facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Πρέσβης Παλαιστίνης: «Βαθιά απογοητευμένος» από τη στάση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις επιθέσεις του Ισραήλ

Ο Μαρουάν Τουμπάσι τονίζει ότι θα περίμενε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μια υποστηρικτική δήλωση. Όσο αυτή δεν έρχεται, ο ίδιος δηλώνει «προβληματισμένος και βαθιά απογοητευμένος».

Παράλληλα, ο Μ. Τουμπάσι εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό «που στέκεται πάντα δίπλα μας υπερασπιζόμενος τις αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της δημοκρατίας», ξεκαθαρίζει ότι το Ισραήλ «υπερασπίζεται την αποικιακή επεκτατική κατοχή του».

«Ο λαός μας αντιστέκεται στη βίαιη ισραηλινή κατοχή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο ελληνικός λαός στη μακρά ιστορία του σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο», τονίζει καταλήγοντας ο Πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η δήλωση του Μ. Τουμπάσι:

«Είμαστε προβληματισμένοι και βαθιά απογοητευμένοι από τις τελευταίες δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου λαού.

Περιμέναμε από την Ελλάδα «το λίκνο της δημοκρατίας» μια υποστηρικτική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της, για τους Παλαιστινίους που διαμαρτύρονταν ειρηνικά ενάντια στις απειλές εξόντωσης και τις συνεχείς επιθέσεις των ένοπλων αποίκων στην Ιερουσαλήμ καθ 'όλη τη Μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα και τον Μήνα του Ραμαζανιού καθώς και οι Ισραηλινές απόπειρες εθνοκάθαρσης εναντίον των Παλαιστινίων κατοίκων της γειτονιάς Sheikh Jarrah στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και των βάναυσων επιθέσεων εναντίον του λαού μας στη Γάζα.

Ο λαός μας αντιστέκεται στη βίαιη ισραηλινή κατοχή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο ελληνικός λαός στη μακρά ιστορία του σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ας είμαστε σαφείς, το Ισραήλ δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά υπερασπίζεται την αποικιακή επεκτατική κατοχή του.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον αδελφό ελληνικό λαό που στέκεται πάντα δίπλα μας υπερασπιζόμενος τις αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της δημοκρατίας».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέσβης Παλαιστίνης: «Βαθιά απογοητευμένος» από τη στάση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις επιθέσεις του Ισραήλ"

Η νέα κανονικότητα: Τι ισχύει από Δευτέρα για self test, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και εργαζόμενους

Αυτοδιαγνωστικό έλεγχο υποχρεούνται να προσκομίσουν αύριο μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την Ελληνική Αστυνομία, την πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα και οι οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν και όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, την εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.

Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς το υπάρχει πλέον υποχρέωση για ένα self test την εβδομάδα, αντί για δύο που ήταν μέχρι τώρα. Τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται στη διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στο λιανεμπόριο θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.

Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός μία φορά την εβδομάδα και το αποτέλεσμα του πρέπει να δηλώνεται στην πλατφορμα της απογραφής. Η προμήθεια των self test γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο στον δικαιούχο.

Εφόσον υποβληθήκατε σε οικιακό τεστ και βρεθήκατε θετικοί στον νέο κορωνοϊό, μπορείτε να υποβληθείτε σε νέο τεστ προς επιβεβαίωση του πρώτου. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε εσείς επιθυμείτε ιδιωτικά ή δημόσια εντός των επόμενων 24 ωρών. 

Πατήστε για Κυριακές εδώ και για άλλες μέρες εδώ, για να δείτε τις δημόσιες δομές που μπορείτε να επισκεφθείτε για να υποβληθείτε σε δεύτερο δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου προς επιβεβαίωση του πρώτου. 

Πως θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, αλλά και τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς εξήγησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σε αντίθεση με τους μαθητές των άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων που θα υποβάλλονται σε self test -μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα- οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται στην διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Σημειώνεται επίσης πως τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη τόνισε πως θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας ακόμη και σε εκείνους για τους οποίους δεν έχουν ανοίξει οι σχετικές ηλικιακές πλατφόρμες εμβολιασμών, ενώ οι βρεφονηπιαγωγοί θα πρέπει να φορούν μάσκα και να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα.

«Έχουμε προβλέψει οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς να είναι στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών» όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Πρόσθεσε δε, ότι θα γίνεται μεγαλύτερη χρήση των εξωτερικών χώρων, ενώ οι γονείς θα παραδίδουν τα παιδιά στην εξωτερική είσοδο των σταθμών για αποφυγή συνωστισμού.

Επίσης η Δόμνα Μιχαηλίδου εξήγησε τι είναι ο ψηφιακός έλεγχος των βρεφονηπιακών σταθμών, o οποίος ξεκινά πιλοτικά τον Ιανουάριο σε δύο περιφέρειες και θα περιλαμβάνει λίστα βιβλίων που θα πρέπει τα παιδιά να διαβάσουν, καθώς και πρώιμη διάγνωση διαταραχών με ειδικά τεστ.

Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης 

Ανοίγουν ξανά από τη Δευτέρα 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί με δύο self tests την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς ενώ τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των μέτρων περιλαμβάνουν:

17/5: Επαναλειτουργία δημοσίων / ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών

21/5: Επαναλειτουργία θερινών σινεμά (75% πληρότητα)

28/5: Επαναλειτουργία θεαμάτων / συναυλιών σε υπαίθριο χώρο (50% πληρότητα)

31/5: Επαναλειτουργία γυμναστηρίων για όλους (επαναξιολόγηση)

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑI κάποια στιγμή, πιθανότατα στις αρχές του Ιουνίου θα επανέλθει η μουσική στην εστίαση η οποία σε όλη τη διάρκεια του Μαίου είναι στην σίγαση.

Για τις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων γίνονται προσπάθειες μήπως αυξηθεί το όριο των 100 παρισταμένων ατόμων που υπάρχει αυτή την στιγμή.

Σε ότι αφορά την εκρεμμόηττα των εσωτερικών χώρων εστίασης υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50-70% προς το τέλος Ιουνίου γιατί τότε θα έχει εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών έστω και με την πρώτη δόση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η νέα κανονικότητα: Τι ισχύει από Δευτέρα για self test, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και εργαζόμενους"

Απελπισία: «Κινδυνεύουμε με αφανισμό» λένε οι ιδιοκτήτες κλειστών χώρων διασκέδασης - Οι «μαύρες» εκτιμήσεις

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες κλειστών χώρων διασκέδασης, όπως κλαμπ, μπαρ, μπουζούκια, εξαιτίας του πολύμηνου λουκέτου που έχουν αναγκαστεί να βάλουν στα καταστήματα τους. 

Η κυβέρνηση άνοιξε μετά από πολλούς μήνες την εστίαση, όμως στην πραγματικότητα άνοιξαν κάτι παραπάνω από τα μισά καταστήματα, είτε γιατί δεν είχαν εξωτερικό χώρο, είτε γιατί πολύ απλά μετά από τόσους μήνες κλειστοί δεν είχαν την δυνατότητα να ανοίξουν και τα λουκέτα που μπήκαν στα καταστήματα τους ίσως τελικά να είναι και μόνιμα. 

Χειρότερη είναι η κατάσταση που βιώνουν οι ιδιοκτήτες κλειστών χώρων διασκέδασης, καθώς όπως λένε η πολύμηνη αναστολή λειτουργίας τους οδηγεί σε αφανισμό. Ενώ ίδια είναι τα συναισθήματα και για τους μουσικούς και dj, οι οποίοι επίσης δεν έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους εξαιτίας της απαγόρευσης που υπάρχει.

Το lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες, αλλά και οι πολλές απαγορεύσεις που παραμένουν, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας.  

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης, Νίκη Κωνσταντίνου, μιλώντας στο Sputnik για το θέμα της επαναλειτουργίας των κλαμπ και των νυχτερινών κέντρων, είπε ότι επικρατεί «απελπισία» σε ιδιοκτήτες, εργαζόμενους, μουσικούς του συγκεκριμένου κλάδου κι ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη με ορατό τον κίνδυνο να αφανιστούν τα συγκεκριμένα μαγαζιά.

«Οι συνάδελφοι μου που έχουν τα κέντρα διασκέδασης, τα κλαμπ, κλπ έχουν εξαφανιστεί. Αυτά τα επαγγέλματα δεν υπάρχουν πλέον» εξήγησε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα με τον κορωνοϊό «δεν θα έχουν μαγαζιά αυτοί οι άνθρωποι».

Η κα Κωνσταντίνου θεωρεί ότι ο εμβολιασμός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού δίνει ελπίδα, ωστόσο και η ίδια, όπως όλοι, ανησυχούν για τις μεταλλάξεις και τι θα γίνει όταν περάσει το καλοκαίρι και έρθει ο χειμώνας γιατί «κάθε φορά φλερτάρουμε με το πισωγύρισμα και με μια νέα καραντίνα. Δεν θα το αντέξουμε αυτό».

Σε δεινή θέση και οι μουσικοί

Εκτός από τους ιδιοκτήτες των κλειστών χώρων νυχτερινής διασκέδασης, όπως λέει η κα κα Κωνσταντίνου, σε δεινή θέση βρίσκονται και οι μουσικοί οι οποίοι επειδή δεν έχουν 16 ένσημα «αφού δεν δουλεύουν μιας και τα μαγαζιά είναι κλειστά», εξαιρούνται από τη χρηματοδότηση των 534 ευρώ. Μαζί με τους μουσικούς χωρίς εργασία βρίσκονται και άλλα επαγγέλματα του χώρου όπως οι ηχολήπτες, οι φωτιστές κ.ά.

«Αυτούς τους ανθρώπους τούς έχουν αφήσει χωρίς χρήματα. Έχουν οικογένειες όλοι αυτοί» είπε η κα Κωνσταντίνου και αναρωτήθηκε «αν έχουν τελειώσει τα χρήματα και παύει πλέον το κράτος να έχει ένα ανθρώπινο πρόσωπο και να αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια την ανάγκη του πολίτη».

Στο ερώτημα πως θα είναι τελικά η νυχτερινή διασκέδαση μετά την πανδημία ή την άρση των όποιων περιοριστικών μέτρων, η κα Κωνσταντίνου ανησυχεί ότι η πολύμηνη αναστολή της λειτουργίας τους δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας καθώς όπως αναφέρει ο κλάδος βρίσκεται ήδη σε αφανισμό.

Επισημαίνει όμως ότι παρότι τα κλαμπ και οι κλειστοί χώροι βραδινής διασκέδασης είναι κλειστοί «ανοίγουν τα καζίνο, οι χώροι παιχνιδιού του ΟΠΑΠ κλπ». «Σε αυτούς τους χώρους δεν κολλάει ο ιός;» διερωτάται.

Για την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης ούτως ή άλλως η διασκέδαση στην Ελλάδα ενόψει και του καλοκαιριού και του ανοίγματος του τουρισμού θα «είναι μπάνιο μέχρι τις 19:00- 20:00, μετά ένα εστιατόριο για φαγητό και τέλος». «Ότι έχει σχέση με τη διασκέδαση έχει εξαφανιστεί» τόνισε.

«Παράδοξο ότι δεν επέστρεψε η μουσική με το άνοιγμα της εστίασης»

Ο Κώστας Δίγκας είναι dj και η δυνατότητα να εργαστεί δεν του έχει δοθεί αφού ούτε στους εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται η μουσική. Ακόμα κι όταν επιτραπεί η πληροφορία που υπάρχει ότι η ένταση θα είναι χαμηλή, δημιουργεί περισσότερο άγχος και αγωνία για τη δουλειά του.

«Η εστίαση μπορεί να άνοιξε και η κανονικότητα να επανέρχεται σιγά σιγά όμως είναι παράδοξο ότι δεν επέστρεψε η μουσική. Εμείς οι dj, από την πρώτη στιγμή ήμασταν διατεθειμένοι να τηρήσουμε κάθε μέτρο που απαιτείται προκειμένου να επιστρέψουμε στα πόστα μας και να σταματήσουμε να νιώθουμε επαγγελματική και οικονομική ανασφάλεια. Η υπόσχεση ότι σύντομα θα επανέλθουμε συνοδεύεται από κάτι… τρελό, δηλαδή ότι θα παίζουμε μουσική σε χαμηλή ένταση. Η μουσική είναι πολιτισμός δεν είναι παιχνίδι» λέει ο κ. Δίγκας.

Οι εκτιμήσεις για το άνοιγμα

Αγωνία έχει και για το πότε θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι διασκέδασης ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα γίνει εφόσον εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Ωστόσο δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το άνοιγμα θα συνοδεύεται από αρκετές προϋποθέσεις και μέτρα.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απελπισία: «Κινδυνεύουμε με αφανισμό» λένε οι ιδιοκτήτες κλειστών χώρων διασκέδασης - Οι «μαύρες» εκτιμήσεις"

Νετανιάχου: «Απόλυτα νόμιμος στόχος» το κτίριο όπου στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης

Το κτίριο όπου στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης στη Γάζα που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το Σάββατο ήταν «ένας απόλυτα νόμιμος στόχος», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι βασίζεται σε πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών.

Το κτίριο, το οποίο στέγαζε συγκεκριμένα τα γραφεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press και της τηλεόρασης Al-Jazeera, στέγαζε επίσης «ένα γραφείο ‘πληροφοριών’ για την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση (…) που προετοιμάζει και οργανώνει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών», εξήγησε ο Νετανιάχου μιλώντας στην εκπομπή «Face the Nation» του αμερικανικού δικτύου CBS. «Συνεπώς είναι ένας απόλυτα νόμιμος στόχος.»

Πρόσθεσε επίσης ότι οι πληροφορίες σχετικά με την επίθεση του Σαββάτου κοινοποιήθηκαν στις αμερικανικές αρχές.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει όσους βρίσκονταν μέσα στο κτίριο πριν ξεκινήσει η επίθεση, δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Στοχεύουμε μια τρομοκρατική οργάνωση που στοχεύει τους πολίτες μας και κρύβεται πίσω από αυτούς, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νετανιάχου: «Απόλυτα νόμιμος στόχος» το κτίριο όπου στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης"

Ανακριτής για Μάτι: Εγκληματική αμέλεια στα όρια του δόλου

Εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία, στα όρια του ενδεχόμενου δόλου, καταλογίζει σε κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι ο ανακριτής. Παρακολουθούσαν αμέτοχοι τη φωτιά σαν τον Ξέρξη που έβλεπε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω, αναφέρει χαρακτηριστικά στο πόρισμά του, που αποκαλύπτει η ΕΡΤ, και διαπιστώνει εκτεταμένη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, μέσω πιέσεων προς τον πραγματογνώμονα.

Το πόρισμα του έκτου τακτικού ανακριτή, Αθ. Μαρνέρη:

«Η αδιαφορία που επιδείχτηκε συναρτώμενη με την αυξημένη ευθύνη των υπαιτίων συνιστά ενδεχόμενο δόλο επίτασης του κινδύνου, στον οποίο βρίσκονταν οι πολίτες, οι οποίοι σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή εξαρτώνται φυσικά άμεσα κυρίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όχι π.χ από τον Δήμαρχο ή την Αστυνομία,που προφανώς έχουν ευθύνη, αλλά κατώτερου βαθμού και σημασίας. Αυτό το γνώριζαν οι αρμόδιοι και παρόλα αυτά αδιαφόρησαν επιδεικτικά και παρακολουθούσαν αμέτοχοι επί της ουσίας τις εξελίξεις στο Νταού Πεντέλης – Νέο Βουτζά – Μάτι ωσάν τον Ξέρξη, όταν παρακολουθούσε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω».

# Στάδιο πρόληψης

Α. Απουσία εναέριας επιτήρησης
Καθηλωμένο αεροσκάφος τύπου PZL

B. ανεκμετάλλευτα τα DRONES

# Στάδιο πυρκαγιάς

α. Ισχυροί ή θυελλώδεις άνεμοι

β. Υψηλή θερμοκρασία

γ. Χαμηλή υγρασία

δ. Φαινόμενο κηλίδωσης

Ανάγλυφο περιοχής (χαράδρες, δασική ύλη, κυρίως πεύκα)

Διάσπαση πυρκαγιάς σε δύο μέτωπα

Α. Ν. Βουτζάς –Μάτι- Κόκκινο Λιμανάκι
Β. Καλλιτεχνούπολη

#Ενημέρωση και κινητοποίηση

Πρώτη ενημέρωση στο ΕΣΚΕ 16:41 και όχι 16:49

Σύμφωνα με την απολογία στελέχους της πυροσβεστικής:

«Στις 16:48 επικοινώνησα από το κινητό μου με το Διοικητή του ΕΣΚ και κατά λέξη του είπα: “Δε στέλνεις, Γιάννη, κανένα εναέριο, μην ανοίξουμε δουλειές εκεί πέρα;”
Μου απάντησε ότι θα δει τι μπορεί να κάνει»

16:50 το πρώτο εναέριο μέσο λαμβάνει εντολή εκτροπής από Κινέτα για Νταού Πεντέλης. Εκτιμώμενος χρόνος άφιξης 17:10

17:30 επιχειρεί ένα ελικόπτερο

Πόρισμα ανακριτή:

«Αν μέχρι τις 17:30 το ΕΣΚΕ είχε αντιδράσει άμεσα στέλνοντας 3 εναέρια μέσα, τα οποία είχε τη δυνατότητα να στείλει, η πυρκαγιά είναι πολύ πιθανό αν όχι να είχε κατασβηστεί, τουλάχιστον να είχε ελεγχθεί… Κατά το χρονικό διάστημα από 18:10 έως 18:30 δεν επιχειρεί κανένα εναέριο μέσο στο Νταού Πεντέλης (η φωτιά σημειώνεται ότι μπαίνει στο Νέο Βουτζά 18:06, περνάει τη Λ. Μαραθώνος περίπου 18:20 και μπαίνει στο Μάτι από τις 18:25 και μετά)».

#Απομάκρυνση πολιτών

Πόρισμα ανακριτή:

«Κανένας από τους αρμοδίους, ήτοι τους επικεφαλής της πυρκαγιάς δεν εισηγείται την απομάκρυνση των πολιτών, ενώ η σύγκληση του ΣΟΠΠ, όπου θα ετίθετο το ζήτημα της απομάκρυνσης των πολιτών γίνεται πολύ αργά, όταν πλέον δεν ήταν εφικτή»

Πόρισμα ανακριτή:

«Λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα της κατάστασης, αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να έχει συγκληθεί όσο τον δυνατόν νωρίτερα το ΣΟΠΠ (δεδομένου ότι η πυρκαγιά είχε περάσει τα όρια δύο δήμων), όπου θα έπρεπε οι επικεφαλής της πυρκαγιάς να εισηγηθούν την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών, όπως έγινε στην Κινέτα. (…)

Γενικότερα, η στάση των αρμοδίων δείχνει ότι δεν έδωσαν ουσιαστικά καμία σημασία στην πυρκαγιά και την άφησαν να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αδιαφορώντας παράλληλα εντελώς για την απομάκρυνση των πολιτών».

Όλοι οι φορείς του ΕΣΚΕ γνώριζαν όλα τα στοιχεία για την εν εξελίξει πυρκαγιά, την πορεία, την επικινδυνότητά της και την αναγκαιότητα επέμβασης εναέριων μέσων.

#Διάσωση πολιτών

Πόρισμα ανακριτή:

«Δεν εκτελέστηκε κανένα σχέδιο για την ορθή και έγκαιρη διάσωση των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής παρότι οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι, πρώτον, δεν είχαν διατεθεί επαρκή εναέρια και επίγεια μέσα, και, δεύτερον, δεν υπήρξε απόφαση απομάκρυνσης των πολιτών».

«Στη συνέχεια κάποιοι εκ των αρμοδίων, δεν δίστασαν μετά την αποκάλυψη του εύρους της τραγωδίας, να προσπαθήσουν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα, στρεφόμενοι ακόμη και κατά του ίδιου του πραγματογνώμονα Δημητρίου Λιότσιου, ο οποίος βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αγνόησε όλες τις παρεμβάσεις και εκτέλεσε προσηκόντως το έργο που του ανατέθηκε».

«Από τις απομαγνητοφωνήσεις του καταγραφικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προέκυψε ότι ο Νικόλας Τόσκας (σ.σ. τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης) και όσοι παρευρίσκονταν στο ΕΣΚΕ (Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο) γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, τουλάχιστον από την ώρα 18.36. Έτσι, τόσο κατά το χρόνο άφιξης του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο ΕΣΚΕ (μετά τις 23.00) όσο και κατά τη διάρκεια της φερόμενης ενημέρωσης του Πρωθυπουργού από τον Ματθαιόπουλο (σ.σ. αναφέρεται στον τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλο) και τα λοιπά στελέχη του ΕΣΚΕ ήταν γνωστό σε όλους τους αρμόδιους ότι στο Μάτι και το Ν.Βουτζά υπήρχε μεγάλος αριθμός νεκρών».

 ΕΡΤ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακριτής για Μάτι: Εγκληματική αμέλεια στα όρια του δόλου"

Η Χίος ύψωσε γιγαντιαία ελληνική σημαία στην επέτειο των Σφαγών από τους Τούρκους (video)

Η Χίος τίμησε τους σφαγιασθέντες του 1822 παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στη μνήμη των νεκρών από τους Τούρκους υψώθηκε μία γιγαντιαία γαλανόλευκη.

Η Χίος τιμά τους ήρωες της ελευθερίας, διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821. Επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων το Μεσαιωνικό καστροχώρι του Αναβάτου, όπου έδωσε το παρών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, ύψωσε τη γιγαντιαία ελληνική σημαία εμβαδού 150 τετραγωνικών μέτρων στο ύψωμα των Καρυών, λίγο πριν τη Νέα Μονή και τον Ανάβατο, όπου διαδραματίστηκαν οι τρομερές σφαγές της Χίου το 1822.

Η Ελληνική Σημαία ατενίζει αγέρωχη πάνω από την πόλη της Χίου με φόντο τα Μικρασιατικά παράλια.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο: 


newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Χίος ύψωσε γιγαντιαία ελληνική σημαία στην επέτειο των Σφαγών από τους Τούρκους (video)"

Ελευθερία αλλά το 300άρι παραμένει…

Απελευθέρωση των μετακινήσεων από Παρασκευή 14/5, αλλά με τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας σε πλήρη εφαρμογή. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας το … ελεύθερο, πρώτο τριήμερο βεβαιώθηκαν αρκετές παραβάσεις για τη μη χρήση μάσκας.

Και εξηγούμαστε:

Ολοι να ταξιδέψουν ελεύθερα, από νομό σε νομό, χωρίς άδειες και περιορισμούς, από τις 05.00 μέχρι και τις 00:30. Όμως αυτό μπορεί να γίνει τηρώντας τα μέτρα προστασία εντός του οχήματος, ενώ ισχύει κανονικά το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας.

Έτσι λοιπόν, για την μετακίνηση με οχήματα, μπορούν να επιβαίνουν σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα, καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα μέχρι δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό. Και αυτό φορώντας όλοι μάσκα. Ειδάλλως το πρόστιμο είναι 300€ στον κάθε επιβάτη.

Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν:
α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Διπλοκάμπινα και τύπου VAN
Επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού, με χρ’ηση μάσκας από όλους. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας είναι στα 300 ευρώ για όποιον δεν τη φορά μέσα στο όχημα, εφόσον οι επιβάτες δεν έχουν Α και Β βαθμού συγγένεια.

Σχετικά με τους βαθμούς συγγένειας ο νόμος ορίζει τα εξής:
Α’ βαθμού: γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά
Β’ βαθμού: παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια,  γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι), αδέρφια
Γ’ βαθμού: προ-παππούδες, προ-γιαγιάδες, δισέγγονα, ανίψια, θείοι, θείες.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελευθερία αλλά το 300άρι παραμένει…"

Συγκέντρωση για το Παλαιστινιακό στην Αθήνα

Πορεία ενάντια στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται στην Αθήνα, κοντά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παρών και ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη έκλεισαν, νωρίτερα, η Μεσογείων στο ρεύμα προς Αθήνα λίγο πριν από την Κατεχάκη αλλά και η Κατεχάκη και στα δυο ρεύματα. 

Όταν η πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ ξεκίνησε, έκλεισαν και τα δυο ρεύματα της Κηφισίας, από το Φάρο Ψυχικού έως την Αλεξάνδρας. Κλειστή είναι και η Βασιλίσσης Σοφίας και στα δυο ρεύματα, μέχρι το Χίλτον.

Λίγη ώρα αργότερα, όλοι οι δρόμοι άνοιξαν. 

Στη συγκέντρωση κοντά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονταν και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ οι συγκεντρωμένοι έκαψαν και σημαία του Ισραήλ. 

Παρών στη συγκέντρωση είναι και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό από τις εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ που γίνονται με τις πλάτες των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015.

Απαιτούμε να απεμπλακεί η Ελλάδα από όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που βάζουν σε μεγάλους κινδύνους το λαό και τη χώρα μας».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση για το Παλαιστινιακό στην Αθήνα"

Παρέμβαση Μόσιαλου: Θα έχουν πρόβλημα όσοι δεν εμβολιαστούν (πίνακας)

Σοβαρό πρόβλημα με την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού θα έχουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, προειδοποιεί ο καθηγητής για την Πολιτική της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Στην ανάρτησή του στο Facebook μάλιστα επισημαίνει πως η ινδική μετάλλαξη είναι κατά 50% περισσότερο μολυσματική από τη βρετανική και τονίζει πως χρειάζεται προσοχή μέχρι να πετύχουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες η νέα ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού θα επικρατήσει στη Μεγάλη Βρετανία. Αν όντως πρόκειται για στέλεχος κατά 50% πιο μολυσματικό από το κυκλοφορούν βρετανικό (Kent), αυτό θα έχει επιπτώσεις στην επίτευξη της ανοσίας στην κοινότητα.

Στη συνημμένη εικόνα, φαίνεται πως επηρεάζεται ποσοστιαία η ανοσία της κοινότητας ανάλογα με τη μεταδοτικότητα του ιού που κυκλοφορεί. Είναι σημαντικό να μην επικρατήσει το ινδικό στέλεχος, γιατί θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι, και (συνυπολογίζοντας αυτούς που έχουν ανοσία λόγω πρότερης λοίμωξης από τον ιό) το ποσοστό που θα χρειαστεί αντιστοιχεί στο 83.3% του πληθυσμού (10/12). Αν δεν επικρατήσει το ινδικό στέλεχος το απαραίτητο ποσοστό για την επίτευξη ανοσίας της κοινότητας θα είναι 75%.

Στην Αγγλία η επίτευξη του 83% θα είναι εφικτή γιατί ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου το 1/3) όσων δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν αντισώματα.

Το ίδιο είναι πιθανό να ισχύει επομένως και για τα παιδιά. Επίσης στις ηλικίες άνω των 70 ετών το ποσοστό των εμβολιασθέντων υπερβαίνει το 90%. Στην Ελλάδα όμως και σε άλλες χώρες, που δεν υπήρξε τόσο μεγάλη έκθεση στον κορωνοϊό όσο στη Βρετανία, δεν θα είναι εύκολο να πετύχουμε ποσοστά της τάξης του 80-85% αν δεν έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 80% τουλάχιστον των ενηλίκων, παίρνοντας υπόψη ότι τα εμβολία δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Στο % αυτό θα προστεθεί και το % όσων έχουν ανοσία λόγω πρότερης λοίμωξης από τον ιό, που μάλλον δεν υπερβαίνει το 10%.

 Επομένως χρειάζεται προσοχή μέχρι να πετύχουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας. Το πρόβλημα δεν θα το έχει η μεγάλη πλειοψηφία των εμβολιασμένων. Θα έχουν πρόβλημα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν αναπτύξουν ανοσία μετά τον εμβολιασμό και τα παιδιά. Γνωρίζουμε όμως, με βάση τα στοιχεία του Ισραήλ, πως o μαζικός εμβολιασμός των ενηλίκων προστατεύει και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί. Γιατί εκεί έχουν πετύχει σημαντική ανοσία στην κοινότητα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Μόσιαλου: Θα έχουν πρόβλημα όσοι δεν εμβολιαστούν (πίνακας)"

Μεσανατολικό: Βάφτηκε με αίμα σήμερα η Γάζα - Ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός θυμάτων από τη Δευτέρα

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρουν οι παλαιστινιακές αρχές, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στον παλαιστινιακό θύλακα από την περασμένη Δευτέρα να ανέρχεται πλέον σε 188.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, 55 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των νεκρών.

Τουλάχιστον 8 παιδιά σκοτώθηκαν μονάχα σήμερα στις αεροπορικές επιδρομές σε μια συνοικία στην πόλη της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι, ήτοι ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 1.230 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από την αρχή του νέου κύκλου βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, μεταξύ αυτών η Χαμάς, που ελέγχει τον θύλακα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τις τελευταίες 24 ώρες, ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε στη Γάζα 90 θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, όπως έκανε γνωστό, έπειτα από «βροχή» ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος.

Στο Ισραήλ, 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί κι ένας στρατιώτης, έχουν σκοτωθεί έπειτα από ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα, ενώ 282 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Μεσανατολικό: Βάφτηκε με αίμα σήμερα η Γάζα - Ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός θυμάτων από τη Δευτέρα"

Πάτρα: Τσάκωσαν σπείρα που διακινούσε χιλιάδες λαθραία τσιγάρα (pics, vid)

Σπείρα που διακινούσε μεγάλες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων σε ολόκληρη την Αχαΐα, εξαρθρώθηκε στην Πάτρα. Συνολικά συνελήφθησαν εννέα άτομα.

Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν περισσότερα από 75.000 πακέτα και συσκευασίες λαθραίων καπνικών προϊόντων, καθώς και 63.000 ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και το παράνομο περιουσιακό όφελος από την δράση των συλληφθέντων, ξεπερνούν, σύμφωνα με την αστυνομία, το 1.100.000 ευρώ.

Από τις έρευνες των αστυνομικών της Ασφάλειας Πατρών, προέκυψε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο τα μέλη της σπείρας, πέραν από τις ποσότητες των καπνικών προϊόντων που κατασχέθηκαν, είχαν πωλήσει τουλάχιστον 141.900 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 365 συσκευασίες λαθραίου καπνού των 50 γραμμαρίων.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία:

 

Πάτρα: «Ξέπλεναν» τα παράνομα κέρδη αγοράζοντας πολυτελή αυτοκίνητα

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, τα μέλη της σπείρας διακινούσαν συστηματικά λαθραία καπνικά προϊόντα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε λαϊκές αγορές της Αχαΐας.

Επιπλέον, τα αρχηγικά μέλη της σπείρας λειτουργούσαν, σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, επιχειρήσεις «βιτρίνες», στερούμενων φυσικών καταστημάτων ή γραφείων, που χρησιμοποιούσαν ως μέσα νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων από τις παραπάνω δραστηριότητες.

Ακόμα, κάποια από τα μέλη της σπείρας, μέσω καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που διατηρούσαν, νομιμοποιούσαν επίσης τα παράνομα έσοδα, τα οποία διέθεταν μεταξύ άλλων και για αγορές ή χρήσεις πολυτελών αυτοκινήτων.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια, στις αποθήκες, στα καταστήματα και στα αυτοκίνητα των εμπλεκομένων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων 75.653 πακέτα και συσκευασίες λαθραίων καπνικών προϊόντων καθώς και 63.260 ευρώ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Τσάκωσαν σπείρα που διακινούσε χιλιάδες λαθραία τσιγάρα (pics, vid)"

Στα 1.262 τα νέα κρούσματα - 656 οι διασωληνωμένοι, 50 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.262, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 377.090 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 40 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.711 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.415 θάνατοι. Το 95.2% είχε  υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 656 (62.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.280 ασθενείς.

Οι εισαγωγές  νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 287 (ημερήσια μεταβολή -4.97%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 323 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 1.262 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

52 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

61 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

28 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

104 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

188 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

62 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

109 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

9 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

84 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

67 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

16 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

7 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Ζακύνθου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

4 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

38 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

13 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

21 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

3 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

7 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

14 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

33 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

2 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

2 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε Σάμου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

15 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Φωκίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε.Χίου

15 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 1.262 τα νέα κρούσματα - 656 οι διασωληνωμένοι, 50 θάνατοι"

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Προσαγωγή υπόπτου που επιχείρησε να περάσει στη Βουλγαρία

Σημαντικές φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις σχετικά με την αιματοβαμμένη ληστεία στα Γλυκά Νερά και θύμα την 20χρονη Καρολάιν.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε πριν από λίγα λεπτά η ΕΡΤ, έχει προσαχθεί ένας Γεωργιανός, ηλικίας περίπου 30 ετών, ο οποίος επιχείρησε να περάσει από τον Έβρο στη Βουλγαρία έχοντας στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο.

Ο Γεωργιανός είναι παλιός γνώριμος των διωκτικών αρχών καθώς φαίνεται να είχε συμμετοχή σε μια ιδιαιτέρως σκληρή ληστεία σε βάρος ηλικιωμένων στο Πικέρμι, πριν από λίγους μήνες.

Παράλληλα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλέστηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ, ο Γεωργιανός φαίνεται πως ταιριάζει και στην περιγραφή του «κοντού δράστη» που έδωσε στη δημοσιότητα ο σύζυγος της άτυχης Καρολάιν!

Στον Έβρο μεταβαίνει κλιμάκιο αστυνομικών από την Ασφάλεια Αττικής προκειμένου να τον φέρει στην Αθήνα και να τον ανακρίνει η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Προσαγωγή υπόπτου που επιχείρησε να περάσει στη Βουλγαρία"

Λωρίδα της Γάζας: Ακόμα 26 νεκροί από τους νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Είκοσι έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στον παλαιστινιακό θύλακα σε 183.

Το παλαιστινιακό υπουργείο κατήγγειλε ότι τα σημερινά πλήγματα είχαν στόχο δύο σπίτια, ενώ ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι μελετά τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 47 παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, ενώ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας πρόσθεσε ότι 1.200 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα όταν ξεκίνησε ο νέος κύκλος βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα.

Εξάλλου νωρίτερα σήμερα ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον της οικίας του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα τςη Γάζας, του Γιαχία Σίνουαρ, όμως δεν διευκρίνισε αν αυτός βρισκόταν μέσα στο σπίτι.

Ο στρατός «επιτέθηκε στην οικία του Γιαχία Σίνουαρ και του αδελφού του, ενός τρομοκράτη», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Twitter, όπου δημοσίευσε και βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα κατεστραμμένο σπίτι μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.

Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι το σπίτι του Σίνουαρ βομβαρδίστηκε.

Τον Μάρτιο είχε επανεκλεγεί στην προεδρία του πολιτικούς γραφείου της Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας, ενός θύλακα όπου ζουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι και κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα.

Ο Γιαχία Σίνουαρ, που κρατούνταν στο Ισραήλ επί περισσότερα από 20 χρόνια και απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση αυτή τον Φεβρουάριο του 2017.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λωρίδα της Γάζας: Ακόμα 26 νεκροί από τους νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς"

Τουρκία: Με αντι – NAVTEX αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία νοτιοανατολικά της Καρπάθου

Την «πεπατημένη» των προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας στα χωρικά της ύδατα, αυτή τη φορά με αντι – NAVTEX για περιοχή δίπλα στην Κάρπαθο!

Στις 14 Μαΐου η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε NAVTEX με την οποία προειδοποιούσε για ασκήσεις με πραγματικά πυρά νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Η NAVTEX είναι η ακόλουθη:

ZCZC QA39
141800 UTC MAY 21
STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN. 315/21
KARPATHIO PELAGOS
NOTIOANATOLIKA NISOY KARPATHOY
ASKISEIS PYRON
APO 180500 UTC EOS 180900 UTC MAY 21
STHN PERIOCHI POY PERIKLEIETAI APO TA STIGMATA:
35-30.00B 027-40.00A
35-00.00B 027-15.00A
34-40.00B 028-00.00A
35-20.00B 028-20.00A
EFISTATAI PROSOCHI
AKYROSI MINYMATOS STIS 181000 UTC MAY 21
NNNN

Και ιδού η ανακοίνωση του σταθμού της Αττάλειας της Τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, που ισχυρίζεται ότι η περιοχή που θα γίνει η άσκηση ανήκει στη δικαιοδοσία της:

Η περιοχή που περικλείεται από τις συντεταγμένες που αναφέρονται στη NAVTEX του Πολεμικού Ναυτικού:

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Με αντι – NAVTEX αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία νοτιοανατολικά της Καρπάθου"

Κρήτη: Έπαθε ξανά θρόμβωση ο 35χρονος - Διοικητής ΠΑΓΝΗ: Συνδέεται με το εμβόλιο της Astrazeneca η θρόμβωση

Νέα θρόμβωση υπέστη ο 35χρονος από την Ιεράπετρα, που είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24, o διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Χαλκιαδάκης υπέστη θρόμβωση στις καρωτίδες και υπεβλήθη δεύτερη φορά σε επέμβαση.

Μάλιστα, ο 35χρονος ενώ υποβαλλόταν σε εξετάσεις, εμφάνισε συμπτώματα που ανησύχησαν τους γιατρούς. Τελικά αποδείχθηκε πως επρόκειτο για θρόμβωση με αποτέλεσμα να σημάνει ξανά συναγερμός.

Στις 19.00 το απόγευμα ο 35χρονος υπεβλήθη ξανά σε χειρουργείο ενώ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Χαλκιαδάκης, η θρόμβωση που παρουσίασε ο 35χρονος, σχετίζεται με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Σε κάθε περίπτωση ο 35χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ, με τους γιατρούς να τον παρακολουθούν.

creta24

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Έπαθε ξανά θρόμβωση ο 35χρονος - Διοικητής ΠΑΓΝΗ: Συνδέεται με το εμβόλιο της Astrazeneca η θρόμβωση"

Γεωργιάδης: Μη επιστρεπτέα για τον τουρισμό – Δεν έχει νόημα το όριο των 100 ατόμων στις δεξιώσεις

Ένα «γενναίο» και μη επιστρεπτέο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε την άποψη του για το όριο των 100 ατόμων σε δεξιώσεις και δεν έκρυψε ότι θα προσπαθήσει, μέσα στην εβδομάδα, να πείσει τους ειδικούς να αλλάξουν απόφαση. 

«Στείλαμε το σχέδιο της υπουργικής απόφασης στις Βρυξέλλες. Μόλις λάβουμε το πρώτο πράσινο φως, θα προβούμε σε επίσημες ανακοινώσεις. Το πρόγραμμα είναι πολύ γενναίο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Κονδύλι μεγαλύτερο από ότι στην εστίαση» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί της Κυριακής (16.05.2021) στο Mega.

Παράλληλα, είπε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει την ενίσχυση των κλάδων της ένδυσης, της υπόδησης, των εποχικών καταστημάτων αλλά και των ταξί. «Στο υπουργείο Ανάπτυξης μας καίει να μη μείνει κλειστή ούτε μια επιχείρηση. Κάθε μέρα κάνω 10-12 συσκέψεις με διαφορετικούς κλάδους» επισήμανε.

«Ήμασταν 22η θέση στην απορρόφηση ΕΣΠΑ στην Ευρώπη όταν ανέλαβα το υπουργείο Ανάπτυξης. Τώρα είμαστε στην τρίτη θέση στην Ευρώπη. Από Το 2020 μέχρι σήμερα, είμαστε 1η σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων. Αυτό έπαιξε ρόλο στην συγκράτηση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και είμαι περήφανος για αυτό» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «όλα γίνονται για να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις και να βρει ο κόσμος δουλειά. Είναι λεφτά που δίνουμε για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας».

Τα χρήματα τουρισμό, παιδότοπο και γυμναστήρια δεν θα επιστραφούν

Ακόμα, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, μέχρι τώρα έχουν γίνει 7.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα για την ενίσχυση των catering και των εστιατορίων που άνοιξε την Παρασκευή. Η πλατφόρμα για την ενίσχυση γυμναστηρίων και παιδότοπων θα ανοίξει μεταξύ 28-30 Μαΐου, ενώ τα χρήματα θα εκταμιευθούν σε διάστημα 4 εβδομάδων από την αίτηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι η ενίσχυση σε τουρισμό, παιδότοπο και γυμναστήρια θα είναι μη επιστρεπτέα. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι εντός της εβδομάδας θα καταβληθούν τα χρήματα στις επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν τα Χριστούγεννα (Κοζάνη, Ελευσίνα) λόγω του ότι οι περιοχές ήταν στο κόκκινο επιδημιολογικά.

Κέντρα δεξιώσεων

Σχετικά με τα κέντρα δεξιώσεων, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε το όριο των 100 ατόμων δεν έχει νόημα, και συμπλήρωσε λέγοντας ότι στη σύσκεψη με τους ειδικούς αυτή την εβδομάδα θα προσπαθήσει να το αλλάξει.

«Το όριο των 100 ατόμων δεν έχει νόημα. Αφού δεν υπάρχει όριο στα εστιατόρια, πολύ πάνε και νοικιάζουν εστιατόρια και πάνε εκεί πάνω από 100 άτομα. Έτσι υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ κτημάτων και εστιατορίων. Θα κάνω άλλη μια προσπάθεια αυτή την εβδομάδα να πείσω τους γιατρούς μας, ότι το όριο των 100 ατόμων μπορεί να φύγει, εάν βάλουμε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα. Όποιες και αν είναι οι προσωπικές μας γνώμες, ακολουθούμε τις γνώμες των ειδικών» ανέφερε.

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, τις τελευταίες μέρες τρέχουν δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το πρώτο αφορά στα δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δίνονται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και έχουν περίοδο χάριτος 2 έτη και πολύ μικρά επεισόδια. Το άλλο μέτρο αφορά στην χρηματοδότηση δανείων έως 50.000 ευρών των πολύ μικρών επιχειρήσεων «που έμειναν έξω από τα δύο υπόλοιπα προγράμματα».

Ο υπουργός μίλησε και για τις οχλήσεις των εισπρακτικών εταιρειών στους πολίτες: «Κανένας υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει βάλει περισσότερα πρόστιμα στις εισπρακτικές από εμένα. Όποιος συμπολίτης μας αισθάνεται ότι έχει υπερβολική όχληση, να κάνει καταγγελία στο υπουργείο και τα άλλα αφήστε τα σε εμένα».

Εκλογές

Στο ερώτημα εάν τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα προκηρύξει εκλογές, ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν σαφής: «Τους τηλεθεατές τους ενδιαφέρει αν θα έχουν δουλειά τον Σεπτέμβριο. Σκιζόμαστε για να έχουν δουλειά. Αν θα έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Σκιζόμαστε για να μπορούν να τους πληρώνουν. Τους νοιάζει αν θα έχει καλή εκπαίδευση το παιδί τους. Σκιζόμαστε για να έχει καλή εκπαίδευση το παιδί τους. Δεν υπάρχει λόγος εκλογών».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Μη επιστρεπτέα για τον τουρισμό – Δεν έχει νόημα το όριο των 100 ατόμων στις δεξιώσεις"

Συμβούλιο της Επικρατείας: Δικαιώθηκαν γονείς για παιδί που γεννήθηκε με βαριά αναπηρία

Εάν ο γυναικολόγος δεν ενημερώσει την έγκυο για την αναγκαιότητα των προγεννετικών εξετάσεων που πρέπει να υποβληθεί, αρκούμενος μόνο σε απλούς υπέρηχους και το παιδί γεννηθεί με βλάβη μη ιάσιμη και μη αντιμετωπίσιμη, όπως είναι η «φωκομέλεια», δηλαδή η ανυπαρξία κάτω άκρων από το ύψος των γονάτων, τότε οι γονείς και το παιδί δικαιούνται αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστησαν, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας με μία πρωτοποριακή απόφασή του για τα Ελληνικά δεδομένα.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ άνοιξε το δρόμο για την διεκδίκηση αποζημιώσεων κατά των Δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι γιατροί ασκούν πλημμελώς και αδιάφορα τα καθήκοντά τους. Δηλαδή, δεν ενημερώνουν, όπως θα έπρεπε, τους ασθενείς για την κατάσταση της υγείας τους, τις εξετάσεις που πρέπει να υποβληθούν, τους κινδύνους και τις συνέπειες που θα διατρέχουν εάν δεν τηρήσουν τις ιατρικές υποδείξεις, κ.λπ.

Τους δικαστές τους απασχόλησε μητέρα ήδη δύο παιδιών, η οποία επισκέφθηκε κρατικό νοσοκομείο μεγάλου νησιού και ο μαιευτήρας- γυναικολόγος διαπίστωσε ότι είναι έγκυος 8 εβδομάδων. Της υπεδείχθη να υποβληθεί σε εξετάσεις και σε υπερηχογραφικό έλεγχο που έγινε στο νοσοκομείο και της συνεστήθη να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο γιατί το νοσοκομείο δεν διέθετε τα αναγκαία μηχανήματα. Πράγματι, στον διαγνωστικό κέντρο έγινε το υπερηχογράφημα και διαπιστώθηκε «φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός του εμβρύου», ενώ εξετάστηκε ακόμη μια φορά στα ιατρεία του νοσοκομείου. Πάντα η εξέταση γινόταν από τον ίδιο γιατρό. Στην συνέχεια γέννησε με καισαρική ένα αγοράκι με βαρεία αναπηρία, δηλαδή, με φωκομέλεια κάτω άκρων.

Κατόπιν αυτού του τραγικού γεγονότος οι γονείς αξίωσαν δικαστικά αποζημίωση τόσο για τους ίδιους όσο και για το άτυχο αγοράκι. Συγκεκριμένα, αξίωσαν για την ηθική βλάβη του άτυχου παιδιού 410.858 ευρώ και 146.735 ευρώ ως αποζημίωση, σύμφωνα με το άρθρο 931 του Αστικού Κώδικα που προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση που προξενηθεί αναπηρία ή η παραμόρφωση η οποία « επιδρά στο μέλλον του». Επίσης, ζήτησαν οι γονείς από 58.700 ευρώ ο καθένας ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν.

Υποστήριξαν ότι ο γιατρός ο οποίος ήταν έμπειρος, δεν διέγνωσε προγεννητικά την αναπηρία του παιδιού τους, η οποία ήταν δυνατόν να διαγνωστεί από τους πρώτους μήνες της κυήσεως, καθώς η έλλειψη μελών του εμβρύου είναι δυνατόν να διαγνωστεί από τους πρώτους μήνες. Αντίθετα μάλιστα τους διαβεβαίωνε ότι «η κύηση και η κατάσταση του κυοφορευμένου ήσαν φυσιολογικές».

Ακόμη, υποστήριξαν ότι κατά βαρεία παράβαση των καθηκόντων του δεν πραγματοποίησε ούτε συνέστησε μορφολογικού ή δεύτερου επιπέδου υπερηχογράφημα, αλλά ούτε τους ενημέρωσε για τη αναγκαιότητά του. Εάν ο γιατρός είχε διαγνώσει την ανώμαλη ανάπτυξε του εμβρύου, οι γονείς θα είχαν την δυνατότητα να αποφασίσουν για την διακοπή ή όχι της κυήσεως (έκτρωση).

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο οι γονείς έχασαν τη δικαστική μάχη και άσκησαν αναίρεση στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν. Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση και ανέπεμψαν την υπόθεση για νέα κρίση.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Α΄ Τμήματος (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Όλγα Σύγουρα) από ποινικής πλευράς, αναφέρουν, ότι απαγορεύεται μεν η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης, αλλά όταν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που σηματοδοτεί γέννηση «παθολογικού νεογνού», τότε η έγκυος σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας στην οποία περιλαμβάνεται η σωματική ελευθερία και η επιλογή ή μη της μητρότητας) έχει «τη νόμιμη δυνατότητα να σταθμίσει ελεύθερα και σύμφωνα με θρησκευτικές, φιλοσοφικές και άλλες πεποιθήσεις της αν θα συνεχίσει την εγκυμοσύνη, αποδεχόμενη τη γέννηση του «παθολογικού νεογνού» ή θα διακόψει συναινώντας στην καταστροφή του εμβρύου χάριν της ελευθερίας της και του –ανθρωπίνως- δικαιολογημένου ενδιαφέροντος της να αποκτήσει ένα υγιές παιδί». Διευκρινίζεται ότι σε αυτό πρέπει να συναινέσει και ο σύζυγος -εφόσον υπάρχει- γιατί πρόκειται για «βασικό θέμα συζυγικού βίου».

Πάντως, το ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι οι έννοιες «σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου» και «παθολογικό νεογνό», πρέπει να ερμηνευτούν στενά, έτσι ώστε να καλύπτονται μόνο οι περιπτώσεις εκείνες που «πρόκειται να γεννηθεί παιδί, το οποίο πάσχει από μία βαριά νόσο ή βλάβη της υγείας του, σε κάθε περίπτωση μη ιάσιμη ή μη αντιμετώπιση ιατρικά με διορθωτική παρέμβαση».

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η ευθύνη του νοσοκομείου για την καταβολή αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης, «στοιχειοθετείται» και στην περίπτωση εκείνη κατά την οποία ο γιατρός «παραλείψει να ενημερώσει τους υποψήφιους γονείς ως προς τις ενδεδειγμένες προγεννητικές εξετάσεις προς διάγνωση τυχόν ενδείξεων σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση «παθολογικού νεογνού», αλλά και της συνέπειες παραλείψεως μια εξετάσεως».
Υπογραμμίζει, τέλος το ΣτΕ, ότι παραβιάστηκε ο κανονισμός ιατρικής δεοντολογίας, καθώς η έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά του γιατρού για την αναγκαιότητα υπερηχογραφήματος β΄ επιπέδου, στέρησε στους γονείς το δικαίωμα επιλογής εάν θέλουν να γεννηθεί ένα παιδί με «φωκομέλεια» ή όχι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συμβούλιο της Επικρατείας: Δικαιώθηκαν γονείς για παιδί που γεννήθηκε με βαριά αναπηρία"

Νέα Ιωνία: Δολοφόνησαν 58χρονο με συμβόλαιο θανάτου

Στα σύνορα της Νέας Ιωνίας με τη Μεταμόρφωση εκτελέστηκε ακόμη ένα συμβόλαιο θανάτου. Το βράδυ του Σαββάτου (15.05.2021) ένας 58χρονος πρώην πυγμάχος, ο γνωστός τους κύκλους της νύχτας ως «Κεφάλας» έπεσε νεκρός από τρεις σφαίρες.

Όλα έγιναν στην οδό Ιφιγενείας, στα «σύνορα» της Νέας Ιωνίας με τη Μεταμόρφωση. Εκεί όπου έξω από μια καντίνα γεμάτη κόσμο, ο 58χρονος πρώην πυγμάχος δέχτηκε τρεις σφαίρες στο θώρακα και στο κεφάλι.

Ήταν μια δολοφονία εν ψυχρώ, με τους δράστες να μην ενδιαφέρονται για το γεγονός πως μέσα στην καντίνα, μπροστά από την οποία είχε σταματήσει και συζητούσε με άλλους το θύμα, βρίσκονταν κόσμος.

Η πρώτη εκτίμηση του τμήματος Ανθρωποκτονιών, που έχει αναλάβει την υπόθεση, είναι πως ο 58χρονος «Κεφάλας» είναι το νέο θύμα του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στη νύχτα.

Τρεις σφαίρες

Ο 58χρονος, περίπου στις 23:00 και κάτι το βράδυ του Σαββάτου, είχε πάει στην καντίνα και είχε σταματήσει με το μηχανάκι του απέξω. Ενώ συζητούσε με δυο εργαζόμενες και ενώ μέσα στο μικρό μαγαζί βρισκόταν κόσμος, ένα μηχανάκι με δυο επιβαίνοντες τον πλησίασε.

Ο ένας από τους δυο επιβάτες, οι οποίοι φυσικά είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, τον εκτέλεσε εν ψυχρώ. Τρεις σφαίρες σε κεφάλι και θώρακα έκοψαν το νήμα της ζωής του πρώην πυγμάχου.

Οι δυο δράστες άμεσα εξαφανίστηκαν και παρά τις έρευνες της αστυνομίας, δεν εντοπίστηκαν.

Κοιτάζουν το παρελθόν του

Ο 58χρονος ήταν γνωστό πως είχε ποινικό παρελθόν. Παλιότερα το όνομά του είχε εμπλακεί σε υπόθεσε με υπόθεση εκβιαστών και προστασίας σε μαγαζιά. Η δράση του περιοριζόταν κυρίως σε περιοχές όπως η Νέα Ιωνία, η Μεταφόρφωση, η Φιλαδέλφεια.

Στο παρελθόν του αναζητά τους δράστες της δολοφονίας του η αστυνομία και το τμήμα Ανθρωποκτονιών είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Εκβιαστών, προκειμένου να μάθει με ποιους είχε κόντρες αλλά και πάρε δώσε το θύμα.

Ο τρόπος εκτέλεσης αλλά και το παρελθόν του 58χρονου είναι που κάνουν τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι πρόκειται για ακόμη ένα συμβόλαιο θανάτου, που εκτελέστηκε στο πλαίσιο της ανακατανομής της νύχτας για το ποιος θα έχει την απόλυτη εξουσία.

Ταυτόχρονα, οι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση περιμένουν να «μιλήσουν» και οι κάμερες ασφαλείας της περιοχής. Στο σημείο όπου έγινε η δολοφονία του 58χρονου υπάρχουν πολλά μαγαζιά και οι κάμερες τους «κοιτάζουν» στο δρόμο.

Δεν αποκλείεται λοιπόν όχι μόνο να έχουν καταγράψει τη στιγμή του φονικού αλλά και χαρακτηριστικά των δραστών και του οχςήματός του αλλά και την κατεύθυνση προς την οποία διέφυγαν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Ιωνία: Δολοφόνησαν 58χρονο με συμβόλαιο θανάτου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news