facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο Καμπούλ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν το Ισλαμικό Κράτος με αντίποινα στο Αφγανιστάν μετά τη σημερινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ το Πεντάγωνο δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες επιθέσεις.

«Εάν μπορέσουμε να βρούμε ποιοί συνδέεται με αυτή, θα τους καταδιώξουμε», δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Κένεθ Μακένζι σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες «επικείμενες» απειλές.

Στο μεταξύ, μια τρίτη έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το βράδυ κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ανέφεραν ότι η έκρηξη αυτή ήταν ισχυρή.

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα μέχρι στιγμής ανέφερε ένας ανταποκριτής του Sputnik που βρίσκεται κοντά στο σημείο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Russia Today πρόκειται για όχημα των Ταλιμπάν που έπεσε σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya έκανε λόγο για δύο ακόμη ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το βράδυ στα προάστια της Καμπούλ.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανέφεραν η εφημερίδα Wall Street Journal και το Sputnik, επικαλούμενοι μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 60 Αφγανοί σκοτώθηκαν και ακόμη 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα το απόγευμα κοντά στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το  FOX News και την βρετανική Daily Mail που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους οι νεκροί Αμερικανοί ανέρχονται σε δέκα.

Είναι οι πρώτοι θάνατοι Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν από το Φεβρουάριο του 2020.

Ο γγ του ΟΗΕ συγκαλεί συνεδρίαση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν την Δευτέρα, με τη συμμετοχή των διπλωματικών αντιπροσώπων της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, δηλαδή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν την επίθεση στο αεροδρόμιο

Οι Ταλιμπάν «καταδικάζουν κατηγορηματικά» τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε ένας εκπρόσωπός τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έγιναν σε μια ζώνη, την ευθύνη για την οποία έχει ο αμερικανικός στρατός.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο καταδικάζει κατηγορηματικά τις βομβιστικές επιθέσεις που στοχοθέτησαν πολίτες στο αεροδρόμιο», έγραψε στο Twitter ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. «Η έκρηξη έγινε σε μια ζώνη όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Άλλο στέλεχος των Ταλιμπάν, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk, είπε ότι η επίθεση στο αεροδρόμιο ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια που θα πρέπει να καταδικαστεί από όλον τον κόσμο. Υποστήριξε επίσης ότι για το γεγονός αυτό ευθύνεται η παρουσία ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

«Μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο αεροδρόμιο και φύγουν οι ξένες δυνάμεις, δεν θα έχουμε πια τέτοιες επιθέσεις. Εξαιτίας της παρουσίας ξένων δυνάμεων σημειώνονται τέτοιες επιθέσεις», υποστήριξε ο Αμπντούλ Καχάρ Μπάλχι, που είναι μέλος της πολιτιστικής επιτροπής των Ταλιμπάν.

Προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί

Καταγγέλλοντας μια «τρομοκρατική επίθεση» ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι «να απεγκλωβιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι».

Η Γαλλία ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι ο πρεσβευτής της στο Αφγανιστάν, ο Νταβίντ Μαρτινόν, θα επιστρέψει στη Γαλλία για λόγους ασφαλείας. Ο Μαρτινόν βρισκόταν μέχρι σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, επιβλέποντας την επιχείρηση εκκένωσης.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και, λόγω της κατάστασης, αναβλήθηκε για λίγες ώρες η συνάντηση που επρόκειτο να έχει σήμερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ στον Λευκό Οίκο.

Στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε εκτάκτως την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων (Cobra).

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε την «επαίσχυντη» επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους ανθρώπους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και μετά τις 31 Αυγούστου.

Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν. Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν σχεδιάζει να μεταθέσει την ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη από τον Λευκό Οίκο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να μεταθέσει την ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν – 31η Αυγούστου – ως αποτέλεσμα των σημερινών πολύνεκρων εκρήξεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε στο Reuters καλά ενημερωμένη πηγή για την κατάσταση.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο Καμπούλ"

Πυροσβεστική: 39 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/19:00/25-08-2021 έως Ω/19:00/26-08-2021 εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 23 Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση στην περιοχή Κάζα Αττικής συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις κυρίως για την διαβροχή της περιμέτρου, συμπεριλαμβανομένης της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 71 πυροσβέστες και 11 οχήματα από τη Ρουμανία, 37 πυροσβέστες με 9 οχήματα από τη Πολωνία. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ., μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 39 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

150.000 δόσεις εμβολίων δώρισε η Ελλάδα στην Ιορδανία

Σε δωρεά 150.000 εμβολίων προχώρησε η Ελλάδα στην Ιορδανία, όπως είχε ανακοινωθεί κατά τη συνάντηση του Βασιλιά Αμπντάλα Β μπιν Αλ Χουσεΐν (Abdullah II bin Al-Hussein) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των εργασιών της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, τον Ιούλιο στην Αθήνα.

Ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων και εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής και ο επικεφαλής της Z’ γενικής διεύθυνσης διεθνούς αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής αρωγής Αλέξανδρος Διακόπουλος συναντήθηκαν σήμερα με τον πρέσβη της Ιορδανίας Ahed Ali Sweidat για τη δωρεά των εμβολίων, τα οποία θα παραδοθούν απόψε στις ιορδανικές αρχές με έκτακτη πτήση της Royal Jordanian Airlines.

Ο κ. Σμυρλής δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να ενισχύσει τον ιορδανικό λαό στον αγώνα κατά της πανδημίας ενώ από την πλευρά του, ο κ. Sweidat εξέφρασε τις ευχαριστίες εκ μέρους της Ιορδανικής κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "150.000 δόσεις εμβολίων δώρισε η Ελλάδα στην Ιορδανία"

Ρουβίκωνας: Επίθεση στο σπίτι του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα

Επίθεση της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» υπήρξε το βράδυ της Πέμπτης στο σπίτι του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.

Τα μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας» έγραφαν συνθήματα με κόκκινη μπογιά στους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Με ανάρτησή τους στα κοινωνικά δίκτυα και σε γνωστή σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, έκαναν γνωστή την πράξη τους και αναφέρουν τους λόγους που προέβησαν σε αυτή την κίνηση.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουβίκωνας: Επίθεση στο σπίτι του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα"

Εύβοια: Νεκρός βρέθηκε ο διοικητής του ΑΤ Ερέτριας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.

Λίγο μετά τις 9.15 ο 29χρονος Παναγιώτης Μπακούτης βρέθηκε νεκρός εντός του ιδιωτικού αυτοκινήτου του, το οποίο ήταν παρκαρισμένο σε πλατεία κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviathema.gr ο άτυχος άνδρας έφερε τραύματα από σφαίρες ενώ εντός του αυτοκινήτου βρέθηκε το υπηρεσιακό του όπλο τύπου glock.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 29χρονος αγνοούνταν από το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ η σύζυγός του τον αναζητούσε από νωρίς.

Αυτήν την ώρα άνδρες της Ασφάλειας Χαλκίδος και του Τμήματος Ανθρωποκτονιών διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό.

Την προανάκριση διεξάγει το Τμήμα Ασφάλειας Χαλκίδας.

eviathema

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύβοια: Νεκρός βρέθηκε ο διοικητής του ΑΤ Ερέτριας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα."

ΕΕ: Επίσημο stop για την τρίτη δόση – «Η ευθύνη ανήκει στα κράτη μέλη»

Τους ενδοιασμούς της για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με ανακοίνωσή της.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφασίζουν να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένους νομικούς κινδύνους γιατί μια πρόσθετη δόση δεν συνιστάται ακόμη από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ, αναφέρει.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία προτού μπορέσει να εγκρίνει τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων. Ωστόσο οκτώ ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να συνιστούν την πρόσθετη δόση και περισσότερες από δώδεκα αναμένεται να λάβουν παρόμοιες αποφάσεις σύντομα.

“Οι αναμνηστικές δόσεις δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος στην άδεια κυκλοφορίας των εμβολίων κατά της Covid-19 και ακόμη δεν έχουν αξιολογηθεί επιστημονικά από τον EMA λόγω της απουσίας επαρκών στοιχείων”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Η ευθύνη να αποφασίσουν να περιλάβουν τις αναμνηστικές δόσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού τους ανήκει στα κράτη μέλη”, επισημαίνει η ανακοίνωση και προσθέτει: “Εφόσον οι αναμνηστικές δόσεις δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος στην άδεια κυκλοφορίας των εμβολίων, η ευθύνη των εταιριών τροποποιείται”.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι σε περίπτωση απροσδόκητων παρενεργειών που μπορεί να συνδέονται με τις αναμνηστικές δόσεις, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενδέχεται να φέρουν το βάρος οιωνδήποτε νομικών συνεπειών και απαιτήσεων αποζημίωσης.

Η Επιτροπή αναφέρει ωστόσο ότι η ευθύνη των εταιριών δεν θα εξαφανιστεί εντελώς αν οι αναμνηστικές δόσεις χορηγούνται χωρίς την έγκριση του EMA. Για παράδειγμα, αν μια παρενέργεια μετά την αναμνηστική δόση του εμβολίου προκληθεί λόγω θέματος παρασκευής, τότε η φαρμακοβιομηχανία θα παραμείνει υπεύθυνη γι αυτό.

Η ευθύνη της ΕΕ και κανόνες αποζημίωσης ισχύουν σε περιπτώσεις απρόσμενων παρενεργειών που συνδέονται με τα γενικά χαρακτηριστικά του προϊόντος ή την παρασκευή τους. Κάθε εταιρία που προμηθεύει εμβόλια κατά της Covid-19 στην ΕΕ έχει διαπραγματευτεί διαφορετικές ρήτρες που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εμπιστευτικές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Επίσημο stop για την τρίτη δόση – «Η ευθύνη ανήκει στα κράτη μέλη»"

Βουλή – φωτιές: Εγκρίθηκαν από την επιτροπή τα έκτακτα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών

Στην έγκριση των διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν τους πυρόπληκτους κατοίκους των περιοχές της χώρας που όλο το προηγούμενο διάστημα δοκιμάστηκαν από τις φωτιές, προχώρησε η αρμόδια Kοινοβουλευτική Eπιτροπή.

Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν στήριξαν τις διατάξεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει επικαλούμενος ανεπάρκεια στα μέτρα στήριξης και ενόχληση για της είσοδο ιδιωτών στις αναδασώσεις. Αντίστοιχη στάση κράτησαν ΚΚΕ και Μέρα25, ενώ τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η Ελληνική Λύση δήλωσαν παρών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, τόνισε τη σημασία της άμεσης αποκατάστασης των πληγέντων, σημειώνοντας πως η αντιπολίτευση με τη στάση της έδειξε το πλαίσιο της μικροκομματικής αντιπαράθεσης με το οποίο προσήλθε στη συζήτηση. «Θα δοθούν 23 εκατ. ευρώ στο Μαντούδι και την Ιστιαία για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών με απ’ ευθείας αναθέσεις από τους δήμους για να προχωρήσουν άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή – φωτιές: Εγκρίθηκαν από την επιτροπή τα έκτακτα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών"

Βόρεια Εύβοια: Αυτή είναι η ΚΥΑ για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών στις πυρόπληκτες περιοχές

Την διαδικασία κάλυψης από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής ή καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως εάν υπέστησαν υλικές ζημίες ή όχι από τις πυρκαγιές του Ιουλίου - Αυγούστου στις περιοχές των Δήμων Ιστιαίας -Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης -Αγίας Άννας της Εύβοιας, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. η ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας είναι αυτή που δηλώνεται στην αναλυτική κατάσταση εισφορών, η οποία δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της 3/8/2021.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η από 17/8/2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021» (Β΄3816), η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ είναι διαθέσιμο έως τις 31 Αυγούστου 2021 για την υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας μέρος ή του συνόλου των εργαζομένων από επιχειρήσεις εργοδότες -ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξαρτήτως αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι- που εδρεύουν ή έχουν παράρτημα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Αυγούστου 2021 (Α΄143)».

Δείτε εδώ την ΚΥΑ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόρεια Εύβοια: Αυτή είναι η ΚΥΑ για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών στις πυρόπληκτες περιοχές"

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές – Ζημιές και αρκετά προβλήματα

Άνοιξαν οι ουρανοί με τις τοπικές βροχές και καταιγίδες σε διάφορες περιοχές να προκαλούν ουκ ολίγα προβλήματα.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκαν Ηπειρος και Θεσσαλία με Λάρισα, Τρίκαλα, Πρέβεζα, Βόρεια Εύβοια και Ιωάννινα να πλήττονται από καλοκαιρινά μπουρίνια που προξένησαν αρκετές ζημιές. Την ίδια αγνοείται ένας ψαράς στο Μενίδι Αμφιλοχίας και έχει σημάνει συναγερμός στις αρχές για τον εντοπισμό του.

Επεσαν δέντρα στα Τρίκαλα 

Σφοδρή καταιγίδα ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στα Τρίκαλα. Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν παράλληλα είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση δέντρων τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά σύμφωνα με το trikalavoice.gr. 

Καταιγίδα χτύπησε το Πευκί Ευβοίας 

Παράλληλα σφοδρή ήταν η καταιγίδα που χτύπησε το Πευκί στη Βόρεια Ευβοια με τους ανέμους να ξηλώνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες από την παραλία ανέφερε το eviavima.gr.  Πρόκειται για μια περιοχή που πριν από λίγες ημέρες είχε πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές. 

Ζημιές και στην Πρέβεζα

Ισχυροί άνεμοι έπληξαν και τα παράλια στο νομό Πρέβεζας. Η  απότομη αλλαγή του καιρού ξάφνιασε τους παραθεριστές και ιδιαίτερα όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην παραλία .

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από το Κανάλι όπου ο ανεμοστρόβιλος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Καταστράφηκαν ομπρέλες  και ξαπλώστρες  , έπεσαν  δέντρα   ενώ έσπασαν μέχρι και τα φωτιστικά . Ανάλογες εικόνες σε  Καστροσυκιά ,Μονολίθι και Μύτικα  όπως γράφει το epirus-tv-news.gr.

Ο δήμαρχος της Πρέβεζας   μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης  έκανε λόγο για χάος κυρίως στην παραλιακή ζώνη υπογραμμίζοντας ότι  ο ίδιος οι αντιδήμαρχοι και το προσωπικό του Δήμου βρίσκεται στα σημεία που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ζημιές.Για εικόνα καταστροφής έκανε  λόγο και ο πρόεδρος της Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας Πολύκαρπος Χαλκίδης.

Λίμνες οι δρόμοι στα Ιωάννινα

Ο καιρός έγινε βροχερός στα Γιάννενα για μισή ώρα, αλλά ήταν αρκετή για να παραλύσουν οι δρόμοι, κυρίως στην παραλίμνια περιοχή.

Έπεσαν δέντρα και κλαδιά με την πυροσβεστική να βρίσκεται στους δρόμους για την κοπή και την απομάκρυνσή τους για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, αναφέρει το epirus-tv-news.gr.

Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν σε σημεία όπου έπεσαν κολόνες αλλά και καλώδια, λόγω του αέρα, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Από τις διακοπές ρεύματος έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και φωτεινοί σηματοδότες ακόμα και στο κέντρο των Ιωαννίνων.

Μπουρίνι και στη Λάρισα

Μπουρίνι έπληξε την πόλη της Λάρισας και τα περίχωρα, με βροχή και ισχυρό αέρα, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί πτώσεις δέντρων σε διάφορα σημεία σύμφωνα με το onlarissa.gr.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές – Ζημιές και αρκετά προβλήματα"

Χάος στην Καμπούλ από τις εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο: Πάνω από 40 οι νεκροί – Αγγίζουν τους 120 οι τραυματίες

Χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, έπειτα από τις δύο εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ το απόγευμα της Πέμπτης (26/8). Οι ΗΠΑ θεωρούν σίγουρο ότι η επίθεση οφείλεται στο Ισλαμικό κράτος, ενώ η αρχική καταμέτρησης ήταν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 13 νεκροί. 

Ωστόσο, ο τελευταίος θλιβερός απολογισμός είανι ότι πάνω από 40 ανέρχονται οι νεκροί και σε σχεδόν 120 οι τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με τους New York Times.

Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας μετέδωσε τον ίδιο απολογισμό, προσθέτοντας πως ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Παράλληλα, περίπου 60 άνθρωποι που τραυματίστηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν μεταφερθεί σε ένα νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί μια ιταλική ανθρωπιστική οργάνωση, ανέφερε η διοίκηση του νοσοκομείου.

«Σχεδόν 60 άνθρωποι που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο αεροδρόμιο έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στο χειρουργικό κέντρο της Καμπούλ», ανέφερε η διοίκηση του νοσοκομείου με tweet.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ έκανε λόγο με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik για 52 τραυματίες στις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν.

Νωρίτερα, μια πηγή προσκείμενη στους Ταλιμπάν τόνισε ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά σκοτώθηκαν ενώ πολλοί φρουροί των Ταλιμπάν τραυματίστηκαν από την μια από τις εκρήξεις που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Νωρίτερα, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, έκανε λόγο για 11 νεκρούς και τουλάχιστον 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί ξένοι.

Ο Μοχάμαντ Νάεμ, ένας εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν είπε στο Sputnik ότι το ισλαμικό κίνημα δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις και δεν αποκλείει την εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους.

Το βρετανικό δίκτυο Sky News μετέδωσε λίγο νωρίτερα, επικαλούμενο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, πως η δεύτερη έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο.

«Φέρει τη σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν»

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ευθύνεται για την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με μια πηγή η οποία έχει γνώση της ενημέρωσης που λαμβάνουν μέλη του Κογκρέσου για το θέμα αυτό, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μια δεύτερη, αμερικανική κυβερνητική πηγή, που γνωρίζει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά ακόμη το θέμα, η επίθεση αυτή φέρει «τη σφραγίδα» της δράσης του ISIS-K.

Καταδικάζει το ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε σήμερα την τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, και ζήτησε την επίσπευση της απομάκρυνσης ανθρώπων από την χώρα.

«Καταδικάζω έντονα τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι σκέψεις μου είναι σε όσους επλήγησαν και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Προτεραιότητά μας παραμένει να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Χάος στην Καμπούλ από τις εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο: Πάνω από 40 οι νεκροί – Αγγίζουν τους 120 οι τραυματίες"

Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Βροχερός θα διατηρηθεί ο καιρός αύριο, Παρασκευή (27.08.2021) σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση μέχρι 6 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα υποχωρήσει ελαφρώς.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στα δυτικά.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις, πρόσκαιρα στα νότια έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες πρωινές και πιθανώς τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στη Μακεδονία και εκ νέου τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές μέχρι νωρίς το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Από τις απογευματινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί.
Η ορατότητα τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου έως 31 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας και πιθανώς της κεντρικής Στερεάς.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 και κατά τόπους στην Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία"

Παπαευαγγέλου: Μόνο 3,4% των νεκρών με CoViD ήταν πλήρως εμβολιασμένοι - Αναμένεται αύξηση νοσηλειών και θανάτων

Μόνο το 3,4% όσων έχασαν τη ζωή τους το 2021 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ στα κρούσματα το ποσοστό ήταν 5,2%, ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας.

Σημείωσε πως "κάποιοι εμβολιασμένοι θα κολλήσουν τον ιό", τονίζοντας, όμως, πως αυτό είναι το κύριο μέτρο να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της λοίμωξης.

Κάνοντας λόγο για σταθεροποίηση της επιδημίας σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, καθώς πολλοί θα επιστρέφουν από τις διακοπές. Τούς κάλεσε να κάνουν τεστ πριν την αποχώρηση και να τηρούν μέτρα προστασίας για 7 έως 10 μέρες.

Διευκρίνισε πως η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μία πενταετία και σήμερα είναι στα 30 έτη. Τον Ιούλιο, οι υπερήλικες αποτελούσαν μόλις το 5,9%, ενώ σήμερα είναι στο 8,3%. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών και εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Οι νέοι θα πρέπει να αναβάλουν την επίσκεψη στους παππούδες, σημείωσε, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη χρήση μάσκας.

Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 25% τις τελευταίες εβδομάδες και 2.500 άτομα νοσηλεύονται σήμερα. Το 45% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. 

Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ο επόμενος χειμώνας να είναι διαφορετικός, χάρη στα εφόδια - όπως τα εμβόλια - και στη γνώση που έχουν αποκτηθεί.

Μεταδοτικότητα

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως η επιδημία δίνει σημεία σταθεροποίησης, επειδή γίνονται περισσότερα τεστ.

Προειδοποίησε πως πλησιάζουμε στην περίοδο αύξησης της μεταδοτικότητας, λέγοντας πως έχουν έναν με ενάμιση μήνα μέχρι τότε. 

Κάλεσε τους νέους να εμβολιαστούν, καθώς μεταδίδουν 2 - 4 φορές περισσότερο τον ιό.

Υγειονομικοί

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στο θέμα καταβολής των μισθών στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Όπως είπε, ο μισθός προκαταβάλλεται και για - όσους δεν εμβολιαστούν - θα αναζητηθούν τα ποσά.

Για το θέμα αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων με 10 ευρώ, σημείωσε πως έχει υπολογιστεί το κόστος, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των τεστ και τη ραγδαία μείωση του κόστους των εξετάσεων.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαευαγγέλου: Μόνο 3,4% των νεκρών με CoViD ήταν πλήρως εμβολιασμένοι - Αναμένεται αύξηση νοσηλειών και θανάτων"

Κοντοζαμάνης: Θα ζητηθούν χρήματα πίσω από όσους δεν εμβολιαστούν στο δημόσιο τομέα

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών αυξάνεται και έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης.

Παράλληλα ο κ. Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως ο νόμος της αναστολής καθηκόντων από 1η Σεπτεμβρίου, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, θα εφαρμοστεί.

Εξήγησε επίσης ότι επειδή οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται, όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα αναζητηθούν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σχετικά με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα του ΕΣΥ, είπε ότι είναι έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια και έχει αποτυπωθεί η κατάσταση. Υπάρχει, είπε, και η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις.

Προσέθεσε ότι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές και για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Επίσης έχει σχεδιαστεί ο τρόπος ανακατανομής του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά.

Τόνισε ακόμη ότι θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω πανδημίας που θα δίνουν δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Για τον εμβολιασμό ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι ανήκουν στην κατηγορία των υγειονομικών και άρα θα υπάρξουν κυρώσεις διότι οφείλουν να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντοζαμάνης: Θα ζητηθούν χρήματα πίσω από όσους δεν εμβολιαστούν στο δημόσιο τομέα"

Κορωνοϊός: Στα 3.538 τα νέα κρούσματα - 336 οι διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.538, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 573.605 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 216 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.845 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.539 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 336 (59.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.943 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 265 (ημερήσια μεταβολή +2.32%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 266 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πλήρης η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 2.044 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 19 Ιουλίου 2021 έως 16 Αυγούστου 2021. Από τον έλεγχο των 2.044 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.883 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 1.883 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.760 αφορούν στο στέλεχος Delta, 87 αφορούν στο Alpha και 36 αφορούν στο Βeta.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ  η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στα νέα στελέχη είναι στο  100% στην Ήπειρο, της Στερεά Ελλάδα, το Βόρειο Αιγαίο και την Πελοπόννησο. Δείτε τον Σχετικό πίνακα

Η γεωγραφική κατανομή των 3.538 κρουσμάτων covid-19, έψει ως εξής:

141 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

94 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

38 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

113 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

220 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

95 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

118 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

24 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

365 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

67 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

154 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

72 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

67 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

9 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

88 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

31 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

106 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιθάκης

10 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

76 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

52 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

62 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

44 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

18 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

90 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

34 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

109 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

31 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

54 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

99 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

11 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

34 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

33 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

65 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

17 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

184 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.538 τα νέα κρούσματα - 336 οι διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι"

Μετάλλαξη Δέλτα: Κυριαρχεί κατά 96,5% σε όλη τη χώρα

Ο κορονοϊός συνεχίζει να «καίει» σε ολόκληρη χώρα καθώς τα κρούσματα και σήμερα ξεπέρασαν τις 3500 και συγκεκριμένα έφτασαν τα 3538.

Πιο ανησυχητικό όμως από τα κρούσματα είναι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι πιο μεταδική από όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και δυστυχώς έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί κατά 96,5% σε ολόκληρη την επικράτεια ενώ στο 100% είναι στην Πελοπόνησο, στο Βόρειο Αιγαίο, στην Ήπειρο και στη Στερεά Ελλάδα.

Στην Αττική η κατάσταση δεν είναι καλύτερη καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται σε ποσοστό 96,41%.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει: Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 2.044 δείγματα, που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 19 Ιουλίου 2021 έως 16 Αυγούστου 2021. Από τον έλεγχο των 2.044 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.883 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern-VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 1.883 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.760 αφορούν στο στέλεχος Delta, 87 αφορούν στο Alpha και 36 αφορούν στο Βeta. Εκ των 24 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K). Επιπλέον ανιχνεύθηκαν 3 στελέχη B.1.604. Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα, έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 29.454 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών, 25.721 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.015 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 25.721 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 60,32%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 20,94%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 9,09% και το Beta με ποσοστό 1,29%. Από τα 3.015 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.852 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 43,45% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,49% στο Delta, 15,75% στο Alpha, 6,67% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 266 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 135 αφορούν στο Delta, 113 στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 4 στο B.1.621 (VOI), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετάλλαξη Δέλτα: Κυριαρχεί κατά 96,5% σε όλη τη χώρα"

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς – Τι ανέφερε ο ΓΓ πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Εμβολιασμοί και από ιδιώτες γιατρούς ξεκινούν άμεσα έπειτα από σχετική απόφαση της κυβέρνησης.

Τις επόμενες μέρες ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού στους ασθενείς τους αλλά και να προμηθευτούν εμβόλια ώστε να προχωρούν εμβολιασμούς στα ιατρεία τους, τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο ΓΓ πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμοστοκλέους.

Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν χίλιοι γιατροί.

Για την τρίτη δόση, ανέφερε ότι θα αρχίσει να χορηγείται στις κατηγορίες που έχουν ανακοινωθεί, περί τα μέσα Σεπτέμβριου, ενώ η επιτροπή θα αποφασίσει σε ποιους θα χορηγηθεί στη συνέχεια βασιζομένη σε δυο παράγοντες, την απόσταση από τον πλήρη εμβολιασμό και την ηλικία.

Τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι επιχειρησιακά έτοιμες και οι πολίτες θα βρίσκουν ευκολά ραντεβού και για την τρίτη δόση.

Πρόσθεσε ότι πλέον στη χώρα μας γίνονται εμβολιασμοί με τα σκευάσματα Pfizer, Moderna και Johnson ενώ καθημερινά κλείνονται περίπου 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς τόνισε ότι από τους 115.000 ανεμβολιαστοι είναι περίπου 20.000, ωστόσο ο αριθμός τους μειώνεται όσο πλησιάζει η προθεσμία της αναστολής εργασίας.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξεκινούν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς – Τι ανέφερε ο ΓΓ πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας"

Βεσυρόπουλος: Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και για αγροτεμάχια που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές

Στο πλαίσιο απαλλαγής από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου με τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στο πνεύμα και το γράμμα των διατάξεων για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι στη συζήτηση που εξελίσσεται από το πρωί, αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ να μην συμπεριλάβει μόνο τους άμεσα πληττόμενους αλλά και τους έμμεσα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το σημαντικό μέτρο στήριξης, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023, αφορά όλα τα ακίνητα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, όπως ορίζεται στο 16ο άρθρο της ΠΝΠ. Η απαλλαγή αφορά στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μετά την 27η Ιουλίου. Η απαλλαγή επεκτείνεται και στα αγροτεμάχια που οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής, από τα κατά τόπους αρμόδια τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρoσέθεσε ότι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται με βάση τις αιτήσεις που υποβάλλονται στη ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στη διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr.

Όπως όμως τόνισε, «με δεδομένο το εύρος των καταστροφών στην περιοχή της Β. Εύβοιας, η κυβέρνηση θέσπισε και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, για το έτος 2021, στο σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού».

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βεσυρόπουλος: Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και για αγροτεμάχια που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές "

Βορίδης: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δημοσίων υπαλλήλων

«Παράθυρο» για την επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στο δημόσιο μετά το Σεπτέμβριο, άφησε ο Μάκης Βορίδης.

Θα αφορά στους υπαλλήλους υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» σε καθημερινή επαφή με πολίτες.

«Το κριτήριο μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου είναι η επαφή και ο κίνδυνος από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση του μέτρου. Σε σημεία οπού υπάρχει καθημερινή επαφή με πολλούς ανθρώπους» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Και στο δημόσιο πρέπει και θέλουμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα λειτουργιάς αξιοποιώντας την τηλεργασία οπού χρειάζεται. Αλλά έχει μεγάλη σημασία η παροχή υπηρεσίας να επανέλθει σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας.  Είναι κάτι που προφανώς θα αξιολογηθεί» εξήγησε ο υπουργός.

Βορίδης για ιδιωτικό τομέα

Σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον ιδιωτικό τομέα, μίλησε για κλάδους με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως η εστίαση και κομμάτια του λιανεμπορίου.

Ο κ. Βορίδης έβαλλε και κατά της ΠΟΕΔΗΝ που αντιδρά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς.

Σχολίασε ότι οι υγειονομικοί παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε πάσχοντες και πρέπει να είναι διασφαλισμένο ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Διευκρίνισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα τιμωρίας, πρέπει να βγει από το ΕΣΥ αυτός ο (μη εμβολιασμένος) άνθρωπος, να μην διακινδυνεύουμε ότι θα παρέχει υπηρεσίες σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ με κίνδυνο να τους κολλήσει».

Κατηγόρησε την ΠΟΕΔΗΝ για ανευθυνότητα, καθώς παρακινεί τους υγειονομικούς να μην επιδεικνύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, για να μην υπάρχει έλεγχος του μέτρου.

«Να μην αγχώνεται ο (πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ) κ. Γιαννάκος. Η λευκή απεργία δε θα έχει αποτέλεσμα. Θα διαλειτουργήσουν τα πληροφορικά συστήματα. Θα έχει ο κάθε φορέας πρόσβαση στο ποιος είναι εμβολιασμένος, ποιος έχει νοσήσει, ποιος έχει πάρει εξαίρεση. Αυτό θα γίνεται γνωστό λίγο πολύ αυτοματοποιημένα» ανακοίνωσε.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βορίδης: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δημοσίων υπαλλήλων"

Κορονοϊός: Αντιδράσεις από τους ιδιωτικούς φορείς υγείας για τα 10 ευρώ των rapid test

Αντιδράσεις από φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας φέρνει η απόφαση που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας για τη διατίμηση της τιμής των rapid test για τον κορονοϊό στα 10 ευρώ. Με ανακοίνωση τους ιδιωτικές δομές στο χώρο της Υγείας δηλώνουν πως είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί εξέταση σε αυτή την τιμή. 

Το λειτουργικό κόστος των rapid test για τον κορονοϊό, όπως αναφέρουν οι ιδιωτικοί φορείς υγείας, κυμαίνεται τουλάχιστον στα 12 ευρώ για το μέσο διαγνωστικό εργαστήριο, ενώ σε δηλώσεις τους στο newsit.gr εκπρόσωποι τους τονίζουν ότι ακόμα δεν είναι σε θέση να για πόσο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιούν τα rapid test με την αναθεωρημένη προς τα κάτω τιμή.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείου Κλινοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Φώτης Πατσουράκος δηλώνει στο newsit.gr πως η τιμή που είχε συμφωνηθεί ήταν στα 20 ευρώ και πως τα 10 ευρώ δεν καλύπτουν τα λειτουργικά κόστη. « Όταν είχαμε συζητήσει με τον κ. Γεωργιάδη είχαμε συμφωνήσει να πάει στα 20 ευρώ to rapid test για έναν απλό λόγο. Το 20 κατάλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά γιατί μόνο το αντιδραστήριο το οποίο αγοράζαμε πήγαινε πάνω από 7 ευρώ. Τώρα όντως έχει φθηνύνει το αντιδραστήριο αλλά οι περισσότεροι το αγοράζουν γύρω στα 5 ευρώ και λίγο πιο χαμηλά. Όταν όμως ξεκινάς με ένα μεσοσταθμικό αντιδραστήριο αγοράς 5 ευρώ και πάνω εκεί προστίθενται όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά κόστη τα οποία είναι στολές που πρέπει να αλλάζουμε, γάντια, μάσκες και όλα τα μέτρα προστασίας συν την εργατοώρα δεν μπορεί να πέσεις κάτω από τα 11 ευρώ», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ.

Κύριο αίτημα των φορέων είναι η κάλυψη τουλάχιστον του λειτουργικού κόστους των εργαστηρίων καθώς όπως τονίζουν στο τέλος θα χρειαστεί να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους «Το θέμα μας λοιπόν είναι ότι εμείς σήμερα κάνουμε 50.000 rapid test. Μας ζητάνε να φτάσουμε τις 250.000. Για να μπορέσει να γίνει αυτό πρέπει να πάρουμε αντιδραστήρια και κυρίως προσωπικό και εξοπλισμό. Από υπολογιστές δηλαδή μέχρι υπαλλήλους. Όταν λοιπόν μπαίνω μέσα γιατί να προσλάβω και άλλον υπάλληλο. Εγώ λοιπόν αυτό που θα κάνω στο δικό μου πολυιαατρείο εκεί που έκανα 20 rapid test την ημέρα θα κάνω 30 για να βοηθήσω αλλά δεν θα διαλύσω το υπόλοιπο ιατρείο. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε θα πρέπει να μας καλύψουν το λειτουργικό κόστος», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ.

Ο Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας αναφέρει στο newsit.gr πως το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί από το υπουργείο Υγείας και πως δεν θα είναι λύση προκειμένου να βγάζουν τα ιατρεία τα έξοδά τους να αρκεστούν στην αγορά φθηνότερων και αναξιόπιστων rapid test. «Έχω μεγάλη απορία για το πώς βλέπουμε τον έλεγχο του πληθυσμού με τα rapid test. Γιατί τα πιο αξιόπιστα που κυκλοφορούν είναι συγκεκριμένης εταιρείας και έχουν ένα ποσοστό ευστοχίας 70%. Τα περισσότερα είναι στο 40 % με 50%. Η τιμή του μέχρι τώρα ήταν τα 20 ευρώ. Πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα» λέει ο κ. Χατζηπαναγιώτης.

Πάντως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω από τους φορείς για να αποφασίσουν συλλογικά για το αν και για το πόσο χρονικά διάστημα θα πραγματοποιούνται σε αυτή την τιμή τα rapid test.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Αντιδράσεις από τους ιδιωτικούς φορείς υγείας για τα 10 ευρώ των rapid test"

Εκτακτο δελτίο από ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες

Σήμερα Πέμπτη (26-08-2021), από τις απογευματινές ώρες προβλέπεται να εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του βόρειου Ιονίου και στην Ήπειρο, οι οποίες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Στερεά και από τις βραδινές ώρες στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Αργά το απόγευμα και το βράδυ είναι πιθανό να επηρεαστεί πρόσκαιρα και η Μακεδονία, κυρίως η κεντρική και η ανατολική.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (27-08-2021) στα βόρεια και μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτο δελτίο από ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες"

Νίκος Βέρτης: Επιστρέφει στο «ΥΤΟΝ» αυτό το Σαββατοκύριακο - Η ανακοίνωση του νυχτερινού κέντρου

Ο Νίκος Βέρτης επιστρέφει στο «ΥΤΟΝ» αυτό το Σαββατοκύριακο, στις 28 και 29 Αυγούστου,  καθώς το δικαστήριο ανέστειλε την απόφαση για  επταήμερο «λουκέτο», λόγω παραβάσεων.

Στο πλαίσιο ελέγχου για τα μέτρα κατά της πανδημίας, το Σάββατο 21 Αυγούστου διαπιστώθηκαν παραβάσεις, που είχαν σαν συνέπεια την επιβολή προστίμου και το επταήμερο λουκέτο.

Κλιμάκια της οικονομικής αστυνομίας και της ασφάλειας Αττικής εισήλθαν στο κέντρο λίγο πριν τις 2:30 τα ξημερώματα της Κυριακής και επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε ότι στον δειγματοληπτικό έλεγχο 30 ατόμων, οι πέντε εξ αυτών δεν έφεραν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης.

Ο δικηγόρος του νυχτερινού κέντρου διασκέδασης,  Γεώργιος Κλεφτοδήμος, είχε δηλώσει  σχετικά ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πελάτες «παρέμεναν καθήμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης», υπογραμμίζοντας ότι «η επιχείρηση διεπιστωθη καθ’ όλα αρτίως λειτουργούσα, και ειδικώς τηρούσα κατά γράμμα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού».

Η εταιρία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και η απόφαση για «λουκέτο» ανεστάλη, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του ΥΤΟΝ, Γιώργος Κλεφτοδήμος.

Έτσι, αυτό το Σάββατο και την Κυριακή, ο Νίκος Βέρτης θα εμφανιστεί κανονικά στη σκηνή του ΥΤΟΝ.

Η ανακοίνωση

Διαμέσου του πληρεξούσιου δικηγόρου του Γεώργιου Κλεφτοδήμου, το YTON εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με Προσωρινή Διαταγή του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, η εκτέλεση της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης μας παύει από σήμερα.

Το ΥΤΟΝ The Music Show θα φιλοξενήσει κανονικά το κοινό του το προσεχές Σάββατο 28/8 και Κυριακή 29/8.

Όπως πράξαμε και μέχρι τώρα, θα εκπληρώσουμε κι αυτή τη φορά στο ακέραιο το χρέος μας για τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας.

Απευθύνουμε, ωστόσο, έκκληση στην Πολιτεία να επαναξιολογήσει τούτη την ώρα την «επιλογή» της να αξιώνει από όλους εμάς που διακονούμε τη ψυχαγωγία – διασκέδαση να επιτελούμε «αστυνομικού τύπου» καθήκοντα. Δεν μας αρμόζει, δεν Της πρέπει.

Φυλάσσουμε την υγεία μας, φροντίζουμε όμως και τη ψυχή μας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νίκος Βέρτης: Επιστρέφει στο «ΥΤΟΝ» αυτό το Σαββατοκύριακο - Η ανακοίνωση του νυχτερινού κέντρου"

Κορονοϊός: Τι λένε φαρμακοποιοί και ιδιώτες γιατροί για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων και τα πρόστιμα

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αλλά και τα τσουχτερά πρόστιμα που θα επιβάλλονται μιλούν στο newsit.gr ιδιώτες γιατροί, αλλά και φαρμακοποιοί. Οι περισσότεροι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας έχουν ήδη προχωρήσει στον εμβολιασμό τους εναντίον του κορονοϊού, ενώ ζητούν από αυτούς που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της αναμονής η της άρνησης να το ξανασκεφτούν.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης πιστεύει ότι τελικά όλοι οι συνάδελφοι τους θα προχωρήσουν στη χορήγηση των συσκευασμάτων για την προστασία από την πανδημία του κορονοϊού. «Και οι φαρμακοποιοί ανήκουν στους υγειονομικούς, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να μην υπάρξει υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς και σε εμάς. Κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και όχι να γίνει υποχρεωτικά. Παρόλα αυτά επειδή υπάρχουν ορισμένοι συνάδελφοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, εξαιρούνται αυτοί με προβλήματα υγείας, θα αναγκαστούν να το κάνουν για να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία του φαρμακείου τους» λέει στο newsit.gr, o πρόεδρος του συλλόγου. 

Και προσθέτει: «Ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης είναι εμβολιασμένος και πάνω σε μας έγινε και το πείραμα των εμβολίων και των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Έχει μείνει ένας μικρός αριθμός. Κανένας άνθρωπος που δουλεύει σε χώρο φαρμακείου δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Προς το παρόν δεν μας έχουν εξειδικεύσει τον τρόπο του ελέγχου. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Πιστεύω πως το πιο εφικτό είναι να ελέγχεται ο φαρμακοποιός, βέβαια τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα και ο φαρμακοποιός δεν θα μπορεί να τα ελέγξει».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός θεωρεί ότι θα αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις αναστολές εργασίας του προσωπικού που δεν θα έχει προχωρήσει στον πλήρη εμβολισμό του μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. «Πιστεύω πως το ποσοστό των εμβολιασμένων θα είναι αυξημένο στο υγειονομικό προσωπικό. Εκεί που θα είναι χαμηλότερο θα είναι στο διοικητικό και στο τεχνικό προσωπικό των κλινικών. Πιστεύω όμως πως δεν θα έχουμε πρόβλημα και θα αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες που θα πραγματοποιούν τον έλεγχο. Για τους μη εμβολιασμένους γιατρούς θα γίνεται αναστολή της σύμβασης με την εκάστοτε κλινική, μέχρι να εμβολιαστούν», αναφέρει στο newsit.gr ο Γρηγόρης Σαραφιανός.

«Να γίνεται έλεγχος από τις αρχές του κράτους»

Την υποχρεωτικότητα του εμβολισμού και στους ιδιωτικούς γιατρούς επικροτεί ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. «Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αφορά όλους τους υγειονομικούς και όλο το προσωπικό που εργάζεται σε ιδιωτικές δομές και ιδιωτικά ιατρεία. Στατιστικά η πλειονότητα των ιδιωτών γιατρών της Θεσσαλονίκης αλλά και πανελλαδικά είναι εμβολιασμένοι ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν γιατί έχουν νοσήσει ή υπάρχει κάποιο άλλο κόλλημα που όμως προβλέπεται. Το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πάνω από 95%” τονίζει στο newsit.gr, ο κ. Νίτσας. Και επισημαίνει: «Θα υπάρξουν πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πως θα γίνεται ο έλεγχος, αναμένουμε τις υπουργικές αποφάσεις. Ειπώθηκε πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Νομίζω πως θα είναι πολύ εύκολο να γίνεται ο έλεγχος από τις αρχές του κράτους. Συζητούμε όμως κάτι αυτονόητο. Όλοι οι γιατροί πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Είναι πάρα πολύ μικρό το ποσοστό των ανεμβολίαστων γιατρών. Να μη βάζουμε όλους τους γιατρούς και τους υγειονομικούς στον ίδιο κουβά».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Τι λένε φαρμακοποιοί και ιδιώτες γιατροί για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων και τα πρόστιμα"

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη συγκέντρωση υγειονομικών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

«Από τους ήρωες και τα χειροκροτήματα φτάσαμε στο “εσείς φταίτε”»! Αυτό τονίζουν οι υγειονομικοί που τάσσονται ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και πραγματοποιούν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης.

Η συγκέντρωση είναι πολύ μεγάλη, με τους υγειονομικούς από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Κατερίνη και Χαλκιδική, να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των μέτρων για τον εμβολιασμό. Πολλοί κρατούν πλακάτ και πανό, ενώ έχουν ρίξει τρικάκια.

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζει στο thesstoday.gr: «Είμαστε υπέρ του καθολικού εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας, ειδικά αυτή την εποχή, έτσι όπως τη θέτει η κυβέρνηση. Γιατί ξέρετε πως ήδη είμαστε στο τέταρτο κύμα, από 1 Σεπτεμβρίου θα γίνει για τρίτη φορά αναστολή αδειών όλων των υγειονομικών.

Των υγειονομικών που έχουν δώσει τη ζωή τους. Μάλλον είναι η αποθέωση της ατομικής ευθύνης. Στην ουσία σου λένε “φταις εσύ για τη διασπορά” γιατί δεν είσαι εμβολιασμένος. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι από την αρχή της πανδημίας εμείς φωνάζουμε και για εμβολιασμό και για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Όπως βλέπετε στο τέλος δε γίνεται τίποτα. Και μην αναρωτιέστε γιατί υπάρχουν υγειονομικοί οι οποίοι δεν θέλουν εμβολιασμό. Προσέξτε τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση».

Και προσθέτει: «Οι υγειονομικοί τόσο καιρό έχουμε κάνει αγώνες για μέτρα προστασίας. Δεν τους τα χαρίζουμε όλα αυτά». Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί υπάρχουν υγειονομικοί που τάσσονται κατά του εμβολίου ενώ έζησαν την έξαρση της πανδημίας από την πρώτη γραμμή, απάντησε ως εξής: «Και οι νοσηλευτές είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Υπάρχουν πολλοί νοσηλευτές οι οποίοι έχουν ήδη νοσήσει, έχουν ήδη αντισώματα, αλλά δεν υπήρχε με κρατική ευθύνη σωστή ενημέρωση. Γι’ αυτό υπάρχει μια δυσπιστία. Από τους ήρωες και τα χειροκροτήματα φτάσαμε στο “εσείς φταίτε”».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Μεγάλη συγκέντρωση υγειονομικών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news