facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Στα μέσα Ιουνίου σταματούν τα self-tests για τους πλήρως εμβολιασμένους

Σε περίπου 15 ημέρες αναμένεται να σταματήσουν να είναι υποχρεωτικά τα self tests για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η απόφαση αυτή θα αφορά όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού και αφού έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα από τη δεύτερη δόση για την απόκτηση της απαραίτητης ανοσίας στον οργανισμό, αλλά και όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Ήδη τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 στη χώρα μας με βάση το οποίο οι πλήρως εμβολιασμένοι τουρίστες θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα μέσα Ιουνίου σταματούν τα self-tests για τους πλήρως εμβολιασμένους"

Ταξίδια: Όλες οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές οδηγίες έως τις 7/6 – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Παρατείνονται έως τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα μας προς περιορισμό της διασποράς του COVID-19 και γενικές οδηγίες προς επιβάτες πτήσεων εσωτερικού σε νησιωτικούς προορισμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) παρατείνεται, έως τις 7/6/2021 και ώρα 06:00 το πρωί, η αεροπορική οδηγία επιβολής του μέτρου απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα των υπηκόων τρίτων κρατών. Η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους.

Ειδικότερα, η αεροπορική οδηγία (notam πτήσεων εξωτερικού) προβλέπει:

* Απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι επιβάτες μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 22 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρουάντα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σε σχέση με την προϋπάρχουσα αεροπορική οδηγία προστίθενται στην λίστα των επιτρεπόμενων προς είσοδο στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων κρατών και οι μόνιμοι κάτοικοι από Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

* Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

* Προϋπόθεση εισόδου, είναι για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα: α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους, ή β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, ή γ) εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος δύο (2) έως εννέα (9) μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

* Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης), για είσοδο στη Ελλάδα ισχύει και για παιδιά από πέντε ετών και άνω.

* Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

Πώς θα πάμε στα νησιά

Επίσης παρατείνεται, μέχρι τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, η notam με τις οδηγίες προς επιβάτες πτήσεων εσωτερικού σε νησιωτικούς προορισμούς.

Ειδικότερα, όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που να έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών (14) τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.

β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR (με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου ή σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

γ) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού και να το πιστοποιούν με σχετική βεβαίωση που επιδεικνύεται έντυπα. Η πιστοποίηση του αποτελέσματος θα γίνεται μέσω της δήλωσης βεβαίωσης αποτελέσματος self-test για COVID-19, η φόρμα συμπλήρωσης της οποίας είναι αναρτημένη στη σελίδα https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

δ) να επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης που έχει ισχύ για χρονικό διάστημα από δύο έως εννιά μήνες μετά τη νόσηση.

Οι ανωτέρω υποχρεώσεις αφορούν ανηλίκους από πέντε (05) ετών και άνω.

Τα τεστ και οι έλεγχοι

Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης έντυπα ή ηλεκτρονικά. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδός τους στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της επιβίβασης και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές.

Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών να συμμορφώνονται και προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού (υποχρεωτική χρήση μάσκας) που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Γενικές οδηγίες για τις αεροπορικές μετακινήσεις
Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας.

Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταξίδια: Όλες οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές οδηγίες έως τις 7/6 – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις"

Κύπρος: 56 νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας Κύπρου ανακοίνωσε το Σάββατο, 29.05.2021, 56 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 το τελευταίο 24ωρο και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 360. 74 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 30 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 56.456 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,10%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύπρο είναι 72,363.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 56 νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο"

Ιδού τα νέα Ιαπωνικά περιπολικά που παρέλαβε η ΕΛ.ΑΣ.

Με γοργούς ρυθμούς εξοπλίζεται η Ελληνική Αστυνομία με νέα αυτοκίνητα, σύμφωνα με το πρόγραμμα αντικατάστασης περιπολικών που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από πριν τις εκλογές…

Αυτή τη φορά εξοπλίστηκαν με 26 νέα οχήματα τα οποία παραχωρήθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της συμβατικής υποχρέωσης της εταιρείας ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., όπως άλλωστε συμβάινει με όλες τις εταιρείας στις οπίες έχουν παραχωρηθεί τμήματα αυτοκινητοδρόμων.

Πρόκειται για 26 Mazda 6 που διαθέτουν κινητήρα diesel 2.2 λίτρων με ισχύ 150 ίππων και συνδυάζονται με 6τάχυτo μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Είναι εξοπλισμένα πλήρως, με πολύ καλά στοιχεία άνεσης αλλά κυρίως, με ένα υπέρ-πλήρες πακέτο συστημάτων ασφαλείας.
Αναμφίβολα πρόκειται για έναν κινητήρα που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες που θα χρησιμοποιηθούν, ενώ είναι και ιδιαίτερα οικονομικά σε κατανάλωση (τα καύσιμα επίσης τα καλύπτει η Ολυμπία Οδός).

Σημειώστε πως τα Mazda 6 με τον συγκεκριμένο κινητήρα είναι από τα τελευταία που διαθέτουν τον diesel κινητήρα, αφού πλέον αυτός καταργείται από την αυτοκινητοβιομηχανία

Τα 20 αυτοκίνητα διαθέτουν υπηρεσιακό χρωματισμό ενώ τα 6 ελεύθερου.

Τα οχήματα κατανέμονται ως εξής:

  • 9 στο Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Αχαΐας,
  • 9 στο Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Κορινθίας και
  • 8 στο Α’ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Αττικής.

 

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιδού τα νέα Ιαπωνικά περιπολικά που παρέλαβε η ΕΛ.ΑΣ."

Χρησιμοποίησε η Τουρκία αυτόνομα drones στην Λιβύη; Τι αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ

Η Τουρκία ενοχοποιείται εμμέσως από έκθεση του ΟΗΕ πως χρησιμοποίησε εξοπλισμένα  UAV για να πλήξει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ την περίοδο που προέλαυναν προς την Τρίπολη της Λιβύης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στρατεύματα στη Λιβύη. Τα αυτόνομα αεροσκάφη οπλισμένα με εκρηκτικές συσκευές ενδέχεται να επιχείρησαν στη Λιβύη στις μάχες του 2020.

Η έκθεση εξηγεί το λόγο που οι αντικυβερνητικοί μαχητές του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ υποχώρησαν τον περασμένο Μάρτιο μετά από μια ανεπιτυχή επίθεση στην Τρίπολη, όταν συνάντησαν ένα σμήνος από τηλεκατευθυνόμενα drone.

«Κυνηγήθηκαν» από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και «θανατηφόρα αυτόνομα όπλα. Οι μαχητές του Xαφτάρ δεν είχαν εκπαίδευση να αντιμετωπίσουν αυτά τα όπλα, ούτε είχαν κίνητρα να υπερασπιστούν την αποτελεσματική χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας και υποχώρησαν σε αταξία», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ και συνεχίζει: «Ενώ βρίσκονταν σε υποχώρηση, υπέστησαν συνεχή παρενόχληση από τα ρομπότ δολοφόνους. Δεν είναι σαφές εάν τα αεροσκάφη ήσαν σε επαφή με ανθρώπινους ελεγκτές κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων ή εάν ήταν άμεσα υπεύθυνοι για τυχόν θύματα ή θανάτους».

Εάν λειτουργούσαν αυτόνομα, το σενάριο που περιγράφεται στην έκθεση πιθανότατα θα σηματοδοτήσει ένα τρομακτικό ορόσημο: Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό αληθινά ανεξάρτητων ρομπότ που επιτίθενται σε ανθρώπους στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, η έκθεση δεν προσδιορίζει σε ποιο επίπεδο αυτονομίας λειτουργούσαν τα ρομπότ.

Τα αεροσκάφη ήταν τύπου quadcopter εξοπλισμένα με κάμερες και μεταφέρουν μικρές εκρηκτικές συσκευές. Εντοπίζουν στόχους και βουτούν από τον αέρα και ανατινάσσονται όταν προσκρούουν. Οι συσκευές που εντοπίστηκαν στη Λιβύη ήταν «πυρομαχικά Kargu-2», που αναπτύχθηκαν στο πεδίο της μάχης της Λιβύης από τις τουρκικές δυνάμεις που συμμάχησαν με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζονταν από τον ΟΗΕ και με βάση την Τρίπολη.

Η ανάπτυξή τους, σημείωσε η έκθεση του ΟΗΕ, παραβιάζει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 2011 που απαγορεύει στα κράτη μέλη να εμπλακούν στην άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά όπλων στη χώρα. Η μετάβαση σε αυτόνομα όπλα έχει προβλεφθεί από αναλυτές εδώ και χρόνια και οι εκκλήσεις έχουν επιβάλει απαγόρευση τέτοιων συσκευών.

Αντιδράσεις για τα Killer Robots

Μεγάλη είναι και η εκστρατεία για να σταματήσει το Killer Robots από συνασπισμό ακτιβιστών ειρήνης, επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς που πιέζουν τα Ηνωμένα Έθνη να υιοθετήσουν μια διεθνή απαγόρευση. «Τα τρέχοντα συστήματα που βασίζονται στη μηχανική μάθηση δεν μπορούν να διακρίνουν αποτελεσματικά έναν αγρότη από έναν στρατιώτη», έγραψε ο αναλυτής ασφαλείας Zachary Kallenborn στο Bulletin of the Atomic Scientists την περασμένη εβδομάδα και συμπλήρωσε: «Οι αγρότες μπορεί να κρατήσουν ένα τουφέκι για να υπερασπιστούν τη γη τους, ενώ οι στρατιώτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια τσουγκράνα για να χτυπήσουν τα drone».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρησιμοποίησε η Τουρκία αυτόνομα drones στην Λιβύη; Τι αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ"

Παλαιό Φάληρο: Στην αμμουδιά με τα γεννητικά του όργανα σε κοινή θέα – Έβριζε τους αστυνομικούς κατά την σύλληψη

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος 42χρονου άνδρα που κατηγορείται για εξύβριση, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, αλλά και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Το απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 28.05.2021, όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ περνούσαν από την λεωφόρο Ποσειδώνος, στην συμβολή με την Αγίου Αλεξάνδρου, στο Παλαιό Φάληρο.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 42χρονο να βρίσκεται στην αμμουδιά με το παντελόνι κατεβασμένο και τα γεννητικά του όργανα σε… κοινή θέα, την ώρα μάλιστα που στο σημείο βρίσκονταν περαστικοί οι οποίοι προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν τι συνέβαινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, οι αστυνομικοί τον ρώτησαν… τι κάνει και ο άνδρας, ομογενής από το Καζακστάν, κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους ενώ τους έβριζε!

Ο άνδρας μάλιστα αντιστάθηκε κατά την σύλληψή του, σπρώχνοντας τους άνδρες της ΔΙΑΣ, ενώ τελικά εκείνοι τον οδήγησαν στο αστυνομικό Τμήμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παλαιό Φάληρο: Στην αμμουδιά με τα γεννητικά του όργανα σε κοινή θέα – Έβριζε τους αστυνομικούς κατά την σύλληψη"

Προκλητικός ξανά ο Ερντογάν: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι από τις πιο λαμπρές νίκες μας

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν, ελάχιστες ώρες μόλις πριν από την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, μιλάει για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναφέροντας: «Χρόνια πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μιας από τις πιο λαμπρές νίκες στην ιστορία μας. Τιμούμε τον Μωάμεθ τον Πορθητή και τον ένδοξο στρατό του, που πρόσθεσε αυτή την μοναδική πόλη στην πολιτιστική μας κληρονομιά, με έλεος και σεβασμό».

Τιμούμε τον σουλτάνο Μωάμεθ, ο οποίος με την ευλογία του προφήτη κληροδότησε τον πολιτισμό στη μοναδική αυτή πόλη. Ο Μωάμεθ είπε ότι ‘η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί. Τι σπουδαίος στρατηγός ο στρατηγός που θα την κατακτήσει, πόσο μεγάλος στρατός είναι αυτός ο στρατός’”.

Το κείμενο συνοδεύει εικόνα της Αγίας Σοφίας που έχει γίνει τζαμί.

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός ξανά ο Ερντογάν: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι από τις πιο λαμπρές νίκες μας"

Μητσοτάκης για ΒΟΑΚ: Είναι ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα εμβληματικό αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη, καθώς σήμερα από τα Χανιά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, παρουσίασαν τον σχεδιασμό για την δημιουργία του νέου Βόρειου Οδικού 'Αξονα του νησιού καθώς και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στην παλιά πόλη των Χανίων, προβλέπει νέες χαράξεις, τούνελ- σήραγγες, γέφυρες και ανισόπεδους κόμβους.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα αλλά και την αναγκαιότητα του έργου και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να προχωρήσει το έργο. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον ΒΟΑΚ ως «το πιο σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη τον επόμενο αιώνα».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η δημιουργία του ήταν μια από τις προσωπικές προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε μέρος της χρηματοδότησης του έργου να είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε: «διαθέτουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιήσουμε ένα εργο, που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Ο ΒΟΑΚ θα είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευασθεί στην Ευρώπη. Αν δεν προχωρήσουμε η Κρήτη θα μείνει αναπτυξιακά ακρωτηριασμένη. Για μένα ο ΒΟΑΚ είναι αδιαπραγμάτευτη αναπτυξιακή προτεραιότητα».


Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την εμπειρία του στο θέμα της οδικής ασφάλειας που παρέχει ο υφιστάμενος ΒΟΑΚ και τόνισε ότι, «ο νέος ΒΟΑΚ θα είναι ο δρόμος του μέλλοντος». Από τα Χανιά ο Πρωθυπουργός ζήτησε την συνεργασία όλων ώστε να ολοκληρωθεί το έργο, αναφέρθηκε στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που δρομολογούνται στο νησί τονίζοντας ότι «πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και να κάνουμε πράξη το αναπτυξιακό μας όραμα για το νησί».

Παράλληλα εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας ωστόσο τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να μην υπάρχει εφησυχασμός. Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον πατέρα του Κωνσταντίνο και στο όραμα και εκείνου να αποκτήσει η Κρήτη ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

Στην ομιλία του ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι στο τέλος του 2022 θα αρχίσουν τα πρώτα εργοτάξια του ΒΟΑΚ και μέσα στο 2024 θα εχουν αναπτυχθεί όλα τα εργοτάξια. Όπως ειπε ο νέος ΒΟΑΚ θα είναι μήκους 300 χιλιόμετρων και το εκτιμώμενο κόστος του 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα τόνισε ότι « έχουν εξασφαλισθεί οι πιστώσεις για το έργο, η ολοκληρωμένη χάραξη και προχωρά η μελετητική ωριμότητα».

Τα τεχνικά στοιχεία παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Ειδικότερα, για το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο το έργο περιλαμβάνει: 2+2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης με συνολικό πλάτος 21,5 μέτρα και κεντρική νησίδα. 26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους 34 χιλιομέτρων, 10,80 χιλιόμετρα νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος, 20 νέους ανισόπεδους κόμβους και αναβάθμιση των υπαρχόντων ανισόπεδων κόμβων στις παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.

Ο νέος ΒΟΑΚ που θα συνδέει την Δυτική με την Ανατολική Κρήτη, θα έχει σε όλο το μήκος του προστατευτικό διαχωριστικό ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας, φωτισμό και με την ολοκλήρωση του θα αναβαθμίσει το επίπεδο ασφάλειας και μεταφορών στο νησί.

Για την υλοποίηση του θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ ποσό 427 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μελετητική ωριμότητα, η χάραξη του δρόμου, η κατάθεση Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 427 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργεί την αισιοδοξία για το πολύπαθο έργο. Το τμήμα Χανιά - Χερσόνησος, θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης, για το τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη, η Β΄ φάση του διαγωνισμού ξεκίνησε και έχει κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων στο αρμόδιο Υπουργείο, ενώ το τμήμα Νεάπολη - 'Αγιος Νικόλαος, θα γίνει με ΣΔΙΤ. Παράλληλα έχουν ανατεθεί και οι μελέτες για το τμήμα Κίσσαμος - Χανιά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών με την υλοποίηση του έργου αλλά και ολόκληρου του ΒΟΑΚ θα επιτευχθεί:

  1. Σημαντική μείωση των ατυχημάτων, που βαρύνουν τον σημερινό άξονα, ιδίως με θανατηφόρα ατυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς.
  2. Σημαντική μείωση στον χρόνο των μετακινήσεων μεταξύ των κύριων πόλων του βόρειου μετώπου της Κρήτης στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά και θα βελτιώσει την άνεση των μετακινήσεων, προσφέροντας καλύτερο και ελκυστικότερο επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης στους χρήστες.
  3. Μείωση κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και προϊόντων στο συνολικό οδικό δίκτυο της Κρήτης, του οποίου αποτελεί τον κορμό. Ανοδική πορεία της ανάπτυξης της Κρήτης μέσω της αυξημένης κινητικότητας και δυνατοτήτων αξιόπιστης προσπέλασης των τουριστικών και λοιπών οικονομικών πόλων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των σχετικών προγραμμάτων.
  4. Ουσιαστική συνδρομή στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης, μειώνοντας τις πιέσεις που προκαλούνται από τον υφιστάμενο οδικό άξονα στην ποιότητα του περιβάλλοντος στην βόρεια ακτή του νησιού, η οποία είναι αναπτυγμένη τουριστικά.

Το έργο θα είναι περιβαλλοντικά φιλικό στην ανάπτυξή και λειτουργία του, προσφέροντας την συνολικά επωφελέστερη συγκοινωνιακή λύση. Ο υπάρχων σήμερα Βόρειος Οδικός 'Αξονας Κρήτης άρχισε να κατασκευάζεται την δεκαετία του 1970 και παρά τις παρεμβάσεις βελτίωσης, σε πολλά σημεία του παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Στην παρουσίαση του νέου Βόρειου Οδικού 'Αξονα παρόντες ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, υποδομων Γιάννης Κεφαλογιάννης βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων από όλο το νησί.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης για ΒΟΑΚ: Είναι ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη"

Καιρός αύριο: Αλλάζει το σκηνικό με βροχές και καταιγίδες

Χαλάει ο καιρός αύριο, Κυριακή (30.05.2021). Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι οι τοπικές βροχές, οι μεμονωμένες καταιγίδες, καθώς και η υποχώρηση του υδράργυρου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες αυξημένες με τοπικές βροχές, ενώ βαθμιαία θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά όπου τις απογευματινές ώρες στα ορεινά είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα στα βόρεια θα ενταθούν και από τη νύχτα θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανώς θα συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί βαθμιαία 5 μποφόρ. Αργά το βράδυ στα βόρεια θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων, έως 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις απογευματινές ώρες και μεμονωμένες καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ βαθμιαία θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και από τη νύχτα θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανώς θα συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ που τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνές με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στα ορεινά. Κατά την διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα στην Θεσσαλία θα ενταθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις βαθμιαία παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Από αργά το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Τη νύχτα στα βορειότερα τμήματα θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες ενώ στα νότια ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και τις πρωινές ώρες στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αλλάζει το σκηνικό με βροχές και καταιγίδες"

Βγήκε η ΚΥΑ για τις εκλογές στα σωματεία - Δείτε γιατί δεν μπορούν να κάνουν εκλογές

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο η ΕΟΚ, αφού εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ, η οποία απαγορεύει και τυπικά τη διεξαγωγή των εκλογών της Ομοσπονδίας την Κυριακή (30/05), κάνει λόγο, μεταξύ άλλων για «εκλογική αεροπειρατεία».

Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης επισημοποίησε τη χθεσινή (28/05) εισήγηση των λοιμωξιολόγων, που άναβε... κόκκινο στις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 150 άτομα.

Αυτόματα οι εκλογές της ΕΟΚ που ήταν προγραμματισμένες για την Κυριακή με φυσική παρουσία δεν θα πραγματοποιηθούν, οπότε οι διαδικασίες μπορούν να διεξαχθούν μόνο με ψηφιακά μέσα.

Η δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

«4. Πάσης φύσεως εκλογές αιρετών εκπροσώπων και οργάνων διοίκησης, καθώς και γενικές συνελεύσεις διενεργούνται δια ζώσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο των συνεδρίων (Παράρτημα 14), εφόσον τα εγγεγραμμένα μέλη δεν υπερβαίνουν τα εκατόν πενήντα (150). Στις περιπτώσεις που τα εγγεγραμμένα μέλη είναι εκατόν πενήντα (150) και άνω, οι εκλογές και οι γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται με ψηφιακά μέσα. Εξαιρούνται από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου οι εκλογικές διαδικασίες που, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, έχουν ήδη εκκινήσει με φυσική ή επιστολική ψήφο και για τις οποίες έχουν υποβληθεί σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας
Άρθρο 12
Ισχύς - Ειδικές και καταργούμενες διατάξεις
1. Η παρούσα ισχύει από τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00, με την επιφύλαξη της παρ. 4 του άρθρου 1 που ισχύει από το Σάββατο, 29 Μαΐου 2021».

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

«Η αντισυνταγματική και εκτός κάθε ηθικής νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης κατά των δημοκρατικών διαδικασιών στο αθλητικό κίνημα κορυφώθηκε με την πρωτοφανή σημερινή "ΚΥΑ", η οποία περιλαμβάνει ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ εφαρμογής από σήμερα, Σάββατο 29.5.2021, τη διεξαγωγή εκλογών. Ενώ διευρύνεται το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων, ΑΠΟ-ΦΑΣΙΣΤΗΚΕ «φωτογραφικώς» να απαγορευθεί η ανοικτή εκλογική διαδικασία στην Ε.Ο.Κ., 18 ώρες μόλις πριν την έναρξή της. Καταργήθηκε δηλαδή την τελευταία στιγμή το υπέρτατο και αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των αθλητικών σωματείων να προσέλθουν στη Γενική Συνέλευση της 30-5-2021 για την εκλογή της νέας αιρετής διοίκησης της Ε.Ο.Κ.

Οι θλιβερές νομοθετικές παρεμβάσεις του κ. Αυγενάκη, αρχικώς με τον αποκλεισμό ιστορικών παραγόντων του αθλητισμού από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, και εν συνεχεία με τις έκνομες κατά συρροή «τροπολογίες» του στη διαδικασία των Εκλογών, είχαν ως μοναδικό  σκοπό να αλλοιώσουν τη βούληση του εκλογικού σώματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο ο κ. Αυγενάκης ευαγγελίζεται, παραμένει ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΟ από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι και σήμερα, από  φόβο μην  τυχόν και εισέλθει κάποιο μη ελεγχόμενο σωματείο, διαταράσσοντας το προκατασκευασμένο του εκλογικό σώμα. Δημοκρατία με αποκλεισμούς, αλλά κατά τα άλλα διαφανής. Η  δε  ηλεκτρονική ψηφοφορία το μόνον που ΔΕΝ διασφαλίζει είναι το απόρρητο και το ανεπηρέαστο της  ψήφου.

Για να ολοκληρωθεί η αυταρχική παρέμβαση του κ. Αυγενάκη συστρατεύθηκαν δήθεν αρμόδιοι υπουργοί και υπηρεσίες με διαρροή "ερωτο-απαντήσεων" (Αυγενάκη – Χαρδαλιά) και διαταγών (Αστυνομία – Χρυσοχοΐδης). Όμως, όλες  αυτές οι παρεμβάσεις αποκάλυψαν την περιφρόνησή των παραπάνω προς το Σύνταγμα και τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών (παρέμβαση  στο έργο  της Δικαιοσύνης με κατάργηση της απόφασης υπ’ αρ. 1005/24-5-2021 ΜΠΑ και απόπειρα επηρεασμού Δικαστών σε εκκρεμείς δίκες), καθώς και την πλήρη άγνοιά τους προς τους νόμους, που οι ίδιοι είχαν εκδώσει και ψηφίσει (μέχρι και την τελευταία ΚΥΑ δεν προβλεπόταν απαγόρευση Γ.Σ. σε ανοικτό χώρο, καθώς και στο νόμο περί απαγόρευσης δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων δεν υπάγεται η Γ.Σ. σε ιδιωτικό περιτοιχισμένο χώρο).

Η σημερινή ΚΥΑ συνιστά κυριολεκτικώς μια «ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΙΑ», που όμοιές της έχουν καταδικαστεί  από το σύνολο των ευνομούμενων ευρωπαϊκών δημοκρατικών κρατών. Αναμένουμε τον κ. Πρωθυπουργό με την ίδια σπουδή, που έχει προσφάτως επιδείξει, να την καταδικάσει και εδώ πρώτος.

Τελικώς, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε, επαναλαμβάνοντας τη ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή: "Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Βγήκε η ΚΥΑ για τις εκλογές στα σωματεία - Δείτε γιατί δεν μπορούν να κάνουν εκλογές "

Κορωνοϊός: Στα 1.497 τα νέα κρούσματα - 29 θάνατοι - 510 διασωληνωμένοι

Το σχέδιο για την εφαρμογή τοπικών lockdown εφόσον υπάρξει κίνδυνος «έκρηξης» νέων κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου, το οποίο παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδεύει πλέον τις εκκλήσεις για πιστή εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας έναντι του κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πισωγυρίσματος, την ώρα που συνεχίζεται η αργή αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.

Συγκεκριμένα, σήμερα Σάββατο 29 Μαΐου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.497, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 400.395 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 25 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.152 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.024 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 510 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.417 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 203 (ημερήσια μεταβολή -12.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 218
ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).»

Σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα

Ειδικότερα, σε σύνολο 1.497 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 684 εντοπίζονται στην Αττική, τα 140 στη Θεσσαλονίκη, 24 στην Αιτωλοακαρνανία, 36 στην Αχαΐα, 27 στο Ηράκλειο Κρήτης, 36 στα Ιωάννινα, 25 στην Κέρκυρα, 47 στη Λάρισα, 27 στα Χανιά, 49 στη Μαγνησία.

Αναλυτικότερα:

88 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

76 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

28 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

116 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

185 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

79 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

109 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

3 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

140 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

15 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

6 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

9 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

27 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

10 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

5 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

25 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

26 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

47 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

5 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

9 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

15 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

5 κρούσματα Π.Ε. Φωκίδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

27 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

81 κρούσματα υπό διερεύνηση.

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.497 τα νέα κρούσματα - 29 θάνατοι - 510 διασωληνωμένοι"

Σ.Ζαχαράκη: «Νέοι δικαιούχοι προστίθενται στο πρόγραμμα ''Τουρισμός για όλους''»

Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η διεύρυνση του προγράμματος Τουρισμός για όλους, γνωστοποίησε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

«Πρέπει να στηρίξουμε τον εσωτερικό τουρισμό. Ανακοινώνουμε τη Δευτέρα ότι διευρύνουμε το Πρόγραμμα Τουρισμός για όλους. Θα έχουμε περισσότερους δικαιούχους σε περισσότερα ξενοδοχειακά καταλύματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, το 25% με 30% των ξενοδοχείων έχει ανοίξει, και η διάθεση είναι να ανοίξει η συντριπτική πλειοψηφία. Παράλληλα αναφέρθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό, αλλά και στο τι περιμένουν από τη φετινή σεζόν.

Διαβατήριο προς την ανάκαμψη το εμβόλιο

«Στην Κέρκυρα ανοίγει τη Δευτέρα το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο και θα επιταχύνει τη διαδικασία. Έχουμε τελειώσει τον εμβολιασμό με τα μικρότερα νησιά, τα πρώτα 32, προχωράμε στα νησιά μέχρι 100.000 κατοίκους, τα οποία είναι 36 και τελειώνουν μέχρι τέλος Μαίου και μένουν τα υπόλοιπα 19. Υπάρχουν νησιά με εντυπωσιακά ποσοστά εμβολιασμού, όπως στην Μύκονο και την Πάρο. Το μήνυμα πρέπει να είναι σταθερό: με τον εμβολιασμό ανοίγουμε τα φτερά μας, είναι ένα βήμα προς την ελευθερία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να κατανοήσουν ότι το εμβόλιο είναι ένα ένα διαβατήριο προς την ανάκαμψη», είπε.

Για τη Βρετανία τόνισε στο Open, πως ευελπιστεί ότι θα δώσει το «πράσινο φως» για διακοπές στην Ελλάδα.

Μιλώντας για τις κρατήσεις τόνισε ότι αυτή τη στιγμή  αυξομειώνονται βλέπει κυμαίνονται στο 20% -25%, αλλά θεωρεί ότι «θα δούμε σταθερά αυξητική τάση από τα μέσα Ιουνίου και πιστεύω ότι θα παίξει ρόλο και το κλείσιμο των σχολείων στα ξένα κράτη».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σ.Ζαχαράκη: «Νέοι δικαιούχοι προστίθενται στο πρόγραμμα ''Τουρισμός για όλους''»"

Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών: «Πέρασε» από την Ιταλική Γερουσία – Χαιρετίζει η Ελλάδα

Η Ελλάδα χαιρετίζει την υιοθέτηση χθες από την Ιταλική Γερουσία της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντιστοίχων θαλασσίων ζωνών, η οποία είχε υπογραφεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2020, με 223 ψήφους υπέρ και 2 μόνο αποχές.

Με την συμφωνία αυτή ολοκληρώνεται η διαδικασία κύρωσης της εν λόγω συμφωνίας από τα ιταλικά νομοθετικά όργανα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, επισημαίνει πως η εν λόγω συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο σύντομο μέλλον, υποδηλώνει εκ νέου την προσήλωση τόσο της Ελλάδας όσο και του συνόλου σχεδόν των γειτονικών της χωρών, στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία αντικατοπτρίζει εθιμικό δίκαιο, και την οποία έχουν υποχρέωση να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι χώρες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών: «Πέρασε» από την Ιταλική Γερουσία – Χαιρετίζει η Ελλάδα"

Κορονοϊός: Συναγερμός για νέα μετάλλαξη – Εντοπίστηκε υβρίδιο του ινδικού και του βρετανικού στελέχους

Ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, συνδυασμός της ινδικής και της βρετανικής παραλλαγής του, που εξαπλώνεται γρήγορα μέσω του αέρα ταυτοποιήθηκε στο Βιετνάμ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Νγκουέν Ταν Λονγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής εφημερίδας VnExpress.

Το Βιετνάμ, ενώ κατάφερε να περιορίσει τον κορονοϊό το μεγαλύτερο διάστημα της περασμένης χρονιάς, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με έξαρση της επιδημίας που εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς.

Σχεδόν 3.600 άνθρωποι έχουν μολυνθεί σε 31 από τις 63 πόλεις και επαρχίες από τα τέλη Απριλίου, αντιστοιχώντας σε πάνω από το ήμισυ του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Βάσει της γενετικής αλληλουχίας σε προσφάτως διαγνωσμένους ασθενείς, ταυτοποιήσαμε νέο παραλλαγμένο στέλεχος, που είναι συνδυασμός του ινδικού και του βρετανικού», δήλωσε ο υπουργός.

«Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος με μεταλλάξεις που αρχικά ανήκουν στη βρετανική παραλλαγή», δήλωσε. Σύμφωνα με την VnExpress, ο Λονγκ είπε ότι το Βιετνάμ σύντομα θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις για το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε.

Το Βιετνάμ έχει έως τώρα καταγράψει επτά παραλλαγμένα στελέχη του ιού: B.1.222, B.1.619, D614G, B.1.1.7 (το βρετανικό), B.1.351, A.23.1 και B.1.617.2 (το ινδικό).

Η καλλιέργεια στο εργαστήριο του νέου παραλλαγμένου στελέχους, που είναι πολύ περισσότερο μεταδοτικό σε σχέση με τα μέχρι τώρα γνωστά, αποκάλυψε ότι ο ιός αναπαράγεται πολύ γρήγορα, γεγονός που εξηγεί γιατί εμφανίζονται τόσα πολλά νέα κρούσματα σε διαφορετικές τοποθεσίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημείωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει καταγράψει έως σήμερα 6.396 κρούσματα κορονοϊού και 47 θανάτους.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Συναγερμός για νέα μετάλλαξη – Εντοπίστηκε υβρίδιο του ινδικού και του βρετανικού στελέχους"

Έρευνα: Κινέζοι έφτιαξαν τον κορονοϊό και προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους

Μια ανατρεπτική έρευνα φέρνουν στο φως της δημοσιότητας ο Βρετανός καθηγητής Angus Dalgleish και ο Νορβηγός επιστήμονας Birger Sorensen, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο κορονοϊός δεν προήλθε από ζώα, αλλά από Κινέζικο εργαστήριο στην Γουχάν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, οι Κινέζοι πειραματίζονταν πάνω σε κάποιο ιό που μεταδίδεται απο νυχτερίδες. Αυτό που έκαναν ήταν να αυξήσουν τη μεταδοτικότητά του προκειμένου να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο πανδημίας.

Σύμφωνα με τη daily mail, οι ερευνητές αναφέρουν πως οι Κινέζοι προσπάθησαν με ανάστροφη μηχανική να δείξουν ότι ο ιός προήλθε από νυχτερίδες. Όσοι ήθελαν να πουν την αλήθεια δεν μπόρεσαν να το κάνουν και κάποιοι από αυτούς έχουν εξαφανιστεί. 

Υποστηρίζουν επίσης πως τα ευρήματα αυτά προέκυψαν στην προσπάθειά τους να αναλύσουν τον ιό και να παράξουν εμβόλιο. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, προσπάθησαν αρχικά να δημοσιεύσουν τα ευρήματα αλλά συνάντησαν αντιδράσεις από μεγάλα περιοδικά, καθώς κοινά αποδεκτό ήταν πως ο κορονοϊός προήλθε με φυσικό τρόπο.

Πως έγινε η επεξεργασία

Στην μελέτη οι δύο επιστήμονες περιγράφουν την έρευνά τους στα πειράματα που έγιναν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν μεταξύ του 2002 και του 2019 και υποστηρίζουν ότι Κινέζοι επιστήμονες, μερικοί από αυτούς μάλιστα συνεργάστηκαν και με αμερικανικά πανεπιστήμια, φέρεται να βρήκαν τα εργαλεία για τη δημιουργία του ιού.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν και στην έρευνα «Gain of Function», στην οποία έβαλε στοπ ο Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για μια έτευνα στην οποία επιστήμονες προσπαθούν να αλλάξουν τους ιούς της φύσης και να τους κάνους… ανθρώπινους (μέσα σε εργαστήρια), για να προετοιμαστούν για την περίπτωση πανδημίας. 

Ως σημαντικότερο αποδεικτικό αναφέρουν την ύπαρξη αμινοξέων στην ακίδα του κορονοϊού. Μιλώντας Sorensen τονίζει πως «όλα τα αμινοξέα έχουν θετικό φορτίο, το οποίο κάνει τον ιό να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα, όπως ένας μαγνήτη , ωστόσο όπως οι μαγνήτες, τα θετικά φορτισμένα αμινοξέα απωθούν το ένα το άλλο, είναι σπάνιο να βρεθούν ακόμη και τρία στη σειρά σε φυσικούς οργανισμούς, ενώ τέσσερα στη σειρά είναι εξαιρετικά απίθανο», ε

«Οι νόμοι της φυσικής λένε ότι δεν μπορείτε να έχετε τέσσερα θετικά φορτισμένα αμινοξέα στη σειρά. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι εάν το κατασκευάσετε τεχνητά» προσέθεσε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Κινέζοι έφτιαξαν τον κορονοϊό και προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους"

Έρχονται τα SMS και για το τσεκάπ – Ποιες εξετάσεις θα αφορούν

Τα «όπλα» που χρησιμοποιήθηκαν στην πανδημία προκειμένου να «τρέξει» χωρίς προβλήματα το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορονοϊού φαίνεται πως θέλει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», το υπουργείο Υγείας ενώνει τις δυνάμεις του με τον υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν με προσωποποιημένο μήνυμα για αρκετές εξετάσεις που τους αφορούν, στα πρότυπα του SMS για την ενημέρωση αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Έτσι, θα υπάρχει υπενθύμιση στους γονείς για τις ιατρικές επισκέψεις που θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά τους, ενώ ενημερωτικό SMS θα λαμβάνουν πολίτες για το καθιερωμένο τσεκάπ και προληπτικές εξετάσεις, όπως αυτές που αφορούν καρδιοαγγειακά νοσήματα ή το τεστ ΠΑΠ στις γυναίκες.

Τα δεδομένα στην ΗΔΙΚΑ υπάρχουν ήδη, με την πανδημία να φέρνει περισσότερο κόσμο στην άυλη συνταγογράφηση, κάτι που θέλει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και μελλοντικά, όταν ο κορονοϊός δεν θα κυριαρχεί στην καθημερινότητα του κόσμου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Έρχονται τα SMS και για το τσεκάπ – Ποιες εξετάσεις θα αφορούν"

Η Πόλις Εάλω – 568 χρόνια μετά οι θρύλοι είναι ακόμα ζωντανοί!

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε σαν σήμερα πριν από 568, στις 2 το μεσημέρι, ύστερα από σκληρή πολιορκία από τον οθωμανικό στρατό του σουλτάνου Μωάμεθ Β’, που είχε ξεκινήσει από τις 6 Απριλίου εκείνης της χρονιάς.

Παραδοσιακοί και θαυμαστοί θρύλοι, αναπτύχθηκαν γύρω από την άλωση της Πόλης, για να θρέψουν τις ελπίδες και το θάρρος του έθνους επί αιώνες.

Όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη στους Τούρκους, ένα πουλί ανέλαβε να πάει ένα γραπτό μήνυμα στην Τραπεζούντα στην Χριστιανική Αυτοκρατορία του Πόντου για την Άλωση της Πόλης. Μόλις έφτασε εκεί πήγε κατευθείαν στη Μητρόπολη που λειτουργούσε ο Πατριάρχης και άφησε το χαρτί με το μήνυμα πάνω στην Άγια Τράπεζα. Κανείς δεν τολμούσε να πάει να διαβάσει το μήνυμα. Τότε πήγε ένα παλληκάρι, γιός μιας χήρας, και διάβασε το άσχημο μαντάτο «Πάρθεν η Πόλη, Πάρθεν η Ρωμανία».

Το εκκλησίασμα και ο Πατριάρχης άρχισαν τον θρήνο, αλλά ο νέος τους απάντησε. «Κι αν η Πόλη έπεσε, κι αν πάρθεν η Ρωμανία, πάλι με χρόνους και καιρούς, πάλι δικά μας θα’ ναι». Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς Ο λαοφιλέστερος θρύλος έχει να κάνει με το τελευταίο αυτοκράτορα που μαρμάρωσε μέσα στο ναό της Αγίας Σοφίας. Η παράδοση πέρασε από στόμα σε στόμα αμέσως μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Όταν η Πόλη πέρασε στα χέρια των Τούρκων, ο λαός δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένα τέτοιο κτίσμα έχει περιέλθει σε μουσουλμανικά χέρια. Διέδωσαν λοιπόν ότι ο βασιλιάς κρύφτηκε πίσω από μία κολόνα του ναού της Αγίας Σοφίας, χάθηκε μέσα στους διαδρόμους και παρέμεινε κρυμμένος εκεί.

Οι ώρες αναμονής τον “μαρμάρωσαν”. Είναι γεγονός ότι κανείς δεν βρήκε το πτώμα του τελευταίου υπερασπιστή, του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου. Χάθηκε και πίστεψαν ότι Άγγελος Κυρίου το έκρυψε και το μαρμάρωσε. Κάποτε θα έρθει η ώρα που πνοή Θεού θα του δώσει δύναμη και ζωή ξανά και όλα θα ξαναγίνουν από την αρχή. Η Πόλη θα είναι και πάλι ελεύθερη. Ο παπάς της Αγίας Σοφίας Ένας άλλος θρύλος ιδιαίτερα αγαπητός είναι ο θρύλος του παπά της Αγίας Σοφίας. Η παράδοση λέει ότι την ώρα που οι Τούρκοι έμπαιναν στην εκκλησία, ο παπάς διέκοψε τη λειτουργία και κρύφτηκε πίσω από το ιερό. Σε εκείνο το σημείο που κρύφτηκε ενώ υπήρχε μία πόρτα, “ως δια μαγείας” η πόρτα έγινε τοίχος τον οποίο κανείς και ποτέ δεν κατάφερε να σπάσει από τότε. Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Έλληνες μάστορες τους οποίους έφερναν για αυτό το σκοπό δεν μπόρεσαν να γκρεμίσουν τον τοίχο.

Ο θρύλος καταλήγει ότι όταν η Αγία Σοφία ξαναγίνει ελληνική εκκλησία, τότε ο παπάς θα βγει από το ιερό και θα ολοκληρώσει την ημιτελή λειτουργία του. Η κρύπτη της Αγίας Σοφίας Ένα «μυστικό» δωμάτιο στην Aγία Σοφία της Kωνσταντινούπολης αποκαλύπτεται τώρα ως «θυρανοίξια» του κρυφού ιερού όπου είχε καταφύγει στις 29 Mαΐου 1453 ο βυζαντινός ιερέας για να συνεχίσει τη θεία λειτουργία που είχε διακοπεί στον κύριο Nαό της Aγίας Σοφίας.

H ανακάλυψη οφείλεται στον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Bιέννης Πολυχρόνης Eνεπεκίδης. Tο ξεχασμένο δωμάτιο εντοπίστηκε όταν η νέα διευθύντρια του Mουσείου της Aγίας Σοφίας Zαλέ Nτεντέογλου ρώτησε αν υπάρχει χώρος που να μην έχει ανοιχτεί και διέταξε να παραβιάσουν την κλειδαριά του συγκεκριμένου χώρου, αφού δεν υπήρχε κλειδί της πόρτας. Αποκαλύφθηκε τότε πως το δωμάτιο που δεν είχε ανοιχτεί από το 1968, υπήρξε εργαστήρι του Γκάσπαρο Φοσάτι (1809 – 1883), ο οποίος ακολουθώντας την εντολή του Σουλτάνου, αναστήλωσε πλήρως το μνημείο στη διάρκεια της περιόδου 1847 – 1849. H έρευνα του καθηγητή Πολυχρόνη Eνεπεκίδη καταδεικνύει ότι ο Φοσάτι είχε απλώς μετατρέψει επιδέξια σε γραφείο του την κρύπτη που του είχαν υποδείξει οι Έλληνες φίλοι του στην Πόλη.

H κρύπτη, μία από τις πολλές του μεγάλου ναού, ήταν το κρυφό εκείνο ιερό όπου συνεχίστηκε από τον ιερέα η διακοπείσα ιεροτελεστία, και όταν τελείωσε έκλεισε η πόρτα της κρύπτης και θα άνοιγε, κατά την παράδοση, όταν και πάλι Έλληνες θα ήταν οι ιερείς και το εκκλησίασμα. Η Αγία Τράπεζα Η Αγία Τράπεζα ήταν κατασκευασμένη από χρυσό. Από πάνω της κρέμονταν 30 στέμματα των αυτοκρατόρων, ανάμεσα τους και αυτό του Μ. Κωνσταντίνου. Και λέγεται ότι αυτό γινόταν για να θυμίζουν στους χριστιανούς την προδοσία του Ιούδα. Τα τριάκοντα αργύρια. Σύμφωνα με την παράδοση πριν ο Μωάμεθ ο Β΄ καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, ο αυτοκράτορας Κων/νος διέταξε να μεταφέρουν την αγία τράπεζα και όλα τα κειμήλια της Αγίας Σοφίας μακριά από την πόλη για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Τρία καράβια Ενετικά λοιπόν ξεκίνησαν από την πόλη γεμάτα με όλα αυτά τα κειμήλια, όπως λέει και ο θρύλος, αλλά το τρίτο από αυτά που μετέφερε την αγία τράπεζα βυθίστηκε στα νερά του Βοσπόρου στην περιοχή του Μαρμαρά.

Η περιοχή του Μαρμαρά

Από τότε μέχρι σήμερα στο σημείο εκείνο που είναι βυθισμένη η αγία τράπεζα τα νερά της θάλασσας είναι πάντοτε ήρεμα και γαλήνια, ασχέτως με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην γύρω περιοχή.

Το φαινόμενο μαρτυρούν και σύγχρονοι Τούρκοι επιστήμονες, που έχουν κάνει κατά καιρούς απόπειρες να ανακαλύψουν που οφείλεται αυτό το περίεργο φαινόμενο, αλλά λόγω της λασπώδους σύστασης του βυθού, επέστησαν άκαρπες.

Ο πατέρας της Ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαος Πολίτης, γράφει για το περιστατικό:

«Την ημέρα που πάρθηκεν η Πόλη έβαλαν σ’ ένα καράβι την Αγία Τράπεζα, να την πάνε στην Φραγκιά, για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Εκεί όμως στην θάλασσα του Μαρμαρά, άνοιξε το καράβι και η Αγία Τράπεζα εβούλιαξε στον πάτο.

Στο μέρος εκείνο η θάλασσα είναι λάδι, όση θαλασσοταραχή και αν είναι γύρω. Και το γνωρίζουν το μέρος αυτό από τη γ΄λήνη που είναι πάντα εκεί και από την ευωδία που βγαίνει. Πολλοί μάλιστα αξιώθηκαν να την ιδούν στα βάθη της θάλασσας».

«Τρία καρά – κρουσταλλένια μου, τρία καρά – τρία καράβια φεύγουνι,
που μέσα που την Πόλι, κλαίει καρδιά μας, κλαίει κι αναστενάζει.
το’ να φορτώνει του Σταυρό, κι τ’ άλλο του Βαγγέλιου
του τρίτου του καλύτερου, την Άγια Τράπεζά μας,
μη μας την πάρουν τα σκυλιά, κι μας τη μαγαρίσουν
Η Παναγιά αναστέναξι, κι δάκρυσαν οι ‘κόνις…»

Η Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας αναπαύεται στο βυθό της θάλασσας, πάνω στην άμμο και στα κοχύλια. Το σημείο όπου βούλιαξε το καράβι το ξέρουν καλά οι ναυτικοί και εύκολα το βρίσκουν. Πραγματικά, ακόμα κι όταν η πιο άγρια τρικυμία, φουσκώνει ολόγυρα τα κύματα και κάνει τη θάλασσα να μουγκρίζει, εκεί είναι γαλήνη και ησυχία.

Από τη λεία και λαμπρή επιφάνεια του νερού ανεβαίνουν γλυκές ευωδιές και αντίλαλος από αγγελικές ψαλμωδίες. Πολλοί άξιοι δύτες που μαζεύουν κοράλλια ή ψαρεύουν σφουγγάρια, προσπάθησαν να κατέβουν και να δουν το ναυαγισμένο καράβι.

Κανείς δεν τα κατάφερε. Η θάλασσα, πολύ βαθιά σ αυτό το μέρος, φυλάει την Αγία Τράπεζα και τα λείψανα των Αγίων από κάθε βέβηλο μάτι.

Όταν όμως θα ξαναπάρουμε την Πόλη, η Αγία Τράπεζα, που μένει στην άμμο του βυθού, θ ανέβει στην επιφάνεια όπως ανεβαίνει ο δύτης. Θ αρμενίσει μόνη της κατά το Βυζάντιο και θα την πάρουμε από κει που θ αράξει. Θα την ξαναφέρουμε στην Αγία Σοφία και με χαρούμενους ύμνους, θα την αφιερώσουμε πάλι στη Σοφία του Θεού.

Τότε, μέσα στη Βασιλική που έχτισε ο μεγάλος Ιουστινιανός, θα λάμψουν πάλι τα μωσαϊκά, οι εικόνες των Αγίων, τα λόγια του Ευαγγελίου, και ο σταυρός θα ξαναφανεί πάνω από το μαρμάρινο τραπέζι που ξέπλυναν τα κύματα.

«Το ποτάμι που σταμάτησε να κυλάει»

Οι περισσότεροι τοπικοί θρύλοι για την άλωση της Κωνσταντινούπολης μοιάζουν σε ένα σημείο: όλοι δείχνουν ότι ο χρόνος σταμάτησε με την κατάληψη της ιερής πόλης της Ορθοδοξίας από τους άπιστους Τούρκους και ότι η τάξη στον κόσμο θα επανέλθει με την ανακατάληψη της Βασιλεύουσας από τους Έλληνες.

Έτσι, και στην Ήπειρο υπάρχει μια αντίστοιχη λαϊκή δοξασία. Συγκεκριμένα, ένα πουλί φέρνει την αναγγελία της πτώσης της Πόλης σε μια ομάδα βοσκών που εκείνη τη στιγμή ποτίζουν τα κοπάδια τους σε ένα ποτάμι.

Ο θρύλος λέει ότι στο άκουσμα της φοβερής είδησης τα νερά του ποταμίου σταμάτησαν να κυλάνε, αφού και το φυσικό στοιχείο θεώρησε ότι η πτώση της Κωνσταντινούπολης ήταν κάτι το ανήκουστο. Το ποτάμι θα συνεχίσει και πάλι να κυλάει, μόλις απελευθερωθεί η Πόλη, συνεχίζει ο λαϊκός θρύλος…

«Τα ψάρια του καλόγερου»

Κάποιος καλόγερος είχε ψαρέψει σε ένα ποτάμι ψάρια και τα τηγάνιζε κοντά στην όχθη του ποταμού. Τη στιγμή εκείνη ακούστηκε από ένα πουλί το μήνυμα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης στους Τούρκους.

Ο καλόγερος σάστισε και αμέσως τα μισοτηγανισμένα ψάρια πήδησαν από το τηγάνι και ξαναβρέθηκαν στο ποτάμι. Εκεί ζουν αιώνια μέχρι τη στιγμή της απελευθέρωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, οπότε και θα ξαναβγούν για να συνεχιστεί το τηγάνισμα τους.

«Ο Πύργος της Βασιλοπούλας»

Στα κάστρα του Διδυμότειχου ένας κυκλικός πύργος, ο ψηλότερος ονομάζεται “πύργος της βασιλοπούλας”. Η παράδοση λέει πως κάποτε ο βασιλιάς διασκέδαζε κυνηγώντας και στη θέση του άφησε την κόρη του.

Όταν τον ειδοποίησαν ότι έρχονται οι Τούρκοι είχε τόση εμπιστοσύνη στην οχυρότητα του κάστρου ώστε είπε: “αν σηκωθεί από τη χύτρα ο κόκορας και λαλήσει, θα πιστέψω ότι κυριεύτηκε η πόλη”.

Οι Τούρκοι όμως χρησιμοποίησαν δόλο και έδειξαν το χρυσοκέντητο μαντήλι του βασιλιά στην κόρη του. Αυτή μόλις το είδε, τους παρέδωσε το κλειδί του κάστρου κι έγινε αιτία της άλωσης. Όταν κατάλαβε πως την ξεγέλασαν, δεν άντεξε την ντροπή και αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον πύργο. Από τότε ο πύργος λέγεται της βασιλοπούλας.

«Οι Κρητικοί Πολεμιστές»

Έναν από τους πύργους των τειχών της Πόλης τον υπεράσπιζαν τρία αδέρφια, άρχοντες Κρητικοί που πολεμούσαν με το μέρος των Βενετών (η Κρήτη τότε ήταν κάτω από την κυριαρχία των Βενετών).

Μετά την πτώση της πόλης τα τρία αδέρφια και οι άντρες τους εξακολουθούσαν να πολεμούν και παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες τους οι Τούρκοι δεν είχαν κατορθώσει να καταλάβουν τον πύργο. Για το περιστατικό αυτό ενημερώθηκε ο Σουλτάνος και εντυπωσιάστηκε από την παλικαριά τους.

Αποφάσισε, λοιπόν, να τους επιτρέψει να φύγουν με ασφάλεια από τον πύργο και να πάρουν ένα καράβι με τους άντρες τους και να γυρίσουν στην Κρήτη. Πραγματικά η πρόταση του έγινε δεκτή με τη σκέψη ότι έπρεπε να μείνουν ζωντανοί για να πολεμήσουν να ξαναπάρουν τη Βασιλεύουσα πίσω από τους απίστους.

Έτσι οι Κρητικοί επιβιβάστηκαν στο πλοίο τους και ξεκίνησαν για το νησί τους. Το πλοίο δεν έφτασε ποτέ στην Κρήτη και ο θρύλος λέει ότι περιπλανιούνται αιώνια στο πέλαγος μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει η μάχη για την ανακατάληψη της Πόλης από τους Έλληνες.

Τότε το πλοίο των Κρητικών θα τους ξαναφέρει στην Κωνσταντινούπολη για να πάρουν και αυτοί μέρος στη μάχη και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και το ελληνικό έθνος να ξανακερδίσει την Πόλη.

dogma

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Πόλις Εάλω – 568 χρόνια μετά οι θρύλοι είναι ακόμα ζωντανοί!"

Θεσσαλονίκη: Κορωνοπάρτι με εκατοντάδες φοιτητές στο ΑΠΘ

Μπορεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να διατάσσει τη μία έρευνα πίσω από την άλλη για τα κορωνοπάρτι στο ΑΠΘ όμως αυτό δεν πτοεί τους φοιτητές.

Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου η κατάσταση που επικρατούσε μπροστά από την Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ θύμιζε εποχές προ κορωνοϊού. Φοιτήτριες και φοιτητές διασκέδαζαν με την ψυχή τους.


 

Αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν φορούσαν προστατευτική μάσκα. Το πάρτι δεν τελείωσε στις 00:30 και για αρκετές ώρες το κέφι «βαρούσε κόκκινο».


koronoparti_apth_2-1024x683
 

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Κορωνοπάρτι με εκατοντάδες φοιτητές στο ΑΠΘ"

Εμβόλιο: Αυτόματη ακύρωση ραντεβού και SMS μετά από 6 μήνες για όσους νόσησαν με κορονοϊό

Μήνυμα ακύρωσης των ραντεβού τους για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού θα λάβουν όσοι έχουν νοσήσει από τον ιό τους τελευταίους τρεις μήνες.

Για την πορεία των εμβολιασμών, το εμβόλιο σε παιδιά 12 έως 15 ετών και το πιστοποιητικό εμβολιασμού μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, σχεδόν 2.000.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ περίπου 5.400.000 δόσεις όλων των εμβολίων έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας συνολικά.

Σε ερώτηση για το πότε θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 50% εμβολιασμένων στη χώρα απάντησε ότι αναμένεται εντός του καλοκαιριού, εξηγώντας ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού καθορίζονται από τις παραδόσεις των εμβολίων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε σε πολίτες που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, κάνοντας γνωστό ότι το δεύτερο ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα για όλους την ερχόμενη Τρίτη.

Έξι μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης ο κάθε πολίτης θα λάβει sms που θα του υπενθυμίζει να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, πρόσθεσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι ο διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα έχει ανοίξει για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι υγειονομικοί.

Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού απάντησε ότι θα χρησιμεύει και για τις μετακινήσεις στο εξωτερικό.

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι έχει δοθεί το πράσινο φως για τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12 έως 15 ετών και η χώρα μας θα ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών για το εάν θα προγραμματιστούν τα ραντεβού πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τέλος, σημείωσε ότι σε μια εβδομάδα θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο: Αυτόματη ακύρωση ραντεβού και SMS μετά από 6 μήνες για όσους νόσησαν με κορονοϊό"

Πομάκοι Θράκης προς Τσαβούσογλου: «Είστε ανεπιθύμητος στα χωριά μας»

H «ιδιωτική» επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, θα περιοριστεί σε συναντήσεις του με το «αφάν γκατέ» των τουρκόφρονων της μειονότητας και τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης. Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, ενώ ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της πόλης και στη συνέχεια τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον η Άγκυρα έχει αναγάγει σε «ήρωα» της μειονότητας.

Τα σχέδια σκληρο-πυρηνικών κύκλων της μειονότητας, να επισκεφθεί ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, και ειδικά το χωριό Πάχνη, που βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν καρποφόρησαν, κυρίως λόγω των αντιδράσεων Συλλόγων Πομάκων που κήρυξαν ουσιαστικά τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης και πως οι ελληνικές Αρχές ξεκαθάρισαν πως μια τέτοια επίσκεψη, ακόμη και εάν πρόκειται για ιδιωτικού χαρακτήρα, θεωρείται προκλητική.

mitsotakis

Το «γαλατικό χωριό της Πάχνης

Κατά την πρόσφατη διαδικτυακή του συνομιλία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το προσωπικό και τους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου του μειονοτικού χωριού Πάχνη, χρησιμοποίησε τους χαρακτηρισμούς «Πομακοχώρια» και «Ελληνόπουλα» που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας και τουρκόφρονων της μειονότητας που είδαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «άρνηση της Ελλάδας στην αναγνώριση τουρκικής εθνικής ταυτότητα των ομοεθνών της περιοχής».

Η Πάχνη είναι ένα γραφικό χωριό 1.000 περίπου κατοίκων στις πλαγιές της Ροδόπης, περίπου 28 χλμ βόρεια της Ξάνθης. Λίγοι κάτοικοι έχουν μείνει πια που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης μεγάλο μέρος της νεολαίας μετανάστευσε σε μεγάλα αστικά κέντρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Είναι ένα από εκείνα τα Πομακοχώρια που μένουν φανατικά πιστά στην παράδοση και στον πολιτισμό τους, αρνούμενα να δεχθούν… τουρκικό φέσι, που έτσι και αλλιώς ουδέποτε είχε σχέση με την τοπική κουλτούρα. Δεν είναι τυχαίο πως στην Πάχνη, οι κάτοικοι δεν μασούν τα λόγια τους, απέναντι στις τουρκικές μεθοδεύσεις, που συστηματικά επιχειρούν τον εκτουρκισμό της μειονότητας.

παχνη

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί αντέδρασε η Τουρκία, που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποκάλεσε τα παιδιά μας Ελληνόπουλα. Πρόκειται για παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, που ζουν στην Ελλάδα, που είναι Έλληνες πολίτες. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να τ’ αποκαλέσει δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Ορεινής Περιοχής Ξάνθης, με έδρα την Πάχνη, κ. Αϊντίν Μουμίν, τονίζοντας με νόημα: «Είναι λυπηρό που ένα τρίτο κράτος επιχειρεί συστηματικά να μας εργαλειοποιεί. Αυτό είναι που μας κάνει ζημιά εδώ στην περιοχή μας. Ας μείνει η Τουρκία μακριά από τα χωριά μας. Ο καθένας είναι ελεύθερος να σκέφτεται, να εκφράζεται και να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει, αλλά δεν μπορεί να μας «τσουβαλιάζει» όλους μαζί και να μας παρουσιάζει σαν Τούρκους. Αυτό είναι καταπίεση».

Η λειτουργία του Συλλόγου, οι κοινωνικές του δράσεις και οι κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του, έχουν ως αποτέλεσμα την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την αντικειμενική ενημέρωση των κατοίκων της ορεινής περιοχής, που η Άγκυρα και οι τουρκόφρονες της μειονότητας αρνούνται ν’ αποκαλούν με τον όρο «Πομακοχώρια». Ο ταμίας του συλλόγου κ. Ερντίν Μουμίν, επισημαίνει πως: «μια όμορφη συζήτηση του πρωθυπουργού της χώρας με το νηπιαγωγείο μας, έτυχε κακόβουλης εκμετάλλευσης από την Τουρκία. Εμείς είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό και την ιστορία μας και αποτελεί τιμή μας που καταγόμαστε και ζούμε στα Πομακοχώρια».

«Persona non grata» από Συλλόγους Πομάκων

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΝΑ» της Καβάλας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων Αχμέτ Ιμάμ,  δήλωσε πως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είναι ανεπιθύμητος: «Δεν τον θέλουμε είναι ανεπιθύμητος, εκτός αν έρθει να ζητήσει συγνώμη για τις σφαγές που μας έχουν κάνει μέσα στους αιώνες».

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγων Πομάκων, επίσης είπε πως: «Μας αποκαλεί Τούρκους, αλλά δεν είμαστε, είμαστε Πομάκοι. Καταγόμαστε από τη φυλή των Αγριανών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης. «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη, τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα.. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακόμα και ατομικά πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή» αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου, που απευθύνει μήνυμα και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών: «Σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε - Γιατί πομακοχώρια λέγονται - κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στην μεθεπόμενη επίσκεψη σας στην Θράκη ακόμα και τότε Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε. Όσο για τα θέματα που εγείρονται και ακούγονται ανά καιρούς από εσάς ή τους συνεργάτες σας περί καταπίεσης της τουρκικής μειονοτητας όπως την αποκαλείτε αρχικά σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονοτητα δεν υπάρχει και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε οι μουσουλμάνοι της Θράκης όλες της ελευθερίες»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύεται από μεγάλη συνοδεία τουρκικών ΜΜΕ, που θα καλύψουν λεπτό προς λεπτό, την παρουσία και τις επαφές του στη Θράκη, στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής φιέστας που θ’ απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο.

Στις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής η τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Αθήνα για το επίσημο σκέλος των επαφών με τον υπουργό Εξωτερικων Νίκο Δένδια.

Η Τουρκία συνεχίζει να θέτει επιτακτικά θέμα αναγνώρισης της μειονότητας με εθνικούς όρους και όχι θρησκευτικούς, όπως ισχύει με τη Συμφωνία της Λωζάνης. Για αυτό και από το 2017, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν το είχε βάλει ευθέως στο τραπέζι των συνομιλιών κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αποτελεί βασική επιδίωξη της τουρκικής διπλωματίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πομάκοι Θράκης προς Τσαβούσογλου: «Είστε ανεπιθύμητος στα χωριά μας»"

Johnson & Johnson στους άνω των 18 ετών, όλα τα εμβόλια στους άνω των 30

Άνοιξε η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 26 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε η ηλικιακή ομάδα 35-39 να μπορεί να κλείνει ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Είχε προηγηθεί στις 21 Μαΐου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Σήμερα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 18 ετών με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, πολίτες άνω των 30 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Johnson & Johnson στους άνω των 18 ετών, όλα τα εμβόλια στους άνω των 30"

Ισραήλ: Ένας θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό σε τέσσερις μέρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι υπέκυψε ένας ασθενής με την COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, έπειτα από τρεις συνεχόμενες ημέρες που η χώρα δεν είχε καταγράψει κανέναν θάνατο.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έφθασε έτσι τους 6.407 νεκρούς μέχρι εδώ.

Παράλληλα, διαγνώστηκαν 17 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 839.433.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 54 από 50, επί συνόλου 104 που νοσηλεύονται. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στα 392. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδό τους από τη 18η Μαρτίου 2020.

Πάνω από 5,44 εκατ. άνθρωποι – το 58,3% του πληθυσμού – έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, την 20η Δεκεμβρίου 2020.

Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (R0) υποχώρησε στο 0,72, ενώ έφθανε το 1,01 την Τετάρτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ισραήλ: Ένας θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό σε τέσσερις μέρες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news