facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Κεραμέως: Παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΑΔΕΔΥ - Κανονικά η απεργία της Δευτέρας τονίζει η ΑΔΕΔΥ

Παράνομη και καταχρηστική και πολιτική κρίθηκε η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ. Άμεσα εκτελεστή η απόφαση. 3.000 ευρώ ποινή για κάθε παράβαση.

Στο twitter η Υπουργός Παιδείας δεν έχασε την ευκαιρία να πανηγυρίσει: «Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το Δικαστήριο η απεργία της ΑΔΕΔΥ, μέσω της οποίας συνδικαλιστικές οργανώσεις της εκπαίδευσης καλούσαν σε συνέχιση της απεργίας από κάθε αξιολόγηση. Συνεχίζουμε για ένα καλύτερο σχολείο, αυτό που αξίζουν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί μας».

Τι προηγήθηκε

Κατά της ΑΔΕΔΥ στράφηκε η Νίκη Κεραμέως με νέα αγωγή που κατέθεσε και εκδικάστηκε κατεπειγόντως σήμερα.

Η υπουργός Παιδείας, επικαλέστηκε λόγους κατεπείγοντος και ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για «μεθόδευση, καθώς η εν λόγω απεργία-αποχή γίνεται για τους ίδιους ακριβώς λόγους και με τα ίδια ακριβώς αιτήματα που προέβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών στη δική τους απεργία-αποχή που κρίθηκε παράνομη μόλις πριν 6 ημέρες».

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ:

Την περασμένη εβδομάδα το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε ότι η απεργία-αποχή που είχαν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ κατά της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου ήταν παράνομη. Στη συνέχεια και παρά τη δικαστική αυτή απόφαση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει νέα, πανομοιότυπη, απεργία-αποχή για να «καλύψει» τους εκπαιδευτικούς (κατά τα λεγόμενα στο εξώδικο της ΑΔΕΔΥ).

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε αγωγή, η οποία λόγω κατεπείγοντος εκδικάζεται σήμερα, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η νέα αυτή πανομοιότυπη απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης. Καταγγέλλει ότι πρόκειται για μεθόδευση, καθώς η εν λόγω απεργία-αποχή γίνεται για τους ίδιους ακριβώς λόγους και με τα ίδια ακριβώς αιτήματα που προέβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών στη δική τους απεργία-αποχή που κρίθηκε παράνομη μόλις πριν 6 ημέρες.

Επιπλέον, τίθεται και πάλι το ζήτημα της εφαρμογής ή μη νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων, δεδομένου ότι η ΑΔΕΔΥ απεργεί ακριβώς για αυτό, δηλ. για την κατάργηση των ψηφισμένων νομοθετικών διατάξεων για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου.

Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή τους, και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων άσκησε αντέφεση, ζητώντας την επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης, καθώς οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη. Τη Δευτέρα 11/10 θα εκδικαστεί η εν λόγω έφεση.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό, αρκεί η κινητοποίηση να είναι νόμιμη και να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Κανονικά η απεργία της Δευτέρας:

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών τη Δευτέρα –

Όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ, καμιά σχέση δεν έχει αυτή η απεργία με την αγωγή Κεραμέως.

Κανονικά πραγματοποιείται η 24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενάντια στην αξιολόγηση, τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «καμιά σχέση δεν έχει αυτή η απεργία με την αγωγή της κ. Κεραμέως κατά της ΑΔΕΔΥ, που εκδικάστηκε σήμερα και αφορά στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση».

Πιο αναλυτικά αναφέρεται:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ενημερώνει τους συναδέλφους ότι η 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για τη Δευτέρα 11 του Οκτώβρη πραγματοποιείται κανονικά.

Καμιά σχέση δεν έχει αυτή η απεργία με την αγωγή της κ.Κεραμέως κατά της ΑΔΕΔΥ, που εκδικάστηκε σήμερα και αφορά στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία της Δευτέρας και στα συλλαλητήρια.

Καλούμε τα ΜΜΕ να αν αναπαράγουν σωστά την είδηση και να μην δημιουργούν σύγχυση στους εργαζόμενους.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » " Κεραμέως: Παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΑΔΕΔΥ - Κανονικά η απεργία της Δευτέρας τονίζει η ΑΔΕΔΥ"

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Έκπτωση 15% σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές

Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τα μέτρα προστασίας των πολιτών από τις διεθνείς ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας, και με την υποστήριξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της οποίας αποτελεί 100% θυγατρική εταιρεία, ανακοινώνει ότι προχωρά άμεσα στην απορρόφηση κατ’ ελάχιστον του 15% του κόστους προμήθειας στο φυσικό αέριο.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα προμηθεύονται πλέον το φυσικό αέριο, τουλάχιστον 15% φθηνότερα. Η εταιρεία θα αποδώσει την έκπτωση αυτή στο σύνολο των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών της.

Με αυτόν τον τρόπο και χάρη στη σημαντική πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, ο ιστορικότερος πάροχος ενέργειας της χώρας, παραμένει πιστό στο όραμά του να λειτουργεί με υπευθυνότητα και διαφάνεια προς όφελος των καταναλωτών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Έκπτωση 15% σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές"

Σεισμός στην Κρήτη: Έφτασαν τα 5.205 τα μη κατοικήσιμα κτίρια στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Περισσότερες από 9.000 είναι οι αυτοψίες που έχουν διενεργήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στην Κρήτη, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι "μέχρι χθες το απόγευμα είχαν διενεργηθεί αυτοψίες σε 9.327 κτίρια εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν ‘‘κατοικήσιμα'' τα 4.122 και ‘‘μη κατοικήσιμα'' τα 5.205". Σημείωσε μάλιστα ότι σήμερα ξεκίνησαν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό, ενώ ενημέρωσε το σώμα ότι στην περιοχή έφθασαν ήδη οι πρώτοι 34 οικίσκοι και οι 12 σχολικές αίθουσες και μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν φτάσει στο σύνολο τις 22. "Και συνεχίζουμε" είπε ο κ. Καραγιάννης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, από την πλευρά του, ο κ. Κεγκέρογλου είπε ότι δεν περίμενε να είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των σπιτιών που έχουν δηλωθεί και ελεγχθεί και κυρίως αυτών που έχουν βγει μη κατοικήσιμα. "Δεν ξέρω που θα φτάσει μέχρι το τέλος, αλλά πιστεύω ότι αυτό και μόνο το νούμερο δείχνει το μέγεθος της καταστροφής" τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου ο οποίος ζήτησε, ο δευτεροβάθμιος έλεγχος "να έχει έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα" και να μην μείνει στη μέση. Για τους οικίσκους είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προγραμματίσει μια δεύτερη προμήθεια καθώς οι ανάγκες "ξεπερνούν τους διακόσιους οικίσκους".

Ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε τη χαρά του για το επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και "γιατί πάνω στα συντρίμμια δεν κάνουμε πολιτική. Άλλωστε κοινός μας στόχος - όλων των πολιτικών - είναι η ανακούφιση των κατοίκων που επλήγησαν. Και καθημερινά βλέπουμε όλοι τι γίνεται στην Κρήτη και στο νομό Ηρακλείου. Υπάρχει συνεχής παρουσία της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή και συνέχεια κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται στο σημείο" επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός στην Κρήτη: Έφτασαν τα 5.205 τα μη κατοικήσιμα κτίρια στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας"

«Καθαρός» Δακτύλιος: Μονά – ζυγά για όλα τα ΙΧ με θερμικούς κινητήρες!

Στο ολοκληρωμένο σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο Real FM 97,8.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Ανάσα για την Αθήνα» περιλαμβάνει τρία στάδια λήψης μέτρων: άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Το πρώτο άμεσο μέτρο αφορά στην επαναφορά του δακτυλίου, με μία διαφορετική λογική. «Το ονομάζουμε ‘‘Καθαρό Δακτύλιο’’. Θα ξεκινήσει στις 25 Οκτωβρίου. Αυτός ο δακτύλιος θα βασίζεται σε πρώτη φάση στη λογική των μονών – ζυγών. Αλλά με μία θεμελιώδη διαφορά: Τέρμα οι χιλιάδες εξαιρέσεις και κομμένα όλα τα “παραθυράκια”. Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα τα οποία εξαιρούνται από το δακτύλιο. Αυτό θα λήξει. Ο μόνος τύπος αυτοκινήτων που θα εξαιρούνται θα είναι τα ηλεκτρικά, για αυτό θα το ονομάσουμε ‘‘Καθαρό Δακτύλιο’’», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr το νέο καθεστώς του «Καθαρού» Δακτύλιου θα αφορά όλα τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης τα οποία θα επιτρέπεται να εισέρχονται όπου ορίζει ο νόμος υπό το καθεστώς των μονών και ζυγών και τα μόνα οχήματα που θα επιτρέπεται να εισέρχονται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας χωρίς περιορισμούς θα είναι μόνο τα ηλεκτρικά!

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιεί ήδη μελέτη για να επαναπροσδιοριστούν τα γεωγραφικά όρια του Δακτυλίου, καθώς χρειάζεται αναπροσαρμογή ο σχεδιασμός του και ενδεχομένως να «ανοίξει» ο κύκλος του.

Η δεύτερη άμεση κίνηση που σχεδιάζεται είναι η αναπροσαρμογή του ωραρίου τροφοδοσίας καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επηρεάζει σημαντικά το επίπεδο της συμφόρησης στην πρωτεύουσα. Τόνισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με την Ελληνική Αστυνομία, διότι όπως υπογράμμισε το μέτρο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί κιόλας.

«Αυτή τη στιγμή το ζήτημα που υπάρχει με την τροφοδοσία δημιουργεί πραγματικό έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας.  Άποψή μας είναι ότι πρέπει να αναπροσαρμοστεί το ωράριο και να ξέρει ο καθένας πότε πρέπει να κάνει τροφοδοσία και πώς πρέπει να κάνει την τροφοδοσία», εξήγησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Το τρίτο μακροπρόθεσμο και πολύ σημαντικό μέτρο του σχεδίου «Ανάσα για την Αθήνα», που ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής, αφορά στην αποδοχή μίας πρότασης του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων: Θα δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Παρατηρητήριο Μεταφορών στην Αττική, ένας θεσμοθετημένος ενιαίος φορέας, καθώς στο ζήτημα του κυκλοφοριακού στην πρωτεύουσα εμπλέκονται δήμοι, η Περιφέρεια και δύο υπουργεία. «Επομένως νομίζω ότι ένας θεσμοθετημένος ενιαίος φορέας θα μας λύσει μακροπρόθεσμα αρκετά προβλήματα», εκτίμησε ο κ. Καραμανλής. Όσον αφορά εξάλλου στο «Μεγάλο Περίπατο», καταρχάς σημείωσε ότι είναι σωστή η γενικότερη κατεύθυνση καθώς σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης ο στόχος των σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι να βγουν τα αυτοκίνητα από το κέντρο, αλλά επισήμανε ότι για αυτό είναι σπουδαίο να υπάρχει ένα θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο, ώστε να μην κάνει ο κάθε φορέας κάτι μόνος του, χωρίς να είναι σε απόλυτη συνεννόηση με τους άλλους φορείς. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «εκεί που υπάρχουν δυσλειτουργίες ο Δήμος και ο Δήμαρχος θα σκύψουν πάνω από το ζήτημα και θα κάνουν διορθώσεις».

H Τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Δακτύλιο

Η είσοδος των οχημάτων στο κέντρο θα γίνεται με το νέο πρότυπο WLTP και προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των «καθαρών» ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ (1221 Β/30-3-2021) που δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) έχουν οριστεί τα νέα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στον δακτύλιο της Αθήνας, με την οποία οι προϋποθέσεις εισόδου στον «πράσινο» δακτύλιο εναρμονίζονται με την εφαρμογή του νέου παγκόσμιου προτύπου μέτρησης εκπομπών CO2 που ισχύει από 1/1/2021.

Οι νέες προβλέψεις διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση εισόδου στον «πράσινο» δακτύλιο της Αθήνας των επιβατικών οχημάτων που ταξινομούνται μετά την 1/1/2021 με αυτά που έχουν ταξινομηθεί έως 31/12/2020, ως προς τις εκπομπές ρύπων. Στην τροποποιημένη ΚΥΑ καθορίζεται το όριο εισόδου για τα επιβατικά οχήματα που από 1/1/2021 έχουν ταξινομηθεί σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων WLTP (Worldwide Light Test Procedure) στα 175 grCO2/km, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται το ισχύον όριο εισόδου για τα οχήματα που είχαν ταξινομηθεί ως και τις 31/12/2020, δηλαδή τα 140 grCO2/km, όπως αυτό είχε καθοριστεί βάσει του Νέου Ευρωπαϊκού Κύκλου Οδήγησης NEDC (New European Driving Cycle).

Ειδικότερα, στον δακτύλιο επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς κανέναν περιορισμό:

Α) των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και των οχημάτων που πληρούν εκ κατασκευής τις διατάξεις του Κανονισμού 715/2007 (Euro 5 και Euro 6) ή μεταγενέστερου, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το NEDC), ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο), αν έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ως και την 31/12/2020.

Β) των ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων και των οχημάτων που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο) και είναι τεχνολογίας Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km (τιμή συνδυασμένου ή σταθμισμένη συνδυασμένου κύκλου, αν πρόκειται για υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης, ή συνδυασμένου κύκλου του αερίου καυσίμου για αυτοκίνητα δύο καυσίμων Bi-fuel, σύμφωνα με το NEDC), αν έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ως και την 31/12/2020.

Γ) των οχημάτων τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της ΕΕ από την 01/01/2021 και εφεξής, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 175 g/km (τιμή συνδυασμένου κύκλου ή σταθμισμένου, αν πρόκειται για υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ή του αερίου καυσίμου για αυτοκίνητα διπλού καυσίμου Bi-fuel, σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων WLTP.

Όλα τα υπόλοιπα οχήματα επιτρέπεται να εισέρχονται στον Δακτύλιο υπό το καθεστώς των μονών – ζυγών.

Ο διαγωνισμός για τα πρώτα 770 νέα λεωφορεία

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι σήμερα βγήκε «στον αέρα» ο διαγωνισμός για την προμήθεια σε πρώτη φάση 770 νέων λεωφορείων σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ.

Υπενθύμισε ότι έχει ήδη γίνει σημαντική δουλειά για την άμεση ενίσχυση του στόλου κατά 50% στην Αθήνα και κατά 90% στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ και τη διαδικασία του leasing. Και τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, αλλά και της καθολικής χρήσης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ξεκινούν οι εργασίες για τη Γραμμή 4 του Μετρό- Καλοκαίρι 2022 οι τρεις νέοι σταθμοί σε Πειραιά

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι ξεκινάνε οι εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό. Σημείωσε ότι έχουν γίνει κυκλοφοριακές μελέτες, ώστε να ταλαιπωρηθούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι κάτοικοι της Αθήνας, ενώ τόνισε πως όταν το φιλοπεριβαλλοντικό αυτό έργο ολοκληρωθεί θα λύσει πολλά προβλήματα.

«Η Γραμμή 4 είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε και ήδη έχουν στηθεί τα πρώτα εργοτάξια. Θα δώσει πραγματικά λύση και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που έχει η Αθήνα, αλλά είναι και ένα καθαρά φιλοπεριβαλλοντικό έργο. Η κατασκευαστική περίοδος θα είναι επτά χρόνια», είπε ο κ. Καραμανλής.

Υπενθύμισε επίσης ότι οι τρεις τελευταίοι σταθμοί της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά θα είναι έτοιμοι το καλοκαίρι.

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι: «Μετά από ένα διχασμό και ένα ζήτημα τεχνικό που είχε πολιτικοποιηθεί, το θέμα με τα αρχαία έχει λήξει στο ανώτατο επίπεδο με την απόφαση του ΣτΕ. Έχει ξεκινήσει η απόσπαση και επανατοποθέτηση». Ο κ. Καραμανλής μάλιστα άφησε αιχμές για κάποιους που θέλουν να δημιουργούν προβλήματα και επισήμανε ότι η καθυστέρηση των έργων δεν ευνοεί τους πολίτες, αλλά συνήθως ευνοεί τους αναδόχους, δηλαδή τους εργολάβους διότι η καθυστέρηση σημαίνει παραπάνω χρήματα. «Να μην το ξεχνάμε αυτό, οι καθυστερήσεις σημαίνουν ταλαιπωρία και παραπάνω χρήματα για τον Έλληνα φορολογούμενο», τόνισε.

Πρώτα εργοτάξια στην Πατρών – Πύργου αρχές 2022 και στο ΒΟΑΚ τέλος του 2022

Όσον αφορά στην Πατρών – Πύργου, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Προγνωστοποίηση Κρατικής Ενίσχυσης θα έρθει άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη Βουλή και δήλωσε: «Θα δείτε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στις αρχές του 2022».

Για τον ΒΟΑΚ, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι το έργο δεν είχε μελετητική ωριμότητα και χρηματοδότηση, δύο ζητήματα που λύθηκαν και έτσι θα ξεκινήσει τμηματικά η κατασκευή του. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο 300 χιλιομέτρων και ανέφερε ότι τα πρώτα εργοτάξια θα μπουν στο τέλος του 2022.

«Η ΝΔ είναι η παράταξη, που νομιμοποίησε το ΚΚΕ»

Κληθείς να σχολιάσει τη διαγραφή του κ. Κωσταντίνου Μπογδάνου, αλλά και με αφορμή την εκδήλωση του «Ιδρύματος Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»,  την 13η Οκτωβρίου στην οποία θα μιλήσει ο πρώην Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής και θα χαιρετίσει ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτίμησε: «Είναι σαφές ότι όλοι στη Νέα Δημοκρατία διαφωνούμε με αυτές τις αντικομουνιστικές τοποθετήσεις και νομίζω πολύ σωστά έπραξε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος και πήρε αυτή την απόφαση. Θα σας θυμίσω ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε με το ΣΥΡΙΖΑ όταν ο κ. Πολάκης έλεγε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα των δωσίλογών και των μαυραγοριτών. Δεν είδα να συγκινείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να διαγράφει τον κ. Πολάκη».

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η εκδήλωση της Τετάρτης είναι μία ευκαιρία η Νέα Δημοκρατία να γιορτάσει τις στρατηγικές επιλογές σε στιγμές κρίσιμες για την Πατρίδα όπως η αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που νομιμοποίησε το ΚΚΕ και υπερέβη εμπράκτως τις διαχωριστικές γραμμές. Η χώρα έχει ανάγκη νηφαλιότητα και ενότητα, και ο διχαστικός λόγος είναι εκτός τόπου και χρόνου».

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καθαρός» Δακτύλιος: Μονά – ζυγά για όλα τα ΙΧ με θερμικούς κινητήρες!"

Τζορτζ Τσούνης: Και επίσημα η πρόταση Μπάιντεν για νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα – Ποιος είναι ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης είναι η πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η υποψηφιότητα του κ. Τσούνη πρέπει να εγκριθεί κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στην οποία προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Εάν ξεπεραστεί ο σκόπελος με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκριση των διορισμών, εκτιμάται ότι ο Τζορτζ Τσούνης θα μπορέσει να αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα στην αρχή του νέου έτους.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη του νέου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον αλλά και την αναμενόμενη υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Ο κ. Τσούνης έχει εκτεταμένη εμπειρία στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις βορειοανατολικές πολιτείες και συνεργάζεται με σημαντικά ονόματα του χώρου, όπως «Hilton», «Marriott» και «Intercontinental».

Θεωρείται γέννημα θρέμμα του Μεγάλου Μήλου, της πόλης δηλαδή στην οποία μεγάλωσε και σπούδασε, ξεκινώντας από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια αποκτώντας πτυχίο νομικής από το St. John’s University. Αμέσως μετά τις σπουδές του, εργάστηκε στη μεγαλύτερη νομική εταιρεία του Λονγκ Αϊλαντ, ενώ μέχρι και σήμερα συνεχίζει να μένει στη συγκεκριμένη περιοχή με τη γυναίκα του Όλγα και τα τρία παιδιά τους.

Ισχυρές διασυνδέσεις με τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ

Το 2013, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, είχε εξεταστεί η πιθανότητα της τοποθέτησής του στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Νορβηγία, μιας προσπάθειας, όμως, που τελικά δεν κατάφερε να ευδοκιμήσει. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο κ. Τσούνης είχε την ευκαιρία να αναλάβει μια σειρά ρόλων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, αποκομίζοντας νέες εμπειρίες που εκτιμάται ότι θα ισχυροποιήσουν τη νέα του υποψηφιότητα. Ειδικότερα, η εμπειρία του στο τιμόνι της Chartwell Hotels αλλά και η ανάληψη της διεύθυνσης της Arbor Realty Trust και της New York’s Signature Bank, δύο εταιριών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, του έχει δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξει σημαντικές επαφές στα υψηλότερα κλιμάκια της επενδυτικής κοινότητας της Νέας Υόρκης.

Εξίσου, όμως, σημαντικές θεωρούνται και οι πολιτικές διασυνδέσεις που διατηρεί ο 53χρόνος ομογενής στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πρόκειται άλλωστε για έναν πολιτικό διορισμό, με δεδομένο ότι ο Τζορτζ Τσούνης δεν είναι διπλωμάτης καριέρας. Υπό αυτό το πρίσμα, αξίζει να επισημανθεί η μακροχρόνια σχέση που διατηρεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, καθώς στην προεκλογική μάχη του 2012 είχε διατελέσει πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών για τον Ομπάμα-Μπάιντεν». Επιπλέον, γνωρίζεται καλά με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο έχει αναπτύξει στενή φιλία. Παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται κυρίως στους χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος, ο ομογενής επιχειρηματίας διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας στο Καπιτώλιο με βουλευτές και γερουσιαστές από τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Παιδί» της ελληνικής ομογένειας ο Τζορτζ Τσούνης

Μετανάστης δεύτερης γενιάς με γονείς από την ορεινή Ναυπακτία, ο Τζορτζ Τσούνης μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Παρακολουθούσε το ελληνικό σχολείο, συμμετείχε στην ελληνική παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο για την 25η Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν και ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας της Αγίας Παρασκευής. Αυτή τη στενή σχέση με την Εκκλησία και την ελληνοαμερικανική κοινότητα τη διατήρησε καθόλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, καθώς είναι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Faith and Leadership 100, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI). Μάλιστα, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε παρασημοφορήσει τον κ. Τσούνη με το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου, την υψηλότερη αναγνώριση που απονέμει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Επιπλέον, ο κ. Τσούνης έχει λάβει το Βραβείο «Justice for Cyprus» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Αμερικανικών Οργανισμών που του απονεμήθηκε από τον πρώην Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το βραβείο Athens-Wishner που απονέμει από κοινού η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζορτζ Τσούνης: Και επίσημα η πρόταση Μπάιντεν για νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα – Ποιος είναι ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας"

ΕΕ: Η Ελλάδα και άλλες 11 χώρες ζητούν χρηματοδότηση για φράχτες στα σύνορα

Δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσει η ΕΕ την κατασκευή φραχτών στα σύνορά τους για να εμποδίσουν την άφιξη μεταναστών, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ένας φυσικό φράγμα φαίνεται ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των συνόρων, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλης της ΕΕ και όχι μόνο των χωρών μελών της πρώτης γραμμής» αναφέρουν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών αυτών.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι «η επιτήρηση των συνόρων δεν αποτρέπει τις απόπειρες παράνομης διέλευσης», σε αυτήν την επιστολή που στάλθηκε την Πέμπτη στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

«Αυτό το θεμιτό μέτρο θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο πρόσθετης και επαρκούς χρηματοδότησης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», ζητούν οι υπουργοί της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, τη Κύπρου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

Οι χώρες αυτές ζητούν επίσης «μια ισχυρή απάντηση για να αντιμετωπιστούν η εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης και οι υβριδικές απειλές».

«Καμία τρίτη χώρα δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το σύστημα ασύλου μας για να ασκεί πολιτικές πιέσεις και να εκβιάζει την ΕΕ και τις χώρες μέλη ή να εκμεταλλεύεται την παρούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν», προσθέτουν οι υπουργοί.

Πολλές χιλιάδες μετανάστες πέρασαν τους τελευταίους μήνες τα σύνορα της Λευκορωσίας με προορισμό χώρες της ΕΕ όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι ενορχηστρώνει αυτό το μεταναστευτικό κύμα, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί.

Η Πολωνία, όπως και η Λιθουανία, άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες από συρματοπλέγματα σε ένα τμήμα των συνόρων τους με τη Λευκορωσία. Η Ουγγαρία είχε τοποθετήσει έναν τέτοιο φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία κατά τη μεταναστευτική κρίση του 2015.

Η επιστολή αυτή αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Τον Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ της ανέγερσης ενός φράχτη μεταξύ της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας, σημειώνοντας όμως ότι το έργο δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Η Ελλάδα και άλλες 11 χώρες ζητούν χρηματοδότηση για φράχτες στα σύνορα"

Σκληρό μήνυμα Μπάιντεν σε Ερντογάν - «Η Τουρκία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος για την Τουρκία, εν μέσω προκλητικών δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων του, λέγοντας πως η Άγκυρα θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Σε επιστολή του προς την επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι η Τουρκία υποτιμά τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, με την στρατιωτική της πολιτική αναφορικά με τη βόρεια Συρία.

«Η κατάσταση σε σχέση με τη Συρία και συγκεκριμένα οι κινήσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας να σχηματίσουν στρατιωτική άμυνα στη βόρεια Συρία, υποτιμά τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες, και απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρεται στο γράμμα του Μπάιντεν προς την Πελόζι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέκτεινε μέσω της επιστολής αυτής και επίσημα το Εκτελεστικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 13894, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας το 2019 εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, σε μια επιθετική επιχείρηση που είχε την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης».

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία εξαπέλυσε την επιθετική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» εναντίον των Κούρδων μαχητών των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) τον Οκτώβριο του 2019 αφού ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εξασφάλισε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκληρό μήνυμα Μπάιντεν σε Ερντογάν - «Η Τουρκία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια»"

«Ορφανοί» 63 εικονικοί εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας της Καρδίτσας

Στους 96 ανέρχονται οι εικονικοί εμβολιασμοί που φέρεται να έχουν γίνει στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας. Η 44χρονη εμπλεκόμενη διοικητική υπάλληλος ομολογεί πως η ίδια έκανε τους 33 και αρνείται κάθε ανάμιξη στους υπόλοιπους 63. Η υπάλληλος κατέθεσε την Παρασκευή επί 5,5 ώρες στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας στις ερωτήσεις των αστυνομικών για το σύνολο των πλαστών πιστοποιητικών που έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο της έρευνας.

«Την ανέκριναν επί ώρες και τη ρωτούσαν για 96 περιπτώσεις. Η ίδια έχει εμπλοκή σε 33 και τις έχει ομολογήσει από την αρχή. Δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες, ούτε ξέρει ποιος τις έκανε. Αυτό μπορεί εύκολα να αποδειχτεί από την υπογραφή της στο Ατομικό Δελτίο Ασθενούς και από τον γραφικό της χαρακτήρα», είπε στο iatronet o συνήγορος της 44χρονης Νικόλαος Αρβανιτάκης.

Η υπάλληλος έδωσε την πολύωρη ανωμοτί κατάθεση, ως ύποπτη τέλεσης αξιόποινων πράξεων, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας για το σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έπειτα από την αποκάλυψη της υπόθεσης, την ΕΔΕ και την πειθαρχική διαδικασία που κινήθηκε άμεσα εναντίον της από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, η προκαταρκτική έρευνα αναζητά τυχόν ποινικές ευθύνες τόσο της ίδιας όσο και των πολιτών στα ονόματα των οποίων εκδόθηκαν τα πλαστά πιστοποιητικά, καθώς και για πιθανή εμπλοκή άλλων ατόμων.

Η 44χρονη ελέγχεται για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης, της πλαστογραφίας, της παράβασης καθήκοντος, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών (285 Π.Κ.)

«Δεν είμαι αντιεμβολιάστρια»

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτάκη, η εντολέας του κατέστησε σαφές στη διάρκεια της κατάθεσής της ότι δεν ανήκει σε κανένα αντιεμβολιαστικό κίνημα. Η ίδια έχει εμβολιαστεί, τόνισε, ενώ επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω ανίατης ασθένειας, για να αιτιολογήσει την έκδοση των πιστοποιητικών, αρχικά για τα 5 αδέλφια της και στη συνέχεια για άλλα κοντινά πρόσωπα και συναδέλφους της.

«Η εντολέας μου ευρίσκετο σε καταθλιπτική διαταραχή, παρακολουθούμενη από ψυχιάτρους, λόγω της ανίατης ασθένειας -είναι καρκινοπαθής-, γεγονός που επέτεινε την κατάστασή της ψυχολογικά για να διαπράξει τους λεγόμενους εικονικούς εμβολιασμούς», είπε και πρόσθεσε: «Εχει ομολογήσει την πράξη, για αυτά τα οποία αναγνωρίζει ότι έκανε, και προέβη σε αυτές τις έκνομες ενέργειες μη γνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος που ενδεχομένως θα δημιουργούσε. Αλλά ήταν υπό την επήρεια καταθλιπτικής διαταραχής και άγχους, λόγω της ανίατης ασθένειας. Από κει και πέρα, όλα θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες προανακριτικές Αρχές και φυσικά υπάρχει και η πειθαρχική δίωξη από τη δημόσια υπηρεσία στην οποία υπάγεται».

Ο κ. Αρβανιτάκης είπε πως από τα 33 πλαστά πιστοποιητικά που αποδέχεται η εντολέας του, τα 5 αφορούν συγγενικά της πρόσωπα, από τα οποία ξεκίνησε. «Τα κίνητρα ήταν ανθρωπιστικά και δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος», είπε και συνέδεσε το γεγονός με τη χρονική περίοδο κατά την οποία υπήρχε έντονη συζήτηση για τον κίνδυνο θρομβώσεων και άλλων σοβαρών παρενεργειών από συγκεκριμένο εμβόλιο.

Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η 44χρονη είχε πρόσβαση στο καταγραφικό σύστημα μέσω του υπηρεσιακού τάμπλετ του εμβολιαστικού κέντρου και καταχωρούσε σε αυτό τους εικονικούς εμβολιασμούς ατόμων που δεν είχαν εμφανιστεί καν στο Κέντρο Υγείας. Η παρανομία αποκαλύφθηκε όταν έγινε έλεγχος, λόγω των δόσεων εμβολίου που περίσσευαν, και διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένα συμπληρωμένα έντυπα προσώπων που φέρονταν να έχουν εμβολιαστεί, δεν υπήρχε η σφραγίδα του αρμόδιου γιατρού.

Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, μεταξύ των 33 ατόμων που είχαν εμβολιαστεί εικονικά περιλαμβάνονταν τα αδέλφια της υπαλλήλου, αλλά και υγειονομικοί από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης.
Μεταξύ άλλων, η 44χρονη καταχώρησε ως πλήρως εμβολιασμένα και τα δύο της παιδιά, χωρίς αυτά να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ορφανοί» 63 εικονικοί εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας της Καρδίτσας "

Καιρός αύριο: Επιμένει με καταιγίδες η κακοκαιρία «Αθηνά» – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός αύριο, Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, ενώ από το μεσημέρι καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές, οι οποίες κατά τόπους θα είναι έντονες, ενώ στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με βροχές, οι οποίες κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία θα είναι έντονες, ενώ στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Στη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με παροδικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Θρακικό και τα παράκτια τμήματα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες μέχρι τις πρωινές ώρες κατά τόπους στο Ιόνιο θα είναι έντονες.
Άνεμοι: Στα βόρεια νοτιοανατολικοί και στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές.
Στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 και στην Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αυξημένες νεφώσεις με βροχές.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα βορειότερα τμήματα ανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία στα βόρεια είναι πιθανό πρόσκαιρα κατά τόπους να είναι έντονα, το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επιμένει με καταιγίδες η κακοκαιρία «Αθηνά» – Αναλυτική πρόγνωση"

Κρίνεται στο ΣτΕ η τύχη του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί για τη νομιμότητα ή μη του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και άλλων επαγγελματιών που εργάζονται σε ευαίσθητους υγειονομικά χώρους, καθώς και για την υποχρεωτικότητα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ, υπό τον νέο πρόεδρό της Δημήτριο Σκαλτσούνη και με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Βασίλειο Ανδρουλάκη και Παναγιώτα Καρλή, συζητήθηκαν οι αιτήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία ζητεί την ακύρωση της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, των πυροσβεστών που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και ζητούν να ακυρωθεί η από 18.5.2021 πράξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, που επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού, καθώς και οκτώ ακόμα αιτήσεις φυσικών προσώπων (πολιτών).

Όλοι οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν τον εμβολιασμό και τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self-test) για τον κορωνοϊό, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι συνήγοροι των Σωματείων κ.λπ. υποστήριξαν ότι η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για τον εμβολιασμό και τη χρήση self-test, όπως και η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία στηρίχθηκε η έκδοση της ΚΥΑ, παραβιάζουν τη συνταγματική έννομη τάξη, τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τον Κώδικα Δεοντολογίας των γιατρών. Ως προς το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, επισημάνθηκε ότι οι διοικητές τους παραβιάζουν παράνομα τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, καθώς αναζητούν μέσω ΑΜΚΑ εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Μάλιστα, οι δικηγόροι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι τίθενται εκτός υπηρεσίας για απροσδιόριστο χρόνο, στερούμενοι τους μισθούς τους, την ασφάλεια και χάνοντας μέρος των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Όπως τόνισαν, η άμεση αποπομπή τους από την εργασία τους, χωρίς να τους παρέχεται έστω ένα συμβολικό χρηματικό ποσό για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, παραβιάζει τα άρθρα 5, 20 και 22 του Συντάγματος, που προστατεύουν το δικαίωμα στην εργασία και καθιερώνουν την ισότητα των πολιτών και το δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως. Παραβιάζεται παράλληλα και η αρχή της αναλογικότητας.

Δεν παρέλειψαν οι δικηγόροι να αναφέρουν ότι τους ασκήθηκε ψυχολογική βία προκειμένου να εμβολιαστούν και ότι η Πολιτεία δεν αναφέρει τον αριθμό των θανάτων από Covid-19 των ατόμων τα οποία έχουν εμβολιαστεί.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) και της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι «είμαστε σε πόλεμο καθώς βάλλεται η βιολογική μας κατάσταση και σ' έναν πόλεμο χρειάζονται σκληρά μέτρα». Επίσης, ανέφεραν ότι όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, ακόμη και η ασπιρίνη, ενώ έκαναν εκτενή αναφορά στη νομολογία του ΣτΕ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρίνεται στο ΣτΕ η τύχη του υποχρεωτικού εμβολιασμού"

Σεισμός στην Κρήτη: Καταβλήθηκαν αποζημιώσεις 5,5 εκατ. ευρώ σε 414 δικαιούχους

Άρχισε η καταβολή αποζημιώσεων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης, καθώς σήμερα (08.10.2021) πιστώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ποσό συνολικού ύψους 5.420.517,97 ευρώ σε 414 δικαιούχους (μοναδιαίοι ΑΦΜ) της Κρατικής Αρωγής.

Ειδικότερα, πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς:

* 389 δικαιούχων, ποσό 4.242.738,81 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.

* 270 δικαιούχων, ποσό 1.035.779,16 ευρώ ως * 35 δικαιούχων, ποσό 142.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο myAADE (myaade.gov.gr) έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.

Η επεξεργασία των αιτήσεων και των στοιχείων που υποβάλλονται συνεχίζεται. Προοπτικά, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αιτήσεων και των στοιχείων που υποβάλλονται, θα ακολουθήσουν νέες πληρωμές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα arogi.gov.gr ενεργοποιήθηκε προχθές για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη. Οι πληγέντες έχουν τη δυνατότητα, με μία μόνο αίτηση, η οποία επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, να ζητήσουν τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 5η Νοεμβρίου.

Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα arogi.gov.gr δέχεται αιτήσεις για περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της περιφέρειας Κρήτης που έχουν πληγεί καθοριστικά από τον σεισμό, όπως αυτές καθορίζονται στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Σε δεύτερη φάση τις επόμενες εβδομάδες, η πλατφόρμα θα επεκταθεί και για τους πληγέντες στις λοιπές περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τον σεισμό, παράλληλα με την πρόοδο των αυτοψιών των αρμόδιων υπηρεσιών στις περιοχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Κρήτη: Καταβλήθηκαν αποζημιώσεις 5,5 εκατ. ευρώ σε 414 δικαιούχους"

Κορωνοϊός: Στα 2.324 τα νέα κρούσματα - 334 οι διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.324, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 673.317 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 119 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.287 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.069 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334 (59.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 288 (86.23%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 46 (13.77%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.202 ασθενείς. 

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 185 (ημερήσια μεταβολή -10.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 169 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.324 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

61 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

76 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

33 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

83 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

155 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

56 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

64 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

357 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

45 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. 'Αρτας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

77 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

34 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

58 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

27 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

71 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

27 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

156 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

79 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

48 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

47 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

58 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

85 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

21 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

51 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

26 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

1 κρούσμα στο Αγιο Ορος

45 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.324 τα νέα κρούσματα - 334 οι διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι"

Κορονοϊός: Αρχίζουν σαρωτικοί έλεγχοι για ανεμβολίαστους σε καταστήματα εστίασης

Ειδικό πρόγραμμα ελέγχων, βάσει στοχευμένου σχεδίου, ξεκινάει από αύριο Σάββατο 9/10 σε όλη την επικράτεια, με σκοπό την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

Το σχέδιο ελέγχων είναι προσαρμοσμένο στις αλλαγές που μπαίνουν σε ισχύ από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021 και αφορούν, κυρίως, την άρση των απαγορεύσεων για όλους τους εμβολιασμένους. Οι έλεγχοι, θα γίνονται από την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, σε συνεργασία με τη ΔΙΜΕΑ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες

Μεικτά κλιμάκια, από τις υπηρεσίες αυτές, θα περιπολούν σε όλες τις περιοχές τις χώρας.

Τι θα ελέγχουν

Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους μπαίνουν σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα αστικά κέντρα, αλλά θα επεκταθούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας και «θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας», όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Για το σκοπό αυτό, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, από αύριο θα διατίθενται συνολικά και καθημερινά χιλιάδες αστυνομικοί σε κάθε τομέα της επικράτειας, προκειμένου, μαζί με τους υπαλλήλους των συναρμόδιων υπηρεσιών, να πραγματοποιούν με αυστηρότητα και χωρίς εξαιρέσεις τους ελέγχους σε κάθε γωνιά της χώρας.

Όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στον πληθυσμό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μπαίνουν πλέον σε μια κανονικότητα, αντίθετα από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να ζουν με περιορισμούς, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να προχωρήσει ταχύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Οι ελευθερίες των εμβολιασμένων

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛΑΣ και την ΕΑΔ, επισημαίνεται ότι οι αλλαγές αυτές είναι: 

* Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.

* Πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

* Στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Αντίθετα, για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Αρχίζουν σαρωτικοί έλεγχοι για ανεμβολίαστους σε καταστήματα εστίασης"

Γιατί έχουμε πολλούς θανάτους ασθενών με Covid στην Ελλάδα

Σε τρεις παράγοντες αποδίδει ο καθηγητής Λοιμωξολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος τους αυξημένους θανάτους ασθενών με Covid-19 στην Ελλάδα.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, επισήμανε πως η θνητότητα νοσηλευόμενων ασθενών είναι υψηλή για τους εξής λόγους:

  • Το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ατόμων άνω των 75 ετών. Στην Ελλάδα είναι 75%, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αγγίζει το 100%. Στις ΜΕΘ -είπε- νοσηλεύονται κυρίως ανεμβολίαστα άτομα που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
  • Ο μεγάλος αριθμός των ηλικιωμένων με χρόνια νοσήματα. Η Ελλάδα κατέχει μία από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές θέσεις σε πάσχοντες από χρόνια νοσήματα μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία.
  • Η κατάσταση του ΕΣΥ. Ο καθηγητής σχολίασε πως πρέπει να δούμε την αποτελεσματικότητα του συστήματος, σημειώνοντας πως αποκτήθηκε εξοπλισμός αλλά εν θερμώ, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 14 ημερών, η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών σε θανάτους ασθενών με Covid. Την περασμένη εβδομάδα ήταν τρίτη.

Στη χώρα μας αναλογούν 42,36 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Τη χειρότερη εικόνα έχει η Βουλγαρία (145,29 θάνατοι) και ακολουθούν η Ρουμανία (107,87), η Λιθουανία (99,85) και η Λετονία (52,94). Η μέση αναλογία των 30 συγκρινόμενων χωρών είναι μόλις 18,03 θάνατοι ανά εκατομμύριο (χθεσινά στοιχεία ECDC).

Παρατίθεται πίνακας με τις 10 ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη θνητότητα ασθενών με Covid-19.

 ΧώραΘάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού
Βουλγαρία145,29
Ρουμανία107,87
Λιθουανία99,85
Λετονία52,94
Ελλάδα42,36
Κροατία42,14
 Σλοβενία35,78 
 Εσθονία26,34 
Σλοβακία 17,59 
Ιρλανδία 14,1 
Μέσος όρος 30 χωρών18,03

Θετικότητα

Σχολιάζοντας την προχθεσινή ανακοίνωση για κανονικότητα στους εμβολιασμένους, ο κ. Γώγος σημείωσε πως η θετικότητα σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκεται κάτω από 1%, ενώ οι ΜΕΘ πιέζονται μεν αλλά δεν είναι διαθέσιμες στο σύνολο της δυναμικότητάς τους.

Συνέδεσε την επιτυχία του εγχειρήματος με την εμβολιαστική κάλυψη και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Δανίας, όπου υπάρχει πλήρης απελευθέρωση, με ποσοστό εμβολιασμού 75%. 

Η Ελλάδα -είπε- βρίσκεται κοντά στο 60% και αν φτάσει στο 70%, θα επιστρέψει στην κανονικότητα και όχι στην κανονικότητα μόνο των εμβολιασμένων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί έχουμε πολλούς θανάτους ασθενών με Covid στην Ελλάδα"

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας τη Δευτέρα 11/10 από τις 11.30 ως τη λήξη της βάρδιας -Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εφετείο της Αθήνας

Το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπάλληλων , σε στήριξη της 24ωρης κινητοποίησης των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ -ΟΛΜΕ),  εξήγγειλε στάση εργασίας τη Δευτέρα 11/10  από τις 11.30 ως τη λήξη της βάρδιας  και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εφετείο της Αθήνας στην οδό Λουκάρεως.

Στην ανακοίνωση της η  Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θέτει θέμα  κατάργησης του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, καθώς και συνολικά του Ν. 4823/21, όπως επίσης και κατάργησης του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) για τα εργασιακά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας τη Δευτέρα 11/10 από τις 11.30 ως τη λήξη της βάρδιας -Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εφετείο της Αθήνας"

Έγκλημα στην Κυπαρισσία: Η απολογία τού συντρόφου της Μόνικα Γκιους - «Ήμουν ερωτευμένος, δεν την σκότωσα!»

Ολόκληρη την απολογία του Ρουμάνου που συνελήφθη και κατηγορείται πως δολοφόνησε τη σύντροφό του, Μόνικα Γκιους στην Κυπαρισσία, την τσιμέντωσε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το protothema.gr. Ο κατηγορούμενος που εκδόθηκε στην Ελλάδα μετά από Ευρωπαϊκό Ένταλμα σύλληψης αρνήθηκε τις κατηγορίες από τη στιγμή που πέρασε το κατώφλι του ανακριτή.

«Αρνούμαι την αποδιδόμενη κατηγορία, ότι δηλαδή αφαίρεσα τη ζωή της με οποιονδήποτε τρόπο, ότι προκάλεσα τον θάνατό της, με αξιόποινη πράξη. Με την Μόνικα γνωριστήκαμε και συνάψαμε ερωτικό δεσμό στις 25-10-2017 και έκτοτε ζούσαμε μαζί στην Κυπαρισσία, ήταν διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών και μου είχε διηγηθεί επανειλημμένα την τραυματική, άσχημη εμπειρία της με τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος την κακομεταχειριζόταν, την χτυπούσε και της φερόταν με μεγάλη βιαιότητα», ανέφερε στην αρχή της απολογίας του, ο κατηγορούμενος.

«Ήμουν ερωτευμένος μαζί της, την αγαπούσα, ζούσαμε αρχικά αρμονικά και σχεδιάζαμε να παντρευτούμε, πλην όμως το γεγονός ότι ο πρώην σύζυγός της την απομάκρυνε με δικαστικές ενέργειες από τα παιδιά της την οδήγησε σε κατάθλιψη και τον αλκοολισμό. Προσπάθησα ανεπιτυχώς να την βοηθήσω να απεξαρτηθεί χωρίς αποτέλεσμα. Κατανάλωνε σε καθημερινή βάση μεγάλες ποσότητες κρασιού, μπύρας και αρκετές φορές την μετέφερα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε οικτρή κατάσταση οξείας μέθης, ενώ αρκετές φορές έπινε με φίλους της Ρουμάνους, που δεν γνώριζα, περιφερόταν μεθυσμένη στους δρόμους και αναγκαζόμουν να την αναζητώ, βρίσκοντάς την μάλιστα γδαρμένη και χτυπημένη με μώλωπες ή σημάδια», συνέχισε στην απολογία του ο Ρουμάνος σύντροφος της άτυχης γυναίκας.

«Δεν θα έκανα ποτέ τέτοια πράξη σε βάρος οποιουδήποτε ανθρώπου, αυτό αποτελεί βαρβαρότητα, κτηνωδία. Δεν είχα κανένα λόγο να αφαιρέσω την ζωή της πρώην συντρόφου μου όσο και αν διαφωνούσαμε ή μαλώναμε πολλές φορές έχοντας καταναλώσει αλκοόλ», ανέφερε σχετικά με τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η αγνοούμενη με καταγωγή από τη Ρουμανία, Μόνικα Γκιους, έμενε τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Κυπαρισσία. Εργαζόταν σαν καθαρίστρια, φρόντιζε ηλικιωμένους, αλλά τελευταία ήταν άνεργη και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Τα ίχνη της χάθηκαν ξαφνικά το Φεβρουάριο, χωρίς κανείς να γνωρίζει την ακριβή ημέρα. Η εξαφάνισή της έγινε αντιληπτή από συγγενείς τέσσερις μήνες μετά. Η Μόνικα, όπως είχε καταγγελθεί στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» η οποία και είχε ασχοληθεί με το θέμα, βίωνε συχνά ενδοοικογενειακή βία και από τον πρώην σύζυγο και πατέρα των τριών παιδιών της, αλλά και από τον σύντροφό της.

Ο μεγαλύτερος γιος της που ζει στην Αγγλία, κατήγγειλε πως ο άνθρωπος αυτός την έστειλε στο νοσοκομείο με σπασμένο χέρι από το ξύλο. Ο σύντροφος της όταν η Μόνικα εξαφανίστηκε, είπε σε κάποιους φίλους του, ότι θα έφευγε για τη Ρουμανία για μια καλύτερη δουλειά. Κατά τη διάρκεια της ζωντανής εκπομπής, η Αγγελική Νικολούλη συνομίλησε με τον σύντροφο της αγνοούμενης στη Ρουμανία. Ο ίδιος ανέφερε πως η Μόνικα «ζει και βασιλεύει» και υπέδειξε κάποια άλλα πρόσωπα, που πιθανότατα γνωρίζουν που βρίσκεται. Δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει στις έρευνες για τον εντοπισμό της.

Η εξαδέλφη της αγνοούμενης μητέρας τριών παιδιών έκανε τη δήλωση εξαφάνισης στην ελληνική Αστυνομία.«Με πήρε τηλέφωνο η αδελφή της, που ζει στην Ιταλία για να με ενημερώσει πως έχει εξαφανιστεί από το Φεβρουάριο. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έμενε στην Κυπαρισσία. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε και δεν ήθελε να ανακατευτεί γιατί φοβόντουσαν. Η ζωή της δεν ήταν εύκολη, την κακοποιούσε ο σύζυγός της και αναγκάστηκε να τον χωρίσει. Στην πορεία σύναψε σχέση με κάποιον συμπατριώτη της, όπου κι εκείνος της φερόταν βίαια. Πιστεύω πως η Μόνικα δε ζει. Ας μιλήσουν όσοι ξέρουν, τι φοβούνται;», αναρωτήθηκε μιλώντας στο «Φως στο Τούνελ»

Οι δηλώσεις του δικηγόρου

Ο συνήγορος υπεράσπισής του, Βασίλης Νουλέζας, μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε ότι: «Ο εντολέας μου κρίθηκε μετά την απολογία του προσωρινά κρατούμενος με Διάταξη της κ Ανακρίτριας Κυπαρισσίας με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως. Μετά από μαραθώνια απολογία εξαντλητική άψογη θα έλεγα ανακριτική διαδικασία. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις φωτίστηκε η υπόθεση. Υποστήριξε ότι Ιαν21 χώρισαν δεν την συνάντησε έκτοτε. Ότι οι περισσότερες διακομιδές της στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας αφορούσαν περιστατικά οξείας μέθης. Υπήρξε όντως περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό πλέον. Πρωτόδικη καταδίκη. Όμως με τα στοιχεία αυτά δεν μπορεί να αποδειχθεί η ενοχή του. Υπάρχουν κενά αμφιβολίες. Ενδεχομένως είναι άλλος ο δράστης του φριχτού εγκλήματος υπέδειξε άτομα που είχε συναναστροφές το θύμα. Η έρευνα θα έπρεπε να επεκταθεί και σε άλλους ως τώρα. Δεν θα έφθανε στο έσχατο σημείο να την σκοτώσει .Το θύμα έπασχε από κατάθλιψη αγχώδεις διαταραχές κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλης. Ίσως υπήρξε ατύχημα».

Τόνισε ακόμη πως ο εντολέας του επιμένει στην αθωότητά του: «Είχε αναχωρήσει Φεβρουάριο 21 στην Ρουμανία διότι η υπερήλικη μητέρα του πάσχει από χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια. Αν ήταν ένοχος δεν θα επέστρεφε. Στην Ολλανδία βρέθηκε για να εργασθεί με την σύντροφό του. Έθεσε άμεσα στην διάθεση των αρχών τον εαυτό του δεν κρύφθηκε.Η κλιμακούμενη βία κατά των γυναικών είναι μείζον κοινωνικό ζήτημα πρωτίστως Χρειάζεται πρόληψη αυστηροποίηση ποινών ταχύτερη αντίδραση της Δικαιοσύνης όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ .Μην προδικάζουμε προεξοφλούμε την ενοχή του ίσως έλθουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία που ανατρέπουν τα δεδομένα. Ο εντολέας μου έμαθε για την εξαφάνιση και δολοφονία της Μόνικα Γκιους από την Αγγελική Νικολουλη. Είχε εγκατασταθεί άλλου είχε συνάψει άλλο ερωτικό δεσμό έπινε υπερβολικά. Αυτά τα επιβεβαιώνουν μάρτυρες που εξετάσθηκαν.Αρκετές φορές βρέθηκε πεσμένη κτυπημένη από πτώση σε κατάσταση μέθης στον δρόμο διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.Είχε τραυματική εμπειρία από τον πρώην σύζυγό της που που την ξυλοκόπουσε και της έχει αποστερήσει τα παιδιά της σήμερα ως εμφανίζεται ως κατήγορος του εντολέα μουΕλπίζω η Ελληνική Δικαιοσύνη θα συνεχίσει να ερευνά την υπόθεση.Θα προτείνουμε σημαντικούς μάρτυρες να εξετασθούν».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Έγκλημα στην Κυπαρισσία: Η απολογία τού συντρόφου της Μόνικα Γκιους - «Ήμουν ερωτευμένος, δεν την σκότωσα!»"

Πότε επιστρέφει ο Δακτύλιος στην Αθήνα – Τι θα ισχύει

Στις 25 Οκτωβρίου επιστρέφει ο Δακτύλιος στην Αθήνα.

Το μέτρο που είχε ανασταλεί κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, έχει σκοπό τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στο κέντρο της Αθήνας και κατά συνέπεια τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω των αερίων ρύπων κατά τη λειτουργία των οχημάτων, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας όσο και στην περιοχή του κέντρου της.

Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν για τον δακτύλιο πριν την πανδημία, από Δευτέρα έως Πέμπτη (07:00-20:00) και Παρασκευή (07:00-15:00) επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους. Επίσης, το ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν, ορίζεται από το τελευταίο νούμερο που έχουν στην πινακίδα τους.

 Συγκεκριμένα:
 Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό).

Τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Οι λεωφόροι και οδοί για τις οποίες ισχύει συνήθως ο δακτύλιος είναι οι ακόλουθες:

Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Τα όρια του μικρού δακτυλίου σημειώνονται με ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο, οι οποίες βρίσκονται σε κάθε εισερχόμενο δρόμο στο δακτύλιο.

Το μέτρο δεν ισχύει τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε επιστρέφει ο Δακτύλιος στην Αθήνα – Τι θα ισχύει"

Οργή Χατζηδάκη για την γραφειοκρατία στον ΕΦΚΑ: «Γιατί 444 γυναίκες δεν λαμβάνουν τις συντάξεις χηρείας;»

Με μία οργισμένη ανάρτηση ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζει για ακόμη μία φορά τα προβλήματα που εντοπίζονται στον ΕΦΚΑ και τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που βάζουν κατά περίπτωση οι υπάλληλοι με αποτέλεσμα να μένουν όμηροι πολίτες οι οποίοι εν τέλει δεν λαμβάνουν τις συντάξεις που δικαιούνται.

Σύμφωνα με μακροσκελή ανάρτηση που έκανε ο κ. Χατζηδάκης στο Facebook αυτή την φορά στην αντίληψή του έπεσε η ταλαιπωρία που υφίστανται 444 γυναίκες οι οποίες δικαιούνται σύνταξη χηρείας και παρά το γεγονός πως ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί για να προχωρήσει η διαδικασία, στον ΕΦΚΑ αρνούνται να παραλάβουν τους σχετικούς φακέλους.

«Το τελευταίο περιστατικό με το ΝΑΤ είναι εξοργιστικό. 444 γυναίκες χήρες ναυτικών δεν λαμβάνουν μέχρι σήμερα τη σύνταξη χηρείας που δικαιούνται, διότι έπρεπε να προηγηθεί η ψήφιση νομοθετικής διάταξης» λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και συμπληρώνει πως ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε πριν από έναν μήνα.

«Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα δεν τον εφαρμόζουν! Επικαλούνται την ανάγκη υπογραφής σχετικής εγκυκλίου, ενώ ο νόμος είναι απολύτως ξεκάθαρος - λέει ότι δεν απαιτείται κανένας επανυπολογισμός σε αυτές τις περιπτώσεις - και το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τον πάρουν, να τον διαβάσουν και να τον εφαρμόσουν!», συνεχίζει σε έντονο ύφος.

Όπως λέει στην συνέχεια: «Πρόκειται για έτοιμους συνταξιοδοτικούς φακέλους από τις υπηρεσίες του ΝΑΤ, τους οποίους αρνούνται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να παραλάβουν. Ενώ την ίδια ώρα οι 444 χήρες περιμένουν εδώ και χρόνια τις συντάξεις των θανόντων ανδρών τους. Πόση αναλγησία πια! Ως πότε θα κρύβονται ορισμένοι υπάλληλοι πίσω από τεχνητά εμπόδια που οι ίδιοι θέτουν δίχως να συναισθάνονται τις ανάγκες αυτών που υπηρετούν;».

  Κλείνοντας ο Κωστής Χατζηδάκης λέει μεταξύ άλλων: «Τονίζω όμως για μια ακόμα φορά: Ας κατανοήσουν όλοι ότι δεν είμαστε εδώ για να βασανίζουμε τους πολίτες, αλλά για να τους υπηρετούμε».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη:

 

Οι αντιλήψεις ορισμένων στον ΕΦΚΑ δεν σταματάνε ποτέ να σε εκπλήσσουν. Σχεδόν κάθε μέρα καινούριες δυσάρεστες εκπλήξεις. Αλλά αυτή τη φορά παράγινε με τη γραφειοκρατική αντίληψη, τη στενοκεφαλιά και τον δεσποτισμό. «Εμείς κλεισμένοι στο καβούκι μας και ας πάνε να κόψουν το κεφάλι τους οι συνταξιούχοι».

Το τελευταίο περιστατικό με το ΝΑΤ είναι εξοργιστικό. 444 γυναίκες χήρες ναυτικών δεν λαμβάνουν μέχρι σήμερα τη σύνταξη χηρείας που δικαιούνται, διότι έπρεπε να προηγηθεί η ψήφιση νομοθετικής διάταξης. Ψηφίσαμε τον νόμο πριν από ένα μήνα (νόμος 4826/2021, άρθρο 78), κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο μια εκκρεμότητα πολλών ετών. Αλλά οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα δεν τον εφαρμόζουν! Επικαλούνται την ανάγκη υπογραφής σχετικής εγκυκλίου, ενώ ο νόμος είναι απολύτως ξεκάθαρος - λέει ότι δεν απαιτείται κανένας επανυπολογισμός σε αυτές τις περιπτώσεις - και το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τον πάρουν, να τον διαβάσουν και να τον εφαρμόσουν!

Πρόκειται για έτοιμους συνταξιοδοτικούς φακέλους από τις υπηρεσίες του ΝΑΤ, τους οποίους αρνούνται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να παραλάβουν. Ενώ την ίδια ώρα οι 444 χήρες περιμένουν εδώ και χρόνια τις συντάξεις των θανόντων ανδρών τους. Πόση αναλγησία πια! Ως πότε θα κρύβονται ορισμένοι υπάλληλοι πίσω από τεχνητά εμπόδια που οι ίδιοι θέτουν δίχως να συναισθάνονται τις ανάγκες αυτών που υπηρετούν;

Μου τα περιέγραψε αγανακτισμένος ο πρόεδρος του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος. Και για αυτό ζήτησα από τη Γενική Διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ να παρέμβει αμέσως στους υφιστάμενους της και να τους ζητήσει να κάνουν τη δουλειά τους! Όχι δηλαδή να βρίσκουν 15 προβλήματα σε κάθε λύση! Αλλά να δώσουν επιτέλους τις συντάξεις σε όλες αυτές τις κυρίες οι οποίες εν πάση περιπτώσει τις δικαιούνται εδώ και καιρό.

Μακάρι βεβαίως να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα στον ΕΦΚΑ! Τόσο εμείς στο Υπουργείο όσο και ο Παναγιώτης Δουφεξής στον ΕΦΚΑ αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ένα βουνό προβλημάτων στον πιο προβληματικό οργανισμό της Ελλάδας. Είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε με σύστημα και με πείσμα. Τονίζω όμως για μια ακόμα φορά: Ας κατανοήσουν όλοι ότι δεν είμαστε εδώ για να βασανίζουμε τους πολίτες, αλλά για να τους υπηρετούμε. Και γι’ αυτό καλό θα είναι όλοι να ξεχάσουν τόσο την αδιαφορία όσο και τις δεσποτικές συμπεριφορές απέναντι σε ήδη ταλαιπωρημένους από το κράτος πολίτες. Εμένα όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες και με βρίσκουν και θα με βρίσκουν ολοένα και περισσότερο μπροστά τους!

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οργή Χατζηδάκη για την γραφειοκρατία στον ΕΦΚΑ: «Γιατί 444 γυναίκες δεν λαμβάνουν τις συντάξεις χηρείας;»"

Polexit: Η Πολωνία κινδυνεύει με de facto έξοδο από την ΕΕ

Να κατευνάσει τους φόβους ότι η Πολωνία θα είναι η επόμενη χώρα που θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχείρησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι. Όπως ανέφερε η Πολωνία επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ μία ημέρα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα.

Οι ειδικοί θεωρούν πως η απόφαση του δικαστηρίου της Πολωνίας θα οδηγήσει σε «Polexit». Ωστόσο, ο Μοραβιέτσκι της Πολωνίας τόνισε πως «η θέση της Πολωνίας είναι και θα είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια των κρατών» σε ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτηρίζοντας την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση «μία από τις σημαντικότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών» για την Πολωνία και την Ένωση. Όμως, χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου. 

Κίνδυνος de facto εξόδου

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, κλιμακώνει τη διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας. Ήδη από την Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε «την ανησυχία της».

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε χθες «ανήσυχος» και τόνισε ότι η ΕΕ «θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου, το οποίο βρίσκεται «στην καρδιά της Ένωσης».

«Είναι πάρα πολύ σοβαρό (…) υπάρχει κίνδυνος de facto εξόδου (της Πολωνίας) από την ΕΕ», έκρινε σήμερα ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κλεμάν Μπον μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RMC/BFMTV.

«Πρόκειται για επίθεση κατά της ΕΕ», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός. «Είναι μια επίθεση εναντίον της ΕΕ» από «ένα συνταγματικό δικαστήριο το οποίο έχει γίνει υποχείριο της πολωνικής εξουσίας», κατήγγειλε ο ίδιος.

Η εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει εμπλακεί σε σειρά αντιδικιών με τις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα, από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία του Τύπου μέχρι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Η υπόθεση που εξέταζε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσε τις αλλαγές που προώθησε το PiS στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας, οι οποίες, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, απειλούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου της χώρας.

«Οι εξελίξεις στην Πολωνία είναι πάρα πολύ ανησυχητικές (…) Πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι αυτή η κυβέρνηση στην Πολωνία παίζει με τη φωτιά», προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

«Η υπεροχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι ζωτικής σημασίας για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη και για την κοινή ζωή στην Ευρώπη. Αν ακυρωθεί αυτή η αρχή, η Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε, όπως έχει οικοδομηθεί με τις Συνθήκες της Ρώμης, θα πάψει να υφίσταται», πρόσθεσε.

Τον προηγούμενο μήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε προειδοποιήσει ότι η δικαστική μεταρρύθμιση στην Πολωνία ενδέχεται να έχει «επιπτώσεις» στην καταβολή των ευρωπαϊκών πόρων ανάκαμψης στη Βαρσοβία.

Μια «επιλογή» την οποία φάνηκε να στηρίζει σήμερα και ο Μπον: «Αν δεν υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός στους κοινούς κανόνες, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Ευρώπης, δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο ανάκαμψης και στήριξης της ανάκαμψης στην Πολωνία».

«Όταν λέμε ότι δεν σεβόμαστε την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου (…) σκοτώνουμε την Ευρώπη», κατήγγειλε.

Η ΕΕ δεν έχει εγκρίνει ακόμη επιδοτήσεις ύψους 23 δισεκ. ευρώ για την Πολωνία και το σχέδιο ανάκαμψης της χώρας ύψους 34 δισεκ. ευρώ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Polexit: Η Πολωνία κινδυνεύει με de facto έξοδο από την ΕΕ"

Καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας: Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν μέσω GPS το κλεμμένο όχημα

Παρακολουθούσαν μέσω gps το κλεμμένο Peugeot από τη Βουλιαγμένη μέχρι το κέντρο της Αθήνας, αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, σκαρφάλωσε και γραπώθηκε στο καπό του κλεμμένου οχήματος για να το ακινητοποιήσει την ώρα που ο 35χρονος Αλβανός κακοποιός, σεσημασμένος για κλοπές και ναρκωτικά, έβαλε μπροστά και πατώντας γκάζι προσπάθησε να διαφύγει. Αυτό είναι το σκηνικό που σήμερα το πρωί προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Μια ιστορία που ξεκίνησε από σχολείο της Βουλιαγμένης και ολοκληρώθηκε στην οδό Μάρνης.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8. Έξω από σχολείο της Βουλιαγμένης μια μητέρα, ανεβάζει το χειρόφρενο του λευκού Peugeot 2008 για να συνοδεύσει το παιδί της στην είσοδο του σχολείου. Η γυναίκα στη βιασύνη της, αφήνει αναμμένη τη μηχανή και τα κλειδιά στη μίζα, με αποτέλεσμα το όχημα να είναι ξεκλείδωτο. Κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Αλβανός κλέφτης που την είδε να βγαίνει και μόλις η μητέρα απομακρύνθηκε, μπήκε μέσα, έβαλε μπροστά και εξαφανίστηκε. Η γυναίκα, πηγαίνει στην Αστυνομία και καταγγέλλει την αρπαγή του οχήματος της. Μάλιστα, στάθηκε τυχερή πάνω στην ατυχία της καθώς μέσα στο λευκό Peugeot, υπήρχε η τσάντα της και το κινητό της τηλέφωνο το οποίο έδινε το στίγμα του οχήματος και τη διαδρομή που ακολούθησε ο Αλβανός κλέφτης.

aytokinito-marni__1_

aytokinito-marni__2_

Λίγο πριν τις 9, το αυτοκίνητο εντοπίζεται στην Πλατεία Βάθη. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, περιμένουν και βλέπουν να εμφανίζεται ο κλέφτης. Την ώρα που πάει να ανοίξει την πόρτα, του φωνάζουν να απομακρυνθεί από το όχημα και τον πλησιάζουν. Όμως αυτός τους αγνοεί, ανοίγει γρήγορα την πόρτα, επιβιβάζεται και βάζει μπροστά για να εξαφανιστεί. Ο ένας αστυνομικός τον πλησιάζει και τότε ο δράστης πατάει γκάζι και τον ρίχνει κάτω, ενώ κάνει οπισθοπορεία για να τον πατήσει. Δεν τα καταφέρνει και τότε ο αστυνομικός γραπώνεται πάνω στο όχημα και μέσα απο παρμπρίζ βγάζει το όπλο και πυροβολεί σημαδεύοντας χαμηλά για να τον ακινητοποιήσει. Τελικά τα καταφέρνει. Ο δράστης ελαφρά τραυματισμένος μετεφέρθη στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας: Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν μέσω GPS το κλεμμένο όχημα"

Κεραμέως: Αγωγή κατά της νέας απεργίας των εκπαιδευτικών στις 11 Οκτωβρίου

Αγωγή, με την οποία ζητά να κηρυχθεί παράνομη η νέα απεργία-αποχή που κήρυξαν οι εκπαιδευτικοί για την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, κατέθεσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Η αγωγή, λόγω κατεπείγοντος, εκδικάζεται σήμερα.

Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στην αξιολόγηση με 24ωρη απεργία που προκήρυξαν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.

Tην ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν απεργιακές συγκεντρώσεις. Στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τις 11.30 πμ στα Προπύλαια, από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς τη Βουλή.

Η ανακοίνωση Κεραμέως

Από το υπουργείο Παιδείας εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Την περασμένη εβδομάδα το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε ότι η απεργία-αποχή που είχαν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ κατά της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου ήταν παράνομη.

Στη συνέχεια και παρά τη δικαστική αυτή απόφαση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει νέα, πανομοιότυπη, απεργία-αποχή για να «καλύψει» τους εκπαιδευτικούς (κατά τα λεγόμενα στο εξώδικο της ΑΔΕΔΥ).

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε αγωγή, η οποία λόγω κατεπείγοντος εκδικάζεται σήμερα, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η νέα αυτή πανομοιότυπη απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης. Καταγγέλλει ότι πρόκειται για μεθόδευση, καθώς η εν λόγω απεργία-αποχή γίνεται για τους ίδιους ακριβώς λόγους και με τα ίδια ακριβώς αιτήματα που προέβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών στη δική τους απεργία-αποχή που κρίθηκε παράνομη μόλις πριν 6 ημέρες.

Επιπλέον, τίθεται και πάλι το ζήτημα της εφαρμογής ή μη νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων, δεδομένου ότι η ΑΔΕΔΥ απεργεί ακριβώς για αυτό, δηλ. για την κατάργηση των ψηφισμένων νομοθετικών διατάξεων για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου.

Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή τους, και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων άσκησε αντέφεση, ζητώντας την επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης, καθώς οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη. Τη Δευτέρα 11/10 θα εκδικαστεί η εν λόγω έφεση.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό, αρκεί η κινητοποίηση να είναι νόμιμη και να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Αγωγή κατά της νέας απεργίας των εκπαιδευτικών στις 11 Οκτωβρίου"

Προβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη B. Ελλάδα

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένα ακτοπλοϊκα δρομολόγια στη βόρεια Ελλάδα, λόγω ισχυρών ανέμων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν στο βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο κατά τόπους τα 7 μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Καβάλα-Πρίνος Θάσου, Κεραμωτή-Λιμάνι Θάσου και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη B. Ελλάδα"

Εικονικοί εμβολιασμοί: Καταθέτει σήμερα η 44χρονη διοικητική υπάλληλος του κέντρου υγείας Παλαμά

Ως ύποπτη τέλεσης αξιόποινων πράξεων καταθέτει αυτή την ώρα στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. η 44χρονη διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά, η οποία φέρεται να εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Η κατάθεσή της (ανωμοτί) εντάσσεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας, αναζητώντας τυχόν ποινικές ευθύνες τόσο στο πρόσωπο της 44χρονης, αλλά και πιθανών συνεργών της, όσο και στα πρόσωπα αυτών για λογαριασμό των οποίων εκδόθηκαν τα πλαστά πιστοποιητικά. Όπως έγινε γνωστό, η διοικητική υπάλληλος ελέγχεται για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης, της πλαστογραφίας, της παράβασης καθήκοντος και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών (285 Π.Κ.).

Η ίδια φέρεται να αποδέχεται 33 περιπτώσεις εικονικών εμβολιασμών και μεταξύ αυτών που εφοδιάστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά περιλαμβάνονται συγγενικά της πρόσωπα. Τις προηγούμενες μέρες η 44χρονη απολογήθηκε στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 5ης ΥΠΕ, ενώ τέθηκε σε αργία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Εικονικοί εμβολιασμοί: Καταθέτει σήμερα η 44χρονη διοικητική υπάλληλος του κέντρου υγείας Παλαμά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news