facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Ηλ. Μόσιαλος: 20 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Συνεχίζεται το μυστήριο με την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να μιλήσουν με ασφάλεια για την αιτία που την προκαλεί. Πληροφορίες για το θέμα, μέσω 20 ερωτήσεων και απαντήσεων, έδωσε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE), με ανάρτησή του στο Facebook.

O κ. Μόσιαλος, στην ανάρτησή του με τίτλο «20 ερωτήσεις και απαντήσεις για την αδιευκρίνιστης ακόμα αιτιολογίας ηπατίτιδα στα παιδιά» αναφέρει τα εξής:

1. Υπάρχει συσχετισμός του εμβολίου για τον κορωνοϊό με την αδιευκρίνιστης ακόμα αιτιολογίας ηπατίτιδα που έχουν εμφανίσει περίπου 200 παιδιά σε όλο τον κόσμο;

Όχι. Καταρχάς λόγω του ότι η πλειονότητα των περιστατικών είναι κάτω των 5 ετών. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό.

2. Είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο το ποσοστό των παιδιών που εμφάνισε αυτή την αδιευκρίνιστης ακόμα αιτιολογίας ηπατίτιδα σέ όλες τις χώρες που καταγράφηκαν τέτοια περιστατικά;

Όχι σε όλες τις χώρες. Στη Σκωτία ναι έχουν περισσότερες περιπτώσεις από τις αναμενόμενες αλλά όχι στο Ισραήλ ή την Ισπανία.

3. Που παρατηρούνται τα περισσότερα καταγεγραμμένα περιστατικά;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 145 περιστατικά (σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 29 Απριλίου). 108 είναι στην Αγγλία και 17 στη Σκωτία. 17 σύμφωνα με το ECDC έχουν παρατηρηθεί και στην Ιταλία, 12 στην Ισπανία, 6 στη Δανία, και αντίστοιχα μικρά νούμερα σε διάφορες άλλες χώρες.

4. Υπάρχει κάποιος γεωγραφικός συσχετισμός των περιστατικών;

Όχι. Τα περιστατικά εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές και δεν έχουν ‘κολλήσει’ μεταξύ τους.

5. Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας;

Αναφέρονται ανορεξία, καταβολή, αλλαγή στο χρώμα του δέρματος (ίκτερος) γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και εμετός που προηγήθηκαν της εμφάνισης της οξείας ηπατίτιδας, ενώ πολλές περιπτώσεις είχαν και πυρετό.

6. Είχαν νοσήσει όλα αυτά τα παιδιά παλιότερα με κορωνοϊό;

Όχι, αλλά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών έχει καταγεγραμμένο ιστορικό νόσησης. Ταυτόχρονα όμως να πούμε πως δεν έχει γίνει ενδελεχής ανάλυση σε όλα τα περιστατικά. Υπάρχει βέβαια η καταγραφή αυτών που είχαν ενεργή νόσο κατά την εισαγωγή τους. Να θυμίσουμε όμως πως πολύ συχνά τα παιδιά νοσούν ασυμπτωματικά ή ελαφρά, κάποια από αυτά ίσως να μην πήγαιναν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε να εξετάζονται συχνά, όποτε ίσως και οι γονείς να μην το γνώριζαν.

7. Είχαν όλα αυτά τα παιδιά ενεργή λοίμωξη με αδενοϊό κατά την εισαγωγή τους;

Όχι. Για παράδειγμα κανένα από τα 6 παιδιά στη Δανία δεν βρέθηκε θετικό σε αδενοϊό. Ταυτόχρονα, να πούμε όμως πως η βιβλιογραφία αναφέρει πως τα μικρά παιδιά που κολλάνε αδενοϊό μπορεί και να διαγιγνώσκονται θετικά για αρκετούς μήνες μετά τη λοίμωξη.

8. Ποιες νέες πληροφορίες έχουμε από την χθεσινή αναφορά των περιστατικών στην Αλαμπάμα σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC);

Γίνεται αναφορά σε 9 παιδιατρικούς ασθενείς που διαγνώστηκαν θετικοί σε αδενοϊό και αρνητικοί στον κορωνοϊό. (http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm7118e1external icon). Ταυτόχρονα όμως δεν αναφέρεται πως έγινε κάποια συγκεκριμένη ανάλυση για να επιβεβαιωθεί η απουσία παλιότερης νόσησης με κορωνοϊό. Επίσης οι βιοψίες ήπατος από 6 ασθενείς κατέδειξαν διάφορους βαθμούς ηπατίτιδας χωρίς όμως (ανοσοϊστοχημικές) ενδείξεις αδενοϊού ή άλλων ιικών σωματιδίων (όπως ταυτοποιήθηκε με ανάλυση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο). Επιπλέον, 7 ασθενείς είχαν ταυτόχρονη μόλυνση με άλλα ιικά παθογόνα όπως τον ιό Epstein-Barr, εντεροϊό/ρινοϊό, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ανθρώπινο κορωνοϊό OC43, και άλλους. Παραμένει ενδιαφέρον πως δεν ανιχνεύτηκαν ιικά σωματίδια στο ήπαρ αυτών των παιδιών.

9. Τι γνωρίζουμε από τη βιβλιογραφία για περιπτώσεις οξείας ηπατικής ανεπάρκειας που να προκαλούνται από αδενοϊό;

Υπάρχουν αναφορές στη βιβλιογραφία που περιγράφουν περιστατικά ηπατίτιδας από λοίμωξη με αδενοϊό που οδήγησε σε μεταμόσχευση 8 παιδιατρικούς ασθενείς, πριν την πανδημία (DOI: 10.1097/PAS.0000000000000834). 7 εξ ‘αυτών ήταν ηλικίας κάτω των 18 μηνών. Η συγκεκριμένη δημοσίευση όμως αναφέρεται σε ανίχνευση του ιού στο ήπαρ σε όλους τους ασθενείς. Επιπλέον, εκείνοι οι ασθενείς διαγνώστηκαν με αδενοϊό τύπου 2 ή 5 και όχι τύπου 41 όπως στα περιστατικά στην Αλαμπάμα ή αυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λοίμωξη που να οφείλεται αποκλειστικά σε αδενοϊό τύπου 41 και να προκαλεί οξεία ηπατική ανεπάρκεια φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σπάνια.

10. Υπάρχει βιβλιογραφία που να συσχετίζει τη λοίμωξη με κορωνοϊό με ηπατίτιδα στα παιδιά;

Υπάρχουν πολλές αναφορές ηπατίτιδας μετά από λοίμωξη με κορωνοϊό σε ενήλικες στο διάστημα της πανδημίας, όπως γνωρίζουμε. Επίσης έχει καταγραφεί ένα περιστατικό σε βρέφος 10 μηνών στην Ιταλία που μετά από λοίμωξη εμφάνισε πολυφλεγμονωδες σύνδρομο MIS-C και οξεία ηπατική ανεπάρκεια. (DOI: 10.3389/fped.2021.780258). Επιπλέον από την Ινδία, μια αναδρομική μελέτη περιστατικών (προδημοσίευση) σε παιδιατρικούς ασθενείς που παρουσίασαν ηπατίτιδα από τον Απρίλιο 2021 έως τα μέσα Ιουνίου 2021 στην Ινδία, κατέγραψε αύξηση των χαρακτηριστικών της οξείας ηπατίτιδας κατά το δεύτερο κύμα λοιμώξεων από κορωνοϊό (doi: https://doi.org/10.1101/2021.07.23.21260716).

11. Τι έδειξε η μελέτη στην Ινδία;

Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφηκαν σε ένα νοσοκομείο αναφοράς κορωνοϊού σε μία περιοχή της Ινδίας, 33 παιδιά και έφηβοι ανέπτυξαν οξεία ηπατίτιδα αιφνίδιας έναρξης χωρίς ιστορικό προϋπάρχουσας ηπατικής νόσου, ή άλλη αιτιολογία οξείας ηπατίτιδας. Οι ασθενείς όμως είχαν πρόσφατο ιστορικό (3-6 εβδομάδων) θετικού μοριακού τεστ ή αναδρομικά αποδεδειγμένη λοίμωξη Covid-19 και υψηλό τίτλο αντισωμάτων SARS CoV-2. Σε όλους αυτούς τους ασθενείς πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακά τεστ και ήταν αρνητικοί για ηπατίτιδα A, B, C και E. Μεταξύ αυτών των 33 ασθενών που παρουσίασαν ηπατίτιδα, 25 εμφάνισαν μοναδικά χαρακτηριστικά ηπατίτιδας που σχετίστηκε με λοίμωξη από κορωνοϊό (Covid-19 Associated Hepatitis in Children: CAHC). Δεν είχαν τυπικά συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 και όλοι ανάρρωσαν με υποστηρικτική θεραπεία χωρίς επιπλοκές ή θνησιμότητα.

Η μελέτη αυτή βέβαια αναφερόταν στην ανησυχητική εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα που προκάλεσε το τεράστιο κύμα του Covid-19 στην Ινδία. Η πιθανότητα εμφάνισης της σχετιζόμενης με λοίμωξη από κορωνοϊό ηπατιτιδας έχει μεγάλη βαρύτητα όμως επί του παρόντος.

12. Ποια θεωρούν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ως πιο πιθανά αίτια;

Για την ώρα οι υποθέσεις εργασίας προσανατολίζονται γύρω από τη λοίμωξη με αδενοϊό σε έδαφος αυξημένης ευαισθησίας. Δηλαδή πως λόγω κάποιου ακόμα αδιευκρίνιστου παράγοντα επηρεάζονται τα μικρά παιδιά, οι λοιμώξεις από αδενοϊό εξελίσσονται διαφορετικά από ότι συνήθως και μπορούν να προκαλέσουν την προκειμένη ανοσοπαθολογία. Θα μπορούσε επίσης να ευθύνεται η προηγούμενη έκθεση σε κορωνοϊό ή άλλη λοίμωξη, η ταυτόχρονη λοίμωξη αδενοϊού με κορωνοϊό, μια νέα παραλλαγή αδενοϊού, ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη με αδενοϊό η/και κορωνοϊό, ή ακόμα και μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

13. Πώς μεταδίδεται αν είναι αδενοϊός ή κορωνοϊός ή συνδυασμός των 2;

Με τον ίδιο τρόπο, όπως και ο κορωνοϊός, δηλαδή αερογενώς. Οι αδενοϊοί μεταφέρονται κυρίως μέσω σταγονιδίων. Επιπλέον μπορούν να μεταφερθούν και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού, ενώ μπορεί να γίνει διασπορά και στα μάτια με τα χέρια. Για αυτό καλό είναι να επιβλέπουμε και τα μικρά παιδιά ώστε να πλένουν σωστά τα χέρια τους.

14. Πώς αποφεύγουμε το να κολλήσουμε;

Για την ώρα ο τρόπος προφύλαξης είναι η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως ίσχυαν και ισχύουν και για τον COVID, για παράδειγμα η συχνή πλύση των χεριών, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, και η προσοχή στις επιφάνειες. Επίσης, ας αποφεύγουμε και άτομα με τα συμπτώματα που αναφέρονται ως ενδεικτικά.

15. Μπορεί να φταίνε τα lockdown για την αυξημένη ευαισθησία των παιδιών έναντι σε αδενοϊούς αν ο αδενοϊός έχει σχέση με τις ηπατίτιδες;

Η αυξημένη ευαισθησία εξετάζεται αλλά παράλληλα εκφράζονται αμφιβολίες. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έχει πολιτική μηδενικής διασποράς. Επίσης τα παιδιά δεν φορούσαν μάσκες στα σχολεία, όπως σε άλλες χώρες. Αντιθέτως, δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε χώρες που εφάρμοσαν πολύ αυστηρότερα μέτρα και lockdown σε σύγκριση με το HB. Και καθόλου κρούσματα σε ώρες που μέχρι πρόσφατα είχαν πολιτική μηδενικής διασποράς του κορωνοϊού, όπως η Νέα Ζηλανδία.

16. Αν χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος σε παιδιά, μπορεί να γίνει στην Ελλάδα;

Δυστυχώς όχι. Άλλα η χώρα μας έχει συνεργασία με την Ιταλία για την μεταφορά των παιδιών που θα χρειαστούν μεταμόσχευση και οι διαδικασίες της μεταμόσχευσης είναι ταχύτατες.

17. Θα γίνονται μεταμοσχεύσεις και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Χρειάζεται να αποκτήσουμε επαρκείς υποδομές για τις μεταμοσχεύεις ήπατος (και ενήλικων και παίδων) και στη χώρα μας. Το Εθνικό Σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις που εκπόνησα, μετά από πρωτοβουλία του ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Imperial College Βασίλειο Παπαλόη, εμπεριέχει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υπαρχουσών υπηρεσιών.

18. Τα υπάρχοντα εμβόλια αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη ηπατίτιδα;

Όχι γιατί κανένας από τους γνωστούς ιούς δεν προκαλεί αυτή την αδιευκρίνιστης ακόμα αιτιολογίας ηπατίτιδα.

19. Θα βγει εμβόλιο για τη νέα ηπατίτιδα;

Χωρίς να ξέρουμε το αίτιο δεν μπορούμε να μιλάμε για εμβόλιο αυτή τη στιγμή. Αν το αίτιο είναι ο κορωνοϊός τότε θα εξεταστεί η επέκταση των εμβολιασμών στα παιδιά μικρής ηλικίας.

20. Πρέπει να ανησυχούμε πολύ;

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των περιστατικών παγκοσμίως είναι εξαιρετικά μικρός. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τα ακριβή αίτια που προκαλούν αυτή τη μορφή ηπατίτιδας.

Όπως έχουν αναφέρει και το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες, η οξεία ηπατίτιδα από αδιευκρίνιστα αίτια στα παιδιά ίσως να σχετίζεται με προηγούμενη λοίμωξη από κορωνοϊό ή από συνύπαρξη λοίμωξης αδενοϊού και κορωνοϊού. Μπορεί όμως να υπάρχουν κα άλλοι παράγοντες.

Θα περιμένουμε τις αναλύσεις και τους αντίστοιχους συσχετισμούς στις άλλες χώρες και ελπίζουμε για την καλύτερη εξέλιξη αυτών των περιστατικών.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλ. Μόσιαλος: 20 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά"

Πάτρα: Δεν θα γίνουν εκταφές της Μαλένας και της Ίριδας – Στα τέλη Μαΐου το πόρισμα

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται το νέο πόρισμα των ιατροδικαστών για τους θανάτους της 3χρονης Μαλένας και της μόλις 6 μηνών Ίριδας, αδελφών της 9χρονης Τζωρτζίνας από την Πάτρα, η οποία δολοφονήθηκε από τη μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, δεν θα γίνει τελικά εκταφή των δύο μικρότερων αδελφών.

Στο μεταξύ, ο πατέρας των παιδιών Μάνος Δασκαλάκης είναι αποφασισμένος να υποβάλλει αίτημα για τεστ πατρότητας σε Ίριδα και Μαλένα ώστε να αποδειχτεί εάν είναι δικά του παιδιά.

Δια του δικηγόρου της η Ρούλα Πισπιρίγκου προαναγγέλλει προσβεβλημένη, ενώ προειδοποιεί ότι μετά το τεστ θα του υποβάλλει μήνυση.

Η 6 μηνών Ίριδα υπενθυμίζεται ότι βρέθηκε νεκρή στην κούνια της, τον Μάρτιο του 2021. Η Ρούλα Πισπιρίγκου και η αδελφή της, Δήμητρα κάλεσαν το ΕΚΑΒ, χωρίς να τηρηθεί στη συνέχεια το πρωτόκολλο που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και στοιχεία.

«Όταν διαπιστώθηκε ο θάνατος έπρεπε να κληθεί η αστυνομία, η αστυνομία να καλέσει τον ιατροδικαστή και να γίνουν τα πάντα εντός του σπιτιού και στη συνέχεια να μεταφερθεί η σορός. Χάσαμε το σημαντικότερο στοιχείο που είναι η ώρα θανάτου και η αυτοψία», δήλωσε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

«Μετά τον θάνατο της Ίριδας ήταν όλοι υποψιασμένοι και ο εισαγγελέας ο κ. Μπισμπίκης και ο ιατροδικαστής ωστόσο δυστυχώς φτιάσαμε μέχρι ενός σημείου», ανέφερε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Γιώργος Αναστασόπουλος.

«Όχι» στην εκταφή

Καθοριστική σημασία θα έχει το πόρισμα των δύο έμπειρων ιατροδικαστών, καθώς θα φανεί εάν ο θάνατος των παιδιών οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια . Οι δυο ιατροδικαστές εξετάζουν τα πάντα από την αρχή, ωστόσο δεν θα χρειαστεί να να γίνει εκταφή των δυο κοριτσιών.

«Όταν μια σορός έρχεται στο τραπέζι του ιατροδικαστή μιλάει και λέει τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Δεν θα γίνουν εκταφές της Μαλένας και της Ίριδας – Στα τέλη Μαΐου το πόρισμα"

Ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Σουηδίας

Ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε για λίγο τον σουηδικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε το Σάββατο το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της σκανδιναβικής χώρας, της οποίας οι αρχές εξετάζουν μια ενδεχόμενη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ρωσικό ελικοφόρο αεροσκάφος AN-30 παραβίασε τον σουηδικό εναέριο χώρο το βράδυ της Παρασκευής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το σουηδικό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι οι ομάδες του παρακολούθησαν όλο το περιστατικό και το φωτογράφισαν.

AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Σουηδίας"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναφορές για νέο «σφυροκόπημα» στο Azovstal – «Βομβαρδίσαμε 17 στόχους» λένε οι Ρώσοι

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικά αεροπλάνα συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης, εστιάζοντας στη χαλυβουργία Azovstal όπου έχουν καταφύγει στρατεύματα και πολίτες.

Σε ανάρτηση στο Facebook, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο τεσσάρων οικισμών στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από τη μεριά τους ανακοίνωσαν ότι έπληξαν σήμερα 17 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με πυραύλους υψηλής ακρίβειας και ότι κατέστρεψαν ένα διοικητήριο και μια αποθήκη που χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση ρουκετών και πυροβολικού.

Σε ανάρτηση, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι στα αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 Ουκρανοί στρατιώτες και καταστράφηκαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα.

Στην ανάρτηση δεν έγινε καμία αναφορά σε επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού, για την οποία ο τοπικός κυβερνήτης είπε ότι πραγματοποιήθηκε με ρωσικό πύραυλο, θέτοντας τον διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης εκτός λειτουργίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναφορές για νέο «σφυροκόπημα» στο Azovstal – «Βομβαρδίσαμε 17 στόχους» λένε οι Ρώσοι"

Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού – Καταστράφηκε ο διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης

Το αεροδρόμιο της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, επλήγη σήμερα από ρωσικό πύραυλο που κατέστρεψε τον διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης, χωρίς να προκαλέσει θύματα, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Μαρτσένκο.

«Σήμερα, ο εχθρός έπληξε από την Κριμαία με ένα παράκτιο αμυντικό πυραυλικό σύστημα Bastion. Ο διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης του αεροδρομίου της Οδησσού καταστράφηκε. Δόξα τω Θεώ, δεν υπάρχουν θύματα», δήλωσε ο κυβερνήτης σε βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram.

Προς την Οδησσό στρέφεται ο Πούτιν

Φόβοι ότι η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει τον στόχο να κάνει την Ουκρανία «περίκλειστη» χώρα, να την αποκλείσει δηλαδή ολοκληρωτικά από τη Μαύρη Θάλασσα, αρχίζουν να εκφράζουν, μετά τις νέες επιθέσεις στο Μικολάιφ, βορειοδυτικά της Χερσώνας και στην Οδησσό.

Η εντύπωση ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επικεντρωθεί αποκλειστικά πλέον στο ανατολικό μέτωπο για τον έλεγχο του Ντονμπάς διαψεύδονται στην πράξη, καθώς μετά την κατάληψη της Μαριούπολης παρατηρούνται μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων προς την περιοχή της Ζαπορίζια, στο κέντρο της Ουκρανίας.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι υπήρξαν το βράδυ της Πέμπτης και βομβαρδισμοί μέχρι και στο Κίεβο – σημειώθηκαν μετά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Ρωσία λέει ότι έπληξε 17 ουκρανικές εγκαταστάσεις

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν σήμερα 17 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με πυραύλους υψηλής ακρίβειας και ότι κατέστρεψαν ένα διοικητήριο και μια αποθήκη που χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση ρουκετών και πυροβολικού.

Σε διαδικτυακή ανάρτηση, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι στα αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 Ουκρανοί στρατιώτες και καταστράφηκαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα.

Στην ανάρτηση δεν έγινε καμία αναφορά σε επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού, για την οποία ο τοπικός κυβερνήτης είπε ότι πραγματοποιήθηκε με ρωσικό πύραυλο, θέτοντας τον διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης εκτός λειτουργίας.

Ο στρατός αναφέρει ότι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν τη Μαριούπολη

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικά αεροπλάνα συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης, εστιάζοντας στη χαλυβουργία Azovstal όπου έχουν καταφύγει στρατεύματα και πολίτες.

Σε ανάρτηση στο Facebook, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο τεσσάρων οικισμών στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε σήμερα μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία, με επτά στρατιώτες και επτά αμάχους να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Μεταξύ των στρατιωτών ήταν μια γυναίκα που είναι έγκυος πέντε μηνών, πρόσθεσε.

Η Βερεσούκ δεν είπε πόσοι Ρώσοι παραδόθηκαν στη Μόσχα κατά την ανταλλαγή αυτή.

Οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει αιχμαλώτους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που άρχισε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, και την Πέμπτη η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία παρέδωσε 33 Ουκρανούς στρατιώτες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού – Καταστράφηκε ο διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης"

Στη Θεσσαλονίκη 130 Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνωρίσεως M1117 από τις ΗΠΑ

Η παραλαβή 130 τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117 πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), τα Μ1117 παραχωρούνται στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA).

Τα M1117 χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης περιοχής, επαυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς, λόγω της ευελιξίας τους και της ενισχυμένης θωράκισής τους.

Τα M1117 που παρελήφθησαν στα τέλη Απριλίου προστίθενται στα 44 που είχαν παραληφθεί το Δεκέμβριο του 2021.

Η παραλαβή των Μ1117 θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως έχει προγραμματιστεί, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΓΕΣ.

Με αφορμή την έλευση 130 τεθωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα, τα οποία παρέχονται δωρεάν από τις ΗΠΑ, ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σημειώνει, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό το Twitter, ότι «η αμυντική σύμπραξη ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ».

Συγκεκριμένα, ο κ. Πάιατ αναφέρει τα εξής στη σχετική ανάρτηση: «Με περηφάνια βλέπουμε ακόμη 130 τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας M1117 να παραδίδονται στην Ελλάδα, φθάνοντας στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το τέλος του 2022, οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ελλάδα συνολικά 1.200 ASV, όλα χωρίς κόστος, μέσω του προγράμματος EDA. Η αμυντική σύμπραξη ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ».

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Στη Θεσσαλονίκη 130 Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνωρίσεως M1117 από τις ΗΠΑ"

Γλυφάδα: Προσπάθησαν να γράψουν συνθήματα στα γραφεία της ΝΔ και συνελήφθησαν

Επ΄αυτοφώρω συνελήφθησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στη Γλυφάδα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, δύο άτομα ηλικίας 38 και 43 ετών, κατηγορούμενοι πως πήγαν να γράψουν συνθήματα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Γλυφάδα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι δύο κατηγορούμενοι αφού πλησίασαν τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, «τσέκαραν» το χώρο για την ύπαρξη καμερών ασφαλείας. Αμέσως μετά, ο 38χρονος με ένα σπρέϊ, προσπάθησε να γράψει συνθήματα στον τοίχο των γραφείων, ενώ ο 43χρονος παρέμενε απέναντι.

Τις κινήσεις τους αντιλήφθηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, οι οποίοι επενέβησαν άμεσα και τους ακινητοποίησαν. Σε έλεγχο που τους διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή και των δύο φιάλη ψεκασμού – σπρέϊ. Παράλληλα, μέσα στο αυτοκίνητο του 43χρονου, που ήταν σταθμευμένο σε κοντινή απόσταση, βρέθηκαν 4 επιπλέον φιάλες ψεκασμού – σπρέϊ, 2 δοχεία που περιείχαν χρώμα, πινέλο βαψίματος και πλήθος φεϊγβολάν (τρικάκια).

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ανάρτησή του στα social media, σημειώνει για τη σύλληψη των δύο ατόμων:”. Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία που συνέλαβε τα δύο άτομα, που επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Γλυφάδα. Ασφάλεια παντού, ασφάλεια για όλους”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γλυφάδα: Προσπάθησαν να γράψουν συνθήματα στα γραφεία της ΝΔ και συνελήφθησαν"

Ενοχλημένη η Τουρκία με τις δηλώσεις Πάιατ

Αιχμές κατά του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ άφησε η τουρκική πρεσβεία, μετά τις δηλώσεις του περί ελληνοτουρκικού πολέμου που αποφεύχθηκε το 2020.

Συγκεκριμένα, η τουρκική πρεσβεία, η οποία εκφράζει ενόχληση, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τον Πάιατ, υποστηρίζει ότι ένα από τα μεγαλύτερα «αμαρτήματα» για έναν διπλωμάτη είναι να ξεχνά τις θέσεις της πατρίδας του και να υιοθετεί αυτές της χώρας που τον φιλοξενεί.

«Ένα από τα ατυχή αμαρτήματα στην πρακτική της διπλωματίας λέγεται ‘going native’ (‘γίνομαι ντόπιος’). Συμβαίνει όταν ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου και υιοθετείς αυτές των οικοδεσποτών σου», αναφέρεται στο tweet.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοχλημένη η Τουρκία με τις δηλώσεις Πάιατ"

Φορολογικές δηλώσεις: 30 ερωτήσεις – απαντήσεις από την ΑΑΔΕ – Χωρίς επιπλέον φόρο το 75% των εκκαθαριστικών

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ανεβάζει ταχύτητα, με πάνω από 7 στους 10 να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ήδη εκδόθηκαν 421.351 εκκαθαριστικά. Σύμφωνα με αυτά, για το σχεδόν 75% των φορολογουμένων δεν προκύπτει απολύτως καμία επιπλέον επιβάρυνση, ενώ το 25% θα πληρώσει επιπλέον φόρο.

Ειδικότερα:

1. Για 108.196 εκκαθαριστικά, το 25,68% του συνόλου, προκύπτει επιπλέον φόρος 54,7 εκατ. που αντιστοιχεί ε μέσο φόρο 505 ευρώ.

2. Για 63.394 εκκαθαριστικά, το 15,05%, θα υπάρχει συνολική επιστροφή 17,7 εκατ. που αντιστοιχεί σε μέσα επίπεδα σε 279 ευρώ, ενώ

3. Τα 249.761 εκκαθαριστικά, το 59,28%, είναι μηδενικά.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο:

Εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου 2022 με έκπτωση 3% είτε

• Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Η προθεσμία υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2022.

Τριάντα ερωτήσεις – απαντήσεις από την ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ με έναν αναλυτικό οδηγό δίνει απαντήσεις για τους κρίσιμους κωδικούς του νέου εντύπου Ε1 που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις αλλά και τις περιπέτειες με την Εφορία.

Συγκεκριμένα:

1. Είναι υποχρεωτική η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας μου για την υποβολή της δήλωσης;

Τα στοιχεία του φορολογούμενου απαιτείται να είναι επικαιροποιημένα, καθόσον χρησιμοποιούνται και ως στοιχεία επικοινωνίας από τη Φορολογική Διοίκηση. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας για την επιβεβαίωση στοιχείων, υποχρεωτικά θα πρέπει ο υπόχρεος και η σύζυγος να έχουν ήδη επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο myAADE/Μητρώο & Επικοινωνία, μετά την 11/09/2021. Εάν δεν τα έχετε επικαιροποιήσει, μέσω συνδέσμου θα οδηγείστε στο myAADE για τη συμπλήρωση των στοιχείων επικοινωνίας. Επισημαίνεται η ανάγκη να συμπληρώνετε ορθά την ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) σας, καθώς αυτή χρησιμοποιείται για την κοινοποίηση πράξεων. Η κοινοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη διεύθυνση θεωρείται ότι έχει συντελεστεί νόμιμα με αποτέλεσμα να επιφέρει όλες τις συνέπειες που προβλέπονται από τον νόμο για τον φορολογούμενο.

2. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ κατά την επιβεβαίωση των στοιχείων;

Ναι. Σε περίπτωση που δεν σας έχει χορηγηθεί ΑΜΚΑ, θα επιλέξετε έναν από τους λόγους της μη απόκτησης.

3. Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι εξαρτώμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του Α.Φ.Μ.;

Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό Α.Φ.Μ. προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωσή σας.

4. Δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που είναι προ-συμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω;

Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης υποβάλλει εκ νέου αρχείο βεβαιώσεων θα προ-συμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.

5. Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. Εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 κι εφεξής, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2022.

6. Οι κωδικοί με τα ποσά των δαπανών 049-050 προσυμπληρώνονται;

Οι συγκεκριμένοι κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ, αλλά το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό αναγράφεται από τους φορολογούμενους. Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η ΑΑΔΕ αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν τα ποσά αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Δαπάνες οι οποίες έχουν μεν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, αλλά δεν περιλαμβάνονται στην αναρτώμενη πληροφόρηση, συμπεριλαμβάνονται εφόσον πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις και αποδεικνύονται από τον φορολογούμενο με κάθε πρόσφορο μέσο. Στον εσωτερικό πίνακα των κωδικών 049-050, εμφανίζονται επιπλέον οι καταβολές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2021 καθώς και οι καταβολές σε δόσεις δανείων, εφόσον υπάρχουν. Στα αντίστοιχα πεδία, πρέπει να συμπληρωθούν οι καταβολές σε δόσεις δανείων, η πληρωμή ενοικίων καθώς και η καταβολή ποσού διατροφής εφόσον υπάρχουν και έχουν πραγματοποιηθεί με τα οριζόμενα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής εντός του 2021.

7. Ποιες εισφορές σε ασφαλιστικούς φορείς συμπληρώνω;

Εφόσον είστε μισθωτός ή συνταξιούχος, στους κωδικούς αυτούς συμπληρώνονται ποσά που αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από τους ίδιους τους μισθωτούς ή συνταξιούχους σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης εξαιτίας εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, όπως χρόνου στρατιωτικής θητείας, και οι οποίες μειώνουν το εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις. Συμπληρώνονται ομοίως οι εισφορές ΝΑΤ, όπως και τα ποσά που καταβάλλονται από τους ίδιους τους μισθωτούς υπέρ ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ), κατά το μέρος που αφορούν τη μισθωτή τους εργασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν συμπληρώνονται τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατούνται και αποδίδονται από τον εργοδότη-ασφαλιστικό φορέα για μισθωτούς- συνταξιούχους και που αναγράφονται στις αντίστοιχες βεβαιώσεις αποδοχών.

8. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2021, πώς το δηλώνω;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο στον πίνακα 5.1 και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά «Μεταφορά στη Δήλωση».

9. Πώς θα συμπληρώσω στον πίνακα 5.1 την ιδιοκατοίκηση;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, θα ανοίξει ο υποπίνακας στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής εμφάνισης είτε της περσινής εικόνας δήλωσης ακινήτων, είτε της εικόνας του Ε9. Δηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια – 1η δευτερεύουσα – 2η δευτερεύουσα – λοιπές – αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Για την περίπτωση βοηθητικών χώρων που δεν βρίσκονται στην ίδια οικοδομή με την κύρια ή τις δευτερεύουσες κατοικίες, η επιφάνεια και η διεύθυνση τους συμπληρώνονται στα αντίστοιχα πεδία της κύριας ή των δευτερευουσών κατοικιών. Επιπρόσθετα για την δήλωση χρήσης αυτοτελών βοηθητικών χώρων χωρίς στοιχεία κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, η επιφάνεια συμπληρώνεται στο πεδίο των βοηθητικών χώρων και στην χρήση επιλέγεται αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι. Στην περίπτωση που δεν εμφανίζονται τα ακίνητα που θέλετε να δηλώσετε θα επιλέξετε εισαγωγή νέου ακινήτου και θα καταχωρήσετε όλα τα στοιχεία του ακινήτου.

10. Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;

Εφόσον δεν συμφωνείτε με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά εμφανίζονται, θα πρέπει να τα διαγράψετε και να τα εισάγετε ως νέα ακίνητα με τα σωστά στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά στη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα.

11. Ποιος είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος;

Θα τον αναζητήσετε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά.

12. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ταχυδρομικού κωδικού για τις κατοικίες του Πίνακα 5.1;

Η συμπλήρωση του ταχυδρομικού κώδικα (Τ.Κ.) είναι υποχρεωτική για τα ακίνητα τα οποία δηλώνονται στον Πίνακα αυτό.

13. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν έχω ενοίκιο κύριας κατοικίας;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». ΠΡΟΣΟΧΗ: θα πρέπει να κλικάρετε στον κωδικό 203 την ένδειξη «Μισθωμένη».Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.11.

14. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του Αριθμού Δήλωσης Μίσθωσης για κατοικία που ενοικιάζω (κύρια κατοικία, δευτερεύουσα, για τέκνα που σπουδάζουν);

Ναι. Στον ΠΙΝΑΚΑ 6, στις νέες στήλες των πινάκων των περιπτώσεων 11, 12 και 13 με τίτλο «Αριθμός Δήλωσης Μίσθωσης», συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.

15. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Συμπληρώστε στον υποπίνακα του κωδικού 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.

16. Πώς θα συμπληρώσω στη δήλωσή μου ότι φιλοξενώ φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση;

Στον κωδικό (007-008) ανοίγει υποπίνακας στον οποίο συμπληρώνετε τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που φιλοξενείται, τα τ.μ. της οικίας σας και τους μήνες που τον φιλοξενήσατε.

17. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν διαμένω με τον/την σύζυγό μου έχοντας επιλέξει την υποβολή χωριστής δήλωσης και το ακίνητο που ιδιοκατοικούμε ανήκει στον/στην σύζυγό μου;

Στον υποπίνακα του κωδικού 801 θα επιλέξει τη συνοίκηση με σύζυγο και στο πεδίο Α.Φ.Μ. θα συμπληρώσει τον Α.Φ.Μ. του συζύγου που ανήκει το ακίνητο. Ο/Η σύζυγος στον οποίο ανήκει το ακίνητο δεν θα δηλώσει στον κωδικό 007 ότι φιλοξενεί τον/την σύζυγο.

18. Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και

στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;

Θα πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την έγγαμη σχέση. Μετά την ενημέρωση θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση αφού πληκτρολογήσετε τον Α.Φ.Μ. της συζύγου και τα υπόλοιπα στοιχεία της που απαιτούνται.

19. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;

Θα πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια, θα διαγράψετε τον Α.Φ.Μ. της συζύγου και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της. Τέλος, επιλέγετε «Επιβεβαίωση».

20. Είναι υποχρεωτική η κοινή υποβολή δήλωσης για τα μέρη συμφώνου συμβίωσης;

Τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης (ΜΣΣ) δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος εφόσον έχουν ενημερώσει το Τμήμα – Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.. Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

21. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;

Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια, θα διαγράψετε τον Α.Φ.Μ. της συζύγου και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της. Τέλος, επιλέγετε «Επιβεβαίωση».

22. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τον σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;

Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια, θα διαγράψετε τον Α.Φ.Μ. σας από το πεδίο της «ΣΥΖΥΓΟΥ» και θα τον πληκτρολογήσετε στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ». Τέλος, επιλέγετε «Επιβεβαίωση».

23. Είμαι σε κατάσταση πτώχευσης. Θα υποβάλω κοινή δήλωση με τον/τη σύζυγό μου;

Στην περίπτωση αυτή δεν υποβάλλεται κοινή δήλωση. Η δήλωση που αφορά στην πτωχευτική περιουσία υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. από τον σύνδικο πτώχευσης. Η δήλωση για τα λοιπά εισοδήματα υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον φορολογούμενο.

24. Θέλω να υποβάλω δήλωση και ο/η σύζυγος έχει αποβιώσει πριν την υποβολή της δήλωσης. Τι να κάνω;

Δηλώνεται ο θάνατος στο Τμήμα – Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις. Ο/η εν ζωή σύζυγος υποβάλει τη δήλωση ηλεκτρονικά, ενώ για τον/την αποβιώσαντα/σα σύζυγο η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Για την ηλεκτρονική δήλωση του/της εν ζωή συζύγου στη διαδικασία επιβεβαίωσης ισχύει ό,τι έχει αναφερθεί στις περιπτώσεις του χωρισμού.

25. Είμαι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής και εμφανίζεται λανθασμένα η φορολογική μου κατοικία. Πώς θα την διορθώσω;

Μπορείτε να επιλέξετε την ορθή χώρα φορολογικής κατοικίας σας από τη λίστα που εμφανίζεται. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενημερώσετε και το τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης.

26. Ασκώ επιχειρηματική δραστηριότητα και στη χρήση 2021 έχω εισόδημα και από μισθωτή εργασία. Μπορώ να φορολογηθώ σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. στ’ παρ. 2 άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε.;

Θα υποβάλλετε ηλεκτρονικά την αρχική σας δήλωση δηλώνοντας τα εισοδήματά σας ως έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και στη συνέχεια θα υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και κατόπιν ελέγχου όλων των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος θα καθοριστεί ο τρόπος φορολόγησης του εισοδήματός σας.

27. Έχω βεβαίωση/απόφαση από τον ασφαλιστικό φορέα με την οποία συνταξιοδοτήθηκα λόγω αναπηρίας 80% και άνω. Δικαιούμαι την έκπτωση των 200 ευρώ;

Όχι, γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία (περ. α’ παρ. 1 άρθρου 17 ΚΦΕ).

28. Το ακίνητο μου δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης. Τι θα συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;

Η συμπλήρωση του αριθμού παροχής για όλα τα ακίνητα είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής θα συμπληρώσετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.

29. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ταχυδρομικού κωδικού για τις κατοικίες του Πίνακα 5.1;

Η συμπλήρωση του ταχυδρομικού κώδικα (Τ.Κ.) είναι υποχρεωτική για τα ακίνητα τα οποία δηλώνονται στον Πίνακα αυτό.

30. Έχω εξαρτώμενο μέλος το οποίο δηλώνω στον πίνακα 8 της δήλωσης, ενώ υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από το μέλος. Θα πρέπει να συμπληρώσω τα στοιχεία του εξαρτώμενου μέλους στον υποπίνακα του κωδικού 007-008 για τη φιλοξενία;

Εφόσον το εξαρτώμενο μέλος συνοικεί μαζί σας και δηλώνεται στον πίνακα 8 δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του κωδικού 007-008.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικές δηλώσεις: 30 ερωτήσεις – απαντήσεις από την ΑΑΔΕ – Χωρίς επιπλέον φόρο το 75% των εκκαθαριστικών"

Μητσοτάκης: Τα νέα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια θα ισχύσουν από τον Ιούνιο, ό,τι κι αν γίνει στην Σύνοδο Κορυφής

«Πρώτο και κύριο μέλημα της κυβέρνησης από την αρχή της θητείας μας είναι να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία της χώρας με έμφαση στο "πρασίνισμα" του ενεργειακού μας μείγματος με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που διαθέτουμε σε αφθονία στη χώρα μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και επισημαίνει: «Ταυτόχρονα, όμως, ανταποκρινόμαστε και προσαρμοζόμαστε στη συγκυρία και δίνουμε μάχη από την έναρξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις της στα τιμολόγια ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εξαντλούμε όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια και μετατρέπουμε σε εκπτώσεις ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα υπερέσοδα που προκύπτουν στις αγορές των ΑΠΕ και τις δημοπρασίες ρύπων. Έως σήμερα έχουν δοθεί οριζόντιες αλλά και στοχευμένες -στους πιο ευάλωτους- ενισχύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ».

Αναφορικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από την ΕΕ, ο πρωθυπουργός τονίζει στη Real News ότι είναι σημαντικές και έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα, ωστόσο «Πρέπει, να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς, τις χώρες της ΕΕ, από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως και άμεσα το ρωσικό φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές».

Και προσθέτει: «Είναι ξεκάθαρο στην Ευρώπη ότι θα πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όμως, είναι επίσης προφανές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Γι' αυτό, ως χώρα, έχουμε καταρτίσει και βραχυπρόθεσμο σχέδιο ενεργειακής επάρκειας, αλλά και μακροπρόθεσμο σχέδιο ενεργειακής αυτάρκειας, με βάση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Γνωρίζω καλά ωστόσο και συμμερίζομαι απολύτως ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι το κόστος της ενέργειας. Ένα πρόβλημα που θα διαρκέσει. Είναι κάτι που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και γι' αυτό έχω προσωπικά αγωνιστεί να υπάρχει μια πανευρωπαϊκή απάντηση. Έχουμε ζητήσει από την πρόεδρο της Επιτροπής να συνομιλήσει με όλους τους σημαντικούς "παίκτες" της αγοράς και να προτείνει λύσεις, παρεμβάσεις, μέσα στις οποίες είναι και η επιλογή ενός πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου».

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ακόμη πως «η κυβέρνηση έχει στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων. Έχω πει ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαντλώντας στα όρια τους τα δημοσιονομικά περιθώρια. Θα ανακοινώσω τη δέσμη των προτάσεων μέσα στον Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας. Αυτό κάνουμε από την αρχή της κρίσης κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Τα νέα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια θα ισχύσουν από τον Ιούνιο, ό,τι κι αν γίνει στην Σύνοδο Κορυφής"

Κορωνοϊός: 35 θάνατοι, 6.497 νέα κρούσματα, 239 διασωληνωμένοι

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΕΟΔΥ τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 6.497. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.323.922 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 221 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 122.434(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 2.263 στην Αττική (2.728 χθες).
  • 675 στη Θεσσαλονίκη (749 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής:

  • 296 από την Ανατολική Αττική (333 χθες).
  • 358 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (431 χθες).
  • 131 από τη Δυτική Αττική (129 χθες).
  • 255 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (346 χθες).
  • 597 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (729 χθες).
  • 254 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (342 χθες).
  • 300 από τον Πειραιά (313 χθες).
  • 72 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (105 χθες).

Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 135 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 7 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 92 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 56 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 89 στην ΠΕ Άρτας.
  • 161 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 65 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 13 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 36 στην ΠΕ Δράμας.
  • 70 στην ΠΕ Έβρου.
  • 174 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 9 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 21 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 97 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 78 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 151 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 5 την ΠΕ Θάσου.
  • 28 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 31  στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 8 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 109 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 53 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 40 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 58 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 22 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου
  • 95 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 15 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 25 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 60 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 96 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 10 στην ΠΕ Κω.
  • 41 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 198 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 94 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 49 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 13 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 14 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 119 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 161 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 18 στην ΠΕ Μήλου.
  • 4 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 23 στην ΠΕ Νάξου.
  • 22 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 17 στην ΠΕ Πάρου.
  • 54 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 92 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 40 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 34 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 14 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 86 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 6 στην ΠΕ Σάμου.
  • 131 στην ΠΕ Σερρών.
  • 9 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 20 στην ΠΕ Σύρου.
  • 12στην ΠΕ Τήνου.
  • 93 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 117 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 38 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 17 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 56 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 106 στην ΠΕ Χανίων.
  • 48 στην ΠΕ Χίου.
  • 116 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (152 χθες).

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 35 θάνατοι, 6.497 νέα κρούσματα, 239 διασωληνωμένοι"

Πυροσβεστική: Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος: Στη «μάχη» με περίπολα και ο στρατός - «Τσουχτερά» πρόστιμα αν δεν τηρούνται μέτρα ασφαλείας

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς ξεκινάει αύριο, επισήμως, η αντιπυρική περίοδος σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πυροσβεστική απευθύνει ισχυρές συστάσεις, προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά καθώς και να ενημερώνονται αλλά και να συμβουλεύονται τις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες. Όσον αφορά την πρόληψη, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, αυξημένες θα είναι φέτος οι περιπολίες ενώ μαζί με τις δασικές υπηρεσίες και τους πυροσβέστες θα συμμετάσχει και ο στρατός. Ακόμη ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία όλων των φορέων της Πολιτικής Προστασίας, στη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των ίδιων των πολιτών ώστε να ενισχυθεί ο μηχανισμός αντιμετώπισης των καταστροφών.

«Για να αντιμετωπιστεί κάθε δύσκολη κατάσταση που θα προκύψει, χρειάζεται οργάνωση, απαιτείται σχεδιασμός. Η συντεταγμένη συνεργασία με όλους τους φορείς Πολιτικής Προστασίας και φυσικά η συμβολή της επιστημονικής κοινότητας ενδυναμώνει τον μηχανισμό αντιμετώπισης των καταστροφών. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι απαραίτητοι. Και κυρίως οι πολίτες, που είναι δίπλα μας, ενημερώνονται, ενδιαφέρονται και αναγνωρίζουν τη συμβολή μας αλλά και πάμπολλες φορές συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στο έργο μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές, μαζί θα μειώσουμε τις επιπτώσεις, με πρώτο μέλημα τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση από την Πυροσβεστική καθώς θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι - περιπολίες ώστε να αποφευχθεί η έναρξη αλλά και η εξάπλωση των πυρκαγιών. Επιπλέον κατά τη διάρκεια των περιπολιών θα ελέγχεται αν τηρούνται τα υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν θα τηρούνται όσα προβλέπονται, θα επιβάλλονται υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι με τροπολογία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δίνεται πλέον η δυνατότητα να απαγορεύεται η πρόσβαση και η κυκλοφορία σε περιοχές Natura, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση οπουδήποτε στη χώρα σε περίπτωση υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά ( κατηγορία 3), ενώ μέχρι πρότινος η δυνατότητα αυτή παρεχόταν μόνο για τις κατηγορίες 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού). Η απόφαση αυτή, όπως προβλέπει η τροπολογία, θα εκδίδεται από τον οικείο περιφερειάρχη και στους παραβάτες θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Συστάσεις από την Πυροσβεστική προς τους πολίτες

Ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, απευθύνει η Πυροσβεστική καλώντας τους ταυτόχρονα να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τονίζοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων.

Συγκεκριμένα η Πυροσβεστική συστήνει στους πολίτες:

- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά

- Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου

- Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος στο Facebook και στο Twitter

- Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

- Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

• την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε

• το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

• την ένταση του ανέμου στην περιοχή και το είδος της βλάστησης που καίγεται

- Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών

- Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται την 31η Οκτωβρίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροσβεστική: Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος: Στη «μάχη» με περίπολα και ο στρατός - «Τσουχτερά» πρόστιμα αν δεν τηρούνται μέτρα ασφαλείας"

Ουκρανία: Πτώματα 3 ανδρών με δεμένα τα χέρια βρέθηκαν θαμμένα κοντά στην Μπούτσα

Τα πτώματα τριών ανδρών που βασανίστηκαν και πυροβολήθηκαν, βρέθηκαν σε έναν τάφο κοντά στην Μπούτσα σήμερα Σάββατο, με τα χέρια και τα μάτια των θυμάτων δεμένα, ανακοίνωσε η αστυνομία του Κιέβου.

«Τα θύματα βασανίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα (…) Στο τέλος, το καθένα από αυτά πυροβολήθηκε στον κρόταφο», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου, ο Αντρί Νεμπίτοφ σε ανακοίνωσή του.

«Τα θύματα βρέθηκαν με δεμένα τα χέρια τους, με ρούχα γύρω από τα πρόσωπά τους, ώστε να μην βλέπουν τίποτα και ορισμένα με τα στόματά τους φιμωμένα», πρόσθεσε.

Τα πτώματα αυτών των τριών ανδρών βρέθηκαν στο Μιρότσκι, ένα χωριό κοντά στην Μπούτσα, την πόλη κοντά στο Κίεβο που έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων του πολέμου στην Ουκρανία και στην οποία έχουν ανακαλυφθεί πολλά πτώματα αμάχων.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι κατακτητές προσπάθησαν να κρύψουν τα ίχνη της βίας τους και έτσι πέταξαν τα πτώματα σε ένα λάκκο και τα έθαψαν», είπε ο Νεμπίτοφ.

Το Κίεβο κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν σφαγές μετά την ανακάλυψη δεκάδων πτωμάτων που φορούσαν πολιτικά ρούχα σε τοποθεσίες γύρω από το Κίεβο κατά την σύντομη κατοχή αυτών από τον ρωσικό στρατό.

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος δέκα Ρώσων στρατιωτών που θεωρούνται ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Μπούτσα. Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε μέσω του Twitter ότι στο στόχαστρο της έρευνας μπαίνουν δέκα στρατιώτες της 64ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, που ανήκει στην 35η στρατιά, «για βάναυση συμπεριφορά απέναντι στους αμάχους και άλλες παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Πτώματα 3 ανδρών με δεμένα τα χέρια βρέθηκαν θαμμένα κοντά στην Μπούτσα"

Ηπατίτιδα - Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Εάν χρειαστεί παιδί μεταμόσχευση ήπατος θα πάει στην Ιταλία

Εάν ο μη γένοιτο χρειαστεί ένα παιδί να κάνει μεταμόσχευση ήπατος (που όλοι το απευχόμαστε) θα πάει στην Ιταλία, δήλωσε στο Πρακτορείο FM ο πρόεδρος του ΕΟΜ καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, αναφερόμενος στο θέμα που έχει ξεσπάσει με την οξεία ηπατίτιδα.

Όπως διευκρίνισε, στην Ελλάδα υπάρχει ήδη μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων μία διακρατική συμφωνία με τον αντίστοιχο Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων της Ιταλίας. «Τα παιδιά από την Ελλάδα που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις πηγαίνουν εκεί. Κατά κύριο λόγο διοχετεύονται στο νοσοκομείο της Ρώμης Bambino Gesu, ή στο Ismet Hospital που είναι μεγάλο παράρτημα Αμερικανικού Πανεπιστημίου και βρίσκεται στο Παλέρμο». Στην Ελλάδα, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΜ, έχουν γίνει πολύ λίγες μεταμοσχεύσεις ήπατος παιδιών, στη δεκαετία του 2000 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις

«Ποτέ δεν είχαμε ένα καλό πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος παιδιών. Η μεταμόσχευση ήπατος είναι μία πολύπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς, πάρα πολλές ιατρικές ειδικότητες, θέλει πολύ μεγάλη οργάνωση και σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να στηθεί ένα πρόγραμμα σε επείγουσα βάση και να λειτουργήσει με επιτυχία. Αυτό τον καιρό γίνεται προσπάθεια γενικά συνολικής αναδιοργάνωσης των μεταμοσχεύσεων των συμπαγών οργάνων στη χώρα μας. Υπάρχει ένα πολύ καλό Εθνικό Σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, το οποίο έχει παρουσιαστεί από το περσινό καλοκαίρι στον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Υγείας, στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπάρχει κοινή αποδοχή και ήδη δουλεύονται με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες υλοποίησης. Χρειάζονται νέοι νόμοι και κάποιες διαδικασίες, οπότε δεν είμαστε έτοιμοι σε αυτή τη φάση να προλάβουμε το επείγον του πράγματος, αν χρειαστεί», είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

Οι μεταμοσχεύσεις ήπατος γίνονται και από πτωματικούς και από ζώντες δότες (συνήθως από γονείς αυτών των παιδιών) όπως είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηπατίτιδα - Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Εάν χρειαστεί παιδί μεταμόσχευση ήπατος θα πάει στην Ιταλία"

Ηλεκτρικό Ρεύμα -Ινστιτούτο Καταναλωτών: Οι αυξήσεις οφείλονται στο χρηματιστήριο, όχι στο Ουκρανικό

Η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, δεν οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά στο ότι ένα κοινωνικό αγαθό όπως το ρεύμα μετατράπηκε σε χρηματιστηριακή αξία, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας, καταρρίπτοντας έτσι ένα από τα κυβερνητικά επιχειρήματα που αποδίδουν τις αυξήσεις στην ενέργεια στα διεθνή γεγονότα. «Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας πέρνα μέσω του χρηματιστηρίου, ενώ στο σύνολο των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ηλεκτρική ενέργεια που περνά μέσω των χρηματιστηρίων τους αντιστοιχεί σε κλάσμα της παραγωγής που φτάνει το ανώτατο στο 30% περίπου», τονίζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών, με την ανακοίνωσή του να έχει ως εξής:

Δείτε την ανακοίνωση με τα 15 σημεία που καταγράφει το Ινστιτούτο για να περιγράψει την κατάσταση:
1. Όπως είναι γνωστό, οι τιμές των λογαριασμών ρεύματος έχουν εκτοξευθεί με αποτέλεσμα οι καταναλωτές τόσο για τις κατοικίες όσο και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να στενάζουν.
2. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας στηρίζει και συμμετέχει την συλλογική αγωγή της γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας- ΓΟΚΕ-ΙΝΚΑ κατά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη σε βάρος των Καταναλωτών.
3. Το βασικό πρόβλημα όμως, είναι το γεγονός ότι η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, δεν οφείλεται -όπως διαδίδουν τα διάφορα παπαγαλάκια- στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά στο ότι ένα κοινωνικό αγαθό όπως το ρεύμα μετατράπηκε σε χρηματιστηριακή αξία.
4. Αυτό έγινε μέσω της δημιουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας με τον Ν. 4512/2018 για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Μέτοχοι του χρηματιστηρίου ενέργειας (Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε.) είναι:
ΛΑΓΗΕ (22%)
ΑΔΜΗΕ (20%)
ΔΕΣΦΑ (7%)
Χρηματιστήριο Αθηνών (21%)
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) (20%)
Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) (10%).
5. Από το χρηματιστήριο αυτό πέρνα το 100% της παραγόμενης και πωλούμενης ενέργειας  ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα μας και η τιμή του διαμορφώνεται όχι από το μείγμα της παραγωγής του, όπως και θα ήταν το λογικό, αλλά από το ακριβότερο τμήμα του μίγματος, δηλαδή του φυσικού αερίου.
6. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας πέρνα μέσω του χρηματιστηρίου, ενώ στο σύνολο των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ηλεκτρική ενέργεια που περνά μέσω των χρηματιστηρίων τους αντιστοιχεί σε κλάσμα της παραγωγής που φτάνει το ανώτατο στο 30% περίπου.
7. Με απλά λόγια, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της Νέας Δημοκρατίας, ενίσχυσαν την κερδοσκοπία η οποία αποτελεί δομικό στοιχείο των μηχανισμών παραγωγής και διανομής της ενέργειας στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, που αποτελεί πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές της ενέργειας να ανεβαίνουν.
8. Σήμερα, στη χώρα μας είναι εγκατεστημένες μονάδες φυσικού αερίου ισχύος περίπου 5.000 MW, που το 2020 κάλυψαν το 36% της ζήτησης. Υπό αδειοδότηση βρίσκονται νέες μονάδες ισχύος 6.345 MW. Θα τις υλοποιήσουν οι ίδιοι όμιλοι που «επιχειρούν» και στον τομέα των ΑΠΕ. Όλες αυτές οι μονάδες φυσικού αερίου υπερβαίνουν σε ισχύ ακόμα και την αιχμή της ζήτησης στη χώρα μας!
9. Εφόσον εξακολουθήσει να εφαρμόζεται η παραπάνω πολιτική της μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας, ενός πολύτιμου κοινωνικού αγαθού, σε εμπόρευμα και μάλιστα σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα, η κατάσταση για τους καταναλωτές θα εξακολουθεί να επιδεινώνεται και θα βρεθούμε στο σημείο να εξαπλώνεται η φτώχεια – ενεργειακή και μη-  με ραγδαίους ρυθμούς.
10. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπροστά στην κατάσταση που δημιουργείται  και στην όξυνση των κοινωνικών αντιδράσεων, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ρουμανία υπέβαλαν πρόσφατα κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, έτσι ώστε η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το μέσο κόστος του ενεργειακού μείγματος και όχι το οριακό κόστος. Εννέα χώρες, μεταξύ τους η Γερμανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, απέρριψαν την πρόταση, με στόχο να διαφυλάξουν τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών, καθώς και την φιλοσοφία της εμπορευματοποίησης των πάντων που, άλλωστε, κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
11. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας, τιμώντας το καταστατικό του και τις κατευθύνσεις που πρέπει να έχει το καταναλωτικό κίνημα, έθεσε υπόψη της Ομοσπονδίας μας τους παραπάνω προβληματισμούς του και ζήτησε να γίνει θέση της Ομοσπονδίας των καταναλωτικών οργανώσεων Ελλάδας η κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, άλλως ο περιορισμός της δραστηριότητας του σε κλάσμα που δεν θα υπερβαίνει το 10%.
12. Πιστεύουμε ότι είναι η μόνη ορθή θέση για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας.
13. Θεωρούμε ότι στην κρίσιμη κατάσταση που έχουμε εισέλθει, θα πρέπει να πάρουν θέση όλα τα πολιτικά κόμματα και η τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών, καθώς και οι μαζικοί φορείς.
14. Για το λόγο αυτό αποστείλαμε εκτενή επιστολή προς την κυβέρνηση,τα κόμματα της Βουλής, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους δήμους της Πελοποννήσου, τους μαζικούς φορείς των νομών της Πελοποννήσου και ζητήσαμε την άμεση κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, είτε την δραστική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας που διακινείται μέσω αυτού και πιο συγκεκριμένα σε ποσοστό που να μην υπερβαίνει το 10% της όλης παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η τιμή του ρεύματος θα πρέπει να διαμορφώνεται από το μίγμα της παραγωγής του και όχι από το ακριβότερο τμήμα του μίγματος.
15. Κάπου ορισμένοι θα πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να ενωθούν μαζί μας για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των Καταναλωτών με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια.
Κόρινθος 28/4/2022
                           Με εξουσιοδότηση ΔΣ
                  Ο γραμματέας

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεκτρικό Ρεύμα -Ινστιτούτο Καταναλωτών: Οι αυξήσεις οφείλονται στο χρηματιστήριο, όχι στο Ουκρανικό "

Καταπατημένα ακίνητα δημοσίου: Ποιοι θα μπορούν να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους

Το νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο εξαγοράς των καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου παρουσίασε εχθές στο υπουργικό συμβούλιο το οικονομικό επιτελείο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δρομολογεί μια νέα ρύθμιση που θα δίνει, υπό όρους και προϋποθέσεις, τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταπατήσει δημόσια ακίνητα να τα εξαγοράσουν για να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους κυριότητας. Οι κάτοχοί τους θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το ποσό που απαιτείται για τη νομιμοποίησή τους σε δόσεις.

Το τίμημα θα διαφοροποιείται και θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Θα είναι δηλαδή χαμηλό για πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Το τίμημα ανάλογα με το ύψος του θα εξοφλείται σε δόσεις.

Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή στις αρχές του καλοκαιριού, παρουσιάστηκε εχθές από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: 

α) Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου, επιχειρείται η επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καταπατημένων δημόσιων ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της διαδικασίας εξαγοράς των ακινήτων αυτών από πρόσωπα που τα κατέχουν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του σχεδίου νόμου. Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνται σκοποί δημοσίου συμφέροντος, όπως η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η αποκατάσταση προσώπων που διατηρούν στα ακίνητα αυτά την κατοικία τους ή τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Παράλληλα, προωθούνται η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η τουριστική, βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Ειδικότερα το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποτελεί μια εναλλακτική λύση διαχείρισης-αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου με πολλαπλά οφέλη, η οποία αποβλέπει στην επίτευξη των παρακάτω στόχων:

-Την αποδέσμευση της Πολιτείας από καταπατημένα ακίνητα, τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση κρατικών αναγκών ή δεν εμπίπτουν σε προστατευόμενες από ειδική νομοθεσία κατηγορίες ακινήτων.

-Την απαλλαγή των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστικών Αρχών από εκκρεμείς γραφειοκρατικές διαδικασίες και δίκες, με αντίστοιχη μείωση του σχετικού διοικητικού βάρους.

-Την εισροή σημαντικών εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό, τόσο άμεσα από την καταβολή του τιμήματος εξαγοράς, όσο και έμμεσα από την καταβολή φόρου μεταβίβασης, φόρου ακίνητης περιουσίας και την περαιτέρω αξιοποίηση των υπό εξαγορά ακινήτων.

-Την επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος, που πηγάζει από το μετέωρο νομικό καθεστώς των μακροχρόνιων κατόχων και τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούνται κάθε φορά που η Πολιτεία σπεύδει να προστατεύσει την περιουσία της. Η κοινωνική διάσταση του σχήματος παραχώρησης αναδεικνύεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η μη νόμιμη κατοχή δημοσίων κτημάτων οφείλεται όχι σε καταπάτηση, αλλά σε έλλειψη επαρκούς και έγκαιρης αντιμετώπισης και διαχείρισης κοινωνικών προβλημάτων από την ίδια την Πολιτεία, με αποτέλεσμα η δυνατότητα εξαγοράς να εμφανίζεται ως επιβεβλημένο μέτρο εκσυγχρονισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης.

-Τη θέσπιση μίας ταχείας και αυτοματοποιημένης διαδικασίας εξαγοράς, με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια, αλλά και με δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην αποξενωθεί οριστικά το Δημόσιο από ακίνητα τα οποία είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση κρατικών αναγκών ή που παρουσιάζουν περιβαλλοντικό ή αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του τελικού τιμήματος εξαγοράς.

-Η εκκαθάριση του περιουσιολογίου του Δημοσίου και η δημιουργία ασφάλειας δικαίου για τους κατόχους των επίδικων ακινήτων και τους τρίτους με αυτούς συναλλασσόμενους.

-Ο περιορισμός στο μέλλον του φαινομένου της κατοχής δημοσίων και ανταλλάξιμων κτημάτων.

Νομοσχέδιο για το Συνεγγυητικό 

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε και το νομοσχέδιο για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. 

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, με το νομοσχέδιο για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών μεταρρυθμίζονται η λειτουργία, η δομή, η οργάνωση και η διοίκηση του «Συνεγγυητικού». Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συστάθηκε, μελέτησε τα αντίστοιχα συστήματα των άλλων κρατών- μελών της Ε.Ε., και παράλληλα προσπάθησε να εναρμονίσει κατά το δυνατόν τις διατάξεις που διέπουν το «Συνεγγυητικό» με τις αντίστοιχες διατάξεις που διέπουν το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) στο Σκέλος Κάλυψης Επενδυτικών Υπηρεσιών στο οποίο συμμετέχουν με τον ν. 4370/2016 τα πιστωτικά ιδρύματα κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Συνεγγυητικού, ώστε να συμβάλλει στη δημιουργία ενός σταθερότερου και αποτελεσματικότερου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε αυτήν.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταπατημένα ακίνητα δημοσίου: Ποιοι θα μπορούν να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους "

Ρωσία: Μία επίθεση με πυρηνικά θα κατέστρεφε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο σε δευτερόλεπτα

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από τη Ρωσία, καθώς, βλέποντας την υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία, εξαπολύει πλήθος απειλών, τις περισσότερες φορές όχι από τα πιο επίσημα χείλη. 

Συγκεκριμένα, οι οικοδεσπότες της εκπομπής 60 Minutes του Channel One επέλεξαν να δείξουν βίντεο σύμφωνα με το οποίο το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο θα μπορούσαν να πληγούν μέσα σε 200 δευτερόλεπτα από τα πυρηνικά της Ρωσίας. 

Στην εκπομπή ήταν καλεσμένος και ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Rodina, Αλεξέι Ζουραβλίοφ ο οποίος με αφέλεια ανέφερε: «ένας πύραυλος Sarmat και τα βρετανικά νησιά δε θα υπάρχουν πια».

Ο ίδιος επέμεινε πως μιλούσε σοβαρά με τον οικοδεσπότη να τους απαντά πως και το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει πυρηνικά όπλα και σε περίπτωση ενός τέτοιου πλήγματος «κανείς δε θα επιβιώσει σε αυτό τον πόλεμο».

Ο παρουσιαστής σημείωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης πυρηνικά όπλα. Κανείς δε θα επιβιώσει σε αυτό τον πόλεμο όταν προτείνετε ένα χτύπημα με Sarmat. Καταλαβαίνετε ότι κανείς δε θα επιβιώσει; Κανείς στον πλανήτη».

Ωστόσο, δεν έμειναν εκεί και έδειξαν χάρτη που παρουσίαζε πυραύλους να έχουν εκτοξευθεί από το Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα μεταξύ Πολωνίας, Λιθουανίας και Βαλτικής Θάλασσας. Σύμφωνα με την προσομοίωση, οι πύραυλοι θα μπορούσαν να φτάσουν στο Βερολίνο σε 106 δευτερόλεπτα, στο Παρίσι σε 200 δευτερόλεπτα και στο Λονδίνο σε 202 δευτερόλεπτα.

Η παρουσιάστρια σημείωσε: «Οι Sarmats δεν βρίσκονται ακόμη στο Καλίνινγκραντ. Από το Καλίνινγκραντ στο Βερολίνο είναι 106 δευτερόλεπτα, από το Καλίνινγκραντ στο Παρίσι είναι 200 δευτερόλεπτα. Σας ενδιαφέρει το Λονδίνο, 202 δευτερόλεπτα για το Λονδίνο».

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του ακροδεξιού Ζουραβλίοφ στο τέλος προκαλούν τα γέλια του παρουσιαστή…

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Μία επίθεση με πυρηνικά θα κατέστρεφε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο σε δευτερόλεπτα"

Ουκρανία: Κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για κλοπή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σιτηρών

Οι ρωσικές δυνάμεις προέβησαν στην κλοπή “αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων τόνων” σιτηρών στις περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας.

Μιλώντας στην κρατική ουκρανική τηλεόραση, ο Τάρας Βισότσκι εξέφρασε την ανησυχία του, αναφέροντας ότι οι 1,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είχαν αποθηκευτεί σε κατεχόμενες περιοχές, μπορεί να έχουν κλαπεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Απειλή για επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία την Πέμπτη, για την κλοπή σιτηρών στις περιοχές που έχει καταλάβει, μία ενέργεια που κατά την άποψη του Κιέβου, κλιμακώνει την απειλή κατά της παγκόσμιας διατροφικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες καλύπτουν το 35% των παγκόσμιων αναγκών σε σιτηρά, το 52% σε ηλιέλαιο αλλά και το 40% σε λιπάσματα, απαραίτητα για την αγροτική παραγωγή.

Τουλάχιστον 50 χώρες του κόσμου εξαρτώνται σε ποσοστό άνω του 30% από τις δυο αυτές χώρες για την επάρκεια τους σε σιτηρά. Αμεσότερο ζήτημα διατροφικής ασφάλειας αντιμετωπίζουν οι χώρες τη βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής (Ερυθραία, Κονγκό, Ρουάντα, Καζακστάν) γιατί εκεί δεν μπορεί να φθάσει επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η εξάρτησή της από τις ρωσο-ουκρανικές εισαγωγές τροφίμων αγγίζει το 27%, ενώ στην Κύπρο στο 28%.

Η διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας συστήνει στις χώρες να αναζητήσουν άμεσα εναλλακτικούς παρόχους τροφίμων και να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή τους.

Προς στιγμήν φαίνεται ότι το πρόβλημα επάρκειας τροφίμων μπορεί να αντιμετωπιστεί, όμως με αρκετά υψηλότερες τιμές. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2022-2023 αναμένεται αύξηση από 8%, στο καλό σενάριο γρήγορου τερματισμού και μέχρι 22% επό των ήδη αυξημένων τιμών. Αν πάντως συνεχιστεί αυτή η πολεμική σύρραξη αναμένεται αύξηση του πληθυσμού που υποσιτίζεται απο 8-13 εκατομμύρια κυρίως σε Ασία, υποσαχάρια Αφρική, Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για κλοπή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σιτηρών"

Καιρός – meteo: Θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Άστατος θα είναι ο καιρός για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, καθώς κατά το τριήμερο από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, η μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και οι σχετικά αυξημένες κατά τόπους συγκεντρώσεις σκόνης.

Πιο αναλυτικά, για το υπόλοιπο της σημερινής μέρας αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και στη Μακεδονία, με τα φαινόμενα να είναι πιο ισχυρά στα ορεινά και ημιορεινά των παραπάνω περιοχών.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι μεταβαλλόμενων διευθύνσεων και δεν θα ξεπερνούν τα 4 και τοπικά τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 24-26 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τους 20-22 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι σχετικά αυξημένες ιδίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Την Κυριακή τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα και πιο ασθενή και θα εντοπίζονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής χώρας, της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ οι άνεμοι θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση.

Τη Δευτέρα βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, αναμένονται στα δυτικά τμήματα της χώρας, στην Πελοπόννησο, στην Στερεά και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα οι συγκεντρώσεις σκόνης στη χώρα, με εξαίρεση τα βόρεια, θα είναι σχετικά αυξημένες και κατά τόπους θα εκδηλωθούν λασποβροχές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – meteo: Θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες το τριήμερο της Πρωτομαγιάς"

Υπουργείο Υγείας: Από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ η διάθεση αντιικών χαπιών για Κυριακή και Δευτέρα

Για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με Covid-19 στις θεραπείες αντιικών χαπιών τις ημέρες των αργιών - εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο από το γιατρό τους, μερίμνησε το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την αργία της Πρωτομαγίας. Έτσι, η προμήθεια των αντιικών θα γίνεται από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. για τις ημέρες Κυριακή 01/05/2022 και Δευτέρα 02/05/2022.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση της αντιικής αγωγής Covid-19 από την αρμόδια Επιτροπή και στη συνέχεια η συνταγογράφηση της αγωγής από τον θεράποντα ιατρό.

Η αντιική αγωγή Covid-19 μπορεί να παραλαμβάνεται από συγγενή ή φίλο/φίλη του ασθενούς, κατά τις ώρες παραλαβής που έχουν οριστεί, με μόνη την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας του/της παραλαμβάνοντος/ουσας, το ΑΜΚΑ του ασθενούς και τον αριθμό της συνταγής.

Για την είσοδο στα φαρμακεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. δεν είναι απαραίτητο Rapid test, είναι απαραίτητη φυσικά η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Ακολουθεί σχετικός πίνακας με τα σημεία παραλαβής των αντιικών θεραπειών ανά την Επικράτεια καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας των φαρμακείων

Πειραιάς - Αιγαίο

Κρήτη

Αττική

Πελοπόννησος, Ιόνιο, Ήπειρος και Δυτική Ελλάδα

Μακεδονία και Θράκη

Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Υγείας: Από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ η διάθεση αντιικών χαπιών για Κυριακή και Δευτέρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news