facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Επέτειος του Πολυτεχνείου: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το τριήμερο

Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «46η Επέτειο του Πολυτεχνείου», στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος, από αύριο μέχρι και το Σάββατο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και από τις 12:00 της Κυριακής, ημέρα της πορείας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς, από αύριο έως και την Κυριακή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επέτειος του Πολυτεχνείου: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το τριήμερο"

Φυλακές Κορυδαλλού: Νέα έρευνα – Βρέθηκαν ναρκωτικά, μαχαίρι και κινητά

Σε ακόμη μια έκτακτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, σε θαλάμους της Ε’ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε συνεργασία με την Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών της εξωτερικής φρουράς, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, ναρκωτικά, μαχαίρι και κινητά τηλέφωνα.

Ειδικότερα κατασχέθηκαν: Αυτοσχέδιο μαχαίρι, λεπίδα, 2 νάϊλον συσκευασίες με μικροποσότητες ηρωίνης, 3 κινητά τηλέφωνα, 8 κάρτες SIM, καθώς και φορτιστής και ζευγάρι ακουστικών.

Προανάκριση διενεργείται από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Κορυδαλλού: Νέα έρευνα – Βρέθηκαν ναρκωτικά, μαχαίρι και κινητά"

Βρέθηκε λύση για τους πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στο Πολυτεχνείο

Οι πρόσφυγες διέμεναν στην κατάληψη στην οδό Μπουμπουλίνας που εκκενώθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση την Τρίτη.

«Βαίνει εκτονούμενη» η κατάσταση στο Πολυτεχνείο, σχετικά με τους πρόσφυγες που κατέφυγαν χθες εκεί για να βρουν στέγη, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΜΠ, Ανδρέα Μπουντουβή.

Όπως ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα, υπήρξε συνεννόηση με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ώστε να βρεθούν καταλύματα κατάλληλα για τους ανθρώπους αυτούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες το βράδυ 20 άτομα, μεταξύ των οποίων μερικά μικρά παιδιά, μπήκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Indymedia οι πρόσφυγες αρχικά οδηγήθηκαν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και στην συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν στην Αμυγδαλέζα. Εκεί αρνήθηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία με αποτέλεσμα όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί να τους αφήσουν στη μέση του πουθενά.

Στη συνέχεια, όπως ανέφεραν βρήκαν καταφύγιο στο Πολυτεχνείο γιατί ήξεραν όπως σημειώνουν ότι θα βρουν κόσμο που θα τους υποστηρίξει.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκε λύση για τους πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στο Πολυτεχνείο"

«Ήλθον, είδον και… απήλθον» οι μετανάστες από την Ιερά Μονή Πορετσού

Μόλις τρεις γυναίκες έμειναν τελικά στην Ιερά Μονή Πορετσού, στα όρια Ηλείας – Αχαΐας, καθώς όλοι οι υπόλοιποι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν από τη Μόρια στη Μόνη το μεσημέρι της Πέμπτης, βλέποντας το παλαιό μοναστήρι που η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας αποφάσισε να ανοίξει προκειμένου να τους φιλοξενήσει αποφάσισαν να αποχωρήσουν.

Οι μετανάστες που μετακινήθηκαν σήμερα στην Ιερά Μονή Πορέτσου ήταν στην πλειοψηφία τους γυναίκες με παιδιά, έφηβοι και έφηβες από τη Σομαλία, το Σουδάν, το Κονγκό, το Ιράκ και ελάχιστοι από τη Συρία (όπως περίμεναν οι κάτοικοι της περιοχής). Μάλιστα, οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι των χωριών Πλατανίτσα και Αγράμπελα, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες είχαν αντιδράσει στην απόφαση του μητροπολίτη Ηλείας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο μοναστήρι, έμειναν έκπληκτοι όταν μέσα σε λίγα λεπτά είδαν τους μετανάστες να βγαίνουν και πάλι έξω από τη μονή και να επιβιβάζονται ξανά στα λεωφορεία.

Τελικά, έπειτα από διαβουλεύσεις, παρέμειναν στον χώρο μόλις τρεις γυναίκες (δύο από Συρία και μία από Ιράκ με ένα μικρό παιδάκι), ενώ οι υπόλοιποι αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση.





mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ήλθον, είδον και… απήλθον» οι μετανάστες από την Ιερά Μονή Πορετσού"

Μητέρα 9χρονου στις Σέρρες: Εγώ γλίτωσα το παιδί μου από τα δόντια των σκύλων

Από θαύμα γλίτωσε ο μαθητής που ήρθε αντιμέτωπος με δυο σκυλιά κατά την επιστροφή του από το σχολείο. Ο ίδιος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ενώ η οικογένειά του προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της επίθεσης. Η μητέρα του μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε:

«Εγώ γλίτωσα το παιδί μου από τα δόντια των σκύλων» λέει η μητέρα του 9χρονου μαθητή ο οποίος πραγματικά γλίτωσε από θαύμα όταν ήρθε αντιμέτωπος με δυο σκυλιά κατά την επιστροφή του στο σπίτι από το σχολείο.

Η μητέρα του μαθητή ήταν στο μπαλκόνι όταν άκουσε το παιδί της να φωνάζει βοήθεια και να ουρλιάζει από τους πόνους όταν τα σκυλιά δάγκωναν το κορμάκι του. Τότε, έντρομη η μητέρα έτρεξε να σώσει το παιδί της από τα δόντια των σκύλων.

«Έχει μάλλον ξεπεράσει τον κίνδυνο το παιδάκι μου γιατί μπόρεσε σήμερα να πιει το νεράκι του. Εγώ γλίτωσα το γιο μου από τα στόματα των σκύλων και είμαι πολύ σοκαρισμένη αυτή τη στιγμή» λέει η μητέρα του 9χρονου μαθητή .



Ο μαθητής της τετάρτης δημοτικού νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και σύμφωνα με τη μητέρα του μαθητή έχει ξεφύγει τον κίνδυνο. Η κατάστασή του βέβαια θεωρείται κρίσιμη, γιατί σύμφωνα με τους γιατρούς έχει δαγκωματιές σε όλο του το κορμί, στη γάμπα και στο μηρό, ενώ τραύματα έχει υποστεί και στο κεφάλι.

Τρομαγμένη είναι και η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, όπως και οι γονείς που ενημερώθηκαν για το δυσάρεστο αυτό συμβάν και ζητούν επιτέλους να τηρούνται οι νόμοι και να προστατεύονται τα μικρά παιδιά. Οι γονείς του μικρού παιδιού κινήθηκαν νομικά κατά του ιδιοκτήτη, ενώ όλοι εύχονται γρήγορα ο μικρός να γίνει καλά και να επιστρέψει στο σπίτι και στο σχολείο του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητέρα 9χρονου στις Σέρρες: Εγώ γλίτωσα το παιδί μου από τα δόντια των σκύλων"

Ακατάλληλα για κατανάλωση κρέατα βρέθηκαν σε μαγαζιά του Πειραιά

Κρέατα επικίνδυνα για το τραπέζι μας δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν σε καταστήματα του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές τροφίμων της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, μετά από έκτακτο έλεγχο που πραγματοποίησαν στην αγορά εντόπισαν 145 κιλά ακατάλληλα για κατανάλωση κρέατα.

Σε τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του Πειραιά, οι ελεγκτές κτηνίατροι δέσμευσαν 127 κιλά βοδινό κρέας Πολωνίας και κοτόπουλα Γερμανίας και κατάσχεσαν 18 κιλά σουβλάκια (χοιρινά και κοτόπουλα), λόγω απουσίας σημάνσεων καταλληλότητας, μη τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας και υπέρβαση του ορίου συντήρησης των προϊόντων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακατάλληλα για κατανάλωση κρέατα βρέθηκαν σε μαγαζιά του Πειραιά"

Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019.

Η συνάντηση διήρκησε 40 λεπτά. Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση με τον Ζόραν Ζάεφ επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον Πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.

Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τι δύο χώρες, ειναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση. Οι δυο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

Τέλος, οι κ. Μητσοτάκης και Ζάεφ εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.

Δείτε το βίντεο του Grtimes.gr



Δηλώσεις Ζάεφ: Δεν υπάρχει για εμάς εναλλακτική από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ

"Πολύ εποικοδομητική" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Ζάεφ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, υπό το πρίσμα και των εξελίξεων στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Ο κ. Ζάεφ είπε πως εκτιμά ιδιαίτερα τη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο προς τη χώρα του όσο και προς την Αλβανία, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευσή του για την απόφαση να μην δοθεί στις δύο αυτές χώρες ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε ο κ. Ζάεφ, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν, να βοηθήσει τη χώρα του στην προσπάθεια που κάνει για ένταξη στην ΕΕ, χάρη και στις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τη Γαλλία. "Είμαστε υποψήφια χώρα εδώ και μία δεκαπενταετία. Δεν υπάρχει για εμάς εναλλακτική από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Εξηγούμε για ακόμα μια φορά ότι δεν περιμένουμε να καταστούμε αμέσως πλήρες μέλος, μόνο να διατηρηθεί αυτό το κίνητρο (της ένταξης)" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ είπε πως εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πορεία υλοποίησής της από την πλευρά της χώρας του, ενώ ενημερώθηκε και για την εφαρμογή της από την ελληνική πλευρά.

Ερωτηθείς για το νέο σήμα των μακεδονικών προϊόντων, που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit, ο κ. Ζάεφ απάντησε πως δεν το έχει δει ακόμα, σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχει διεθνής κανονισμός γι αυτού του είδους τα ζητήματα και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βρεθεί ο καλύτερος δυνατός, φιλικός τρόπος "για να προστατεύσουμε τα brands, την παραγωγή, την ιστορία, την αξιοπρέπεια αφού αυτό είναι που κάνουν οι φίλοι". "Είμαστε φίλοι και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε φίλοι" τόνισε ο κ. Ζάεφ, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Σημείωσε, δε, ότι προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα, αλλά και ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρξουν και επισκέψεις υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης στα Σκόπια.

Είπε ακόμα ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία σε ό,τι αφορά την οικονομία καθώς η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής.

Βαρβιτσιώτης: Μη ικανοποιητική η πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Διπλό μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει ξανά μπροστά και επανακτά τον στρατηγικό της ρόλο στα Βαλκάνια, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, και ότι το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει στην Ευρώπη, απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019, που οργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει Σύνοδο στη Θεσσαλονίκη το 2020 με τη συμμετοχή των βαλκανικών χωρών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει καθήκον να πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής, ξεκαθαρίζοντας ότι για τη χώρα μας δεν υπάρχει το δίλημμα «διεύρυνση ή εμβάθυνση»- υπάρχει μόνο περισσότερη Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε απτές πρωτοβουλίες που η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και, συγκεκριμένα, τη σύγκληση Τετραμερούς Σχήματος Ελλάδας- Βουλγαρίας- Βόρειας Μακεδονίας- Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη σύντομα, αλλά και τη διοργάνωση στις αρχές του επόμενου έτους μιας συνόδου των κρατών-μελών της ΕΕ που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με τις πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και το Κόσοβο, εκπέμποντας το μήνυμα ότι «το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει στην Ευρώπη».

Σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, επανέλαβε τη στήριξη της ελληνικής πλευράς υπό καθεστώς αιρεσιμότητας, υπό την προϋπόθεση δηλαδή οι δύο χώρες να εκπληρώσουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Χαρακτήρισε ως μη ικανοποιητική την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών – ιδίως σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα εξαρχαϊσμού, τον αναθεωρητισμό των σχολικών εγχειριδίων και ορισμένα διοικητικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει από την πλευρά της γειτονικής χώρας να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα - και τόνισε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των περιουσιακών δικαιωμάτων της εκ μέρους της Αλβανίας.

Επιπλέον, ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Εφόσον σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, σταματήσει την παραβατική της συμπεριφορά και πάψει να λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας στην Νοτιανατολική Ευρώπη, οι δύο χώρες θα μπορέσουν να τονώσουν τη θετική τους ατζέντα και η γείτονα χώρα να επανέλθει στον ευρωπαϊκό της δρόμο. Στο ίδιο πνεύμα, τόνισε πως είναι αναγκαίο να καταβληθεί από κοινού προσπάθεια για να λειτουργήσει η Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και κάλεσε την γείτονα χώρα να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και στην από κοινού αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των διακινητών.

Για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να αναδειχθεί κεντρικός εμπορικός κόμβος, ότι πρέπει να εγκαινιασθεί - επιτέλους- η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης- Σμύρνης, καθώς και ότι η διοργάνωση διακρατικών συνόδων στην πόλη αναδεικνύει τον κομβικό της ρόλο στα τεκταινόμενα της περιοχής.

Σταθερή η προσήλωση της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ δήλωσε ο Κ. Ανγκιούσεφ

Τη σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας ανέδειξε, στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Κότσο Ανγκιούσεφ.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό “μπλόκο” στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, ο κ.Ανγκιούσεφ σημείωσε ότι “υπήρξε κάποια απογοήτευση στην κοινωνία “ προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απέδειξε την ετοιμότητα της ως προς την επίτευξη του στόχου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο κ. Ανγκιούσεφ αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι “μετά την υπογραφή της Συμφωνίας αυξήθηκε η οικονομική συνεργασία μεταξύ μας (ς.ς. Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονιας) ,καθώς και στην σημασία της πολιτικής σταθερότητας τόσο στη χώρα του όσο και στις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Οπως είπε, “θεωρώ πολύ επικίνδυνο αν κάποια χώρα (της ευρύτερης περιοχής) μείνει εκτός ΕΕ διότι όλες οι χώρες των Βαλκανίων είναι μικρές, δεν μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ΕΕ από μόνες τους. Αν όμως δεν ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασια (της ένταξης στην ΕΕ) θα δώσουμε χώρο σε κάποιες άλλες πρωτοβουλίες στην περιοχή οι οποίες θα έλεγα ότι δεν είναι υγιείς όχι μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα αλλά για ολόκληρη την περιοχή”.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί, δήλωσε χαρούμενος που - όπως είπε – βρίσκεται “στη γενέτειρα του Κ. Ατατούρκ”, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία ειναι μια περιφερειακή δύναμη που συμβάλλει στη σταθερότητα. Αναφερόμενος στις εξορύξεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έκανε λόγο για μια win win λύση που – όπως είπε – θα σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αναφέρθηκε στις τουρκικές επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη, ανέφερε ότι αγγίζουν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας Ντμίτρι Πάνκιν, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις προοπτικές για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προυσίασε μια αισιόδοξη προοπτική για τις χώρες της περιοχής, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις. Όπως είπε, οι χώρες της περιοχής έχουν τις οικονομικές προϋποθέσεις και την ευκαιρία για ενισχυμένη συνεργασία που αποφέρει οικονομικά και πολιτικά οφέλη για όλους.

Grtimes - ΑΠΕ ΜΠΕ - Eurokinissi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση"

Σταϊκούρας: Χωρίς δικαιολογητικά η αίτηση για την προστασία πρώτης κατοικίας

Την απλούστευση της διαδικασίας αίτησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως ανακοίνωσε, πλέον οι αιτήσεις θα γίνονται χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

«Προωθήσαμε σήμερα κοινή υπουργική απόφαση, που αποσκοπεί στην κατάργηση των απαιτούμενων υποχρεωτικών δικαιολογητικών, ώστε να καταστεί η διαδικασία ευκολότερη και ταχύτερη για τους πολίτες. Πλέον η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού. Καμία γραφειοκρατία και καμία διοικητική διαδικασία για τον πολίτη. Και πρωτίστως κανένα πρόσθετο έξοδο για τη συμμετοχή του πολίτη στην διαδικασία του νόμου», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες που έγιναν το προηγούμενο 4μηνο προκειμένου να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όταν και καταργήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση το πιστοποιητικό βαρών, που αποτελούσε εμπόδιο στην υποβολή αιτήσεων από τους πολίτες.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη, σε διαβούλευση με τους θεσμούς, «να αναλάβει, έγκαιρα, πρόσθετες πρωτοβουλίες ώστε να διευκολύνει τους πολίτες, εξαιρώντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, να αντιμετωπίσουν το ιδιωτικό χρέος που σωρεύθηκε, κυρίως, τα τελευταία χρόνια».

Ο ΥΠΟΙΚ παρουσίασε τις 9 παρεμβάσεις της ΠΝΠ, εξηγώντας ότι οι αλλαγές αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Αναλυτικότερα:

– Επιτρέπεται πλέον να υποβάλλουν αίτηση για να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο εκτός της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους.
Αφορά κυρίως όσους διαμένουν σε άλλη πόλη, δηλαδή όσους έχουν μετατεθεί εξαιτίας της εργασίας τους, όπως π.χ. αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, τελωνειακοί, ιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, καθηγητές κλπ.

-Σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες, δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη.
Αφορά για παράδειγμα συγγενείς των οποίων κάποιο εμπλεκόμενο μέλος ζει στο εξωτερικό και αδυνατεί να ενταχθεί στην πλατφόρμα, κληρονόμους που δεν έχουν αποδεχθεί την κληρονομιά του θανόντος, διαζευγμένα ζευγάρια που δεν επικοινωνούν πλέον κλπ.

-Διευκολύνεται η υποβολή αιτήσεων σε περιπτώσεις οφειλετών που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, ώστε να μην χρειάζεται η συνυπογραφή της αίτησης από το έτερο εν διαστάσει μέλος, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει επαφή μεταξύ των μελών.

-Προβλέπεται διάταξη ώστε να δικαιούνται της Κρατικής Επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της 1ης κατοικίας.
Αυτό διευρύνει το προστατευτικό πεδίο σε περιπτώσεις που ένα δάνειο εμπλέκει ως συνοφειλέτες περισσότερα του ενός άτομα.

-Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25-ετίας.
Έτσι, εάν ένας οφειλέτης είναι 70 ετών, τότε θα λάμβανε ρύθμιση 10-ετίας, αφού, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές τραπεζικές οδηγίες, δεν παρέχεται ρύθμιση άνω του 80ου έτους.
Πλέον μπορεί να ενταχθεί ένας νέος συνοφειλέτης / εγγυητής, μικρότερης ηλικίας, έτσι ώστε μαζί να λάβουν αποπληρωμή σε 25-ετία, που είναι το μέγιστο που παρέχει ο Νόμος.

-Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων, να ρυθμίζουν τις οφειλές τους και να προστατεύουν την 1η κατοικία τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Ομοίως μπορούν να ρυθμίσουν και τα δάνειά τους που αγοράστηκαν ή ανατέθηκαν σε εταιρείες απόκτησης και διαχείρισης απαιτήσεων (funds / servicers).

-Εάν χρειαστεί κάποια αίτηση να επανυποβληθεί λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων, διατηρείται η προστασία της 1ης κατοικίας στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανυποβολή.
Αυτό διευκολύνει τους οφειλέτες που προσήλθαν στην πλατφόρμα, αλλά προέβησαν εξ αμελείας σε σφάλματα.

-Εφόσον οι πολίτες επιθυμούν να αναθέσουν σε εξειδικευμένο δικηγόρο την προετοιμασία της αίτησής τους, μπορούν πλέον να το πράξουν, με χρηματοδότηση της αμοιβής του δικηγόρου από την τράπεζα που έχει την 1η υποθήκη της κύριας κατοικίας του.

-Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με το Νόμο 4605/2019, αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισης του στεγαστικού δανείου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο πολίτης μπορεί – στη συνέχεια – να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο, με σκοπό τη ρύθμιση και των υπολοίπων οφειλών του (π.χ. λοιπά δάνεια χωρίς υποθήκη στην 1η κατοικία, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οφειλές προς ΔΕΚΟ κλπ).

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Χωρίς δικαιολογητικά η αίτηση για την προστασία πρώτης κατοικίας"

Επιμένει στις προκλήσεις ο Ερντογάν: Δεν θα αμφισβητήσει κανείς τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα, με αφορμή την 36η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους (15 Νοεμβρίου) και δεν απέφυγε να κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη εύρεση λύσης. Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να εκμεταλλευτούν άλλοι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ιδιαίτερα στο θέμα των πόρων υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το μήνυμα του Ερντογάν

«Δυστυχώς, οι προσπάθειες να φτάσουμε σε μια σταθερή, βιώσιμη και διαρκή πολιτική λύση στο νησί, έμειναν χωρίς απάντηση από το νότιο τμήμα της Κύπρου.

Κανείς και πολύ περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει το δικαίωμα να «φυλακίσει» το Τουρκοκυπριακό μέσα στα ελληνικά παιχνίδια. Εντός του πλαισίου των ιστορικών και δεσμευτικών μας υποχρεώσεων, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η σημαία της τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου να ανεμίζει με υπερηφάνεια στις θάλασσες, στους ουρανούς και στη στεριά.

Σαν η μητέρα και εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την εθνική της υπόθεση, την Κύπρο και τους Τουρκοκύπριους.

Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να αμφισβητήσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ιδιαίτερα στο θέμα των πόρων υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει στις προκλήσεις ο Ερντογάν: Δεν θα αμφισβητήσει κανείς τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο"

Λιμενικό: Σοβαρό περιστατικό με ταχύπλοο που μετέφερε μετανάστες ανοιχτά της Χίου

Μέσα από απάντηση του Λιμενικού σε δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ έρχεται στο φως ένα σοβαρό περιστατικό. Ταχύπλοο 15 μέτρων εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα προχθές το βράδυ. Άρχισε τους επικίνδυνους ελιγμούς για να διαφύγει. Έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν. Προειδοποιητικές βολές από τους άνδρες του Λιμενικού.

Ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό έρχεται στο φως, μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε το Λιμενικό για να απαντήσει σε δημοσιεύματα που αναπαράγονται από τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον σκάφους που μετέφερε μετανάστες και ενώ αυτό κινούνταν ανοιχτά του Τσεσμέ στη Σμύρνη, με κατεύθυνση προς τη Χίο.

Το περιστατικό, σύμφωνα με το Λιμενικό, έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης (12.11.2019) όταν, στο πλαίσιο περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Βροντάδου της Χίου και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων εντοπίστηκε θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία προς τα βορειοδυτικά.

Όταν ο χειριστής του ταχύπλοου είδε το περιπολικό του Λιμενικού, έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε ταχύτητα με κατεύθυνση τις ακτές της Τουρκίας. Συγχρόνως έκανε επικίνδυνους ελιγμούς. Ο πλωτό του Λιμενικού επιχείρησε να ακινητοποιήσει το ταχύπλοο, κάνοντας χρήση προβολέα, μεγαφώνων και με τους λιμενικούς να ρίχνουν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να σταματήσουν το σκάφος και να συλλάβουν το πλήρωμα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ακινητοποίησης, έσπευσαν στο σημείο άλλα δυο σκάφη του Λιμενικού αλλά ούτε και η δική τους συνδρομή ήταν ικανή για να ακινητοποιηθεί το ταχύπλοο.

Πρόκειται για ταχύπλοο που είχε απασχολήσει τις ελληνικές αρχές πολλές φορές στο παρελθόν, με περιστατικά μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στη Χίο.

Στην ανακοίνωσή του, το Λιμενικό αναφέρει:

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος μεταναστών στα ανοιχτά του Τσεσμέ της Σμύρνης, ενώ αυτό κατευθυνόταν προς τη Χίο, από το Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. διευκρινίζονται τα εξής:


  1. Βραδινές ώρες της 12/11/2019 πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου στο πλαίσιο περιπολίας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Βροντάδου ν.Χίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία βορειοδυτική. Στη θέα του περιπολικού σκάφους, το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους.
  2. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος έχει απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του.
  3. Κατόπιν των ανωτέρω και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών διαταγών, πραγματοποιήθηκαν από το πλωτό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του.
  4. Προς συνδρομή στην υπόψη επιχείρηση, έσπευσαν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, το ΠΑΘ 050 και το Ν/Γ 518 του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία ομοίως προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με αρνητικά αποτελέσματα.
  5. Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία προς τις έναντι τουρκικές ακτές.


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιμενικό: Σοβαρό περιστατικό με ταχύπλοο που μετέφερε μετανάστες ανοιχτά της Χίου"

Κικίλιας για ΚΕΘΕΑ: Θα ελέγξουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα των φορολογούμενων - Είναι 20 εκατ. επί 25 χρόνια

Στο πλαίσιο της συζήτησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία περιέχονται οι ρυθμίσεις για το ΚΕΘΕΑ και η τροπολογία για τις μειώσεις στα φάρμακα έως και 7%, ο υπουργός Υγείας Βασίλιας Κικίλιας τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα και την αυτονομία του Οργανισμού.

Μετά το πόρισμα - σοκ για το ΚΕΘΕΑ και τις αποκαλύψεις για κακοδιαχείριση υπογράμμισε: «Να ελέγξουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Είναι 20 εκατομμύρια επί 25 χρόνια.»

Ο υπουργός επισήμανε, ακόμη, από την Ολομέλεια ότι αυξάνει την δημόσια χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ και προχωρά στην χάραξη εθνικής στρατηγικής για ναρκωτικά.

Επισήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει πως πράγματι εννοεί την έννοια της αντικειμενικής αξιολόγησης και κάνει πράξη την επιλογή της για την χάραξη εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά, ορίζει επικεφαλής ανεξάρτητης Επιτροπής, τον Εθνικό Συντονιστή, που είχε διορίσει στην θέση αυτή η προηγούμενη κυβέρνηση, τον Χρήστο Κουιμτσίδη.

«Θα δώσουμε τον χρόνο προκειμένου να ερευνήσει με επιστημονικά κριτήρια, τον τρόπο με τον οποίο έχει λειτουργήσει στο σύνολό του το ΚΕΘΕΑ αλλά και επιμέρους τα προγράμματά του και προχωρήσει, από κοινού με την Επιτροπή, την εισήγησή του για τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι πρέπει να λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ ενδυναμώνοντάς το, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του», ενημέρωσε ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας πως την εισήγηση αυτή, θα λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Υγείας, σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση, ενισχύει την Γενική Συνέλευσή του ΚΕΘΕΑ δέχεται και στηρίζει το ότι πρέπει να υπάρχει ΣΠΟΚ, γενικός διευθυντής, όπως και την αυτονομία στη λειτουργία των κατά τόπους κοινοτήτων, όπως ίσχυε στο παρελθόν, αλλά και την αυτονομία του Οργανισμού.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Απευθυνόμενος, προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υγείας είπε ότι η χώρα μας είναι μία από τις τελευταίες χώρες στην ΕΕ που δεν έχει εθνική στρατηγική για τα ναρκωτικά, και ανάφερε: «Ούτε αυτό είστε έτοιμοι να παραδεχτείτε; Ότι πρέπει να αξιολογήσουμε, να δούμε τι κάνουν αυτά τα προγράμματα κι αν έχουν ανταποδοτικότητα; Σε όλες τις άλλες εκφάνσεις του πολιτικού σας λόγου, μιλάτε για τη χρηστή διοίκηση, για το σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, για τον τρόπο με τον οποίον μετά από μια πολύ μεγάλη κρίση και μια πολύ μεγάλη οδύνη και πίεση που υπέστη η μέση ελληνική οικογένεια, ο ελληνικός λαός, πρέπει να τα σεβόμαστε. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ελέγχει, βλέπω ότι στο ΚΕΘΕΑ το προσπερνάτε».

«Είναι βούληση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να υπάρχει ενδελεχής έλεγχος στα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ και να ξέρουμε πραγματικά πού έχουν πάει τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων», προσέθεσε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το ΚΕΘΕΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας για ΚΕΘΕΑ: Θα ελέγξουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα των φορολογούμενων - Είναι 20 εκατ. επί 25 χρόνια"

Υπουργείο Εργασίας: 70 εκατ. ευρώ για προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία

Κονδύλι ύψους 70 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για παροχές πρόνοιας σε άτομα με αναπηρία.

Η εγκριθείσα δαπάνη θα διατεθεί για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου, οικονομικού έτους 2019, για την επιχορήγηση του Οργανισμού Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία.

Αυτό ορίζει απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, η οποία αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εργασίας: 70 εκατ. ευρώ για προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία"

Στέγη στο Πολυτεχνείο βρήκαν οι πρόσφυγες από την εκκένωση στην Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια

Στέγη στο Πολυτεχνείο βρήκαν μετανάστες και πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από την κατάληψη «Clandestina» επί της οδού Μπουμπουλίνας 42 στα Εξάρχεια, μετά από επιχείρηση εκκένωσης της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα που απομακρύνθηκαν από την κατάληψη έχουν βρει καταφύγιο στο κτίριο Γκίνη, στο Πολυτεχνείο, όπου έχουν στηθεί σκηνές, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι περίπου 120 μετανάστες και πρόσφυγες απευθύνουν έκκληση για φαγητό, ρούχα και κουβέρτες.

Από την πλευρά της αστυνομίας, υπάρχει ανησυχία για το πώς θα απομακρυνθούν από το Πολυτεχνείο οι μετανάστες και πρόσφυγες, εν όψει των εορτασμών της επετείου της 17 Νοέμβρη.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέγη στο Πολυτεχνείο βρήκαν οι πρόσφυγες από την εκκένωση στην Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια"

Σε δίκη τον Απρίλιο ο μαθητής που απείλησε με όπλο συμμαθητή του

Ελεύθεροι αφέθηκαν, για να δικαστούν όμως στις 29 Απριλίου στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων, οι δύο ανήλικοι που συνελήφθησαν στην περιοχή των Μοιρών χθες, ο ένας γιατί απείλησε συμμαθητή του με όπλο-ρέπλικα και ο δεύτερος γιατί στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούσε η Αστυνομία για το περιστατικό, έξω από το σχολείο, εντοπίστηκε, αν και δεν είναι μαθητής του συγκεκριμένου σχολείου, να έχει στην κατοχή του ένα μαχαίρι.

Ο 15χρονος αντιμετωπίζει την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας και απειλής κατ' εξακολούθηση, ενώ ο 17χρονος, για παράνομη οπλοφορία. Στις δηλώσεις του ο συνήγορος υπεράσπισης του 15χρονου, έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό παιδί που το προηγούμενο διάστημα δεχόταν πίεση από τον συμμαθητή του και πως τα όσα συνέβησαν χθες το πρωί στο ΕΠΑΛ Μοιρών, ήταν η αντίδραση σε αυτή την επιθετική συμπεριφορά.

Όπως τόνισε ο κ. Ζαχαρίας Λυπάκης: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παιδί, από καλή οικογένεια και καλό μαθητή. Αυτή είναι η εικόνα που μας περιγράφουν και από το σχολείο. Ο 15χρονος υποστήριξε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε πέσει θύμα προκλήσεων από τον συγκεκριμένο συμμαθητή, που ισχυρίζεται ότι απειλήθηκε με το όπλο. Εκείνος είναι πιο μεγαλόσωμος και επιθετικός και όπως ο 15χρονος είπε, αναγκάστηκε να αντιδράσει έτσι, έχοντας αγανακτήσει από αυτή τη συμπεριφορά».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ανήλικου, δήλωσε ότι ο 15χρονος ισχυρίστηκε ότι βρήκε σε ερειπωμένο κτίσμα τη ρέπλικα όπλου, ενώ σε ότι αφορά το περιστατικό, δήλωσε ότι ο συμμαθητής του δεν τρομοκρατήθηκε όταν εκείνος του έδειξε το όπλο, αλλά γέλασε. Όσον αφορά τις διαφορές που αντιμετώπιζαν τα παιδιά, όπως δήλωσε ο κ. Λυπάκης αφορούσαν τα χωριά τους.

«Απ' ότι είπε ο 15χρονος είχαν θέματα σχετικά με τα χωριά τους και ποιο είναι το χωριό που έχει τους πιο δυνατούς άντρες και τέτοια ζητήματα, που συχνά συναντάει κανείς στις εφηβικές παρέες», σημείωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του μαθητή.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δίκη τον Απρίλιο ο μαθητής που απείλησε με όπλο συμμαθητή του"

Πολυτεχνείο: Ένταση στο συλλαλητήριο, ζημιές σε βιτρίνες στη Βουκουρεστίου

Ένταση επικράτησε στη διάρκεια του φοιτητικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Πέμπτης, που πραγματοποιήθηκε μετά τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και για τις προωθούμενες αλλαγές στα Πανεπιστήμια.

Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε φωτορεπόρτερ στο ύψος της Βουλής και στη συνέχεια προκάλεσε ζημιές σε βιτρίνες στην οδό Βουκουρεστίου.

Το κλίμα να είναι ιδιαίτερα τεταμένο μετά από τα σοβαρά επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ και ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Οι διαδηλωτές, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό», διαμαρτυρήθηκαν για τα πρόσφατα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου καθώς και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η πορεία ων φοιτητών ξεκίνησε από τα Προπύλαια, κατευθύνθηκε μέχρι τη Βουλή και κατέληξε στο Πολυτεχνείο. Ένταση σημειώθηκε στο ύψος της Βουλής, όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε τρεις φωτορεπόρτερ. Παράλληλα, προκάλεσαν μικροφθορές σε κατάστημα στη Βουκουρεστίου.

Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας αποκαθίσταται σταδιακά.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνείο: Ένταση στο συλλαλητήριο, ζημιές σε βιτρίνες στη Βουκουρεστίου"

Μεταναστευτικό: Συνολικά 2.152 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά από την 1η Νοεμβρίου

Μεγάλος αριθμός αφίξεων προσφύγων και μεταναστών καταγράφεται στα νησιά του βορείου Αιγαίου και τον Νοέμβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου.

Την ώρα που οι αρχές επιχειρούν την αποσυμφόρηση των νησιών και των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική, συνολικά 2.152 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου στο διάστημα από την 1η Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, 14 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Από αυτούς, οι 1.425 αποβιβάστηκαν σε ακτές της Λέσβου, οι 241 στη Χίο και οι 486 στη Σάμο.

Από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 12 το μεσημέρι σήμερα, δηλαδή, τις τελευταίες 12 ώρες, στη Λέσβο έφθασαν 70 άτομα, στη Χίο 40 και στη Σάμο 42.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό: Συνολικά 2.152 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά από την 1η Νοεμβρίου"

Χωρίς Ηλεκτρικό το πρωί της Κυριακής από ΟΑΚΑ έως Κηφισιά

Στις 11 το πρωί θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Κυριακή 17 Νοεμβρίου τα δρομολόγια του ηλεκτρικού στο τμήμα Κηφισιά-ΟΑΚΑ, λόγω τεχνικών εργασιών.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, η εν λόγω αλλαγή οφείλεται σε προγραμματισμένες τεχνικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν από τη νύχτα του Σαββάτου 16/11/2019, έως το πρωί της Κυριακής 17/11/2019.

Έως την ολοκλήρωση των εν λόγω εργασιών θα διεξάγονται κανονικά τα δρομολόγια στο τμήμα Πειραιάς-ΟΑΚΑ, ενώ ταυτόχρονα και για τη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ θα δρομολογήσει την κυκλική λεωφορειακή γραμμή Χ8 στο τμήμα Κηφισιά-ΟΑΚΑ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς Ηλεκτρικό το πρωί της Κυριακής από ΟΑΚΑ έως Κηφισιά"

Αυξάνεται το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης

Την κατάργηση του ανώτατου ορίου της συνολικής δαπάνης για την παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές περιλαμβάνει τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως αναφέρεται σχετικά, το ύψος της ετήσιας δαπάνης εξαρτάται από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Η πρόσθετη δαπάνη για το τρέχον έτος εκτιμάται στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ περίπου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνεται το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης"

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ανοιχτά της Καρπασίας με κατεύθυνση την Αμμόχωστο

Ανοιχτά της Καρπασίας με κατεύθυνση την Αμμόχωστο είναι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Φατίχ) σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic η οποία καταγράφει τις μετακινήσεις των πλοίων διεθνώς.

Την περασμένη βδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι ο «Πορθητής» βρισκόταν στο λιμάνι της Μερσίνας αφού ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του Φινίκε-1 στα ανοιχτά της Πάφου και αναμένετο να επιστρέψει σε περιοχή στα κατεχόμενα για νέα γεώτρηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ανοιχτά της Καρπασίας με κατεύθυνση την Αμμόχωστο"

Μετεγγραφές φοιτητών: Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων

Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφών είναι διαθέσιμα από σήμερα σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Έτσι ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι είναι διαθέσιμα από σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Μετεγγραφών 2019.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στην ειδική εφαρμογή με τους κωδικούς με τους οποίους υπέβαλαν την αίτησή τους μέσω του σχετικού συνδέσμου https://transfer.it.minedu.gov.gr ή μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από σχετικό σύνδεσμο.
Ενστάσεις-αιτήσεις θεραπείας θα υποβάλλονται μέσω της ανωτέρω ηλεκτρονικής εφαρμογής από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, υποβλήθηκαν 10.753 αιτήσεις με μοριοδοτούμενους λόγους (κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια), από τις οποίες 70 υποβλήθηκαν από φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων Πολιτών Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, 147 από φοιτητές οι οποίοι δήλωσαν ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες της παραγράφου 8 του άρθρου 21 του ν. 4332/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και οι υπόλοιπες 10.536 από φοιτητές οι οποίοι δήλωσαν ότι πληρούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Επιπλέον, υποβλήθηκαν 3883 αιτήσεις από αδελφούς προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του στοιχείου ε) της παρ. 8 του ν.4332/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Μετεγγράφονται:
α) 5.434 φοιτητές με μοριοδοτούμενους λόγους (κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια), εκ των οποίων οι 145 είναι οι δικαιούχοι της υποπαραγράφου β της παρ. 8 του άρθρου 21 του ν. 4332/2015 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και οι 50 είναι Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, και
β) 3.868 αδελφοί προπτυχιακοί φοιτητές.
Επιπλέον υποβλήθηκαν 52 αιτήσεις από φοιτητές κυπριακής καταγωγής, εκ των οποίων κρίθηκαν επιτυχόντες οι 31.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετεγγραφές φοιτητών: Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων"

Φρουζής στην Προανακριτική για Novartis: «Εδειξε» τη γραμματέα του ως τη μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση»

Συναντήσεις με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015 προκειμένου να δώσουν κοινό αγώνα κατά τις πολιτικής μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης που προωθούσε εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση Σαμαρά περιγράφει με λεπτομέρειες ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής κατά την δεύτερη κατάθεσή του στην προανακριτική της Βουλής που εξετάζει τη σκευωρία Novartis. Ο μάρτυρας κετέθετε επί οκτώ ώρες σήμερα, ενώ η κατάθεσή του θα συνεχισθεί από τις 9 αύριο το πρωί.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε και έναν διάλογο με τον Βασίλη Κεγκέρογλου για την Αικατερίνη Κελέση. Μάλιστα, από τις απαντήσεις που έδωσε, ουσιαστικά «έδειξε» ότι πρόκειται για πρόσωπο που μπορεί να ήταν και στενή συνεργάτιδά του.

Κεγκέρογλου: Έχετε υποψία για το ποια είναι η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση;
Φρουζής: Κάτι έχω στο μυαλό μου.
Υψηλάντης: Η κυρία Κελέση μήπως ήταν συνεργάτιδά σας;
Φρουζής: Δεν ξέρω πιθανολογώ πάνω από τη βάση.
Μαρκόπουλος: Σε τι ποσοστό είστε;
Φρουζής (γελώντας για πρώτη φορά στη διαδικασία) Με πολύ καλές πιθανότητες. Σε καλό ποσοστό.

Πηγές του Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ.Φρουζή υπενθύμιζαν ότι η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» λέει στην κατάθεσή της ότι άκουγε τον Φρουζή να μιλάει στο τηλέφωνο. Δηλαδή, τόσο κοντά ήταν, όσο η γραμματέας του.

Όπως ο ίδιος υποστήριξε την περίοδο 2013-2014 έγινε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 50% στα εκτός πατέντας προϊόντα λόγω όπως ανέφερε νομοσχεδίου του Άδωνι Γεωργιάδη που «προκάλεσε σε όλους μας πρόβλημα». «Ήταν περίοδος πολέμου με την κυβέρνηση Σαμαρά» φέρεται να είπε για να προσθέσει ότι «τότε έβλεπα πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης» μεταξύ των οποίων τους Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππά, Γ. Σταθάκη, Γ. Δραγασάκη, Αν. Ξανθό κ.α.

Η κατάσταση για τις φαρμακοβιομηχανίες άλλαξε σύμφωνα με τον κ. Φρουζή από το 2015 και μετά καθώς επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η εξωνοσοκομειακή δαπάνη αυξήθηκε φθάνοντας τα 4 δισ. ευρώ ενώ αύξηση που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ παρουσίασε και ο ετήσιος τζίρος της Novartis.

Παράλληλα, ο κ. Φρουζής κατέθεσε και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες υποστήριξαν ότι τους δωροδόκησε.

«Προσωπικά δεν συνάντησα ποτέ πριβέ τον Σαμαρά. Δεν μετέφερα ποτέ και τίποτα προς αυτόν. Ούτε τροχήλατη ούτε ιπτάμενη» είπε για να προσθέσει ότι με τον πρώην πρωθυπουργό παραβρέθηκε σε επίσημη εκδήλωση παρουσία της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και πλήθους εκπροσώπων της ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι τους Ε. Βενιζέλο, Γ. Κουτρουμάνη και Δ. Αβραμόπουλο δεν συνάντησε ποτέ.

Τον πρώην πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο τον συνάντησε τυχαία στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής και τον Ι. Στουρνάρα ως πρόεδρο του ΙΟΒΕ. «Τον Ανδρέα Λοβέρδο τον είδα μόνο μια φορά στο προαύλιο του υπουργείου ήταν και άλλοι. Καμία 20αρια άτομα και δεν πρόλαβα ούτε να του μιλήσω» είπε για να προσθέσει ότι ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ συνάντησε μια φορά τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και 4-5 φορές τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas ρωτήθηκε και για τους Δεσταμπασίδη και Μαραγκέλη. Για τον πρώτο υποστήριξε ότι πόρισμα εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας έδειξε οικονομικές ατασθαλίες.

Παράλληλα, ο κ. Φρουζής συνέχισε τις καταγγελίες για τον ρόλο της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη υποστηρίζοντας ότι στην άτυπη συνάντηση που είχαν τον Μάιο του 2018 τον πίεσε να καταθέσει «όσα η ίδια ήθελε να ακούσει» και όχι «όσα γνώριζα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) ρώτησε τον μάρτυρα για ποιο λόγο δεν κατήγγειλε την άτυπη συνάντηση με την κυρία Τουλουπάκη εκείνη την περίοδο με τον κ. Φρουζή να απαντά πως δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με το κράτος.

Επίσης, ο κ. Λάππας κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει εάν η κυρία Τουλουπάκη του ανέφερε ονόματα συγκεκριμένων πολιτικών με τον δεύτερο να δίνει αρνητική απάντηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τον μάρτυρα που υποστήριξε ότι επισήμως δεν έχει καταθέσει ποτέ λέγοντας πως έχει υποβάλλει τρια υπομνήματα. Επίσης, ο κ. Λάππας ανέφερε ότι έχουν ήδη ασκηθεί τρεις διώξεις στον κ. Φρουζή, του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα και του έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Σύμφωνα με την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Φρουζής ανέφερε ότι του δεσμεύτηκαν 1,8 εκατ ευρώ σε τράπεζα της Ελβετίας.

Οι συναντήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015

Επίσης ο κ. Φρουζής αποκάλυψε ότι έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015 ακόμα και στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται να είπε ότι «με τον Σταθάκη συναντήθηκα τρεις φορές, συναντήθηκα με το τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το αρμόδιο για την υγεία, πήγα και στην Κουμουνδούρου και συναντήθηκα αρκετές φορές με τον Ξανθό».

Ο πρώην επικεφαλής της Novartis φέρεται να έχει πει στα μέλη της προανακριτικής ότι «τους είδα πριν το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική δαπάνη (σ.σ. μείωση δαπάνης κατά 50% από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά)».

«Ήμουν με καμιά 10αρια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Γι' αυτό καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν χαρούμενοι που καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο» φέρεται να είπε ακόμα ο κ. Φρουζής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε ότι συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ένοχο να τους δω, και τον Φίλη έχω συναντήσει στην Αυγή, και τον Δραγασάκη και τον Χουντή». Ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι συναντήθηκε μαζί του πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που μείωνε τις τιμές των φαρμάκων προσθέτονας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και συνέντευξη τύπου για το θέμα.

Ο πρώην επικεφαλής της Novartis υποστήριξε ότι η νομοθεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε την αύξηση της τιμής των φαρμάκων δηλώνοντας «για τα πρωτότυπα φάρμακα ήταν ευνοϊκό το πλαίσιο επί ΣΥΡΙΖΑ, όχι επί Σαμαρά». Φέρεται να υποστήριξε ακόμα ότι δεν υπήρχε ταχεία αποπληρωμή οφειλών στη Novartis και να προσθέτει ότι «το 2014 ο τζίρος μας ήταν 330 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2015 εως το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε αλματώδη αύξηση στα 400-420 εκατ. ευρώ».

Τι είπε για τα 10 πολιτικά πρόσωπα

Ερωτώμενος σχετικά με το αν είχε συναντήσεις με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αρχικά είχαν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, ο κ. Φρουζής σχολίασε ότι τους Δημητρη Αβραμοπολου, Ευάγγελο Βενιζελο και Γιώργο Κουτρουμάνη δεν τους έχει δει ποτέ του.

Όσον αφορά τους κ.κ. Στουρνάρα, Λυκουρέντζο, Γεωργιάδη και Σαλμα ο κ. Φρουζής είπε ότι τους είχε συναντήσει κάποιες φορές ως προεδρος του ΣΦΕΕ.

Για την περίοδο υπουργείας του Άδωνι Γεωργιάδη ανέφερε ότι είχε ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο για τα φάρμακα με το οποίο είχαν όλοι πρόβλημα. «Κυρίως με τα εκτός πατέντας φάρμακα. Ήταν περίοδος πολέμου με την κυβέρνηση» φέρεται να είπε ο πρώην επικεφαλής της Novartis.

Για τον Παναγιώτη Πικραμένο είπε κατά πληροφορίες ότι τον συνάντησε μια φορά στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά έκανε λόγο για μια κοινή τους παρουσία σε μια μεγάλη εκδήλωση παρουσία της Άνγκελα Μερκελ στην οποία «είχα κληθεί ως Προεδρος του ΣΦΕΕ και δίπλα μου καθόταν ο Δασκαλόπουλος. Ήμουν επιθετικός προς τη γερμανική αντιπροσωπεία για να πιέσει την κυβέρνηση Σαμάρα να πληρώσει. Η παρέμβαση μου για τα χρέη στη φαρμακοβιομηχανία έπαιξε στον τύπο».

«Δεν εδωσα ποτέ χρήματα στον Ανδρέα Λυκουρέντζο. Άνθρωπος δεν πήρε ούτε ευρώ από εμένα. Εδώ είπαν ότι σε 15 ημέρες πρωθυπουργίας έδωσα λεφτά στον Πικραμμένο» είπε, κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Φρουζής.

Σε άλλο σημείο της εισήγησής του φέρεται να είπε ότι «δεν συνάντησα ποτέ πριβέ τον Σαμαρά». «Δεν μετέφερα ποτέ τίποτα σε αυτόν, ούτε τροχήλατη, ούτε ιπτάμενη βαλίτσα» φέρεται να είπε ακόμα ο κ. Φρουζής.

Αναφορικά με τον Ανδρεα Λοβερδο είπε ότι δεν εχει συνομιλήσει ποτέ μαζί του. «Τον ειδα είδα μόνο μια φορά στο προαύλιο του υπουργείου ήταν και άλλοι. καμία 20αρια άτομα και δεν πρόλαβα ούτε να του μιλήσω» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Η σχέση του με άλλα στελέχη της Novartis

Ο κ. Φρουζής φέρεται να έχει μιλήσει και για το πρώην στέλεχος της Novartis, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη, και να έχει πει ότι «έφυγε το 2014, εγώ το 2015. Είχε γίνει εσωτερικός έλεγχος. Έχω το πόρισμα. Παραβίαζε εσωτερικές διαδικασίες, αλλοίωνε ποσά για να μη χρειάζονται οι υπογραφές των προϊσταμένων του».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Φρουζής μίλησε κατά πληροφορίες για την γραμματέα του, Μαρία Μαραγγέλη, λέγοντας ότι τον έκλεβε επί τρία χρόνια. «Ήταν γραμματέας μου 11 χρόνια. Είχα πολλά προσωπικά μου πράγματα αφήσει να χειρίζεται, ακόμη και τα φροντιστήρια των παιδί μου. Το 2015 άρχισα να την βάζω στη γωνία» φέρεται να έχει πει ο κ. Φρουζής.

Για τον Νίκο Μανιαδάκη ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε ότι δεν είχε συνεργασία.

«Η νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις τιμές των φαρμάκων και ευνόησε τις φαρμακοβιομηχανίες»

Ο κ. Λάππας επανέφερε το ζήτημα των συναντήσεων του κ. Φρουζή με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι τον κ. Σαμαρά δεν τον έχει συναντήσει σε προσωπικό επίπεδο αλλά έχουν παραβρεθεί στην επίσημη εκδήλωση υποδοχής της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην χώρα μας παρουσία εκπροσώπων γερμανικών εταιρειών.

Επίσης, αναφέρθηκε σε συνάντηση εκπροσώπων εταιρειών με τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο είπε ότι προσήλθε συνοδεύοντας τον πρόεδρο της Novartis και δεν μετείχε ο ίδιος στην κλειστή σύσκεψη.

Παράλληλα επανέλαβε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου προκάλεσαν σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ενώ οι καθυστερήσεις πληρωμών οφειλών του κράτους προς τις φαρμακοβιομηχανίες είχαν προκαλέσει πλήθος παραπόνων προς την τότε κυβέρνηση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκ νέου στις συναντήσεις που είχε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν την ψήφιση νομοσχεδίου του Αδ. Γεωργιάδη που πρόβλεπε 50% μείωση στις τιμές των εκτός πατέντας φαρμάκων. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα και τον Αν. Ξανθό οι οποίοι όπως ισχυρίστηκε στήριξαν τις θέσεις του ΣΦΕΕ και καταψήφισαν εκείνες τις διατάξεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε άλλη πολιτική πιο ευνοϊκή για τις φαρμακοβιομηχανίες καθώς είπε πως «η νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ ήταν ευνοϊκή καθώς ο υπολογισμός της τιμής των φαρμάκων στην Ελλάδα υπολογιζόταν με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της χωρών της ευρωζώνης και όχι των 3 χαμηλότερων όλων των χωρών της Ε.Ε. γεγονός που οδήγησε σε αυξήσεις».

Πέραν αυτών ο κ. Φρουζής κλήθηκε να απαντήσει και για την περίοδο υπουργίας του Αν. Λοβέρδου. Ο μάρτυρας φέρεται να λέει ότι η προωθούμενη πολιτική του κ. Λοβέρδου «ζημίωσε τις φαρμακοβιομηχανίες» καθώς υποστήριξε πως «πάντα οι διαπραγματεύσεις και οι τελικές αποφάσεις οδηγούσαν προς τα κάτω τις τιμές των φαρμάκων».

Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Βασίλη Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) υποστήριξε ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων «Μ. Σαράφη» και «Αικ. Κελέση» είναι ψευδείς και υποστήριξε ότι «ενδεχομένως το κίνητρο αυτών των μαρτύρων να είναι οικονομικό ή γιατι τους έπιασαν με την γίδα στην πλάτη».

Επίσης, κληθείς να διευκρινίσει όσα του είπε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη στην άτυπη συνάντηση του Μαίου 2018 ανέφερε ότι δεν του προτάθηκε να γίνει «κουκουλοφόρος» μάρτυρας αλλά να έχει «ευνοϊκή μεταχείριση, αρκεί να καταθέσω για τα 10 πολιτικά πρόσωπα».

Σύμφωνα με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φρουζής υποστήριξε ότι ο πατέρας του είχε διατελέσει γενικός γραμματέας της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πως ο ίδιος είχε παραβρεθεί σε δείπνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2015, μετά την αποχώρησή του από την Novartis. Προσέθεσε ωστόσο ότι δεν τον έχει συναντήσει ως πρωθυπουργό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φρουζής στην Προανακριτική για Novartis: «Εδειξε» τη γραμματέα του ως τη μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news