facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Ο ΠΑΟΚ πρωταθλητής Ελλάδας 2018-2019

Με εμφάνιση... πέντε αστέρων (5-0 τον Λεβαδειακό), ο ΠΑΟΚ μια αγωνιστική πριν το φινάλε είναι και μαθηματικά ο πρωταθλητής Ελλάδος. Στέψη μετά από 34 χρόνια και... ατέλειωτο πάρτι σε Τούμπα και Θεσσαλονίκη!

Ναι, είναι αλήθεια, πιστέψτε το! Δεν είναι ψέματα, ούτε μοιάζει με παραμύθι που μετά από τριάντα τέσσερα χρόνια έχει «χάπι εντ». Είναι αλήθεια, κι ας πρέπει να το γράψουμε και μια και δύο και τρεις και… χίλες φορές μέχρι να το συνειδητοποιήσουμε απόλυτα:

«ΠΑΟΚ, Πρωταθλητής Ελλάδας 2019»!

Ο «Δικέφαλος» ήθελε έναν βαθμό για βρεθεί στη Γη της Επαγγελίας, επικράτησε με 5-0 του Λεβαδειακού και πλέον κοιτάζει μπροστά και για το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του!

Μια μέρα μετά τα 93ά γενέθλιά του Συλλόγου, τα καλύτερα γενέθλια της ζωής τους μέχρι τα επόμενα, την ώρα που η Τούμπα φλεγόταν, με το διαχρονικό και άκρως επίκαιρο «ασπρόμαυρο» σύνθημα, το «Σήκωσε το» να δονεί την ατμόσφαιρα και χιλιάδες λαού να περιμένουν την «κούπα», άλλοι με δάκρυα στα μάτια, άλλοι με ένα μόνιμο χαμόγελο ευτυχίας στο πρόσωπο, εμείς μετρούσαμε μέρες, άλλωστε το ποδόσφαιρο είναι συναίσθημα, πάθος, λατρεία, αγάπη, μα πάνω απ’ όλα είναι στιγμές, όπως αυτές που έμειναν για 12.363 ημέρες (33 χρόνια, 10 μήνες, 6 μέρες για την ακρίβεια) αιχμάλωτες στο χρόνο, ακριβώς μέχρι το τελευταίο σφύριγμα από τον Θανάση Τζήλο -τι συμβολισμός κι αυτός…-που σήμαινε πως οριστικά και αμετάκλητα ο ΠΑΟΚ ήταν πρωταθλητής Ελλάδας για τρίτη φορά στην Ιστορία του.


paok_in9
paok_in5
paok_in7

Αυτό το πρωτάθλημα που στοίχειωνε επί τριάντα τέσσερα χρόνια ως το μεγαλύτερο απωθημένο για τους απανταχού της Γης ΠΑΟΚτσήδες, δεν είναι πια ούτε ψέματα, ούτε τρέλα, ούτε παράνοια, ούτε τίποτα. Είναι η πραγματικότητα. 

Οι εικόνες του Γιώργου Κούδα το ’76 και του Κώστα Ιωσηφίδη το ’85, που σίγουρα σε μια γωνιά της Τούμπας θα έβαλαν τα κλάματα, μπορεί να μοιάζουν κιτρινισμένες από το χρόνο που πέρασε από πάνω τους, αλλά παραμένουν το ίδιο δυνατές μ’ αυτές που ζήσαμε (και θα ζήσουμε στο μέλλον) απόψε στην Τούμπα περιμένοντας να τελειώσει το ματς και να φτάσει η «κούπα» στα χέρια του ενός και μοναδικού Αρχηγού, του Αντρέ Βιεϊρίνια.

Εδώ και μήνες οι «ασπρόμαυροι» οπαδοί, κάθε ηλικίας, μετρούσαν τις βδομάδες, τις μέρες και τις ώρες, σαν να ήταν φαντάροι που περιμένουν το απολυτήριο, τα ενενήντα (και κάτι) λεπτά πέρασαν νεράκι… Όπως πέρασαν και οι 240 μέρες από τη μέρα όπου ξεκίνησε αυτή η μαγική και αήττητη πορεία προς την κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, για την κατάκτηση του πιο μάγκικου, αρσενικού και τίμιου πρωταθλήματος.

Ήταν ένα καυτό κυριακάτικο απόγευμα, με το ημερολόγιο να γράφει «25 Αυγούστου 2018», όταν άρχισαν όλα! Οι σημερινοί Πρωταθλητές Ελλάδας, που έμπαιναν στην κούρσα με μειονέκτημα δύο βαθμών από τους συν διεκδικητές του τίτλου, αντιμετώπιζαν τους Αρκάδες από την Τρίπολη στην κατάμεστη Τούμπα, όπου τους κέρδισαν με 1-0 και έκαναν το πρώτο βήμα για να διανύσουν όλο το δρόμο προς το θρόνο τους.

Δεν ξέρουμε αν του χρόνου θα χρειαστεί να κάνει ένα καλύτερο σερί, αλλά έπρεπε να έρθει η 25η νίκη επί του Λεβαδειακού και μαζί με 4 ισοπαλίες, σε 29 αγώνες να κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Τώρα αυτό που απομένει είναι να γράψει με χρυσά γράμματα ιστορία το απόγευμα της 5ης Μαΐου στους «Ζωσημάδες» και να γίνει η πρώτη ομάδα, μετά τον Παναθηναϊκό το 1964, που κατακτά ένα αήττητο πρωτάθλημα στην Ελλάδα.

paok_in8
paok_in6
paok_in4
paok_in3
paok_in2
paok_in
ΠΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Οι εικόνες ήταν τόσο δυνατές που προκαλούσαν ανατριχίλα! Γι’ αυτό και με τη εξέλιξη του αγώνα, όσο προσοχή κι αν έδωσε όλη την προηγούμενη εβδομάδα η ομάδα, ελάχιστοι είναι αλήθεια ότι ασχολήθηκαν, με το πάρτι να έχει αρχίσει πέντε και έξι ώρες πριν από την σέντρα. Άλλωστε, από το 2ο λεπτό ο Εβγέν Σάχοφ είχε ανοίξει το σκορ (1-0) και στην Τούμπα όλοι μετρούσαν αντίστροφα. Στο 6’ ο Λεβαδειακός θέλησε να απαντήσει με τον Νίκα, αλλά ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης του είπε «όχι».

Ο Έλληνας «πορτιέρε» ζήτησε από τον Λουτσέσκου να εκτελέσει το πέναλτι που κέρδισε στο 8’ ο Γιαννούλης, ο Ρουμάνος τεχνικός του το αρνήθηκε και ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ από την «άσπρη βούλα» έγραψε στο 9’ το 2-0 για τον ΠΑΟΚ. Όλα είχαν πάρει το δρόμο τους και οδηγούσαν στη φιέστα!

Ολο το γήπεδο ρυθμικά ζητούσε από τον Λουτσέσκου να επιτρέψει την εκτέλεση του δεύτερου πέναλτι (30’) στον Πασχαλάκη, αυτός είπε ξανά όχι, ανέλαβε ο Πέλκας, που δεν άφησε τον Μπίσεσβαρ, με τον Ελληνα μεσοεπιθετικό να αστοχεί ή καλύτερα τον Μπάγιτς να αποκρούει την μέτρια εκτέλεση του. O Φερνάντο Βαρέλα, από το κόρνερ του Πέλκα, σκόραρε κι αυτός (53’) όπως και ο Σάχοφ (60’) για δεύτερη φορά στη μαγική βραδιά της Τούμπας, που αδημονούσε να δει μπροστά την μαγική «κούπα» του πρωταθλητή. Στο 81’ ήταν η σειρά του Σφιντέρσκι να γράψει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ ενός ιστορικού αγώνα.

Η Τούμπα αποθέωσε τον Ιβάν Σαββίδη, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του, αλλά και τον Στέλιο Μαλεζά, που στο 79’ μπήκε στο αγωνιστικό χώρο στη θέση του Φερνάντο Βαρέλα. Ο εκ των αρχηγών του ΠΑΟΚ πέρασε γιατί και έπρεπε και γιατί άξιζε.

Η στιγμή όμως που η Τούμπα λύγισε ήταν όταν μπήκε στο χορτάρι της ο εμβληματικός ηγέτης της, ο Αντρέ Βιεϊρίνια, πήρε το περιβραχιόνιο και ετοιμάστηκε για την πολυπόθητη κούπα!

Τι να γράψεις για MVP, για «αδύναμους κρίκους», για γκάφες και για «ταμεία». Υπάρχει κανείς που ασχολείται; Ουδείς! Η σεζόν κλείνει με τον ΠΑΟΚ πανάξιο Πρωταθλητή Ελλάδας. Τελεία και παύλα. Να γράψουμε για τον διαιτητή, τον Θανάση Τζήλο. Ναι, να γράψουμε. Μπήκε σ’ ένα κατάμεστο γήπεδο και αποθεώθηκε, με τους ΠΑΟΚτσήδες να μην ξεχνούν την περιπέτεια που πέρασε με την επίθεση που δέχθηκε πριν πέντε μήνες. 

Οι συνθέσεις του ιστορικού αγώνα:

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος (70’ Ζαμπά), Κρέσπο, Βαρέλα (78’ Μαλεζάς), Γιαννούλης, Σάχοφ, Ολιβέιρα, Λημνιός, Μπίσεσβαρ, Πέλκας, Σφιντέρσκι.

Λεβαδειακός (Νίκος Καραγεωργίου): Μπάγιτς, Ανγκουα, Λιάγκας, Αντιλέχου, Τσαμπούρης, Καραχάλιος (85’ Όμο), Μητρόπουλος (67’ Ζησόπουλος), Νίκας, Σαβαντόγκο, Νανγκίς, Χατζηλάμπρος (66’ Στανόγεβιτς).

gazzetta

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΠΑΟΚ πρωταθλητής Ελλάδας 2018-2019"

Σκόπια - Προεδρικές εκλογές: Μικρό προβάδισμα για τον «εκλεκτό» του Ζάεφ

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στις προεδρικές εκλογές, Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται με μικρή διαφορά της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Με καταμετρημένο το 30% των ψήφων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 42,3%, ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποσπά ποσοστό 40,7%. Ο τρίτος υποψήφιος, Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκεντρώνει ποσοστό 13%.



Σήμερα διεξήχθη στη Βόρεια Μακεδονία ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, ενώ ο δεύτερος γύρος, στον οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συμμετάσχουν ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι και η 65χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου.

Για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%, κάτι που δεν είναι απολύτως βέβαιο, λόγω της σχετικής αδιαφορίας του εκλογικού σώματος γι΄αυτές, αλλά και λόγω του ότι περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων της Βόρειας Μακεδονίας ζει και εργάζεται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και ελάχιστοι από αυτούς ψηφίσουν στις εκλογές, γενικότερα. Στον σημερινό πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε περίπου στο 42%.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια - Προεδρικές εκλογές: Μικρό προβάδισμα για τον «εκλεκτό» του Ζάεφ"

Παραιτείται από δήμαρχος Μαραθώνα ο Ηλίας Ψινάκης;

Τη Δευτέρα ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα και φαίνεται ότι θα είναι πραγματικά… μεγάλη για τον Δήμο Μαραθώνα!

Σύμφωνα με πληροφορίες της Marathon Press, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, είναι αποφασισμένος να υποβάλει την παραίτησή του ενώ έχει ήδη μάλιστα μαζέψει πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα από το γραφείο του.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία -πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- θα έχει «κλείσει» μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Παραμένουμε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τα όσα γράφουμε, γιατί έχουμε ακούσει πολλά και έχουμε δει πολλά…

Θυμίζουμε ότι την παραίτηση του κ. Ψινάκη είχε απαιτήσει τον Αύγουστο του 2018, μετά τα τραγικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου, με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι «ανίκανος», «άκρως επικίνδυνος», «ανεπιθύμητος», και ότι «προσβάλλει με τη συμπεριφορά του και τις δημόσιες εμφανίσεις του την ηθική και την αξιοπρέπεια κάθε κατοίκου».

Θυμίζουμε, επίσης, ότι ο κ. Ψινάκης είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2018 ότι: «Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος. Εγώ θα εκτελέσω την αποστολή μου και χρειάζομαι επειγόντως διακοπές μετά», κάτι που αναίρεσε πριν από λίγες μέρες, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, με δικό του κόμμα, στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Η είδηση αυτή έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση ανάμεσα στους Δημοτικούς του Συμβούλους, για την αναπλήρωση της θέσης του Ηλία Ψινάκη. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις…

Οι διεκδικητές

Με αλφαβητική σειρά και ελπίζοντας να μην παραλείψαμε κάποιον, οι διεκδικητές της θέσης του Δημάρχου -σε περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες μας- είναι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας:

Αλεξανδρής Πέτρος
Ευαγγελίου-Ρίζου Αναστασία Χάιδω
Ζαγάρης Γιάννης
Θανασιάς Βάιος
Ιωνά Παρασκευή
Κοκκίνου Άσλεϊ
Κοροβέσης Γιώργος
Λάσκος Αργύρης
Νησιώτης Γιώργος
Ρεΐσογλου Αιμίλιος
Στάμου Πέτρος

marathonpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτείται από δήμαρχος Μαραθώνα ο Ηλίας Ψινάκης;"

ΟΟΣΑ: Σε επίπεδα 2013 το εισόδημα των Ελλήνων - Δεν καταφέραμε να ανακάμψουμε ούτε το 2018

Σύμφωνα με την έκθεση «Taxing Wages 2019» που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ, ο μέσος εργαζόμενος στην Ελλάδα - χωρίς παιδιά για να μην προσμετρώνται τυχόν οικογενειακά επιδόματα που λαμβάνει επί του μισθού ή από το κράτος:

-Το 2018 είχε ετήσιες μεικτές αποδοχές (μαζί με φόρους, εργατικές και εργοδοτικές εισφορές) 21.214 ευρώ.

-Το 2013 ελάμβανε 21.101 ευρώ κατά μέσον όρο, που εν συνεχεία αυξήθηκαν σε 21.322 ευρώ το 2014.

-Το 2015 όμως μειώθηκαν σε 20.833 και το 2016 ακόμα χαμηλότερα, σε 20.678 ευρώ, προτού αυξηθούν και πάλι σε -0.841 ευρώ το 2017, όσα έπαιρνε δηλαδή και το 2015.

Ο Ελληνας το 2018 έβαλε 15.671 ευρώ στον λογαριασμό του, μετά τις κρατήσεις φόρων και εισφορών. Τόσα περίπου ή και λίγο περισσότερα εισέπραττε το 2013 (15.792 ευρώ), αφού πρώτα είχαν μειωθεί από 17.864 σε 17.103 ευρώ στην πενταετία 2008-2012. Το 2014 όμως αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε 16.011 ευρώ. Ακολούθησε όμως νέα κατρακύλα, καθώς οι αποδοχές του μειώθηκαν σε 15.792 ευρώ και σε 15.363 ευρώ το 2016, για να σταθεροποιηθούν στα 15.434 ευρώ το 2017.

Ο ΟΟΣΑ, στην έκθεση «Taxing Wages 2019» στηρίζεται σε εξαντλητική ανάλυση των φορολογικών δεδομένων στη χώρα μας, κάνοντας και μια λογιστική προβολή και στο έτος 2018, παρότι πάντως δεν έχουν ακόμη υποβληθεί οι σχετικές φορολογικές δηλώσεις.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΟΣΑ: Σε επίπεδα 2013 το εισόδημα των Ελλήνων - Δεν καταφέραμε να ανακάμψουμε ούτε το 2018"

Έρχεται ηλεκτρονικό εισιτήριο και στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Σημαντική άνοδο στα έσοδα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών φέρνουν οι κλειστές μπάρες, τόσο στα μέσα σταθερής τροχιάς (ΣΤΑΣΥ) όσο και στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ (ΟΣΥ).

Το διψήφιο ποσοστό αύξησης των εσόδων του ΟΑΣΑ, απόρροια του κλεισίματος των πυλών σε όλο το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ (γραμμές 1, 2 και 3) και της διευρυμένης απήχησης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από το επιβατικό κοινό, θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2018, οπότε εντατικοποιήθηκε το κλείσιμο των πυλών και εφαρμόστηκε το μέτρο της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, τα έσοδα του ΟΑΣΑ διαγράφουν έντονα ανοδική πορεία.

Είναι ενδεικτικό, ότι τον Ιανουάριο του 2019 η αύξηση των εσόδων ανήλθε στο 19,4% και τον Φεβρουάριο στο 22%. Τον Μάρτιο, η αύξηση ήταν μικρότερη, ωστόσο οι εισπράξεις «έσπασαν το φράγμα» των 20 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, και τον Απρίλιο τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αφού εκτιμάται ότι η άνοδος των εσόδων θα υπερβεί το 20% με 25%.

«Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις Αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας έχει γίνει πια τρόπος ζωής των πολιτών αλλά και βασικό εργαλείο σημαντικής αύξησης των εσόδων των αστικών συγκοινωνιών» δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας, τονίζοντας πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο αντιμετώπισε τόσο τα φαινόμενα εισιτηριοδιαφυγής όσο και τα φαινόμενα διακίνησης πλαστών εισιτηρίων. Και προσθέτει «Αρκεί να δει κανείς πως είχαμε τριπλασιασμό, σχεδόν, των μηνιαίων καρτών για να καταλάβει πως δεν υπήρχε μόνο ζήτημα εισιτηριοδιαφυγής. Παράλληλα ήρθε να αποδώσει στις αστικές συγκοινωνίες αυξημένα έσοδα προκειμένου να μπορούν να αυξήσουν τις δυνατότητες ενίσχυσης του έργου τους. Διαψεύδονται λοιπόν όλες οι Κασσάνδρες που το θεωρούσαν προβληματικό και άμεσα αντιμετωπίστηκαν ζητήματα δυσλειτουργιών».

Σύμφωνα με τον ίδιο όλο αυτό το διάστημα έχουν προετοιμαστεί όλες εκείνες οι διαδικασίες που θα βοηθήσουν και στον εμπλουτισμό των παρεχόμενων προϊόντων προς τους πολίτες αλλά και στην εξεύρεση λύσεων καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς η αρχική σύμβαση του 2014, δεν είχε προβλέψει καθόλου συστήματα διευκόλυνσης των χρηστών. «Στόχος μας το ηλεκτρονικό εισιτήριο σταδιακά να εισαχθεί σε όλο των δίκτυο των επιβατικών μεταφορών. Ήδη, μέσω της ΚτΠ Α.Ε. προωθούνται οι διαγωνισμοί για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στη Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζονται τα προγράμματα εισαγωγής του στις αστικές συγκοινωνίες» τονίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται ηλεκτρονικό εισιτήριο και στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης"

Πρώην πρόεδροι δικηγόρων: Βάναυσος θρυμματισμός του τεκμηρίου αθωότητας των δύο ποινικολόγων

Προβληματισμό για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των δύο ποινικολόγων, Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Θεόδωρου Παναγόπουλου, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αυτά εκτελέστηκαν εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους 15 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Όπως επισημαίνουν, «η κοινή γνώμη παρακολουθεί, άναυδη, μια ποινική "επιχείρηση" στρεφόμενη κατά δύο δικηγόρων, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον ανακριτή από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία υπό συνθήκες που προσιδιάζουν στους πλέον επικίνδυνους καταζητούμενους εγκληματίες, κατά βάναυσο θρυμματισμό του τεκμηρίου της αθωότητας και των υπερασπιστικών τους δικαιωμάτων και κατά τρόπο που θα στιγματίσει για πάντα την προσωπικότητά τους».

Παράλληλα, θεωρούν πως «δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ποινική εμπειρία για να καταλάβει κανείς ότι δύο επαγγελματίες με διαδρομή δεκαετιών, με σταθερή επαγγελματική έδρα-γραφείο και διαδρομή, και με καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια, δεν είναι ύποπτοι φυγής, ούτε διαπράξεως νέων απεχθών εγκλημάτων, προϋποθέσεις που πρέπει αναγκαία κατά τον νόμο να συντρέχουν, προκειμένου να εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως».

Οι 15 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων υπογραμμίζουν πως «το ένταλμα συλλήψεως είναι μια ακραία πράξη δικονομικού καταναγκασμού της πολιτείας. Σημαίνει πως ένας πολίτης θα στερηθεί την ελευθερία του χωρίς, προηγουμένως, να έχει εκθέσει τις απόψεις του έναντι των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών για όσα του προσάπτονται. Προς τούτο και πρέπει να εκδίδεται με φειδώ και σύνεση, και αυτονοήτως με ευλαβική των προϋποθέσεων του Συντάγματος και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Οι ίδιοι δηλώνουν πως «βεβαίως κανείς δε μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο της προκείμενης ποινικής δικογραφίας, που είναι (ή, τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι) μυστική» και συνεχίζουν: «Φαντάζει, όμως, τουλάχιστον οξύμωρο το να θεωρούνται πιθανοί φυγόδικοι και οιονεί εγκληματίες άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά ακριβώς εκεί, όπου το σε βάρος τους ένταλμα εκδόθηκε και εκτελέσθηκε: Στους χώρους απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης. Εάν, δηλαδή, κλητεύονταν από τον αρμόδιο ανακριτή προς απολογία και η ποινική τύχη τους κρινόταν μετά από αυτήν, υπάρχει έστω και ένας που να αμφιβάλλει για την προσήκουσα έλευσή τους;» διερωτώνται.

Επιπλέον, τονίζουν πως «δημιουργεί τουλάχιστον προβληματισμό και η έκδοση, αυτή η ίδια, των δύο προκείμενων ενταλμάτων, και η δημοσιότητα και ο τρόπος, υπό τον οποίο αυτά εκτελέσθηκαν. Όταν, μάλιστα, προέρχονται από έμπειρους ποινικούς λειτουργούς, που αναντίρρητα γνωρίζουν τα όσα προβλέπονται, επί του θέματος, από τη νομοθεσία. Και όταν, ακόμη, η συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται πως σχετίζεται με πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής και με ύποπτα, τουλάχιστον, συμφέροντα».

Οι πρώην πρόεδροι εκφράζουν την ελπίδα ότι αύριο, Μ. Δευτέρα, η τύχη των δύο συναδέλφων τους θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη «με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Τα όσα, όμως, έως τώρα έγιναν, έχουν ήδη κριθεί. Τουλάχιστον από όσους έχουν την ψυχραιμία να κοιτάξουν τον νόμο πίσω από τις κραυγές και τις ενδεχόμενες σκοπιμότητες. Και, άλλωστε, σήμερα είναι αυτοί. Αύριο, όμως, μπορεί να μην είναι αυτοί. Μπορεί να είναι, στη θέση τους, κάποιος από εμάς».

Τη δήλωση υπογράφουν οι πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων: Αθηνών Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης, Τρίπολης Δημήτρης Κωστόγιαννης, Ρόδου Κώστας Σαρρής, Ναυπλίου Θόδωρος Καζάς, Τρικάλων Δημήτρης Κοντόγιαννης, Ορεστιάδας Χρήστος Καπετανίδης, Σπάρτης Κώστας Δημητράκουλας, Αγρινίου Ανδρέας Ζώης και Λεωνίδας Υφαντής, Λειβαδιάς Λουκάς Μπίνιος και Ηγουμενίτσας Παύλος Τζόβαρας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώην πρόεδροι δικηγόρων: Βάναυσος θρυμματισμός του τεκμηρίου αθωότητας των δύο ποινικολόγων"

Σκόπια: Μέχρι τις 17:00 η προσέλευση στις προεδρικές εκλογές έφθασε το 35,13%

Η προσέλευση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών μέχρι τις 5 μ.μ. ήταν 35,13%.

Σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή, το ποσοστό αυτό αναδεικνύεται από τα επεξεργασμένα στοιχεία του 79,73% των εκλογικών τμημάτων.

Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 496.774 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, Λιούπκα Γκουγκουσέφσκα, αν ακολουθηθεί αυτή η τάση στο 100% ενδέχεται να μετρηθούν 600 χιλιάδες ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες.

Σε πόλεις που κατοικεί σλαβικός πληθυσμός η συμμετοχή ήταν από το 30 έως το 40 τοις εκατό ενώ σε ορισμένες πόλεις με αλβανικό πληθυσμό υπερέβη η συμμετοχή το 50%, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Μέχρι τις 17:00 η προσέλευση στις προεδρικές εκλογές έφθασε το 35,13%"

Οι νονοί, το βαφτιστήρι και τα «ρουσφέτια»: Το νέο σποτ του Ποταμιού

Με αρκετή δόση χιούμορ, το Ποτάμι εκφράζει τις θέσεις του στο νέο του σποτ, εν όψει ευρωεκλογών.

Στο «πασχαλινό» σποτ δύο νονοί ανταγωνίζονται για το μεγαλύτερο… ρουσφέτι που θα κάνουν στο βαφτιστήρι τους όταν εκείνο μεγαλώσει.

Μεταξύ άλλων «τάζουν» διορισμούς, εύκολα πτυχία, αποκατάσταση αλλά και… περιπέτειες στην Ψαρού.

Ο πιτσιρικάς κοιτάζει ανέκφραστος τους δύο ενήλικες και παραμένει έτσι μέχρι το τέλος όταν οι δύο νονοί τελικά τσακώνονται.

Το σποτ έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από τους χρήστες του διαδικτύου, με κάποιους να το βρίσκουν χιουμοριστικό και άλλους κακόγουστο.

Τα συμπεράσματα δικά σας:



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι νονοί, το βαφτιστήρι και τα «ρουσφέτια»: Το νέο σποτ του Ποταμιού"

Νεώριο Σύρου: Στο «φουλ» οι δουλειές στο ναυπηγείο

Ρεκόρ πληρότητας όλων των εποχών καταγράφει το Νεώριο της Σύρου, με εννέα πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, συνολικά πάνω από 70 από την έναρξη της επαναλειτουργίας υπό την Αμερικανική Onex Shipyards. Για την ακρίβεια, έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι στιγμής 72 πλοία, τα 32 από αυτά τις πρώτες 100 μέρες του 2019.

Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί βέβαιη την εξυπηρέτηση πλέον των 100 πλοίων μέσα στο 2019 με πολύ πιθανή την προσέγγιση των 120 πλοίων.

Η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει την εξαγορά και νέας μεγαλύτερης δεξαμενής για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, ενώ από τα στοιχεία της προκύπτει πως για κάθε πλοίο που τελικά εξυπηρετεί υπάρχουν άλλα τέσσερα που δεν αναλαμβάνει λόγω μη διαθέσιμου χώρου.

Η εμπιστοσύνη του ναυτιλιακού κόσμου στη νέα εποχή των ελληνικών ναυπηγείων υπό την Onex έχει δημιουργήσει ήδη περί τις 420 θέσεις εργασίας, ενώ θα φθάσει την ερχόμενη περίοδο τις 500.

Και τα μεγέθη του κλάδου το 2019 αναμένονται να διπλασιαστούν, σε σχέση με το 2014, αναστρέφοντας την αρνητική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεώριο Σύρου: Στο «φουλ» οι δουλειές στο ναυπηγείο"

Επιστρέφονται από αύριο πινακίδες και άδειες οδήγησης λόγω Πάσχα

Με Απόφαση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου, επιστρέφονται από αύριο, Δευτέρα 22 Απριλίου 2019, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και σήμερα, Κυριακή 21 Απριλίου 2019, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:

· του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση και στάθμευση) και

· της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018.

Εξαιρούνται οι παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4530/2018).

Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Σημειώνεται ότι η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής των στοιχείων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφονται από αύριο πινακίδες και άδειες οδήγησης λόγω Πάσχα"

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση με μηνύματα για τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων [pics]

«Ο Απρίλιος του 1915 γράφτηκε με μαύρα γράμματα στην ιστορία του Αρμενικού λαού καθώς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία διαπράχθηκε Γενοκτονία κατά των Αρμενίων» είπε ο πρέσβης της Αρμενίας Fadey Charchoghlyan μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης...

«Οι περισσότεροι από εμάς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, είμαστε σίγουρα απόγονοι των επιζησάντων της Γενοκτονίας, για τους οποίους -και όπως για όλους τους Αρμένιους- η μνημόνευση την αρμένικης γενοκτονίας δεν αποτελεί μόνον απόδοση φόρου τιμής στους προγόνους μας αλλά είναι επίσης και υποχρέωση μπροστά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, για να θυμάται τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο παρελθόν, έτσι ώστε να γίνουν βήματα με στόχο να αποκλεισθεί η επανάληψή τους», σημείωσε ο πρέσβης της Αρμενίας.

Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του «στους πιστούς φίλους», όπως χαρακτήρισε τους Έλληνες, καθώς η Βουλή των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει από το 1996 την Αρμενική Γενοκοτονία.

Την ευγνωμοσύνη του αρμενικού λαού προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, εξέφρασε, από την πλευρά του, και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Δερεγιάν Νταρόν, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και υπενθύμισε ότι «στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση της Αρμενίας αναγνώρισε τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού». «Φέτος στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, οι Αρμένιοι όλου του κόσμου στεκόμαστε δίπλα και ενώνουμε τη φωνή μας με τους Ποντίους αδερφούς μας», υπογράμμισε ο κ. Νταρόν και τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της».



«Η Ελλάδα που η ιστορία την έφερε διπλά σε μια κοινή και παράλληλη μοίρα με αυτήν των Αρμενίων, αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτούς τους ανθρώπους σε κάθε σημείο εγκατάστασής τους και ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπου η αρμενική κοινότητα υπήρξε ένα από τα πιο ζωτικά και δραστήρια κομμάτια της πόλης αλλά και στη σύγχρονη εποχή», τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα ήταν όχι μόνο μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων αλλά ποινικοποίησε και την άρνησή της. Μιλάμε σήμερα, όχι για να σπείρουμε το μίσος ανάμεσα στους δύο λαούς αλλά για να διατηρήσουμε τη συλλογική μας μνήμη ζωντανή, να υποδείξουμε τα όρια της ανθρώπινης θηριωδίας ως προς τη διαφορετικότητα, ως προς το άλλο και κυρίως για να φωνάξουμε σήμερα, ακόμη μια φορά σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας ούτε ξεχνιέται, ούτε παραγράφεται», επισήμανε.

Στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνύπαρξης που συνδέουν την Ελλάδα με την Αρμενία, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισήμανε ότι η Αρμενική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης είναι η παλαιότερη οργανωμένη Κοινότητα Αρμενίων στην Ελλάδα. Ευχαρίστησε μάλιστα, «όλους τους φίλους Αρμένιους για την παρουσία, τον αγώνα και την προσφορά σας στην τοπική μας κοινωνία».

«Η Μακεδονία τιμά και θα τιμά πάντα τη μνήμη των Αρμενίων, θυμάτων της Γενοκτονίας. Και θα είμαστε πάντα δίπλα σας στον αγώνα σας για καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας, για να δικαιωθεί η μνήμη εκείνων που τόσο άδικα και τόσο βάρβαρα θανατώθηκαν, όχι για κάτι που έκαναν, αλλά για αυτό που ήταν. Υποκλινόμαστε στη δύναμη όσων ξαναέχτισαν από το μηδέν τις ζωές τους, υποστηρίζουμε τον αγώνα σας να διαφυλάξετε και να συνεχίσετε τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του Αρμενικού έθνους, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.



Στην παρουσία των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «περήφανος για την αρμένικη κοινότητα, για την προκοπή της και τον τρόπο που ανοίγει τους ορίζοντες της πόλης μας».

Στην πολιτική κατάσταση της Τουρκίας και την εξωτερική της πολιτική αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης στην ομιλία του με θέμα «Τουρκία, Quo Vadis; Εξωτερική πολιτική και εσωτερικές δυναμικές στα χρόνια του Ερτογάν».

«Η Τουρκία ήταν πάντα μια χώρα δεσποτική, δεν γνώρισε τη δημοκρατία, ούτε οι πολίτες της έχουν παραστάσεις δημοκρατίας. Μάλιστα τα 80 χρόνια των Κεμαλιστών (1923-2002) ήταν ακόμη πιο οδυνηρά για τις μειονότητες για τη μεταχείριση αυτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, απ’ ό,τι υπήρξαν τα πρώτα χρόνια της περιόδου Ερτογάν, όπου έγινε πράγματι μια μεγάλη προσπάθεια η οποία όμως δεν απέδωσε καρπούς, για να αλλάξουν οι κατευθύνσεις της Τουρκίας», είπε ο κ. Φίλης και προσέθεσε:

«Σήμερα έχουμε μια χώρα που δεν έχει αλλάξει παρά μόνο στην ταυτότητά της. Είναι μια χώρα βαθειά συντηρητική». «Έχουμε ακούσει τον πρόεδρο Ερτογάν να μιλά για τα σύνορα της καρδιάς του. Τα σύνορα της καρδιάς του που εξελίχθηκαν σε γαλάζια πατρίδα και ούτω καθεξής», σημείωσε ο κ. Φίλης, ενώ είπε ότι «ο εθνικιστικός αναθεωρητισμός συν τω χρόνω διανθίζεται και εμπλουτίζεται». «Εμείς ως επιστήμονες και ο ελληνισμός εν γένει, πρέπει να αγωνιζόμαστε για να μην επιτρέψουμε την αλλοίωση αδιαμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη γενοκτονία των Αρμενίων. Οι επίγονοι πρέπει να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη ενώ όσοι ευθύνονται πρέπει επιτέλους να αφήσουν κατά μέρος τη μισή συγνώμη, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον πρόεδρο Ερτογάν το 2014, και να παραδεχθούν τα εγκλήματά τους.

Αν ο θύτης βρει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες τους, να συμβιβαστεί με το παρελθόν και να αποκαταστήσει τη ιστορική αλήθεια τότε το θύμα μπορεί να έχει το μεγαλείο ψυχής να του προσφέρει συγχώρεση», επεσήμανε ο κ.Φίλης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση με μηνύματα για τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων [pics]"

Ανείπωτη τραγωδία στη Σρι Λάνκα: Στους 207 οι νεκροί των επιθέσεων

Δραματικά αυξάνεται με κάθε ώρα που περνά ο τραγικός απολογισμός του μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα Κολόμπο και άλλες πόλεις της Σρι Λάνκα, που «έβαψε με αίμα» το Πάσχα των Καθολικών.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία της Σρι Λάνκα ο αριθμός των νεκρών από τις  εκρήξεις που σημειώθηκαν σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες, όπου εορταζόταν το Πάσχα, σε τέσσερα ξενοδοχεία και σε ένα κτιριακό συγκρότημα εκτοξεύτηκε στους 207, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 450! 

Λίγα μόλις λεπτά αφότου ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ruwan Wijewardene, απευθύνθηκε στον λαό ανακοινώνοντας ότι οι νεκροί είχαν φτάσει τους 190, η αστυνομία έδωσε αναλυτικά στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας που αυξάνουν τον αριθμό των θυμάτων.

«Συνολικά έχουμε πληροφορίες για 207 νεκρούς από όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, 450 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ρούουαν Γκουνασεκέρα, στους δημοσιογράφους στο Κολόμπο.

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο Wijewardene ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής επτά συλλήψεις σε σχέση με τις οκτώ επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τις τελευταίες ώρες την χώρα του, ανήμερα της ημέρας του Πάσχα των Καθολικών.

Οι οκτώ εκρήξεις, ορισμένες από τις οποίε, σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας, οδήγησαν σε άμεση λήψη αυστηρών μέτρων, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει απαγόρευση κυκλοφορίας και να μπλοκάρει την πρόσβαση σε σημαντικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων, περιλαμβανομένων των Facebook και WhatsApp, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση «ανακριβών και εσφαλμένων πληροφοριών» σε σχέση με τις επιθέσεις, όπως ανέφερε.

nekroi12


nekroi11


nekroi08


Οι τελευταίες δύο εκρήξεις και το ανθρωποκυνηγητό

Μετά τις έξι πρωινές επιθέσεις, σε τρεις εκκλησίες και ισάριθμα ξενοδοχεία, τις τελευταίες ώρες σημειώθηκαν ακόμα δύο εκρήξεις, τις οποίες πιθανόν προκάλεσαν βομβιστές αυτοκτονίας ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις Αρχές. Τα θύματα στις τελευταίες εκρήξεις ήταν λιγότερα. 

nekroi09


nekroi10


Γύρω στις 11.30 (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκε η 7η έκρηξη κοντά σε μικρό ξενοδοχείο, στο προάστιο Ντεχιγουέλα του Κολόμπο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας δύο άτομα σκοτώθηκαν στην τελευταία επίθεση, που σημειώθηκε απέναντι από τον ζωολογικό κήπο της Ντεχιγουέλα.

nekroi05


Μία ώρα αργότερα, υπήρξαν αναφορές και για όγδοη έκρηξη. Ένας καμικάζι σκότωσε τρεις αστυνομικούς πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε ένα κτίριο στην Ορουγκονταουάτα, ένα βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας Κολόμπο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η έκρηξη ήταν η όγδοη που σημειώθηκε σήμερα στο νησί αυτό της Νότιας Ασίας. 

srilanka02


srilanka01


Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον 35 ξένοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων Βρετανοί, Αμερικανοί, Ολλανδοί και ένας Πορτογάλος. 

Ο Πορτογάλος, που ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών, βρισκόταν εκεί με τη σύζυγό του και σκοτώθηκε από την έκρηξη σε ξενοδοχείο του Κολόμπο, δήλωσε από τη Λισαβόνα η πρόξενος της Πορτογαλίας εκει Πρίνι Πάιν. Οι υπόλοιποι Πορτογάλοι που βρίσκονται στη Σρι Λάνκα «είναι όλοι καλά», πρόσθεσε η πηγή αυτή. 

Σύμφωνα με ανακοινώσεις από υπουργεία εξωτερικών άλλων χωρών, οι τουλάχιστον 450 τραυματίες του μπαράζ των εκρήξεων περιλαμβάνουν ακόμα Κινέζους και Ιάπωνες.

nekroi03


nekroi02



lanka02


lanka03



Βίντεο σοκ από ένα από τα σημεία των επιθέσεων
Δύο εκρήξεις από τις πιο αιματηρές εκρήξεις σημειώθηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο και του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, μία πόλη βορείως της πρωτεύουσας. 


Από την έκρηξη στον Άγιο Αντώνιο, τουλάχιστον 160 τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία του Κολόμπο, τόνισαν υπεύθυνοί τους. Τηλεοπτικές εικόνες παρουσιάζουν κορμιά να κείτονται αιμόφυρτα στο έδαφος και τμήματα από την κατεστραμμένη οροφή του χριστιανικού ναού. 




Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως άλλοι 25 πιστοί βρήκαν τον θάνατο σε εκκλησία της Μπατικαλόα, στα ανατολικά.
Επίσης στο Κολόμπο επλήγησαν τρία ξενοδοχεια, τα Shangri-La, Kingsbury Hotel και Cinnamon Grand Colombo, χωρίς να έχει γίνει σαφές εάν υπάρχουν θύματα σε αυτά.
Μέχρι τις 15:00 (ώρα Ελλάδος) το μεσημέρι της Κυριακής δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, σε μία χώρα που σπαρασσόταν για δεκαετίες από εμφύλιες διαμάχες, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία των Ταμίλ οι βομβιστικές επιθέσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.


sri-lanka02


sri-lanka03


lanka04



sri-lanka06


sri-lanka05


sri-lanka04




O πρωθυπουργός της χώρας καταδίκασε απερίφραστα τις «θρασύδειλες επιθέσεις»

«Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση».

Ο πρωθυπουργός, που συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ζήτησε επίσης να αποφευχθεί «η διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και θεωριών». 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανείπωτη τραγωδία στη Σρι Λάνκα: Στους 207 οι νεκροί των επιθέσεων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news