facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Επιστολή Ηπειρωτών στον Τσίπρα – «Θέλαμε να σας υποδεχτούμε στα Ιωάννινα αλλά… μας εκδιώξατε!»

Επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα στέλνουν πολίτες που είναι ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Αφορμή στάθηκε η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Ήπειρο, ο οποίος μίλησε και στα Ιωάννινα την Κυριακή (12.05.2019).

Στην επιστολή τους αναφέρουν πως θα ήθελαν πολύ να τον καλωσορίσουν κι αυτοί στα Ιωάννινα, όμως… εκδιώχθηκαν από την εκδήλωση καθώς εναντιώνονται στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Αναφέρουν μάλιστα πως γυναίκες – μέλη χορευτικού συλλόγου, σύρθηκαν για εξακρίβωση στοιχείων στο αστυνομικό τμήμα επειδή την προηγούμενη ημέρα είχαν συμμετάσχει σε διαδήλωση.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρουν

«Κύριε πρωθυπουργέ,

θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στα Ιωάννινα το απόγευμα της Κυριακής, αλλά, δυστυχώς, δεν μας δόθηκε η δυνατότητα.

Πριν από την ομιλία σας, απλοί πολίτες εκδιώχθηκαν από το χώρο της εκδήλωσης, επειδή συμμετέχουν ή έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην καταστροφική προοπτική της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Ανάμεσά τους ήταν και μέλη από την γυναικεία χορευτική ομάδα «Βρυσούλες», οι οποίες την προηγούμενη μέρα διαδήλωσαν ειρηνικά, συμμετέχοντας στη μεγαλειώδη κινητοποίηση στα Ιωάννινα. Δυστυχώς, κάποιες εξ αυτών, που είχαν έρθει να ακούσουν την ομιλία σας, προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα για “εξακρίβωση στοιχείων”, ενώ κάποιες άλλες εκδιώχθηκαν, επειδή, όπως τους απάντησαν σε ερώτησή τους, “εθεάθησαν” στις κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις. Επίσης προσήχθησαν στο τμήμα και άλλοι δύο άντρες που είχαν την ατυχία η εμφάνισή τους να θεωρηθεί ύποπτη.

Κύριε πρωθυπουργέ,

η φωνή των Ηπειρωτών, δυστυχώς, δεν φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά, όπως αποδείχτηκε, δεν κατέστη δυνατόν να την ακούσετε ούτε στην καρδιά της Ηπείρου. Ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις διεξάγεται εδώ και δυο χρόνια με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια, χωρίς να έχει σημειωθεί αυτό το διάστημα καμιά βίαιη ενέργεια.

Ωστόσο, αντιμετωπίζοντας εν έτει 2019 το φακέλωμα απλών πολιτών, που παίρνουν θέση σε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα του τόπου τους, καθώς και την προληπτική τρομοκράτησή τους από κρατικές υπηρεσίες, ειλικρινά αναρωτιόμαστε: “Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;” Πότε οι πολίτες θα αποκτήσουν λόγο για θέματα που επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή τους; (Η διαβούλευση, που υποτίθεται ότι θα γινόταν, σύμφωνα και με τη σύμβαση που υπογράφτηκε, αλλά και σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ! Άδειο κέλυφος…)

Αγαπητέ συμπατριώτη, κύριε πρωθυπουργέ, δεν θα πάψουμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας.

Καλή αντάμωση!!!»

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Ηπειρωτών στον Τσίπρα – «Θέλαμε να σας υποδεχτούμε στα Ιωάννινα αλλά… μας εκδιώξατε!»"

«Βροχή» από βόμβες μολότοφ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (φώτο)

Καταδρομική επίθεση με βόμβες μολότοφ σημειώθηκε γύρω στις 21:30 με στόχο τη διμοιρία των ΜΑΤ που εκτελέσει στατική φυλακή έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια.

Οι άγνωστοι προσέγγισαν από τις οδούς Διδότου και Βαλτετσίου, πέταξαν περίπου 50 βόμβες μολότοφ και στη συνέχεια χάθηκαν στους γύρω δρόμους.

Τα επεισόδια κράτησαν περίπου 15 λεπτά, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν αμέσως μετά την πορεία αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Με ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή στη βία.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βροχή» από βόμβες μολότοφ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (φώτο)"

Ανησυχία στην Ευρώπη από το «πακέτο παροχών» Τσίπρα – Άγνοια για το αν ισχύουν τα συμφωνηθέντα

Αιφνιδίασαν τις Βρυξέλλες τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Δεν αποκλείεται να συζητηθούν -εκτός ατζέντας- στο Eurogroup της Πέμπτης. Ανησυχία για το αν η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της. Εγείρεται και θέμα άρνησης πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ!

Το ζήτημα με το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εν λόγω ευρωπαίος παράγοντας σημείωσε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης, ωστόσο, σε συνέχεια των κυβερνητικών εξαγγελιών δεν αποκλείεται κάποια κράτη-μέλη να θέσουν το ζήτημα αυτό. Όπως ανέφερε, υπάρχει αίσθημα «ανησυχίας» για το πακέτο παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και για το κατά πόσο η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Επιπλέον απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να είναι αυτός ένας λόγος προκειμένου να μην εγκρίνουν τα κράτη-μέλη την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος -όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- είπε πως δεν θα αποτελούσε «έκπληξη» εάν κάποια από τα εθνικά κοινοβούλια που θα κληθούν να εγκρίνουν την απόφαση αυτή, θα το συνέδεε με το πακέτο παροχών.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο, οπότε και θα συζητηθεί η έκθεση των θεσμών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, δεν εκκρεμεί κάποια απόφαση για την απελευθέρωση κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτή η πρόταση του πρωθυπουργού για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, δήλωσε ότι «ο στόχος είναι στόχος», ενώ επισήμανε ότι, προς το παρόν, η πρόταση αυτή δεν είναι ξεκάθαρη και αναμένεται να ξεκαθαριστεί στην έκθεση των θεσμών.

Οι παροχές αναβάλλουν την έξοδο στις αγορές

Υπενθυμίζεται πως όπως ανέφερε χθες το ρεπορτάζ του Newsit.gr, στο υπουργείο Οικονομικών είχαν σχεδιάσει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου και σκοπό την άντληση 2 – 3 δισ. ευρώ, να συμβεί πριν από τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο τα σχέδια αυτά δείχνουν να αναβάλλονται, επί του παρόντος τουλάχιστον, μετά τις πιέσεις που υπήρξαν στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 3,5%, ενώ οι πιέσεις στον Γενικό Δείκτη και ειδικά στις τράπεζες επέστρεψαν.

Οι αγορές έκριναν αρνητικά το πακέτο Τσίπρα για παροχές και πλέον ουδείς μπορεί να πει ότι είναι το ιδανικό περιβάλλον για νέα έξοδο. Αν σε αυτά συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές δεν βρίσκονται και στην καλύτερή τους φάση εξαιτίας των δασμών που επέβαλε ο Ντ. Τραμπ στην Κίνα.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες τα σχέδια της κυβέρνησης αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας και μέχρι οι αγορές απορροφήσουν τους όποιους κραδασμούς υπάρξουν από το πακέτο παροχών.

Έως τότε θα συνεχίζονται οι βολιδοσκοπήσεις σε επενδυτές, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή οργάνωση προκειμένου και έτσι όταν τελικά υπάρξει η οριστική απόφαση τότε να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της που βέβαια δεν είναι άλλος από την έξοδο με σχετικά καλό επιτόκιο πέριξ του 2% και βέβαια σημαντική υπερκάλυψη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία στην Ευρώπη από το «πακέτο παροχών» Τσίπρα – Άγνοια για το αν ισχύουν τα συμφωνηθέντα"

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Απαλλάσσονται και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τα αναδρομικά που εισέπραξαν τον Δεκέμβριο του 2018 χιλιάδες ένστολοι, δικαστικοί και άλλοι δικαιούχοι των ειδικών μισθολογίων.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργος Πιτσιλής στις 9 Μαϊου, κοινοποιήθηκε η διάταξη του άρθρου 52 του ν. 4607/2019, σύμφωνα με την οποία τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν ως αναδρομικά βάσει ν.4575/2018 και φορολογήθηκαν αυτοτελώς, απαλλάσσονται και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. που είναι αρμόδιες για την προσυμπλήρωση διαφόρων κατηγοριών εισοδημάτων στους κωδικούς των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα προχωρήσουν αυτές τις ημέρες στις σχετικές διορθώσεις έτσι ώστε τα ποσά των αναδρομικών να εμφανίζονται πλέον προσυμπληρωμένα στους κωδικούς στους οποίους αναγράφονται ποσά εισοδημάτων απαλλασσόμενα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, στα έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβάλλονται φέτος ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSnet για να δηλωθούν τα εισοδήματα του 2018, τα συγκεκριμένα ποσά θα πάψουν είναι προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 όπου περιλαμβάνονται τα αυτοτελώς φορολογηθέντα και υπαγόμενα σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης εισοδήματα. Οι υπηρεσίες θα τα προσυμπληρώσουν στους κωδικούς 617-618 του πίνακα 6, στους οποίους περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ωστόσο όσοι φορολογούμενοι-δικαιούχοι των αναδρομικών υπέβαλαν ήδη στο σύστημα TAXISnet τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με τα ποσά των αναδρομικών προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 χρεώθηκαν ήδη γι' αυτά με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Προκειμένου να απαλλαγούν από την μη νόμιμη αυτή χρέωση θα πρέπει, εντός ολίγων ημερών που θα πραγματοποιηθούν από τις υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. οι διορθώσεις στα προσυμπληρωμένα στοιχεία, να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις στο σύστημα ΤΑΧΙnet. Με την υποβολή των δηλώσεων αυτών, στις οποίες τα ποσά των αναδρομικών θα είναι πλέον προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 617-619 του πίνακα 6, οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν γι' αυτά από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Δηλαδή τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν με την υποβολή των τροποποιητικών αυτών δηλώσεων θα αναγράφουν είτε χρεωστικά υπόλοιπα μειωμένα κατά το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε στα αναδρομικά, είτε ποσά επιστροφών έναντι αρχικών χρεωστικών ποσών, είτε μηδενικά ποσά είτε ποσά επιστροφών αυξημένα κατά το ποσό της εισφοράς που επιβλήθηκε στα αναδρομικά.

Η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβολή προστίμου στους συγκεκριμένους φορολογούμενους, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εμπρόθεσμα για οποιονδήποτε λόγο δεν επιβαρύνονται με κανένα πρόστιμο αφού ουσιαστικά αντικαθιστούν αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις δηλαδή προσλαμβάνουν την ιδιότητα αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων.

Όσοι δικαιούχοι των αναδρομικών δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να αναμένουν μέχρι να δουν τα ποσά των αναδρομικών προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 617-618 του πίνακα 6, προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους χωρίς επιβαρύνσεις με ειδική εισφορά για τα ποσά αυτά.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων"

Yπερταμείο: Σε αναζήτηση χρηματοδότησης για 13 ΔΕΚΟ

Έτος μεγάλων αλλαγών στις επιχειρήσεις που έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) θα είναι το 2019, καθώς τα στρατηγικά πλάνα που έχουν σταλεί στις διοικήσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους.
Οι αλλαγές που δρομολογούνται (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ,ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΔΕΘ HELEXPO, ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ, ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ) εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν και ως πιλότος, κυρίως για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και μελλοντικά ενδέχεται να ιδιωτικοποιηθούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για την περίπτωση της ΔΕΗ στο στρατηγικό σχέδιο που παρουσιάστηκε απαλείφθηκαν πέντε στρατηγικές κατευθύνσεις και παρέμειναν οι αναφορές που σχετίζονται μόνο με την ανάγκη για βελτίωση της χρηματοοικονομικής της θέσης, για ενίσχυση της εισπραξιμότητας και είσοδο στη λιανική του αερίου.
Επενδυτικά σχέδια
Στο πλαίσιο αυτό, η 3η συνάντηση των θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ ήταν αφιερωμένη στα επενδυτικά σχέδια των ΔΕΚΟ και στην παρουσίαση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης και χρηματοδοτικών εργαλείων και δομών. 
Οι δημόσιες επιχειρήσεις, όπως ειπώθηκε, έχουν παρουσιάσει τα τελευταία 10 χρόνια σημαντική υστέρηση ως προς τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και υποδομών τους, αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους. Καθώς η εξασφάλιση χρηματοδότησης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υλοποίηση επενδύσεων, η συνάντηση επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των όρων και προϋποθέσεων υπό τις οποίες αξιολογείται η πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Ταμείο Υποδομών, δανειακά κεφάλαια) και υπό διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Οι παρουσιάσεις έγιναν από στελέχη διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και EBRD), στελέχη των ελληνικών τραπεζών αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου.
Η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση τεσσάρων επιλεγμένων επενδυτικών σχεδίων από θυγατρικές εταιρείες. Τα επενδυτικά πλάνα των θυγατρικών εταιρειών της ΕΕΣΥΠ επελέγησαν μέσα από ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων που αξιολογούν και προγραμματίζουν οι θυγατρικές στους τομείς της τεχνολογίας - καινοτομίας, ενέργειας, δικτύων και υποδομών, συγκοινωνιακών υποδομών, ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων και εμπορευματικών κέντρων, συστημάτων εξυπηρέτησης πελατών, κ.ά.
Στη συνέχεια έγιναν αναλυτικές παρουσιάσεις για τις πηγές χρηματοδότησης & εναλλακτικές δομές υλοποίησης επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD), καθώς και παρουσιάσεις για τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που παρέχουν το ΕΣΠΑ, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και οι μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης.
Τόσο η EIB διαχρονικά όσο και η EBRD από το 2015 έχουν χρηματοδοτήσει σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και έργα υλοποιούμενα μέσω συμβάσεων παραχώρησης που δημοπρατεί το Δημόσιο ή η θυγατρική της ΕΕΣΥΠ, ΤΑΙΠΕΔ (αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος, 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ΔΕΣΦΑ).
Στον δεύτερο κύκλο της συνάντησης, που επικεντρώθηκε στα εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, έγινε εισαγωγή από την ΕΙΒ για το Ταμείο Υποδομών καθώς και παρουσιάσεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες σχετικά με: 
  •  Ταμείο Υποδομών
  •  Project Finance
  •  Real Estate & ΑΕΕΑΠ
  •  Κεφαλαιαγορές (με έμφαση στην έκδοση ομολόγων)
Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες παρουσίασαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όρους και προϋποθέσεις χρηματοδότησης που αφορούν σε κάθε έναν από τους ανωτέρω τομείς, που ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο προσελκύουν σημαντικό ενδιαφέρον και υπάρχει έντονη επενδυτική δραστηριοποίηση. Ιδιαίτερα η ΕΙΒ έκανε εισαγωγή παρουσιάζοντας τις γενικές αρχές και το πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος «Ταμείο Υποδομών» που προβλέπεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου επιτυχημένου προγράμματος JESSICA.
35.000 εργαζόμενοι
Οι δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕΣΥΠ αντιπροσωπεύουν συνολικά 35.000 εργαζόμενους, ετήσιο μεταφορικό έργο 134 εκατ. οχηματοχιλιομέτρων, με περισσότερες από 613 εκατ. επιβιβάσεις, περισσότερες από 7 εκατ. συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος, 9.000 ετήσιες διελεύσεις πλοίων από τη Διώρυγα της Κορίνθου, 5 εκατ. πελάτες ύδρευσης και 4 εκατ. πελάτες αποχέτευσης και αξία άνω του 1,5 δισ. ευρώ από τη διακίνηση χονδρικής φρούτων, λαχανικών, κρέατος και αλιευμάτων από τις αγορές ετησίως.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Yπερταμείο: Σε αναζήτηση χρηματοδότησης για 13 ΔΕΚΟ"

Γερμανία: Προεκλογικό σποτ του νεοναζιστικού κόμματος NPD μεταδίδεται με δικαστική απόφαση

Σε μια απόφαση που θα συζητηθεί προχώρησε δικαστήριο στη Γερμανία. Υποχρέωσε τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό να μεταδώσει προεκλογική διαφήμιση του ακροδεξιού κόμματος NP.

Το Bayerischer Rundfunk (BR) στη Γερμανία είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας νομική στήριξη αφού αρνήθηκε να μεταδώσει προεκλογική διαφήμιση του NPD για τις ευρωεκλογές, στην οποία το νεοναζιστικό κόμμα συνδέει τη μετανάστευση με την ασφάλεια.

Ωστόσο δικαστήριο του Μονάχου έκρινε χθες Δευτέρα ότι το περιεχόμενο του προεκλογικού σποτ δεν ισοδυναμεί με υποκίνηση στο μίσος και άρα ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός δεν έχει λόγο να αρνείται να το μεταδώσει.

Το BR άσκησε αμέσως έφεση, την οποία έχασε την ίδια ημέρα. «Μετά το σκόπιμο άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας το 2015 και την επακόλουθη ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση οι Γερμανοί είναι θύματα σχεδόν καθημερινά», αναφέρει το προεκλογικό σποτ του NPD, το οποίο μεταδόθηκε σήμερα το πρωί από το BR.

Το ακροδεξιό κόμμα NPD κατηγορείται ότι έχει δεσμούς με το νεοναζιστικό κίνημα και είναι γνωστό ότι ηρωοποιεί τους ηγέτες του Γ’ Ράιχ και υποβαθμίζει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί.

Το 2017 στις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία συγκέντρωσε ποσοστό 0,4%. Το NPD έχασε μέρος των ψηφοφόρων του από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Δικαστήρια ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα από δύο ακόμη κρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τον Hessischer Rundfunk και τον Norddeutscher Rundfunk, να μεταδώσουν τα προεκλογικά σποτ του NPD.

Αντίθετα δικαστήριο του Βερολίνου- Βρανδεμβούργου αποφάσισε ότι ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ARD δεν είναι υποχρεωμένος να μεταδώσει την τηλεοπτική διαφήμιση του νεοναζιστικού κόμματος.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Προεκλογικό σποτ του νεοναζιστικού κόμματος NPD μεταδίδεται με δικαστική απόφαση"

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Παρουσίασαν χάρτες με την κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ σαν «τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα.  Αυτή τη φορά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών  έδειξε  χάρτη σε ξένους διπλωμάτες, με τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο που εξαφανίζει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με το CNN Turk, στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκαν για πρώτη φορά ξένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τις τουρκικές θέσεις για την ανατολική Μεσόγειο. Στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Τούρκοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές για τις οποίες έχει άδεια στη κρατική εταιρεία πετρελαίου από τα κατεχόμενα. Στον χάρτη σημειώνονται με κόκκινο οι περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης.
charitiss

Στο χάρτη με ροζ σημειώνονται οι περιοχές που τα κατεχόμενα «αδειοδότησαν» την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, ενώ με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές. 

image1

Σύμφωνα με το CNN Turk, οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού σε εκείνες τις περιοχές υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται (γκρίζες περιοχές) στις οποίες κάνουν δραστηριότητες γεώτρησης οι ξένες εταιρείες, γεγονός που η Τουρκία χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Παρουσίασαν χάρτες με την κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ σαν «τουρκική υφαλοκρηπίδα»"

Δημοτικές εκλογές 2019 – Μπακογιάννης: Δεν μπορεί ο Κουφοντίνας να εκβιάζει 10 εκατ. Έλληνες

Οργισμένος με τα εμετικά συνθήματα που γράφτηκαν στα Γιάννενα κατά της μητέρας του εμφανίστηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Μια Δημοκρατία δεν μπορεί να εκβιάζεται γιατί η Δημοκρατία είμαστε όλοι εμείς. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να εκβιάζει 10.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες. Αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό», δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, στον ΑΝΤ1.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων ρωτήθηκε για την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τα απειλητικά συνθήματα που γράφτηκαν στα Ιωάννινα κι αν ενοχλήθηκε από αυτά και απάντησε χαρακτηριστικά: «Προφανώς και με κάνει τρελό. Είναι δυνατόν; Αλλά ξέρετε κάτι; Νομίζω ότι ενοχλεί όλο τον κόσμο. Όπως όταν ο Κουφοντίνας έκανε βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, το θυμάστε πριν μερικούς μήνες; Και έκανε τουρισμό στα σημεία που ο ίδιος δολοφονούσε. Πάρα πολύς κόσμος εξοργίστηκε. Γιατί ό,τι και να λέμε, όσο και να προσπαθούν κάποιοι να βάζουν ένα πολιτικό πρόσημο, να βρίσκουν ιδεοληπτικά άλλοθι, να λένε λόγια, λόγια, λόγια, υπάρχουν κάποιες γραμμές στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει μια αρχή, μια μέση κι ένα τέλος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Κουφοντίνας «εκβιάζει και απειλεί τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον Κώστα Μπακογιάννη, «η συνεργασία, η συνεννόηση, η συναίνεση είναι στο DNA της αυτοδιοίκησης» και γι’ αυτό, όπως είπε, η ομάδα του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά» είναι η πλέον υπερκομματική και πολυσυλλεκτική που έχει ποτέ δοκιμαστεί στην Αθήνα. «Κι όχι μόνο αυτό αλλά έχουμε πετύχει και ανανέωση, πολύ μεγάλη ανανέωση. Έξι στους δέκα είναι υποψήφιοι για πρώτη φορά. Αυτό όπως και να ‘ναι γεννά αισιοδοξία, γεννά ελπίδα. Και δείχνει ότι αυτή η πόλη δεν τα έχει παρατήσει, δεν το έχει βάλει κάτω», επισήμανε.

Τόνισε επίσης ότι «στην Αυτοδιοίκηση κρίνεσαι από το άμεσο, το απτό και το μετρήσιμο αποτέλεσμα, από τίποτα άλλο» αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα δημοτών που συνάντησε τους προηγούμενους μήνες στις γειτονιές της πόλης και οι οποίοι, όπως είπε, θέλουν φως, καθαριότητα, πράσινο, ασφάλεια και γι’ αυτό «ο Δήμος πρέπει να είναι δίπλα τους».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοτικές εκλογές 2019 – Μπακογιάννης: Δεν μπορεί ο Κουφοντίνας να εκβιάζει 10 εκατ. Έλληνες"

Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί πασίγνωστα καλλυντικά, κραγιόν και foundation

Ο ΕΟΦ αποφασίζει την ανάκληση των παρτίδων, των παρακάτω καλλυντικών προϊόντων για τους λόγους που αναφέρονται:

Κραγιόν Lovie Lip Booster, Collagen Microsheres VIT. E & Aloe Vera, Paraben Free, No14. (αρ. παρτ. 15911). Υπεύθυνος κυκλοφορίας: LOVIE COSMETICS ATHENS.
Ανιχνεύθηκε το συντηρητικό Methylparaben, ενώ δεν αναγράφεται στην επισήμανση της συσκευασίας.

Κραγιόν Lovie Lip Booster, Collagen Microsheres VIT. E & Aloe Vera, Paraben Free, No52. (αρ. παρτ. 151163). Υπεύθυνος κυκλοφορίας: LOVIE COSMETICS ATHENS.
Ανιχνεύθηκε το συντηρητικό Methylparaben, ενώ δεν αναγράφεται στην επισήμανση της συσκευασίας.

Κραγιόν Lovie MaXi Lip, Grapeseed & Avogado oil VIT. E, Paraben Free, No255. (αρ. παρτ.: 16881). Υπεύθυνος κυκλοφορίας: LOVIE COSMETICS ATHENS.
Ανιχνεύθηκε το συντηρητικό Methylparaben, ενώ δεν αναγράφεται στην επισήμανση της συσκευασίας.

SEVENTEEN NATURAL VELVET Long lasting matte foundation SPF 20 CAFÉ AU LAIT Νo 90 (αρ. παρτ.: 1704712434). Υπεύθυνος κυκλοφορίας: HELLENICA S.A).
Ανιχνεύθηκε το συντηρητικό Phenoxyethanol, ενώ δεν αναγράφεται στην επισήμανση της συσκευασίας.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στα πλαίσια της προστασίας της Δημοσιάς Υγείας. Οι εταιρείες LOVIE COSMETICS ATHENS και HELLENICA S.A. οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει τη διάθεση των εν λόγω παρτίδων στην Ελληνική Αγορά οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους αποδέκτες των προϊόντων προκειμένου να τις αποσύρουν.

Τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΦ

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί πασίγνωστα καλλυντικά, κραγιόν και foundation"

Ο ομογενής που ενόχλησε τον Κοτζιά στο Μόναχο απαντά: «Είμαι Έλληνας Μακεδόνας, ούτε χουντικός, ούτε χρυσαυγίτης»

«Δεν είμαι ούτε χουντικός, ούτε χρυσαυγίτης. Είμαι Έλληνας Μακεδόνας που απλά έθεσα μια ερώτηση στον κ. Κοτζιά ο οποίος αντί να απαντήσει άρχισε να βρίζει». Αυτά είναι τα λόγια του Γιάννη Γκέκα ο οποίος έθεσε μια «σκληρή», για τα δεδομένα του πρώην υπουργού, ερώτηση στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Μόναχο. 

Ο ίδιος μιλώντας στο protothema.gr αποκαλύπτει τι πραγματικά συνέβη στην μικρή αίθουσα του ξενοδοχείου Eden Wolf το απόγευμα της Κυριακής μετά το τέλος της ομιλίας του τέως υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όταν εκείνος ζήτησε να του κάνουν ερωτήσεις. 




«Μαζί με πέντε άτομα από τον Μακεδονικό Σύλλογο Μονάχου και συγκεκριμένα, με τα μέλη του ΔΣ πήγαμε στην εκδήλωση. Αν και η εκδήλωση ήταν ανοιχτή στο κοινό εν τούτοις κατά την είσοδό μας μας ζήτησαν και κατέγραψαν τα στοιχεία μας. Η μικρή αίθουσα είχε κόσμο από την τοπική οργάνωση του Σύριζα στο Μόναχο. Όταν ο κ. Κοτζιάς ολοκλήρωσε την ομιλία του και ενημέρωσε πως θα απαντούσε σε ερωτήσεις, σήκωσα το χέρι μου για να του απευθύνω ερώτηση. Μετά από πολύ ώρα μου έδωσαν τον λόγο. Του είπα πως με λένε και ότι έχω καταγωγή από το Νέο Πετρίτσι Σερρών και τον ρώτησα το εξής: "Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων που εκπροσωπεί δεκάδες Μακεδονικούς πολιτιστικούς συλλόγους στην Ελλάδα έχει καταθέσει μήνυση στο πρόσωπό σας για εσχάτη προδοσία. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή πριν λίγους μήνες και αυτό δείχνει ότι ο Εισαγγελέας διέκρινε κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν ποινικά αδικήματα". Εκεί ο κ. Κοτζιάς νευρίασε άρχισε να με λέει «μικρό χουντικό». 

Εγώ του είπα ότι έχω γεννηθεί πολύ πιο μετά από τη Χούντα και άρχισε να με βρίζει. Ένα μέλος του Συλλόγου μας κατέγραφε την ομιλία και όταν οι σεκιουριτάδες ρώτησαν αν θα έπρεπε να με διώξουν ο κ. Κοτζιάς τους είπε "όχι αφήστε τον" αλλά στράφηκε εναντίον του ανθρώπου που κατέγραφε την εκδήλωση. Μάλιστα κατέβηκε ο ίδιος από το βήμα και με απειλητικό τρόπο ζητούσε να του πάρει το κινητό του τηλέφωνο. Εν τω μεταξύ οι συριζαίοι που ήταν στην αίθουσα μας έβριζαν και μας απειλούσαν. Βλέποντας ότι ο πρώην υπουργός δεν απαντά στην ερώτησή μας αλλά και πως το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο είπα στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Μακεδόνων να φύγουμε. Δεν μας έδιωξαν αποχωρήσαμε μόνοι μας αφού δεν είχε νόημα να καθίσουμε. Μετά από 15 λεπτά περίπου έληξε και η εκδήλωση». 


ioannis-gkekas-2


Για την αήθη επίθεση του κ. Κοτζιά τόσο προς τον κ. Γκέκα όσο και προς τα μέλη του Μακεδονικού Συλλόγου Μονάχου αναφέρθηκε με δελτίο τύπου ο Σύλλογος: «Σε μία από τις μικρότερες αίθουσες του ξενοδοχείου Eden Wolf και με την έντονη παρουσία οπαδών του Συριζα, ξεκίνησε την Κυριακή 12.05.2019 ώρα 5μμ στο Μόναχο, η διάλεξη με ομιλητή τον τέως υπουργό εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 περίπου ώρες. Σύσσωμο το ΔΣ του Συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου και Περιχώρων έδωσε το παρών εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του με τη Συμφωνία των Πρεσπών και θέτοντας αρκετά ερωτήματα στον υπουργό, πολλά από τα οποία δυστυχώς δεν απαντήθηκαν.

Κατά το τέλος των ερωτήσεων και ειδικότερα στην ερώτηση σχετικά με τη μήνυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων - ΠΟΣΠΜ και άλλων φορέων κατά του κ. Κοτζιά για εσχάτη προδοσία, τα πνεύματα οξύνθηκαν, με τον υπουργό να χάνει παντελώς την ψυχραιμία του, να αποκαλεί ακροδεξιούς, φασίστες και χουντικούς τα παρευρισκόμενα μέλη του ΔΣ και τελικά να διατάσσει την απομάκρυνσή τους από την αίθουσα. 

Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν απαξιωτικές για μία διάλεξη διαλόγου. Κάτω από απειλές, γιουχαρίσματα και σπρωξίματα από παρευρισκόμενους οπαδούς του Σύριζα τα μέλη του ΔΣ «πετάχτηκαν» με την κυριολεξία της λέξεως έξω από την αίθουσα. Δυστυχώς η πάγια τακτική του κυβερνώντος κόμματος της «αλλαζονικής φασιστοποίησης» όλων των διαφωνούντων επιβεβαιώθηκε χθες για ακόμα μια φορά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Σύλλογος Μακεδόνων Μονάχου και Περιχώρων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ομογενής που ενόχλησε τον Κοτζιά στο Μόναχο απαντά: «Είμαι Έλληνας Μακεδόνας, ούτε χουντικός, ούτε χρυσαυγίτης»"

Ρήγμα στις σχέσεις Πούτιν με τον Ερντογάν για τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ

Δεν φαίνεται είναι και στο καλύτερό τους σημείο οι σχέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αιτία είναι οι βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η κυβέρνηση της Συρίας πλήττει την τουρκορωσική συνεργασία παραβιάζοντας τους όρους της συμφωνημένης κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ, ανέφερε ανακοίνωση των υπηρεσιών του πρώτου.

Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, σχολείων και νοσοκομείων στην Ιντλίμπ δεν μπορούν να θεωρηθούν μέρος του αντιτρομοκρατικού αγώνα, προστίθεται στο δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας είπε μεταξύ των άλλων ο Ερντογάν στον Πούτιν.

Η έξαρση των μαχών στην περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία της Άγκυρας, προστάτιδας δύναμης ορισμένων οργανώσεων σύρων ανταρτών, και της Μόσχας, του ισχυρότερου συμμάχου της Δαμασκού, που απέτρεψε την έναρξη ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης του συριακού καθεστώτος τον Σεπτέμβριο. Ο θύλακας όπου μαίνονται μάχες θεωρητικά ανήκει στη ζώνη «αποκλιμάκωσης».

Να σημειωθεί πως η Ιντλίμπ χαρακτηρίζεται το τελευταίο μεγάλο οχυρό των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, όπου μαίνεται πόλεμος από το 2011.

Νεκροί 42 μαχητές σε 24 ώρες

Τις τελευταίες 24 ώρες τουλάχιστον 42 μαχητές σκοτώθηκαν στις μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι επρόκειτο για 25 τζιχαντιστές και 17 μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων.

Από τα τέλη του Απριλίου ως την 9η Μαΐου, οι βομβαρδισμοί σε νότιους τομείς της Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της Χάμας εξώθησαν να φύγουν περίπου 180.000 ανθρώπους, που προσέφυγαν σε βορειότερες περιοχές, σύμφωνα με τον
ΟΗΕ.

Στις εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 119 άμαχοι, εκτιμά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες, 18 νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, κατήγγειλε εξάλλου χθες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία απηύθυναν επείγουσα έκκληση να «σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση» στη βόρεια Συρία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρήγμα στις σχέσεις Πούτιν με τον Ερντογάν για τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ"

Επαναφορά ΕΚΑΣ προαναγγέλλει ο Ευ. Τσακαλώτος

Την επαναφορά του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, ότι θα μειωθεί στο 13% ο ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και πως θα επανέλθει η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή φόρων και θα αυξηθεί το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός ανέφερε ειδικότερα για το ΕΚΑΣ ότι η κατάργησή του «ήταν μια από τις μεγάλες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να το παραδεχθώ. Στη διαπραγμάτευση που κάναμε, κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Σκεφτόμαστε την επαναφορά του, με διαφορετική μορφή, πιο στοχευμένο».

Ερωτηθείς για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «η συζήτηση για τα μέτρα συνεχίζεται στην Βουλή. Θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», προσθέτοντας πως δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης.

Σχετικά με τους συνεπείς φορολογούμενους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα επανέλθει η επιβράβευση για όσους εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται εάν η έκπτωση που θα χορηγείται θα ανέρχεται στο 2% του ποσού. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι με τροπολογία σήμερα θα προβλέπεται η αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού, από τα 1.200 ευρώ που είναι τώρα, ώστε να δοθεί «ανάσα» κυρίως στους επαγγελματίες. Το όριο θα «χτίζεται» ανάλογα με το πόσο συνεπής στις υποχρεώσεις του είναι ο οφειλέτης, και ο υπουργός έκανε λόγο ουσιαστικά για μια «κλίμακα συνέπειας».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το πακέτο των θετικών μέτρων που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, «δεν είναι προεκλογικά μέτρα. Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο, μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο. Αυτό είναι το σχέδιο μας: να βγούμε από το μνημόνιο και να κάνουμε σιγά- σιγά τα μέτρα των παροχών». Πρόσθεσε ότι «ξέρουμε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα, ξέρουμε ότι ζορίζεται ο κόσμος. Έπρεπε να φθάσουμε έως τον Απρίλη για να δώσουμε το πλεόνασμα από το δημοσιονομικό περιθώριο που υπήρχε και για αυτό είχαμε ένα πιο κοινωνικό πακέτο για το 2019 και πιο αναπτυξιακό για το 2020».

Ανέφερε ότι «στα τέσσερα χρόνια που διαπραγματεύομαι εγώ και όλη η ομάδα, λέγαμε αυτός ο φόρος πόση απόδοση θα έχει; Λέγαμε εμείς 800 εκατ. ευρώ, έλεγε η Κομισιόν 500 εκατ., έλεγε το ΔΝΤ 20 εκατ. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι θέλαμε, είχαμε επιβολή. Τώρα όμως μπορούμε να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα, το δικό μας σχέδιο και να ενημερώσουμε τους θεσμούς. Τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα και συγχρόνως κάνουμε και άλλα πράγματα. Αν δείτε το πακέτο που έχουμε για τον Αύγουστο και τη ΔΕΘ, μαζί με αυτά που ανακοινώσαμε "χθες" και εκείνα για το 2020, είναι ένα πακέτο».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επαναφορά ΕΚΑΣ προαναγγέλλει ο Ευ. Τσακαλώτος"

Χατζηδάκης: Κι άλλη σύμβαση εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ για την επταήμερη εργασία

Νέα σύμβαση εργασίας που υπογράφεται από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και προβλέπει την δυνατότητα επταήμερης εργασίας κατέθεσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης στην Ολομέλεια της Βουλής καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την «σπέκουλα των εργατικών ευαισθησιών» καθώς όπως είπε «γελοιοποιείτε την παράταξή σας».

Σχολιάζοντας την κριτική της πλειοψηφίας πως υποστηρίζει ότι η ΝΔ είναι η παράταξη των ελίτ είπε σκωπτικά: «Ήρθε η ώρα να παραδεχθούμε ότι είμαστε κακοί άνθρωποι που δεν θέλουμε το καλό της κοινωνίας και δεν έχουμε μανάδες, πατεράδες και θέλουμε να τσακίσουμε τους πάντες. Μας έμειναν οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές αλλά τους χάσαμε και αυτούς γιατί φιλοξενούν πλέον τον κ. Τσίπρα στα κότερά τους. Μείναμε μόνοι μας και εσείς πανηγυρίζετε για το 7ήμερο» για να προσθέσει: «Όμως αποδεικνύεται ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση της "Παπαστράτος", ο κ. Τσίπρας πρώτος από το 2017 είχε επισκεφθεί την εταιρεία και εξήρε το εργασιακό της καθεστώς».

Στην συνέχεια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την κλαδική σύμβαση εργασίας στον Τουρισμό που φέρει την υπογραφή της κυρίας Αχτσιόγλου και μεταξύ άλλων προβλέπει «ελαστικό» ωράριο εργασίας για να προσθέσει: «Σήμερα θα καταθέσω και 3η σύμβαση. Συλογική Σύμβαση Εργασίας του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το 2019-20 που υπογράφηκε το 2018 και διευθετώντας το χρόνο εργασίας των μηχανοδηγών αναφέρει ότι "δύνανται να εργάζονται επτά συνεχόμενες ημέρες"».

«Κλείστε το θέμα γιατί γελοιοποιείται η παράταξή σας» είπε απευθυνόμενος στην πλειοψηφία συμπληρώνοντας «εσείς στήσατε το κακόγουστο θέατρο υποδυόμενοι τους υπερασπιστές των εργαζόμενων όταν την ίδια ώρα συμβαίνουν αυτά για την επαταήμερη εργασία. Τι είστε τροχονόμοι ή κυβέρνηση; Μια του ψεύτη δύο του ψεύτη τρεις και η κακία του ώρα και αυτή η ώρα φτάνει στις 26 Μαΐου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Κι άλλη σύμβαση εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ για την επταήμερη εργασία"

Δικαιούχοι προσωρινής και ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν 13η σύνταξη

Την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στις 20 Μαΐου, αναμένεται να καταβληθεί σε 2,52 εκατ. συνταξιούχους η πρόσθετη παροχή που χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως 13η σύνταξη.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ σε έως 120 δόσεις, και όπως είχε εξαγγελθεί, θα έχει μεν μόνιμο χαρακτήρα, θα δίνεται κάθε Μάιο, δεν θα είναι όμως ίση με μια κύρια σύνταξη. Κλιμακώνεται ποσοστιαία, ανάλογα με το ύψος της μεικτής κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των κύριων συντάξεων σε περίπτωση που ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες κύριες συντάξεις (π.χ. γήρατος και χηρείας).

Όπως προκύπτει μάλιστα από την τροπολογία, δικαιούχοι θα είναι επίσης οι 34.000 υπερήλικες συνταξιούχοι που λαμβάνουν τη σχετική παροχή από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) καθώς και οι περίπου 22.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Η ετήσια δαπάνη που προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών του ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ εκτιμάται σε 830 ευρώ, σε καθαρή βάση, μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ, υγείας και φόρου.

Η καταβολή της «13ης σύνταξης» αφορά όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους όσο και όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και δικαιούνται κύρια σύνταξη κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ακόμη κι αν δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση.

Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει ρητά ότι η καταβολή αφορά και όσους «δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην 1η Μαΐου. Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, με την πληρωμή της ερχόμενης εβδομάδας θα λάβουν την παροχή και οι περίπου 22.000 που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Ο υπολογισμός θα γίνει βέβαια επί της προσωρινής σύνταξης.

Επίσης, η «13η σύνταξη» θα καταβληθεί στους στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Θα ξεκινά από το 100% της μεικτής κύριας σύνταξης, σε περίπτωση χαμηλοσυνταξιούχων (έως 500 ευρώ) και θα κλιμακώνεται στο 70% για σύνταξη από 500,01 έως 600 ευρώ, 50% για ποσό από 600,01 έως και 1.000 ευρώ και 30% για συντάξεις άνω των 1.000,01 ευρώ.

Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε Μάιο του έτους χορήγησής της. Ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της παροχής θα υπολογιστεί επί του αθροίσματός τους.

Περαιτέρω, η τροπολογία ορίζει ότι η 13η σύνταξη δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Μάλιστα, ορίζει ότι με κοινή υπουργική απόφαση θα μπορούν να αυξάνονται τα ποσοστά υπολογισμού της 13ης σύνταξης, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Έτσι, για παράδειγμα, γυναίκα συνταξιούχος χήρα μισθωτού χωρίς δική της σύνταξη, που λαμβάνει 420 ευρώ μεικτά σύνταξη λόγω θανάτου, θα λάβει στις 20 Μαΐου 13η σύνταξη 420 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα, συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα με 480 ευρώ μεικτή κύρια σύνταξη και επικουρική 180 ευρώ, ήτοι με συνολικό εισόδημα από συντάξεις 660 ευρώ, θα λάβει το το 100% της κύριας σύνταξής του, δηλαδή 480 ευρώ.

Άνδρας με κύρια σύνταξη γήρατος (πρ. ΙΚΑ) 1.200 ευρώ και επικουρική 200 ευρώ, και η σύζυγός του με σύνταξη γήρατος (πρ. ΙΚΑ) 450 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ, θα λάβουν ο μεν πρώτος 360 ευρώ μεικτά (338 καθαρά) και η γυναίκα 450 ευρώ μεικτά (423 καθαρά).

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 13η Σύνταξη

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαιούχοι προσωρινής και ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν 13η σύνταξη"

Προσοχή: Τι αλλάζει σε τηλεφωνικές κλήσεις και SMS από 15 Μαΐου

Τη μείωση των τιμών των διεθνών κλήσεων και SMS εντός ΕΕ από τις 15 Μαΐου ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα από την Τετάρτη οι καταναλωτές που καλούν από τη χώρα τους σε άλλη χώρα της ΕΕ θα καταβάλλουν κατ’ ανώτατο όριο 19 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό κλήσης (+ ΦΠΑ) και 6 λεπτά ανά μήνυμα SMS (+ ΦΠΑ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, μετά την κατάργηση των τελών περιαγωγής τον Ιούνιο του 2017, αυτά τα νέα ανώτατα όρια τιμών για τις διεθνείς κλήσεις και τα SMS εντός της ΕΕ αποτελούν μέρος της αναθεώρησης των κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες σε επίπεδο ΕΕ με σκοπό την ενίσχυση του συντονισμού των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την αναβάθμιση του ρόλου του Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC).

«Τα ανώτατα όρια τιμών για κλήσεις εντός ΕΕ αποτελούν απτό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ψηφιακή ενιαία αγορά συμβάλλει πραγματικά στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Χάρη στη δημιουργία της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, έχουν κατοχυρωθεί 35 νέα ψηφιακά δικαιώματα και ελευθερίες. Συνολικά, οι νέοι κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες θα βοηθήσουν την ΕΕ να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας των Ευρωπαίων και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ», δήλωσε σχετικά ο Άντρους Άνσιπ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά.

Από την πλευρά της η Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, με την κατάργηση των τελών περιαγωγής το 2017 και τη μείωση των τιμών των διεθνών κλήσεων «οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι πλέον πλήρως προστατευμένοι από φουσκωμένους λογαριασμούς όταν καλούν οποιονδήποτε ευρωπαϊκό αριθμό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, με τους νέους κανόνες για τις διεθνείς κλήσεις αντιμετωπίζονται οι μεγάλες τιμολογιακές αποκλίσεις που υπήρχαν μεταξύ των κρατών μελών. Κατά μέσον όρο, η συνήθης τιμή μιας ενδοενωσιακής κλήσης από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο ήταν τρεις φορές υψηλότερη από τη συνήθη τιμή μιας εγχώριας κλήσης και η συνήθης τιμή για την αποστολή μηνύματος SMS σε άλλη χώρα της ΕΕ ήταν πάνω από δύο φορές υψηλότερη σε σχέση με την τιμή για την εγχώρια αποστολή μηνύματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η συνήθης τιμή μιας ενδοενωσιακής κλήσης μπορεί να είναι μέχρι και δέκα φορές υψηλότερη από τη συνήθη τιμή για εγχώριες κλήσεις.

Σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τις διεθνείς κλήσεις δείχνει ότι τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες (42%) απάντησαν ότι επικοινώνησαν με κάποιον που βρισκόταν σε άλλη χώρα της ΕΕ κατά τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, το 26% δήλωσε ότι χρησιμοποίησε σταθερό τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο ή SMS για να επικοινωνήσει με κάποιον σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρη την ΕΕ θα πρέπει να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα νέα ανώτατα όρια τιμών. Οι κανόνες θα ισχύουν και στις 28 χώρες της ΕΕ από τις 15 Μαΐου, ενώ σύντομα θα τεθούν σε ισχύ και στη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Το όριο της ανώτατης τιμής ισχύει μόνο για προσωπική χρήση, δηλαδή για ιδιώτες πελάτες. Οι εταιρικοί πελάτες αποκλείονται από την εν λόγω τιμολογιακή ρύθμιση, δεδομένου ότι αρκετοί πάροχοι διαθέτουν ειδικές προσφορές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους εταιρικούς πελάτες.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή: Τι αλλάζει σε τηλεφωνικές κλήσεις και SMS από 15 Μαΐου"

Ο ΕΟΠΥΥ πιέζει κι άλλο τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα - Αντιδρά έντονα η Ομοσπονδία

Μετά τα δυσβάσταχτα clawback, οι νέες απαιτήσεις από τον ΕΟΠΥΥ «πνίγουν» τους ιδιοκτήτες εργαστηρίων και τους κλινικικοεργαστηριακούς γιατρούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι πάροχοι ιδιοκτήτες εργαστηρίων: απεικονιστικών, βιοπαθολογικών, κυτταρολογικών, παθολογοανατομικών και πυρηνικής ιατρικής, καλούνται να καταχωρήσουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα «edapy ανοιχτής περίθαλψης», αναλυτικά στοιχεία που αφορούν στους εργαζόμενους εργαστηριακούς γιατρούς που απασχολούν και στον εξοπλισμό που διαθέτουν.

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ μάλιστα θέτει ως χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, καθώς, όπως αναφέρεται «μετά την 1-6-2019 η καταγραφή τόσο του επιστημονικού προσωπικού όσο και του εξοπλισμού θα είναι προϋπόθεση, προκειμένου να εκτελούνται και να υποβάλλονται δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ».

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΕΟΠΠΥ ΕΔΩ

ΠΟΣΚΕ: Ζητούμε άμεση απόσυρση της απόφασης και εξηγήσεις

Με ανακοίνωσή τους προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τα μέλη της ΠΟΣΚΕ, ζητούν άμεση απόσυρση της απόφασης, καθώς όλα τα σχετικά στοιχεία που αφορούν στα εργαστήρια (εργαζόμενοι και μηχανήματα), όπως λένε, υπάρχουν στην αδειοδοτούσα αρχή, που είναι οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας. Ζητούν, επίσης από τον ΕΟΠΥΥ να αιτιολογήσει αυτήν την παράλογη, όπως υποστηρίζουν, απόφαση.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ),

«Ενημερωθήκαμε από τα μέλη μας για την ανακοίνωσή σας υπ’ αριθμόν 8/5/19 με Θέμα: «Σχετικά με οδηγίες για ενημέρωση εφαρμογής edapy ανοικτής περίθαλψης», που αφορά την αποστολή στοιχείων επιστημονικά υπευθύνων, εργαζομένων αλλά και μηχανημάτων που διαθέτουν με πλήρη στοιχεία (serial number κλπ).
Δεν αντιλαμβανόμαστε την σκοπιμότητα της ανακοίνωσής σας δεδομένου ότι όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στην αδειοδοτούσα αρχή που δίνει την βεβαίωση λειτουργίας που είναι οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι που είναι ΝΠΔΔ. Για όποια πληροφορία ενδεχομένως θέλετε μπορείτε να την ζητήσετε από τους αρμόδιους Ιατρικούς Συλλόγους που έχουν την ευθύνη της αδειοδότησης σύμφωνα με τον νόμο.

Κατόπιν των ανωτέρω ζητούμε να αποσύρετε άμεσα την ανωτέρω ανακοίνωσή σας και να μας ενημερώσετε για την σκοπιμότητα της επιστολής σας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΠΥΥ πιέζει κι άλλο τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα - Αντιδρά έντονα η Ομοσπονδία"

Μήνυμα... εξόντωσης από τις φαρμακοβιομηχανίες

Τον άμεσο εξορθολογισμό της χρηματοδότησης της δαπάνης για το φάρμακο ζητούν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, τον ΥΠΟΙΚ και τον υπουργό Υγείας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας και το Pharma Innovation Forum.

Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους,

«Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση, οδηγούμενοι από δυσμενείς εξελίξεις που απειλούν ευθέως όχι μόνο τη βιωσιμότητα του Κλάδου, αλλά κυρίως τους Έλληνες ασθενείς, να εκφράζουμε την απόγνωσή μας, αυτή τη φορά για την κατάσταση στη φαρμακευτική πολιτική.

Το ήδη δυσβάσταχτο clawback του 2018 βαίνει ανεξέλεγκτο ήδη από το πρώτο τετράμηνο του 2019 και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην αποζημίωση, καθώς και από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφαλίστων.

Η τελευταία μάλιστα παραδόξως αυξάνεται σημαντικά ενώ μειώνονται τα ποσοστά ανεργίας, και κατά συνέπεια μειώνεται ο αριθμός των ανασφαλίστων.

Επιπροσθέτως δε των όσων μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί στον Κλάδο, επιχειρείται με πρωτόγνωρο τρόπο η αναδρομική επιβολή στη φαρμακοβιομηχανία ενός ανύπαρκτου rebate, για τα έτη 2006-2008, ύψους € 200 εκατ.!, παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό έχει ξεκαθαριστεί και διευθετηθεί με δικαστικές αποφάσεις και μετέπειτα νομοθετικές πράξεις.

Πιο αναλυτικά:

1. Το υπουργείο Υγείας μετά τη νομοθέτηση του νέου συστήματος τιμολόγησης προτίθεται να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ασφαλιστικής αποζημίωσης. Παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις του νέου συστήματος στη δαπάνη δεν έχουν επακριβώς υπολογιστεί, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς η επιβάρυνση θα είναι σημαντική, γύρω στα €100 εκατ. σε ετήσια βάση

Την ίδια στιγμή, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις του α' τριμήνου 2019 υποδεικνύουν μια σημαντική αύξηση στο εξωνοσοκομειακό (+~15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι) αλλά και στο νοσοκομειακό clawback σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2018. Πρόσφατα δε, στη Βουλή αναφέρθηκε δαπάνη φαρμάκου ανασφαλίστων €93 εκατ. για το α' τετράμηνο 2019. Αυτό σημαίνει περίπου €300 εκατ. φέτος (από €240 εκατ. το 2018).

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι οι επιβαρύνσεις στη φαρμακοβιομηχανία για το 2019 θα ξεπεράσουν το €1,8 δισ. (!!!), ποσό απίστευτο, εκτός οικονομικής λογικής και πάνω από πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Κανένα νέο φάρμακο δεν έχει εισαχθεί εδώ και ένα χρόνο στη χώρα μας, ως απόρροια των καθυστερήσεων στις διαδικασίες HTA-διαπραγμάτευσης, των ανεξέλεγκτων επιβαρύνσεων, της έλλειψης προβλεψιμότητας και της αδυναμίας πλήρους εφαρμογής των ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι Έλληνες ασθενείς να στερούνται πρόσβασης σε νέες καινοτόμες θεραπείες, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας. Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση της ένταξης των γενοσήμων σε καθεστώς αποζημίωσης έχει ως αποτέλεσμα, οι μεν ασθενείς να στερούνται την πρόσβαση σε οικονομικότερες θεραπείες και το δε σύστημα να απεμπολεί τη δυνατότητα παραγωγής πολύτιμων εξοικονομήσεων.

3. Τελευταία έκπληξη αποτελεί η απαίτηση της εξόφλησης εκκρεμών rebates για τα έτη 2006-2008, ύψους €200 εκατ. Τονίζουμε ότι στην πράξη δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα: τα ποσά επιστροφών υπέρ του ΟΠΑΔ και άλλων ταμείων για τα έτη 2006, 2007 και 2008 δεν οφείλονται, διότι ακυρώθηκαν με σειρά 24 αποφάσεων του ΣτΕ. Εν συνεχεία, ο νόμος καταργήθηκε, αντικαταστάθηκε με νέο το 2008, ο οποίος και πάλι καταργήθηκε οριστικά το 2011. Δεν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, να ανακαλύπτονται δήθεν οφειλές των επιχειρήσεων και να επιβάλλονται αναδρομικά 13 χρόνια μετά. Έχει ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στα επιχειρηματικά χρονικά;

Πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι τα ποσά αυτά έχουν πληρωθεί πολλαπλώς:

• μέσω του κουρέματος, στο πλαίσιο του PSI, των κρατικών ομολόγων με τα οποία πληρώθηκαν υποχρεωτικά οι εταιρείες για χρέη των νοσοκομείων από την προμήθεια φαρμάκων

• μέσω του τέλους εισόδου στη θετική λίστα 4% που εφαρμόστηκε από το 2011

• μέσω τεράστιων δυσβάστακτων μειώσεων τιμών κυρίως των παλαιότερων φαρμάκων

• μέσω των υπέρογκων rebate και clawback. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των εν λόγω επιβαρύνσεων στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 8%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στη χώρα μας το 2019 αναμένεται να ξεπεράσει το 35%!

Αντί λοιπόν να ληφθούν υπόψη οι επανειλημμένες κραυγές αγωνίας που εκπέμπει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια και να γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για τη βιομηχανία σε σχέση με το 2018, όπου έφτασαν το 1,4 δισ. €, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε φαρμακευτική κάλυψη στον πληθυσμό της χώρας, οδηγούμαστε σε νέες πρόσθετες επιβαρύνσεις τουλάχιστον €350 εκατ.

Τα παραπάνω μέτρα θα οδηγήσουν τον κλάδο σε εξόντωση μέσω υποχρεωτικών επιστροφών σε επίπεδα της τάξης του €1,8 δισ. (!) για το 2019:

Τυχόν εφαρμογή των ανωτέρω θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια:

• στην εξόντωση αρκετών και την αποδυνάμωση όλων των εταιρειών του κλάδου,

• στην αποτροπή της εισόδου νέων φαρμάκων στη χώρα που τόσο τα έχουν ανάγκη οι ασθενείς,

• στην απόσυρση ΑΜΕΣΑ μιας σειράς καθιερωμένων φαρμακευτικών θεραπειών στη χώρα που θα μπορούσαν να αγγίξουν και τους 1.000 κωδικούς ΕΟΦ,

• στη σημαντική αποεπένδυση στον κλάδο με την αποδυνάμωση κάθε προσπάθειας προσέλκυσης κλινικών μελετών και την υπονόμευση στην πράξη, κάθε επενδυτικής προσπάθειας από ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες,

• στην απώλεια έως και 2.500 θέσεων εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου.

Δυστυχώς οι συνέπειες για τους Έλληνες ασθενείς και για τη Δημόσια Υγεία, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μας, θα είναι οδυνηρές.

Πλέον όλων των παραπάνω, η εφαρμοζόμενη φαρμακευτική πολιτική χαρακτηρίζεται από την πλήρη απουσία αναπτυξιακής προοπτικής και αποτρέπει τις επενδύσεις. Πώς είναι δυνατόν να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και επενδυτές, τη στιγμή που οι υπάρχοντες επενδυτές αντιμετωπίζουν αναδρομικές και αβάσιμες επιβαρύνσεις από το παρελθόν, σε βάθος 10 και πλέον ετών;

Δυστυχώς ο Φαρμακευτικός κλάδος παραμένει πάντα ο εύκολος στόχος. Ένας Κλάδος που εργάζεται με επίκεντρο τον ασθενή και τη Δημόσια Υγεία, που απασχολεί πάνω από 14,4 χιλ. άτομα, το 60,5% των οποίων είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που συνεισφέρει 3,4% στο ΑΕΠ της Ελλάδας, που αποτελεί σημαντική εξαγωγική δύναμη της χώρας μας (οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων αντιστοιχούν στο 4,3% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών για το 2018) και που αποτελεί κινητήριο μοχλό επένδυσης για Έρευνα και Ανάπτυξη (8% της συνολικής δαπάνης για Ε&Α στην Ελλάδα). Ένας Κλάδος που αποτελεί πυλώνα χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας όλα τα χρόνια της κρίσης, καθώς καλύπτει την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και έχει στηρίξει τη Δημόσια Υγεία μέσω υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebate) με € 5,3 δις. για τα έτη 2012-2018.

Με βάση τα παραπάνω:

Σας καλούμε να αναλογιστείτε το δυναμικό και την προσφορά του κλάδου μας στη Δημόσια Υγεία και στην Εθνική Οικονομία!

Ζητούμε άμεσα τον εξορθολογισμό της χρηματοδότησης της δαπάνης για το φάρμακο, δεδομένου ότι η φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού δεν μπορεί να γίνεται μόνο με τις πλάτες της φαρμακοβιομηχανίας.

Ζητούμε τον καθορισμό ανώτατου ορίου στο clawback, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελάχιστη επιχειρηματική προβλεψιμότητα και φαρμακοβιομηχανία να επιβαρύνεται με ό,τι της αναλογεί.

Ζητούμε όπως καθοριστεί το συντομότερο δυνατό μια συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να συζητηθεί ένα ρεαλιστικό, κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, που εκτός από την Προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα διασφαλίζει επιτέλους εύλογη προβλεψιμότητα στον χώρο του φαρμάκου, αποτρέποντας την εξόντωση των εταιριών του Κλάδου».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα... εξόντωσης από τις φαρμακοβιομηχανίες"

Καταδρομική επίθεση με μολότοφ και γκαζάκια στο ΑΤ Καισαριανής – Τραυματίστηκε ελαφρά αστυνομικός

Καταδρομική επίθεση δέχτηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (14.05.2019) το Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής από 10 με 15 κουκουλοφόρους. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ στον αστυνομικό που εκτελούσε χρέη σκοπού, καθώς και στο αστυνομικό τμήμα.

Συγκεκριμένα εκτόξευσαν δέκα μολότοφ και τέσσερα γκαζάκια προκαλώντας υλικές ζημιές στο τμήμα, ενώ ο αστυνομικός που ήταν εκείνη την ώρα μέσα στο φυλάκιο τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι. Επίσης υπέστησαν υλικές ζημιές δύο αυτοκίνητα. Οι δράστες διέφυγαν στα γύρω στενά με την αστυνομία να κάνει πέντε προσαγωγές, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τόσο η επίθεση στο ΑΤ Καισαριανής όσο και αυτή εναντίον της δημοσιογράφου Μίνας Καραμήτρου να σχετίζονται με αντιεξουσιαστές για την υπόθεση Κουφουντίνα.

Μιλώντας στο newsit.gr ο αντιπρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος χαρακτήρισε τους δράστες «θρασύδειλα ανδρείκελα που όταν έβλεπαν τους αστυνομικούς έτρεχαν σαν κοτόπουλα».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδρομική επίθεση με μολότοφ και γκαζάκια στο ΑΤ Καισαριανής – Τραυματίστηκε ελαφρά αστυνομικός"

Εμπειρογνώμονας οικογενειών για το Μάτι: Η Πυροσβεστική απέκρυψε το δεύτερο καταγραφικό

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διενήργησε ο Εισαγγελέας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ζήτησε, μεταξύ άλλων ανακριτικών πράξεων, από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα της ΕΛΑΣ, να κατασχέσει από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος το καταγραφικό μηχάνημα που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σ΄ αυτό.

Μόνο που στα χέρια των δικαστικών αρχών έφθασε μόνο το ένα. Προφανώς εξαιτίας άγνοιας ότι υπάρχουν 2 καταγραφικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση:

«Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του ΕΣΚΕ, αναφορικά με τα καταγραφικά μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής προβλέπονται τα εξής:

α) Στο 199 ΣΕΚΥΠΣ, - το ένα από τα τρία Επιχειρησιακά Κέντρα - που λειτουργεί υπό τη Διοίκηση του ΕΣΚΕ και συγκεκριμένα στο άρθρο 13 ορίζεται ότι <<Οι ενσύρματες και ασύρματες συνομιλίες του 199 ΣΕΚΥΠΥΣ καταγράφονται καθ΄ όλο το 24ωρο από ψηφιακό καταγραφικό μηχάνημα>>.

β) Επίσης, στο άλλο Επιχειρησιακό Κέντρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που λειτουργεί υπό την ίδια Διοίκηση του ΕΣΚΕ και στο άρθρο 24 της ανωτέρω απόφασης, ορίζεται ότι <<Οι ενσύρματες συνομιλίες του ΚΕΠΠ καταγράφονται σε ψηφιακό σκληρό δίσκο καθ΄ όλο το 24ωρο από καταγραφικό μηχάνημα που είναι μόνιμα εγκαταστημένο στο κέντρο>>.

Είναι προφανές από την ισχύουσα νομοθεσία της Πυροσβεστικής, ότι στο ΕΣΚΕ υπάρχουν και λειτουργούν δύο - και όχι ένα - αυτοτελή καταγραφικά μηχανήματα συνομιλιών, ένα στο 199 ΣΕΚΥΠΣ και ένα στο ΚΕΠΠ. Εξάλλου το ΕΣΚΕ κατά την ισχύουσα νομοθεσία της Πυροσβεστικής υπάγεται στην αρμοδιότητα κι ευθύνη του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων του ΠΣ, που ήταν κατά την εθνική τραγωδία της 23 Ιουλίου 2018 ο νυν Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος.

Γιατί λοιπόν ο νυν Αρχηγός ΠΣ, στον οποίο υπάγεται το ΕΣΚΕ και ο τότε Διοικητής του ΕΣΚΕ απέκρυψαν από την Αστυνομία, που μετέβη στις εγκαταστάσεις του στο Χαλάνδρι για την κατάσχεση του καταγραφικού κατά την εντολή του Εισαγγελέα, ότι υπάρχει και δεύτερο καταγραφικό στο ΚΕΠΠ - γιατί αυτό δεν το γνώριζε ούτε ο Εισαγγελέας ούτε οι αστυνομικοί - και να το παραδώσουν;

Τι σημαντικές λοιπόν συνομιλίες περιέχει το συγκεκριμένο καταγραφικό του ΚΕΠΠ και αποφασίστηκε από τους ανωτέρω να μην παραδοθεί προς κατάσχεση κι έτσι μέχρι σήμερα να μην έχει περιληφθεί στο σχετικό φάκελο της δικογραφίας αυτής και συνεπώς το περιεχόμενο αυτού να μην έχει λάβει υπόψη του ο Εισαγγελέας κατά τη σύνταξη του σχετικού πορίσματός τους; Μήπως υπάρχουν συνομιλίες που εκθέτουν τους αρμόδιους υπουργούς και απεκρύβη σκόπιμα για συγκάλυψη ευθυνών Άμεσα πρέπει ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής να ενημερώσει τον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός να παραγγείλει την κατάσχεσή του και του δεύτερου καταγραφικού μηχανήματος πριν καταστραφούν οι συνομιλίες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπειρογνώμονας οικογενειών για το Μάτι: Η Πυροσβεστική απέκρυψε το δεύτερο καταγραφικό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news