facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Κομισιόν σε αεροπορικές: Προσφέρετε voucher για πτήσεις και διακοπές που ακυρώθηκαν

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικές εταιρείες της ΕΕ θα πρέπει να προσφέρουν κουπόνια (voucher) για πτήσεις και διακοπές που ακυρώθηκαν λόγω του νέου κορονοϊού με ισχύ τουλάχιστον 12 μηνών, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια προσπάθεια τόνωσης των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ευρώπη.

Οι συστάσεις, που περιγράφονται σε ένα έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Reuters και πρόκειται να παρουσιαστούν την Τετάρτη, επιδιώκουν να καταστήσουν τα κουπόνια ελκυστικά για τους επιβάτες που διαφορετικά ίσως απαιτήσουν πλήρη επιστροφή των χρημάτων τους.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προτρέψει την Επιτροπή να αναστείλει τους κανόνες που υποχρεώνουν τις αεροπορικές εταιρείες να προσφέρουν πλήρη επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένες πτήσεις λόγω της πανδημίας της Covid-19. Οι συστάσεις της ΕΕ υπολείπονται της αναστολής των κανόνων επιστροφής χρημάτων, αλλά φαίνεται να προσφέρουν μια συμβιβαστική λύση στην προσπάθεια να βοηθήσουν τις αεροπορικές αλλά και τις ταξιδιωτικές εταιρείες που έχουν στερέψει από ρευστότητα.

Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης τα κουπόνια να καλύπτονται από τα κράτη μέλη σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σύμφωνα με το έγγραφο. Τα vouchers θα πρέπει επίσης να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες και διαδρομή – σε περίπτωση πτήσης – και τους όρους ταξιδιού με την αρχική κράτηση.

«Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και ανεξάρτητα από τη διαφορά ναύλου ή τιμής, οι αερομεταφορείς θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα κουπόνια επιτρέπουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν στην ίδια διαδρομή υπό τους ίδιους όρους υπηρεσίας που περιγράφονται στην αρχική κράτηση. Οι διοργανωτές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα κουπόνια επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ταξιδιωτικά πακέτα με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ισοδύναμης ποιότητας με το πακέτο που ακυρώθηκε», υπογραμμίζει το έγγραφο.

Αεροπορικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Lufthansa και της Air France-KLM, έχουν ζητήσει κρατική διάσωση, καθώς τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων εξαιτίας της πανδημίας τις έχουν υποχρεώσει να καθηλώσουν τους στόλους τους για περισσότερο από ένα μήνα, χωρίς να διαφαίνεται το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

«Προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στους επιβάτες ή τους ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν ενεργά τη θέσπιση συστημάτων εγγύησης για κουπόνια για να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εκδότη του κουπονιού, οι επιβάτες ή οι ταξιδιώτες αποζημιώνονται», αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ.

Οι πελάτες που τελικά δεν θα χρησιμοποιούν τα κουπόνια, θα αποζημιώνονται αυτόματα έως και 14 ημέρες μετά το τέλος της περιόδου ισχύος. Για κουπόνια που ισχύουν για περισσότερο από ένα χρόνο, οι επιβάτες θα πρέπει να μπορούν να ζητήσουν πλήρη επιστροφή χρημάτων έως 12 μήνες μετά την έκδοση των κουπονιών, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Οι διαφορετικοί οικονομικοί φορείς στην αλυσίδα μεταφορών και ταξιδιών θα πρέπει να συνεργαστούν με καλή πίστη και να επιδιώξουν μια δίκαιη κατανομή του βάρους που προκαλείται από την πανδημία», υπογραμμίζεται.

Για να ελαφρύνει το βάρος των αεροπορικών καθώς και των ταξιδιωτικών εταιρειών που πλήττονται περισσότερο, η ΕΕ κάλεσε επίσης τις ενώσεις καταναλωτών και επιβατών σε όλα τα επίπεδα να ενθαρρύνουν τους ταξιδιώτες να αποδεχτούν τα κουπόνια αντί της αποζημίωσης.

Ωστόσο, ο νόμος που προστατεύει τους πελάτες σχετικά με τα δικαιώματα ταξιδιού τους δεν αναστέλλεται και η νέα οδηγία δεν είναι νομικά δεσμευτική, πράγμα που σημαίνει ότι εναπόκειται στον καταναλωτή να αποδεχτεί ένα κουπόνι ή την πλήρη επιστροφή χρημάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν σε αεροπορικές: Προσφέρετε voucher για πτήσεις και διακοπές που ακυρώθηκαν"

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να περιορίσουν τον κορονοϊό: Ξεπέρασαν τους 80.000 οι νεκροί

Οι νεκροί από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα τους 80.000, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, την ώρα που οι περισσότερες Πολιτείες κάνουν βήματα προς τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας.

Από τα μέσα Απριλίου καταγράφονται κατά μέσο όρο 2.000 θάνατοι ημερησίως, παρά τις προσπάθειες να περιοριστεί η εξάπλωση της Covid-19.

Ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι υψηλότερος από εκείνον που προκαλεί η εποχιακή γρίπη εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Οι νεκροί είναι επίσης περισσότεροι απ’ όσους καταγράφηκαν κατά τα πρώτα 11 χρόνια της επιδημίας του AIDS, από το 1981 μέχρι το 1992.

Τα κρούσματα σε όλες τις ΗΠΑ ξεπερνούν το 1,3 εκατομμύριο και αυξάνονται σε Πολιτείες όπως το Μισισίπι, η Μινεσότα και η Νεμπράσκα, γεγονός που υπογραμμίζει τον κίνδυνο ενός νέου κύματος της ασθένειας.

Αντιθέτως, τα κρούσματα μειώνονται στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι, τις Πολιτείες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανδημίας και μετρούν σχεδόν τους μισούς νεκρούς στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα. Οι δύο αυτές Πολιτείες έχουν επιβάλει κάποια από τα αυστηρότερα μέτρα καραντίνας σε όλη τη χώρα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να περιορίσουν τον κορονοϊό: Ξεπέρασαν τους 80.000 οι νεκροί"

Γαλλία: Ραγδαία αύξηση των θανάτων μετά από 5 ημέρες – 263 νεκροί σε 24 ώρες

Η επιδημία του νέου κορονοϊού προκάλεσε τον θάνατο 263 ανθρώπων τις τελευταίες 24 ώρες στη Γαλλία, με τον απολογισμό να καταγράφει εκ νέου μεγάλη άνοδο έπειτα από ημέρες πτώσης ρεκόρ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι γαλλικές αρχές.

Σε ποσοστό, πρόκειται για μια αύξηση ύψους 1%, η μεγαλύτερη εδώ και πέντε ημέρες. Ωστόσο, τα στοιχεία συχνά τείνουν να καταγράφουν άνοδο μετά το Σαββατοκύριακο.

Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 26.643 θάνατοι, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση Υγείας (DGS). Πρόκειται για τον πέμπτο κατά σειρά υψηλότερο απολογισμό έπειτα από εκείνους των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών συνεχίζει να μειώνεται με 64 λιγότερους ασθενείς στις ΜΕΘ με το σύνολο στους 2.712 έναντι περισσότερων από 7.000 στις αρχές Απριλίου, στην κορύφωση της επιδημίας.

Χθες, η DGS ανακοίνωσε 70 θανάτους σε διάστημα 24 ωρών (80 το Σάββατο), τον μικρότερο απολογισμό από την έναρξη της καραντίνας την 17η Μαρτίου.

Οι Γάλλοι άρχισαν να γεύονται την ελευθερία σήμερα, πρώτη μέρα της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, όμως η DGS υπενθυμίζει τη σημασία να τηρούνται «όλα τα μέτρα προστασίας, μεταξύ αυτών η χρήση της μάσκας στους χώρους με πολύ κόσμο» υπογραμμίζοντας ότι «η επιδημία παραμένει ενεργή και εξελισσόμενη».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι «δυνατότητες διαξαγωγής ιολογικών τεστ για την ανίχνευση του ιού (…) υπάρχουν σε όλην την επικράτεια».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Ραγδαία αύξηση των θανάτων μετά από 5 ημέρες – 263 νεκροί σε 24 ώρες"

Βουλή: Κυρώθηκε από την επιτροπή η συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Με ευρύτατη πλειοψηφία η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κύρωσε τη διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν, και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη συζήτηση του στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για «μία από τις πιο σημαντικές διεθνείς ενεργειακές συμβάσεις, που θα αλλάξει το τοπίο σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη».

«Η σύμβαση είναι σε απόλυτη αρμονία για τις πολλαπλές οδεύσεις και ενεργειακές πηγές της Ε.Ε., για αυτό εντάχθηκε στα ενεργειακά της σχέδια. Δεν είναι μόνο δικό μας εθνικό σχέδιο αλλά στηρίζεται και στο εθνικό σχέδιο της ΕΕ», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «χωρίς καμία αμφιβολία θα ενισχύσει τη στρατιωτική σχέση Ελλάδος με την Κύπρο αλλά και με το Ισραήλ», και τόνισε ότι «δεν έχουμε κάνει μια σύμβαση που στρέφεται εναντίον οιουδήποτε, αλλά είναι μια συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών και μια έμμεση απάντηση στη τουρκική προκλητικότητα». Παράλληλα, αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες για την υπογραφή της σύμβασης ξεκίνησαν από τον υπουργό Ενέργειας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη και ενισχύθηκαν και από το ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας Γιάννη Σταθάκη και Πάνου Σκουρλέτη.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το ενεργειακό αυτό σχέδιο είναι εφικτό να υλοποιηθεί», σημειώνοντας ότι «το πλαίσιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί θα επιτρέψει την ταχεία κατασκευή του έργου, ενώ θα υποβοηθηθεί οικονομικά και από την ΕΕ».

«Προφανώς υπάρχουν και τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες λόγω συγκυρίας, αλλά υπάρχει και η απόφαση να ολοκληρωθεί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Απαντώντας στους προβληματισμούς που εκφράστηκαν σε σχέση με την ιταλική στάση και τη μην υπογραφή της σύμβασης από τη γειτονική χώρα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του έργου και συνεργασίας με άλλες χώρες και πόλεις εκτός από την Ιταλία»: «Η Ιταλία συν-διαπραγματεύτηκε μαζί μας επί χρόνια για τη σύμβαση, και κράτησε το δικαίωμα για τον εαυτό της να αποφασίσει αργότερα», είπε ο κ. Χατζηδάκης ενώ διευκρίνισε ότι μπήκε στο τίτλο της σύμβασης, όχι από αβλεψία αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «γιατί αυτό είπε η νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και αυτό ακολουθείται στις διεθνείς συμβάσεις».

«Είναι μια σύμβαση ανοιχτή για την Ιταλία να υπογράψει όποτε θέλει και δεν θα χρειαστεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Κρατάμε ανοιχτό το θέμα και πιστεύω σύντομα ότι θα λήξει», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Στόχος της κατασκευής του αγωγού EastMed, είναι η απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας. Το κόστος κατασκευής του έργου υπολογίζεται περίπου στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 1.900 χιλιομέτρα από τα οποία τα 1.300 θα είναι υποθαλάσσια.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική διεθνή συμφωνία, τόσο από εμπορικής και οικονομικής άποψης, όσο και γεωστρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Καιρίδης, η συμφωνία ενισχύει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τη Ρωσία, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και των πολιτικών του Ερντογάν. «Ο αγωγός φυσικού αερίου συγκέντρωσε, τόσο τη στήριξη πολύ ισχυρών παικτών, όπως των ΗΠΑ, όσο και της ΕΕ, η οποία χρηματοδότησε με δικά της κονδύλια τη μελέτη για τη κατασκευή του, διότι θέλει την ενίσχυση της ενεργειακής της ανεξαρτησίας», σημείωσε.

Επεσήμανε ακόμα, ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι προϊόν μιας «ευρύτερης διαχρονικής διακομματικής συνεργασίας και συνεννόησης», που ξεκίνησε από το 2010, και σε αυτή τη προσπάθεια συνετέλεσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που την διατήρησε και την ενίσχυσε. «Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για τη χώρα μας, γιατί στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα στηρίξει και τα ενεργειακά της ζητήματα παρά τις τουρκικές απειλές», τόνισε.

Υπέρ της κατασκευής του αγωγού EastMed, τάχθηκε και η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χαρά Καφαντάρη, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας είναι αποτέλεσμα διαχρονικών δράσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι η συμφωνία, που έχει προφανή γεωστρατιγικά οφέλη, στηρίχθηκε ουσιαστικά από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλίες των πρώην υπουργών, Πάνου Σκουρλέτη και Γιάννη Σταθάκη και με στόχο την κατοχύρωση της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου.


Ιδιαίτερα σημαντική για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα, τόσο της Ελλάδος, όσο και της Κύπρου, χαρακτήρισε την διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Κόγκας. «Η συμφωνία είναι υψίστης γεωπολιτικής σημαίας, είναι εγγύηση σταθερότητας, ανάπτυξης και ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ», τόνισε ο κ. Κόγκας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.

Κατά της κύρωσης τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθασόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τη συμφωνία βρίσκονται οι ΗΠΑ, που επιδιώκουν να ενισχύσουν και τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, και τον ενεργειακό έλεγχο. «Ο αγωγός EastMed εντάσσεται στις λογικές των ΗΠΑ για περιορισμό της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και τη συρρίκνωση της παρουσίας της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος. «Είναι ένα σχέδιο στα χαρτιά κα ταυτόχρονα προάγγελος της όξυνσης στην περιοχή, που δίνει πάτημα στη Τουρκία για διεκδικήσεις και εμπλέκει τη χώρα στο κουβάρι των ανταγωνισμών», τόνισε.

Για γεωπολιτικό εγχείρημα που θα έχει ευρύτερες συνέπειες στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, ενώ τόνισε ότι η σύμβαση είναι δείγμα πρόθεσης συνεργασίας και όχι ουσίας, καθώς το περιβάλλον είναι ευμετάβλητο. Παράλληλα, εξέφρασε επιφυλάξεις, τόσο για το κόστος του έργου, που όπως είπε, είναι ασύμφορο, όσο και για την αποδοτικότητά του αλλά και τις ασαφείς συμβατικές υποχρεώσεις των κρατών που υπογράφουν τη συμφωνία.

Κατά της κύρωσης της σύμβασης τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, καλώντας τη κυβέρνηση «να την αποσύρει μαζί με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Κυρώθηκε από την επιτροπή η συμφωνία για τον αγωγό EastMed"

Αγωγή της Ryanair στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά της κρατικής ενίσχυσης στην Air France

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατέφυγε ο ιρλανδικός αερομεταφορέας Ryanair καταθέτοντας αγωγή κατά της κρατικής στήριξης στην Air France από τη γαλλική κυβέρνηση.

Η Ryanair μιλά για αθέμιτη πρακτική υπέρ των εθνικών αερομεταφορέων που νοθεύει τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, ζητάει να ακυρωθεί η έγκριση της ΕΕ για ένα πρόγραμμα καθυστέρησης πληρωμών φόρων για τις αεροπορικές εταιρείες με γαλλική άδεια, η οποία ωφελεί την Air France και αποκλείει τη Ryanair και την easyJet Plc, οι οποίες πραγματοποιούν πολλές πτήσεις από γαλλικά αεροδρόμια.

Η Ryanair αμφισβητεί παρόμοια προγράμματα κρατικής διευκόλυνσης από τις κυβερνήσεις στη Σουηδία και τη Δανία, κάνοντας λόγο για αθέμιτες διακρίσεις εις βάρος άλλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων.

«Αντί οι κυβερνήσεις να συμπεριφέρονται το ίδιο στις εταιρείες, επιδοτούν τις εθισμένες σε κρατική βοήθεια εταιρείες όπως η Lufthansa και Air France. Η Alitalia επανακρατικοποιήθηκε, μία εταιρεία χωρίς κέρδη εδώ και 74 χρόνια. Η Ryanair είναι η μεγαλύτερη εταιρείας στην Ιταλία, η Easyjet νομίζω είναι η τρίτη μεγαλύτερη. Δεν θέλουμε κρατική βοήθειαα αλλά θέλουμε σημαντικές μειώσεις στους δημοτικούς φόρους και τους φόρους των ιταλικών αεροδρομίων αντί για αυτές τις τεράστιες δόσεις κοκαΐνης και κρακ που δίνουν στην Alitalia» δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι στο Euronews.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί την απόφασή της στο Ευρωδικαστήριο, ενώ εκπρόσωποι της Air France-KLM και αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.

Η Γαλλία θα επιτρέψει στις γαλλικές αεροπορικές εταιρείες να αναβάλουν τις πληρωμές περίπου 200 εκατ. ευρώ του ειδικού φόρου για τις αεροπορικές μετακινήσεις από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Κομισιόν και δεν θα χρειαστεί να το πληρώσουν μέχρι το τέλος του 2022.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωγή της Ryanair στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά της κρατικής ενίσχυσης στην Air France"

Νέες προκλήσεις Ερντογάν για Μεσόγειο, Αιγαίο και Κύπρο: Δεν θ' αφήσουμε ελεύθερο πεδίο σε ελληνικά και αρμένικα λόμπι

Σκληρή, προκλητική απάντηση στην Κοινή Διακήρυξη των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έδωσε με δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο, το Αιγαίο, την Κύπρο. Δεν θα αφήσουμε το πεδίο ούτε στο PKK ούτε στο FETO, αλλά ούτε στα αρμένικα και τα ελληνικά λόμπι, όπως και ούτε στις εχθρικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του κακού, που πηγάζουν από χώρες του Κόλπου« δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι κοινή διακήρυξη καταδίκης των «παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου» εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Μεταξύ άλλων, οι ΥΠΕΞ καταδίκασαν «την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές και χωρικά ύδατα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», καθώς και «την εργαλειοποίηση αμάχων από την Τουρκία σε μια απόπειρα να διασχίσουν παράνομα τα ελληνικά χερσαία σύνορα, και παρέχοντάς τους συνεχή υποστήριξη για να διέλθουν παράνομα τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα».

Παράλληλα, καταδίκασαν τα μνημόνια μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης, όπως και την στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, καλώντας τη γειτονική χώρα «να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να σταματήσει την εισροή ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη»

Όπως αναλυτικά τονίζεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ:

«Σε συνέχεια των προηγούμενων διαβουλεύσεων και του τακτικού συντονισμού μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας με τη Γαλλία στο πλαίσιο του σχήματος «3 + 1», οι Υπουργοί Εξωτερικών του σχήματος πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη στις 11 Μαΐου 2020 με τον ομόλογό τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσουν σχετικά με τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και μια σειρά από περιφερειακές κρίσεις που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

2- Οι Υπουργοί τόνισαν ότι η ενίσχυση και η εντατικοποίηση των πολιτικών τους διαβουλεύσεων είναι στρατηγικής σημασίας και εξήραν την έκβαση της συνάντησης του Καΐρου στις 8 Ιανουαρίου 2020 για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξέφρασαν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την τρέχουσα κλιμάκωση και τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

3- Οι Υπουργοί καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως αντανακλάται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Πρόκειται για την έκτη απόπειρα της Τουρκίας σε λιγότερο από έναν χρόνο να διεξαγάγει παράνομες γεωτρήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

4- Οι Υπουργοί καταδίκασαν επίσης την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές και χωρικά ύδατα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον, οι υπουργοί καταδίκασαν την εργαλειοποίηση αμάχων από την Τουρκία σε μια απόπειρα να διασχίσουν παράνομα τα ελληνικά χερσαία σύνορα, και παρέχοντας τους συνεχή υποστήριξη για να διέλθουν παράνομα τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.

5- Οι Υπουργοί κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην ανατολική Μεσόγειο.

6- Οι Υπουργοί επανέλαβαν ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης για την Οριοθέτηση των Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και το Μνημόνιο Συναντίληψης για την Ασφάλεια και τη Στρατιωτική Συνεργασία που υπογράφτηκαν τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Fayez El Saraj, αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και στο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, και ότι αμφότερα υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Οι Υπουργοί υπενθύμισαν ότι το μνημόνιο συναντίληψης για την οριοθέτηση των περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει ουδεμία νομική συνέπεια για τρίτα κράτη.

7- Οι Υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά λύπη τους για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Λιβύη και υπενθύμισαν τη δέσμευση αποχής από οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, όπως συμφωνήθηκε στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί καταδίκασαν έντονα τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να σταματήσει την εισροή ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα των χωρών που γειτνιάζουν με τη Λιβύη τόσο στην Αφρική όσο και στην Ευρώπη.

8- Οι Υπουργοί κάλεσαν τα μέρη της Λιβύης να τηρήσουν ανακωχή κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τόνισαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και εξέφρασαν την επιθυμία τους για επανεκκίνηση των συναντήσεων για τους τρεις άξονες της διαδικασίας του Βερολίνου (πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό /χρηματοοικονομικό).

9- Οι Υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους σε τακτική βάση».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες προκλήσεις Ερντογάν για Μεσόγειο, Αιγαίο και Κύπρο: Δεν θ' αφήσουμε ελεύθερο πεδίο σε ελληνικά και αρμένικα λόμπι"

Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από πέντε ΥΠΕΞ

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι η τηλεδιάσκεψη εμπίπτει στο πλαίσιο του μηχανισμού «3+1» και αποτελεί συνέχεια της Συνάντησης στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου. Για πρώτη φορά συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην ευρύτερη περιοχή. «Αυτές αφορούν τις συνεχείς παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις αυξημένες παραβάσεις και παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, όπως επίσης την ραγδαία αυξανόμενη τουρκική στρατιωτική εμπλοκή στην Λιβύη, που ανάμεσα σε άλλα παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι πέντε χώρες αναμένεται να εντείνουν τον συντονισμό ενεργειών τους για επίτευξη συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και την εφαρμογή των προνοιών των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου και του σεβασμού και πλήρους εφαρμογής των προνοιών της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες υπουργούς Κοινή Διακήρυξη:


  1. «Σε συνέχεια των προηγούμενων διαβουλεύσεων και του τακτικού συντονισμού μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας με τη Γαλλία στο πλαίσιο του σχήματος «3 + 1», οι Υπουργοί Εξωτερικών του σχήματος πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη στις 11 Μαΐου 2020 με τον ομόλογό τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσουν σχετικά με τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και μια σειρά από περιφερειακές κρίσεις που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
  2. Οι Υπουργοί τόνισαν ότι η ενίσχυση και η εντατικοποίηση των πολιτικών τους διαβουλεύσεων είναι στρατηγικής σημασίας και εξήραν την έκβαση της συνάντησης του Καΐρου στις 8 Ιανουαρίου 2020 για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξέφρασαν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την τρέχουσα κλιμάκωση και τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.
  3. Οι Υπουργοί καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως αντανακλάται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επεσήμαναν δε ότι πρόκειται για την έκτη απόπειρα της Τουρκίας σε λιγότερο από έναν χρόνο να διεξαγάγει παράνομες γεωτρήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.
  4. Οι Υπουργοί καταδίκασαν επίσης τις παραβιάσεις της Τουρκίας στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των πτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές και χωρικά ύδατα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον, οι υπουργοί στηλίτευσαν το γεγονός ότι η Τουρκία καπηλεύεται τα δικαιώματα των αμάχων και τους μετατρέπει σε πολιτικό όργανο παρακινώντας τους να προσπαθήσουν να διασχίσουν παράνομα τα ελληνικά χερσαία σύνορα, και παρέχοντας τους συνεχή υποστήριξη για να διέλθουν παράνομα τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.
  5. Οι Υπουργοί κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην ανατολική Μεσόγειο.
  6. Οι Υπουργοί επανέλαβαν ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης για την Οριοθέτηση των Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και το Μνημόνιο Συναντίληψης για την Ασφάλεια και τη Στρατιωτική Συνεργασία που υπογράφτηκαν τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Fayez El Saraj, αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και στο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, και ότι αμφότερα υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Οι Υπουργοί υπενθύμισαν ότι το μνημόνιο συναντίληψης για την οριοθέτηση των περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.
  7. Οι Υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά λύπη τους για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Λιβύη και υπενθύμισαν τη δέσμευση να απέχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, όπως συμφωνήθηκε στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί καταδίκασαν έντονα τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη και προέτρεψαν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να σταματήσει την εισροή ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα των χωρών που γειτνιάζουν με τη Λιβύη τόσο στην Αφρική όσο και στην Ευρώπη.
  8. Οι Υπουργοί κάλεσαν τα μέρη της Λιβύης να τηρήσουν ανακωχή κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τόνισαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και εξέφρασαν την επιθυμία τους για επανεκκίνηση των συναντήσεων για τους τρεις άξονες της διαδικασίας του Βερολίνου (πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό /χρηματοοικονομικό).
  9. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους σε τακτική βάση».


naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από πέντε ΥΠΕΞ"

Καιρός – Καλλιάνος: Θα αγγίξει τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα

Απότομα στο καλοκαίρι μας βάζει ο καιρός και μέσα στην εβδομάδα ένα ασυνήθιστο για την εποχή κύμα καύσωνα θα μας κάνει τη ζωή δύσκολη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις για τον καύσωνα με την θερμοκρασία στην Αθήνα να φτάνει τους 39 βαθμούς.

Το πρώτο κύμα της ζέστης θα διαρκέσει από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη, με τη θερμοκρασία στην Αθήνα στους 34 βαθμούς, στη Θεσσαλονίκη στους 30 και το Ηράκλειο της Κρήτης στους 37, ενώ αύριο αναμένεται να κορυφωθούν οι θερμοκρασίες.


Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά από την Πέμπτη, αφού έρχεται το δεύτερο κύμα ζέστης, που θα διαρκέσει περίπου πέντε μέρες, και θα δώσει ακραίες θερμοκρασίες για την εποχή, σύμφωνα με όσα είπε ο κ.Καλλιάνος στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Το θερμόμετρο θα φτάσει τους 39 βαθμούς στην Αθήνα και τους 35 στη Θεσσαλονίκη.

Αυξημένη θα είναι η συγκέντρωση σκόνης από την Αφρική.



newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Καλλιάνος: Θα αγγίξει τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα"

Τροχαίο στη Γλυφάδα: Κακουργηματική δίωξη στον οδηγό της Corvette που σκότωσε και εγκατέλειψε τον 25χρονο Νάσο

Την ποινική αποτίμηση της εγκληματικής συμπεριφοράς που είχε επιδείξει ο 40χρονος οδηγός της Corvette, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο, παρέσυρε, σκότωσε και εγκατέλειψε τον 25χρονο μοτοσικλετιστή Νάσο Καρανίκα στη Γλυφάδα, αποτίμησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, έχοντας ολοκληρώσει την προκαταρκτική έρευνά της για το πολύκροτο δυστύχημα.

Η εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του 40χρονου οδηγού σε βαθμό κακουργήματος και μάλιστα βάσει των νέων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες προβλέπουν πολύ πιο αυστηρές ποινές για ασυνείδητους οδηγούς. Επίσης, δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του 40χρονου και για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.

Αντίθετα, οι εισαγγελικές αρχές δεν απήγγειλαν κατηγορίες στον οδηγό του δεύτερου οχήματος, τυχόν εμπλοκή του οποίου στο τροχαίο, επίσης ερεύνησαν. Ως εκ τούτου, ως προς αυτό το σκέλος η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο.

Οι διώξεις

Συγκεκριμένα, σε βάρος του 40χρονου οδηγού της Corvette ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα εξής αδικήματα:

- Επικίνδυνη οδήγηση από οδηγό που δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος και λόγω της διενέργειας επικίνδυνων ελιγμών, από την οποία προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα και ο θάνατος ανθρώπου. Το συγκεκριμένο αδίκημα είναι κακούργημα και για αυτό προβλέπονται αυστηρές ποινές βάσει των νέων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τροχαία.

- Ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος και

- Παράβαση του άρθρου 43 του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που αφορά στην εγκατάλειψη του θύματος.

Πλέον την έρευνα για την υπόθεση αναλαμβάνει τακτικός ανακριτής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροχαίο στη Γλυφάδα: Κακουργηματική δίωξη στον οδηγό της Corvette που σκότωσε και εγκατέλειψε τον 25χρονο Νάσο"

Εργαζόμενοι δήμων -έκτακτο επίδομα: Οριστικό «όχι» Θεοδωρικάκου -Το «μπαλάκι» σε Σταϊκούρα, Σκυλακάκη

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έριξε το «μπαλάκι» σχετικά με την μην καταβολή στους εργαζόμενους στους δήμους με επίκεντρο αυτούς της καθαριότητας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών Ηρακλείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Μανώλη Συντυχάκη και Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας Λιακούλη ο κ. Θεοδωρικάκος, επικαλούμενος την σχετική απάντηση του υφυπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, τόνισε ότι «δια της απαντήσεως που έχει δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκύπτει ότι δεν έχουμε την δημοσιονομική δυνατότητα να τους δώσουμε αυτό το επίδομα». Προκειμένου, δε, να χρυσώσει το χάπι ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι:


-Χωρίς αμφιβολία οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα προσέφεραν στην ελληνική κοινωνία και αυτό το διάστημα.

-«Αισθάνομαι ότι τους χρωστάμε. Δεν είπα ότι τους οφείλουμε ένα επίδομα Και ένα επίδομα να τους παρείχαμε, πάλι θα τους χρωστάγαμε».

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση, αρχικά για «δώρο Πάσχα» για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας, ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΠΟΠ-ΟΤΑ, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είτε να παραπέμπει είτε στο μέλλον είτε στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο.

«Ναι» σε ιδιώτες

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών βρήκε την ευκαιρία να καταστήσει σαφές ότι «η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα για να παρέχει υπηρεσίες στην αυτοδιοίκηση δεν είναι αρνητικός παράγοντας».

Εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές

Αναφορικά με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των δήμων, ο κ. Θεοδωρικάκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών, εφόσον η Επιτροπή που το εξετάζει καταλήξει ότι εκπληρώνουν τα σχετικά εφτά κριτήρια.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι δήμων -έκτακτο επίδομα: Οριστικό «όχι» Θεοδωρικάκου -Το «μπαλάκι» σε Σταϊκούρα, Σκυλακάκη"

Λίνα Μενδώνη: Πρωτοβουλίες για την στήριξη πνευματικών δικαιωμάτων και ελληνικού τραγουδιού

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και για την στήριξη του ελληνικού τραγουδιού γενικότερα φέρεται να έχει αποφασίσει να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά και τις αντιδράσεις καλλιτεχνών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν πως οι δύο αυτοί χώροι έμειναν, επί της ουσίας, εκτός των έκτακτων μέτρων για τον Πολιτισμό  που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία πριν λίγη ώρα βρισκόταν στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Πάνου Σκουρολιάκου,  θα υπογράψει σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την έναρξη λειτουργίας της ΕΔΕΜ, του νέου αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων δημιουργών. Πρόκειται για μία υπογραφή που αναμενόταν καιρό, και με ιδιαίτερη ανυπομονησία, από τους συνθέτες και τους στιχουργούς οι οποίοι, μετά την ταλαιπωρία αλλά και οικονομική καταστροφή που υπέστησαν από το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ και τις μακροχρόνιες διαβουλεύσεις σχετικά με τον ιδανικότερο αντικαταστάτη της, επλήγησαν και από το χτύπημα του κορωνοϊού δεδομένου ότι οι χώροι διασκέδασης παρέμεναν κλειστοί. 

Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού σκοπεύει να καταβάλει προσπάθειες με στόχο την ενοποίηση του ταλαιπωρημένου χώρου του πνευματικού δικαιώματοςτην εκπροσώπηση δηλαδή του συνόλου του δημιουργών από έναν και μοναδικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, κάτι που αναμφισβήτητα θα ήταν προς όφελος τόσο των δημιουργών όσο και των χρηστών μουσικής. Γι’ αυτό τον σκοπό εξάλλου έχει προγραμματιστεί, μέσα στην εβδομάδα, συνάντηση της Λίνας Μενδώνη με τους εκπροσώπους της «Αυτοδιαχείρισης», του έτερου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Ελλήνων συνθετών και στιχουργών.
Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, πως η πολυπόθητη, για τους περισσότερους τουλάχιστον, σύγκλιση, δεν θα επιτευχθεί εύκολα. Το παραπάνω συμπέρασμα αποδεικνύεται και από την χθεσινή, επιθετική ανακοίνωση της «Αυτοδιαχείρισης» η οποία δεν είδε με καλό μάτι τα αιτήματα της «ΕΔΕΜ» για κρατική οικονομική ενίσχυση προκειμένου να καλύψει τα πρώτα λειτουργικά έξοδα του νέου οργανισμού. «Το αιφνίδιο αίτημα για την καταβολή από το κράτος, μεγάλης οικονομικής ενίσχυσης για να εκκινήσει τη λειτουργία του ο νέος φορέας δικαιούχων έργων μουσικής «ΕΔΕΜ», δεν υποστηρίζεται από καμία πραγματική ανάγκη του κλάδου, δε στηρίζεται σε κανένα νομικό πλαίσιο και αντιβαίνει στις αρχές της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης των 17 εν λειτουργία Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης στην Ελλάδα» υποστηρίζει μεταξύ άλλων.

Ενίσχυση του ελληνικού τραγουδιού 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διερευνά τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ενισχυθεί  ο χώρος του Ελληνικού Τραγουδιού ο οποίος θα ζήσει ένα δύσκολο καλοκαίρι κι έναν ακόμη δυσκολότερο χειμώνα. Να διευκρινίσουμε πως δεν πρόκειται για απευθείας κρατική χρηματοδότηση αλλά για αποφάσεις οι οποίες θα ενταχθούν σε κάποιο νέο σχέδιο νόμου και θα στοχεύουν στο να προκύψουν κάποιοι επιπλέον πόροι για τον συγκεκριμένο χώρο.
Γι' αυτό ακριβώς το θέμα, εξάλλου, η Λίνα Μενδώνη, είχε, όπως μαθαίνουμε, μια διεξοδική συζήτηση με τον Γάλλο ομόλογό της, Φρανκ Ριστέρ, δεδομένου ότι στην Γαλλία ανακοινώθηκε, προ ημερών, από τον Πρόεδρο Μακρόν, πρόγραμμα επέκτασης της εισοδηματικής στήριξης σε εργαζόμενους στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού αλλά και ενίσχυσης του γαλλικού τραγουδιού.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λίνα Μενδώνη: Πρωτοβουλίες για την στήριξη πνευματικών δικαιωμάτων και ελληνικού τραγουδιού"

Πτωτική πορεία για τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία, μικρή αύξηση των νεκρών

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 219.814, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 30.739, ενώ παράλληλα 106.587 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 219.070 και είχαν χάσει την ζωή τους 30.560 άνθρωποι ενώ 105.186 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 179 άνθρωποι και καταγράφηκαν 744 νέα κρούσματα. 1.401 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 999 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 13.539 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 67.950 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο μειώθηκε, με 58 λιγότερα κρούσματα. Παρουσιάζει μικρή αύξηση ο αριθμός των νεκρών: έχασαν την ζωή τους 14 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 754 λιγότεροι από χθες.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή έβδομη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, περιορίζεται, για έκτη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός Τύπος, παρά την θετική πορεία σε ότι αφορά την μείωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού, παραμένουν κάποια σημαντικά προβλήματα πρακτικής φύσεως. Σε πολλά καταστήματα και φαρμακεία της χώρας υπάρχει και πάλι έλλειψη σε γάντια και οινόπνευμα, ενώ οι Ιταλοί φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι έχουν σχεδόν τελειώσει οι προστατευτικές μάσκες.

Παρά τις δεσμεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, για πώληση των χειρουργικών μασκών στην τιμή των 0,50 λεπτών του ευρώ - συν ΦΠΑ- έως τώρα, πολύ λίγοι πολίτες έχουν καταφέρει να τις προμηθευθούν σε αυτή την χαμηλή και ελεγχόμενη τιμή.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πτωτική πορεία για τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία, μικρή αύξηση των νεκρών"

Τα «πόθεν έσχες» των δημάρχων: Τι δήλωσαν Μπακογιάννης, Ζέρβας, Μώραλης

Εκτός των βουλευτών σήμερα δημοσιοποιήθηκαν και τα πόθεν έσχες των δημάρχων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δηλώνει για το 2018 ετήσια εισοδήματα, ύψους 41.989,56 ευρώ και η σύζυγός του 213.327,77 ευρώ. Οι τραπεζικές καταθέσεις του κ. Μπακογιάννη ανέρχονται σε 2.595,22ευρώ και της συζύγου του σε 20.985,11 ευρώ. Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 208.323,45 ευρώ και η σύζυγός του 66.200,72 ευρώ, η οποία το 2018 αγόρασε δίκυκλο 125 κ.ε έναντι 3.400 ευρώ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δηλώνει ετήσια εισοδήματα για το 2018, ύψους 45.636,14 ευρώ ενώ οι μετοχές και τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, που διαθέτει έχουν αξία αποτίμησης 19.409,23 ευρώ. Οι τραπεζικές καταθέσεις του ανέρχονται σε 7.600,24 ευρώ και 59,56 δολάρια ενώ είναι δικαιούχος 3 τραπεζικών θυρίδων.

Στο μεταξύ, τα συνολικά εισοδήματα του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για το 2018 ανήλθαν σε 96.973,77 ευρώ και της συζύγου του σε 6.167,90 ευρώ. Οι προσωπικές τραπεζικές καταθέσεις του είναι της τάξης των 46.689,48 ευρώ και της συζύγου του των 13.042,37 ευρώ ενώ ο ίδιος διαθέτει μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων με συνολική αξία αποτίμησης 87.105,13 ευρώ.

Το 2018 ο κ. Μώραλης πούλησε ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.ε έναντι του ποσού των 13.200 ευρώ και αγόρασε αυτοκίνητο 1.500 κ.ε καταβάλλοντας το ποσό των 36.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 28.000 ευρώ μέσω τραπεζικού δανεισμού. Ο δήμαρχος Πειραιά έχει συνάψει 6 δανειακές συμβάσεις αρχικού ποσού ύψους 393.857,39 ευρώ με το συνολικό οφειλόμενο ποσό κατά τον χρόνο που αναφέρεται η δήλωση περιουσιακής κατάστασης να ανέρχεται σε 348.198,05 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα «πόθεν έσχες» των δημάρχων: Τι δήλωσαν Μπακογιάννης, Ζέρβας, Μώραλης"

ΚΕΠΕ: Τηλεργασία για 1,3 εκατ. εργαζόμενους στην Ελλάδα

Το 32,8% των εργαζομένων στην Ελλάδα θα μπορούσε να εργαστεί από το σπίτι. Σε απόλυτο μέγεθος αυτό ισοδυναμεί με 1.263 χιλιάδες εργαζόμενους. Το ποσοστό αυτό δεν διαφέρει πολύ από αυτό άλλων ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης, αν και είναι σχετικά χαμηλότερο.
Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα της πέμπτης ανάλυσης επικαιρότητας με τίτλο «Δυνατότητα εργασίας από το σπίτι στην Ελλάδα» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
Στα συμπεράσματα καταγράφεται ότι από την ανάλυση των χαρακτηριστικών των εργασιών που θα μπορούσαν να γίνουν από το σπίτι φαίνεται ότι εκεί συγκεντρώνονται περισσότερο εργασίες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «καλές εργασίες».Εμφανίζουν σχετικά υψηλά ποσοστά πλήρους απασχόλησης, είναι σε επιστημονικά επαγγέλματα και σε επαγγέλματα κύρους και απολαμβάνουν τα γνωστά οφέλη της απασχόλησης στο Δημόσιο. Επιβεβαίωση αυτού είναι ότι κλάδοι με υψηλότερη ευχέρεια εργασίας από το σπίτι εμφανίζουν και υψηλότερες μηνιαίες αμοιβές. Αν και υπάρχουν περιθώρια επέκτασης του θεσμού της εργασίας από το σπίτι, αυτή απαιτεί προσεκτικά βήματα καθώς μπορεί να διευρύνει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ καλών και λιγότερο καλών θέσεων εργασίας, ενώ μπορεί να βλάψει την αποτελεσματική απασχόληση κάποιων εργαζομένων.
Η εργασία από το σπίτι, όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ, που αποτελεί μια εκδήλωση ευκαμψίας στην αγορά εργασίας, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση, μπορεί να διαμορφωθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο, το οποίο να εξασφαλίζει τα δικαιώματα του εργαζόμενου και να μην δυσχεραίνει την επιλογή εργασίας από το σπίτι για τις επιχειρήσεις. Η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι η εργασία από το σπίτι σε ακραίες περιστάσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, είναι απαραίτητη τόσο για ψυχολογικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.

Χαρακτηριστικά εργασίας

• Σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις που ανήκουν στις επαγγελματικές κατηγορίες Υπάλληλοι Γραφείου, Ανώτερα Διοικητικά και Διευθυντικά Στελέχη και Επαγγελματίες θα μπορούσαν δυνητικά να εργαστούν από το σπίτι.
• Οι Επαγγελματίες αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα που μπορούν δυνητικά να εργαστούν από το σπίτι. Από τους 556 χιλιάδες Επαγγελματίες που μπορούν να εργαστούν από το σπίτι το 46% είναι εκπαιδευτικοί, το 20% επαγγελματίες σε επιχειρήσεις και από 15% είναι οι μηχανικοί και οι νομικοί. Οι Επαγγελματίες του τομέα υγείας είναι μόλις το 1%.
• Στον αντίποδα τη χαμηλότερη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι έχουν οι Χειριστές Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού (1,3%).
• Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας στους δύο που ανήκουν στην κατηγορία Τεχνικοί και Ασκούντες Συναφή Επαγγέλματα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εργαστεί από το σπίτι, καθώς επίσης και σχεδόν ο ένας στους δέκα (10,8%) απασχολούμενους στην Παροχή Υπηρεσιών και Πωλητές.
• Με βάση τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, στο ένα άκρο υπάρχουν κλάδοι, όπως τα Ορυχεία και τα Ξενοδοχεία, με αρκετά χαμηλή ευχέρεια εργασίας από το σπίτι, ενώ στο άλλο κλάδοι, όπως η Εκπαίδευση και Διαχείριση Ακινήτων και Επιστημονικές Εργασίες, με αρκετά υψηλή.
• Γενικότερα, φαίνεται ότι κλάδοι που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες (μεταποίηση, ορυχεία, γεωργία, ξενοδοχεία) εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά ευχέρειας εργασίας από το σπίτι από ό,τι κλάδοι που στρέφονται κυρίως στην εγχώρια αγορά.
• Η δυνατότητα για εργασία από το σπίτι είναι μεγαλύτερη σε κλάδους με υψηλότερους μέσους μισθούς.
• Με βάση τη θέση στο επάγγελμα, το υψηλότερο ποσοστό αυτών που θα μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι το εμφανίζουν οι μισθωτοί (38,3%) ακολουθούμενοι από τους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό (εργοδότες) με 32,4%. Στον αντίποδα οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό εμφανίζουν χαμηλό ποσοστό (18,9%), γεγονός που συνδέεται με το ότι στην Ελλάδα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι είναι αγρότες, τεχνίτες, επισκευαστές, των οποίων η εκτέλεση της εργασίας τους απαιτεί απομάκρυνση από το σπίτι.
• Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υψηλότερη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι (34,6%-68,2% ανάλογα το είδος της δημόσιας επιχείρησης), έναντι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (27%). Αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στα επαγγέλματα εκπαίδευσης, τα οποία αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και θεωρητικά αυτοί θα μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι, καθώς και σε επαγγέλματα τα οποία απαιτούν τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
• Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση καταγράφουν μικρότερο ποσοστό εργασίας από το σπίτι (25,5%) έναντι εκείνων της πλήρους απασχόλησης (33,6%), ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσής τους στη γεωργία και σε καταστήματα λιανικής.
• Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η εργασία από το σπίτι διευκολύνεται περισσότερο στις παραγωγικές μονάδες με προσωπικό πάνω από 10 εργαζόμενους (42,8%) παρά στις μικρότερες μονάδες (27,5%).

Ατομικά χαρακτηριστικά εργαζομένων

• Η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι είναι υψηλότερη για τις γυναίκες (40,2%) έναντι των ανδρών (27,3%).
• Οι πιο νέοι (έως 29 ετών) και οι πιο ηλικιωμένοι (άνω των 60) εμφανίζουν χαμηλότερη δυνατότητα κατ‘ οίκον εργασίας από τους εργαζόμενους ηλικίας 30-59.
• Υπάρχει θετική σχέση μεταξύ των εκπαιδευτικών προσόντων των εργαζομένων και της δυνατότητας εργασίας από το σπίτι. Το 59,2% των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (τουλάχιστον ΤΕΙ) μπορούν δυνητικά να εργαστούν από το σπίτι, ενώ για τη χαμηλότερη εκπαιδευτική βαθμίδα (υποχρεωτική εκπαίδευση, περιλαμβανομένου του Γυμνασίου) το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 7,2%. Για τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτιμάται ότι το 23,2% θα μπορούσε να εργαστεί από το σπίτι.
• Η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι εμφανίζεται αρκετά υψηλότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και διαφοροποιείται με βάση τη γεωγραφική περιφέρεια. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Περιφέρεια Αττικής (41,8%) και στην Κεντρική Μακεδονία (31,3%) και τα χαμηλότερα την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (24%) και στη Στερεά Ελλάδα (24%).

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΠΕ: Τηλεργασία για 1,3 εκατ. εργαζόμενους στην Ελλάδα"

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Κανένας θάνατος για δεύτερο 24ωρο - Δέκα νέα κρούσματα - 2.726 συνολικά

Δέκα νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.726, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 607 (22,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.374 (50,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 12 (37,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 151. Οι 37 ήταν γυναίκες (26,4%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 99.363 κλινικά δείγματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Κανένας θάνατος για δεύτερο 24ωρο - Δέκα νέα κρούσματα - 2.726 συνολικά"

«Ντου» της ΕΛΑΣ σε δύο σπίτια στα Άνω Λιόσια – Συλλήψεις για παράνομη κατοχή όπλων

Με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί όπλων, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, στο πλαίσιο της πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας στην περιοχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, σε αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο οικίες στα Άνω Λιόσια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Κυνηγετική καραμπίνα, πιστόλι, είκοσι φυσίγγια, σπαθί, μαχαίρι, σιδερογροθιά, σπρέϊ πιπεριού και ασύρματος πομποδέκτης.

Οι τρεις συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ντου» της ΕΛΑΣ σε δύο σπίτια στα Άνω Λιόσια – Συλλήψεις για παράνομη κατοχή όπλων"

Σοκ: Θα έστελναν επτά τόνους ακατάλληλα κρέατα σε νοσοκομεία, φυλακές και στρατόπεδα

Σημαντικό πλήγμα σε κύκλωμα παραγωγής και διάθεσης επικίνδυνων για την υγεία τροφίμων, το οποίο διέθετε προϊόντα σε πάνω από 50 νοσοκομεία, στρατόπεδα, σωφρονιστήρια, δομές φιλοξενίας ανηλίκων, δημοτικές επιχειρήσεις, δομές φιλοξενίας προσφύγων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ.λπ., κατάφεραν υπάλληλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

kreata1


Την Τετάρτη 6 Μαΐου, στο πλαίσιο κοινής δράσης έρευνας, μεικτό κλιμάκιο ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΕΦΕΤ, εντόπισε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου κρέατος και προϊόντων κρέατος με έδρα τον Πειραιά, η οποία κατείχε προϊόντα κρέατος μη ασφαλή (αλλοιωμένα), ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, βάρους επτά τόνων περίπου, τα οποία και κατασχέθηκαν και δεσμεύτηκαν.

Πιο αναλυτικά, κατασχέθηκαν από τον Ε.Φ.Ε.Τ. τα ακόλουθα είδη:

1. Μπούτια κοτόπουλου σε 74 πλαστικά τελάρα, βάρους 1.480 kg

2. Κοτόπουλο μπούτια σε 39 τελάρα, βάρους 780 kg

3. Ρολό κρέατος σε 10κιβώτια, βάρους 200 kg

4. Χοιρινό νωπό σε 29 χαρτοκιβώτια με περασμένη ημερομηνία λήξης, βάρους 580 kg

5. Γαλοπούλα σε φέτες σε τέσσερα κιβώτια συνολικού, βάρους 81,50 kg

6. Μπέικον κύβος καπνιστό χωρίς άλλες επισημάνσεις σε ένα κιβώτιο, βάρους 15,5 kg

7. Πάριζα τοστ σνακ σε δύο κιβώτια, βάρους 27,5kg

8. Λουκάνικα σχάρας σε ανοιχτό κιβώτιο

9. Ολόκληρα κοτόπουλα σε μία ανοξείδωτη βούτα άνευ σήμανσης, βάρους 70 kg

10. Λίπος σε 10 κιβώτια, βάρους 180 kg

11. Λίπος χοιρινό σε 2 κιβώτια, βάρους 36 kg

12. Λίπος χοιρινό (pinbeef) σε 7 κιβώτια, βάρους 105 kg

13. Λίπος μοσχαρίσιο Lorev Carnich quality σε 35 κιβώτια, βάρους 700 kg

14. Noυά μοσχαρίσιο σε 3 κιβώτια, βάρους 45 kg

15. Έντερα αρνίσια, βάρους 1,5 kg

16. Μπούτια κοτόπουλου σε 2 κιβώτια, βάρους 30 kg

17. Bacon σε vacuum άνευ σημάνσεων, βάρους 5 kg

18. Κοτόπουλο καλαμάκι άνευ σημάνσεων, 1 kg

19. Πανσέτα χοιρινή, βάρους 5 Kg

20. Μπριζόλες χοιρινές τεσσάρων τεμαχίων 30 kg

21. Πλήρες μίγμα για γαλάκτωμα λίπους-κρέατος με ημερ. λήξης 22/12/2019, βάρους 6,8 kg

22. Γαλοπούλα φέτες χωρίς σημάνσεις σε 4 κιβώτια, βάρους 90 kg

23. Βόειο κρέας με διαφορετικές ενδείξεις στην εξωτερική και εσωτερική συσκευασία με περασμένη ημερομηνία σε 5 κιβώτια, βάρους 150 kg

24. Μπριζόλα λαιμού σε κομμάτια άνευ σημάνσεων, βάρους 15,5 kg

25. Σουβλάκια χοιρινά άνευ σημάνσεων, βάρους 6 kg.

Επίσης, δεσμεύτηκαν:

1. Μπέικον κύβος καπνιστό σε 3 κιβώτια, βάρους 46,5 kg

2. Σπάλα χοιρινή σε 80 σακούλες vacuum κατεψυγμένη, βάρους 1.280 kg

3. Μπούτια κοτόπουλο κατεψυγμένα HALAL σε 71 κιβώτια, βάρους 497 kg

4. Μπούτια κοτόπουλο HALAL σε 22 χαρτοκιβώτια, βάρους 286 kg.

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν ήδη τα αρμόδια υπουργεία Υγείας, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης & Ασύλου, καθώς επίσης και τις περιφερειακές δομές Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Ζακύνθου, όσον αφορά τα στοιχεία των εποπτευόμενων φορέων τους, που παρέλαβαν προϊόντα από την ελεγχόμενη επιχείρηση μέσα στο 2020, προκειμένου να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας από ενδεχόμενη κατανάλωση ακατάλληλων προϊόντων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ: Θα έστελναν επτά τόνους ακατάλληλα κρέατα σε νοσοκομεία, φυλακές και στρατόπεδα"

Ο Καρανίκας επιτίθεται στην Σακελλαροπούλου για την παρουσία της στην εκδήλωση μνήμη για τη Marfin

Τα πυρά του κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στρέφει ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, με αφορμή την παρουσία της στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Marfin, από την οποία τα κόμματα της Αριστεράς επέλεξαν να απουσιάζουν.
Στην ανάρτησή του, η οποία αρχίζει με την φράση «όταν ασχολείσαι με τα πίτουρα σε τρώνε οι κότες», ο κ. Καρανίκας αναφέρεται στην κ. Σακελλαροπούλου, τονίζοντας πως «όταν τρέχετε να καλύψει την χυδαιότητα του Μωυσή (έτσι αποκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη) στην τυμβωρυχία για την Marfin, τότε θα καταλήξετε να διχάζετε και εμείς να ακούμε ανιστόρητες δηλώσεις». Προσθέτει δε, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως «είστε πρόεδρος της χώρας και όχι του «Ημερήσιου Κήρυξ» και σίγουρα δεν είστε η γελοία συμπλήρωση της θεωρητικής ομάδας των διαπλεκόμενων Jukebox».
Ακολούθως, ο κ. Καρανίνας στρέφεται και κατά του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως «τι χρειάζεται για να καταλάβουμε ότι ο Μωυσής προσβάλει την νοημοσύνη και την ιστορία; Σε πόσα Jukebox και πόσους επικοινωνιολόγος πρέπει να σκοντάψουμε για να καταλάβουμε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός είναι εξάρτημα διαφθοράς και ανίκανος στα οικονομικά;».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα:
«Όταν ασχολείσαι με τα πίτουρα σε τρώνε οι κότες.
Όταν ακολουθείς την κατάντια της θεωρητικής ομάδας της ΝΔ του Μωυσή γίνεσαι χαρακτήρας επιθεώρησης σε κακοπαιγμένη παράσταση.
Όταν τρέχετε να καλύψετε την χυδαιότητα του Μωυσή στην τυμβωρυχία για την marfin, τότε θα καταλήξετε να διχάζετε και εμείς να ακούμε ανιστόρητες δηλώσεις.
Είστε πρόεδρος της χώρας και όχι του Ημερήσιου Κήρυξ και σίγουρα δεν είστε η γελοία συμπλήρωση της θεωρητικής ομάδας των διαπλεκόμενων Jukebox.
Τι χρειάζεται για να καταλάβουμε ότι ο Μωυσής προσβάλει την νοημοσύνη και την ιστορία;
Σε πόσα Jukebox και πόσους επικοινωνιολόγος πρέπει να σκοντάψουμε για να καταλάβουμε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός είναι εξάρτημα διαφθοράς και ανίκανος στα οικονομικά;
Με τις δηλώσεις του Μωυσή Μητσοτάκη για την Ευρώπη αλλά και για κάθε ιστορικό θέμα, καταλαβαίνουμε ότι δίχως ιδιωτική εκπαίδευση, ακόμα θα ήταν μετεξεταστέος και αν δεν είχε μπαμπά πρωθυπουργό, θα ήταν το κουτσαβάκι της Μαρίκας στην Ρηγίλλης.
Αυτά λένε οι δεξιοί που γνωρίζουν από οικογενειοκρατία και ΝΔ, αλλά ψηφίζουν για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι να πάει καλά η χώρα.»
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Καρανίκας επιτίθεται στην Σακελλαροπούλου για την παρουσία της στην εκδήλωση μνήμη για τη Marfin"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news