facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Δύσκολη νύχτα με τις φλόγες στο Ρέθυμνο: Εκκενώνονται Μέλαμπες, Σαχτούρια και Κρύα Βρύση – Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στον Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Αυτή την ώρα εκκενώνονται οι Μέλαμπες και τα χωριά, Σαχτούρια και Κρύα Βρύση.

Το ολέθριο πέρασμα της φωτιάς ξέσπασε σε Κρύα Βρύση και Ορνέ και πέρασε τον δρόμο και απειλεί κατοικημένο περιοχές σε Μελανιές και Αγία Γαλήνη. Από την φωτιά υπάρχει ένας ελαφρά τραυματίας πυροσβέστης.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση του χωριού Μέλαμπες – Δεν φεύγουν οι κάτοικοι

Στις 7.30 το απόγευμα, εξαιτίας των ισχυρών νότιων ανέμων, οι φλόγες πέρασαν τον επαρχιακό δρόμο Αγίας Γαλήνης – Ρεθύμνου και κατευθύνθηκαν προς το μεγάλο χωριό Μέλαμπες, με αποτέλεσμα να εκδοθεί διαταγή για την εκκένωσή του. Παράλληλα υπάρχει έντονη ανησυχία για την παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Γαλήνης με την μεγάλη τουριστική κίνηση.

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή που βρίσκεται στην περιοχή με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη. Οι δύο πρώτοι, σύμφωνα με πληροφορίες είχαν αποκλειστεί μέσα στις Μέλαμπες και πριν λίγο απεγκλωβίστηκαν. Όμως αρκετοί κάτοικοι του χωριού αρνούνται να το εγκαταλείψουν και λένε ότι θα παραμείνουν σε αυτό για να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Την ίδια στιγμή βελτιωμένη είναι η εικόνα στο χωριό Κόρακας στο Ροδάκινο από την φωτιά που ξέσπασε στις 15:45.

Σταμάτησαν τα εναέρια μέσα – Παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις – Οι ριπές του ανέμου ξεπερνούν τα 70 χλμ την ώρα

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις με τη δύσης του ηλίου, και τώρα μόνο οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα με αντίπαλο τους πέρα από τις φλόγες να έχουν και τις ριπές ανέμου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε στα 70 χλμ την ώρα σύμφωνα και με το εθνικό αστεροσκοπείο.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία. Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες. Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις ενώ ΟΤΑ, ερυθρός σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να προστατέψουν περιουσίες αποκόπτοντας όσο αυτό είναι δυνατό την προέλαση της φωτιάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύσκολη νύχτα με τις φλόγες στο Ρέθυμνο: Εκκενώνονται Μέλαμπες, Σαχτούρια και Κρύα Βρύση – Τραυματίστηκε πυροσβέστης"

Πάτρα: Ο Πλεύρης ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» – Σε αργία όσοι ευθύνονται για το περιστατικό

Την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» ζήτησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά το περιστατικό με τον θάνατο του 49χρονου που πήγε στο νοσοκομείο με πόνους στην πλάτη και τον έδιωξαν.

Παράλληλα ο κ.Πλεύρης ζήτησε την ενεργοποίηση των διατάξεων της θέσης σε αργία για όσους ευθύνονται για τη λανθασμένη αξιολόγηση του περιστατικού.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας είχε διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση αφού έλαβε από το νοσοκομείο της Πάτρας “Άγιος Ανδρέας” το αποτέλεσμα της πρώτης έρευνας για τον θάνατο του 49χρονου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας στο νοσοκομείο εφημέρευαν πάνω από 70 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θα μπορούσαν να ελέγξουν το περιστατικό.

Το χρονικό

Οι συγγενείς του 49χρονου καταγγέλλουν πως πήγε στο νοσοκομείο της Πάτρας και ζήτησε πρώτες βοήθειες, εκεί του είπαν ότι δεν εφημερεύουν και τον έδιωξαν. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως είχε πόνο στην πλάτη. Λίγη ώρα μετά, ο 49χρονος ζαχαροπλάστης, άφηνε την τελευταία του πνοή μέσα στο αυτοκίνητο του αδερφού του.

Ξεσπά η αδερφή του 49χρονου

Στον Άγιο Ανδρέα μιλούν για λάθος με την αδερφή του 49χρονου να ξεσπά μιλώντας στον Alpha… «Λάθος η ζωή του αδερφού μου… Στον ‘Άγιο Ανδρέα έκαναν μια εικονική και λεκτική διάγνωση. Μια νοσοκόμα είδε, άκουσε και αποφάσισε. Εκτέλεσαν τον αδερφό μου. Δεν τον εξέτασαν. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Τον άφησαν και πέθανε. Ζητάω το αυτονόητο από τη Δικαιοσύνη. Να τελειώσει αυτό που άρχισε. Καμιά μάνα κανένας αδερφός και αδερφή να το ζήσει αυτό. Πήγε στο νοσοκομείο γιατί τον έδιωξαν… Γιατί δεν φώναξε γιατρό η νοσοκόμα. Η μάνα μου μέσα σε δέκα μήνες θάβει δεύτερο παιδί».

«Ζητάμε εισαγγελική παρέμβαση»

«Ζητάμε εισαγγελική παρέμβαση, χάθηκε ένας άνθρωπος, δεν πρέπει να χαθεί άλλος» ξεσπά στο newsit.gr ο αδερφός του 49χρονου. «Τα νοσοκομεία τα έχουμε για να διώχνουν τον κόσμο ή να τον νοσηλεύουν;», λέει ο ίδιος.

Πως περιγράφουν το χρονικό οι συγγενείς

Στη συνέχεια η κ. Δήμητρα, η σύζυγος του αδερφού του μιλώντας στο newsit.gr περιγράφει τι ακριβώς έγινε εκείνο το βράδυ.

“O άνθρωπος ήταν σπίτι του και ένιωσε μια αδιαθεσία, έναν έντονο πόνο στην πλάτη. Πήρε το αυτοκίνητό του, πήγε στο νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας”, συνάντησε τον security που ήταν στην είσοδο, τον ρώτησε αν μπορεί να περάσει μέσα γιατί δεν ένιωθε καλά, τον άφησε ο άνθρωπος και μπήκε στο εσωτερικό του νοσοκομείου. Εκεί συνάντησε κάποιες νοσοκόμες και του είπαν ότι δεν μπορούν να του κάνουν κάτι γιατί δεν εφημερεύει το νοσοκομείο” αναφέρει η ίδια και συνεχίζει “βγαίνει τότε ο άνθρωπος από το νοσοκομείο, αφού τον έδιωξαν και του είπαν ότι δεν μπορούν να του προσφέρουν κάτι και πήρε τον αδερφό του τηλέφωνο”.

Όταν πήρε τον αδερφό του τηλέφωνο, σύμφωνα με τα όσα μας λέει η κ. Δήμητρα, του είπε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει να πάρει το αυτοκίνητό του προκειμένου να πάει σε άλλο νοσοκομείο. Χαρακτηριστικά του είπε, “δεν μπορώ να πάω στο νοσοκομείο, είμαι χάλια, ελάτε να με πάτε στο Ρίο γιατί εδώ στον “Άγιο Ανδρέα” δεν μπορούν να μου κάνουν κάτι. Μετά από 5 με 10 λεπτά, έφτασε ο αδερφός του, μπήκε μέσα στο αυτοκίνητο για να πάνε στο Ρίο και μετά από 2 χιλιόμετρα περίπου, ο άνθρωπος πέθανε στο αυτοκίνητο. Τον πήγε στο Ρίο ο αδερφός του, του έκαναν ΚΑΡΠΑ και διασωληνώθηκε αμέσως, αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι. Δεν είχε κανένα πρόβλημα με την υγεία του”.

“Ήταν ζαχαροπλάστης και οικοδόμος, τα τελευταία 7 με 8 χρόνια ασχολούνταν με την εστίαση” καταλήγει.  

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ο Πλεύρης ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» – Σε αργία όσοι ευθύνονται για το περιστατικό"

Στα χέρια της ΕΛΑΣ η «μαφία του λουκουμά»: Xτυπούσαν αλλοδαπούς για να πουλάνε τα γλυκά σε παραλίες της Χαλκιδικής

Στα «χέρια» της Αστυνομίας βρίσκεται κύκλωμα εκβιαστών (εγκληματική οργάνωση) που εξανάγκαζε αλλοδαπούς να πουλάνε λουκουμάδες σε παραλίες της Χαλκιδικής. Προφυλακιστέος ο 39χρονος αρχηγός της εγκληματικής ομάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, επισταμένη και μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της ίδιας Διεύθυνσης και του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου, οδήγησε στην ταυτοποίηση των στοιχείων ατόμων που ενέχονται σε περιπτώσεις εκβίασης, εμπορίας ανθρώπων και άλλων αδικημάτων.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δώδεκα (12) συνολικά ημεδαπών ηλικίας 17 έως 52 ετών για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, εκβίασης, εμπορίας ανθρώπων, παράβασης Νομοθεσίας που αφορά στην πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβασης του Νόμου περί όπλων. Πρόκειται για 39χρονο ημεδαπό – διευθύνοντα εγκληματικής ομάδας και τέσσερα (4) μέλη της ομάδας, καθώς και επτά (7) ακόμα, κατά περίπτωση, συνεργούς του 39χρονου.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 39χρονος είχε συγκροτήσει και διεύθυνε εγκληματική ομάδα, μέλη της οποίας αποτελούσαν τέσσερις (4) εκ των παραπάνω. Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης της ομάδας, εξανάγκαζε αλλοδαπούς να εργάζονται για λογαριασμό του ως πωλητές πρόχειρων γευμάτων (λουκουμάδων), άνευ άδειας αρμόδιας αρχής, σε δεκαεννέα (19) παραλίες της Χαλκιδικής.

Προκειμένου να κατέχει και να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τα επικερδέστερα σημεία πολυπληθών παραλιών, μεταχειρίζονταν εκβιαστικές μεθόδους και πρακτικές. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι σε επτά (7) τουλάχιστον περιπτώσεις, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας μεταχειρίστηκαν απειλές σε βάρος της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, προκάλεσαν σωματικές βλάβες και χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα σε βάρος έτερων πωλητών πρόχειρων γευμάτων, ιδιοκτητών παράκτιων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και υπαλλήλων ιδιωτικών εταιρειών παροχής ασφαλείας (security).

Σημειώνεται ότι σε μία εκ των προαναφερόμενων περιπτώσεων, ο 39χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου για υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας που έλαβε χώρα με τη συνδρομή συνεργών του, σε περιοχή της Χαλκιδικής τον Ιούλιο του 2021 (σχετ. το από 28-07-2021 Δ.Τ.). Από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο (2) εκ των συνεργών στη συγκεκριμένη υπόθεση, οι οποίοι αποτελούσαν μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο 39χρονος με τη συνδρομή δύο συνεργών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, λόγω προσωπικών διαφορών, μεταχειρίστηκε απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ιδιοκτητών και υπαλλήλων καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Χαλκιδική, καθώς και της εύρυθμης λειτουργίας του, απαιτώντας να παρέχει ο ίδιος «προστασία» ή την παύση της λειτουργίας του.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης, ότι ο 39χρονος σε μία περίπτωση ανέλαβε την εκβιαστική διατήρηση παράνομα εισπραχθέντων ποσών από δύο (2) ιδιοκτήτες κέντρων αισθητικής και αδυνατίσματος στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου οι τελευταίοι να διατηρήσουν στην κατοχή τους χρηματικό ποσό που απέσπασαν από πελάτισσα με πρόβλημα υγείας, ενώ με τον ίδιο τρόπο επιχείρησε να μεταβιβαστούν στους ανωτέρω ιδιοκτήτες της επιχείρησης δύο (2) ακίνητα της ίδιας πελάτισσας. Επίσης, σε δύο (2) ακόμη περιπτώσεις ανέλαβε την εκβιαστική είσπραξη ποσών για λογαριασμό έτερων ατόμων.

Τέλος, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι ένας συνεργός του τον προμήθευσε με αλεξίσφαιρο γιλέκο και φυσίγγια πυροβόλου όπλου, ενώ έτερος συνεργός, απέκρυψε για λογαριασμό του ένα πιστόλι.

Η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και αποφασίσθηκε η προφυλάκιση του 39χρονου και η επιβολή περιοριστικών όρων καταβολής χρηματικής εγγύησης, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφανίσεως στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας τους, σε βάρος των λοιπών κατηγορουμένων, κατά περίπτωση.

Πώς δρούσε η «μαφία του λουκουμά» στη Χαλκιδική 

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας πως σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 12 ημεδαπών ηλικίας 17 έως 52 ετών για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, εκβίασης, εμπορίας ανθρώπων, παράβασης Νομοθεσίας που αφορά στην πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβασης του Νόμου περί όπλων, έφερε ένα «κύμα» αισιοδοξίας στη ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τυχόν νέα περιστατικά.

Να τονιστεί, πως από την «Μαφία του Λουκουμά» συνελήφθησαν ένας 39χρονος ως ο εγκέφαλος της οργάνωσης, 4 μέλη της ομάδας και 7 συνεργοί του 39χρονου, οι οποίοι εξανάγκαζαν αλλοδαπούς να πωλούν λουκουμάδες σε παραλίες της Χαλκιδικής, να παρέχουν προστασία σε μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο…

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του GRTimes.gr τα προβλήματα με την συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση ήταν πολλαπλά και διαχρονικά, διότι δρούσαν σε αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής και ιδίως στη Χερσόνησο της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας.

Επιπλέον, μετά την εξάρθρωση της σπείρας φέρεται πως η εγκληματικότητα από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έχει μειωθεί… τουλάχιστον για την ώρα.

«Πιστεύουμε πως θα τοποθετηθούν σε αυτές τις θέσεις νέα μέλη, διότι δεν θεωρούμε πως θα σταματήσει τελείως η συγκεκριμένη σπείρα τη δράση της. Το φαινόμενο θα εμφανιστεί ξανά και ουσιαστικά τις κινήσεις θα τις κάνουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τις κλοπές σε αυτοκίνητα, χρυσαφικά και διαρρήξεις σπιτιών. Ουσιαστικά παίρνουν την λεία και την εξαργυρώνουν σε τηλέφωνα και χρυσό και έπειτα φεύγουν για άλλα μέρη» τονίζουν οι ίδιες αστυνομικές πηγές στο GRTimes.gr.

Συν τοι άλλοις, οι δράστες δεν παραμένουν ποτέ στο μέρος που πραγματοποιούν τις κλοπές και δραστηριοποιούνται σε όλες τις ακτές της Χαλκιδικής.

Συνήθως, το κυριότερο πρόβλημα εμφανίζεται σε παραλίες, όπου οι λουόμενοι δεν έχουν οπτική επαφή με το αυτοκίνητό τους, με αποτέλεσμα οι δράστες να κλέβουν τα πράγματα που υπάρχουν μέσα στα ΙΧ τους πολύ πιο εύκολα και χωρίς αδιάκριτα «μάτια». Επίσης, διαθέτουν αυτόματο μηχανισμό, που ξεκλειδώνουν τις κλειδαριές τους, «διαβάζοντας» τον κωδικό ή χρησιμοποιούν αντικλείδια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η ίδια σπείρα συμμετείχε και σε κλοπές στον Σταυρό Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά έχουν σημειωθεί περισσότερες από 20 στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής από την «Μαφία του Λουκούμα», με τις περισσότερες να λαμβάνουν χώρα στην Χερσόνησο της Κασσάνδρας και στη Σιθωνία.

Τέλος, πριν της εξάρθρωση της παραπάνω σπείρας, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς δρούσαν Ρομά, με την Αστυνομία να τους «πιάνει» στα πράσα την ημέρα που «χτυπούσαν» ανυποψίαστους τουρίστες.

«Κάθε χρόνο υπήρχε το ίδιο πρόβλημα, ωστόσο τα εργαλεία (αντικλεπτικά, ηλεκτρονικά) που χρησιμοποιούν μας βοηθούν περισσότερο, ώστε να τους εντοπίζουμε πιο εύκολα» σημειώνει αστυνομική πηγή στο GRTimes.gr.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα χέρια της ΕΛΑΣ η «μαφία του λουκουμά»: Xτυπούσαν αλλοδαπούς για να πουλάνε τα γλυκά σε παραλίες της Χαλκιδικής"

Ταγίπ Ερντογάν: «Θα χτίσουμε τη μεγάλη Τουρκία»

Επιμένει στην επιθετική ρητορική ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την 15η Ιουλίου και το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν μίλησε για το τουρκικό όραμα και το χτίσιμο μια μεγάλης χώρας

«Θα πραγματοποιήσουμε το όραμά μας του 2053 Θα γιορτάσουμε τη νίκη 1000 χρόνων μας το 2071. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε τουρκικό έθνος, Δεν υπάρχει επιστροφή από το σημείο που φτάσαμε. Ο πρόγονός μας Μωάμεθ ο Πορθητής είχε πει ‘Κωνσταντινούπολη, ή θα σε πάρω εγώ ή θα με πάρεις εσύ’. Ο πρόγονός μας Αμπτουλχαμίτ Χαν είπε πει ‘αυτά τα εδάφη λαμβάνονται με αίμα και δίνονται με αίμα’ Ο Κεμάλ είπε ‘ή ελευθερία ή θάνατος’ Κι εμείς εδώ σήμερα εδώ λέμε ότι οπωσδήποτε θα πραγματοποιήσουμε το χτίσιμο της μεγάλης Τουρκίας».

Σχετικά με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου εξαπέλυσε έμμεσες απειλές: «Μην μας πάρει κανείς τα παιδιά μας. Μην δοκιμάζετε τη χώρα μας με τέτοιες απειλές. Στα νιάτα μου γιορτάζαμε την 29η Μαΐου σε αυτή την πλατεία. Η 15η Ιουλίου ήταν μια τέτοια νύχτα που όλοι όσοι ανέλαβαν δράση από τα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τις γειτονιές τους για να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες, κινδύνεύοντας να πεθάνουν. Αυτό το έθνος έχει γράψει τέτοια έπη, και θα τα ξαναγράψει, με την άδεια του Θεού. Αποδείξαμε σε φίλους και εχθρούς τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, 85 εκατομμύρια, ότι το τελευταίο μας κράτος, η Δημοκρατία μας, θα σταθεί πάνω από την εθνική βούληση. Όπως αποδείξαμε εκείνο το βράδυ ως Λαϊκή Συμμαχία, θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε και το επόμενο διάστημα».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταγίπ Ερντογάν: «Θα χτίσουμε τη μεγάλη Τουρκία»"

Την χρεοκοπία της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ο οίκος Moody’s

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι στην Λευκορωσία σημειώθηκε χρεοκοπία σε σχέση με το εξωτερικό χρέος. Αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οίκου.

Στις 13 Ιουλίου έληξε η περίοδος χάριτος, κατά τη διάρκεια της οποίας η Λευκορωσία έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 22,9 εκατομμυρίων δολαρίων για τα δεκαετή ευρωομόλογα Belarus-27. Το υπουργείο Οικονομικών της Λευκορωσίας πραγματοποίησε την πληρωμή σε εθνικό νόμισμα, εξαιτίας της οποίας οι κάτοχοι των ομολόγων δεν μπορούσαν να λάβουν πληρωμές.

Όπως επισημαίνει ο οίκος Moody’s η απόσβεση του συναλλαγματικού χρέους με λευκορωσικά ρούβλια συνιστά χρεοκοπία.

Η Λευκορωσία ακολουθώντας την Ρωσία αποφάσισε να πληρώσει το εξωτερικό της χρέος σε εθνικό νόμισμα στα τέλη Ιουλίου. Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας χαρακτήρισε την απόφαση της αυτή αναγκαστικό μέτρο, αφού οι συμμετέχοντες του συστήματος δεν μπορούν να εγγυηθούν πλήρως και εμπρόθεσμα την καταβολή των πληρωμών σε όλους του κατόχους ευρωομολόγων.

Στις 22 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο θεσπίζεται μια νέα προσωρινή διαδικασία για τις πληρωμές των ευρωομολόγων σε ρούβλια. Ο οίκος Moody’s δήλωσε στις 28 Ιουνίου ότι η Ρωσία έχει αθετήσει την πληρωμή των ευρωομολόγων της. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι κάτοχοι του κρατικού χρέους της Ρωσίας δεν έλαβαν τις πληρωμές των κουπονιών για δύο ευρωομόλογα ύψους 100 εκατ. δολαρίων μέχρι τη λήξη της περιόδου χάριτος των 30 ημερών στις 27 Ιουνίου.

Novaya Gazeta.Europe, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Την χρεοκοπία της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ο οίκος Moody’s"

Η Ευρώπη φλέγεται: Ακραίος καύσωνας και φωτιές σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία – Στο κόκκινο η Βρετανία

Ο καύσωνας και οι φωτιές έχουν θέσει την Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού για πολλές ημέρες, αφού οι πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες στη Γαλλία και την Ιβηρική χερσόνησο εν μέσω αντίξοων συνθηκών, την ώρα που ο υδράργυρος στη Βρετανία σκαρφάλωσε στους 40 βαθμούς.

Ο καύσωνας αυτός είναι ο δεύτερος μέσα σε έναν μήνα για τη δυτική Ευρώπη. Ο πολλαπλασιασμός αυτών των καιρικών φαινομένων είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Ήδη, δύο πυρκαγιές έχουν κάψει σχεδόν 77.000 στρέμματα από την Τρίτη στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου οι τοπικές αρχές δεν αποκλείουν την πιθανότητα να οφείλονται σε εμπρησμό. Άλλη μια πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στην τουριστική περιοχή του Αμμόλοφου του Πιλά, στην ίδια περιφέρεια, εκτοπίζοντας σχεδόν 11.000 ανθρώπους από τις εστίες ή τις κατασκηνώσεις τους.

«Φανταστείτε ένα τούνελ φωτιάς, μια πύρινη σφαίρα», είπε ο διοικητής της πυροσβεστικής, Λοράν Ντελάκ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Λα Τεστ-ντε-Μπικ.

Μάλιστα, μια κάτοικος του Καζό, δήλωσε «δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο, είναι σαν σκηνή από την Αποκάλυψη, αλήθεια, πέφτουν στάχτες από παντού, στα αυτοκίνητα, είναι ανησυχητικό», λίγο πριν πάρει και αυτή την εντολή για την εκκένωση του χωριού της, κοντά στον Αμμόλοφο του Πιλά.

Μια άλλη πυρκαγιά ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης (14.7.2022) από ένα τρένο, οι τροχοί του οποίου δημιούργησαν σπίθες, κοντά στην Αβινιόν. Έκαψε περίπου 12.000 στρέμματα, προτού να τεθεί υπό έλεγχο.

37 βαθμοί στις 7 το πρωί στην Ισπανία

Στην Πορτογαλία, 2.000 πυροσβέστες εδώ και μέρες προσπαθούν να περιορίσουν τις τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στα κεντρικά και τα βόρεια. Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 60 τραυματίστηκαν.

Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει στάχτη στην Πορτογαλία περίπου 300.000 στρέμματα, η μεγαλύτερη έκταση από το 2017, όταν οι φονικές πυρκαγιές στοίχισαν τη ζωή σε 100 ανθρώπους.

Στην πλευρά της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη των μετώπων, εξαιτίας των οποίων εκκενώθηκαν πολλές κοινότητες, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, λόγω και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η φωτιά στην Εστρεμαδούρα, στα σύνορα με την Πορτογαλία, όπου έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα τις τελευταίες ημέρες. Οι φλόγες πλησιάζουν και απειλούν το Εθνικό Πάρκο Μονφράγκουε, μια προστατευόμενη ζώνη.

Μια άλλη δασική πυρκαγιά που ανησυχεί τις ισπανικές αρχές είναι αυτή του Μίνχας, σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τη Μάλαγα. Σύμφωνα με τους διασώστες, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους 2.300 άνθρωποι.

Η ζέστη δεν επιτρέπει ούτε στιγμή ανάπαυλας στους Ισπανούς που θα πρέπει να περιμένουν τις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να δροσίσει λίγο. Στις 7 το πρωί η θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και στις 16.20 (17.20 ώρα Ελλάδας) το θερμόμετρο έδειχνε 43,9 βαθμούς στο Μπανταχόθ (νοτιοδυτικά). Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς.

Στην Πορτογαλία το θερμόμετρο έφτασε την Πέμπτη μέχρι και τους 47 βαθμούς στα βόρεια, ρεκόρ όλων των εποχών για μήνα Ιούλιο. Σήμερα πάντως η μέγιστη έπεσε στους 41 βαθμούς.

Στη Γαλλία, από την άλλη, η θερμοκρασία που σήμερα έφτανε τους 37/38 βαθμούς στα νοτιοδυτικά και την κοιλάδα του Ροδανού, θα ανέβει και άλλο, αγγίζοντας ακόμη και τους 40 στα νότια, στον άξονα Μπορντό-Λιόν.

Ακραία ζέστη στη Βρετανία

Στη Βρετανία κηρύχθηκε για πρώτη φορά «κόκκινος συναγερμός» για ακραία ζέστη την Δευτέρα και την Τρίτη και οι κάτοικοι καλούνται να προετοιμαστούν για θερμοκρασίες που δεν έχουν βιώσει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

«Ελπίζαμε να μην φτάναμε σε αυτήν την κατάσταση όμως, για πρώτη φορά, έχουμε προβλέψεις ότι θα ξεπεραστούν οι 40 βαθμοί Κελσίου στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Δρ Νίκος Χρηστίδης, ειδικός κλιματολόγος στη Met Office. Το απόλυτο ρεκόρ για τη Βρετανία είναι οι 38,7 βαθμοί που είχαν καταγραφεί το 2019.

Ο κόκκινος συναγερμός, το επίπεδο 4, εκδίδεται όταν «ένας καύσωνας είναι τόσο ισχυρός ή/και παρατεταμένος που οι επιπτώσεις του δεν επηρεάζουν μόνο το σύστημα υγείας και κοινωνικής προστασίας. Σε αυτό το επίπεδο ακόμη και υγιή άτομα – και όχι μόνο όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου– ενδέχεται να ασθενήσουν ή ακόμη και να πεθάνουν», τονίζουν οι βρετανικές αρχές.

Το εθνικό σύστημα υγείας NHS προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αυξηθούν οι εισαγωγές ασθενών λόγω της ζέστης. Σιδηροδρομικές εταιρείες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ακυρωθούν δρομολόγια εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.

Η Ιρλανδία και το Βέλγιο ετοιμάζονται επίσης για καύσωνα, με τη θερμοκρασία να φτάνει στους 32 και 38 βαθμούς αντίστοιχα, κατά τόπους.

ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ευρώπη φλέγεται: Ακραίος καύσωνας και φωτιές σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία – Στο κόκκινο η Βρετανία"

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων - Έντεκα συλλήψεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας στην Αττική, για την απόδομηση εγκληματικής οργάνωσης που παρασκευάζει και διακινεί λαθραία καπνικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μέχρι τωρα έχει εντοπιστεί ένα εργαστήριο παρασκευής, ενώ έχουν συλληφθεί 11 άτομα.

Επιπρόσθετα έχουν κατασχεθεί πάνω από 1 εκατομμύριο τεμάχια τσιγάρων, 13 τόννοι καπνού και 12 οχήματα. Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης, αναμένεται αναλυτική ενημέρωση από την αστυνομία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων - Έντεκα συλλήψεις"

Καιρός αύριο: Καύσωνας με θερμοκρασίες μέχρι 40 βαθμούς – Άνεμοι τοπικά 7 μποφόρ

Πολύ ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο (16.07.2022). Ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα «πέσουν» κατά ένα μποφόρ.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βορειοανατολικά ορεινά.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στα νησιά τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου υπάρχει μικρή πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση .
Θερμοκρασία: Από 17 έως 36 και τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 και στη νότια Κρήτη μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση στα βόρεια το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια μέχρι το απόγευμα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καύσωνας με θερμοκρασίες μέχρι 40 βαθμούς – Άνεμοι τοπικά 7 μποφόρ"

Βρετανία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για τον θάνατο του Βρετανού αιχμαλώτου στο Ντονέτσκ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε σήμερα τον Ρώσο πρεσβευτή Αντρέι Κέλιν για να εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία» του για τις αναφορές σχετικά με τον θάνατο ενός Βρετανού εργαζομένου σε ανθρωπιστική οργάνωση.

«Είμαι συγκλονισμένη ακούγοντας αναφορές για το θάνατο του Βρετανού εργαζομένου σε οργάνωση αρωγής Πολ Άρεϊ ενώ βρισκόταν υπό κράτηση Ρώσου πληρεξούσιου στην Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτό», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ένας αξιωματούχος της αυτοαποκαλούμενης "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ" ανακοίνωσε τον θάνατο του Πολ Άρεϊ νωρίτερα σήμερα.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε επίσης από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Presidium Network, η οποία τον περιέγραψε ως έναν εργαζόμενο σε οργάνωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αρνήθηκε ότι είχε οποιοδήποτε στρατιωτικό υπόβαθρο.

Ο Άρεϊ, 45 ετών, που αιχμαλωτίστηκε τον Απρίλιο στην Ουκρανία από ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής σύμφωνα με τους οικείους του, πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στις 10 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές των αυτονομιστών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βρετανία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για τον θάνατο του Βρετανού αιχμαλώτου στο Ντονέτσκ"

Πολιτική Προστασία: Πολύ μεγάλος κίνδυνος για φωτιές στην Κρήτη το Σάββατο (16.07.2022)

Ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία για πολύ υψηλό κίνδυνο για να εκδηλωθούν φωτιές στην Κρήτη το Σάββατο (15.07.2022). Οδηγίες στους πολίτες για προληπτικά μέτρα αυτοπροστασίας και αποφυγή εργασιών, όπως κάψιμο ξερών χόρτων.

Με ανακοίνωσή της σχετικά με το ενδεχόμενο να σημειωθούν φωτιές, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης, είναι στο 4 δηλαδή πολύ υψηλός.

Όπως αναφέρει, όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στον σχεδιασμό μας για τη λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Πολιτική Προστασία: Τι να προσέχουν και τι να αποφύγουν οι πολίτες

Μάλιστα, στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται προς τους πολίτες η απαγόρευση καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών και την απαγόρευση χρήσης ψησταριών και οποιασδήποτε χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και η προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί με σχετικές αποφάσεις.

Από την απαγόρευση όπως επισημαίνεται, εξαιρούνται τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.

Δείτε τον χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για το Σάββατο(16.07.2022):

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική Προστασία: Πολύ μεγάλος κίνδυνος για φωτιές στην Κρήτη το Σάββατο (16.07.2022)"

Ενέργεια: Πιστοποιήθηκε ως ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς αερίου ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός

Η τελετή απονομής πιστοποίησης του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου ICGB AD ως ανεξάρτητου διαχειριστή δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σόφια.

Η πιστοποίηση του έργου που εγαινιάστηκε πρόσφατα από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, ανοίγει το δρόμο για την εμπορική του λειτουργία.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας σημείωσε πως «ο Αγωγός IGB έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να ενισχύσει τη διασύνδεση της Βουλγαρίας και της Ελλάδας αλλά και την ασφάλεια εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή, στρατηγικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας».

Πρόσθεσε πως η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον Διαχειριστή του ΕΣΦΑ την τροποποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης ώστε να ενσωματωθεί ένας ακόμη συμπιεστής στην Κομοτηνή. Αναφερόμενος στον FSRU της Αλεξανδρούπολης είπε ότι αναμένεται να λειτουργήσει τον Νοέμβριο του 2023 και θα συνδεθεί με τον αγωγό IGB εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες ποσότητες αερίου προς τα Βαλκάνια και τις βόρειες χώρες. Γνωστοποίησε, ταυτόχρονα, πως στα τέλη του καλοκαιριού η ΡΑΕ θα ολοκληρώσει την πρότασή της για τη σύμβαση αλληλεγγύης μεταξύ των Βαλκανικών χωρών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενέργεια: Πιστοποιήθηκε ως ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς αερίου ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός"

Πρόστιμο €69.150 στο ΙΑΣΩ για παραβίαση του πλαφόν στα PCR tests

Πρόστιμο 69.150 ευρώ επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ιδιωτική Κλινική «ΙΑΣΩ», διότι σε έλεγχο της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) διαπιστώθηκε ότι παραβιάστηκαν οι διατάξεις των Υπουργικών Αποφάσεων περί επιβολής ανώτατης τιμής (πλαφόν) στην τιμή του τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου.

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, οι επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ δημοσιοποιούνται, ενώ κάθε επιχείρηση διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο €69.150 στο ΙΑΣΩ για παραβίαση του πλαφόν στα PCR tests"

Πειθαρχικές διώξεις κατά Κούγια και Βλάχου για τις τηλεδίκες στην υπόθεση Λιγνάδη ασκήθηκαν από τον Δικηγορικό Σύλλογο

Στο πλαίσιο της πανελλαδική σκούπα που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για του δικηγόρους που συμμετέχουν στα παράθυρα των τηλεοπτικών καναλιών και διεξάγουν τηλεδίκες επί εκκρεμών υποθέσεων που απασχολούν την κοινή γνώμη, ξεκίνησαν σήμερα οι πρώτες πειθαρχικές διώξεις κατά των δικηγόρων Αλέξη Κούγια και Γιάννη Βλάχου, οι οποίοι συμμετέχουν στην υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη.

Πρόσφατα ο επικεφαλής των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ζήσης Κωνσταντίνου είχε επιληφθεί του θέματος και είχε ασκήσει πανελλαδικά πειθαρχικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου δικηγόρου (in rem, δηλαδή δεν είναι προσωποποιημένες), ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια εμφανίζεται στα τηλεοπτικά παράθυρα και εκπομπές επί εκκρεμών υποθέσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στη λίστα των πειθαρχικά ελεγχομένων είναι 20 περίπου δικηγόροι.

Ο κ. Κωνσταντίνου έχει ήδη ζήτησει από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ανά την Ελλάδα, να του στείλουν βιντεοκασέτες των Δελτίων Ειδήσεων και των τηλεοπτικών εκπομπών στις οποίες συμμετέχουν δικηγόροι.

Έτσι, ο κ. Κωνσταντίνου άσκησε σήμερα πειθαρχικές διώξεις κατά των δικηγόρων που έχουν εντολείς στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος χθες αποφυλακίσθηκε, με περιοριστικούς όρους μέχρι την διεξαγωγή της δίκης του σε δεύτερο βαθμό.

Πειθαρχικός εισηγητής για την υπόθεση της δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη, ορίστηκε ο Βασίλης Κατσάνης, ο οποίος θα διερευνήσει εάν οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι έχουν διαπράξει πειθαρχικά κολάσιμα αδικήματα, τα οποία είναι αντίθετα στον Κώδικα Δικηγόρων και στον Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων.

Σε καταφατική περίπτωση ο κ. Κατσάνης θα καλέσει τους εμπλεκόμενους δικηγόρους να παρέχουν εξηγήσεις και θα ακολουθηθεί στην συνέχεια η προβλεπόμενη διαδικασία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πειθαρχικές διώξεις κατά Κούγια και Βλάχου για τις τηλεδίκες στην υπόθεση Λιγνάδη ασκήθηκαν από τον Δικηγορικό Σύλλογο"

Αλαλούμ μεταξύ Αθήνας και Βρυξελών για την Οδηγία για τον ΕΦΚ

Η Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Λετονία να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τους νέους κανόνες για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή απέστειλε σήμερα επιστολή αιτιολογημένης γνώμης στις τρεις χώρες επειδή δεν κοινοποίησαν τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Η εν λόγω οδηγία θεσπίζει κοινές διατάξεις οι οποίες εφαρμόζονται σε όλα τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Προβλέπει μια σειρά νέων κανόνων, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 13 Φεβρουαρίου 2023. Τα κράτη- μέλη όφειλαν να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Τον Ιανουάριο του 2022 η Επιτροπή απέστειλε σχετική προειδοποιητική επιστολή σε δεκαέξι κράτη μέλη. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα, η Λετονία και η Πορτογαλία δεν έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή κανένα μέτρο μεταφοράς. Τα εν λόγω κράτη- μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθούν με την υποχρέωση μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και να ενημερώσουν την Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Με μια άλλη επιστολή αιτιολογημένης γνώμης που απέστειλε σήμερα η Επιτροπή στην Ελλάδα, την καλεί να κοινοποιήσει μέτρα μεταφοράς των κανόνων για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, όσον αφορά τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων με τρίτες χώρες. Οι κανόνες αυτοί εμποδίζουν τους φορολογούμενους να εκμεταλλεύονται τις διαφορές μεταξύ των φορολογικών συστημάτων προκειμένου να καταβάλλουν λιγότερους ή καθόλου φόρους, και αποτρέπουν τη διάβρωση της φορολογικής βάσης στα κράτη μέλη. Η προθεσμία για την κοινοποίηση των εν λόγω κανόνων ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2021. Εάν δεν υπάρξει πλήρης κοινοποίηση όλων των εθνικών μέτρων μεταφοράς, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε περαιτέρω μέτρα κατά της Ελλάδας, λόγω μη συμμόρφωσής της με τους ενωσιακούς κανόνες για τον ΦΠΑ στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή απέστειλε σήμερα επιστολή αιτιολογημένης γνώμης στην Ελλάδα, λόγω πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων για τον ΦΠΑ στις ταχυδρομικές υπηρεσίες οι οποίοι περιλαμβάνονται στην οδηγία για τον ΦΠΑ (οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου) και έχουν αποσαφηνιστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής. Η εν λόγω οδηγία προβλέπει απαλλαγή ορισμένων ταχυδρομικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ, με σκοπό την ενθάρρυνση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων γενικού συμφέροντος. Για τον σκοπό αυτό, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού (υπηρεσίες καλούμενες «καθολικές ταχυδρομικές υπηρεσίες») απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και, ως εκ τούτου, προσφέρονται με μειωμένο κόστος.

Αντιθέτως, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες των οποίων οι όροι αποτέλεσαν αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης με τους πελάτες, όπως το μαζικό ταχυδρομείο, οι ειδικές εκπτώσεις, οι εμπορικές συμφωνίες με συγκεκριμένους οργανισμούς, καθώς και άλλες υπηρεσίες που δεν αποτελούν μέρος των καθολικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, δεν μπορούν να τύχουν απαλλαγής από τον ΦΠΑ. Η Ελλάδα απαλλάσσει από τον ΦΠΑ όλες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που παρέχονται από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν περιλαμβάνονται στις καθολικές ταχυδρομικές υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τον ΦΠΑ. Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει ικανοποιητικά εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλαλούμ μεταξύ Αθήνας και Βρυξελών για την Οδηγία για τον ΕΦΚ "

Η νοσηλεύτρια παραδέχεται ότι δεν κάλεσε γιατρό για τον 49χρονο στην Πάτρα, γιατί... «ήρθε μόνος του με τα πόδια»

Σοκαρισμένη είναι η οικογένεια του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου που έφυγε από την ζωή τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όταν πήγε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» με δυνατούς πόνους στο στήθος, ωστόσο η νοσηλεύτρια με την οποία μίλησε, δεν κάλεσε γιατρό και του πρότεινε να επισκεφτεί το νοσοκομείο του Ρίου, καθώς το δικό τους δεν εφημέρευε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr από το υπουργείο Υγείας, το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης για τον θάνατο του 49χρονου θα έχει προκύψει μέχρι αύριο, ώστε να αναδειχθούν οι ευθύνες για όσα οδήγησαν στην τραγική εξέλιξη και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες. Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αναμένεται να διατάξει ΕΔΕ.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο κάδρο έχει μπει προς το παρόν μονάχα το νοσηλευτικό προσωπικό του «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας και συγκεκριμένα η νοσηλεύτρια που υποδέχτηκε τον 49χρονο, η οποία δεν έχει δώσει για την ώρα επαρκείς εξηγήσεις για τη στάση της, παραδεχόμενη πως δεν κάλεσε γιατρό για να τον εξετάσει, όταν της περιέγραψε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Παράλληλα, υποστηρίζει πως επρόκειτο για ένα συνηθισμένο περιστατικό ενός περιπατητικού ασθενή, ο οποίος της ανέφερε πως είχε προηγουμένως επισκεφτεί ιδιώτη γιατρό. Επιπρόσθετα, πηγές του νοσοκομείου σημειώνουν πως ο 49χρονος δεν πέθανε αμέσως μετά την έξοδό του από αυτό, όπως τόνισαν οι συγγενείς του, αλλά μερικές ώρες αργότερα.

Κατά πληροφορίες, η νοσηλευτρια εργαζόταν επί σειρά ετών στο Δρομοκαΐτειο από το οποίο και μετακινήθηκε το περασμένο έτος στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Πριν λίγους μήνες είχε πεθάνει από κορωνοϊό και η αδελφή του 49χρονου

Στο μεταξύ, η οικογένεια του 49χρονου αρνείται να πιστέψει τον άδικο χαμό του, καθώς είναι το δεύτερο μέλος που χάνει μέσα σε λίγους μήνες την ζωή του. Όπως αναφέρει συγκλονισμένη στο protothema.gr η σύζυγος του αδελφού Απόστολου Νεμουτιάνου, Δήμητρα πριν από δέκα μήνες είχαν χάσει από κορωνοϊό και την αδελφή τους.

«Η απόσταση του νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας” ήταν τουλάχιστον 5 λεπτά από το σπίτι του Θοδωρή. Ήταν το πιο κοντινό που θα μπορούσε να πάει εκείνη την ώρα, από την στιγμή που πονούσε. Είναι απαράδεκτο όλο αυτό που έχει συμβεί, είμαστε όλοι συγκλονισμένοι δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Δεν τον κράτησαν στον “Άγιο Ανδρέα” του είπαν να πάει στο Ρίο. Έτσι πήρε τον αδελφό και του ζήτησε βοήθεια του είπε “δεν μπορώ να πάω στο νοσοκομείο, είμαι χάλια, ελάτε να με πάτε στο Ρίο γιατί εδώ στον “Άγιο Ανδρέα” δεν μπορούν να μου κάνουν κάτι”. Μετά από λίγα λεπτά, έφτασε ο αδερφός του, μπήκε μέσα στο αυτοκίνητο για να πάνε στο Ρίο και μετά από 2 χιλιόμετρα περίπου, ο άνθρωπος πέθανε στο αυτοκίνητο. Τον πήγε στο Ρίο, του έκαναν ΚΑΡΠΑ και διασωληνώθηκε αμέσως, αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι. Δεν είχε κανένα πρόβλημα με την υγεία του», αναφέρει η Δήμητρα και προσθέτει:

«O Θοδωρής μας, είναι το δεύτερο άτομο που χάνουμε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Πριν λίγους μήνες είχαμε χάσει και την αδελφή του άνδρα μου από κορωνοϊό».

Όπως αναφέρει η συγκλονισμένη η Δήμητρα ο 49χρονος άνδρας ήταν ο “πατέρας” και το στήριγμα για όλους : «Όλοι είμαστε συγκλονισμένοι ζωντανοί – νεκροί. Η μάνα του δεν περιγράφεται η κατάσταση της. Ο Θοδωρής ήταν ο πιο καλός άνθρωπος του κόσμου. Ο καλύτερος θείος για τα παιδιά μας, αδελφός, ο καλύτερος της οικογένειας μας. Λέμε τώρα για τον Θοδωρή κουβέντες και δεν το πιστεύω πως έχει φύγει, έτσι από την ζωή. Εμείς μόνο ξέρουμε πόσο καλός άνθρωπος ήταν. Δεν έχει φτιάξει δική του οικογένεια και ήταν κοντά μας. Ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός και τον είχαμε τα πάντα, πατέρα, αδελφό, στήριγμα, τα πάντα ήταν για μας ο Θοδωρής».

O 49χρονος επειδή δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει δική του οικογένεια είχε πάντα κοντά του την οικογένεια του και τους φίλους του. Αγαπούσε την δουλειά του, ενώ η ζαχαροπλαστική ήταν για εκείνον ένα όνειρο που κατάφερε να κατακτήσει καθώς είχε ξεκινήσει από την οικοδομή: «Αφοσιωμένος στην δουλειά του. Είχε ξεκινήσει από την οικοδομή και τα τελευταία χρόνια είχε αφιερωθεί στην ζαχαροπλαστική».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η νοσηλεύτρια παραδέχεται ότι δεν κάλεσε γιατρό για τον 49χρονο στην Πάτρα, γιατί... «ήρθε μόνος του με τα πόδια»"

Anadolu: Η Ελλάδα είναι κορυφαίος προορισμός για τους τρομοκράτες του FETO

«Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, η γειτονική Ελλάδα έγινε κορυφαίος προορισμός για μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Φετουλάχ (FETO) που διαφεύγουν από τη δικαιοσύνη» σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, ανήμερα της επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016.

Επαναφέροντας το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση 8 πραξικοπηματιών στην Τουρκία και την άρνηση της ελληνικής πλευράς το άρθρο σημειώνει μεταξύ άλλων πως «από τις 15 Ιουλίου 2016, σχεδόν 20.000 Τούρκοι πολίτες, κυρίως μέλη της FETO, πέρασαν στην Ελλάδα» και συμπληρώνει πως μπορεί κάποιοι από αυτούς να πήγαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όμως «περίπου 9.000 από αυτούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην ίδια την Ελλάδα».

Ενώ όσο αναφορά τους «8» στο άρθρο σημειώνεται πως «οι στρατιώτες ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν το σχέδιο πραξικοπήματος και η Αθήνα αρνήθηκε να συμφωνήσει με τα επίμονα αιτήματα έκδοσης από Τούρκους αξιωματούχους» ενώ από τη δική τους πλευρά «τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι στρατιώτες μέλη της FETO στάλθηκαν στο εξωτερικό από τις ελληνικές αρχές από φόβο ότι η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας θα επιδιώξει να επιστρέψουν.

Τέλος, αναφορά γίνεται και σε ένα βίντεο του Φετουλάχ Γκιουλέν σε μια εκδήλωση στην Αθήνα με τον αρχηγό της FETO να χαρακτηρίζει, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, την Ελλάδα «αδελφή χώρα» και πως «Χάρη σε αυτή την αδελφότητα, τους θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και εκτίμηση. [Αυτό που έκανε η Ελλάδα] θα γραφτεί με χρυσό και ασήμι στις ένδοξες σελίδες της ιστορίας».

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Anadolu: Η Ελλάδα είναι κορυφαίος προορισμός για τους τρομοκράτες του FETO"

«Ψηφιακή μεταβίβαση αυτοκινήτου» και «MyAuto»: Ο τρόπος λειτουργίας των δυο νέων υπηρεσιών

H ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων και η υπηρεσία MyAuto παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου από τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής «περιορίζουμε την γραφειοκρατία και εξοικονομούμε σημαντικούς πόρους για τη δημόσια διοίκηση», τόνισε μάλιστα ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών απέκτησε νέο πληροφοριακό σύστημα με αποτέλεσμα να «βγάζουμε το υπουργείο από έναν ψηφιακό Μεσαίωνα. Σήμερα σπάμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που σε πολλές περιπτώσεις που διαιώνιζαν φαινόμενα αδιαφάνειας και διαπλοκής».

Όσον αφορά στην υπηρεσία MyAuto είπε ότι με αυτόν τον τρόπο «εκμηδενίζουμε τον χρόνο, το κόστος και εκμηδενίζουμε την μεγάλη προσπάθεια που κάνει ένας ιδιοκτήτης για να αποκτήσει την συνολική εικόνα των δεδομένων του οχήματός του». Όσον αφορά στην ψηφιακή μεταβίβαση αυτοκινήτων υπογράμμισε ότι «απλοποιείται μια διαδικασία η οποία πραγματικά ταλαιπωρούσε τους πολίτες. Το ζητούμενο μας είναι κάθε δράση, κάθε απόφαση πρέπει να βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε ότι «στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων πλέον γίνεται μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει απλουστεύσεις στον πυρήνα της, καθώς αντλούνται πολλά έγγραφα αυτόματα» και είπε χαρακτηριστικά ότι ήδη τις πρώτες κιόλας ώρες που ανέβηκε η υπηρεσία έγιναν ψηφιακά δυο μεταβιβάσεις. Για το MyAuto πρόσθεσε ότι «μπορείς να βλέπεις όλα τα στοιχεία του οχήματός σου με έναν εύληπτο, ψηφιακό τρόπο μέσω του gov.gr. Αυτό που πρακτικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι να θέσουμε την χώρα σε κίνηση».

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «οι υπηρεσίες που παρουσιάζονται έχουν να κάνουν περισσότερο προσιτή την σχέση του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες σε ένα πεδίο που παραδοσιακά υπήρχαν και υπάρχουν πολλές παθογένειες».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στις μέχρι σήμερα δράσεις των δυο υπουργείων και έκανε λόγο για εποικοδομητική συνεργασία και έναν ψηφιακό χάρτη «που μας προσφέρει δεδομένα που δεν είχαμε μέχρι σήμερα και είναι πολύτιμος σύμβουλός μας για τις επόμενες αποφάσεις».

Παρουσιάζοντας τα βήματα για την ψηφιακή μεταβίβαση αυτοκινήτων ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος υπογράμμισε ότι «όλες οι πληροφορίες θα αντλούνται αυτόματα από τα αντίστοιχα μητρώα». Συγκεκριμένα, η Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω του drivers-vehicles.services.gov.gr, με ελάχιστες ενέργειες από πλευράς τόσο του πωλητή, όσο και του αγοραστή.

Ειδικότερα, ο πωλητής:

εισέρχεται στο drivers-vehicles.services.gov.gr με δύο επίπεδα ταυτοποίησης, δηλαδή αρχικά με τους κωδικούς του στο Taxisnet και κατόπιν με κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται στον πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου που ο πολίτης έχει ήδη καταχωρίσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

επιλέγει το όχημα που επιθυμεί να μεταβιβάσει και την υπηρεσία Μεταφορών που θα διεκπεραιώσει τη διαδικασία και

εισάγει το ΑΦΜ του υποψήφιου αγοραστή.

Αμέσως μετά, η πλατφόρμα θα αποστέλλει ειδοποίηση με SMS και email στον αγοραστή. Αφού ο τελευταίος ταυτοποιηθεί στην πλατφόρμα και αποδεχτεί τη συναλλαγή, η μεταβίβαση θα ολοκληρώνεται, με τον πωλητή να λαμβάνει σχετική ειδοποίηση.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αίτησης, ο αγοραστής θα εκδίδει ψηφιακά, μέσω του gov.gr, βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος. Με τη συγκεκριμένη βεβαίωση, θα μπορεί να ασφαλίζει και να κυκλοφορεί εντός της ελληνικής επικράτειας το υπό μεταβίβαση όχημα για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών. Η βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος θα αναρτάται και στις προσωπικές θυρίδες (my.gov.gr) του αγοραστή και του πωλητή.

Μόλις η αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών εκδώσει τη νέα άδεια κυκλοφορίας, ο αγοραστής θα ειδοποιείται για να την παραλάβει, προσκομίζοντας το αποδεικτικό εξόφλησης των τελών αδείας και μεταβίβασης του οχήματος.

Όλη η νέα διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στο εγχειρίδιο χρήσης, το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση drivers-vehicles.services.gov.gr/content/manual-mv.pdf.

Ο κ. Χριστόπουλος πρόσθεσε ότι στόχος μας είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να «μετρήσουμε μέσα από το παρατηρητήριο της γραφειοκρατίας και το όφελος που προκύπτει από αυτήν τη νέα απλούστευση και ψηφιοποίηση διαδικασίας».

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας διαδικασίας

1. Αυτοματοποιείται ο έλεγχος των προϋποθέσεων μεταβίβασης.

2. Καταργείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών.

3. Καθιερώνεται η ψηφιακή βεβαίωση, με την οποίο ο αγοραστής μπορεί να ασφαλίσει άμεσα το όχημα.

4. Ο πωλητής αποδεσμεύεται από την υποχρέωση επίσκεψης στην υπηρεσία.

5. Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος ελέγχου της αίτησης από τον αρμόδιο υπάλληλο.

6. Ενισχύεται η διαφάνεια, και εξασφαλίζεται η πρόσβαση του αγοραστή σε όλα τα στοιχεία του προς πώληση οχήματος (αριθμός πλαισίου, ημερομηνία πρώτης άδειας, ημερομηνία εισαγωγής στη χώρα).

Η νέα διαδικασία αποτελεί κομμάτι του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Όλες οι πληροφορίες γύρω από το όχημα θα αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Έτσι, τα δικαιολογητικά που καταργείται η προσκόμισή τους είναι:

Ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ)

Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Υπεύθυνες δηλώσεις/αιτήσεις

Συχνές ερωτήσεις για την Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχήματος

1.Πώς μπορώ να κάνω μια ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος;

Η ψηφιακή διαδικασία είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας drivers-vehicles.services.gov.gr. Ο πωλητής και ο αγοραστής πρέπει να συνδεθούν με τους προσωπικούς κωδικούς τους taxisnet και να είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

2.Ποια οχήματα αφορά;

Η ψηφιακή διαδικασία αφορά Επιβατικά και Δίκυκλα Ι.Χ. οχήματα των οποίων η κυριότητα ανήκει αποκλειστικά (100%) σε ένα φυσικό πρόσωπο και πρόκειται να μεταβιβαστούν κατά 100% σε άλλο φυσικό πρόσωπο.

3.Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Το όχημα να βρίσκεται σε κίνηση.

Να μην υπάρχουν οφειλές τελών κυκλοφορίας.

Να υπάρχει Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) σε ισχύ ή το όχημα να μην έχει ακόμα υποχρέωση για έκδοση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (για οχήματα κάτω των τεσσάρων (4) ετών).

Να μην υπάρχει παρακράτηση κυριότητας του οχήματος ή σε περίπτωση που υπάρχει να είναι μεγαλύτερη των 7 ετών από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας κυκλοφορίας στον τρέχοντα ιδιοκτήτη.

Να μην υπάρχει καταχωρημένος στην άδεια κυκλοφορίας κάποιος από τους παρακάτω κωδικούς παρατηρήσεων (003, 004, 005, 008, 023, 024, 030, 037, 039, 048, 064, 080, 084, 090, 092, 093, 097, 128, 133, 134, 135, 176, 178, 179, 182).

Να μην υπάρχει άλλη αίτηση σε εξέλιξη για το συγκεκριμένο όχημα.

4.Ποια είναι τα βήματα της ψηφιακής διαδικασίας;

Μπορείτε να ανατρέξτε στο αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης, το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση drivers-vehicles.services.gov.gr/content/manual-mv.pdf.

5.Γιατί χρειάζεται να είμαι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ);

Η εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) διασφαλίζει την εγκυρότητα και τη συσχέτιση του αριθμού κινητού τηλεφώνου με τον κάτοχό του και επομένως παρέχει υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας. Έτσι, κατά την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης απαιτείται η αποστολή κωδικού μιας χρήσης στο κινητό σας που θα χρησιμοποιηθεί ως δεύτερος παράγοντας ταυτοποίησης.

6.Χρειάζεται να επισυνάψω κάποιο δικαιολογητικό στην ψηφιακή αίτηση;

Όχι. Όλα τα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω διαλειτουργικοτήτων με τα μητρώα των φορέων του Δημοσίου. Διευκρινίζεται ότι κατά την παραλαβή της νέας άδειας κυκλοφορίας από την επιλεγμένη υπηρεσία μεταφορών, ο αγοραστής θα πρέπει να προσκομίσει το αποδεικτικό εξόφλησης των τελών αδείας και μεταβίβασης του οχήματος (βλ. σχετικά ερώτηση 8).

7.Η υποβολή της ψηφιακής αίτησης για μεταβίβαση της κυριότητας ολοκληρώθηκε. Μπορεί ο αγοραστής να ασφαλίσει και να κυκλοφορήσει το όχημα;

Ναι. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αίτησης για μεταβίβαση της κυριότητας, χορηγείται στον αγοραστή μέσω του gov.gr βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος. Με τη βεβαίωση αυτή, ο αγοραστής είναι σε θέση να ασφαλίζει και να κυκλοφορεί εντός της Ελληνικής επικράτειας το υπό μεταβίβαση όχημα για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών. Η συγκεκριμένη βεβαίωση αναρτάται και στις προσωπικές θυρίδες (my.gov.gr) του αγοραστή και του πωλητή.

8.Πώς παραλαμβάνει ο αγοραστής τη νέα άδεια κυκλοφορίας;

Για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και την έκδοση και παραλαβή της νέας άδειας κυκλοφορίας ο αγοραστής θα πρέπει:

Να καταχωρίσει την έγγραφη συμφωνία των μερών στην οικεία θέση της τρέχουσας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (υπογραφές του αγοραστή και του πωλητή στα αντίστοιχα πεδία που βρίσκονται στην τελευταία σελίδα στο έντυπο της άδειας κυκλοφορίας).

Να προσέλθει ο ίδιος (ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του) εντός 30 ημερών στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών, προσκομίζοντας:

o την τρέχουσα άδεια κυκλοφορίας του οχήματος (υπογεγραμμένη και από τα δύο μέρη) και

o το αποδεικτικό εξόφλησης των τελών αδείας και μεταβίβασης του οχήματος.

9.Χρειάζεται ο πωλητής να προσέλθει στην υπηρεσία μεταφορών για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης;

Όχι. Η φυσική παρουσία του πωλητή δεν είναι απαραίτητη σε κανένα στάδιο της διαδικασίας.

Τι είναι η νέα υπηρεσία MyΑuto

Το MyAuto αποτελεί νέα ψηφιακή υπηρεσία προς τους πολίτες επιτρέποντας από την άνεση του κινητού ή του υπολογιστή τους να ανακτήσουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τα οχήματά τους, όπως είναι διαθέσιμες στα μητρώα φορέων της δημόσιας διοίκησης. Την παρουσίαση της υπηρεσίας ανέλαβε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος αναφέροντας ότι ο πολίτης ξεκινώντας από την κεντρική ιστοσελίδα gov.gr, «myAuto» αποκτάει πρόσβαση στην νέα ψηφιακή υπηρεσία που παρέχεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.).

Όπως ανέφερε, «οι ιδιοκτήτες οχημάτων μέσω της υπηρεσίας αυτής έχουν πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε πληροφορίες που αφορούν στο όχημά τους». Οι πληροφορίες του οχήματος παρουσιάζονται ομαδοποιημένες σε κατηγορίες βάσει των μητρώων από τα οποία αντλούνται. Όπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος «ο πολίτης για πρώτη φορά έχει την δυνατότητα να μπει σε μια πλατφόρμα η οποία θα δώσει όλες τις πληροφορίες για το όχημά του». Οι πληροφορίες που αντλούνται είναι:

1.Στοιχεία αδειών κυκλοφορίας. Τα στοιχεία αντλούνται από Μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

2.Στοιχεία τεχνικών ελέγχων οχημάτων – ΚΤΕΟ. Τα στοιχεία αντλούνται από Μητρώα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

3.Στοιχεία καταβολής τελών κυκλοφορίας, ακινησίας και ιδιοκτησίας. Τα στοιχεία αντλούνται από Μητρώα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

4.Εύρεση ασφάλισης οχημάτων. Τα στοιχεία αντλούνται από Μητρώα από το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Τόνισε μάλιστα ότι «ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει τις πληροφορίες που διαθέτει η δημόσια διοίκηση για το όχημα του, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet». Οι πληροφορίες του οχήματος παρουσιάζονται ανά πηγή πληροφοριών (μητρώα του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της ελληνικής αστυνομίας και του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων).

Η υπηρεσία αποτελεί τον ηλεκτρονικό φάκελο αυτοκινήτου στον οποίο σταδιακά θα προστίθενται και νέες πληροφορίες.

Να αναφέρουμε ότι παρέχεται σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών (ΓΓΨΔΑΔ) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση και την παραγωγική λειτουργία αυτής και υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET) φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι ψηφιακές δράσεις την τελευταία τριετία

Στο μεταξύ, ο κ. Καραμανλής και ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκαν στις δράσεις την τελευταία τριετία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών για την ψηφιοποίηση και την απλούστευση διαδικασιών για ιδιοκτήτες και οδηγούς οχημάτων. Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε λειτουργία οι ακόλουθες ψηφιακές υπηρεσίες:

Προσωρινή άδεια οδήγησης

Ανανέωση άδειας οδήγησης

Αντίγραφο άδειας οδήγησης λόγω κλοπής / απώλειας / φθοράς:

Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου 30.000

Ανανέωση άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου

Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας οχήματος

Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου ΙΧ

Σήμα κυκλοφορίας εντός δακτυλίου της Αθήνας

Σήμα δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητου οχήματος

Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης

Στις επόμενες ενέργειες αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, «την αυτοματοποίηση του συστήματος ελέγχου συμπεριφοράς οδηγών, την ηλεκτρονική έκδοση καρτών ψηφιακού ταχογράφου, δημιουργία πλατφορμών για να μπορούμε να διαχειριστούμε τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, την υποβολή φακέλων αδειόδοτησης υδατοδρομίων και στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής φακέλου αδειοδότησης διεθνών γραμμών λεωφορείων».

Στο μεταξύ, ο κ. Ξιφαράς παρουσίασε το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης λέγοντας ότι «ένα δύσκολο ζήτημα είναι ότι λόγω τεχνικών ζητημάτων έχουμε έναν μικρό αριθμό υποδομών φόρτισης». Μια ψηφιακή εφαρμογή δίνει την δυνατότητα σε φορείς της αγοράς να αδειοδοτούν τις υποδομές φόρτισης και ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να μπορεί να βρίσκει τους διαθέσιμους φορτιστές εκεί όπου είναι εγκατεστημένοι και να έχει σημαντικά στοιχεία για αυτούς τους φορτιστές.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο στην διεύθυνση https://electrokinisi.yme.gov.gr. Όπως τόνισε ο κ. Ξιφαράς οι φορείς της αγοράς μπορούν να «ανεβάζουν» στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. δεδομένα όπως η ακριβής θέση των φορτιστών, η διαθεσιμότητα, το κόστος ο τρόπος πληρωμής κλπ τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα και ορατά στους χρήστες της πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να δώσουμε πληροφορία. Μάλιστα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη ειδική εφαρμογή για κινητές συσκευές (για λογισμικό Android και iOS), ενώ το Μ.Υ.Φ.Α.Η. θα αποτελεί το εθνικό σημείο πρόσβασης για τους πολίτες των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ για την αντίστοιχη πληροφόρηση αναφορικά με τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι στόχος είναι το 2030 «να έχουμε φτάσει τους 25.000 φορτιστές πανελλαδικά. Στη ραγδαία αύξηση των σημείων φόρτισης συντέλεσε σημαντικά και η συμφωνία που πέτυχε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τους Παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων στην χώρα μας και είχε ως αποτέλεσμα την πύκνωση του δικτύου υποδομών φόρτισης στο εθνικό οδικό δίκτυο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψηφιακή μεταβίβαση αυτοκινήτου» και «MyAuto»: Ο τρόπος λειτουργίας των δυο νέων υπηρεσιών"

Δόθηκε παράταση για υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ότι χορηγείται παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 16 ημέρες. Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου 2022.

Η παράταση αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 και για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει σήμερα, 15 Ιουλίου.

Η απόφαση ελήφθη λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση και οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του ελληνικού κτηματολογίου, τονίζει το υπουργείο.

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δόθηκε παράταση για υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες"

Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: Συνοδός ασθενούς επιτέθηκε σε γιατρούς – Ένας τραυματίας

Απίστευτο περιστατικό καταγγέλλεται ότι έλαβε χώρα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου συνοδός ασθενούς επιτέθηκε κατά γιατρών της Ορθοπεδικής.

Μάλιστα, ένας γιατρός τραυματίστηκε, ενώ θα πρέπει να καταγραφεί ότι οι γιατροί συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους – παρά την επίθεση – στους ασθενείς μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση – καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ):

«Το ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ καταδικάζει την άνανδρη και αναίτια  επίθεση που δέχτηκαν Ιατροί της Ορθοπεδικής στο ΤΕΠ το βράδυ στις 12/4 , από συνοδό ασθενούς έπειτα μάλιστα από επιτυχημένη θεραπευτική παρέμβαση των Ιατρών.

Η άσκηση  βίας , η εξύβριση και οι απειλές από τον συνοδό του ασθενούς αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία και επαγγελματισμό από τους Ιατρούς της Ορθοπεδικής παρά τον τραυματισμό ενός Ιατρού.

Καλούμε τον Διοικητή του Νοσοκομείου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες Διοικητικές και Νομικές ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση , περιφρούρησή και προστασία των Ιατρών της Ορθοπεδικής που δέχτηκαν την επίθεση (έχει κατατεθεί αίτημα από την ΕΙΝΚΥΛ).

Η Διοίκηση να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να εφημερεύουν με ασφάλεια οι Ιατροί και το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Θέλουμε να ενημερώσουμε ότι οι Ιατροί που δέχτηκαν την επίθεση παρά την άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση συνέχισαν να εξετάζουν και να θεραπεύουν ασθενείς έως το πρωί της άλλης μέρας».

larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » "Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: Συνοδός ασθενούς επιτέθηκε σε γιατρούς – Ένας τραυματίας"

Πλεύρης για θάνατο 49χρονου στην Πάτρα: Αδιανόητο, η νοσηλεύτρια τον έδιωξε χωρίς να τον δει γιατρός!

Κατεπείγουσα έρευνα διεξάγεται κατ εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για τις συνθήκες θανάτου του 49χρονου άνδρα ο οποίος έχασε τη ζωή του αβοήθητος λίγο αφότου είχε επισκεφτεί το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα όπου και δεν τον εξέτασε γιατρός και τον παρέπεμψαν σε εφημερεύον νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξοργισμένος εμφανίζεται με το πρωτοφανές περιστατικό ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ο οποίος λέει σε συνομιλητές του πως είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη, καθώς τον 49χρονο δεν είδε γιατρός και η νοσηλεύτρια τον άφησε να φύγει από το νοσοκομείο. Ο κ. Πλεύρης αναμένει εντός της ημέρας από την έρευνα που έχει διαταχθεί τα πραγματικά περιστατικά και «αν προκύπτουν ευθύνες της διοίκησης».

«Υπάρχουν πάντοτε εντολές και οδηγίες στα νοσοκομεία για το πώς χειριζόμαστε τέτοια περιστατικά και εκτός εφημερίας .Θα δουμε αν εφταιγε μονο η νοσηλευτρια η αν υπαρχει μεγαλυτερη ευθυνη», διαμηνύει ο κ. Πλεύρης σε συνομιλητές του σχολιάζοντας το πρωτοφανές περιστατικό.

Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όταν και πήγε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» με δυνατούς πόνους στο στήθος και λίγη ώρα αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητος στον δρόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ο άτυχος άντρας, το πρωί της ίδιας μέρας, είχε επισκεφθεί και ιδιώτη γιατρό, ο οποίος, μάλιστα, τον συμβούλευσε να πάρει αναλγητικά φάρμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο υπάλληλος ασφαλείας στην είσοδο του νοσοκομείου που δεν εφημέρευε, άφησε τον 49χρονο να μπει στο νοσοκομείο και μάλιστα τον καθοδήγησε προς το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ωστόσο, κατά πληροφορίες, εκεί, ο άτυχος άνδρας μίλησε με μία νοσηλεύτρια, η οποία και τον συμβούλευσε να επισκεφθεί το νοσοκομείου του Ρίου, το οποίο και εφημέρευε, καθότι θεωρούσε ότι ο 49χρονος είχε συμπτώματα ψύξης. Η νοσηλεύτρια, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν κάλεσε πότε γιατρό για να εξετάσει τον ασθενή, όπως είθισται σε επείγοντα περιστατικά.


Νέες πληροφορίες αναφέρουν πως στα Επείγοντα του νοσοκομείου τον άτυχο 49χρονο είδε αρχικά βοηθός νοσηλευτή και στη συνέχεια νοσηλεύτρια. Ουδείς από τους δύο κάλεσε γιατρό, καρδιολόγο ή παθολόγο, ως όφειλαν για την περαιτέρω αξιολόγηση του ασθενούς. Όπως αναφέρουν πηγές από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», οι δύο εργαζόμενοι του νοσηλευτικού προσωπικού ισχυρίζονται ότι ο 49χρονος έκανε λόγο για πόνο στην αυχένα, γι’ αυτό και του σύστησαν να επισκεφθεί το εφημερεύον νοσοκομείο.

Είχε επισκεφθεί και ιδιώτη γιατρό

Μάλιστα ο άτυχος άντρας,  το πρωί της ίδιας μέρας, είχε επισκεφθεί και ιδιώτη γιατρό, ο οποίος, μάλιστα, τον συμβούλευσε να πάρει αναλγητικά φάρμακα.

Είναι προφανές, αναφέρουν νοσοκομειακοί παράγοντες, ότι ακόμη κι αν ένα νοσοκομείο δεν εφημερεύει οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί έχουν υποχρέωση να προσφέρουν βοήθεια και να φροντίσουν όποιον έχει άμεση ανάγκη.

«Πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί δεν έδωσαν τις πρώτες βοήθειες σε έναν συνάνθρωπό μας…», αναφέρουν μέλη της οικογένειας του εκλιπώντος, οι οποίοι κατηγορούν τους υπευθύνους του νοσοκομείου για έλλειψη ανθρωπιάς «Ανθρωπιά τέλος…» αναφέρει ο σύζυγος της αδελφής του 49χρονου.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ζήτησε κατεπείγουσα έρευνα για το περιστατικό προκειμένου να διερευνηθεί τι έγινε και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες. Στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» μεταβαίνει εκτάκτως και ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.

Ξεσπά ο αδελφός του 49χρονου που πέθανε έξω από το «Άγιος Ανδρέας»

Όπως καταγγέλλει στο protothema.gr ο αδελφός του 49χρονου, οι νοσηλευτές του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» τον έδιωξαν γιατί δεν εφημερεύαν χωρίς να του πάρουν ούτε την πίεση. Μολονότι, ο άτυχος άνδρας είχε έντονους πόνους στο στήθος και την πλάτη.

«Πήρε το αμάξι και πήγε μόνος του γιατί δεν ένιωθε καλά. Μόλις έφτασε στον Αγιο Ανδρέα, που είναι κοντά στο σπίτι του, ο σεκιουριτάς του είπε να περάσει. Οι νοσηλευτές μέσα του είπαν να φύγει γιατί δεν δέχονται περιστατικά καθώς το νοσοκομείο δεν εφημέρευε. Τον έδιωξαν χωρίς να του πάρουν ούτε την πίεση παρόλο που ο άνθρωπος δεν ένιωθε καλά», λέει στο protothema.gr ο κ. Απόστολος Νεμουτιάνος.

Ο άτυχος 49χρονος επέστρεψε στο όχημά του με προορισμό το νοσοκομείο του Ρίο το οποίο είχε εφημερία. Η κατάσταση της υγείας του όμως επιδεινώθηκε και κάλεσε τον άλλο του αδελφό για βοήθεια.

Δυστυχώς, στον δρόμο για το εφημερεύον νοσοκομείο κατέληξε. Οι περιγραφές από τα τελευταία, δραματικά λεπτά της ζωής του 49χρονου σοκάρουν. «Βγαίνει έξω και παίρνει τον άλλο μας αδελφό τηλέφωνο. Σε ένα 20λεπτο ήταν εκεί. Τον έβαλε στο αυτοκίνητό του αλλά ο Θεοδωρής του έλεγε 'δεν νιώθω καλά'. Στα 5 χιλιόμετρα, στην Περιμετρική της Πάτρας, λιποθύμησε. Κατέληξε μετά από λίγο μέσα στο αμάξι».

Ο. κ. Νεμουτιάνος αποκαλύπτει, παράλληλα, πως ο 49χρονος είχε επισκεφθεί έναν ιδιώτη γιατρό τις τελευταίες ημέρες καθώς είχε ένα κρύωμα. «Είχε ένα θέμα με κρύωμα. Η μύτη μου και η πλάτη μου μας παραπονούταν. Είχε πάρει και αντιβίωση», προσθέτει ο ίδιος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πλεύρης για θάνατο 49χρονου στην Πάτρα: Αδιανόητο, η νοσηλεύτρια τον έδιωξε χωρίς να τον δει γιατρός!"

Θεσσαλονίκη: Τσιγγάνοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στη Μενεμένη – Έσπασαν περιπολικό (φωτο)

Επίθεση από τσιγγάνους δέχτηκε το πλήρωμα ενός περιπολικού στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 11 το βράδυ της Πέμπτης, στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Μενεμένη.

Οι αστυνομικοί πήγαν στο σημείο για να ελέγξουν καταγγελία για διατάραξη. Οι τσιγγάνοι που γλεντούσαν ενοχλήθηκαν από την παρουσία του περιπολικού και κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών. Χτύπησαν τον έναν στο σαγόνι ενώ έσπασαν και το παρμπρίζ του περιπολικού.

Ο αστυνομικός που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη προσέτρεξε για να συνδράμει το πλήρωμα που δέχτηκε επίθεση. Οι πρωταγωνιστές του επεισοδίου συνελήφθησαν.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Τσαϊρίδης, σχολίασε με ανάρτησή του στο Facebook το περιστατικό κάνοντας λόγο για “ατιμωρησία που έχει φτάσει στο κόκκινο”.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο κ. Τσαϊρίδης:

“Σε μια χώρα που η ατιμωρησία έχει βαρέσει κόκκινο όλα πλέον είναι αναμενόμενα.

Συγχαρητήρια στις αστυνομικές δυνάμεις που προσέτρεξαν άμεσα για συνδρομή των συναδέλφων και συνέλαβαν τους δράστες.

Περαστικά στους τραυματίες συναδέλφους μας.

Όσο η αστυνομία θα συλλαμβάνει τους δράστες και την επόμενη μέρα θα κυκλοφορούν ελεύθεροι ( με αποκλειστική ευθύνη όλων αυτών που ψηφίζουν δήθεν αυστηροποίηση ποινών, αφήνοντας ορθάνοιχτα τα παραθυράκια ατιμωρησίας) και όσο εγκληματικά στοιχεία που οδηγούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα εξελίσσονται αντί να σωφρονίζονται η εγκληματικότητα θα είναι στα κόκκινα σε μόνιμη βάση”.

Δείτε τη φωτογραφία που δημοσίευσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης:

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Τσιγγάνοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στη Μενεμένη – Έσπασαν περιπολικό (φωτο) "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news