facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Μίτσκοσκι για Γεραπετρίτη: Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε δεν την αντιλαμβάνεται

«Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται» ανέφερε ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη, από το Λουξεμβούργο, πως η η νέα ηγεσία στα Σκόπια παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους» δήλωσε, μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε αποψινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων  επανέλαβε πως στα επίσημα έγγραφα του κράτους και στις επαφές του στο εξωτερικό θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ενώ στις δημόσιες εμφανίσεις του και στις δηλώσεις στο εσωτερικό θα αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία», καθώς όπως ισχυρίστηκε αυτό αποτελεί «ανθρώπινο δικαίωμα»

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε όλη την διάρκεια της συνέντευξης αποκαλούσε τη χώρα «Μακεδονία». 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μίτσκοσκι για Γεραπετρίτη: Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε δεν την αντιλαμβάνεται"

«Ακούσαμε πολλούς κρότους αλλά βεγγαλικά δεν είδαμε» – Νέες αποκαλύψεις για τη θαλαμηγό στην Ύδρα, ποιοι επέβαιναν

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως σχετικά με τη φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας, μετά από πυροτεχνήματα που εκτοξεύτηκαν από θαλαμηγό.

Όπως αναφέρθηκε στο δελτίο του MEGA δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε σκάφος που ήταν κοντά, κατέθεσαν ότι πριν ξεσπάσει η φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας άκουσαν περίπου 15-20 κρότους, χωρίς ωστόσο να δηλώσουν ότι είδαν να εκτοξεύονται πυροτεχνήματα.

Δύο μαρτυρίες επίσης υποστηρίζουν ότι είδαν σκάφος, που άνηκε στη θαλαμηγό, να κινείται μεταξύ της ακτής και της θαλαμηγού, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης. Αυτό φέρεται να έγινε τρεις φορές.

Ακόμη, αναφέρεται πως είδαν στην άκρη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία λευκή κηλίδα στη θάλασσα, με την προέλευση αυτής να είναι άγνωστη.

Την θαλαμηγό είχε νοικιάσει μια ομάδα 10 ατόμων από το Καζακστάν και μαζί τους ήταν ένας Αγγλος και δύο Πολωνοί.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος ανάμεσα στους επιβάτες της θαλαμηγού ήταν και ένας ολιγάρχης του Καζακστάν, φίλος του πρώην προέδρου της χώρας, ιδιοκτήτης πετρελαϊκού κολοσσού, ενώ για το πρόσωπό του υπάρχουν αιχμές για ξέπλυμα χρήματος.

Τέλος με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Θαλαμηγών (HYCA) εκφράζει τη συμπαράστασή της στα 13 μέλη του πληρώματος του γιοτ, που συνελήφθησαν για τη μεγάλη φωτιά στην Ύδρα, μετά από ρίψη βεγγαλικών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ακούσαμε πολλούς κρότους αλλά βεγγαλικά δεν είδαμε» – Νέες αποκαλύψεις για τη θαλαμηγό στην Ύδρα, ποιοι επέβαιναν"

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Αιφνιδιαστικός έλεγχος στα αρχεία της ΕΥΠ από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο των αρχείων της ΕΥΠ προχώρησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να διαπιστώσει εάν η λίστα των προσώπων που έλαβαν το ύποπτο μήνυμα για την εγκατάσταση του predator ταυτίζεται με εκείνη όσων είχε θέσει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπό παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος βρίσκεται προς το τέλος της έρευνας του για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων, μετέβη στην ΕΥΠ την περασμένη εβδομάδα, συνοδευόμενος από δύο πραγματογνώμονες, από τον κατάλογο που διαθέτει το Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Στην κίνηση αυτή προέβη ο κ. Ζήσης προκειμένου να διασταυρώσει αν είχαν εκδοθεί από την ΕΥΠ διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, το διάστημα 2020-2022 για όλα τα πρόσωπα ή ορισμένα εξ’ αυτών τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα εκείνων που επιχειρήθηκε η εγκατάσταση του παράνομου λογισμικού pretador. Και αυτό γιατί, σε προγενέστερο στάδιο της έρευνας, οι σχετικές προσπάθειες των εισαγγελικών λειτουργών προς την ΑΔΑΕ και το αρμόδιο, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, Τριμελές Όργανο στο οποίο μετέχουν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και δύο εισαγγελείς, δεν έφεραν αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της εισαγγελικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες ενώ έχουν απαντηθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποσταλεί σε διάφορες αλλοδαπές αρχές μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση παρακολουθήσεων: Αιφνιδιαστικός έλεγχος στα αρχεία της ΕΥΠ από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου"

Πυροσβεστική: 34 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

34 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από χθες στις 6 το απόγευμα έως σήμερα στις 6 το απόγευμα σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Από τις οποίες οι 30 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη τέσσερις (4).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.



Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροσβεστική: 34 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο"

Δύο συλλήψεις για τις φωτιές σε Ηλεία και Αττική – Πρόστιμα σε άλλα δύο άτομα

Σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι δυνάμεις τις ΕΛΑΣ για τη φωτιά που ξέσπασε σε περιοχές της Ηλείας και της Αττικής.

Χτες 23 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους συνελήφθησαν δύο άντρες για την πρόκληση φωτιάς σε Ηλεία και Αττική, ενώ επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε δύο ακόμα άτομα.

Συνελήφθη χθες 23 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου, ημεδαπός, ο οποίος προέβη σε καύση ξηρών χόρτων εντός μεταλλικού βαρελιού προκαλώντας πυρκαγιά, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Λάνθι, του Δήμου Πύργου, στην Ηλεία και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 4.150,78 ευρώ.

Χτες επίσης σημειώθηκε η δεύτερη σύλληψη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών με συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., ημεδαπός, για πυρκαγιά σε καλώδια και ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον Δήμο Αχαρνών, στην Αττική και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.933 ευρώ, χθες 23 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ιωαννίνων, σε ημεδαπό, για πυρκαγιά εντός αγροτεμαχίου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Μυροδάφνης του Δήμου Δωδώνης, στα Ιωάννινα.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.500 ευρώ, σήμερα 24 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αριδαίας, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σε πρανές οδού, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Υδραίας, του Δήμου Αλμωπίας, στην Πέλλα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο συλλήψεις για τις φωτιές σε Ηλεία και Αττική – Πρόστιμα σε άλλα δύο άτομα"

Ρωμανός κατά Κασσελάκη: Ομολόγησε ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες για το πρόγραμμα του

Για ομολογία Κασσελακη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει κυβερνητικό πρόγραμμα, κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας όσα ανέφερε νωρίτερα στην ανάρτησή - μανιφέστο ο πρόεδρος του κόμματος.

Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί δεν προσήλθε στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής για να παρουσιάσει τις προτάσεις του σημειώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρωμανός σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Από τη μακροσκελή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη από τις ΗΠΑ οφείλουμε να προσπεράσουμε το μεγαλύτερο μέρος της, το οποίο αναλώνεται σε σφοδρές εσωκομματικές επιθέσεις κατά πρώην και νυν «συντρόφων» του. Αυτά είναι δικά τους θέματα.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε μια κυνική ομολογία. Παραδέχεται επί της ουσίας, και μάλιστα με τον πιο ωμό τρόπο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει κυβερνητικό πρόγραμμα, αναφέροντας επί λέξει: «Δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος, με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων «τάσεων», και χωρίς επαρκή κοστολόγηση. Όχι. Θα φτιάξουμε πρόγραμμα για τα πάντα». 
Ομολογεί, δηλαδή, ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες.

Άπαντες πλέον αντιλαμβάνονται γιατί δεν τόλμησε να προσέλθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπως είχε επανειλημμένα προσκληθεί, προκειμένου να αντικρούσει τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου για το υπέρογκο κόστος των προτάσεων του».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωμανός κατά Κασσελάκη: Ομολόγησε ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες για το πρόγραμμα του"

Καιρός αύριο: Άνεμοι έως 7 μποφόρ και μικρή πτώση θερμοκρασίας που θα φτάσει τους 33°C

Aνάσα «δροσιάς» με μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα έχει ο καιρός αύριο (25.06.2024) με κατά τόπους αραιές νεφώσεις και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Αίθριος θα είναι ο καιρός με κατά τόπους αραιές νεφώσεις στα ηπειρωτικά οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά, κυρίως της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 36 με 38 και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα 4 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. 

Μακεδονία, Θράκη

Ο καιρός θα σημειώσει αραιές νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά, κυρίως της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 μποφόρ με ενίσχυση το βράδυ και η θερμοκρασία θα φτάσει από 20 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Αραιές νεφώσεις θα σημειωθούν κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους, οι οποίες θα πυκνώσουν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά, κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Με βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους στα 3 με 5 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ και θερμοκρασία από 23 έως 35 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Αραιές νεφώσεις, με πύκνωση κατά το μεσημέρι και το απόγευμα, τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και ανέμους βόρειους βορειοανατολικούς στα 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Ο καιρός θα είναι αίθριος με ανέμους στα 5 με 6 Μποφόρ και αύξηση στα ανατολικά έως τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα αγγίξει από τους 23 τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου ενώ στη νότια Κρήτη ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 36.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Και εδώ ο καιρός θα είναι αίθριος με ανέμους από 4 έως 6 Μποφόρ από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και μέχρι το απόγευμα στα βόρεια τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία
Αραιές νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους θα πυκνώσουν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Μεταβλητοί άνεμοι 3 με 4 μποφόρ και θερμοκρασία από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αραιές νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Ο καιρός θα σημειώσει αραιές νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους θα πυκνώσουν, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άνεμοι έως 7 μποφόρ και μικρή πτώση θερμοκρασίας που θα φτάσει τους 33°C"

Ύδρα: Ανακοίνωση από την Ένωση Πληρωμάτων Θαλαμηγών – «Πρωτοφανές να κρατούνται τα μέλη πληρώματος»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Θαλαμηγών (HYCA) στην οποία εκφράζει τη συμπαράστασή της στα 13 μέλη του πληρώματος του γιοτ, που συνελήφθησαν για τη μεγάλη φωτιά στην Ύδρα, μετά από ρίψη βεγγαλικών.

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Θαλαμηγών που από το 1981 εκπροσωπεί σε πανελλήνια εμβέλεια τους Αξιωματικούς και τα πληρώματα ναυτικών που υπηρετούν σε επαγγελματικά και ιδιωτικά θαλαμηγά σκάφη «εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της προς τους 13 συνάδελφους μας ναυτικούς – μέλη του πληρώματος του σκάφους «Περσεφόνη», αρκετοί εκ των οποίων, περιλαμβανομένου του Πλοιάρχου και ναυτικών λοιπών ειδικοτήτων, είναι μέλη της Ένωσής μας».

Υπενθυμίζεται 13 μέλη του πληρώματος από τη θαλαμηγό συνελήφθησαν και τους αποδόθηκαν κακουργηματικές κατηγορίες μεταξύ άλλων για εμπρησμό δασικής έκτασης σε περιοχή της Ύδρας με ενδεχόμενο δόλο.

«Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς την ελληνική Δικαιοσύνη, επισημαίνουμε ότι είναι πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά να συλλαμβάνονται και να κρατούνται όλα τα μέλη του πληρώματος ενός σκάφους για ένα περιστατικό, που φέρεται να έλαβε χώρα υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες και ενώ βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες Αρχές, με το Λιμενικό Σώμα να αποφαίνεται, κατόπιν αυτοψίας στο σκάφος, ότι δεν υφίσταται η παραμικρή ένδειξη εκτόξευσης βεγγαλικών από το σκάφος».

Μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι οι συνάδελφοί μας αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής από μερίδα των ΜΜΕ με προκλητική προκατάληψη, λόγω της βιοποριστικής απασχόλησης τους σε ένα σκάφος σημαντικής αξίας. Το γεγονός ότι τα μέλη του πληρώματος, εργαζόμενοι συνήθως εποχιακά, με ήθος, ευσυνειδησία και επαγγελματισμό, τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας και αναδεικνύοντας το εγχώριο τουριστικό προϊόν, συμβάλλοντας στην προβολή της Χώρας μας και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, δεν χορηγεί σε κανέναν το δικαίωμα να τους αντιμετωπίζει με ταξικότητα, αλλά και τοξικότητα», αναφέρει η ανακοίνωση η οποία καταλήγει: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα μέλη μας και τις οικογένειές τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και καλούμε την κοινή γνώμη να μην προβεί σε πρόωρες κρίσεις, αλλά να περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον της Δικαιοσύνης, την οποία και εμπιστευόμαστε απόλυτα».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ύδρα: Ανακοίνωση από την Ένωση Πληρωμάτων Θαλαμηγών – «Πρωτοφανές να κρατούνται τα μέλη πληρώματος»"

ΕΛ.ΑΣ: Απαγορευτικό σε δύο συναθροίσεις αύριο στην Αττική – Ο λόγος

Σε απαγόρευση δύο δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων, προχωρά η ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, απαγορεύεται η πραγματοποίηση δύο δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων, οι οποίες έχουν εξαγγελθεί για αύριο στην περιοχή του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Η πρώτη συνάθροιση, που διοργανώνεται από μέλη του Εθνικού Μετώπου, είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 18:30 στη λεωφόρο Ηρακλείου 424, ενώ στις 19:30 έχει προγραμματιστεί στο σταθμό ΗΣΑΠ Νέο Ηράκλειο (Αμφιθέατρο) αντισυγκέντρωση από μέλη της συλλογικότητας «Αντιφασίστες/τριες Ν. Ηρακλείου – Ν. Ιωνίας».

Παράλληλα η απόφαση αναφέρει ακόμα ότι «απαγορεύεται η διεξαγωγή κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης σχετικής με τις ανωτέρω συναθροίσεις από ώρα 06:00′ της 25-6-2024 έως 06:00′ της 26-6-2024 στην εδαφική αρμοδιότητα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.»

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση: «Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται, καθώς από τη ταυτόχρονη διεξαγωγή των ανωτέρω συναθροίσεων από ομάδες αντίπαλων θέσεων εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων της περιοχής.

Επιπλέον, οι οργανωτές της συγκέντρωσης στον σταθμό ΗΣΑΠ Νέο Ηράκλειο δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπο Αστυνομική Αρχή, την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ως οφείλουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 & 2 του Ν.4703/2020 και του άρθρου 3 του Π.Δ. 73/2020, κι ως εκ τούτου δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία της ισχύουσας νομοθεσίας περί δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων».

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ: Απαγορευτικό σε δύο συναθροίσεις αύριο στην Αττική – Ο λόγος"

Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για τις υψηλές θερμοκρασίες – Ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες

Η θερμοκρασία παραμένει στα ύψη και γι’ αυτό τον ο δήμος Αθηναίων λαμβάνει μια σειρά από έκτακτα μέτρα. 

Σε πλήρη ετοιμότητα θα τεθούν από αύριο Τρίτη (25/6) και για όσο χρειαστεί, όλος ο μηχανισμός και οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, λόγω της μετεωρολογικής πρόβλεψης για υψηλές θερμοκρασίες στο λεκανοπέδιο και στην πρωτεύουσα. Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιούνται μέτρα και δράσεις για την προστασία των πολιτών, των αστέγων, την ασφάλεια των χώρων πρασίνου, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Ανοιχτές θα παραμένουν καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ οι κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας. Οι επτά εστίες δροσιάς βρίσκονται στα εξής σημεία:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης, τηλ. 2108223946

2. Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλ. 2109240403

3. Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλ. 2103423716

4. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & ‘Αστρους, τηλ. 2105140877

5. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλ. 2102012334

6. Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Σκύρου & Καυκάσου, τηλ. 2108815877

7. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. 2106459890

Τα Δημοτικά Ιατρεία ενεργοποιούν τη «Γραμμή Καύσωνα». Έτσι, όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν να καλούν καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ. στο 2103638049 για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα βρίσκονται επί ποδός σε δύο βάρδιες, προσφέροντας στους άστεγους της πόλης πλήρη γεύματα, μπουκαλάκια με δροσερό νερό, καφέ κι ένα kit προστασίας με είδη πρώτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αθηναίων, η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα διαθέτοντας εποχούμενη περιπολία στον λόφο Λυκαβηττού, καθώς και έλεγχο για την από αέρος επιτήρηση μέσω Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – Drone).

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την ενημέρωση όποιων άλλων υπηρεσιών (Πυροσβεστική Υπηρεσία κ.λπ.) αν παραστεί ανάγκη έγκαιρης επέμβασης.

Για τα αδέσποτα ζώα, η Αστική Πανίδα του δήμου Αθηναίων έχει τοποθετήσει περισσότερες από 150 ποτίστρες στις γειτονιές της πόλης.

Επικουρικά λειτουργούν:

– Ιστοσελίδα αφιερωμένη στην προστασία και την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης για τις ημέρες του καύσωνα (https://coolathens.cityofathens.gr)

– Δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα EXTREMA Global με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τη θερμοκρασία και την κατηγορία καύσωνα της ημέρας με ανάλογες οδηγίες προφύλαξης. Υποδεικνύει σε χάρτη τα κοντινότερα δροσερά σημεία (όπως σιντριβάνια, πάρκα), τις πιο δροσερές διαδρομές για κάθε προορισμό μέσω σκιερών, δενδροσκέπαστων δρόμων και ενημερώνει για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης. Παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του ρίσκου ευάλωτων συνανθρώπων μας, ώστε να ενημερωθούν για να μείνουν ασφαλείς. Η εφαρμογή λειτουργεί σε έξι γλώσσες και έχει ενσωματωμένες τις θέσεις δημοφιλών αξιοθέατων και μουσείων της πόλης.

Με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες και για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, η δημοτική Αρχή καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να μην βγάζουν τα απορρίμματά τους στους κάδους μεταξύ των ωρών 11 π.μ. και 5 μ.μ., καθώς η αποκομιδή τους θα πραγματοποιείται μόνο τις πρωινές και νυχτερινές ώρες. Βάσει εγκυκλίων κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση των προγραμμάτων και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για τις υψηλές θερμοκρασίες – Ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες"

Φωτιά σε κτήριο στη Ρωσία: Επτά νεκροί – Εννιά εγκλωβισμένοι (βίντεο)

Επτά νεκροί, εκ των οποίων οι δύο έπεσαν στο κενό από τους υψηλότερους ορόφους ενός φλεγόμενου οκταώροφου κτιρίου, όπου παλαιότερα στεγαζόταν ένα ερευνητικό ινστιτούτο, λίγο έξω από τη Μόσχα, μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι δεν υπάρχει επαφή με έξι ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί μέσα στο κτίριο.

Μαύρος καπνός υψωνόταν από το κτίριο το οποίο είχε τυλιχθεί στις φλόγες και κάποιοι είχαν εγκλωβιστεί στους πάνω ορόφους.

Κάποιοι φαίνονταν να σπάνε τα τζάμια των παραθύρων.

Πήδηξαν στο κενό

Ένας άνδρας πήδηξε από τον υψηλότερο όροφο του κτιρίου, ενώ ένας άλλος που έφερε βαριά εγκαύματα επίσης έπεσε στο κενό και σκοτώθηκε, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που πρόβαλε το κανάλι Telegram.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανέφεραν νωρίτερα ότι περίπου 9 άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο φλεγόμενο κτίριο.

Τουλάχιστον ένα άτομο διασώθηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε κτήριο στη Ρωσία: Επτά νεκροί – Εννιά εγκλωβισμένοι (βίντεο)"

Κρήτη: «Δεν επαρκεί το προσωπικό», λένε οι αστυνομικοί - Αδυνατούν να μεταφέρουν θύματα βίας ελλείψει οχημάτων (vid)

Σειρά αιτημάτων με σημαντικότερο αυτό της στελέχωσης, έθεσαν οι αστυνομικοί του Ηρακλείου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες, στο πλαίσιο της παρουσίας του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο νησί

Την ώρα που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  συγχαίρει τις αστυνομικές αρχές του νησιού για την αποτελεσματικότητά τους, η αγωνία των αστυνομικών υπαλλήλων είναι όπως λένε η υποστελέχωση, στη βάση της ανάγκης όπως εξηγούν, να μπορούν να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους.

Κατά την παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο Ηράκλειο, οι αστυνομικοί παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εκτίμησε ότι ο αριθμός των αστυνομικών είναι ικανοποιητικός, επανέλαβαν στον υπουργό την ανάγκη για στελέχωση, πέρα από τους αστυνομικούς που ήρθαν στο νησί και θα παραμείνουν μέχρι το Σεπτέμβρη στο πλαίσιο ενίσχυσης λόγω της τουριστικής σεζόν.

Ακόμη και για το γραφείο ενδοοικογενειακής βίας όπως είπαν στο Ηράκλειο που δέχεται ένα τεράστιο πλήθος καταγγελιών εμφανίζει σημαντικές ελλείψεις, τόσο σε προσωπικό όσο και σε οχήματα.

Δεν έχουμε αντίρρηση και είναι χρέος μας να μεταφέρουμε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τονίζουν  οι αστυνομικοί, που όμως εξηγούν ότι συχνά τέτοιες μετακινήσεις είναι δύσκολο έως ανέφικτο να γίνουν λόγω έλλειψης οχημάτων.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί που συναντήσαν τον υπουργό προστασίας του Πολίτη  αναφέρθηκαν και στα οχήματα 4Χ4 που τελευταία φορά ήρθαν στην Κρήτη το 2012, όπως και στην μέριμνα, για κλούβα μεταγωγών, όχημα για τις διμοιρίες αλλά και το αίτημα λειτουργίας της λέσχης  μέσα στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Δείτε το βίντεο:

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: «Δεν επαρκεί το προσωπικό», λένε οι αστυνομικοί - Αδυνατούν να μεταφέρουν θύματα βίας ελλείψει οχημάτων (vid)"

Προειδοποίηση Κολυδά για ισχυρές καταιγίδες - Πού θα χτυπήσουν

Η εβδομάδα ξεκίνησε με υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από τα επίπεδα της εποχής, ωστόσο φαίνεται πως προς το τέλος της θα έρθει πτώση του υδραργύρου και καταιγίδες.

Ο Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του, προειδοποιεί για σημαντική ενίσχυση των ανέμων τις επόμενες ημέρες αλλά και για δυνατές βροχές.

Αναλυτικά, στην ανάρτησή του, αναφέρει:

«Η θερμοκρασία παρότι διατηρείται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά, δεν θα βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Οι άνεμοι στα 5 με 6 μποφόρ - πρόσκαιρα στα ΝΑ την Τετάρτη στα 6 με 7 με σημαντική ενίσχυση Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο στο Αιγαίο.

Ο καιρός άστατος κυρίως Πέμπτη και Παρασκευή με πιθανόν ισχυρές καταιγίδες στα Βόρεια».

Ο καιρός της εβδομάδας από την ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός αναμένεται την Τρίτη (25/06) με κατά τόπους αραιές νεφώσεις στα βόρεια οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιθανώς στα ορεινά της Θεσσαλίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 33 με 35, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 36 με 38 και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά αίθριος καιρός και την Τετάρτη (26/06) και μόνο στα κεντρικά και βόρεια θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και στη νησιωτική χώρα τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά αίθριος καιρός την Πέμπτη (27/06). Βαθμιαία στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στη Μακεδονία και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Την Παρασκευή (28/06) στη Μακεδονία παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικές όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Προειδοποίηση Κολυδά για ισχυρές καταιγίδες - Πού θα χτυπήσουν "

Sabah: Συνελήφθη Ελληνίδα για διακίνηση μεταναστών στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μια Ελληνίδα η οποία κατηγορείται για διακίνηση μεταναστών σύμφωνα με το όσα αναφέρει δημοσίευμα της Sabah.

Η γυναίκα όπως γράφει η Sabah πιάστηκε από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης επ’ αυτοφώρω.  Το όνομά της είναι Παρασκευή Γ., και κάνει διακίνηση μεταναστών, αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αστυνομία αναφέρει ότι η Taimaa C., που ήρθε στην Τουρκία από τη Βηρυτό, και η Παρασκευή Γ., που πήγε στην Κωνσταντινούπολη από την Αθήνα, συναντήθηκαν και κάνουν διακίνηση.

Οι δύο γυναίκες φέρεται να πήγαν μαζί στη τουαλέτα όπου και έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Sabah: Συνελήφθη Ελληνίδα για διακίνηση μεταναστών στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης"

Αχαΐα: Γυναίκα αποπειράθηκε ν΄αυτοκτονήσει, οι απειλές του συζύγού της!

Σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας κατεγράφη στην Αχαΐα και συγκεκριμένα στην Κλειτορία Καλαβρύτων, με γυναίκα να οδηγείται σε απόπειρα αυτοκτονίας, εξαιτίας απειλών του συζύγού της.

Σύμφωνα με πληροφορίες  το μεσημέρι της Κυριακής 23/06/2024, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Κλειτορίας μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής καθώς ενημερώθηκαν ότι μια 32χρονη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει έχοντας καταναλώσει χάπια.

H γυναίκα φέρεται να οδηγήθηκε στην πράξη αυτή, εξαιτίας του τρόμου που ένιωσε από τις απειλές που εξαπέλυσε ο σύζυγός της. Οι πληροφορίες θέλουν το Σάββατο 22/06/2024, ενώ βρισκόταν στο σπίτι της, ο 50χρονος σύζυγός της την απείλησε ότι θα σκοτώσει την ίδια και τα δύο παιδιά τους.

Μετά την καταγγελία ο 50χρονος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς και συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία.

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαΐα: Γυναίκα αποπειράθηκε ν΄αυτοκτονήσει, οι απειλές του συζύγού της!"

Εργασιακό: Έρχονται δύο διαδοχικά κύματα αλλαγών – Αφορούν κατώτατο μισθό και αμοιβές γυναικών

Δύο διαδοχικά κύματα αλλαγών στο Εργασιακό (κατώτατος μισθός, αμοιβές γυναικών) είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να περάσει πριν τη λήξη της θητείας, το 2027.

Η υποχρέωση της απορρέει από δύο κοινοτικές οδηγίες -για το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων και ιδίως για τον κατώτατο μισθό και τις αμοιβές των γυναικών- τις οποίες οφείλει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στην εθνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, η πρώτη οδηγία, αφορά την κοινοτική οδηγία 2041/2022, η οποία αφορά «για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και πρέπει να ψηφισθεί έως το Νοέμβριο του 2024.

Η δεύτερη εργασιακή κοινοτική οδηγία (2023/970) αφορά στην «ενίσχυση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας, μέσω της μισθολογικής διαφάνειας και μηχανισμών επιβολής». Η εν λόγω οδηγία πρέπει να ψηφισθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο έως τον Ιούνιο του 2026.

Με δυο λόγια, η κυβέρνηση πρέπει να περάσει πάνω – κάτω άλλες δύο εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

Η οδηγία για τον κατώτατο μισθό

«Τα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν αυτόματο μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων ημιαυτόματων μηχανισμών στους οποίους διασφαλίζεται τουλάχιστον η ελάχιστη υποχρεωτική αύξηση του νόμιμου κατώτατου μισθού, θα πρέπει επίσης να διενεργούν διαδικασίες επικαιροποίησης των νόμιμων κατώτατων μισθών, τουλάχιστον ανά τετραετία.

Αυτές οι τακτικές επικαιροποιήσεις θα πρέπει να συνίστανται σε αξιολόγηση του κατώτατου μισθού που θα λαμβάνει υπόψη τα κατευθυντήρια κριτήρια και θα ακολουθείται, εφόσον απαιτείται, από τροποποίηση του ποσού. Η συχνότητα των προσαρμογών στο πλαίσιο της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, αφενός, και οι επικαιροποιήσεις των νόμιμων κατώτατων μισθών, αφετέρου, ενδέχεται να διαφέρουν.

Τα κράτη μέλη στα οποία δεν υπάρχουν αυτόματοι ή ημιαυτόματοι μηχανισμοί τιμαριθμικής αναπροσαρμογής θα πρέπει να επικαιροποιούν τον νόμιμο κατώτατο μισθό τους τουλάχιστον ανά διετία».

Υπενθυμίζεται πως με βάση το υφιστάμενο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο του 2013, το οποίο έχει εφαρμοστεί από το 2019, η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού προβλέπεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, η κοινοτική οδηγία την οποία υποχρεούται να ενσωματώσει η Ελλάδα έως τα μέσα Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, προβλέπει ένα διάστημα επικαιροποίησης του κατώτατου μισθού από 2 έως 4 χρόνια.

Σχολιάζοντας την παραπάνω διάταξη της οδηγίας, αρμόδια στελέχη ανέφεραν πως «θα υπάρξει σχετική ευελιξία στο κάθε πότε θα επικαιροποιείται ο κατώτατος μισθός».

Η οδηγία για τις αμοιβές των γυναικών

Σύμφωνα με ένα από τα συμπεράσματα της οδηγίας για τις αμοιβές των γυναικών, οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει σε μεγάλο βαθμό παραμείνει στάσιμο την τελευταία δεκαετία.

Η ίδια οδηγία επισημαίνει πως τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν την εφαρμογή της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εργασιακό: Έρχονται δύο διαδοχικά κύματα αλλαγών – Αφορούν κατώτατο μισθό και αμοιβές γυναικών"

«Δέχομαι bullying από γυναίκα συνάδελφό μου» - Τι απαντά η σύζυγος του δικηγόρου που καταγγέλθηκε ότι χτύπησε ασκούμενη

Αίσθηση έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα η είδηση πως μία ασκούμενη δικηγόρος είχε καταγγείλει στα τέλη του περασμένου Απριλίου γνωστό ποινικολόγο για ενδοοικογενειακή βία και εξύβριση Η ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται στις 28 Απριλίου 2024 όταν περίπου στις 20:00 το βράδυ η 43χρονη πέρασε το κατώφλι του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας Πειραιά και υπέβαλε έγκληση βάρος του δικηγόρου (και φερόμενου ως συντρόφου της, σύμφωνα με το σήμα της ΕΛΑΣ) για «ενδοοικογενειακή βία» και «εξύβριση».

Το περιστατικό έγινε γνωστό και μέσω μιας ανάρτησης που έκανε η ασκούμενη δικηγόρος περιγράφοντας το περιστατικό κακοποίησής της από τον γνωστό ποινικολόγο. Στην εν λόγω ανάρτηση η ασκούμενη γράφει:
«Ξεκίνησα αρχικά ως εξωτερική συνεργάτης, όμως ο άντρας αποφάσισε ότι είμαι υποτίθεται πολύ καλή και θέλησε και εσωτερική συνεργασία. Δουλειά 12 – 13 ώρες τη μέρα, μισθός ψίχουλα και υπόσχεση για κατ’ αποκοπή δουλειές, οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ. Όταν τόλμησα να μιλήσω στον άντρα και να διαμαρτυρηθώ, με εξύβρισε χυδαία, με είπε “κ….α”, “δικηγορικό τίποτα” και άλλα πολλά. Όταν αντέδρασα, εκείνος με χαστούκισε, με τράβηξε από τα μαλλιά, με έκλεισε στο αυτοκίνητο (όλα αυτά έγιναν εν κινήσει με κίνδυνο να σκοτωθούμε στο δρόμο) και έφυγε, στην προσπάθειά του να αποφύγει την σύλληψη. Εννοείται πως κάλεσα αμέσως αστυνομία, έκανα μήνυση και με εξέτασε ιατροδικαστής. Εννοείται πως δεν αντέδρασα, διότι αν ακουμπούσα έστω, έναν τύπο 70 ετών, θα βρισκόμουν μπλεγμένη αγρίως. Άλλες θλιβερές λεπτομέρειες δεν θα ήθελα να αναφέρω. Μετά από δύο μέρες αυτός με κάλεσε στο τηλέφωνο, ζητώντας μου να τα βρούμε, αλλά στην πραγματικότητα προσπάθησε να με πείσει να αποσύρω την μήνυση».

fb_post

Μετά την εν λόγω ανάρτηση, η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου, που είναι επίσης δικηγόρος εξέδωσε δήλωση μέσω του συνηγόρου της Γιάννη Απατσίδη απαντώντας στις κατηγορίες. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «υπάρχουν όρια αξιοπρέπειας μέχρι στην αθλιότητα», όπως επίσης πως «το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχω δεχθεί επανειλημμένως διαδικτυακό bullying από γυναίκα συνάδελφό μου η οποία έχει παρουσιαστεί δημοσίως, άλλοτε ως δήθεν συνεργάτης του γραφείου μου, και ιδιωτικώς, ως φερόμενη εφήμερη ερωτική σύντροφος του συζύγου μου, άνευ της δικής μου γνώσεως, για οποιαδήποτε από τις επικαλούμενες δύο εκδοχές της».

«Ως Μητέρα, Γυναίκα, Δικηγόρος, και Ενεργή Πολίτης, δεν ανέχομαι οιασδήποτε μορφής βία, ακόμη και λεκτική, ανεξαρτήτως φύλου, και γι’ αυτό αποκλειστικά αρμόδια να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη, και ουχί η περιρρέουσα Ψυχολογία της Μάζας» λέει επίσης».

Αναλυτικά η δήλωση: 

«Και στην Αθλιότητα ακόμη υπάρχουν Όρια Αξιοπρέπειας!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχω δεχθεί επανειλημμένως διαδικτυακό bullying από γυναίκα συνάδελφό μου, που εσχάτως αναφέρεται ως «ασκούμενη δικηγόρος 43χρονη», η οποία έχει παρουσιαστεί δημοσίως, άλλοτε ως δήθεν συνεργάτης του γραφείου μου, και ιδιωτικώς, ως φερόμενη εφήμερη ερωτική σύντροφος του συζύγου μου, άνευ της δικής μου γνώσεως, για οποιαδήποτε από τις επικαλούμενες δύο -2- εκδοχές της.

Επικαλούμενη περιστατικό εκατέρωθεν αντεγκλήσεων με τον σύζυγό μου, η κρισιολόγηση του οποίου εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη με αντίθετες εγκλήσεις, και με το οποίο ουδεμία απολύτως σχέση είχα, η εν λόγω καταγγέλλουσα, την ύπαρξη της οποίας, είτε ως δήθεν συνεργάτιδος, είτε ως φερόμενης εφήμερης «συντρόφου», ούτε καν γνώριζα, μεθοδευμένα, οργανωμένα και συντονισμένα, αντί να στοχοπροσηλωθεί στο επικαλούμενο απ’ αυτήν «περιστατικό βίας», εάν είναι αληθές όπως παρουσιάζεται αποκλειστικά από την ίδια, λυσσαλέα επεδίωξε να προσβάλει την δική μου προσωπικότητα, τυποποιώντας με τις πράξεις της την παρ. 1 του άρθρου 333 του Ποινικού Κώδικα, όπου προβλέπεται «Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής με τη χρήση τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκφρασμένη αντίθετη βούλησή του.», αλλά και την κατ’ εξακολούθηση συκοφαντική δυσφήμηση, σε βάρος μου.

Η εν λόγω εμμονική της συμπεριφορά, η οποία πλέον θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, αλλά και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ίσως καταδεικνύει και τα ιδιοτελή κίνητρά της, καθόσον μία Κακοποιημένη Γυναίκα δεν αντιδρά, κακοποιώντας η ίδια συνάδελφό της.

Ως Μητέρα, Γυναίκα, Δικηγόρος, και Ενεργή Πολίτης, δεν ανέχομαι οιασδήποτε μορφής βία, ακόμη και λεκτική, ανεξαρτήτως φύλου, και γι’ αυτό αποκλειστικά αρμόδια να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη, και ουχί η περιρρέουσα Ψυχολογία της Μάζας.

Σημειώνω, τονίζω και υπογραμμίζω ότι δεν θα ανεχθώ και οποιαδήποτε προσπάθεια αντιστροφής των ρόλων, και επιδίωξης ηθικής μου εκβίασης, καθώς σε περίπτωση που επικρατήσει ο Θύτης έναντι των Θυμάτων, και δη των απολύτως αμέτοχων, όπως είμαι εγώ, τότε η Κοινωνία μας, όχι μόνον θα καταντήσει «Ζούγκλα», αλλά θα επιτρέψει στα κάθε είδους «αρπακτικά», όταν δεν καταφέρνουν να ζήσουν τις ζωές των άλλων, να εκδικούνται με συκοφαντικές αναφορές και διαρροές, μήπως κι έτσι αποκτήσουν βαρυσήμαντη υπόσταση.

Σε οιονδήποτε συνηγορήσει στην προσβολή της προσωπικότητάς μου, και στην άλωση της οικογενειακής μου ζωής, διά της παράνομης επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού μας χαρακτήρα, θα υποβληθούν όλα τα δέοντα ένδικα μέσα.-».

Panic Button στην 43χρονη

Στη 43χρονη δόθηκε κατάλογος φορέων ενδοοικογενειακής βίας ενώ δεν επιθυμούσε την εγκατάσταση panic button. Επιπλέον δήλωσε πως δεν επιθυμεί να μεταφερθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία, ούτε σε ασφαλή χώρο φύλαξης.

Μετά την καταγγελία της ο δικηγόρος αναζητήθηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου χωρίς τελικά να εντοπιστεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Δέχομαι bullying από γυναίκα συνάδελφό μου» - Τι απαντά η σύζυγος του δικηγόρου που καταγγέλθηκε ότι χτύπησε ασκούμενη"

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 50χρονος που θώπευσε τέσσερις 14χρονες μέσα σε λεωφορείο

Στιγμές τρόμου έζησαν χθες το απόγευμα τέσσερις 14χρονες εντός αστικού λεωφορείου, στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, ενώ οι τέσσερις ανήλικες ήταν μέσα στο λεωφορείο, στην περιοχή του Αγγελοχωρίου, ένας 50χρονος τις πλησίασε και τις θώπευσε στα πόδια!

Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Θερμαϊκού κατάφεραν να εντοπίσουν τον άνδρα και να του περάσουν χειροπέδες.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 50χρονος που θώπευσε τέσσερις 14χρονες μέσα σε λεωφορείο"

Θανατηφόρο τροχαίο στην Αττική Οδό: Φορτηγό συγκρούστηκε με μηχανή – Νεκρός ο οδηγός

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην Αττική Οδό το πρωί της Δευτέρας (24.06.24).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για το θανατηφόρο τροχαίο στην Αττική Οδό, φορτηγό συγκρούστηκε με μηχανή. 

Ο οδηγός της μηχανής έχασε τη ζωή του. 

Το συμβάν συνέβη στο ρεύμα προς Ελευσίνα στο ύψος της εξόδου λεωφόρου Ηρακλείου.

Λόγω του δυστυχήματος αυξημένες καθυστερήσεις καταγράφονται στην Αττική οδό από κόμβο Πεντέλης έως κόμβο Μεταμόρφωσης.

Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις δεξιές λωρίδες στο σημείο του τροχαίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θανατηφόρο τροχαίο στην Αττική Οδό: Φορτηγό συγκρούστηκε με μηχανή – Νεκρός ο οδηγός"

Φωτιά στην Ύδρα: «Ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, δεν έχουμε κάνει τίποτα», είπε ο καπετάνιος της θαλαμηγού

«Ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, ο ίδιος ενημέρωσα και έδωσα όλα τα στοιχεία, δεν έχουμε κάνει τίποτα, με έχουν μπλέξει σε ένα ζήτημα που δεν έχουμε ευθύνη». Αυτά υποστήριξε ο καπετάνιος του «Περσεφόνη» για τη φωτιά που ξέσπασε στην Ύδρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ) Γιώργος Βάλλης.

Ειδικότερα, ο κ. Βάλλης εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι συνελήφθη και διώχθηκε το σύνολο του προσωπικού του ψυχαγωγικού σκάφους.

«Μπορώ να καταλάβω την αυτοδίκαιη ποινική ευθύνη του πλοίαρχου, αλλά γιατί απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε ανθρώπους π.χ. που ασκούσαν τις ειδικότητες του μάγειρα ή του καμαρότου;» διερωτήθηκε ο κ. Βάλλης και αποκάλυψε ότι μίλησε με τον πλοίαρχο λίγο μετά το συμβάν: «Μου είπε: Ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, ο ίδιος ενημέρωσα και πήρα και έδωσα όλα τα στοιχείασε όλους τους φορείς, δεν έχουμε κάνει τίποτα, με έχουν μπλέξει σε ένα ζήτημα που εμείς δεν έχουμε ευθύνη».

Ακόμα ο κ. Βάλλης σημείωσε ότι με την παρούσα νομοθεσία απαγορεύεται απολύτως η ρίψη πυροτεχνημάτων, ακόμα και κατόπιν ενημέρωσης της κατά τόπον αρμόδιας λιμενικής αρχής, πράγμα που άλλαξε καθώς μέχρι πρότινος, αν η αρχή το ενέκρινε αυτό θα μπορούσε να γίνει. «Επομένως», κατέληξε, «κανείς πλοίαρχος δεν θα διακινδύνευε να χάσει το ίδιο του το ναυτικό δίπλωμα κάνοντας τέτοιο που είναι ξεκάθαρα παράνομο».

Τέλος, ανέφερε ότι οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να αναζητήσουν το έγγραφο που φέρει την ονομασία «Κατάλογος Προτιμήσεων» («Preference list»). Σύμφωνα με όσα συμβαίνουν στις μισθώσεις τέτοιων σκαφών, ένα τέτοιο έγγραφο υποβάλλεται από τους υποψήφιους μισθωτές προς την εταιρία 10 μέρες πριν τον πλου και περιλαμβάνει όλες τις «ιδιαίτερες ψυχαγωγικές προτιμήσεις» των μισθωτών. «Αν οι συγκεκριμένοι μισθωτές είχαν την εντύπωση ότι τους επιτρέπεται κάτι τέτοιο, θα το έγραφαν στον κατάλογο εκείνο».

Δήμαρχος Ύδρας: Αδιανόητο ότι κινδύνευσαν κάτοικοι κι επισκέπτες από τέτοια αιτία

Την οργή του για τον κίνδυνο ο οποίος απείλησε το πευκόδασος της Ύδρας εξαιτίας της ενεργοποίησης πυροτεχνημάτων από παραπλέον σκάφος, εξέφρασε ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κακουδάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο κ. Κακουδάκης ευχαρίστησε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού, τα εναέρια μέσα και τις ενισχυτικές δυνάμεις που κατέφθασαν στο νησί και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την διεκδίκηση αποζημίωσης από τους υπαιτίους. «Βιώσαμε τρομερή βλάβη, ψυχική οδύνη και τρομοκρατήθηκαν κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού. Είναι αδιανόητα ότι τέθηκε σε τέτοιο κίνδυνο σε μέρα κόκκινου συναγερμού, σε απομονωμένη δασική έκταση στην οποία δεν είχαμε άμεση πεζή πρόσβαση για πυροσβεστική παρέμβαση. Σας υπενθυμίζω ότι από την Ύδρα δεν έχουμε καν ορατότητα προς το συγκεκριμένο σημείο, η περιοχή είναι σαφώς ορατή μόνο από τις Σπέτσες. Είμαι 10 χρόνια δήμαρχος του νησιού και πρώτη φορά συναντάω τέτοιο περιστατικό, Αν δεν είχε παρέμβει έγκαιρα η Πυροσβεστική, το δάσος θα είχε καεί και θα είχε απειληθεί ανοιχτά ο ίδιος ο οικισμός της Ύδρας».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δίωξη του πληρώματος εν αντιθέσει με τους εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρίας και τους μισθωτές, οι οποίοι μάλιστα αυθημερόν αναχώρησαν από τη χώρα, ο κ. Κακουδάκης υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της σχηματισθείσας δικογραφίας και επισήμανε την ανάγκη για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Ύδρα: «Ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, δεν έχουμε κάνει τίποτα», είπε ο καπετάνιος της θαλαμηγού"

Σέρρες: Σκύλος επιτέθηκε σε 7χρονο αγοράκι και το έστειλε στο νοσοκομείο – Συνελήφθη ο 64χρονος ιδιοκτήτης του

Στο νοσοκομείο οδηγήθηκε ένα παιδάκι μόλις 7 χρονών μετά την επίθεση που δέχτηκε από σκύλο στις Σέρρες.

Το αγοράκι μετά την επίθεση από τον σκύλο μεταφέρθηκε με τραύματα στο κεφάλι στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με κατοίκους του χωριού, ο σκύλος διέφυγε από την περίφραξη του σπιτιού και όρμησε στον 7χρονο που έκανε αμέριμνος ποδήλατο.

Ο 64χρονος ιδιοκτήτης του σκύλου συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το ΑΤ Εμ. Παππά, ενώ αύριο αναμένεται να εξέλθει από το νοσοκομείο το 7χρονο παιδί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Σκύλος επιτέθηκε σε 7χρονο αγοράκι και το έστειλε στο νοσοκομείο – Συνελήφθη ο 64χρονος ιδιοκτήτης του"

Tο λιμενικό διέσωσε 77 παράνομους μετανάστες ανοιχτά της Αμοργού

Επιχείρηση διάσωσης παράνομων μεταναστών που βρέθηκαν σε δυσχερή θέση σε ιστιοφόρο ανοιχτά της Αμοργού πραγματοποίησε το λιμενικό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το λιμενικό το ιστιοφόρο με τους παράνομους μετνάστες βρισκόταν ανάμεσα στην Αμοργό και την Αστυπάλαια ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ.

Τους αλλοδαπούς περισυνέλεξαν αρχικά τρία πλωτά σκάφη του λιμενικού.

Στη συνέχεια οι 77 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Νάξου με ένα πλωτό του λιμενικού και ένα παραπλέον δεξαμενόπλοιο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Tο λιμενικό διέσωσε 77 παράνομους μετανάστες ανοιχτά της Αμοργού"

Γεραπετρίτης κατά Βόρειας Μακεδονίας: Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών – Ο Μίτσκοσκι χαρακτήρισε επαίσχυντο τον όρο «Βόρεια»

Η απόφαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να μην χρησιμοποιεί «στο δημόσιο λόγο στο εσωτερικό την συνταγματική ονομασία της χώρας» συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή του».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα στέκεται «στο πλευρό της Κύπρου, η οποία αυτή τη στιγμή απειλείται ωμά και κυνικά» επισημαίνοντας ότι «συνιστά απαράδεκτη ενέργεια η απειλή εναντίον κράτους μέλους, κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας του».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξωτερικών δήλωσε: «Βρισκόμαστε εν μέσω δύο φρικτών πολέμων, οι οποίοι ταλανίζουν την υφήλιο. Tη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ειδικά για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να πούμε ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία, εξακολουθεί να υπάρχει κλιμάκωση και επέκταση των εχθροπραξιών. Συνιστά απαράδεκτη ενέργεια η απειλή εναντίον κράτους μέλους, κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας του. Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου, η οποία αυτή τη στιγμή απειλείται ωμά και κυνικά.

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, για τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα, η Ελλάδα αποτέλεσε πάντοτε τη ζωτική δύναμη για την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την προοπτική αυτή επί τη βάσει των προβλεπόμενων αιρεσιμοτήτων και των ιδίων ικανοτήτων των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι, ειδικά σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αποφάσισε συστηματικά και επίμονα να μην χρησιμοποιεί στο δημόσιο λόγο στο εσωτερικό τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή του. Η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη δεν μπορεί να νοηθεί παρά μόνον με πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες».

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μίτσκοσκι – Ορκίστηκε στο συνταγματικό όνομα της χώρας

Εντωμεταξύ, με 77 ψήφους «υπέρ» και 22 «κατά» η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, με επικεφαλής το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE και με πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος αυτού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι έλαβε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας.

Στην τελετή ορκωμοσίας, που ακολούθησε της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, τόσο ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι όσο και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν σύμφωνα με το συνταγματικό όνομα της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Ορκίζομαι πως το αξίωμα του πρωθυπουργού/υπουργού θα το ασκώ υπεύθυνα και ευσυνείδητα, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αναφώνησαν ο νέος πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησής του, επαναλαμβάνοντας τον όρκο που υπαγόρευσε ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Άφριμ Γκάσι.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του και λίγο πριν από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, αιτιολογώντας την επιλογή του να ορκιστεί ως πρωθυπουργός με το συνταγματικό όνομα της χώρας, χαρακτήρισε ως «επαίσχυντο» τον προσδιορισμό «Βόρεια» στην συνταγματική ονομασία της χώρας του, αλλά όπως είπε αποτελεί πλέον μέρος του νομικού συστήματος της χώρας και με τον οποίο, όπως συμπλήρωσε, καλείται να «συνθηκολογήσει».

Ο ίδιος, πριν από μερικές ημέρες, είχε δηλώσει ότι στην ορκωμοσία της κυβέρνησής του θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), κάτι που η αντιπολίτευση στηλίτευσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, καταλογίζοντάς του «διπροσωπεία» και «υποκριτκή στάση».

«Λέω, πως ο προσδιορισμός αυτός (σ.σ. Βόρεια), τον οποίο πρέπει να εκφέρω κατά την ορκωμοσία μου είναι επαίσχυντος, καθώς μου θυμίζει προσωπικά την ντροπή που φέρατε στην πατρίδα μου, στην οικογένειά μου και στα αγέννητα εγγόνια μου και σε αυτούς μετά από αυτά. Και όσο εγώ είμαι ζωντανός, τόσο πολιτικά όσο και ως άνθρωπος, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διορθώσω αυτήν την αδικία. Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή είμαι ανίσχυρος και πρέπει στην παρούσα φάση να συνθηκολογήσω ενώπιόν σας και να πω τον επαίσχυντο αυτόν προσδιορισμό, διότι δυστυχώς είναι μέρος του νόμου και του Συντάγματος που πρέπει να σεβαστώ ως επικεφαλής της κυβέρνησης», είπε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος ωστόσο στη δευτερολογία του αλλά και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, το Σάββατο, αποκαλούσε τη χώρα «Μακεδονία».

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος ηγείται του εθνικιστικού VMRO-DPMNE από το 2017 είχε δηλώσει επανειλημμένως στο παρελθόν πως δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλέσει τη χώρα «Βόρεια Μακεδονία», ακόμη και με αντίτιμο να του αφαιρεθεί μελλοντικά το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκύψει στους «εκβιασμούς της Βουλγαρίας» και να αποδεχτεί την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, προκειμένου, στην παρούσα φάση να ενσωματωθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο 46χρονος νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είναι καθηγητής Μηχανολόγος-Μηχανικός του Πανεπιστημίου των Σκοπίων. Στην κυβέρνησή του, πέραν του VMRO-DPMNE, συμμετέχουν ακόμη ο μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενος αλβανικός συνασπισμός με την επωνυμία «Αξίζει» και το νεοσύστατο σλαβικό κόμμα «Ξέρω», του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.

Η τρικομματική αυτή κυβέρνηση θα διαθέτει στη Βουλή τη στήριξη 78 βουλευτών, εκ των 120 που αριθμεί συνολικά η Βουλή και θα διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 23 υπουργεία. Το VMRO-DPMNE διαθέτει σε αυτήν συνολικά 15 υπουργούς, ο αλβανικός συνασπισμός «Αξίζει» έξι υπουργούς, ενώ το κόμμα «Ξέρω» δύο υπουργούς. Από τους 23 υπουργούς της νέας κυβέρνησης, μόνο τρεις είναι γυναίκες.

Από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης προκύπτει πως τα σημαντικότερα υπουργεία σε αυτήν θα ελέγχονται από το VMRO -DPMNE.

‘Έτσι, νέος υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου είναι ο 35χρονος Τίμτσο Μουτσούνσκι, ο οποίος είναι σήμερα ένας εκ των τεσσάρων αντιπροέδρων του VMRO-DPMNE και δήμαρχος του Άεροντρομ, του μεγαλύτερου δήμου μεταξύ των δέκα του πολεοδομικού συγκροτήματος των Σκοπίων.

Νέα υπουργός Οικονομικών είναι η Γκορντάνα Ντιμιτρίεφσκα- Κότσοσκα, η οποία σήμερα είναι επίσης μια εκ των τεσσάρων αντιπροέδρων του VMRO-DPMNE.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, τα δύο σημαντικά υπουργεία ελέγχονταν από το απελθών πλέον συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο – μετά από 20 χρόνια – πέρασε στην αντιπολίτευση.

Το υπουργείο Εσωτερικών (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) αναλαμβάνει ο Πάντσε Τόσκοφσκι, επίσης στέλεχος του VMRO-DPMNE, ενώ το υπουργείο Άμυνας ο Βλάντο Μισαΐλοφσκι, ο οποίος είναι και αυτός ένας από τους αντιπροέδρους του VMRO-DPMNE. Το νεοσύστατο υπουργείο Ενέργειας αναλαμβάνει η Σάνια Μποζίνοφσκα, ειδική σε θέματα ενέργειας και σύμβουλος του Χρίστιαν Μίτσκοσκι για ενεργειακά θέματα.

Η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προκύπτει μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, που διεξήχθησαν στις 8 Μαϊου, στις οποίες πρώτο κόμμα ήρθε το VMRO-DPMNE, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής. Από 18 έδρες κατέλαβαν το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και το απερχόμενο συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI. O συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει» κατέλαβε 14 έδρες, ενώ από έξι έδρες εξασφάλισαν το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και το κόμμα «Ξέρω».

ΑΠΕ/ newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεραπετρίτης κατά Βόρειας Μακεδονίας: Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών – Ο Μίτσκοσκι χαρακτήρισε επαίσχυντο τον όρο «Βόρεια»"

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος είναι υψηλός σε: Αττική, Αργολίδα, Κρήτη, Σκύρο, Σάμο, Ικαρία, Λέσβο, Χίο, Ψαρά και σε περιοχές της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Κορινθίας.


 

Διαβάστε Περισσότερα » "Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη "

Πρόστιμο €3.000 για βεγγαλικά στην Αρτέμιδα - Αναζητούνται αυτοί που έριξαν πυροτεχνήματα στην Πάρνηθα

Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε από την πυροσβεστική σε άνδρα που έριχνε βεγγαλικά στην παραλία του Αγίου Νικολάου στην Αρτέμιδα, δίπλα σε δάσος.

Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές για εμπρησμό με βεγγαλικά είναι φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο για μεγάλη καταστροφή ή φυλάκιση για τουλάχιστον 5 έτη και χρηματικό πρόστιμο. Οι ποινές αυτές δεν έχουν αναστέλλουσα ισχύ και δεν είναι χρηματικά μετατρέψιμες.

Έριχναν πυροτεχνήματα στην Πάρνηθα ενώ η Αττική ήταν στο «κόκκινο»

Την ίδια στιγμή, δύο βίντεο που δημοσίευσε το Mega δείχνουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, την ώρα που η Αττική βρισκόταν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Το ένα βίντεο είναι από το βράδυ της Παρασκευής, (21/6), όταν ξεσπούσε το ένα πύρινο μέτωπο πίσω από το άλλο και οι ριπές του αέρα ήταν μεγάλες, κάνοντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη.

Και το δεύτερο βίντεο είναι πάλι κοντά στην Πάρνηθα, το βράδυ του Σαββάτου (22/6), όπου υπήρξε ρίψη βεγγαλικών, ενώ τα επίπεδα επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς εκείνη την ημέρα ήταν στο 4.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόστιμο €3.000 για βεγγαλικά στην Αρτέμιδα - Αναζητούνται αυτοί που έριξαν πυροτεχνήματα στην Πάρνηθα"

Έρχονται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών – Τα σενάρια που εξετάζονται

Τον Σεπτέμβριο, μετά την αξιολόγηση των ευρημάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα επαναξιολογηθεί ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού των κερδών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με στόχο το σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό και κυρίως να διορθωθούν κάποιες ακραίες αδικίες που έχουν παρατηρηθεί.

Τις επερχόμενες αλλαγές τις έχει προαναγγείλει εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν αναφέρθηκε πρόσφατα στο συγκεκριμένο θέμα αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές. Όπως χαρακτηριστικά είχε σημειώσει, «καταλαβαίνω την αντίδραση και το αίσθημα της αδικίας, αλλά το τεκμήριο είναι “μαχητό”». Και είχε προσθέσει: «δεν θα κάνουμε πίσω στη μεταρρύθμιση, ίσως γίνουν κάποιες βελτιώσεις αλλά ο πυρήνας δεν θα αλλάξει. Να κρατήσετε ότι θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα αξιολογηθούν τα ευρήματα από αυτές και εν συνεχεία, εκεί που θα διαπιστωθούν αστοχίες, θα υπάρξει παρέμβαση έτσι ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι οι αδικίες διορθώνονται.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενες στο θέμα επιβεβαιώνουν την πρόθεση αλλαγών αλλά σημειώνουν με έμφαση ότι «ο βασικός πυρήνας του νόμου δεν θα αλλάξει».

Αποφεύγουν πάντως να μπουν στην ουσία, και αυτό διότι, όπως αναφέρουν, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής λίγες (σε σχέση με τις αναμενόμενες) δηλώσεις και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Πριν από λίγες ημέρες, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, τόνισε ότι «θα δούμε πώς θα πάνε οι φορολογικές δηλώσεις, τι φόρος θα βγει, εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχει αδικία, όπου υπάρχει υπερβολικός φόρος λόγω των ποσοστώσεων, λόγω των διαφόρων παραγόντων και μεταβλητών που υπάρχουν μέσα στον νόμο, τον Σεπτέμβριο και μετά θα δούμε εφόσον χρειαστεί εάν θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις ή σημειακές παρεμβάσεις».

«Κανένας νόμος δεν είναι τέλειος»

Παράλληλα, από το υπουργείο αναφέρουν ότι «εφόσον στην πράξη προκύψουν στρεβλώσεις ή αστοχίες κατά την εφαρμογή του νόμου, όπως για παράδειγμα σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες λόγω μίας μεταβλητής που έχουμε βάλει στον νόμο να προκύψει ένας πολύ μεγάλος φόρος, πολύ-πολύ μεγαλύτερος από τα έσοδα ή τον τζίρο της συγκεκριμένης επιχείρησης, εκεί φυσικά θα γίνει παρέμβαση». Οι ίδιες πηγές πάντως αναφέρουν ότι «κανένας νόμος δεν είναι τέλειος» και ότι «δεν θέλουμε να εξοντώσουμε τον ελεύθερο επαγγελματία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αλλαγές υπάρξουν θα κινηθούν στους εξής άξονες:

* Στην ελάχιστη τεκμαρτή αμοιβή, που ενδεχομένως να μειωθεί.

* Να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα.

* Να μπορεί να γίνεται πιο εύκολη – διαδικαστικά – η αμφισβήτηση των τεκμηρίων.

* Να αξιοποιηθεί περισσότερο η τεχνητή νοημοσύνη.

* Να γίνονται διασταυρώσεις μέσω του myDATA.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου, αποκαλύπτοντας, ωστόσο, αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης. Προβλέπεται η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά, ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών – Τα σενάρια που εξετάζονται"

Οι Χούθι χτύπησαν ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα – Μικροτραυματισμοί για τα μέλη του πληρώματος

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM) επιβεβαίωσε σήμερα το πλήγμα στο ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο Transworld Navigator, το οποίο είχε ανακοινώσει χθες Κυριακή ο Γιαχία Σαρία, εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Στην ενημέρωση της CENTCOM αναφέρεται πως το ελληνόκτητο M/V Transworld Navigator υπό σημαία Λιβερίας επλήγη γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής από drone των Χούθι, το πλήρωμα ανέφερε «ήσσονος σημασίας τραυματισμούς και περιορισμένης έκτασης ζημιές», αλλά συνέχισε το ταξίδι του. Υπογραμμίζεται επίσης πως ήταν η τέταρτη φορά που το συγκεκριμένο πλοίο δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι.

Ο Γιαχία Σαρία είχε ανακοινώσει επίσης πως οι Χούθι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του πλοίου Stolt Sequoia στον Ινδικό Ωκεανό.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό.

Αρχικά έλεγαν ότι στόχευαν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον θέσεών τους στη Υεμένη από δυνάμεις των χωρών αυτών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Χούθι χτύπησαν ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα – Μικροτραυματισμοί για τα μέλη του πληρώματος"

Νέα δεδομένα για τη διεθνή ναυτιλία μετά τη βύθιση του ελληνόκτητου Τutor από τους Χούθι – Οι αντάρτες αναπτύσσουν βάρκες με οπλισμό

Αλλαγή βαθμού επικινδυνότητας για τους ναυτικούς και τα πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα σηματοδοτεί η νέα τακτική των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι, στον απόηχο της σύρραξης στην Μ. Ανατολή.

Οι αντάρτες πλέον εκτός των επιθέσεων drones αναπτύσσουν βάρκες με οπλισμό έτοιμες να καταφέρουν σοβαρά πλήγματα σε εμπορικά πλοία και στη συνέχεια τη βύθισή τους δημοσιοποιώντας μάλιστα βίντεο προκειμένου να προκαλέσουν φόβο και ανησυχία. Την περασμένη εβδομάδα, μια πρώτη επίθεση στο είδος της στην επτάμηνη εκστρατεία των Χούθι κατά της εμπορικής ναυτιλίας, σκότωσε έναν ναυτικό και οδήγησε στη βύθιση του ελληνόκτητου πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου Τutor.

Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Χούθι, η πρύμνη του Tutor δέχεται επίθεση από ένα μικρό σκάφος και στη συνέχεια το μέσο του πλοίου υφίσταται άλλη μια μεγάλη έκρηξη από ξεχωριστό βλήμα.

Στο Tutor επέβαιναν 22 μέλη πληρώματος, όλοι υπήκοοι Φιλιππίνων οι οποίοι απομακρύνθηκαν από καταδρομικό πολεμικό πλοίο USS Philippine Sea, ενώ ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου αγνοείται. Είναι το δεύτερο πλοίο που βυθίζεται από τους Χούθι, μετά το Rubymar στις αρχές Μαρτίου. Η τύχη ενός άλλου πλοίου, του ουκρανικού Verbena, ενός πλοίου γενικού φορτίου, παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες υπέστη σοβαρή πυρκαγιά και εγκαταλείφθηκε ενώ υπήρχε κίνδυνος βύθισής του.

Διεθνείς Οργανισμοί της Ναυτιλίας έχουν ζητήσει άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ, Arsenio Dominguez, σε ανακοίνωσή του έχει δηλώσει «συγκλονισμένος από το γεγονός ότι οι ναυτικοί που κάνουν τη δουλειά τους εξακολουθούν να γίνονται στόχοι», ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους Οργανισμούς να παράσχουν τη μέγιστη δυνατή βοήθεια και να προσπαθήσουν για εξεύρεση λύσης σε αυτή την κρίση.

Πάντως το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται τόσο οι σημαίες όσο και οι ναυτασφαλιστικές εταιρείες να θέσουν νέο πλαίσιο λειτουργίας μπροστά στο ενδεχόμενο συνεχούς κλιμάκωσης των επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων.

Αύξηση κόστους στα εμπορευματοκιβώτια

Την ίδια ώρα ο παγκόσμιος δείκτης εμπορευματοκιβωτίων της Drewry παρουσιάσει αύξηση κατά 2%, στα 4.801 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών την περασμένη εβδομάδα, ενώ παρουσιάζει ανοδική πορεία κατά 202% σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα πέρυσι.

Ο τελευταίος σύνθετος δείκτης Drewry WCI των 4.801 δολαρίων ανά εμπορευματοκιβώτιο 40ft είναι 238% υψηλότερος από τις μέσες τιμές του 2019 (προ πανδημίας) των 1.420 δολαρίων.

Ο μέσος σύνθετος δείκτης για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 3.443 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40ft, δηλαδή 707 δολάρια υψηλότερα από τη μέση τιμή 10ετίας των 2.736 δολαρίων (η οποία διογκώθηκε από την εξαιρετική για τα ναύλα περίοδο Covid 2020-22).

Οι τιμές των ναύλων από τη Σαγκάη προς τη Γένοβα και από το Ρότερνταμ προς τη Σαγκάη αυξήθηκαν κατά 3% σε 6.862 και 661 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών αντίστοιχα.

Οι τιμές από τη Σαγκάη προς το Ρότερνταμ και από τη Νέα Υόρκη προς το Ρότερνταμ διογκώθηκαν κατά 2% σε 6.177 και 640 δολάρια ανά teu αντίστοιχα.

Οι τιμές από τη Σαγκάη προς το Λος Άντζελες και από τη Σαγκάη προς τη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 1% στα 6.025 και 7.299 δολάρια ανά 40ft box αντίστοιχα.

Η Drewry αναμένει ότι οι ναύλοι από την Κίνα θα συνεχίσουν να αυξάνονται την επόμενη εβδομάδα λόγω των προβλημάτων συμφόρησης στα ασιατικά λιμάνια

Σημειώνεται ότι η συσσώρευση εμπορευματοκιβωτίων σε λιμάνια της Ασίας και της δυτικής Μεσογείου συνεχίζεται. Σύμφωνα με αναλυτές της Linerlytica η συμφόρηση των λιμένων παγκοσμίως συνέχισε να αυξάνεται την περασμένη εβδομάδα, με πάνω από 2,4 εκατ. teu χωρητικότητας πλοίων να περιμένουν στα αγκυροβόλια στις 16 Ιουνίου, εκ των οποίων το 60% βρισκόταν στην Ασία.

Η έντονη συμφόρηση παρέμεινε στη Σιγκαπούρη, με τον μέσο χρόνο αναμονής να μειώνεται ελαφρώς, επειδή τα περισσότερα πλοία παρέλειπαν τις προσεγγίσεις στα λιμάνια.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής, η συνολική συμφόρηση σε εμπορευματοκιβώτια βρίσκεται σε υψηλό 18 μηνών.

Στο μεταξύ η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ όπως αναφέρει η alpaliner επέκτεινε την έκπτωση για τα εμπορευματοκιβώτια-πλοία που διέρχονται από την πλωτή οδό σε ορισμένες μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, καθώς παλεύει με τη σοβαρή πτώση των διελεύσεων πλοίων και των εσόδων.

Από τον Οκτώβριο, τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έρχονται απευθείας από λιμάνια της Βόρειας Δυτικής Ευρώπης καθώς και από την Ταγγέρη και κατευθύνονται απευθείας σε λιμάνια στην Άπω Ανατολή και τα ανατολικά λιμάνια της νοτιοανατολικής Ασίας έχουν εξαιρεθεί από την αύξηση των ναύλων κατά 15% που ανακοίνωσε η SCA τον περασμένο Αύγουστο.

Η εξαίρεση αυτή θα παραταθεί τώρα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024, και ισχύει τόσο για τα φορτωμένα πλοία όσο και για τα πλοία με έρμα. Ακολουθεί η συνεχή μείωση της κίνησης στη διώρυγα, με τα έσοδα να μειώνονται σχεδόν 65% σε ετήσια βάση τον Μάιο.

Η SCA ανέφερε έσοδα ύψους 337,8 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για το μήνα (όλα τα πλοία τύποι πλοίων). Αυτό συγκρίνεται με έσοδα ύψους 648,0 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ ένα χρόνο νωρίτερα, με τη διώρυγα να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δεδομένα για τη διεθνή ναυτιλία μετά τη βύθιση του ελληνόκτητου Τutor από τους Χούθι – Οι αντάρτες αναπτύσσουν βάρκες με οπλισμό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news