facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας: Κατάπαυση πυρός στη Συρία για 120 ώρες

Λευκός καπνός βγήκε από τις συνομιλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρόλο που στην αρχή γινόταν λόγος για έντονη ψυχρότητα ανάμεσα στους δύο άνδρες, συμφωνήθηκε πενθήμερη εκεχειρία και αναστολή των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία. Πριν από λίγες ώρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάριζε σε κάθε τόνο, αψηφώντας απειλές και προειδοποιήσεις, πως θα συνεχίσει μέχρι τέλους την εισβολή και πως τίποτα δεν τον σταματά.

Mετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, η Τουρκία κάνει λόγο για μεγάλη νίκη, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις καλούνται να αποσυρθούν από περιοχή στη βορεια Συρία, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας».

Οι ΗΠΑ, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι επιχειρούν να κλέψουν τις εντυπώσεις, μετά την έμπρακτη στήριξη της Ρωσίας στους Κούρδους. Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας.

Ψήφισμα πέρασε, πριν από λίγες ώρες, η Βουλή των Αντιπροσώπων με το οποίο καταδικάζει την πολιτική Τραμπ για τη Συρία. Εναντίον του βρέθηκαν και Ρεπουμπλικανοί που δεν αποδέχονται τη στάση του πλανητάρχη απέναντι στους επί χρόνια συμμάχους των ΗΠΑ, τους Κούρδους.

«Θα παγώσουν οι κυρώσεις μόλις εφαρμοστεί η εκεχειρία»

«Η Ουάσινγκτον θα αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση», διεμήνυσε ο αντιπρόεδος των ΗΠΑ Μαικ Πενς, λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

«ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός στη Συρία για πέντε ημέρες. Θα σταματήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κομπάνι» δήλωσε ακόμη ενώπιον δημοσιογράφων ο Πενς, αναφερόμενος στο προπύργιο των Κούρδων το οποίο περιπολούν, τις τελευταίες ώρες, δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ ευχαριστημένος για την κίνηση του Ερντογάν να κάνει πίσω και δώσει μια ειρηνική λύση στη διαμάχη», σημείωσε ο Πενς.

Συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.

«Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους», είπε, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια.

Η είδηση για την κατάπαυση του πυρός και το πάγωμα της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», για 120 ώρες, έσκασε σαν βόμβα, ενώ εντύπωση προκάλεσαν τα tweet του Αμερικανού προέδρου, στα οποία χαρακτηρίζει ηγέτη τον Ερντογάν ύστερα από σειρά λεκτικών πυρών σε βάρος του.

Την εκεχειρία αποδέχεται και ο στρατιωτικός διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Άμπντι.

Ερντογάν: Θα σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές όταν νικήσουμε την τρομοκρατία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο Twitter δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι κοινές προσπάθειες με τις ΗΠΑ θα προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά τη συμφωνία Άγκυρας και Ουάσινγκτον για παύση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

«Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ερντογάν, αφήνοντας αιχμές για τους Κούρδους και απαντώντας σε ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τσαβούσογλου: Πήραμε αυτό που θέλαμε

Σε πανηγυρικό τόνο κινήθηκε η πρώτη δήλωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ανακοίνωση Πενς για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Συρία.

«Το πάγωμα της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία δεν είναι κατάπαυση πυρός, διότι κατάπαυση πυρός μπορεί να συμφωνηθεί μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χρησιμοποιώντας και πάλι σκληρή γλώσσα για τους Κούρδους.

Tραμπ: Πιθανή η επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, είναι ηγέτης

Μιλωντας για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία, ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ευχαρίστησε λέγοντας ότι θα σωθούν εκατομμύρια ζωές.
Στη συνέχεια ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αποκάλυψε ότι μια επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο είναι πολύ πιθανή.

«Μπορώ να πω ότι θα έρθει. Έκανε κάτι τρομερό. Είναι ηγέτης», συμπλήρωσε ύστερα από τον πόλεμο δηλώσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τις απειλές του πλανητάρχη περί καταστροφής της οικονομίας της Τουρκίας.

«Αυτή είναι μια σπουδαία ημέρα για τον πολιτισμό. Είμαι υπερήφανος που οι ΗΠΑ, υπό την καθοδήγησή μου, θα ακολουθήσουν μια αναγκαία, αλλά με έναν τρόπο αντισυμβατική, πορεία. Καταβάλλονται επί χρόνια προσπάθειες για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν. Συγχαρητήρια σε όλους», έγραψε ακόμη στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Χρειάστηκε λίγη «σκληρή» αγάπη για να καταφέρουμε αυτό το αποτέλεσμα, σχολίασε - μεταξύ άλλων - σε ένα ακόμη tweet ο Τραμπ.

Η είδηση της πενθήμερης ανακωχής κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης διεθνώς.

Οι Κούρδοι αποχωρούν

Ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας

Μάλιστα, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Άγκυρα πέτυχε «ακριβώς ό,τι ήθελε» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Αν εφαρμοστεί τουρκο-αμερικανική συμφωνία, η Άγκυρα θα πετύχει όλους τους βασικούς της στόχους, τους οποίους είχε ανακοινώσει όταν ξεκίνησε την στρατιωτική της επέμβαση πριν από οκτώ ημέρες. Θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.

Επίσης, ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας.

Οι Κούρδοι μαχητές θα αναγκαστούν να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους και οι στρατιωτικές τους θέσεις θα καταστραφούν, ξεκαθάρισε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας επίσης πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

Ο Πενς τόνισε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που συμφώνησαν να αποχωρήσουν και πως ήδη αποσύρουν τις δυνάμεις τους.

Την ώρα που ο Τραμπ ευχαριστούσε τον Ερντογάν, γερουσιαστές έφερναν νομοσχέδιο για κυρώσεις στην Άγκυρα

Δεν έχουν τέλος οι αμερικανικές παλινωδίες αναφορικά με την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Την ώρα που γινόταν γνωστή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαριστούσε, μέσω Twitter, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αμερικανοί γερουσιαστές ανακοίνωναν νομοσχέδιο για ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, στοχεύει Τούρκους αξιωματούχους και προβλέπει κυρώσεις για την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκρέιαμ, γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο θα λάβει ισχυρή στήριξη και από τα δύο κόμματα.

Νεκροί 224 Κούρδοι μαχητές και 183 αντάρτες

Ύστερα από οκτώ ημέρες μαχών, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία έχει οδηγήσει στο θάνατο 224 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και 183 αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης 72 άμαχοι, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Από την πλευρά του τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως σε 702 ανέρχεται ο αριθμός των «τρομοκρατών» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG που «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας: Κατάπαυση πυρός στη Συρία για 120 ώρες"

Άσαντ σε Ερντογάν: Η Συρία θα απαντήσει με όλα τα «νόμιμα μέσα»

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διαβεβαίωσε ότι η Συρία θα απαντήσει με όλα τα «νόμιμα μέσα» που διαθέτει στη τουρκική επίθεση μετά την ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων για τη στήριξη των κουρδικών δυνάμεων, που βρίσκονται στο στόχαστρο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.

Καταγγέλλοντας την «επιθετικότητα» της Τουρκίας, ο Άσαντ υποσχέθηκε ότι η Συρία «θα απαντήσει σε αυτήν και θα την αντιμετωπίσει, σε κάθε μορφή της, σε οποιαδήποτε περιοχή της συριακής επικράτειας και με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», σύμφωνα με δηλώσεις του Σύρου προέδρου, που μεταδόθηκαν από τους λογαριασμούς της προεδρίας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την ανάπτυξη των κυβερνητικών στρατευμάτων σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας έπειτα από την έκκληση των αρχών της κουρδικής μειονότητας, η οποία στοχοθετείται, από την 9η Οκτωβρίου, από τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ υπογράμμισε ότι η Συρία απάντησε «στην θρασεία εισβολή» της Τουρκίας «σε πολλές περιοχές, πλήττοντας τους στρατιώτες της και τους τρομοκράτες της».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Άσαντ σε Ερντογάν: Η Συρία θα απαντήσει με όλα τα «νόμιμα μέσα»"

Συλλαλητήρια ενάντια στο πολυνομοσχέδιο στο κέντρο της Αθήνας

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους για το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση σε εργασιακά και συνδικαλιστικό νόμο με ένα ακόμη συλλαλητήριο.

Οι διαδηλωτές εναντιώνονται στο πολυνομοσχέδιο που «τσακίζει μισθούς, εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θέλει να βάλει τα Συνδικάτα στο γύψο».

Σημείο συνάντησης από το ΠΑΜΕ η πλατεία Κλαυθμώνος στις 18:30.

«Πατάμε πάνω στις δυο απεργιακές μάχες 24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη που πέταξαν στα σκουπίδια τους σχεδιασμούς κυβέρνησης, εργοδοτών και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που οι εργαζόμενοι ονόμασαν συνδικαλιστική μαφία, να περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα χωρίς να κουνηθεί φύλλο», τονίζουν -μεταξύ άλλων- Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα.

Δείτε τις φωτογραφίες του newsbeast.gr:
newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήρια ενάντια στο πολυνομοσχέδιο στο κέντρο της Αθήνας"

Φοιτητές πέρασαν στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και βρέθηκαν... στην Πάτρα λόγω Γαβρόγλου!

Μία απίστευτη ιστορία ελληνικής εκπαιδευτικής τρέλας αποκαλύφθηκε με τις μετεγγραφές που διενεργούνται αυτές τις ημέρες, καθώς 450 φοιτητές από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα δηλώσουν, τελικά... φοιτητές στην Πάτρα!

Οι συγκεκριμένοι φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας στα Μουδανιά Θεσσαλονίκης είχαν ειδοποιηθεί ότι θα πάνε στο αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι. Και ενώ ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν στο Μεσολόγγι, ενημερώθηκαν ότι και αυτό το τμήμα καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε με το αντίστοιχο στο Πανεπιστήμιο Πατρών!

Η απίστευτη «διαδρομή» τους ξεκίνησε όταν, με βάση το σχέδιο «Αθηνά» του περσινού ακαδημαϊκού έτους, θα έπρεπε να μεταφερθούν στο αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στο Μεσολόγγι. Τελικά αυτή η εγγραφή δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας καταργήθηκε μαζί με το τμήμα που έπρεπε να εγγραφούν οι συγκεκριμένοι φοιτητές.

Με το «σχέδιο Γαβρόγλου» προβλεπόταν συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και δεν υπήρξε πρόβλεψη για τους συγκεκριμένους φοιτητές του Ιδρύματος στα Μουδανιά, με αποτέλεσμα να μην είναι γραμμένοι σε κανένα τμήμα.

Οι φοιτητές βρέθηκαν, κυριολεκτικά, «στον αέρα» και χρειάστηκε μία ειδική ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας για να επιλυθεί μία δυσάρεστη κατάσταση που προκάλεσε το σχέδιο «πανεπιστημιοποιήσης» των ΤΕΙ από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φοιτητές πέρασαν στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και βρέθηκαν... στην Πάτρα λόγω Γαβρόγλου!"

Πορεία διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία από Κούρδους και οργανώσεις

Το απόγευμα της Πέμπτης διοργανώθηκε πορεία διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και αλληλεγγύης στον Κουρδικό λαό που δέχεται τους τουρκικούς βομβαρδισμού, από φορείς, οργανώσεις και Κούρδους που διαμένουν στην Αθήνα.
Η πορεία που πέρασε από την οδό Πανεπιστημίου, είχε κατεύθυνση την τουρκική πρεσβεία.




news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία από Κούρδους και οργανώσεις"

Χρυσοχοΐδης για προσφυγικό: Στόχος να μειωθεί ο αριθμός κατά 20.000 στα νησιά - Δεν θα χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα

Με στόχο να εκτονωθεί η προσφυγική κρίση και να αλλάξει το καθεστώς ασφυξίας που επικρατεί στα νησιά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έθεσε ως στόχο τη μείωση κατά 20.000 του αριθμού προσφύγων και μεταναστών μέχρι τον Νοέμβριο του 2019.

Στην ενημέρωσή του προς τους βουλευτές της ΝΔ, σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την παροχή ασύλου αλλά και το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα ενώ υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί ως τις 31 Οκτωβρίου.

Παρατήρησε, δε, πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να δέχεται τους Σύρους στη διαδικασία εξέτασης ασύλου καθώς η πρώτη αφαλής χώρα που συναντούν είναι η Τουρκία και αρά θα έπρεπε εκεί να εξετάζονται τα σχετικά αιτήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τους βουλευτές πως όλοι οι δήμοι της ηπειρωτικής χώρας θα κληθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο υπουργός έθεσε ως στόχος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχει μειωθεί ο πληθυσμός από τα νησιά κατά 20.000.

Παράλληλα φέρεται να είπε πως η φιλοξενία τους στην ηπειρωτική Ελλάδα θα γίνει σε δύο βασικές δομές: Οι 10.000 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία ανά την ηπειρωτική επικράτεια. Για τον σκοπό αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος πραγματοποιεί επαφές με δημάρχους προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες ξενοδοχειακές υποδομές.

Οι άλλοι 10.000 θα φιλοξενηθούν σε βιομηχανικές ζώνες ανά την ηπειρωτική επικράτεια καθώς εκεί υπάρχουν υποδομές για ύδρευση, αποχεύτεση και ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε αυτές τις περιοχές θα δημιουργηθούν ειδικές εγκαταστάσεις - σύγχρονα τολ εντός των οποίων θα μείνουν οι πρόσφυγες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης για προσφυγικό: Στόχος να μειωθεί ο αριθμός κατά 20.000 στα νησιά - Δεν θα χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα"

Κατάθεση Μανιαδάκη για Novartis: Με εκβίασαν ψυχολογικά για να «δώσω» Σαμαρά, Στουρνάρα και Γεωργιάδη

Πιέσεις από τους εισαγγελείς Διαφθοράς για να εμπλέξει 3 πολιτικούς σε μίζες της Novartis κατέθεσε ότι δέχθηκε ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος για δωροδοκία από τη Νοβάρτις, κατέθετε επί 5 ώρες στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή. Είναι μια μαρτυρία που αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική στην έρευνα των καταγγελλομένων παρεμβάσεων στην υπόθεση της Novartis.

«Ούτε είδα , ούτε συμμετείχα , ούτε γνωρίζω παράνομες πράξεις πολιτικών προσώπων», δήλωσε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, αποχωρώντας από τον Άρειο Πάγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας δεν κατονόμασε ως υποκινητή των πιέσεων είτε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είτε κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο.

Ωστόσο φέρεται να έδειξε «ψηλά» στην τότε ιεραρχία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, λέγοντας ότι εκτιμά πως οι εισαγγελείς Διαφθοράς δεν ενεργούσαν αυτοβούλως αλλά υπόκεινται για τους χειρισμούς τους σε έλεγχο. Στη μαραθώνια κατάθεση του ο καθηγητής έκανε λόγο για ψυχολογικό εκβιασμό από τους αρμόδιους εισαγγελείς οι οποίοι τον απειλούσαν ότι θα βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου αν δεν «δώσει» τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα και Άδωνι Γεωργιάδη.

«Στην υπόθεση αυτή έχει χαθεί κάθε μέτρο κάθε λογική με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι, θεσμοί , η ίδια η Δικαιοσύνη. Η μόνη θεραπεία είναι η αλήθεια και περιμένω ότι η αλήθεια θα λάμψει », είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Μανιαδάκης. Στο στόχαστρο του βρέθηκαν και οι προστατευόμενοι μάρτυρες που εμπλέκουν και τον ίδιο σε δωροδοκίες.

Όπως είπε «πολλά από τα στοιχεία που έχουν καταθέσει είναι ανακριβή και αναξιόπιστα και έχουν ως στόχο το οικονομικό όφελος στην περίπτωση που τιμωρηθεί η Novartis στην Αμερική καθώς είναι κι εκεί σε πρόγραμμα προστασίας. Θα έχουν μεγάλες οικονομικές απολαβές».

Στην κατάθεση του φέρεται να μίλησε για τη διαδρομή του από το 2012 έως σήμερα και επικεντρώθηκε στη σχέση του με τους εισαγγελείς Διαφθοράς και στα όσα έγιναν ώστε από προστατευόμενος μάρτυρας να καταστεί κατηγορούμενος.

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει σκάνδαλο στη Novartis, ο κ. Μανιαδάκης είπε πως θεωρεί ότι «υπάρχει σκάνδαλο στο φάρμακο , με παράτυπες πρακτικές» για τις οποίες υπήρξαν ενδείξεις που δεν διερευνήθηκαν από τους εισαγγελείς.

Ο συνήγορος του κ. Μανιαδακη , Θ. Μαντάς σε δήλωση του χαρακτήρισε «εσφαλμένη και ακατανόητη την επιλογή να καταστεί από προστατευόμενος μάρτυρας κατηγορούμενος». Όπως είπε με την κίνηση τους αυτή οι εισαγγελείς αποστέρησαν την έρευνα από την πολύτιμη μαρτυρία του.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάθεση Μανιαδάκη για Novartis: Με εκβίασαν ψυχολογικά για να «δώσω» Σαμαρά, Στουρνάρα και Γεωργιάδη"

Ραδίο Αρβύλα: Σατίρισαν καρκινοπαθή και καλούνται να πληρώσουν 100.000 ευρώ

Η δημοφιλής εκπομπή Ράδιο Αρβύλα καλείται να πληρώσει αποζημίωση 100.000 ευρώ σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δικηγόρος του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών, Απόστολου Κενανίδη, ο οποίος είναι καρκινοπαθής.

Όπως σχολίασε ο Κώστας Παπαδάκης στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου «Ευτυχείτε» οι παρουσιαστές της εκπομπής σατίρισαν τη χροιά της φωνής του πρόεδρου. Τόσο η Ομοσπονδία όσο και o κ. Κενανίδης κατηγόρησαν τους παρουσιαστές για σεξισμό και ομοφοβική συμπεριφορά μετά την προβολή του συγκεκριμένου αποσπάσματος.
Ο δικηγόρος του Απόστολου Κενανίδη αποκάλυψε την έκβαση της δίκης: «Οι παρουσιαστές επέλεξαν να γελοιοποιήσουν και να χλευάσουν τον κύριο Κενανίδη για τη χροιά της φωνής του, η οποία παρουσιάζει μια φυσική αδυναμία εξαιτίας καρκινοπάθειας στον λάρυγγα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι να κάνουμε την αγωγή στο δικαστήριο επιδιώξαμε να υπάρξει κάποια επανόρθωση από τους παρουσιαστές της εκπομπής, αλλά το αρνήθηκαν».

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «Ανταλλάχθηκαν σωρεία εξωδίκων με το πρόσχημα ότι πρόκειται για μια σατιρική εκπομπή και ότι δεν υπήρξε πρόθεση προσβολής και άρα είναι ανεπίδεκτη επανόρθωσης. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Κ. Κενανίδης δεν σατιρίστηκε για τα λεγόμενά του αλλά για τη χροιά της φωνής του. Μάρτυρας κατέθεσε από τα Γιαννιτσά όπου κατοικεί η οικογένειά του ότι η κόρη του έκανε 10 μέρες να πάει στο σχολείο και ότι δεν κυκλοφορούσε γιατί γελούσαν σε βάρος του πατέρα της. Δυστυχώς ούτε αυτό συγκίνησε τους παρουσιαστές της εκπομπής. Η υπόθεση υπήρξε καταπέλτης. Το δικαστήριο επιδίκασε ποσό 100.000 ευρώ ηθική ικανοποίηση και καταδίκασε και τους τρεις παρουσιαστές».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραδίο Αρβύλα: Σατίρισαν καρκινοπαθή και καλούνται να πληρώσουν 100.000 ευρώ"

Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης εντοπίστηκε στο διαμέρισμα - αποθήκη των Εξαρχείων

Νέα ειδική δράση πραγματοποίησε νωρίς το πρωί η Δίωξη Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου εντόπισε σε αποθήκη ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Ειδικότερα, στο ισόγειο της οδού Οικονόμου, όπου πραγματοποιήθηκε η νέα δράση, η Δίωξη Ναρκωτικών, με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ, καθώς και με την παρουσία εισαγγελέα, βρέθηκαν 24 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη βάρους 685 γραμμαρίων, 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και 2 συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η αποθήκη χρησιμοποιείτο από ομάδα αλλοδαπών ως χώρος απόκρυψης και διακίνησης ναρκωτικών.

Σημειώνεται ακόμη, ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα για την ταυτοποίηση και σύλληψη των δραστών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης εντοπίστηκε στο διαμέρισμα - αποθήκη των Εξαρχείων"

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις χρεώσεις στο πλαστικό χρήμα

Ερώτηση με θέμα «Υψηλό κόστος συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών και μέτρα για την αποκλιμάκωση του», κατέθεσαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με πρωτοβουλία των Πάνου Σκουρλέτη, Τρύφωνα Αλεξιάδη και Ραλλίας Χρηστίδου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Θέμα: Υψηλό κόστος συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών και μέτρα για την αποκλιμάκωση του
Πρόσφατα κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020. Στο δεύτερο Κεφάλαιο του προσχεδίου, μεταξύ των προτιθέμενων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, περιλαμβάνεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ως του αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματικού μέτρου. Ειδικότερα, προβλέπεται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ανάμεσα σε αυτά και οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Με την πρωτοβουλία αυτή η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα υπάρχει αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα. Οι συναλλαγές αυτές ωστόσο συνεπάγονται κόστος τόσο για τους καταναλωτές, οι οποίοι - ανάλογα με το μέσο που επιλέγουν - επιβαρύνονται με τόκους επί των συναλλαγών, όσο και για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι επιβαρύνονται για την λήψη υπηρεσιών αποδοχής ηλεκτρονικών συναλλαγών από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των τραπεζών το ΣΕΠΠΕ των πιστωτικών καρτών (συνολικό ετήσιο πραγματικό ποσοστό επιβάρυνσης που περιλαμβάνει το επιτόκιο για αγορές με πιστωτικές κάρτες) κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα από 12,13% - 19,2% ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα. Από την άλλη, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το μέσο ονομαστικό επιτόκιο για καταθέσεις βρίσκεται στο 0,26%.
Ταυτόχρονα οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα συνεπάγονται κόστος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που προκύπτει από τις παρεχόμενες από τα πιστωτικά ιδρύματα υπηρεσίες αποδοχής συναλλαγών με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) οι μεσοσταθμικές τραπεζικές χρεώσεις για τη χρήση τερματικών POS από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,6% – 0,8% για το έτος 2018.
Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες γίναμε κοινωνοί μιας, ως φαίνεται, ανεξέλεγκτης πρακτικής των τραπεζών, σχετικά με την χρέωση τραπεζικών υπηρεσιών, ακόμη και όσων μέχρι πρόσφατα παρέχονταν δωρεάν. Ενδεικτικά αναφερόμαστε σε άρθρο της «Καθημερινής» της 9.10.2019 με τίτλο «Τράπεζες: Χρεώνουν την έκδοση του PIN και την ανανέωση της
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις χρεώσεις στο πλαστικό χρήμα"

Θεσσαλονίκη: Απομακρύνονται οι Ρομά από τον οικισμό της Περαίας

Την απομάκρυνση των Ρομά από το αγροτεμάχιο 1158Α (Τσαΐρια) στην Περαία Θεσσαλονίκης, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού.

“Τη Διοικητική Αποβολή, όσων αυθαίρετα κατέχουν τμήμα του αγροτεμαχίου 1158Α Περαίας (άτυπος καταυλισμός Ρομά - Τσαΐρια), αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Ο Δήμαρχος, Γεώργιος Τσαμασλής, επεσήμανε πως "το ακίνητο αυτό ανήκει κατά χρήση, νομή και κατοχή στο Δήμο μας και κανείς δεν δικαιούται να το καταπατά", τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η παρουσία των Ρομά στην περιοχή, είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, καθώς συχνά πυκνά προκαλούσαν πυρκαγιες από την καύση απορριμάτων, οι οποίες απαιτούσαν την επέμβαση της πυροσβεστικής για να περιοριστούν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Απομακρύνονται οι Ρομά από τον οικισμό της Περαίας"

Νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ): «Δεν μας εκπροσωπεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος»

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των Δημόσιων Νοσοκομείων, η οποία περιλαμβάνει συνένωση τμημάτων και κλινικών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, σύναψη συμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και πρόσβαση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για να μπορούν να νοσηλεύουν ασθενείς που παρακολουθούν, φαίνεται να μην βρίσκουν θετική ανταπόκριση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς της ΟΕΝΓΕ.

Η ΟΕΝΓΕ με σημερινή της ανακοίνωση, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να τις επιτρέψει, ενώ όπως αναφέρουν τα μέλη της, οι γιατροί του ΠΙΣ "έχουν το θράσος να μιλούν εξ ονόματος των νοσοκομειακών γιατρών τους οποίους δεν εκπροσωπούν, τη στιγμή που δεν έχουν καν την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΠΙΣ".

Οι γιατροί των Δημόσιων Νοσοκομείων, υποστηρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να συμβούν αυτές οι αλλαγές και σχολιάζουν χαρακτηριστικά:

"Οι παραπάνω προτάσεις δεν απηχούν μόνο τις απόψεις της ηγετικής ομάδας του ΠΙΣ η οποία πρόσκειται στη ΝΔ. Οι «ρηξικέλευθες» δήθεν προτάσεις τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντιγραφή του προγράμματος της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ήρθε με φόρα για να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας και να προσθέσει ένα ακόμη κρίκο στη μακριά αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου".

ΟΕΝΓΕ: "Ξέρουμε ποιες θα είναι οι αρνητικές συνέπειες"

Οι νοσοκομειακοί γιατροί χαρακτηρίζουν "λαγό" τον ΠΙΣ, ο οποίος όπως λένε, ανέλαβε να ζυμώσει τις αντιδραστικές αλλαγές στους νοσοκομειακούς γιατρούς εξυπηρετώντας την κυβέρνηση. Δηλώνουν δε ότι τα σχέδια που εξυφαίνονται θα έχουν αρνητικές συνέπειες σε γιατρούς του δημοσίου και ασθενείς. Συγκεκριμένα

"Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις αρνητικές συνέπειες, σε υγειονομικούς και ασθενείς, της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Tραγική υποστελέχωση, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, εντατικοποίηση, χτύπημα των μισθολογικών και επιστημονικών μας δικαιωμάτων, ακριβοπληρωμένες, υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς μας. Αυτά είναι τα περίφημα οφέλη της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, τα οποία ανέλαβαν οι κύριοι κύριοι της ηγεσίας του ΠΙΣ να διαφημίσουν για λογαριασμό της κυβέρνησης".

Οι νοσοκομειακοί γιατροί παίρνουν θέσεις μάχης και δηλώνουν ότι θα τους βρουν απέναντί τους: "Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ανθρώπινα ωράρια, για το δικαίωμα του λαού σε υψηλού επιπέδου σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας".

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ): «Δεν μας εκπροσωπεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος»"

Μήνυμα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής: Ετοιμάστε plan B για το μεταναστευτικό!

Με το #BrexitDeal, τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κυριαρχεί ως πρώτο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων, ξεκίνησαν πριν από λίγη ώρα οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, της πρώτης Συνόδου Κορυφής στην οποία λαμβάνει μέρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός.

Σήμερα και αύριο, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για τις κυρώσεις που θα επιβάλλουν στην Άγκυρα μετά την εισβολή της Τουρκίας σε εδάφη της Συρίας και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων, αλλά και τα αντίμετρα για την μονομερή απόφαση του Ερντογάν να ξεκινήσει ερευνητικές γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ΕΕ με έναρξη των διαπραγματεύσεων για την είσοδο των Σκοπίων και της Αλβανίας είναι ένα θέμα που ενδέχεται να συζητηθεί εφ' όσον η Γαλλία αποσύρει το βέτο. 

Greece-Mitsotakis-NIK_1281

Το βασικότερο όμως θέμα που απασχολεί άμεσα την Ελλάδα στην παρούσα Σύνοδο Κορυφής είναι το μεταναστευτικό, υπό το πρίσμα των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν ότι αν δεν λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ θα «απελευθερώσει» κύματα από τα 3,6 εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Το ενδεχόμενο αυτό τρομάζει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να αποφασίσουν την εκταμίευση κονδυλίων προς την Τουρκία σε μια χρονική στιγμή που η Άγκυρα εγκαλείται σαν κράτος παρίας με αφορμή την παραβίαση των συνόρων της Συρίας και την εισβολή στα εδάφη που κατοικούν Κούρδοι. Κι αν μη τι άλλο, μοιάζει παράδοξο η ΕΕ να χρηματοδοτεί την Τουρκία για την φιλοξενία των μεταναστών την ώρα που οι πολιτικές της Άγκυρας δημιουργούν νέα προσφυγικά κύματα!

Συναγερμός από Μητσοτάκη: Ετοιμάστε plan B για το μεταναστευτικό!

«Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος».



 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα προειδοποιώντας ότι η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο το επόμενο διάστημα και γι' αυτό κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προετοιμάσει εκτάκτως εναλλακτικό σχέδιο για τον χειρισμό της κρίσης.

Η ΕΕ πρέπει «να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές γίνεται πιεστική. Από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στα ελληνικά νησιά έχουν φτάσει περισσότεροι από 20.000 μετανάστες και παρά τις προσπάθειες μεταφοράς τους στην ηπειρωτική Ελλάδα η κατάσταση στα νησιά, ιδίως στην Λέσβο και στη Σάμο, κινδυνεύει να καταστεί χαοτική. Ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες στη Συρία ή αν ο Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του και ανοίξει τις πόρτες «σπρώχνοντας» χιλιάδες ανθρώπους προς την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει στα όριά του το σύστημα στην Ελλάδα.

Greece-Mitsotakis-NIK_1270

Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος.


Να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με στοχευμένα μέτρα, στοχευμένες κυρώσεις, για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Greece-Mitsotakis-NIK_1291
Για τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μία πολύ ταραχώδη περιοχή. Υποστηρίζουμε την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Σας ευχαριστώ».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής: Ετοιμάστε plan B για το μεταναστευτικό!"

Σάμος: Νέες πορείες διαμαρτυρίας από μετανάστες που ζητούν να φύγουν από το νησί

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αιτούντων άσυλο πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα στη Σάμο. Διεκδικούν την αναχώρησή τους από το νησί.

Σήμερα, συγκέντρωση πραγματοποίησαν μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Μάλιστα, για προληπτικούς λόγους, οι εργαζόμενοι σε αυτό εκκένωσαν τις δομές όπου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους.

Ακολούθησε πορεία των αιτούντων άσυλο, φωνάζοντας «Ελευθερία» και περί τις 15:30, και υπό τη διακριτική παρακολούθηση της Αστυνομίας, επέστρεψαν στο ΚΥΤ.

Πολλοί ήταν οι αιτούντες άσυλο οι οποίοι πραγματοποίησαν, χθες, Τετάρτη, το βράδυ καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη στη Σάμο. Επρόκειτο για όσους διέμεναν στο τμήμα του καταυλισμού που κάηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ενώ πολλοί από αυτούς ζουν σε υπαίθριους χώρους μέσα στην πόλη της Σάμου.

Για «εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης», κάνει λόγο, σε σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Πλέον έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του υπερπληθυσμού και των πολλών εθνικοτήτων που στοιβάζονται στην παραγκούπολη. Γυναίκες και παιδιά φοβούνται, κατά δήλωσή τους, να επιστρέψουν στο Hot-Spot σε ενδεχόμενο νέων επεισοδίων. Οι αρμόδιες κρατικές Αρχές οφείλουν να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας, τόσο των κατοίκων όσο και των μεταναστών προσφύγων».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Νέες πορείες διαμαρτυρίας από μετανάστες που ζητούν να φύγουν από το νησί"

ΕΟΦ: Χτυπά το καμπανάκι για το «Phen375» - Διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής

Το προϊόν «Phen375» που διακινείται μέσω διαδικτύου ως συμπλήρωμα διατροφής και προωθείται για τη μείωση του σωματικού βάρους, δεν είναι γνωστοποιημένο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, πρόκειται για αγνώστου προέλευσης προϊόν, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και ως εκ τούτου δυνητικά επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του χρήστη.

Δείτε το προϊόν: 


Phen375-001
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Χτυπά το καμπανάκι για το «Phen375» - Διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής"

Στελέχη υπουργείου Εργασίας: Η προηγούμενη ηγεσία έκρυβε το έλλειμμα του ΕΦΚΑ κάτω από το χαλί

Στοιχεία για το έλλειμμα του ΕΦΚΑ θα φέρει τις επόμενες ημέρες στην Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

Όπως εξηγεί, ο ΕΦΚΑ απο την αρχή είχε ελλείμματα τα οποία φτάνουν αυτή τη στιγμή τα 49 εκ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για πλεόνασμα ύψους 245 εκ. ευρώ.

Το έλλειμμα αυτό, σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, υπήρχε από την αρχή καθώς σε κανέναν προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ δεν είχε προβλεφθεί η επιστροφή των 120 εκ. ευρώ προς τους μη μισθωτούς από την εκκαθάριση των εισφορών του 2017 αλλά και η αύξηση των συντάξεων χηρείας και η καταβολή των αναδρομικών τους.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στο χάος του ΕΦΚΑ. Ειδικότερα έχει καταγγείλει πολλές φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε πλεονάσματα, κρύβοντας και κατασκευάζοντας προϋπολογισμούς που δεν ανταποκρινόντουσαν στην πραγματικότητα.

Όπως έχει εξηγήσει στον συγκεκριμένο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ εμφανίζονται δαπάνες (όπως είναι οι δαπάνες των συντάξεων χηρείας) που δεν τις είχαν προϋπολογίσει ή τα χρήματα που είχαν πάρει πέρυσι από τους μη μισθωτούς και τα χρησιμοποιούσαν για να δημιουργήσουν πλεονάσματα.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Στελέχη υπουργείου Εργασίας: Η προηγούμενη ηγεσία έκρυβε το έλλειμμα του ΕΦΚΑ κάτω από το χαλί"

«Στους 218 οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την τουρκική επίθεση στη Συρία»

Σε 218 ανέρχονται οι άμαχοι, μεταξύ των οποίων 18 παιδιά, που έχουν χάσει τη ζωή τους από την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, περίπου μία εβδομάδα μετά την έναρξή της, ανακοίνωσαν σήμερα οι κουρδικές αρχές της περιοχής στην οποία εξαπολύθηκε.

Επίσης 650 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές στον τομέα της υγείας.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα τις ανησυχίες του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη βόρεια Συρία μετά την απόφαση της Τουρκίας να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εκεί.

Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση σχετικά με τους πρόσφυγες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία σε συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη στο Σότσι, το ρωσικό θέρετρο στην Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Συρία θα πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο της μεθορίου της με την Τουρκία στο πλαίσιο οποιασδήποτε διευθέτησης της σύγκρουσης εκεί, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Παράλληλα το Reuters και το AFP μετέδωσαν ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς έφτασε σήμερα στην Άγκυρα, όπου προβλέπεται να έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την συριακή επίθεση στην βορειοανατολική Τουρκία.

Ο Πενς αναμένεται να παροτρύνει την Τουρκία να σταματήσει την στρατιωτική της επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην βορειοανατολική Συρία.

Λίγο πριν από τον Πενς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε φτάσει στην τουρκική πρωτεύουσα και οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν με τον Τούρκο πρόεδρο στις 14:30 ώρα Ελλάδος.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στους 218 οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την τουρκική επίθεση στη Συρία»"

Πάνω από 300.000 ανθρώπους ξεσπίτωσε η τουρκική εισβολή στη Συρία

Η στρατιωτική επιχείρηση, την οποία έχει εξαπολύσει η Τουρκία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία, έχει προκαλέσει μέσα σε οκτώ ημέρες τον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Περισσότεροι από 300.000 άμαχοι έχουν εκτοπισθεί από την έναρξη της επίθεσης» στις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 300.000 ανθρώπους ξεσπίτωσε η τουρκική εισβολή στη Συρία"

Brexit: Αυτά είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας - Την απορρίπτουν οι Εργατικοί

«Αυτή είναι μια ισορροπημένη συμφωνία... Είναι το καλύτερο δυνατό», τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian.

Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, το επονομαζόμενο «backstop», έχει αντικατασταθεί με μια νέα προσέγγιση. Αυτό δικαιολογεί τη συναίνεση... Πρόκειται για έναν δυναμικό συμβιβασμό μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

«Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι μπορεί να περάσει τη συμφωνία μέσω του κοινοβουλίου», όπως αναφέρει ο Μπαρνιέ. «Η συμφωνία είναι δίκαιη και λογική», υποστήριξε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Μπόρις Τζόνσον. «Ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει ότι η συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου».

Σήμερα δεν θα υπάρξει «επικύρωση» της συμφωνίας», τόνισε και πρόσθεσε πως εφόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε αυτή θα τεθεί σε ισχύ.

Ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία όμως, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι είναι χειρότερη από της προκατόχου του Μπόρις Τζόνσον, Τερέζα Μέι.

«Απ' όσα γνωρίζουμε, ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε ακόμη χειρότερη συμφωνία από την Τερέζα Μέι, η οποία και απορρίφθηκε μαζικά», δήλωσε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο ίδιος τόνισε ότι ορισμένες από τις προτάσεις του Brexit θέτουν σε κίνδυνο την «ασφάλεια των τροφίμων, τα δικαιώματα των εργαζομένων και το σύστημα υγείας της Βρετανίας».

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit

Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Μισέλ Μπαρνιέ διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28», τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Brexit: Αυτά είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας - Την απορρίπτουν οι Εργατικοί"

Στα «πράσα» πιάστηκαν δυο έμποροι ναρκωτικών στο Ζεφύρι από το Τμήμα Ασφάλειας Αχαρνών

Στη τσιμπίδα αστυνομικών από το Τμήμα Ασφάλειας Αχαρνών πιάστηκαν δυο τσιγγάνοι στο Ζεφύρι, ηλικίας 28 και 50 ευτών, κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και για παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών οι δυο δράστες εντοπίστηκαν και μετά από έρευνα στην οικία τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

  • 882,7 γραμμάρια ηρωίνης
  • 111 γραμμ. λευκής σκόνης άγνωστης χημικής σύνθεσης
  • 4 ζυγαριές ακριβείας
  • κυνηγετικό όπλο (κλεμμένο)
  • 126 φυσίγγια
  • το χρηματικό ποσό των 448 ευρώ

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα «πράσα» πιάστηκαν δυο έμποροι ναρκωτικών στο Ζεφύρι από το Τμήμα Ασφάλειας Αχαρνών"

ΕΟΦ: Παραπληροφόρηση η «ανεπάρκεια» των αντιγριπικών εμβολίων

Η ποσότητα των αντιγριπικών εμβολίων που έχει ήδη διατεθεί στην Ελλάδα μας ανέρχεται σε 1.500.000 περίπου δόσεις, ενώ μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμες ακόμη 1.100.000 δόσεις, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο, ενημερώνει τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας ο ΕΟΦ.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι το υπουργείο Υγείας, με έγγραφό του από 20/12/2018, έχει δώσει σαφή οδηγία για την εκτέλεση συνταγών με εμπορική ονομασία των εμβολίων VAXIGRIP TETRA, FLUARIX TETRA και INFLUVAC TETRA η οποία έχει υλοποιηθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και βάσει αυτής, υπάρχει δυνατότητα ανταλλαξιμότητας των αντιγριπικών εμβολίων κατά τη συνταγογράφησή τους.

«Η όποια παραπληροφόρηση περί «ανεπάρκειας» ή «μη διαθεσιμότητας» των εμβολίων δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις με κίνδυνο να οδηγηθούμε στην καθυστέρηση του εμβολιασμού, και δη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού», καταλήγει ο ΕΟΦ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Παραπληροφόρηση η «ανεπάρκεια» των αντιγριπικών εμβολίων"

Συρία: Για χρήση μη συμβατικών όπλων κατηγορούν την Άγκυρα οι Κούρδοι

Oι Κούρδοι της Συρίας κατηγορούν την Άγκυρα ότι χρησιμοποιεί μη συμβατικά όπλα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ανατολικά του Ευφράτη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι Κούρδοι που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή της Συρίας υποστηρίζουν ότι το καθεστώς της Άγκυρας καταφεύγει στη χρήση μη συμβατικών όπλων, όπως βόμβες λευκού φωσφόρου ή ναπάλμ, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Αυτές οι κατηγορίες εναντίον των δυνάμεων της Άγκυρας ή των Σύρων ανταρτών που βρίσκονται στο πλευρό τους δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: Για χρήση μη συμβατικών όπλων κατηγορούν την Άγκυρα οι Κούρδοι"

Έρχεται «βόμβα» για όσους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

Την καθιέρωση «Τειρεσία» και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές λογαριασμών ρεύματος προκρίνει ως λύση η κυβέρνηση προκειμένου να φρενάρει τις μετακινήσεις πελατών από πάροχο σε πάροχο προκειμένου να αποφεύγουν την εξόφληση χρεών.
Σε αυτή την απόφαση καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία πως η πλέον ενδεικνυόμενη λύση είναι εκείνη που έχουν εφαρμόσει οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Ουσιαστικά πρόκειται για τη δημιουργία μιας λίστας με πελάτες εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι έχουν εντοπιστεί συστηματικά να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς. Για τον συγκεκριμένο μηχανισμό, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου και της αγοράς, δεν απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία, χρειάζεται όμως αλλαγή στον Κώδικα Προμήθειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Συμφωνία όλων

Προϋποθέτει όμως και τη συμφωνία όλων των προμηθευτών ρεύματος (ΔΕΗ και ανεξάρτητων εταιρειών) προκειμένου να καταρτιστεί η λίστα με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Μέσα από τον «Τειρεσία» για τη λιανική αγορά ρεύματος οι εταιρείες θα μπορούν να εντοπίζουν τους επιτήδειους και με τον τρόπο αυτόν να διεκδικούν οφειλές ή να προτείνουν διαφορετικά τιμολόγια αποθαρρύνοντας τις μετακινήσεις τους. Ως προς το τελευταίο βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάζεται τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας της ΡΑΕ, ο οποίος προβλέπει την ισότιμη μεταχείριση των καταναλωτών ρεύματος ως προς την παροχή ρεύματος.
Η λύση της λίστας με τους κακοπληρωτές εφαρμόζεται και σε χώρες της ΕΕ. Ιδιωτικές εταιρείες σημειώνουν όμως την ανάγκη εφαρμογής συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να εφαρμόζονται προκειμένου να χαρακτηρίζεται ένας καταναλωτής «στρατηγικός κακοπληρωτής» ώστε να μη γίνεται κατάχρηση από τις εταιρείες προμήθειας.
Πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επίσης προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη διεκδίκηση των οφειλών με βάση τον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και όχι με βάση το ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του πελάτη. Και αυτό επειδή με τον τρόπο αυτόν θα είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός των οφειλετών και των επιτηδείων, οι οποίοι αποφεύγουν την εξόφληση οφειλών αλλάζοντας το όνομα του κατόχου του ρολογιού. Δηλαδή, μπορεί ο μετρητής να είναι στο όνομα ενός μέλους μιας οικογένειας η οποία χρωστά απλήρωτους λογαριασμούς και για να αποφύγει την αποπληρωμή τους αλλάζει προμηθευτή κάνοντας σύμβαση στο όνομα άλλους μέλους. Ετσι συνεχίζει να ηλεκτροδοτείται και ας έχει και ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Μία άλλη πρακτική που προτείνουν εταιρείες προμήθειας ρεύματος για την αντιμετώπιση των μπαταξήδων είναι η δυνατότητα δραστηριοποίησης εξειδικευμένων εταιρειών, τις οποίες θα προσλαμβάνουν οι πάροχοι και θα μπορούν να αξιολογούν εκ των προτέρων τους υποψήφιους πελάτες. Θα ερευνούν την οικονομική τους συμπεριφορά όχι μόνο απέναντι σε υποχρεώσεις τους για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και συνολικά στην αγορά ή ακόμη και στη συνέπεια της καταβολής των φόρων. Οι εταιρείες αυτές θα λειτουργούν ως αξιολογητές της πιστοληπτικής ικανότητας των καταναλωτών και ανάλογα με τη «βαθμολογία» που θα δίνουν στους προμηθευτές οι τελευταίοι θα αποφασίζουν αν θα τους ηλεκτροδοτούν ή όχι. Αν θα τους αποδέχονται δηλαδή ως πελάτες.

Δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ

Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όλες τις εταιρείες προμήθειας αντιμετωπίζει η ΔΕΗ. Από το σύνολο των 2.336.552 πελατών της χαμηλής τάσης που δεν πληρώνουν οι 823.075 είναι οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες». Πρόκειται για:
  1. Μεγάλο αριθμό κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που σταματούν τη λειτουργία τους και αφήνουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος.
  2. Καταναλωτές (νοικοκυριά και έμποροι) με συσσωρευμένες οφειλές από τρέχοντες λογαριασμούς ή ρευματοκλοπές ή με άλλο ΑΦΜ που αλλάζουν προμηθευτή (εν προκειμένω φεύγουν από τη ΔΕH), έτσι ώστε να αποφύγουν τους σχετικούς περιορισμούς που επιβάλλει ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
  3. Πελάτες που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας. Πρόκειται για καταναλωτές τους οποίους η ΔΕH έχει διαγράψει από το πελατολόγιο, καθώς δεν πληρώνουν σε μόνιμη βάση και αδυνατούν να βρουν άλλον προμηθευτή. Ωστόσο, πάροχος της καθολικής υπηρεσίας είναι και πάλι η δημόσια εταιρεία.
Οι κατηγορίες αυτές χρωστούν περί τα 840 εκατ. ευρώ, σχεδόν δηλαδή τα μισά ληξιπρόθεσμα χρέη (1,6 δισ. ευρώ) της χαμηλής τάσης.
tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται «βόμβα» για όσους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος"

Υπό έλεγχο η φωτιά στο κέντρο κράτησης προσφύγων στην Αμυγδαλέζα

Φωτιά ξέσπασε στο κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην Αμυγδαλέζα το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης σε δύο κοντέινερ. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, ενώ στην περιοχή επιχειρούν 10 πυροσβέστες και πέντε οχήματα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό έλεγχο η φωτιά στο κέντρο κράτησης προσφύγων στην Αμυγδαλέζα"

Τη μεταφορά των ΟΠΚΕ από τα Άνω Λιόσια στα Εξάρχεια απέτρεψε ο Χρήστος Παππούς. Τι είπε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Θα μπορούσε να περάσει στα «ψιλά» γράμματα, αν δεν προκαλούσε την άμεση και σθεναρή αντίδραση του δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού. Ο λόγος για την, προ λίγου καιρού και μη δημοσιοποιημένη, απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αποσύρει τα οχήματα και τους άνδρες της ΟΠΚΕ από το κτήριο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, προκειμένου να τους μεταφέρει στα Εξάρχεια.

Στόχος του κ. Χρυσοχοΐδη ήταν να στηθεί εκεί το στρατηγείο της επιτυχημένης ομάδας δράσης καταστολής, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιό του για «εκκαθάριση» της περιοχής από, κάθε λογής, παραβατικά στοιχεία. Σχέδιο καλό για την Αθήνα, κακό για τη Δυτική Αττική που στο ισοζύγιο, για άλλη μια φορά, βάραινε λιγότερο.

Λογάριασε, ωστόσο, χωρίς τον… ξενοδόχο – και εν προκειμένω τον Χρήστο Παππού – ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, την ίδια στιγμή επισκέφθηκε τον Υπουργό, από τον οποίο ζήτησε να πάρει πίσω την απόφαση. Η επιμονή του κ. Παππού αποδείχθηκε, κατά τα φαινόμενα πολύ πιο μεγάλη, αφού μετά από αρκετή κουβέντα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποχώρησε και υποσχέθηκε ότι τα ΟΠΚΕ θα επιστρέψουν στη βάση τους. Και δεν ήταν μόνο η επιμονή αλλά και τα επιχειρήματα του δημάρχου Φυλής ισχυρότερα, αφού έδωσε πολλά, προκειμένου να ικανοποιεί, όσο γίνεται περισσότερο, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών του.

Τι ακριβώς του είπε ο κ. Παππούς δεν έγινε ευρύτερα γνωστό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορούσε το μνημόνιο συνεργασίας των δυο πλευρών, το οποίο, όπως τονίστηκε, από την πλευρά του Δήμου τηρήθηκε στο ακέραιο και το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και από την πλευρά του Υπουργείου.

Ότι και να ειπώθηκε πάντως μεταξύ των δύο ανδρών, φαίνεται πως ήταν αρκούντως… πειστικό, αφού το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψουν οχήματα και άνδρες των ΟΠΚΕ στο κτήριο της Αιγαίου Πελάγους.

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη μεταφορά των ΟΠΚΕ από τα Άνω Λιόσια στα Εξάρχεια απέτρεψε ο Χρήστος Παππούς. Τι είπε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη"

Brexit: Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες, κατέληξαν σε συμφωνία Βρετανία και ΕΕ

Σε συμφωνία για το Brexit κατέληξαν Βρετανία και ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο παρά πέντε της εκπνοής του χρόνου για την αποχώρηση της χώρας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Την είδηση ανακοίνωσαν πρώτα Ευρωπαίοι διπλωμάτες και ακολούθως, όπως μεταδίδει το Reuters, τοποθετήθηκαν τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο Γιούνκερ έκανε λόγο για δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για τις δύο πλευρές, ενώ ο Τζόνσον μίλησε για «σπουδαία συμφωνία», με τη Βρετανία να αναλαμβάνει και πάλι τον έλεγχο.

«Όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και συμφωνία, κι εμείς έχουμε! Είναι μία δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και η απόδειξη της αφοσίωσής μας στο να βρίσκουμε λύσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Σύστησε δε στη Σύνοδο Κορυφής να την εγκρίνει.

Ωστόσο το πανηγυρικό κλίμα φαίνεται να επισκιάζει η στάση του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, το οποίο σε μια πρώτη αντίδραση επανέλαβε πως ισχύει η προηγούμενη δήλωσή του, με την οποία εξηγούσε πως δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία που προωθούσαν- δεν είχε ακόμα πάρει πράσινο φως- ΕΕ και Βρετανία.

Η στήριξη του DUP - που κατέχει δέκα έδρες στο βρετανικό Κοινοβούλιο- είναι κρίσιμη, καθώς οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα άνω του 1%, με τις βρετανικές μετοχές να κάνουν ράλι ύστερα από την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας. Στις 12:45 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα κατέγραψε άνοδο κατά 0,86% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2942 δολάριο και κατά 0,60% έναντι του ενιαίου νομίσματος στις 86,01 πένες.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Brexit: Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες, κατέληξαν σε συμφωνία Βρετανία και ΕΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news