Την αίσθηση ότι η ομάδα που επιτέθηκε στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 ήταν οργανωμένη και συνεννοημένη, κατέθεσε στο δικαστήριο η φοιτήτρια Παρασκευή Καραγιαννίδου, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του μουσικού.
Η μάρτυρας, φίλη της Δήμητρας Ζώρζου που κατέθεσε τις προηγούμενες συνεδριάσεις, είπε στο δικαστήριο πως το επίμαχο βράδυ βρέθηκαν με τη φίλη της σε παγκάκι, επί της Παναγή Τσαλδάρη, τη στιγμή που έγινε το περιστατικό.
Όπως είπε η μάρτυρας άκουγαν φασαρία, φωνές χωρίς να βλέπουν από πού. Ύστερα από λίγο είδαν την παρέα του Φύσσα, γύρω στα επτά άτομα, να βγαίνουν επί της Τσαλδάρη περπατώντας με ένταση και πίσω τους να ακολουθούν, σαν να τους κυνηγούν, 20 άτομα, μαυροντυμένα.
Όπως κατέθεσε η κα Καραγιαννίδου, άκουσαν από την παρέα του Φύσσα κάποιος να φωνάζει «τρέξτε», οπότε «τα παιδιά σκορπίσανε». Σύμφωνα με τη μάρτυρα από αυτήν την παρέα έμειναν πίσω δύο παιδιά και μετά από λίγο ήρθε και ένα τρίτο.
«Εκείνη τη στιγμή οι 10-15 από την ομάδα που τους κυνηγούσε άρχισαν να επιτίθενται. Το κάθε παιδί είχε δυο-τρεις από αυτούς που το χτυπούσαν. Γύρω, οι υπόλοιποι έκαναν κάτι σαν κλοιό. Κάποιοι από την ομάδα που κυνηγούσε ήταν απέναντι και φωνάζαν, δεν θυμάμαι τι, αλλά φαινόταν να προσπαθούν να εμψυχώσουν αυτούς που χτυπούσαν τα παιδιά» ανέφερε.
Σύμφωνα με τη μάρτυρα, τα τρία παιδιά από την παρέα του Φύσσα δέχτηκαν δύο επιθέσεις καθώς κάποια στιγμή έφυγαν αυτοί που χτυπούσαν αρχικά και ήρθαν άλλοι εναντίον τους. Όπως κατέθεσε, μετά από λίγο είδε να προσεγγίζει στο σημείο το αυτοκίνητο του Ρουπακιά και είδε που βγήκε ο οδηγός.
«Έπιασε ένα από τα παιδιά που χτυπούσαν οι άλλοι, οι οποίοι του άνοιξαν χώρο. Ο οδηγός έπιασε αγκαλιά το παιδί με το αριστερό του χέρι και με το δεξί τον είδα να κάνει κάποιες κινήσεις. Μετά, τον άφησε και πήγε προς το αυτοκίνητό του» είπε.
Σε ερώτηση της προέδρου αν της δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ο οδηγός γνωριζόταν με την ομάδα που χτυπούσε με τα παιδιά, η μάρτυρας απάντησε: «Γνωριζόντουσαν σίγουρα. Του άνοιξαν χώρο. Δεν αιφνιδιάστηκαν όταν πλησίασε. Δεν τους φάνηκε περίεργο που πήγε αυτός. Υπήρχε κάποια συνεννόηση ίσως. Δεν έτρεξαν, δεν έφυγαν όταν πλησίασε».
Η μάρτυρας περιέγραψε τη στιγμή που ένας αστυνομικός της ΔΙΑΣ πήγε στο αυτοκίνητο και έβγαλε έξω τον Ρουπακιά. Τότε, όπως είπε, «είδα να βγαίνει κάποιος από τη θέση του συνοδηγού, ψηλός, αδύνατος, με κοντό μαλλί. Βγαίνει και μαζί με κάνα-δυο ακόμη έριχναν κλωτσιές στον αστυνομικό. Προσπάθησαν πιστεύω να ελευθερώσουν τον οδηγό».
Η πρόεδρος ζήτησε να σηκωθούν όρθιοι όλοι οι παρόντες κατηγορούμενοι, προκειμένου η μάρτυρας να αναγνωρίσει κάποιον από όλους αυτούς που είδε το επίμαχο βράδυ. Η κα Καραγιαννίδου τότε είπε ότι εκτός του Ρουπακιά, που τον είχε δει και στο τμήμα, αναγνωρίζει πως «ο κύριος με το μαύρο σακάκι ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του συνοδηγού που είδα» υποδεικνύοντας τον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζατζόγλου.
Η μάρτυρας τόνισε στην κατάθεσή της πως από όλα όσα είδε το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η ομάδα που επιτέθηκε ήταν οργανωμένη «δεν δρούσε ο καθένας αυτόνομα, ήταν μαυροντυμένοι, ο τρόπος που κινήθηκαν και ο τρόπος που έφυγαν έδειχνε σαν να ήταν συνεννοημένοι πώς θα κινηθούν».
Νωρίτερα, κατά τον σχολιασμό της κατάθεσης της κας Ζώρζου, συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι υπήρξαν κραυγαλέες αντιφάσεις της μάρτυρα και υπέδειξε στο δικαστήριο να αντιμετωπίζει «με τον δέοντα τρόπο» παρόμοιες περιπτώσεις εξηγώντας ότι «υπάρχει η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης όταν έχουμε φαινόμενα παραπλάνησης του δικαστηρίου».
Η πρόεδρος, λίγο πριν ξεκινήσει η κατάθεση της κ. Καραγιαννίδου έκανε και πάλι σύσταση και στις δύο πλευρές να είναι σύντομες στους σχολιασμούς «γιατί ο χρόνος τρέχει, έχουμε πολλούς μάρτυρες και σε λίγο θα έχουμε πλήρεις αποφυλακίσεις».
Αποχώρησε η πολιτική αγωγή
Αποχώρησε από τη δίκη πολιτική αγωγή, διαμαρτυρόμενη στην άρνηση της προέδρου να αναγνωστεί καταγγελία για περιστατικό που έλαβε χώρα στο διάλειμμα της δίκης.
Με την επανάληψη της διαδικασίας, μετά τη μεσημεριανή διακοπή, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης ζήτησε τον λόγο προκειμένου να προβεί σε καταγγελία για το περιστατικό σε βάρος αλλοδαπού δημοσιογράφου και νεαρής γυναίκας, που υποστηρίζουν ότι χειροδίκησε σε βάρος τους ένας συνήγορος υπεράσπισης.
Η πρόεδρος είπε στον κ. Καμπαγιάννη πως η καταγγελία του δεν θα καταχωρηθεί εάν αφορά γεγονός που έλαβε χώρα κατά τη διακοπή της διαδικασίας. Όταν εκείνος της είπε πως πράγματι η καταγγελία του αφορά περιστατικό εκτός χρόνου συνεδρίασης, η πρόεδρος τού υπέδειξε να κάνει την καταγγελία προφορικά και σύντομα και γυρνώντας προς τον γραμματέα είπε: «Ο κ. γραμματέας δεν θα κρατάει πρακτικά, αν δεν το πω εγώ».
Ο κ. Καμπαγιάννης είπε στο δικαστήριο ότι συνέβη «θλιβερό και βίαιο περιστατικό ξυλοδαρμού και προπηλακισμού σε βάρος Γερμανού πολίτη που καλύπτει δημοσιογραφικά τη δίκη και Ελληνίδας πολίτη που βρίσκεται εδώ για να παρακολουθεί τη δίκη. Ο γνωστός κ. Καρυδομάτης (σ.σ. συνήγορος υπεράσπισης) σφαλιάρισε δύο πολίτες, επισφραγίζοντας τις συνθήκες τραμπουκισμού της εγκληματικής οργάνωσης».
Η πρόεδρος, πατώντας έντονα το ηλεκτρονικό κουδούνι, τού επανέλαβε ότι η δήλωσή του δεν πρόκειται να καταγραφεί στα πρακτικά.
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία, ενώ η πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «θα συνιστούσα να μην αποχωρήσετε, έχετε τον λόγο τώρα να ρωτήσετε τη μάρτυρα, θα παρακαλούσα να μην χρονοτριβήσετε, θα έρθουν αποφυλακίσεις και σεις θα πείτε πως το δικαστήριο καθυστέρησε».
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Ανδρέας Τζέλης είπε στην πρόεδρο πως από την πρώτη ημέρα έναρξης της δίκης υπήρξαν βίαια περιστατικά σε βάρος μαρτύρων και σε έντονο τόνο, συνέχισε: «Δεν μπορεί η πολιτική αγωγή να μην καταγγέλλει περιστατικά βίας, επειδή θα βγει τον Φλεβάρη ο Ρουπακιάς».
Η πρόεδρος συνέχισε τις συστάσεις, χτυπώντας το κουδούνι, ωστόσο η πολιτική αγωγή αποχώρησε σύσσωμη από την αίθουσα.
Συνέχεια στις 8 Δεκεμβρίου
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, καθώς με την επανάληψη της διαδικασίας, η Παρασκευή Καραγιαννίδου δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καλά και επιθυμεί τη διακοπή της κατάθεσής της.
Η πολιτική αγωγή δεν βρισκόταν στο δικαστήριο, ενώ από την πλευρά της υπεράσπισης δηλώθηκε ότι θα είναι καλύτερα να διακοπεί η κατάθεση, για την επόμενη συνεδρίαση.
Μάλιστα, η πρόεδρος σχολίασε τη δήλωση αυτή των συνηγόρων των κατηγορουμένων, λέγοντας: «αν δείχνατε τέτοιο πνεύμα και σε άλλα...»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ