facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

ΗΠΑ- Επιστολή βουλευτών στον Μπλίνκεν: «Μη αποδεκτή η πώληση F-16 στην Τουρκία»

Να βάλουν φρένο στην έγκριση της πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία επιχειρούν Αμερικανοί βουλευτές στο Κογκρέσο. Με μια διακομματική επιστολή, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της συλλογής υπογραφών, οι Αμερικανοί νομοθέτες εκφράζουν στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την αντίθεσή τους τόσο στην απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 όσο και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης, και Κάρολιν Μαλόνι και χαίρει της στήριξης του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), καθώς και αρμενικών, ινδικών και κουρδικών οργανώσεων.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «νωρίτερα αυτόν τον μήνα αναφέρθηκε ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει “40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και να εκσυγχρονίσει σχεδόν 80 από τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της”. Στις 17 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “πρότειναν την πώληση μιας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών F-16”, αλλά η φερόμενη πώληση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Έχουμε σημειώσει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστολή ενδιαφέροντος, επικαλούμενο την πολιτική του να μην σχολιάζει επιστολές ενδιαφέροντος πριν από την ενημέρωση του Κογκρέσου. Πιστεύουμε ότι οι ευρείες αναφορές στον Τύπο για το αίτημα της Τουρκίας, καθώς και οι δηλώσεις του ίδιου του προέδρου Ερντογάν, μας παρέχουν επαρκή βάση για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτήν την πιθανή πώληση».

Συνεχίζοντας, οι Αμερικανοί βουλευτές προειδοποιούν τον υπουργό Εξωτερικών ότι μια πιθανή αναβάθμιση των τουρκικών F-16 εγκυμονεί κινδύνους λόγω του γεγονότος ότι η Άγκυρα συνεχίζει να κατέχει το ρωσικό σύστημα S-400. «Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κογκρέσο επέμεινε στην απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 ήταν οι σημαντικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη συνένωση S-400 και F-35. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι η αναβάθμιση σε Block 70 ενέχει παρόμοιους κινδύνους εάν η Άγκυρα συνεχίσει να κατέχει τους ρωσικούς S-400. Δεδομένου ότι τα αναβαθμισμένα F-16 εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για εμάς όσο και για τους αξιόπιστους συμμάχους μας, αυτός είναι ένας κίνδυνος που τον βρίσκουμε μη αποδεκτό», τονίζουν χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί βουλευτές .

Επιπλέον, στην επιστολή καταγράφεται η απόλυτη αδιαφορία που έχει επιδείξει η τουρκική πλευρά για την αμερικανική νομοθεσία. Όπως εκτιμούν οι Αμερικανοί βουλευτές , η ένταξη της Τουρκίας σε ένα τέτοιο αμυντικό πρόγραμμα θα εκπέμψει ένα λάθος μήνυμα από την πλευρά της Ουάσιγκτον και θα δημιουργήσει αμφιβολίες για το πόσο είναι πραγματικά αποφασισμένη να διασφαλίσει την υλοποίηση του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Ζητησε πρόσθετες κυρώσεις

«Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επιβολή των κυρώσεων CAATSA, η κυβέρνηση Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι δεν έχει πρόθεση να συμμορφωθεί με το αμερικανικό δίκαιο ή να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες συνθήκες που οδήγησαν στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και στο πάγωμα των αγορών αμερικανικών όπλων από το Κογκρέσο. Πράγματι, μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την πρόθεσή του να αγοράσει επιπλέον S-400. Κατά την ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του, ο υποψήφιος του πρόεδρου Μπάιντεν για τη θέση του πρέσβη στην Τουρκία, ο πρώην γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις CAATSA εάν αποκτήσει επιπλέον ρωσικά οπλικά συστήματα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο συμφωνούμε. Δεδομένου ότι αυτή φαίνεται να είναι η θέση τόσο της κυβέρνησης όσο και του Κογκρέσου, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η επιστολή ενδιαφέροντος της Τουρκίας, υπό τις παρούσες συνθήκες στέλνει λάθος σήμα στην Τουρκία και της δίνει λόγο να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μας, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει τις στρατιωτικές σχέσεις της με τη Ρωσία».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί βουλευτές προειδοποιούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην επιχειρήσει να επιστρατεύσει νομικά τεχνάσματα προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των κυρώσεων CAATSA. Όπως μάλιστα τονίζουν, δεν θα διστάσουν να αναλάβουν επιπρόσθετη νομοθετική δράση προκειμένου να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.

«Με δεδομένες τις κυρώσεις CAATSA που ήδη έχουν επιβληθεί, αναμένουμε ότι μια τέτοια πώληση θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μόνο με τεχνάσματα- για παράδειγμα, προσπαθώντας να πουληθούν τα αεροσκάφη σε μια οντότητα διαφορετική από την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία, η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων. Θεωρούμε τέτοιες απόπειρες μια λανθασμένη καταστρατήγηση της πρόθεσης του Κογκρέσου και θα εξετάσουμε πρόσθετη νομοθεσία για τον περιορισμό αυτής της δυνητικής αγοράς, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στο να αγνοεί την πρόθεση του Κογκρέσου».

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ- Επιστολή βουλευτών στον Μπλίνκεν: «Μη αποδεκτή η πώληση F-16 στην Τουρκία»"

Γερμανία: Σφοδρή κακοκαιρία από τον τυφώνα «Ιγνάτιο» – Πέντε τραυματίες

Ο τυφώνας «Ιγνάτιος» πλήττει από το πρωί της Πέμπτης τη Γερμανία, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί είτε επιβαίνοντας σε αυτοκίνητα τα οποία χτυπήθηκαν από ξεριζωμένα δέντρα είτε σε άλλα τροχαία ατυχήματα που προκλήθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στο Βρανδεμβούργο, ο μηχανοδηγός αμαξοστοιχίας τραυματίστηκε σοβαρά όταν, ενώ προσπαθούσε να απομακρύνει δέντρο από τις γραμμές, χτυπήθηκε από άλλο δέντρο.

Στην Σαξονία – Άνχαλτ ένας 62χρονος ποδηλάτης τραυματίστηκε επίσης από την πτώση δέντρου και χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο με ελικόπτερο.

Η Πυροσβεστική, άλλωστε, έχει δεχθεί περισσότερες από 800 κλήσεις για βοήθεια το τελευταίο 24ωρο, ενώ περισσότερα από 50.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο Βερολίνο πνέουν ισχυροί άνεμοι και έως αύριο θα παραμείνουν κλειστά πάρκα και ζωολογικοί κήποι.

Εξάλλου, προβλήματα και καθυστερήσεις διαπιστώνονται όλη την ημέρα στη λειτουργία των σιδηροδρόμων, κυρίως στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν και στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, ενώ στη Θουριγγία, τη Σαξονία και και την Σαξονία – Άνχαλτ η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών έχει διακοπεί μέχρι νεωτέρας.

Η ταχύτητα των ανέμων σε περιοχές του Μέλανα Δρυμού έφθασε σήμερα ακόμη και τα 166 χλμ/ώρα.

Η Ομοσπονδιακή Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμανε πριν από λίγη ώρα λήξη συναγερμού για τις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου η κακοκαιρία φαίνεται να υποχωρεί, συνιστά ωστόσο στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Αξίζει να αναφερθεί πως ισχυρή κακοκαιρία χτύπησε τις προηγούμενες ώρες και τη γειτονική Γαλλία, όπου σημειώθηκαν ανάλογα προβλήματα (διακοπή ηλεκτροδότησης, προβλήματα στους σιδηροδρόμους κ.α.) σε μέρος της χώρας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Σφοδρή κακοκαιρία από τον τυφώνα «Ιγνάτιο» – Πέντε τραυματίες"

Τέσσερις νεκροί εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων στην Πολωνία

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν στην Πολωνία σήμερα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπληξαν το νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία.

Έως τις 15.30 ώρα Ελλάδας, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να παρέμβουν σε 3.200 περιστατικά.

Οι τέσσερις θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Κάτω Σιλεσίας.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, όταν ένα φορτηγάκι εξετράπη της πορείας του, ενώ ένας εργάτης έχασε τη ζωή του, όταν κατέρρευσε ο τείχος ενός υπό ανέγερση σπιτιού.

Στην πόλη Βρότσλαβ, ένα δέντρο έπεσε πάνω σε ένα όχημα, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτό το δυστύχημα», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής Κάρολ Κιερζκόφσκι, όπως μεταδίδει το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Πολωνίας εξέδωσε συναγερμό για θυελλώδεις ανέμους σε σχεδόν όλες τις περιοχές της Πολωνίας, εκτός από δύο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέσσερις νεκροί εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων στην Πολωνία"

Δένδιας: Το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Λίβυο πρωθυπουργό

Με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα της Λιβύης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Εστιάσαμε στη διμερή οικονομική συνεργασία και τις εξελίξεις στη χώρα, ενώ τέθηκε το ζήτημα του παράνομου και άκυρου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης» γνωστοποιεί με ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών, προσκεκλημένος από τη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα ελ Μάνγκους (Najla El Mangoush), συμμετείχε νωρίτερα στην Υπουργική Σύνοδο «Libya Stabilization Initiative».

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο για τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (1970, 2570 και 2571) που αφορούν, μεταξύ άλλων, το εμπάργκο όπλων (ως γνωστόν η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο).

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δίνεται λιβυκή λύση στις λυβικές προκλήσεις, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους βουλές. Διπλωματικές πηγές επισήμαναν πως ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, θέση την οποία συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, για την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων.

Επιπροσθέτως, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ύστερα από τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία στην Τρίπολη και άνοιξαν γενικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου «Libya Stabilization Initiative», με δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας εξέπεμψε το μήνυμα πως η Ελλάδα σήμερα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη.

Στην εν λόγω διάσκεψη συμμετείχαν κράτη που διαδραματίζουν ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη, όπως Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, καθώς και γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, όπως Αλγερία, Μάλτα, Νίγηρας, Σουδάν, Τσαντ και Τυνησία. Επίσης, συμμετείχαν διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αφρικανική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη. Μάλιστα, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα, εκπροσωπήθηκαν σε υπουργικό επίπεδο, ενώ η Τουρκία εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Νίκος Δένδιας είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και αντάλλαξε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γιτ και την Αμερικανίδα εκτελούσα χρέη Βοηθού ΥΠΕΞ, αρμόδια για την Εγγύς Ανατολή, Γιαέλ Λέμπερτ (Yael Lempert).

Επίσης, κατά την παραμονή του στην Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στον δήμο του Abu Sliem, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της Λιβύης, όπου ζουν ευάλωτες ομάδες (εσωτερικά εκτοπισμένοι, γυναίκες και παιδιά) προκειμένου να επισκεφθεί το γήπεδο της περιοχής, το οποίο ανακατασκευάζεται με ελληνική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Sport for Peace».

Σημειώνεται πως τον υπουργό Εξωτερικών συνόδευε στην επίσκεψή του στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Λίβυο πρωθυπουργό"

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα, σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και κατόπιν αιτήματος του Τούρκου ομολόγου του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, που αποτελούν την αδιαμφισβήτητη εγγύηση για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας στην περιοχή».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ"

Αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του γιατρού Φαίδωνα Βόβολη

Διεγράφη, τελικά, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) ο Φαίδων Βόβολης, ο γιατρός που είχε πρωτοστατήσει σε πολλές συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών, ενώ σε δηλώσεις του έχει κάνει λόγο για «πειραματικά εμβόλια».

Σύμφωνα με πληροφορίες του protagon, το διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ έλαβε την απόφαση χθες, Τετάρτη, σε μία συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την περίπτωση του κ. Βόβολη. Μάλιστα, ο ΠΙΣ ακολούθησε διαδικασία-εξπρές, καθώς πρόκειται για σημαντικό θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία.

Μετά την απόφαση του ΠΙΣ, και για έξι μήνες, ο κ. Βόβολης δεν θα μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του γιατρού.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες, το πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κάλεσε τον κ. Βόβολη, προκειμένου να εισηγηθεί στον ΠΙΣ την προσωρινή αναστολή της άσκησης του ιατρικού του επαγγέλματος, επειδή από τη συμπεριφορά και τις ενέργειές του «ενδεχόμενα υφίσταται κίνδυνος και ανάγκη προστασίας για τη δημόσια υγεία». 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του γιατρού Φαίδωνα Βόβολη "

Γονικές παροχές: Πώς μπορούν να κάνουν δωρεές τα αδέλφια – Τι αλλάζει για τα μετρητά

Τεράστιο ενδιαφέρον παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο συμβολαιογραφικά γραφεία για γονικές παροχές και δωρεές, καθώς το αφορολόγητο όριο από την 1η Οκτωβρίου έχει αυξηθεί στα 800.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά και οι γονείς και οι παππούδες έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν την περιουσία τους σε παιδιά και εγγόνια, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στην εφορία.

Με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αφορολόγητες είναι οι γονικές παροχές ανά γονέα και ανά παιδί ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι σύζυγοι, τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τα παιδιά, τα εγγόνια και οι γονείς και αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία. Ενδεικτικά αφορά ακίνητα, χρηματικά ποσά, μετοχές.

Τα μετρητά

Για να πραγματοποιηθεί μια δωρεά ή μια γονική παροχή με μετρητά, θα πρέπει να γίνει μόνο μέσω τραπέζης. Σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία δεν θα προχωρά και θα απορρίπτεται, ενώ παράλληλα θα ξεκινά και σαρωτικός έλεγχος στα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου που θέλει να κάνει μια δωρεά ή γονική παροχή.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς και οι παππούδες θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία που θα θελήσουν να μεταβιβάσουν, πρέπει να καλύπτουν τα δωριζόμενα ποσά με βάση τα αποκτηθέντα εισοδήματα και έσοδά τους, διότι οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται γι’ αυτούς τεκμήρια.

Πως γίνονται οι δωρεές ανάμεσα σε αδέλφια

Αφορολόγητες δωρεές μπορούν να κάνουν και τα αδέλφια μεταξύ τους, αλλά για να αποφύγουν τη φορολογία θα πρέπει να κάνουν… διπλή διαδικασία.

Κανονικά αν ο μεγάλος αδελφός θέλει να κάνει δωρεά στον μικρότερο αδερφό του ένα ποσό, σήμερα θα έπρεπε να καταβάλει φόρο στην εφορία. Ωστόσο, το νέο πλαίσιο ανοίγει διάπλατα την πόρτα για αποφυγή του φόρου, επιστρατεύοντας τους… γονείς τους.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να κάνει τη δωρεά πρώτα σε έναν από τους δυο γονείς του και στη συνέχεια ο γονιός να κάνει το ίδιο ποσό ως δωρεά στο άλλο του παιδί. Με αυτό τον τρόπο το ποσό θα είναι αφορολόγητο και η… ενδοοικογενειακή μεταβίβαση δεν θα έχει καμία απολύτως χρέωση από την εφορία.

Τι ίσχυε μέχρι φέτος

Υπενθυμίζεται ότι για τα χρηματικά ποσά υπήρχε, μέχρι σήμερα, αυτοτελής φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 10% και συγκεκριμένα ήταν:

  • αφορολόγητες οι γονικές παροχές μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ,
  • από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, προβλεπόταν φόρος 1%
  • από τις 300.000 έως τις 600.000 ευρώ, προβλεπόταν φόρος 5% και
  • για ποσά άνω των 600.000 ευρώ ο φόρος ήταν 10%.

Παράδειγμα 1: Μέχρι σήμερα γονική παροχή ακινήτου, από γονέα σε τέκνο, 300.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο 1.500 ευρώ. Στο εξής, δεν θα πληρώνει ο πολίτης ούτε ένα ευρώ φόρο.

Παράδειγμα 2: Δωρεά ακινήτου από παππού σε εγγονό αξίας 600.000 ευρώ, σήμερα έχει φόρο 16.500 ευρώ και από 01/10/2021 θα έχει μηδενικό φόρο.

Παράδειγμα 3: Χρηματική γονική παροχή ή δωρεά 200.000 ευρώ σήμερα έχει φόρο 20.000 ευρώ και από 01/10/2021 θα έχει μηδενικό φόρο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γονικές παροχές: Πώς μπορούν να κάνουν δωρεές τα αδέλφια – Τι αλλάζει για τα μετρητά"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά

Την γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ανέδειξε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπογράμμισε ότι τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο, η Αίγυπτος, με την οποία η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, μπορεί να γίνει η γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη, καθώς μπορεί να εξάγει ηλεκτρική πράσινη ενέργεια σε χαμηλές τιμές και να τη μεταφέρει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Το θέμα αυτό με αφορμή την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου που έλαβε χώρα στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και νωρίτερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου ενημέρωσε αναλυτικά για τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν.

Στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη τη σημασία όχι μόνο των προμηθειών, αλλά και των δυνατοτήτων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Επιπλέον οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη “να μελετηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας προκειμένου να εξεταστεί τί παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε απότομες μεταβολές τιμών”.

“Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’το χέρι μας για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά”, υπογράμμισε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά"

Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο: «Παραβιάζετε την υφαλοκρηπίδα μας, θα απαντήσουμε στο πεδίο»

Τεντώνει το σχοινί  η Τουρκία, η οποία φανερώνει τον εκνευρισμό της μετά τη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα με Γαλλία και ΗΠΑ κι ενώ η Άγκυρα γνωρίζει διπλωματική απομόνωση από ΕΕ και ΗΠΑ. Απάντηση «και στο πεδίο» αν η Λευκωσία ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο, προαναγγέλλει η Άγκυρα.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως μετέδωσε ο Skai,  απειλεί την Κύπρο με επέμβαση της Τουρκίας σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις αλλά ταυτόχρονα κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για προκλητικές ενέργειες.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του Τανζού Μπιλγκίτς, εκπροσώπου του υπουργείου, αναφέρει τα εξής:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

«Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία: Στρατιωτικές ασκήσεις στη «Γαλάζια Πατρίδα» με στόχο την Ελλάδα

Με δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην «Γαλάζια Πατρίδα» απαντά η Τουρκία στις συμμαχίες που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα και κορυφώθηκαν με τις πρόσφατες υπογραφές των αμυντικών συμφωνιών με Γαλλία και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα πρόκειται για την άσκηση ναρκοπολέμου «Νουσρέτ 2021» στο Βόρειο Αιγαίο και της μεγαλύτερης έκτασης -προετοιμασίας θαλάσσιου πολέμου- «Ανατολική Μεσόγειος 2021» από την 1/11/2021.

Στην άσκηση ναρκοπολέμου, ανοιχτά των Δαρδανελίων λαμβάνουν μέρος δυνάμεις από Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν, Κατάρ, Λιβύη, Μπαγκλαντές, αλλά και χώρες του ΝΑΤΟ όπως Ρουμανία, Ουκρανία Βέλγιο. Ενώ στην άσκηση «Αν. Μεσόγειος 2021», θα πάρουν μέρος ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν.

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τις ασκήσεις ως απάντηση της Τουρκίας στο «πεδίο» με «τον τουρκικό στρατό να εκθέτει για ακόμα μία φορά τη δύναμη του στη θάλασσα».

Τι προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων - Το μήνυμα προς την Τουρκία

Η Ευρώπη δεν θα αποδεχτεί καμία απόπειρα εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς, αναμένεται ότι θα είναι το μήνυμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα καταδικάσει υβριδικές επιθέσεις στα σύνορά της.

Η καταδίκη-μήνυμα αναγράφεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, με αφορμή και τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την προσπάθεια να υπάρξει μετακίνηση μεταναστών προς τα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Εμμέσως, η αναφορά καλύπτει και την  Τουρκία για τα γεγονότα του 2020 στον Έβρο. 

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά στο μεταναστευτικό. Αύριο το πρωί θα συζητηθεί η χρηματοδότηση Σύρων προσφύγων και κοινοτήτων που φιλοξενούνται στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο: «Παραβιάζετε την υφαλοκρηπίδα μας, θα απαντήσουμε στο πεδίο»"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι πιο ισχυρά τα φαινόμενα

Χαλάει ο καιρός αύριο, Παρασκευή (22.10.2021). Σε αρκετές περιοχές θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. 

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες τοπικές νεφώσεις.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματισθούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα κεντρικά και βόρεια τους 22 με 24 και στα νότια τους 23 με 25 βαθμούς.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα το μεσημέρι αυξημένες. Η ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματισθούν ομίχλες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα νότια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα κεντρικά και νότια από το μεσημέρι τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 και στην Κρήτη τοπικά έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Στα Δωδεκάνησα από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι πιο ισχυρά τα φαινόμενα"

Ελεγκτικό Συνέδριο: Νέα αναδρομικά έως 11.760 ευρώ δικαιούνται 400.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου

Αναδρομικά διετίας από την επιστροφή κρατήσεων της Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων με ποσά που ξεκινούν από τα 600 ευρώ και φτάνουν έως τις 11.760 ευρώ δικαιούνται περίπου 400.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου με την απόφαση 1477/2021 που εξέδωσε χθες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε (επαναλαμβάνοντας προηγούμενη απόφασή του) αντισυνταγματική την επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) καθώς και οι περικοπές των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι οριστική και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη για την ΕΑΣ.

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ για τη διετία των αναδρομικών, κονδύλι που έχει ήδη προκαλέσει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συνταγματικές οι περικοπές στα δώρα και επιδόματα αδείας

Αντίθετα το ίδιο δικαστήριο με τη χθεσινή του απόφαση έκρινε συνταγματικές τις περικοπές στα Δώρα και τα επιδόματα άδειας των συνταξιούχων του Δημοσίου κόβοντας το δρόμο για την επιστροφή νέων αναδρομικών.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε διεκδίκηση συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτόδικα. Βασικό επιχείρημα των δικαστών είναι ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν τότε για να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, προέκυψαν από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναμένονται δύο ακόμη αποφάσεις για τα αναδρομικά

Υπενθυμίζουμε ότι αναμένονται άλλες δύο αποφάσεις, μία του Συμβουλίου της Επικρατείας και μία ακόμη της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αέναος μοιάζει ο κύκλος των εν αναμονή αναδρομικών για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που άλλοτε ελπίζουν και άλλοτε απογοητεύονται ανάλογα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων οι οποίες είναι διαφορετικές και αντικρουόμενες.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα κρίνει εάν είναι σύννομη η μη καταβολή στους συνταξιούχους των αναδρομικών από τις κρατήσεις σε δώρα και επιδόματα καθώς και στην επικουρική σύνταξη, του ιδιωτικού τομέα, κατά το επίμαχο 11μηνο (από 10-06-2015 έως 11-05-2016).

Παράλληλη αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα απαντήσεις στα εξής προδικαστικά ερωτήματα α) Τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου,

β) Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν.4093/2012 μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016,

γ) τις παραγραφές, δηλαδή εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή,

δ) εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα και την ΕΣΔΑ ή όχι.

Την ίδια ώρα οι θεσμοί ζητούν να εγγραφεί η δαπάνη για τις συντάξεις περιλαμβανομένων και των αναδρομικών στον προϋπολογισμό του 2022. Ήδη, έχουν εγγραφεί 724 εκατ. ευρώ, για τις ήδη γνωστές δικαστικές αποφάσεις χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη το κονδύλι που θα χρειαστεί στις περιπτώσεις δικαίωσης των συνταξιούχων.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελεγκτικό Συνέδριο: Νέα αναδρομικά έως 11.760 ευρώ δικαιούνται 400.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου"

Κορονοϊός – Μίνα Γκάγκα: Αυτά είναι τα ανησυχητικά στοιχεία για τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα

Την κατάσταση στις ΜΕΘ στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό το απόγευμα της Πέμπτης (21.10.2021).

Όπως είπε, υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι. 

Δείτε τους πίνακες που παρουσίασε η Μίνα Γκάγκα

Δείτε την ενημέρωση της Πέμπτης (21.10.2021)

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Μίνα Γκάγκα: Αυτά είναι τα ανησυχητικά στοιχεία για τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα"

Κορωνοϊός: Στα 3.407 τα νέα κρούσματα - 347 οι διασωληνωμένοι, 34 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.407, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 707.587 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.519 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 306 (88.18%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (11.82%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.270 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 220 (ημερήσια μεταβολή +3.29%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 3.407 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

70 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

96 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

30 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

99 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

217 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

72 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

109 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

10 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

496 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

62 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

50 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

126 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

89 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

83 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

123 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

48 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

39 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

63 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

35 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

258 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

136 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

95 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

67 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

80 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

94 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

58 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

29 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

94 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

72 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

37 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

13 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

8 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 76 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.407 τα νέα κρούσματα - 347 οι διασωληνωμένοι, 34 θάνατοι"

Δένδιας από Τρίπολη: Η Ελλάδα επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη

Το μήνυμα πως η Ελλάδα επιστρέφει σήμερα στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Τουρκίας, εκπέμπει με δήλωσή του από την πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη, μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου «Libya Stabilization Initiative», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα επιστρέφει σε αυτήν τη διαδικασία για να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία. «Να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια κατάσταση, η οποία να βελτιώνει την καθημερινότητα του λιβυκού λαού, της λιβυκής κοινωνίας, την επιστροφή στην ομαλότητα», εξήγησε σε δηλώσεις του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας καθιστά σαφές πως γι’ αυτό υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει απαραίτητες ενέργειες:

«Πρώτον, τη διενέργεια εκλογών, ελεύθερων εκλογών και, δεύτερον, την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη».

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως υπάρχει μπροστά μας ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά σήμερα έγινε ένα βήμα.

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο «Libya Stabilization Initiative», προσκεκλημένος από τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μάνγκους (Najla El Mangoush). Τον υπουργό Εξωτερικών συνοδεύει στην επίσκεψή του στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Η εν λόγω Σύνοδος ήταν λιβυκή πρωτοβουλία και είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν κυρίως γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας από Τρίπολη: Η Ελλάδα επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη"

Υπόθεση 8χρονης στη Ρόδο: «Πώς ομολόγησα; Με ζόρισαν και τα είπα» λέει τώρα η 50χρονη

«Δεν έκανα κάτι κακό», υποστηρίζει η 50χρονη στη Ρόδο, που κατηγορείται ότι κακοποίησε την 8χρονη, με απώτερο σκοπό να πάρει χρήματα από τη μητέρα του παιδιού.

Η γυναίκα που ομολόγησε στους αστυνομικούς, ότι προθυμοποιήθηκε να δει από κοντά τη μικρούλα, όταν η μητέρα της τής είπε ότι πονάει στα γεννητικά όργανα και με το δάχτυλό της φέρεται να προκάλεσε μερική ρήξη του παρθενικού υμένα της 8χρονης, τώρα υποστηρίζει μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με την Ζήνα», ότι όσα είπε, ήταν προϊόν πίεσης.

«Δεν έκανα κάτι κακό». Αυτό υποστηρίζει η 50χρονη στη Ρόδο που κατηγορείται ότι κακοποίησε την 8χρονη, με απώτερο σκοπό να πάρει χρήματα από τη μητέρα του παιδιού. Η γυναίκα φέρεται να ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι προθυμοποιήθηκε να δει από κοντά τη μικρούλα, όταν η μητέρα της της είπε ότι πονάει στα γεννητικά όργανα και με το δάχτυλό της φέρεται να προκάλεσε μερική ρήξη του παρθενικού υμένα της 8χρονης. Τώρα όμως υποστηρίζει ότι όσα είπε ήταν προϊόν πίεσης.

«Αν ήταν να κάνω κάτι, θα το έκανα στα παιδιά μου. Έχω έξι παιδάκια και τρία εγγονάκια, γιατί να κάνω κακό σε ξένο παιδάκι; Τη μητέρα του παιδιού την είχα σαν αδερφή μου. Το παιδί παραπονιόταν, ότι πονάει από κάτω. Είπα "μήπως είναι βιασμένο"; Δεν είπα ότι είναι. Η συμπεθέρα μου είπε 100% είναι βιασμένο. Βάλαμε γάντια και η μητέρα και εγώ. Δεν έβαλα καθόλου χέρι, μόνο με το μάτι. Οι αστυνομικοί της είπαν να κάνει μήνυση» είπε στην εκπομπή.

Ρόδος: «Δεν κάνω χρήση ουσιών»

Η γυναίκα επιμένει, ότι ποτέ δεν πήγε να αποσπάσει χρήματα από τη μητέρα του παιδιού. «Πώς ομολόγησα; Με ζόρισαν και τα είπα. Της είπα για το Χαμόγελο του Παιδιού, ποτέ δεν πήγα να τις πάρω λεφτά. Της είπα, μπας και μας χρειαστούν λεφτά, δεν της ζήτησα. Στο σπίτι ήμουν εγώ, ο σύντροφός μου, η μητέρα, ο σύντροφός της και τα δύο της κορίτσια. Στην ταράτσα καθόμασταν. Η μαμά της κάτι της έταξε, για να πει ψέματα (είπε για όσα υποστήριξε η 11χρονη, ότι δηλαδή η γυναίκα έσπρωχνε την πόρτα με την μικρή στο δωμάτιο)» περιγράφει.

Η 50χρονη αρνείται επίσης τη χρήση ουσιών. «Μόνο το κοιτάξαμε, τίποτα παραπάνω δεν κάναμε. Τα αρνιέμαι όλα, είμαι άστεγη, ανάπηρη και τα έξι μου παιδιά μεγάλωσαν στο ίδρυμα. Δεν κάνω χρήση ουσιών. Δεν έκανα κάτι κακό».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόθεση 8χρονης στη Ρόδο: «Πώς ομολόγησα; Με ζόρισαν και τα είπα» λέει τώρα η 50χρονη"

Θ. Πλεύρης: Ο Παύλος Πολάκης «χαϊδεύει» το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν καταλήξει αν στηρίζουν την εμβολιαστική προσπάθεια που γίνεται για τη θωράκιση της χώρας μας έναντι της πανδημίας κι αυτό αποδεικνύεται «με την αήθη επίθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη στο πρόσωπο του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με εμπεριστατωμένα επιστημονικά στοιχεία απέδειξε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και να μην κινδυνεύουν», επισημαίνει ο υπουργός Υγείας και προσθέτει: «Ο κ. Πολάκης επανήλθε στον αντιεμβολιαστικό οίστρο, αγνοώντας τα επιστημονικά δεδομένα και αποδεικνύοντας ότι είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για να "χαϊδεύει" το αντιεμβολιαστικό κίνημα».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Θ. Πλεύρης: Ο Παύλος Πολάκης «χαϊδεύει» το αντιεμβολιαστικό κίνημα"

Όλες οι αλλαγές στις άδειες οδήγησης: Δίπλωμα από τα 17 – Κάμερες κατά την διάρκεια των εξετάσεων

«Στόχος μας να σταματήσουν τα φαινόμενα διαφθοράς στις εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης. Να διασφαλιστεί η αξιοκρατία, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους νέους των 17 ετών να δώσουν εξετάσεις οδήγησης και να αποκτήσουν προσωρινή άδεια οδήγησης» ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής, κατά την έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία, ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρουσιάζοντας τους άξονες του σχεδίου νόμου, τόνισε πως «οδική ασφάλεια σημαίνει καλύτεροι δρόμοι, καλύτερα οχήματα, αλλά πρώτα απ' όλα σημαίνει και καλύτεροι οδηγοί» τόνισε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε πως «πρέπει να μπει οριστικό τέλος στο επικίνδυνο ελληνικό φαινόμενο, ορισμένοι νέοι οδηγοί, πρώτα να παίρνουν το δίπλωμα και μετά, στο δρόμο, να μαθαίνουν να οδηγούν. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε καταρτίσει ένα «πρόχειρο» νομοσχέδιο «που δεν είχε λύσει κανένα πρόβλημα και δημιούργησε νέα προβλήματα, όπως για παράδειγμα ήταν η διάταξη για τις κάμερες που την απέρριψε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ή ήταν οι 150.000 υποψήφιοι οδηγοί που περίμεναν να δώσουν εξετάσεις, εμείς προχωράμε και επιλύουμε αυτά τα προβλήματα με ένα σύγχρονο νομοσχέδιο».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ανέλυσε τους τέσσερις βασικούς άξονες που θεσπίζονται για το αδιάβλητο των εξετάσεων και προάγουν το αδιάβλητο των εξετάσεων όπως είναι με τις κάμερες κατά την διάρκεια των εξετάσεων, διεύρυνση του σώματος των εξεταστών, επόπτες και αλλαγή θέσης των εξεταστών.

Ειδικότερα, είπε, «βάζουμε κάμερα μέσα στο όχημα κατά την διάρκεια της εξέτασης, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την έγγραφη συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οι κάμερες θα ανήκουν στο υπουργείο, θα εγκαθίστανται στο όχημα ειδικά για τις εξετάσεις και το υλικό θα αποθηκεύεται και θα διατηρείται για ρεαλιστικό, νόμιμο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το χρόνο, το υλικό μπορεί να εξεταστεί είτε δειγματοληπτικά είτε αν γίνει κάποια καταγγελία. Μάλιστα, αν ο νέος οδηγός προκαλέσει ατύχημα, τότε αυτομάτως το καταγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό θα εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει παρατυπία κατά την εξέταση του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Σχετικά με τους εξεταστές, ο υπουργός σημείωσε ότι «πέρα από τους ήδη υπάρχοντες, δίνουμε την δυνατότητα και σε όποιον άλλον δημόσιο υπάλληλο το επιθυμεί, αφού περάσει φυσικά τη σχετική εκπαίδευση και πιστοποιηθεί, να γίνει και αυτός εξεταστής. Έτσι σπάμε τα κυκλώματα, ενώ θα έχουμε καλά εκπαιδευμένους και περισσότερους εξεταστές, ώστε να προχωράει και πιο γρήγορα το πρόγραμμα των εξετάσεων». Παράλληλα, δημιουργούμε και ένα νέο θεσμό που είναι οι επόπτες, που «θα είναι μέλη της ΕΛΑΣ που θα λάβουν ειδική εκπαίδευση και πιστοποίηση, ώστε στη συνέχεια να μπαίνουν μέσα στο όχημα κατά την εξέταση και να εποπτεύουν τη διαδικασία, είτε δειγματοληπτικά είτε επειδή υπάρχουν κάποιες υπόνοιες διαλυτότητας».

Ο υπουργός έθεσε στη συζήτηση και ζήτησε από τα κόμματα να τοποθετηθούν σχετικά με τη ρύθμιση που προβλέπει ότι η θέση του εκπαιδευτή κατά την εξεταστική διαδικασία να είναι στο πίσω κάθισμα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να παρέμβει υπέρ του εξεταζόμενου. Αναμένω, είπε ο κ. Καραμανλής «με ενδιαφέρον και την αυριανή συζήτηση με τους φορείς ώστε να καταλήξουμε στις τελικές αποφάσεις. Καθώς, εμείς δεν είμαστε δογματικοί, δεν είμαστε κολλημένοι, αν τελικά δούμε ότι κάτι δεν είναι σωστό το αλλάζουμε».

Σχετικά με την δυνατότητα απόκτησης άδειας οδήγησης αυτοκινήτου από τους 17χρονους, ο υπουργός είπε ότι «δεν ανακαλύπτουμε εμείς εδώ την πυρίτιδα» εξηγώντας πως αυτή θα είναι προσωρινή και θα μπορούν πλέον να οδηγούν κανονικά, αρκεί να έχουν και έναν έμπειρο οδηγό δίπλα τους, δείχνοντας «πως αυτός είναι άλλος ένας τρόπος να δείξουμε ότι εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας, τους νέους μας».

Ο κ. Καραμανλής, εστίασε και στις διατάξεις που αφορούν την εκπαίδευση οδηγών ΑμεΑ, λέγοντας πως εισάγουμε ειδικές διατάξεις, οικοδομώντας ένα σύστημα καινοτόμων και αυτονόητων προβλέψεων για τα ΑμεΑ, αλλά και για όσους δεν μιλούν καλά ελληνικά.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Όλες οι αλλαγές στις άδειες οδήγησης: Δίπλωμα από τα 17 – Κάμερες κατά την διάρκεια των εξετάσεων"

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Τι λένε στο newsit.gr ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου και αρνητής για το κούρεμα χωρίς μάσκα

Το ποσό των 10.000 ευρώ ζητάει από την ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στη Θεσσαλονίκη, αρνητής της μάσκας και του εμβολίου κατά του κορονοϊού, καθώς η επιχειρηματίας αρνήθηκε να του προσφέρει τις υπηρεσίες του καταστήματος της. Για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό μίλησε στο newsit.gr τόσο η ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου, Ιωάννα Κεσούδη, όσο και ο Φώτης Γιοβαννόπουλος, ο κύριος που κατέθεσε τη μήνυση. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Φώτης Γιοβαννόπουλος επισκέφτηκε το κομμωτήριο της Ιωάννας Κεσούδη στην Θεσσαλονίκη στις αρχές του καλοκαιριού. Όπως ανέφερε η ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου μπήκε μέσα σε αυτό χωρίς να φοράει προστατευτική μάσκα για την προστασία από τον κορονοϊό. Όταν του ζητήθηκε από το προσωπικό να τη βάλει, τότε ο ίδιος – όπως αναφέρει η ιδιοκτήτρια του καταστήματος – όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά ζήτησε να κουρευτεί χωρίς μάσκα.

Μιλώντας στο newsit.gr η Ιωάννα Κεσούδη περιγράφει από την πλευρά της πως σημειώθηκε το περιστατικό. «Μπήκε μέσα χωρίς μάσκα, τον παρακαλέσαμε να τη φορέσει εξαιτίας των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού και εκείνος μας απειλούσε ότι θα καλέσει την Αστυνομία. Φώναζε συνέχεια ότι αυτό που του ζητάμε είναι παράνομο και αντισυνταγματικό και απειλούσε όλες τις εργαζόμενες με χρόνια φυλάκισης», λέει η κ. Κεσούδη. «Πέντε χρόνια θα φας εσύ και εσύ άλλα πέντε μας έλεγε», συμπληρώνει. 

«Μείναμε σχεδόν τέσσερις ώρες στο τμήμα»

Συνεχίζοντας η ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου αναφέρεται στο τι ακολούθησε, όταν  κλήθηκε η αστυνομία. ‘«Καλέσαμε και εμείς την Αστυνομία. Ήρθαν μας πήραν και τους δύο με περιπολικά και πήγαμε στο τμήμα στην Τούμπα. Μείναμε σχεδόν τέσσερις ώρες στην Αστυνομία. Εγώ ήθελα να τελειώνουμε και εκείνος φώναζε να γίνει δικαστήριο». 

Σύμφωνα με την κομμώτρια, ο αρνητής μάσκας είχε επισκεφτεί κι άλλη φορά το κομμωτήριο. ‘«Είχε ξανάρθει στο κομμωτήριο. Και πάλι χωρίς μάσκα αλλά τότε μετά από παράκλησή μας, είχε βάλει μία μάσκα υποτυπωδώς. Το περιστατικό έγινε αρχές του καλοκαιριού και η αγωγή μου ήρθε 2 μήνες μετά, τέλος Αυγούστου. Δεν ξέρω πότε θα γίνει και αν θα γίνει δικαστήριο. Όλα είναι στον αέρα. Ο συγκεκριμένος κύριος ζητάει να γίνει δικαστήριο με δικά μου τα δικαστικά έξοδα και να του δώσουμε αποζημίωση 10.000 ευρώ»’, καταλήγει η Ιωάννα Κεσούδη. 

Τι λέει στο newsit.gr o αρνητής της μάσκας

Από την πλευρά του ο Φώτης Γιοβαννόπουλος που πρωταγωνίστησε στο περιστατικό μιλώντας στο newsit.gr, δεν αρνήθηκε ότι εισήλθε στο κατάστημα χωρίς να φοράει την μάσκα του. «Μου αρνήθηκαν να με κουρέψουν γιατί δεν φορούσα μάσκα. Αυτό είναι παράνομο, ρατσιστικό και αντισυνταγματικό. Η ιδιοκτήτρια αρνήθηκε να με εξυπηρετήσει. Προσπάθησε να μου επιβάλει “βασανισμό”», λέει ο Φώτης Γιοβαννόπουλος.  

Στη συνέχεια ο κ. Γιοβαννόπουλος προχώρησε σε μήνυση και αγωγή κατά της κομμώτριας, ζητώντας αποζημίωση 10.000 ευρώ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Τι λένε στο newsit.gr ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου και αρνητής για το κούρεμα χωρίς μάσκα"

ΝΔ: «Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που αναφέρει στη συνέντευξή του ο πρέσβης των ΗΠΑ;»

«Οι Έλληνες γνωρίζουν τη διγλωσσία και τα ψέματα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και ξέρουν ότι αυτά που λέει δημόσια δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συζητάει πίσω από τις κλειστές πόρτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο αμερικανός πρέσβης σε συνέντευξή του για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

«Η πενταετής συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή εξαπέλυσε μύδρους μιλώντας για "σοβαρότατες παραχωρήσεις" και για συμφωνία "που δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία"» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πάιατ σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" δηλώνει έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι "οι τέσσερις τοποθεσίες που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ" και ότι "οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί από όσα συζητούνταν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ"».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που αναφέρει στη συνέντευξή του ο πρέσβης των ΗΠΑ; Αναμένουμε με ενδιαφέρον. Οι Έλληνες γνωρίζουν τη διγλωσσία και τα ψέματα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και ξέρουν ότι αυτά που λέει δημόσια δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συζητάει πίσω από τις κλειστές πόρτες».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΝΔ: «Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που αναφέρει στη συνέντευξή του ο πρέσβης των ΗΠΑ;»"

Ανακαλεί ρολό κοτόπουλο με σαλμονέλα ο ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Έλεγχος για Salmonella spp., Listeria monocytogenes και παρουσία σταφυλοκοκκικών τοξινών», προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: «Ρολό Κοτόπουλο Κατεψυγμένο», με αριθμό παρτίδας: 33100921, ημερομηνία παραγωγής:10.09.2021 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 10-09-2022, καθαρού βάρους 1,22 kg, που παράγεται από την επιχείρηση ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ Α.Ε. και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια, Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Αθήνας του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου βακτηρίου Salmonella spp.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλεί ρολό κοτόπουλο με σαλμονέλα ο ΕΦΕΤ"

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Ευγνωμονώ τη Δικαιοσύνη, μου δίνει κουράγιο για τον ισόβιο Γολγοθά μου

Με θερμά λόγια για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης εκφράστηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου σε δήλωσή της μετά την αγόρευση του εισαγγελέα που πρότεινε την ενοχή της Έφης Κακαράντζουλα για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την έως τώρα στάση της δικαιοσύνη που μου δίνει πολύ κουράγιο για να αντιμετωπίσω τον ισόβιο Γολγοθά που με έχει υποβάλει η Έφη Κακαράντζουλα» είπε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Δείτε τις δηλώσεις της:

 

Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχη η 36χρονη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για την επίθεση με βιτριόλι.

Αναπτύσσοντας στην αγόρευσή του το «σχέδιο εξόντωσης» της Ιωάννας Παλιοσπύρου που σχεδίασε και εκτέλεσε η 36χρονη δράστις και αναφερόμενος στην παραμονή της επίθεσης, ο εισαγγελέας τόνισε: «Την παραμονή η κατηγορούμενη μετέβη στο σημείο αποφασισμένη για να επιτεθεί με το βιτριόλι στην Ιωάννα. Για λόγο που δεν κατέστη εφικτό, προφανώς επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες της συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα».

Λύτρας: Η Ιωάννα θα είναι ένα σύμβολο αγωνίστριας

«Καταπέλτη» χαρακτήρισε την πρόταση του εισαγγελέα για την Έφη Κακαράντζουλα την κατηγορούμενη στη δίκη για το βιτριόλι ο δικηγόρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Απόστολος Λύτρας, στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση και της δικής του αγόρευσης.

«Ο κ. εισαγγελέας ηταν καταπέλτης για την κατηγορούμενη. Μίλησε για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας για πολλούς λόγους τους οποίους ανέλυσε έναν προς έναν και πρότεινε την ενοχή της  όπως κατηγορείται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λύτρας. «Αυτό που είπα ότι και 15 χρόνια τη μέγιστη των ποινών που σημαίνει ότι 5-5,5 χρόνια θα βγει εκτός φυλακών αυτό όμως που θα της είναι ισόβια είναι ότι η Ιωάννα θα είναι ένα σύμβολο αγωνίστριας δίνοντας κουράγια σε ανθρώπους με τη στάση ότι δεν πρέπει ποτέ και για τίποτα να το βάζουμε κάτω ό,τι και να μας συμβεί. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη καταδίκη για την κατηγορούμενη» κατέληξε ο κ. Λύτρας.

Δείτε το βίντεο:

 

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιωάννα Παλιοσπύρου: Ευγνωμονώ τη Δικαιοσύνη, μου δίνει κουράγιο για τον ισόβιο Γολγοθά μου"

Δίκη για βιτριόλι: Ενοχή της 37χρονης για απόπειρα ανθρωποκτονίας ζήτησε ο εισαγγελέας

Την ενοχή της κατηγορούμενης για απόπειρα ανθρωποκτονίας ζήτησε ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, στο Μεικτό Ορκωτό της Αθήνας όπου εκδικάζεται η υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό τον θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιόν μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ' όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα έναν Γολγοθά».

Νωρίτερα, αναλύοντας τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, ο εισαγγελέας της έδρας έκανε λόγο για «σχέδιο εξόντωσης με βιτριόλι» της Ιωάννας από την Έφη Κακαράντζουλα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, πιάνοντας το νήμα από την αρχή, περιέγραψε ότι θύμα και θύτης κατάγονται από την ίδια περιοχή χωρίς να έχουν σχέσεις μεταξύ τους, έχοντας κοινό σύνδεσμο στην Αθήνα την εξαδέλφη της Ιωάννας.

Σχετικά με τη σχέση της Έφης Κακαράντζουλα με τον 40χρονο ανέφερε ότι η κατηγορούμενη διατηρούσε σχέση ελεύθερη μαζί του και όταν εκείνος έκανε αίτημα φιλίας στην Ιωάννα, η τελευταία «με αξιοπρέπεια και σεβασμό προσπάθησε να τη βοηθήσει, να τη συμβουλεύσει. Μάλιστα, της έστειλε φωτογραφία και τη συνομιλία της με τον Νώντα. Η κατηγορούμενη, που ουδέποτε είχε πάψει να ανησυχεί, έστελνε μηνύματα στην παθούσα για το θέμα. Τη ρωτούσε "τι κανείς με αυτόν τον άνθρωπο". Η Ιωάννα απαντούσε ευγενικά. Ωστόσο, ο Νώντας δεν παραιτήθηκε της προσπάθειας και έστειλε και πάλι μήνυμα στην Ιωάννα».

Κατά τον εισαγγελέα, «από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυψε ότι η παθούσα διατήρησε επικοινωνία με τον Νώντα, σε αντίθεση με όσα μέχρι σήμερα πιστεύει η κατηγορούμενη. "Εγώ πιστεύω ότι υπήρξε κάτι μεταξύ τους" είχε πει στην απολογία της. Η κατηγορούμενη ουδέποτε πείστηκε ότι δεν συμβαίνει κάτι μεταξύ των δύο. Ανέπτυξε αισθήματα μίσους για την παθούσα, θεωρώντας ότι την κορόιδεψε. Έκτοτε άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης με βιτριόλι».

Ο εισαγγελέας συνεχίζοντας να περιγράφει τα πραγματικά περιστατικά, εξήγησε ότι δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί το πώς προμηθεύτηκε το βιτριόλι και το εάν υπήρχαν συνεργοί. «Το δικαστήριο δεν πρέπει να το απασχολήσει το γεγονός για το εάν συνέδραμαν τρίτα πρόσωπα, αλλά ότι στα χέρια της έφτασε το δυσεύρετο χημικό υγρό».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για βιτριόλι: Ενοχή της 37χρονης για απόπειρα ανθρωποκτονίας ζήτησε ο εισαγγελέας"

Απίστευτο: Το Γενικό Αρχείο του Κράτους δεν μπορεί να δώσει επικυρωμένα αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων γιατί δεν έχει… χαρτί και μελάνι!

Πρωτοφανές, αλλά δυστυχώς ακόμη απόλυτα πραγματικό για τα δεδομένα λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου. Εδώ και χρόνια έχουν υποβληθεί αιτήματα για την υλικοτεχνική ενίσχυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, κάτι όμως που δεν συνέβη.

Αποτέλεσμα, είναι από την 1η Οκτωβρίου η αρμόδια Υπηρεσία να έχει κατεβάσει… ρολά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Άννα Κουλικούρδη, Προϊσταμένη Τμήματος Αναγνωστηρίου & Αρχειακής Έρευνας των Γενικών Αρχείων του Κράτους της Κεντρικής Υπηρεσίας, πλέον δεν θα χορηγεί επικυρωμένα αντίγραφα λόγω έλλειψης σε χαρτί, μελάνι και φωτοτυπικά μηχανήματα!

Γενικό Αρχείο του Κράτους: Η ανακοίνωση

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από 01-10-2021 η Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους δεν είναι, πλέον, σε θέση να χορηγεί επικυρωμένα αντίγραφα:

– δικαστικών αποφάσεων

– συμβολαιογραφικών πράξεων

– διαθηκών και

– εγγράφων αποδεικτικών θεμελίωσης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων

εξαιτίας της έλλειψης χαρτιού, μελανιών αλλά κυρίως φωτοτυπικών μηχανημάτων σε λειτουργία.

Κατά συνέπεια, η Υπηρεσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών αλλά και των μελών των δικηγορικών συλλόγων που, δυστυχώς, στο εξής δεν θα εξυπηρετούνται.

Οι λόγοι της πολυετούς έλλειψης συντήρησης των υποδομών, της αναστολής προμήθειας αναλωσίμων και της μη εφαρμογής του άρθρου 58 του ν. 4692/2020 έχουν επισημανθεί επανειλημμένα με σειρά εγγράφων μας στο Υπουργείο Παιδείας, αλλοιώνοντας την εξαιρετικά θετική εικόνα των ΓΑΚ ως προς την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και πλήττοντας δραματικά το κύρος της Υπηρεσίας» αναφέρει η ανακοίνωση της κυρίας Κουλικούρδη.

Όπως περιγράφεται και στην ιστοσελίδα τους, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους χορηγούσαν, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, απλά ή επικυρωμένα αντίγραφα από τα δικαστικά και συμβολαιογραφικά που φυλάσσονται στην Υπηρεσία (Κεντρική & Περιφερειακές Υπηρεσίες των Γ.Α.Κ.).

Στην Κεντρική Υπηρεσία, το Τμήμα Αναγνωστηρίου & Αρχειακής Έρευνας χορηγούσε, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, απλά ή επικυρωμένα αντίγραφα από τα δικαστικά (πολιτική ή ποινική διαδικασία) και συμβολαιογραφικά αρχεία. Διευκρινίζεται πως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους αποτελούν αυτοτελή δημόσια υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και η Κεντρική Υπηρεσία τους δεν αποτελεί παράρτημα/τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών ή άλλης δικαστικής αρχής και δεν στελεχώνεται με δικαστικούς υπαλλήλους.

dikastiko

Διαβάστε Περισσότερα » " Απίστευτο: Το Γενικό Αρχείο του Κράτους δεν μπορεί να δώσει επικυρωμένα αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων γιατί δεν έχει… χαρτί και μελάνι!"

Συνταξιούχοι σε... νευρική κρίση για τα αναδρομικά

Δεν έχει τέλος η σύγχυση και η αγωνία για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που διεκδικούν την επιστροφή αναδρομικών ποσών για τις μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις τους, κύριες ή και επικουρικές, όπως και για τα δώρα - επιδόματα, καθώς τα δικαστήρια εκδίδουν πολλές και αντικρουόμενες αποφάσεις.

Χθες, δημοσιοποιήθηκε απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που βάζει τέλος στις διεκδικήσεις περίπου 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, κρίνοντας συνταγματική την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα άδειας, το 2012.

Με την ίδια απόφαση βέβαια, το Ανώτατο Δικαστήριο επαναλαμβάνει προηγούμενη απόφασή του, σύμφωνα με την οποία ήταν αντισυνταγματική η επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) καθώς και οι περικοπές των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στα πρωτοδικεία της χώρας εκδίδονται δεκάδες αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές στα δώρα και τα επιδόματα άδειας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατά τα μνημονιακά χρόνια, τουλάχιστον κατά το επίμαχο 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί πονοκέφαλος, με τους εκπροσώπους των θεσμών μάλιστα να πιέζουν ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2022, για τα ποσά που θα διατεθούν στην επιστροφή αναδρομικών ποσών προς τους συνταξιούχους. Ήδη έχουν εγγραφεί 724 εκατ. ευρώ, για τις ήδη γνωστές δικαστικές αποφάσεις. Εκκρεμούν, όμως, άλλες δύο αποφάσεις, μία του Συμβουλίου της Επικρατείας και μία ακόμη της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε αυτό το αδιανόητο δικαστικό και δημοσιονομικό γαϊτανάκι έχουν μπλεχτεί χιλιάδες συνταξιούχοι που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά και όσοι δεν έχουν κάνει προσφυγές.

«Προάγγελος»(;) για δύο αποφάσεις το Ελεγκτικό

Αναλυτικά, η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’ αριθμ. 1389/2021) έκρινε ότι η κατάργηση των επιδομάτων των δώρων των εορτών και αδείας στους συνταξιούχους του Δημοσίου δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. Πρόκειται για προσφυγή απόστρατου συνταξιούχου που είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά από απόφαση του Γ' Τμήματος, η οποία είχε κρίνει τότε κατά πλειοψηφία ότι η κατάργηση των δώρων - επιδομάτων στο δημόσιο αντίκειται στο Σύνταγμα.

Αφορά τα δώρα - επιδόματα των συνταξιούχων του δημοσίου συνολικού ποσού 800 ευρώ ετησίως και έκρινε ότι η περικοπή τους «δεν αντίκειται στην κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αρχή της αναλογικότητας, ούτε στο άρθρο 1 του (πρώτου) Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ», με την πλειοψηφία του ανώτατου δικαστηρίου να επικαλείται την ανάγκη της χώρας να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Πλέον οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου από την εν αναμονή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιορίζονται στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις κατά τα μνημονιακά έτη, την εισφορά αλληλεγγύης (μέτρο που πρωτόδικα επίσης έχει κριθεί ως αντισυνταγματικό), το ύψος των αναδρομικών ποσών που πρέπει να επιστραφούν καθώς κι αν το δημόσιο έχει το δικαίωμα να προχωρά στην απόσβεση δικαιωμάτων συνταξιούχων.

Όσο για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει διαφορετικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς θεώρησε ότι οι περικοπές των δώρων και των επιδομάτων καθώς και των κύριων και επικουρικών συντάξεων για όσους λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, είναι αντισυνταγματική. Και πλέον, αναμένεται νέα απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που θα κρίνει εάν είναι σύννομη η μη καταβολή στους συνταξιούχους των αναδρομικών από τις κρατήσεις σε δώρα και επιδόματα καθώς και στην επικουρική σύνταξη του ιδιωτικού τομέα, κατά το επίμαχο 11μηνο (από 10-06-2015 έως 11-05-2016).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταξιούχοι σε... νευρική κρίση για τα αναδρομικά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news