facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε ηλεκτρικά πατίνια στα νότια προάστια της Αττικής

Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον από τα τέλη Δεκέμβρη 2022, στη συστηματική διάπραξη κλοπών ηλεκτρικών πατινιών και εξαρτημάτων τους σε Γλυφάδα, Βάρη, Βούλα και Βουλιαγμένη.

Ειδικότερα συνελήφθησαν χτες (4/1) από αστυνομικούς της Διεύθυνσης ‘Αμεσης Δράσης Αττικής, 3 μέλη της συμμορίας που νωρίτερα είχαν αφαιρέσει τρεις μπαταρίες ηλεκτρικών πατινιών στη Βάρη. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της συμμορίας, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα μέλη της οργάνωσης, χρησιμοποιούσαν φορτηγό όχημα τύπου βαν, με το οποίο μετέβαιναν σε περιοχές των νοτίων προαστίων και αναζητούσαν ηλεκτρικά πατίνια, τα οποία είτε αφαιρούσαν ολικά, είτε εξαρτήματά τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: φορτηγό όχημα τύπου βαν, διαρρηκτικά εργαλεία, 3 κινητά τηλέφωνα, 1.197 ευρώ και μικροποσότητα κοκαΐνης.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί συνολικά 21 περιπτώσεις κλοπών, ενώ το ύψος της ζημίας υπερβαίνει το ποσό των 17.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε ηλεκτρικά πατίνια στα νότια προάστια της Αττικής"

Εύα Καϊλή: «Ουδέποτε της απαγορεύθηκε να βλέπει το παιδί της» – «Ελάχιστες πιθανότητες αποφυλάκισης»

Στις φυλακές του Χάρεν στο Βέλγιο παραμένει η Εύα Καϊλή που κατηγορείται για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Qatar Gate.

Η Εύα Καϊλή ζητά από τις Αρχές του Βελγίου να βλέπει το παιδί της, κάτι που ουδέποτε της απαγορεύθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega.

Πληροφορίες από τις βελγικές Αρχές διαβεβαιώνουν πως η κ. Καϊλή, όπως και οποιαδήποτε μητέρα που κρατείται εκεί, μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους ανά πάσα ώρα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που υπάρχουν.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα για τις κρατούμενες μητέρες να κρατήσουν το παιδί τους στη φυλακή, καθώς υπάρχουν όλα όσα ενδέχεται να χρειαστούν.

Σημειώνεται ότι πληροφορίες του MEGA αναφέρουν πως η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, έχει ήδη δει το παιδί της. 

Ελάχιστες οι πιθανότητες να αποφυλακιστεί

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο αγώνας της νομικής της εκπροσώπησης προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι πιθανότητες μιας ενδεχόμενης αποφυλάκισής της είναι ελάχιστες. Οι δικηγόροι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στην αποφυλάκισή της.

Το περιβάλλον Καϊλή μιλά από την άλλη για πλεκτάνη μεγάλων συμφερόντων στην πλάτη της, ενώ ακόμα βρίσκονται στο μικροσκόπιο τα έγγραφα που συνέδεσαν την ευρωβουλευτή με τραπεζικές καταθέσεις στον Παναμά.

Το τηλεφώνημα της Καϊλή στην ευρωβουλευτή Αρενά

Στη Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά εστιάζει το κεντρικό άρθρο της «Le Soir», στην έρευνα που διεξάγει για το Qatar Gate.

H ευρωβουλευτής που ανήκει στην ομάδα των Σοσιαλιστών έχει απασχολήσει και άλλες φορές τον Τύπο για πιθανή ανάμειξή της στο σκάνδαλο, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στους ευρωβουλευτές για τους οποίους ζητήθηκε άρση ασυλίας.

Το νέο δημοσίευμα αναφέρεται στις στενές σχέσεις της Αρενά με τον θεωρούμενο ως «εγκέφαλο» του κυκλώματος Αντόνιο Παντσέρι αλλά και στο τηλεφώνημα που δέχτηκε η Βελγίδα ευρωβουλευτής από την Εύα Καϊλή στις 9 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής πήρε πανικόβλητη τηλέφωνο την Αρενά μετά τη σύλληψη του Τζιόρτζι, με την Βελγίδα ευρωβουλευτή να της συνιστά ψυχραιμία.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για πάνω από 350 τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ Αρενά – Παντσέρι, στοιχεία που έχουν προκύψει από αναλύσεις τηλεφώνων όσων ελέγχονται για το σκάνδαλο Qatar Gate.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύα Καϊλή: «Ουδέποτε της απαγορεύθηκε να βλέπει το παιδί της» – «Ελάχιστες πιθανότητες αποφυλάκισης»"

Φαρμακονήσι: Βίντεο- ντοκουμέντο από την παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τους Τούρκους

Στα άκρα ωθούν την κατάσταση οι Τούρκοι στο Αιγαίο, όπως φαίνεται από το νέο προκλητικό επεισόδιο παρενόχλησης σκάφους του ελληνικού λιμενικού. Αυτή τη φορά το προκάλεσε τουρκική ακταιωρός το πρωί της Πέμπτης νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου.

Το επεισόδιο συνέβη όταν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Η τουρκική ακταιωρός άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους, το πλήρωμα του οποίου προχώρησε σε ρίψη προειδοποιητικών βολών.

Στα αποκλειστικά που εξασφάλισε ο ΣΚΑΪ φαίνονται τα τουρκικά σκάφη μια ανάσα απ’ το Φαρμακονήσι. Οι Έλληνες ψαράδες ενημέρωσαν το λιμενικό για τις κινήσεις των Τούρκων και η αντίδραση ήταν άμεση.

Ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής έφτασε στο σημείο όπου τρία τουρκικά σκάφη είχαν εισβάλει υπό την εποπτεία του τουρκικού περιπολικού στα ελληνικά ύδατα. Το πλωτό του λιμενικού περνάει ξυστά από το ελληνικό αλιευτικό και κατευθύνεται προς τις τουρκικές μηχανότρατες που αλίευαν στην περιοχή, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

«Οι Τούρκοι ειδοποίησαν το δικό τους λιμενικό και ήρθε να διώξει το ελληνικό λιμενικό από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το τούρκικο λιμενικό ήταν δυο μίλια, τουλάχιστον, δυτικά μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ξεπέρασε και το Φαρμακονήσι και πήγαινε» ανέφερε στον ΣΚΑΪ αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Τούρκος καπετάνιος άμεσα ανέπτυξε ταχύτητα και κινήθηκε στην πορεία του ελληνικού, προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού πληρώματος.

«Τα τούρκικο λιμενικό έκανε γύρω-γύρω στροφές από το δικό μας ελληνικό, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα να τον βουλιάξει» τόνισε χαρακτηριστικά ο αυτόπτης μάρτυρας.

«Έρχεται δίπλα ή θα σου φωνάξει στο VHF σαν πρώτη προειδοποίηση και θα σου πει ‘είσαι στα τουρκικά χωρικά ύδατα γύρισε πίσω’, έρχεται δίπλα σου, θα σου κάνει μανούβρες αν είσαι μικρό σκάφος, ένα 90% θα σε βουλιάξει, μετά θα αρχίσει η μορφή της απειλής και γυρίζει το πολυβόλο επάνω σου» περιγράφει.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φαρμακονήσι: Βίντεο- ντοκουμέντο από την παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τους Τούρκους"

Γλυπτά Παρθενώνα: Δεν αναγνωρίζουμε στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα – Είναι προϊόν κλοπής», λέει το υπουργείο Πολιτισμού

Απάντηση στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επαφές με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

"Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά", σημειώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης".

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:

"Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως τη μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα."

Διαβάστε Περισσότερα » "Γλυπτά Παρθενώνα: Δεν αναγνωρίζουμε στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα – Είναι προϊόν κλοπής», λέει το υπουργείο Πολιτισμού"

«Ατμοσφαιρικό ποτάμι» χτυπά την Καλιφόρνια: Ένα παιδί νεκρό, χιλιάδες χωρίς ρεύμα

Ένα νήπιο ηλικίας περίπου 2 ετών σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο έπεσε στο σπίτι της οικογένειας στο Οξιντένταλ του Σαν Φρανσίσκο μια κοινότητα 1.100 κατοίκων στα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο. Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της σφοδρής καταιγίδας, που συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, σε όλη την Καλιφόρνια.

Το «ατμοσφαιρικό ποτάμι» όπως ονομάζεται αυτό το καιρικό φαινόμενο, ένα ρεύμα που μεταφέρει σημαντική ποσότητα υδρατμών από τον Ειρηνικό Ωκεανό, αναμένεται ότι θα επιμείνει και τις επόμενες ώρες.

JRMotorsports/TMX/via REUTERS

Twitter/@whatdaferk/via REUTERS

Περισσότερες από 180.000 κατοικίες και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με στοιχεία του ιστοτόπου Poweroutage.us, αφού οι άνεμοι έριξαν κολόνες του ηλεκτρικού και δέντρα σε όλη την Πολιτεία. Οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους να μην μετακινούνται όσο διαρκεί η καταιγίδα.

Στην κομητεία της Σονόμα, οι κάτοικοι που ζουν κατά μήκος του ποταμού Ράσιαν κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή η στάθμη αναμένεται ότι θα ανέβει σήμερα και ξανά την Κυριακή. Προειδοποιήσεις για εκκενώσεις έχουν εκδοθεί επίσης για παραλιακές κοινότητες, όπως στη Σάντα Κρουζ.

Οι αρχές προειδοποιούν εξάλλου ότι η βροχή μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις, ιδίως στις περιοχές όπου το έδαφος έχει διαβρωθεί από προηγούμενες βροχοπτώσεις και από τις δασικές πυρκαγιές.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ατμοσφαιρικό ποτάμι» χτυπά την Καλιφόρνια: Ένα παιδί νεκρό, χιλιάδες χωρίς ρεύμα"

«Το άσπρο μαύρο» κάνει η Τουρκία: «Η τουρκική ακτοφυλακή απομάκρυνε ελληνικό σκάφος που παρενοχλούσε Τούρκους ψαράδες» [vid]

Σε άλλη μία προσπάθεια να αντιστρέψει τα γεγονότα, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι στο σημερινό περιστατικό, το σκάφος από το ελληνικό Λιμενικό παρενόχλησε τουρκικά αλιευτικά σκάφη.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, αναφέρει ότι τα αλιευτικά με τουρκική σημαία που αλιεύουν στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου Tekağaç της συνοικίας Didim του Αϊδινίου, παρενοχλήθηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή που ήρθε στην περιοχή στις 12.02.

«Η ομάδα της ελληνικής ακτοφυλακής στην περιοχή απομακρύνθηκε από το σκάφος της ακτοφυλακής μας, το οποίο στάλθηκε άμεσα στο σημείο και τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη εξασφάλισαν την ασφαλή συνέχιση της κυνηγετικής τους δραστηριότητας», υποστηρίζει η Τουρκία.

Mάλιστα, η τουρκική ακτοφυλακή παρουσίασε και ένα βίντεο του «περιστατικού», χωρίς όμως να αποδεικνύεται η αυθεντικότητά του.

Υποστηρίζουν επίσης ότι τα προειδοποιητικά πυρά από το ελληνικό Λιμενικό «έπεσαν» κατά την απομάκρυνση του σκάφους από την περιοχή, ενώ η τουρκική ακτοφυλακή «απάντησε με τον ίδιο τρόπο».

Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε σήμερα ότι περιπολικό σκάφος που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, παρενοχλήθηκε από τουρκική ακταιωρό.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα η τουρκική ακταιωρός, εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού. Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "«Το άσπρο μαύρο» κάνει η Τουρκία: «Η τουρκική ακτοφυλακή απομάκρυνε ελληνικό σκάφος που παρενοχλούσε Τούρκους ψαράδες» [vid]"

Κίεβο: «Όχι» στην 36ωρη εκεχειρία της Μόσχας

Κατηγορηματικά «όχι» είπε η Ουκρανία στην πρόσκληση της  Ρωσίας για εκεχειρία από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου και για 36 ώρες καθώς, η χώρα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Η Μόσχα κάλεσε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να διατάξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία από τις 12:00 στις 6 Ιανουαρίου έως τις 24:00 στις 7 Ιανουαρίου,  δεδομένης της έκκλησης του Παναγιώτατου Πατριάρχη Κυρίλλου», ανέφερε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου .

Το Κρεμλίνο σημείωνε επίσης ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που ασπάζονται  την Ορθοδοξία ζουν στις περιοχές μάχης, επομένως η Ρωσία καλεί την ουκρανική πλευρά να τους δώσει την ευκαιρία να «παραστούν στις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα της Γεννήσεως του Χριστού».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με βάση το παλαιό ημερολόγιο και ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε μήνυμά του, απηύθηνε «έκκληση σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην σύγκρουση, για κατάπαυση του πυρός και την καθιέρωση Χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας από τις 12:00 στις 6 Ιανουαρίου έως τις 24:00 της 7ης Ιανουαρίου».

Ο Κύριλλος είναι ένθερμος υποστηρικτής της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Έχει στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Πούτιν, υποστηρίζοντας τις συντηρητικές αξίες έναντι του δυτικού φιλελευθερισμού. Συγχαίροντας μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο τον αρχηγό του Κρεμλίνου για τα 70α γενέθλιά του, δήλωσε  ότι η κυριαρχία του στη Ρωσία είχε εξουσιοδοτηθεί από τον Θεό.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίεβο: «Όχι» στην 36ωρη εκεχειρία της Μόσχας"

Ουκρανία: Ξερό «όχι» σε συμφωνία που θα επέτρεπε στον Πούτιν να κρατήσει τις περιοχές που προσάρτησε

Ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος επανέλαβε σήμερα ότι η Ουκρανία απορρίπτει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που θα επέτρεπε στη Ρωσία και στον Βλάντιμιρ Πούτιν να κρατήσουν τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στον διάλογο με την Ουκρανία, όμως το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχτεί την απώλεια των εδαφών που διεκδικεί η Ρωσία.

«Αξίωμα: γιατί θα είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία;» έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία (ο Πούτιν) με τη λέξη ‘συνομιλίες’ προτείνει στην Ουκρανία και τον κόσμο να αναγνωρίσουν ‘το δικαίωμά του να καταλαμβάνει ξένα εδάφη’ και ‘να εδραιώσει την απουσία νομικών συνεπειών για τις μαζικές δολοφονίες σε ξένο έδαφος’. Είναι απολύτως απαράδεκτο», πρόσθεσε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ξερό «όχι» σε συμφωνία που θα επέτρεπε στον Πούτιν να κρατήσει τις περιοχές που προσάρτησε"

ΕΟΔΥ: Θερίζει η γρίπη σε όλες τις ηλικίες - Αύξηση θανάτων και εισαγωγών από κορωνοϊό

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε την έκθεσή του για την τελευταία εβδομάδα, σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση ενώ καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ. Σημειώνεται πως η αύξηση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Επίσης, σχετικά με τον κορωνοϊό, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε τρεις από τις οχτώ περιοχές που ελέγχθηκαν ενώ καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Στην παρούσα έκθεση, γίνεται ανασκόπηση των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV) στη χώρα μας για την εβδομάδα 52/2022 (26 Δεκεμβρίου–01 Ιανουαρίου 2023). Συνοπτικά:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

- καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα

- η αύξηση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες

- σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας)

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

- ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

- ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας 52/2022 είναι 119

- καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 2-102)

- η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας

- η ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5

- μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75

- η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν

Ιός της γρίπης

- η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση

- καταγράφηκε 1 νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ και 3 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 52/2022

- συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 52/2022 νοσηλεύτηκαν 27 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 6 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη

- συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 52/2022 ανιχνεύτηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς 186 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 184 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 2 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β

- από τα 184 στελέχη τύπου Α ,τα 180 (98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 4 (2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

- η θετικότητα παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα)

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα.

Δείτε εδώ την προηγούμενη έκθεση του ΕΟΔΥ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΔΥ: Θερίζει η γρίπη σε όλες τις ηλικίες - Αύξηση θανάτων και εισαγωγών από κορωνοϊό"

Βρυξέλλες: Πρωτοφανείς αυξήσεις στην Κομισιόν – Εκτοξεύτηκε ο μισθός της φον ντερ Λάιεν και των ευρωβουλευτών

«Βρέχει» ευρώ στις Βρυξέλλες με τους εργαζόμενους στην Κομισιόν παίρνουν νέα αύξηση, ενώ ο μισθός της Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν εκτοξεύτηκε και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Bild οι 50.000 εργαζόμενοι της Κομισιόν είδαν ήδη τη δεύτερη αύξηση στον μισθό τους μέσα σε διάστημα έξι μηνών, ύψους 7%.

Με βάση τα νέα δεδομένα ο μισθός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αυξάνεται κατά 2.044 ευρώ, φτάνοντας αισίως τα 31.250 ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που ο μισθός του επικεφαλής της Κομισιόν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Αν λάβει κανείς υπόψιν και το επίδομα που παίρνει για τα ταξίδια στο εξωτερικό ο μισθός της προέδρου της Κομισιόν φτάνει σχεδόν τις 36.000 ευρώ, εισπράττει δηλαδή πάνω από 1000 ευρώ την ημέρα.

Όσον αφορά στους απλούς επιτρόπους θα λαμβάνουν παραπάνω 1.667 ευρώ το μήνα με τον μισθό τους να φτάνει μέχρι και τα 25.475 ευρώ.

Αύξηση κατά 700 ευρώ το μήνα θα δουν και οι ευρωβουλευτές με τον μισθό τους να αγγίζει τα 10.495 ευρώ.

Περισσότερα χρήματα θα δουν και οι υπάλληλοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τον μισθό τους να αυξάνεται από 214 ως 1.483 ευρώ το μήνα (για τους υψηλά αμειβόμενους).

Να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχουν και αφορολόγητα έσοδα για τους εργαζομένους σε όλες τις θέσεις στην Κομισιόν όπως το επίδομα για τα ταξίδια στο εξωτερικό, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 3.400 ευρώ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρυξέλλες: Πρωτοφανείς αυξήσεις στην Κομισιόν – Εκτοξεύτηκε ο μισθός της φον ντερ Λάιεν και των ευρωβουλευτών"

Παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό δέχθηκε πρωινές ώρες σήμερα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, η τουρκική ακταιωρός εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς, με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού.
Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο, κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό"

Εφαρμογή των συστάσεων της ΕΕ για Κίνα και στην Ελλάδα – Τεστ 48 ωρών και μάσκα

Oλοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Κίνα. ‘Οπως έγινε γνωστό, θα εφαρμοστούν οι συστάσεις της ΕΕ και θα ζητηθούν αρνητικά τεστ 48 ώρων πριν την αναχώρηση και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Αναμένεται σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών για τους πολίτες της Κίνας, συστήνει στα κράτη μέλη του ο Ευρωπαικος Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων.

Μεταξύ άλλων προτείνεται, αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την ασιατική χώρα και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας. Παράλληλα, εισηγείται και τη διενέργεια ελέγχου των λυμάτων στα αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν απ’ την Κίνα. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου στις 19 Ιανουαρίου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφαρμογή των συστάσεων της ΕΕ για Κίνα και στην Ελλάδα – Τεστ 48 ωρών και μάσκα"

Πειραιάς: Κλείνει η Ιατροδικαστική υπηρεσία γιατί δεν υπάρχει νεκροτόμος

«Λουκέτο» μπαίνει από σήμερα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, καθώς από σήμερα Πέμπτη (5.1.2022) δεν διαθέτει νεκροτόμο και έτσι οι ιατροδικαστές δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες νεκροψίες – νεκροτομές.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως μια από τις τελευταίες νεκροψίες που έγιναν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά ήταν αυτή του αδικοχαμένου 16χρονου, Βασίλη Τόπαλου, που έχασε τη ζωή του έπειτα από αιμάτωμα στον εγκέφαλο που προκλήθηκε σε προπόνηση πυγμαχίας.

Το κλείσιμο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά καταγγέλλει και ο δικηγορικός σύλλογος Πειραιά που σημειώνει πως το πρόβλημα δεν λύνεται με «δίμηνες συμβάσεις προσωπικού» και ζητούν «την άμεση στελέχωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά με μόνιμο επιστημονικό αλλά και διοικητικό προσωπικό». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά:

«Δυστυχώς, από σήμερα 5 Ιανουαρίου 2023, ανεστάλη η λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά λόγω ελλείψεως νεκροτόμου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ήδη από το Νοέμβριο του 2022, επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά και ζήτησε την άμεση στελέχωσή της από τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας και Οικονομικών στους οποίους απηύθυνε την παρακάτω επιστολή, η οποία γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη σήμερα λόγω των δυσάρεστων εξελίξεων που μεσολάβησαν και ζητά την άμεση παρέμβασή τους.

“Προς τους: (α) Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα
(β) Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη
(γ) Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: Ελλιπής στελέχωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά

Όπως σας είναι γνωστό η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά προσφέρει τις επιστημονικές, δικαστηριακές και κοινωνικές υπηρεσίες της στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Επίσης, σε αυτήν υπάγονται οι Τοπικές Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες: (α) Λαμίας με έδρα τη Λαμία, (β) Αιγαίου με έδρα τη Σύρο, (γ) Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο, (δ) Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο και (ε) Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη.
Επομένως, η όποια δυσλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, όπως αυτή που συνέβησαν τους θερινούς μήνες του 2022 λόγω απουσίας του μόνιμου νεκροτόμου για λόγους υγείας και οδήγησε την Υπηρεσία σε αδιέξοδο.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας και Οικονομικών, να προβούν άμεσα στη στελέχωση της Υπηρεσίας με επιστημονικό προσωπικό (ιατροδικαστές), παραιατροδικαστικό / βοηθητικό προσωπικό (νεκροτόμοι) αλλά και διοικητικό προσωπικό.

Οι όποιες περιστασιακές λύσεις, όπως δίμηνες συμβάσεις προσωπικού, ασφαλώς δεν επιλύουν το πρόβλημα της ομαλής λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά ζητά την άμεση στελέχωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά με μόνιμο επιστημονικό αλλά και διοικητικό προσωπικό επ΄ ωφελεία της κοινωνίας, της επιστήμης και της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης.”

Ο Πρόεδρος
Ηλίας Ι. Κλάππας»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς: Κλείνει η Ιατροδικαστική υπηρεσία γιατί δεν υπάρχει νεκροτόμος"

Ηχηρή παραίτηση της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένης Ιωαννίδου

Την παραίτησή της υπέβαλε με έγγραφό της προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής Ελένη Ιωαννίδου. Η ίδια κάνει λόγο για «τέλος εποχής», υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει καμία προοπτική ενίσχυσης της πολύπαθης παθολογικής κλινικής με έμψυχο δυναμικό.
Στην επιστολή της αναφέρει μεταξύ άλλων: “Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ, γιατί με αυταρχικό τρόπο μου επιβλήθηκε να συμμετέχω σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών παρά την έγγραφη και έντονη αντίθεση μου που πηγάζει από την μη ειδίκευση μου σε αυτό το αντικείμενο”, προσθέτοντας ότι ”δεν μπορώ να λειτουργήσω το εξωτερικό παθολογικό ιατρείο και ντρέπομαι τους ασθενείς που νοσηλεύω, όταν τους λέω ότι δεν γίνεται επανεξέταση”.

Η κ. Ιωαννίδου τονίζει πως “εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ, γιατί έχω κάνει ό,τι μπορούσα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση με αποκορύφωμα την άρνηση μου να νοσηλεύω ασθενείς που δεν θα μπορώ να φροντίσω όπως πρέπει, και αντιμετωπίστηκα από τη διοίκηση με πειθαρχική διαδικασία με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικά εκλεγμένων συναδέλφων μου.
Κυρίως, όμως, εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ, γιατί δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης αυτής της κατάστασης, το οποίο μου έγινε σαφές μετά από τη συνάντηση με τον διοικητή της ΥΠΕ, παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο σταθερής μετακίνησης γιατρού στην κλινική μας, κανένα σχέδιο κινήτρων, καμία προκήρυξη θέσης ή οποιασδήποτε μόνιμης λύσης, αλλά θα συνεχίσει το καθεστώς των αποσπασματικών μετακινήσεων της τελευταίας στιγμής κάθε μήνα για εφημερίες”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηχηρή παραίτηση της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένης Ιωαννίδου"

Καλιφόρνια: Κυκλωνική «βόμβα» με κατακλυσμιαίες πλημμύρες παραλύει την πολιτεία – Πανίσχυροι άνεμοι ξεριζώνουν ό,τι βρουν

Μετά τις τρομακτικές χιονοθύελλες που παρέλυσαν τις ΗΠΑ αφήνοντας δεκάδες νεκρούς, τώρα μια νέα κακοκαιρία, μια νέα κυκλωνική «βόμβα» με κατακλυσμιαίες βροχές σαρώνει την Καλιφόρνια.

Η ένταση της βροχής και των ανέμων στην Καλιφόρνια είναι τόσο μεγάλη, που δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δρόμοι έχουν κλείσει λόγω της κακοκαιρίας και δέντρα αλλά και… εγκαταστάσεις ξεριζώνονται.

Η βόρεια Καλιφόρνια, κυρίως οι περιοχές γύρω από το Σαν Φρανσίσκο και το Σακραμέντο, είναι αυτή που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι αρχές προειδοποίησαν για κατολισθήσεις και πλημμύρες, ενώ τόνισαν ότι η καταιγίδα αυτή μπορεί να προκαλέσει νεκρούς.

Οι πρώτες επιπτώσεις της έγιναν αισθητές την Τετάρτη το απόγευμα. Περισσότερα από 60.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage, ενώ περισσότερες από 80 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο ακυρώθηκαν.

Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) προέβλεψε ότι η ταχύτητα των ανέμων ενδέχεται να φτάσει τα 110 χιλιόμετρα την ώρα και να σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις, με το ύψος βροχής στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο να αναμένεται να φτάσει τα 10 εκατοστά, ενώ η χιονόπτωση στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα να ξεπεράσει το ένα μέτρο.

Σε κάποιες κομητείες της περιοχής (το Μεντοσίνο, τη Σάντα Κρουζ και τη Σάντα Κλάρα) δρόμοι πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ ξεριζώθηκαν δέντρα και σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Επίσης εικόνες δείχνουν βενζινάδικο απλά να έχει… σηκωθεί από τους αδυσώπητους ανέμους.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter δείχνει την ορμητική πορεία του κυκλώνα.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε χθες την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο Σαν Φρανσίσκο οι αρχές δημιούργησαν ένα κέντρο έκτακτων επιχειρήσεων και διέκοψαν την κυκλοφορία των τελεφερίκ.

«Αν δεν έχετε λόγο να βρίσκεστε έξω στο Σαν Φρανσίσκο, αποφύγετε να βγείτε στον δρόμο», τόνισε η Ρέιτσελ Γκόρντον αξιωματούχος της υπηρεσίας δημόσιων έργων της πόλης.

Κλειστά εστιατόρια και μπαρ

Τα μπαρ και τα εστιατόρια παρέμειναν κλειστά χθες και κάποιοι κάτοικοι εργάστηκαν από το σπίτι τους. Η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι χθες το πρωί σημειώθηκαν πολλές πτώσεις δέντρων όπως και κάποιες μικρές πλημμύρες, πριν όμως την άφιξη της καρδιάς της καταιγίδας.

Στους κατοίκους των περιοχών που κινδυνεύουν με πλημμύρες διανεμήθηκαν χιλιάδες σάκοι άμμου.

Έπεσε η περισσότερη βροχή στην ιστορία του Σαν Φρανσίσκο

Η βόρεια Καλιφόρνια είναι ακόμη αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις μιας σειράς καταιγίδων.

Η πιο πρόσφατη ξέσπασε το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και προκάλεσε κατολισθήσεις και διακοπές ηλεκτροδότησης. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του αφού εγκλωβίστηκε στο όχημά του από τις πλημμύρες, σύμφωνα με τις αρχές.

Η 31η Δεκεμβρίου ήταν η πιο βροχερή ημέρα που έχει καταγραφεί στο Σαν Φρανσίσκο από τότε που τηρούνται σχετικά αρχεία, με 14 εκατοστά βροχής.

Υπό αυτές τις συνθήκες το έδαφος της περιοχής, το οποίο είχε ξεραθεί λόγω της ξηρασίας που πλήττει τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ εδώ και δύο δεκαετίες, θα είναι δύσκολο να απορροφήσει το νερό από τις νέες καταιγίδες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ξαφνικών πλημμυρών.

«Από μόνη της αυτή η καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει τοπικές πλημμύρες και κατολισθήσεις», δήλωσε ο μετεωρολόγος Ματ Σόλουμ. «Όμως σε συνδυασμό με τις πρόσφατες συνθήκες υγρασίας οποιαδήποτε επιπλέον βροχόπτωση δεν θα απορροφηθεί από το έδαφος».

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων. Η καταιγίδα αυτή που πλήττει την Καλιφόρνια οφείλεται σε ένα «ατμοσφαιρικό ποτάμι».

«Ατμοσφαιρικά ποτάμια» είναι περιοχές στην ατμόσφαιρα όπου συγκεντρώνεται σημαντική ποσότητα υδρατμών, που αναδύονται από τα ζεστά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το φαινόμενο αυτό συνοδεύεται από μια «κυκλωνική βόμβα», ένα σύστημα που προκαλεί αιφνιδιαστική και ραγδαία πτώσης της ατμοσφαιρικής πίεσης, δημιουργώντας ιδιαίτερα σφοδρούς ανέμους.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η σειρά των καταιγίδων που πλήττουν αυτή την περίοδο την Καλιφόρνια θα συνεχιστεί.

«Αναμένουμε μία ακόμη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», επεσήμανε ο Σόλουμ. «Και στη συνέχεια πιθανόν αναμένονται πολλές καταιγίδες την επόμενη εβδομάδα. Και ίσως και τη μεθεπόμενη», πρόσθεσε.

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλιφόρνια: Κυκλωνική «βόμβα» με κατακλυσμιαίες πλημμύρες παραλύει την πολιτεία – Πανίσχυροι άνεμοι ξεριζώνουν ό,τι βρουν"

Βασίλης Τόπαλος: Δεν πείθομαι ότι το αιμάτωμα προκλήθηκε από πτώση, λέει ο ιατροδικαστής Γαλεντέρης

Δύσπιστος σχετικά με το ενδεχόμενο το αιμάτωμα που προκάλεσε τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου να προήλθε από πτώση, εμφανίστηκε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

«Εμένα για το υποσκληρίδιο αιμάτωμα να σας πω την αλήθεια δεν με πείθει η πτώση από ύψος και δη στο πλαίσιο ενός λιποθυμικού (επεισοδίου). Πρέπει να δούμε λίγο τις συνθήκες της πτώσης, το ύψος από το οποίο έπεσε, αν χτύπησε, πώς χτύπησε, γιατί συνήθως στα λιποθυμικά επεισόδια να ξέρετε ότι προηγείται μια ζάλη, μια συμπτωματολογία που προειδοποιεί τον ασθενή ότι θα λιποθυμήσει. Συνεπώς οι πτώσεις αυτές δεν είναι τόσο σφοδρές όσο με ένα συγκοπτικό επεισόδιο στο οποίο ασθενής χάνει ακαριαία τις αισθήσεις του. Συνεπώς, μια τέτοια κάκωση θα πρέπει να ψαχτεί νομίζω πιο βαθιά για το πώς προκλήθηκε» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης για την υπόθεση του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας που έφυγε από τη ζωή.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε και τις κακώσεις των μαλακών μορίων γιατί δεν μπορεί με τέτοια κάκωση να εμφανίζεται αυτόνομη χωρίς να υπάρχει κάποια συνοδός βλάβη στο κρανίο. Όλα αυτά θα εξεταστούν και θα βγει ένα συμπέρασμα για το πώς εντέλει προκλήθηκε αυτή η αιμορραγία».

«Έχουμε μια τραυματική κάκωση, έχουμε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Δεν έχει σημασία ότι είναι στη μια πλευρά η βλάβη, μια τέτοια βλάβη συνήθως στη μία πλευρά συμβαίνει. Γι αυτό ο προπονητής είπε ότι μετά από ένα νοκ άουτ πάντα πρέπει να γίνονται εξετάσεις μαγνητικές αξονικές για να αποκλειστούν τυχόν εγκεφαλικές κακώσεις ή αιμορραγίες εντός του κρανίου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μόνιμη αναπηρία για τον αθλητή. Είναι μια τραυματική κάκωση, αυτήν η οποία καταγράφεται από την ιατροδικαστική μέχρι στιγμής. Πρέπει να ερευνηθούν και τα χτύπηματα που δέχθηκε ο νεαρός αλλά και η πτώση για τυχόν αιτιοπαθολογία, δηλαδή ως πιθανή αιτία για τη δημιουργία του αιματώματος» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το αν ο αθλητής μπορεί να είχε κάτι χωρίς να το γνωρίζει οπότε ξαφνικά με ένα χτύπημα πάνω στην προπόνηση να επιδεινώθηκεο κ. Γαλεντέρης απάντησε ότι: «το αιμάτωμα από τη στιγμή που χειρουργήθηκε και έγινε και η νεκροτομή του έχει κάποια χαρακτηριστικά. Μπορούμε δηλαδή να αποδώσουμε σε αυτό το αιμάτωμα τη χρονική στιγμή την οποία δημιουργήθηκε. Συνεπώς, μπορούμε να ξέρουμε αν είναι ένα οξύ αιμάτωμα, αν είναι υποξύ αιμάτωμα ή αν είναι χρόνιο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να οριοθετήσουμε χρονικά σε κάποιες αντιδράσεις, σε κάποια αδρά όρια τη στιγμή της δημιουργίας του. Απ’ όσο ενημερώνομαι μιλάμε για ένα οξύ αιμάτωμα. Συνεπώς δεν μπορούμε να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο για να βρούμε τη στιγμή της πρόκλησης».

Ακόμα ο ιατροδικαστής τόνισε ότι «σαφώς και οι εξετάσεις θα δείξουν τι ακριβώς έγινε και νομίζω ότι έχουν δείξει ήδη. Απλά νομίζω ότι περιμένουν να ολοκληρωθεί η δικογραφία και οι υπόλοιπες εξετάσεις για να επαληθεύσουν τα ήδη υπάρχοντα ευρήματα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βασίλης Τόπαλος: Δεν πείθομαι ότι το αιμάτωμα προκλήθηκε από πτώση, λέει ο ιατροδικαστής Γαλεντέρης"

Μυστήριο στην Κοζάνη: Στο νοσοκομείο τρία αδελφάκια με αναπνευστικό πρόβλημα

Το αδερφάκι των δύο παιδιών που έχουν διακομιστεί από την Κοζάνη σε άλλα νοσοκομεία λόγω σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων, ένα βρέφος μόλις 45 ημερών νοσηλεύεται με τη σειρά του στην παιδιατρική κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το βρέφος εμφάνισε τα ίδια συμπτώματα με τα αδέρφια του και μεταφέρθηκε χθες το βράδυ στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Μαμάτσειου Νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση αεροδιακομιδής στην πόλη της Κοζάνης, προκειμένου να μεταφερθεί στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης ένα 3χρονο αγόρι, το οποίο παρουσίασε πρόβλημα αναπνευστικής δυσχέρειας.

Το παιδάκι μαζί με τη μικρότερη αδερφή του, μεταφέρθηκαν από τους γονείς τους στις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, όπου οι παιδίατροι διαπίστωσαν αναπνευστική δυσχέρεια στο αγοράκι και έκριναν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί.

Επειδή δεν υπήρχε όμως κρεβάτι ΜΕΘ για παιδιά και σε νοσοκομείο στη γειτονική Θεσσαλονίκη, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του σε Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα που διαθέτει τέτοια μονάδα.

Την ίδια σχεδόν ώρα μεταφέρονταν στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και η αδερφούλα του 3χρονου, ηλικίας 2 ετών, που επίσης παρουσίασε συμπτώματα αναπνευστικής δυσχέρειας, η οποία λαμβάνει αγωγή για λοίμωξη του αναπνευστικού ενώ είναι αρνητική σε κορονοϊό και γρίπη. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Μυστήριο στην Κοζάνη: Στο νοσοκομείο τρία αδελφάκια με αναπνευστικό πρόβλημα "

Κορονοϊός – Μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5: Δημόπουλος και Βατόπουλος μιλούν στο newsit.gr με αφορμή την παγκόσμια ανησυχία

Δυο διακεκριμένοι επιστήμονες, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας Θάνος Δημόπουλος, και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ρωτήθηκαν από το newsit.gr για τη νέα «άκρως μεταδοτική» μετάλλαξη του κορονοϊού ΧΒΒ.1.5.

Και οι δυο εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς όπως τονίζουν έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην χώρα μας και την Ευρώπη γενικά, ωστόσο αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι περισσότερο επικίνδυνη μπορεί να είναι μία μετάλλαξη του κορονοϊού που δεν θα την καταλαβαίνει το ανοσιολογικό μας σύστημα.

«Δεν υπάρχει κανένα δεδομένο, είτε από την Κίνα, είτε από τις ΗΠΑ ότι τα υποστελέχη ή μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία έχουν διαπιστωθεί, πρώτον ότι είναι περισσότερο επιθετικά, όσον αφορά τη νόσηση και δεύτερον ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα υπάρχοντα αντιικά φάρμακα», τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας Θάνος Δημόπουλος.

Και συνεχίζει: «Δηλαδή δεν υπάρχουν δεδομένα ότι είναι ανθεκτικά στα αντιικά. Επομένως μπορεί το νέο στέλεχος να μεταδίδεται πιο πολύ, αλλά δεν φαίνεται να δημιουργεί περισσότερο προβλήματα σε αυτούς οι οποίοι έχουν υποβληθεί στον τακτικό εμβολιασμό, που προστατεύει από τη βαριά νόσηση. Στην Κίνα αυτό που συνέβη είναι ότι πέρασαν αμέσως από την πολιτική της μηδενικής ανοχής σε “ανοιχτή κοινωνία”. Επομένως βρέθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν εκτεθεί στον ιό και μολύνθηκαν ταυτόχρονα σε πολυπληθείς πόλεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μία τεράστια αύξηση των κρουσμάτων, αναλογικά σημαντικό αριθμό που νοσηλεύεται και από αυτούς εκείνοι που είναι ηλικιωμένοι κλπ θα έχουν τα περισσότερα προβλήματα και θανάτους».

Σε ερώτηση του newsit.gr εαν το φαινόμενο έξαρσης του ιού που παρατηρείται στην Κίνα αναμένεται να έρθει στην Ευρώπη, ο κ. Δημόπουλος αναφέρει «όχι, το 95% του πληθυσμού έχει επιθέματα είτε λόγω εμβολίου, είτε λόγω νόσησης, είτε λόγω και των δύο μαζί. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Εμβολιασμός, κάποια μέτρα προστασίας σε ανθρώπους που ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδες και η εγρήγορση από τις αρχές, όταν θα έχουν περισσότερα δεδομένα από την Κίνα».
Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Θα έχουμε περισσότερο θέμα απουσιών από τις δουλειές μας

«Είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις. Αυτά που λέμε έχουν ένα μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας. Η αίσθησή μου είναι ότι ο ευρωπαϊκός πληθυσμός δεν είναι όπως ήταν το 2020. Το νόσημα πλέον είναι γνωστό, έχουμε μια σημαντική μορφή ανοσίας, είτε από το εμβόλιο, είτε από τις αρρώστιες και συνεπώς δεν αναμένει κανείς να έχουμε μία κατάσταση αντίστοιχη του ’20 ή του ’21. Η δική μου η αίσθηση είναι ότι θα αρρωσταίνει πολύς κόσμος ελαφρά. Θα έχουμε περισσότερο θέμα απουσιών από τις δουλειές μας, παρά σημαντικό πρόβλημα αντίστοιχο του 2020, 2021. Όμως τα μέτρα ατομικής προστασίας, τουλάχιστον οι ευάλωτοι εξ ημών θα πρέπει να τα τηρούμε. Μάσκα στους κλειστούς χώρους, εξαερισμός και απολύμανση επιφανειών που ερχονται σε επαφή πολύς κόσμος.

Από το ’20 το ξέρουμε ότι ο ιός μεταλλάσσεται συνέχεια. Επίσης, προφανώς για να επικρατήσει μία μετάλλαξη θα πρέπει να είναι πιο μεταδοτική. Κάποιες παραλλαγές είναι περισσότερο παθογόνες και άλλες λιγότερο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ξαφνικά βγει μία παραλλαγή που θα είναι φοβερά θανατηφόρα. Περισσότερο επικίνδυνη για μένα είναι μία μετάλλαξη που δεν θα την καταλαβαίνει το ανοσιολογικό μας σύστημα. Αυτό πρέπει να παρακολουθούμε. Να μην βγει μία παραλλαγή που είναι τόσο διαφορετική που είναι σαν να έρχεται το σώμα μας, πρώτη φορά σε επαφή. Αυτό είναι λίγο δύσκολο, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μάλλον πολύ μικρές. Μάλλον είναι δύσκολο να εμφανιστεί μία παραλλαγή που να είναι τελείως ξένη, εντελώς καινούργια. Αλλά έτσι κι αλλιώς, ποτέ δεν μπορείς να πεις ποτέ. Συνεπώς χωρίς πανικό, καλό είναι να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας», τονίζει ο κ. Βατόπουλος.

Και καταλήγει: «Οι αρμόδιοι ECDC, CDC και η παγκόσμια κοινότητα τα παρακολουθούν. Είναι λίγο ενοχλητικό να μην εμπιστευόμαστε τους Κινέζους, δικαιολογημένα βέβαια δεν τους εμπιστευόμαστε. Δεν είναι ευχάριστη κατάσταση προφανώς. Όπως ήταν στις αρχές του ’20, η διεθνής επιστημονική κοινότητα πρέπει να ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει στην Κίνα. Ήταν λίγο αναμενόμενο, με το που σταμάτησε το βαρύ αυστηρό lockdown, να έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Η αίσθησή μου είναι ότι δεν θα έχουμε επανάληψη των επιδημιών του 2020. Παρ’όλα αυτά θεωρώ πολύ σημαντικό την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους μας, αποφυγή συνωστισμού, χρήση μάσκας και τον εξαερισμό».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5: Δημόπουλος και Βατόπουλος μιλούν στο newsit.gr με αφορμή την παγκόσμια ανησυχία"

Φάρμακα-Ελλείψεις: Εντείνονται οι έλεγχοι του ΕΟΦ – Δύο εταιρείες δεν ανταποκρίνονται

Επεκτείνεται ο έλεγχος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες όσον αφορά στην κάλυψη της ελληνικής αγοράς με τα απαραίτητα σκευάσματα. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της ελληνικής νομοθεσίας, οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν αποθέματα ανά πάσα στιγμή ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε ορίζοντα τριμήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, δύο μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες μεταξύ των εννέα που ελέγχονται σε πρώτη φάση κατόπιν καταγγελιών από το χώρο των φαρμακαποθηκών, δεν ανταποκρίνονται στη σχετική υποχρέωση και ελέγχονται για το κατά πόσο αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί. Να επισημάνουμε βέβαια ότι το να διαθέτει μία εταιρεία άμεσα σε περίοδο σημαντικών ελλείψεων το 25% της ετήσιας διακίνησης σκευασμάτων δεν είναι καθόλου εύκολο. Ειδικά αν αυτά φορά ευπαθή φάρμακα.

Επίσης ο ΕΟΦ δεν σταματά μόνο στον έλεγχο αυτών των εννέα πολυεθνικών αλλά προχωρά και σε άλλες εταιρείες.

Απατώντας χθες σε ερώτηση του ygeiamou.gr ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Ο ΕΟΦ τη δουλειά του κάνει, αλλά προφανώς όταν έρχονται καταγγελίες στο Υπουργείο, γιατί στο Υπουργείο ήρθαν επώνυμες καταγγελίες από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακαποθηκών για 9 πολυεθνικές που μας είπαν και συγκεκριμένα σκευάσματα, είναι πολυεθνικές τις οποίες γνωρίζετε όλοι, οπότε εδώ πέρα πρέπει να γίνει ο έλεγχος. Ο έλεγχος είναι λίγο σύνθετος. Η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να έχει συγκεκριμένα αποθέματα τριμήνου. Αλλά αντίστοιχα ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι όταν η μητρική εταιρία επιλέγει να προμηθεύει άλλες αγορές και όχι την ελληνική αγορά. Αν υπάρχει θέμα παγκόσμιας έλλειψης και μειωμένης παραγωγής προφανώς και οι εισαγωγές που θα γίνονται θα είναι λιγότερες».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «Στο κομμάτι των φαρμακαποθηκών η διαφορά που υπήρξε από άλλες φορές και ζητήθηκε από τον ΕΟΦ – γιατί ο ΕΟΦ κάνει τη δουλειά και ελέγχει τις φαρμακαποθήκες-, είναι να τις υποχρεώσει όλες να δώσουν αριθμό αποθεμάτων, τον οποίο έχουν καθώς πολλές φορές οι φαρμακαποθήκες όταν υπάρχει απαγόρευση, δημιουργούν απόθεμα ώστε όταν λήξει η απαγόρευση να το δώσουν. Αυτή τη στιγμή έχουμε απαγόρευση διαρκείας, είναι επ’ αόριστον η απαγόρευση. Άρα αυτή τη στιγμή γνωρίζουν ότι δεν θα αρθεί ποτέ η απαγόρευση και αντιθέτως αυξάνεται, πρώτον. Και δεύτερον γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που τους ζητήθηκε να δηλώσουν απόθεμα αν έχουν κάνει ψευδή δήλωση πέρα από τις συνέπειες τις ποινικές θα κλείσουν».

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » " Φάρμακα-Ελλείψεις: Εντείνονται οι έλεγχοι του ΕΟΦ – Δύο εταιρείες δεν ανταποκρίνονται"

Τι ξέρουμε για την υπερμεταδοτική μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5 του κορωνοϊού

Μια νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, η ΧΒΒ.1.5, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολοένα περισσότερες χώρες και τείνει να γίνει κυρίαρχη, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα.

Η επιδημιολόγος δρ Μαρία Βαν Κερκχόβε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα. Το νέο στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.

«Ανησυχούμε για το πλεονέκτημά της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η ΧΒΒ.1.5 έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν», ανέφερε η ίδια και επεσήμανε ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ μια αξιολόγηση κινδύνου για την ΧΒΒ.1.5.

Σήμερα εκτιμάται ότι εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας υπολογίζουν ότι η ΧΒΒ.1.5 ευθυνόταν για περίπου τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις (40,5%) από κορωνοϊό στις ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι μόλις 4% στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα αμερικανικά νοσοκομεία των ασθενών με Covid-19.

Αν και πιο μεταδοτική, είναι προς το παρόν ασαφές κατά πόσο η ΧΒΒ.1.5 είναι και πιο επικίνδυνη από άποψη συμπτωμάτων και σοβαρότητας νόσησης. Μέχρι στιγμής, κατά την Κερκχόβε, «δεν έχουμε ενδείξεις ότι η σοβαρότητα έχει αλλάξει με τη ΧΒΒ.1.5». Όμως ο ΠΟΥ θεωρεί σημαντικό να παρακολουθεί την εξάπλωσή της, καθώς κατά τον τελευταίο μήνα υπήρξε μια αύξηση κατά 15% στους θανάτους από Covid-19 διεθνώς. Μάλιστα, κατά την Κερκχόβε, «γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια υποεκτίμηση, επειδή υπάρχουν καθυστερήσεις στη δημοσιοποίηση των στοιχείων».

Πάντως αν και η ΧΒΒ.1.5 κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς, δεν είναι κυρίαρχη στην Κίνα, όπου οι περισσότερες μολύνσεις μέχρι στιγμής προέρχονται από την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον, η οποία πλέον «ενοχοποιείται» μόλις για το 3,7% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα συμπτώματα της ΧΒΒ.1.5 είναι περίπου παρόμοια με εκείνα των προηγούμενων υποπαραλλαγών της Όμικρον, αν και αυτό χρήζει επιβεβαίωσης από τους επιστήμονες. Φαίνεται πάντως πως οι περισσότεροι άνθρωποι με ΧΒΒ.1.5 έχουν συμπτώματα τύπου κρυολογήματος.

Η ΧΒΒ1.5. είναι παρακλάδι της ΧΒΒ που εμφανίστηκε το 2022. Η ΧΒΒ.1.5 διαθέτει τη μετάλλαξη F486Ρ που τη διευκολύνει να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και να διαφεύγει από την ανοσία, άρα να εξαπλώνεται ταχύτερα. Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό -αν και όχι βέβαιο- ότι η ΧΒΒ.1.5 θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα Covid-19 έως το τέλος Ιανουαρίου. Όμως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, όπως δήλωσε στο BBC, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΧΒΒ.1.5 μπορεί να διασπάσει μαζικά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της βαριάς νόσου Covid-19.

Ο καθηγητής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η XBB.1.5 είναι πιο επικίνδυνη σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αυξάνοντας την πιθανότητα να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο ή στον θάνατο. «Συνιστά ειρωνεία», επεσήμανε, «ότι όλοι εστιάζουν στις πιθανές παραλλαγές που μπορεί να αναδυθούν στην Κίνα, ενώ η ΧΒΒ.1.5 ήρθε από τις ΗΠΑ».

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Χέιμαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εκτίμησε ότι αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα που πρέπει να μάθουμε για τη ΧΒΒ.1.5, είναι απίθανο αυτή να προκαλέσει μείζονα προβλήματα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων και ατόμων με φυσική ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης από κορωνοϊό.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι ξέρουμε για την υπερμεταδοτική μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5 του κορωνοϊού"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news