facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ πρέπει να κρατήσουν την ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ζήτησε από τις ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι η αμερικανική πλευρά δεν έδωσε κάποια ημερομηνία για το πότε θα στείλει επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για τα F-16 και εξαπέλυσε για άλλη μία φορά επίθεση κατά της Ελλάδας.

Οι δύο αξιωματούχοι πραγματοποίησαν την τέταρτη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ – Τουρκίας.

Η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Sedat Önal, υπό την αιγίδα του Στρατηγικού Μηχανισμού.

Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν εκτεταμένο διάλογο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων διμερούς συνεργασίας και τόνισαν τη σημασία της εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο δύο υπουργοί συνέχισαν τις εταιρικές και διυπηρεσιακές συζητήσεις που διεξήχθησαν από ανώτερους αξιωματούχους από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στις 17 Ιανουαρίου 2023, στην Ουάσιγκτον.

Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια προσανατολισμένη στα αποτελέσματα θετική διμερή ατζέντα.

Συζήτησαν για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Υπογράμμισαν την ισχυρή στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενάντια στον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαρίστησαν την Τουρκία για τον ρόλο της στη διαμεσολάβηση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι δυο άνδρες αποφάσισαν να αυξήσουν τον συντονισμό και τη συνεργασία για την προώθηση της ειρήνης στον Νότιο Καύκασο.

Συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης του συντονισμού και της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ ενόψει των τρεχουσών απειλών και προκλήσεων. Επιβεβαίωσαν τη μακροχρόνια δέσμευσή τους στη συλλογική άμυνα ως Σύμμαχοι, καθώς και στην Πολιτική Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ. Συζήτησαν την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία για την προώθηση της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Έθεσαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν στη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας.

Επανέλαβαν την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αντιτρομοκρατικές διαβουλεύσεις ως μέρος του Στρατηγικού Μηχανισμού, βασιζόμενες στην προϋπάρχουσα συνεργασία μέσω της επιβολής του νόμου και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο υπουργός καταδίκασε για άλλη μια φορά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη και επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τουρκίας στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Και οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να διατηρήσουν στενό συντονισμό και συνεργασία στις προσπάθειες για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως του ISIS/Daesh και του PKK.

Συζήτησαν όλες τις πτυχές της συριακής κρίσης και επανέλαβαν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας σε μια πολιτική διαδικασία σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Χαιρέτησαν την πρόσφατη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράταση της διασυνοριακής παράδοσης ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης ευρύτερα ζητήματα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης οικοδόμησης περιφερειακής σταθερότητας και συνδέσεων μέσω αυξημένης οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Εκτίμησαν τη συνεχή ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας. Επιβεβαίωσαν τη σημασία της οικονομικής συνεργασίας και της αξιοποίησης των υφιστάμενων διμερών φόρουμ για την υποστήριξη περιφερειακών και παγκόσμιων οικονομικών ευκαιριών. Και οι δύο πλευρές ενέκριναν έναν διάλογο για το κλίμα και την ενέργεια για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της μετάβασης προς ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον.

Αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους υπό την αιγίδα του Στρατηγικού Μηχανισμού για την ανασκόπηση της προόδου και τη διατήρηση της δυναμικής στη θετική διμερή ατζέντα.

Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν τις αυξημένες διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων στο ανώτατο επίπεδο, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού.

State Department στην ΕΡΤ για πώληση F-16 στην Τουρκία: Οι υπάρχουσες κυρώσεις δεν την απαγορεύουν
 
Οι υπάρχουσες κυρώσεις του νόμου CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αρκεί να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) την οποία αφορούν οι κυρώσεις, διευκρινίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση της ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία επιβλήθηκαν κυρώσεις CAATSA στο τέλος του 2020 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

ertnews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ πρέπει να κρατήσουν την ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας"

Πάτρα: Γιος καταδικασμένου μέλους της 17Ν ανάμεσα στους συλληφθέντες για εγκληματική οργάνωση

Στη σύλληψη γιου καταδικασμένου μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν (συγκεκριμένα του Καρατσιώλη), προχώρησαν οι αστυνομικοί στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τα ξημερώματα.

Το εν λόγω άτομο, συνελήφθη μαζί με ακόμα 6, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται σε υποθέσεις ληστειών, διακεκριμένων κλοπών, ναρκωτικών, κατοχής όπλων και εκρηκτικών και παράβαση της νομοθεσίας για τις ραδιοσυχνότητες.

Από τις εφόδους που έχουν πραγματοποιήσει οι αστυνομικοί, εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μεταξύ άλλων, βιβλία για την τρομοκρατία, υδροπονική κάνναβη, ασύρματος μέσω του οποίου φέρονται να άκουγαν τη συχνότητα της ΕΛ.ΑΣ., εκρηκτικά και όπλα.

Η έρευνα της υπόθεσης από την αστυνομία διεξάγεται περί τα δύο χρόνια από μία στενή ομάδα στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να μην υπάρξουν αστοχίες και με την εποπτεία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγου Απόστολου Μαρτζάκλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έξω από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών έχουν συγκεντρωθεί άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Γιος καταδικασμένου μέλους της 17Ν ανάμεσα στους συλληφθέντες για εγκληματική οργάνωση"

Νταβός: 200 πολυεκατομμυριούχοι ζήτησαν να φορολογηθούν παραπάνω για να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες

Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ του Νταβός έλαβαν επιστολή από 200 πολυεκατομμυριούχους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ζητούν να φορολογηθούν παραπάνω, ώστε με αυτό τον τρόπο να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

«Αν λάμβανα τον κατώτατο μισθό και ζητούσα να φορολογηθούν οι πλούσιοι, ελάχιστοι θα με άκουγαν», σχολίασε με νόημα ο 71χρονος Φιλ Γουάιτ, μηχανικός στο επάγγελμα, που έκανε περιουσία πριν από μερικά χρόνια όταν πούλησε μια εταιρεία συμβούλων σε έναν όμιλο επενδύσεων. «Έβγαλα αρκετά χρήματα για να έχω άνεση», παραδέχεται, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Όμως, «θα χαιρόμουν πολύ να πληρώσω περισσότερους φόρους και ζητώ από την κυβέρνησή μου να με φορολογήσει, να φορολογήσει ανθρώπους σαν εμένα».

Έτσι, μαζί με τον Γουάιτ, περισσότεροι από 200 «πατριώτες εκατομμυριούχοι» από 13 χώρες ζήτησαν με ανοιχτή επιστολή να φορολογηθούν. Μεταξύ αυτών, άνθρωποι που κληρονόμησαν την περιουσία τους, άλλοι που δούλεψαν για να την αποκτήσουν, επιχειρηματίες, χρηματιστές… Αλλά και διάσημοι όπως ο Αμερικανός ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο, γνωστός από τον ρόλο του «Χαλκ», ή η Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ, μία από τους κληρονόμους της αυτοκρατορίας Disney.

«Το βασικό θέμα του Φόρουμ του Νταβός φέτος είναι η ενότητα σε έναν κατακερματισμένο κόσμο. Ακριβώς αυτό παρατηρούμε» είπε ο Γουάιτ, εκτιμώντας ότι αυτό που κατακερματίζει τον κόσμο είναι «η ανισότητα του πλούτου».

Οι ανισότητες αυτές εκτινάχθηκαν την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Από τα 100 δολάρια πλούτου που δημιουργήθηκε τα 54,4 πήγαν στις τσέπες του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων ενώ το 50% των λιγότερο ευπόρων έλαβε μόνο 70 λεπτά. Η μη κυβερνητική οργάνωση πρότεινε μια σειρά μέτρων (έκτακτος φόρος περιουσίας, φόρος επί των μερισμάτων, αύξηση του φόρου στο εισόδημα από εργασία και στο κεφάλαιο του 1% των πιο πλούσιων) με τα οποία οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων και ο αριθμός τους θα μπορούσε να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν το 2012. Τα «υπερκέρδη» των επιχειρήσεων βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της Oxfam, η οποία πρότεινε να φορολογηθούν περισσότερο τα απροσδόκητα κέρδη, όπως τα δισεκατομμύρια που κατέγραψαν οι πετρελαϊκοί όμιλοι τους τελευταίους μήνες χάρη στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Για τον Φιλ Γουάιτ, ο οποίος συμμετείχε την Κυριακή και σε μια πορεία για την προστασία του κλίματος, η φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 1-2% ετησίως, για ποσά άνω των 4-5 εκατομμύριων δολαρίων. «Δεν πρόκειται για τεράστια ποσά, με τον καιρό αυτό θα επέτρεπε να περιοριστεί ο ακραίος πλούτος», είπε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νταβός: 200 πολυεκατομμυριούχοι ζήτησαν να φορολογηθούν παραπάνω για να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες"

Ενές Καντέρ: «Πρέπει να ενημερώνω το FBI για όπου πηγαίνω – Ο Ερντογάν θα επιτεθεί μια μέρα στην Ελλάδα»

Ο Ενές Καντέρ είναι πλέον καταζητούμενος και επικηρυγμένος από την Τουρκία με το ποσό των 500.000 δολαρίων. Ο Τούρκος σέντερ μίλησε σε ελληνικά Μέσα για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με το FBI, ενώ δεν παρέλειψε να καλέσει τις ξένες χώρες, να λάβουν τα μέτρα τους κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ενές Καντέρ μίλησε αρχικά στον ΣΚΑΪ για όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες, με την επικήρυξή του από την Τουρκία και τόνισε πως πλέον είναι σε διαρκή επικοινωνία με το FBI, για να ενημερώνεται τι πρέπει να κάνει στην καθημερινότητά του.

«Την πρώτη φορά που άκουσα για την επικήρυξη, δεν σοκαρίστηκα στο ελάχιστο γιατί ξέρω ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας κτηνώδης δικτάτορας και θα κάνει ό,τι μπορεί για να μου κλείσει το στόμα. Ναι λοιπόν, δεν σοκαρίστηκα. Είχε βάλει φυλακή την οικογένειά μου, βασανίζει τόσους αθώους ανθρώπους στις φυλακές επειδή δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο με εκείνον. Δεν σοκαρίστηκα καθόλου, τώρα η ζωή μου είναι σε κίνδυνο. Είναι τόσοι πολλοί με βάση όσα μου λέει το FBI, που με κυνηγούν και θέλουν να μου κάνουν κακό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ενές Καντέρ.

«Ο κόσμος ξέρει πλέον πως αν πάθω κάτι, τότε θα ευθύνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ελπίζω πως οι ηγέτες της Δύσης θα το δουν αυτό. Είχα μια συζήτηση με το FBI, είναι ανήσυχοι για τη ζωή μου. Έτσι, τώρα πια προστατεύομαι 24 ώρες το 24ωρο από το FBI. Μου είπαν να μην βγω από το σπίτι μου και να μην πάω οπουδήποτε για τις επόμενες δύο βδομάδες. Οπότε είμαι κολλημένο στο σπίτι μου γι αυτό το διάστημα. Οι απειλές είναι αληθινές και γι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σιγουρευτούμε ότι θα είμαι ζωντανός», υποστήριξε ακόμη ο Τούρκος σέντερ.

«Έχω ποστάρει κάποια από αυτά (τα απειλητικά μηνύματα), μπορεί να τα δει ο κόσμος στα social media μου. Υπήρχε όμως ένα που έλεγε ότι προσέλαβαν έναν κατά συρροή δολοφόνο για να με σκοτώσει. Σε ένα άλλο, το οποίο ανέβασα σήμερα, που έλεγε πως είναι υποστηρικτής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι όπου με βρει, θα μου κόψει το κεφάλι και θα κάψει το σώμα μου. Είναι πολύ ενοχλητικά όλα αυτά, γεμάτα μίσος και αηδιαστικά μηνύματα. Ο λόγος που δημοσιοποιώ όλα αυτά τα μηνύματα είναι για να δει ο κόσμος τι είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», υπογράμμισε.

«Φυσικά φοβάμαι, είναι απειλές κατά της ζωής μου, δεν είναι αστείο. Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτό που κάνω αποτελεί δουλειά του Θεού. Προσπαθώ να είμαι η φωνή όλων αυτών των αθώων ανθρώπων εκεί έξω. Πιστεύω στον Θεό. Θα συνεχίσω να μιλάω για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παραβίασή τους, για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και για το πόσο επικίνδυνος είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ΝΑΤΟ και όλες τις χώρες που βρίσκονται γύρω από την Τουρκία», κατέληξε ο Ενές Καντέρ.

Ο Ενές Καντέρ μίλησε και στην τηλεόραση του OPEN, αναφέροντας: «Είχα κλήσεις από το FBI και την αμερικανική κυβέρνηση. Μου είπαν πως είναι πρώτη φορά που η κυβέρνηση Ερντογάν επικήρυξε κάποιον με χρηματικό ποσό.

Υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να έρθουν να μου κάνουν κακό, όπως η μαφία, επαγγελματίες δολοφόνοι, καρτέλ. Μίλησα με το FBI και μου είπαν όπου και αν πηγαίνω πρέπει να τους ενημερώνω.

Φοβάμαι για τη ζωή μου. Δέχομαι εκατοντάδες απειλές για τη ζωή μου καθημερινά. Θέλω οι ηγέτες του κόσμου, τα μέλη του Νάτο, να προβούν σε ενέργειες κατά του Ερνογάν.

Θέλω ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης να κάνει ουσιαστικές ενέργειες κατά του Ερντογάν. Καταλαβαίνω ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι σημαντικές, αλλά ο Ερντογάν θα επιτεθεί μια μέρα στην Ελλάδα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενές Καντέρ: «Πρέπει να ενημερώνω το FBI για όπου πηγαίνω – Ο Ερντογάν θα επιτεθεί μια μέρα στην Ελλάδα»"

Στόλτενμπεργκ: Υπόσχεται ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα στείλουν βαρέα όπλα στην Ουκρανία

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα παράσχουν στην Ουκρανία «βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα» για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας, ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η ομάδα επαφής για την Ουκρανία θα συνεδριάσει (την Παρασκευή) στο Ράμσταϊν (στην αμερικανική βάση στη Γερμανία) και το κυριότερο μήνυμα θα είναι η αυξημένη υποστήριξή μας, με βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα», είπε ο Στόλτενμπεργκ στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Οι συζητήσεις αυτές θα επικεντρωθούν στην παράδοση τεθωρακισμένων και σύγχρονων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Βρετανία έχει ήδη υποσχεθεί να δώσει 14 άρματα Challenger 2 και η Πολωνία δηλώνει έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία 14 άρματα Leopard 2, γερμανικής κατασκευής, εφόσον το Βερολίνο δώσει την άδεια για την παράδοσή τους. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στη δική του ομιλία νωρίτερα, δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα αυτό.

«Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να υποτιμήσουμε τη Ρωσία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει νέες επιθέσεις και είναι έτοιμος να θυσιάσει τη νεολαία του. Στρατολόγησε περισσότερους από 200.000 μαχητές και αγοράζει όπλα από αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό του Ιράν. Η κατάσταση είναι επείγουσα. Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη. Πρόκειται για μια μάχη για τις αξίες μας. Η δημοκρατία πρέπει να νικήσει την τυραννία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στην ομιλία του.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στόλτενμπεργκ: Υπόσχεται ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα στείλουν βαρέα όπλα στην Ουκρανία"

Παρέμβαση στον Μπλίνκεν για τα F-16: «Η Τουρκία εργάζεται κατά των ΗΠΑ»

Παρέμβαση για το θέμα της πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία πραγματοποίησε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute – AHI), σημείωνοντας ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να απορρίψει το σχετικό αίτημα.

Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαριγκάκης, έστειλε επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όπου αναφέρθηκε τόσο στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, βάσει του νόμου CAATSA.

Η επιστολή εστάλη λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια «να ενθαρρύνει μια ειλικρινή συζήτηση για την κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας με βάση τις αποδεδειγμένες ενέργειες της Τουρκίας που υπονομεύουν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ».

«Η Τουρκία εργάζεται ενάντια στα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή. «Το να κατευναστεί ένας δικτάτορας, όπως ο πρόεδρος Ερντογάν, δεν θα οδηγήσει σε καλύτερη συμπεριφορά» τονίζει, ο κ. Λαριγκάκης στην επιστολή του.

«Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε απόπειρα πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν παραβίαση των υφιστάμενων κυρώσεων CAATSA, μια θέση που κατέχουμε επίσης», ανέφερε ακόμη ο κ. Λαριγκάκης.

Η ανακοίνωση του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου

«Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νίκος Λαριγκάκης απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την παραμονή της συνάντησής του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον, για να ενθαρρύνει μια ειλικρινή συζήτηση για την κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας με βάση τις αποδεδειγμένες ενέργειες της Τουρκίας που υπονομεύουν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Η επιστολή του προέδρου ζητά επίσης, από τον υπουργό Μπλίνκεν να έρθει σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου σχετικά με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους και καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να απαιτήσει από την Τουρκία να σταματήσει και να αποσύρει τις δηλώσεις αυτές και να ανακαλέσει την υποστήριξή της για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Η επιστολή αναφέρει πολλά παραδείγματα της επικίνδυνης ρητορικής του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησής του για εισβολή στα ελληνικά νησιά.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή ΕΔΩ

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Παρέμβαση στον Μπλίνκεν για τα F-16: «Η Τουρκία εργάζεται κατά των ΗΠΑ» "

Καιρός αύριο: Ισχυρές καταιγίδες στα βορειοδυτικά και 9 μποφόρ στο Αιγαίο – Πού θα χιονίσει

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη (19.01.2023) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Δυναμώνουν πάλι οι άνεμοι στα πελάγη. Παρούσα ξανά η σκόνη. Σε υψηλά για την εποχή η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά και τα βόρεια νεφώσεις με βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Xιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ, με εξασθένηση στα δυτικά από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για την εποχή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 16 με 19 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 17 με 19 και κατά τόπους τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το βράδυ.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στα βορειοδυτικά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα ανατολικά και τα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες στην Κρήτη όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές στα νότια.
Ανεμοι: Νότιοι 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 και στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 και στα νότια έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ισχυρές καταιγίδες στα βορειοδυτικά και 9 μποφόρ στο Αιγαίο – Πού θα χιονίσει"

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά μετά τις 9 το βράδυ

Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά μετά τις 9 το βράδυ.

Σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο.

ΑΠΕ /euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά μετά τις 9 το βράδυ"

Μοσχάτο: Νέα στοιχεία για το 50χρονο θύμα – Παρακράτησε παράνομα 130 αυτοκίνητα leasing

Νέες πληροφορίες για τη δράση του 50χρονου, Νίκου Κομπόγιωργα, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος το απόγευμα της Δευτέρας στο διαμέρισμά του στο Μοσχάτο έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το  Mega, o 50χρονος λογιστής, ασφαλιστής και σύμβουλος επενδύσεως φέρεται να έπαιρνε από εταιρείες «leasing» ή αλλιώς ενοικίασης αυτοκινήτων και να τα έδινε σε απογοητευμένους του πελάτες. Μάλιστα, η νέα τροπή στην υπόθεση φανερώθηκε μετά τη μήνυση που υπέβαλε εκπρόσωπος εταιρείας αυτοκινήτων την Παρασκευή στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής για παράνομη παρακράτηση αυτοκινήτων.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για 65 αυτοκίνητα, ενώ υπολογίζεται ότι τα αυτοκίνητα, τα οποία έχει παρακρατήσει από τις τρεις εταιρείες ενοικίασης ξεπερνούν τα 130 και 140. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος και για αυτοκίνητα μεγάλης αξίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε κάποιους από τους δυσαρεστημένους του πελάτες για τις «ύποπτες» συναλλαγές έλεγε να κρατήσουν τα αυτοκίνητα και να μπουν ως «μέτοχοι» στις εταιρείες αυτοκινήτων, τις οποίες και εκμεταλλευόταν.

Τι έγινε το Σάββατο

Στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας έφτασαν το Σάββατο, δύο μέρες δηλαδή πριν τον απαγχονισμό του 50χρονου στο Μοσχάτο, το θύμα, δαρμένο, η 47χρονη γυναίκα που άνοιξε στους Αστυνομικούς το απόγευμα της Δευτέρας και ήρθαν αντιμέτωποι με το αποτρόπαιο θέαμα και άλλοι αλλά δεν έγιναν μηνύσεις για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου και του Mega, υπήρχαν πράγματι ενδείξεις ότι ο 50χρονος είχε ξυλοκοπηθεί, καθώς είχε εκχυμώσεις, μώλωπες και σπασμένα πλευρά, τα οποία τα προσδιορίζει μία με δύο ημέρες νωρίτερα, όμως οι Αστυνομικοί, που είχαν χειριστεί την υπόθεση στην Καλλιθέα, αναφέρουν ότι δεν είχαν δει τέτοιου είδους χτυπήματα στο πρόσωπό του και εκφράζουν την απορία ότι μπορεί να έγινε σε δεύτερο χρόνο.

Μυστήριο με τη δράση του και το προφίλ του

Στο επίκεντρο των Αρχών, ωστόσο, έχει μπει και το προφίλ του 50χρονου λογιστή, προκειμένου να δώσουν περισσότερο «φως» στην υπόθεση. Ο 50χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Live News» και του Mega είναι λογιστής, ασφαλιστής, αλλά φέρεται να συστηνόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και ως επενδυτής. Ο άνδρας είχε χτίσει το προφίλ του θεοσεβούμενου, καλού οικογενειάρχη, με τη σύζυγο και τα παιδιά του πάντα στο πλάι του πάντα σε δημόσιες εμφανίσεις, αλλά και στις φωτογραφίες που αναρτούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, στο προφίλ του φαίνεται και η επαφή που είχε με το ποδόσφαιρο ο 50χρονος άνδρας, καθώς εμφανίζεται να έχει φωτογραφίες με διακεκριμένους ποδοσφαιριστές, που έχουν περάσει από ελληνικές ομάδες.

Μάλιστα, σχεδόν καθημερινές ήταν οι αναρτήσεις του με αναφορές στη θρησκεία. Εικόνες, προσευχές και παραπομπές σε Αγίους, εικόνες οι οποίες είναι πολύ μακρινές από την εξαπάτηση άλλων ανυποψίαστων θυμάτων, όπως και αναφέρουν και τα ίδια. Φίλος του θύματος μιλώντας για τον Νίκο Κομπόγιωργα μιλώντας σχετικά με την υπόθεση ανέφερε ότι ο 50χρονος ήταν πάρα πολύ καλός άνθρωπος και τον είχε ασφαλίσει και παλαιότερα. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο 50χρονος είχε ασχοληθεί παλαιότερα και με το ποδόσφαιρο, καθώς είχε αναλάβει ως μάνατζερ τον φίλο του και έτσι είχαν γνωριστεί μάλιστα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσχάτο: Νέα στοιχεία για το 50χρονο θύμα – Παρακράτησε παράνομα 130 αυτοκίνητα leasing"

Qatar Gate: Η πρώτη αντίδραση του Μαρκ Ταραμπέλα για τα «120.000 ευρώ που του έδωσε» ο Αντόνιο Παντσέρι

«Δεν θα σχολιάσω κάτι στην παρούσα φάση γιατί περιμένω να με ακούσουν οι ανακριτές. Αργότερα θα μιλήσω ανοιχτά, στον Τύπο», είναι η πρώτη αντίδραση του ευρωβουλευτή του Βελγίου, Μαρκ Ταραμπέλα, μετά την αποκάλυψη που φέρεται να έκανε ο Αντόνιο Παντσέρι για το σκάνδαλο Qatar Gate, ότι του έδωσε 120.000 ευρώ σε χάρτινες σακούλες.

Ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής και φερόμενος εγκέφαλος στο σκάνδαλο Qatar Gate, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, έχει συμφωνήσει να τα πει όλα… χαρτί και καλαμάρι στις βελγικές Αρχές, προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση και η ποινή του να μην είναι μεγάλη.

Έτσι, «έδωσε» στεγνά το όνομα του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα για εμπλοκή στο σκάνδαλο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι του έδωσε συνολικά 120.000 ευρώ σε χάρτινες σακούλες προκειμένου να στηρίζει τις θέσεις του Κατάρ, ενώ είπε και ότι… παραδόσεις χρημάτων έκανε στον Βέλγο ευρωβουλευτή και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Η Le Soir αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της την πρώτη αντίδραση του Μαρκ Ταραμπέλα στους δημοσιογράφους, ο οποίος προμηνύει ότι θα τα πει όλα στον Τύπο, αφού ξεκαθαρίσει τη θέση του στους ανακριτές σχετικά με το σκάνδαλο Qatar Gate.

Μιλώντας στο RTL, ο Μαρκ Ταραμπέλα δήλωσε ότι «νιώθω ήρεμος αλλά καταλαβαίνεται ότι σήμερα έχουν περάσει πέντε εβδομάδες από τότε που με έψαξαν και τώρα περιμένω να με καλέσουν και να με ακούσουν οι ανακριτές. Γι’ αυτό και επιφυλάσσομαι και δεν δηλώνω ακόμα τίποτα για την έρευνα, γιατί θα τα πω πρώτα σε αυτούς».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Παντσέρι ότι του έδωσε 120.000 ευρώ μετρητά σε χάρτινες σακούλες, ο Ταραμπέλα απάντησε πως «δεν θα δηλώσω κάτι απευθείας σε εσάς. Θα μιλήσω ανοιχτά αργότερα στον Τύπο και θα τα πω όλα», είπε μεταξύ άλλων. 

Τον διέγραψαν οι Σοσιαλδημοκράτες

Η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το S&D, αποφάσισε αργά το απόγευμα της Τετάρτης να διαγράψει τον Μαρκ Ταραμπέλα.

Συνεχίζει να είναι ευρωβουλευτής, αλλά θα πρέπει να είναι μεταξύ των ανεξάρτητων, δηλαδή αυτών που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα, «για την περίοδο που τρέχει η έρευνα για το Qatar Gate».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Qatar Gate: Η πρώτη αντίδραση του Μαρκ Ταραμπέλα για τα «120.000 ευρώ που του έδωσε» ο Αντόνιο Παντσέρι"

Πάτρα: Εκρηκτικά και όπλα εντόπισε η αστυνομία - Συνελήφθησαν 7 άτομα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα ευρεία επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε υποθέσεις ληστειών, διακεκριμένων κλοπών, ναρκωτικών, κατοχής όλων και εκρηκτικών και παράβασης της νομοθεσίας για τις ραδιοσυχνότητες.

Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προχωρήσει σε 7 συλλήψεις, ανάμεσα τους και άτομα που σχετίζονται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί ποσότητες εκρηκτικών υλών και όπλα.

Οι συλληφθέντες φέρεται να έχουν συμμετοχή σε ληστείες που είχαν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα σε υποκαταστήματα ΕΛΤΑ και σε τράπεζες.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάτρα: Εκρηκτικά και όπλα εντόπισε η αστυνομία - Συνελήφθησαν 7 άτομα "

Σταϊκούρας: Δεν αλλάζει το μοντέλο επιδότησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού

Τέλος στα σενάρια αλλαγής του μοντέλου επιδότησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα έβαλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας παράλληλα άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών εντός Φεβρουαρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε αναφορικά με το πως και εάν επηρεάζει η «γραμμή» του πρόσφατου Eurogroup για καλύτερη στόχευση και σταδιακή απόσυρση των επιδοτήσεων για την ενέργεια.

«Θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη, την επιτυχημένη στρατηγική του 2022, σύμφωνα με την οποία ενισχύσαμε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως νοικοκυριά, καλύπτοντας το σημαντικότερο ποσοστό της επιβάρυνσης που είχαν το 2022, χωρίς να έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Και για αυτό επιτύχαμε, από ό,τι φαίνεται, και ένα εξαιρετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε άλλωστε ότι «τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα στο τραπεζικό σύστημα για να ενισχυθούν ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο ή με ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία, έτσι ώστε, η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να επιβεβαιώσει ότι τα νοικοκυριά αυτά είναι ευάλωτα» Η επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων των δικαιούχων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και θα έχει χρονικό ορίζοντα 12 μηνών. Όπως επανέλαβε ο υπουργός η επιδότηση της αύξησης των δόσεων κατά 50% θα γίνει «αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Δεν αλλάζει το μοντέλο επιδότησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού"

Σουηδία: «Ισλαμιστή δικτάτορα» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ο ηγέτης της ακροδεξιάς

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς στη Σουηδία, του μεγαλύτερου κόμματος στο Κοινοβούλιο της χώρας, χαρακτήρισε «ισλαμιστή δικτάτορα» τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σκληρές δηλώσεις του ακροδεξιού ηγέτη έρχονται με αφορμή το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Στοκχόλμης και Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τζίμι Άκεσον και το κόμμα του, οι Σουηδοί Δημοκράτες (SD), δεν μετέχουν στην κυβέρνηση όμως είναι η μεγαλύτερη δύναμη υποστήριξης του συντηρητικού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στο Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς ζήτησε να μην γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις στον Τούρκο πρόεδρο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά, γιατί, πριν απ’ όλα, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με ένα αντιδημοκρατικό σύστημα και έναν δικτάτορα», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

«Είμαι επικεφαλής του αντιισλαμιστικού κόμματος SD και έχω ισχυρές απόψεις όσον αφορά έναν ισλαμιστή δικτάτορα, όπως ο Ερντογάν. Εξελέγη από τον λαό, ναι. Αλλά αυτό ισχύει και για τον Πούτιν», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Στις αρχές Ιανουαρίου ο Κρίστερσον είπε ότι η Άγκυρα ζητά πράγματα που η Στοκχόλμη δεν μπορεί και δεν θέλει να της δώσει.

Η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει το ενταξιακό πρωτόκολλο, είπε το Σάββατο ο Ιμπραήμ Καλίν, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, έπειτα από μια νέα διπλωματική αντιπαράθεση.

Την περασμένη εβδομάδα μια φιλοκουρδική οργάνωση κρέμασε από τα πόδια ένα ομοίωμα του Ερντογάν μπροστά από το δημαρχείο της Στοκχόλμης, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα». Άγκυρα και Στοκχόλμη καταδίκασαν το γεγονός, όμως στη Σουηδία ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση γύρω από το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν αλλά και την ανάγκη να μην θυσιαστεί η ελευθερία της έκφρασης.

Μολονότι Σουηδία και Τουρκία υπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου ένα «μνημόνιο κατανόησης», η Άγκυρα θεωρεί ότι τα αιτήματά της δεν έχουν ικανοποιηθεί, κυρίως όσον αφορά την έκδοση Τούρκων πολιτών τους οποίους κατηγορεί για «τρομοκρατία». Η σουηδική κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι την τελευταία λέξη στις υποθέσεις αυτές την έχει η ανεξάρτητη σουηδική δικαιοσύνη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: «Ισλαμιστή δικτάτορα» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ο ηγέτης της ακροδεξιάς"

Ο Καλογρίτσας έδωσε SMS του Παππά για τους μετόχους του «ΣΥΡΙΖΑ Channel» - Ο Ιβάν, ο Μάρης και ο... Α2

Τέσσερα ονόματα και ένα ακόμα πρόσωπο, με τον κωδικό «Α2» - δηλαδή τον Αρτέμη Αρτεμίου, εκ των στενών συνεργατών του Μεγάρου Μαξίμου το 2016, περιλαμβάνει το SMS του Νίκου Παππά προς τον Χρήστο Καλογρίτσα, αναφορικά με τα ποσοστά που θα κατείχαν οι μέτοχοι στην εταιρεία που θα συστηνόταν για το κανάλι που επρόκειτο να αποκτήσει ο επιχειρηματίας, μέσα από τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών. Αυτό υποστήριξε στο Ειδικό Δικαστήριο η πλευρά του Χρήστου  Καλογρίτσα, καταθέτοντας και αντίγραφο του ηλεκτρονικού μηνύματος. 

Τα ποσοστά, σύμφωνα με το SMS, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την πλευρά Καλογρίτσα, κατανέμονταν ως εξής: Ιβάν 35, Καλογρ. 35, Α2 16, Κουρής 10, Μάρης 4, με τον μέτοχο Α2 να είναι ο Αρτέμης Αρτεμίου, όπως αναφέρθηκε στη δίκη

Διευκρινίζονται τα πρόσωπα που αναφέρονται κωδικοποιημένα στο επίμαχο SMS:

Ιβάν: Ιβάν Σαββίδης

Καλόγρ.: Χρήστος Καλογρίτσας

Α2: Αρτέμης Αρτεμίου

Κουρής: Γιώργος Κουρής

Μάρης: Δημήτρης Μάρης

Στο μήνυμα ο τότε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στον Χρήστο Καλογρίτσα: «Α2 αυτός που θα δείς 12.30» και του ξεκαθαρίζει ότι «Α2 και Καλογρ. είναι αδιαίρετα» - ήτοι, ότι τα ποσοστά τους είναι αδιαίρετα, επομένως εξασφάλιζαν την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών στο υπό σύσταση «ΣΥΡΙΖΑ Channel».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των πληρεξούσιων δικηγόρων του Χρήστου Καλογρίτσα, δήλωσε σχετικά: ότι «Το sms που σήμερα κατατέθηκε για πρώτη φορά αποδεικνύει με τρόπο απόλυτο ότι ο πρώην υπουργός παραβίασε τα καθήκοντα του, το νόμο και το Σύνταγμα».

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Άγγελος Καραχάλιος, συνήγοροι του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, κατέθεσαν ένα μήνυμα (SMS) με ημερομηνία 15.9.2016, μήνυμα σημαντικό, όπως το χαρακτήρισαν, το οποίο κατά τις απόψεις τους επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις του τότε υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τον επιχειρηματία.

Επίσης, από το SMS, σύμφωνα με τους συνηγόρους του κ. Καλογρίτσα, αποδεικνύεται η εμπλοκή του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου (στο SMS αναφέρεται ως Α2) στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, όπως έχει καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο και η γραμματέας του επιχειρηματία Ευθαλία Διαμαντή. Στο SMS αναγράφεται και η κατανομή των μετοχικών κεφαλαίων της υπό συσταση τηλεοπτικής εταιρείας.

Το SMS στάλθηκε από το κινητό τηλέφωνο του κ. Παππά στον κ. Καλογρίτσα και αναφέρει:

minyma222

Παππάς Νίκος κιν. 698411…

Ιβάν 35

Καλόγρ. 35

Α2 16

Κουρής 10

Μάρης 4

Καλημέρα

Α2 αυτός που θα δεις 12.30

Α2 και Καλογρ. Είναι αδιαίρετα προφανώς

Οι δηλώσεις των δικηγόρων

Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος (δικηγόροι κ. Καλογρίτσα): «Ο Χρήστος Καλογρίτσας ούτε τότε είχε πτωχεύσει, ούτε τώρα έχει πτωχεύσει, δίνει μάχη επιβίωσης. Μπροστά μου αρνήθηκε το πτωχευτικό τέχνασμα που του εισηγήθηκαν ορισμένοι. Ορισμένοι εκ των συνηγόρων Παππά συνήγοροι τον χαρακτήρισαν με ανοίκειο τρόπο και οδήγησαν αρκετούς μετόχους του πολιτικού διαλόγου μέσω των ΜΜΕ να λένε ψέματα. Η περίπτωση του κατηγορουμένου υπουργού δεν διασώζεται με τέτοια ψεύδη ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι όρθιος και δίνει μάχη,τη μάχη της ζωής του. Είναι θύμα εξαπάτησης. Κλείνοντας, σε σχέση με το SMS, που σήμερα κατατέθηκε για πρώτη φορά, αποδεικνύει με τρόπο απόλυτο ότι ο πρώην υπουργός Επικρατείας παραβίασε τα καθήκοντα του, δηλαδή παραβίασε το νόμο και το Σύνταγμα».

Γιάννης Μαντζουράνης (δικηγόρος Νίκου Παππά): «Το sms που οψίμως παρουσιάστηκε σήμερα από την υπεράσπιση Καλογρίτσα έχει μηδαμινή αποδεικτική αξία και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τη γνησιότητα όλων των μηνυμάτων που χρησιμοποίησε και θα χρησιμοποιήσει ο Καλογρίτσας. Και αυτό γιατί από μία απλή ανάγνωση του νόμου Παππά αναμφισβήτητα προκύπτει ΄ότι κανένας Α2 δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με νόμιμη τηλεοπτική άδεια γιατί υπήρχε ρητή και κατηγορηματική υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι του ποσοστού του 1%. Αρα, το συγκεκριμένο sms αποτελεί συνέχεια από τα παραμύθια της κυρίας Ευθαλίας».

Η αντίδραση της ΝΔ

Τα όσα έγιναν στο Ειδικό Δικαστήριο σχολίασες η ΝΔ. 

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τη διανομή τσαντών με "μαύρο" χρήμα, όπως κατατέθηκε επώνυμα στο Ειδικό Δικαστήριο, φαίνεται, με βάση sms του κ. Παππά που αποκάλυψε σήμερα ο κ. Καλογρίτσας, ότι ειδικευόταν και στη διανομή ποσοστών μεταξύ των καναλαρχών. Κι όλα αυτά φυσικά, στο όνομα της διαφάνειας και της ελευθεροτυπίας!

ΥΓ: Αλήθεια, θα μας απαντήσει ο κ. Παππάς αν πίσω από τον κωδικό Α2, κρύβεται πράγματι ο Αρτέμης Αρτεμίου;».

Η κατάθεση Στουρνάρα

Στη συνέχεια, πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος αναφέρθηκε στις δανειοδοτικές σχέσεις του κ. Καλογρίτσα με την Αγροτική Τράπεζα και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του, τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας και τον επιχειρηματία για τα οικονομικά ανοίγματα που είχε ο τελευταίος λόγω της μη εξυπηρέτησης των δανείων του.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, του ζητήθηκε από τον τότε διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, Θεόδωρο Παντελάκη, να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τα οικονομικά προβλήματα-αδυναμίες του κ. Καλογρίτσα, προκειμένου να τους ενημερώσει ο τελευταίος τι επιχειρηματικά σχέδια και σκοπούς είχε, έτσι ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια του, ύψους, τότε, 108 εκατ. ευρώ.

Πράγματι, η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου 2017 στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την οποία, εκτός του κ. Στουρνάρα, παραβρέθηκαν τραπεζικοί παράγοντες, όπως είναι οι κύριοι Παντελάκης και Γεώργιος Πάσχας, ο κ. Καλογρίτσας και ο γιος του, Γιάννης. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε στη συνέχεια ότι δεν υπήρξε άλλη συνάντηση με τον κ. Καλογρίτσα.

Σε ερώτηση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, εάν κάποιος πελάτης τράπεζας ζητήσει δάνειο 15 εκατομμύρια ευρώ, αν θα πρέπει προηγούμενα να ερευνήσει εάν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, ο κ. Στουρνάρας απάντησε θετικά και επισήμανε ότι «θα είναι τραγικό λάθος, εάν δεν το έκανε».

Ακόμη, ο κ. Στιουρνάρας αναφέρθηκε λεπτομερώς στα δάνεια του Χρήστου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής, στις προσπάθειες της Τράπεζας της Ελλάδος να τεθεί διοίκηση στην εν λόγω Τράπεζα και πως «ξηλώθηκε», όπως ανέφερε διοίκηση που τοποθετήθηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο πόρισμα της ΤτΕ για ορισμένες ασυνήθιστες πρακτικές σα σχέση με την Τράπεζα Αττικής και όχι συγκεκριμένα με τον κ. Καλογρίτσα» και ξεκαθάρισε, απαντώντας στο εαν ευθύνονται τα δάνεια στην Τοξότης (εταιρεία Καλογριτσα): «Δεδομένου ότι τα δάνεια είχαν γίνει μη εξυπηρετούμενα συνέβαλαν και αυτά, αλλά όχι μόνο αυτά. Η πολύπαθη αυτή τράπεζα είχε προβλήματα που προερχόταν από το δημόσιο χαρακτήρα της. Έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί. Στη συνέχεια είδαμε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος. Προέκυψαν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι δύσκολο να πει κάποιος εαν σκοπίμως δόθηκαν δάνεια που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν».

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της εγγυητικής επιστολής ύψους τριών εκατ. ευρώ για τις τηλεοπτικές άδειες διαβιβάστηκε από την εταιρεία CCC μέσω της Αγροτικής Τράπεζας.

Η κατάθεση Παντελάκη

Δεύτερος μάρτυρας κατέθεσε ο τότε διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδωρος Παντελάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο καθεστώς που επικρατούσε στην εν λόγω Τράπεζα το επίμαχο χρονικό διάστημα και τις δανειακές σχέσεις που είχε με αυτή ο κ. Καλογρίτσας. Επίσης, αναφέρθηκε στην συνάντηση Στουρνάρα- Καλογρίτσα, και του ίδιου στην Τράπεζα Ελλάδος για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο επιχειρηματίας και την αδυναμία εξόφληση των δανειακών του συμβάσεων.

Ακόμη, επισήμανε ο κ. Παντελάκης ότι η συνάντηση αυτή έγινε με δική του πρωτοβουλία, προκειμένου, μεταξύ των άλλων, να δοθούν κατευθύνσεις στον κ. Καλογρίτσα για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων έτσι ώστε να καλύψει την αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών του υποχρεώσεων (μείωση κινδύνων) ο Όμιλος Καλογρίτσα, ενώ παράλληλα του υποδείχθηκε να αναπτύξει σχέσεις με άλλες Τράπεζες, καθώς η ίδια η Αγροτική Τράπεζα ήταν σε οικονομικό κίνδυνο.

Παράλληλα, η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι οι επιχειρηματίες και βασικά στελέχη της εταιρείας CCC, αδελφοί Χούρι δεν θα προσέλθουν να καταθέσουν, όπως είχαν ζητήσει οι συνήγοροι του κ. Καλογρίτσα (και το αίτημα έγινε δεκτό από το δικαστήριο), καθώς ο Φουαντ Χούρι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ ο Σαμερ Χούρι, βρίσκεται στο εξωτερικό. Η δίκη συνεχίζεται αύριο το μεσημέρι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Καλογρίτσας έδωσε SMS του Παππά για τους μετόχους του «ΣΥΡΙΖΑ Channel» - Ο Ιβάν, ο Μάρης και ο... Α2"

Θύμα πολλαπλών βιασμών από ανηλίκους καταγγέλλεται πως έπεσε 12χρονη στην Ιεράπετρα – Αποκαλυπτική μαρτυρία

Mια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής και δύναμης, για μια σειρά πολύ σκοτεινών περιστατικών που καταγγέλλεται πως εξελίχθηκαν στην Ιεράπετρα μεταξύ ανήλικων μαθητών, έδωσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι, η μητέρα ενός πολύ μικρού κοριτσιού το οποίο έπεσε θύμα πολλαπλών, βιασμών σε ηλικία 12 ετών.

Πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία αυτή τη στιγμή ερευνάται από το ΑΤ Ιεράπετρας και αφορά, τουλάχιστον, τέσσερα αγόρια, εκ των οποίων τα τρία είναι σήμερα ανήλικοι και ο ένας ενήλικας, τα οποία, το ίδιο το κορίτσι μετά από μακρά και επίπονη περιπέτεια, κατήγγειλε πως τη βίασαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά το καλοκαίρι του 2020.

Τόσο το κορίτσι, όσο και η μητέρα του, έχουν πλέον μετακομίσει εκτός Κρήτης και όπως αναφέρει η μητέρα ο λόγος που αποφάσισε να δώσει δημοσιότητα σε αυτό που συνέβη στην κόρη της, είναι αφενός για να της δώσει θάρρος και δύναμη για να ξεπεράσει αυτό που της συνέβη και αφετέρου για να κάνει γνωστό σε όλη την κοινωνία της Ιεράπετρας, ένα περιστατικό που δεν αφορά μόνο την ίδια αλλά και άλλα κορίτσια για τα οποία υπάρχει η πληροφόρηση, πως έχουν πέσει θύματα βιασμού και ενδεχομένως δεν έχουν μιλήσει σε κανένα. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Όπως ανέφερε η μητέρα, η κόρη της, μαθήτρια Α’ Γυμνασίου το 2020, αρχικά βιάστηκε από ένα αγόρι μαθητή Α’ Λυκείου του ΕΠΑΛ. Με το συγκεκριμένο αγόρι είχαν μια απλή γνωριμία και εκείνος της ζήτησε να βρεθούν κάπου απόμερα για να τη ρωτήσει κάτι για μια φίλη της. Τελικά, μετά το σχόλασμα, την οδήγησε σε ένα γιαπί και την βίασε με άγριο τρόπο, με περίπου 15 άλλους μαθητές παρόντες, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν το περιστατικό και ενδεχομένως να το βιντεοσκόπησαν.

Το δεύτερο περιστατικό, συνέβη λίγο καιρό μετά σε ένα πάρτι γενεθλίων, που έγινε σε κάποιο σπίτι της πόλης. Η 12χρονη είχε καλεστεί και είχε πάει εκεί με φίλες της. Στο πάρτι αυτό βρισκόταν και τρία αγόρια, μαθητές Α’ Λυκείου με τα οποία το κορίτσι και οι φίλες της έκαναν παρέα και μάλιστα η μητέρα τα γνώριζε προσωπικά, καλώντας τα και στο σπίτι της.

Όπως λέει η μητέρα, στο πάρτι αυτό τα παιδιά έπαιζαν το παιχνίδι «Θάρρος ή Αλήθεια» και μέσα στα πράγματα που κλήθηκαν να κάνουν ήταν να πιουν ένα ολόκληρο μπουκάλι αλκοόλ ή να πιουν ένα κουτί με κρεμοσάπουνο, είτε να κάνουν κάποιου είδους σεξουαλική πράξη. Όλα αυτά σε ένα σπίτι, στο οποίο όπως κατέθεσε η 12χρονη, παρατήρησε πως στην τουαλέτα υπήρχε ένα κινητό τηλέφωνο που βιντεοσκοπούσε όποιον έμπαινε μέσα. Τελικά, εν μέσω ακραίων καταστάσεων που εξελίχθηκαν, τα τρία αγόρια βίασαν διαδοχικά την 12χρονη.

Όλα αυτά (που συνέβησαν το καλοκαίρι του 2020) κρατήθηκαν μυστικά από τη 12χρονη, η οποία δεν είπε τίποτα ούτε στις φίλες της, ούτε φυσικά στην οικογένειά της.

Αρκετούς μήνες μετά, η μητέρα ανέφερε πως η κόρη της άρχισε να αλλάζει απότομα συμπεριφορά και να παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης. Σταμάτησε να κάνει παρέα με οποιονδήποτε, σταμάτησε οποιαδήποτε εξωσχολική δραστηριότητα, δεν ήθελε να βγαίνει από το σπίτι μόνη της και κοιμόταν διαρκώς.

Όπως φάνηκε εκ των υστέρων, τα περιστατικά αυτά είχαν διαρρεύσει μεταξύ μαθητών οι οποίοι επικοινωνούσαν και εκφόβιζαν τη 12χρονη, ζητώντας της σεξουαλικά ανταλλάγματα.

Η μητέρα απευθύνθηκε σε ψυχολόγο, ο οποίος σύντομα έκρινε πως το κορίτσι έπασχε από βαριά κατάθλιψη και χρειαζόταν νοσηλεία. Τελικά, το κορίτσι κατέληξε να νοσηλεύεται στην παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ για έξι μήνες. Η οικογένεια είχε περιορισμένη επαφή μαζί της εξαιτίας και των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και εντός Νοσοκομείου, η 12χρονη άρχισε να αυτοτραυματίζεται και να κάνει απόπειρες αυτοκτονίας, (οι οποίες συνεχίζονται σχεδόν μέχρι και σήμερα). Άρχισε να λαμβάνει ισχυρή αγωγή, σταδιακά βελτιώθηκε, και μετά από τη στήριξη που δέχθηκε από γιατρούς, περιέγραψε πρώτα σε εκείνους  όσα της είχαν συμβεί. Ο παιδοψυχίατρος που την παρακολουθούσε, έκρινε πως έπρεπε να υπάρξει αστυνομική παρέμβαση και στη συνέχεια με την κατάλληλη καθοδήγηση το κορίτσι κατέθεσε τα πάντα σε ειδική ανακρίτρια της αστυνομίας.

Η πρώτη κατάθεση έγινε τον Ιανουάριο του 2022, η μητέρα με τα παιδιά της έφυγαν από την Κρήτη, και με μεγάλη καθυστέρηση, τον περασμένο Οκτώβριο η υπόθεση πέρασε στη δικαιοδοσία του ΑΤ Ιεράπετρας όπου ξεκίνησε τις ανακρίσεις των εμπλεκομένων οι οποίες συνεχίζονται και κάποια στιγμή η δικογραφία αναμένεται να φτάσει στην Εισαγγελία Λασιθίου, ώστε να κριθεί η υπόθεση μετά από δίκη ή διενέργεια συμπληρωματικών καταθέσεων.

Όπως ανέφερε η μητέρα, όλα τα παραπάνω είναι πιθανό να αποτελούν ένα μόνο μέρος της δικογραφίας που σχηματίζεται, αφού η ίδια δεν είναι σίγουρη πως γνωρίζει όλα τα στοιχεία που ίσως ξέρουν οι γιατροί που παρακολούθησαν την 12χρονη και οι ανακριτικές αρχές. 

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση

Η μητέρα του κοριτσιού τόνισε πως, αυτό που ζητά πλέον είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη ώστε να καταλάβει η κόρη της (η οποία πλέον είναι μόλις 15 ετών) ότι έκανε σωστά που μίλησε αλλά και πως θα υπάρξουν συνέπειες για τους δράστες.

Για το ένα από τα τέσσερα εμπλεκόμενα αγόρια, ο οποίος πλέον είναι ενήλικας, ανέφερε πως είναι αρκετά γνωστό στην περιοχή και πως έχει εμπλακεί σε ανάλογα περιστατικά χωρίς να έχει ενδιαφερθεί κανείς, ενώ για τα άλλα αγόρια τα οποία τα γνώριζε και προσωπικά, ανέφερε πως δεν είχε καμία ένδειξη πως είχαν κάποια προβληματική συμπεριφορά και πως προέρχονταν από «φυσιολογικές» οικογένειες.

Για το λόγο αυτό, κάλεσε και έστειλε μήνυμα σε κάθε γονέα να αρχίσουν να σκέφτονται περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους και το αν οι πράξεις τους μπορεί να οδηγήσουν, όπως στη δική της περίπτωση, στο ενδεχόμενο το παιδί τους να φτάσει στο σημείο να καταστρέψει τη ζωή κάποιου άλλου.

radiolasithi

Διαβάστε Περισσότερα » "Θύμα πολλαπλών βιασμών από ανηλίκους καταγγέλλεται πως έπεσε 12χρονη στην Ιεράπετρα – Αποκαλυπτική μαρτυρία"

Ουκρανία: 14 θύματα από συντριβή ελικοπτέρου στο Μπρόβαρι

Ένα ελικόπτερο συνετρίβη το πρωί της Τετάρτης κοντά σε νηπιαγωγείο και κτίριο με κατοικίες στην πόλη Μπρόβαρι, βορειοανατολικά του Κιέβου.

Από την συντριβή 14 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που κοινοποίησαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας και ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου.

Ανάμεσα στα θύματα από την συντριβή, βρίσκεται κι ένα παιδί. Ωστόσο, στις αναφορές των ουκρανικών κυβερνητικών υπηρεσιών νωρίτερα καταγράφονταν 17 νεκροί, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν 4 παιδιά.

ΑΜΠΕ, Reuters, AFP /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: 14 θύματα από συντριβή ελικοπτέρου στο Μπρόβαρι"

Λογοθεραπείες μπορούν να συνταγογραφούν πλέον οι παιδίατροι

Όλοι οι παιδίατροι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνταγογραφούν ειδικές θεραπείες όπως λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, και ειδική διαπαιδαγώγηση σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών. 

Οι παιδίατροι κάνουν λόγο για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος τους, καθώς όπως εκτιμούν με αυτόν τον τρόπο η πρώιμη παρέμβαση είναι ευεργετική.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Λογοθεραπείες μπορούν να συνταγογραφούν πλέον οι παιδίατροι"

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Διακόπηκε για τις 23 Ιανουαρίου η δίκη

Με ολιγοήμερη διακοπή ξεκίνησε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης των 12 κατηγορούμενων για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού την 1η Φεβρουαρίου 2022 στη Χαριλάου και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

Η δίκη για τη δολοφονική επίθεση διακόπηκε για τις 23 Ιανουαρίου καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα κάποιων εκ των δικηγόρων να δοθεί ολιγοήμερη διακοπή λόγω κωλυμάτων που επικαλέστηκαν και συνδέονταν με άλλη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε ανώτερο δικαστήριο. Εκτός από την επόμενη δικάσιμο (κατά την οποία θα γίνει η κλήρωση των ενόρκων), η πρόεδρος του ΜΟΔ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων έως τον προσεχή Μάρτιο.

Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 23 δικάσιμοι, εκ των οποίων τέσσερις τον Ιανουάριο, οκτώ τον Φεβρουάριο και έντεκα τον Μάρτιο. Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνει 26 άτομα, ενώ άλλοι τόσοι αναμένεται να είναι οι μάρτυρες υπεράσπισης.

«Τωρα μιλάει η Δικαιοσύνη» δήλωσε ο πατέρας του Άλκη Καμπανού προσερχόμενος νωρίτερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

«Τα ισόβια να γίνουν πραγματικά ισόβια. Όλη τους τη ζωή μέσα στη φυλακή» ανέφερε από την πλευρά της η μητέρα του Άλκη.

Οι κατηγορούμενοι, ηλικίας 21 έως 26 ετών, μετήχθησαν γύρω στις 7.30 το πρωί, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και δύο ώρες αργότερα εισήλθαν, ο ένας μετά τον άλλον, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του δικαστηρίου.

Οι δώδεκα κατηγορούμενοι, όλοι προσωρινά κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα ανά την Ελλάδα) εκπροσωπούνται από τουλάχιστον 25 δικηγόρους, καθώς καθένας εξ αυτών έχει από δύο, ακόμη και τρεις συνηγόρους. Το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης λήγει τον προσεχή Αύγουστο.

Έξω από τα Δικαστήρια συγκεντρώθηκε μικρή μερίδα οπαδών του Άρη, ομάδας που υποστήριζε ο Άλκης Καμπανός, και φώναξαν συνθήματα στη μνήμη του 19χρονου. Ισχυρή ήταν η παρουσία αστυνομικών εντός και εκτός των δικαστηρίων.

Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού ήταν αποτέλεσμα τυφλής οπαδικής βίας, και η φράση του  «Μη με χτυπάτε άλλο…» λίγο προτού ξεψυχήσει πεσμένος στο πεζοδρόμιο έγινε σύμβολο στον αγώνα ενάντια στη βία εντός και εκτός γηπέδων. 

Γιατί κατηγορούνται οι 12

Το πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, εκτός από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, περιλαμβάνει και τις επιθέσεις εις βάρος των δύο φίλων του, στο ίδιο συμβάν, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή της Χαριλάου.

Οι δώδεκα κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένης (για τον Άλκη) και σε απόπειρα (για τον πρώτο τραυματισμένο φίλο του), από κοινού. Ένας εξ αυτών κατηγορείται επιπλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο νεαρό που τραυματίστηκε, ενώ οι υπόλοιποι 11 για την περίπτωση αυτή διώκονται ως απλοί συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη. Περαιτέρω, άπαντες κατηγορούνται για επίθεση με οπαδικά κίνητρα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ανθρώπων, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις που προβλέπει ο Αθλητικός Νόμος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Διακόπηκε για τις 23 Ιανουαρίου η δίκη"

Λουτράκι: Στο ΚΑΤ μαθητής του ΕΠΑΛ – Άγριος ξυλοδαρμός με μπουνιές και κλωτσιές

Περιστατικό βίας σε ΕΠΑΛ στο Λουτράκι. Ένας 16χρονος μαθητής έπεσε θύμα βάναυσης επίθεσης με συνέπεια να τραυματιστεί σοβαρά στο πρόσωπο και να μεταφερθεί στο ΚΑΤ.

Σύμφωνα με το loutrakiblog.gr, ο μαθητής του ΕΠΑΛ στο Λουτράκι υπέστη σοβαρά κατάγματα στην κάτω γνάθο και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ από τις 16 του μήνα όταν και έγινε στόχος άγριου ξυλοδαρμού.

Συγκεκριμένα ένας εξωσχολικός με κάποιον άλλον μαθητή πλησίασαν και στη συνέχεια χτύπησαν με μπουνιές και κλωτσιές τον 16χρονο. Το περιστατικό συνέβη ενώ το θύμα κατευθυνόταν από το ένα ΕΠΑΛ σε άλλο επειδή είχε μάθημα στα εργαστήρια.

Η μητέρα του 16χρονου πληροφορήθηκε το γεγονός από το ίδιο το παιδί, ειδοποίησε τον σύζυγο που έσπευσε στο σημείο, παρέλαβε τον γιο και τον μετέφερε με αυτοκίνητο στο Νοσοκομείο της Κορίνθου.

Οι γιατροί περιέθαλψαν και παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στον μαθητή, αλλά μετά από διαγνωστικό και ακτινολογικό έλεγχο, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο ΚΑΤ των Αθηνών.

Ο μαθητής αναμένεται την Τετάρτη (19.01.2023) να χειρουργηθεί στην κάτω γνάθο για να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε από τον ξυλοδαρμό.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λουτράκι: Στο ΚΑΤ μαθητής του ΕΠΑΛ – Άγριος ξυλοδαρμός με μπουνιές και κλωτσιές"

Παππάς: Γιατί έστειλα εξώδικα σε Πρετεντέρη, Manifesto και ΕΤ

«Εκτοξεύτηκε μία γενικευμένη κατηγορία, από την οποία βεβαίως εξαιρέθηκε το πρόσωπό μου, αλλά είναι μία κατηγορία που έπρεπε να απαντηθεί», ανέφερε ο Νίκος Παππάς για τη μήνυση κατά της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, μιλώντας στον Real FM και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.

Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Όπως έχω προαναγγείλει, εξώδικο θα λάβουν, σήμερα κιόλας, οι εφημερίδες Το Manifesto και Ελεύθερος Τύπος, καθώς και ο κ. Πρετεντέρης, διότι συνέδεσαν άμεσα το πρόσωπό μου με αυτή την κατηγορία. Ήδη, οι νομικοί και οι συνεργάτες μου εξετάζουν και άλλα δημοσιεύματα».

Σχολιάζοντας την απάντηση Καλογρίτσα – Λοβέρδου στη μήνυση που κατέθεσε, σημείωσε: «Δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Στη μήνυση Καλογρίτσα μού αποδίδονταν τέσσερα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Η Ν.Δ. έφερε στην προανακριτική επιτροπή μόνο ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα και, τελικώς, με παρέπεμψε μόνο για το πλημμέλημα, αποσύροντας το κακούργημα. Ο κ. Καλογρίτσας, ή μάλλον καλύτερα ο κ. Λοβέρδος παραβιάζει ανοιχτές θύρες».

Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι το ειδικό δικαστήριο εξετάζει μία υπόθεση κατά την οποία το δημόσιο ευνοήθηκε. «Το δημόσιο εισέπραξε λεφτά, δεν δαπάνησε λεφτά», είπε σχετικά, ενώ πρόσθεσε: «Το ΕΣΡ με ομόφωνη απόφασή του στηρίχθηκε στον διαγωνισμό μας για να αποτιμήσει τις άδειες και το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών κατά της απόφασης του ΕΣΡ, βάζοντας ταυτόχρονα και συνταγματική βούλα στο κρυστάλλινο της διεξαγωγής του διαγωνισμού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι προκύπτει θεμελιώδης αντίφαση όταν «ο κ. Καλογρίτσας λέει ότι τον αδικήσαμε και η Ν.Δ. πως τον ευνοήσαμε». Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπογράμμισε ότι «η υπόθεση αυτή θα έχει κόστος για τη Ν.Δ. διότι αναδεικνύει τη μονομανία και το μίσος της για μία παράταξη η οποία υπερασπίστηκε το δημόσιο, καθώς και την εθελοδουλία της απέναντι στα συμφέροντα. Η ίδια βαρύνεται από αδράνεια και πολύχρονη παραβίαση του Συντάγματος στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία θα κάνει τα απόρρητα ρητά, τα αδιευκρίνιστα διευκρινισμένα και θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια».

Ενώ για τις υποκλοπές, επέμεινε ότι «αποδεικνύεται ότι αποτέλεσαν εργαλείο στα χέρια του κ. Μητσοτάκη για την εφαρμογή των πολιτικών της ανισότητας». Για τον δε κ. Φλώρο ανέφερε ότι για να παρακολουθείται έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κ. Μητσοτάκη και ότι η απόφαση της διατήρησής του στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έχει ενδεχομένως ως «συγκολλητική ουσία άλλου είδους αλληλεξαρτήσεις». Κατά τον ίδιο, «μας ανησυχεί που ο κ. Φλώρος δεν έχει απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ, δεν έχει κάνει μήνυση στην ΕΥΠ και δεν έχει κινηθεί νομικά σε κανένα επίπεδο ώστε να διαπιστώσουμε ως πολίτες ότι ο άνθρωπος του οποίου η δημοκρατική μας πολιτεία του έχει εμπιστευτεί την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έχει γίνει ή δεν έχει γίνει στόχος επίθεσης».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Παππάς: Γιατί έστειλα εξώδικα σε Πρετεντέρη, Manifesto και ΕΤ "

Ναύπλιο: Ζευγάρι ομοφυλόφιλων καταγγέλλει ότι διώχθηκε από ταβέρνα – «Ενοχλήθηκαν τα διπλανά τραπέζια» λέει ο ιδιοκτήτης

Ζευγάρι ομοφυλόφιλων με ανάρτησή του στα social media υποστήριξε ότι διώχθηκε από ταβέρνα στο Ναύπλιο τα Χριστούγεννα, επειδή ήταν εκδηλωτικοί, γεγονός που δεν άρεσε στους υπόλοιπους πελάτες. Έτσι, το ζευγάρι αναγκάστηκε – μετά από σύσταση ενός υπαλλήλου – να φύγει από το μαγαζί.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑΝΤ1 ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας στο Ναύπλιο: «Τους κάναμε σύσταση γιατί στα διπλανά τραπέζια ενοχλήθηκαν κάποιες παρέες. Ήταν δύο οικογένειες, δύο ζευγάρια με δύο παιδάκια, ένα αγοράκι οχτώ ετών και ένα κοριτσάκι 10 ετών. Ενοχλήθηκε η παρέα αυτή, παραμονή Χριστουγέννων και αμέσως το μπροστά τραπέζι από αυτούς ήταν ένα νεαρό ζευγάρι με τους ηλικιωμένους γονείς του».

Υποστήριξε επίσης πως: «Ούτε τα παιδιά φωνάξανε, όταν τους είπανε να φύγουνε, φύγανε, δεν μας δημιούργησαν πρόβλημα, ούτε και δημιουργήθηκε όλο αυτό που έχει γίνει. Είχαμε τους πελάτες οι οποίοι πολύ ευγενικά μου ζήτησαν να σταματήσω αυτό και ο άλλος νεαρός, που μου έκανε την παρατήρηση ήταν ευγενικότατος. Μου είπαν “αν δεν μπορέσετε να κάνετε κάτι, θα φύγουμε. Και τα παιδιά δεν είναι ότι αντιμίλησαν, κανένας δεν αντιμίλησε”».

Συνεχίζοντας την περιγραφή του περιστατικού ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας στο Ναύπλιο πρόσθεσε ότι «τους έγινε σύσταση, μας αποτέλεσαν ρατσιστές και τους είπαμε ότι πρέπει να φύγετε γιατί δημιουργείτε πρόβλημα στον χώρο. Και τα παιδιά σηκώθηκαν και φύγανε, δεν τους είπαμε κάτι. Όλη αυτή η διάσταση που έχει πάρει τώρα, δεν ξέρω για ποιο λόγο έχει γίνει».

«Παρόλα αυτά εγώ δεν θα το συνεχίσω. Έγινε μια παρεξήγηση όπως γίνεται σε κάθε εστιατόριο, έχουν γίνει σε πάρα πολλά εστιατόρια διάφορες παρεξηγήσεις όχι τέτοιου είδους. Την παρατήρηση που έκανα στα παιδιά την είχα κάνει και σε κανονικό ζευγάρι, σε ετερόφυλο ζευγάρι όταν είχε παρεκτραπεί. Δεν σημαίνει ότι έχω κάνει παρατήρηση μόνο στη μια πλευρά. Εγώ θέλω σεβασμό στον χώρο που βρίσκεσαι. Έχει χαθεί πλέον ο σεβασμός στην καθημερινότητά μας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην συμπεριφορά του ζευγαριού, ο επιχειρηματίας κατέληξε ότι: «Το λένε και οι ίδιοι ότι ήταν ιδιαίτερα διαχυτικοί, δεν το έχουμε πει εμείς. Ενδεχομένως να υπάρχει και δόλος πίσω από αυτό. Συγχωρώ και τα παιδιά. Εάν έγινε κάτι ζητάω και συγγνώμη από τα παιδιά. Δεν είχαν ούτε αυτοί ούτε εμείς αυτή την πρόθεση, να πάρει το θέμα αυτή την διάσταση»
Η καταγγελία στο περιοδικό Antivirus

Αναλυτικά το μήνυμα του ζευγαριού στο Antivirus:

«Ο σύντροφός μου κι εγώ διαλέξαμε το Ναύπλιο για να περάσουμε το τριήμερο των Χριστουγέννων. Το βράδυ της παραμονής, αποφασίσαμε να βγούμε για φαγητό στη γιορτινή ατμόσφαιρα της πόλης. Με το σύντροφό μου είμαστε γενικά αρκετά ανοικτοί και δε μας πειράζει να φαίνεται ότι είμαστε ζευγάρι δημόσια. Έτσι ήμασταν και στο μαγαζί αυτό, εκδηλωτικοί, μα όχι πιο εκδηλωτικοί από ένα συνηθισμένο ετερόφυλο ζευγάρι.

Ξαφνικά, μετά από περίπου 15 λεπτά κι ενώ είχαμε ξεκινήσει να τρώμε τα ορεκτικά, ένας από τους σερβιτόρους, που όπως φάνηκε είναι μάλλον ένας από τους υπεύθυνους του μαγαζιού, έρχεται στο τραπέζι εκνευρισμένος. Ανασηκώνει και κραδαίνει μια από τις καρέκλες του τραπεζιού μας και μας λέει δυνατά και αυστηρά: Πρέπει να φύγετε. Τώρα. Μπορείτε να κάνετε ο,τι θέλετε σπίτι σας, αλλά όχι εδώ. Κάντε ό,τι κριτική θέλετε online, δε με νοιάζει. Φύγετε τώρα από εδώ.

Σαστισμένοι, μετά από δευτερόλεπτα του απαντάμε, ευγενικά αλλά σταθερά: Ξέρετε, αυτό είναι διάκριση και πιστεύουμε πως είναι παράνομο.

Ο ίδιος απαντά πιο δυνατά και πιο εκνευρισμένα, κάνοντας έντονες κινήσεις στο χώρο: Δε με νοιάζει τι είναι. Υπάρχουν παιδιά και ηλικιωμένοι εδώ και δε μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Φύγετε Τώρα.

Τα γύρω τραπέζια βρίσκονται αρκετά κοντά, και φαίνεται να επικρατεί για μερικές στιγμές ησυχία απ’ όλους. Εμείς αμέσως φύγαμε, σοκαρισμένοι, είχαμε όμως ο ένας τον άλλο. Βρήκαμε ένα άλλο ταβερνάκι, καθίσαμε.

Το διακωμωδήσαμε, αλλά παραδεχτήκαμε πως καλύτερα μάλλον να είμαστε λιγότερο εκδηλωτικοί δημόσια εκεί. Γιατί σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας σήμερα, παρά τον τουρισμό και τα γιορτινά φώτα, ένα ομόφυλο ζευγάρι μπορεί να διωχθεί ξαφνικά από ένα μαγαζί, για ένα χάδι που ξενίζει και απειλεί, χωρίς να αντιδράσει κανένα/καμιά. Ο φόβος μαθαίνεται βιωματικά, σε ένα Ταβερνάκι Όμορφο όσο τόσα άλλα!».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναύπλιο: Ζευγάρι ομοφυλόφιλων καταγγέλλει ότι διώχθηκε από ταβέρνα – «Ενοχλήθηκαν τα διπλανά τραπέζια» λέει ο ιδιοκτήτης"

Ακάρ: Θετικά προχωρά το θέμα της προμήθειας F-16 – Δεν δεχόμαστε περιορισμούς στη συναλλαγή

Το θέμα με την προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ προχωρά θετικά, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ συνεχίζοντας τη στενή συνεργασία.

«Στην αντιπροσωπεία και τις διμερείς συναντήσεις, τους εκφράσαμε ότι αναμένουμε θετικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό.

Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί και τους ήραν. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε συναλλαγή με περιορισμούς», επεσήμανε ο Ακάρ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Όσον αφορά σχετικά τις επαφές του στο Λονδίνο, ο Aκάρ σημείωσε ότι «Είχαμε θετικές και εποικοδομητικές διμερείς συναντήσεις και συναντήσεις αντιπροσωπειών. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να συνεργαστούμε στην αμυντική βιομηχανία, τη συνεργασία στρατιωτικής εκπαίδευσης και πολλούς άλλους τομείς. Αναμένουμε θετικά αποτελέσματα και από εκεί».

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, ο οποίος είχε προαναγγελθεί ότι θα επισκεφτεί την Τουρκία, ο Ακάρ είπε: «Υπάρχει σχεδιασμός, παρακολουθούμε τη διαδικασία, αυτό θα καθοριστεί ανάλογα με τις εξελίξεις».

Αναφορικά με τα εμπόδια που υψώνει η Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ακάρ ανέφερε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας το μνημόνιο που υπογράφηκε στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

«Αναμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στο μνημόνιο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ: Θετικά προχωρά το θέμα της προμήθειας F-16 – Δεν δεχόμαστε περιορισμούς στη συναλλαγή"

QatarGate: Ο Παντσέρι έδωσε τη ροή του «μαύρου χρήματος» - Συνελήφθη η λογίστριά του

Την ώρα που ο Αντόνιο Παντσέρι, ο εγκέφαλος του σκανδάλου διαφθοράς QatarGate, ξεκίνησε να συνεργάζεται με τους βέλγους εισαγγελείς, η ιταλική Οικονομική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της λογίστριάς του, Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι, μετά από την έκδοση σχετικού ευρωπαϊκού εντάλματος.

Οι καταθέσεις του Παντσέρι φαίνεται πως είναι αυτές που οδήγησαν στη σύλληψη της λογίστριάς του στην Ιταλία, η οποία κατηγορείται ότι αποτέλεσε έναν από τους κόμβους του δικτύου που κατασκεύασε ο ίδιος ο πρώην ευρωβουλευτής για να ξεπλύνει και να διακινήσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από δωροδοκίες του Μαρόκο και του Κατάρ.

Η Μπελίνι συνελήφθη από την ιταλική Οικονομική Αστυνομία μετά την εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που υπογράφηκε από τον ανακριτή των Βρυξελλών Michel Claise, ο οποίος ερευνά τις τακτικές του Παντσέρι στην ευρωβουλή για να πετύχει αυτά που του ζητούσαν το Μαρόκο και το Κατάρ.

Σε βάρος της εν λόγω γυναίκας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία, διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων και πλέον βρίσκεται στις φυλακές Σαν Βιτόρε του Μιλάνου.

Η λογίστρια διαχειρίζεται επίσης τους λογαριασμούς της κόρης του Παντσέρι, Σίλβια, η οποία είναι δικηγόρος. Υπενθυμίζεται ότι στον τραπεζικό της λογαριασμό βρέθηκαν περίπου 200 χιλιάδες ευρώ, κυρίως από το ιταλικό παράρτημα της ΜΚΟ No peace και από τη ΜΚΟ American Human Right Association.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, μια από τις εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό, είναι η Equality Consultancy srl, η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, με κύριους μετόχους τον αδελφό και τον πατέρα του Φραντσέσκο Τζόρτζι. Πρόκειται για μια εταιρία που ως κύριο αντικείμενό της, βάσει του καταστατικού της, είχε την ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα σε ΜΚΟ, επιχειρήσεις και «συνομιλητές σε τρίτες χώρες». Κατά την ίδια περίοδο φέρεται να δημιουργήθηκε, πάντα από την Μπελίνι και την οικογένεια Τζόρτζι, μια ακόμη εταιρία με παρόμοιους στόχους στην Εσθονία.

«Είμαι γαλήνια, δεν έχω τίποτα να κρύψω», είχε δηλώσει παλαιότερα η λογίστρια του Παντσέρι.

Τις προηγούμενες ημέρες, η ιταλική Οικονομική Αστυνομία είχε ήδη πραγματοποιήσει έρευνα στο γραφείο της. Τις επόμενες ημέρες η ιταλική δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημά των βέλγων δικαστικών για έκδοση της Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παντσέρι συνήψε συμφωνία με τους βέλγους εισαγγελείς στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται γι' αυτόν ποινή φυλάκισης ενός έτους. Υπέγραψε μια ομολογία με αντάλλαγμα την εν λόγω ποινή φυλάκισης, ένα πρόστιμο και την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων του που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος και υπολογίζεται ότι η αξία τους ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ανακοίνωσαν βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Ο ίδιος συμφώνησε να βοηθήσει την αστυνομία στις έρευνές της.

«Έκαψε» τον Ταραμπέλα

Ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής, στην απολογία του στις 10 Δεκεμβρίου «έκαψε» τον Βέλγο ευρωβουλευτή Mαρκ Ταραμπέλα, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που του έδινε τα χρήματα.

«Η πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο ήταν μια πρωτοβουλία «lobbying». Προφανώς αναζητούσαμε βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν ορισμένες θέσεις υπέρ του Κατάρ. Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι βουλευτές υποστήριξαν αυτές τις θέσεις, αλλά από απλή πεποίθηση, και ο Τζόρτζι (πρώην βοηθός του και νυν του Κοτσολίνο) και εγώ, μερικές φορές μόνος μου, μερικές φορές ο Τζόρτζι, τους καλούσαμε να σκεφτούν αυτές τις θέσεις», ανέφερε. «Γενικά, υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με βουλευτές και έτσι τους καλούμε να προβληματιστούν για ορισμένες θέσεις. Τους συμβουλεύουμε λοιπόν, τους λέμε ότι «θα ήταν χρήσιμο…», αλλά δεν συμφωνούν όλοι», ανέφερε.

«Στην περίπτωση του Μαρκ Ταραμπέλα, ο ευρωβουλευτής ανταμείφθηκε πολλές φορές, με το συνολικό ποσό να φτάνει, μεταξύ 120 και 140.000 ευρώ. Λάμβανε χρήματα σε μετρητά. Εγώ του τα έδωσα πολλές φορές σε μετρητά, και μερικές φορές με συνόδευε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι», είπε.

«Συνήθιζα να τα δίνω σε διάφορα μέρη. Ήταν σε χάρτινες σακούλες. Αυτό ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Την επαφή γενικά την έκανα εγώ και καμιά φορά ο Τζόρτζι. Κάθε φορά, το ποσό ήταν περίπου 20.000 ευρώ. Κάθε φορά, παραδίδαμε τα χρήματα με διαφορά δύο ή τριών μηνών και η τελευταία παράδοση ήταν πριν από έξι μήνες», ανέφερε.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " QatarGate: Ο Παντσέρι έδωσε τη ροή του «μαύρου χρήματος» - Συνελήφθη η λογίστριά του "

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Κορυδαλλό και υποσχέθηκε: «Καλύτεροι μισθοί και θα φύγουν οι φυλακές από την περιοχή»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα τον Κορυδαλλό, ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να φύγει το σωφρονιστικό κατάστημα από την περιοχή, αλλά δεν έμεινε εκεί, καθώς έκανε αναφορά και σε πολλά άλλα σημαντικά θέμα και τόνισε ότι στοίχημα της Κυβέρνησης στη νέα 4ετία θα είναι να υπάρχουν καλύτεροι μισθοί για όλους.

Τη δέσμευση ότι όσο η οικονομία αναπτύσσεται τόσο η Κυβέρνηση θα αξιοποιεί το μέρισμα ανάπτυξης, προκειμένου να στηρίζει συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται ανανέωσε από τον Δήμο Κορυδαλλού, που επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να αναφερθεί στις οικονομικές πρωτοβουλίες, που δρομολογεί η κυβέρνηση και εν προκειμένω στην αύξηση -ύστερα από 12 συνεχή χρόνια- των συντάξεων, στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, στο market pass, άλλα και στο Καλάθι του Νοικοκυριού.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι φυλακές θα φύγουν από τον Δήμο Κορυδαλλού, για να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την επίσκεψή του από το Κέντρο Ψηφιακής Εκπαίδευσης του δήμου και στη συνέχεια περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες. 
«Μέριμνα της κυβέρνησης οι συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη»

«H μέριμνα αυτής της κυβέρνησης, η έννοια μας, θα είναι πάντα οι συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται τόσο η κυβέρνηση αυτή δεν θα διστάζει αυτό το μέρισμα ανάπτυξης να το αξιοποιήσει για να στηρίξει συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται. Είμαστε αντιμέτωποι με μια εισαγόμενη κρίση ακρίβειας, κάνουμε όμως ό,τι μπορούμε για να ελαφρύνουμε την επίπτωση στα νοικοκυριά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι είπε για μισθούς, Market Pass, συντάξεις

Αν την πρώτη τετραετία το στοίχημα ήταν οι χαμηλότεροι φόροι, το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας θα είναι οι καλύτεροι μισθοί.

Ο Πρωθυπουργός εστίασε στις οικονομικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση: «Από αυτόν το μήνα, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους. Οι πιο πολλοί έως 8%. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά -είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί- θα μειώνεται η προσωπική διαφορά αυτή, με κάθε αύξηση των συντάξεων, αλλά όσοι έχετε προσωπική διαφορά θα δείτε όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Άλλος ένας μνημονιακός φόρος, ο οποίος καταργείται πια για όλους. Όχι μόνο ιδιωτικούς υπαλλήλους, δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Από το Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το «Market Pass». Θα δώσουμε τη δυνατότητα επιστροφής έως 10% για τις αγορές τις οποίες κάνετε στο σούπερ μάρκετ. Με εισοδηματικά κριτήρια που θα καλύψουν, πιστεύω, όλες και όλους αλλά και με μια παρέμβαση της πολιτείας πολύ σημαντική για να απορροφήσουμε ουσιαστικά όλη την επίπτωση του πληθωρισμού στο Καλάθι του Νοικοκυριού.
Από 1ης Απριλίου θα έχουμε τη νέα μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως: «αν την πρώτη τετραετία το στοίχημα ήταν οι χαμηλότεροι φόροι και ξέρετε πια ότι όλοι πληρώνουμε χαμηλότερους φόρους, το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας θα είναι οι καλύτεροι μισθοί για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα, πρωτίστως για τα νέα παιδιά τα οποία τώρα μπαίνουν στην αγορά εργασίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε επιπλέον ότι οι φυλακές θα φύγουν από τον Κορυδαλλό, ο χώρος θα αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και στην αναπτυξιακή πρόκληση για τον δήμο Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Θυμάστε όταν σάς είχα επισκεφθεί πριν ολοκληρωθεί το έργο του μετρό και στα εγκαίνια αυτού του πολύ σημαντικού έργου και σας έλεγα τότε πόσο θα αλλάξει η ζωή σας και πόσο θα αλλάξει όλος ο Κορυδαλλός με αυτό το σημαντικό έργο υποδομής. Χαίρομαι σήμερα που είμαι εδώ και βλέπω μία ζωντανή αγορά, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και βλέπω αισιοδοξία και χαμόγελα. Πετύχαμε πολλά και θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα τη δεύτερη τετραετία».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνεργασία της κυβέρνησης με τη δημοτική Αρχή: «Θέλω να εξάρω τη συνεργασία που έχουμε με τον δήμαρχο και τη δημοτική Αρχή. Έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά εδώ στον Κορυδαλλό. Είχα την ευκαιρία πριν από λίγο να επισκεφθώ ένα κέντρο κατάρτισης και δεξιοτήτων, όπου είδα συμπολίτες σας, που επιλέγουν σήμερα σε μία φάση της ζωής τους που ενδεχομένως να μην είναι αυτονόητο να το κάνουν, να εξοικειωθούν με την ψηφιακή τεχνολογία και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη ψηφιακή επανάσταση που αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη. Το gov.gr έχει κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη και όλες και όλοι πρέπει να μπορούν να έχουν δυνατότητα σε αυτές τις υπηρεσίες».

«Μετεγκατάσταση των φυλακών»

Σχετικά με το έργο της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού o Kυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «συζήτησα με τον δήμαρχο τη μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση για τον δήμο Κορυδαλλού, που δεν είναι άλλη από τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού. Θυμάστε ότι είχα δεσμευτεί στις προγραμματικές μου δηλώσεις ότι το έργο αυτό θα γίνει πράξη. Η αλήθεια είναι ότι μας κούρασε, μας παίδεψε, είμαι όμως πια απολύτως βέβαιος ότι θα υλοποιήσουμε, τη δεύτερη τετραετία, αυτή τη δέσμευσή μας. Χώρος έχει βρεθεί, χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, οι φυλακές θα φύγουν από τον Κορυδαλλό και θα συζητήσουμε μαζί με την τοπική κοινωνία το τί πρέπει να κάνουμε και πως πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό τον πολύ σημαντικό χώρο ο οποίος θα αποδεσμεύεται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, προς όφελος της τοπικής οικονομίας».

Μαθήματα στο Κέντρο Ψηφιακής Εκπαίδευσης, σε ενήλικες άνω των 55 ετών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Κέντρο Ψηφιακής Εκπαίδευσης του Δήμου, μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τον Δήμο Κορυδαλλού, που άνοιξε τις πόρτες του το 2022. Το κέντρο λειτουργεί ως κόμβος επιμόρφωσης με στόχο να πατάξει τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και παρέχει δωρεάν μαθήματα στον χώρο της πληροφορικής και της συμβουλευτικής, με πληθώρα ειδικότερων υποκατηγοριών ενώ τα μαθήματα παραδίδονται σε ενήλικες άνω των 55 ετών.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα, όταν βλέπω ανθρώπους που σε αυτή την φάση της ζωής τους επιλέγουν να καταρτιστούν σε ένα καινούργιο αντικείμενο. Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση όχι μόνο γιατί πρέπει όλοι να εξοικειωνόμαστε με την επαφή μας με τον ψηφιακό κόσμο αλλά και γιατί δείχνει μια διάθεση να μαθαίνουμε συνέχεια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνομιλία του με πολίτες που συμμετέχουν στα ψηφιακά μαθήματα από το Κέντρο Ψηφιακής Εκπαίδευσης.

«Εμείς έχουμε κάνει μια επανάσταση με το gov.gr και θέλουμε όλες και όλοι να μπορούν να το εκμεταλλεύονται και να μην χρειάζεται, όπως έλεγα, να πηγαίνουν στα παιδιά και στα εγγόνια προκειμένου να κάνουν μια διεκπεραίωση οποιασδήποτε υπόθεσης μπορεί να έχουν είτε με το κράτος, είτε με τράπεζες, είτε με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «έχουμε διαπιστώσει ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα ψηφιακά, αλλά πρέπει να τα κάνουμε ψηφιακά και με ασφάλεια. Και για αυτό και το πρόγραμμα αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία. Είστε πιλότος και νομίζω ότι βλέποντας την επιτυχία θα συζητήσω και με το Υπουργείο την πολύ γρήγορη επέκτασή του και σε άλλους δήμους. Αυτός είναι και ο σκοπός των πιλοτικών προγραμμάτων, να τα δοκιμάζουμε, να τα βελτιώνουμε».

Πρόσθεσε πως «ο δήμος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και αν θέλει κάποιος να αξιοποιεί τις καινούριες κρατικές υπηρεσίες, μία βασική εξοικείωση πρέπει να την έχει».

Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στον χώρο ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Νίκος Χουρσαλάς και η υπεύθυνη του κέντρου, Ελπίδα Κοντοπόδη.

Κατά την επίσκεψή του τον συνόδευαν οι βουλευτές Β’ Πειραιώς της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος και Γιάννης Τραγάκης, ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων της ΝΔ, Γιάννης Μελάς, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο Γραμματέας Οργανωτικού και Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Κονταδάκης και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Κορυδαλλό και υποσχέθηκε: «Καλύτεροι μισθοί και θα φύγουν οι φυλακές από την περιοχή»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news