facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Ημιτελικός Eurovision 2022: Η τραγουδίστρια της Αλβανίας «έκλεισε» σχηματίζοντας τον εθνικιστικό αετό

Η Αλβανία μπήκε άνοιξε την αυλαία στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2022 στην σκηνή του Pala Olimpico στο Τορίνο της Ιταλίας όπου διεξάγεται ο 66ος διαγωνισμός. Στη σκηνή ανέβηκε η Ronela που έδωσε τον καλύτερο της εαυτό κατά την ερμηνεία της στο τραγούδι «Sekret».

Ο χορός της, το άκρως αποκαλυπτικό ντύσιμο της και οι φωνητικές της ικανότητες δέχθηκαν το θερμό χειροκρότημα στο τέλος του τραγουδιού. Να σημειωθεί, πως είχαν γίνει συστάσεις να αλλάξει τη χορογραφία της μετά την πρώτη πρόβα, η Ronela Hajati όμως κράτησε τη χορογραφία της ίδια.

Στο τέλος της εμφάνισής της η Ronela Hajati σχημάτισε με τα χέρια της τον αλβανικό αετό που θεωρείται εθνικιστικό σύμβολο της «Μεγάλης Αλβανίας».

Διαβάστε Περισσότερα » " Ημιτελικός Eurovision 2022: Η τραγουδίστρια της Αλβανίας «έκλεισε» σχηματίζοντας τον εθνικιστικό αετό"

Eurovision 2022: Προκρίθηκε στον τελικό η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη

Η Αμάντα Γεωργιάδη προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό του 66ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, που διεξάγεται στο «Pala Olimpico» του Τορίνο.

Η νεαρή τραγουδίστρια μάγεψε με την ερμηνεία της και τη σκηνική της παρουσία στο «Die Together».

Θέση στον τελικό έκλεισαν επίσης η Ελβετία, η Αρμενία, η Ισλανδία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Νορβηγία, η Ουκρανία και η Μολδαβία.

Διαβάστε Περισσότερα » " Eurovision 2022: Προκρίθηκε στον τελικό η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη"

Οι πρατηριούχοι προειδοποιούν για νέες αυξήσεις στα υγρά καύσιμα

Δεν έχει τέλος η άνοδος των τιμών στα υγρά καύσιμα, με παράγοντες της αγοράς να προεξοφλούν νέο μπαράζ αυξήσεων. Το όφελος από την κάρτα καυσίμων εξανεμίζεται, ενώ σε περιφέρεια και νησιά η κατάσταση είναι απελπιστική.

Με λόγια ή χωρίς, η βενζίνη σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,17 ευρώ ανά λίτρο, με το πετρέλαιο κίνησης να κινείται πάνω από το 1,9. Και παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου παραμένει κοντά στα 106 δολάρια το βαρέλι . Οι παράγοντες της αγοράς εξηγούν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων προειδοποιεί μάλιστα για πιθανές νέες αυξήσεις από την Τετάρτη.

Μια ματιά στην τιμή διυλιστηρίου δείχνει την ανοδική τάση που εξελίσσεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η απλή αμόλυβδη από τις 29 Απριλίου οπότε και πωλείται προς 1, 59 ευρώ ανά λίτρο σκαρφαλώνει στις 10 Μαΐου στο 1, 673, περίπου 8 λεπτά.

Οι διακυμάνσεις στη μέση τιμή της αμόλυβδης ανά την επικράτεια προκαλούν ίλιγγο. Κυκλάδες 2,37, Ευρυτανία 2,27, Φθιώτιδα 2,22 και Μαγνησία 2,20 ευρώ ανά λίτρο.

Με αυτά και με αυτά ροκανίζεται και η επιδότηση στα καύσιμα. Όταν άνοιξε η πλατφόρμα FuelPass η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν ελάχιστα πάνω από τα 2 ευρώ, σήμερα είναι 10 λεπτά πάνω.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι ανατιμήσεις στην αμόλυβδη από τις αρχές του χρόνου ξεπερνούν το 25%, ενώ η χώρα μας παραμένει στην τρίτη υψηλότερη θέση με τη Δανία και τη Φινλανδία να προηγούνται.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι πρατηριούχοι προειδοποιούν για νέες αυξήσεις στα υγρά καύσιμα"

Οι σκανδιναβικές αερογραμμές θα ακυρώσουν 4.000 πτήσεις το καλοκαίρι

Οι σκανδιναβικές αερογραμμές (SAS) σκοπεύουν να ακυρώσουν περίπου 4.000 πτήσεις το καλοκαίρι, επικαλούμενες ελλείψεις προσωπικού και καθυστερημένες παραδόσεις αεροσκαφών, όπως μετέδωσε σήμερα η σουηδική οικονομική εφημερίδα Dagens Industri (DI).

Οι ελλείψεις προσωπικού αποτελούν απόρροια της πανδημίας Covid-19, καθώς σχεδόν 5.000 υπάλληλοι απολύθηκαν εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, επισημαίνει η DI.

Η διευθύντρια επικοινωνίας της SAS, Κάριν Νίμαν, τόνισε ότι θα ληφθεί μέριμνα για επαναπρογραμματισμό πτήσεων την ίδια ημέρα προκειμένου να μην υπάρξουν εγκλωβισμένοι επιβάτες.

Η είδηση για τις ακυρώσεις πτήσεων της SAS το καλοκαίρι ήρθε λιγότερο από τρεις μήνες αφότου ο αερομεταφορέας της Σκανδιναβίας γνωστοποίησε ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με οικονομική έκθεση που δημοσιεύτηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, η εταιρεία κατέγραψε απώλειες της τάξης των 2,6 δισ. σουηδικών κορόνων (περίπου 246 εκατομμύρια ευρώ) κατά την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2001 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019 -- πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 -- τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 42%.

Ως εκ τούτου, η SAS ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει « να μειώσει επιθετικά το κόστος» κατά 7,5 δισεκ. σουηδικές κορόνες ετησίως, με προσαρμογές στον στόλο και τις προσφορές προϊόντων της, μεταξύ άλλων μέτρων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι σκανδιναβικές αερογραμμές θα ακυρώσουν 4.000 πτήσεις το καλοκαίρι"

Βουλή: Υπέρ της Αμυντικής Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – Όχι από ΣΥΡΙΖΑ και υπόλοιπα κόμματα

Με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να δηλώνουν τη στήριξή τους στην Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ, και με τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης να εκφράζουν την διαφωνία τους, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τη κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας.

Η συζήτηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Μαΐου, με την κύρωσή της από την Ολομέλεια. Σήμερα στην Επιτροπή, οι εισηγητές όλων των κομμάτων ξεκαθάρισαν τη στάση τους απέναντι στη Συμφωνία.

«Με την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ ενισχύεται και διευρύνεται η γεωπολιτική – γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας και ο σταθεροποιητικός ρόλος της στο κρίσιμο σταυροδρόμι Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως είπε, «γίνεται βαθύτερο το πολιτικό-διπλωματικό και επιχειρησιακό αμυντικό αποτύπωμα της χώρας μας μέσα στο ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη σημασία για την ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εντός της Συμμαχίας». «Η Ελλάδα αποκτά επιπρόσθετη βαρύτητα και σημασία στις προσπάθειες συγκρότησης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση εντός ΕΕ κατά τη διαμόρφωση αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής. Πρωτίστως όμως, η Συμφωνία είναι μια αποφασιστική ενίσχυση του εκσυγχρονισμού και του επαγγελματισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα συμβάλλει στην αποτροπή κινήσεων αναθεωρητισμού σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας».

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ακόμα, ότι στο προοίμιο της Συμφωνίας «υπογραμμίζεται με κρυσταλλική καθαρότητα, η παραδοχή των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά σημαντικό στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας ενώ τονίζεται επιπλέον η βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη περιλαμβανομένης ένοπλης επίθεσης».

«Η διεύρυνση και εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο τμήμα της πολυδιάστατης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, και όχι μιας μονοδιάστατης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, όπως αβάσιμα και τελείως αθεμελίωτα ισχυρίζονται ορισμένοι», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει υφάνει με σχέδιο, αποφασιστικότητα και διορατικότητα ένα πυκνό δίχτυ πολιτικο-διπλωματικών και αμυντικών συμφωνιών που, αφενός ενισχύουν το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα και το ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφετέρου λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε πολιτική παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Απέναντι σε κάθε πολιτική αναθεωρητισμού. Η στενότερη συνεργασία με την αμερικανική πλευρά σε περιοχές ιδιαίτερης ευαισθησίας για την Ελλάδα, τις θωρακίζει για την καλύτερη αντιμετώπιση νέων προκλήσεων ασφαλείας».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πενταετούς ισχύος της Συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι «η ρύθμιση αυτή προσδίδει μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στην Ελλάδα και τους επιτρέπει καλύτερο προγραμματισμό και ευκολότερη διάθεση κονδυλίων για τη βελτίωση των στρατιωτικών μας εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία, από τις οποίες επωφελούνται και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις». Απευθυνόμενος δε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, την κατηγόρησε ότι κάνει μια ακόμα κυβίστηση σε ότι αφορά τις ελληνοαμερικάνικες σχέσεις.

«Ακούω ότι θα επιτεθείτε σφοδρά κατά της συμφωνίας και ότι δεν θα την ψηφίσετε, στρεφόμενοι έτσι κατά της πολιτικής των στενών ελληνο-αμερικανικών στρατηγικών σχέσεων, τις οποίες στενές-στενότατες- σχέσεις, ως κυβέρνηση με ζήλο νεοφώτιστων, διατηρούσατε, χαιρόσασταν και εκθειάζετε. Δηλώνατε μάλιστα πομποδώς, σε κάθε ευκαιρία ότι είναι και δημιούργημά σας. Θα περιμένω λοιπόν με ενδιαφέρον την εκδήλωση και παρουσίαση της, προαναγγελθείσας αυτής, νέας σας – ελληνο-αμερικανικής, αυτή τη φορά – κυβίστησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Κλείνοντας, ο εισηγητής της ΝΔ, έδωσε έμφαση στην επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, χαρακτηρίζοντάς το «κρίσιμο και πολύ σημαντικό ταξίδι, με στόχο να προβάλει μια Ελλάδα ισχυρή, αποφασιστική και σταθερή στις θέσεις της».

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
 
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Τη διαφωνία του κόμματός του για την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ εξέφρασε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντάς την «λεόντεια σε βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων» και υποστηρίζοντας ότι «η κυβερνητική πολιτική του προκεχωρημένου φυλακίου και του δώστα όλα βλάπτει τη χώρα».

«Αυτή η Συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πλειοδοσίας πίστης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πράγματι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε κάτι που ζητούσαν οι Αμερικάνοι από όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης και κανείς δεν το έδωσε. Την παραμονή επ’ αόριστο των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Όχι ο Καραμανλής, όχι ο Παπανδρέου, όχι ο Σημίτης, όχι ο Σαμαράς και προφανώς όχι εμείς. Μακάρι, όμως, να ήταν μόνο αυτό και να μην επρόκειτο για απλώς ένα ακόμη κρίκο σε μία αλυσίδα πλήρους ανατροπής των πάγιων δογμάτων της εξωτερικής πολιτικής στην οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει προχωρήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η αναβάθμιση των σχέσεών της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και με κάθε άλλη χώρα, ήταν στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης πολιτικής και στη βάση της αμοιβαιότητας και της σύγκλισης συμφερόντων και όχι να γίνεται η χώρα δορυφόρος τους.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επανήλθε σε μια μεταφορά που χρησιμοποιούσε η ελληνική Δεξιά την περίοδο του εμφυλίου και του ψυχρού πολέμου, της Ελλάδας «προκεχωρημένου φυλακίου», της Ελλάδας δορυφόρου». «Τι κέρδισε, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από αυτή την πολιτική του «δώστα όλα». Αυτή την υπέρ πλειοδοσία πίστης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, είχαμε τη χειρότερη χρονιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία το καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, που την αντιμετωπίσατε χωρίς κόκκινες γραμμές, ουσιαστικά αποθρασύνοντας την τουρκική επιθετικότητα», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε: «Τα δώσατε όλα και όχι απλώς δεν πήρατε τίποτα πίσω. Είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση της χώρας μας αυτή τη στιγμή και στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε σχέση που κάποιος θεωρείται δεδομένος, αλλά και ακριβώς, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τίποτα δεν κερδίσατε. Δεν πετύχατε καν να υπάρχει μια πρόσθετη συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για νέο ναύσταθμο στη Σούδα, δεν μπορέσατε να πείσετε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε καν να υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σκιάθο, που θα ήταν μια έμπρακτη απάντηση στις προσπάθειες της Τουρκίας, να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας στα νησιά».

«Με την πολιτική σας βλάπτετε σοβαρά τη χώρα, υποβαθμίζετε το διεθνές της κύρος, ανατρέπετε πάγιες σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής, χωρίς κανένα κέρδος για τη χώρα μας. Δεν έχει τέλος αυτή η κατηφόρα του «δώστα όλα», της πλειοδοσίας πίστης. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφτείτε και την Ελλάδα, αγαπητοί κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία και αξιοποιώντας τη νέα ρύθμιση του άρθρου 7 παρ. 1, θα φροντίσουμε να την επαναφέρουμε στο αμοιβαία επωφελές πλαίσιο συνεργασιών που πρέπει να έχουμε με κάθε χώρα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν επιστρέψουμε στην κυβερνητική εξουσία», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Υπέρ της ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας δήλωσε ότι τάσσεται το κόμμα του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις για σειρά ζητημάτων που χρίζουν, όπως είπε, απαραίτητες διευκρινήσεις.

«Διαχρονικά, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, πολιτεύτηκε με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον. Όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις και δεν αμφισβητούμε καμία πολιτική δύναμη ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι με τις θέσεις ή τον τρόπο που το αντιλαμβάνονται. Η θέση μας είναι υπέρ της Συμφωνίας. Αλλά, για να είμαστε ξεκάθαροι θέλουμε και ξεκάθαρες απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι διαπραγματευτήκαμε και δεν το πετύχαμε ή τι δεν διαπραγματευτήκαμε και επιβλήθηκε με τη Συμφωνία σε ότι έχουν να κάνουν με το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου και συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς, όλα αυτά τα ωραία που ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ ότι πέτυχε, δεν βλέπουμε να περιλαμβάνονται στη Συμφωνία, ούτε διαπιστώνουμε να αποτελούν ρητές συμβατικές υποχρεώσεις των ΗΠΑ που θα έδιναν σε ένα περιεχόμενο στην ίδια αυτή τη Συμφωνία. Για παράδειγμα, η στήριξη της τριμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο 3+1 Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, η υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η έγκριση ενός εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως για βοήθεια στη διεθνή στρατιωτική εκπαίδευση για την Ελλάδα για τα έτη ‘22-’26, η έγκριση ταχείας παράδοσης οποιουδήποτε αεροσκάφους F-35 παραγγελθεί από την Ελλάδα και ορισμένα άλλα, όλα αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί στην τροποποιημένη Συμφωνία. Επομένως είναι, ουσιαστικά, προθέσεις δηλωμένες μεν από την πλευρά της Αμερικής όχι όμως ενταγμένες ρητά στην Συμφωνία».

«Οι διαχρονικές στρατηγικές συμμαχίες πρέπει να ενισχύονται, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο. Και ένας βασικός πυλώνας της εθνικής ισχύος είναι η διπλωματία και οι αμυντικές συμμαχίες. Αλλά, σαφώς, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να μην θέσουμε τα ερωτήματα, να μην ασκήσουμε την αυστηρή κριτική για τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Άλλο σύμμαχοι, άλλο δορυφόροι, και αυτό κρίνεται όχι από το αν υπάρχει Συμφωνία ή όχι, αλλά από το περιεχόμενο της Συμφωνίας και κυρίως από το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει η συμφωνία που δεν περιλήφθηκε», επεσήμανε ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: «Διεθνείς σχέσεις, συνεργασίες και συμμαχίες πρέπει να εδράζονται σε βάση ισοτιμίας και αμοιβαιότητας, ιδιαίτερα σήμερα που η στρατηγική αξία της Ελλάδος μεγιστοποιείται λόγω των εξελίξεων. Πρέπει να αναδείξουμε όλες τις παραμέτρους που μας καθιστούν ισότιμο στρατηγικό εταίρο. Δυστυχώς, η Συμφωνία θεωρούμε ότι έχει στοιχεία ετεροβαρή για τη χώρα μας και δεν περιλαμβάνονται όλα όσα θα μπορούσαν να περιληφθούν για να ενισχυθεί η ασφάλεια της χώρας μας. Η Ελλάδα δίνει πολλά, αλλά δεν φαίνεται να παίρνει τα ανάλογα. Αυτό δεν αλλάζει την επιλογή προφανώς για τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, αλλά, καταδεικνύει την έλλειψη μιας ισχυρής εθνικής στρατηγικής που με την ανάλογη διαπραγματευτική τακτική και ικανότητα, θα μπορεί να διασφαλίσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της χώρας και βέβαια με την ενδυνάμωση της εθνικής ισχύος.

ΚΚΕ

Κατά της Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας την «κατάπτυστη», τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι συνεχίζει την επικίνδυνη ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή μια κατάπτυστη, επικίνδυνη και επιθετική συμφωνία με την οποία διατηρούνται επ’αόριστόν και επεκτείνονται σε όλη τη χώρα οι αμερικανικές βάσεις ενώ οι στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές ελέγχονται από τον αμερικανικό στρατό», είπε ο κ. Μαρίνος. Όπως υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, «οι Ένοπλες Δυνάμεις εντάσσονται πιο βαθιά στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα γίνεται ιμπεριαλιστικό πολεμικό ορμητήριο, θύτης κατά άλλων λαών και στόχος αντιποίνων, όπως έχει προειδοποιήσει η Ρωσική ηγεσία».

«Ο λαός έχει μπει σε μεγάλους κινδύνους. Αυτό είναι το στίγμα του εκτρώματος που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, για να υπηρετήσει την αναβάθμιση των γεωστρατηγικών συμφερόντων της Ελληνικής αστικής τάξης και τη νατοϊκή στρατηγική που καθορίζουν τους στόχους της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας και στις διεθνείς σχέσεις. Αυτή την συμφωνία, θα έχει στις αποσκευές του ο κύριος Μητσοτάκης στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνάντηση με τον Mπάιντεν, για να πάρει το βραβείο της μετατροπής της Ελλάδας σε πεδίο βολής του ΝΑΤΟ και να αναλάβει νέες δεσμεύσεις για πιο ισχυρή συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, άλλους πολέμους και επεμβάσεις», τόνισε ο κ. Μαρίνος ενώ κατέληξε λέγοντας: «Τολμάτε, κύριοι της κυβέρνησης, να φέρετε αυτή τη συμφωνία, ενώ μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι γενίκευσής του, τινάζοντας στον αέρα την περιοχή. Πάρτε την πίσω, είναι σε κάθετη αντίθεση με τη θέληση και τα συμφέροντα του λαού μας και θα την πολεμήσουμε μαζί του με όλους τους τρόπους».

Ελληνική Λύση

«Λεόντειο σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος» χαρακτήρισε την ελληνοαμερικάνικη Αμυντική Συμφωνία, ο ειδικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει. «Η Ελληνική Λύση, η οποία ψηφίζει κάθε τι που συμφέρει την Ελλάδα και τον Έλληνα, έχουμε πει ότι θα στηρίζουμε κάθε συμφωνία που είναι συμφέρουσα για την πατρίδα μας. Λεόντειες συμφωνίες, συμφωνίες κοροϊδίας και υποτέλειας, δεν θα ψηφίσουμε ποτέ. Η Ελληνική Λύση, η οποία μάχεται για την Ελλάδα και τους Έλληνες, λέει ναι στις συμμαχίες, ναι στις συμφωνίες, αλλά στις ισοβαρείς και στις ισομερείς. Όχι λεόντειες συμφωνίες, όχι να δίνουμε τα πάντα και να μην παίρνουμε τίποτα, γιατί αυτό έγινε και στην τροποποιητική. Αυτό είναι σίγουρα σωστό και προς την πλευρά της ιστορίας τη σωστή», υποστήριξε ο κ. Μυλωνάκης. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί εξωτερική πολιτική υποτέλειας.

«Αποδεικνύετε, κύριοι της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αγαπάτε την υποτέλεια. Δεν έχετε το αίσθημα της ελευθερίας, της περηφάνιας, να πείτε ναι, θα σας δώσω Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο, Λάρισα, θα σας δώσω ευκολίες στην Ανδραβίδα, στον ‘Αραξο, στη Σούδα, αλλά θα πάρω ένα πράγμα. Σε απειλή πολέμου ή σε θερμό επεισόδιο θα έρθετε, κύριοι Αμερικανοί, κύριοι Νατοϊκοί, να μας στηρίξετε», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάκης.

ΜέΡΑ25

Για «ασύμμετρη Συμφωνία» που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, δηλώνοντας ότι το κόμμα της την καταψηφίζει. Όπως είπε, «η χρονική επιλογή για τη συγκεκριμένη κύρωση δεν στοχεύει στο ελληνικό ακροατήριο καθώς ο λαός μας δεν θα έχει κανένα όφελος, αλλά συνδέεται με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και απευθύνεται σε αυτούς που θα επωφεληθούν από τη νέα διαμόρφωση της συγκεκριμένης συμφωνίας».

«Ακόμη και εκείνοι που πιστεύουν γενικά ότι η επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών ως αμυντικού μας συμμάχου είναι εθνικά συμφέρουσα, δεν θα μπορέσουν να βρουν αμοιβαιότητα στη συγκεκριμένη Συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ασχολούνται καν με το να τηρούν έστω τα προσχήματα. Έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι οι δήθεν συμμαχίες τους βασίζονται πάντα στην επιβολή της ισχύος τους. Η Ουάσιγκτον εγκαθιδρύει συστηματικά συμμαχικές σχέσεις απόλυτης ανισότητας. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να αμφισβητήσει ή και να εξωραΐσει αυτή την προφανή πραγματικότητα. Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους δήθεν συμμάχους τους είναι σχέσεις ανισότητας που βασίζονται στη στυγνή επιβολή ισχύος», είπε και πρόσθεσε: «Η αυξημένη στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα αποτελεί απλά επιβαρυντικό παράγοντα σε μια εποχή ξέφρενου και ανεξέλεγκτου παροξυσμού και μάλιστα αυτή η γενικότερα επικίνδυνη κατάσταση δεν αντισταθμίζεται καθόλου ούτε και με στοιχειώδεις εγγυήσεις ασφάλειας. Φτάνουμε να αναρωτιόμαστε και αν η Ελλάδα ζήτησε τέτοιες εγγυήσεις. Εντωμεταξύ, για χάρη της κυβερνητικής μυθολογίας έχουμε και πάλι μια ακόμα αντιστροφή της πραγματικότητας. Η ενισχυμένη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο Ελληνικό έδαφος, ενώ αποτελεί σχέδιο και επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών, εμφανίζεται ως δήθεν Ελληνικό αίτημα».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα το μόνο που έχουν αποδείξει και μάλιστα με απίθανη συνέπεια είναι η μεγάλη ευκολία τους ο σημερινός εχθρός να είναι ο χθεσινός σύμμαχός τους και ο σημερινός σύμμαχος να είναι ο χθεσινός εχθρός τους. Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία», κατέληξε η κ. Σακοράφα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Υπέρ της Αμυντικής Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – Όχι από ΣΥΡΙΖΑ και υπόλοιπα κόμματα"

Νέος ΕΝΦΙΑ 2022: Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων

Πριν από λίγα λεπτά η ΑΑΔΕ ξεκίνησε την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2022 για πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ανάρτηση γίνεται σταδιακά και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (11/5).

Το ποσό της οφειλής εμφανίζεται στην ψηφιακή πύλη myAADE στο πεδίο οφειλές, πληρωμές και επιστροφές ενώ οι φορολογούμενοι για να δουν το νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
  2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.
  6. Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Στο νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρέχεται μια πλήρη εικόνα σχετικά με το ποσό του φόρου που αναλογεί με βάση την αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου και αυτό που προκύπτει μετά τις μειώσεις ή τις προσαυξήσεις του φόρου. Συγκεκριμένα στο νέο εκκαθαριστικό αναγράφεται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως επίσης και:

  • Ο κύριος φόρος
  • Η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας.
  • Η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα.
  • Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος ΕΝΦΙΑ 2022: Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων"

Βολές ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στο ΑΠΘ: Είναι ντροπή να καλύπτει τους καταστροφείς

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή ανακοίνωση της Νεολαίας του κόμματος για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη στο Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) λέγοντας ότι είναι ντροπή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλύπτει τους καταστροφείς.

«Ο κ.Τσίπρας που κάνει δηλώσεις για τα πάντα, δεν έβγαλε μιλιά για τις εικόνες που προσβάλλουν, τα ίδια τα ελληνικά πανεπιστήμια» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Αναλυτικά όσα υπογραμμίζονται στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για την επιδρομή των μπαχαλάκηδων με βαριοπούλες και την καταστροφή του χώρου όπου κατασκευαζόταν βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ, βγήκε σήμερα δια της νεολαίας του να καταγγείλει την αστυνομία, που είναι εκεί προκειμένου να προστατέψει το χώρο και να τον αποδώσει στις πανεπιστημιακές αρχές και τους φοιτητές».

«Ο κ.Τσίπρας που κάνει δηλώσεις για τα πάντα, δεν έβγαλε μιλιά για τις εικόνες που προσβάλλουν, τα ίδια τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Διαβάστε Περισσότερα » " Βολές ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στο ΑΠΘ: Είναι ντροπή να καλύπτει τους καταστροφείς "

ΣΥΡΙΖΑ για επεισόδια στο ΑΠΘ: Καταδικάζουμε τις προβοκατόρικες καταστροφές και την κρατική βία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης καταγγέλλει και καταδικάζει «τις προβοκατόρικες καταστροφές στις σχολές του ΑΠΘ», καθώς «και την ασύστολη βία των ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών και των φοιτητικών συλλόγων που δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια», αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή όσα διημείφθησαν νωρίτερα σήμερα στο πανεπιστήμιο της πόλης.

«Είναι φανερό πως οι καταστροφές στο ΑΠΘ εξυπηρετούν την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει το πολιτικό αδιέξοδο που δημιούργησε με την εγκατάσταση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια», αναφέρει ακόμη η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ προσθέτει:

«Ο κύκλος της βίας πρέπει να σταματήσει στο ΑΠΘ. Η ακαδημαϊκή λειτουργία και η νομιμότητα δεν υπηρετούνται με τη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης σε σχολές την ώρα που γίνονται μαθήματα».

«Το Υπουργείο Παιδείας και οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ έχουν την ευθύνη για την αναζήτηση μιας λύσης που δεν θα διαλύει το πανεπιστήμιο, θα σέβεται τις αποφάσεις των ακαδημαϊκών οργάνων και θα επιδιωχθεί χωρίς αυταρχισμό και κλιμάκωση της βίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ για επεισόδια στο ΑΠΘ: Καταδικάζουμε τις προβοκατόρικες καταστροφές και την κρατική βία"

Το Μινσκ θα αναπτύξει ειδικές δυνάμεις στα νότια σύνορα κοντά στην Ουκρανία

Η Λευκορωσία θα αναπτύξει στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις σε τρεις περιοχές κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις καθώς ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο μίλησε για τον ρόλο ρωσικών πυραύλων στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Λευκορωσία ανέφερε τον Μάρτιο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεν συμμετείχαν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία («ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά την Μόσχα) αλλά η χώρα χρησίμευσε ως τόπος εκκίνησης για τη Ρωσία να στείλει χιλιάδες στρατεύματα πέρα από τα σύνορα στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Μινσκ διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τις χώρες του ΝΑΤΟ που συγκεντρώνουν στρατιώτες κοντά στα σύνορά του – η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία είναι όλα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας – και αυξάνει τον όγκο και την ένταση των δικών του στρατιωτικών γυμνασίων ως απάντηση.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα κρατικά σύνορα της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βίκτορ Γκουλέβιτς. «Η συσταθείσα ομάδα έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες σε ποσότητα και ποιότητα».

Η Λευκορωσία αναπτύσσει επίσης μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας, πυροβολικού και πυραύλων για ασκήσεις στα δυτικά, συμπλήρωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Ο Λουκασένκο τόνισε ότι η Μόσχα συμφώνησε να βοηθήσει το Μινσκ να κατασκευάσει πυραύλους παρόμοιους με τους Iskander, τους οποίους έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία στην Ουκρανία, και ότι επιθυμεί η Λευκορωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-400 και S-300.

«Είμαστε ρεαλιστές, καταλαβαίνουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το ΝΑΤΟ. Αλλά μπορούμε να προκαλέσουμε ζημιά, ειδικά σε εκείνα τα εδάφη από τα οποία θα δεχτούμε επίθεση», είπε.

Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Μινσκ θα αναπτύξει ειδικές δυνάμεις στα νότια σύνορα κοντά στην Ουκρανία"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει ο υδράργυρος – Αναλυτική πρόγνωση

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη (11.05.2022). Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στην Ήπειρο και τη Μακεδονία κυρίως στα ορεινά και πιθανώς στα ορεινά της Θεσσαλίας, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 25 με 27 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

  
Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3, τις απογευματινές ώρες πρόσκαιρα από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα κεντρικά και νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει ο υδράργυρος – Αναλυτική πρόγνωση"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ εγκρίνουν νέο πακέτο-μαμούθ 40 δισ. για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας

Το αμερικανικό Κογκρέσο ακολουθεί τον Τζο Μπάιντεν στην ακλόνητη υποστήριξή του στο Κίεβο και εργάζεται για την αποδέσμευση ενός κολοσσιαίου νέου πακέτου ύψους σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, ενώ η πρώτη ψηφοφορία για την έγκριση αυτού του πακέτου ενδέχεται να διεξαχθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

Αυτά τα κονδύλια θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να εξοπλιστεί με άρματα μάχης, να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και να καταπολεμήσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε μια περίοδο κατά την οποία οι μάχες μαίνονται ακόμα στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σχεδιάζονται επίσης για να διασφαλιστεί «η συνέχεια των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών», καθώς και μια μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια.

Το πακέτο των 33 δισ. 

Από την έναρξη του πολέμου, η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί ή παραδώσει ήδη στο Κίεβο όπλα και πυρομαχικά αξίας άνω των 3,7 δισ. δολαρίων κι ενώ τον Μάρτιο το Κογκρέσο ενέκρινε να διατεθούν 13,6 δισ. δολάρια για τη χορήγηση ανθρωπιστικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Μπάιντεν ζητεί το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο βοήθειας 33 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 20 δισεκ. θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια.

Όμως, το βράδυ της Δευτέρας, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν ένα βήμα περαιτέρω, καταλήγοντας σε έναν συμβιβασμό για ένα πακέτο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ του Καμερούν το 2020.

Τα εκλεγμένα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενδέχεται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε αυτόν τον προϋπολογισμό ήδη από απόψε, πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Το να εγκριθεί γρήγορα αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση είναι ουσιαστικό για να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του ενάντια στον αμείλικτο Πούτιν», επέμεινε σήμερα ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ηθική υποχρέωση» να σταθούν δίπλα στους «φίλους μας στην Ουκρανία».

Η έγκριση του πακέτου αυτού είναι κάτι σπάνιο σε ένα Κογκρέσο που είναι τόσο συνηθισμένο σε πολιτικές διαμάχες: αυτά τα μέτρα απολαμβάνουν ευρεία διακομματική υποστήριξη.

Σε δήλωσή του χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Κογκρέσο να ψηφίσει «αμέσως» μια τέτοια χρηματοδότηση, μιλώντας για επείγουσα ανάγκη.

Η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Άβριλ Χέινς προειδοποίησε σήμερα σε ακρόαση στο Κογκρέσο ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία και υπολογίζει στη μείωση της δυτικής υποστήριξης προς το Κίεβο. Ο Ρώσος πρόεδρος «πιθανώς υπολογίζει σε μια αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν οι ελλείψεις σε τρόφιμα και η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα επιδεινωθούν», προειδοποίησε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, οι πόροι που παρέχουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν την Ουκρανία εξαντλούνται εντός δέκα ημερών. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να σταματήσουν οι διανομές βοήθειας εν αναμονή απόφασης του Κογκρέσου», είπε.

Αυτά τα κονδύλια πρέπει επίσης να επιτρέψουν στους Αμερικανούς να αναπληρώσουν τα δικά τους οπλικά αποθέματα.

Ένας παραδοσιακός σύμμαχος της εξωτερικής πολιτικής των προέδρων των ΗΠΑ, το Κογκρέσο έχει ήδη αποδεσμεύσει σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια για την κρίση στην Ουκρανία στα μέσα Μαρτίου, αφού άκουσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συγκρίνει τον πόλεμο στη χώρα του με τις πιο σκοτεινές ώρες της αμερικανικής ιστορίας, το Περλ Χάρμπορ και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εκφράζει τακτικά την επιθυμία του να ηγηθεί του μεγάλου αγώνα δημοκρατιών ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα, υπέγραψε χθες Δευτέρα νόμο που ενεργοποιεί μέτρο της εποχής του Ρούζβελτ για να επιταχυνθούν οι παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, μιλώντας για «άλλο ένα σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας στον αγώνα τους να υπερασπιστούν τη χώρα και τη δημοκρατία τους σε αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Αφού περιορίστηκε σε όπλα που θεωρούνται αμυντικά, η Ουάσινγκτον στέλνει τώρα πυροβολικό, ελικόπτερα και drones στον ουκρανικό στρατό, οι στρατιώτες του οποίου εκπαιδεύονται στη χρήση αυτών των όπλων στις ΗΠΑ ή σε τρίτες χώρες πριν επιστρέψουν στο μέτωπο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ εγκρίνουν νέο πακέτο-μαμούθ 40 δισ. για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τον ΠΟΥ έχει καθαρό πολιτικό χαρακτήρα»

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έχει «καθαρό πολιτικό χαρακτήρα», δηλώνει το ρωσικό υπουργείο Υγείας και μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, με αφορμή ένα ψήφισμα για το κλείσιμο του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS, μετέδωσε την αντίδραση του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας για τον αποκλεισμό της χώρας από τον ΠΟΥ, καθώς οι χώρες-μέλη ευρωπαϊκού τμήματος ενέκριναν ψήφισμα που μπορεί να κλείσει το περιφερειακό γραφείο του Οργανισμού στη Ρωσία.

Η ειδική συνεδρίαση του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ ενέκρινε το ψήφισμα, που υποστήριξαν η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με 43 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Ρωσία, Λευκορωσία και Τατζικιστάν) και δύο αποχές. 

Η έγκριση του ψηφίσματος από τις χώρες-μέλη του ΠΟΥ θα οδηγήσει και στην αναστολή των συναντήσεών τους στη Ρωσία, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τον ΠΟΥ έχει καθαρό πολιτικό χαρακτήρα»"

Συμβολαιογράφοι Αττικής: Αποχή για 20 ημέρες από τα καθήκοντά τους – Τι ζητούν

Αποχή από τα καθήκοντά τους για 20 ημέρες αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι Αθήνας, Πειραιώς και Νήσων.

Από τις 30 Μαΐου  μέχρι τις 20 Ιουνίου, οι συμβολαιογράφοι διαμαρτύρονται με την αποχή τους για την απόφαση του Κτηματολογίου να καταστήσει υποχρεωτική την ηλεκτρονική υποβολή των μεταγραπτέων πράξεων και συμβολαίων, χωρίς να επιλυθούν σωρεία νομικών και τεχνικών προβλημάτων που εκκρεμούν.

Η απόφαση για την 20ήμερη αποχή ελήφθη στη γενική συνέλευση τους  με μεγάλη πλειοψηφία. Μάλιστα  συμβολαιογράφοι ψήφισαν για αποχή διαρκείας, από σήμερα και μέχρι την επίλυση των προβλημάτων τους.

Οι ενστάσεις των συμβολαιογράφων για την καθιέρωση, ως μόνου τρόπου καταχώρισης, τον ηλεκτρονικό, διατυπώνονται διότι πέραν των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί, πιστεύουν ότι η ασφάλεια των συναλλαγών καθώς και η δυνατότητα επιλογής των συμβαλλομένων πρέπει να επιτρέπει και την δια φυσικής παρουσίας καταχώριση. Ζητούν λοιπόν να επιλυθούν όλα τα θέματα, τεχνικά και νομικά για την καταχώριση ηλεκτρονικά και να είναι επιτρεπτό στον πολίτη να επιλέγει τον τρόπο που επιθυμεί.

Με τον Σύλλογο της Αθήνας συντονίζονται ήδη και οι λοιποί συμβολαιογραφικοί σύλλογοι άλλων περιοχών (μερικοί εκ των οποίων ήδη απέχουν)  και αναμένεται η προκηρυχθείσα στις 30.5.2022 αποχή να είναι πανελλαδική.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβολαιογράφοι Αττικής: Αποχή για 20 ημέρες από τα καθήκοντά τους – Τι ζητούν"

Eurovision 2022: Τι ώρα βγαίνει η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη

Η Ελλάδα συμμετέχει με την Αμάντα Γεωργιάδη και το τραγούδι «Die Together» στη Eurovision 2022 στον αποψινό (10/05) Α’ ημιτελικό στο Τορίνο.

Σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Pala Olimpico στο Τορίνο της Ιταλίας, η ΕΡΤ μεταδίδει απόψε στις 22:00, τον Α΄ Ημιτελικό της Eurovision 2022, στον οποίο εμφανίζεται η Ελλάδα στη 15η θέση, με την Αμάντα Γεωργιάδη και το τραγούδι «Die together».

Πρόκειται για μια συναισθηματική και ταυτόχρονα δυναμική μπαλάντα, που αφηγείται μια αληθινή ιστορία αγάπης, σαν ένα όνειρο σε μπλε φόντο, που «ζωντανεύει» επί σκηνής μέσα από τα μάτια της ερμηνεύτριας.

Τη σκηνοθεσία της σκηνικής εμφάνισης της ελληνικής συμμετοχής υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός. Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας, Σίλια Κριθαριώτη, επιμελήθηκε την ενδυματολογική εμφάνιση της Αμάντας.

Ο Γιάννης Μουρίκης έκανε τον σχεδιασμό του σκηνικού, ενώ τον σχεδιασμό της εικόνας στον φωτισμό επιμελήθηκε ομάδα visual artists από την Ουκρανία, με επικεφαλής τον Nicholas Chobb.

Στον σχολιασμό των δύο Ημιτελικών, καθώς και του Τελικού, θα είναι και φέτος η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Αναλυτικά, κατά σειρά εμφάνισης, οι 17 χώρες που συμμετέχουν στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2022, είναι οι εξής: Αλβανία, Λετονία, Λιθουανία, Ελβετία, Σλοβενία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Μολδαβία, Πορτογαλία, Κροατία, Δανία, Αυστρία, Ισλανδία, Ελλάδα, Νορβηγία, Αρμενία.

Η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη αναμένεται να εμφανιστεί λίγο μετά τις 11 το βράδυ, περίπου στις 23:15.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision 2022, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου, θα το ανακοινώσει η Στεφανία Λυμπερακάκη, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στον περσινό διαγωνισμό, κατακτώντας τη 1οη θέση.

Οι ημιτελικοί της Eurovision 2022 και οι Big Five»

Τα τραγούδια των «Big Five» (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία ως διοργανώτρια χώρα) δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον Τελικό της Eurovision. Ψηφίζουν, όμως, στους δύο ημιτελικούς και συγκεκριμένα:

Στον Α’ Ημιτελικό ψηφίζουν η Ιταλία και η Γαλλία.

Στον Β’ Ημιτελικό ψηφίζουν η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον Τελικό θα συμμετάσχουν οι είκοσι χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς, οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και η διοργανώτρια χώρα (Ιταλία).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurovision 2022: Τι ώρα βγαίνει η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη"

Απαλλάχθηκε με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου ο αποκαλούμενος «Ινδιάνος» για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης

Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Αθηνών απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος του αστυνομικού στις 09/03/2021 στη Νέα Σμύρνη ο αποκαλούμενος «Ινδιάνος»

Σε δήλωσή του για την απαλλαγή του πελάτη του Αλέξανδρου Μ. ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης τόνισε: «Το Δικαστικό Συμβούλιο της Αθήνας, επικύρωσε την απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα Αθηνών, για τον Αλέξανδρο Μ., γνωστό ως «Ινδιάνο» για τα θλιβερά γεγονότα της Ν. Σμύρνης. Το φιάσκο της ΕΛ. ΑΣ. με τη σύλληψη του «Ινδιάνου» επικυρώθηκε και με δικαστική βούλα. Όχι μόνο δεν είχε καμία συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις, αλλά ούτε καν ήταν στον τόπο των γεγονότων.

IMG_9774 

 Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος για τον τιτάνιο νομικό αγώνα μας, να αποκαταστήσουμε την τιμή και την υπόληψη ενός αθώου συμπολίτη μας, που αντιμετώπισε κατασκευασμένες βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες και οδηγήθηκε επί επτά μήνες άδικα στην φυλακή. Τώρα ήρθε η σειρά να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη, οι εμπνευστές αυτής της άθλιας υπόθεσης, που έβλαψαν όχι μόνο τον Αλέξανδρο, αλλά και το κράτος Δικαίου».

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το απαλλακτικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απαλλάχθηκε με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου ο αποκαλούμενος «Ινδιάνος» για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης"

Μονεμβασιά: Τι είπε στους αστυνομικούς ο 52χρονος δράστης της φονικής παράσυρσης

«Κόλλησε το μυαλό μου. Θυμάμαι ότι μου φώναζαν να σταματήσω το αυτοκίνητο γιατί πάτησα άνθρωπο», είπε ο 52χρονος στους αστυνομικούς που το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σκόρπισε το θάνατο και τον τρόμο στην Μονεμβασιά.

Ο δράστης που παρέσυρε με το αυτοκίνητο του, τους δύο 77χρονους, κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας, όταν οι αστυνομικοί του απήγγειλαν τις κατηγορίες, αυτός φέρεται να ανέφερε ότι για όλα ευθύνεται η χρήση της κορτιζόνης που έκανε. «Εκείνη τη στιγμή δεν ξέρω τι συνέβη και με οδήγησε εκεί. Ξέρω ότι όλο αυτό ήταν αποτέλεσμα της πίεσης της κορτιζόνης που έκανα την πρώτη δόση την Μεγάλη Παρασκευή. Έκανα ένεση κορτιζόνης για να ξεπεράσω τους πόνους στη μέση. Η ένεση που έκανα με βοήθησε με τους πόνους στη μέση», ανέφερε ο 52χρονος στους αστυνομικούς.

Και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν συνέχεια κάτω στο κρεβάτι ξαπλωμένος και ακίνητος για να πονάω όσο το δυνατόν λιγότερο. Αφού έκανα την ένεση πονούσα και πάλι αλλά όχι τόσο πολύ. Και ξεκίνησε σιγά – σιγά αυτή την εβδομάδα μια αυπνία από την ένεση γιατί πονούσα πάλι, αλλά όχι όπως πριν τη Μεγάλη Παρασκεύη. Το κυρίαρχο συναίσθημα που είχα μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή ήταν πόνος και μετά τη Μεγάλη Παρασκευή πόνος και άλλα. Μετά την Μεγάλη Παρασκευή αν και πονούσα πάλι, έκανα κάποιες κινήσεις κι έβγαινα έξω. Η κατάσταση αυτή που έζησα μου δημιούργησε διάφορα συναισθήματα, χαρά, πίεση, λίγη τρέλα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 52χρονος που βύθισε στο πένθος δύο οικογένειες, συνεχίζοντας την απολογία του είπε στους αστυνομικούς: «Έτσι ήμουν μέχρι προχθές, πριν το γεγονός. Έβγαινα για καφέ με κανά φίλο, πήγαινα στα κτήματα με κανά φίλο, έκανε τις δουλειές μου με λίγα λόγια, αλλά με δυσκολία. Περίμενα και έκανα υπομονή να κάνω φυσικοθεραπείες και να περάσει η μέση. Πριν το γεγονός ήμουν στο σπίτι και ξεκίνησα να κάνω βόλτες στη Μονεμβασιά με το αμάξι. Τότε μου συνέβη κάτι και αντί να πάω στην πλατεία, πάω από το μονόδρομο για να μπορέσω να φτάσω στο σπίτι μου».

Καταλήγοντας, ο άνθρωπος που κατηγορείται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και κατά συρροή είπε: «Εγώ ήθελα να κόψω δρόμο, να πάω γρήγορα σπίτι για να τελειώσει η ταλαιπωρία που ένιωθα εκείνη τη στιγμή, είχε κολλήσει το μυαλό μου. Θυμάμαι ότι μου φωνάζανε: “Σταμάτα το αμάξι, πάτησες τον άνθρωπο, πάτησες το μηχανάκι”. Από εκείνη τη στιγμή δεν θυμάμαι, θυμάμαι ότι κάπου σταμάτησα», είπε ο δράστης και συμπλήρωσε: «Ήταν ένα τραγικό γεγονός. Μου λένε ότι παρέσυρες τον έναν 200 μέτρα και τον άλλον 300 μέτρα. Δεν θυμάμαι. Ξέρω κι εγώ; Τι να πω;».

Αίτημα για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη

Την ίδια ώρα, αίτημα διενέργειας ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης υπέβαλε, μέσω του συνηγόρου του, ο 52χρονος κατηγορούμενος. Ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, ζητεί τη μεταφορά του 52χρονου οδηγού στο ψυχιατρείο και ισχυρίζεται ότι ο πελάτης του πάσχει από μανιοκατάθλιψη. Ο κ. Κούγιας υποστηρίζει ότι η άμεση μεταφορά του εντολέως του στο ψυχιατρείο Τριπόλεως είναι απαραίτητη, ώστε να υπάρχει τεκμηριωμένη γνωμάτευση για την ψυχική του υγεία.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που «δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Κούγιας. Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για ανθρωποκτονία από πρόθεση αλλά για τροχαίο δυστύχημα.

«Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το δικηγορικό μας γραφείο συνεννοήθηκε με τον καθηγητή ψυχιατρικής κο Ιωάννη Νέστορος, επιστήμονα, τον οποίον καθημερινά ορίζουν ως πραγματογνώμονα τα ελληνικά Δικαστήρια, να επισκεφτεί τον ευρισκόμενο σε κρίση μανίας εντολέα μας ώστε να τον εξετάσει και να προτείνει θεραπευτική αγωγή.
Δυστυχώς, οι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διευθύνσεως Σπάρτης, ενώ ο κος Νέστορος ταξίδεψε και βρίσκεται στο Α.Τ Σκάλας, δεν επιτρέπουν την επίσκεψη στον κρατούμενο, εγκαταλείποντάς τον επί τρεις συνεχείς ημέρες, σε μια αδιάκοπη μανιακή κρίση.
Προβαίνουμε σ’ αυτήν την ανακοίνωση και θέτουμε προ των ευθυνών τους όλους τους υπευθύνους για οτιδήποτε συμβεί στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο, ο οποίος αντί να έχει οδηγηθεί από την πρώτη στιγμή στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Τριπόλεως, του χορηγούνται ισχυρά ηρεμιστικά φάρμακα, χωρίς να έχει εξεταστεί από ειδικό ψυχίατρο, με συνταγές που υπογράφουν παθολόγοι», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μονεμβασιά: Τι είπε στους αστυνομικούς ο 52χρονος δράστης της φονικής παράσυρσης"

Η Ρωσία δημιούργησε εκκλησία στην Αφρική ως «απάντηση» στην Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας

«Εκκλησιαστικό επεκτατισμό» και αρπαγή «ενοριακών κοινοτήτων γηγενών ορθοδόξων», με μέσο τον δελεασμό δια χρηματισμού των Εφημερίων τους, αναφέρει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, σε εγκύκλιό του κάνοντας λόγο για «ληστρική και ασεβή» συμπεριφορά της ρωσικής Εκκλησίας.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το σάλο που προκάλεσε η δημιουργία Εξαρχίας της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική ως «απάντηση» στην Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Το σχέδιο του Πατριάρχη Κυρίλλου φαίνεται ότι είναι η επέκταση της Ρωσικής Εκκλησίας σε μέρη τα οποία ανήκουν στην πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία άλλων Πατριαρχείων, και μάλιστα των πρεσβυγενών, με απώτερο στόχο να υλοποιήσει το όραμά του για τη δημιουργία της λεγόμενης Τρίτης Ρώμης.

Ο κ. Θεόδωρος λέει στους Μητροπολίτες και Επισκόπους να προβούν σε κάθε προβλεπόμενη εκ της τοπικής νομοθεσίας πράξη προς διασφάλιση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των εκκλησιαστικών Επαρχιών, αλλά και στην άμεση επαναφορά κάθε περιουσιακού στοιχείου στην κατά νόμον κατοχή του Νομικού Προσώπου αυτών (Μητροπόλεων και Επισκοπών) από κάθε καταπατητή.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κάνει ειδική μνεία στη διαχείριση του θέματος των αποσχισθέντων κληρικών, και καλεί τους Μητροπολίτες και Επισκόπους να σταθούν «με ακραιφνές ορθόδοξο θυσιαστικό φρόνημά, παρρησία και θάρρος έναντι του εκ του βορρά ανιστορήτου, εκβιαστικού, αντιχριστιανικού –δια τούτο και μή ευλογημένου εν τέλει παρά Κυρίου– “εκκλησιαστικού» (!) επεκτατισμού”».

Αναλυτικά η Εγκύκλιος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου:

«Μετά λύπης λαμβάνουμε αναφορές από αδελφούς Ιεράρχες του καθ’ ημάς Πατριαρχικού Θρόνου, στις οποίες μας περιγράφουν τα όσα δεινά επέφερε ή ως μή ώφελε όλως αντικανονική και απαράδεκτη προσπάθεια εισβολής της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρικανική Ήπειρο, η οποία αποτελεί αναμφιβόλως την απ’ αιώνων Κανονική δικαιοδοσία του παλαιφάτου Πατριαρχείου μας, κατόπιν της εκ μέρους μας αναγνωρίσεως της Κανονικώς παραχωρηθείσης από το Σεπτών Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτοκεφαλίας στην τοπική Εκκλησία της Ουκρανίας.

Κύριος στόχος των αναδέλφων ρωσικών ενεργειών είναι η αρπαγή Ενοριακών κοινοτήτων γηγενών ορθοδόξων, δηλαδή ο διά χρηματισμού δελεασμός των Εφημερίων αρχικώς και εν συνεχεία η αποστασία των Ενοριών αυτών μετά των Ναών, κτισμάτων κ.λπ. εκ του καθ’ ημάς Παλαιφάτου Πατριαρχείου, το οποίο εμόγησε για την θεμελίωση της Ορθοδοξίας στην πολύπαθη αφρικανική γη και μοχθεί νυχθημερόν διά των επιπόνων αγώνων όλων μας για τον εν Χριστώ φωτισμό και άλλων αδελφών και την ακατάπαυστη σύσταση δομών, πέραν των ευκτηρίων οίκων, προς βελτίωση της εν γένει ποιότητος της ζωής των.

Κατόπιν αυτής της ληστρικής και ασεβούς συμπεριφοράς της χρονικώς νεωτέρας Ρωσικής Εκκλησία πρός τό καθ’ ημάς Πρεσβυγενές Πατριαρχείο, το οποίο με την αδιάκοπη δισχιλιετή μαρτυρική ζωή και δράση Του, πρωτίστως δε την Αποστολική Παρακαταθήκη και Διαδοχή Του, τυγχάνει αρχαιότερο απάντων των αφρικανικών κρατών, πατρικώς παραγγέλλομεν όπως προβήτε απαραιτήτως διά τών νομικών συμβούλων των Ιερών Μητροπόλεων και Επισκοπών σε κάθε προβλεπομένη εκ της τοπικής νομοθεσίας πράξη πρός διασφάλιση της κινητής και ακινήτου περιουσίας των καθ’ υμάς εκκλησιαστικών Έπαρχιών, αλλά και στην άμεση επαναφορά κάθε περιουσιακού στοιχείου (ναών, κτιρίων, γαιών κ.τ.ό) στήν κατά νόμον κατοχή του Νομικού Προσώπου αυτών (Μητροπόλεων και Επισκοπών) από κάθε καταπατητή. Σημειωθήτω ότι στα πλαίσια του αγώνος αυτού γίνεται αντιληπτή η επικαιροποίηση και μεγίστη σπουδαιότητα του θέματος της αποκτήσεως το συντομότερον δυνατόν τίτλων ιδιοκτησίας και νομίμου κατοχής και χρήσεως των πάσης φύσεως ακινήτων των Ι.Μητροπόλεων και Επισκοπών σύμφωνα με την κατά τόπους κειμένη νομοθεσία.
Περί του θέματος των αποσχισθέντων κληρικών τυγχάνει αυτονόητος ή εκ μέρους σας αρχικώς επιβολή αργίας σε αυτούς από κάθε ιεροπραξία με την ελπίδα της μετανοίας των έως την τελεσίδικη συλλογική απόφαση περί τοιαύτων αντεκκλησιαστικών συμπεριφορών από το αρμόδιο Πνευματικό Δικαστήριο του καθ’ ημάς Πρεσβυγενούς Θρόνου.

Αγαπητοί μου αδελφοί,
«Στώμεν καλώς», αλλά και στώμεν θαρσαλέως! Στοιχούντες στην Αρχιερατική μας καθομολόγηση περί της άμωμήτου πίστεως και της Κανονικής τάξεως όπου στέργουμε και αποδεχόμεθα «τάς Αγίας επτά Οικουμενικάς Συνόδους, και των Τοπικών, άς εκείναι αποδεξάμεναι εκύρωσαν…και τους Ιερούς Κανόνας, ούς οι Μακάριοι εκείνοι, πρός τήν της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας διακόσμησιν καί τών ηθών ευταξίαν κατά τάς Αποστολικάς παραδόσεις… παρέδωκαν τη Εκκλησία, ενστερνίζομαι… μηδέ προσθείς μηδέ αφαιρών» και προεκτείνοντες αυτήν και σε όσα με τόσους πόνους, κόπους, ταπεινώσεις και αιματηρές θυσίες επιτεύχθησαν και δημιουργήθησαν ελέω και Χάριτι Θεού στην ήπειρο του μέλλοντος από τους μακαριστούς προκατόχους μας αλλά και εμάς, σας καλούμεν πατρικώς να σταθείτε με ακραιφνές ορθόδοξο θυσιαστικό φρόνημά, παρρησία και θάρρος έναντι του εκ του βορρά ανιστορήτου, εκβιαστικού, αντιχριστιανικού -διά τούτο καί μή ευλογημένου εν τέλει παρά Κυρίου- «έκκλησιαστικού» (!) επεκτατισμού.

Προσευχόμενοι διαπύρως όπως ο Αναστάς Κύριος και Δομήτωρ της Έκκλησίας καθάρη τον νούν και την καρδία των γηγενών κληρικών και αυτοχθόνου ποιμνίου μας από την προδοτική συμπεριφορά της πνευματικής αποστασίας «διά τα τριάκοντα αργύρια», επικαλούμεθα τα κράτιστα έφ’ υμάς και επί τα πνευματικά τέκνα υμών.
Αγαπητός εν Χριστώ Αναστάντι αδελφός

+ Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής»

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας τη 9η Μαΐου 2022

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ρωσία δημιούργησε εκκλησία στην Αφρική ως «απάντηση» στην Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας"

Σύγκλητος ΑΠΘ: Να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες που βανδάλισαν την βιβλιοθήκη

Την ανεύρεση και τιμωρία των δραστών που διέρρηξαν τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου τον ισόγειο χώρο του Κτιρίου Βιολογίας και ισοπέδωσαν ο,τι είχε κατασκευαστεί στην πρώτη φάση των εργασιών δημιουργίας της νέας ενοποιημένης βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών, ζητεί η Σύγκλητος του ΑΠΘ στην ομόφωνη απόφαση που κατέληξε, σε συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την άμεση δρομολόγηση της αποκατάστασης των ζημιών και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του έργου.

Τα μέλη της Συγκλήτου ομόφωνα καταδίκασαν την εγκληματική επίθεση, η οποία, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα “συνιστά βάναυση προσβολή στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στον Έλληνα φορολογούμενο, που χρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο”.

Εξέφρασαν δε τη στήριξη τους “στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Μαΐου για την τέλεση αυτών των πράξεων και αναμένουν από το Κράτος Δικαίου να μεριμνήσει ώστε καμία αξιόποινη πράξη στον χώρο του Πανεπιστημίου να μη μείνει ατιμώρητη”.

Η Σύγκλητος καταδίκασε επίσης ομόφωνα τις σημερινές επιθέσεις και φθορές τόσο στη ΣΘΕ όσο και στο Κτίριο Διοίκησης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Επιβεβαιώνοντας “τη σθεναρή και αταλάντευτη αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση του έργου και την απόδοσή του στα μέλη της, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο” η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα πως “οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών θα ξεκινήσουν άμεσα τις επόμενες μέρες”.

“Οι βάρβαρες και αντιδημοκρατικές ενέργειες όλων αυτών των ομάδων στρέφονται συνειδητά εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου, του μόνου που έχει ο ελληνικός λαός. Επιδιώκουν να καθορίσουν τις χρήσεις του δημόσιου χώρου και να επιβάλουν τον δικό τους νόμο ή αλλιώς να διαλύσουν ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, μετατρέποντας κάθε τόσο το ΑΠΘ σε χώρο συγκρούσεων.

Τα μέλη της Συγκλήτου δηλώνουν πως με συναίσθηση της ευθύνης που απορρέει από τον θεσμικό και ακαδημαϊκό τους ρόλο προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και τον Έλληνα φορολογούμενο, στέκονται ενωμένα για να υπερασπιστούν τη δημοκρατική νομιμότητα, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημόσια περιουσία απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας και τις εγκληματικές αυτές ομάδες, οι οποίες επιβουλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο και επί δεκαετίες επιχειρούν να επιβάλουν ένα καθεστώς τρομοκράτησης της πανεπιστημιακής κοινότητας”, καταλήγει το ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκλητος ΑΠΘ: Να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες που βανδάλισαν την βιβλιοθήκη"

«Γιατρός για όλους»: Τι νέο φέρνει το νομοσχέδιο σε 12 ερωτήσεις – απαντήσεις

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Γιατρός για όλους» και για την  ισότιμη και Ποιοτική Πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε 12 ερωτήσεις -απαντήσεις

  1. Τι αλλάζει με τον προσωπικό γιατρό;

Η απουσία, σήμερα, προσωπικών γιατρών οδηγεί τους πολίτες στα νοσοκομεία για απλά ή περίπλοκα προβλήματα υγείας, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργία στο σύστημα και ταλαιπωρία για τους ίδιους. Ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

  1. Ποιοι μπορεί να είναι προσωπικοί γιατροί;

Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι α) γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ, β) οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας όπως προβλέπει ο νόμος 4461/2017, γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός. Θα είναι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.

  1. Ποια θα είναι η διαδικασία επιλογής του προσωπικού γιατρού;

Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα, ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί. Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό. Ο τρόπος εγγραφής θα αποσαφηνιστεί με υπουργική απόφαση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η εγγραφή θα γίνεται μέσω εύχρηστης πλατφόρμας και οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται και μόνοι τους. Οι εγγραφές για τους ανηλίκους θα ξεκινήσει σε μεταγενέστερο στάδιο. Μέχρι τότε οι ανάγκες των βρεφών, παιδιών και εφήβων θα καλύπτονται δωρεάν από τους διαθέσιμους παιδιάτρους των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και με δαπάνη των γονέων από τους ιδιώτες παιδιάτρους.

  1. Στους ειδικούς γιατρούς θα είναι δωρεάν η πρόσβαση στον προσωπικό γιατρό;

Με το νέο σύστημα προβλέπεται ότι ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι προσωπικοί γιατροί να είναι και ιδιώτες ειδικοί γιατροί, πχ ένας καρδιοπαθής μπορεί να επιλέξει ως προσωπικό γιατρό τον καρδιολόγο του, ένας ασθενής με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα τον πνευμονολόγο του κοκ. Σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται για ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ η πρόσβαση θα είναι δωρεάν.

  1. Είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό;

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω του προσωπικού γιατρού να προωθηθεί η αλλαγή κουλτούρας σε θέματα υγείας και οι πολίτες να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους ανάλογη με εκείνη που διατηρούν συνήθως ως γονείς με τους παιδίατρους των παιδιών τους. Συνεπώς δεν γίνεται λόγος για υποχρεωτικότητα εγγραφής. Ωστόσο, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κινήτρων για τους πολίτες ώστε να επιλέγουν την εγγραφή.

  1. Στις περιοχές που ενδεχομένως δεν υπάρχουν γιατροί, πού θα εγγράφονται οι πολίτες;

Αν σε κάποια περιοχή δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί, θα μπορούν να επιλέγουν γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύονται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

  1. Πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή των γιατρών;

Θα δοθεί κίνητρο οικονομικό στους γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο δίκτυο των προσωπικών γιατρών και να αναλάβουν πληθυσμό αναφοράς. Όσοι γιατροί δεχθούν τον μέγιστο αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών (2.000) θα λάβουν αμοιβή κατ άτομο. Όσο περισσότερους ασθενείς γράφει ο γιατρός τόσο περισσότερα χρήματα θα παίρνει. Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας ή των ΤΟΜΥ θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή.

  1. Τι προσδοκά ο πολίτης από τις ρυθμίσεις του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τα κριτήρια ποιότητας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης;

Η εισαγωγή Κριτηρίων Ποιότητας διασφαλίζει καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες. Ταυτόχρονα όλοι οι Πάροχοι Υγείας θα έχουν κίνητρο ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα υπηρεσιών και να αμείβονται καλύτερα από τον ΕΟΠΥΥ. Σε σχέση με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών πάλι θα έχει όφελος ο πολίτης γιατί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα εξασφαλίζει καλύτερες τιμές για τον ΕΟΠΥΥ και επομένως χαμηλότερο κόστος συμμετοχής για τους ασθενείς.

  1. Τι σημαίνει για τον ασθενή η τροποποίηση και η βελτίωση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασφαλιστικής Δαπάνης;

Η εφαρμογή για τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Φακέλου Δαπανών Ασφαλισμένου δικαιούχου είναι σημαντική γιατί δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο στον ΕΟΠΥΥ να έχει άμεση πρόσβαση στις δαπάνες που τον αφορούν. Έτσι περιορίζονται οι δυνατότητες παράτυπων χρεώσεων αλλά και ο ασθενής έχει πλήρη εικόνα των υπηρεσιών που λαμβάνει και του κόστους τους. Να σημειωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα αμφισβήτησης από τον ασφαλισμένο σε περίπτωση που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ή έχουν υπερκοστολογηθεί, των εξετάσεων που αναγράφονται στον φάκελο του ασφαλισμένου.

  1. Ποια η σημασία για την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Χώρα μας καταγράφει χαμηλές επιδόσεις στον τομέα των λοιμώξεων εντός μονάδων υγείας. Με την έννοια αυτή είναι πολύ σημαντική η θεσμοθετημένη επιτήρηση και ο έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζονται οι υπεύθυνοι επιτήρησης λοιμώξεων και οι μονάδες ΠΦΥ συνδέονται με Νοσοκομεία Αναφοράς για την υποστήριξη των μέτρων επιτήρησης λοιμώξεων. Πρόκειται για μέτρο Δημόσιας Υγείας πολύ σημαντικό που μειώνει τα περιστατικά λοιμώξεων και δίνει μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες ειδικά κατά τη διάρκεια της επιδημίας όπου παρατηρείται μεγάλη έξαρση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καθότι ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων, όπως έχει τονιστεί από λοιμωξιολόγους, στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολυανθεκτικά μικρόβια, από τα οποία μολύνθηκαν. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αναμένεται ραγδαία αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και σύμφωνα με την Επιτροπή Λοιμώξεων του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας προβλέπεται ότι το 2050 η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα ανθεκτικά μικρόβια.

  1. Τι θα ωφεληθούν οι ασθενείς από την θεσμοθέτηση της ανάπτυξης και οργάνωσης της κατ’ οίκον νοσηλείας και φροντίδας υγείας σε μονάδες υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας;

Η νοσηλευτική φροντίδα του ασθενούς στο σπίτι είναι ένα θέμα που αφορά έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων ανθρώπων και ανθρώπων με χρόνιες αλλά και οξείες παθήσεις. Οι ασθενείς μπορούν να αποφεύγουν τις άσκοπες και δαπανηρές εισαγωγές στα νοσοκομεία ή τη μεγάλη αναμονή λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας υγειονομικού προσωπικού, στα εξωτερικά ιατρεία προκειμένου να εξεταστούν. Πολύ σημαντικό είναι ότι αποτρέπει τη μεγάλη παραμονή τους στο νοσοκομείο (ιδρυματοποίηση), αποφεύγοντας έτσι τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που αποτελούν ένα ακόμη συχνό πρόβλημα και τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε έξαρση. Η Κατ’οίκον Νοσηλεία και φροντίδα υγείας αναπτύσσεται και οργανώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών παρέχοντας σε αυτούς υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Τέλος, απαλλάσσει από το βάρος φροντίδας των ασθενών αυτών το οικογενειακό περιβάλλον. Επίσης αποδεσμεύει ένα μεγάλο αριθμό κλινών από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ οι οποίες μπορούν να διατεθούν σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη νοσηλείας.

  1. Τι σημαίνει η θεσμοθέτηση της Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας;

Το νέο αυτό όργανο για θέματα στοματικής υγείας εισηγείται την Εθνική Στρατηγική για τη Στοματική Υγεία, γνωμοδοτεί για την εκπαίδευση της ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη κατάρτιση οδοντιάτρων. Η στοματική υγεία ως αναπόσπαστο τμήμα της δημόσιας υγείας οφείλει να τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα και αυτό επιβάλλουν οι ισχνοί δείκτες της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού πληθυσμού. Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της Στοματικής Υγείας στη Χώρα μας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Γιατρός για όλους»: Τι νέο φέρνει το νομοσχέδιο σε 12 ερωτήσεις – απαντήσεις"

Ελληνοτουρκικά - Ακάρ: Έχουμε ένα εκατομμύριο φορές δίκιο στα προβλήματα με την Ελλάδα

Στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας μετέβη τη Δευτέρα ο Χουλουσί Ακάρ και σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, δεν έχασε ξανά την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα για την αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων και την αύξηση των εντάσεων στο Αιγαίο.

«Σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και πάντα ευνοούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας. Θέλουμε να επιλυθούν τα σημερινά μας προβλήματα με ειρηνικά μέσα και μεθόδους. Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγονται συζητήσεις – διερευνητικές συνομιλίες και για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Λέμε ας το κάνουμε αυτό μέσω τριών καναλιών. Δεν προχωρά όμως» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Και συνέχισε: «Έχουμε δίκιο ένα εκατομμύριο φορές για τα προβλήματα με την Ελλάδα. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει έξι μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Οπλίστηκαν 16 νησιά, παραβιάζοντας την συνθήκη της Λωζάνης. Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της. Αυτό το αυξάνει σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές».

«Λέμε να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, αλλά τονίζουμε πάντα ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός και ότι δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα μας ή των Κυπρίων αδελφών μας. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να το κάνουμε αυτό» τόνισε, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ακάρ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά της Ελλάδας, λέγοντας: «Η εξοπλιστική προσπάθεια στην Ελλάδα υφίσταται σοβαρό κόστος. Η οικονομική τους κατάσταση είναι ήδη γνωστή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαίο να δούμε το οικονομικό βάρος και τη ζημιά στο λαό της γειτονικής Ελλάδας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν το κάνουν αυτό για την Τουρκία είναι λίγο, αν το κάνουν για την άμυνα τους είναι παραπάνω. Τους λέμε να κρατήσουν το χέρι της φιλίας που απλώνουμε, αλλά επειδή ξέρουν ότι έχουμε δίκιο, δεν έρχονται στο τραπέζι, το αποφεύγουν. Η φιλία της Τουρκίας είναι σημαντική».

Και κατέληξε, λέγοντας: «Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Η Τουρκία είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας τόσο στην περιοχή όσο και στον κόσμο, δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αντιθέτως η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Έχουμε τα δικαιώματα ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Το τι κάνουν οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις αυτό το ξέρουν οι ίδιοι, αλλά εμείς δεν εφησυχάζουμε. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις ευθύνες μας, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν το 1974. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και των Κυπρίων αδελφών μας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελληνοτουρκικά - Ακάρ: Έχουμε ένα εκατομμύριο φορές δίκιο στα προβλήματα με την Ελλάδα"

Κορωνοϊός: 6.416 νέα κρούσματα και 27 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 6.416. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.371.051 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48,9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 651 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 126.929 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 158.992 τεστ, με τη θετικότητα να υποχωρεί στο 4% από 8,53% εχθές. 

Από τα συνολικά κρούσματα εντοπίστηκαν: 

  • 2.814 στην Αττική (1.201 χθες).
  • 580 στη Θεσσαλονίκη (293 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 377 από την Ανατολική Αττική (181 χθες).
  • 456 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (190 χθες).
  • 89 από τη Δυτική Αττική (48 χθες).
  • 403 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (160 χθες).
  • 727 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (318 χθες).
  • 327 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (134 χθες).
  • 372 από τον Πειραιά (144 χθες).
  • 63 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (26 χθες). 

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 98 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 10 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 111 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 46 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 59 στην ΠΕ Άρτας.
  • 159 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 85 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 14 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 41 στην ΠΕ Δράμας.
  • 52 στην ΠΕ Έβρου.
  • 130 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 8 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 22 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 75 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 67 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 150 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 6 την ΠΕ Θάσου.
  • 37 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 53  στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 13 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 81 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 56 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 21 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 53 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 11 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 26 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 6 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 101 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 27 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 22 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 74 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 119 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 22 στην ΠΕ Κω.
  • 38 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 168 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 53 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 40 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 11 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 27 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 87 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 135 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 8 στην ΠΕ Μήλου.
  • 18 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 38 στην ΠΕ Νάξου.
  • 28 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 27 στην ΠΕ Πάρου.
  • 76 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 89 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 53 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 20 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 15 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 110 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 18 στην ΠΕ Σάμου.
  • 103 στην ΠΕ Σερρών.
  • 13 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 9 στην ΠΕ Σύρου.
  • 19 στην ΠΕ Τήνου.
  • 85 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 99 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 20 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 30 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 52 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 89 στην ΠΕ Χανίων.
  • 36 στην ΠΕ Χίου.

172 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (81 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.444 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 196 (64,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 92,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 101 (51,53%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 95 (48,47%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.635 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 105 (ημερήσια μεταβολή -3,67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 127 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 6.416 νέα κρούσματα και 27 θάνατοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news