facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Σύγκρουση τρένων: Απεργία την Πέμπτη ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό

Ακινητοποιημένοι αναμένεται να μείνουν οι συρμοί του Μετρό την Πέμπτη 2 Μαρτίου  λόγω απεργίας από τις 6:00 τα ξημερώματα έως τα μεσάνυχτα που προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), ως αντίδραση στο θανατηφόρο δυστύχημα των Τεμπών.

24ωρη απεργία εξήγγειλε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Στην ανακοίνωσή του το ΣΕΛΜΑ αναφέρει ότι «χρόνια τώρα το σωματείο μας καταγγέλλει τεράστιες ελλείψεις σε υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα συντήρησης και  την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό για όλες τις ειδικότητες λειτουργίας και συντήρησης, που αναγκάζουν το υπάρχων προσωπικό σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται».

«Τα προβλήματά μας είναι κοινά με τον ΟΣΕ και όποιος δεν το παραδέχεται απλά εθελοτυφλεί», τονίζεται επίσης.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση τρένων: Απεργία την Πέμπτη ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό"

Hellenic Train: Αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια την Πέμπτη 2/3

 Όλα τα αυριανά δρομολόγια των τρένων της Hellenic Train αναστέλλονται την Πέμπτη, 2 Μαρτίου, λόγω της απεργίας που ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρόμων.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς ως και οι Διοικήσεις του συνόλου των Πρωτοβαθμίων Σωματείων που λειτουργούν στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο, σε έκτακτη συνεδρίασή τους που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023 αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 02 Μαρτίου 2023 του συνόλου του προσωπικού που απασχολείται σε όλες τις σιδηροδρομικές εταιρείες.

Πλέον ο πόνος έγινε οργή για τις δεκάδες των νεκρών και των τραυματιών συναδέλφων και συμπολιτών μας.

Η απαξίωση που διαχρονικά επέδειξαν οι Κυβερνήσεις στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα των Τεμπών.

Δυστυχώς τα πάγια αιτήματά μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αρτιότερη εκπαίδευση, αλλά κυρίως εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας, πετιούνται μόνιμα στον κάλαθο των αχρήστων.

Σήμερα η Σιδηροδρομική οικογένεια είναι φτωχότερη.

Σήμερα η Ελλάδα είναι φτωχότερη.

Η επόμενη μέρα είναι ημέρα περισυλλογής και θρήνου για τους αδικοχαμένους συναδέλφους μας.

Αύριο 02/3/2023, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη της Π.Ο.Σ. και των Σωματείων – Μελών της στον 9Ο όροφο του κτιρίου του ΟΣΕ (Καρόλου 1-3) στις 10.00’.», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης (1/3) είχε υπάρξει αναστολή του συνόλου των δρομολογίων σε όλη τη χώρα.

Ένας μικρός αριθμός δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας, στις γραμμές Χαλκίδας και Κιάτου, πραγματοποιήθηκε μέσω λεωφορείων.
Συλλυπητήριο μήνυμα της Hellenic Train 20 ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Με καθυστέρηση 20 ωρών, η Hellenic Train εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας συλλυπητήρια για τα θύματα της τραγωδίας από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Hellenic Train:

«Καθώς η διερεύνηση των συνθηκών που προκάλεσαν το τραγικό συμβάν βρίσκεται σε εξέλιξη, η Hellenic Train, εταιρεία επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, συνεχίζει να εργάζεται δίπλα στις αρχές και στους διασώστες στο σημείο του δυστυχήματος και σε όλα τα νοσοκομεία που φροντίζουν τους τραυματίες.

H Hellenic Train, η διοίκηση και οι εργαζόμενοί της, στέκεται δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, εκφράζοντας από καρδιάς τα πιο θερμά της συλλυπητήρια αλλά και τη δέσμευσή της για την πλήρη υποστήριξη τους καθώς και όλων των επιβατών.

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Hellenic Train,

Καθηγητής Dario Lo Bosco». 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Hellenic Train: Αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια την Πέμπτη 2/3 "

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα - Ηχητικό ντοκουμέντο: Ακούστε τις μοιραίες εντολές του σταθμάρχη πριν από την τραγωδία

Τον διάλογο μεταξύ των μηχανοδηγών της αμαξοστοιχίας Ιntercity 62 και του σταθμάρχη της Λάρισας αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα»: όπως προκύπτει από τις σύντομες συνομιλίες, ο σταθμάρχης χωρίς να το αντιλαμβάνεται τους δίνει εντολή να μπει στην παρακαμπτήριο και να συνεχίσει το ταξίδι του από τη γραμμή Θεσσαλονίκη - Αθήνα, στην οποία ήδη εκινείτο η εμπορική αμαξοστοιχία.

Οι οδηγοί δεν παραξενεύτηκαν με το κόκκινο φωτόσημο που έβλεπαν μπροστά τους, καθώς το σύστημα φωτοσήμανσης δεν λειτουργεί. Μάλιστα, όπως έλεγαν σιδηροδρομικές πηγές, ο σταθμάρχης δεν αντελήφθη καν ότι το τρένο μπήκε στην αντίθετη γραμμή, οπότε δεν υπήρχε πιθανότητα να διορθώσει το λάθος του στα λίγα λεπτά που απέμεναν. 

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που ακολουθεί αναφέρονται τα εξής



Μηχανοδηγός - Η Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης - Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου νέων Πόρων.

Μηχανοδηγός - Βασίλη φεύγω;

Σταθμάρχης - Φεύγεις, φεύγεις.

Μηχανοδηγός - Έγινε, καλό βράδυ.

Σταθμάρχης - Καλή συνέχεια. 

Είχε προηγηθεί διάλογος του σταθμάρχη με τον κλειδούχο, ο οποίος είναι αποκαλυπτικός του τι συνέβη



Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού - Βασίλη, να γυρίσω;

Σταθμάρχης - Όχι, όχι άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού - Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος. 

Η σύντομη αυτή συνομιλία φανερώνει τι πραγματικά συνέβη: Ο κλειδούχος ρώτησε τον σταθμάρχη αν έπρεπε να γυρίσει το κλειδί στην ευθεία -οπότε το τρένο θα συνέχιζε στην κανονική γραμμή, χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο, ο σταθμάρχης του είπε ότι επρόκειτο να χρησιμοποιήσει τη διαγώνιο ένα τοπικό τρένο, όπως και συνέβη. Όμως, στη συνέχεια ο σταθμάρχης ξέχασε να γυρίσει το κλειδί, οπότε το Intercity μπήκε στο «αντίθετο ρεύμα». 

Οι διάλογοι είναι τυπικοί -καθώς οι μηχανοδηγοί δεν είχαν λόγο να αμφισβητήσουν την εντολή του σταθμάρχη, αφού θεωρούσαν ότι είχε επικοινωνήσει με τον συνάδελφό του στον επόμενο σταθμό, στους Νέους Πόρους και θεώρησαν ότι η γραμμή ήταν ελεύθερη. Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη ημέρα είχαν καταγραφεί αρκετά τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα τμήματα των γραμμών να κλείνουν κατά διαστήματα.

Το ίδιο το Intercity είχε ξεκινήσει στις 22.48 με καθυστέρηση 48 λεπτών από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Παλαιοφάρσαλου -και έφτασε στο «ραντεβού του θανάτου» με την εμπορική αμαξοστοιχία λίγα λεπτά μετά τις 23.00.

Ο σταθμάρχης, αφού αρχικά υποστήριξε ότι είχε «κλειδώσει» το τρένο στην σωστή γραμμή «αλλά δεν υπάκουσε το σύστημα», παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του στην ανάκριση και βρίσκεται αντιμέτωπος με βαρύ κατηγορητήριο για ανθρωποκτονίες από αμέλεια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα - Ηχητικό ντοκουμέντο: Ακούστε τις μοιραίες εντολές του σταθμάρχη πριν από την τραγωδία"

Παύλος Γλύξμπουργκ για σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: « Σήμερα θρηνεί όλη η Ελλάδα »

Το δικό του μήνυμα για την τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη και τους δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους έστειλε ο Παύλος Γλύξμπουργκ, ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «σήμερα θρηνεί όλη η Ελλάδα».

«Στέκω συντετριμμένος μπροστά στον ανείπωτο πόνο των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους τόσο άδικα», γράφει στην ανάρτησή του ο Παύλος Γλύξμπουργκ, συγκινημένος και συντετριμμένος από όλα όσα έχουν συμβεί τα ξημερώματα της Τετάρτης (1.3.2023) με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Οι έρευνες συνεχίζονται στο σημείο από τις διασωστικές δυνάμεις και γίνεται λόγος για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθούν τόσο οι νεκροί όσο και οι αγνοούμενοι. Παράλληλα, ένα νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Η ανάρτηση του Παύλου Γλύξμπουργκ:

«Σήμερα θρηνεί όλη η Ελλάδα. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους σε αυτή την ασύλληπτη τραγωδία και με τους τραυματίες που ολόψυχα ευχόμαστε να βγουν σύντομα από το νοσοκομείο.

Θερμές ευχαριστίες στα σωστικά συνεργεία και όλο το ιατρικό προσωπικό που συνδράμει τους τραυματίες κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Στέκω συντετριμμένος μπροστά στον ανείπωτο πόνο των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους τόσο άδικα.

Ο Θεός να τους ευλογεί και να τους δίνει δύναμη».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Παύλος Γλύξμπουργκ για σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: « Σήμερα θρηνεί όλη η Ελλάδα » "

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού

Άνοιξε και λειτουργεί από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 13 Μαρτίου και ώρα 18.00.

Η πλατφόρμα θα κλείσει προσωρινά, μέχρι και τις 30/3/2023, για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου έτους 2023. Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) ή μέσω του διαδικτυακού τόπου (www.opeka.gr), με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet. Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2023 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021.

Μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022.

Σημειώνεται ότι, στο εξής, μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, είναι η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση - από το προνήπιο έως και το Γυμνάσιο - και η επάρκεια φοίτησης. Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως τα σχετικά πεδία, όπως τα στοιχεία της σχολικής μονάδας, η τάξη και ο αριθμός μητρώου του τέκνου που βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν, εμφανίζεται σχετική επισήμανση στην αίτηση, και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό.

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΑ σε ανακοίνωσή του, σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στις συχνές ερωτήσεις με αριθμ. 8 εως 13, οι οποίες είναι αναρτημένες στην εφαρμογή Α21.

Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν ότι, για να ολοκληρωθεί η αίτηση, πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού"

Τραγωδία στα Τέμπη: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών-Τουλάχιστον 43

Μεγαλώνει η μαύρη λίστα των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, με 43 επιβεβαιωμένους νεκρούς από την ιατροδικαστική υπηρεσία μέχρι τώρα, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο εφιάλτης δεν θα σταματήσει εδώ.

Συγγενείς έφθαναν νωρίτερα στο σημείο της τραγωδίας, για να αναζητήσουν τους δικούς τους ανθρώπους που δεν είχαν δώσει σημεία ζωής. Ο αριθμός των αγνοούμενων παραμένει ακόμα άγνωστος.

Σταθμάρχης: «Η κακιά η ώρα…»

Στο μεταξύ παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του  που οδήγησε στο πολύνεκρο δυστύχημα , ο σταθμάρχης της Λάρισας. Ο άνδρας, κατά την προανακριτική απολογία του, στην Τροχαία Λάρισας, απέδωσε την τραγωδία στην «κακιά ώρα».

Αρχικά, ο ίδιος υποστήριξε ότι έδωσε εντολή για αλλαγή στην τροχιά αλλά το σύστημα δεν υπάκουσε.

Οι έρευνες

Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες από τα συνεργεία διάσωσης να απομακρύνουν τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας και να εξερευνήσουν μέσα στις καμένες λαμαρίνες και την άμορφη μάζα των εκτροχιασμένων βαγονιών για άλλους νεκρούς.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο και παραμένουν για νοσηλεία 57 επιβάτες, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με 5 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, με 6ο λεωφορείο 20 επιβάτες στη Λάρισα,  καθώς και 8 επιβάτες μεταφέρθηκαν στην Κατερίνη.

Αποκάλυψη – σοκ στη Ναυτεμπορική

«Εάν λειτουργούσε η σηματοδότηση  στη μοιραία γραμμή, δεν θα είχαμε το τραγικό δυστύχημα με δεκάδες νεκρούς σήμερα»: Η καταγγελία σαφής και διατυπώνεται στην «Ναυτεμπορική» από έναν  Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, ο οποίος είχε εργαστεί επί πολλά χρόνια στην επιτροπή εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS) στην ΕΡΓΟΣΕ. Το σύστημα αυτό καθιστά δυνατή τη διαβίβαση στον μηχανοδηγό πληροφοριών αλλά και τον έλεγχο τήρησης της επιτρεπόμενης ταχύτητας.

Ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της «Ναυτεμπορικής», τονίζει ότι ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε πλήρως η σύμβαση για την «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς,σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Προμαχώνας» ( Α.Σ 717) . Η σύμβαση εφαρμόστηκε μόνο στο τμήμα  Τιθορέα – Δομοκός.

Επώδυνη αναγνώριση

Γύρω στις 3.30 το απόγευμα πτώματα μεταφέρθηκαν μέσα με σακούλες στο νεκροτομείο της Λάρισας.

Στα νοσοκομεία της Λάρισας ο πόνος όσων αναγνωρίζουν τους νεκρούς τους, είναι βουβός. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι σοροί τουλάχιστον επτά ανθρώπων είναι απανθρακωμένες και άλλες είναι διαμελισμένες,.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 17 δείγματα DNA από τις σορούς και 23 δείγματα από συγγενείς των επιβατών.

Σοκαριστικό είναι  στο νοσοκομείο της Λάρισας μεταφέρθηκαν 17 σακούλες με ανθρώπινα μέλη, γεγονός που φέρνει στο φως ακρωτηριασμούς.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στα Τέμπη: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών-Τουλάχιστον 43"

«Παραιτήθηκαν» οι διοικητές του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.  Μετά την παραίτηση Καραμανλή ο οποίος ανακοίνωσε ότι έλαβε την σχετική απόφαση «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων»,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκαν και οι διοικητές του ΟΣΕ, κ. Σπύρου Πατέρα και της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστου Βίνη.

Ο Κώστας Καραμανλής που μετέβη το πρωί στον τόπο της τραγωδίας, ανέφερε στη δήλωσή του, ότι η παραίτησή του ήταν κάτι που ένιωσε καθήκον του «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος».

Συσκεκριμένα στη δήλωσή του σημείωσε: 

«Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος.

Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Παραιτήθηκαν» οι διοικητές του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ"

Καιρός αύριο: Λασποβροχές και καταιγίδες – Τα φαινόμενα θα πλήξουν Τέμπη αλλά και Αττική

Χαλάει ο καιρός αύριο, Πέμπτη (02.03.2023) με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 12 με 14 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα φθάσει τους 15 με 17 και στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα οπότε ενδέχεται στα δυτικά να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές που το βράδυ θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία όπου από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στο Θρακικό τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και το μεσημέρι-απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα βόρεια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λασποβροχές και καταιγίδες – Τα φαινόμενα θα πλήξουν Τέμπη αλλά και Αττική"

Επεισόδια με χημικά έξω από την Hellenic Train (εικόνες)

Ρίψη κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ και επεισόδια έξω από το κτίριο της Hellenic Train στη Λ. Συγγρού, όπου φοιτητές και άλλες συλλογικότητες διαμαρτύρονται για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Alpha, ομάδα αναρχικών κατέφθασε στο σημείο με βαριοπούλες και επιχείρησε να σπάσει τζαμαρίες στο κτίριο.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιούν ρίψεις δακρυγόνων, χημικών και κρότου λάμψης για να απομακρύνουν τους νεαρούς, ενώ οι τελευταίοι από την πλευρά τους πετούν μπουκάλια και αντικείμενα στους αστυνομικούς.

Νωρίτερα στο σημείο βρέθηκαν φοιτητές και συλλογικότητες προκειμένου να πραγματοποιήσουν σιωπηρή διαμαρτυρία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη.

 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια με χημικά έξω από την Hellenic Train (εικόνες)"

Αναβάλλεται το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής

Μέχρι την Παρασκευή 3 Μαρτίου έχει κηρυχτεί εθνικό πένθος λόγω του πολύνεκρου τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη. Κατά συνέπεια, αναβάλλονται όλες οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανέβαλε και την συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες ώρες την παραίτησή του υπέβαλε και ο Κ. Καραμανλής, υπουργός Μεταφορών.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβάλλεται το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής"

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: «Ήταν η κακιά η ώρα» - Παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος ο σταθμάρχης

Ο σταθμάρχης της Λάρισας αύριο το πρωί θα προσαχθεί στον ανακριτή με βαριές κατηγορίες, ενώ φέρεται ότι παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του και το απέδωσε στην «κακιά ώρα».

Παράλληλα,  στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία, την οποία θα διενεργήσει, με εισαγγελική εντολή, η Τροχαία της Λάρισας.

Απολογούμενος στο στάδιο της προανάκρισης, ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος έχει συλληφθεί, φέρεται να αποδέχθηκε το μοιραίο λάθος του και το απέδωσε στην «κακιά ώρα», ενώ σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα.

Οι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει αύριο ο σταθμάρχης και θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα, ενώπιον του οποίου θα προσαχθεί, αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, το οποίο με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Παράλληλα, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.
Την ίδια ώρα, που έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ποινικής δίωξης για τον σταθμάρχη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, εποπτεύει το σύνολο των ερευνών, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την αναζήτηση ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα, έρευνες που διενεργούνται με εντολή του προς κάθε κατεύθυνση.

Ακόμη, με εντολή του κ. Δασκαλόπουλου, η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα, λόγω της μείζονος σημασίας της ερευνώμενης υπόθεσης, ενώ με εντολή του εισαγγελέας παρίσταται διαρκώς στον τόπο της τραγωδίας ενόψει της σύνταξης αυτοψίας από την Τροχαία της Λάρισας για τα ευρήματα του τραγικού συμβάντος, αυτοψία που θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την συνολική αξιολόγηση του πολύνεκρου δυστύχηματος (τι και ποιός έφταιξε).

Με βάση την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, που εκδηλώθηκε νωρίς σήμερα το πρώι, οι έρευνες οφείλουν να τρέξουν πολύ γρήγορα και προς κάθε κατεύθυνση για να δοθούν εμπεριστατωμένες απαντήσεις για τις ευθύνες και τα αίτια της τραγωδίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: «Ήταν η κακιά η ώρα» - Παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος ο σταθμάρχης"

Τραγωδία στα Τέμπη: Δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία της Λάρισας για τους συγγενείς των θυμάτων

Άμεσα προχωρά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λάρισας, στη δωρεάν προσφορά δωματίων προς τους συγγενείς των θυμάτων και τραυματιών, για τη διαμονή τους αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι, «το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, ερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των μελών του, εκφράζει την οδύνη του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τα πλέον θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ως ελάχιστη συνεισφορά του κλάδου μας στη διαχείριση αυτής της εθνικής τραγωδίας». 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στα Τέμπη: Δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία της Λάρισας για τους συγγενείς των θυμάτων"

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Νταλίκα - ψυγείο στο νοσοκομείο της πόλης για να διατηρηθούν οι σοροί μέχρι την ταυτοποίηση

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έφτασε νταλίκα – ψυγείο νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης…

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η εξέλιξη κρίθηκε επιβεβλημένη, ώστε να διατηρηθούν οι σοροί με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι την ταυτοποίησή τους μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σημειώνεται πως ήδη στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας βρίσκεται ομάδα ιατροδικαστών, η οποία θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με τη λήψη DNA, μια διαδικασία σκληρή και επώδυνη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει – σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας – τουλάχιστον 24 ώρες. 

larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Νταλίκα - ψυγείο στο νοσοκομείο της πόλης για να διατηρηθούν οι σοροί μέχρι την ταυτοποίηση"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Τα συστήματα GPS έχουν αγοραστεί από το 2000 και δεν έχουν τοποθετηθεί» - Τι αποκάλυψε ο γραμματέας της ΓΣΕΕ

Την έλλειψη συγχρόνων συστημάτων GPS από τον σιδηρόδρομο που θα έδειχναν που ακριβώς είναι κάθε τρένο αποκάλυψε στην τηλεόραση του OPEN ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης.

«Είναι διαχρονικό το έγκλημα με τα σιδηροδρομικά έργα» ανέφερε ο γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε «να θυμίσω από το 1975 αγωνίζεται η χώρα μας να φτάσει ένα δίκτυο υψηλών ταχυτήτων, μέχρι δηλαδή 200χλμ, όταν σε άλλες χώρες παλεύουν για 500. Με μια διπλή γραμμή, άξονα ΠΑΘΕ, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, ενώ τα σύγχρονα συστήματα GPS δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα, δεν λειτουργούν». Μάλιστα όπως αποκάλυψε «κάποια έχουν αγοραστεί πολύ πριν, από το 2000».

«Ο ΟΣΕ δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται για να συντηρεί το δίκτυό του»

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ επιπλέον ανέφερε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έχουμε τη μοναδική σιδηροδρομική εταιρεία μεταφορών ιδιωτικοποιημένη, τη μοναδική σιδηροδρομική εταιρεία επισκευών ιδιωτικοποιημένη, και ότι ο ΟΣΕ δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται για να συντηρεί το δίκτυό του. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο, είναι διαχρονικό και η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ήταν αυτή».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί είναι παρά πολλά. Για παράδειγμα, στη Γαλλία έχουν δαπανηθεί 5 δισ. ενώ εδώ πάνω από 15 δισεκατομμύρια έχουν ξοδευτεί και δεν έχουμε σιδηρόδρομο».  

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Τα συστήματα GPS έχουν αγοραστεί από το 2000 και δεν έχουν τοποθετηθεί» - Τι αποκάλυψε ο γραμματέας της ΓΣΕΕ"

Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη

Δημοσία δαπάνη θα γίνουν οι κηδείες των θυμάτων μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, μετά από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 36, και οι τραυματίες σε 66, εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η δημόσια τηλεόραση κάνει λόγο για 50 με 60 αγνοούμενους. Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία της εταιρείας Hellenic Train, στην επιβατική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό. Στην εμπορική αμαξοστοιχία βρίσκονταν δύο άτομα προσωπικό.

Νωρίτερα με απόφαση του πρωθυπουργού κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Σε εφαρμογή της κήρυξης τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, με απόφαση του κ. Βορίδη, από την 1η Μαρτίου έως την 3η Μαρτίου 2023 οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες ενώ αναστέλλεται και κάθε δημόσια εορταστική εκδήλωση.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη"

Αποκάλυψη για τη σύγκρουση τρένων: To μοιραίο σήμα του σταθμάρχη - «ΛΑΡ – 62 - Περνάς κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και είσοδο Νέων Πόρων»

Εννέα λέξεις, όσες η εντολή που έδωσε ο σταθμάρχης Λάρισας στον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62, φαίνεται ότι ήταν αυτές που αποδείχθηκαν καθοριστικές για το μοιραίο δυστύχημα με τη σύγκρουση τρένων που σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης.

Το protothema.gr αποκαλύπτει το σήμα που αποδείχθηκε μοιραίο για την πορεία του τρένου και οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπους.

«ΛΑΡ – 62 - Περνάς κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και είσοδο Νέων Πόρων» ήταν η εντολή που έδωσε ο σταθμάρχης Λάρισας στον μηχανοδηγό του τρένου 62 καθώς οι Νέοι Πόροι είναι ο επόμενος σταθμός μέτα από αυτόν της Λάρισας.

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ_2
 
Το μοιραίο σήμα του σταθμάρχη Λάρισας προς τον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας
Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι «από ό,τι έχουμε ενημερωθεί μέχρι τώρα ο σταθμάρχης είπε στην αστυνομία ότι έδωσε εντολή για αλλαγή τροχιάς, η οποία δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα».

«Με δεδομένο ότι το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 25 χλμ. από το σιδηροδρομικό σταθμό και το σημείο της αλλαγής τροχιάς, αν ο σταθμάρχης είχε αντιληφθεί ότι το τρένο κινείται ανάποδα, θα είχε δώσει εντολή και στα δύο τρένα να σταματήσουν πριν φθάσουν "κοντά" το ένα στο άλλο» συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Αυτό που εξηγούσαν, δηλαδή, είναι ότι ο σταθμάρχης, ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης, δεν αντιλήφθηκε ότι είχε δώσει λάθος εντολή και είχε οδηγήσει την επιβατική αμαξοστοιχία στην γραμμή της «καθόδου» προς Αθήνα στην οποία ήδη βρισκόταν εν κινήσει η εμπορευματική αμαξοστοιχία 63503.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν, πάντως, ότι ένα μερίδιο ευθύνης - σαφώς μικρότερο - υπάρχει και στους δύο μηχανοδηγούς γιατί είναι υποχρεωμένοι να μιλούν μεταξύ τους αλλά και στην Hellenic Train γιατί οι συρμοί διαθέτουν GPS.

Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Λίγο μετά τη σύλληψη του σταθμάρχη Λάρισας έγινε γνωστό ότι χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια (άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ).

Σημειώνεται, δε, ότι στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.

Έναν μήνα στη θέση του ο σταθμάρχης

Σε σχέση με τις φήμες ότι ο σταθμάρχης ήταν άπειρος, αρμόδιες πηγές του ΟΣΕ διευκρινίζουν ότι είναι ηλικίας 56 ετών, είναι εργαζόμενος για πολλά χρόνια στον οργανισμό και ανέλαβε κάθηκοντα μετά από εκπαίδευση ενός έτους και πιστοποίηση μαζί με άλλους περίπου 100 συναδέλφους του που πέρασαν την ίδια διαδικασία.

Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές η εκπαίδευση, εξέταση και πιστοποίησή των σταθμαρχών γίνεται από τον ΟΣΕ, ο οποίος και είναι ο διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής με πεδίο ευθύνης το δίκτυο και τη διαχείριση της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών. Όσο για την Hellenic Train σημειώνεται ότι είναι η Σιδηροδρομική Επιχείριση που εκτελεί σχεδόν το σύνολο των σιδηροδρομικών δρομολογίων στη χώρα, έχει την ευθύνη εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, και έχει ως προσωπικό τους μηχανοδηγούς.

Η εκπαίδευση των μηχανοδηγών, πάντως, γίνεται από τον ΟΣΕ και η εξέταση και πιστοποίησή τους γίνεται από τη ΡΑΣ, την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων η οποία έχει ως αρμοδιότητα τη ρύθμιση και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της σιδηροδρομικής αγοράς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Αποκάλυψη για τη σύγκρουση τρένων: To μοιραίο σήμα του σταθμάρχη - «ΛΑΡ – 62 - Περνάς κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και είσοδο Νέων Πόρων»"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Παραιτήθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλής

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλής μετά την τραγωδία στα Τέμπη, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη.

Στην ανακοίνωση της παραίτησής του αναφέρει μεταξύ άλλων: "Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη", ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει: Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος." 

Η ανακοίνωση της παραίτησης

"Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος.

Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα.Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος." 

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Παραιτήθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλής"

Ερντογάν: «Οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, Θεού θέλοντος»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την 14η Μαΐου, τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έχει σκοτώσει περισσότερους από 45.000 ανθρώπους στην χώρα του.

«Η χώρα αυτή θα πράξει αυτό που πρέπει στις 14 Μαΐου Θεού θέλοντος», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Καταγγέλλοντας τις φωνές που επέκριναν την διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνησή του, ο Ερντογάν δήλωσε: «Θα τους δώσουμε την απόφαση που αρμόζει στις 14 Μαΐου». 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: «Οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, Θεού θέλοντος»"

Στα Τέμπη ο Μητσοτάκης: «Θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο»

Στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη βρέθηκε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώνεται για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Ο Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις για την τραγωδία λέγοντας μεταξύ άλλων πως «θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα. Μιλάμε για μία ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς.

Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Ο πρωθυπουργός ήταν σε συνεχή επικοινωνία με το συντονιστικό κέντρο και τους αρμόδιους υπουργούς από τα πρώτα λεπτά της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του πρωθυπουργού, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών με τους 38 νεκρούς.

Μαζί με τον πρωθυπουργό βρίσκεται ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος νωρίτερα εμφανώς συγκινημένος δήλωσε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας και δεν θα μείνει τίποτα κάτω από το χαλί.

«Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις όλων βρίσκονται στα θύματα και στις οικογένειές τους. Γνωρίζετε και καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Εγώ όμως θέλω και είμαι υποχρεωμένος να πω ένα πράγμα: Ότι θα διερευνήσουμε με απόλυτη σοβαρότητα, με απόλυτη διαφάνεια, τα αίτια του τραγικού αυτού συμβάντος.

Ότι πούμε τώρα θα είναι πρώιμο και στην ουσία θα σας έλεγα ότι βεβηλώνουμε τους ανθρώπους που χάθηκαν. Επομένως θα ήθελα όλοι να δείξουμε ψυχραιμία και να μείνουμε σε αυτό που σας είπα, ότι θα κάνουμε τα πάντα να διερευνήσουμε τα αίτια και να μην αφήσουμε τίποτα κάτω από το χαλί» είπε ο κ. Καραμανλής.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα Τέμπη ο Μητσοτάκης: «Θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο»"

Κύπρος: Ενός λεπτού σιγή στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης για τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη

Το πρωί οι νέοι Υπουργοί και Υφυπουργοί έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ τρεις Επίτροποι παρέλαβαν τον διορισμό τους.

Μετά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλαισιωμένος από τα μέλη της Κυβέρνησης, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθως ο Πρόεδρος και τα μέλη της νέας Κυβέρνησης έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδο του Μεγάρου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύντομη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την έναρξη της οποίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ελλάδα.

Μετά το τυπικό όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της παραλαβής της προεδρίας από τον απερχόμενο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο νέος Προεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Χριστοδουλάκης  καλωσόρισε  με ιδιαίτερη χαρά σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο  τα μέλη της νέας κυβέρνησης στην επίσημη πρώτη της νέας διακυβέρνησης στην οποία, όπως τόνισε,  ο Κυπριακός λαός εναπόθεσε με εμπιστοσύνη τις ελπίδες του.

Κατά την ομιλία του ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε:

Έχοντας την υπέρτατη τιμή να είμαι ο πρώτος της Εκτελεστικής Εξουσίας, θέλω και ενώπιον σας να επαναλάβω ότι θα κάνω το παν ώστε να αποτελώ παράδειγμα εργατικότητας, ήθους, αφοσίωσης, αναμένοντας και από τον καθένα από εσάς που εκούσια και συνειδητά αναλαμβάνετε σήμερα, να ακολουθείτε τον ίδιο δρόμο.

Οδηγός και πυξίδα μας αποτελούν πάντα το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ισχύοντες νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες που μας δεσμεύουν, τους οποίους και πρέπει συνεχώς να μελετάτε.

Αναμένω ότι θα ενεργείτε όλοι πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους, υπηρετώντας το συμφέρον της Κύπρου και του πολίτη.

Αναμένω και απαιτώ από εσάς ό,τι απαιτώ και από τον εαυτό μου. Είμαστε εδώ για να παράξουμε έργο για την Κύπρο, ώστε όταν εμείς, παραδώσουμε με την ολοκλήρωση της θητείας μας, να αφήσουμε στον κυπριακό λαό χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα.

Εύκολες λύσεις και μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Παρόλα αυτά με στοχοπροσήλωση, εργατικότητα, συνέπεια, μεθοδικότητα και επιμονή μπορούμε να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια, μελέτη, οργάνωση και μεθοδικότητα.

Σε αυτή μας την προσπάθεια για την υλοποίηση του προγράμματός μας για την Κύπρο, όπως την έχουμε οραματιστεί, στηριζόμαστε στη συνεργασία με τους θεσμούς, με τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, με τους κοινωνικούς εταίρους, τους επαγγελματίες, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη καλής συνεργασίας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και με τα πολιτικά κόμματα.

Το πρωί οι νέοι Υπουργοί και Υφυπουργοί έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ τρεις Επίτροποι παρέλαβαν τον διορισμό τους.

Οι νέοι Υπουργοί είναι οι:

Υπουργός Εξωτερικών: Κωνσταντίνος Κόμπος

Υπουργός Οικονομικών: Μάκης Κεραυνός

Υπουργός Εσωτερικών: Κωνσταντίνος Ιωάννου

Υπουργός Άμυνας: Μιχάλης Γιωργάλλας

Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας: Αθηνά Μιχαηλίδου

Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων: Αλέξης Βαφειάδης

Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας: Γιώργος Παπαναστασίου

Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος: Πέτρος Ξενοφώντος

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Γιάννης Παναγιώτου

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Άννα Προκοπίου

Υπουργός Υγείας: Πόπη Κανάρη

και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Οι νέοι Υφυπουργοί είναι οι:

Υφυπουργός παρά τω Προέδρω – Με αρμοδιότητα τον συντονισμό και την επιτήρηση της υλοποίησης του Κυβερνητικού Έργου: Ειρήνη Πική

Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω: Μαρίνα Χατζημανώλη

 Υφυπουργός Τουρισμού παρά τω Προέδρω: Κωστας Κουμής

Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Προέδρω: Φίλιππος Χατζηζαχαρία

Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας παρά τω Προέδρω: Μαριλένα Ευαγγέλου

Υφυπουργός Πολιτισμού παρά τω Προέδρω: Μιχάλης Χατζηγιάννης

Οι νέοι Επίτροποι είναι οι:

Eπίτροπος Ισότητας των Φύλων: Τζόζη Χριστοδούλου

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Μαρία Παναγιώτου

Τον διορισμό τους παρέλαβαν, επίσης, οι:

Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας: Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος: Δόξα Κωμοδρόμου

Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας: Βίκτωρας Παπαδόπουλος

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ενός λεπτού σιγή στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης για τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη"

Hellenic Train: Αυτή είναι η εταιρεία που έχει τα τρένα στην Ελλάδα – Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του ΟΣΕ

Χρονιά ορόσημο για την ιστορία του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα αποτέλεσε το 2017, όταν, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα, υπεγράφη συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θυγατρικής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), με τον ιταλικό όμιλο Ferrovie dello Stato Italiane Group (FSG). Μετά την απόκτηση της, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετονομάστηκε σε Hellenic Train.

Η συμφωνία για την εξαγορά του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (η οποία μετατράπηκε σε Hellenic Train) υπεγράφη στην Κέρκυρα, ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον FS Group, έναντι 45 εκατ. ευρώ, τίμημα, το οποίο η αγορά είχε χαρακτηρίσει εξαιρετικά χαμηλό ακόμα και για τα δεδομένα εκείνης της περιόδου, όπου η Ελλάδα βρισκόταν υπό την επίβλεψη του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Παλαιότερη προσπάθεια που είχε γίνει για ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αξίωνε τουλάχιστον πενταπλάσιο τίμημα, παρ’ όλα αυτά δεν ολοκληρώθηκε, λόγω πολλαπλών αντιδράσεων που χαρακτήριζαν χαμηλό το τίμημα.

Ποιος είναι ο όμιλος FS Group

Η έλευση του Ferrovie dello Stato Italiane Group (FS Group) το 2016 δημιούργησε νέες προοπτικές για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, καθώς, αποτελούσε τον τρίτο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό όμιλο στην Ευρώπη, μετά τους γερμανικούς (Deutsche Bahn) και τους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SCNF), καταγράφοντας έσοδα 8,9 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 770 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά την ιδιωτικοποίηση, ο ιταλικός όμιλος ανακοίνωσε ότι η στρατηγική για την αναβάθμιση και ανάπτυξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου επιθετικού σχεδίου επέκτασης της FS Goup στις διεθνείς αγορές, που μεταξύ άλλων προέβλεπε εξαγορές και επενδύσεις αξίας 94 δισ. ευρώ για τη δεκαετία 2017 μέχρι το 2026, που σημαίνει ότι το επενδυτικό σχέδιο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα, είχαν ανακοινώσει, ότι στοχεύει στον τετραπλασιασμό των εσόδων από τις διεθνείς αγορές, έτσι ώστε να ανέλθουν στα 4 δισ. ευρώ. Με την έλευσή της στην Ελλάδα η εταιρεία έφερε νέα τρένα και βαγόνια, αξίας 455 εκατ. ευρώ. 

Κατανομή δραστηριοτήτων

Σχετικά με τις δραστηριότητες της Hellenic Train, η συμφωνία προβλέπει ότι ο ιταλικός όμιλος έχει την εμπορική εκμετάλλευση των τρένων, τόσο των επιβατικών όσο και των εμπορευματικών μεταφορών. Ως εκ τούτου και οι εργαζόμενοι μέσα στα τρένα αποτελούν επιλογή της ιδιωτικής εταιρείες. Ωστόσο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας το διαχειρίζεται ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), ο οποίος ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

Επιπλέον, η συμφωνία για την εξαγορά, προέβλεπε ότι o ιταλικός όμιλος για να έχει πρόσβαση στο δίκτυο του ΟΣΕ και για χρήση των σιδηροδρομικών ακινήτων, όφειλε την καταβολή ποσού μεγαλύτερου των 20 εκατ. ευρώ, ενώ αναλάμβανε και την υποχρέωση να συντηρεί και την εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), είτε αυτή αποκρατικοποιηθεί είτε όχι, με ανάλογο τίμημα. Στα μέσα Ιανουαρίου 2020, ανακοινώθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Hellenic Train: Αυτή είναι η εταιρεία που έχει τα τρένα στην Ελλάδα – Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του ΟΣΕ"

“Λύγισε” ο Κ. Καραμανλής: Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων στα Τέμπη, δήλωσε με δάκρυα

“Λύγισε” ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής για το μέγεθος της τραγωδίας και τους νεκρούς από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπτη.

Με δάκρυα στα μάτια δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ότι χρειαστεί για να μη μείνει τίποτα κάτω από το χαλί. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Εκφράζουμε την οδύνη και τη θλίψη μας, οι σκηνές είναι συγκλονιστικές. Οι σκέψεις όλων είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους” τόνισε σχολιάζοντας ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι δύσκολη.

Θα διερευνήσουμε με απόλυτη διαφάνεια τα αίτια του τραγικού αυτού συμβάντος. Να μην αφήσουμε τίποτα κάτω από το χαλί” κατέληξε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "“Λύγισε” ο Κ. Καραμανλής: Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων στα Τέμπη, δήλωσε με δάκρυα"

Τραγωδία Τεμπών: Επιστολή κόλαφος πρώην στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ που παραιτήθηκε – Οι καταγγελίες

Λιγότερο από έναν χρόνο πριν, και συγκεκριμένα στις 27 Απριλίου του 2022, ο Χρήστος Κατσιούλης, πρόεδρος της επιτροπής ETCS, η οποία είναι αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, είχε υποβάλει την παραίτησή του στη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, προχωρώντας σε σοβαρότατες καταγγελίες. 

Μάλιστα, είχε επισημάνει τις ενέργειες της  ΕΡΓΟΣΕ με τις οποίες διαφωνούσε, ενώ είχε καταγγείλει καθυστερήσεις, μη τήρηση φυσικού αντικειμένου και κακοδιαχείριση συμβάσεων, που αφορούν έργα σηματοδότησης και ασφάλειας των γραμμών.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χρήστος Κατσιούλης με επιστολή που απέστειλε στη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ στις 27 Απριλίου 2022, σημειώνει ότι στο παρελθόν είχε ενημερώσει τη διοίκηση της εταιρίας «για όλα τα τεχνικά θέματα που προκάλεσαν και προκαλούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων ανάταξης της σηματοδότησης 717/14 και ETCS επί γραμμής 10005/07».

Η συγκεκριμένη σύμβαση (717/14) αφορούσε την ανάταξη της σηματοδότησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο και κανονικά θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί μέχρι το 2016, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης και τις καταγγελίες του κ. Κατσιούλη, από την οποία προκύπτουν κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της ασφαλούς εκτέλεσης των σιδηροδρομικών δρομολογίων δεν υπήρξε παρέμβαση κανενός εισαγγελικού λειτουργού, ούτε φυσικά κανενός κυβερνητικού παράγοντα…

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία Τεμπών: Επιστολή κόλαφος πρώην στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ που παραιτήθηκε – Οι καταγγελίες "

Τραγωδία στα Τέμπη: Μεσίστιες οι σημαίες στα κτίρια της Κομισιόν

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες της Ε.Ε. σε όλα τα κτίρια της Κομισιόν στη μνήμα των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.

«Με απόφαση της Προέδρου ⁦Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από τώρα οι σημαίες της Ένωσης μεσίστιες σε όλα τα κτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Η Ευρώπη πενθεί με τους Έλληνες» γράφει σε σχετική του ανάρτηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη έχει ξεσηκώσει κύμα συμπαράστασης από ξένους αξιωματούχους.

«Είμαστε δίπλα σας» ανέφερε στα ελληνικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανάρτησή της για την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα σιδηροδρομική τραγωδία.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στα Τέμπη: Μεσίστιες οι σημαίες στα κτίρια της Κομισιόν"

Το TikTok απαγορεύεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαγορεύει στα μέλη του προσωπικού του να έχουν στα επαγγελματικά τους κινητά την εφαρμογή TikTok. Αιτία η… αίσθηση πως η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή ως «Δούρειο Ίππο».

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και ο γενικός γραμματέας του, Αλεσάντρο Τσοκέτι, αποφάσισαν ότι το TikTok δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε επαγγελματικές συσκευές του προσωπικού του (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablets) από τις 20 Μαρτίου.

«Την ημερομηνία αυτή η πρόσβαση στο TikTok από τους υπολογιστές του Κοινοβουλίου θα αποκλείεται», διευκρίνισε με e-mail της στους 8.000 εργαζόμενους η γενική διεύθυνση καινοτομίας και τεχνολογικής υποστήριξης (DG ITEC) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εξάλλου απηύθυνε «σθεναρή» σύσταση στα μέλη του προσωπικού να απεγκαταστήσουν το λογισμικό της πλατφόρμας TikTok από τις προσωπικές συσκευές τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το προσωπικό του έχει διορία ως τη 15η Μαρτίου το αργότερο για να απεγκαταστήσει την εφαρμογή από τις επαγγελματικές συσκευές του. Παρόμοιο μέτρο έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το όργανο που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών.

Οι απαγορεύσεις αυτές ανακοινώνονται καθώς η πλατφόρμα TikTok, η εταιρεία στην οποία ανήκει, η ByteDance, είναι κινεζική, έχει μετατραπεί στην αιτία εντεινόμενων ανησυχιών στη Δύση, λόγω των φόβων πως το Πεκίνο θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών στον κόσμο ολόκληρο.

Οι Βρυξέλλες συντονίζουν το βήμα με την Ουάσιγκτον. Στις ΗΠΑ, νόμος που επικύρωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις αρχές Ιανουαρίου απαγορεύει το κατέβασμα, την εγκατάσταση και τη χρήση της εφαρμογής TikTok στις συσκευές των λειτουργών του ομοσπονδιακού κράτους.

Περίπου 20 πολιτείες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν μέτρα αυτής της φύσης για τους υπαλλήλους τους. Και στο Κογκρέσο, νόμος υπό συζήτηση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απόλυτη απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Στην ΕΕ, η ByteDance βρίσκεται στο επίκεντρο της ιρλανδικής αρχής προστασίας της ιδιωτικής ζωής, η οποία υποπτεύεται ότι παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, συγκεκριμένα τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) όσον αφορά την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων παιδιών και τη μεταφορά δεδομένων στην Κίνα.

Η TikTok αναγνώρισε τον Νοέμβριο πως ορισμένοι εργαζόμενοί της στην Κίνα μπορεί να αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα ευρωπαίων χρηστών και, τον Δεκέμβριο, ότι υπάλληλοί της χρησιμοποίησαν δεδομένα για να παρακολουθήσουν δημοσιογράφους. Όμως η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε πρόσβαση κι οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της κυβέρνησης της Κίνας στα δεδομένα αυτά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το TikTok απαγορεύεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο"

Τουρκία σεισμός: Άλογο ανασύρθηκε ζωντανό μετά από 21 ημέρες από τα ερείπια κτιρίου (video)

Ένα άλογο ανασύρθηκε  ζωντανό κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Τουρκία. Το ζώο επέζησε κάτω από τα ερείπια για 21 ημέρες, σύμφωνα με το Sky News.

Οι άνθρωποι άκουσαν θόρυβοι από τα ερείπια ενός κτιρίου και έσκαψαν στον τόπο όπου ήταν το άλογο. Χρησιμοποιήθηκε ένας εκσκαφέας για την απομάκρυνση του ζώου.

Τελικά, το άλογο βγήκε όρθιο από το  βουνό των ερειπίων, αλλά μεταφέρθηκε σε έναν κτηνίατρο για έναν λεπτομερή ιατρικό έλεγχο. Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας στην Τουρκία, το άλογο έμεινε κάτω από τα ερείπια για 21 ημέρες αφού ελεγχθεί από τον ειδικό, θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του.

Sky News

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία σεισμός: Άλογο ανασύρθηκε ζωντανό μετά από 21 ημέρες από τα ερείπια κτιρίου (video)"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συνελήφθη ο σταθμάρχης

Συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας, ο οποίος είχε βάρδια την ώρα της πολύνεκρης σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη.

Ο σταθμάρχης βρισκόταν για ώρα στην Τροχαία Λάρισας και έδινε κατάθεση για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Πρόκειται για έναν άνδρα 59 ετών, ο οποίος υπηρετούσε σε άλλα πόστα του ΟΣΕ και περίπου πριν ένα μήνα εκπαιδεύτηκε και έγινε σταθμάρχης στη Λάρισα.

Ο 59χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται με την επίβλεψη του αρμόδιου εισαγγελέα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συνελήφθη ο σταθμάρχης"

Ανεστάλη η στάση εργασίας σε Μετρό και Ηλεκτρικό μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Ανεστάλη η στάση εργασίας στις Γραμμές 1 (πρώην ηλεκτρικός), 2 και 3 του Μετρό που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, σε ένδειξη πένθους για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Η λειτουργία της Γραμμής 1 του Μετρό «Πειραιάς – Κηφισιά» ξεκινά στις 10:30 το πρωί, καθώς ανοίγουν οι σταθμοί που τις πρώτες πρωινές ώρες παρέμεναν κλειστοί.
Η ανακοίνωση για το Μετρό

Σύμφωνα με ανακοίνωση:

«Η ΣΤΑ.ΣΥ. ενημερώνει το επιβατικό κοινό, πως τα δρομολόγια στη Γραμμή 1 του μετρό «Πειραιάς – Κηφισιά» σήμερα Τετάρτη 01/03/2023 θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί, μετά την αναστολή της στάσης εργασίας σωματείου εργαζομένων».

Εν συνεχεία ανακοινώθηκε ότι και στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό θα πραγματοποιηθούν κανονικά τα δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί μια τέτοια τραγωδία. Σήμερα θρηνούμε τους συμπολίτες μας που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη γιατί κάποιοι αδιαφόρησαν στις εκκλήσεις των εργαζομένων. Όταν οι εργαζόμενοι μιλούν για έλλειψη προσωπικού, για απαξίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, για την ελλιπή συντήρηση του τροχαίου υλικού, για την παραβατικότητα σε όλο το μήκος του δικτύου, κάποιοι αρμόδιοι σφύριζαν αδιάφορα.

Τέτοιου μεγέθους τραγωδίες είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβούν αν κάποιος δεν ασχοληθεί σοβαρά με την στελέχωση αλλά και τις υποδομές. Ο σιδηρόδρομος δεν είναι οι λαμπεροί γρανίτες, οι προβολείς και οι κάμερες των καναλιών που τρέχουν να προβληθούν όλοι όσοι φέρουν ευθύνη για αυτό τραγικό γεγονός.

Ο σιδηρόδρομος είναι όλα όσα υπάρχουν πίσω από αυτήν την χολιγουντιανού επιπέδου λάμψη, όλα όσα είναι αόρατα από τους φακούς των καμερών. Σήμερα από ντροπή και μόνο, θα έπρεπε να βλέπαμε τις παραιτήσεις όλων αυτών των “φωστήρων” που πιστεύουν ότι ο σιδηρόδρομος μπορεί να λειτουργήσει στον αυτόματο πιλότο.

Σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μεταφορών θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί σύσσωμη. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως ένδειξη πένθους στην εθνική τραγωδία αναστέλλουμε την σημερινή μας κινητοποίηση.

Οι καρδιές όλων σήμερα χτυπάνε εκεί στα Τέμπη. Δεν ξεχνάμε τα προβλήματά μας και θα επανέλθουμε σε αυτά. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων οι οποίοι επισημαίνουν ότι θα γίνει προσπάθεια να αποκατασταθεί η συγκοινωνία το συντομότερο δυνατόν».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεστάλη η στάση εργασίας σε Μετρό και Ηλεκτρικό μετά την τραγωδία στα Τέμπη"

Hellenic Train: Καταργούνται όλα τα δρομολόγια σήμερα

Την κατάργηση όλων των δρομολογίων για σήμερα Τετάρτη ανακοίνωσε η Hellenic Train, λόγω της πολύνεκρης σύγκρουσης των δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

«Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, όλα τα δρομολόγια της Hellenic Train σήμερα Τετάρτη 1/3/2023 καταργούνται, με ισχύ από τις 12:00μμ», αναφέρει στην τελευταία της ενημέρωση.

Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ακυρώσεις ορισμένων μόνο δρομολογίων.

Από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 36, ενώ 66 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι έξι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σε ανακοίνωσή της μετά την τραγωδία, η Hellenic Train εξέφρασε τη «βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα», προσθέτοντας ότι το προσωπικό της, «εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Hellenic Train: Καταργούνται όλα τα δρομολόγια σήμερα"

Δυστύχημα - Τέμπη: Σε αιμοδοσία για τους τραυματίες καλεί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας αναφέρει πως έχει κινητοποιηθεί πλήρως αυτές τις δύσκολες στιγμές για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη περίθαλψη των τραυματιών του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, είναι επιτακτικό να συνεισφέρουμε όλοι όπως μπορούμε, καθώς υπάρχουν συμπολίτες μας που νοσηλεύονται και έχουν ανάγκες για αίμα.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, καλεί τους πολίτες να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας, προσφέροντας αίμα στις πλησιέστερες Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα.

Μάθε ποια αιμοδοσία βρίσκεται κοντά στην περιοχή σου στον διαδραστικό χάρτη της ιστοσελίδας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Η αλληλεγγύη, είναι το πιο κρίσιμο όπλο μας τις δύσκολες στιγμές, ο παράγοντας "άνθρωπος" μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος για άλλη μια φορά.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυστύχημα - Τέμπη: Σε αιμοδοσία για τους τραυματίες καλεί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Καταγγελίες για εγκληματικές παραλείψεις στον ΟΣΕ

Η σύγκρουση τρένων στα Τέμπη βάζει στο προσκήνιο με τον χειρότερο τρόπο, μια σειρά από λάθη, αστοιχίες και παραλείψεις του ΟΣΕ…

Η χειρότερη τραγωδία με τρένα στην ιστορία της χώρας μας που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες, έπειτα από τη σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, ήλθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες και τους φόβους της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων που προεδρεύεται από την κα. Τσιαπαρίκου έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις παραλείψεις στον ΟΣΕ, που είναι ο διαχειριστής του σιδηροδρομικού δικτύου μαζί με την «Hellenic Train» που έχει αναλάβει την συντήρησή του.

Η Ρ.Α.Σ. αποτελεί τον ρυθμιστικό φορέα των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα και βασική της αρμοδιότητα είναι η εποπτεία της λειτουργίας της σιδηροδρομικής αγοράς, και παρ’ ότι εμφανίζεται να είναι υποστελεχωμένη η συγκεκριμένη αρχή, έχει κάνει τις εξής επισημάνσεις: «το δίκτυο δεν είναι ορθά συντηρημένο, είναι πεπαλαιωμένο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν βλάβες και σημειώνονται καθυστερήσεις.

Επιπλέον, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως σε κλειδούχους, μηχανοδηγούς και σταθμάρχες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σταθμοί χωρίς προσωπικό».

Στη συνέχεια της έκθεσης αναφέρεται ότι υπάρχει έλλειψη σε καλά εκπαιδευμένους φύλακες και υπάρχει πρόβλημα στην ενημέρωση του επιβατικού κοινού σχετικά με την πορεία των δρομολογίων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Καταγγελίες για εγκληματικές παραλείψεις στον ΟΣΕ"

Τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία στα Τέμπη με απόφαση του Πρωθυπουργού

Τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών με τους 40 νεκρούς κηρύσσεται με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία στα Τέμπη με απόφαση του Πρωθυπουργού"

Σύγκρουση τρένων: Η Τουρκία έστειλε συλλυπητήρια στην Ελλάδα μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Η Τουρκία έστειλε την Τετάρτη συλλυπητήρια μηνύματα στη γειτονική Ελλάδα μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στην πόλη της Λάρισας, στο οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 36 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 66.

«Μάθαμε με θλίψη ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν χθες το βράδυ ως αποτέλεσμα ενός σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη γειτονική μας Ελλάδα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το τραγικό δυστύχημα, καθώς και στο λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε σχετικό σημείωμα, η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν την Τουρκία μετά τον διπλό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 45.000 ανθρώπους.

Παρά την ιστορία αντιπαλότητας που χρονολογείται από αιώνες, η Ελλάδα έστειλε διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια μέσα σε λίγες ώρες από την καταστροφή.

Οι σεισμοί προκάλεσαν επίσης την πρώτη επαφή εδώ και μήνες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μια εβδομάδα μετά τις συνέπειες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσης την πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου υπουργού στην Τουρκία μετά τους σεισμούς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύγκρουση τρένων: Η Τουρκία έστειλε συλλυπητήρια στην Ελλάδα μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη"

Πρόεδρος Μηχανοδηγών: Δεν λειτουργεί τίποτα, όλα γίνονται χειροκίνητα

Αναπάντητα είναι τα ερωτήματα για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη με 32 νεκρούς και 53 τραυματίες, μέχρι στιγμής. Για το τι μπορεί να οδήγησε στη μετωπική σύγκρουση της εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας καθώς και στις ελλείψεις των συστημάτων προειδοποίησης μίλησε στην ΕΡΤ ο Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, καταγγέλλοντας ότι όλα γίνονται χειροκίνητα και εμπειρικά.

«Έχει συμβεί το αδιανότητο. Δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Το Intercity ανέβαινε προς Θεσσαλονίκη, το εμπορικό κατέβαινε από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και από ό,τι φαίνεται, υπήρξε μετωπική σύγκρουση και τα αποτελέσματά της τα βλέπετε όλοι» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο μηχανοδηγός.

Ερωτώμενος για το πώς εξηγεί το ότι δεν ενημερώθηκαν οι συνάδελφοί του ότι κινούνταν στην ίδια γραμμή και αν υπάρχει κάποιο κεντρικό σύστημα που έχει την επιτήρηση των αμαξοστοιχιών, η απάντηση του κ. Γενιδούνια ήταν αποκαλυπτική:

«Δεν λειτουργεί τίποτα. Γίνονται όλα με ανθρώπινο παράγοντα, χειροκίνητα. Είμαστε στο manual (χειροκίνητο). Όπως είμαστε σε όλη τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη», κατήγγειλε ο κ. Γενιδούνιας, προσθέτοντας ότι ούτε οι ενδείξεις λειτουργούν, ούτε τα φωτοσήματα, ούτε ο έλεγχος της κυκλοφορίας.

«Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση μεταξύ τους 500 μέτρα», κατήγγειλε, τονίζοντας ότι ως φορέας έχουν κάνει έγγραφες διαμαρτυρίες γι’ αυτό το θέμα.

Ειδικότερα τόνισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα συστήματα που υπήρχαν δεν λειτουργούν. «Εμείς συνεχώς διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτά. Εμείς παίρνουμε συνέχεια εντολές και πάμε όπου μας λένε», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι άλλοι.

«Ψάχνω τους συναδέλφους μου» είπε ο κ. Γενιδούνιας, συγκλονισμένος από αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχει διπλή γραμμή και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί βρέθηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες στην ίδια γραμμή.

«Προφανώς οι συνάδελφοι βρήκαν ο ένας τον άλλο στην ίδια γραμμή», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «η γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη είναι διπλή. Αν σε κάποιο σημείο γίνονται έργα, υπάρχουν εκεί διακλαδώσεις οι οποίες κατευθύνουν τα τρένα. Εδώ η γραμμή είναι διπλή και δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Το ένα κατέβαινε και το άλλο ανέβαινε».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος Μηχανοδηγών: Δεν λειτουργεί τίποτα, όλα γίνονται χειροκίνητα"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το δυστύχημα – «Ανθρώπινο λάθος»

Τραγικός είναι ο απολογισμός του σφοδρού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, όταν δύο τρένα συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα τουλάχιστον 36 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Τα δύο τρένα, ένα επιβατηγό και ένα εμπορικό, συγκρούστηκαν μετωπικά στα Τέμπη, ενώ όπως όλα δείχνουν τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή.

Ο πρόεδρος ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Γιάννης Ντίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως εμπειρικά εκτιμά πως πρόκειται για λάθος και ευχήθηκε αυτό να είναι το τελευταίο τέτοιο δυστύχημα. Τόνισε πως το μόνο παρήγορο είναι πως αυτό δεν συνέβη στο εσωτερικό των τούνελ που ήταν σε κοντινή απόσταση.

«Όσο και να φαίνεται περίεργο πρόκειται για κάποιο λάθος» είπε. Έγινε κάτι που θα διερευνηθεί από τους αρμόδιους, αλλά έγινε λάθος, σημείωσε λέγοντας πως ο ίδιος έχει εμπειρία 40 ετών και πως δεν μπορεί να πει εάν το λάθος έγινε στο έδαφος ή στο τρένο. Πρόσθεσε πως το κάθε τρένο φεύγει από το σταθμό με ευθύνη του σταθμάρχη του σταθμού.

Απαντώντας για το γιατί και ο κλειδούχος καταθέτει στις αρχές μαζί με τον σταθμάρχη είπε πως οι εντολές δίνονται από το γραφείο του σταθμού και οι αλλαγές που χρειάζονται γίνονται ηλεκτρικά.

Σημείωσε πως μένει να αποδειχτεί γιατί το τρένο βρέθηκε στη γραμμή ανόδου και όχι καθόδου, και πως ο μηχανοδηγός του τρένου μπορεί αυτό να το αντιληφθεί ωστόσο δεν είναι σε θέση να ξέρει εάν έρχεται άλλο τρένο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως οι όποιες συνομιλίες γίνονται με τον σταθμάρχη καταγράφονται. Ο οδηγός ακολουθεί εντολές είπε.

Ο ίδιος μίλησε και στην τηλεόραση του Mega, λέγοντας πως ο μηχανοδηγός του τρένου δεν μπορεί να γνωρίζει για ποιο λόγο ο σταθμάρχης τον έβαλε σε άλλη γραμμή, ενώ υπογράμμισε πως είναι δυνατόν να μην πατήθηκε το κουμπί για να αλλάξει γραμμή το τρένο.

Όπως είπε αν ο σταθμάρχης δεν καταλάβει εγκαίρως το λάθος, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει το τρένο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εφόσον δεν το κατάλαβε από την αρχή, στη συνέχεια δεν υπήρχε τρόπος να το καταλάβει».

Σημείωσε, δε, πως δικλείδα ασφαλείας δεν υπάρχει από τη στιγμή που υπάρχει ηλεκτρονικός πίνακας.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πραγματογνώμονας Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή από ανθρώπινο λάθος:

«Μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Πρόκειται για μία μετωπική σύγκρουση των δύο συρμών. Είναι πολύ σίγουρο ότι η κατάσταση, τουλάχιστον από το κομμάτι των τρένων και την τεχνική τους κατάσταση ήταν καινούργια.

Προφανώς φαίνεται ότι έχουμε ανθρώπινο λάθος, γιατί βρέθηκαν και τα δύο τρένα πάνω στην ίδια γραμμή. Ελέγχουν από τις Υπηρεσίες αυτό το πράγμα τώρα».

Τα τελευταία στοιχεία για τους τραυματίες - Πόσοι νοσηλεύονται και πού

Συνολικά 67 εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν στα πέντε νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν τραυματίες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το ΕΚΑΒ κινητοποίησε 40 ασθενοφόρα από Θεσσαλονίκη, Λάρισσα, Κατερίνη, Κοζάνη, Λαμία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βολο και 2 οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) Θεσσαλονίκης, για τη μεταφορά των τραυματιών.

Το Πανεπιστημιακό της Λάρισας εφημέρευε και άνοιξε το Γενικό νοσοκομείο Λάρισας. Το νοσοκομείο Κατερίνης εφημέρευε. Μόνο η μονάδα εγκαυμάτων του Παπανικολάου μπήκε σε ετοιμότητα. Τα ΑΧΕΠΑ και Γεννηματάς Θεσσαλονίκης εφημέρευαν κανονικά. Επιπλέον με εντολή του Υπουργού Υγείας οι μονάδες εγκαυμάτων του Λεκανοπεδίου τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα. Με εντολή Μαξίμου ο Υπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ μετέβησαν στο σημείο του συμβάντος.

Ειδικότερα, στις 06.25 το πρωί της Τετάρτης η εικόνα στα νοσοκομεία ήταν η εξής:

Πανεπιστημιακό Λάρισας
55 προσελεύσεις 29 εισαγωγές
Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
34 προσελεύσεις 19 εισαγωγές
Γεννηματάς Θεσσαλονίκης
37 προσελεύσεις 4 εισαγωγές
ΑΧΕΠΑ
32 προσελεύσεις 13 εισαγωγές
Κατερίνη
8 προσελεύσεις 2 εισαγωγές

ΣΥΝΟΛΑ
166 προσελεύσεις 67 εισαγωγές

Οι απεγκλωβισμοί στο σημείο της πολυνεκρης σύγκρουσης συνεχίζονται και τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να αλλάξουν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το δυστύχημα – «Ανθρώπινο λάθος»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news