facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Νίκου Παπαθανάση

Μέλη του Ρουβίκωνα έκαναν σήμερα (30.03.2023) το βράδυ επίθεση στο σπίτι του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση.

Τα μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια, κάνοντας επίθεση έπειτα από δημοσιεύματα σχετικά με το δάνειο του Νίκου Παπαθανάση.

Σε ανάρτησή του ο κ. Παπαθανάσης αναφέρει: «Σε συνέχεια της αήθους επίθεσης λασπολογίας του εργαλείου δολοφονίας χαρακτήρα “Documento” και του κ. Βαξεβάνη, την σκυτάλη πήραν απόψε μέλη του Ρουβίκωνα, επιχειρώντας να εκφοβίσουν εμένα και την οικογένειά μου. Κανείς δεν τους φοβάται, η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται». 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Νίκου Παπαθανάση"

ΟΣΕ: Δευτέρα 3 Απριλίου το πρώτο δρομολόγιο ΙC για Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Απριλίου θα μπει στις ράγες και πάλι το πρώτο IC στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα με βάση τον προγραμματισμό του ΟΣΕ. Αρχικά θα εκτελείται ένα ζεύγος δρομολογίων, ενώ από τις 7 Απριλίου θα εκτελούνται 2 ζεύγη δρομολογίων και 3 ζεύγη δρομολογίων από τις 11 Απριλίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Σιδηροδρόμου Ελλάδας, «με δεδομένο τον προγραμματισμό του Οργανισμού για την ασφαλή επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η υλοποίηση επιπλέον δρομολογίων, σύμφωνα με τον παρακάτω προγραμματισμό:

- Την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 πραγματοποιείται το πρώτο δρομολόγιο 882/887 Αθήνα - Καλαμπάκα - Αθήνα καθώς και το πρώτο IC στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα.

- Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 εντάσσονται το δεύτερο ΙC Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα, τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας στο τμήμα Πειραιάς-Μαγούλα-Πειραιάς, καθώς και το δρομολόγιο Αθήνα-Λειανοκλάδι-Αθήνα.

- Την Μ. Τρίτη 11 Απριλίου 2023 προστίθεται το τρίτο IC Αθήνα - Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

Την επόμενη εβδομάδα επίσης θα ανακοινωθούν τα δρομολόγια στις γραμμές Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη εκτελούνται τα δρομολόγια:

- Πειραιάς - Αθήνα - Αεροδρόμιο

- 'Ανω Λιόσια - Αεροδρόμιο

- 'Ανω Λιόσια - Κάντζα

- Αθήνα - Χαλκίδα

- Προαστιακός Πάτρας

- Ολυμπία - Πύργος - Κατάκολο

- Διακοφτό - Καλάβρυτα

- Ικόνιο- Θριάσιο - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη (εμπορευματικό)

- Θεσσαλονίκη - Στρυμόνας -Προμαχώνας και Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο (εμπορευματικό).

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την πλήρη αποκατάσταση των δρομολογίων σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, με γνώμονα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού» δηλώνει ο ΟΣΕ στην ανακοίνωσή του.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΟΣΕ: Δευτέρα 3 Απριλίου το πρώτο δρομολόγιο ΙC για Αθήνα-Θεσσαλονίκη"

Βουλή: Εγκρίθηκαν από όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» τα μέτρα στήριξης για το δυστύχημα των Τεμπών

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αρχής του ψήφισαν η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ το ΚΚΕ μαζί με το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα άρθρα με τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων καθώς όλα τα κόμματα τα υπερψήφισαν, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».

Σημειώνεται ότι μόνο για τα μέτρα που αφορούν το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη κοινοβουλευτική ψηφοφορία, ο οποίος τα υπερψήφισε όλα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Εγκρίθηκαν από όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» τα μέτρα στήριξης για το δυστύχημα των Τεμπών"

Έπιασαν εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε υδροπονική κάνναβη στην περιοχή του Ρέντη

Εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στην καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης, σε ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο-φυτώριο στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Ρέντη, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στο πλαίσιο επιχείρησης συνελήφθησαν στις 29 Μαρτίου, ένας 56χρονος ως αρχηγικό μέλος και άλλα δύο άτομα ηλικίας 52 και 44 ετών, ως μέλη της οργάνωσης, για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα δύο μέλη της.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 56χρονος και ακόμη ένα μέλος που αναζητείται, ήταν τα αρχηγικά μέλη, υπεύθυνοι για το συντονισμό όλων των σταδίων της εγκληματικής δραστηριότητας και τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Ο 44χρονος ήταν επιφορτισμένος με τη μεταφορά των απαραίτητων για την καλλιέργεια ειδών και λοιπόν αναλώσιμων στην υπόγεια εγκατάσταση στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Ρέντη, τα οποία παραλάμβανε από τον 56χρονο σε σημείο που βρίσκεται σε «απόσταση» από την καλλιέργεια. Επιπλέον μεριμνούσε για την εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης και την κάλυψη τυχόν αναγκών.

Ο 52χρονος είχε το ρόλο του κηπουρού – φύλακα και βρισκόταν εντός της εγκατάστασης για μεγάλα χρονικά διαστήματα ώστε να φροντίζει την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την προετοιμασία των ποσοτήτων για πώληση.

Σημειώνεται ότι διατηρούσε ποσότητες τροφίμων μέσα στο χώρο, προκειμένου να περιορίζει τις μετακινήσεις του και να δυσκολεύει τον εντοπισμό του.

Το έτερο μέλος που αναζητείται ήταν ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας που χρησιμοποιούσαν ως «κάλυψη», προκειμένου να υπάρχει νομιμοφάνεια και δικαιολογημένη μίσθωση του εν λόγω ακινήτου.

Μέσα στο εργαστήριο βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

-310 δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας (5-10 εκατοστών)

-42 κιλά και 380 γραμμάρια κάνναβης (Skunk),

-6 κιλά και 780 γραμμάρια γύρη κάνναβης, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,

-2 συσκευές ελέγχου, με δυνατότητα ελέγχου μετασχηματιστών τάσεων ρεύματος, ειδικός εξοπλισμός για την καλλιέργεια την κάνναβης, σφραγίδα με την επωνυμία την εταιρίας, πλήθος πλαστικών δοχείων, γλαστρών, λαμπών κ.α.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν επίσης στην κατοχή των κατηγορουμένων και στα σπίτια τους στην Αθήνα και στη Νίκαια, όπου και εντοπίστηκαν, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

4 γραμμάρια κοκαΐνης και 89 γραμμάρια κάνναβης, εξοπλισμός για την υποστήριξη της καλλιέργειας του εργαστηρίου, το χρηματικό ποσό των 15.170 ευρώ, 11 χρυσές λίρες Αγγλίας, 8 κινητά τηλέφωνα, κλειδιά της εγκατάστασης αλλά και αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα, με τα οποία πραγματοποιούσαν τις μεταφορές τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έπιασαν εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε υδροπονική κάνναβη στην περιοχή του Ρέντη"

Νορβηγία: Κατασχέθηκαν 800 κιλά κοκαΐνης από φορτίο με φρούτα στο Όσλο

Η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα (30.03.2023) την κατάσχεση περίπου 800 κιλών κοκαΐνης, που εντοπίστηκε σε φορτίο με φρούτα στο Όσλο.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση που έχει γίνει ποτέ στη Νορβηγία», τόνισε η αρχηγός της αστυνομίας του Όσλο, Γκρέτε Λιν Μέτλιντ, σε συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε ότι οι έμποροι ναρκωτικών εκτιμάται πως θα κέρδιζαν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (σ.σ. δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) από την πώληση των ναρκωτικών.

Η επιχείρηση της νορβηγικής αστυνομίας που οδήγησε στον εντοπισμό και την κατάσχεση της κοκαΐνης, έγινε αυτήν την εβδομάδα σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία της πρωτεύουσας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Η Γκρέτε Λιν Μέτλιντ είπε ότι, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κοκαΐνη δεν προοριζόταν για την «αγορά» της Νορβηγίας, μιας χώρας με πληθυσμό 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πριν από λίγες ημέρες, γερμανοί τελωνειακοί και αστυνομικοί είχαν κατασχέσει στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου σχεδόν 1.200 κιλά κοκαΐνης, που ήταν κρυμμένη σε φορτίο με μπανάνες από τη Λατινική Αμερική. Ενημέρωσαν τότε τους νορβηγούς ομολόγους τους ότι από την έρευνα προέκυψε πως ένα ανάλογο φορτίο είχε σταλεί στη χώρα τους.

Η ποσότητα της κοκαΐνης που κατασχέθηκε στο Όσλο είναι διπλάσια εκείνης που έχουν κατασχέσει αθροιστικά οι νορβηγικές αρχές την τελευταία πενταετία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νορβηγία: Κατασχέθηκαν 800 κιλά κοκαΐνης από φορτίο με φρούτα στο Όσλο"

Θεσσαλονίκη: Αντιεξουσιαστές έκαναν «ντου» με μπογιές στο γραφείο του βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου

Αντιεξουσιαστές έκαναν «ντου» με μπογιές στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Στράτου Σιμόπουλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

Σήμερα δέχθηκα, για μία ακόμη φορά, επίθεση στο πολιτικό μου γραφείο με μπογιές από αναρχική ομάδα και σύνθημα «Δολοφόνοι 28/2». Ο επιχειρούμενος από ορισμένες πλευρές, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, διχασμός δε θα περάσει. Τους πληροφορώ ότι η ελληνική κοινωνία είναι πολύ περισσότερο ώριμη από όσο την θεωρούν.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Αντιεξουσιαστές έκαναν «ντου» με μπογιές στο γραφείο του βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου "

Eurostat: Στα 34,3 ευρώ το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη το 2022 – Στα 14,5 ευρώ στην Ελλάδα

Το 2022 το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, κατά μέσο όρο, υπολογίστηκε σε 30,5 ευρώ στην ΕΕ και 34,3 ευρώ στην Ευρωζώνη, έναντι 29 ευρώ και 32,8 ευρώ αντίστοιχα το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το 2022 το χαμηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας καταγράφεται στη Βουλγαρία (8,2 ευρώ) και τη Ρουμανία (9,5 ευρώ). Aκολουθούν η Ουγγαρία (10,7 ευρώ), η Κροατία (12,1 ευρώ), η Λετονία (12,2 ευρώ), η Πολωνία (12,5 ευρώ), η Λιθουανία (13,1 ευρώ), η Μάλτα (14 ευρώ) και η Ελλάδα (14,5 ευρώ).

Το υψηλότερο μέσο ωριαίο κόστος εργασίας καταγράφεται στο Λουξεμβούργο (50,7 ευρώ), τη Δανία (46,8 ευρώ) και το Βέλγιο ( 43,5 ευρώ), ενώ ακολουθούν η Γαλλία (40,8 ευρώ), η Ολλανδία (40,5 ευρώ) , η Σουηδία (40,1 ευρώ) και η Γερμανία (39,5 ευρώ).

Το ωριαίο κόστος εργασίας στη βιομηχανία ήταν 30,7 ευρώ στην ΕΕ και 36,6 ευρώ στην Ευρωζώνη. Στον τομέα των κατασκευών ήταν 27,3 ευρω και 30,8 ευρώ, αντίστοιχα. Στις υπηρεσίες το ωριαίο κόστος εργασίας ήταν 30,2 ευρώ στην ΕΕ και 33,3 ευρώ στην Ευρωζώνη. Στην κυρίως μη επιχειρηματική οικονομία (πλην της δημόσιας διοίκησης) ήταν 31,3 ευρώ και 34,8 ευρώ αντίστοιχα.

Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και το μη μισθολογικό κόστος (π.χ. εργοδοτικές κοινωνικές εισφορές). Το μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο συνολικό κόστος εργασίας για το σύνολο της οικονομίας ήταν 24,8% στην ΕΕ και 25,5% στη ζώνη του ευρώ. Τα χαμηλότερα μερίδια μη μισθολογικού κόστους καταγράφηκαν στη Λιθουανία (5,4%) και τη Ρουμανία (5,3%) και τα υψηλότερα στη Γαλλία (32,0%), τη Σουηδία (31,9%) και την Ιταλία (27,8%).

Το 2022 σε σύγκριση με το 2021 το ωριαίο κόστος εργασίας σε επίπεδο συνολικής οικονομίας, εκφρασμένο σε ευρώ, αυξήθηκε κατά 5% στην ΕΕ και κατά 4,7% στη ζώνη του ευρώ. Εντός της Ευρωζώνης το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία (+13,3%), στην Ιρλανδία (+9,3%) και στην Εσθονία (+9,1%).

Για τις χώρες της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ, το ωριαίο κόστος εργασίας εκφρασμένο σε εθνικό νόμισμα αυξήθηκε το 2022 σε όλες τις χώρες, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+15,3%), την Ουγγαρία (+13,9%), τη Ρουμανία (+12,2%) και Πολωνία (+11,7%). Αυξήθηκαν λιγότερο στη Δανία (+2,3%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ κατάργησαν σταδιακά τα μέτρα στήριξης που εισήχθησαν το 2020 και παρατάθηκαν το 2021 για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Αποτελούνταν κυρίως από βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις εργασίας και προσωρινές απολύσεις που αποζημιώθηκαν πλήρως ή εν μέρει από τις κυβερνήσεις. Αυτά τα συστήματα καταγράφηκαν γενικά ως επιδοτήσεις (ή φορολογικές ελαφρύνσεις) με αρνητικό πρόσημο στη μη μισθολογική συνιστώσα του κόστους εργασίας. Ως εκ τούτου, η σταδιακή κατάργηση των προγραμμάτων στήριξης που σχετίζονται με τον COVID, συμβάλλει θετικά στην αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Eurostat: Στα 34,3 ευρώ το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη το 2022 – Στα 14,5 ευρώ στην Ελλάδα"

Εκκένωση Πρυτανείας ΕΚΠΑ: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι συλληφθέντες

Το πρωί της Πέμπτης εκκενώθηκε η κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τους συλληφθέντες να οδηγούνται στον Εισαγγελέα.

Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, παράνομη βία και απείθεια.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο όπου έλαβαν αναβολή και με εντολή δικαστηρίου αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκένωση Πρυτανείας ΕΚΠΑ: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι συλληφθέντες"

Τραγωδία στα Τέμπη: Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ ρίχνει ευθύνες και στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου

Ένα νέο πρόσωπο φαίνεται πως βάζει στο «κάδρο των ευθυνών» για την τραγωδία στα Τέμπη ο επιθεωρητής του ΟΣΕ Δημήτρης Νικολάου.

Στην απολογία του ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον ορισμό των βαρδιών των σταθμαρχών -μεταξύ αυτών και του 59χρονου Βασίλη Σαμαρά, που είναι προφυλακισμένος για τη μετωπική σύγκρουση στα Τέμπη- φέρεται να έβαλε στο «κάδρο» των ευθυνών και τον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου.

Ο κ. Νικολάου φέρεται να κατέθεσε ένα υπόμνημα περίπου 100 σελίδων.

Όπως είπε, κατά πληροφορίες, μέχρι την ώρα της τραγωδίας, δεν γνώριζε ότι το Intercity είχε καθυστέρηση περίπου μίας ώρας -στο σημείο αυτό, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ φέρεται να υποστήριξε ότι ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλου είχε ευθύνη να ενημερώσει τους συναδέλφους του στη Λάρισα για την καθυστέρηση αυτή.

Παράλληλα, φέρεται να τόνισε ότι δεν σχετίζεται με την εκπαίδευση του σταθμάρχη Βασίλη Σαμαρά, ο οποίος είχε την απαραίτητη πιστοποίηση και μπορούσε να μείνει μόνος του σε βραδινή βάρδια, αλλά ούτε και με το γεγονός ότι οι άλλοι δύο σταθμάρχες εγκατέλειψαν νωρίτερα τη βάρδια τους.

Όπως λέει, ο ίδιος είχε τρεις σταθμάρχες στη βάρδια έως τις 23:00. «Εγώ προτείνω τις βάρδιες, αλλά εγκρίνονται από τους ανωτέρους μου» φέρεται να υποστήριξε.

Ο 63χρονος επιθεωρητής είπε ότι μετά τις 11 το βράδυ δεν ήταν προγραμματισμένο κάποιο επιβατικό τρένο.

Υπενθυμιζεται, στο σημείο αυτό, ότι ο επιθεωρητής Νικολάου έλαβε αναρρωτική άδεια λίγες ώρες μετά την τραγωδία με τους 57 νεκρούς κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη,

Για την απολογία του επιθεωρητή, αλλά και για το ζήτημα της αναρρωτικής άδειας μίλησε και ο δικηγόρος του, Γιάννης Γλύκας, στην ΕΡΤ.

«Το μόνο το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να δικαστεί εκ των προτέρων. Δεν έχουμε καν απόδοση κατηγορίας επ' αυτού, δεν εμπεριέχεται στο κατηγορητήριο. Μόνο αυτό μπορώ να σας πω δημόσια, ό,τι έγινε είναι δύο μέρες μετά και προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την αποδιδόμενη κατηγορία, είναι μεταγενέστερο και αφού έχει δώσει τρεις καταθέσεις ως μάρτυρας στην τροχαία Λάρισας και αυτοβούλως στην ανακρίτρια Πλημμελειοδικών» υποστήριξε.

Ο κ. Γλύκας στάθηκε, επίσης, στον διαμοιρασμό των ευθυνών σχετικά με το δυστύχημα, αναφέροντας ότι στην πορεία ενδεχομένως θα αποδοθούν ευθύνες και αλλού και, προκειμένου να γίνει αυτό, χρειάζεται αρκετός χρόνος, καθώς υπάρχει πολύς κόσμος για υποστήριξη κατηγορίας. Συμπλήρωσε ότι, με βάση τη γνώση που έχει ο ίδιος, ο εφέτης ανακριτής και η αναπληρώτριά του κινούνται τάχιστα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διερεύνηση θα γίνει πάρα πολύ σωστά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στα Τέμπη: Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ ρίχνει ευθύνες και στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου"

Μυστηριώδης ιός προκαλεί ρινορραγία και σκοτώνει μέσα σε 24 ώρες

Τρεις άνθρωποι πέθαναν στο Μπουρούντι της Δυτικής Αφρικής από έναν μυστηριώδη ιό που προκαλεί ρινορραγία.

Το άγνωστο μικρόβιο εμφανίζει συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκεφάλους, ζάλη και εμετό, με τις αρχές δημόσιας υγείας στη χώρα να προσπαθούν να το περιορίσουν. Η περιοχή του Baziro έχει τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αφού δύο από τα μολυσμένα κρούσματα μεταφέρθηκαν εκεί για θεραπεία.

Μια νοσοκόμα από το κέντρο υγείας Migwa είπε ότι η ασθένεια «σκοτώνει γρήγορα», με τους τρεις θανάτους μέχρι στιγμής να έχουν σημειωθεί εντός 24 ωρών από τη στιγμή που εμφάνισαν συμπτώματα.

Το Υπουργείο Υγείας του Μπουρούντι έχει ήδη αποκλείσει τον Έμπολα και τον ιό Μάρμπουργκ και εξετάζει προσεκτικά τα στοιχεία καθώς φαίνεται να είναι ένα αρκετά μεταδοτικό μικρόβιο.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, γιατροί στάλθηκαν στο Μπουρούντι για να ερευνήσουν μια μυστηριώδη ασθένεια που προκαλεί ρινορραγία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Μυστηριώδης ιός προκαλεί ρινορραγία και σκοτώνει μέσα σε 24 ώρες "

Δημοσκόπηση MRB: Άνοιγμα της ψαλίδας στο 3,9% για τη Νέα Δημοκρατία

Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της MRB. Η δημοσκόπηση της εταιρείας που είναι η  δεύτερη μετά τα Τέμπη, δείχνει μάλιστα μια αύξηση της διαφοράς της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 3,9%, από 3,5% που ήταν στις αρχές Μαρτίου.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 24 έως 28 Μαρτίου του 2023 και παρουσιάστηκε από τον ιστότοπο Newsbomb. Σε ότι αφορά τις αναγωγές επί του συνόλου στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και η αδιευκρίνιστη ψήφος, η ψαλίδα για τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου φαίνεται να διαμορφώνεται στο 3,9% καθώς η Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 33,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 29,4%.

Στο προηγούμενο διάστημα της μέτρησης που έγινε 6 με 13 Μαρτίου – μια εβδομάδα μετά τα Τέμπη - και στην αναγωγή επί του συνόλου η ψαλίδα ήταν στο 3,5% μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων η Νέα Δημοκρατία αγγίζει το 30,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 27,2%. Η διαφορά δηλαδή διαμορφώνεται στο 3,6%. Στα ίδια ποσοστά εμφανίζονται τα δύο μεγάλα κόμματα και στην προηγούμενη μέτρηση με τη διαφορά μεταξύ τους επί των εγκύρων να βρίσκεται στο 3,2%. 

Ανάλογα είναι τα ευρήματα και στις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα «Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο;», όπου η διαφορά είναι πάλι στο 3,5%. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 32,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 28,7%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο 23,5% βρίσκεται το «κανένα κόμμα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η έρευνα κααταγράφει μείωση της αδιευκρίνιστης ψήφου από το 17,4% στις αρχές Μαρτίου, στο 16% στο τέλος του μήνα.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 28%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,7 και το ΠΑΣΟΚ στο 8%. Το ΚΚΕ είναι στο 5,1% και η Ελληνική Λύση στο 4,6% Τόσο το κόμμα «Έλληνες Εθνικό Κόμμα»,όσο και το ΜεΡΑ25  φαίνεται ότι εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή.

Στο κρίσιμο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό η διαφορά μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών βρίσκεται στο 4,5%. Ο κύριος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 34,9% των ερωτηθέντων, ενώ ο κύριος Τσίπρας βρίσκεται στο 30,4%.

Στην παράσταση νίκης, στην ερώτηση δηλαδή «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές;» η διαφορά βρίσκεται στο 17,1% και η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 44,4% σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 27,3%.

Τέλος, σε ότι αφορά την αξιολόγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γύρω από το δυστύχημα στα Τέμπη το 62,9% των πολιτών κρίνουν αρνητικά τον πρωθυπουργό σε αντίθεση με ένα ποσοστό 28% που τον αξιολογούν θετικά. Σε ότι αφορά την αξιολόγηση του κυρίου Τσίπρα για τη στάση του έναντι του δυστυχήματος των Τεμπών το 55,9% τον αξιολογεί αρνητικά και το 32,6% θετικά.

dimoskopisi1

dimoskopisi2

dimoskopisi3

dimoskopisi4

dimoskopisi5

dimoskopisi6

dimoskopisi7__1_

dimoskopisi7

dimoskopisi8

dimoskopisi11

dimoskopisi12

dimoskopisi13

dimoskopisi14

dimoskopisi15

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση MRB: Άνοιγμα της ψαλίδας στο 3,9% για τη Νέα Δημοκρατία"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Γαλάτσι λόγω του μετρό μέχρι τις 8 Ιουλίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στο Γαλάτσι λόγω εκτέλεσης εργασιών για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας.

Συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα από 1-4-2023 έως 8-7-2023, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα ισχύσουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα παρακάτω οδικά τμήματα:

ΦΑΣΗ 1

1) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της Λ. Βεϊκου, ελάχιστου πλάτους 5,00 μ. περίπου από το ύψος της οδού Χριστιανουπόλεως έως το ύψος της οδού Πανδώρας με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Γαλατσίου.

2) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της Λ. Βεϊκου, ελάχιστου πλάτους 3,75 μ. περίπου από το ύψος της οδού Ηροδότου έως το ύψος της οδού Κύθνου με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Στάδιο.

3) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Τράλλεων ελάχιστου πλάτους 3,50 μ. περίπου από την συμβολή της με την Λ. Βεϊκου έως και 30,00 μ. περίπου μετά την συμβολή της με την οδό Κουντουριώτου, με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την οδό Κουντοριώτου.

4) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Τράλλεων ελάχιστου πλάτους 3,50 μ. περίπου και στο τμήμα αυτής 30,00 μ. περίπου πριν την συμβολή της με την Λ. Βεϊκου, με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Λ. Βεϊκου.

5) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Κουντουριώτου ελάχιστου πλάτους 3,50 μ. περίπου από το ύψος της οδού Λητούς έως το ύψος της οδού Πανδώρας, με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.

6) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Κουντουριώτου ελάχιστου πλάτους 4,00 μ. περίπου από την συμβολή της με την οδό Τράλλεων έως το ύψος της οδού Πάρνωνος , με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.

7) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Κύθνου ελάχιστου πλάτους 3,50 μ. περίπου από την συμβολή της με την οδό Μυκόνου και για μήκος 50,00 μ. περίπου, με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.

8) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Φάρων ελάχιστου πλάτους 3,00 μ. περίπου από την συμβολή της με την οδό Μυκόνου και για μήκος 25,00 μ. περίπου, με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.

9) Ολικός αποκλεισμός του παραδρόμου της Λ. Βεϊκου από το ύψος της οδού Αιγοσθενών έως την οδό Χριστιανουπόλεως, της οδού Ηνιόχου και στο τμήμα αυτής 15,00 μ. περίπου μετά την συμβολή της με την Λ. Βεϊκου, της οδού Πυθίας και στο τμήμα αυτής 15,00 μ. περίπου μετά την συμβολή της με την Λ. Βεϊκου, της οδού Χαρ. Τρικούπη από το ύψος της Λ. Βεϊκου έως το ύψος της οδού Πλάτωνος, της οδού Ευβοίας και στο τμήμα αυτής 70,00 μ. περίπου μετά την συμβολή της με την Λ. Βεϊκου, της οδού Πανδώρας από την συμβολή της με την Λ. Βεϊκου έως την συμβολή της με την οδό Κουντουριώτου.

10) Χαρακτηρισμός ως αδιεξόδου της οδού Ευβοίας από την οδό Πλάτωνος έως την εργοταξιακή κατάληψη και των οδών Πυθίας, Ηνιόχου, και Αιγοσθενών από την οδό Κουντουριώτου έως την εργοταξιακή κατάληψη.

11) Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 40 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στη Λ. Βεϊκου, στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από τα 100 μ πριν και έως την έναρξη του εργοταξιακού χώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

12) Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στην περιοχή των έργων στο τμήμα που καθορίζεται από την έναρξη της εργοταξιακής κατάληψης και έως το πέρας αυτής

13) Απαγόρευση του προσπεράσματος για τα οχήματα που κινούνται στη Λ. Βεϊκου, στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από τα 200 μ πριν την έναρξη του εργοταξιακού χώρου και έως το πέρας αυτού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

14) Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων στην δεξιά πλευρά του οδοστρώματος επί της Λ. Βεϊκου, κατά την φορά κίνησης των οχημάτων στην περιοχή των έργων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην αριστερή πλευρά του οδοστρώματος επί των οδών Κύθνου και Φάρων στην περιοχή των έργων, και στις δυο πλευρές του οδοστρώματος επί των οδών Κουντουριώτου, Τράλλεων και Πυθίας στην περιοχή των έργων.

ΦΑΣΗ 2

1) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της Λ. Βεϊκου, ελάχιστου πλάτους 5,00 μ. περίπου από το ύψος της οδού Χριστιανουπόλεως έως το ύψος της οδού Λητούς με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Γαλατσίου.

2) Σταδιακός περιορισμός περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος της Λ. Βεϊκου, ελάχιστου πλάτους 3,50 μ. περίπου από το ύψος της οδού Φάρων έως το ύψος της οδού Σουρή με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Στάδιο.

3) Σταδιακός περιορισμός περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Τράλλεων ελάχιστου πλάτους 4,00 μ. περίπου και για μήκος 40,00 μ. περίπου πριν την συμβολή της με την οδό Κουντουριώτου, με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την οδό Κουντοριώτου.

4) Σταδιακός περιορισμός περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Κουντουριώτου ελάχιστου πλάτους 4,50 μ. περίπου από την συμβολή της με την οδό Τράλλεων και για μήκος 20,00 μ. περίπου, με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.

5) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Πλάτωνος ελάχιστου πλάτους 3,00 μ. περίπου από την συμβολή της με την οδό Σκύρου και έως την συμβολή της με την οδό Χαρ. Τρικούπη, με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.

6) Ολικός αποκλεισμός της οδού Σκύρου και για μήκος 50,00 μ. περίπου πριν την συμβολή της με την οδό Πλάτωνος.

7) Χαρακτηρισμός ως αδιεξόδου της οδού Σκύρου από την οδό Ευριπίδου και έως την εργοταξιακή κατάληψη.

8) Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 40 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στη Λ. Βεϊκου, στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από τα 100 μ πριν και έως την έναρξη του εργοταξιακού χώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

9) Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στην περιοχή των έργων στο τμήμα που καθορίζεται από την έναρξη της εργοταξιακής κατάληψης και έως το πέρας αυτής.

10) Απαγόρευση του προσπεράσματος για τα οχήματα που κινούνται στη Λ. Βεϊκου, στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από τα 200 μ πριν την έναρξη του εργοταξιακού χώρου και έως το πέρας αυτού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

11) Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων στην δεξιά πλευρά του οδοστρώματος επί της Λ. Βεϊκου, κατά την φορά κίνησης των οχημάτων στην περιοχή των έργων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, και στις δυο πλευρές του οδοστρώματος επί της οδού Τράλλεων στην περιοχή των έργων και στην δεξιά πλευρά του οδοστρώματος επί της οδού Πλάτωνος στην περιοχή των έργων.

ΦΑΣΗ 3

1) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της Λ. Βεϊκου, ελάχιστου πλάτους 5,00 μ. περίπου από το ύψος της οδού Ηνιόχου έως το ύψος της οδού Πάρνωνος με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Γαλατσίου.

2) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της Λ. Βεϊκου, ελάχιστου πλάτους 3,75 μ. περίπου από το ύψος της οδού Σουρή έως το ύψος της οδού Σκύρου με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Στάδιο.

3) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Τράλλεων ελάχιστου πλάτους 7,75 μ. περίπου και για μήκος 10,00 μ. περίπου μετά την συμβολή της με την Λ. Βεϊκου , με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την οδό Κουντοριώτου.

4) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Κουντουριώτου ελάχιστου πλάτους 3,50 μ. περίπου και για μήκος 110,00 μ. περίπου πριν την συμβολή της με την οδό Πάρνωνος, με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.

5) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Πάρνωνος ελάχιστου πλάτους 3,50 μ. περίπου από την συμβολή της με την οδό Κουντουριώτου και έως την συμβολή της με την Λ. Βεϊκου, με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.

6) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Πλάτωνος ελάχιστου πλάτους 3,50 μ. περίπου από την συμβολή της με την οδό Χαρ. Τρικούπη και έως το ύψος της οδού Σκύρου, με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.

7) Ολικός αποκλεισμός της οδού Σκύρου από την συμβολή της με την οδό Πλάτωνος και έως την συμβολή της με την Λ. Βεϊκου.

8) Χαρακτηρισμός ως αδιεξόδου της οδού Σολωμού από την οδό Γορτυνίας έως την εργοταξιακή κατάληψη και των οδών Γορτυνίας και Θερμοπυλών από την οδό Σολωμού και έως την εργοταξιακή κατάληψη.

9) Υποχρεωτική πορεία με στροφή αριστερά από τις οδούς Γορτυνίας και Θερμοπυλών προς την οδό Σολωμού, από την οδό Σκύρου προς την οδό Πλάτωνος και από την οδό Πυθίας προς Κουντουριώτου.

10) Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 40 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στη Λ. Βεϊκου, στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από τα 100 μ πριν και έως την έναρξη του εργοταξιακού χώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

11) Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στην περιοχή των έργων στο τμήμα που καθορίζεται από την έναρξη της εργοταξιακής κατάληψης και έως το πέρας αυτής.

12) Απαγόρευση του προσπεράσματος για τα οχήματα που κινούνται στη Λ. Βεϊκου, στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από τα 200 μ πριν την έναρξη του εργοταξιακού χώρου και έως το πέρας αυτού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

13) Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων στην δεξιά πλευρά του οδοστρώματος επί της Λ. Βεϊκου, κατά την φορά κίνησης των οχημάτων στην περιοχή των έργων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, και στις δυο πλευρές του οδοστρώματος επί των οδών Κουντουριώτου και Πλάτωνος στην περιοχή των έργων, στην δεξιά πλευρά του οδοστρώματος επί της οδού Τράλλεων στην περιοχή των έργων, στην αριστερά πλευρά του οδοστρώματος επί της οδού Πάρνωνος στην περιοχή των έργων κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.

ΦΑΣΗ 4

1) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της Λ. Βεϊκου, ελάχιστου πλάτους 6,00 μ. περίπου από την συμβολή της με την οδό Τράλλεων και για μήκος 80,00 μ. περίπου με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Γαλατσίου.

2) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της Λ. Βεϊκου, ελάχιστου πλάτους 6,50 μ. περίπου από το ύψος της οδού Ευβοίας έως το ύψος της οδού Τράλλεων με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Στάδιο.

3) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της Λ. Βεϊκου, ελάχιστου πλάτους 5,00 μ. περίπου από το ύψος της οδού Χαρ. Τρικούπη έως το ύψος της οδού Φάρων με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Στάδιο.

4) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Τράλλεων ελάχιστου πλάτους 3,50 μ. περίπου και στο τμήμα αυτής 30,00 μ. περίπου πριν την συμβολή της με την Λ. Βεϊκου, με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Λ. Βεϊκου.

5) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Κουντουριώτου ελάχιστου πλάτους 6,00 μ. περίπου και για μήκος 40,00 μ. περίπου πριν την συμβολή της με την οδό Πυθίας, με κατάληψη της αριστερής πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.

6) Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Πυθίας ελάχιστου πλάτους 4,00 μ. περίπου και για μήκος 40,00 μ. περίπου πριν την συμβολή της με την οδό Κουντουριώτου, με κατάληψη της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.

7) Χαρακτηρισμός ως αδιεξόδου των οδών Κύθνου και Φάρων από την οδό Μυκόνου και έως την εργοταξιακή κατάληψη.

8) Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 40 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στη Λ. Βεϊκου, στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από τα 100 μ πριν και έως την έναρξη του εργοταξιακού χώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

9) Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στην περιοχή των έργων στο τμήμα που καθορίζεται από την έναρξη της εργοταξιακής κατάληψης και έως το πέρας αυτής.

10) Απαγόρευση του προσπεράσματος για τα οχήματα που κινούνται στη Λ. Βεϊκου, στο τμήμα αυτής που καθορίζεται από τα 200 μ πριν την έναρξη του εργοταξιακού χώρου και έως το πέρας αυτού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

11) Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων στην δεξιά πλευρά του οδοστρώματος επί της Λ. Βεϊκου, κατά την φορά κίνησης των οχημάτων στην περιοχή των έργων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, και στις δυο πλευρές του οδοστρώματος επί των οδών Κουντουριώτου, Πυθίας και Τράλλεων στην περιοχή των έργων.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Γαλάτσι λόγω του μετρό μέχρι τις 8 Ιουλίου"

«Κακόγουστο αστείο» η ρωσική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέει η Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο, τον μήνα κατά τον οποίο η Ρωσία θα έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου, διαδεχόμενη τη Μοζαμβίκη.

«Μια ακόμη βασικής σημασίας πρωτοβουλία της ρωσικής προεδρίας θα είναι μια ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου» σχετικά με την «αποτελεσματική πολυμερή συνεργασία μέσω της υπεράσπισης των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Η ίδια συμπλήρωσε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σχεδιάζει παράλληλα να προεδρεύσει μιας συνεδρίασης με αντικείμενο τη Μέση Ανατολή στις 25 Απριλίου.

Η τελευταία επίσκεψη Λαβρόφ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Ουκρανία αποκάλεσε «κακόγουστο αστείο» την επερχόμενη ρωσική προεδρία. «Η Ρωσία σφετερίζεται τη θέση της, διεξάγει έναν αποικιοκρατικό πόλεμο, ο πρόεδρός της είναι ένας εγκληματίας πολέμου που καταζητείται από το ΔΠΔ για απαγωγή παιδιών», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Στον ΟΗΕ, η Μόσχα υποστηρίζει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη «με όλη τη Δύση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Κακόγουστο αστείο» η ρωσική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέει η Ουκρανία"

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 4,7% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Οι χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης

Στο 4,7% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA το διάστημα από 22 έως 28 Μαρτίου 2023, σε πανελλαδικό δείγμα 1.306 ατόμων.

Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου 2023. 

Στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα είναι τα εξής: ΝΔ 26,2%, ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, ΠΑΣΟΚ 9,4%, ΚΚΕ 5,7%, Ελληνική Λύση 4,2%, ΜέΡΑ25 3,9%, Έλληνες Για την Πατρίδα 3,8%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 11,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 24% των αναποφάσιστων είχε ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. 

Στην εκτίμηση ψήφου, βλέπουμε τη ΝΔ να βρίσκεται στο 32,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,7%, δηλαδή διαφορά 5,8 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 11,7%, το ΚΚΕ στο 7,1%, η Ελληνική Λύση στο 5,2%, οι Έλληνες – Εθνικό Κόμμα στο 4,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%.

Όπως βλέπουμε από την πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου, αυτήν την στιγμή υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο επτακομματικής βουλής με την υποσημείωση τι θα γίνει με το κόμμα Κασιδιάρη και την απαγόρευση από το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε.

Ενδιαφέρουσα είναι η εκτίμηση για τις έδρες με βάση την εκτίμηση ψήφου. Συγκεκριμένα, η ΝΔ θα έπαιρνε 105 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 38, το ΚΚΕ 23, η Ελληνική Λύση 17, το ΜέΡΑ 25 16 και το κόμμα του Κασιδιάρη 15.

Παράσταση και καταλληλότητα

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 65% και άνοδο 5 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ 21%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%. 

Στην ερώτηση για το ποιος πολιτικός μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο νυν πρωθυπουργός παίρνει ποσοστό 29%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 18% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 6%.

Οι τέσσερις υψηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι οι εξής:

-Προσέλκυση τουρισμού 70%
-Αμυντική θωράκιση της χώρας 58%
-Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους 56%
– Εξωτερική πολιτική 50%

Οι τέσσερις χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι οι εξής:

-Εργασιακά θέματα 63%
-Αντιμετώπιση του πληθωρισμού 64%
-Αντιμετώπιση της εγκληματικότητας 69%
-Αντιμετώπιση της διαφθοράς 74% 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 4,7% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Οι χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης"

Νέο χτύπημα από Τζάκρη: Ζητά πλαφόν 5% σε 15 μεγάλες εταιρείες στην ενέργεια, τα διυλιστήρια και τον τραπεζικό τομέα

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις Δραγασάκη για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης, η Βουλευτής Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», ανέλυσε περαιτέρω την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως Κυβέρνηση την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Η κα. Τζάκρη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα προσπαθήσει να σπάσει το ολιγοπώλιο, τα καρτέλ που νέμονται τον χώρο της οικονομίας συνολικά. Αυτή τη στιγμή, στην οικονομία μας ευημερούν 15 επιχειρηματικοί όμιλοι στους τομείς της ενέργειας, των διυλιστηρίων και του τραπεζικού τομέα» και συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να μπει πλαφόν στα κέρδη τους, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». «Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να μπει πλαφόν στα κέρδη τους στο 5%. Στη Γαλλία, υπάρχει πλαφόν στα κέρδη των παρόχων ενέργειας στο 4%.



Σε διευκρινιστική ερώτηση του παρουσιαστή σχετικά με το αν, σύμφωνα με την πρόταση της, οι 15 μεγάλες εταιρείες θα κερδίζουν 5%, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε καταφατικά: «Ναι και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την αύξηση των επιτοκίων». Στη συνέχεια, τόνισε ότι «εμείς μιλάμε για έναν κρατικό πυλώνα και στις τράπεζες, για να αποκτήσουν πρόσβαση και στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης». Ερωτηθείσα για το αν αναφέρεται σε επανακρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, είπε πως «Αυτό λέμε στο πρόγραμμα μας». «Και βεβαίως, η Αναπτυξιακή Τράπεζα να μοχλεύσει και να αξιοποιήσει με μια διαφορετική ανακατεύθυνση τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», κατέληξε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο χτύπημα από Τζάκρη: Ζητά πλαφόν 5% σε 15 μεγάλες εταιρείες στην ενέργεια, τα διυλιστήρια και τον τραπεζικό τομέα"

Λευκός Οίκος: «Να φύγουν άμεσα από τη Ρωσία οι Αμερικανοί πολίτες»

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη και προφυλάκιση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Ιβάν Γκερσκόβιτς στη Ρωσία, με τον Λευκό Οίκο να καλεί τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν μέσω των ρωσικών εδαφών, να τα εγκαταλείψουν άμεσα.

Ο δημοσιογράφος δούλευε ως ανταποκριτής της WSJ των ΗΠΑ στη Ρωσία, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι «μας ανησυχούν βαθύτατα οι αναφορές ότι ο Έβαν Γκερσκόβιτς, ένας Αμερικανός πολίτης, έχει τεθεί υπό κράτηση στη Ρωσία».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, στην οποία προσθέτει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την οικογένεια του δημοσιογράφου Έβαν Γκερσκόβιτς όσο και με την οικογένειά του.

«Η στοχοποίηση Αμερικανών πολιτών από τη ρωσική κυβέρνηση είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την κράτηση του κ. Γκερσκόβιτς. Καταδικάζουμε, επίσης, τη συνεχιζόμενη στοχοποίηση και καταστολή της ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων από τη ρωσική κυβέρνηση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Επαναλαμβάνω ότι οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία. Οι πολίτες των ΗΠΑ που διαμένουν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία θα πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως, όπως συνεχίζει να συμβουλεύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. 
 
Η σύλληψη του δημοσιογράφου στη Ρωσία

Το Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας ανακοίνωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας τη σύλληψη του 32χρονου Αμερικανού υπηκόου από την FSB ως ύποπτο για κατασκοπεία.

Ο δημοσιογράφος ήταν διαπιστευμένος στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς εργάζεται ως ανταποκριτής και, σύμφωνα με την FSB, «διαπιστώθηκε ότι ο Γκέρσκοβιτς, ως πράκτορας της αμερικανικής πλευράς, συνέλεγε άκρως απόρρητα στοιχεία για τις δραστηριότητες εταιρειών του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος».

Πρόκειται για τον πρώτο δημοσιογράφο των ΗΠΑ που συλλαμβάνεται με αυτές τις κατηγορίες, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και το γεγονός χαρακτηρίζεται ήδη ως οξύ διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκός Οίκος: «Να φύγουν άμεσα από τη Ρωσία οι Αμερικανοί πολίτες»"

Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: Το θετικό κλίμα με την Ελλάδα θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου συζητήθηκαν τα μέτρα μετά τους φονικούς σεισμούς, η διεξαγωγή των εκλογών σε κλίμα ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και περιφερειακά θέματα.

Την ίδια ώρα, το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολιάζει, με ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας.

«Η συνέχιση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές και για την περιοχή μας», σημειώνεται χαρακτηριστικά ενώ υπογραμμίζεται ότι «παρακολουθούνται στενά οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 4 Απριλίου ο υπουργός Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα επισκεφτεί τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, μετά από πρόσκληση που του απηύθηνε ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ.

Ο υπουργός, μιλώντας στο Mega, αποκάλυψε το παρασκήνιο αυτής της επίσκεψης στην Τουρκία, αλλά και την επικοινωνία που είχε με τον Χουλουσί Ακάρ, την ώρα που είναι φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να τονίζει πως επιθυμία της χώρας μας είναι να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά αυτή η αποκλιμάκωση.

«Προ ημερών στα πλαίσια των ανταλλαγών συλληπητήριων μηνυμάτων και λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών, ο ομόλογός μου πρότεινε να επισκεφτώ τις σεισμόπληκτες περιοχές. Δεν απέρριψαν αυτή την πρόταση, έπρεπε όμως να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία, ασφαλώς πριν από το Πάσχα και την προεκλογική περίοδο, τη δική μας και την τουρκική. Επιλέξαμε τελικά την προσεχή Τρίτη και θα πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές» ανέφερε ο υπουργός.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: Το θετικό κλίμα με την Ελλάδα θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές"

Καιρός αύριο: Ηλιοφάνεια με ζέστη και μποφόρ – Αναλυτική πρόγνωση

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή (31.03.2023) σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, ενώ στις θάλασσες θα πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και τα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και κατά τόπους 7 μποφόρ και στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα και θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 22 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 3 με 4 και από το απόγευμα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα πυκνότερες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που το βράδυ στη Μακεδονία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και από το βράδυ τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες από τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 5 με 7 και στα βόρεια νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 και κατά τόπους 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη .
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα Δωδεκάνησα δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, από το απόγευμα αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ηλιοφάνεια με ζέστη και μποφόρ – Αναλυτική πρόγνωση"

Αγία Παρασκευή: Γυναίκα Ρομά κλώτσησε δημοσιογράφο στα γεννητικά του όργανα και τον λήστεψε

Δημοσιογράφος στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, δέχθηκε επίθεση απο θηριώδη ξανθιά Ρομά, η οποία τον στρίμωξε ανάμεσα σε δυο αυτοκίνητα και τον κλώτσησε στα γεννητικά όργανα για να τον ληστέψει. Το αδιανόητο περιστατικό, σημειώθηκε στις 11:40 το πρωί της Τετάρτης.

Ο 60χρονος, βάδιζε αμέριμνος σε κεντρικό δρόμο της Αγίας Παρασκευής κρατώντας σακούλες απο το σούπερ μάρκετ, όταν εμφανίστηκε μπροστά του μια γιγαντόσωμη ξανθιά Ρομά γύρω στα 45 και τον ρώτησε αν ήθελε βοήθεια. Εκείνος, απάντησε αρνητικά και συνέχισε την πορεία του χωρίς να αντιληφθεί ότι η γυναίκα τον ακολουθούσε. Ξαφνικά, λίγα μέτρα πιο κάτω η θηριώδης ξανθιά Ρομά πετάγεται ξανά μπροστά του τον στριμώχνει ανάμεσα σε δύο οχήματα και του ρίχνει μια δυνατή κλωτσιά στα γεννητικά όργανα.

Ο δημοσιογράφος, σωριάζεται στην άσφαλτο, και τότε η γυναίκα ληστής, του αρπάζει το πορτοφόλι από την τσέπη και αρχίζει να τρέχει. Όπως είπε την είδε να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο μπλε μάρκας Suzuki, όπου οδηγούσε ένας άντρας και έφυγαν αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα. Το πορτοφόλι του θύματος περιείχε 150 €, το δίπλωμα οδήγησης, ταυτότητα, ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ, μια κάρτα ανάληψης και πιστοποιητικό πέντε εμβολιασμών Covid.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγία Παρασκευή: Γυναίκα Ρομά κλώτσησε δημοσιογράφο στα γεννητικά του όργανα και τον λήστεψε"

Ραγκούσης: «Να ελεγχθώ από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες μαζί με Μητσοτάκη και υπουργούς με 12 εκατ. δάνεια»

«Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ, ζητώ να ελεγχθώ από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες», αναφέρει ο Γιάννης Ραγκούσης σε νέα δήλωσή του. Ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ ζητά, επίσης, να ελεγχθούν «μαζί και ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί με 12 εκατ. δάνεια. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

«Για ξεκίνημα θα ζητήσω – προσθέτει ο Γιάννης Ραγκούσης – να ελεγχθεί το δάνειο του κ. Μητσοτάκη για τον Κήρυκα Χανίων, για το οποίο σύμφωνα με δημόσιες καταγγελίες και δημοσιεύματα, επί έντεκα χρόνια δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ».

Η δήλωση του βουλευτή B’ Πειραιά και Τομεάρχη Διαφάνειας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

«Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ, ζητώ να ελεγχθώ από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες, μαζί και ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί με 12 εκατ. δάνεια – Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Τελικά η προγραμματική πρόταση της ΝΔ για το μέλλον της χώρας είναι το σπίτι μου.

Η ΝΔ των 400 εκατομμυρίων ευρώ δανεικών και αγύριστων είναι εμφανώς απελπισμένη από τη βροχή των αποκαλύψεων ότι στελέχη της εφορμούσαν στις ευνοϊκές τραπεζικές ρυθμίσεις, την ώρα που άλλα στελέχη της, τα κοράκια της ΝΔ, επέσπευδαν πλειστηριασμούς κατά υπερχρεωμένων πολιτών.

Για να ξεφύγει από τα σκοινιά της δύσκολης θέσης της επιλέγει να πετάξει λάσπη και σε εμένα και να διασπείρει απίθανα ψέματα και διαστρεβλώσεις για ένα ζήτημα που έχει ελεγχθεί στο παρελθόν, χωρίς ποτέ να αποδώσει -και δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδώσει- τίποτα σε βάρος μου.

Μπορεί η ΝΔ να έχει ανάγκη να συντηρεί την τοξικότητα των τερατωδών ψεμάτων, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες της σε αυτά για να ανακόψει τη φθορά της.

Προφανώς δεν μπορεί να πείσει για την ακεραιότητα των στελεχών της και έτσι επιλέγει να παρουσιάσει ψευδείς κατηγορίες που οδηγούν στο αντιπολιτικό «όλοι είναι ίδιοι».

Όμως, επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι και επειδή εμείς δεν έχουμε κανένα φόβο και καμιά αλλεργία στον έλεγχο, ακόμη και για εκείνα που έχουν ήδη ελεγχθεί, δηλώνω ότι ως μέλος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, κατά την πρώτη συνεδρίασή της, ως νέας ειδικής επιτροπής που ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες των βουλευτών, θα προκαλέσω ο ίδιος τον έλεγχο της υπόθεσής μου, προσκομίζοντας και όλα τα στοιχεία που τυχόν θα μου ζητηθούν.

Στην ίδια συνεδρίαση όμως θα καλέσω να γνωστοποιηθούν και να ελεγχθούν το ίδιο και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι υπουργοί της ΝΔ για υποθέσεις τους, ιδίως που αφορούν την πορεία εξέλιξης και ρυθμίσεων έως και 12 εκατομμύρια ευρώ ατομικών τους δανείων.

Για ξεκίνημα θα ζητήσω να ελεγχθεί το δάνειο του κ. Μητσοτάκη για τον Κήρυκα Χανίων, για το οποίο σύμφωνα με δημόσιες καταγγελίες και δημοσιεύματα, επί έντεκα χρόνια δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ.

Όλα τα παραπάνω θα τα ζητήσω με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της συγκεκριμένης επιτροπής», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Ραγκούσης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγκούσης: «Να ελεγχθώ από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες μαζί με Μητσοτάκη και υπουργούς με 12 εκατ. δάνεια»"

Eurostat: Στα €14,5 το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα - Από €8 έως €51 κυμαίνεται στην ΕΕ

Το 2022, το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, κατά μέσο όρο, υπολογίστηκε σε 30,5 ευρώ στην ΕΕ και 34,3 ευρώ στη ζώνη του ευρώ, έναντι 29,0 ευρώ και 32,8 ευρώ αντίστοιχα το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το 2022, το χαμηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας καταγράφεται στη Βουλγαρία (8,2 ευρώ) και τη Ρουμανία (9,5 ευρώ). Aκολουθούν η Ουγγαρία (10,7 ευρώ), η Κροατία (12,1 ευρώ), η Λετονία (12,2 ευρώ), η Πολωνία (12,5 ευρώ), η Λιθουανία (13,1 ευρώ), η Μάλτα (14 ευρώ) και η Ελλάδα (14,5 ευρώ).

Το υψηλότερο μέσο ωριαίο κόστος εργασίας καταγράφεται στο Λουξεμβούργο (50,7 ευρώ), τη Δανία (46,8 ευρώ) και το Βέλγιο ( 43,5 ευρώ), ενώ ακολουθούν η Γαλλία (40,8 ευρώ), η Ολλανδία (40,5 ευρώ) , η Σουηδία (40,1 ευρώ) και η Γερμανία (39,5 ευρώ).

Το ωριαίο κόστος εργασίας στη βιομηχανία ήταν 30,7 ευρώ στην ΕΕ και 36,6 ευρώ στην ευρωζώνη. Στον τομέα των κατασκευών, ήταν 27,3 ευρω και 30,8 ευρώ, αντίστοιχα. Στις υπηρεσίες, το ωριαίο κόστος εργασίας ήταν 30,2 ευρώ στην ΕΕ και 33,3 ευρώ στην ευρωζώνη. Στην κυρίως μη επιχειρηματική οικονομία (πλην της δημόσιας διοίκησης) ήταν 31,3 ευρώ και 34,8 ευρώ, αντίστοιχα.

Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και το μη μισθολογικό κόστος (π.χ. εργοδοτικές κοινωνικές εισφορές). Το μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο συνολικό κόστος εργασίας για το σύνολο της οικονομίας ήταν 24,8% στην ΕΕ και 25,5% στη ζώνη του ευρώ. Τα χαμηλότερα μερίδια μη μισθολογικού κόστους καταγράφηκαν στη Λιθουανία (5,4%) και τη Ρουμανία (5,3%) και τα υψηλότερα στη Γαλλία (32,0%), τη Σουηδία (31,9%) και την Ιταλία (27,8%).

Το 2022, σε σύγκριση με το 2021, το ωριαίο κόστος εργασίας σε επίπεδο συνολικής οικονομίας, εκφρασμένο σε ευρώ, αυξήθηκε κατά 5% στην ΕΕ και κατά 4,7% στη ζώνη του ευρώ. Εντός της ζώνης του ευρώ, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία (+13,3%), στην Ιρλανδία (+9,3%) και στην Εσθονία (+9,1%).

Για τις χώρες της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ, το ωριαίο κόστος εργασίας εκφρασμένο σε εθνικό νόμισμα αυξήθηκε το 2022 σε όλες τις χώρες, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+15,3%), την Ουγγαρία (+13,9%), τη Ρουμανία (+12,2%) και Πολωνία (+11,7%). Αυξήθηκαν λιγότερο στη Δανία (+2,3%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ κατάργησαν σταδιακά τα μέτρα στήριξης που εισήχθησαν το 2020 και παρατάθηκαν το 2021 για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Αποτελούνταν κυρίως από βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις εργασίας και προσωρινές απολύσεις που αποζημιώθηκαν πλήρως ή εν μέρει από τις κυβερνήσεις. Αυτά τα συστήματα καταγράφηκαν γενικά ως επιδοτήσεις (ή φορολογικές ελαφρύνσεις) με αρνητικό πρόσημο στη μη μισθολογική συνιστώσα του κόστους εργασίας. Ως εκ τούτου, η σταδιακή κατάργηση των προγραμμάτων στήριξης που σχετίζονται με τον COVID, συμβάλλει θετικά στην αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Eurostat: Στα €14,5 το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα - Από €8 έως €51 κυμαίνεται στην ΕΕ"

Ανακαλεί βιολογικές σοκολάτες ο ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση από τη βέλγικη εταιρεία «Kim’s Chocolates NV» στην ελληνική αγορά βιολογικών σοκολατών για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε α’ ύλη (αμύγδαλα) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 και άθροισμα αφλατοξινών σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα ανώτατα νομοθετικά όρια.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα:

Α) «ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟ 72% ΚΑΚΑΟ» με εμπορική ονομασία «CACHET» σε συσκευασία των 100g, με αριθμό παρτίδας 22343 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 09/03/2024 με ενδεικτική φωτογραφία:

Β) «ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΚΕΡΑΣΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟ 57% ΚΑΚΑΟ» με εμπορική ονομασία «CACHET» σε συσκευασία των 100g, με αριθμό παρτίδας 22302 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 29/01/2024 με ενδεικτική φωτογραφία:

O Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την ανάκληση/απόσυρση των συγκεκριμένων παρτίδων των ανωτέρω προϊόντων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλεί βιολογικές σοκολάτες ο ΕΦΕΤ"

Τιμολόγια ρεύματος: Νόμιμη η ρήτρα αναπροσαρμογής έκρινε το Πρωτοδικείο

Χάθηκε η πρωτόδικη δικαστική μάχη για την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος, καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε τις αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος της ΔΕΗ από τις καταναλωτικές οργανώσεις, Δικηγορικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες επαγγελματιών, Συλλόγους και καταναλωτές.

Οι προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι η ΔΕΗ «καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενεργούσα υπό διττή και εναλλασσόμενη κατά το δοκούν περίπτωση, άλλοτε ως προμηθεύτρια και άλλοτε ως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, μετήλθε αθέμιτες και δη αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, συνιστάμενες αφενός στην εφαρμογή των παραπάνω άκυρων, ως αδιαφανών, γενικών όρων, αφετέρου στην παραπλανητική παράλειψη παροχής ουσιωδών πληροφοριών περί της διαδικασίας τιμολόγησης, επέβαλε μονομερώς και χωρίς να προβλέπεται στις συμβάσεις προμήθειας τη ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας, η οποία δημιουργώντας πλήρη σύγχυση ως προς τις χρεώσεις και τρόπο υπολογισμού τους, με αποκλειστικό σκοπό να οδηγήσει τον καταναλωτή να λάβει απόφαση συναλλαγής την οποία διαφορετικά δεν θα ελάμβανε».

Αρχικά, το Πρωτοδικείο αφού αναφέρεται στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και την εναρμόνιση της χώρας μας με τον Ευρωπαϊκό δίκαιο, για τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που τη ΔΕΗ, υπογραμμίζει ότι «η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και διαμορφώνεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας» και προσθέτει: «Η ρήτρα όχι μόνο δεν είναι αδόκιμη αλλά συνιστά μία συναλλακτικώς αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου η τιμολογούμενη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας να ανταποκρίνεται στην αρχής της κοστοστρέφειας».

Κατά το Πρωτοδικείο, «οι ρήτρες αναπροσαρμογής αφενός μεν επιδρούν στον καθορισμό του τιμήματος, αφετέρου δε είναι απολύτως αναμενόμενες στις συμφωνίες κυμαινόμενου τιμολογίου. Ο καταναλωτής που επιλέγει να συνάψει σύμβαση προμήθειας ενέργειας όχι σε σταθερή τιμή αλλά σε κυμαινόμενο τιμολόγιο, ασφαλώς γνωρίζει ότι η διακύμανση γίνεται στη βάση μιας συμβατικής ρήτρας, της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ως εκ τούτου οι εν λόγω ρήτρες, όπως κάθε ρήτρα για την αναπροσαρμογή του τιμήματος στην περίπτωση κυμαινόμενου ύψους της παροχής δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας αλλά μόνο σε έλεγχο διαφάνειας».

Εξάλλου, αναφέρει η δικαστική απόφαση, η ΔΕΗ, προχώρησε στην ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τις 5 Αυγούστου του 2021 καθ’ υπόδειξη της ΡΑΕ, αφού είχε γνωστοποιήσει στο καταναλωτικό κοινό την πρόθεση εφαρμογής της από τις 11 Μαρτίου του 2021.

«Κατά το χρόνο εισαγωγής της ρήτρας, ο καταναλωτής είχε στη διάθεσή του όλες τις ουσιώδεις πληροφορίες που απαιτούνται για να λάβει μία τεκμηριωμένη απόφαση συναλλαγής», επισημαίνει η απόφαση σημειώνοντας ότι η ΡΑΕ, στο πλαίσιο της εποπτικής της αρμοδιότητας αποφάσισε να συστήσει την εφαρμογή της ρήτρας και συνεχίζει η δικαστική απόφαση:

«Σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης της ΡΑΕ, η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρήτρας επαφίεται στη δυνητική ευχέρεια των προμηθευτών και αναγνωρίζεται η δυνατότητά τους να υιοθετήσουν άλλα ισοδύναμα μέτρα. Επομένως κάθε προμηθευτής δύναται να προσδιορίσει δική του ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τον πιθανό κίνδυνο», ενώ η απόφαση αναγνωρίζει τη δυνατότητα των προμηθευτών να προσαρμόζουν την τιμή, ακολουθώντας τις μεταβολές του κόστους που έχει για τους ίδιους η ηλεκτρική ενέργεια».

Το Πρωτοδικείο λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν και κυρίως ότι «το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 5.8.2021 η ραγδαία αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς δεν μπορούσε να προβλεφθεί», δικαιολογεί πλήρως την εφαρμογή της ρήτρας υπογραμμίζοντας: «Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της σχετικής ρήτρας δεν είναι ούτε το όφελος ούτε η βλάβη του πελάτη αλλά η συμμόρφωση της εναγόμενης προς τις προβλεπόμενες στον ΚΠΗΕ αρχές τιμολόγησης ήτοι την αρχή διαφάνειας ως εξειδικεύτηκε με την 409/2020 απόφαση της ΡΑΕ».

Παράλληλα, η απόφαση αναφέρει ότι με βάση τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, οποιοσδήποτε μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων πρέπει να είναι διαφανής, σαφής ως προς τον υπολογισμό του στον καταναλωτή και να του προσφέρει επαρκείς επιλογές στη διαχείριση του κινδύνου διαχρονικής διακύμανσης των τιμών.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση, «ο προμηθευτής υποχρεούται να παράσχει στον αντισυμβαλλόμενό του τη δυνατότητα να λύσει τη σύμβαση, οφείλει δηλ. να του επιτρέπει να αποδεσμευτεί από τη σύμβαση στο μέτρο που κρίνει ότι είναι ασύμφορη για αυτόν η αναπροσαρμογή».

Τέλος, δεν παραλείπει η δικαστική απόφαση να αναφέρει ότι «η ΔΕΗ μπορεί με τη δική της μόνο θέληση οποιαδήποτε στιγμή που θα διαρκεί η ισχύς του Συμβολαίου να αναπροσαρμόζει τροποποιεί τους όρους και το τιμολόγιο ενώ ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να το καταγγείλει».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τιμολόγια ρεύματος: Νόμιμη η ρήτρα αναπροσαρμογής έκρινε το Πρωτοδικείο"

Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι ασθενών με CoViD - 75 διασωληνωμένοι

Περαιτέρω μείωση παρουσίασε η θετικότητα CoViD την τελευταία εβδομάδα μέτρησης, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την εβδομάδα 20 - 26 Μαρτίου, καταγράφηκαν ακόμη 65 απώλειες από CoViD με ενδιάμεση ηλικία τα 84 έτη. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση, φτάνοντας τις 75.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μείωση και των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας (691).

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στις 20 Φεβρουαρίου η χώρα μας είχε 36.372 θανάτους. Με την προσθήκη των 65 νέων απωλειών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 36.512.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΕΟΔΥ δεν δίνει πλέον στοιχεία για το σύνολο των θανάτων. Τελευταία φορά που είχε ενημερώσει σχετικά ήταν στο επιδημιολογικό δελτίο που αφορούσε την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου 2022 (34.779 θάνατοι).

Κατά την εβδομάδα 20 - 26 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν 883 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 23.149  έλεγχοι και βρέθηκαν 1.431  θετικά για SARS-CoV-2 δείγματα (6,2%).

Το z-score για την Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερο του 4, τιμή που αντιστοιχεί σε χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Να σημειωθεί εδώ ότι ανάλογα με τα επίπεδα του z-score, η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή της Ο2, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, είναι η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ή Κράκεν (63%), η οποία είχε τα περισσότερα ποσοστιαία κρούσματα, ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή CH.1.1 (23%) και την υπο-παραλλαγή BA.2.75 ή Κένταυρος (9%).

                Δείκτες CoViD

20-26 Μαρτίου

  13 - 19 Μαρτίου

Νέοι θάνατοι

65

75
Διασωληνωμένοι 75 71
Νέες εισαγωγές 691
715
Γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel), ενώ δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, και δεν δηλώθηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά, από τον Οκτώβρη 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 νοσηλεύτηκαν 65  άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 22 θάνατοι.

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 321 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 282 (88%) ήταν στελέχη τύπου Α και 39 (12%) στελέχη τύπου Β.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, η θετικότητα παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι ασθενών με CoViD - 75 διασωληνωμένοι"

Αλλαγές στην ημερομηνία λήξης των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια λόγω των εκλογών

Αλλάζει η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια με νέα τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη, ενώ δεν αλλάζει κάτι για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το ΦΕΚ:

Τα μαθήματα λήγουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Η λήξη των μαθημάτων του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου, του Επαγγελματικού Λυκείου, του Ειδικού Γυμνασίου, του Ειδικού Λυκείου και του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου καθορίζεται κάθε έτος με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μέχρι την 30ή Απριλίου.

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλλαγές στην ημερομηνία λήξης των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια λόγω των εκλογών"

Ελβετία: Καταδικάστηκαν τέσσερις τραπεζίτες - Οι σχέσεις τους με τον τσελίστα που είναι το «πορτοφόλι του Πούτιν»

Τέσσερις τραπεζίτες που βοήθησαν στενό φίλο του Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταφέρει εκατομμύρια φράγκα μέσω ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελείς ελέγχους χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Οι τέσσερις κρίθηκαν σήμερα ένοχοι για το ότι βοήθησαν τον Σεργκέι Ρολντούγκιν, τσελίστα ορχήστρας που έχει χαρακτηριστεί το «πορτοφόλι του Πούτιν» από την ελβετική κυβέρνηση.

Τα στελέχη αυτά, τρεις Ρώσοι και ένας Ελβετός, βοήθησαν τον Ρολντούγκιν, που είναι νονός της μεγαλύτερης κόρης του Πούτιν, της Μαρίας, να καταθέσει εκατομμύρια φράγκα σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς από το 2014 έως το 2016.

Οι άνδρες αυτοί, η ταυτότητα των οποίων δεν αποκαλύπτεται με βάση τους ελβετικούς περιορισμούς περί ανακοίνωσης ονομάτων κατηγορουμένων, κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο της Ζυρίχης και τους επιβλήθηκε ποινή προστίμου με αναστολή συνολικού ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ελβετικών φράγκων.

Η υπόθεση δείχνει πώς πρόσωπα όπως ο Ρολντούγκιν χρησιμοποιήθηκαν ως «αχυράνθρωποι», σύμφωνα με το κατηγορητήριο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, έναν τρόπο για να αποκρυφτεί ο πραγματικός κάτοχος των χρημάτων.

Στην Ελβετία, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να απορρίπτουν ή να τερματίζουν επιχειρηματικές σχέσεις εάν υπάρχουν αμφιβολίες για την ταυτότητα του συμβαλλόμενου.

Τα τέσσερα στελέχη βοήθησαν τον Ρολντούγκιν να διαχειρίζεται δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην Gazprombank στη Ζυρίχη, μέσω των οποίων πέρασαν εκατομμύρια φράγκα, χωρίς τη διενέργεια επαρκών ελέγχων, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ενώπιον του δικαστηρίου.

Η εισαγγελία υποστήριξε ότι οι άνδρες δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες για να εντοπίσουν την ταυτότητα του πραγματικού κατόχου των κεφαλαίων και ότι είναι απίθανο ο Ρολντούγκιν να είναι ο πραγματικός κάτοχος.

Η υπόθεση αφορά ποσά ύψους περίπου 30 εκατ. ελβετικών φράγκων (31,84 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με τον δημόσιο κατήγορο Γιαν Χόφμαν. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο μουσικός, που εμφανίζεται στον κατάλογο με τους Ρώσους στους οποίους η Ελβετία έχει επιβάλει κυρώσεις, δεν έχει καμία καταγεγραμμένη δραστηριότητα ως επιχειρηματίας.

Την εποχή εκείνη, ο μουσικός δήλωσε στην εφημερίδα New York Times ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν επιχειρηματίας και ο ίδιος δεν έχει εκατομμύρια στην κατοχή του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Ρολντούγκιν ήταν μεταξύ των πολυάριθμων μελών του στενού περιβάλλοντος του Πούτιν στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από χώρες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

«Όλα τα στοιχεία είναι αντίθετα προς το να είναι ο Σεργκέι Ρολντούγκιν ο πραγματικός κάτοχος των περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Χόμφαν στο δικαστήριο σε προηγούμενη συνεδρίαση. «Οι τραπεζίτες δεν ακολούθησαν τους κανόνες και κατά συνέπεια θα πρέπει να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν έχει στο παρελθόν περιγράψει τον Ρολντούγκιν ως φίλο, εξαιρετικό μουσικό και ευεργέτη, που έχει κερδίσει κάποια χρήματα από ποσοστό μειοψηφίας σε ρωσική εταιρία.

Το Κρεμλίνο έχει ήδη απορρίψει κάθε ισχυρισμό ότι τα κεφάλαια του Ρολντούγκιν συνδέονται με τον Ρώσο ηγέτη, κάνοντας λόγο για αντιρωσική «Πουτινοφοβία».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, τα οικονομικά του Πούτιν είναι ζήτημα δημόσιας πληροφόρησης και ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει σε τακτική βάση τα περιουσιακά του στοιχεία και τα εισοδήματά του σε Ρώσους ψηφοφόρους.

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο Ρολντούγκιν επιβεβαίωσε γραπτώς πέρυσι ότι η τράπεζα ορθώς τον ταυτοποίησε ως δικαιούχο των λογαριασμό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητηθεί ότι ο Ρολντούγκιν είναι ο πραγματικός κάτοχος των λογαριασμών και ότι είναι «πιθανόν» ο Ρολντούγκιν να είναι πλούσιος διότι είναι φίλος του Πούτιν.

«Ο Σεργκέι Ρολντούγκιν δεν είναι ένας απλός τσελίστας και μαέστρος, αλλά είναι και φίλος του Κρεμλίνου… που προφανώς είχε πρόσβαση σε ειδικές χρηματοδοτικές δυνατότητες που του επιτρέπουν να συγκεντρώνει ουσιαστικό πλούτο», ανέφερε η υπεράσπιση, σύμφωνα με ενημέρωση πριν από τη δίκη. Αν και αυτού του είδους η ευνοιοκρατία ίσως είναι καταδικαστέα στην Ελβετία, δεν συνδέεται με την υπόθεση αυτή, ανέφερε η υπεράσπιση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελβετία: Καταδικάστηκαν τέσσερις τραπεζίτες - Οι σχέσεις τους με τον τσελίστα που είναι το «πορτοφόλι του Πούτιν»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news