facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Αλλάζουν τα δεδομένα στην ενέργεια: Δεν έχουμε υπερκέρδη λένε οι παραγωγοί – Όλο το παρασκήνιο

Μηδενίζονται τα όποια υπερκέρδη ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, αν υπολογιστούν οι ζημιές των σταθερών τιμολογίων, που μπήκαν ως αστερίσκος στο πόρισμα της ΡΑΕ. Αυτό διαμηνύουν πηγές από τη ΔΕΗ αλλά και τις υπόλοιπους παραγωγούς ενέργειας, που ακόμη δεν έχουν ειδοποιηθεί, ούτε γνωρίζουν τίποτα για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ή για το τι τελικά τους ζητά το υπουργείο Ενέργειας να πληρώσουν.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αποτελεί πρωτοφανές αλαλούμ, καθώς εμφανίζεται ότι με μεγάλα ποσά θα επιβαρυνθούν εισηγμένοι όμιλοι, χωρίς να έχουν οι ίδιοι επισήμως ενημερωθεί! Και στις ίδιες τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου, οι υποσημειώσεις ανατρέπουν τους τίτλους….

Κι αυτό γιατί όπως το ίδιο το πόρισμα της ΡΑΕ λέει…., δεν είναι τα …οριστικά ποσά αυτά που περιγράφονται ως υπερκέρδη στο πόρισμα που κατέθεσε στο υπουργείο Ενέργειας, καθώς στα 595 εκατ. ευρώ που   εμφανίστηκαν από το υπουργείο Ενέργειας ως υπερκέρδη των καθετοποιημένων ομίλων παραγωγής ενέργειας, δεν έχουν υπολογιστεί οι ζημιές τους από τα σταθερά τιμολόγια. Αν υπολογιστούν όλες οι ζημιές της προμήθειας από τα σταθερά τιμολόγια και οι έμμεσες εκπτώσεις των καθετοποιημένων παραγωγών ( από διακανονισμούς και εκπτώσεις) “τα υπερκέρδη θα γίνουν ζημιές”, σημειώνεται χαρακτηριστικά από πηγές της αγοράς.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, στους ίδιους, που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα στοιχεία του πορίσματος και ενημερώνονται για τις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν άμεσα  τη δραστηριότητά τους από …διαρροές.

Το πόρισμα της ΡΑΕ

Τα ποσά στα οποία κατέληξε η ΡΑΕ, σύμφωνα με διαρροές είναι τα εξής:

Σύνολο υπερκερδών: 927,44 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 729,91 από τη ΔΕΗ, τα 157,61 από τους ιδιώτες καθετοποιημένους ομίλους ( 60 εκ. ευρώ για Mytilineos, 50 εκ. ευρώ  για Elpedison και 45 εκ. ευρώ για ΗΡΩΝ) και 39,92 εκατ. ευρώ για τις ΑΠΕ χωρίς κρατική ενίσχυση (που δε συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και στο ΕΛΑΠΕ και επομένως εισέπραξαν την οριακή τιμή συστήματος).

Σύμφωνα πάντα με τις διαρροές η ΡΑΕ, αφαιρεί από τα 729,91 εκατ. ευρώ τα 335,99 εκατ. ευρώ, ως τα ποσά που αντιστοιχούν στις εκπτώσεις 30% στην KWH που έκανε η ΔΕΗ και απομένουν 393,92 εκατ. ευρώ ως “υπερκέρδη”, στο πινακάκι της ΡΑΕ.

Όμως, ούτε τα 399 εκατ. ευρώ τελικό νούμερο, δηλαδή υπερκέρδη, αφού όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ, οι ζημιές της εταιρείας από τα σταθερά τιμολόγια ξεπερνούν τα 400 εκ. ευρώ. Οπότε τα υπερκέρδη …είναι μηδέν.

Αυτό όμως, ουσιαστικά το περιγράφει και η ΡΑΕ στο πόρισμά της, όπως σημειώνει στην παράγραφο “Εκπτώσεις καθετοποιημένων προμηθευτών”:
“Από την παράθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων προκύπτει ότι όλοι οι καθετοποιημένοι  συμμετέχοντες εμφανίζουν ζημίες στη  δραστηριότητα της Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας  για το έτος 2021. Μέρος αυτών δύναται να ερμηνευθεί ως αποτέλεσμα α) των μακροχρόνιων  συμβάσεων με καταναλωτές Υψηλής Τάσης σε σταθερές τιμές, και β) της διατήρησης των  ανταγωνιστικών χρεώσεων στα σταθερά τιμολόγια Χαμηλής  και Μέσης Τάσης που
προϋπήρχαν της ενεργειακής κρίσης, τα οποία ερμηνεύονται από τους καθετοποιημένους προμηθευτές ως «έμμεση παροχή εκπτώσεων» στους τελικούς καταναλωτές. Περαιτέρω, η ΔΕΗ  παρείχε επιπλέον εκπτώσεις στους καταναλωτές Μέσης και Χαμηλής Τάσης.
Επίσης, στο πόρισμα αναφέρεται: “Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%”.
 
Αμφισβητήσεις και από τους ιδιώτες παραγωγούς: Οι ζημιές μας ξεπερνούν τα υπερκέρδη

Το πόρισμα της ΡΑΕ δεν υπολογίζει τις εκπτώσεις που έχουν κάνει και οι ιδιώτες καθετοποιημένοι παραγωγοί. Ωστόσο, πηγές από τις εταιρείες, τονίζουν ότι έχουν γίνει εκπτώσεις τόσο στην τιμή της KWh, όσο και κατά τη διαδικασία των διακανονισμών στους πελάτες τους, οι οποίες δεν εμφανίζονται στο πόρισμα της ΡΑΕ το οποίο αναφέρεται  μόνο στις εκπτώσεις που έκανε η ΔΕΗ.

Επιπλέον, όσον αφορά τα σταθερά τιμολόγια, τονίζουν ότι δεν αποτελούν μόνο το 5-20% αλλά το 50% για κάποιες εταιρείες. Καθώς στα σταθερά τιμολόγια, εκτός από τα οικιακά σταθερά τιμολόγια, είναι και τα τιμολόγια μέσης τάσης και τα σταθερά διμερή συμβόλαια. “Αν όλα αυτά συνυπολογιστούν οι ζημιές μας είναι πάνω από τα 50 εκατ. που εμφανίζονται ως υπερκέρδη” σημειώνουν πηγές των καθετοποιημένων εταιρειών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν τα δεδομένα στην ενέργεια: Δεν έχουμε υπερκέρδη λένε οι παραγωγοί – Όλο το παρασκήνιο"

Καιρός αύριο: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Πέμπτη (12/05/22)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Στη νότια νησιωτική χώρα βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν και στην Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στο Αιγαίο τοπικά 5 και πρόσκαιρα το απόγευμα έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 28 βαθμούς, στα δυτικά από 11 έως 26 με 27 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 12 έως 28 βαθμούς και στη νησιά του Αιγαίου από 14 έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση για Αττική, Θεσσαλονίκη και Εύβοια

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3, τις απογευματινές ώρες πρόσκαιρα από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Πέμπτη (12/05/22)"

Μάριο Ντράγκι: Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Όπως ανέφερε η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν συνιστά εμπόδιο.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom».

Σύμφωνα με το διάταγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν,  απαιτείται από τις “μη φιλικές χώρες” να ανοίξουν νέους λογαριασμούς στην Gazprombank, μέσω των οποίων οι πληρωμές τους σε ευρώ ή δολάρια για το φυσικό αέριο θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο Πούτιν ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι πρόκειται για μια “γκρίζα ζώνη” χωρίς επίσημη απόφαση για το θέμα.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάριο Ντράγκι: Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank"

Λάρισα: Πατέρας μαθητή Δημοτικού γρονθοκόπησε τρεις δασκάλους

Σε έξαλλη κατάσταση πατέρας μαθητή της 4ης Δημοτικού στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, στη συνοικία της Ν. Σμύρνης, χτύπησε με γροθιές, νωρίτερα το μεσημέρι, τρεις εκπαιδευτικούς.

Ο γονέας μπήκε στην αυλή του σχολείου και γρονθοκόπησε τον γυμναστή και δυο υποδιευθυντές. Σύμφωνα, με μαρτυρίες, ήταν έξαλλος επειδή το παιδί του επέστρεψε στο σπίτι με μια αμυχή η οποία είναι άγνωστο πώς ακριβώς προκλήθηκε.

Ο γυμναστής έλαβε τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο και επέστρεψε στο σπίτι του, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί μηνύσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας, Δ. Παπαποστόλου, ενημερώθηκε δια ζώσης από τους συναδέλφους του στο σχολείο, χαρακτήρισε πρωτοφανές και παράλογο το περιστατικό και ανέφερε ότι ο σύλλογος θα συνεδριάσει και θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και η αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προβεί σε ότι προβλέπεται.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Πατέρας μαθητή Δημοτικού γρονθοκόπησε τρεις δασκάλους"

Βουλή: Με ψήφους της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο “Γιατρός για όλους”

Κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους μόνο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, υπερψηφίστηκε επί της αρχής και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας “Γιατρός για όλους” στην ολομέλεια της Βουλής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν και οι τρεις υπουργικές τροπολογίες:

Η πρώτη αφορούσε τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε όσους επαγγελματίες διαφημίζουν ή εφαρμόζουν πρακτικές μεταστροφής του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου σε ανηλίκους ή ευάλωτα πρόσωπα, τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας Υγείας ΑΕ, τις αποζημιώσεις νοσηλίου-τροφείων από τον ΕΟΠΥΥ σε φορείς κοινωνικής φροντίδας και την πλήρωση κενών θέσεων διοικητών και αναπληρωτών σε φορέων του υπουργείου Υγείας. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. “Παρών” δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 ενώ καταψήφισε η Ελληνική Λύση.

Η υπουργική τροπολογία με τις αλλαγές στις τιμολογήσεις φαρμάκων υπερψηφίστηκε από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε με το “παρών”, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 την καταψήφισαν.

Η τρίτη υπουργική τροπολογία περιελάμβανε διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ και την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, την παράταση του χρονικού διαστήματος παραχώρησης αγροτικών ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, μέτρα αποκατάστασης των ζημιών σε καλλιέργειες που επλήγησαν από παγετό και την ολοκλήρωση των εργασιών σε υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Η τροπολογία έλαβε θετική ψήφο από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 δήλωσαν “παρών”.

Νωρίτερα, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε πως πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την προώθηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θέλουμε οι υπουργικές αποφάσεις να έχουν βγει μέσα σε ένα μήνα από σήμερα, ειδικά για τον Προσωπικό Ιατρό, για να ξεκινήσουν οι εγγραφές του πληθυσμού.

Ο υπουργός τόνισε πως στον Προσωπικό Ιατρό κρατήσαμε αυτά που προϋπήρχαν για τον Οικογενειακό Γιατρό και πάνω σε αυτά μπορέσαμε να χτίσουμε με μια διαφορετική φιλοσοφία, προσφέροντας κίνητρα σε γιατρούς και ασθενείς για να τον αγκαλιάσουν, επειδή πρόκειται για έναν σημαντικό πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πρόκειται για έναν θεσμό που θα κριθεί στην πράξη.

Για τα Κέντρα Υγείας και τους ΤΟΜΥ, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε πως έχουν διασφαλιστεί τα χρήματα για την αναβάθμιση και ανάπτυξή τους. Σχετικά με την τροπολογία που αφορά την φαρμακευτική δαπάνη, ανέφερε πως βούληση της κυβέρνησης είναι τα ακριβά φάρμακα να πάνε σε διαπραγμάτευση. Υπάρχουν πολλά θεσμικά θέματα που θα πρέπει να τρέξουμε ακόμα, όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανάλογα με τις θεραπείες, ανέφερε ο υπουργός.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Με ψήφους της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο “Γιατρός για όλους”"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκλαιγαν οι συνταξιούχοι έξω από τα ΑΤΜ το 2015, ευχαριστούμε τον Τσίπρα που μας θυμίζει τη χειρότερη κυβέρνηση

Στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ απευθύνθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «αναθερμαίνοντας» τις κομματικές μηχανές. Ανοίγοντας τις εργασίες της νέας Πολιτικής Επιτροπής, που εξελέγη από το πρόσφατο συνέδριο της παράταξης, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στο διακύβευμα των επόμενων 12 μηνών, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.

«Διαπιστώσαμε ότι οι παρεμβάσεις που είχαμε κάνει, κάλυπταν μεν τα νοικοκυριά που είχαν χαμηλές καταναλώσεις, δεν κάλυπταν όμως τα υπόλοιπα νοικοκυριά, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση, που θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ένα παραπάνω κλιματιστικό. Είδα πολύ απότομες και αδικαιολόγητες αυξήσεις και είχαμε το θάρρος να πούμε ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί και το διορθώνουμε, με μία παρέμβαση, η οποία θα επιστρέψει στους λογαριασμούς των πολιτών το 60% της αύξησης με την οποία επιβαρύνθηκαν λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής» ανέφερε χαρακτηριστικά.



Ο πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους διοργανωτές του συνεδρίου, είπε ότι στη σύνθεση αυτής της νέας Πολιτικής Επιτροπής αποτυπώνεται η ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας του σήμερα, αλλά και του αύριο, η ανανέωση, η συνέχεια, η φρεσκάδα, οι σύγχρονες αντιλήψεις, αλλά και οι παραδοσιακές αξίες της ΝΔ.

«Τα 113 από τα 150 αιρετά στελέχη εκλέγονται για πρώτη φορα» επισήμανε, ενώ παρατήρησε ότι «ο μέσος όρος ηλικίας της νέας πολιτικής επιτροπής είναι σχεδόν εννέα φορές μικρότερος από αυτόν της προηγούμενης. Και βέβαια, με πολλές νέες γυναίκες να συμμετέχουν για πρώτη φορά στο ανώτατο όργανό μας και με το 30% των συνέδρων να σας έχουν αναδείξει μέσω του καινοτόμου εργαλείου της ψηφιακής κάλπης».

«Αναλαμβάνετε όλες και όλοι καθήκοντα, πιστεύω με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Για να τις κάνετε ακόμα πιο ευοίωνες, δικαιώνοντας όσα προσδοκά ο απλός νεοδημοκράτης, αυτός που, όπως είπα και στη δεύτερη ομιλία μου στο συνέδριο, δεν κάθεται συνήθως στις πρώτες σειρές. Κάθεται στις πίσω σειρές, αλλά είναι αυτός που κρατάει ψηλά τη σημαία της παράταξής μας σε κάθε γειτονιά» είπε ακόμη, αεπυθυνόμενος στους νεοεκλεγέντες, ενώ πρότεινε, όπως αναμενόταν, τον Παύλο Μαρινάκη για γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.

Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς κόμμα, δεν υπάρχει κόμμα χωρίς την κοινωνία... Η κυβέρνηση καλείται τους επόμενους 12 μήνες να ολοκληρώσει το έργο της. Έχουμε πολύ σημαντικούς στόχους μπροστά μας, όπως η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η συνέχιση της διαδρομής μας προς την τόσο σημαντική επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας».

Οι παρεμβάσεις στην Υγεία

Μιλώντας για την Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «όσα συντελούνται» στον τομέα αυτό, «θα μας επιτρέψουν να έχουμε πρόσβαση στον προσωπικό μας γιατρό δωρεάν, αλλά ταυτόχρονα και ο προσωπικός μας γιατρός και εμείς οι ίδιοι να έχουμε πρόσβαση σε έναν πλήρη φάκελο, έτσι ώστε ο προσωπικός μας γιατρός να μπορεί να παρακολουθεί την υγεία μας σε βάθος χρόνου».

«Αν κάτι μάθαμε από την πανδημία, είναι ότι το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στη χώρα μας δυστυχώς πάσχει. Και κατά συνέπεια αυτή η παρέμβαση και η εφαρμογή της στην πράξη σίγουρα θα μας απασχολήσει για πολύ χρόνο και θα αποτελέσει μία από τις σημαντικές προτεραιότητες των επόμενων 12 μηνών» εξήγησε.

«Θα συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια της ανάταξης της οικονομίας μας. Αυτές τις ημέρες αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2022 και οι πολίτες διαπίστωσαν ότι 8 στους 10 θα πληρώσουν φέτος χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ απ' ό,τι πλήρωναν πέρυσι. 380 εκατομμύρια χαμηλότερο συνολικά και ένα δισεκατομμύριο λιγότερο σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2018. Είναι και αυτή μία έμπρακτη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος» τόνισε.

«Ο πληθωρισμός είναι αποκλειστικά εισαγόμενος. Οφείλεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σχετίζεται με την έξαρση των τιμών στην ενέργεια και την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου» εκτίμησε ακόμη.

Αναφερόμενος έτι περαιτέρω στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ανττιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, είπε: «Θέλω να θυμίσω ότι η παρέμβαση που κάναμε ως προς την υποστήριξη των πολιτών και τα καύσιμα είχε ανταπόκριση από τους πολίτες. Το 76% όσων ήταν δικαιούχοι της επιδότησης καυσίμων μπήκαν στη σχετική πλατφόρμα και εισπράττουν το ποσό, το οποίο τους αναλογεί».

«Κάνουμε πράξη τη δέσμευση μας να επιστρέψουν στον κρατικό προϋπολογισμό υπερβάλλοντα έσοδα από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, με μία διαδικασία, η οποία είναι και τεχνοκρατικά άρτια, αλλά και νομικά στερεή, έτσι ώστε αυτοί οι παραγωγοί που όντως έβγαλαν υπερβάλλοντα έσοδα αυτή την περίοδο, να στηρίξουν και αυτοί με τον τρόπο τους την κοινωνία και την εθνική προσπάθεια, για να μειώσουμε την επίπτωση της αύξησης των τιμών» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Από τον Ιούλιο θα θέσουμε σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο τιμολόγησης της ενέργειας, ένα πλαίσιο που θα αποσυνδέει οριστικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από τις αυξήσεις των τιμών στο φυσικό αέριο και θα μπορέσει να την σταθεροποιήσει σε επίπεδα που θα είναι υψηλότερα από τις τιμές που πληρώναμε το 2020, θα είναι όμως ανεκτά και υποφερτά, δεν θα είναι ακραία».

«Όποιος σας λέει σήμερα ότι μπορεί να κρατήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκεί που ήταν το 2020, σας λέει ψέματα. Η παρέμβασή μας είναι τολμηρή και κάνει ένα οξύ πρόβλημα διαχειρίσιμο και, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες άμυνες στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος, θα επαναφέρει το ισοζύγιο των λογαριασμών των νοικοκυριών σε μία κατάσταση ισορροπίας» εξήγησε.

Η εξωτερική πολιτική

«Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε σημαντικές πρωτοβουλίες για ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική. Αύριο στη Βουλή θα συζητήσουμε και θα κυρώσουμε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται πραγματικά τις συμμαχίες της χώρας και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτόν τον γεωπολιτικό χάρτη, ο οποίος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα» υπογράμμισε.

«Η θέση της Ελλάδας ενισχύθηκε τα τελευταία τρία χρόνια γεωπολιτικά, αμυντικά και οικονομικά. Το κύρος της χώρας μας είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό που ήταν τον Ιούλιο του 2019, όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου. Και αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω στην επίσημη επίσκεψη που θα κάνω στην Ουάσινγκτον, όπου τη Δευτέρα θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω και να συζητήσω εκτενώς με τον πρόεδρο Μπάιντεν και την Τρίτη θα έχω την πολύ μεγάλη τιμή να απευθυνθώ στο αμερικανικό Κογκρέσο, ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος μιλά στο ανώτατο αμερικανικό νομοθετικό όργανο» επισήμανε.

Το κυβερνητικό έργο

«Να θυμίσουμε με θάρρος το εύρος του κυβερνητικού μας έργου. Είναι πλούσιο και απλώνεται σε πολλούς τομείς. Αυτό πρέπει να το κάνουμε με σεμνότητα και με το θάρρος να αναγνωρίσουμε το λάθος μας και να διορθώνουμε την πορεία μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο» είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Κληθήκαμε να διαχειριστούμε πρωτόγνωρες κρίσεις που καμία κυβέρνηση από την αντιπολίτευση και μετά δεν αναγκάστηκε να διαχειριστεί, όμως είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι, αν συγκρίνετε το κυβερνητικό μας έργο με αυτά που είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, με αυτά που είπα στις προγραμματικές μου δηλώσεις στη Βουλή τον Ιούλιο του 2019, θα δείτε ότι έχουμε υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων, για τις οποίες ο ελληνικός λαός μας εξέλεξε».

«Με αυτόν τον ρυθμό θα κινηθούμε μέχρι τις εκλογές και ξέρουμε καλά ότι απέναντί μας θα έχουμε μία αντιπολίτευση, η οποία θα οξύνει τους τόνους, θα παίξει το τελευταίο της χαρτί, διαστρεβλώνοντας τα πάντα, επενδύοντας σε ψεύδη και πολώνοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό το πολιτικό κλίμα» είπε, για να συνεχίσει, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προσωπικά: «Σήμερα είδα τον κύριο Τσίπρα να λέει σε μία κυρία "ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε". Πράγματι, έκλαιγαν οι συνταξιούχοι το 2015 έξω από τα ATM και ευχαριστούμε τον κύριο Τσίπρα, που σε κάθε ευκαιρία μας θυμίζει τη χειρότερη κυβέρνηση που είχε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά».

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε στην τοξικότητα. Θα μιλάμε με στοιχεία, με νούμερα και με το έργο το οποίο έχουμε παράξει όλους αυτούς τους 33 μήνες, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Θα είμαστε σε διαρκή κομματική εγρήγορση, γιατί 12 μήνες δεν είναι πολλοί. Ουσιαστικά, το κόμμα μπαίνει στον τελευταίο χρόνο πριν τις εθνικές εκλογές του 2023 και αυτό απαιτεί από όλους μας να ανεβάσουμε τους ρυθμούς μας» είπε στα νεοεκλεγλέντα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής. «Να εξασφαλίσουμε ότι στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα -ένα αποτέλεσμα, που θα είναι βατήρας για την αυτοδύναμη Ελλάδα».

«Αυτοδύναμη Ελλάδα ήταν το σύνθημα στις εκλογές του 2019 και σήμερα παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Το κεφάλι κάτω και το φρόνημα ψηλά. Μεικτά κλιμάκια από υπουργούς, από βουλευτές, από στελέχη μας, θα διατρέξουν ολόκληρη την επικράτεια, για να ενημερώσουν για τα πολλά που έγιναν και τα πολλά περισσότερα που έχουν ακόμα να γίνουν… Θα καταγράψουν προβλήματα και θα παρουσιάσουν συνολικά το έργο που έχει γίνει σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και κατέληξε: «Σας καλώ να αντλήσετε δύναμη και να την μετατρέψετε σε επίμονη προσφορά για το καλό της παράταξης και της χώρας. Να γίνετε υπόδειγμα δράσης για όλα τα μέλη μας, γιατί η τιμή που φέρετε είναι μεγάλη, όσο μεγάλες είναι και οι ευθύνες σας».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκλαιγαν οι συνταξιούχοι έξω από τα ΑΤΜ το 2015, ευχαριστούμε τον Τσίπρα που μας θυμίζει τη χειρότερη κυβέρνηση"

Θεσσαλονίκη: 24ωρη απεργία κήρυξαν για αύριο 12/05 οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας αύριο Τετάρτη 12 Μαΐου αποφάσισαν, στη διάρκεια σύσκεψης, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου τους, Γιάννης Δήμκας.

Η απεργία στον ΟΑΣΘ αποφασίστηκε παρά το γεγονός ότι το Δικαστήριο την έκρινε παράνομη.

Ερωτηθείς για την απόφαση που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με βάση την οποία κρίθηκε παράνομη η προγραμματισμένη για αύριο 24ωρη απεργία, ο κ. Δήμκας σημείωσε: «αύριο θα ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης και όλοι θυμόμαστε τι έγινε την προηγούμενη φορά».

Υπενθύμισε, ότι όταν είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ 24ωρη απεργία, στις 14/4, αυτή είχε κριθεί και πάλι παράνομη από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αλλά ύστερα από έφεση που ασκήθηκε, το εφετείο Θεσσαλονίκης τελικά την έκρινε νόμιμη.

«Επειδή είμαι σίγουρος ότι θα κατατεθεί μήνυση για παρακώλυση συγκοινωνίας, ενημερώνω από σήμερα ότι αύριο θα βρίσκομαι στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο κ. Δήμκας, λέγοντας: «η εικοσιτετράωρη απεργιακή μας κινητοποίηση θα γίνει».

«Δεν γίνεται άλλο να μας εμπαίζουν», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι βασικές διεκδικήσεις που τους οδήγησαν στην προκήρυξη της 24ωρης απεργίας, είναι η υπογραφή της νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το περιεχόμενο της οποίας έχει ήδη συμφωνηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 και η επαναφορά των δύο επιδομάτων θέσης ευθύνης και ανθυγιεινού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: 24ωρη απεργία κήρυξαν για αύριο 12/05 οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ"

Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν έδωσε την άδεια σε 103 Τσέχους να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» σε 103 Τσέχους πολίτες να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο κάποτε φιλορώσος Τσέχος πρόεδρος άλλαξε στάση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Λίγες ημέρες αργότερα, αποκάλεσε «τρελό» τον επί χρόνια σύμμαχό του, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σήμερα Τετάρτη (ο Ζέμαν) υπέγραψε κατόπιν δικού τους αιτήματος, μια απόφαση με την οποία εγκρίνεται η ένταξη 103 πολιτών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» ανέφερε ο εκπρόσωπός της προεδρίας Γίρι Όβτσανεκ.

Από την έναρξη του πολέμου και μετά την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πολλοί ξένοι εθελοντές διαφόρων εθνικοτήτων μάχονται στο πλευρό των Ουκρανών.

Η απόφαση του Ζέμαν εγκρίθηκε και από τον πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα. Οι δύο πολιτικοί είχαν συμφωνήσει τον Μάρτιο να μην τιμωρήσουν τους Τσέχους που φεύγουν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Η τσεχική νομοθεσία απαγορεύει στους πολίτες της χώρας να πολεμούν στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση του Φιάλα έχει δώσει στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 118 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν έδωσε την άδεια σε 103 Τσέχους να πολεμήσουν στην Ουκρανία"

Αναγνωστόπουλος: «Σκότωσα το σκυλί γιατί έτσι θα ήταν πιο πειστική η εκδοχή της ληστείας»

Με απόλυτη ψυχραιμία ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, περιέγραψε σήμερα στο δικαστήριο τις ενέργειες που έκανε μετά το έγκλημα στα Γλυκά Νερά με στόχο να το συγκαλύψει. Ως γνωστόν για περισσότερο από ένα μήνα ο κατηγορούμενος παρίστανε στις αρχές τον τεθλιμμένο σύζυγο και έλεγε πως η 21χρονη Καρολάιν, μητέρα του παιδιού του, έπεσε θύμα αδίστακτων ληστών που μπήκαν στη μεζονέτα τους στα Γλυκά Νερά.

«Ακόμη και εγώ σας πίστεψα» του είπε κάποια στιγμή η πρόεδρος του δικαστηρίου, σημειώνοντας πως όλο το σκηνικό σκηνοθεσίας που έστησε για να συγκαλύψει το έγκλημά του θα το πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες. «Η αστυνομία σας πίστεψε, κύριε κατηγορούμενε. Επικηρύχτηκαν οι ληστές με 300.000 ευρώ. Και εγώ προσωπικά σας πίστεψα» είπε επί λέξει η πρόεδρος στον κατηγορούμενο με τον τελευταίο να σημειώνει πως όλο αυτό δεν ήταν εύκολο για εκείνον και πως «για 37 ημέρες έκλαιγε με τη κόρη του στο καναπέ».

Όπως μάλιστα είπε όταν γνώρισε τους ανθρώπους των Ανθρωποκτονιών κατάλαβε ότι αργά η γρήγορα η αλήθεια θα έβγαινε στο φως. Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είπε στην μαραθώνια απολογία του ότι μετά το έγκλημα έκλαιγε και τράβαγε τα μαλλιά του. «Σκεφτόμουν τι θα κάνει αυτό το παιδί. Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι θα χάσει την ίδια μέρα τους γονείς του», είπε και πρόσθεσε ότι σκέφτηκε το σενάριο της ληστείας, αλλά δεν περίμενε να γίνει πιστευτό.

«Αν η βούλησή μου ήταν να φύγω θα μπορούσα να φύγω και εγώ και το παιδί μου είχε διαβατήριο. Η αποφυγή των συνεπειών ήταν μια από τις απαράδεκτες συνέπειες εκείνης της ημέρας. Από το δικό μου σοκ ήταν αδύνατον να συνειδητοποιήσω ότι δεν θα ξαναδώ τη γυναίκα μου. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να κρατάω αγκαλιά τη κόρη μου και να της υπόσχομαι ότι δεν θα την αφήσω ποτέ…. Το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι κάθε δευτερόλεπτο να προσπαθώ για εκείνη που δεν έφταιγε σε τίποτα. Και η Καρολάιν δεν έφταιγε …Της αξίζει να έχει τα πάντα η Λυδία και δεν θα τα έχει ποτέ, γιατί το άλλο μισό ήταν η μανούλα της» είπε φορτισμένος ο κατηγορούμενος. «Οι γονείς της Καρολάιν είναι άνθρωποι που ζουν και αναπνέουν για τη Λυδία», προσέθεσε ο ίδιος.

Πρόεδρος: Την κοιτάξατε στα μάτια την αγκαλιάσατε την πεθερά σας…

Κατηγορούμενος: Έχετε απέναντί σας έναν άνθρωπο που κάθε ημέρα κλαίει και θρηνεί, αυτό δεν με απαλλάσσει βέβαια από τις ευθύνες μου. Η ζωή μου δεν τέλειωσε την ημέρα που γύρισα στην Αθήνα από το μνημόσυνο, η ζωή μου τελείωσε πέρυσι τέτοια ημέρα, όταν έχασα την Καρολάιν. Το μόνο που μου μένει είναι να επανορθώσω έστω και σε ένα κομματάκι από αυτά που προκάλεσα.

Η δολοφονία της Ρόξυ

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε αναλυτικά στις πράξεις του μετά το έγκλημα και όπως είπε σκέφτηκε να κάνει κακό στο σκυλί για να γίνει πιστευτή η εκδοχή της ληστείας. «Την πήρα από το λουράκι, τη σήκωσα ελαφρά και έβαλα το λουρί στο κάγκελο» ισχυρίστηκε.

Πρόεδρος: Ήταν ακαριαίος θάνατος;

Κατηγορούμενος: Ήταν αδύνατο να κοιτάω, έφυγα, πήγα στην κουζίνα για να μη βλέπω.

Πρόεδρος: Έκλαψε το ζώο;

Κατηγορούμενος: Έβγαλε ήχο… Έκλαψε…

Στη συνέχεια όπως είπε προκάλεσε αναστάτωση στον χώρο και ανέβηκε με το μωρό στο δωμάτιο του εγκλήματος.

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος ευχαρίστησε την πρόεδρο για την εξής ερώτηση που του έκανε: «Αλήθεια γιατί βάλατε το παιδί δίπλα στη νεκρή μαμά του;». Απαντώντας ο κατηγορούμενος είπε: «Χαίρομαι που με ρωτάτε. Είναι κάτι που έχει συζητηθεί αρκετά. Δεν μπορούσα να την αφήσω στον κάτω όροφο. Δεν ήξερα πότε θα έρθει η αστυνομία». Η πρόεδρος επέμενε για την επιλογή του να βάλει το παιδί στο κρεβάτι και όχι στο λίκνο, όπου θα ήταν και πιο ασφαλές.

Πρόεδρος: Γιατί δίπλα στο παγωμένο σώμα της μαμάς του;

Κατηγορούμενος: Στα σκατά που έφτιαξα με ένοιαζε να ήταν όσο πιο ασφαλές γινόταν το παιδί. Εκεί ήταν ασφαλές, δεν μπορούσε να πέσει….

Πρόεδρος: Γιατί δεν βρέθηκαν αποτυπώματα στα αντικείμενα που αγγίξατε και συνδέονται με την μετέπειτα συγκάλυψη;

Κατηγορούμενος: Κάποια στιγμή όταν έβγαλα το παράθυρο έβαλα τα γάντια της μηχανής. Ενδεχομένως και την κάμερα να την έβγαλα με τα γάντια. Κάποια στιγμή κατέβηκα στο υπόγειο πήρα τα γάντια για να κάνω τα υπόλοιπα….

Αναφερόμενος στην κλήση που έκανε στην αστυνομία για να καταγγείλει ληστεία ο κατηγορούμενος είπε: «Κατά λάθος δεν μπόρεσα να καλέσω με την πρώτη την αστυνομία. Χρησιμοποίησα τα χέρια μου».

Πρόεδρος: Ακολούθως αναφέρετε στις αρχές τα περί ληστείας και επί 37 ημέρες αποκρύψετε το έγκλημα. Αυτό σας ήταν εύκολο;

Κατηγορούμενος: Καθόλου εύκολο. Οι 37 αυτές ημέρες για ο,τι αδικαιολόγητο έγινε ήταν βασανιστικές…

Πρόεδρος: Αν σας βασάνιζε αυτό γιατί δεν πήγατε στις αρχές να πείτε την αλήθεια;

Κατηγορούμενος: Σκέφτομαι το μωρό μου που ήταν όλη μου η ζωή… Όταν γνώρισα τους ανθρώπους στο Ανθρωποκτονιών ειλικρινά πίστευα ότι αργά ή γρήγορα θα έβρισκαν την αλήθεια. Είχα πολλές ευκαιρίες αν ήθελα να έχω φύγει αν η βούληση μου ήταν να παρατήσω τους πιο κοντινούς ανθρώπους.

Πρόεδρος: Παραμείνετε εδώ για να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες των πράξεών σας;

Κατηγορούμενος: Εγώ είναι αδύνατον να συνειδητοποιήσω ότι δεν θα ξαναδώ τη γυναίκα μου. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να έχω αγκαλιά την κόρη μου και δεν θα την αφήσω ποτέ. Ήλπιζα ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα το κατάφερνα.

Πρόεδρος: Είχατε το ηθικό ανάστημα να μεγαλώσετε αυτό το παιδί;

Κατηγορούμενος: Εγώ ήμουν διαλυμένος και το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν κάθε δευτερόλεπτο να προσπαθώ για εκείνη που δεν θα γνωρίσει τη μητέρα της εξαιτίας μου. Και η Καρολάιν θα έπρεπε να είναι δίπλα μου. Όχι εδώ. Να είμαστε κάπου αλλού. Στο παιδί μου αξίζουν τα πάντα, αλλά τα πάντα δεν θα τα έχει ποτέ γιατί δεν έχει τη μανούλα της, την οποία της τη στέρησαν εγώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναγνωστόπουλος: «Σκότωσα το σκυλί γιατί έτσι θα ήταν πιο πειστική η εκδοχή της ληστείας»"

Ομέρ Τσελίκ: Η Ελλάδα ληστεύει, ξεγυμνώνει και βασανίζει τους πρόσφυγες

Οι Τούρκοι δείχνουν να κάνουν… ό,τι μπορούν για να παραμείνουν στο “κόκκινο” οι σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς νέες προκλητικές δηλώσεις έρχονται από τη γειτονική χώρα, αυτή τη φορά δια στόματος του Ομέρ Τσελίκ. 

Ο εκπρόσωπος του AKP, σε δηλώσεις που έκανε έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει πει ότι όλοι οι Σύριοι πρέπει να σταλούν πίσω στη Συρία- λέγοντας: «Δεν μπορούμε να παραδώσουμε τους πρόσφυγες στους δολοφόνους».

«Όσοι λένε ότι η Τουρκία δεν έχει πολιτική στο προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν γνωρίζουν την κατάσταση εκεί. Ο Πρόεδρός μας έχει κάνει μια πολύ σαφή δήλωση. Μια μέρα θα επιστρέψουν οικειοθελώς και με αξιοπρέπεια. Δεν μπορούμε να τους παραδώσουμε στους δολοφόνους. Ο Κιλιτζντάρογλου έχει μπροστά του μια μηχανή σφαγής και μιλάει σαν να συμπαθεί το καθεστώς Άσαντ. Υπεύθυνοι για τους θανάτους των παιδιών στη Μεσόγειο είναι το καθεστώς Άσαντ και η Ελλάδα που σουβλίζει τις βάρκες στις οποίες επέβαιναν αυτά τα παιδιά. Η Ελλάδα είναι που ληστεύει, ξεγυμνώνει και βασανίζει αυτούς τους ανθρώπους» είπε ο Τσελίκ.

Ο Τσελίκ επιτέθηκε και κατά του υπεύθυνου εξωτερικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ουνάλ Τσεβικόζ, ο οποίος είπε ότι το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” είναι μαξιμαλιστική θέση, κατηγορώντας τον ότι παίρνει το μέρος της Ελλάδας. «Διάβασα σήμερα τα λόγια του έλληνα υπουργού Εξωτερικών και είναι λυπηρό που τα λόγια του και αυτά που είπαν αυτοί οι φίλοι (CHP) είναι τόσο παράλληλα» δήλωσε ο Τσελίκ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομέρ Τσελίκ: Η Ελλάδα ληστεύει, ξεγυμνώνει και βασανίζει τους πρόσφυγες"

«Οι πολίτες το θυμούνται καλά»: Το τρολάρισμα της ΝΔ στον Τσίπρα ο οποίος είπε «ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε»

Η Νέα Δημοκρατία θέλησε να τρολάρει τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σε συνομιλία που είχε με μία ηλικιωμένη στην Πολίχνη της είπε «ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε σε λίγο». Έτσι λοιπόν το κυβερνών κόμμα νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης ανάρτησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο με εικόνες ηλικιωμένων σε διαδηλώσεις επί ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι κλαίνε.

Το βίντεο συνοδευόταν από τη λεζάντα «απίστευτες εικόνες με κλάματα συνταξιούχων έξω από τράπεζες», ενώ ολοκληρώνεται με το ακόλουθο μήνυμα. «Ευχαριστούμε κ. Τσίπρα που μας το θυμίσατε».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " «Οι πολίτες το θυμούνται καλά»: Το τρολάρισμα της ΝΔ στον Τσίπρα ο οποίος είπε «ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε»"

Κορωνοϊός: 4.761 κρούσματα και 26+1 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.761. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.375.812, εκ των οποίων 48,9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 465 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 127.394 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,89 (95% ΔΕ: 0,73 - 1,05).

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν 125.861 τεστ, με τη θετικότητα να υποχωρεί στο 3,78%.

Από τα σημερινά κρούσματα, εντοπίστηκαν:  

  • 2.213 στην Αττική (2.814 χθες).
  • 455 στη Θεσσαλονίκη (580 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 305 από την Ανατολική Αττική (377 χθες).
  • 369 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (456 χθες).
  • 88 από τη Δυτική Αττική (89 χθες).
  • 275 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (403 χθες).
  • 529 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (727 χθες).
  • 286 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (327  χθες).
  • 315 από τον Πειραιά (372 χθες).
  • 46 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (63 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 73 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 17 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 65 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 47 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 40 στην ΠΕ Άρτας.
  • 119 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 45 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 5 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 35 στην ΠΕ Δράμας.
  • 30 στην ΠΕ Έβρου.
  • 95 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 4 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 20 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 58 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 68 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 118 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 8 την ΠΕ Θάσου.
  • 36 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 26  στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 79 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 56 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 17 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 53 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 4 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 9 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 9 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 66 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 25 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 12 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 38 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 80 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 9 στην ΠΕ Κω.
  • 37 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 123 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 45 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 20 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 11 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 13 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 68 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 73 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 10 στην ΠΕ Μήλου.
  • 6 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 23 στην ΠΕ Νάξου.
  • 23 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 22 στην ΠΕ Πάρου.
  • 48 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 56 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 30 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 15 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 14 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 69 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 6 στην ΠΕ Σάμου.
  • 55 στην ΠΕ Σερρών.
  • 5 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 12 στην ΠΕ Σύρου.
  • 12 στην ΠΕ Τήνου.
  • 47 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 51 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 14 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 9 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 31 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 97 στην ΠΕ Χανίων.
  • 36 στην ΠΕ Χίου.
  • 107 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (172 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 26, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκε ακόμα μια απώλεια. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.471 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 185 από 196 εχθές (65,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 95 (51,35%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 90 (48,65%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.642 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 114 (ημερήσια μεταβολή +8,7%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 121 ασθενείς.

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 4.761 κρούσματα και 26+1 θάνατοι"

ΑΠΘ: Έντεκα βόμβες μολότοφ εντοπίστηκαν κοντά στην Σχολή Θετικών Επιστημών

Έντεκα αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ εντόπισαν το πρωί αστυνομικοί, σε ανοιχτό χώρο κοντά στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ οι μολότοφ κατασχέθηκαν και θα αποσταλούν για εξέταση στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Πρωινές ώρες σήμερα (11-05-2022), αστυνομικοί εντόπισαν έντεκα (11) αυτοσχέδιες εμπρηστικές – εκρηκτικές κατασκευές (βόμβες τύπου μολότοφ), σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο πλησίον Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για εξέταση.

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

molotof_apth

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΠΘ: Έντεκα βόμβες μολότοφ εντοπίστηκαν κοντά στην Σχολή Θετικών Επιστημών"

ΑΔΕΔΥ: Καταδικάζει το αίτημα χρηματικής ποινής 1.500 ευρώ και φυλάκισης 6 μηνών σε συνδικαλιστές του Δημοσίου

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τη σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρο Αθήνας, με δική της ανακοίνωση καταγγέλλει τη Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για την απαράδεκτη κίνησή της να καταθέσει αγωγή κατά των Σωματείων Εργαζομένων σε ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην 3ωρη Στάση Εργασίας που εξήγγειλε το ΕΚΑ την 10η Μαΐου, ενάντια στο Νόμο Χατζηδάκη (Ν4808/21).

Ειδικότερα η ΑΔΕΔΥ σημειώνει:

Πρωτοφανές είναι το αίτημα της Διοίκησης της ΣΤΑΣΥ που ζητάει να καταδικαστούν οι εκπρόσωποι των οκτώ σωματείων σε χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και φυλάκιση 6 μηνών, επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως την εκτίμηση για την απόπειρα των εργοδοτών να τρομοκρατούν όσους συνδικαλίζονται και ειδικότερα στην συγκεκριμένη περίπτωση, να κατασταλούν οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει τα σωματεία των Συγκοινωνιών για να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους και δηλώνει πως κανείς δεν είναι μόνος και δεν τρομοκρατείται μέσω του εκφοβισμού. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης του δικαιώματος στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Θα είμαστε μαζί σε κάθε προσπάθεια να μείνει ο νόμος Χατζηδάκη στα χαρτιά.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΔΕΔΥ: Καταδικάζει το αίτημα χρηματικής ποινής 1.500 ευρώ και φυλάκισης 6 μηνών σε συνδικαλιστές του Δημοσίου "

Γλυκά Νερά: «Ονειρικό» παρουσίασε τον γάμο του με την Καρολάιν ο Αναγνωστόπουλος - Δεν υπήρχε βία μεταξύ μας, είπε κυνικά ο δολοφόνος

Με θεατρικότητα και χρησιμοποιώντας συνεχώς ενεστώτα χρόνο για την Καρολάιν, σαν η νεαρή γυναίκα και μητέρα να βρίσκεται ακόμη στη ζωή, ο κατηγορούμενος γα τη δολοφονία της κοπέλας, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, απολογούμενος σήμερα στη δίκη του, επιχείρησε να προσδώσει στο γάμο του και την συμβίωσή του με την 21χρονη ένα ονειρικό χαρακτήρα.

Ζητώντας πολλές φορές συγνώμη για όσα έπραξε, και ενίοτε ξεσπώντας σε λυγμούς, υποστήριξε πως όλα ήταν τέλεια στο γάμο του με την μητέρα του παιδιού του, και ποτέ μεταξύ τους δεν υπήρχε βία.

«Ποτέ δεν χτυπούσε ο ένας τον άλλον», είπε ο κατηγορούμενος μιλώντας για τη σχέση του με την Καρολάιν και απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου για τον αν υπήρχε άσκηση σωματικής βίας μεταξύ τους (όπως διαφαίνεται από τα ημερολόγια της Καρολάιν) είπε: «Αν κάτι την ενοχλεί θα το πει ευθέως. Είναι μέρος της προσωπικότητας της. Έτσι την αγάπησα. Δε μπορώ να σας πω ότι συνέβαινε κάτι τακτικά. Δεν υπήρχε τριβή. Δεν ήμασταν ένα ζευγάρι που είχε ρουτινιάσει και ψάχναμε αφορμές ο ένας στον άλλον». Ωστόσο, λίγο αργότερα απαντώντας και πάλι σε ερωτήσεις της προέδρου, έκανε λόγο για «επικίνδυνες» για εκείνον εξάρσεις της Καρολάιν, που όμως δεν τις ήθελε.

Πρόεδρος: Στο ημερολόγιό της έλεγε ότι όλα τα προβλήματα τα δικά της εσείς τα παίρνατε προσωπικά. Σας είχε δώσει να καταλάβετε ότι αυτό την ενοχλούσε; Καταλαβαίνετε ότι με τον τρόπο σας την πιέζατε;

Κατηγορούμενος: Ναι, την πίεζα. Και εγώ με την εγκυμοσύνη είχα φτάσει στον άλλο άκρο. Διάβαζα τα πάντα για να δω αν όλα θα πάνε καλά. Είναι η ανασφάλεια μου να πάνε όλα καλά, ναι, της πέρασα αυτή την ανασφάλεια. Αυτό είναι ένα παράδειγμα ότι έκανα λάθος…

Πρόεδρος: Από τα μηνύματά της προκύπτει ότι εκδηλώνετε ένα ενδιαφέρον που εκείνη το εκλάμβανε ως άσκηση πίεσης και αντιδρούσε. Το είχατε καταλάβει αυτό;

Κατηγορούμενος: Μου είπε ότι «δεν κάνεις καλό» αλλά «μην μου λες κάθε ημέρα να μας δει ο γιατρός»…. Αυτό ήταν μια συγκεκριμένη περίοδο που ανησυχούσαμε για την εγκυμοσύνη

Πρόεδρος: Γιατί έπρεπε να σας πάρει τηλέφωνο όταν έβγαινε με τη φίλη της;

Κατηγορούμενος: Για να πάμε να τη πάρουμε.

Πρόεδρος: Γιατί να την πάρετε;

Κατηγορούμενος: Γιατί το θέλαμε.

Αναφερόμενος στο θέμα της δεύτερης εγκυμοσύνης της Καρολάιν ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που εντόπισε ο γυναικολόγος αλλά και το σθένος της Καρολάιν να τα αντιμετωπίσει λέγοντάς του, όπως είπε: «εμένα το μωράκι μου δεν θα μου το πάρει κανείς». «Ένιωσα τόσο περήφανος για εκείνη. Αυτός είναι ο άνθρωπος είναι που με ρωτήσατε και γιατί έγινε η γυναίκα της ζωής μου», είπε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Όμως εξακολουθούσαν και εξάρσεις και τα επεισόδια μεταξύ σας;

Κατηγορούμενος: Ναι

Πρόεδρος: Στο ημερολόγιο είδα έναν άνθρωπο σε απόλυτη σύγχυση. Εσείς αυτό το πράγμα το είχατε εισπράξει;

Κατηγορούμενος: Σε κάποιο βαθμό ναι, όχι σε αυτή την έκταση.

Πρόεδρος: Μήπως θεωρούσατε ότι αυτά που έλεγε δεν τα εννοούσε;

Κατηγορούμενος: Υπήρχε μια γενική φράση «θέλω να φύγω» μέχρι εκεί και αυτό σε στιγμές έντονης συναισθηματικής αστάθειας και για τους δυο. Δυο λεπτά όμως αργότερα θα καθόμασταν αγκαλιά και θα το συζητούσαμε και θα κάναμε πλάνα για το μέλλον μας. Πάνω στα νεύρα...

Πρόεδρος: Τη φράση «πνίγομαι» που έγραφε της ζητήσατε ποτέ να την αναλύσει; Το καταλάβατε; Το αξιολογήσατε ως σοβαρό;

Κατηγορούμενος: Τα πράγματα πήγαιναν καλά... Οι στιγμές που ένιωθε κάτι αρνητικό – την ξέρω καλά από παιδί – το μόνο που με ενδιέφερε είναι να είναι καλά. Δεν υπήρχε περίπτωση κάποια στιγμή ακόμη και να ήμασταν τσακωμένοι θα το λύναμε.

Πρόεδρος: Τι κάνατε; Πώς το χειριστήκατε; Το πρόβλημα εξακολουθούσε να υπάρχει. Πιστεύατε ότι αυτό οφειλόταν στην εγκυμοσύνη;

Κατηγορούμενος: Κατά κύριο λόγο ναι, στην εγκυμοσύνη και στα όσα είχαν προηγηθεί. Ξέρω ότι με αγαπάει και ότι για να φτάσει να με χτυπήσει δεν μπορούσα να το μετρήσω, ξέρω ότι με αγαπάει. Είχε μια πίεση, ήταν ένας άνθρωπος που του έπεσαν πάνω του πολλά πολύ απότομα. Μπορεί ναι, κάποιες στιγμές να την πίεσα, αλλά την επόμενη ημέρα ήμασταν αγκαλιά. Μπείτε στη θέση μου... Έχω έναν άνθρωπο που λατρεύω και που θέλει στήριξη. Άφηνα να γίνει το ξέσπασμα και υποχωρούσα. Ήξερα ότι αυτές τις στιγμές δεν ήταν ο εαυτός της. Ένιωθα ότι εγώ θα απορροφήσω αυτή την ένταση, ξέρω τι πέρασε με το παιδί.

Πρόεδρος: Από τη στιγμή που το μωρό ήλθε στο σπίτι σας άλλαξε κάτι;

Κατηγορούμενος: Άλλαξε πολύ, μπήκε ο παράγοντας της ευτυχίας.

Πρόεδρος: Από το ημερολόγιο διαβάσαμε ότι δεν μπορούσε να νιώσει αυτή τη χαρά. Το καταλάβατε αυτό;

Κατηγορούμενος: Το συζητήσαμε. Είδα μπροστά της το παιδί και δεν ένιωθε αυτά που θα έπρεπε να νιώθει μια νεαρή μητέρα. Το κοριτσάκι μας ήταν η ζωή της. Το ήξερα ότι το λατρεύει. Αυτό που ένιωθε -από αυτά που διάβασα και αυτά που συζητήσαμε -ίσως ήταν κάποια στοιχεία επιλόχειας κατάθλιψης σε συνδυασμό με αυτά που είχαμε περάσει της το δικαιολογούσα απόλυτα. Το συμπέρασμα που καταλήξαμε ήταν ότι μπορεί να ήταν από τις ορμόνες, αλλά όχι ότι δεν αγαπάει το παιδί της. Την αγάπη που ήθελε να νιώσει, την ένιωσε. Και εγώ δεν είχα ποτέ αμφιβολία αν αγαπούσε το παιδί μας.

Πρόεδρος: Στη Μυλωνοπούλου πότε πήγατε;

Κατηγορούμενος: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν ψάχναμε μαία, σύμβουλο ψυχικής υγείας, θέλαμε έναν άνθρωπο με επιστημονική κατάρτιση να μας βοηθήσει με αυτά τα ξεσπάσματα. Όλα αυτά η βία, η βωμολοχία

Πρόεδρος; Τι εννοείτε;

Κατηγορούμενος: Με χτυπούσε με μπουνιές, με κλωτσιές…

Πρόεδρος: Σας άφηνε σημάδια;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω αν δεν έβαζα τα χέρια μου μπροστά…

Πρόεδρος: Γιατί σας έκανε επιθέσεις; Τη ρωτήσατε ποτέ; Κάνουμε επίθεση όταν νιώθουμε απειλή. Γιατί σε εσάς η επίθεση;

Κατηγορούμενος: Δεν μιλάμε για ένα καβγά που είχε φτάσει σε βία. Ήταν στιγμιαίες εξάρσεις. Ήταν εξάρσεις θυμού από την εφηβική ηλικία, το ήξερε και η ίδια.

Πρόεδρος: Στην αρχή σας ρώτησα αν θωρούσατε το γάμο σας προβληματικό και δεν μου είπατε κάτι.

Κατηγορούμενος: Δεν τον θεωρούσα προβληματικό, δεν υπήρχε περιστατικό βίας νωρίτερα, ήταν στιγμιαίες εξάρσεις. Ένα ίσως περιστατικό στις 15 ημέρες. Οι εξάρσεις αυτές δεν ήταν ο χαρακτήρας της και η απόδειξη ήταν ότι μετά ήμασταν αγκαλιά. Έμαθα να ζω με αυτό και εξάλλου ο άνθρωπος αυτός είχε τόσα χαρίσματα ψυχής που άξιζε να είμαι μαζί της.

Πρόεδρος: Πότε πήγατε σε ψυχολόγο;

Κατηγορούμενος: Την πρώτη φορά που το σκεφτήκαμε ήταν όταν χάσαμε το παιδάκι μας, δεν πήγαμε τότε γιατί μετά ήλθε η δεύτερη εγκυμοσύνη.

Πρόεδρος: Η αιτία που πήγατε στην κυρία Μυλωνοπούλου αφορούσε και τους δύο;

Κατηγορούμενος: Ήταν προφανές μετά από κάποια ξεσπάσματα επικίνδυνα για μένα

Πρόεδρος: Τι εννοείτε επικίνδυνα;

Κατηγορούμενος: Μπορεί να έκανε μια κίνηση και να πέταγε ένα αντικείμενο να με χτυπήσει. Κατά λάθος πάνω στα νεύρα της. Δεν το ήθελε. Το πρόβλημα υπήρχε στη συμπεριφορά της συζύγου μου, αλλά με την παραδοχή ότι αμελήσαμε να διευθετήσουμε μια ψυχική φόρτιση μηνών. Οπότε καταλήξαμε και οι δύο να πάμε, διότι όλο αυτό είχε συσσωρευτεί. Μπήκε στη διαδικασία να προσπαθήσει, δεν της άρεσε να έχει τέτοιες εξάρσεις, διότι η ζωή μας ήταν πολύ όμορφη, οι περισσότερες ώρες ήταν παραμυθένιες. Στην ψυχολόγο πήγαμε κατά κύριο λόγο για να βοηθήσουμε την Καρολάιν. Εγώ θα έκανα ξεχωριστές συνεδρίες.

Πρόεδρος: Αποφασίσατε να πάρετε το οικόπεδο, δεν σας προβλημάτισε το γεγονός ότι δεν είχε στρώσει η μεταξύ σας κατάσταση.

Κατηγορούμενος: Δεν υπήρχε όνειρο, πλάνο, σκέψη που να μην έχει την Καρολάιν δίπλα μου.

Πρόεδρος: Η σύζυγός σας όμως;

Κατηγορούμενος: Το είχα δεδομένο.

Πρόεδρος: Δεδομένο δεν είναι τίποτα σε αυτή τη ζωή.

Κατηγορούμενος: Οι συζητήσεις μας και το πλάνο της ζωής μας, είχε κοινές αποφάσεις για ποιο σχολείο θα πάει η κόρη μας, να αγοράσουμε ένα σπίτι, σχέδια μακροχρόνια. Την αγορά του οικοπέδου την είχαμε οργανώσει μήνες πριν. Θα χτίζαμε και όλο αυτό θα ήταν ιδιοκτησία της κόρης μας.

Η απολογία του κατηγορούμενου συνεχίζεται χωρίς μέχρι αυτή την ώρα ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος να έχει αναφερθεί στην ημέρα του εγκλήματος.

Το ρεσιτάλ Αναγνωστόπουλου ξεκίνησε από νωρίς

Ο κατηγορούμενος, στην έναρξη της απολογίας του είπε στο δικαστήριο: «Να σας πω ότι όπως έχω πει και στην ανάκριση, για αυτό που εξετάζουμε σήμερα δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ούτε προς τον εαυτό μου ούτε προς κανέναν. Δεν υπάρχει δικαιολογία που να έχει έστω ένα ψήγμα από την αξία από αυτό που χάθηκε πριν έναν χρόνο. Αυτό ήταν αναντικατάστατο. Δεν υπάρχει αρκετή λέξη για συγγνώμη. Τι συγγνώμη; Όσες φορές και να πω συγγνώμη δεν είναι εδώ να χαρεί τη ζωή της. Πώς μπορώ να πω συγγνώμη στην κόρη μου που δεν θα δει την μητέρα της. Στην πεθερά μου πόσες συγγνώμη να πω. Δεν υπάρχουν λέξεις για αυτό που νιώθω. Το τι συνέβη θα σας το πω με κάθε ειλικρίνεια. Δεν μπορώ εγώ στον εαυτό μου να εκλογικεύω τίποτα από εκείνη την ημέρα. Δεν με ενδιαφέρει τι έχει συμβεί στην καριέρα μου, στη ζωή μου για τον κόσμο που με καταριέται. Σημασία για μένα έχει ότι δεν θα την ξαναδώ».

Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στη γνωριμία του με την Καρολάιν Κράουτς, ενώ αίσθηση προκάλεσαν στο δικαστήριο οι φράσεις που χρησιμοποίησε για εκείνη, μιλώντας σαν να βρίσκεται ακόμη στη ζωή. Μάλιστα, αυτό προκάλεσε και την παρατήρηση της προέδρου της έδρας, η οποία διορθώνοντάς τον του είπε: «Ήταν η Καρολάιν, δεν είναι ….»..

Συγκεκριμένα, στην απολογία του ο κατηγορούμενος είπε: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, έζησα τέσσερα χρόνια στην Αλόννησο, γιατί εκεί ήταν εκπαιδευτικός η μητέρα μου. Όλα μου τα καλοκαίρια έκτοτε είναι στην Αλόννησο. Τελειώνοντας το Λύκειο πήγα στο εξωτερικό για σπουδές. Μετά μου έγινε πρόταση από την μεγαλύτερη εταιρεία ελικοπτέρων. Η ζωή μου άλλαξε το 2017 όταν τυχαία πήγα στην Αλόννησο και ήταν η πρώτη φορά που είδα την Καρολάιν, μετέπειτα σύζυγό μου. Ήταν το πιο υπέροχο πλάσμα που έχω μπροστά μου μαζί με την κόρη μας. Γνωριστήκαμε σε μια παρέα στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Γνωριστήκαμε πλατωνικά εκείνο το Πάσχα και θυμάμαι την απογοήτευσή μου όταν έμαθα την ηλικία της».

Πρόεδρος: Ποιος είχε την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη αυτής της σχέσης;

Κατηγορούμενος: Το καλοκαίρι πήγα ξανά στην Αλόννησο για λίγο για μια βάπτιση. Συναντήθηκα ξανά με την Καρολάιν και στις 15/7 που είναι και η επέτειος μας. Το ποιος το ξεκίνησε δεν μπορώ να το προσδιορίσω, συνέβη αυθόρμητα. Όσο και να προσπαθήσω να σας περιγράψω την Καρολάιν στα 16 της χρόνια ήταν – είναι - ο πιο ιδιαίτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Ένας άνθρωπος πανέξυπνος που στα 16 της χρόνια μπορούσες να μιλήσεις για τα πάντα. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν έχω γνωρίσει άλλον σαν και εκείνη, που έχει προσωπικότητα, που σε κάνει να την αγαπήσεις να τη σεβαστείς.

Πρόεδρος: Ήταν.

Κατηγορούμενος: Ήταν ένας άνθρωπος που δεν μπορούσες να μην την αγαπήσεις, σε γέμιζε αγάπη, είχε μια προσωπικότητα που με έκανε να μην καταλαβαίνω την ηλικία της όταν ήμασταν μαζί. Κολλήσαμε από την αρχή. Ήταν ένας άνθρωπος που ήταν σε τελείως διαφορετική φάση της ζωής της και θα ήταν τα επόμενα χρόνια. Εγώ είχα τελειώσει τις σπουδές μου εκείνη είχε μέλλον. Όλο το καλοκαίρι το περάσαμε μαζί. Ήρθε και μια εβδομάδα μαζί και στην Αθήνα, ήταν αυτονόητο, δεν υπήρξε συζήτηση για αυτό, ότι θα είμαστε μαζί. Εκατό φορές να γύριζα πίσω το χρόνο, εκατό φορές την Καρολάιν θα διάλεξα με κλειστά μάτια.

Πρόεδρος: Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν μπορείτε να το κάνετε;

Κατηγορούμενος: Ναι, αυτό είναι….

Συνεχίζοντας ο κατηγορούμενος είπε: «Ο δεσμός μας ήταν ισχυρός από την αρχή. Είναι δύσκολο να περιγράψω σε κάποιον το πώς ήμασταν. Τέσσερα χρόνια μαζί της, το όνομά μου δεν το άκουσα. Με έλεγε «αγάπη μου» και «μικρέ μου». Αυτό που έδινα – με τόσα λάθη που έχω κάνει – το έδινα μέσα από την καρδιά μου. Μακάρι να μπορούσα να συνεχίσω να το δίνω. Ήταν ό,τι πιο όμορφο έχει υπάρξει στη ζωή μου».

Μιλώντας για τις σπουδές που η Καρολάιν ήθελε να κάνει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είπε: «Γυρνώντας από το ταξίδι μας στις Φιλιππίνες είχαμε βρει το καλύτερο φροντιστήριο και ξεκίνησε την προετοιμασία. Το βρήκαμε μαζί. Εκτός από όλα τα υπόλοιπα η Καρολάιν ήταν μαθήτρια του 19,9. Δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην έχει πει ότι θα πάει ψηλά με το μυαλό της».

Πρόεδρος: Η σχολή που διάλεξε ήταν της επιλογής της;

Κατηγορούμενος: Τον ήθελε το συγκεκριμένο τομέα, Στατιστική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Πήγε καλά στην προετοιμασία της. Το να βρει ένα Πανεπιστήμιο ήταν πλάνο της κοινής μας ζωής. Συζητάγαμε τι θα κάναμε. Το πιο όμορφο που είπαμε ήταν «γιατί στην επέτειο μας 15 Ιουλίου που κλείνουμε δυο χρόνια να μην παντρευτούμε;». Αφού, λέγαμε, ότι ξέρουμε ότι θα είμαστε μαζί.

Πρόεδρος: Το είχατε ανακοινώσει και στους οικείους σας;

Κατηγορούμενος: Το όνειρο της ήταν να παντρευτεί σε παραλία. Είχε φανταστεί μια παραλία, το ηλιοβασίλεμα και να παντρευτούμε στη θάλασσα. Αργά ή γρήγορα καταλήξαμε ότι αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε στην Ελλάδα, γιατί έπρεπε να το κάνουμε σε κάποιο ξωκλήσι. Καταλήξαμε να κάνουμε ένα ταξίδι και μέσα σε αυτό το ταξίδι να γίνει και ο γάμος μας. Το ήξερα ότι ήταν νωρίς. Ακόμη και τώρα, αν σταματούσε ο χρόνος στις 10 Μαΐου, πριν ένα χρόνο και πάλι το ότι παντρευτήκαμε τότε δεν το μετάνιωσα, γιατί είδα πόσο χαρούμενη την έκανε. Το αγαπήσαμε σαν ιδέα. Οργανώσαμε ένα γάμο που βλέπεις σε ταινίες. Κλείσαμε μια παραλία για εμάς. Η Καρολάιν είχε κλείσει όλο αυτό από την Αλόννησο, για να καταλάβετε πόσο ικανή ήταν. Είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα από την ίδια, σαν να το είχε οργανώσει ένα γραφείο ανθρώπων. Ήμουν πανευτυχής.

Πρόεδρος: Είχατε ανακοινώσει στους οικείους σας ότι θα παντρευτείτε;

Κατηγορούμενος: Θα το ανακοινώναμε μόλις επιστρέφαμε.

Πρόεδρος: Είχατε τόση χαρά, λέτε, και δεν το είπατε στους γονείς, είναι σημαντική απόφαση...

Κατηγορούμενος: Δεν υπήρχε θέμα να το κρύψουμε. Το σχέδιο ήταν γυρνώντας από το Πορτογαλία, όπου πήγαμε οι δυο μας, να το πούμε μετά, να το ανακοινώσουμε σε όλους στην Αθήνα και να κάνουμε το πάρτι του γάμου στην Αθήνα ή στην Αλόννησο που θα μπορούσαν να έρθουν όλοι.

Πρόεδρος: Πώς επιλέξατε τη συζυγική σας κατοικία;

Κατηγορούμενος: Πλησιάζοντας στις Πανελλήνιες ήταν σημαντικό να μην της αποσπά κάτι την προσοχή. Είχαμε συγκεντρωθεί σε αυτό. Το μόνο που κάναμε μαζί τότε ήταν η απόφαση να αλλάξουμε σπίτι στην Αθήνα. Αυτό που θέλαμε ήταν η κοινή μας ζωή να ξεκινήσει ονειρικά σε κάθε κομμάτι.

Πρόεδρος: Ναι, άλλα το όνειρο έπρεπε να λάβει υπόψη του και την πραγματικότητα. Λάβατε υπόψη σας ότι το σπίτι θα έπρεπε να εξυπηρετεί και τις δικές της ανάγκες; Θα μπορούσε να παρακολουθεί το Πανεπιστήμιο στον Πειραιά;

Κατηγορούμενος: Η προτεραιότητά μου ήταν εκείνη. Στο σχέδιο υπήρχε να πάρουμε ένα μεγαλύτερο σπίτι. Οι περιοχές που ψάχναμε ήταν και το Μαρούσι και η Κηφισιά και αλλού. Θέλαμε να βρούμε ένα σπίτι που να πλαισιώνει αυτό που λέτε.

Πρόεδρος: Ωραία είναι να μένεις στο Μαρούσι, αλλά όλοι κοιτάμε και την πρακτική πλευρά. Ήξερε εκείνη πώς είναι να περνάς 8 το πρωί την Κηφισίας; Εσείς το ξέρατε αυτό.

Κατηγορούμενος: Το συγκεκριμένο σπίτι το αγάπησα, και εκείνη δεν ήθελε ένα σπίτι μέσα στην πόλη. Και εγώ δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να μένει μέσα στην πόλη.

Πρόεδρος: Πως θα μετακινούνταν στο Πανεπιστήμιο στον Πειραιά από τα Γλυκά Νερά;

Κατηγορούμενος: Δεν είχε περάσει ακόμη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ήταν ένα ωραίο σπίτι, το είδε και εκείνη με βιντεοκλήση. Το σπίτι ήταν δίπλα στη θεία της που μένει στη Παλλήνη, πέντε λεπτά από το μετρό. Ήξερα ότι το ήθελε και ήταν κοινή απόφαση εμείς οι δυο να μην μείνουμε στο κέντρο.

Πρόεδρος: Πότε αρχίζουν τα προβλήματα; Μέχρι εδώ όπως λέτε ήταν όλα ρόδινα.

Κατηγορούμενος: Το πρόβλημα είναι υποκειμενική λέξη… Εγώ τη λέξη πρόβλημα δεν την έβαλα.

Πρόεδρος: Από τη δικογραφία φαίνεται πως είχατε προβλήματα.

Κατηγορούμενος: Το αν είναι πρόβλημα ή όχι εγώ στο μυαλό μου το έχω διαφορετικά. Γιατί ξέρω τι περάσαμε μαζί.

Η εγκυμοσύνη

Μιλώντας για την εγκυμοσύνη της Καρολάιν, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είπε στην απολογία του: «Η εγκυμοσύνη ήρθε τόσο νωρίς που δεν προγραμματίζαμε. Ήταν ένα σοκ. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρχε μεταξύ μας να τερματιστεί η εγκυμοσύνη. Ξέραμε ότι θα κάνουμε κάποια στιγμή παιδί, δεν διακυβεύτηκε ποτέ αν θα κρατούσε το παιδί. Ήταν δεδομένο ότι το παιδάκι ήρθε. Αυτό που έπρεπε να βρούμε ήταν πώς το παιδάκι θα έκανε τη ζωή μας πιο ευτυχισμένη. Ο γυναικολόγος μας βοήθησε πολύ. Της είπε ότι θα μπορεί να κάνει ότι ονειρεύονταν. Μας έδωσε μια ανάσα….».

Ο Μπάμπης Αναγωστόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αποβολή της Κάρολαιν και με κλάματα  είπε στο δικαστήριο: «Αυτό που μας συνέβη εκείνο το απόγευμα και δε συνέβη στο σώμα μου με γονάτισε. Μας γονάτισε. Μας διέλυσε. Όποιος και να μου το περιέγραφε πριν  δε θα το πίστευα. Η Κάρολαιν και πάλι ήταν εκεί για εμένα. Επιβεβαιώθηκε η ποιότητα αυτού του ανθρώπου. Το Σάββατο το βράδυ απέβαλλε στην κρεβατοκάμαρα μας. Τον σποράκο τον χάσαμε στο σπίτι και το είδαμε. Τον βάλαμε σε ένα κουτάκι, ήταν παιδάκι, δεν ήταν έμβρυο και πήγαμε στον Υμηττό».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γλυκά Νερά: «Ονειρικό» παρουσίασε τον γάμο του με την Καρολάιν ο Αναγνωστόπουλος - Δεν υπήρχε βία μεταξύ μας, είπε κυνικά ο δολοφόνος"

Ουκρανία για διακοπή φυσικού αερίου: Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις ανθρωπιστικές συνέπειες

Υπεύθυνη πρέπει να θεωρηθεί η Ρωσία για τις όποιες επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο αφού διακόπηκε σήμερα η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω διαμετακομιστικού σημείου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία διαχείρισης του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς αερίου.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα διακόψει την ροή αερίου μέσω του διαμετακομιστικού σημείου της Σοχρανίφκα. Η χώρα ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων, που εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρου του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς αερίου και ότι θα μετέφερε τις ροές αυτές σε άλλο σημείο.

«Σήμερα το πρωί (η ρωσική κρατική εταιρία αερίου) Gazprom στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σταμάτησε τη μεταφορά από τη Ρωσική Ομοσπονδία στο σημείο εισόδου ‘Σοχρανίφκα’», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σεργκίι Μακόγκον, γενικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρίας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας. Δήλωσε επίσης ότι αποκλείστηκαν, χωρίς εξουσιοδότηση, γερανοί σε εγκατατάσεις του αγωγού σε ουκρανικό έδαφος που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις. Αυτό, είπε ο ίδιος, έχει καταστήσει αδύνατη την τροφοδοσία των καταναλωτών στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, μεγάλα τμήματα των οποίων είναι στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών.

«Οι ρωσικές αρχές φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις ανθρωπιστικές συνέπειες αυτών των ενεργειών», έγραψε στην ανάρτησή του.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία για διακοπή φυσικού αερίου: Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις ανθρωπιστικές συνέπειες"

"Απασφάλισε" ο Μακρόν: Επιδότηση 50.000 ευρώ για ηλεκτρικό όχημα!

Για ακόμα μία φορά ο Εμανουέλ Μακρόν δείχνει το δρόμο για το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη για την άμεση καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σ’ ότι αφορά τις μετακινήσεις βαρέων οχηματων. Ετσι η Γαλλική Κυβέρνηση ενέκρινε επιδότηση έως και  50.000 ευρώ  για την αγορά, ενοικίαση, leasing η μετατροπή ενός φορτηγού ή λεωφορείου που δεν εκπέμπει εκπομπές CO2 .

Το λεγόμενο «οικολογικό bonus» καταβάλλεται για την αγορά, ενοικίαση ή leasing ενός ηλεκτροκίνητου ή υδρογονοκίνητου βαρέως οχήματος, για μια περίοδο τουλάχιστον 2 χρόνων, ή για την μετατροπή του οχήματος και καλύπτει περίπου το 40% του κόστους των δαπανών μετατροπής και έως συνολικά 50.000 ευρώ ανά όχημα κάθε εταιρείας ή αγοράς, ενοικίασης, Leasing ή μετατροπής.

Το ποσό της επιδότησης θα προκαταβάλλεται από τον πωλητή ή την εταιρεία ενοικίασης του οχήματος, κατά τη στιγμή της απόκτησής του.

Να σημειωθεί ότι, το πρόγραμμα επιδότησης, γνωστό και ως «retro-fit bonus» είχε ήδη εφαρμοστεί στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, ωστόσο τώρα η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα  στα φορτηγά και στα λεωφορεία

Επιπλέον, έχει ανακοινωθεί άτοκο πρόγραμμα δανεισμού, για την αγορά μικρών ηλεκτρικών φορτηγών με τιμή κάτω των 60.000 ευρώ.

Ειδικότερα το πρόγραμμα στη Γαλλία καλύπτει το 40% των δαπανών μετατροπής μιας εταιρείας έως συνολικά 50.000 ευρώ ανά όχημα.

Επιπλέον, διατίθενται 50.000 ευρώ για αγορά ή ενοικίαση (για περίοδο τουλάχιστον δύο ετών) νέου ηλεκτρικού ή/και υδρογόνου φορτηγού, λεωφορείου.

Στον κρατικό ιστότοπο του προγράμματος (primealaconversion.gouv.fr) επισημαίνεται ότι: «Μπορείτε να επωφεληθείτε από το οικολογικό μπόνους έως και 50.000 ευρώ για αγορά ή ενοικίαση (για περίοδο τουλάχιστον δύο ετών) ενός νέου ηλεκτρικού ή/και υδρογόνου φορτηγού, λεωφορείου ή πούλμαν. Το ποσό του μπόνους μπορεί να σας προκαταβληθεί από τον πωλητή ή την εταιρεία ενοικίασης του οχήματος, κατά τη στιγμή της απόκτησής του

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » " "Απασφάλισε" ο Μακρόν: Επιδότηση 50.000 ευρώ για ηλεκτρικό όχημα!"

Σεργκέι Λαβρόφ: Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Δύση – Έχουμε και άλλους πελάτες

Η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι δυτικές χώρες θέλουν να δουν την Ρωσία να ηττάται στη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.

«Αν ανησυχείτε για την προοπτική ενός πολέμου στην Ευρώπη – δεν το θέλουμε αυτό καθόλου», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ της Ρωσίας σε συνέντευξη που έδωσε στο Μουσκάτ, έπειτα από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν.

«Όμως σας εφιστώ την προσοχή στο γεγονός ότι η Δύση είναι αυτή που διαρκώς και επιμόνως λέει πως σ’ αυτή την κατάσταση είναι απαραίτητο να ηττηθεί η Ρωσία. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας», πρόσθεσε.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης πως η Ρωσία έχει αρκετούς αγοραστές για τους ενεργειακούς πόρους της πέραν των δυτικών χωρών.

«Η Δύση ας πληρώσει περισσότερα απ’ ό,τι πλήρωνε στη Ρωσική Ομοσπονδία και ας εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί θα πρέπει να γίνει φτωχότερος», δήλωσε ο Λαβρόφ από το Μουσκάτ.

Μεντβέντεφ: Οι ΗΠΑ διεξάγουν πόλεμο δια πληρεξουσίων

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν έναν «πόλεμο δια πληρεξουσίων» εναντίον της Ρωσίας, αφού η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας 40 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία, και τόνισε πως η αμερικανική οικονομία θα υποφέρει.

Ο Μεντβέντεφ έγραψε στη εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Τρίτη, από την αμερικανική βουλή αποτελεί προσπάθεια «να υποστεί η χώρα μας μια σοβαρή ήττα και να περιοριστεί η οικονομική ανάπτυξη και η πολιτική επιρροή της στον κόσμο».

Ο ίδιος δήλωσε: «Δεν θα έχει αποτέλεσμα. Το τυπογραφικό πιεστήριο, μέσω του οποίου η Αμερική διαρκώς αυξάνει το ήδη διογκωμένο κυβερνητικό χρέος της, θα σπάσει πιο γρήγορα».

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας αφότου παραιτήθηκε από πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2020, έριξε την ευθύνη για τις «παράλογες» τιμές των καυσίμων και των τροφίμων στις ΗΠΑ σ’ αυτό που αποκάλεσε «ρωσοφοβικές αρχές» της Αμερικής.

Επίσης στο Telegram, ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί το πακέτο της βοήθειας για να «χρεώσει» την Ουκρανία και να οικειοποιηθεί τα αποθέματα σιτηρών αυτής της χώρας αντί πληρωμής.

«Η Ουάσινγκτον θέλει έναν Γολοντομόρ στην Ουκρανία», έγραψε ο Βολόντιν, αναφερόμενος στο Μεγάλο Λιμό των ετών του 1930 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια Ουκρανούς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεργκέι Λαβρόφ: Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Δύση – Έχουμε και άλλους πελάτες"

ΛΕΑ: 363 οδηγοί έμειναν χωρίς δίπλωμα για 2 μήνες!

Χωρίς δίπλωμα για δύο μήνες αλλά και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματός τους για 60 ημέρες έμεινα 363 οδηγοί οι οποίοι κινούνταν παράνομα στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης!


Ειδικότερα οι στοχευμένες δράσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες της 9ης και 10ης Μαΐου 2022 στην περιοχή της Αττικής και συγκεκριμένα στην Ν.Ε.Ο Αθηνών-Κορίνθου, στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας και στη Αττική Οδό, για τον εντοπισμό οδηγών που παραβιάζουν την κυκλοφορία στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Για τους ανωτέρω ελέγχους συγκροτήθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής 9 συνεργεία και βεβαιώθηκαν 363 παραβάσεις!

Η Τροχαία προειδοποιεί ότι οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 29 του αναθεωρημένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης επιφέρει 9 βαθμούς ποινής, αλλά και επιπλέον 2 μήνες (60 ημέρες) αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και επίσης 2 μήνες (60 ημέρες) αφαίρεση του διπλώματος του οδηγού.

Διοικητικό πρόστιμο δεν προβλέπεται, θέλοντας με αυτό τον τρόπο η Πολιτεία να δώσει ένα ξεκάθαρο κοινωνικό μήνυμα με ποινή παραδειγματικού χαρακτήρα και όχι «τιμωρίας».

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "ΛΕΑ: 363 οδηγοί έμειναν χωρίς δίπλωμα για 2 μήνες!"

Απεργία ΟΑΣΘ: Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο την αυριανή 24ωρη απεργία των εργαζομένων

Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε παράνομη την 24ωρη απεργία που προκήρυξαν για αύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο ΟΑΣΘ καλεί τους εργαζομένους του οργανισμού να απέχουν από την πραγματοποίηση της απεργίας και έτσι τα λεωφορεία αστικής συγκοινωνίας να κυκλοφορήσουν κανονικά. Η διοίκηση του οργανισμού, με την ανακοίνωσή της ζητά από τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές διεκδικήσεις που οδήγησαν τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ στην προκήρυξη της αυριανής 24ωρης απεργίας είναι η υπογραφή της νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το περιεχόμενο της οποίας έχει ήδη συμφωνηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 και η επαναφορά των δύο επιδομάτων θέσης ευθύνης και ανθυγιεινού.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία ΟΑΣΘ: Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο την αυριανή 24ωρη απεργία των εργαζομένων"

ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητικών συλλόγων έξω από την πρυτανεία κατά της αστυνομικής παρουσίας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους φοιτητικούς συλλόγους για την παρουσία της αστυνομίας εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το πρωί, μέλη φοιτητικών συλλόγων και παρατάξεων, συγκεντρώθηκαν έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα χθεσινά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν εντός του ΑΠΘ και την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων εντός της Πανεπιστημιούπολης.



Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία έως την Κοσμητεία της Σχολής όπου κρέμασαν πανό στην είσοδο και ψήφισμα στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες συλλήψεις φοιτητών, τον βάναυσο τραυματισμό που δέχτηκαν από δυνάμεις καταστολής εντός του ΑΠΘ. Καταγγέλλουμε το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους, και λειτουργούν μόνο ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς».

foitites_apth_diamartyria3

foitites_apth_diamartyria4

foitites_apth_diamartyria2 

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την απομάκρυνση των οικοδομικών υλικών από το κτήριο Βιολογίας, οι οποίες γίνονται με την περιφρούρηση του χώρου από την αστυνομία.

Διαμαρτυρία στο κτήριο Διοίκησης

Περίπου στις 12.00, διαφορετικό μπλοκ φοιτητών ξεκίνησε πορεία από την ΣΘΕ και κινήθηκε εντός του πανεπιστημίου. Αφού σταμάτησαν έξω από την πρυτανεία και φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας, οι φοιτητές επέστρεψαν στην αφετηρία.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί, μέλη φοιτητικών συλλόγων προχώρησαν στον συμβολικό αποκλεισμό της σχολής Θετικών Επιστημών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοσμητείας, σήμερα τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

foitites_apth_diamartyria

foitites_apth_diamartyria_art

Θυμίζουμε ότι νωρίς το πρωί ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο που γίνονται οι εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης, στην πρώην κατάληψη "Στέκι στο Βιολογικό".

Υπενθυμίζεται ότι χθες σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μπροστά από τη ΣΘΕ, όταν κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με πέτρες, μάρμαρα ακόμα και πυροσβεστήρες, στους αστυνομικούς που βρισκόταν μπροστά από την πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» , όπου γίνονται εργασίες για την δημιουργία βιβλιοθήκης. Δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών.

Νέα επεισόδια, με άγριο ξύλο, σημειώθηκαν λίγες ώρες αργότερα και έξω από το κτήριο Διοίκησης.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητικών συλλόγων έξω από την πρυτανεία κατά της αστυνομικής παρουσίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news