθησης εφαρμογής της Σύμβασης, σύμφωνα και με το άρθρο 33 της Σύμβασης, και στην οποία αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «3. Κατά την ανάπτυξη και εφαρμογή της νομοθεσίας και των πολιτικών, για να εφαρμοστεί η παρούσα Σύμβαση και σε άλλες διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν ζητήματα σχετικά με τα άτομα με αναπηρίες, τα Συμβαλλόμενα Κράτη θα συμβουλεύονται συνεχώς και θα εμπλέκουν ενεργά τα άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών με αναπηρίες, μέσω των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους»,

β) της παρ. 1 του άρθρου 61 του ν. 4488/2017, στην οποία αναφέρεται ότι: «1. Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Ιδίως υποχρεούται: α) να αφαιρεί υφιστάμενα εμπόδια κάθε είδους, β) να τηρεί τις αρχές καθολικού σχεδιασμού σε κάθε τομέα της αρμοδιότητάς του ή της δραστηριοποίησής του, προκειμένου να διασφαλίζει για τα ΑμεΑ την προσβασιμότητα των υποδομών, των υπηρεσιών ή των αγαθών που προσφέρει, γ) να παρέχει, όπου απαιτείται σε συγκεκριμένη περίπτωση, εύλογες προσαρμογές υπό τη μορφή εξατομικευμένων και κατάλληλων τροποποιήσεων, ρυθμίσεων και ενδεδειγμένων μέτρων, χωρίς την επιβολή δυσανάλογου ή αδικαιολόγητου βάρους, δ) να απέχει από πρακτικές, κριτήρια, συνήθειες και συμπεριφορές που συνεπάγονται διακρίσεις σε βάρος των ΑμεΑ, ε) να προάγει με θετικά μέτρα την ισότιμη συμμετοχή και άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στον τομέα της αρμοδιότητας ή δραστηριότητάς του».

Επιπρόσθετα, η μη συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με τις Τελικές Παρατηρήσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες στην έκθεσή της για την εφαρμογή της Σύμβασης από την Ελλάδα, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στις 29 Οκτωβρίου 2019, όπου η Επιτροπή, σε ό,τι αφορά στον τομέα της Υγείας, συστήνει στη χώρα μας «Να παρακολουθεί αποτελεσματικά την υλοποίηση της παροχής υπηρεσιών υγείας από παρόχους υπηρεσιών υγείας στα άτομα με αναπηρία ότι γίνεται σε ίση βάση με τους άλλους» (παρ. 37β των Τελικών Παρατηρήσεων)».

Ποια είναι η Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία

Η Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία είναι τριτοβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, με μέλη της περισσότερες από 600 οργανώσεις πρώτου και δευτέρου βαθμού σε όλη την ελληνική επικράτεια, η οποία μετέχει με αιρετό εκπρόσωπό της στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων δημόσιων οργανισμών, όπως ο e-ΕΦΚΑ, ο ΟΠΕΚΑ κ.ά.

Επίσης, έχει συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων κοινωνικών εταίρων στα ΔΣ και εξυπηρετεί βασικές αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας φορέων του κράτους, όπως ο κοινωνικός διάλογος, η κοινωνική λογοδοσία και η διαφάνεια της λειτουργίας των φορέων αυτών.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΠΥΥ: Για πρώτη φορά εκτός ΔΣ τα άτομα με αναπηρία – Οργισμένη καταδίκη από την ΕΣΑμεΑ "

Σταθμός Δεκέλεια: Από την ψησταριά… «ο Σμηνίτης» προμηθεύονται οι επιβάτες τα εισιτήρια τους – Δείτε το βίντεο

Σε ψησταριά πρέπει να απευθυνθούν όσοι επιβάτες θελήσουν να επιβιβαστούν σε συρμό του Προαστιακού, από τον σταθμό Δεκέλειας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το MEGA.

Πρόκειται για σταθμό που εξυπηρετεί αρκετό κόσμο οι οποίοι πηγαίνουν στη βιομηχανική ζώνη σε Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Βαρυμπόμπη.

Στο Σταθμαρχείο δεν υπάρχει σταθμάρχη, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούνται 12 δρομολόγια την ημέρα και πάρα πολύς κόσμος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθμός Δεκέλεια: Από την ψησταριά… «ο Σμηνίτης» προμηθεύονται οι επιβάτες τα εισιτήρια τους – Δείτε το βίντεο "

Παραιτούνται όλοι οι καθηγητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Η ανακοίνωση

Τις παρατήσεις τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Παιδείας καταθέτουν όλοι οι καθηγητές της Γεωπονικής σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς πιστεύουν ότι η ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών τους είναι πρόχειρη και αόριστη και αφήνει περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων. Όπως τονίζουν οι καθηγητές το άρθρο 126, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που «προβλέπει» την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου στους αποφοίτους των Σχολών μας, «αποπνέει, ακόμη και τώρα, τη διάθεση της Πολιτείας να μη δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε.

Είναι γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας το διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων».

Η απόφαση των καθηγητών:

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Τα μέλη της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμαστε έντονα προς την Ελληνική Πολιτεία για τη συνέχιση της

διατήρησης του καθεστώτος ομηρίας των αποφοίτων της Σχολής μας, μη έχοντας νομοθετήσει ακόμη την αυτοδίκαια απόδοση σε αυτούς επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου. Παρότι το αίτημά μας είναι απόλυτα δικαιολογημένο και αυτονόητο, καλό είναι να υπενθυμίσουμε στην ελληνική κοινωνία ότι:

1. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα σύγχρονο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, διακριτός περιφερειακός πόλος αριστείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η λειτουργία σε αυτό της Σχολής Γεωπονίας από το 2018 συμβάλλει στην ενίσχυση του κύρους και της αναγνωρισιμότητάς του, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

2. Από το 2019, που η Σχολή Γεωπονίας υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές πανεπιστημίου, οργανώνει ένα σύγχρονο πρόγραμμα πενταετών προπτυχιακών σπουδών, το οποίο είναι πιστοποιημένο από την ΕΘΑΑΕ (τότε ΑΔΙΠ) και το οποίο κατά 90% ταυτίζεται με το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζουν καθιερωμένες Γεωπονικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ συμπεριλαμβάνει όλες τις σύγχρονες καινοτομίες και τάσεις της Γεωπονικής Επιστήμης. Ταυτόχρονα, ως οφείλουμε, μεριμνούμε για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών τεχνολογικής κατεύθυνσης, που κατά τη διαδικασία ένταξης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σπούδαζαν στη Σχολή, οι οποίοι όμως αποφοιτούν λαμβάνοντας πτυχίο τετραετούς τεχνολογικής κατεύθυνσης (ΤΕΙ), χωρίς να έχουν καμία συσχέτιση με τους φοιτητές πενταετών γεωπονικών σπουδών. Άλλωστε, οι τελευταίοι (απόφοιτοι ΤΕΙ) απολαμβάνουν αναγνωρισμένα από την Πολιτεία επαγγελματικά δικαιώματα από το 1989.

3. Από το 2019, η Πολιτεία, μέσω της εθνικής διαγωνιστικής διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων, επιλέγει υποψήφιους φοιτητές και τους αποστέλλει στη Σχολή μας για να σπουδάσουν τη Γεωπονική Επιστήμη, αποκρύβοντάς τους όμως ότι εισέτι δεν έχει αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, καθιστώντας το πτυχίο τους άξιο μόνο για κορνίζα και χωρίς κανένα επαγγελματικό αντίκρισμα στην Ελλάδα.

4. Είναι πρόδηλο, ότι η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν περιορίζει απλά την ελκυστικότητα της Σχολής μας αλλά αμφισβητεί στην πράξη την ίδια την υπόστασή της, παρά το κύρος και την αναγνωρισμένη αξία του ακαδημαϊκού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτή, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σπουδών που οργανώνει, τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με επιστημονικές υποδομές αιχμής που διαθέτει, τα σύγχρονα θερμοκήπια και το αγρόκτημα που διαχειρίζεται στην πανεπιστημιούπολη της Άρτας.Το επιτακτικό αίτημα και η διαμαρτυρία των φοιτητών μας είναι απόλυτα αιτιολογημένα, και όλοι μας διακηρύσσουμε ότι επιτέλους θα πρέπει να εισακουστούν έμπρακτα. Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που οδηγούνται, βλέπουν τα όνειρά τους, τα χρόνια τους, το υστέρημα των οικογενειών τους και τις σπουδές τους να σπαταλούνται και ενώνουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα για να πετύχουν αυτό που η Πολιτεία θα έπρεπε να προβλέψει και να έχει ρυθμίσει νομοθετικά εδώ και χρόνια. Χθες, κατατέθηκε το άρθρο 126, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που «προβλέπει» την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου στους αποφοίτους των Σχολών μας. Το συγκεκριμένο άρθρο αποπνέει, ακόμη και τώρα, τη διάθεση της Πολιτείας να μη δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε. Είναι γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας το διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων. Όλα αυτά θα τα θέσουμε υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας τις επόμενες ημέρες, ώστε κανείς να μην μπορεί να επικαλεστεί εκ των υστέρων άγνοια. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αισθανόμαστε ότι η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το έργο μας και την ποιότητά του. Έχοντας πλήρη επίγνωση για τις πράξεις μας και με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίζουμε να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας στην αξιότιμη κα. Πρύτανη και να απαλλάξουμε πλέον το Δημόσιο από το κόστος της μισθοδοσίας μας, αφού, όπως φαίνεται, δεν μας χρειάζεται.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραιτούνται όλοι οι καθηγητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Η ανακοίνωση "

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet

Λίγες ημέρες απέμειναν για την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο myAADE θα ανοίξει την Πέμπτη 30 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2023, είναι η 30η Ιουνίου 2023. Η πρώτη δόση του επιπλέον φόρου που ενδεχομένως θα προκύψει, θα πρέπει να πληρωθεί έως την 31η Ιουλίου.

Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη να πληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2024. Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος θελήσει να πληρώσει εφάπαξ τον φόρο, τότε θα λάβει έκπτωση επί του συνολικού ποσού ύψους 3%.

Οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της εφορίας σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν αμετάβλητοι και έτσι και φέτος οι 8.500.000 φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη συμπλήρωσή τους. Επίσης, το ίδιο θα συμβεί και με τη φορολόγηση των εισοδημάτων καθώς οι φορολογικές κλίμακες παραμένουν ίδιες για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν φέτος.

Το νέο στοιχείο της φετινής φορολογικής δήλωσης είναι ότι το έντυπο Ε3 θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσεις επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα myData. Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί δεν θα είναι κλειδωμένοι αλλά ανοιχτοί ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί.

Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα και δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε φορολογούμενος πριν τη συμπλήρωση των δηλώσεων:

* Κοινές δηλώσεις συζύγων: Στην περίπτωση που γίνεται κοινή δήλωση των συζύγων, πραγματοποιείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εν συνεχεία εκδίδονται δύο ξεχωριστές πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για τον κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Ο φόρος των συζύγων που προκύπτει από την κοινή τους δήλωση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική Δ.Ο.Υ. λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας. Ως εκ τούτου, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδίδονται με την υποβολή κοινής δήλωσης αναγράφουν και στους δύο συζύγους τη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου συζύγου.

* Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Οι σύζυγοι υποβάλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει, η καταληκτική ημερομηνία έχει παρέλθει καθώς ήταν η 28η Φεβρουαρίου. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

* Σύμφωνο συμβίωσης: Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

* Κάτοικοι εξωτερικού: Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2022, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ' όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2023.

* Δηλώσεις αποβιωσάντων: Υποβάλλονται για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους από τους νόμιμους κληρονόμους τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα έως 31.12.2023.

* Ανήλικο τέκνο: Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

* Δηλώσεις με επιφύλαξη: Υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στη Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Δ.Ο.Υ. προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.

* Τροποποιητικές δηλώσεις. Για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, για την καταβολή των οποίων αποστέλλεται σχετική πληροφορία στη φορολογική διοίκηση από τον καταβάλλοντα αυτά, υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

* Νέοι φορολογούμενοι: Όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποβάλλουν τη δική τους φορολογική δήλωση. Οι 18αρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία εφόσον:

- Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.

- Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.

- Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.

- Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους.

- Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.

- Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Εξαίρεση από την τελευταία υποχρέωση υποβολής δήλωσης, έχουν μόνον όσοι 18αρηδες, το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news