facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Νέο τελεσίγραφο της Ρωσίας για παράδοση των Ουκρανών στο εργοστάσιο Azovstal

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απηύθυνε νέο κάλεσμα στους ουκρανούς στρατιώτες που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης να καταθέσουν αύριο Τετάρτη τα όπλα τους.

Υπογραμμίζει πως ούτε ένας Ουκρανός στρατιώτης δεν είχε αποδεχθεί την προηγούμενη πρόταση για παράδοση οπλισμού σήμερα, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στην περιοχή γύρω από το Azovstal ενόσω η πρόταση θα βρίσκεται σε ισχύ, αρχής γενομένης από τις 2 το μεσημέρι της 20ης Απριλίου, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο τελεσίγραφο της Ρωσίας για παράδοση των Ουκρανών στο εργοστάσιο Azovstal"

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σήμερα ότι είναι αναγκαίο να ενταθούν οι πιέσεις στο Κρεμλίνο, κυρίως μέσω της υιοθέτησης νέων κυρώσεων, αλλά και να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία, κατά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με τη συμμετοχή πολλών ηγετών συμμαχικών χωρών.

«Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» σημείωσε σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας μια ανακοίνωση που είχε εκδώσει λίγο νωρίτερα η ιταλική κυβέρνηση.

Στην τηλεδιάσκεψη αυτήν συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, οι πρόεδροι της Ρουμανίας και της Πολωνίας και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Παρόντες ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε και αυτός ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό «να πληρώσει η Μόσχα βαρύ τίμημα» για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, «επαναβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση» περί διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, με τη μείωση της εξάρτησης των χωρών από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι Δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν «να ενισχύσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, κυρίως υιοθετώντας «νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εάν επιμείνει στον πόλεμο». Συμφώνησαν επίσης ότι «είναι αναγκαίο να πειστούν οι εταίροι μας, των χωρών εκείνων που δεν μετέχουν στην G7 και την ΕΕ, ότι αυτή η κρίση απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και δεν πρόκειται απλώς για μια περιφερειακή κρίση που δεν ενδιαφέρει παρά μόνο τους Δυτικούς», εξήγησε το Ελιζέ, παραπέμποντας εμμέσως στην Κίνα.

Ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι οι σύμμαχοι συζήτησαν το πώς θα μπορούσαν να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, εάν η χώρα δεν θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να προσφύγει στον κοινό αμυντικό μηχανισμό του Συμφώνου, το αποκαλούμενο «άρθρο 5». «Η χώρα μας είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας. Θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, ώστε να μπορέσει (η Ουκρανία) να αντιμετωπίσει μια νέα επίθεση» ή, ενδεχομένως, εγγυήσεις παρόμοιες με τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα είπε στους συμμετέχοντες ότι το Τόκιο σκοπεύει να τριπλασιάσει, στα 300 εκατομμύρια δολάρια, τα δάνεια που θα χορηγήσει στην Ουκρανία. Νωρίτερα, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα στείλει στην Ουκρανία προστατευτικές μάσκες και στολές προστασίας από επικίνδυνα υλικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αν γίνει χρήση χημικών όπλων, καθώς επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιπολίας.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη διάσκεψη, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρει την ευθύνη για τα «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και ότι «η ρωσική εισβολή είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο συζητά με την αμυντική βιομηχανία τι είδους οπλισμό θα μπορούσε να στείλει στον ουκρανικό στρατό «για να απωθήσει τη ρωσική επίθεση», όπως αντιαρματικά όπλα. Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα μπορούσε να στείλει υπερσύγχρονα άρματα Leopard στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε ότι το Βερολίνο και οι Δυτικές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πιο λογικό να παραδίδονται όπλα τα οποία ξέρουν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους. Υπενθυμίζεται ότι και η Βρετανία θα στείλει περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παράλληλα αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Brimstone.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ"

Πρόληψη πυρκαγιών: Σε ποιους θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ

Με πρόστιμο ύψους 300 ευρώ θα κινδυνεύουν το καλοκαίρι όσοι εντοπιστούν σε περιοχές NATURA, σε δασικές περιοχές, αλλά και σε πάρκα ή άλση, στα οποία θα έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία εξαιτίας του υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά.

Με τροπολογία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία εισήχθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας ορίζεται ότι με στόχο την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) και κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού), μπορεί να εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση.

Η σχετική απόφαση θα εκδίδεται από τον Περιφερειάρχη ή τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κατόπιν σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), ύστερα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού (Περιφερειακής Ενότητας) και του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας. Η εισήγηση για την αναγκαιότητα επιβολής του μέτρου μπορεί να αφορά είτε το σύνολο των «ευαίσθητων» περιοχών της διοικητικής ενότητας ή ορισμένες εξ αυτών ανάλογα με «το μικροκλίμα της περιοχής, τη μορφολογία του εδάφους, το είδος και την έκταση της επαπειλούμενης χλωρίδας και πανίδας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Στην απόφαση αυτή θα ορίζεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μέτρου και θα προσδιορίζονται με ορθοφωτογραφία τα όρια της «απαγορευμένης» περιοχής.

Όπως γράφει το ethnos.gr, στους παραβάτες θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ από την αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία ή τη Δημοτική Αστυνομία.

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας και παραμονής στις συγκεκριμένες περιοχές θα εξαιρούνται όσοι κατοικούν ή εργάζονται σε αυτές «αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους», καθώς επίσης και όσοι μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή η κατάσταση μπορεί να αυστηροποιείται καθώς δίνεται η δυνατότητα επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα αρμόδια όργανα.

Επιπλέον με κοινή απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών μπορεί να συμπληρώνονται ή να περιορίζονται περαιτέρω τόσο οι «απαγορευμένες» περιοχές όσο και οι κατηγορίες όσων εξαιρούνται από την απαγόρευση.

Σύμφωνα με την έκθεση των συνεπειών της τροπολογίας η εν λόγω ρύθμιση αποφασίζεται «καθόσον η διέλευση, η παραμονή και η κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στις ανωτέρω περιοχές συνιστά επιβαρυντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο» σε ημέρες και περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

Στο σημείο αυτό, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι περιοχές όπως η Αττική βρίσκονται κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σχεδόν καθημερινά σε δείκτη επικινδυνότητας από 3 και άνω. Αυτό προκύπτει εφόσον ανατρέξει κανείς και στους ημερήσιους χάρτες επικινδυνότητας για το 2021, γεγονός που δεν ευνοεί οριζόντιες αποφάσεις, οι οποίες πιθανότατα θα οδηγούσαν σε σχεδόν μόνιμες απαγορεύσεις των λιγοστών περιοχών που θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στους Αθηναίους ειδικά σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα, όπως συνέβη το προηγούμενο καλοκαίρι.

Επιπλέον, εκτός από τα πάρκα και τα άλση στην Αττική εντάσσονται και σημαντικές περιοχές Natura 2000, στις οποίες συγκαταλέγονται η Πάρνηθα, ο υγρότοπος του Σχοινιά και το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά – Μαραθώνα, ο Υμηττός και το αισθητικό δάσος της Καισαριανής, η Βραυρώνα (παράκτια θαλάσσια ζώνη), το Σούνιο (νησίδα Πάτροκλου και παράκτια θαλάσσια ζώνη).

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόληψη πυρκαγιών: Σε ποιους θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ "

Πολωνία: Αρνείται να πάρει ή να πληρώσει περισσότερα εμβόλια κατά του κορονοϊού – Επίκειται νομική διαμάχη με τις εταιρείες

Δεν θα προμηθευτεί, ούτε θα πληρώσει για περισσότερες δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού, με βάση τα συμβόλαια της ΕΕ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πολωνίας.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Πολωνίας είναι η Pfizer, ωστόσο η χώρα έχει μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και διαθέτει απόθεμα, του οποίου μέρος έχει πωληθεί ή δωριστεί σε άλλες χώρες.

«Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας χρησιμοποιήσαμε τη ρήτρα ανωτέρας βίας και ενημερώσαμε αμφότερες τις πλευρές, την Κομισιόν και τον βασικό παρασκευαστή εμβολίων, ότι αρνούμαστε να πάρουμε αυτά τα εμβόλια αυτή τη στιγμή και επίσης αρνούμαστε να πληρώσουμε», είπε σχετικά σε δηλώσεις του ο Πολωνός υπουργός Υγείας, Άνταμ Νιεντζιέλσκι.

«Οι συνέπειες αυτού θα είναι μια νομική διαμάχη, που ήδη λαμβάνει χώρα», είπε σχετικά, ενώ σημείωσε ότι η Πολωνία δεν μπορεί να τερματίσει ευθέως το συμβόλαιο για τα εμβόλια, καθώς οι συμβαλλόμενοι είναι η Κομισιόν και οι παρασκευαστές.

Επισημαίνεται ότι η αξία των συμβολαίων για την παροχή εμβολίων στην Πολωνία έως τα τέλη του 2023, μόνο από μία εταιρεία, ξεπερνά τα 1,3 δισ. ευρώ, με άλλα 430 εκατ. για το 2022.

Η εταιρεία από την πλευρά της, σχολίασε ότι η συμφωνία για την παροχή εμβολίων στις χώρες της ΕΕ έχει γίνει με την Κομισιόν και πως οι συζητήσεις με τις κυβερνήσεις είναι εμπιστευτικές, όπως και οι λεπτομέρειες για τις παραδόσεις εμβολίων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στέφαν ντε Κεερσμάεκερ, δήλωσε ότι οι χώρες- μέλη δεσμεύονται από συμβατικές υποχρεώσεις, αλλά συμπλήρωσε ότι καταλαβαίνει τη «δύσκολη θέση» της Πολωνίας.

«Συνεχίζουμε να διευκολύνουμε τις συζητήσεις ανάμεσα στην πολωνική κυβέρνηση και την εταιρεία, προκειμένου να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση σε αυτή την ειδική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα», είπε ακόμη.

Στη χώρα, το 59% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις και το 31% έχει κάνει την ενισχυτική. Αμφότερα τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην ΕΕ, που είναι 72,5% και 53% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, η Πολωνία λάμβανε εμβόλια κατά του κορωνοϊού με βάση τα συμβόλαια της Κομισιόν με τις παρασκευάστριες εταιρείες.

Reuters/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολωνία: Αρνείται να πάρει ή να πληρώσει περισσότερα εμβόλια κατά του κορονοϊού – Επίκειται νομική διαμάχη με τις εταιρείες"

Τουρκία: Το 56% πιστεύει ότι τους ανήκουν εδάφη άλλων χωρών

Το Ίδρυμα Friedrich Ebert (FES) παρουσίασε πρόσφατα μια έρευνα με τίτλο «2022 Security Radar», η οποία καταγράφει τις απόψεις της κοινής γνώμης σε 14 κράτη, ανάμεσά τους και στην Τουρκία, σε βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετά την έναρξη του πολέμου δεν… άνοιξε η όρεξη πολλών οπαδών του αναθεωρητισμού ανά τον κόσμο. Και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι μία από τις 14 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, εντούτοις, περιέχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα και για τη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρ Ρόναλντ Μαϊνάρντους, η Τουρκία καταλαμβάνει ευρύ χώρο στη μελέτη. Ως γνωστόν, σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ελλάδας, η Τουρκία παίζει κυρίαρχο ρολο.

Μετά από πρόσκληση του γερμανικού ιδρύματος, ομάδα Ελλήνων ειδικών παρακολούθησε την παρουσίαση της έρευνας στην Αθήνα. Τα δημοσκοπικά ευρήματα για τη στάση των Τούρκων σε καίρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κάθε άλλο παρά χαροποίησαν τους παρευρισκόμενους.

Η έκθεση επιβεβαιώνει την εικόνα της Τουρκίας, ως μίας χώρας που δεν είναι ικανοποιημένη με το σημερινό status quo, το οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να αναθεωρήσει.

«Η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων ερωτηθέντων (82%) είναι δυσαρεστημένη με τη διεθνή θέση της χώρας της», αναφέρει η μελέτη.

Ακόμα πιο ανησυχητικό – η λέξη αυτή χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές στην παρουσίαση στην Αθήνα – είναι το ακόλουθο εύρημα: «Πολλοί Τούρκοι ερωτηθέντες, το 56%, πιστεύουν ότι ορισμένα εδάφη πέρα από τα σύνορα (της Τουρκίας) ανήκουν στην πραγματικότητα στην Τουρκία», αναφέρεται επί λέξει στη μελέτη.

Μόνο στην Αρμενία υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη σε μια αλυτρωτική εξωτερική πολιτική από ό,τι στην Τουρκία, γράφουν οι Γερμανοί ειδικοί.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι Τούρκοι ερωτηθέντες ξεχωρίζουν για τη θετική τους στάση απέναντι στο στρατό. Τέσσερις στους πέντε πιστεύουν ότι η Άγκυρα πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον κόσμο και το 56% πιστεύει ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να έχει ρόλο σε αυτόν. Το ποσοστό αυτό είναι «μακράν» το υψηλότερο και στις 14 χώρες που εξετάστηκαν, σημειώνει η μελέτη.

Εν κατακλείδι, οι αριθμοί φανερώνουν ότι η επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν και η δράση του στρατού πέραν των τουρκικών συνόρων βρίσκουν σύμφωνη μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Πιθανή κυβέρνηση μετά τον Ερντογάν ίσως να καθοδηγείται το ίδιο από αυτά τα αισθήματα και τις θέσεις των Τούρκων.

Στην αρχή της μελέτης των 100 σελίδων, οι συγγραφείς κάνουν λόγο για «μια εικόνα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία». Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι οι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες. Ο ρωσικός αλυτρωτισμός αποτελεί την κύρια αιτία του πολέμου. Βέβαια, η μελέτη του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ δεν απαντά στο ερώτημα, εάν ο τουρκικός αλυτρωτισμός αποτελεί κίνδυνο για τις γειτονικές χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τονίζει ο Δρ. Μαϊνάρντους.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Το 56% πιστεύει ότι τους ανήκουν εδάφη άλλων χωρών "

Ρούλα Πισπιρίγκου: Έσβησε τα ηλεκτρονικά της «ίχνη» - Δεν δίνει τους κωδικούς του email της στις Αρχές

Τις ομοιότητες ανάμεσα στους θανάτους των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη αναδεικνύουν μέσα από τις δηλώσεις τους ολοένα και περισσότεροι ιατροδικαστές, ενώ την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται οι ένοχες ηλεκτρονικές αναζητήσεις της Ρούλας και τα ύποπτα τηλεφωνήματά της.

Το στοιχείο εκείνο που προβληματίζει τις Αρχές είναι ότι η 33χρονη κατηγορούμενη για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας φρόντισε να σβήσει ηλεκτρονικά «ίχνη» της. 

Οι ένοχες αναζητήσεις

Σύμφωνα με συγκεκριμένα ευρήματα που έχουν προκύψει από τον ελεγχο των αρχων στα λαπτοπ και κινητα της Ρούλας Πισπσιρίγκου, η 33χρονη είχε φροντίσει να διαγράψει απο όλο το ψηφιακό της περιβάλλον και το εφεδρικό, όλες τις πιθανώς υποπτες αναζητήσεις της.



Όπως επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Mega, οι αρμόδιοι δεν εξέτασαν αυτές καθαυτές τις αναζητήσεις των συσκευών, αλλά επικεντρώθηκαν στο στοιχείο που κοιτούν σχεδόν πάντα στην αρχή. Πρόκειται για το υπολογιστικό νέφος (cloud) που βρίσκει τους κωδικούς και μπαίνουν μέσα σε αυτό το νέφος. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου, γνώριζε και έχει διαγράψει στοιχεία.

Παράλληλα, έχουν σβηστεί τα στοιχεία τελευταίων ετών που πιθανώς να οδηγούν σε αναζητήσεις ύποπτων ουσιών τα προηγούμενα χρόνια.

Στις 17 Ιανουαρίου του 2022, τον χρόνο που η Τζωρτζίνα κάνει την αναφερόμενη μαγνητική τομογραφία, ο γιατρός κάνει λόγο για την ουσία «χλωράλη», και αντί η 33χρονη να αναζητήσει αυτή την ουσία, βάζει τον όρο «αναισθητικά φάρμακα», ενώ στο άρθρο της εμφανίζεται και η κεταμίνη.

Στις 26 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες πριν από τον θάνατο της Τζωρτζίνας, η Ρούλα Πισπιρίγκου, παίρνει διαφήμιση της ουσίας κεταμίνης. Στη Google για να εμφανιστεί η ουσία αυτή θα πρέπει να έχει κάνει αναζητήσεις αυστηρά για την λέξη αυτή κι οι αναζητήσεις γι’ αυτή την ουσία δεν υπάρχουν.

Οι κωδικοί του email

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο ότι η κατηγορούμενη φέρεται να αρνείται να δώσει τους κωδικούς από το email της στις Αρχές, οι οποίες αναζητούν τι έψαχνε στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει ο Alpha, η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν συνεργάζεται με τους αστυνομικούς και αρνείται να τους δώσει τους κωδικούς της, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η δουλειά των Αρχών στο «άνοιγμα» του υπολογιστή και του κινητού της έτσι ώστε να ερευνηθούν όλες οι αναζητήσεις που έχει κάνει στο διαδίκτυο.

Η αστυνομία μπορεί να βρει λύσεις, αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να ζητήσει και από άλλα μέλη της οικογένειας να δώσουν τους κωδικούς τους στο πλαίσιο της έρευνας.

Σύμφωνα με τον Alpha οι αρχές θεωρούν επιβαρυντικό στοιχείο τη μη συνεργασία της Ρούλας Πισπιρίγκου και αστυνομικές πηγές φέρεται να λένε: «αφού δεν έχει να κρύψει κάτι, γιατί δεν μας δίνει τους κωδικούς;».

Στο «μικροσκόπιο» τα δύο ανώνυμα τηλεφωνήματα

Την ίδια στιγμή, αναζητείται το πρόσωπο πίσω από τα δύο ανώνυμα τηλεφωνήματα σε δημοσιογράφο...

Η οικογένεια του Μάνου Δασκαλάκη αναφέρει ότι πίσω από τα δύο εν λόγω τηλεφωνήματα βρίσκεται η Ρούλα Πισπιρίγκου, κάτι που αναμένεται να διερευνηθεί τις επόμενες ημέρες από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το Mega, στόχος της Πισπιρίγκου ήταν από ένα διάστημα και μετά να ενοχοποιήσει τον σύζυγό της για τον θάνατο των παιδιών τους.

Λύση στο θρίλερ ενδέχεται να δώσει η παραγγελία από πλευράς δικαιοσύνης για εξέταση φωνής στα ανώνυμα τηλεφωνήματα. Σε τέτοια περίπτωση, η 33χρονη θα πρέπει να επαναλάβει τα ακριβώς ίδια λόγια με εκείνα στα τηλεφωνήματα, προκειμένου να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση της φωνής, η οποία δε θα είναι στο 100%.

«Οι εγκληματικές ενέργειες»

Μιλώντας στο Mega, ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης σημείωσε πως η κεταμίνη χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα όσο αυτή ήταν εν ζωή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ότι η κεταμίνη όταν δόθηκε, το παιδί ήταν εν ζωή, και μεταβολίστηκε. Σε αυτήν την ποσότητα και έτσι όπως βρέθηκε, σημαίνει ότι έχει δοθεί με σκοπό να επιφέρει τον θάνατο του παιδιού» τόνισε ειδικότερα.


 

Σχετικά με τους θανάτους των δύο άλλων παιδιών της οικογένειας, ο ιατροδικαστής επισημαίνει ότι αυτοί πλέον εξετάζονται υπό το πρίσμα του θανάτου του τρίτου παιδιού.

«Είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουμε εγκληματική ενέργεια, με δεδομένο ότι στο χρονικό διάστημα που έχουν μεσολαβήσει οι θάνατοι, έχει γίνει και πλήρης γενετικός έλεγχος» τονίζει ειδικότερα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: Έσβησε τα ηλεκτρονικά της «ίχνη» - Δεν δίνει τους κωδικούς του email της στις Αρχές"

Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν ελληνικό σχολείο στο Ντονμπάς – Εικόνες καταστροφής

Ούτε ένα ελληνικό σχολείο δεν γλίτωσε από τη μανία των Ρώσων εισβολέων στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπέλυσαν το δεύτερο κύμα επίθεσης στη χώρα.

Οι εικόνες από το βομβαρδισμένο ελληνικό σχολείο στο Ντονμπάς σοκάρουν. Το κτίριο χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο και καταστράφηκε ολοσχερώς! Το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται στο χωριό Νοβοσίλκι νοτιοδυτικά του Κιέβου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν ελληνικό σχολείο στο Ντονμπάς – Εικόνες καταστροφής"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναταραχή στο Κρεμλίνο μετά την «αποκάλυψη» των ρωσικών βάσεων από τους χάρτες της Google

Αναταραχή έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στο Κρεμλίνο έπειτα από την «αποκάλυψη» των ρωσικών βάσεων από δορυφορικούς χάρτες. Οι συγκεκριμένοι χάρτες έχουν αναρτηθεί  στον λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Twitter, ο οποίος, αν και δεν έχει επαληθευτεί, έχει αναφερθει στο παρελθόν από τον επίσημο λογαριασμό του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάρτηση στο Twitter η Google δεν λογοκρίνει πλέον τις φωτογραφίες, γι' αυτό και δεν φαίνονται θολές. Μετά και από αυτή την εξέλιξη η ουκρανική πλευρά εκτιμά ότι η Google τάσσεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Παράλληλα επισημαίνεται πως όλες οι στρατιωτικές και στρατηγικές θέσεις των Ρώσων πλέον είναι ορατές στους χάρτες Google με μέγιστη ανάλυση περίπου 0,5 μέτρων ανά pixel.

Μεταξύ των τοποθεσιών που πλέον είναι ορατές βρίσκεται το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov», μια βάση αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στο Μούρμανσκ, το προηγμένο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-57 καθώς και αεροπορικές βάσεις σε στρατηγικές περιοχές στο Kurss και την Kamchatka.



Τι απαντάει η Google

Στο μεταξύ η Google απάντησε ότι οι φωτογραφίες ήταν πάντα ελεύθερα διαθέσιμες για τους χρήστες ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην πολιτική «θόλωσης» ευαίσθητων τοποθεσιών και ότι οι εικόνες ήταν πάντα διαθέσιμες. «Δεν έχουμε κάνει καμία αλλαγή στο θόλωμα των δορυφορικών μας εικόνων στη Ρωσία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναταραχή στο Κρεμλίνο μετά την «αποκάλυψη» των ρωσικών βάσεων από τους χάρτες της Google"

Ρούτε: Η Ολλανδία στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία

«Βαρύτερο» στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία δεσμεύτηκε να στείλει η Ολλανδία θα στείλει “βαρύτερο υλικό” στην Ουκρανία, «συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων», όπως δήλωσε την Μεγάλη Τρίτη ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Ο Ρούτε αναφέρει πως μαζί με την Ολλανδή υπουργό Άμυνας Κάλσα Ολονγκρεν εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.

«Μαζί με τους συμμάχους, εξετάζουμε την παράδοση πρόσθετου βαρύτερου εξοπλισμού», έγραψε ο Ρούτε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του ανέφερε στο Twitter ότι ενημέρωσε τον Ρούτε «για την επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς» και ότι είναι «ευγνώμων» για την υποστήριξη.

«Όταν αποκατασταθεί η ειρήνη, θα οικοδομήσουμε τις σχέσεις Ουκρανίας – Ολλανδίας σε νέες βάσεις από κοινού στην ΕΕ!», έγραψε ο Ζελένσκι.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρούτε: Η Ολλανδία στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο «χτύπημα» για τις κόρες του Πούτιν - Κυρώσεις και από τον Καναδά

Μετά την αμερικανική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες και ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις στις δύο κόρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, λόγω της «παράνομης και αδικαιολόγητης εισβολής του ρωσικού καθεστώτος στην Ουκρανία».

Οι νέες κυρώσεις της Οτάβας αφορούν 14 «στενούς συνεργάτες», μεταξύ αυτών τις δύο κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν, τη σύζυγο και την κόρη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, όπως και Ρώσους ολιγάρχες και μέλη των οικογενειών τους.

«Ο Καναδάς θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να καταστήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους συνεργάτες του υπόλογους για την εμπλοκή τους στην εισβολή εναντίον της Ουκρανίας από το ρωσικό καθεστώς», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί, σε ένα δελτίο τύπου.

Η Μαρία Βορόντσοβα και η Κατερίνα Τιχόνοβα, που γεννήθηκαν το 1985 και το 1986 αντίστοιχα και σε βάρος των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι οι κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν και της πρώην συζύγου του Λιουντμίλα.

Η σύζυγος του Σεργκέι Λαβρόφ, Μαρία Λαβρόβα, όπως και η κόρη του Εκατερίνα Βινοκούροβα, βρίσκονται επίσης στον κατάλογο των προσώπων που στοχοθετούνται από αυτόν τον νέο γύρο καναδικών κυρώσεων, ο οποίος προβλέπει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, την απαγόρευση των συνδιαλλαγών όπως και την αδυναμία να ταξιδέψουν στον Καναδά.

«Θέλουμε διακαώς οι συνένοχοι των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», έγραψε από την πλευρά του σε ένα τουίτ σήμερα ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Μια ενδοκρινολόγος και μια μαθηματικός

Σύμφωνα με ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ, η Μαρία Βορόντσοβα είναι ενδοκρινολόγος και εργάζεται σε εταιρεία ιατρικής έρευνας επικεντρωμένης σε θεραπείες κατά του καρκίνου, που συνδέεται στενά με το ρωσικό κράτος. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ακόμη πως η Καταρίνα Τιχόνοβα είναι μαθηματικός και επικεφαλής ιδρύματος επιστήμης και τεχνολογίας που συνδέεται με το σημαντικότερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Ρωσίας.

Υπήρξε εξάλλου επαγγελματίας χορεύτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και είχε συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες, κατά τα ίδια δημοσιεύματα. Σε βίντεο αγώνων στους οποίες συμμετείχε εικονίζεται συνήθως με απαστράπτοντα κοστούμια, στα χέρια του παρτενέρ της, ή καθώς εκτελεί ακροβατικές πιρουέτες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το 2019, ο κ. Πούτιν είχε αποφύγει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση όταν είχε ερωτηθεί για την αυξανόμενη επιρροή των κορών του και για τις σχέσεις τους με το ρωσικό κράτος. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε αναγνωρίσει καν τότε ότι η Μαρία Βορόντσοβα και η Καταρίνα Τιχόνοβα είναι κόρες του — τις είχε αποκαλέσει απλά δυο «γυναίκες».

Χρόνια αργότερα πάντως, κατά τη διάρκεια άλλης συνέντευξης Τύπου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δήλωνε «υπερήφανος γι’ αυτές». «Συνεχίζουν να σπουδάζουν και να εργάζονται», θα έλεγε, διαβεβαιώνοντας πως δεν έχουν «επιχειρηματικές δραστηριότητες», ούτε «πολιτικές».

Το 2020, κατά τη διάρκεια άλλης συνέντευξής του, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους εξηγούσε πως αποφεύγει να δίνει πληροφορίες για την οικογένειά του για λόγους «ασφαλείας», αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα πως έχει εγγόνια, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. «Έχω εγγόνια, είμαι ευτυχής. Είναι πολύ όμορφα, πολύ χαριτωμένα. Εκτιμώ το να περνάω χρόνο μαζί τους», είχε πει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο «χτύπημα» για τις κόρες του Πούτιν - Κυρώσεις και από τον Καναδά"

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το yachting και η τροπολογία για την αισχροκέρδεια

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας, για τον «εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν και οι τροπολογίες του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η πρώτη, που αφορά την θέσπιση ανώτατου ορίου κέρδους 3% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία και χωρίς καμία αρνητική ψήφο, με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να την υπερψηφίζουν και ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25 να δηλώνουν «παρών».

Η δεύτερη τροπολογία, που προβλέπει απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων ή οχημάτων, σε δασικά οικοσύστηματα, άλση, πάρκα και περιοχές «Natura» κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς, ψηφίστηκε από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Γιάννης Πλακιωτάκης  

Πλακιωτάκης: Νέα εποχή στο ελληνικό yachting

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κλείνοντας την συζήτηση, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει και ενισχύει το ελληνικό yachting. Απέρριψε παράλληλα αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν έγινε επαρκής διαβούλευση, αντιτείνοντας ότι, «το νομοσχέδιο εκπονήθηκε μετά από εντατικές και μακρόχρονες συζητήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς και το υπουργείο έλαβε υπόψη του τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους».

«Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που παγιώνει και διασφαλίζει τη θέση της Ελλάδας στην ομάδα των ισχυρών, έχοντας σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Κάνουμε μια ουσιαστική αναβάθμιση, εκσυγχρονίζοντας το ελληνικό yachting, δίνοντάς του παράλληλα ένα έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης και συμπλήρωσε:

«Για εμάς, είναι εξόχως σημαντικό το κεφάλαιο yachting, γι’ αυτό το στηρίζουμε με ολιστικές και όχι αποσπασματικές λύσεις και αναχρονιστικές αντιλήψεις που βάζουν φρένο στην ανάπτυξη. Το νομοσχέδιο αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή στο ελληνικό yachting με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί και να έχει πολλά σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία».

Το νομοσχέδιο δέχτηκε την έντονη κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία εστίασε τα πυρά της κυρίως στη διάταξη για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής άνω των 35 μέτρων.

Μεταξύ άλλων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «περίεργες, σκόπιμες και φωτογραφικές διατάξεις» ενώ επεσήμαναν ότι αντί να δώσει κίνητρα για να ενισχύσει την ελληνική σημαία, διευκολύνει τα σκάφη αναψυχής με σημαία από τρίτες χώρες.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το yachting και η τροπολογία για την αισχροκέρδεια"

Ταμεία: Άνοιξε ο δρόμος για διαγραφές χρεών με απόφαση Πρωτοδικείου

Άνοιξε ο δρόμος για διαγραφές χρεών στα Ταμεία που έχουν καταλογιστεί πέραν μιας 10ετίας λόγω παραγραφής τους μετά από απόφαση που εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ((ΜονΔΠρΑθ 4268/2022)

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που εφαρμόζει στην πράξη, την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας το φθινόπωρο του 2021  ότι είναι αντισυνταγματική η παραγραφή χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μετά την 20ετία και το όριο πρέπει να πέσει στη 10ετία.

Στην πράξη, δηλαδή, ακυρώνονται χρέη που υπερβαίνουν τη 10ετία, ενώ «απελευθερώνονται» όσοι πληρούσαν τα κριτήρια να βγουν στην σύνταξη και δεν μπορούσαν λόγω των οφειλών τους

Το Πρωτοδικείο δίκασε υπόθεση ασφαλισμένης στον ΟΑΕΕ στην οποία το ΚΕΑΟ της βεβαίωσε με 4 πράξεις καταλογισμού οφειλές 120.449,48 ευρώ (κύρια εισφορά ποσού 120.005,60 ευρώ και πρόσθετα τέλη ποσού 443,88 ευρώ), χρονικής περιόδου από 10/1987 έως 10/2006 οι τρεις πρώτες και από 4/1999 έως 6/2007 η τέταρτη (με ποσό 180 ευρώ).

Οι  οφειλές της επίμαχης περιόδου (1987-2006) υπέπεσαν σε 10ετή παραγραφή όπως είπε το δικαστήριο βάσει της απόφασης του ΣτΕ, ενώ όταν καταλογίστηκαν (2017) ίσχυε η 20ετής παραγραφή.

Επιπλέον κατά το δικαστήριο δεν αποδείχθηκε ο ισχυρισμός του ΚΕΑΟ ότι η παραγραφή διακόπηκε το 2007 και άρχισε νέα περίοδος αναζήτησης των οφειλών, λόγω υποβολής αίτησης από την ασφαλισμένη για ρύθμιση των οφειλών της, καθώς η εν λόγω αίτηση δεν προσκομίστηκε από τον φορέα στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος του ασφαλιστικού φορέα προς είσπραξη του συνόλου των επίδικων οφειλών είχε συμπληρωθεί πριν από την έκδοση των προσβαλλόμενων πράξεων ταμειακής βεβαίωσης και, συνεπώς, οι τελευταίες πράξεις είναι μη νόμιμες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοδικείου, «ο χρόνος της παραγραφής απαιτείται να είναι ο αναγκαίος, ώστε, αφενός, να διασφαλίζεται το δικαίωμα άμυνας των οφειλετών έναντι δυσχερειών απόδειξης περιστατικών αναγόμενων στο απώτερο παρελθόν, αφετέρου δε να μην οδηγούνται οι οφειλέτες σε οικονομική εξουθένωση λόγω της υποχρέωσης ταυτόχρονης καταβολής συσσωρευμένων οφειλών περισσότερων ετών, με περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση και την εθνική οικονομία γενικότερα».

Επίσης, όπως αναφέρεται,κατόπιν της αντισυνταγματικότητας της παραγραφής μετά από 20ετία, δημιουργείται κενό, το οποίο,  πρέπει να καλυφθεί νομοθετικά με την εφαρμογή του κανόνα της παραγραφής χρεών από ασφαλιστικές εισφορές στη 10ετία και μάλιστα για το σύνολο των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Ταμεία: Άνοιξε ο δρόμος για διαγραφές χρεών με απόφαση Πρωτοδικείου"

Ουκρανία: Διαψεύδεται η ύπαρξη αμάχων στο νοσοκομείο κοντά στο εργοστάσιο Αζοφστάλ

Ο σύμβουλος του δημάρχου της Μριούπολης Πιότρ Αντριούσενκο, με ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, διέψευσε την πληροφορία που είχε μεταδοθεί νωρίτερα σύμφωνα με την οποία στο νοσοκομείο που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο «Αζοφστάλ» στο οποίο ο ρωσικός στρατός έριξε μια βόμβα μεγάλης ισχύος, κρυβόντουσαν άμαχοι με παιδιά, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Πράγματι, η Μαριούπολη, ιδιαίτερα η ζώνη του «Αζοφστάλ», δέχεται πυκνούς βομβαρδισμούς με βόμβες μεγάλης ισχύος. Όμως στην ζώνη γύρω από το εργοστάσιο «Αζοφστάλ» εδώ και καιρό κανείς δεν κρύβεται, ιδιαίτερα στο κτίριο του νοσοκομείου που είχε καταστραφεί από πριν. Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο να σχολιάσω», έγραψε ο Ανριούσενκο.

«Κατά την άποψη του, την ψευδή αυτή πληροφορία, ο Ουκρανός βουλευτής που κατάγεται από την Μαριούπολη την έδωσε για να στρέψει την προσοχή στο πρόσωπό του» πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Ουκρανός βουλευτής Σεργκέι Ταρούτα από την Μαριούπολη σε ανάρτηση του στο Facebook είχε γράψει ότι ο ρωσικός στρατός έριξε μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, με αποτέλεσμα κάτω από ερείπια να βρίσκονται 300 άνθρωποι μαζί με παιδιά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Διαψεύδεται η ύπαρξη αμάχων στο νοσοκομείο κοντά στο εργοστάσιο Αζοφστάλ"

Κωνσταντινούπολη: Βανδάλισαν την αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας – Η αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ

Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες από την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας, την οποία κατήγγειλε ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης της Τουρκίας σε λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.

Στην ανάρτηση ο Σύνδεσμος καταγγέλλει: «Διαπιστώσαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)».

Ο σύνδεσμος αναφέρεται επίσης στην προκλητική απάντηση που έλαβε από τον υπεύθυνο ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό. Ο υπεύθυνος υποστήριξε πως οι κάμερες ασφαλείας δεν κατέγραφαν, ενώ φέρεται να είπε σε μέλη του Συνδέσμου: «δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε», με τους ίδιους να του απαντούν πως θα καταγγείλουν το θέμα στον εισαγγελέα τόσο για να βρεθεί αυτός που ευθύνεται για την καταστροφή αλλά και γιατί «δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου».

Αντιδράσεις στην Κωνσταντινούπολη

Τα μέλη του Συνδέσμου ανακοίνωσαν πως θα υποβάλουν μήνυση για να εντοπιστούν οι βάνδαλοι αλλά και για να εκδιωχθεί ο υπεύθυνος ασφάλειας από το πόστο το συντομότερο δυνατόν.

Από την πλευρά του, ο Μαχίρ Πολάτ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, ανέφερε: «Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο νούμερο 1 ιστορικό κτήριο, την Αγία Σοφία».

Η Γενική Διεύθυνση ιδρυμάτων με ανάρτηση της στο twitter ενημέρωσε πως έχει ανατεθεί σε δύο Επιθεωρητές, διοικητικούς και τεχνικούς, να ερευνήσουν την καταστροφή της Αυτοκρατορικής Πύλης.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Αποτροπιασμό και λύπη

Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντινούπολη: Βανδάλισαν την αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας – Η αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση Γκουτέρες για τετραήμερη εκεχειρία για το ορθόδοξο Πάσχα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα τη ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» διάρκειας 4 ημερών, με αφορμή των ορθόδοξο Πάσχα.

«Ζητάω σήμερα μια ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας 4 ημερών για τη Μεγάλη Εβδομάδα», από την Πέμπτη έως την Κυριακή, «προκειμένου να επιτραπεί το άνοιγμα μιας σειράς ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει λεπτομερή σχέδια στα εμπλεκόμενα μέρη και είναι έτοιμα να στείλουν κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, αρχής γενομένης από τη Μεγάλη Πέμπτη και έως την Κυριακή του Πάσχα.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι επείγουσες. Ο κόσμος δεν έχει φαγητό, νερό, προμήθειες για να φροντίσουν τους αρρώστους ή τους τραυματίες ή απλά για να ζήσουν καθημερινά», επισήμανε ο Γκουτέρες, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον ενός ευρωπαϊκού κράτους από το 1945, έχει προκαλέσει τον θάνατο ή τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων. Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα σήμερα, είπε ο Γκουτέρες.

«Αντί του εορτασμού μιας νέας ζωής, αυτό το Πάσχα συμπίπτει με μια ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Η έντονη συγκέντρωση δυνάμεων και δύναμης πυρός καθιστά αυτήν τη μάχη αναπόφευκτα πιο βίαιη, πιο αιματηρή και πιο καταστροφική», τόνισε ο γ.γ του ΟΗΕ.

«Η εισβολή και ο φρικτός απολογισμός σε βάρος αμάχων, που έχουμε δει μέχρι στιγμής, θα μπορούσε να ωχριά σε σύγκριση με τον τρόμο που επίκειται».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση Γκουτέρες για τετραήμερη εκεχειρία για το ορθόδοξο Πάσχα"

Χρυσή Αυγή: Στο Εφετείο Αθηνών η δική σε δεύτερο βαθμό

Την άμεση έκδοση απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης για τη διεξαγωγή κατ' αποκλειστικότητα της δίκης της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, μετά την αποδοχή του αιτήματος, που είχαν καταθέσει, από την πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθήνας Τριανταφύλλη Δρακοπούλου, αναμένουν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου και Ελευθερία Τομπατζόγλου και των Αιγύπτιων αλιεργατών Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, αναφέρουν ότι ήδη υπέβαλαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αίτημα με το οποίο ζητούν «την άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης που να ορίζει την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ως τόπο κατ' αποκλειστικότητα διεξαγωγής της δίκης στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας που ξεκινά στις 15/6/2022 ενώπιον του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών».

Η Πολιτική Αγωγή στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή αναφέρει μεταξύ άλλων για την αποδοχή του αιτήματος από την ηγεσία του Εφετείου:

«Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει το αίτημά μας και καταδεικνύει ότι το σύνολο των κριτηρίων με τα οποία το αιτιολογούμε (πρόσβαση κοινού και δημοσιογράφων, εξασφάλιση απρόσκοπτης συμμετοχής παραγόντων δίκης), που είχε αποτελέσει και μη εισακουσθέν αίτημα της προέδρου του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, κ. Μαρίας Λεπενιώτη, υιοθετείται και υποστηρίζεται πλέον και από τα αρμόδια υπηρεσιακά διοικητικά όργανα του Εφετείου Αθηνών, ενώ θετικά έχει εισηγηθεί κατ’ επανάληψη και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Μαρία Γκανέ».

Τονίζει επίσης πως «ύστερα από όλα αυτά ο υπουργός Δικαιοσύνης μόνο πολιτικούς λόγους θα είχε για να αρνηθεί την ικανοποίηση του αιτήματος, αφού όλοι οι υπηρεσιακοί λόγοι συνηγορούν στην αποδοχή του. Τον καλούμε να εκδώσει άμεσα την αιτούμενη Υ.Α. και να ορίσει την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ως τόπο κατ’ αποκλειστικότητα διεξαγωγής της δίκης Χ.Α. στον δεύτερο βαθμό».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσή Αυγή: Στο Εφετείο Αθηνών η δική σε δεύτερο βαθμό"

Καιρός αύριο: Συννεφιά στην Αττική, βροχή στη Θεσσαλονίκη – Πού θα πέσουν καταιγίδες

Άστατος θα διατηρηθεί ο καιρός αύριο, Μεγάλη Τετάρτη (20.04.2022). Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι έξι μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ψηλότερα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη δυτική και βόρεια χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές και νυχτερινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως δυτικά και βόρεια, θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα κεντρικά και βόρεια τους 15 με 17 και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους. Βελτίωση από το βράδυ.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 στρεφόμενοι τις βραδινές ώρες σε βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά θαλάσσια τοπικά 6 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα κεντρικά και βόρεια. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα βόρεια.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, τοπικά έως 6 μποφόρ. Τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Στην Κρήτη από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στις Κυκλάδες αρχικά μεταβλητοί 3 με 4, βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5, τοπικά στα δυτικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα βόρεια.
Ανεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, τοπικά 6 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5, στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συννεφιά στην Αττική, βροχή στη Θεσσαλονίκη – Πού θα πέσουν καταιγίδες"

Δύο συλλήψεις για τα επεισόδια στο ΑΠΘ – Τραυματίστηκε ελαφρά αστυνομικός

Σε δύο συλλήψεις προχώρησε σήμερα η Αστυνομία, μετά τα επεισόδια που έγιναν έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ελαφρά αστυνομικός.

Στο ΑΠΘ επικράτησε για δεύτερη μέρα ένταση, καθώς μέλη φοιτητικών σχημάτων του αντιεξουσιαστικού χώρου προσπαθούν να παρεμποδίσουν κατασκευαστικές εργασίες στον χώρο του Τμήματος Βιολογίας, που επί 34 χρόνια στέγαζε την αποκαλούμενη κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο συλλήψεις για τα επεισόδια στο ΑΠΘ – Τραυματίστηκε ελαφρά αστυνομικός"

Γιάννης Πλακιωτάκης για απεργία στο λιμάνι του Πειραιά: Διαπραγματεύσεις μόνο με ανοιχτό το λιμάνι

Παρέμβαση από τον Γιάννη Πλακιωτάκη στην απεργία των εργαζομένων της ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων στις προβλήτες του Πειραιά), για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. «Πρέπει οι διαπραγματεύσεις να γίνονται με ανοιχτό το λιμάνι του Πειραιά», διαμήνυσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όπως είπε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, η απεργία των εργαζομένων της ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων στις προβλήτες του Πειραιά), για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι σεβαστή, ωστόσο θα πρέπει οι συζητήσεις με την εργοδοσία να γίνονται με ανοιχτό το λιμάνι του Πειραιά.

\«Είναι σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία, όμως πρέπει οι συζητήσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας να διενεργούνται με ανοιχτό το λιμάνι» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Είναι προφανές ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι πάντα σεβαστό αρκεί να πραγματοποιείται στα πλαίσια της νομιμότητας. Εμείς ως υπουργείο Ναυτιλίας, ενθαρρύνουμε την συνέχιση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ευχόμαστε να καταλήξουν σε συμφωνία, θα πρέπει όμως οι συζητήσεις να διενεργούνται με ανοιχτό το λιμάνι, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά.

Αφορμή ήταν η συζήτηση του νομοσχεδίου του για την ενίσχυση και ανάπτυξη του ελληνικού γιότινγκ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Πλακιωτάκης για απεργία στο λιμάνι του Πειραιά: Διαπραγματεύσεις μόνο με ανοιχτό το λιμάνι"

ΣτΕ: Πράσινο φως στο πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε νόμιμο αλλά με παρατηρήσεις το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου, καθορισμός ζωνών βιώσιμης πολεοδόμησης και ζωνών εκτός πολεοδόμησης, χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ρεμάτων».

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχε κατατεθεί σχέδιο προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του ΕΠΣ στις πυρόπληκτες περιοχές από την πυρκαγιά του 2018. Κατόπιν αυτού, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ζωή Θεοδωρικάκου) επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το εν λόγω ΠΔ και με την υπ΄ αριθμ. 55/2022 γνωμοδότησή του το έκρινε νόμιμο αλλά έκανε παρατηρήσεις, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός αφορά την οριοθέτηση 8 ρεμάτων, όπως είναι τα ρέματα του Πευκώνα, Παππά, Ζούμπερι, Νέου Βουτζά, Αγίου Ανδρέα, Καλαβρύτων, κλπ. Τέσσερα εξ αυτών των ρεμάτων είναι στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα.

Το ΣτΕ αναφέρει ότι τα ρέματα υπάγονται στην προστασία του άρθρου 24 του Συντάγματος που αποβλέπει στη διατήρηση της φυσικής κατάστασής τους και στην απορροή των υδάτων και ειδικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα και προσθέτει: «Δεν νοείται έκδοση οικοδομικών αδειών ούτε η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών» και κατά συνέπεια, συνεχίζουν οι δικαστές, στο σχέδιο διατάγματος εκεί που γίνεται «αναφορά σε "αναστολή" οικοδομικών εργασιών δεν είναι ακριβής» και σημειώνει: «Κατ' ουσίαν πρόκειται για απαγόρευση που απορρέει ευθέως από τις διατάξεις περί προστασίας των ρεμάτων και συνεπώς, πρέπει να γίνει σχετική αναδιατύπωση της εν λόγω ρύθμισης, δηλαδή πρέπει να γραφεί ότι απαγορεύονται οι εν λόγω οικοδομικές εργασίες».

Παράλληλα, αναφέρεται στην γνωμοδότηση ότι το 2018 κηρύχθηκε και επανακηρύχθηκε αναδασωτέα έκταση 5.808 στρεμμάτων στις περιοχές Νταού Πεντέλης - Λύρειο - Νέος Βουτζάς - Νέος Πόντος - Αγ. Βαρβάρα - Γεροτσακούλι - Σκουφέικα - Μάτι - Κόκκινο Λιμανάκι - Αμπελούπολη - Προβάλινθος των Δήμων Πεντέλης, Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνος, ενώ εξαιρέθηκαν της κήρυξης 8.504 στρέμματα τα οποία δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία.

Αναλυτικότερα, το ΣτΕ αναφέρει, μεταξύ των άλλων, στη γνωμοδότησή του:

«Στόχος του υπό εξέταση Ειδικού Πολεοδoμικού Σχεδίου που αφορά στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας Πικερμίου της περιφέρειας Αττικής, η οποία επλήγη με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018, με 103 νεκρούς και τεράστιες ζημιές σε ακίνητα, υποδομές, καλλιέργειες και φυσικό περιβάλλον, είναι να συμβάλει στην ανασυγκρότηση και ανάταξη του περιβάλλοντος με κριτήριο αφενός τη βελτίωση των πολεοδομικών και οικιστικών συνθηκών και αφετέρου την ταχεία αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης, καθώς και τη διατήρηση και ανάδειξη φυσικών στοιχείων όπως τα ρέματα.

Ταυτόχρονα, αποσκοπεί στην άρση παλαιοτέρων χωρικών στρεβλώσεων, καθιστώντας την περιοχή περισσότερο ανθεκτική σε φυσικές καταστροφές.

Η σύνταξη του ΕΠΣ λαμβάνει επίσης υπόψη τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής η οποία επηρεάζει και την Ελλάδα με την εντεινόμενη σε έκταση, μέγεθος και συχνότητα εμφάνιση ακραίων καιρικών/φυσικών φαινομένων, την αύξηση θερμοκρασίας, κοκ και την αντίστοιχη ένταση των κινδύνων που σχετίζονται με τα δεδομένα αυτά (κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις)».

Ακόμη, γίνεται αναφορά στη γνωμοδότηση του ΣτΕ στην ασφαλή κίνηση των κατοίκων και τη δυνατότητα διαφυγής τους προς τη θάλασσα σε περίπτωση ανάγκης, σημειώνοντας:

«Σημαντική θέση κατέχουν ρυθμίσεις και κατευθύνσεις για τη διαμόρφωση του οδικού δικτύου της περιοχής (το οποίο θα εγκριθεί στο στάδιο του ΡΣΕ) με τα αναγκαία χαρακτηριστικά για την ασφαλή κίνηση των κατοίκων και διερχομένων, την πρόσβαση στην ακτή και την εξασφάλιση της δυνατότητας διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή μελέτη που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της ΣΜΠΕ.

Έτσι, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

α) η διάνοιξη πεζοδρόμου ελάχιστου πλάτους 3,5 μ. σε όλο το μήκος της ακτής και αύξηση της προσπελασιμότητας του παράκτιου μετώπου με διευκόλυνση της πρόσβασης των πεζών σε όλο το μήκος της, με κάθετες προς την ακτή διόδους (ελάχιστου πλάτους 3 μ.), καθώς και ελαφρές κατασκευές (μόνιμες και πλωτές αποβάθρες και προβλήτες) για διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από τη θάλασσα,

β) συγκεκριμένα πλάτη πεζοδρόμων και οδών,

γ) μετακίνηση περιφράξεων προς το εσωτερικό των γηπέδων σε συγκεκριμένες αποστάσεις επί βασικών οδών που προβλέπεται να διαπλατυνθούν και

δ) μέση περίμετρος ΟΤ που να μην υπερβαίνει τα 400 μ., ώστε τα ΟΤ να μην υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο μέγεθος και να επιτρέπουν τη διέλευση από τον αστικό ιστό με τη δημιουργία πυκνού δικτύου οδών.

Συναφώς προβλέπεται και περιβαλλοντικός όρος σύμφωνα με τον οποίο στο πλαίσιο της πολεοδομικής μελέτης των περιοχών βιώσιμης πολεοδόμησης πρέπει να καθοριστεί επαρκές απόθεμα κοινοχρήστων χώρων, κατά το δυνατόν διάσπαρτων, καθώς και διόδων διέλευσης που να μπορούν αντίστοιχα να λειτουργήσουν ως χώροι καταφυγής και ως δίοδοι διαφυγής στις περιπτώσεις έκτακτων αναγκών εκκένωσης της περιοχής.

Για να εξασφαλισθεί δε απρόσκοπτη πρόσβαση προς και από τη θάλασσα πρέπει επίσης να κατασκευαστούν, όπου είναι τεχνικά εφικτό, τα απαιτούμενα έργα και στην ξηρά (κλίμακες, διάδρομοι κλπ).

Εξάλλου, στον χάρτη που συνοδεύει το σχέδιο απεικονίζονται ενδεικτικά οι δίοδοι προς τον παραλιακό πεζόδρομο, λαμβάνοντας υπόψη και σχετικό όρο για διόδους ανά δύο ιδιοκτησίες που περιλαμβάνεται στα διανεμητήρια συμβόλαια που αφορούν τμήματα των περιοχών.

Με αυτά τα δεδομένα, αφενός οι εν λόγω δίοδοι πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα στο στάδιο του ΡΣΕ για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών που περιλαμβάνονται στο ΕΠΣ, αφετέρου το γεγονός ότι δεν αποτυπώνονται επί του χάρτη στο νότιο τμήμα της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι, δεν απαλλάσσει τη Διοίκηση από την υποχρέωσή της να υλοποιήσει τη σχετική κατεύθυνση για αύξηση της προσπελασιμότητας του παράκτιου μετώπου σε όλο το μήκος αυτού και να προσθέσει διόδους στο νότιο αυτό τμήμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Πράσινο φως στο πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι"

Τελεσίγραφο της Ρωσίας σε όλο τον ουκρανικό στρατό: «Καταθέστε τα όπλα για να σωθείτε – Σας περιμένει άσχημη μοίρα»

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό να «καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης της Μαριούπολης να τερματίσουν την «χωρίς νόημα αντίστασή τους».

Το κάλεσμα της Μόσχας έρχεται μετά τη μεγάλη επίθεση που ξεκινά στην ανατολική Ουκρανία.

«Μην προκαλείτε την μοίρα σας, πάρτε τη μόνη σωστή απόφαση, αυτή της διακοπής των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της κατάθεσης των όπλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους στρατιώτες του ουκρανικού στρατού και σε ξένους μισθοφόρους: σας περιμένει μια άσχημη μοίρα λόγω του κυνισμού των αρχών του Κιέβου», πρόσθεσε.

Ο ρωσικός στρατός υποσχέθηκε σε Ουκρανούς μαχητές από τη Μαριούπολη που εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή του Azovstal, ότι «όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί» εάν παραδοθούν σήμερα.

Η Μόσχα πρότεινε μια κατάπαυση του πυρός στις 12 το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας) έτσι ώστε μεταξύ «14:00 και 16:00 όλες ανεξαιρέτως οι ουκρανικές ένοπλες μονάδες και οι ξένοι μισθοφόροι να εγκαταλείψουν (σ.σ το Azovstal) καταθέτοντας όπλα ή πυρομαχικά».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ζήτησε επίσης να ληφθούν μέτρα για την απελευθέρωση αμάχων, εάν υπάρχουν, από το Azovstal.

Πάνω από 1000 άμαχοι στο Azovstal

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, πως τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται σε υπόγεια καταφύγια στο Azovstal και πρόσθεσαν πως η Ρωσία ρίχνει βαριές βόμβες στο εργοστάσιο αυτό στη Μαριούπολη.

«Καλούμε τις αρχές του Κιέβου να επιδείξουν κοινή λογική και να διατάξουν τους μαχητές να σταματήσουν την χωρίς νόημα αντίστασή τους», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Λίγες ώρες έπειτα από αυτό το αίτημα, ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι άνοιξε έναν διάδρομο από τις 14:00 ώρα Ελλάδας για να μπορέσουν να φύγουν οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Azovstal που παραδόθηκαν. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι εφαρμόστηκε μια τοπική κατάπαυση του πυρός για να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος.

Ο ρωσικός στρατός λέει επίσης ότι έχει εγκαταστήσει «τρεις ανθρωπιστικές φάλαγγες» σε τρεις δρόμους που βρίσκονται βόρεια, δυτικά και ανατολικά του Azovstal. Αυτές οι φάλαγγες, που αποτελούνται από περίπου σαράντα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων ασθενοφόρων, θα πρέπει να επιτρέπουν τη «μεταφορά ανθρώπων» σύμφωνα με τη Μόσχα.

Από τότε που ξεκίνησε η πολιορκία του στρατηγικού λιμανιού στις αρχές Μαρτίου, η Μόσχα έχει επανειλημμένα καλέσει τις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από χίλιοι Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στη Μαριούπολη, αλλά πολλές εκατοντάδες άλλοι, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, εξακολουθούν να είναι περιχαρακωμένοι στο Azovstal, όπου ηγούνται μιας σκληρής αντίστασης.

Σήμερα, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Εντουάρντ Μπασούριν, ισχυρίστηκε ότι «ομάδες επίθεσης» που υποστηρίζονται από το ρωσικό πυροβολικό και την αεροπορία είχαν «εν μέρει» εξαπολύσει μια επίθεση στο Azovstal.

Στη ρωσική τηλεόραση, ο Μπασούριν διαβεβαίωσε επίσης ότι κανένας άμαχος δεν βρισκόταν σε αυτή τη βιομηχανική ζώνη, σε αντίθεση με ό,τι λένε οι Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονται στο πεδίο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο της Ρωσίας σε όλο τον ουκρανικό στρατό: «Καταθέστε τα όπλα για να σωθείτε – Σας περιμένει άσχημη μοίρα»"

Κορωνοϊός: 10.005 κρούσματα, κάτω από τους 300 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 10.005. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.252.248, εκ των οποίων 49% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 222 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.460 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 255.874 τεστ, τα 19.520 μοριακά και τα 236.354 rapid. Η θετικότητα διαμορφώθηκε σε 3,91% έναντι 7,09% χθες αλλά με μόλις 54 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 4.148 στην Αττική (1.398 χθες).
  • 1.095 στη Θεσσαλονίκη (484 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 478 από την Ανατολική Αττική (180 χθες).
  • 700 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (250 χθες).
  • 133 από τη Δυτική Αττική (27 χθες).
  • 517 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (169 χθες).
  • 1.235 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (422 χθες).
  • 500 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (177 χθες).
  • 517 από τον Πειραιά (156 χθες).
  • 68 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (17 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 1 στο Άγιο όρος
  • 148 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 3 στην ΠΕ Άνδρου
  • 131 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 57 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 64 στην ΠΕ Άρτας.
  • 180 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 88 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 11 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 75 στην ΠΕ Δράμας.
  • 78 στην ΠΕ Έβρου.
  • 191 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 7 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 12 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 102 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 108 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 289 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 7 την ΠΕ Θάσου.
  • 31 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 28 στην ΠΕ Θήρας.
  • 6 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 144 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 116 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 28 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 88 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 34 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 94 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 33 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 48 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 122 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 148 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 23 στην ΠΕ Κω.
  • 73 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 320 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 84 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 41 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 20 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 16 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 150 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 133 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 10 στην ΠΕ Μήλου.
  • 10 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 16 στην ΠΕ Νάξου.
  • 66 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 27 στην ΠΕ Πάρου.
  • 70 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 120 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 38 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 36 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 40 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 116 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 11 στην ΠΕ Σάμου.
  • 155 στην ΠΕ Σερρών.
  • 11 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 24 στην ΠΕ Σύρου.
  • 7 στην ΠΕ Τήνου.
  • 165 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 174 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 53 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 18 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 68 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 144 στην ΠΕ Χανίων.
  • 59 στην ΠΕ Χίου.
  • 193 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (54 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν τρεις απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.701 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 298 (χθες 307). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 93,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 167 (56,04%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 131 (43,96%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.575 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 208 (ημερήσια μεταβολή +22,35%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 237 ασθενείς.

Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα

Πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 11-17 Απριλίου.

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία από τις δώδεκα περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε δύο από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ.

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (- 86%), στο Ηράκλειο (-71%), στη Θεσσαλονίκη (-41%), στην Κέρκυρα (-34%) και στη Λάρισα (-33%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στο Βόλο (-23%), στα Ιωάννινα (-29%), στην Ξάνθη (-30%) και στην Αλεξανδρούπολη (-30%). Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε μόνο στην Πάτρα (+58%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Περιφέρεια Αττικής (+4%) και στον Άγιο Νικόλαο (+6%).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 10.005 κρούσματα, κάτω από τους 300 οι διασωληνωμένοι"

Βόρεια Μακεδονία: Καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης για την είσοδο στη χώρα

Η κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία αποφάσισε την κατάργηση της υποχρέωσης επίδειξης στα σύνορα πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης από τον κορονοϊό για την είσοδο στη χώρα.

Πλέον, όσοι εισέρχονται στη Βόρεια Μακεδονία δεν υποχρεούνται να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή αρνητικό τεστ κορονοϊού ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε προχωρήσει στην κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων των μέσων μαζικής μεταφοράς, των νοσοκομείων, των φαρμακείων και των οίκων ευγηρίας.

Οι υγειονομικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας εκτίμησαν ότι η σταθερή αποκλιμάκωση στους επιδημιολογικούς δείκτες το τελευταίο διάστημα επιτρέπει πλέον την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού.

Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, στη Βόρεια Μακεδονία έχουν καταγραφεί 308.572 κρούσματα και 9.236 θάνατοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Μακεδονία: Καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης για την είσοδο στη χώρα"

Ουκρανία - ΕΕ: Θα την στηρίζουμε οικονομικά και στρατιωτικά μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος

O εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο επανέλαβε σήμερα ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά, μέχρι να σταματήσει η Ρωσία τον πόλεμο.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, εάν η ΕΕ παρατείνει τη σύγκρουση όσο προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία, ο Πίτερ Στάνο απάντησε ότι «περισσότερα όπλα για την Ουκρανία σημαίνει μεγαλύτερη ικανότητα άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και γι' αυτό η ΕΕ προσπαθεί να βρει μια λύση μέσω των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών φόρουμ.

Όπως είπε ο ίδιος εκπρόσωπος, «η Ρωσία έχει εξαπολύσει επίθεση όχι μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά του Χάρτη των Η.Ε., κατά του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και κατά των διεθνών κανόνων και αρχών, πάνω στους οποίους ο σύγχρονος πολιτισμένος κόσμος έχει χτιστεί».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «εξαρτάται από τη Ρωσία αν θα σταματήσει την παράνομη επίθεση κατά του ουκρανικού λαού και της Ουκρανίας» και τόνισε ότι μέχρι τότε, η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει τις κυρώσεις για να σταματήσει την πολεμική μηχανή του Πούτιν και θα εργάζεται για να αυξήσει τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία - ΕΕ: Θα την στηρίζουμε οικονομικά και στρατιωτικά μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος"

Εντοπίστηκαν κρούσματα παιδικής ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης

Κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας, που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εντοπισθεί σε παιδιά σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

«Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας» στις αρχές Απριλίου, «επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το ECDC. «Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη, λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει πως περιμένει να ανακοινωθούν νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες και είχε ήδη αναφέρει «λιγότερα από πέντε» κρούσματα στην Ιρλανδία και τρία στην Ισπανία.

Το ECDC, με το οποίο ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά χώρα. Δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάσθηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. «Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα», σύμφωνα με το ECDC.

Σε μια πρώτη φάση, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανακοινώσει στις 5 Απριλίου στον ΠΟΥ 10 κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας στη Σκωτία, πριν ανακοινώσει τρεις ημέρες αργότερα συνολικά 74 κρούσματα, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ.

Μεταξύ των βρετανικών κρουσμάτων, «πολλά είχαν σημάδια ίκτερου».

«Ορισμένα κρούσματα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών τις προηγούμενες εβδομάδες», σύμφωνα με το ECDC.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκαν κρούσματα παιδικής ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο άφησαν τρεις νεκρούς και 16 τραυματίες

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν σήμερα κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Όλεχ Σινεχούμποφ, σε ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Οι κατακτητές βομβαρδίζουν ξανά κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο, στο Κιεβο και στη Βιομηχανική Περιφέρεια. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν εκτοξευτές ρουκετών από απόσταση 35-40 χιλιομέτρων» είπε.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η ένταση των βομβαρδισμών στο Χάρκοβο έχει αυξηθεί: «Γι’ αυτό ζητάμε από τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν σε καταφύγια όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην βγαίνουν άσκοπα έξω. Μην δημιουργείτε ουρές, μην μαζεύεστε σε μεγάλες ομάδες, τώρα η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο άφησαν τρεις νεκρούς και 16 τραυματίες"

Διαμαρτυρία των οδηγών ταξί έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Οδηγοί ταξί πραγματοποιούν διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας και επιτροπή τους βρίσκεται έξω από το κτίριο του ΥΠΟΙΚ.

Η επιτροπή που εκπροσωπεί τους οδηγούς ζητά να συναντηθεί με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργείο Οικονομικών ώστε να μιλήσουν για το να έχουν δικαίωμα στην αποζημίωση των 200 ευρώ όλοι.

Όπως τονίζουν οι οδηγοί των ταξί που πραγματοποιούν διαμαρτυρία την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 200 ευρώ που δίνεται για να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους καυσίμων κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, κατά το μήνα Απρίλιο 2022, την δικαιούνται μόνο οι ιδιοκτήτες και όχι όλοι οι οδηγοί.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαμαρτυρία των οδηγών ταξί έξω από το υπουργείο Οικονομικών "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news