facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Ουρές και ταλαιπωρία στον σταθμό Κακαβιάς

Μεγάλη παραμένει όλο το Σαββατοκύριακο η κίνηση στον Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς αλλά και του Μαυροματίου.

Χιλιάδες ομογενείς Βορειο-ηπειρώτες αλλά και Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους και τα οχήματα μέχρι αργά τη νύχτα της Κυριακής σχημάτιζαν ουρές χιλιομέτρων.

 Μεγάλη και η ταλαιπωρία για το προσωπικό του μεθοριακού σταθμού αλλά και για τους ταξιδιώτες, καθώς για τη διέλευση των συνόρων απαιτούνταν έως και 5ωρη αναμονή. Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια του τριημέρου πέρασαν τα Ελληνοαλβανικά σύνορα περί τα 10 χιλ. άτομα.


Επίσης, μεγάλη ήταν στο διάστημα αυτό και η έλευση τουριστών από την Αλβανία προς το Ελληνικό.
Οι ίδιες εικόνες συνωστισμού θα εμφανιστούν και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οπότε θα αρχίσει η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουρές και ταλαιπωρία στον σταθμό Κακαβιάς"

Πυροσβεστική: Συνολικά 52 φωτιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Συνολικά 52 φωτιές εκδηλώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Σχετική ενημέρωση έδωσε στη δημοσιότητα η πυροσβεστική υπηρεσία.

Από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου (12.08.2023) έως τις 6 το απόγευμα της Κυριακής (13.08.2023) σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν 52 φωτιές σε δάση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πυροσβεστική υπηρεσία.

Οι περισσότερες από αυτές τις δασικές πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

«Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», σημειώνει η πυροσβεστική.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: Συνολικά 52 φωτιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα"

Ένωση Δικαστών: Ευθεία παρέμβαση και προσβολή των θεσμών οι δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει τα ακόλουθα:  «Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας. 

Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, πήρε θέση για τα αιματηρά επεισόδια που προκάλεσαν οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τονίζοντας ότι είναι πολίτες που έχουν δικαιώματα.

Παραδέχτηκε πάντως ότι ήρθαν στην Ελλάδα «για να κάνουν επεισόδια».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένωση Δικαστών: Ευθεία παρέμβαση και προσβολή των θεσμών οι δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας"

Καιρός αύριο: Βροχές ακόμα και στην Αττική – Ισχυρά μελτέμια στο Αιγαίο

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο Δευτέρα, 14 Αυγούστου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα δυνατά μελτέμια θα συνεχιστούν. Η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα ανατολικά ηπειρωτικά, κυρίως στην κεντρική Στερεά, στη νότια Πελοπόννησο, τις Σποράδες, την Εύβοια καθώς και στην Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στην Εύβοια μεμονωμένες καταιγίδες. Από τις βραδινές ώρες στην Θεσσαλία θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο βορειοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων τις απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην κεντρική Στερεά, στη νότια Πελοπόννησο και τις Σποράδες με τοπικές βροχές και από τις βραδινές ώρες στη Θεσσαλία σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις κυρίως στη βόρεια Κρήτη, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στις βόρειες Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικούς όμβρους και τις πρωινές ώρες πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές ακόμα και στην Αττική – Ισχυρά μελτέμια στο Αιγαίο"

Ν. Φιλαδέλφεια: Προφυλακιστέοι και οι 105, τα πρώτα 41 φυλακιστήρια

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα οι 105 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ένας νοσηλεύεται ακόμα φρουρούμενος, για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Επίσης έγινε γνωστό ότι εκδόθηκαν τα πρώτα φυλακιστήρια. Συγκεκριμένα συνολικά 41 φυλακιστήρια εξεδώθησαν που αφορούν την προσωρινή κράτηση των συλληφθέντων σε 16 φυλακές της χώρας.

Ειδικότερα, στις φυλακές του Αυλώνα θα οδηγηθούν 8 και στον Κορυδαλλό άλλοι 6 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Στις υπόλοιπες φυλακές θα μεταφερθούν τα υπόλοιπα άτομα.

Συνολικά 33 κατηγορούμενοι έδωσαν από το πρωί σήμερα εξηγήσεις για όσα τους καταλογίζονται, ενώ απολογία έδωσε ήδη από το Νοσοκομείο ένας ακόμη κατηγορούμενος που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό με πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Την απολογία του τραυματία έλαβε ο 14ος τακτικός ανακριτής ο οποίος μετέβη στο Νοσοκομείο.

Με την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας θα έχουν απολογηθεί όλοι οι κατηγορούμενοι, στη συντριπτική πλειονότητα τους υπήκοοι Κροατίας, για τα αιματηρά επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα την θανάσιμη επίθεση με μαχαίρι σε βάρος του Μιχάλη Κατσουρή.

Η διαδικασία των απολογιών ξεκίνησε την Παρασκευή, όπου ενώπιον των Ανακριτών οδηγήθηκαν 30 από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι μετά το πέρας της διαδικασίας κρίθηκαν όλοι τους προσωρινά κρατούμενοι.

Χθες στους Ανακριτές απολογήθηκαν 40 από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι κρίθηκαν και αυτοί προσωρινά κρατούμενοι.

Συνολικά οι 105 κατηγορούμενοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για κακουργήματα που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών αλλά και για πλημμελήματα όπως αυτά της παράνομης κατοχής όπλων, της βιαιοπραγίας με βάση τον αθλητικό νόμο, της φθοράς κά.

Να σημειωθεί ότι στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε περιλαμβάνεται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή για το οποίο σε αυτή τη φάση δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία σε κάποιον από τους κατηγορούμενους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για τα βίαια επεισόδια αφορά τα αδικήματα της:

*εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)

*ανθρωποκτονίας από πρόθεση (κακούργημα)

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Φιλαδέλφεια: Προφυλακιστέοι και οι 105, τα πρώτα 41 φυλακιστήρια"

Μαρσέιγ – Παναθηναϊκός: Η γαλλική κυβέρνηση έβαλε stop στους Έλληνες οπαδούς σε όλη τη Μασσαλία

Τα θλιβερά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια έχουν φέρει “δρακόντεια” μέτρα ασφαλείας και για τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τη Μαρσέιγ και η γαλλική κυβέρνηση έλαβε νέες αποφάσεις ενόψει της ρεβάνς των προκριματικών του Champions League.

Παρότι το πρώτο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Μαρσέιγ στη Λεωφόρο πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα, αλλά με την απουσία οπαδών των φιλοξενούμενων, οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν να διατηρήσουν ακόμη πιο σκληρή στάση ενόψει του αγώνα στη Μασσαλία.

Όπως έγινε γνωστό, η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε την παρουσία Ελλήνων οπαδών, σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης. «Η ατομική ή συλλογική μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, ​​οποιουδήποτε προσώπου που ισχυρίζεται ότι είναι ή συμπεριφέρεται ως οπαδός του Παναθηναϊκού, απαγορεύεται μεταξύ των γαλλικών οδικών δικτύων, σιδηροδρομικών, λιμανιών και σημείων συνόρων αεροδρομίου, αφενός, και της κοινότητας της Μασσαλίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρσέιγ – Παναθηναϊκός: Η γαλλική κυβέρνηση έβαλε stop στους Έλληνες οπαδούς σε όλη τη Μασσαλία"

Η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στον Κροάτη πρόεδρο για τους χούλιγκανς: «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της»

«Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της». Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο που έκαναν κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με τις δηλώσεις του Κροάτη προέδρου, ο οποίος χθες Σάββατο με δηλώσεις του υποστήριξε ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση κρατήσει και τους 100, θα είναι κάποιου είδους βεντέτα ή συλλογική ευθύνη».

Ήδη, 71 χούλιγκαν έχουν προφυλακιστεί, ενώ η τρίτη και τελευταία ομάδα 33 χούλιγκαν απολογείται από το πρωί στους τρεις ανακριτές για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Θυμίζουμε πως σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε μεν ότι δεν μπορεί να στηρίξει τους συλληφθέντες Κροάτες οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, γιατί «πήγαν για να κάνουν επεισόδια», απέφυγε ωστόσο να τους αποδώσει τον χαρακτηρισμό «χούλιγκαν» και είπε ότι είναι πολίτες, που έχουν δικαιώματα, ενώ «οι συνθήκες της δολοφονίας δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν έχουν γίνει γνωστές».

«Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να τους κρατήσει για πέντε ημέρες. Αυτή η προθεσμία λήγει τώρα και αν παραταθεί η κράτηση για όλους τους συλληφθέντες που είναι 100 άνθρωποι δεν θα έχει λογική.

Ανεξάρτητα από το γιατί πήγαν στην Αθήνα, που πήγαν για να προκαλέσουν επεισόδια κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το υποστηρίξω, η συμπεριφορά της αστυνομίας είναι περίεργη. Δεν παύουν να είναι πολίτες και να έχουν δικαιώματα»είπε ο Κροάτης πολιτικός και συνέχισε:

«Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Έλληνας οπαδός δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, δεν έχουν γίνει γνωστές. Αν οι ελληνικές αρχές κρατήσουν και τους 100 ως προφυλακιστέους, αυτό θα είναι ένας είδος βεντέτας, μια προσπάθεια απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ γρήγορα, και αυτό σημαίνει ότι μέσα στις πέντε ημέρες που τους δίνει ο νόμος, οι υπεύθυνοι, αν υπάρχουν, θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στον Κροάτη πρόεδρο για τους χούλιγκανς: «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της»"

Φωτιά σε χωριό της Εύβοιας δίπλα σε σπίτια – «Είδαμε τον εμπρηστή και τη σβήσαμε» λένε μάρτυρες

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στο χωριό Μαντράκι της Εύβοιας.

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική υπηρεσία μετά από καταγγελία για εμπρησμό μέσα στη νύχτα στο χωριό Μαντράκι Αχλαδερής. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Ελεωνόρα Καρακάξη:
«Ένας με αυτοκίνητο Hyundai ασημί με σβηστά φώτα, έβαλε φωτιά μέσα στα σπίτια στο Μαντράκι. Ευτυχώς την σβήσαμε αμέσως και συγχρόνως ειδοποιήσαμε την Πυροσβεστική». 

Το συμβάν έγινε το βράδυ του Σαββάτου 12 Αυγούστου.

evima

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε χωριό της Εύβοιας δίπλα σε σπίτια – «Είδαμε τον εμπρηστή και τη σβήσαμε» λένε μάρτυρες"

Έβρος: Συνελήφθη γυναίκα στα σύνορα με ανήλικο που φερόταν αγνοούμενο

Στη σύλληψη αλλοδαπής που διαπιστώθηκε ότι διώκεται με Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων της Interpol Ηνωμένου Βασιλείου για τα αδικήματα «Έγκλημα κατά της οικογένειας/απαγωγή και εγκλήματα κατά παιδιών», προχώρησαν στο συνοριακό σημείο διέλευσης Κήπων Έβρου, αστυνομικοί του τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της αστυνομίας, η δράστιδα μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων με ιδιωτικό χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε και το ανήλικο τέκνο της, με στόχο να πραγματοποιήσουν έξοδο από τη χώρα μας. Κατά τον έλεγχο όμως, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος της έχει εκδοθεί η προαναφερόμενη Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων, ενώ επιπλέον υφίσταται για το ανήλικο τέκνο της καταχώρηση από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου στη βάση δεδομένων της Interpol, με ένδειξη «αγνοούμενο άτομο».

H συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Θράκης, ενώ το ανήλικο τέκνο της μεταφέρθηκε κατόπιν σχετικής παραγγελίας της αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Συνελήφθη γυναίκα στα σύνορα με ανήλικο που φερόταν αγνοούμενο"

Χαλκιδική: Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» τα Νέα Πλάγια – Τέσσερις τραυματίες, ο ένας στο νοσοκομείο

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα ξαφνικής καταιγίδας στην περιοχή Νέα Πλάγια στη Χαλκιδική, καθώς μέσα σε ελάχιστα λεπτά ένας ανεμοστρόβιλος προκάλεσε φθορές σε υποδομές, ενώ τραυματίστηκαν και τέσσερα άτομα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ξαφνικό μπουρίνι σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Εξαιτίας του δυνατού αέρα -κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες- τραυματίστηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα, εκ των οποίων το ένα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο καθώς σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, πιθανόν υπέστη κάταγμα.

Τα υπόλοιπα τρία υπέστησαν ελαφριές κακώσεις και τους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες, στο σημείο έσπευσαν δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς οι κλήσεις ήταν με διαφορά λίγων δευτερολέπτων, ενώ από το ξαφνικό μπουρίνι προκλήθηκαν και φθορές σε υποδομές beach bar.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαλκιδική: Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» τα Νέα Πλάγια – Τέσσερις τραυματίες, ο ένας στο νοσοκομείο"

Η μπίζνα με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες: Πώς γίνονται οι δημοπρασίες και πόσα δίνουν για να στήνουν στις παραλίες

Δεν υπάρχει δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία στις μέρες μας, που να μην φιλοξενεί πλέον ομπρέλες και ξαπλώστρες, τις οποίες εκμεταλλεύονται ιδιώτες έναντι αμοιβής, αφήνοντας συνήθως μονάχα μια μικρή έκταση ελεύθερη για τους υπόλοιπους λουόμενος να απλώσουν την πετσέτα τους, προκειμένου να απολαύσουν κι αυτοί τον ήλιο και τη θάλασσα.

Ποιος τους παρέχει όμως αυτό το δικαίωμα; Ποια ή ποιες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς βγάζουν προς ενοικίαση τις πλαζ; Με ποια διαδικασία οι επονομαζόμενοι «ομπρελάδες» διεκδικούν μια συγκεκριμένη έκταση ώστε να στήσουν τον εξοπλισμό τους, για πόσο διάστημα και με τί αντίτιμο;

Το Newsbeast αναζήτησε απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που υπάρχουν στα χείλη των περισσοτέρων, μετά μάλιστα και την έντονη δραστηριοποίηση τις τελευταίες εβδομάδες του «κινήματος της πετσέτας» που διεκδικεί ελεύθερες παραλίες για όλους και τήρηση της νομιμότητας όσον αφορά την τοποθέτηση ομπρελών με ξαπλώστρες στα περίπου 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής που διαθέτει η Ελλάδα.

Σε ποιον ανήκει η παραλία και ο αιγιαλός;
 

Καταρχάς θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως τόσο η παραλία όσο και ο αιγιαλός (σ.σ. η παράκτια χερσαία ζώνη που εκτείνεται μέχρι εκεί που σκάει το κύμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα) είναι κοινόχρηστοι χώροι και αποτελούν δημόσια κτήση. Προορίζονται προκειμένου να εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς, ωστόσο σύμφωνα με τον νόμο 2971/2001, είναι δυνατή η παραχώρηση χρήσης τους, και πάλι όμως, χωρίς όμως να αναιρείται παράλληλα και η έννοια της κοινής χρήσης. Ο αιγιαλός και η παραλία ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στο ελληνικό Δημόσιο, τελώντας υπό τη διαχείριση της ΕΤΑΔ (Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.) που από το 2011 έχει απορροφήσει και την ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Α.Ε.).

Κάθε χρόνο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκδίδει απόφαση βάσει της οποίας παραχωρείται το δικαίωμα απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους, που με τη σειρά τους μπορούν να το παραχωρούν σε ιδιώτες ή δημοτικές επιχειρήσεις (συνήθως για διάρκεια τριών ετών). Η κείμενη νομοθεσία αναφέρει πως η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών και την λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου. Η παραχώρηση εκμετάλλευσης χώρου μπροστά από μια τουριστική επιχείρηση (όπως για παράδειγμα μπροστά από ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα) μπορεί να γίνει απευθείας. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η παραχώρηση γίνεται μέσω δημοπρασίας από τον οικείο δήμο.

Με άλλα λόγια, ο δήμος είναι αυτός που εκμισθώνει τμήματα της παραλίας, που δεν θα πρέπει όμως να υπερβαίνουν τα 500 τ.μ., με πρόβλεψη ελεύθερης ζώνης στην ακτογραμμή, πλάτους 5 μέτρων. Δεν μπορεί δηλαδή ο «ομπρελάς» να τοποθετήσει ξαπλώστρες δίπλα στο κύμα ή π.χ. στα 3 μέτρα από τη θάλασσα,  όπως κάνουν πολλοί. Θα πρέπει τα πρώτα πέντε μέτρα από εκεί που σκάει το καλοκαιρινό κύμα, να είναι ελεύθερα ώστε να περπατάει όποιος θέλει. 

Ηλεκτρονικές δημοπρασίες αλλά και ξύλο μεταξύ διεκδικητών

Στις μέρες μας, διεξάγονται τουλάχιστον 500 ηλεκτρονικές δημοπρασίες κάθε χρόνο (συνήθως την Άνοιξη) για την εκμετάλλευση των ακτών από ιδιώτες. Για πρώτη φορά είχαμε τέτοιου είδους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς τον Ιούνιο του 2017 για μερικές δεκάδες ακτές. Τον Μάιο του 2018 οι δημοπρασίες ξεπέρασαν τις 200, ενώ τη διετία 2021 – 2022 πραγματοποιήθηκαν 1.000 ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί. Σε άλλες περιπτώσεις η διαδικασία παραχώρησης των προς παραλιών προς εκμετάλλευση γίνεται μέσω μιας πιο κλειστής διαδικασίας με σφραγισμένους φακέλους προσφορών, ενώ στους ανοικτούς πλειστηριασμούς ουκ ολίγες φορές έχουν καταγραφεί φαινόμενα χειροδικίας μεταξύ των ιδιωτών διεκδικητών της πλαζ.

Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι τα επεισόδια που προκλήθηκαν τέλη Ιουνίου στο δημαρχείο της Ρόδου, λίγο πριν ξεκινήσει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της κεντρικής παραλίας του νησιού των Ιπποτών. Έξω από το γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους με μπουνιές, κλωτσιές, ύβρεις, λιποθυμίες και απειλές. Όλα ξεκίνησαν όταν μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες από την Αθήνα αποφάσισαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, διεκδικώντας την εκμετάλλευση της παραλίας από το Καζίνο έως το Ενυδρείο, ενώ ήθελαν να πάρουν και άλλες δημοφιλείς πλαζ, όπως της Τσαμπίκας. Έτσι όμως έθεταν εκτός συναγωνισμού την κοινοπραξία μικροεπαγγελματιών «ομπρελάδων» που εκμεταλλεύονταν επί χρόνια τις συγκεκριμένες περιοχές. Εν τέλει οι θέσεις κατακυρώθηκαν στην κοινοπραξία των μικροεπαγγελματιών, ωστόσο οι εταιρείες από την Αθήνα υποστηρίζουν ότι οι πλειστηριασμοί είναι άκυροι γιατί οι εκπρόσωποί τους δεν κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα και να συμμετάσχουν στη διαδικασία. 

Οι τιμές εκκίνησης για την παραχώρηση μιας πλαζ
 

Όσον αφορά το κόστος για την εκμετάλλευση των παραλιών, στη Ρόδο για παράδειγμα που αναφερθήκαμε, η τιμή εκκίνησης για την περιοχή της Καλλιθέας ήταν 23.000 ευρώ για τρία χρόνια και έφθασε στην τελική τιμή των 102.000 ευρώ. Στη δε διάσημη παραλία της Λίνδου, έφθασε τις 200.000 ευρώ. Και δεν αναφερόμαστε βέβαια σε όλη την παραλία αλλά για την εκμετάλλευση μιας έκτασης περίπου 500 μέτρων. Για να βγουν τα χρήματα αυτά, οι επιχειρηματίες ζητούν ακολούθως δεκάδες ευρώ από τον κάθε λουόμενο που θέλει να απλώσει το κορμί του στην ξαπλώστρα. Στη νότια πλευρά της Ρόδου οι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώσουν για ένα σετ από δύο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα στην πρώτη σειρά της παραλίας, δίπλα στη θάλασσα, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των… 150 ευρώ! Στις πιο πίσω σειρές οι τιμές πέφτουν στα 50 ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα δημοφιλή νησιά. 

Στην Κρήτη, και ειδικότερα στην παραλία Παντάνασσα του δήμου Μαλεβιζίου του Ηρακλείου παραχωρήθηκε στις 22 Ιουνίου έκταση 450 τ.μ. για τρία χρόνια με τιμή εκκίνησης τα 15.000 ευρώ. Στις Γούρνες και την πρώην Αμερικανική Βάση του νησιού βγήκαν επίσης στο «σφυρί» 300 τ.μ. προς 9.900 ευρώ (τιμή εκκίνησης πάντα) και στις Γούβες 480 τ.μ. προς 18.720 ευρώ.

Για ίδιας έκτασης παραλίες στο Ρέθυμνο η τιμή εκκίνησης φέτος ήταν διπλάσια σε σχέση με αυτή του Ηρακλείου. Έτσι, στην κεντρική παραλία της γραφικής πόλης της Μεγαλονήσου, τα 300 τ.μ. είχαν τιμή εκκίνησης τα 37.830 ευρώ και άλλα 400 τ.μ. τιμή εκκίνησης τα 50.440 ευρώ.

Μακράν πιο ακριβές είναι οι τιμές για την εκμετάλλευση των παραλιών της Κέρκυρας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στον οικισμό Χλωμό, στα νότια του νησιού των Φαιάκων, ένα τμήμα παραλίας έκτασης 520 τ.μ. είχε τιμή εκκίνησης τα 165.000 ευρώ για χρήση τριών ετών, ενώ στον Άγιο Ματθαίο, επίσης νότια της Κέρκυρας, η τιμή εκκίνησης για μια ανάλογη έκταση ήταν επίσης τα 90.000 ευρώ για τριετή διάρκεια.

Όταν η πλαζ «σπάει» σε πολλά κομμάτια
 

Μια παραλία, εάν είναι μεγάλη σε έκταση, μπορεί να «σπάσει» σε πολλά κομμάτια παραχώρησης. Έτσι, βρήκαμε για παράδειγμα ότι στον δήμο Σύρου – Ερμούπολης τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε πλειοδοτική διαδικασία για την παραλία Γαλησσά (100 τ.μ. στο βόρειο τμήμα με ομπρελοξαπλώστρες και 15 τ.μ. για τοποθέτηση καντίνας) με ετήσιο μίσθωμα 5.000 ευρώ, «πλέον του αναλογούντος χαρτοσήμου». Στο κεντρικό τμήμα της ίδιας παραλίας, παραχωρούνταν 350 τ.μ. για τοποθέτηση ομπρελών με ξαπλώστρες και 50 τ.μ. για τοποθέτηση εξοπλισμού θαλάσσιων δραστηριοτήτων με ετήσιο μίσθωμα 10.000 ευρώ, «πλέον του αναλογούντος χαρτοσήμου». Παράλληλα, στο νότιο-κεντρικό τμήμα και πάλι της παραλίας Γαλησσά παραχωρούνταν 400 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες προς 10.000 ευρώ για έναν χρόνο, ενώ στο νότιο τμήμα της ίδιας παραλίας παραχωρούνταν άλλα 400 τ.μ. με ετήσιο μίσθωμα 12.000 ευρώ.   

Την ίδια ώρα η εκμετάλλευση 500 τ.μ. της παραλίας Ξυλοκέριζα στις Σπέτσες ξεκινούσε από τις 45.000 ευρώ, τα 285 τ.μ. της παραλία Λιμνιώνιζας στην Ύδρα από 36.000 ευρώ και τα επίσης 285 τ.μ. στην παραλία του πάλαι ποτέ ρωσικού ναυστάθμου στον Πόρο, προς 31.500 ευρώ. Στην παραλία Βρωμολίμνη της Σκιάθου τα 400 τ.μ. είχαν τιμή εκκίνησης τα 61.200 ευρώ, ενώ τα περίπου 500 τ.μ. στον Στάφυλο της Σκοπέλου, προς 42.600 ευρώ – πάντα αναφερόμαστε σε συμβόλαια τριετούς διάρκειας.

Μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών, το ελληνικό Δημόσιο παρακρατεί πλέον από τους επιχειρηματίες περίπου το 50% των εσόδων, ενώ τα προηγούμενα έτη παρακρατούσε περίπου το 30%. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε πλειστηριασμό έχουν βγει 34 παραλίες στη Ρόδο, 18 στα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 στις Σποράδες, 5 στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, 32 στην Κρήτη, 8 στην Κεφαλονιά και την Κέρκυρα και 25 στην Χαλκιδική. Οι πλειστηριασμοί του τρέχοντος έτους αφορούν παραλίες της χώρας, όπου τα συμβόλαιο με επιχειρηματίες έληξαν τον περασμένο Οκτώβριο, γι’ αυτό και ο αριθμός των προς εκποίηση παραλιών μπορεί να φαίνεται μικρός.

Περιορισμοί, υποχρεώσεις και απαγορεύσεις των «ομπρελάδων»
 

Οι επιχειρηματίες που τους έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, υπόκεινται στους παρακάτω περιορισμούς, υποχρεώσεις και απαγορεύσεις:

(α) Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση, που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών.

(β) H παραχώρηση της απλής χρήσης είναι δυνατή, για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ξαπλωστρών, ομπρελών, λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, καθώς και τραπεζοκαθισμάτων, εφόσον εξασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση του κοινού, με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία, που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 13 και 15 του ν. 2971/2001.

(γ) Η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι και το 60% του παραχωρούμενου χώρου, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων, όπως προαναφέραμε.

Όπως είδαμε και στις παραλίες που προαναφέραμε ανά την Ελλάδα, το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τ.μ. Ο περιορισμός του εμβαδού κάθε παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, σε 500 τ.μ. όμως, δεν ισχύει για τις παραχωρήσεις σε όμορα του κοινοχρήστου χώρου ξενοδοχεία, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, που λειτουργούν νόμιμα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του συνολικού εμβαδού του, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος και με τους περιορισμούς, ως προς το ποσοστό κάλυψης του αιγιαλού, που ορίζονται στην απόφαση παραχώρησης.

(δ) Για χώρους αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου.

(ε) Δεν παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού, για ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα και τροχήλατες καντίνες, όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των 5 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των 150 τετραγωνικών μέτρων (εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχουν σε ισχύ άδειες λειτουργίας επιχείρησης, από τις προβλεπόμενες στην παράγραφο 4 του άρθρου 13 του ν.2971/2001, όπως ισχύει, και μέχρι τη λήξη τους).

(στ) Οι επιχειρηματίες που νοικιάζουν τις παραλίες ώστε να στήσουν ομπρέλες και να βάλουν ξαπλώστες, οφείλουν να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, την αισθητική του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς επίσης να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των λουομένων και των διερχομένων στον παραχωρούμενο χώρο.

(ζ) Μετά το τέλος της χρήσης (λήξη της συμβατικής σχέσης) οι κοινόχρηστοι χώροι θα πρέπει να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση, αφαιρουμένων όλων των ειδών που έχουν τοποθετηθεί κατά τη χρήση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κάθε αίτημα παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, συνοδεύεται υποχρεωτικά με απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη από την εφαρμογή που διατίθεται ελεύθερα στο κοινό Ελεύθερη θέαση Ορθοφωτοχαρτών της ΕΚΧΑ Α.Ε. (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.). Στο απόσπασμα αυτό αποτυπώνεται υπό μορφή πολυγώνου ο απούμενος προς παραχώρηση χώρος,  αναγράφεται το εμβαδόν αυτού και οι συντεταγμένες των κορυφών του πολυγώνου αυτού.

Επιτρεπόμενες χρήσεις στην παραχωρούμενη παραλία
 
Ξαπλώστρες στην παραλία

Η παραχώρηση προς τους επιχειρηματίες της παραλίας, γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουσμένους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ανακλίντρων (ξαπλωστρών), ομπρελών, τραπεζοκαθισμάτων, λειτουργία τροχήλατου αυτοκινούμενου ή μη αναψυκτηρίου). Απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή, που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος (π.χ. πάκτωση με σκυρόδεμα, τσιμεντοστρώσεις, επιχωματώσεις, κλπ.). Απαγορεύεται επίσης η χρήση για ελεύθερη κατασκήνωση ή για λειτουργία κάμπινγκ (Ν.2160/93). Δεν επιτρέπεται επίσης η τοποθέτηση σκηνών και η στάθμευση τροχόσπιτων, αυτοκινούμενων, αυτοκινήτων κλπ.

Σε κάθε περίπτωση παραχώρησης απλής χρήσης του κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού-παραλίας εφαρμόζονται οι ελάχιστες δυνατές διαμορφώσεις ώστε να διατηρείται η μορφολογία των ακτών και η ακεραιότητα της ακτογραμμής. Δεν επιτρέπονται επιχωματώσεις ή άλλες διαμορφώσεις με τη χρήση μηχανημάτων πέραν του κοσκινίσματος με στόχο τον καθορισμό της άμμου.

Τι ισχύει με την προσβασιμότητα
 

Με την επιφύλαξη της υποχρεωτικής τοποθέτησης διαδρόμου πρόσβασης προς την ακτογραμμή, για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ (ατόμων με αναπηρία), στους παραχωρούμενους χώρους σε ακτές, επιτρέπεται η τοποθέτηση διαδρόμων πρόσβασης τοποθετημένων τόσο παράλληλα όσο και κάθετα στην ακτή, πλάτους μέχρι 1 μ., στο επίπεδο της άμμου ή ελάχιστα εκατοστά πάνω από αυτή (για λόγους οριζοντίωσης της επιφάνειας βάδισης).

Για μήκος παραχωρούμενης επιφάνειας μέχρι 30 μ. επιτρέπεται η τοποθέτηση δύο διαδρόμων πρόσβασης στο θαλάσσιο μέτωπο (εγκάρσιες διαβάσεις) ανά παραχωρούμενη επιφάνεια αιγιαλού-παραλίας, ενώ για μήκος παραχωρούμενης επιφάνειας που υπερβαίνει τα 30 μ. επιτρέπεται η τοποθέτηση περισσότερων διαδρόμων με αναλογία ενός διαδρόμου ανά 20 επί πλέον μέτρα μήκους παραχωρούμενης έκτασης. Για την κυκλοφορία παράλληλα με την ακτή, επιτρέπεται επίσης η τοποθέτηση ενός διαδρόμου παράλληλου με την ακτή ανά δύο σειρές ομπρελών, που θα συνδέεται εγκάρσια με τους κάθετους προς την ακτή διαδρόμους.

Χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον για ομπρέλες και ξαπλώστρες

Η προστασία, φροντίδα και συντήρηση του υφισταμένου πρασίνου στις παραλίες που παραχωρούνται, αποτελεί από κοινού υποχρέωση του αρμόδιου Δήμου και του επιχειρηματία που έχει την εκμετάλλευση του χώρου. Έτσι, στις κατασκευές-διαμορφώσεις εντός του παραχωρηθέντος χώρου για τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών και τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά το δυνατόν φυσικά υλικά φιλικά και εναρμονισμένα με το περιβάλλον χωρίς εξεζητημένους χρωματισμούς. Τέτοια υλικά είναι αυτά που συνήθως εμπεριέχουν καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία και η χρήση τους δεν συνεισφέρει στην κατασπατάληση ορυκτών πόρων.

Ξαπλώστρες στην παραλία

Για τις ομπρέλες επιτρέπεται ξύλινος ιστός από εμποτισμένο ξύλο, σκελετός από εμποτισμένο ξύλο εναλλακτικά από ανοξείδωτο ή γαλβανισμένο χάλυβα ή αλουμίνιο. Επικάλυψη από ύφασμα, ξύλο, Rattan, πλεκτά φύκια, ξερά φύλλα, χόρτα, ψάθα, πλεγμένο καλάμι. Οι δε ξαπλώστρες μπορεί να είναι σταθερές ή ανακλινόμενες, ξύλινες, μεταλλικές (αλουμινίου) ή πλαστικές, σταθερές ή τροχήλατες. Επενδύονται με ύφασμα και μπορεί να διαθέτουν – υφασμάτινα μαξιλάρια. Τα τραπεζάκια που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα μπορεί να είναι ορθογώνια ή κυκλικά και δύνανται να συμπληρώνουν μόνο τη συνηθισμένη διάταξη-σετ (ξαπλώστρα+τραπεζάκι-ομπρέλα+ξαπλώστρα). Μπορεί να είναι ξύλινα, μεταλλικά (γαλβανισμένου χάλυβα ή αλουμινίου) ή πλαστικά. Τέλος, για τους διαδρόμους πρόσβασης προτιμάται κατά τον νόμο η χρήση υδατοπερατών και θερμοαπωθητικών ψυχρών υλικών με αντιολισθηρή επιφάνεια. Κατάλληλα υλικά είναι το εμποτισμένο ξύλο στερεωμένο πάνω σε ξύλινα δοκάρια. Τα ξύλινα στοιχεία τοποθετούνται ελεύθερα ή ενώνονται μεταξύ τους με ειδικούς μεταλλικούς συνδέσμους από ανοξείδωτο ή γαλβανισμένο χάλυβα. Αποκλείεται η χρήση σκυροδέματος, ασφάλτου, κοινών πλακιδίων δαπέδου, ενώ επιτρέπεται (υπό προϋποθέσεις) η τοποθέτηση τοπικής πέτρας πάνω σε άμμο χωρίς τη χρήση συνδετικού υλικού.

 
Μπορούν να τοποθετηθούν ηχητικές εγκαταστάσεις και φωτισμός στις παραλίες;

Στις παραλίες που παραχωρούνται προς εκμετάλλευση επιτρέπεται μόνον χαμηλός και περιορισμένος φωτισμός στο απολύτως αναγκαίο για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης, ώστε να μην αλλοιώνεται η σχέση με τη φύση. Τοποθετούνται φωτιστικά σώματα που παρέχουν διάχυτο φωτισμό και έχουν τέτοια διαμόρφωση ώστε να εμποδίζεται ο σχηματισμός φωτεινής δέσμης που θα μπορούσε να αποπροσανατολίσει ζώα, να ενοχλήσει επισκέπτες και περίοικους καθώς και πλωτά μέσα. Σε περίπτωση που ο φωτισμός εξασφαλίζεται από φωτιστικό σώματα σε ιστούς αυτοί τοποθετούνται εκτός των ορίων των διαμορφωμένων διαδρόμων κυκλοφορίας. Οι καλωδιώσεις φθάνουν στο (φωτιστικά σημεία συνήθως υποδαπέδια (προστατευμένα εντός μεταλλικών στεγανών σωληνώσεων-καναλιών) είτε κατ’ εξαίρεση εναέριο πάντα με ασφαλή, καλαίσθητο και συντεταγμένο τρόπο. Συνιστάται μάλιστα η ηλεκτροδότηση με χαμηλή τάση 48 V για λόγους ασφαλείας.

Απαγορεύεται ωστόσο η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στον δημόσιο χώρο. Η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην «τρυπάει τ’ αυτιά» των λουόμενων, ήτοι να μην ξεπερνάει σε ένταση το 50 ντεσιμπέλ σε οποιοδήποτε σημείο της παραχωρούμενης επιφάνειας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η μπίζνα με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες: Πώς γίνονται οι δημοπρασίες και πόσα δίνουν για να στήνουν στις παραλίες"

Σεισμός στα Χανιά: Άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά και ακρωτηριάστηκε στο πόδι λόγω πτώσης βράχων στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Σοβαρά τραυματίστηκε ένα άτομο που έκανε πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς, την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός των 4,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στα Χανιά.

Οι πληροφορίες λένε ότι λόγω της σεισμικής δόνησης η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νομό Χανίων, αποκολλήθηκαν βράχοι οι οποίοι έπεσαν πάνω στον άνδρα με συνέπεια να τον τραυματίσουν.

Ο τραυματίας σύμφωνα με το ekriti ακρωτηριάστηκε στο πόδι. Για την παραλαβή του τραυματία σηκώθηκε ελικόπτερο ενώ επί τόπου βρέθηκαν και πυροσβέστες από την Ανώπολη και τις Βρύσες. Συγκεκριμένα για τη διάσωσή του στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση με 8 οχήματα, 25 υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, την 3η ΕΜΑΚ, την 3η ΕΜΟΔΕ, και 2 ελικόπτερα. Παράλληλα στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για απομάκρυνση επισκεπτών από το φαράγγι.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα το 112 ήχησε στα Χανιά μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που αναστάτωσε όλη την Περιφέρεια και ζητά από τους πολίτες να αποφύγουν τις επικίνδυνες περιοχές όπως τα φαράγγια και τους βράχους καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στα Χανιά: Άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά και ακρωτηριάστηκε στο πόδι λόγω πτώσης βράχων στο Φαράγγι της Σαμαριάς"

Σοβαρός τραυματισμός 4χρονου στην Σεργούλα Φωκίδας

Σοβαρό τραυματισμό είχαμε πριν λίγο στην Σεργούλα. Ένα παιδί 4 ετών, χτύπησε από σανίδα SUP στο κεφάλι. Το παιδάκι, σύμφωνα με πληροφορίες του npress.gr, την ώρα εκείνη, βρισκόταν στην αγκαλιά της μητέρας του, όταν ξέσπασε ένα ξαφνικό μπουρίνι.

Ο ξαφνικός αέρας είχε τόση δύναμη, που σήκωσε τα SUP που βρίσκονταν στην παραλία. Μία από αυτές τις σανίδες, έπεσε επάνω στο κεφάλι του παιδιού, προκαλώντας του σοβαρό τραυματισμό. Προς βοήθεια, έτρεξαν οι λουόμενοι αλλά και μία γιατρός που βρέθηκε εκεί. Το παιδάκι δεν είχε ανακτήσει τις αισθήσεις του, παρά τις προσπάθειες, αλλά είχε σφυγμό.

Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε πριν λίγα λεπτά και το παιδί μεταφέρεται αυτή την ώρα σε νοσοκομείο της Πάτρας.

 npress

Διαβάστε Περισσότερα » " Σοβαρός τραυματισμός 4χρονου στην Σεργούλα Φωκίδας"

Θεσσαλονίκη: 40χρονη μπήκε σε νοσηλευτικό ίδρυμα και άρπαξε τα κινητά ασθενών σε κατάκλιση

Αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφάλειας, Αστυνομίας και Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης προχώρησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, σε αυτόφωρες συλλήψεις επτά συνολικά ατόμων, για κλοπές και περιπτώσεις αποδοχής-διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, που έλαβαν χώρα σε περιοχές της Σταυρούπολης, της Ευκαρπίας και του κέντρου της πόλης.

Μεταξύ αυτών συνελήφθη και μια 40χρονη Ελληνίδα, η οποία, αφού εισήλθε σε νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, αφαίρεσε τέσσερα κινητά τηλέφωνα από ασθενείς, εκμεταλλευόμενη κατάκλιση τους. Έγινε όμως αντιληπτή από υπαλλήλους του νοσοκομείου, οι οποίοι ενημέρωσαν τηλεφωνικά το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, με συντονισμό του οποίου προσέτρεξαν άμεσα αστυνομικοί του Α.Τ. Λευκού Πύργου και προχώρησαν σε εντοπισμό και σύλληψη της δράστιδος. Τα κινητά τηλέφωνα αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους τους.

Χαρακτηριστική επίσης είναι και η περίπτωση σύλληψης 37χρονου αλλοδαπού, καθώς σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αυτοκίνητο που οδηγούσε, βρέθηκαν ηλεκτρονικές συσκευές και ρολόι, τη νομιμότητα κατοχής των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογήσει, αλλά και διαρρηκτικά εργαλεία, γάντια εργασίας και 13 κλειδιά θωρακισμένων θυρών.

Οι συλληφθέντες, με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα, ενώ όπως διαβεβαιώνεται από την αστυνομία, οι περιπολίες και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τυχόν παρόμοια περιστατικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: 40χρονη μπήκε σε νοσηλευτικό ίδρυμα και άρπαξε τα κινητά ασθενών σε κατάκλιση"

Επεισοδιακή καταδίωξη στα Τρίκαλα – Διαρρήκτες εμβόλισαν περιπολικό και τραυματίστηκε αστυνομικός

Άγρια αστυνομική καταδίωξη το βράδυ του Σαββάτου στην Οιχαλία με διαρρήκτες να εμβολίζουν περιπολικό και να τραυματίζουν σοβαρά αστυνομικό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr περιπολία της ομάδας ΟΠΚΕ εντόπισε διαρρήκτες να επιχειρούν να ανοίξουν σπίτι στο χωριό. Οι τελευταίοι τους αντιλήφθηκαν και τράπηκαν σε φυγή. Ακολούθησε καταδίωξη στους δρόμους της Οιχαλίας και όταν το  περιπολικό έκλεισε το δρόμο για να τους σταματήσει εκείνοι το εμβόλισαν με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο πόδι του ένας ασυνομικός. Συνελήφθη ένας από τους δράστες και γίνεται έρευνα για τον εντοπισμό των υπολοίπων οι οποίοι και τράπηκαν σε φυγή.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες διαρρήκτες είχαν ρημάξει τα σπίτια της περιοχής.

trikalavoice

Διαβάστε Περισσότερα » " Επεισοδιακή καταδίωξη στα Τρίκαλα – Διαρρήκτες εμβόλισαν περιπολικό και τραυματίστηκε αστυνομικός "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news