facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Καιρός – Επείγουσα ειδοποίηση για Κέρκυρα και Κεφαλονιά: Το μήνυμα που έστειλε η πολιτική προστασία

Επείγουσα ειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα έστειλε η Πολιτική Προστασία στους κατοίκους της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς ενόψει της κακοκαιρίας «Αθηνά» που θα χτυπήσει τη βορειοδυτική χώρα αρχικά.

Οι κάτοικοι των δύο νησιών έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους, με το οποίο καλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που πρόκειται να πλημμυρίσουν, καθώς και να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο.

Σύμφωνα με το kefaloniapress.gr, οι κάτοικοι έλαβαν το μήνυμα στα κινητά τους λίγο μετά τις 22:00.

Μήνυμα από την πολιτική προστασία

Σήμερα εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την κακοκαιρία που από σήμερα το βράδυ θα χτυπήσει αρχικά τη βορειοδυτική Ελλάδα και σταδιακά τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.

Από την πλευρά της η πολιτική προστασία δημοσίευσε οδηγίες προς τους πολίτες ώστε να προστατευθούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα και Παξούς

Κλειστές θα μείνουν αύριο όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα και στους Παξούς, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων. Την είδηση επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας, Κώστας Ζορμπάς.

Εξάλλου λίγα λεπτά πριν τις 10.00 το βράδυ, μέσω μηνυμάτων, στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Κέρκυρας και των Παξών, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απέστειλε επείγουσα προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, ενώ προέτρεψε τους κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν, καθώς και να ασφαλιστούν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Επείγουσα ειδοποίηση για Κέρκυρα και Κεφαλονιά: Το μήνυμα που έστειλε η πολιτική προστασία"

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας στη σκιά απειλών — Η απάντηση της Αθήνας στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων (video)

Έκδηλη είναι η ενόχληση της Τουρκίας μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και την ισχυροποίηση της ελληνικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα προχωρά σε νέες προκλήσεις και θέτει ξανά -και χωρίς κανένα νομικό έρεισμα- θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ χωρίς συγκλίσεις αλλά μόνο με αποκλίσεις ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών.

Με κλιμακούμενη προκλητικότητα όχι μόνο στο πεδίο, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα συνεχίζει να δείχνει την ενόχλησή της μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, για την οποία ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σλοβενία.

«Είναι μία πολύ σημαντική συμφωνία η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. Επαναλαμβάνω ότι αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης. Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με μια ανυπόστατη και νομικά έωλη επιστολή προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συνδέοντάς την με την αποστρατιωτικοποίησή τους.

«Όπως προκύπτει από το γράμμα της Συνθήκης της Λοζάνης η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά ήταν και εξακολουθεί να εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίηση. Ο ισχυρισμός ότι η ελληνική κυριαρχία πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν συνδέεται με τη διατήρηση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος τους στερείται νομικής βάσης» αναφέρεται στην επιστολή του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ.

Ο Νίκος Δένδιας υπενθυμίζει ότι η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί διαρκώς την Ελλάδα με το casus belli, διατηρώντας μάλιστα ισχυρά στρατεύματα στα μικρασιατικά παράλια. Σε αυτό το κλίμα, χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκε στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών,

«Ισχυρίζεται η Τουρκία ότι παρανόμως η χώρα μας διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά. Δηλαδή ότι τα νησιά αυτά απειλούν την Τουρκία. Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απειλούν την Τουρκία. Η Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τη στρατιά του Αιγαίου. Η απειλούμενη δήθεν Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε: «Είναι προφανές ότι είναι πράγματα που δεν εδράζονται ούτε σε Συνθήκες, ούτε αντέχουν στη σοβαρή κριτική. Θα απαντηθούν, βεβαίως, και θα αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα στα fora και στον ΟΗΕ».

Με επεκτατικές διαθέσεις εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, μιλώντας για ένοπλη υπεράσπιση των δήθεν δικαιωμάτων επί της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Η Γαλάζια Πατρίδα είναι αναπόσπαστο μέρος της πατρίδας μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα δίκαια και συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας. Είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε κάθε τίμημα και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για αυτό. Οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας, το ηρωικό μας πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία μας θα επέμβουν άμεσα για να υπερασπιστούν την Γαλάζια Πατρίδα μας» είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

Με ονομαστική ψηφοφορία κυρώνεται από τη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας.

Νέα τουρκική Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ

Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, τόνισε ότι είναι γνωστές οι θέσεις των δυο χωρών και κυρίως η προσπάθεια της Τουρκίας να μετατρέψει τις διερευνητικές επαφές σε ένα forum συζήτησης των μεμονωμένων διεκδικήσεών σε βάρος της Ελλάδας κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και για αυτό δεν υπάρχει καπνός.

Όπως είπε ο Νίκος Μελέτης, πριν λίγες ώρες η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις στις 7 και 8 Οκτωβρίου σε περιοχή που επικαλύπτει την περιοχή ερευνών του Νautical Geo το οποίο παραμένει στο λιμάνι της Λάρνακας.

Οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν τη δικιά τους Navtex με την οποία δηλώνουν ότι αυτή η περιοχή είναι κυπριακή υφαλοκρηπίδα και κυπριακή ΑΟΖ καθώς κι ότι η κίνηση της Τουρκίας είναι παράνομη, αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας στη σκιά απειλών — Η απάντηση της Αθήνας στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων (video)"

Σε λειτουργία το arogi.gov.gr για όσους επλήγησαν από το σεισμό στη Κρήτη

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την έκδοση σχετικών αποφάσεων (ΦΕΚ 4618/Β/6-10-2021, 4619/Β/6-10-2021, 4620/Β/6-10-2021), προχωράει άμεσα στην ενεργοποίηση των μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, το Οικονομικό Επιτελείο, με τη συμβολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ανακοινώνει, σήμερα, 6 Οκτωβρίου 2021, την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://arogi.gov.gr/ για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στα μέτρα στήριξης.

Μέσω της πλατφόρμας, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη, μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή από το Υπουργείο Οικονομικών.

Πιο αναλυτικά, οι πληγέντες από τον σεισμό συμπολίτες μας μπορούν, μέσω της υποβολής μίας ενιαίας αίτησης, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75), ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, να ζητήσουν:

  • ενίσχυση ως έναντι της στεγαστικής συνδρομής,
  • ενίσχυση για την αποζημίωση της οικοσκευής,
  • ενίσχυση ως έναντι της επιχορήγησης για τις ζημιές σε εξοπλισμό και μέσα παραγωγής.

 Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως:

  • 000 ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής ανά κατοικία,
  • 000 ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με εγκαταστάσεις,
  • 000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες κτιρίων που επλήγησαν από τον σεισμό.

 Κατά την υποβολή της αίτησης, εμφανίζονται τα ακίνητα των ιδιοκτητών που, σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 τους, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και οι ιδιοκτήτες δηλώνουν, ανά ακίνητο, την έκταση των ζημιών και τη χρήση του (ιδιόχρηση, μίσθωση κ.λπ.). Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης, υπολογίζονται αυτόματα οι σχετικές ενισχύσεις και στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό για κάθε δικαιούχο.

 Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση οικοσκευής για τους ενοικιαστές, η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται σε δύο βήματα:

1ον. Ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο, παραπέμποντας στη σχετική δήλωση μίσθωσης. Με βάση αυτό, προκύπτει ο πρώτος από τους μισθωτές (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός), ο οποίος θα λάβει το συνολικό ποσό αποζημίωσης για την αποκατάσταση της οικοσκευής.

2ον. Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται, μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει για αυτόν αίτηση – δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε λειτουργία το arogi.gov.gr για όσους επλήγησαν από το σεισμό στη Κρήτη"

Ενισχύεται με 30 αστυνομικούς το ΑΤ Ομόνοιας

O νόμος για τις πορείες εφαρμόζεται κατά γράμμα, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ομαλότητα στις μετακινήσεις των πολιτών και την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αθήνα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της πρωτεύουσας, με τους οποίους είχε συνάντηση σήμερα στο γραφείο του και συζήτησαν θέματα ασφαλείας στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε στους συνομιλητές του ότι για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα στην περιοχή του κέντρου ενισχύεται με 30 αστυνομικούς το Α.Τ. Ομόνοιας. Ειδικότερα ο κ. Θεοδωρικάκος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρο Καφούνη, τον γενικό γραμματέα, Αθανάσιο Τσαγκάρη και τον διευθυντή, Σωτήρη Αντωνίου, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

«Ασφάλεια παντού, ασφάλεια για όλους» τόνισε ο υπουργός στους συνομιλητές του και πρόσθεσε: «Συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις με σκοπό να διευκολύνουμε τον εμπορικό κόσμο να πάρει ανάσα μετά από μια δύσκολη περίοδο. Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των εμπόρων της πρωτεύουσας και των καταναλωτών».

Όπως επισημαίνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από τον κ. Καφούνη την αναβάθμιση της συνεργασίας τους με τη συνδρομή και του Δήμου Αθηναίων. «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό. Μιλήσαμε για θέματα ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε θέματα που αφορούν την απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης και της αγοράς» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Σταύρος Καφούνης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενισχύεται με 30 αστυνομικούς το ΑΤ Ομόνοιας"

Παρέμβαση Ρουβίκωνα έξω από το σπίτι της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Παρέμβαση στο σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποίησαν ολιγομελής ομάδα του Ρουβίκωνα.

Τα μέλη του Ρουβίκωνα ανάρτησαν πανό έξω από το σπίτι και πέταξαν τρικάκια, τα οποία αναφέρονταν στην δίκη των μελών της ομάδας, Γιώργο Καλαϊτζίδη και Νίκο Ματαράγκα, που κατηγορούνται για την εκτέλεση εμπόρου ναρκωτικών στα Εξάρχεια το 2016.

Παράλληλα, ο Ρουβίκωνας δημοσίευσε ένα κείμενό του στην σελίδα τους στο Facebook σχετικά με τις θέσεις τους για την υπόθεση των δύο μελών τους.

Σχετική ανάρτηση για την παρέμβαση Ρουβίκωνα

 

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Ρουβίκωνα έξω από το σπίτι της Κατερίνας Σακελλαροπούλου"

Υπέρ Μπογδάνου η Λατινοπούλου: Oι σκληρές αλήθειες να ειπωθούν χωρίς συνέπειες από το στόμα πολιτικών

Θέση υπέρ του Κωνσταντίνου Μπογδάνου πήρε η πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης, Αφροδίτη Λατινοπούλου, μετά τη διαγραφή του πρώτου από την κοινοβουλευτική ομάδα της κόμματος ενώ είχε προηγηθεί «θερμό επεισόδιο» στη Βουλή με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου τάσσεται υπέρ του – πλέον – ανεξάρτητου βουλευτή αναφέροντας, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή της στο Twitter ότι «κάποτε να ξεπεράσουμε τα σύνδρομα απέναντι στον κομμουνισμό».

Σημειώνει ακόμα ότι «οι σκληρές αλήθειες πρέπει μια μέρα να μπορούν να ειπωθούν χωρίς συνέπειες από το στόμα πολιτικών».

«Λυπάμαι»

Μάλιστα η κ. Λατινοπούλου παραδέχεται ότι αυτές λέγονται μόνο σε πηγαδάκια πίσω από κλειστές πόρτες, ενώ δήλωσε ότι λυπάται.

Αναλυτικότερα η κ. Λατινοπούλου έγραψε: «Θέλω κάποτε να ξεπεράσουμε τη φοβικότητα κ τα σύνδρομά μας απέναντι στην αριστερά κ τον κομμουνισμό.

Οι σκληρές αλήθειες πρέπει μια μέρα να μπορούν να ειπωθούν χωρίς συνέπειες από το στόμα πολιτικών κ όχι να λέγονται μόνο σε πηγαδάκια πίσω από κλειστές πόρτες.

Λυπάμαι».

Στο πλευρό του για τη δημοσιοποίηση της λίστας των παιδιών

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας τοποθετείται υπέρ του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Πρόσφατα μετά το περιστατικό με τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα στοιχεία μαθητών-μεταναστών νηπιαγωγείου από το site meaculpa.gr και την εμπλοκή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου η κ. Λατινοπούλου ήταν από τους λίγους που βρέθηκαν στο πλευρό του βουλευτή.

Σε ανάρτησή της στο Twitter είχε γράψει: «Συμφωνούμε όλοι πως η δημοσιοποίηση ονοματεπωνύμων στο διαδίκτυο και ειδικά παιδιών είναι λάθος. Είναι όμως γεγονός πως σε ορισμένες συνοικίες η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που φοιτούν σε νηπιαγωγεία δεν είναι ελληνικής καταγωγής δείχνοντας το μαύρο μέλλον που έρχεται».

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ Μπογδάνου η Λατινοπούλου: Oι σκληρές αλήθειες να ειπωθούν χωρίς συνέπειες από το στόμα πολιτικών"

Σεισμός στην Κρήτη: 3.906 σπίτια μη κατοικήσιμα – Ξεπέρασαν τις 8.000 οι έλεγχοι σε κτίρια

Ο μεγάλος σεισμός στην Κρήτη προκάλεσε πολλές ζημιές στο Ηράκλειο που συνεχίζει να μετράει τις… πληγές του.

Οι έλεγχοι και οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου, Γορτύνας, Χερσονήσου, Βιάννου, Φαιστού και Ιεράπετρας συνεχίστηκαν και σήμερα.

Στις πληγείσες περιοχές γίνεται αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας) από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μέχρι αυτήν την ώρα έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 8.540 κτίρια εκ των οποίων 7.015 αφορούν σε κατοικίες. Από αυτές οι 3.906 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 345 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 180. Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 211 από τις 498 αυτοψίες, ενώ σε 682 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 562 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Κρήτη: 3.906 σπίτια μη κατοικήσιμα – Ξεπέρασαν τις 8.000 οι έλεγχοι σε κτίρια"

Επιμένει ο Μπογδάνος: «Αντεθνικές διαχρονικά οι θέσεις του ΚΚΕ»

Επέμεινε στις θέσεις του για το ΚΚΕ ο διαγραφείς από την Κ.Ο της ΝΔ βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ενώ κατηγόρησε τον Νίκο Δένδια ότι «είχε κακή ενημέρωση».

Μόνο δύο… λάθη στο δημόσιό του λόγο, αναγνώρισε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, μιλώντας για πρώτη φορά μετά τη διαγραφή του από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. «Δύο είναι τα λάθη μου. Αυτό στην ΕΡΤ και τα νήπια» ανέφερε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής.

Για τη συμμετοχή σε αντιμεταναστευτική κινητοποίηση στην πλατεία Βικτωρίας, μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη, ανέφερε: «Η παρουσία ήταν απέναντι στον Κασιδιάρη, είχε κακή πληροφόρηση ο Δένδιας. Γνωρίζετε ότι έχω δεχτεί τραμπουκισμό από τη Χρυσή Αυγή και από την Άκρα Αριστερά».

Σχετικά με το αν πρόκειται να συνεργαστεί με Θάνο Τζήμερο και Φαήλο Κρανιδιώτη, ο βουλευτής, απάντησε: «Μέχρι χθες, πολλοί καλοθελητές προσπαθούσαν να πουν ότι είμαι λαγός που πουλά πατριωτικό σανό. Έλαβαν τις απαντήσεις τους. Οι ίδιοι υποθέτω ασχολούνται με σενάρια που φτιάχνουν οι ίδιοι και ουδεμία σχέση έχουν με τις επιδιώξεις, τους σχεδιασμούς και τις επιθυμίες μου. Αρχής γενομένης με την ιστορική συμφωνία, η κυβέρνηση της ΝΔ θα εξακολουθήσει να λαμβάνει 15θ ψήφους. Θέλω να πω ότι θα παραμείνω συντεταγμένος σε αρχές που διέπουν έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο.

 Οι εκλογές όπως έχει πει ο πρωθυπουργός αργούν. Ως εκ τούτου στην πολιτική ο χρόνος. Δεν πιστεύω, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι ελεύθερος. Αναγνωρίζω ότι είμαι άπειρος κοινοβουλευτικά βουλευτής ενδεχόμενως να είπα σωστά πράγματα σε λάθος τόπο και χρόνο, επαφύεται στους εμπειρότερους να προσφέρουν στον πρωθυπουργό τις καλές υπηρεσίες που ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν παρείχε».

Ερωτώμενος σχετικά με την τοποθέτησή του που εξέτρεψε την πορεία της συζήτησης σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας στη Βουλή, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, τόνισε: «Ο αντικομμουνισμός είναι απαραίτητη αρχή του φιλελευθερισμού, που αφήνει έξω κάθιε ολοκληρωτισμού. Εγώ έχω ένα πλεονέκτημα και μειονέκτημα. Πολλές φορές λέω δημόσια, αυτά που οι πολίτες οι ψηφοφόροι μου λένε στα τραπέζια ή στα καφενεία».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, αρνήθηκε ότι αποκάλεσε τους κομμουνιστές «χειρότερους εχθρούς από τους Τούρκους» και σημείωσε πως απλά αναπαρήγαγε ρήση του Γεώργιου Γρίβα.

«Καλώ όλους να δουν τη συγκεκριμένη ομιλία. Να μην βασίζονται σε αποσπάσματα και ομιλίες. Ο τρόπος που απευθύνθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως συναινετικός. Τον κάλεσα να ψηφίσει. Αλίμονο αν η αναφορά βάσει ιστορικών πηγών στις διαχρονικά αντεθνικές θέσεις του ΚΚΕ αντιβαίνει τις αρχές της Δημοκρατίας μας. Καμία διάθεση για πρόκληση. Το ΚΚΕ απουσίαζε και από την αίθουσα στη διάρκεια της ομιλίας μου. Και εμφανίστηκε ο κ. Παφίλης που με χαρακτήρισε ρουφιάνο. Η αιτία της διαγραφής μου είναι μετά την ομιλία».

*Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και ενώ ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έλεγε πως ο Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία «απογόνους δοσιλόγων και ταγματασφαλιτών», παρενέβη το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, που διευκρίνησε ότι η συγκεκριμένη αναφορά αφορούσε αποκλειστικά τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. 

Στο τέλος της συζήτησης θέλησε να παρέμβει ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, όμως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος επέλεξε να μην συνομιλήσει μαζί του και να αποχωρήσει.


Διαβάστε Περισσότερα » " Επιμένει ο Μπογδάνος: «Αντεθνικές διαχρονικά οι θέσεις του ΚΚΕ»"

Καιρός αύριο: Καταιγίδες και χαλάζι σε αρκετές περιοχές

Ο καιρός θα είναι άστατος αύριο Πέμπτη (07.10.2021) με καταιγίδες και χαλάζι σε αρκετές περιοχές

Κακοκαιρία θα έχουμε στη δυτική, κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 ενισχυόμενοι το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο σε 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Πέμπτη (7.10.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Αρχικά βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ, μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και από τις βραδινές ώρες 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη δυτική και βαθμιαία στην κεντρική Μακεδονία. Στη Θράκη λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5, βαθμιαία στα ανατολικά 6 και από τις βραδινές ώρες στο Θρακικό 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, από το μεσημέρι τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα της Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι τις βραδινές ώρες στα 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα αρχικά βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τη νύχτα στα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες και χαλάζι σε αρκετές περιοχές"

Μυρτώ της Πάρου: Έγινε δεκτή σε ιατρικό κέντρο στην Γερμανία για την θεραπεία της

Αισιόδοξα είναι τα  νέα για την Μυρτώ της Πάρου καθώς έγινε δεκτή σε ιατρικό  κέντρο την Γερμανία,  το INI HANOVER, για να ξεκινήσει την θεραπεία της.

Την ευχάριστη εξέλιξη γνωστοποίησε η μητέρα της Μυρτώς, Μαρία Κοτρώτσου, με ανάρτηση της στο Facebook αναφέροντας ότι «στην κλινική θα προσπαθήσουν να καταφέρουν μια καλυτέρευση χωρίς βέβαια να περιμένουμε θαύματα».

Νωρίτερα η μητέρα της Μυρτώς είχε κάνει δηλώσεις έξω από το ΣτΕ λέγοντας πως «Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας».

Στο Α’ Τμήμα του Συμβουλίου είχε συζητηθεί η αίτηση της Μαρίας Κοτρώτσου, με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που απέρριψε το αίτημα καταβολής αποζημίωσης, αίτημα που είχε απορρίψει και το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Πρωτεύουσας.

Η Μυρτώ βρίσκεται καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με ποσοστό αναπηρίας 100%, μετά την άγρια κακοποίηση που υπέστη πριν από εννέα χρόνια στην Πάρο από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακά.

Φανερά συγκινημένη από τη θετική απάντηση του ιατρικού κέντρου στο Ανόβερο, η μητέρα της κοπέλας έγραψε, μεταξύ άλλων, ακόμη στο Facebook:

«Ευχαριστώ όλους όσοι προσπάθησαν να μας βοηθήσουν και ιδιαίτερα τον κ. Πλεύρη που είναι απολύτως κατανοητό ότι οι αυξημένες υποχρεώσεις λόγω covid-19 και γενικά υπουργείου δεν τον άφησαν να ασχοληθεί όσο θα ήθελε».

« Η καλή θέληση το ενδιαφέρον και η προσπάθεια εκ μέρους του υπουργού ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς για την αγάπη και το ενδιαφέρον σας στην ΜΥΡΤΩ μου».

«Πιστεύω ότι η αγάπη και η θετική σκέψη ήταν ουσιαστικά στην όλη πορεία αυτών των ημερών. Μα πάνω και πρώτα απ όλα στον Θεό που μας βοηθάει σε όλες τις δυσκολίες μα προχωράμε. Νεότερα θα έχω τις προσεχείς μερες και θα τα επικοινωνήσω γιατί έχω ηθική υποχρέωση σε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται για την ΜΥΡΤΩ».

Ολόκληρη η ανάρτηση της Μαρίας Κοτρώτσου για την Μυρτώ στο Facebook:

Υπενθυμίζεται ότι η μητέρα της άτυχης κοπέλας έχει ζητήσει να καταβληθεί στην κόρη της το ποσό 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημιά που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μυρτώ της Πάρου: Έγινε δεκτή σε ιατρικό κέντρο στην Γερμανία για την θεραπεία της"

Καθυστέρησαν οι γονείς να μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον 21χρονο που κατέληξε από κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη μάχη έδωσαν οι γιατροί στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη για να κρατήσουν στη ζωή τον 21χρονο ο οποίος κατέληξε, ενώ δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα μέλη της οικογενείας του νεαρού είναι ανεμβολίαστα, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γονείς του καθυστέρησαν πολύ να μεταφέρουν τον 21χρονο στο νοσοκομείο.

Ο νεαρός κόλλησε κορωνοϊό και παρέμενε στο σπίτι χωρίς οι γονείς να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Όταν η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο τότε ζητήθηκε η ιατρική φροντίδα. Συγκεκριμένα το παιδί κόλλησε κορωνοϊό αρχές Σεπτεμβρίου και στις 16 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και προ οκταημέρου εισήχθη στην εντατική και διασωληνώθηκε. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη πνευμονική εμβολή, έμφραγμα του μυοκαρδίου και κατέληξε. Ο 21χρονος ήταν υπέρβαρος και έπασχε και από άσθμα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών ο νεαρός άφησε την τελευταία του πνοή νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καθυστέρησαν οι γονείς να μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον 21χρονο που κατέληξε από κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη"

ΣτΕ: Προσφυγή του Δημάρχου Ραφήνας για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πυρόπληκτες περιοχές

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση με την οποία αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες από 6,5% έως 56% σε έξι πυρόπληκτες περιοχές του δήμου. Με την ίδια υπουργική απόφαση δεν αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, και μάλιστα σε κάποιες μειώθηκαν κιόλας, στις πέριξ περιοχές που δεν επλήγησαν από την φονική πυρκαγιά του Ιουλίου 2018.

Συγκεκριμένα, οι αντικειμενικές αξίες στην παραλιακή-λιμενική περιοχή της Ραφήνας αυξάνονται κατά 56% σε σχέση με τις σημερινές και στο κέντρο της Ραφήνας κατά 28%. Στην περιοχή Μπλέ Λιμανάκι αυξάνονται κατά 15,2 % και στην περιοχή Μαρίκες κατά 17,9% (οι δύο αυτές περιοχές είναι συνήθεις τόποι θαλάσσιων λουτρών). Στην περιοχή του Άγιου Σπυρίδωνα αυξάνεται κατά 18,2% και της Διώνης κατά 12,5%. Αντίθετα, στην περιοχή του Νέου Βουτζά μειώνεται κατά 30,6%, στην Καλλιτεχνούπολη μειώνεται κατά 20,5% και στο Ντράφι μειώνεται κατά 9,1%.

Πριν από την έκδοση της απόφασης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου είχε διατυπώσει την πρότασή του προς το υπουργείο Οικονομικών να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 10% σε σχέση με τις ισχύουσες σε όλες τις ζώνες του Δήμου. Η πρόταση του εν λόγω Δήμου στηρίχθηκε στη γενική οικονομική κατάσταση που επικρατεί και η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω του COVID-19.

Μεταξύ άλλων, ο δήμος Ραφήνας υποστηρίζει ότι θα υποστεί υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, στις περιπτώσεις απαλλοτριώσεων κοινοχρήστων χώρων που αναμένεται να γίνουν, καθώς τμήματα του Δήμου θα τροποποιηθούν πολεοδομικά και θα επεκταθεί το σχέδιο πόλης της Ραφήνας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Περιβάλλοντος, κατά την επέκταση του σχεδίου πόλης, απαιτείται 4,5 τετραγωνικά μέτρα/κάτοικο να είναι χώρος πρασίνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει ο εν λόγω Δήμος σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές να καταβάλει για απαλλοτριώσεις 12,4 εκ. ευρώ, ενώ με τις ισχύουσες θα κατέβαλε 6,8 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι υπέρμετρες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών αντιβαίνουν τις συνταγματικές επιταγές καθώς είναι αυθαίρετες, δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής. Ακόμη, είναι αδικαιολόγητες και αντίθετες στη νομολογία του ΣτΕ.

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ζήτησε τεκμηριωμένες διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης και ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές. Το υπουργείο στην απάντησή του, όπως αναφέρει ο εν λόγω Δήμος στην αίτηση ακύρωσης, ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση «κατατείνει στον εκσυγχρονισμό, την επικαιροποίηση και την επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων και υλοποιεί την σύγκληση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών βάσει διεθνών και Ευρωπαϊκών εκτιμητικών προτύπων και πρακτικών, καθιστώντας δικαιότερη την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και ενδυναμώνοντας το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Προσφυγή του Δημάρχου Ραφήνας για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πυρόπληκτες περιοχές"

Σε 36 μήνες φυλακή καταδικάστηκε ο 30χρονος για τη φασιστική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο - Απαρνιέται τώρα τη Χρυσή Αυγή

Σε ποινή φυλάκισης 36 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το αρμόδιο αυτόφωρο δικαστήριο ο 30χρονος, ο οποίος συνελήφθη για την άγρια φασιστική επίθεση που δέχθηκαν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοκατοχή. Μάλιστα το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Κατά την απολογία του στη δίκη ο 30χρονος που, που φέρεται να είχε προσαχθεί τον περασμένο Ιούλιο για τα επεισόδια στη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στην Αθήνα και να ανήκει στην φασιστική/νεοναζιστική ομάδα Propatria, ζήτησε συγνώμη και υποστήριξε ότι δεν ήταν στις προθέσεις να γίνει οτιδήποτε.

Ωστόσο, μάρτυρας που κατέθεσε στη δίκη ήταν «καταπέλτης» εναντίον του και τον αναγνώρισαν. «Δεχθήκαμε άγρια επίθεση. Εμφανίστηκε μια ομάδα, ο κατηγορούμενος φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος της ομάδας. Όρμησαν επάνω για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Δεν υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Εμείς ήμασταν με συνθήματα και εκείνοι μας χτύπησαν. Όρμησαν να διαλύσουν τα πάντα. Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε φασίστες. Μας σαπίσανε στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω. Ξανασηκώθηκα με έριξαν πάλι κάτω με μπουνιές», ανέφερε ένας εκ των μαρτύρων που κατέθεσαν στη δίκη, αποδίδοντας στον κατηγορούμενο πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση. «Μας χτύπησαν με μπουνιές, κλωτσιές, χτυπήματα με κράνος, μου τσάκισαν το χέρι. Η πλάτη μου θα πονάει για πολύ καιρό. Ο κατηγορούμενος φώναξε «τέλος» και έφυγαν» ανάφερε ο ίδιος μάρτυρας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δίκης στο δικαστήριο επιδείχθηκαν φωτογραφίες από στιγμιότυπα που αποτυπώθηκαν σε βίντεο τα οποία τράβηξαν μέλη της αντιφασιστικής συγκέντρωσης.«Ήρθαν τρεις τέσσερις. Στη φωτογραφία φαίνεται ότι με κλωτσάνε πολύ άγρια», κατάθεσε ο μάρτυρας.

«Ήταν απρόκλητη η επίθεση. Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο. Ήρθαν με σκοπό να εμποδίσουν την εκδήλωση και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτούς που χτυπήσανε. Είδα δυο πεσμένους κάτω τους οποίους τους χτυπούσαν με κλωτσιές και με τα κράνη. Μπήκα ανάμεσα για να τους προστατέψω και τότε μου επιτέθηκαν», κατέθεσε στο δικαστήριο άλλη μάρτυρας για να προσθέσει: «Ο στόχος ήταν να χτυπήσουν κάποιους. Αυτούς βρήκαν πιο εύκολους. Η επίθεση έγινε με κλωτσιές, γροθιές και κράνη. Δεν είδα μαχαίρι. Ο κατηγορούμενος είπε «τέλος» και έφυγαν οργανωμένοι. Ο κατηγορούμενος γύρισε προς την πλευρά μας, χαιρέτισε ναζιστικά και μετά έφυγε. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Έχει ένα χαρακτηριστικό τατουάζ στον αγκώνα που λέγεται μαύρος ήλιος και είναι ναζιστικό σύμβολο».

Στην απολογία του στη δίκη ο κατηγορούμενος, υποστήριξε μεταξύ άλλων, πωs είναι εθελοντής πυροσβέστης και το καλοκαίρι συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης τους. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, βρέθηκε το μαχαίρι και η μάσκα στο σπίτι μου. «Στο Ηράκλειο βρέθηκα για να πουλήσω κάποια μηχανή, να μου δώσει τα χρήματα ο φίλος μου και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες. Δεν είχα κράνος, ρόπαλο, ούτε μαυροφορεμένος ήμουν. Εκείνη την ώρα γινόταν η συμπλοκή και άκουσα να λένε «νάτος ο φασίστας τσακίστε τον»», είπε ο κατηγορούμενος και συνέχισε: «Δεν έδωσα καμία εντολή, δεν ήμουν φαλαγγάρχης. Στη Χρυσή Αυγή ήμουν απλό μέλος, υποστηρικτής. Δεν ξέρω κανέναν από αυτούς, δεν τους έχω ξανασυναντήσει. Με πλησίασε ένας με ένα σίδερο και επιχείρησε να με χτυπήσει. Εκεί αμύνθηκα».

Πρόεδρος: Έχετε χτυπήσει;

Κατηγορούμενος: Όχι

Πρόεδρος: Πως γίνεται οι επιτιθέμενοι να βρέθηκαν χτυπημένοι κι εσείς να μην επέχετε τίποτα;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω πως έγινε. Ίσως δόθηκε η αφορμή να μου επιτεθούν επειδή με αναγνώρισαν. Αμύνθηκα. Ήταν καθαρά άμυνα

Ακόμη ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Οι φωτογραφίες που έχουν βγει από το ναζιστικό παρελθόν μου ανήκουν στο παρελθόν. Όταν με χτύπησαν το ‘19 αποφάσισα να αποτραβηχτώ από τα πάντα. Το μέλλον μου είναι αυτό. Έχω φύγει από όλα. Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη Χρυσή Αυγή. Θεώρησαν ότι είμαι εχθρός. Οι φωτογραφίες είναι από 20-21 ετών. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά. Μπορώ μα βγάλω το μπουφάν να σας δείξω ότι έχω καλύψει και το τατουάζ».

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου κατέθεσε στη δίκη η σύντροφός του, η οποία μάλιστα αναγνώρισε τον 30χρονο σε φωτογραφία από την επίθεση που της έδειξε η έδρα. «Δεν έχουμε επικοινωνήσει από εκείνη την ημέρα. Εμένα με ενημέρωσε ότι θα πει για μια οικονομική συναλλαγή στο Ηράκλειο και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα έμαθα από δημοσιεύματα. Συμφωνώ ότι είναι εκεί και έχει αναμιχθεί στη συμπλοκή αλλά δεν ξέρω πως προέκυψε αυτή η συμπλοκή. Έχω δεχτεί κι εγώ απειλητικά μηνύματα», ανέφερε η μάρτυρας.

Τέλος να σημειωθεί πως ο κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε 36 μήνες φυλακή καταδικάστηκε ο 30χρονος για τη φασιστική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο - Απαρνιέται τώρα τη Χρυσή Αυγή"

Αναστασιάδης: Ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας

Σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Πελεκάνος δήλωσε ότι «στη σημερινή Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων τονίστηκε η στήριξη στη θέση της ΕΕ στο σύνολό της όσον αφορά την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, σημειώνοντας ότι αυτός είναι και ο τρόπος για διατήρηση της ασφάλειας, της ευημερίας και της διαρκούς ειρήνης στην Ευρώπη» και προσέθεσε:

«Υπογραμμίστηκε βεβαίως, την ίδια ώρα, ότι επιβάλλεται η προσήλωση των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες.

Ο κ. Αναστασιάδης στο περιθώριο της Συνόδου, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει Ευρωπαίους ηγέτες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις έκνομες ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά τόσο στη θάλασσα όσο και στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας"

Κορωνοϊός: Στα 2.331 τα νέα κρούσματα - 347 οι διασωληνωμένοι, 21 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα  νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.331, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 668.811 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 112 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.984 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.01 (95% ΔΕ: 0.95 - 1.07)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 21, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.012 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (61.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 307 (88.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11.53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.190 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 194 (ημερήσια μεταβολή +32.88%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 160 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.09% σε σύνολο 1.358.571 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.18% σε σύνολο 2.840.197 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0.36%. Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται στο Κιλκίς με 0,81%. Ακολουθούν η Καστοριά (0,75%) και η Καρδίτσα (0,74%).

Το σύνολο των ασθενών covid-19, ηλικίας 4-18 ετών είναι 4.211, αποτελώντας το 28% (-3,45% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Η γεωγραφική κατανομή των 2.331 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

64 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

43 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

35 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

71 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

102 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

52 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

63 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

409 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. 'Αρτας

46 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

63 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

39 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

52 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

36 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

45 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

23 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

32 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

159 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

65 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

52 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

55 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

84 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

12 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

45 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

48 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

32 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

117 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.331 τα νέα κρούσματα - 347 οι διασωληνωμένοι, 21 θάνατοι"

Εκτίναξη 37% στις νοσηλείες ΜΕΘ στην «κόκκινη» Βόρεια Ελλάδα

Κλιμακώνεται η πίεση στα νοσοκομεία της επιδημιολογικά «κόκκινης» -στο μεγαλύτερο μέρος της- Βόρειας Ελλάδας, καθώς η διασπορά του ιού αυξάνεται, σε αντίθεση με το υπόλοιπο της χώρας, όπου παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης ή και ύφεσης.

Από τα στοιχεία των δύο Υγειονομικών Περιφερειών της Μακεδονίας και της Θράκης, γίνεται φανερή η συνεχής αυξητική τάση των νοσηλειών σε κλίνες Covid και ΜΕΘ Covid, που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 8 Περιφερειακές Ενότητες τα ποσοστά είναι χαμηλότερα του 50%.

Στα 14 νοσοκομεία που ανήκουν στην 4η ΥΠΕ (από το ανατολικό μισό της Θεσσαλονίκης ως και τον Έβρο), καταγράφηκε αύξηση νοσηλειών σε ΜΕΘ κατά 37% σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με Infographic που έδωσε η διοίκησή της στη δημοσιότητα. Στο ίδιο γράφημα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται κάτω από το 50% σε τέσσερις νομούς της περιοχής ευθύνης (Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς και Ξάνθη), με αποτέλεσμα περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες να μην έχουν εμβολιαστεί ως τώρα σε όλη την έκταση της ΥΠΕ. Στη συγκεκριμένη περιοχή καταγράφηκαν 156 θάνατοι από κορωνοϊό από τις 12 Σεπτεμβρίου ως τις 3 Οκτωβρίου, εκ των οποίων οι 151 ήταν ανεμβολίαστοι.

120 σε ΜΕΘ, πάνω από 500 σε απλές κλίνες Covid

Στα 28 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σήμερα συνολικά 120 ασθενείς σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 112 ανεμβολίαστοι. Οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλινικές Covid ξεπερνούν τις 500, με τα ποσοστά ανεμβολίαστων να βρίσκονται στο 78,5%.

Στα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 55 ασθενείς σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 53 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 96,4%) και μόνο 2 εμβολιασμένοι. Σε απλές κλίνες Covid-19 νοσηλεύονται 224, εκ των οποίων οι 176 ανεμβολίαστοι (78,9%) και οι 47 εμβολιασμένοι, ενώ οι νοσηλευόμενοι με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου είναι 26, από τους οποίους δεν έχουν εμβολιαστεί οι 21 (80,8%).

Σε ό,τι αφορά τα 14 νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, που περιλαμβάνει τη δυτική Θεσσαλονίκη και τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι σήμερα 65, εκ των οποίων οι 59 ανεμβολίαστοι (90,8%) και οι 6 εμβολιασμένοι. Σε απλές κλίνες Covid-19 νοσηλεύονται 285 ασθενείς, από τους οποίους οι 222 ανεμβολίαστοι (77,9%) και οι 63 εμβολιασμένοι, ενώ με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου νοσηλεύονταν 18 ασθενείς, εκ των οποίων οι 14 ανεμβολίαστοι (77,9%)

Άλλοι τέσσερις νομοί στη συγκεκριμένη ΥΠΕ (Πιερία, Πέλλα, Ημαθία, Φλώρινα) έχουν ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης κάτω από 50%.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτίναξη 37% στις νοσηλείες ΜΕΘ στην «κόκκινη» Βόρεια Ελλάδα"

Γεωργιάδης: Επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο για όλους

Στην εξαγγελία πως η επιδότηση για το φυσικό αέριο θα είναι για όλους και δεν θα δοθεί με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Δεν θα αφήσουμε την αύξηση στην ενέργεια να επηρεάσει τους λογαριασμούς του καταναλωτή σε ρεύμα και φυσικό αέριο, η κυβέρνηση με μέτρα θα απορροφήσει τις αυξήσεις για το μέσο νοικοκυριό.

Όσον αφορά στο ρεύμα και το φυσικό αέριο αυτό θα είναι για όλους, για το πετρέλαιο θέρμανσης αυτό θα αφορά τους δικαιούχους», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ, ο κ. Γεωργιάδης.

Oι τιμές στα τρόφιμα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, δεν είναι υψηλότερες, πλην των καυσίμων και των νωπών φρούτων», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι οι αλυσίδες τροφίμων μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις στα ναύλα.

«Η ενέργεια είναι ειδική κατηγορία, δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε αύξηση σε ένα κομμάτι της
εφοδιαστικής αλυσίδας πρέπει την άλλη μέρα τα καταστήματα να αυξήσουν τις τιμές» είπε.

Υπενθυμίζουμε ότι εντός των ημερών θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη:

  • «Η ενέργεια είναι μία ειδική κατηγορία. Εκεί>έχουμε μία παγκόσμια κρίση διαφορετικού τύπου.Οι αυξήσεις στην ενέργεια που αφορούν στο μέσο νοικοκυριό με τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση θα απορροφηθούν από την Κυβέρνηση. Δεν θα αφήσουμε η αύξηση στην ενέργεια να επηρεάσει τους λογαριασμούς του καταναλωτή στη ΔΕΗ ή στο φυσικό αέριο

  • Ως προς το ρεύμα και ως προς το φυσικό αέριο θα καλύψουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ως προς το πετρέλαιο θέρμανσης θα καλύψουμε τους δικαιούχους του πετρελαίου θέρμανσηςανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια και ούτω καθεξής».

  • Αν κάτι διακρίνει αυτή την Κυβέρνηση και η οικονομία μας πάει τόσο πολύ καλά, οι αγορές μάς εμπιστεύονται και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων ανεβαίνει συνεχώς παρά την πανδημία είναι γιατί δουλεύουμε με σύνεση, με σωφροσύνη και νοικοκυρεμένα. Για αυτό έχουμε τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, γιατί δουλεύουμε σωστά. Αφήστε να μας να κάνουμε την δουλειά μας

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο για όλους"

Φυσικό αέριο: Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η τιμή στην Ευρώπη

Η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε νέα ιστορικά ρεκόρ σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ισχυρής ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, κυρίως στην Ασία, αλλά επίσης λόγω της περιορισμένης προσφοράς και των χαμηλών αποθεμάτων παγκοσμίως.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε στις 13.10 ώρα Ελλάδας άνοδο 16,36% στα 135,00 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh).

Η τιμή του βρετανικού αερίου, με παράδοση τον επόμενο μήνα, κατέγραψε άλμα 18,15% στις 347,27 πένες ανά θερμική μονάδα.

Οι δύο αγορές κατέγραψαν νωρίτερα κέρδη πάνω από το 25%, και ανήλθαν αντίστοιχα στα 162,12 ευρώ και τις 407,82 πένες, λίγο πριν από τις 11:30 ώρα Ελλάδας, τιμές που αποτελούν ρεκόρ.

«Το σημερινό άλμα των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη είναι πραγματικά μοναδικό», σχολίασαν οι αναλυτές της Société Générale, «ποτέ πριν οι τιμές ενέργειας δεν είχαν αυξηθεί τόσο πολύ και τόσο γρήγορα».

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς βλέπει σε αυτή την πολύ ισχυρή αύξηση των τιμών «μια κίνηση πανικού και φόβου» απέναντι στα χαμηλά αποθέματα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

Η πλειονότητα των παρατηρητών της αγοράς καταδεικνύει επίσης τη ζήτηση στην Ασία, κυρίως την Κίνα.

Οι αναλυτές της ING προσθέτουν επίσης έναν συνδυασμό παραγόντων «υψηλών τιμών ηλεκτρισμού, περιορισμένης προσφοράς από τη Ρωσία και της πιθανότητας ενός ψυχρότερου χειμώνα».

Σύμφωνα με ειδικούς Capital Economics, οι τιμές «θα παραμείνουν πιθανόν αυξημένες σε σχέση με τα επίπεδα του παρελθόντος» μεσοπρόθεσμα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυσικό αέριο: Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η τιμή στην Ευρώπη"

Πλεύρης: Πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους σε ψυχαγωγία και εστίαση (vid)

Ανακοινώσεις αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού έκανε το μεσημέρι της 6ης Οκτωβρίου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης από το υπουργείο Υγείας. Ο κ. Πλεύρης παρουσίασε τον νέο «χάρτη» που παραπέμπει στην άρση περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους, ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές.

Η διασκέδαση και η εστίαση θα είναι ελεύθερες για τους εμβολιασμένους χωρίς κανέναν περιορισμό, αλλά παραμένει η υποχρεώση της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους. Τα μέτρα θα έχουν ισχύ 15 ημέρες, ενώ σε πρώτη φάση θα αρχίσει η εφαρμογή τους από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021.

Ειδικότερα, ο κορωνοϊός αντιμετωπίζεται με το εμβόλιο και με τα μέτρα προστασίας , είπε ο κ. Πλεύρης και ανακοίνωσε:

«Η επιτροπή είναι το όργανο που εισηγείται στην Πολιτεία, εμπιστευόμαστε έναν προς έναν τους επιστήμονες, παραμένει ως όργανο του υπουργείου ως έχει. Μια πρώτη διαφορά από τα μέτρα είναι ότι όσα θα ανακοινωθούν σήμερα θα ισχύουν για δεκαπέντε μέρες. Εντός δεκαπέντε ημερών θα επανεξεταστούν και θα απλοποιηθούν, ομαλοποιηθούν.

Τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν θα ισχύουν μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά θα γνωρίζουμε την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής. Δεν υπάρχει πλέον το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν κανονικά.

Αναλυτικά ισχύουν τα εξής:

  • Στην εστίαση όπου έχουμε πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα και μάσκα και ατομική προστασία. Στους χώρους διασκέδασης υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους τόνισε.
  • Δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση
  • Για τους ανοικτούς χώρους θα έχουμε πλήρη λειτουργία και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο σε όσους έχουν μη εμβολιασμένους ή δεν έχουν νοσήσει.
  • Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.
  • Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας και όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες.

Ο κ. Πλεύρης είπε ακόμα ότι είμαστε στη διαδικασία να μπορούμε να πάρουμε τέτοια μέτρα ώστε να πάρουμε πίσω την ζωή μας.

H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, είπε τα εξής:

Όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες νοσηλείας. π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα από τους 55 που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόλις 2 είναι εμβολιασμένοι. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση- η πιθανότητα μειώνεται 20 φορές. Έχει πιεστεί κοντά δύο χρόνια τώρα το σύστημα υγείας, και αυτό είναι πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα. Ας είμαστε προσεκτικοί, είναι σημαντικό να μην έχουμε τα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρσι. Εκτός από τους ασθενείς με κορωνοϊό έχουμε και όλους τους άλλους ασθενείς.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης λέγοντας τα εξής:

«Γνωρίζω τις προκλήσεις, αλλά θα ανταποκριθούμε με επιτυχία» τόνισε, προσθέτοντας ότι η δουλειά που έγινε στον Οργανισμό ήταν σημαντική και «θα συνεχίσουμε σε αυτήν την σύγχρονη κατεύθυνση».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζαούτης, προτεραιότητες του ΕΟΔΥ είναι διαχείριση και υποστήριξη της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας, η ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, ο περιορισμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Οργανισμού και η συνεργασία του με όλους του φορείς. «Έχουμε τη βούληση και τη θέληση να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα» κατέληξε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλεύρης: Πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους σε ψυχαγωγία και εστίαση (vid)"

24ωρη απεργία τη Δευτέρα 11/10 οι δάσκαλοι – Τι αποφάσισαν ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ

Να απεργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα (11.10.2021) αποφάσισαν οι δάσκαλοι (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας – ΔΟΕ), ενώ αντίστοιχη απόφαση αναμένεται να πάρουν και οι καθηγητές. Κινητοποιήσεις για την ίδια ημέρα έχουν αποφασίσει σε ολόκληρη τη χώρα και οι μαθητές.

Συγκεκριμένα, 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα (11.10.2021) κήρυξε το ΔΣ της ΔΟΕ (Δάσκαλοι) αργά το βράδυ της Τρίτης (05.10.2021), ενάντια στην αξιολόγηση, που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αγωγή την οποία κατέθεσε εναντίον της ομοσπονδίας η υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

Ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβουν και οι καθηγητές (ΟΛΜΕ), γεγονός που θα σημάνει σε αυτή την περίπτωση ότι την ερχόμενη Δευτέρα (11.10.2021) θα μείνουν κλειστά – εκτός από τα δημοτικά και νηπιαγωγεία – και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια).

Δάσκαλοι και καθηγητές εμφανίζονται εξοργισμένοι με τη στάση που κρατά απέναντί τους η υπουργός Παιδείας, η οποία – όπως λένε – αντί να συζητήσει μαζί τους καταφεύγει διαρκώς στα δικαστήρια. Οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει για τις 6 το απόγευμα (06.10.2021) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

Η απεργία των εκπαιδευτικών έχει και την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ, η οποία αποφάσισε, ύστερα από σχετικό αίτημα της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, την κήρυξη απεργίας αποχής για τους εκπαιδευτικούς από τις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία

Στην απόφασή της η ΑΔΕΔΥ τονίζει τα εξής: Σε συνέχεια των έγγραφων αιτημάτων που υποβλήθηκαν τόσο από την ΔΟΕ όσο και από την ΟΛΜΕ προς την ΑΔΕΔΥ, προκειμένου αυτή να παράσχει πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προκηρύξει απεργία – αποχή των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων τους που αφορούν στις διαδικασίες συλλογικού προγραμματισμού και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου, εσωτερικής αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Μέρους Γ ́ του ν.4823/2021 και συγκεκριμένα των άρθρων 56-83 και 97 αυτού, καθώς και από τις διατάξεις των άρθρων 33,34,35 και 36 του ν.4692/2020, των κατ’ εξουσιοδότηση τούτων κανονιστικών αποφάσεων και εφαρμοστικών εγκυκλίων, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη κάλυψη στο σύνολο των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως, υπηρετούντων με έννομη σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας 

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δάσκαλοι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μετά τη μεθόδευση της κατάθεσης αγωγής με σκοπό να χαρακτηριστεί η απεργία – αποχή ως παράνομη και καταχρηστική, συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με το συντριπτικό ρεύμα των συναδέλφων και των σχολείων σε όλη την Ελλάδα, που συνεχίζουν να δηλώνουν μαζικά απεργία – αποχή από την λεγόμενη «αξιολόγηση».

Οι επιθέσεις ενάντια στους απεργούς εκπαιδευτικούς, την Παρασκευή 1/10 φουσκώνουν αντί να καταστείλουν το κύμα της αγανάκτησης για την αντιεκπαιδευτική πολιτική».

Στους δρόμους και μαθητές

Το Συντονιστικό Μαθητών της Αττικής καλεί τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας να διοργανώσουν διαδηλώσεις, για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, σε όλες τις πόλεις της χώρας, με τα ακόλουθα δέκα αιτήματα, όπως διατυπώνονται στο ανακοινωθέν τους:

-Να καταργηθεί τώρα η ελάχιστη βάση εισαγωγής.

-Να μην εφαρμοστεί ξανά με κανέναν τρόπο ούτε αυτή ούτε η Τράπεζα Θεμάτων. Κάλυψη των μεγάλων κενών που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση. Ενισχυτική διδασκαλία και προσαρμογή της ύλης με ευθύνη του Υπουργείου.

-Να διδάσκονται ξανά στα σχολεία τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (πχ σχέδιο). Υπεύθυνη ενημέρωση από το κράτος και τον ΕΟΔΥ στους μαθητές και τους γονείς μας για τον εμβολιασμό.

-Προσλήψεις σχολικών γιατρών. Δωρεάν και συχνά rapid test στα σχολεία σε όλους τους μαθητές χωρίς διαχωρισμό, όχι μόνο self test.

-Ολιγομελή τμήματα με αξιοποίηση περισσότερων κατάλληλων αιθουσών για μάθημα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "24ωρη απεργία τη Δευτέρα 11/10 οι δάσκαλοι – Τι αποφάσισαν ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ"

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Αθηνά»

Για επιδείνωση του καιρού από απόψε προειδοποιεί η ΕΜΥ, εκδίδοντας έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το καιρικό σύστημα με το όνομα «Αθηνά».

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις. Ειδικά στην Αττική, βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες αναμένονται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής έως και νωρίς το απόγευμα.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Καιρικό σύστημα με το όνομα ΑΘΗΝΑ (ATHINA) προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από το βράδυ της Τετάρτης (06-10-2021) από τη βορειοδυτική Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά:

α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.

β. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους την Πέμπτη (07-10-2021) στα δυτικά, που η έντασή τους θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

1. ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ (06-10-2021)

Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του βορείου Ιονίου και τις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου.

2. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (07-10-2021)

Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, καθώς και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Από το μεσημέρι, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

3. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (08-10-2021)

α. Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β. Την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

ΕΙΔΙΚΟTΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: Βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν την Παρασκευή (08-10-2021) από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Αθηνά»"

Αποφυλακίζεται με όρους ο Νίκος Παλαιοκώστας - Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης

Τις επόμενες ώρες θα περάσει την πύλη εξόδου των φυλακών του Αγίου Στεφάνου Πατρών, ο βαρυποινίτης Νίκος Παλαιοκώστας, μεγαλύτερος αδελφός του επί σειρά ετών καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα, η αίτηση του οποίου για αποφυλάκιση έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο.

Ο 61χρονος βγαίνει σήμερα από τις φυλακές, μετά από βούλευμα του αρμόδιου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο έκανε δεκτή αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσε ο κρατούμενος τον περασμένο Αύγουστο, επικαλούμενος σοβαρούς λόγους υγείας που αντιμετωπίζει.

Το δικαστικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την αίτηση του Νίκου Παλαιοκώστα και ορίζει ότι ο βαρυποινίτης θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο πατρικό σπίτι του στα Τρίκαλα, από όπου θα έχει δικαίωμα να εξέρχεται δύο φορές την εβδομάδα.

Ο μέχρι σήμερα κρατούμενος, αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων και νεφρικής ανεπάρκειας που καθιστά αναγκαία την συχνότατη μεταγωγή του σε νοσοκομείο για αιμοκάθαρση.

Σχεδόν 16 χρόνια ο Νίκος Παλαιοκώστας κρατείται στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, όπου σύμφωνα με την αίτηση του, έχει επιδείξει καλή διαγωγή.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας είχε εμπλακεί σε σειρά ληστειών με την αποκαλούμενη «συμμορία των πέντε» στην οποία μετείχε και ο αδελφός του. Στην ομάδα αποδίδονται περίπου 16 ληστείες τραπεζών σε όλη την χώρα, την περίοδο 1990-1995. Στις 15 Δεκεμβρίου 1995 τα δύο αδέλφια, με ένα ακόμη μέλος της ομάδας, απήγαγαν γνωστό βιομήχανο της Βόρειας Ελλάδας, τον οποίο, αφού πήραν λύτρα δεκάδες εκατομμύρια δραχμές, άφησαν ελεύθερο λίγες ημέρες μετά.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας συνελήφθη ως καταζητούμενος δραπέτης το 2006 στον Παρνασσό, μετά από μπλόκο της Αστυνομίας.

Για λογαριασμό του Νίκου Παλαιοκώστα την αίτηση της αποφυλάκισης χειρίστηκαν οι γνωστοί δικηγόροι Χρήστος Τσόλκας και Βασιλική Αλεξανδροπούλου.

pelop, AΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » " Αποφυλακίζεται με όρους ο Νίκος Παλαιοκώστας - Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης"

Σήφης Βαλυράκης: Νέα στοιχεία από την οικογένειά του – Δέχτηκε 15 χτυπήματα από διαφορετικά όργανα!

Η δικογραφία για τις συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη (στις 24 Ιανουαρίου 2021 στην Ερέτρια) δεν έχει τεθεί στο αρχείο, αναφέρει η οικογένεια του πρώην υπουργού, που αποκαλύπτει νέα στοιχεία. Τι έδειξε βίντεο που έχει στην κατοχή της η οικογένεια.

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε δεχτεί 15 χτυπήματα, τα περισσότερα στο κεφάλι, το πρόσωπο και τον αυχένα, τα οποία έχουν προκληθεί από διαφορετικά μεταξύ τους όργανα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας, που ζητά να μην μπει στο αρχείο η δικογραφία για όσα έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο στην Ερέτρια.

Η δικογραφία για το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη δεν έχει μπει στο αρχείο, τονίζει η οικογένεια και σημειώνει πως ούτε και πρέπει να μπει αφού υπάρχει σωρεία ευρημάτων από τα οποία προκύπτουν πως ο θάνατός του ήταν ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Σε ό,τι αφορά στα χτυπήματα τα οποία είχε δεχτεί ο Σήφης Βαλυράκης, η οικογένειά του τονίζει πως μπορεί να είναι συμβατά με προπέλα, αλλά «δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά έχουν προκληθεί από αυτήν». Σημειώνουν δε ότι τα ευρήματα «σχεδόν αποκλείουν οποιαδήποτε προσέγγιση του σώματος με την προπέλα του δικού του σκάφους» και «αποκλείεται η περίπτωση της εκούσιας πτώσης του στη θάλασσα και η ανατροπή του σκάφους από θαλασσοταραχή ή άλλη αιτία».

Παράλληλα, η οικογένεια έχει στην κατοχή της βίντεο από το οποίο, ύστερα από επεξεργασία, προκύπτει πως άλλο σκάφος είχε προσεγγίσει εκείνο του Σήφη Βαλυράκη και έκανε κυκλικές κινήσεις γύρω απ’ αυτό. Σύμφωνα μάλιστα με αυτόπτες μάρτυρες, το σκάφος αυτό ήταν αλιευτικό και οι επιβαίνοντες είχαν λογομαχία με τον πρώην υπουργό και ο ένας απ’ αυτούς τον χτύπησε με κοντάρι στο κεφάλι μέχρι που έπεσε στη θάλασσα.

Σήφης Βαλυράκης

Όλη η ανακοίνωση της οικογένειας Βαλυράκη

Η δικογραφία, σχετικά με την διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στις 24/1/2021 στην Ερέτρια, δεν έχει τεθεί στο αρχείο, όπως λανθασμένα ευρέως διαδόθηκε, λόγω της διάταξης που εκδόθηκε από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, ούτε και πρέπει να τεθεί.

Και αυτό γιατί από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατος του δεν οφείλεται σε ατύχημα αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, όπως έχουν αξιολογηθεί και από την τεχνική σύμβουλο – ιατροδικαστή της οικογένειας, προκύπτει ότι τα δέκα πέντε (15) χτυπήματα που έφερε ο θανών, τα περισσότερα στο κεφάλι, πρόσωπο, αυχένα κλπ, έχουν προκληθεί από διαφορετικά μεταξύ τους όργανα.
  2. Η συμβατότητα ορισμένων από τα χτυπήματα αυτά με προπέλα σκάφους δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά έχουν προκληθεί από αυτήν, ενώ οι περιστάσεις και τα ευρήματα της δικογραφίας σχεδόν αποκλείουν οποιαδήποτε προσέγγιση του σώματος του θανόντος με την προπέλα του δικού του σκάφους, ενώ επίσης από τα ίδια ευρήματα και στοιχεία αποκλείεται η περίπτωση της εκούσιας πτώσης του στην θάλασσα και η ανατροπή του σκάφους από θαλασσοταραχή ή άλλη αιτία.
  3. Από το βιντεοληπτικό υλικό που βρίσκεται στην δικογραφία προκύπτει (ύστερα από επεξεργασία του τεχνικού συμβούλου μας και αφού οι αρμόδιες αρχές απέτυχαν να την πραγματοποιήσουν) προσέγγιση άλλου σκάφους δίπλα στο φουσκωτό σκάφος του Σήφη Βαλυράκη και η πραγματοποίηση κυκλικών κινήσεων γύρω από αυτό.
  4. Από τις καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τα διαδραματιζόμενα από διαφορετικό σημείο και σε συνεχόμενο χρόνο στο Νησί των Ονείρων, προκύπτει ότι :

α) Το σκάφος το οποίο προσέγγισε το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη ήταν ένα αλιευτικό σκάφος, οι επιβαίνοντες στο οποίο προκάλεσαν λογομαχία μαζί του,

β) Ενώ ο δεύτερος εκ των μαρτύρων περιγράφει με σαφήνεια την εκ μέρους του ενός εκ των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος επανειλημμένη σκόπιμη πλήξη του Σήφη Βαλυράκη στο κεφάλι με κοντάρι, μέχρι που αυτός έπεσε πλέον στην θάλασσα. Τα πρόσωπα τα οποία κατονομάζει ο μάρτυρας έχουν ταυτοποιηθεί και εκλήθησαν σε ανωμοτί κατάθεση και έγγραφες εξηγήσεις.

  1. Η παρά τα παραπάνω στοιχεία, έκδοση της απορριπτικής διάταξης από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, μετά τις έγγραφες εξηγήσεις των υπόπτων και με φανερά ελλιπείς τις κατά νόμο επιβαλλόμενες έρευνες των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης από τις αρμόδιες προανακριτικές αρχές, όπως ο γεωγραφικός εντοπισμός του ύποπτου σκάφους, η κίνηση των αλιευτικών σκαφών στην επίδικη περιοχή την συγκεκριμένη ώρα, ο γεωγραφικός εντοπισμός των ίδιων των υπόπτων και η πληρέστερη επεξεργασία του φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού, δημιουργεί εύλογες απορίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης.

Ύστερα από όλα τα παραπάνω, η οικογένεια του εκλιπόντος άσκησε ως είχε δικαίωμα προσφυγή στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας, όπου και εκκρεμεί η κρίση της απορριπτικής διάταξης σε δεύτερο βαθμό, με την εύλογη αξίωση και προσδοκία να μην κλείσει η υπόθεση, αλλά να συνεχιστεί η ανάκριση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ούτε κατασκευάζει ενόχους,  ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του ως ανθρωποκτονίας. Αδιαπραγμάτευτη θέση της αποτελεί η συνέχιση της δικαστικής – ανακριτικής έρευνας της υπόθεσης και ακαθησύχαστη είναι η αγωνία της για την αναζήτηση της αλήθειας, στην οποία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να συμβάλει, χωρίς να ενοχοποιεί οποιονδήποτε. Θα αποτελούσε όμως ύβρη προς την δικαιοσύνη και προς την ιστορία του Σήφη Βαλυράκη, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας της αντίστασης ενάντια στην δικτατορία, να κλείσει η υπόθεση αυτή τόσο επιπόλαια και να χαρακτηριστεί ως ατύχημα μία πράξη, που όλα δείχνουν ότι είναι δολοφονία.

Αθήνα, 6/10/2021

Οι συνήγοροι παράστασης υποστήριξης κατηγορίας

της οικογένειας Βαλυράκη

Μανώλης Φωτάκης

Κώστας Παπαδάκης».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σήφης Βαλυράκης: Νέα στοιχεία από την οικογένειά του – Δέχτηκε 15 χτυπήματα από διαφορετικά όργανα!"

Δικαστήριο ΕΕ: Τα κράτη - μέλη μπορούν να ζητούν ταυτότητα ή διαβατήριο από πολίτες που ταξιδεύουν σε άλλο κράτος - μέλος

Τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν μεν να ζητούν από τους πολίτες τους, επ’ απειλή κυρώσεων, να φέρουν ισχύον δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο όταν ταξιδεύουν προς άλλο κράτος μέλος, ανεξάρτητα από το χρησιμοποιούμενο μεταφορικό μέσο και τη διαδρομή, ωστόσο δεν μπορούν να επιβάλλουν δυσανάλογες κυρώσεις για ένα τέτοιο αδίκημα ήσσονος σοβαρότητας.

Αφορμή για την εν λόγω απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ήταν η «περιπέτεια» ενός Φινλανδού πολίτη που μετέβη στην Εσθονία με σκάφος αναψυχής, χωρίς να φέρει μαζί του κάποιο έγγραφο, και αντιμετώπιζε πρόστιμο άνω των 95.000, ήτοι το 20% των μηνιαίων αποδοχών του.

Ιστορικό

Τον Αύγουστο του 2015 ο «Α» Φινλανδός πολίτης, πραγματοποίησε ταξίδι μετ’ επιστροφής μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας με σκάφος αναψυχής. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Α διήλθε διεθνή ύδατα μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας. Παρότι ήταν κάτοχος ισχύοντος φινλανδικού διαβατηρίου, δεν το έφερε μαζί του κατά το ταξίδι. Κατά συνέπεια, επ’ ευκαιρία συνοριακού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Ελσίνκι κατά την επιστροφή του, ο A δεν ήταν σε θέση να επιδείξει διαβατήριο ούτε κάποιο άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο, η ταυτότητά του όμως μπόρεσε να εξακριβωθεί βάσει της άδειάς του οδήγησης.

Ο syyttäjä (εισαγγελέας, Φινλανδία) άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος του A για διάπραξη του ήσσονος σημασίας ποινικού αδικήματος της παράνομης διέλευσης των συνόρων. Συγκεκριμένα, βάσει της φινλανδικής νομοθεσίας, οι Φινλανδοί υπήκοοι οφείλουν, επ’ απειλή ποινικών κυρώσεων, να φέρουν ισχύον δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο κάθε φορά που πραγματοποιούν, με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς και ανεξαρτήτως της διαδρομής, ταξίδι προς άλλο κράτος μέλος ή όταν εισέρχονται στη φινλανδική επικράτεια ερχόμενοι από άλλο κράτος μέλος.

Σε πρώτο βαθμό διαπιστώθηκε ότι ο A είχε διαπράξει αδίκημα, καθόσον διήλθε τα φινλανδικά σύνορα χωρίς να φέρει ταξιδιωτικό έγγραφο. Εντούτοις, δεν του επιβλήθηκε καμία ποινή, καθότι η παράβαση ήταν ήσσονος σημασίας και το ποσό του προστίμου που θα μπορούσε να του επιβληθεί σύμφωνα με το προβλεπόμενο από το φινλανδικό δίκαιο ποινικό καθεστώς, σε συνάρτηση με το μέσο μηνιαίο εισόδημά του, ήταν υπερβολικό, δεδομένου ότι το συνολικό ποσό του εν λόγω προστίμου θα ανερχόταν σε 95.250 ευρώ.

Μετά την απόρριψη της έφεσης που άσκησε ο εισαγγελέας κατά της ανωτέρω απόφασης, ο τελευταίος άσκησε αναίρεση ενώπιον του Korkein oikeus (Ανωτάτου Δικαστηρίου, Φινλανδία). Το εν λόγω δικαστήριο αποφάσισε εν συνεχεία να υποβάλει στο Δικαστήριο προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστηριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο σχετικά με το αν συνάδει με το προβλεπόμενο στο άρθρο 21 ΣΛΕΕ δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της Ένωσης η επίμαχη εν προκειμένω φινλανδική νομοθεσία και, ιδίως, το καθεστώς ποινικών κυρώσεων βάσει του οποίου η διέλευση των εθνικών συνόρων χωρίς ισχύον δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο τιμωρείται με πρόστιμο δυνάμενο να ανέλθει στο 20 % του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος του παραβάτη.

Το Δικαστήριο της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της Ένωσης δεν αντιτίθεται σε εθνική ρύθμιση με την οποία κράτος μέλος υποχρεώνει τους υπηκόους του, επ’ απειλή ποινικών κυρώσεων, να φέρουν ισχύον δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο οσάκις ταξιδεύουν προς άλλο κράτος μέλος, με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο και με οποιαδήποτε διαδρομή. Εντούτοις, οι επιμέρους αυτές κυρώσεις πρέπει να είναι σύμφωνες με τις γενικές αρχές του δικαίου της Ένωσης, μεταξύ άλλων με τις αρχές της αναλογικότητας και της απαγορεύσεως των διακρίσεων.

Συνεπώς το Δικαστήριο επισημαίνει ότι, μολονότι τα κράτη μέλη δύνανται να επιβάλλουν πρόστιμο ως κύρωση για την παράβαση μιας τυπικής προϋπόθεσης σε σχέση με την άσκηση δικαιώματος που απονέμει το δίκαιο της Ένωσης, η κύρωση αυτή πρέπει να είναι ανάλογη προς τη σοβαρότητα της παράβασης. Όταν όμως, όπως εν προκειμένω, ο έχων δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, ο οποίος είναι κάτοχος ισχύοντος δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, παραβεί την υποχρέωση να φέρει τέτοιο έγγραφο, επειδή απλώς παρέλειψε να το φέρει μαζί του κατά το ταξίδι του, το αδίκημα είναι ήσσονος σοβαρότητας. Ως εκ τούτου, μια βαριά χρηματική κύρωση, όπως πρόστιμο ανερχόμενο στο 20 % του καθαρού μέσου μηνιαίου εισοδήματος του παραβάτη, είναι δυσανάλογη προς τη σοβαρότητα της εν λόγω παράβασης

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δικαστήριο ΕΕ: Τα κράτη - μέλη μπορούν να ζητούν ταυτότητα ή διαβατήριο από πολίτες που ταξιδεύουν σε άλλο κράτος - μέλος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news