facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Νέα δήλωση Μενέντεζ: Ο Ερντογάν απειλεί πολύ όπως ο Πούτιν αλλά δεν δειλιάζουμε

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος με τροπολογία που έφερε στο Κογκρέσο βάζει «φρένο» στην πώληση F-16 στην Τουρκία, εξισώνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Ερντογάν απειλεί πολύ. Όπως και ο Πούτιν, θεωρώντας ότι όλοι θα δειλιάσουν μόλις απειλήσουν. Οι ΗΠΑ δεν δειλιάζουν και θα είναι παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για την Ε.Ε., όπου είναι μέλος η Κύπρος και θεωρώ ότι θα υπάρχουν συνέπειες και για αυτό. Δεν θα λάβω σοβαρά τις απειλές του, αλλά πρέπει να προσέχουμε προκειμένου οι απειλές να μην γίνουν πραγματικότητα, αλλά αυτήν τη στιγμή νομίζω ότι είναι περισσότερο ”καύχημα” από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στον ΑΝΤ1.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δήλωση Μενέντεζ: Ο Ερντογάν απειλεί πολύ όπως ο Πούτιν αλλά δεν δειλιάζουμε"

Βουλγαρία: Η πρωτιά του Μπόικο Μπορίσοφ δεν εγγυάται την επιστροφή του στην εξουσία

Το συντηρητικό κόμμα Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Βουλγαρία, σύμφωνα με τα exit poll, μία πρωτιά που δεν του εγγυάται πάντως την επιστροφή στην εξουσία.

Το κόμμα του Μπορίσοφ εξασφαλίζει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 25% των ψήφων, ενώ έπεται η κεντρώα παράταξη του Κίριλ Πετκόφ, που συγκεντρώνει το 19%.

Είναι η τέταρτη φορά σε διάστημα 18 μηνών που οι βούλγαροι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν το κοινοβούλιό τους, σε μία περίοδο πρωτοφανούς από το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989, πολιτικής αστάθειας.

Οι Βούλγαροι ψήφισαν χωρίς ενθουσιασμό -το ποσοστό συμμετοχής ήταν σε ιστορικό χαμηλό (25% στις 16H00), όπως και τον Νοέμβριο 2021 - και σε κλίμα κατήφειας, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Αν η ενδημική διαφθορά ήταν τον θέμα των συζητήσεων κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η οικονομική ασφάλεια κυριάρχησε αυτήν την φορά στην προεκλογική εκστρατεία, την ώρα που ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο 20%.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν για τον πληθωρισμό, για το γεγονός ότι ένα καλάθι ψώνια κοστίζει μια περιουσία. Η διαφορά σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι ιλιγγιώδης. Πώς θα περάσουμε τον χειμώνα, πώς θα αντέξουμε το κρύο, πώς θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας;», δήλωνε μία ψηφοφόρος κατά την έναρξη της ψηφοφορίας.

«Το μικρότερο κακό»

Ενισχυμένος από την εμπειρία του έπειτα από μία δεκαετία στην εξουσία, ο Μπόικο Μπορίσοφ υποσχέθηκε ότι «θα νικήσει το χάος». Πολλοί Βούλγαροι θεωρούν ότι είναι το «μικρότερο κακό» και επενδύουν στο ότι μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τα δυτικά και τα ρωσικά συμφέροντα. «Ο πόλεμος είναι πολύ κοντά μας, καλύτερα να μην προκαλούμε κανέναν»..., εξηγούσε μία ψηφοφόρος.

Αλλά, η εικόνα του Μπόικο Μπορίσοφ είναι σπιλωμένη. Αφού η λαϊκή αγανάκτηση εναντίον του κορυφώθηκε, το 2020 η Βουλγαρία συγκλονίσθηκε από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς. Σήμερα είναι απομονωμένος και κινδυνεύει να δυσκολευτεί να βρει εταίρους για να κυβερνήσει, δηλώνουν οι πολιτικοί αναλυτές.

Σήμερα, ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέσθηκε «την λογική» απέναντι στους άλλους πολιτικούς και δήλωσε ανοικτός σε όσους υπερασπίζονται «την θέση της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ».

Ενα κατακερματισμένο κοινοβούλιο

Ο πολιτικός του αντίπαλος και πρώην πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ έχει εκ προοιμίου αρνηθεί οποιαδήποτε συμμαχία με αυτόν που ενσαρκώνει το διεφθαρμένο παρελθόν της Βουλγαρίας.

Ο πρώην επιχειρηματίας, 42 ετών, απόφοιτος του Harvard, έκανε την είσοδό του το 2021 στην βουλγαρική πολιτική σκηνή. Ανετράπη τον περασμένο Ιούνιο με πρόταση μομφής. Κυβέρνησε συνολικά επί ένα επτάμηνο.

Ετοιμος να συνεχίσει την δουλειά, κάλεσε τους Βούλγαρους να επικυρώσουν την επιλογή τους «για μία νέα Βουλγαρία της ευημερίας».

Μαζί με τους δύο συμμάχους του, τους Σοσιαλιστές (11%) και την Δημοκρατική Βουλγαρία (8%) «δεν διαθέτουν αρκετούς βουλευτές για να σχηματίσουν κυβέρνηση», σύμφωνα με την αναλύτρια του ινστιτούτου Alpha Research Μποριάνα Ντιμιτρόβα, η οποία προβλέπει μακρές διαπραγματεύσεις και δεν κρύβει την απαισιοδοξία της για την προοπτική σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης με βάση ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Αλλο σενάριο θα ήταν η συμμαχία του Gerb με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL (12%-14%) και με τους υπερεθνικιστές της παράταξης Vazrajdane (Αναγέννηση) που πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

«Ενας συνασπισμός μαθηματικά εφικτός, αλλά κοινωνικά μη αποδεκτός» λόγω των μεγάλων διαφορών ανάμεσα στις τρεις παρατάξεις, λέει η Μποριάνα Ντιμιτρόβα.

Οι εν σειρά πολιτικές κρίσεις στην Βουλγαρία έχουν παγώσει τις μεταρρυθμίσεις, φρενάρουν την ανάπτυξη και επιταχύνουν την έξοδο των νέων από την χώρα που έχει χάσει το ένα δέκατο του πληθυσμού της σε μία δεκαετία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλγαρία: Η πρωτιά του Μπόικο Μπορίσοφ δεν εγγυάται την επιστροφή του στην εξουσία"

Βραζιλία: Νίκη για τον Λούλα με 51% δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα – Ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει 37%

Η εκλογική επιτροπή της Βραζιλίας ξεκίνησε την ανακοίνωση των αρχικών αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών.

Μετά την καταμέτρηση μόλις του 0,1% των μηχανών ψηφοφορίας, ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συγκεντρώνει το 51% των εγκύρων ψηφοδελτίων, έναντι 37% για τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Ο Μπολσονάρου έχει απειλήσει ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, αφού διατύπωσε αβάσιμους ισχυρισμούς για νοθεία, κατηγορώντας τις εκλογικές αρχές ότι συνωμοτούν εναντίον του και προτείνοντας να κάνει μια παράλληλη καταμέτρηση ψήφων ο στρατός, κάτι που ο τελευταίος αρνήθηκε.

Ο Μπολσονάρου τόνισε πάντως πως θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, εφόσον η ψηφοφορία είναι «καθαρή και διάφανη», χωρίς να προσδιορίζει οποιαδήποτε κριτήρια.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βραζιλία: Νίκη για τον Λούλα με 51% δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα – Ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει 37%"

Συνελήφθη αστυνομικός για πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

Ένας αστυνομικός συνελήφθη, το πρωί του Σαββάτου, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, κατηγορούμενος για πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο κατηγορούμενος υπηρετώντας σε Γραφείο Όπλων υπηρεσίας της Θεσσαλίας προέβη σε 13 περιπτώσεις, στην έκδοση αδειών πώλησης και αγοράς κυνηγετικών όπλων, οι οποίες, είτε έφεραν πλαστογραφημένες υπογραφές, είτε είχαν διορθώσεις ως προς τα συμβαλλόμενα μέρη, είτε δεν βρέθηκαν οι ατομικοί φάκελοι των συμβαλλομένων μερών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας, βρέθηκε και κατασχέθηκε κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν είχαν πραγματοποιηθεί από τον συλληφθέντα οι απαραίτητες υπηρεσιακές ενέργειες, για την παραλαβή και καταχώριση του, ενώ παράλληλα βρέθηκαν στο τηρούμενο αρχείο εκδοθείσες άδειες αγοράς και κατοχής του όπλου καταφανώς πλαστές.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη αστυνομικός για πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα"

Βρετανία: Eιδικά πλοία θα προστατεύουν τις υποθαλάσσιες υποδομές μετά τις διαρροές στους Nord Stream

Η Βρετανία θα αποκτήσει δύο ειδικά πλοία για την προστασία της υποθαλάσσιας υποδομής, όπως καλώδια και αγωγοί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, μετά τις διαρροές που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στην Βαλτική και θεωρείται ότι οφείλονται σε σαμποτάζ.

Την ανακοίνωση για την απόκτηση «δύο ειδικών πλοίων με την ικανότητα προστασίας της ασφάλειας των καλωδίων και των αγωγών» έκανε ο Μπεν Γουάλας κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας στο Μπέρμιγχαμ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Eιδικά πλοία θα προστατεύουν τις υποθαλάσσιες υποδομές μετά τις διαρροές στους Nord Stream"

Ο Σάλιβαν «προσγείωσε» τον Καλίν: Κάντε διάλογο για τις διαφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέα... παράπονα στις ΗΠΑ για το μπλόκο στην αγορά των F-16 έκανε σήμερα η Άγκυρα συνεχίζοντας παράλληλα την τακτική των... φραστικών προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας.

Ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν συναντήθηκε απόψε στην Κωνσταντινούπολη με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ζήτησε εκ νέου την αγορά νέων αμερικανικών μαχητικών αλλά και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών που έχει ήδη στην κατοχή της η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Παράλληλα ο τούρκος αξιωματούχος επιχείρησε να αποκρύψει τις ευθύνες της Τουρκίας για την κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς για «επιθετικές και παράνομες ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδας».

Στην προκλητική ρητορική της Άγκυρας ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε πάντως με συστάσεις για διάλογο ενώ η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν κάνει την παραμικρή αναφορά σε ότι αφορά την αγορά ή την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

«Διάλογος και διπλωματία για τις διαφορές»

«Η σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο» συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον επικεφαλής σύμβουλο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης της απόπειρας για την παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία.

Ο κ. Σάλιβαν εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, βοηθώντας στη διευκόλυνση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και στο διπλωματικό της έργο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, συζήτησαν επίσης θέματα περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής τους για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την πρόοδο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

salivan2_

Aπαράδεκτες οι ελληνικές προκλήσεις

Σύμφωνα πάντως  με ανακοίνωση του γραφείου του Καλίν, η συζήτησή του με τον Σάλιβαν ήταν εφ’ όλης της ύλης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τέθηκαν επί τάπητος:

- οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ,
- η αμυντική βιομηχανία
- ο πόλεμος στην Ουκρανία,
- η κατάσταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο,
- οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
- η κατάσταση στο Νότιο Καύκασο.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο DHA, επικαλούμενο το γραφείο του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, ο Καλίν έθεσε στον συνομιλητή του το θέμα των F-16, λέγοντας πως η ολοκλήρωση της αγοράς νέων μαχητικών και αναβάθμισης των υπαρχόντων «θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών».

Υπογραμμίστηκε – πάντα κατά την ίδια πηγή – ο βασικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και υπό αυτό το πρίσμα διατυπώθηκε πως «οι σύμμαχοι θα πρέπει να ενεργούν με αρμονία και αλληλεγγύη έναντι των κοινών κινδύνων ασφαλείας και όλων των τρομοκρατικών απειλών».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε θέματα Αιγαίου και Μεσογείου, ο Καλίν υποστήριξε ότι «οι επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας είναι απαράδεκτες».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Σάλιβαν «προσγείωσε» τον Καλίν: Κάντε διάλογο για τις διαφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο"

«Κατηγορώ» Μητσοτάκη κατά Ερντογάν – Εκνευρισμός στην Άγκυρα για τον «πάγο» από ΗΠΑ

Η κλιμάκωση των προκλήσεων και των απειλών εκ μέρους της Τουρκίας δεν αιφνιδίασε την Αθήνα, η οποία συνεχίζει τον κύκλο της διεθνοποίησης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς. 

Καθώς η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω, παραμένοντας προσκολλημένη στο δρόμο των προκλήσεων, η Αθήνα κινείται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και με πίστη στην αποτρεπτική ισχύ της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλει στους βρετανικούς Times τον τουρκικό αναθεωρητισμό: “Ο Τούρκος πρόεδρος κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας“.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γείτονα στον εξωφρενικό κατήφορο της επιθετικής ρητορικής, διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική διπλωματία είναι πάντα ανοικτή στο διάλογο. “Δεν μπορούμε να μιλάμε απλώς για κλιμάκωση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, γιατί η Τουρκία έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα. Όταν η χώρα μας, χώρα μέλος της Ε.Ε., κατηγορείται από Τούρκους αξιωματούχους για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τότε μιλάμε για άλλου είδους πρόκληση” τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, τόσο η Ελληνική Αστυνομία, όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση για την αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών στον Έβρο. “Δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει τίποτα οποιοσδήποτε δοκιμάσει να παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας” δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Την ώρα που Ερντογάν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στήριξή τους σε Ελλάδα και Κύπρο, η Ουάσινγκτον συμπεριέλαβε την Λευκωσία στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας. Η κίνηση έρχεται λίγες ώρες μετά την άρση του εμπάργκο όπλων και προκαλεί την οργή του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτό είναι επικίνδυνο επειδή καταστρέφει την ισορροπία στο νησί. Δεν αποδεχόμαστε την απόφαση των ΗΠΑ» τόνισε ο Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πάντως ότι η ελληνική πλευρά απορρίπτει την τουρκική επιστολή στο σύνολό της, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα επιχειρεί για πολλοστή φορά να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κατηγορώ» Μητσοτάκη κατά Ερντογάν – Εκνευρισμός στην Άγκυρα για τον «πάγο» από ΗΠΑ"

Πολυτεχνειούπολη: Διακίνηση ναρκωτικών μπροστά σε φύλακες και προσκλητήρια σε Αλβανούς κακοποιούς

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν στην Πολυτεχνειούπολη. Οι μαφιόζοι είχαν φτάσει στο σημείο να καλούν και να φιλοξενούν στη φοιτητική εστία κακοποιούς από το εξωτερικό. Όλοι μαζί έκαναν ληστείες και επέστρεφαν στη βάση…

Τα στοιχεία για την Πολυτεχνειούπολη που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας προβληματίζουν. Οι μαφιόζοι έδειχναν να μην φοβούνται τίποτα. Διακινούσαν ναρκωτικά ακόμα και μπροστά σε φύλακες και είχαν φτάσει στο σημείο να καλούν στη φοιτητική εστία κακοποιούς από την Αλβανία. Τους εξηγούσαν πως έχει η κατάσταση και τους έπειθαν πως το ταξίδι στην Ελλάδα αξίζει τον κόπο.

Πράγματι όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, μια σειρά από επικίνδυνοι εγκληματίες βρήκαν καταφύγιο στην Πολυτεχνειούπολη. Έκαναν επιθέσεις και ληστείες, με ορμητήριο πάντα τη φοιτητική εστία στην περιοχή του Ζωγράφου. Οι Αρχές καλούνται να διαπιστώσουν ποιος ήταν ο ρόλος που έπαιξαν οι φύλακες. Καθώς σε πολλές περιπτώσεις, έχουν καταγραφεί να πιάνουν κουβέντα με μέλη της μαφίας και να μην αντιδρούν σε περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, μπροστά στα μάτια τους.

Φως στα όσα συνέβαιναν με τα προσκλητήρια κακοποιών άρχισε να πέφτει τον περασμένο Ιούνιο, όταν οι αστυνομικοί έπιασαν έναν 26χρονο Αλβανό για 6 ληστείες σε Παπάγου, Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο. Μαζί με τους συνεργούς του, είχε χρησιμοποιήσει μια κλεμμένη μοτοσικλέτα, που αργότερα μπήκε στην Πολυτεχνειούπολη. Από την έρευνα προέκυψε ότι μέλη της συμμορίας, είχαν προκληθεί από την Αλβανία και είχαν φτάσει στην Ελλάδα, με αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών.

Οι αποκαλύψεις έρχονται ένα 24ωρο μετά τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, για χρηματοδότηση από τα μέλη της μαφίας, του νεαρού βομβιστή του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου. Ανάμεσα σε εκείνους που κατέθεταν και ένας 35χρονος με το ψευδώνυμο «Τίτι» που τότε ήταν κρατούμενος.

Ο 35χρονος θεωρούνταν ως ένας από τους πιο δραστήριους Αλβανούς ποινικούς στον ελληνικό χώρο. Φέρεται ως ηγετικό μέλος της «συμμορίας με τις κιθάρες» αφού σε θήκες για μουσικά όργανα, έκλειναν τα καλάσνικοφ που χρησιμοποιούσαν για να κάνουν ληστείες.

Η συμμορία του «Τίτι» είχε διαπράξει το 2012 μια δολοφονία ενός 30χρονου σεφ, κατά τη διάρκεια αρπαγής του αυτοκινήτου του, από την πυλωτή του σπιτιού που έμενε στην Καισαριανή. Ακόμα είχε προχωρήσει σε 17 ένοπλες ληστείες σε σπίτια, 18 ένοπλες ληστείες σε καταστήματα, μια ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα ελληνικού ταχυδρομείου, 6 ένοπλες συμπλοκές με αστυνομικούς, 6 διαρρήξεις και 17 κλοπές αυτοκινήτων, που χρησιμοποιούσαν στις εγκληματικές τους ενέργειες.

Ο «Τίτι» που θεωρείται ότι με τη λεία από τις ληστείες στην Ελλάδα, προχωρούσε σε επενδύσεις με εμπόριο γεωργικών προϊόντων στην Αλβανία, συνελήφθη τον Μαϊο του 2015 στην Ελβετία. Εκδόθηκε στην Ελλάδα και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Όμως τον Ιούνιο του 2019 απέδρασε με 4 ομοεθνείς του και είναι ο μόνος από τους δραπέτες που παραμένει μέχρι και σήμερα ασύλληπτος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνειούπολη: Διακίνηση ναρκωτικών μπροστά σε φύλακες και προσκλητήρια σε Αλβανούς κακοποιούς"

Βουλγαρία: Τα exit poll δείχνουν νίκη του Μπόικο Μπορίσοφ

Το κόμμα Gerb του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ είναι ο νικητής των εκλογών στην Βουλγαρία εξασφαλίζοντας το 25% των ψήφων σύμφωνα με το exit poll της Alpha Research, το 24,6%, σύμφωνα με το exit poll της Gallup International.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, έπεται το κόμμα του αντιπάλου του, του κεντρώου Κίριλ Πετκόφ, με το 19% των ψήφων. Ωστόσο, είναι πιθανόν ο Μπόικο Μπορίσοφ να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Με την εμπειρία του από μια δεκαετία στην εξουσία, υποσχέθηκε πάντως την Παρασκευή, κατά την τελευταία συγκέντρωση των υποστηρικτών του στη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ, νότια Βουλγαρία) να νικήσει «το χάος» και να «εργαστεί για τη σταθερότητα της χώρας».

Η οικονομική ανασφάλεια κυριάρχησε αυτή τη φορά στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σε αυτή τη χώρα των Βαλκανίων που είναι η πιο φτωχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρία: Τα exit poll δείχνουν νίκη του Μπόικο Μπορίσοφ"

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 5 Ρομά για διακίνηση μεταναστών - Τους έκρυβαν και στο πορτ μπαγκάζ

Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται πέντε Ρομά που εντοπίστηκαν να διακινούν Σύρους μετανάστες στην Εγνατία Οδό.

Τα ξημερώματα σήμερα, στο ύψος διοδίων Ασπροβάλτας, αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. Βόλβης της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν έλεγχο σε δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν οι πέντε Ρομά, ηλικίας 41, 31, 28, 24 και 27 ετών (4 άντρες - 1 γυναίκα).

Μέσα στο αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 24χρονος, βρέθηκαν επτά Σύροι μετανάστες στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, τρεις εκ των οποίων μάλιστα βρίσκονταν στο χώρο των αποσκευών, ενώ από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το άλλο όχημα στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις συνεργοί, λειτουργούσε ως προπομπός προκειμένου να ελέγχει τη διαδρομή για την ύπαρξη αστυνομικών ελέγχων.

Τα άτομα συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για παράνομη μεταφορά - προώθηση μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, άμεση συνέργεια σε παράνομη μεταφορά - προώθηση μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας και εγκληματική οργάνωση.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Θέρμης θα οδηγηθούν στην αρμόδια δικαστική αρχή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 5 Ρομά για διακίνηση μεταναστών - Τους έκρυβαν και στο πορτ μπαγκάζ"

Καιρός αύριο: Πέφτει ο υδράργυρος – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Ο καιρός αύριο, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, θα είναι γενικά αίθριος. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στη Μακεδονία, τη Θράκη, βαθμιαία στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια με τοπικές βροχές ή όμβρους και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο βόρειοι Ιόνιο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει σε κανονικές τιμές για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του βορείου Αιγαίου τους 23 με 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 25 με 28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου και τις Κυκλάδες τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες με τοπικές βροχές τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Από τις προμεσημβρινές ώρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στη κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι οι άνεμοι θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 5 στα δυτικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Βορειοδυτκοί 4 με 5, στο Ιόνιο 6 τοπικά στα βόρεια 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 στρεφόμενοι, αρχικά από τα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα, σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Από το βράδυ στα βόρεια εκ νέου θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις βραδινές ώρες παροδικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στις ανατολικές Κυκλάδες και την ανατολική και Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς, στην Κρήτη τοπικά τους 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους.
Ανεμοι: Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αρχικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 έως 5 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορείων διευθύνσεων τοπικά έως 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 και τοπικά στη Ρόδο έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Από τις απογευματινές ώρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και πιθανόν τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Αρχικά βόρειοι 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε ανατολικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Από το βράδυ οι άνεμοι εκ νέου θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πέφτει ο υδράργυρος – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει"

Βουλγαρία: Ξανά στις κάλπες εν μέσω φόβων για την ενεργειακή κρίση

Η τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε μόλις δύο χρόνια, είναι σε εξέλιξη στη Βουλγαρία υπό τη σκιά των φόβων για την ενεργειακή κρίση, αλλά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέσα σε μια πολιτική αναταραχή, οι πολίτες της χώρας, έχουν έναν φόβο για τον χειμώνα, λόγω των αυξήσεων στις τιμές θέρμαανσης αλλά και των τροφίμων.

Οι έρευνες δείχνουν, ότι η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσωφ θεωρείται σίγουρη και μάλιστα δυναμική. Στην τελευταία του ομιλία, δήλωσε ότι θα νικήσει το χάος και θα εργαστεί ώστε να μπει ξανά η χώρα σε τροχιά σταθερότητας. Από την άλλη πλευρά, ο Κίριλ Πετκόφ που επίσης διεκδικεί την ηγεσία, κυβέρνησε μόλις 7 μήνες ενώ η κυβέρνηση του «έπεσε» ύστερα από πρόταση μομφής. Ο Πετκόφ αποκλείει κατηγορηματικά μια συμμαχία με τον Μπορίσοφ, τον ορκισμένο εχθρό του, κάνοντας να πλανάται το φάσμα της συνέχισης της πολιτικής αστάθειας, που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του κομμουνισμού το 1989.

Η Βουλγαρία, έχοντας ισχυρούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Μόσχα, έχει ιδιαίερο ενδιαφέρον η πορεία των φιλορωσικών κομμάτων σε αυτές τις εκλογές. Σύμφωνα με ειδικούς, ο Μπόικο Μπορίσοφ θα μπορούσε να συμμαχήσει με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL και τον υπερθνικιστικό και φιλορωσικό σχηματισμό Vazrajdane (Αναγέννηση), του οποίου «η συμπεριφορά θα έχει καθοριστική σημασία».

Η κίνηση αυτή, η οποία πιστώνεται στις δημοσκοπήσεις με 11% ως 14% των ψήφων, αύξησε τη δύναμή της μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Τα εκλογικά τμήματα πρόκειται να κλείσουν στις 20:00, οπότε και αναμένονται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλγαρία: Ξανά στις κάλπες εν μέσω φόβων για την ενεργειακή κρίση"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν σε Ζελένσκι – «Θα υπάρξουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας»

Τη δέσμευσή του ότι θα «εργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του για την επιβολή νέων κυρώσεων» κατά της Ρωσίας, διατύπωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ειδικότερα, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Εμανουέλ Μακρόν «επανέλαβε την έντονη καταδίκη του για την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία» τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

«Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει πλήρως την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα και να εργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την επιβολή νέων κυρώσεων» εναντίον της Ρωσίας, επεσήμανε η γαλλική προεδρία.

Η ΕΕ αντέδρασε την Τετάρτη στην προσάρτηση στη Ρωσία τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας προτείνοντας κυρίως την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και νέων περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα.

Παράλληλα το Παρίσι καταδίκασε την κράτηση του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια τον οποίο ελέγχει η Ρωσία, του Ιχόρ Μουράσοφ, τον οποίο συνέλαβε την Παρασκευή ρωσική περίπολος.

Ο Μακρόν και ο Ζελένσκι «υπογράμμισαν την άμεση ανάγκη να επιτραπεί πολύ σύντομα να αλλάξει το ουκρανικό προσωπικό που διασφαλίζει τη λειτουργία και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων» του πυρηνικού σταθμού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν σε Ζελένσκι – «Θα υπάρξουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας»"

Nord Stream: Mπορούν να αποκατασταθούν οι ζημιές στους αγωγούς, λένε οι Ρώσοι

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι είναι τεχνικά δυνατό να αποκατασταθούν οι ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Συνολικά τέσσερις διαρροές εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, κοντά στη Δανία και τη Σουηδία, με τη σημαντική μείωση της πίεσης του αερίου να οδηγεί στον εντοπισμό τους.

«Δεν έχουν σημειωθεί ξανά τέτοια περιστατικά. Φυσικά υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες για να αποκαταστήσουμε τις υποδομές, χρειάζεται χρόνος και οι απαραίτητοι πόροι. Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες δυνατότητες», σχολίασε ο Νόβακ.

Στο μεταξύ η υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream AG πως η πίεση στον Nord Stream 1 έχει σταθεροποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι έχει πάψει να διαρρέει αέριο από αυτόν.

Η Nord Stream AG είχε επισημάνει ήδη από χθες Σάββατο ότι έχει σταματήσει η διαρροή αερίου από τον Nord Stream 2.

Χώρες της ΕΕ εκτιμούν ότι οι ζημιές στους αγωγούς οφείλονται σε δολιοφθορά, χωρίς να κατηγορήσουν ευθέως κάποια χώρα. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ευθύνονται για τις διαρροές, μια κατηγορία την οποία ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει.

Ο Νόβακ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Πολωνία είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στους αγωγούς αυτούς και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν εκφράσει διαφωνίες, έχουν συμφέρον να σταματήσουν τη λειτουργία των αγωγών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Nord Stream: Mπορούν να αποκατασταθούν οι ζημιές στους αγωγούς, λένε οι Ρώσοι"

Ουκρανία: Γερμανία, Δανία και Νορβηγία θα προσφέρουν στο Κίεβο 16 σλοβακικά χόβιτσερ Zuzana-2

Η Γερμανία, η Δανία και η Νορβηγία θα αγοράσουν 16 σλοβακικά χόβιτσερ Zuzana-2 για λογαριασμό της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, με τις παραδόσεις των συστημάτων αυτών να αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους.

Αυτά τα τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα, που μπορούν να εκτοξεύσουν έξι βλήματα το λεπτό και έχουν βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, θα κατασκευαστούν στη Σλοβακία και θα κοστίσουν 92 εκατ. ευρώ, επεσήμανε το γερμανικό υπουργείο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Γερμανία, Δανία και Νορβηγία θα προσφέρουν στο Κίεβο 16 σλοβακικά χόβιτσερ Zuzana-2"

Αναμονή έως και 14 μήνες για επέμβαση σε νοσοκομεία - Χιλιάδες ασθενείς στις λίστες...υπομονής

Δραματικές διαστάσεις έχει λάβει το πρόβλημα με τις αναμονές για τακτική χειρουργική επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο.

Λόγω (κυρίως) της έλλειψης αναισθησιολόγων, γίνονται όλο και λιγότερα προγραμματισμένα χειρουργεία. Δίνεται προτεραιότητα στα έκτακτα περιστατικά και τα τακτικά παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Με την κατάσταση να χειροτερεύει, οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν έως και 14 μήνες, εκτός εάν πληρώσουν προκειμένου να χειρουργηθούν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής", πριν από την πανδημία η αναμονή για χειρουργική επέμβαση στο Καρδιοχειρουργικό του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" κυμαινόταν σε 6 έως 8 μήνες και τώρα έχει φτάσει τους 12 έως 14.

Οι εγγεγραμμένοι στις λίστες αναμονής είναι 7.700 στο ΚΑΤ, 2.945 στο "Αγία Σοφία", 2.650 στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", 2.200 στο Κρατικό της Νίκαιας, 1.900 στο Θριάσιο, 1.400 στο "Γ. Γεννηματάς" της Αθήνας, 1.025 στο "Αέξάνδρα" και 600 στο νοσοκομείο "Ερυθρός".

Οι εγγραφές είναι ενδεικτικές, καθώς μπορεί να περιλαμβάνουν ασθενείς οι οποίοι έχουν στο μεταξύ χειρουργηθεί σε άλλο νοσοκομείο ή σε ιδιωτική κλινική. 

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναμονή έως και 14 μήνες για επέμβαση σε νοσοκομεία - Χιλιάδες ασθενείς στις λίστες...υπομονής"

Κοζάνη: Φωτιά στο ιστορικό δημαρχείο Σερβίων – Καταστράφηκε ο πρώτος όροφος

Μετά από μάχη με τις φλόγες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έθεσαν, λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα, υπό έλεγχο τη φωτιά στο δημαρχείο των Σερβίων Κοζάνης.

Από τη φωτιά πού εκδηλώθηκε στη 01:20 το πρωί, καταστράφηκε ολοσχερώς ο πρώτος όροφος του ιστορικού δημαρχείου που είχε χτιστεί το 1936, καθώς υποχώρησε η ξύλινη σκεπή του, ενώ σώθηκαν οι δύο πτέρυγες, δεξιά και αριστερά, που θα χτιστούν αργότερα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 9 πυροσβεστικά οχήματα, τόσο από το κλιμάκιο των Σερβίων, που έφτασε άμεσα, όσο και από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Γρεβενών και Καστοριάς.

Πιθανότατα η πυρκαγιά προκλήθηκε από κάποιο βραχυκύκλωμα.

 

news
Διαβάστε Περισσότερα » " Κοζάνη: Φωτιά στο ιστορικό δημαρχείο Σερβίων – Καταστράφηκε ο πρώτος όροφος"

Πρέσπες: Καταστροφές στα φασόλια λίγο πριν τη συγκομιδή από την χαλαζόπτωση

Εικόνα καταστροφής άφησε πίσω της η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή των Πρεσπών, το βράδυ του Σαββάτου. Οι καλλιέργειες των φασολιών, που ήταν λίγο πριν από την συγκομιδή, καταστραφηκαν ολοσχερώς, σχεδόν στον μισό κάμπο.

Υπολογίζεται ότι καταστροφή σημειώθηκε σε περίπου 4.000 στρέμματα καλλιεργειών, στα χωριά Καλλιθέα, Λευκωνα, Καρυές, Οξιά και Μικρολίμνη, ενώ υπάρχουν ζημιές και σε αγροτικούς δρόμους.

Πολλές αναφορές υπάρχουν και για ζημιές σε σπίτια, στα οποία έσπασαν τζαμαρίες, ηλιακοί θερμοσίφωνες και κεραμίδια, ενώ βούλιαξαν οι οροφές αυτοκινήτων και έσπασαν παρμπρίζ.

Επί ποδός βρίσκονται πυροσβέστες, αστυνομικοί και συνεργεία του Δήμου Πρεσπών, οι οποίοι φροντίζουν για την απομάκρυνση σπασμένων δέντρων και φερτων υλικών από τους δρόμους. 

 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέσπες: Καταστροφές στα φασόλια λίγο πριν τη συγκομιδή από την χαλαζόπτωση"

Δένδιας: Η Τουρκία έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα – Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά «εξυπακούεται ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Και όπως υπογραμμίζει: «αυτό δεν συνιστά ρητορική έκφραση. H ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, προϊόν του υστερήματος του ελληνικού λαού μας επιτρέπει να διατυπώνουμε τον ισχυρισμό αυτό με εδραία αυτοπεποίθηση». «Ευελπιστούμε ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο. Αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», σημειώνει την πρωτοφανή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων «με ένα κρεσέντο ανιστόρητων δηλώσεων, ψευδών ισχυρισμών, νομικά αβάσιμων αιτιάσεων, ακόμα και προσωπικών προσβολών». Πρόσφατο παράδειγμα, όπως υπενθυμίζει είναι η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, η οποία αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα.

«Ως Ελλάδα έχουμε επιλέξει να μην ακολουθήσουμε την γειτονική μας χώρα σε αυτόν τον εξωφρενικό και επικίνδυνο κατήφορο επιθετικής ρητορικής», τονίζει. «Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και την αυτοπεποίθηση που μας δίνουν οι ξεκάθαρες θέσεις μας, οι οποίες στηρίζονται στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και στην αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μας».

Τις απαντήσεις, όπως αναφέρει, τις έδωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώνοντας με επιστολές τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και στις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια στιγμή, βέβαια σημείωσε, η Ελλάδα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητά της. «Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και με πάσα ειλικρίνεια ότι είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για έναν εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, που δεν μπορεί να διεξαχθεί παρά μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Δυστυχώς, όμως, αναφέρει η άλλη πλευρά δεν φαίνεται έτοιμη, ενώ επενδύει την άρνηση με τον ισχυρισμό ότι η χώρα μας δεν μπορεί να είναι ισότιμος συνομιλητής με την Τουρκία διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά.

«Πρόκειται για μία καινοφανή προσέγγιση, που καταστρατηγεί έναν βασικό κανόνα των διεθνών σχέσεων – την αρχή της ισοτιμίας μεταξύ των κρατών». Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως αυτό που βιώνουμε σήμερα στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι πρωτοφανές, καθώς για πρώτη φορά η όξυνση είναι τόσο διαρκής και μακροχρόνια, φθάνοντας ένα διάστημα που προσεγγίζει τα τρία χρόνια.

«Σήμερα πλέον, δεν μπορούμε να μιλάμε απλώς για κλιμάκωση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, γιατί η Τουρκία έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα», αναφέρει και τονίζει πως παρατηρείται μία ενορχηστρωμένη επιθετικότητα εκ μέρους της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

«Αντιμετωπίζουμε ένα κράμα ακραίου εθνικισμού, αναθεωρητισμού, και προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας», σημειώνει και υπογραμμίζει πως η θεωρία περί δηλώσεων εσωτερικής κατανάλωσης αποτελεί «υπεραπλούστευση».

Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική θέση ότι η Ελλάδα «ρυμούλκησε» την αμερικανική κυβέρνηση στην απόφαση να μπλοκαριστεί η πώληση F-35 στον Ερντογάν και τώρα κάνει λόμπινγκ για να καθυστερήσει η αναβάθμιση των τουρκικών F-16, ο κ. Δένδιας αναφέρει:

«Η χώρα μας δεν «ρυμουλκεί» ούτε «παρασύρει» κανέναν, πόσο μάλλον τις ΗΠΑ».

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο, μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή που διεξάγεται ένας πόλεμος στην Ουκρανία, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στη Συμμαχία», επισημαίνει. «Η αμυντική συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν στην ασφάλεια τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας», αναφέρει και προσθέτει:

«Σε τελική ανάλυση η απόφαση εξαγωγής αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία εξαρτάται κατά βάση από τις σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών, καθώς και τις επιλογές που έχει κάνει η Τουρκία όσον αφορά την προμήθεια στρατιωτικού υλικού από μη-Νατοϊκή χώρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ακόμη ότι πλέον «δεν επιτρέπονται ανοχές, ούτε συμβιβασμοί με ηγεσίες αντιδημοκρατικές που ορίζονται από τη βία και την αυθαιρεσία». «Είναι επιτακτική ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι τα σύνορα δεν μπορούν να επαναχαραχθούν με τη βία, ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα επιβραβευτεί», επισημαίνει και προσθέτει πως υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνονται οι διαφορές στον σημερινό κόσμο και αυτός είναι η τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

«Οι πόλεμοι δεν πρέπει να έχουν θέση στον 21ο αιώνα και ότι είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η στρατιωτική ισχύς ως μέσο για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες».

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως αναφορικά με την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, πέρα από τη διπλωματική απάντηση, πρέπει να αναλογιστεί η Δύση πως θα αντιμετωπίσει την νέα αυτή πρόκληση, αν υπάρχει περιθώριο για νέα δέσμη κυρώσεων και ποιος θα είναι ο στρατιωτικός αντίκτυπος, Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, καθώς υπάρχει το ζήτημα της ελληνικής κοινότητας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Η Τουρκία έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα – Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα"

Τον βιασμό και ξυλοδαρμό της από δύο άτομα κατήγγειλε Σουηδή τουρίστρια στα Χανιά (video)

Φρίκη στα χέρια δύο Κρητικών έζησε μια 21χρονη τουρίστρια από τη Σουηδία. Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής όταν η 21χρονη μαζί με μια φίλη της διασκέδαζαν σε ένα μπαρ στα Χανιά.

Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων γνωρίστηκαν με μια παρέα νεαρών και όταν οι κοπέλες έφυγαν, οι νεαροί προσφέρθηκαν να τις πάνε με το αυτοκίνητο στο κατάλυμα που διέμεναν. Η μια κοπέλα έφυγε και η δεύτερη μπήκε στο αμάξι που επέβαιναν τρία άτομα ενώ ένας ακόμα ακολουθούσε με δεύτερο αυτοκίνητο.

Όταν έφτασαν στην περιοχή του Πλατανιά σταμάτησαν το αυτοκίνητο σε μια ερημική τοποθεσία και όπως κατήγγειλε σοκαρισμένη η 21χρονη οι δύο τη βίασαν ενώ οι άλλοι δύο έφυγαν. Μάλιστα όταν η κοπέλα άρχισε να φωνάζει, όπως είπε στους αστυνομικούς, ο ένας τη χτύπησε.

Τα δύο άτομα ένας, 19 χρόνος και ένας 22χρονος από τα Χανιά, έφυγαν και η κοπέλα βρήκε τη δύναμη να πάρει τηλέφωνο τη φίλη της που έσπευσε να τη βοηθήσει ενώ κατήγγειλε το περιστατικό στο ΑΤ Πλατανιά.

Την υπόθεση ανέλαβε η υποδιεύθυνση ασφαλείας Χανίων, η οποία και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ταυτοποίησε τους δύο Κρητικούς και μάλιστα συνέλαβε τον έναν, τον 22χρονο ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές και ο 19χρονος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ιατροδικαστής διαπίστωσε βιασμό και μώλωπες στο σώμα της κοπέλας.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον βιασμό και ξυλοδαρμό της από δύο άτομα κατήγγειλε Σουηδή τουρίστρια στα Χανιά (video)"

Τάκης Θεοδωρικάκος: Τα σύνορα μας είναι απροσπέλαστα

Δεν μπορεί να μας αιφνιδιάσει ο Ερντογάν, ό,τι κι αν συμβεί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Το βλέπω κάθε φορά που πάω στον Έβρο, εκεί βλέπω τους ακρίτες μας απολύτως ενωμένους και αποφασισμένους, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε πως δεν θα πετύχει τίποτα όποιος προσπαθήσει να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία, τα σύνορα είναι απροσπέλαστα.

Για τον φράχτη στον Έβρο τόνισε ότι θα φτιαχτούν άλλα 140 χλμ και όταν το έργο ολοκληρωθεί κανείς δεν θα μπορεί να περάσει παρανόμως. «Ούτε που θα δοκιμάζει κάποιος να πλησιάσει, είναι απροσπέλαστος» τόνισε και πρόσθεσε πως όταν το δοκίμασαν τον Μάρτιο του 2020 «έσπασαν τα μούτρα τους».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη είπε ότι οφείλει να στηρίζει την πατρίδα μας στην προσπάθεια που κάνει για την φύλαξη των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά.

Μιλώντας για την ετοιμότητα της χώρας είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Δεν μπορεί να μας αιφνιδιάσει ο Ερντογάν, ό,τι κι αν συμβεί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, ο ‘Ελληνας δεν πρέπει να φοβάται».

Συμπλήρωσε πως ο Ερντογάν έχει τρομοκρατηθεί από την αναβάθμιση της Ελλάδας.

«Με ετοιμότητα και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε κάθε απειλή» σημείωσε και συμπλήρωσε «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ενώ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει θεσει το σύνολο των δυνάμεων της χώρας σε επιφυλακή.

Ερωτηθείς εάν φοβάται κάποια προβοκάτσια απάντησε: «είμαστε έτοιμοι για τα πάντα, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τάκης Θεοδωρικάκος: Τα σύνορα μας είναι απροσπέλαστα"

Μετρό Συγγρού – Φιξ: Καταδρομική επίθεση αγνώστων τη νύχτα ― Ζημιές σε μηχανήματα και τρεις προσαγωγές

Ομάδα οκτώ με δέκα ατόμων, σύμφωνα με την Αστυνομία, (δέκα πέντε ατόμων, σύμφωνα με συνδικαλιστή της ΣΤΑΣΥ) φορώντας μάσκες και κράνη, προκάλεσε φθορές σε δύο ATM και σε προστατευτικούς υαλοπίνακες, στον σταθμό του μετρό Συγγρού – Φιξ, κοντά στις 23:00 του Σαββάτου.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκαν τρεις προσαγωγές.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετρό Συγγρού – Φιξ: Καταδρομική επίθεση αγνώστων τη νύχτα ― Ζημιές σε μηχανήματα και τρεις προσαγωγές"

Εκατόμβη νεκρών στην Ινδονησία – Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε αγώνα ποδοσφαίρου [σκληρές εικόνες]

Περισσότεροι από 120 νεκροί σε επεισόδια μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα στην Ινδονησία

Τραγωδία άνευ προηγουμένου σημειώθηκε στην Ινδονησία, μετά τον αγώνα ανάμεσα στην Αρέμα και στην Περσεμπάγια.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και παιδιά, εκτός των φιλάθλων και των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Με το σφύριγμα της λήξης κι ενώ η Αρέμα είχε ηττηθεί με 2-3, οπαδοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του “Kanjuruhan Stadium” και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές αρχές.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσουν τους φιλάθλους, εκατοντάδες εκ των οποίων έχασαν τις αισθήσεις τους και λιποθύμησαν.

Τα όσα ακολούθησαν ήταν ανατριχιαστικά, οι συγκρούσεις ήταν βίαιες, ενώ δύο οχήματα της αστυνομίας κάηκαν ολοσχερώς.

Οι μάχες σώμα με σώμα συνεχίστηκαν κι εκτός γηπέδου, με αρκετούς ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Εκτός των νεκρών, τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για περισσότερους από 170 τραυματίες, μερικοί εκ των οποίων πιο σοβαρά.

Αμέσως μετά τα θλιβερά έκτροπα η ποδοσφαιρική λίγκα ανακοίνωσε την αναστολή του πρωταθλήματος Ινδονησίας για μία εβδομάδα, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Ακχμάντ Χαντιάν Λουκίτα, να ανακοινώνει πως θα διεξαχθεί έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι των απίστευτων επεισοδίων.


Διαβάστε Περισσότερα » "Εκατόμβη νεκρών στην Ινδονησία – Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε αγώνα ποδοσφαίρου [σκληρές εικόνες]"

Επίδομα μητρότητας: Επεκτείνεται από 6 σε 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα

Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 για τρεις ακόμη μήνες, δηλαδή από τους έξι μήνες στους εννέα, προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με διάταξη που πρόκειται να ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση, αυξάνεται η περίοδος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί έξι μήνες, δηλαδή 713 χ 6 = 4.278 ευρώ (μεικτά). Με την επέκταση του επιδόματος κατά τρεις μήνες, θα λάβει 713 χ 9= 6.417 ευρώ μεικτά. Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει και αναλογία Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αναλογία επιδόματος αδείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμπίπτει η επιδότησή της.

Σημειώνεται ότι το επίδομα καταβάλλεται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Τα οφέλη

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, η ρύθμιση αποσκοπεί πρωτίστως στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση ουσιαστικά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς προβλέπει τη χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας και για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο.

Παράλληλα, το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας προς τον πατέρα, αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με πλήρη ή μερική απασχόληση. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές και τις συνέπειες ως προς την ασφαλιστική κάλυψη, που ορίζει η διάταξη.

Τι ισχύει, μέχρι σήμερα

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για τη χορήγηση της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, οι προϋποθέσεις, που έχουν τεθεί, είναι η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, η ενεργός εργασιακή σχέση εξαρτημένης εργασίας τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας και η λήψη των παροχών μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ή τον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Δικαιούχοι είναι και οι τεκμαιρόμενες μητέρες του άρθρου 1464 του ΑΚ, που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενες που υιοθετούν τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ ετών, εφόσον πληρούν τις ως άνω προϋποθέσεις.

Η ΔΥΠΑ υποχρεούται να καταβάλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και τέσσερις ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες τον μήνα κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω καθοριζόμενου ποσού.

Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης και ασθένειας του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), καθώς επίσης και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου ποσού, από το οποίο η ΔΥΠΑ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά της ασφαλισμένης και την αποδίδει στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και στο αντίστοιχο επικουρικό ταμείο, μαζί με την προβλεπόμενη εργοδοτική εισφορά που βαρύνει την Υπηρεσία.

Η διαδικασία και η προθεσμία υποβολής της αίτησης

Η δικαιούχος μητέρα μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση προς την αρμόδια Yπηρεσία ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας) ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, εάν έχει χορηγηθεί ή και της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της, με βάση τις προθεσμίες, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και, συγκεκριμένα, στην περίπτωση που, μετά τη λήψη της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για τη λήψη της ετήσιας κανονικής άδειας έως και τις 31/03 του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Η υποβολή της αίτησης γίνεται με δύο τρόπους είτε μέσω των e-services ΔΥΠΑ είτε μέσω ΚΕΠ από την ίδια τη δικαιούχο ή διά αντιπροσώπου και η παραλαβή της απόφασης γίνεται είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού στις e-services ΔΥΠΑ είτε από την αρμόδια Υπηρεσία της ΔΥΠΑ.

Δικαιολογητικά

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να προσκομιστούν, είναι τα εξής:

- Βεβαίωση εργοδότη, από την οποία θα προκύπτει η ενεργός εργασιακή σχέση κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας, το είδος, η μορφή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, οι μηνιαίες αποδοχές, ο μέσος όρος των ωρών μερικής απασχόλησης, η ημερομηνία πρόσληψης (και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου η ημερομηνία λήξης τους), η λήψη της ετήσιας κανονικής άδειας, που ενδεχομένως χορηγήθηκε, μετά την άδεια λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, καθώς επίσης και ο φορέας επικουρικής ασφάλισης και το ύψος των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου.

- Αντίγραφο βεβαίωσης επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας–λοχείας) από τον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ή τον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

- Υπεύθυνη δήλωση της δικαιούχου, με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει εντός οκτώ ημερών στην αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού οποιαδήποτε μεταβολή της εργασιακής σχέσης της. Η εν λόγω δήλωση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ηλεκτρονικής αίτησης, αναγράφεται στο στάδιο της «ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» και απαιτείται η συναίνεση σε αυτήν, πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης.

- Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ), στον οποίο η ασφαλισμένη είναι μοναδική δικαιούχος ή πρώτη σε περίπτωση συνδικαιούχου.

- Άδεια διαμονής ή εργασίας στην περίπτωση πολιτών τρίτων χωρών.

Διευκρινίζεται ότι η αρμόδια Υπηρεσία της ΔΥΠΑ έχει δικαίωμα να ζητήσει οποιοδήποτε επιπλέον δικαιολογητικό, εφόσον κρίνεται απαραίτητο για την έκδοση της απόφασης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίδομα μητρότητας: Επεκτείνεται από 6 σε 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα"

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ νότια της Κρήτης

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7 το πρωί νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ στις 7 το πρωί είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 84 χιλιόμετρα νότια του Λασιθίου. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 8 χιλιόμετρα.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. 

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ νότια της Κρήτης"

ΗΠΑ – Τυφώνας Ίαν: Δε σταματούν να βρίσκουν πτώματα – 77 οι νεκροί από το φονικό πέρασμα

Ανεβαίνει και σοκάρει ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ από το πέρασμα του τυφώνα Ίαν, ο οποίος σάρωσε τα πάντα.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι θάνατοι στην Φλόριντα από τον τυφώνα Ίαν είναι τουλάχιστον 77. 

Επίσημος απολογισμός δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Περισσότερες από 1.100 διασώσεις καταγράφηκαν στη Φλόριντα αφότου ο Ίαν έπληξε την πολιτεία ως κυκλώνας Κατηγορίας 4 το απόγευμα της Τετάρτης, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Ρον Ντεσάντις χθες Σάββατο.

Παρότι στη συνέχεια εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα, ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες σε Νότια Καρολίνα, Βόρεια Καρολίνα και Βιρτζίνια.

Σχεδόν 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Φλόριντα είχαν μείνει χθες Σάββατο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στις άλλες τρεις προαναφερθείσες πολιτείες, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 300.000.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε εκφράσει φόβους την Παρασκευή ότι ο κυκλώνας Ίαν «πιθανόν θα καταγραφεί ως ένας από τους χειρότερους στην ιστορία της χώρας». «Μόλις που αρχίζουμε να διαπιστώνουμε την έκταση της καταστροφής», είπε και συμπλήρωσε ότι «θα χρειαστούν μήνες, ίσως και χρόνια» για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ – Τυφώνας Ίαν: Δε σταματούν να βρίσκουν πτώματα – 77 οι νεκροί από το φονικό πέρασμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news