facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Έστησαν καρτέρι, ξυλοκόπησαν κι «έστειλαν» στο νοσοκομείο πλαστικό χειρουργό (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θύμα βίαιου ξυλοδαρμού έπεσε πλαστικός χειρουργός, μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διατηρεί το ιατρείο του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απόψε (31/10) το βράδυ. Δύο άγνωστοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους άρχισαν να τον χτυπούν, με κλωτσιές και μπουνιές. «Τον έριξαν κάτω, του έσκισαν το δεξί φρύδι και μόλις είδαν ότι μαζεύεται κόσμος, εξαφανίστηκαν», λένε αυτόπτες μάρτυρες στο GRTimes.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ της Δευτέρας (31/10), δυο άνδρες με καλυμμένα χαρακτηριστικά, έστησαν καρτέρι στον ηλικίας περίπου 50 χρόνων πλαστικό χειρουργό, στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου διατηρεί το ιατρείο του, επί της Λεωφόρου Νίκης.

Μόλις έκανε την εμφάνισή του από το εσωτερικό της πολυκατοικίας, του επιτέθηκαν με κλωτσιές και μπουνιές, ενώ δε δίστασαν να ρίξουν στο έδαφος για να τον γρονθοκοπήσουν, τραυματίζοντας τον σε όλο του το σώμα.

«Δύο άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα τον περίμεναν από κάτω, και μόλις κατέβηκε ξεκίνησαν να τον βαράνε. Τον έριξαν κάτω, και μόλις είδαν ότι μαζεύεται κόσμος εξαφανίστηκαν. Από ό,τι είδα, του άνοιξαν το δεξί του φρύδι» δήλωσε στο GRTimes αυτόπτης μάρτυρας.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, διασώστες του οποίου παρείχαν τις Πρώτες Βοήθειες στον γιατρό και στη συνέχεια τον μετέφεραν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Την ίδια ώρα, διεξάγονται έρευνες για το περιστατικό, ενώ εξετάζεται το κίνητρο των δραστών της επίθεσης σε βάρος του πλαστικού χειρουργού.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Έστησαν καρτέρι, ξυλοκόπησαν κι «έστειλαν» στο νοσοκομείο πλαστικό χειρουργό (ΦΩΤΟ-VIDEO)"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας λόγω άσκησης αποχιονισμού

Λόγω πραγματοποίησης άσκησης επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποχιονισμού περιόδου χειμερινής συντήρησης 2022 – 2023, θα εφαρμοστούν την Τρίτη (1/11), με εναλλακτική ημερομηνία την Πέμπτη (3/11), οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, περιοχών Δήμων Μεταμόρφωσης και Κηφισιάς, ως εξής:

    Αποκλεισμός της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας, στο τμήμα μεταξύ των χ/θ 18,000 και 20,000, κατά τις ώρες 23.00΄ έως 05.00΄της επομένης.
    Αποκλεισμός κλάδου, στο τμήμα μεταξύ των χ/θ 19,500 και 20,000, κατά τις ώρες 23.59΄ έως 03.00΄ της επομένης.

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στο ανωτέρω οδικό δίκτυο κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας λόγω άσκησης αποχιονισμού"

Φρίκη στα Πετράλωνα: Πατέρας βίαζε τα παιδιά και η μητέρα τον κάλυπτε – Καταθέτουν μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση

Μια απίστευτη γεμάτη φρίκη ιστορία αποκαλύφθηκε στα Πετράλωνα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι δύο νέοι, καταγγέλλουν τη μητέρα τους για τη σιωπή και κυρίως για τη συγκάλυψη της σεξουαλικής τους κακοποίησης από τον πατέρα τους.

Σε μήνυση προχώρησαν δύο παιδιά, 17 ετών το αγόρι και 22 ετών το κορίτσι, τα οποία καταγγέλλουν τους ίδιους τους γονείς τους για σεξουαλική κακοποίηση, πριν από μία δεκαετία.

Όπως μετέδωσε το κρατικό κανάλι, τα αδέρφια είχαν κάνει ξανά μήνυση το 2018, σε βάρος του πατέρα αυτή τη φορά, η οποία είχε προχωρήσει σε προκαταρκτική εξέταση αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Επίσης, ο πατέρας πέρα από το ότι φέρεται να ασελγούσε και βίαζε ο ίδιος τα παιδιά του, τα προωθούσε και σε φίλους του.

Όταν το αγόρι ήταν 7 ετών, αποκάλυψε σε έναν εκπαιδευτικό την κακοποίηση που βίωνε στο σπίτι του, με αποτέλεσμα να κινηθούν δικαστικά.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φρίκη στα Πετράλωνα: Πατέρας βίαζε τα παιδιά και η μητέρα τον κάλυπτε – Καταθέτουν μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση"

Οι φωτιές σπάνε κάθε ρεκόρ στην Ελλάδα – Πάνω από 480 την τελευταία εβδομάδα

Οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα, μόνο την τελευταία εβδομάδα, σπάνε κάθε ρεκόρ καθώς ανέρχονται σε 484 και προκλήθηκαν σε δάση και αγροτοδασικές εκτάσεις από καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Στην σημερινή (31.10.2022) ενημέρωσή της, που είναι και η τελευταία ημέρα της αντιπυρικής περιόδου, η Πυροσβεστική εφιστά ξανά την προσοχή στους πολίτες για τις φωτιές, αφού μόλις το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 78 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και οι αριθμοί σπάνε κάθε αρνητικό ρεκόρ.

Ο αριθμός των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα παραμένει πολύ υψηλός για τα δεδομένα της εποχής, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην Πυροσβεστική και στην Πολιτική Προστασία, παράλληλα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τόπους και ευνοούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, την εξάπλωσή τους.

Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας έκθεσης από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τρεις χειρότερες περίοδοι με δασικές φωτιές που έχουν συμβεί ποτέ στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί τα – μόλις – 6 τελευταία χρόνια.

Γι’ αυτό το λόγο η Πυροσβεστική, απευθύνει σύσταση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και για οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, να λαμβάνουν όλα τα υποχρεωτικά μέτρα πυρασφάλειας.

«Καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η αντιπυρική περίοδος και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, η πυροσβεστική απευθύνει σύσταση στους πολίτες:

    Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, να λαμβάνουν όλα τα υποχρεωτικά μέτρα πυρασφάλειας
    Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου
    Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter
    Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σημειώνεται ότι κατά τη χειμερινή περίοδο, παραμένουν σε ισχύ όσα προβλέπονται για την πρόληψη και την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, που εφαρμόζονται σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Παράλληλα, η μη τήρηση των προβλεπόμενων επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

Επιπλέον, σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

* Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

    την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε
    το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
    την ένταση του ανέμου στην περιοχή και
    το είδος της βλάστησης που καίγεται

* Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

* Διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι φωτιές σπάνε κάθε ρεκόρ στην Ελλάδα – Πάνω από 480 την τελευταία εβδομάδα"

Ο ΕΟΦ ανακαλεί δύο συμπληρώματα διατροφής – Ποια ουσία βρέθηκε

Ο ΕΟΦ ανακαλεί τα συμπληρώματα διατροφής Swanson Alpha - Gpc και Alpha - Gpc της εταιρείας Jarrow.

Πρόκειται για δυο συμπληρώματα διατροφής καθώς βρέθηκε σε αυτά η μη εγκεκριμένη ουσία alpha-glycerylphosphorylcholine (GPC) (novel food) και συγκεκριμένα ο ΕΟΦ αποφάσισε:

1. Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής SWANSON ALPHA-GPC 300mg 60caps της εταιρείας SWANSON HEALTH INTERNATIONAL, ΗΠΑ (παραγωγός), μετά από ενημέρωση ότι ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη ουσία alpha-glycerylphosphorylcholine (GPC) (novel food).

Προμηθευτής του προϊόντος είναι η εταιρεία Logicas Sp. Ζ.ο.ο,, Πολωνίας.

Το προϊόν επιπλέον δεν είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο ΕΟΦ ανακαλεί δύο συμπληρώματα διατροφής – Ποια ουσία βρέθηκε"

Καιρός αύριο: Μπαίνει με βροχές ο Νοέμβριος – Αναλυτική πρόγνωση

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (01.11.2022) με λίγες βροχές αλλά και διαστήματα με ήλιο. Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα παραμείνει η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές στα βόρεια.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Η μέγιστη τιμή της θα φτάσει στα δυτικά, τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 25 με 26 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα στα ανατολικά τις πρωινές ώρες βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βόρεια. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μπαίνει με βροχές ο Νοέμβριος – Αναλυτική πρόγνωση"

Δήμος Αθηναίων: Μειώνονται κατά 5% τα δημοτικά τέλη από τον Ιανουάριο

Στη μεγαλύτερη μείωση δημοτικών τελών μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, προχωρά ο Δήμος Αθηναίων, μετά τη σχετική εισήγηση που έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η οριζόντια μείωση στα τέλη, ύψους 5%, αφορά το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων του Δήμου της Αθήνας.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Η μείωση των τελών είναι μια άμεση απάντηση στην ακρίβεια. Σηματοδοτεί, όμως, και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Σε αυτόν τον δήμο, με αυτήν τη δημοτική αρχή, καλλιεργούμε το «ήθος» της κοινότητας: Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για τον κάθε δημότη. Όσο μοιραζόμαστε τις τύχες μας, τόσο η Αθήνα θα ευημερεί και οι Αθηναίοι θα φτιάχνουν τη ζωή τους. Μειώνοντας τα τέλη, αυξάνουμε την αντοχή στην ακρίβεια. Επιστρέφουμε στους δημότες μας τα οφέλη από την καλή πορεία του δήμου».

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων, αρμόδιος για τη δημοτική αστυνομία και τους κοινόχρηστους χώρους, Βασίλης Κορομάντζος, δήλωσε: «Ο Δήμος Αθηναίων εξαντλώντας όλες τις οικονομικές δυνατότητες που είχε στη διάθεσή του, εξασφάλισε οριζόντια μείωση των συντελεστών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το επόμενο έτος. Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στον Δήμο Αθηναίων τα τελευταία 15 χρόνια. Πρόθεσή μας είναι, ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες, να εξαντλούμε κάθε φορά περιθώρια που τυχόν υπάρχουν για την ελάφρυνση τόσο των κατοίκων όσο και των επαγγελματιών της πόλης».

Οι μειώσεις των συντελεστών

Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, οι επί μέρους κατηγορίες δημοτικών τελών, μετά τη μείωση, διαμορφώνονται ως εξής για το έτος 2023:

Α. Του οικιακού συντελεστή τελών καθαριότητας και φωτισμού στο 1,47 €/τ.μ. από 1,55 €/τ.μ. ετησίως, έτσι ώστε 450.000 περίπου οικιακοί καταναλωτές να λαμβάνουν κατά το 2023 λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με μειωμένη χρέωση.

Β. Των τελών καθαριότητας και φωτισμού λοιπών χώρων (επαγγελματικών) για δραστηριότητες λιανικού εμπορίου πλην τροφίμων κλπ στο 5,23 €/τ.μ. από 5,50 €/τ.μ. ετησίως

Γ. Για δραστηριότητες σε χώρους παρεχόμενων υπηρεσιών πλην χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κλπ σε 5,00 €/τ.μ. από 5,30 €/τ.μ. ετησίως

Δ. Για τις λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητες σε 5,87€/τ.μ. από 6,18 €/τ.μ. ετησίως και με τον συντελεστή των σταθμών αυτοκινήτων στο 75% του συντελεστή αυτού

Ε. Για «ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς» με συντελεστή 2,23 €/τ.μ. από 2,35€/τ.μ. ετησίως για τα πρώτα 6.000 τ.μ. και μείωση στο 60% για τα υπόλοιπα τ.μ.

Ποιες ειδικές κατηγορίες απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών

Η δημοτική αρχή διατηρεί τις απαλλαγές καθώς και τις μειώσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού για επιμέρους κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άποροι κ.ά. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

- Απαλλαγή για την πρώτη κατοικία των πολυτέκνων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης φορολογικό έτος, μέχρι του ποσού των 25.000 € προσαυξημένο κατά 10.000 € για το τρίτο τέκνο, 8.000 € για το τέταρτο τέκνο, 6.000 € για το πέμπτο τέκνο και 5.000 € για κάθε τέκνο πέραν του πέμπτου. Η απαλλαγή αυτή θα χορηγείται με την προσκόμιση αντιγράφου Ε1 για εξακρίβωση της πρώτης κατοικίας καθώς επίσης και του εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ του φορολογουμένου και των απαραιτήτων εγγράφων που απαιτούνται κατά περίπτωση. Για τα επόμενα έτη την προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας.

- Απαλλαγή για την πρώτη κατοικία των τριτέκνων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης φορολογικό έτος, μέχρι του ποσού των 25.000 € προσαυξημένο κατά 10.000 € για το τρίτο τέκνο, σύνολο 35.000 €. Η απαλλαγή αυτή θα χορηγείται με την προσκόμιση του Ε1 και του εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ καθώς και των απαραιτήτων εγγράφων που απαιτούνται κατά περίπτωση. Για τα επόμενα έτη την προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας.

- Απαλλαγή για την πρώτη κατοικία των απόρων όπως αυτοί οριοθετούνται από την κείμενη νομοθεσία. Η απαλλαγή αυτή θα χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αφού προηγουμένως προσκομίζονται σε αυτή το έγγραφο που αποδεικνύει την οικονομική τους αδυναμία όπως εκπορεύεται από την κείμενη νομοθεσία καθώς και αντίγραφο Ε1 για εξακρίβωση της πρώτης κατοικίας τους καθώς και των απαραίτητων εγγράφων που απαιτούνται κατά περίπτωση. Για τα επόμενα έτη την προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας.

- Μειωμένα κατά 50% καταβάλλονται τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για την πρώτη κατοικία των αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, και με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης φορολογικό έτος, μέχρι του ποσού των 20.000 €. Η μείωση αυτή θα χορηγείται με την προσκόμιση στην αρμόδια υπηρεσία βεβαίωσης Υγειονομικής Επιτροπής για το ύψος της αναπηρίας, αντίγραφο Ε1 για εξακρίβωση της πρώτης κατοικίας και εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ του φορολογουμένου, καθώς και των απαραίτητων εγγράφων που απαιτούνται κατά περίπτωση. Για τα επόμενα έτη την προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας.

- Μείωση των τελών καθαριότητος και φωτισμού κατά 50% για την πρώτη κατοικία των μονογονεϊκών οικογενειών με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης φορολογικό έτος, μέχρι του ποσού των 25.000 €. Η μείωση αυτή θα χορηγείται με την προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης που βεβαιώνει την μονογονεϊκότητα, αντίγραφο Ε1 για εξακρίβωση της πρώτης κατοικίας, του εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ του φορολογουμένου καθώς και των απαραίτητων εγγράφων που απαιτούνται κατά περίπτωση. Για τα επόμενα έτη την προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος να εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου της απαλλαγής ή της μείωσης κατά 50% των τελών καθαριότητος και φωτισμού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δήμος Αθηναίων: Μειώνονται κατά 5% τα δημοτικά τέλη από τον Ιανουάριο"

ΥΠΟΙΚ κατά Τσίπρα: Παραλάβαμε την ΕΑΒ με ταμειακά ελλείμματα

«Στις δηλώσεις του, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, κατηγορώντας, μάλιστα, την Κυβέρνηση για «απαξίωση» αυτού του, πολλαπλά κρίσιμου για την πατρίδα μας, τομέα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και συνεχίζει:

«Προφανώς, ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι απευθύνεται σε Λωτοφάγους. Διότι ο ορισμός της απαξίωσης είναι η κατάσταση στην οποία οδήγησε την αμυντική βιομηχανία η δική του Κυβέρνηση. Κατάσταση η οποία αντιστράφηκε, χάρη στην εντατική, συντονισμένη και μεθοδική δουλειά της σημερινής Κυβέρνησης».

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για μια ελλειμματική ΕΑΒ που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας «Τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση παρέλαβε την ΕΑΒ με ταμειακά ελλείμματα, σχεδόν μηδενική ρευστότητα, οργανωτικές δυσλειτουργίες, επιχειρησιακές αγκυλώσεις και αδιαφανή, τουλάχιστον, πεδία.

Ενδεικτικά:

Η ΕΑΒ παρουσίασε κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2019 απόκλιση άνω του 10% (19% και 49,2% αντίστοιχα) στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της.
Από τις εκθέσεις ελέγχου των ανεξάρτητων ορκωτών ελεγκτών για τα οικονομικά έτη 2015-2018 προέκυπτε ότι:
το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας καθίστατο αρνητικό, ενώ
υπήρχε η πιθανότητα η εταιρεία να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών υποχρεώσεών της.
Στα παραπάνω, να προστεθεί ότι η εταιρεία κατέβαλλε παροχές στους εργαζόμενους, οι οποίες δεν εντάσσονταν στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Tο Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση συνολικά, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, αλλά και των ευρύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, προχώρησαν και συνεχίζουν να προχωρούν, με μεγαλύτερη ένταση, σε αποφασιστικές λύσεις για την εταιρεία σε τρία επίπεδα.

1ον. Στο επίπεδο της λειτουργικής αναβάθμισής της:

επιλύθηκαν χρονίζουσες αγκυλώσεις,
αντιμετωπίστηκαν φορολογικές και τελωνειακές εκκρεμότητες,
ενισχύθηκε και ενισχύεται κεφαλαιακά η εταιρεία.
2ον. Στο επίπεδο της ενδυνάμωσής της με εξειδικευμένο προσωπικό:

θεσπίστηκε μια κατ’ εξαίρεση, αντικειμενική και ταχεία διαδικασία προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου,
παρασχέθηκε η δυνατότητα χρονικής παράτασης των ορίων των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου (τόσο των υφισταμένων όσο και των μελλοντικών) μέχρι τη λήξη του εκάστοτε προγράμματος,
απαγορεύτηκε η «αιμορραγία» του προσωπικού μέσω της κινητικότητας, και
πλέον δρομολογείται – σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών – η σταδιακή μονιμοποίηση των ικανών πενταετούς θητείας στελεχών, μετά από αξιολόγηση, προκειμένου να παγιωθεί η θέση τους στην εταιρεία και να αξιοποιηθεί πλήρως η επένδυση της ΕΑΒ στην εκπαίδευση και εξέλιξή τους.
3ον. Στο επίπεδο της αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου και της διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της εργασιακής πραγματικότητας στην εταιρεία:

θεσπίστηκε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας,
παρασχέθηκε η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση αμειβόμενης υπερωριακής εργασίας,
επιφυλάχθηκε στους εργαζομένους ειδική μεταχείριση ως προς παροχές ιδιωτικής ασφάλισης,
εγκρίθηκαν δύο γενναιόδωρες – σε μη μισθολογικές παροχές – συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και
νομοθετήθηκε η χορήγηση χρηματικού κινήτρου παραγωγικότητας (bonus) στους εργαζομένους, υπό όρους και προϋποθέσεις.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση συνολικά επιβεβαίωσαν και επιβεβαιώνουν – έμπρακτα – τη στήριξή τους στο σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο της ΕΑΒ.

Παράλληλα, διευρύνονται οι δραστηριότητες της εταιρείας με την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης και της καινοτομίας στην ΕΑΒ.

Με ομάδα εργασίας, που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, ελληνικά πανεπιστήμια και την ΕΑΒ, προχωρά ο σχεδιασμός και η βιομηχανική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για πολιτικές ή/και στρατιωτικές εφαρμογές.

Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας», συμπλήρωσε ήδη 1 χρόνο.

Βάσει της έκθεσης αξιολόγησης των αρμοδίων, το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα και συνεχίζεται η προμήθεια και ο έλεγχος των εξαρτημάτων, παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται λόγω των διαταραχών οι οποίες έχουν προκληθεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως.

Προβλέπεται προς τα τέλη του τρέχοντος έτους να ξεκινήσει η κατασκευή του πραγματικού πρωτοτύπου.

Η ΕΑΒ δομεί τη γραμμή παραγωγής και συγκροτεί τον τομέα προώθησης των πωλήσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά στη χώρα.

Η ΕΑΒ, με την αρωγή των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εθνικής Άμυνας, συνεχίζει τις ενέργειες λειτουργικής και επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης, βελτιώνει σταδιακά τα οικονομικά μεγέθη της και θέτει τις βάσεις επαναφοράς της σε κερδοφορία, μετά από 6 χρόνια ζημιογόνων χρήσεων.

Χρέος όλων των πλευρών είναι να συμβάλουν – μακριά από λαϊκισμούς – στη σύγχρονη, δομική και λειτουργική ανασυγκρότηση της ΕΑΒ, στη διεύρυνση των στόχων της, στην υγιή ανάπτυξή της με νομιμότητα, συνεχές νοικοκύρεμα και πλήρη διαφάνεια, στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, καθώς και στην παραγωγική και αποτελεσματική λειτουργία της.

Η ΕΑΒ δύναται, αλλά και υποχρεούται, να ανταποκριθεί με επάρκεια στην υψηλή αποστολή της, ως ισχυρού παράγοντα προώθησης της αμυντικής βιομηχανίας και, ευρύτερα, της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΥΠΟΙΚ κατά Τσίπρα: Παραλάβαμε την ΕΑΒ με ταμειακά ελλείμματα "

Βιασμός 12χρονης: Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του με το κορίτσι το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλος ντόρος έγινε το Σάββατο με την διαγραφή μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει εμπλακεί στην υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό.

«Μία μέρα, στα μέσα του καλοκαιριού, χρησιμοποίησα τη διαδικτυακή εφαρμογή blindchat και δε συνομίλησα με ανήλικο άτομο. Για ό,τι άλλο ακουστεί σχετικά με το όνομά μου, θα υπεραμυνθώ έναντι παντός νομίμου δικαιώματός μου με μηνύσεις και αγωγές», είπε ο ίδιος με ανακοίνωσή του.

Στην κατάθεσή του, σημείωσε:

«Αναστατώθηκα όταν μου το είπε (σ.σ. ο δημοσιογράφος για την εμπλοκή μου) και μάλιστα με ρώτησε αν δεν με έχουν ενοχλήσει από την αστυνομία ή άλλοι δημοσιογράφοι. Προσπαθούσα να καταλάβω τι έχει γίνει και της είπε ότι ‘δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο από το τηλέφωνο. Θα μεταβώ στο αστυνομικό τμήμα’, όπως και έκανα.

Απευθύνθηκα στο τμήμα Ασφαλείας του Παλαιού Φαλήρου, όπου με παρέπεμψαν στην υπηρεσία σας. Λίγο πριν έρθω σε εσάς, κάλεσα πίσω την κυρία Δεϊβάνη, έχοντας λίγο επεξεργαστεί αυτό που μου ανέφερε και της είπα ότι θα απευθυνόμουν ο ίδιος στην αστυνομία. Εδώ και χρόνια έχω κάνει την εφαρμογή στο blindchat και είχα συνδεθεί 5–6 φορές και μετά το είχα κλείσει.

Τώρα πρόσφατα, μπορεί τον μήνα Μάιο ή Ιούνιο του 2022 να έκανα και πάλι εγγραφή. Συνομίλησα 2 – 3 φορές με διαφορετικά άτομα και δε μου δήλωσαν την ηλικία τους. Μου πρότειναν συνεύρεση με λεφτά χωρίς εγώ να αποδεχτώ κάτι τέτοιο.

Γενικότερα δε με ενδιαφέρει να έχω ερωτικές επαφές μέσω αυτού του ιστότοπου. Έχει τύχει σε στιγμιαία επαφή εντός συνομιλίας να κοινοποιήσω τον αριθμό κινητού τηλεφώνου μου. Επίσης, έχει τύχει να συνεχίσω τη συνομιλία με κάποια επαφή που έχω γνωρίσει από την εφαρμογή Viber. Απ΄ όσο θυμάμαι, μία γυναίκα στον Πειραιά, 40 ετών, όπου απλά συνομιλούσαμε. Τον λογαριασμό που σαν ανέφερα παραπάνω στην εφαρμογή τη συγκεκριμένη τον χρησιμοποιώ μόνο εγώ.

Την πρόσβαση στην εφαρμογή την έκανα από το κινητό μου. Δεν έχω βγει ποτέ κάποιο ραντεβού με επαφή από την εφαρμογή επί πληρωμή».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Βιασμός 12χρονης: Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του με το κορίτσι το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ"

Τον χαβά τους οι Τούρκοι – Ομέρ Τσελίκ: Η Ελλάδα και Ισλαμικό Κράτος το ίδιο – Δεν σέβονται τα οθωμανικά μνημεία

Τα ψέματα πέφτουν βροχή από την Τουρκία. Σήμερα, την σκυτάλη πήρε ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, δηλαδή του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίθεση εναντίον της Ελλάδας ήταν διπλή. Από τη μια επανέλαβε τις ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας αλλά και της FRONTEX λέγοντας ότι ωθούν στον θάνατο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο Αιγαίο. Από την άλλη δεν δίστασε να παρομοιάσει την Ελλάδα με το Ισλαμικό Κράτος λέγοντας ότι καταστρέφουμε οθωμανικά μνημεία! Ποιά; Η χώρα που έκανε την Αγιά Σοφιά, τζαμί.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Καθημερινής στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ομέρ Τσελίκ είπε:
«Αγαπητοί μου φίλοι, κατά καιρούς μοιραζόμαστε μαζί σας τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αιγαίο. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ελλάδα στο Αιγαίο είναι ατελείωτα. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, με αυτές τις επαναπροωθήσεις συνεχίζουν να σπρώχνουν τους ανθρώπους στον θάνατο, τον τραυματισμό και την εξαφάνισή τους στα νερά της Μεσογείου. Βλέποντας τα τελευταία στοιχεία, φαίνεται ότι οι Δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής ώθησαν 46.000 μετανάστες σε 1.671 περιπτώσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο το 2020, το 2021 και το 2022. Φάνηκε δηλαδή ότι έθεσαν σε κίνδυνο εν γνώσει τους και προθύμως τη ζωή 46.000 ανθρώπων. Φυσικά, όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια της Ευρώπης. Πραγματοποιούνται εν γνώση της (Ε.Ε.). Αυτό είναι πραγματικά ντροπιαστικό. Και επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Συνοριακή Ένωση, την οποία ονομάζουμε FRONTEX της Ευρώπης, συμμετέχει σε όλες αυτές τις ενέργειες. Και ταυτόχρονα, αγνοεί αυτές τις ενέργειες, καθώς συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους. Για τον λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό τους. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από κοινού από τη FRONTEX και την Ελληνική Ακτοφυλακή εμπίπτουν στο πεδίο των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Στην ίδια ομιλία, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας είπε: «Αυτό που κάνουν στο συγκρότημα Murat Reis στη Ρόδο είναι ασέβεια. Και το πιο σημαντικό, δυστυχώς, χρησιμοποιούν κάποιες ύπουλες μεθόδους, όπως το να πετούν συστηματικά σκυλοτροφές στα νεκροταφεία μας, να συγκεντρώνουν τα σκυλιά εκεί και να καταστρέφουν έτσι τα μαρτύριά μας. Καλούμε την Ελλάδα να σεβαστεί τα μαρτύριά μας, τους ιστορικούς τόπους, τα κέντρα πνευματικότητας – που είναι η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Δηλαδή, σε τι διαφέρουν αυτοί από αυτό που έκανε (κάνει) το Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή; Και το ισλαμικό Κράτος έτσι καταστρέφει αυτά τα ιστορικά έργα. Βλέπετε, οι αρχές σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα δείχνουν την ίδια στάση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τα βάλει τέλος σε αυτά. Βαρβαρότητα, όπως η καταστροφή ιστορικών αντικειμένων στη μέση της Ευρώπης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τον χαβά τους οι Τούρκοι – Ομέρ Τσελίκ: Η Ελλάδα και Ισλαμικό Κράτος το ίδιο – Δεν σέβονται τα οθωμανικά μνημεία"

Το νομοσχέδιο «απειλή» για την υγεία, τους γιατρούς και τους πολίτες, λένε γιατροί του ΕΣΥ και ιδιώτες

Τέσσερις επαγγελματικές ενώσεις Ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών  -παιδιάτρων, οφθαλμιάτρων, γενικώς των γιατρών και των ΩΡΛ- εκφράζουν την αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας, αναφορικά με τα νοσοκομεία και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών εντός ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα.

"Βρίσκει αντίθετους όλους τους επίσημους φορείς των νοσοκομειακών και ιδιωτών γιατρών, αφού καταργεί ουσιαστικά τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, οδηγεί σε αφανισμό τα μικρά ιατρεία και πλήττει, τελικά, τον ίδιο τον πολίτη" αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

"Το νομοσχέδιο πλήττει τόσο το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας όσο και τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς. Δίνοντας το δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου στους μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης γιατρούς του ΕΣΥ, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό, οδηγεί στη διάλυση του μικρού ιδιωτικού ιατρείου ευνοώντας, παράλληλα, λόγω της επακόλουθης αύξησης των προσφερόμενων υπηρεσιών, μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά πολυϊατρεία" αναφέρουν σχετικα.

Επιπλέον, προσθέτουν πως "οδηγεί στην πλήρη διάλυση και απαξίωση το ΕΣΥ. Αντί να προωθεί την στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την αύξηση -βάσει και της επίσημης απόφασης του συμβουλίου της επικρατείας- των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ, οδηγεί σε κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών".

Επίσης, "πλήττει την εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών οι οποίοι μετατρέπονται σε αναλώσιμο ιατρικό δυναμικό με τη μετακίνηση τους σε νοσοκομεία -ακόμη και εκτός υγειονομικής τους περιφέρειας- με βάση τις ανάγκες του συστήματος και όχι με βάση ουσιαστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, οδηγώντας τους, τελικά, και αυτούς σε χώρες του εξωτερικού" καταλήγουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Το νομοσχέδιο «απειλή» για την υγεία, τους γιατρούς και τους πολίτες, λένε γιατροί του ΕΣΥ και ιδιώτες"

Μενίδι: Άλλαξε χρήση το σχολείο της Αυλίζας. Μετατρέπεται σε Κέντρο Αστυνομικών Επιχειρήσεων

"Ξεκόλλησε" μετά από χρόνια και χάρη στην επίμονη προσπάθεια του Δημάρχου Αχαρνών Σπύρου Βρεττού και των μελών της Επιτροπής Αντεγκληματικής Πολιτικής, με πρόεδρο τον Αντιδήμαρχο Στάθη Τοπαλίδη και αντιπρόεδρο τον εκλιπόντα Γιώργο Κουλόγιαννη, το θέμα της χρήσης του εγκαταλελειμμένου γυμνασίου της Αυλίζας ως έδρα των αστυνομικών επιχειρησιακών δράσεων για ολόκληρη τη Δυτική Αττική.

Βάσει του άρθρου 70 Ν. 4986/202 το κτίριο που είχε χωροθετηθεί ως σχολείο αλλάζει, μετά κόπων και βασάνων, χρήση και ορίζεται πλέον για: «Διοίκηση – Αστυνομικές Υπηρεσίες». Έτσι ένα αίτημα χρόνων, ευδοκίμησε μετά τις στοχευμένες ενέργειες της νυν διοίκησης του δήμου και της επιτροπής που σύστησε.

Χωροταξικά ζητήματα στον Δήμο Αχαρνών
Στο υπό στοιχεία Γ.32395/31.6.1987 π.δ. (Δ’ 717) προστίθεται άρθρο 4Α ως εξής:

«Άρθρο 4Α – Χρήσεις γης Δήμου Αχαρνών. Κατ’ εξαίρεση των προηγουμένων άρθρων, η χρήση γης τμήματος του Οικοδομικού Τετράγωνου 104 του Εγκεκριμένου Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αχαρνών, όπως εμφαίνεται στο διάγραμμα τoυ Παραρτήματος με στοιχεία κορυφών Α, Β, 104/4, 104/3, 104/2, Α, ορίζεται για «Διοίκηση – Αστυνομικές Υπηρεσίες», σύμφωνα με την περ. 7 της παρ. ΙΙ του άρθρου 1 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114).»

Η ανάρτηση του μέλους της επιτροπής Δήμητρας Μουχίκα σχετικά με τον αγώνα που δόθηκε για ν΄αλλάξει χρήση το κτίριο και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μετατροπή του σε Αστυνομικό Τμήμα.

 

doxthi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μενίδι: Άλλαξε χρήση το σχολείο της Αυλίζας. Μετατρέπεται σε Κέντρο Αστυνομικών Επιχειρήσεων"

Νέο χαστούκι στον Ερντογάν – Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν θέλει να ακούσει την Τουρκία για το επεισόδιο με τους μπράβους του Ερντογάν το 2017

Ήταν 2017 όταν άνδρες της ασφάλειας του Ταγίπ Ερντογάν φορώντας τα γνωστά μαύρα κοστούμια συνόδευαν τον Τούρκο πρόεδρο στην Ουάσινγκτον. Έξω από την πρεσβευτική κατοικία της Τουρκίας είχαν συγκεντρωθεί Κούρδοι διαδηλωτές όταν οι μπράβοι του Τούρκου προέδρου έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και τους επιτέθηκαν και άρχισαν να τους χτυπούν με μανία. Μάλιστα στην συνέχεια επιτέθηκαν και σε άνδρες των μυστικών υπηρεσιών!

Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερες και μάλιστα σε ένα στιγμιότυπο ο Ερντογάν παρακολουθεί ατάραχος όλα όσα συμβαίνουν και στην συνέχεια περπάτησε και μπήκε μέσα στο οίκημα.

Σε πρωτόδικο επίπεδο, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον είχε αποφανθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της ασυλίας. Στη συνέχεια, μετά την προσφυγή της Τουρκίας, οι τρεις δικαστές του Εφετείου που εξέτασαν την υπόθεση κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Ωστόσο, η γειτονική χώρα αποφάσισε να εξαντλήσει όλα τα νομικά εργαλεία που είχε διαθέσιμα, ζητώντας και από τους 10 δικαστές του Εφετείου να επανεξετάσουν την απόφαση. Ωστόσο, δεν είχε και αυτή την φορά καμία τύχη, και πλέον η απόρριψη του συγκεκριμένου αιτήματος σημαίνει ότι η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι μονόδρομος για την Τουρκία.





Το ιστορικό της υπόθεσης

Η μήνυση κατατέθηκε από Αμερικανούς πολίτες εναντίον όχι φυσικών προσώπων, αλλά εναντίον του τουρκικού κράτους. Από την πλευρά της, η Τουρκία υποστήριξε ότι χαίρει ασυλίας και συνεπώς το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μπορεί να τεθεί στη κρίση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον.

Σε πρωτόδικο επίπεδο, το Περιφερειακό Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της ασυλίας.

Η τουρκική πλευρά, όμως, άσκησε έφεση με βασικό επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν για λόγους προστασίας του προέδρου, ο οποίος βρισκόταν στα σκαλιά της πρεσβευτικής κατοικίας. Με δεδομένο ότι η υπόθεση αφορούσε την εμπλοκή μιας ξένης κυβέρνησης, οι δικαστές ζήτησαν τη γνωμοδότηση των τριών αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μυστική Αστυνομία).

Στη συνέχεια ακολούθησε η κοινή γνωμοδότηση που κατατέθηκε με υπόμνημα στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον. Σε αυτό το κείμενο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη μυστική αστυνομία (Secret Service) κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της ασυλίας που προβλέπεται στον νόμο «Foreign Sovereign Immunities Act» (FSIA). Αιτιολογώντας το σκεπτικό τους, οι τρεις υπηρεσίες υποστήριξαν ότι οι επίμαχες πράξεις δεν έγιναν για λόγους προστασίας του Τούρκου προέδρου και συνεπώς δεν απολαμβάνουν την ασυλία που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ηγετικά στελέχη από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είχαν στείλει επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με την οποία του ζητούσαν να ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν διαθέτει ασυλία βάσει του νόμου «Foreign Sovereign Immunities Act» (FSIA).

Πλέον σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να επανεξετάσει τις αποφάσεις Πρωτοδικείου και Εφετείου για τα επεισόδια.

Δείτε τα επεισόδια  

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο χαστούκι στον Ερντογάν – Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν θέλει να ακούσει την Τουρκία για το επεισόδιο με τους μπράβους του Ερντογάν το 2017"

Δήμαρχος Σαρωνικού για την επίθεση σκύλου σε 14χρονο: Οι ιδιοκτήτες είχαν ξεχάσει την πόρτα ανοιχτή – Επικίνδυνο το περιστατικό (video)

Από τα δόντια ενός επικίνδυνου σκύλου ξέφυγε, αλλά με πολλές πληγές στο πρόσωπο και στην ψυχή του, ένα ανήλικο αγόρi στο Λαγονήσι. Για το περιστατικό επίθεσης σκύλου που θα μπορούσε να έχει και τραγική κατάληξη μίλησε στην ΕΡΤ ο Πετρος Φιλίππου, δήμαρχος Σαρωνικού.

«To συμβάν αυτό έγινε την περασμένη βδομάδα. Το σκυλί ήταν δεσποζόμενο το σκυλί» είπε ο κ. Φιλίππου. Μιλώντας για το περιστατικό που συνέβη όταν το σκυλί διέφυγε από τη φύλαξη των ιδιοκτητών του, ανέφερε ότι ο νεαρός μόλις του επιτέθηκε ο σκύλος έβαλε τις φωνές και οι περίοικοι που ήταν κοντά έσπευσαν σε βοήθεια.

Ήταν δεσποζόμενο το ζώο

Να σημειωθεί ότι η επίθεση από τον σκύλο έγινε το πρωί της Πέμπτης, την ώρα που το παιδί πήγαινε με το πατίνι στο γυμνάσιο στο Λαγονήσι. Το ζώο, όπως έγινε γνωστό, αφού έριξε το παιδί κάτω, άρχισε να το δαγκώνει στο κεφάλι, στο μέτωπο, στα μάγουλα και στον λαιμό. Επειδή τα τραύματα ήταν σοβαρά ο 14χρονος αρχικά μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων και έπειτα, λόγω των σοβαρών πληγών του, πήγε το νοσοκομείο Παίδων όπου και του παρασχέθηκε βοήθεια.

Είχαν ξεχάσει την εξώπορτα ανοιχτή

Αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες του ζώου αποκάλυψε ότι είχαν ξεχάσει την εξώπορτα του σπιτιού τους ανοιχτή. «Έτσι βγήκε (το σκυλί) στο δρόμο και έγινε το συμβάν. Είναι λυπηρό και πάρα πολύ επικίνδυνο. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», δήλωσε ο κ. Φιλίππου.

«Εμείς σαν δήμος έχουμε πάρει πολλά μέτρα για τα αδέσποτα. Συνεργαζόμαστε με το ΔΗΚΕΠΑ, με το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων. Μέχρι σήμερα εχουμε περιθάλψει πάνω από 700 αδέσποτα ζώα και έχουμε κάνει πάνω από 300 στειρώσεις» διευκρίνισε ο δήμαρχος Σαρωνικού.

Να σημειωθεί ότι η μητέρα του ανήλικου μαθητή έχει ασκήση μήνυση για την επίθεση που δέχτηκε ο γιός της εναντίον των ιδιοκτητών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Σαρωνικού για την επίθεση σκύλου σε 14χρονο: Οι ιδιοκτήτες είχαν ξεχάσει την πόρτα ανοιχτή – Επικίνδυνο το περιστατικό (video)"

Ινδία: Τους 134 έφτασαν οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας

Ξεπέρασαν τους 134 οι νεκροί από την κατάρρευση της κρεμαστής γέφυρας στην Ινδία, καθώς ο τραγικός απολογισμός συνεχίζει να ανεβαίνει.

Μεταξύ των δεκάδων θυμάτων από την κατάρρευση της γέφυρας είναι πολλά παιδιά, ενώ μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει συλλάβει εννέα ανθρώπους στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει για ένα από τα πιο πολύνεκρα δυστυχήματα στην Ινδία την τελευταία δεκαετία.

Βίντεο που τραβήχτηκε ακριβώς πριν από την κατάρρευση της γέφυρας δείχνει μια ομάδα νεαρών ανδρών να παίρνουν φωτογραφίες, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να την κουνήσουν από τη μία πλευρά στην άλλη, προτού αυτή καταρρεύσει στον ποταμό που βρίσκεται από κάτω της όταν τα καλώδια που την κρατούσαν υποχώρησαν.

Η αστυνομία στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, όπου σημειώθηκε η τραγωδία, ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει εννέα ανθρώπους μετά την έναρξη ποινικής έρευνας κατά μη κατονομαζόμενων προσώπων, υπεύθυνων για την ανακαίνιση, τη συντήρηση και τη διαχείριση της γέφυρας.

Ο Ασόκ Γιαντάβ, ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας, επεσήμανε ότι αργότερα σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των συλληφθέντων.
Δεν είχε εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας

Τοπικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν από την πλευρά τους ότι ο διαχειριστής της γέφυρας, η εταιρεία Oreva που κατασκευάζει ρολόγια και ηλεκτρικές συσκευές, δεν είχε ενημερώσει τις αρχές για την επαναλειτουργία της γέφυρας την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από εργασίες συντήρησης, ενώ πρόσθεσαν ότι δεν είχε εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας.

Η κρεμαστή γέφυρα, μήκους 233 μέτρων, που κατασκευάστηκε το 1880 στον ποταμό Ματσού που διαπερνά την πόλη Μόρμπι, ήταν γεμάτη την Κυριακή το βράδυ από ανθρώπους που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για να συμμετάσχουν σε θρησκευτικές γιορτές. Όταν κατέρρευσε οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω της έπεσαν σε βάθος περίπου 10 μέτρων στον ποταμό.
400 άνθρωποι είχαν αγοράσει εισιτήρια για να ανέβουν στη γέφυρα

Περίπου 400 άνθρωποι είχαν αγοράσει εισιτήρια για να ανέβουν στη γέφυρα με αφορμή τη γιορτή Ντιβάλι.

Περίπου 35 από τα θύματα ήταν κάτω των 14 ετών, σύμφωνα με τον κατάλογο νεκρών που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Περίπου 170 άνθρωποι είχαν διασωθεί ως σήμερα το πρωί.

«Άνθρωποι κρέμονταν από τη γέφυρα μετά το δυστύχημα, αλλά γλίστρησαν και έπεσαν στον ποταμό όταν κατέρρευσε», δήλωσε ο Ράζου, ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Ν. Κ. Μουσχάρ, κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι οι νεκροί έφτασαν τους 134. Άλλος αξιωματούχος επεσήμανε ότι τα θολά νερά του ποταμού δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια της γέφυρας.
Συνωστισμός

Η εταιρεία Oreva, με έδρα στο Γκουτζαράτ, είναι αρμόδια για τη συντήρηση της γέφυρας για 15 χρόνια, δήλωσε ο Σαντίπσινχ Ζάλα, επικεφαλής των αρχών της Μόρμπι.

«Δεν μας ενημέρωσαν ότι ανοίγουν ξανά τη γέφυρα για το κοινό», πρόσθεσε. «Δεν είχαμε εκδώσει πιστοποιητικό καταλληλότητας».

Βουλευτής από την περιοχή κατηγόρησε την εταιρεία ότι πούλησε εισιτήρια για την είσοδο στη γέφυρα χωρίς περιορισμούς, καταγγέλλοντας ότι αυτή κατέρρευσε λόγω του συνωστισμού.

Προηγουμένως οι τοπικές αρχές ήταν αρμόδιες για τη συντήρηση και τη διαχείριση της γέφυρας και επέτρεπαν σε έως 20 ανθρώπους να βρίσκονται πάνω στη γέφυρα κάθε φορά, πρόσθεσε ο βουλευτής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ινδία: Τους 134 έφτασαν οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας"

Λάρισα: «Μάχη» για να σπάσει η κατάληψη «Ντουγρού» – Θεοδωρικάκος: Άβατα και ανομία δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία μας

«Άβατα και ανομία δεν μπορούν να έχουν σχέση με τη Δημοκρατία μας» επισημαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ανάρτησή του, με αφορμή το γεγονός ότι ακόμη ένα δημόσιο κτήριο, που τελούσε υπό κατάληψη για επτά χρόνια, εκκενώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, σε ειδική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, τις πρωινές ώρες, στη Λάρισα.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν οκτώ άτομα, που κατηγορούνται ότι πετούσαν βαριά αντικείμενα προς πους αστυνομικούς.

Αναλυτικά, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρει τα εξής στην ανάρτησή του: «Η ΕΛΑΣ σήμερα το πρωί απελευθέρωσε στη Λάρισα άλλο ένα δημόσιο κτήριο που επί επτά χρόνια τελούσε υπό κατάληψη. Πρόκειται για τον χώρο του δημοτικού γηροκομείου του Δήμου Λάρισας. Άβατα και ανομία δεν μπορούν να έχουν σχέση με την δημοκρατία μας. Συνεχίζουμε αποτελεσματικά».

 
Το χρονικό της αστυνομικής επιχείρησης

Η αστυνομική επιχείρηση στο κτήριο επί της οδού Τζαβέλα, όπου επί χρόνια βρίσκονταν η κατάληψη «Ντουγρού» ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το πρωί της Δευτέρας (31/10) με οκτώ προσαγωγές νεαρών.

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 7 π.μ. όταν στο σημείο έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στη συνέχεια στον τόπο αφίχθησαν και πυροσβέστες ώστε να ανοίξουν την πόρτα του κτηρίου που ήταν κλειδωμένη.

Σύμφωνα με το larissanet.gr οι νεαροί οι οποίοι βρίσκονταν μέσα ξεκίνησαν να πετούν αντικείμενα – έπιπλα, μπουκάλια κ.α. – ενώ σχηματίστηκε αστυνομικός κλοιός στην πόρτα του κτηρίου μέχρι τελικώς αυτή να ανοίξει.

Στη συνέχεια η «μάχη» συνεχίστηκε με τους νεαρούς να ανεβαίνουν στους ορόφους και τους αστυνομικούς να ακολουθούν.

Οι νεαροί βρέθηκαν επίσης και στην ταράτσα διπλανού κτιρίου με τους αστυνομικούς τελικά να τους περικυκλώνουν και να γίνονται οι οκτώ προσαγωγές.

Δείτε φωτογραφίες:

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: «Μάχη» για να σπάσει η κατάληψη «Ντουγρού» – Θεοδωρικάκος: Άβατα και ανομία δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία μας"

Ασπρόπυργος: Πλησίασαν λεωφορείο με το αυτοκίνητο και άρχισαν να το πυροβολούν – Τρεις συλλήψεις

Σκηνές τρόμου κι αγωνίας εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής (30.10.2022) στον Ασπρόπυργο, όταν τρεις άνδρες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου.  

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις οκτώ και μισή το βράδυ της Κυριακής κι ενώ το λεωφορείο του ΟΣΥ το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ασπρόπυργος – Σταθμός Αγίας Μαρίνας βρισκόταν στη λεωφόρο Δημοκρατίας.  

Ξαφνικά ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, πλησίασε το λεωφορείο της γραμμής 866. Τότε ένας από τους τρεις άνδρες πυροβόλησε με πιστόλι εναντίον του λεωφορείο, στη μεριά του οδηγού. Ο οδηγός γλίτωσε από θαύμα τον τραυματισμό, σταμάτησε το όχημα κι αμέσως ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές.  

Λίγη ώρα αργότερα οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ πέρασαν χειροπέδες σε τρία άτομα ηλικίας από 16 έως 28 ετών, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα αεροβόλο πιστόλι, αμπούλες αερίου, μία συσκευασία μεταλλικών σφαιριδίων και ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι μικρού μήκους.

Κατάθεση στις Αρχές έδωσε ο 28χρονος οδηγός λεωφορείου, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασπρόπυργος: Πλησίασαν λεωφορείο με το αυτοκίνητο και άρχισαν να το πυροβολούν – Τρεις συλλήψεις"

Τέλος χρόνου για τους παλαιούς δικαιούχους του Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή - Τι ισχύει

Λήγει ο χρόνος για τους παλαιούς δικαιούχους του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Σε περίπτωση που μέχρι 1η Νοεμβρίου δεν εξαργυρώσουν τα εκπτωτικά τους κουπόνια, τότε θα τα χάσουν.

Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Για τους παλαιούς δικαιούχους υπάρχουν ορισμένες ημερομηνίες ορόσημα, εντός των οποίων θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες:

Αγορές με χρήση επιταγών του Προγράμματος μπορεί να γίνεται από τους ωφελούμενους έως και την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών).

Παράδοση Παλαιών Συσκευών από Ωφελούμενους: Παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλος χρόνου για τους παλαιούς δικαιούχους του Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή - Τι ισχύει"

Βραζιλία: Ψήφος αγανάκτησης η νίκη Λούλα ή νέο «ροζ κύμα» στην Λατινική Αμερική;

Η νίκη του Λούλα στις προεδρικές εκλογές φέρνουν σε κάποιους σκέψεις για νέο «ροζ κύμα» στην Λατινική Αμερική, ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν πως απλά οι πολίτες ψήφισαν κυρίως για να «απαλλαγούν» από τον Μπολσονάρο.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι κεντροαριστεροί υποψήφιοι έχουν σημειώσει νίκες στο Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Κολομβία, γεγονός που θυμίζει την αρχή της δεκαετίας του 2000, όταν στην Λατινική Αμερική είχε εξαπλωθεί το λεγόμενο «ροζ κύμα».

Όμως αυτή τη φορά οι πολίτες πιθανότατα ψήφισαν λιγότερο επειδή συμφωνούν με τις αριστερές ιδέες και περισσότερο επειδή επιθυμούν μια αλλαγή και από ρεαλισμό μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Πρόκειται περισσότερο για μια τάση απόρριψης απ’ ό,τι κάτι άλλο, άνθρωποι που επιζητούν μια εναλλακτική», εξήγησε ο αναλυτής Μάικλ Σίφτερ, του ινστιτούτου Διαμερικανικού Διαλόγου.

«Δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι Λατινοαμερικάνοι έγιναν πιο αριστεροί. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν στοιχεία για να στηρίξουν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο αποξενώθηκε από μέρος των Βραζιλιάνων λόγω των ρατσιστικών, σεξιστικών και ομοφοβικών του σχολίων, του επιθετικού του στιλ και της διαχείρισης της πανδημίας, η οποία κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 687.000 Βραζιλιάνους.

«Ροζ κύμα»

Η κεντροαριστερή τάση ξεκίνησε το 2008 από το Μεξικό με τη εκλογή του Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και συνεχίστηκε στην Αργεντινή, τη Βολιβία, το Περού, την Ονδούρα, τη Χιλή και τέλος, φέτος τον Ιούνιο, στην Κολομβία όπου εξελέγη ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

Ο Λούλα ανήκε στο αρχικό «ροζ κύμα» που έφερε στην εξουσία κεντροαριστερούς ηγέτες, όπως ο Έβο Μοράλες στη Βολιβία, η Μισέλ Μπατσελέτ στη Χιλή, ο Ραφαέλ Κορέα στον Ισημερινό και ο Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα.

Στη διάρκεια των δύο θητειών του Λούλα στην προεδρία, από το 2003 ως το 2010, περίπου 30 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι βγήκαν από τη φτώχεια.

«Υπήρχε ένα πολύ αισιόδοξο κύμα αριστερών κυβερνήσεων που προσπαθούσαν να περιορίσουν τη φτώχεια, να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες. Και οι οικονομικές συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες», δήλωσε ο Γκιχέρμε Κασαρόες, πολιτικός αναλυτής του Fondation Getulio Vargas.

Στη συνέχεια ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, που έπληξε ιδιαίτερα τη Λατινική Αμερική, που βασίζεται στις εξαγωγές της, και προκάλεσε μια μαζική στροφή προς τα δεξιά.

Όμως αυτή η γενιά των δεξιών ηγετών δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία, και έφερε στο φως αλλά και επιδείνωσε τις ανισότητες στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας και παιδείας.

Δύσκολη η συνεργασία όπως τότε

«Η δεξιά βρισκόταν στην εξουσία σχεδόν σε όλες τις χώρες αλλά ουσιαστικά κανένας από αυτούς τους προέδρους δεν κατάφερε να φέρει την αλλαγή. Είναι λογικό ότι οι άνθρωποι στράφηκαν στην αριστερά», εκτίμησε ο Λεονάρντο Πας σύμβουλος για τη Βραζιλία στη μη κυβερνητική οργάνωση Groupe de crise international.

Οι αριστεροί ηγέτες που έχουν ανέλθει στην εξουσία τα τελευταία χρόνια είναι μια ετερόκλιτη ομάδα, σύμφωνα με τον Κασαρόες. «Υπάρχουν αυταρχικές κυβερνήσεις στη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα, ένας αριστερός λαϊκιστής στο Μεξικό και σχετικά αδύναμες κυβερνήσεις στη Χιλή, την Κολομβία και την Αργεντινή», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Λούλα φαίνεται ότι θα δυσκολευθεί να προωθήσει οποιοδήποτε σχέδιο που θα ενθαρρύνει την περιφερειακή πολιτική ή οικονομική ενσωμάτωση.

«Αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, αυτή η αριστερή στροφή είναι λιγότερο συντονισμένη» σε σχέση με το πρώτο «ροζ κύμα», εκτίμησε ο Πας.

«Αν ο Λούλα δεν τα καταφέρει, σε τέσσερα χρόνια οι ψηφοφόροι ενδέχεται να στραφούν αλλού», σημείωσε και ο Σίφτερ. «Αν δεν ικανοποιήσει τους Βραζιλιάνους ψηφοφόρους, θα τον απορρίψουν και θα πάνε προς κάποιον άλλο πιο δεξιό», πρόσθεσε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βραζιλία: Ψήφος αγανάκτησης η νίκη Λούλα ή νέο «ροζ κύμα» στην Λατινική Αμερική;"

Διεκόπη για τις 7 Νοεμβρίου η δίκη για το Μάτι

Για τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου διεκόπη η δίκη για το Μάτι προκειμένου η διαδικασία να συνεχιστεί σε άλλη αίθουσα με την ελπίδα να μπορέσουν να χωρέσουν κατηγορούμενοι, δικηγόροι, μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων.

Η πρόεδρος της έδρας ανακοίνωσε και τις επόμενες δικασίμους μετά την ερχόμενη Δευτέρα που θα είναι 8,11 και 14 Νοεμβρίου.

Με τους περισσότερους δικηγόρους και τους μάρτυρες εκτός αιθούσης και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους.

Η αίθουσα που επελέγη για να εκδικαστεί αυτή η πολύκροτη υπόθεση αποδείχτηκε πολύ μικρή για τους 21 κατηγορούμενους, τους δικηγόρους τους, τους πάνω από 200 μάρτυρες και τους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι ανήρτησαν στην κεντρική πύλη των δικαστηρίων πανό που έγραφε «104 νεκροί, ουρλιάζουν γιατί, ζητούν δικαίωση».

Ωστόσο αυτό που αντίκρισαν κι ενώ ανέμεναν τέσσερα και πλέον χρόνια για την ώρα της απόδοσης ευθυνών, ήταν μία αίθουσα μικρή που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της συγκεκριμένης δίκης με αποτέλεσμα συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες να στριμώχνονται και να φωνάζουν «ντροπή».

Χαρακτηριστικό ήταν πως δικηγόροι, δημοσιογράφοι και συγγενείς θυμάτων παρακολουθούσαν από τα παράθυρα, έξω από τα κιγκλιδώματα τη διαδικασία.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα γίνει μόνο η δήλωση παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Σε επόμενες συνεδριάσεις θα καλούνται ανά 40 ή 50 άτομα συγγενείς των θυμάτων για να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και αφού ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, θα ξεκινήσει η επί της ουσίας διαδικασία.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα διεξαχθούν σε μια μεγαλύτερη αίθουσα του Πρωτοδικείου, ενώ οι δικηγόροι είχαν ζητήσει τη μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου που είναι η μοναδική που μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς μια τέτοια δίκης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Διεκόπη για τις 7 Νοεμβρίου η δίκη για το Μάτι "

Διάψευση OLAF – Η έκθεση δεν αφορά σε επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα

Η Έκθεση του Γραφείου της ΕΕ κατά της Διαφθοράς δεν αφορά σε επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα διευκρίνισε η εκπρόσωπος τύπου.

Ειδικότερα, η Τζιάνα Καπέλλο, η εκπρόσωπος τύπου προχώρησε σε διάψευση όσων ισχυρίζονται ότι η Έκθεση του Γραφείου της ΕΕ κατά της Διαφθοράς (OLAF) συνιστά απόδειξη επαναπροωθήσεων μεταναστών από την Ελλάδα.

Στη γραπτή της απάντηση, η Καπέλλο ευχαριστεί για την ευκαιρία που της δίδεται να ξεκαθαρίσει ορισμένες ερμηνείες που έχουν δοθεί στην Έκθεση του OLAF, υπογραμμίζοντας ότι το Γραφείο διερεύνησε μόνον καταγγελίες αναφορικά με τις εσωτερικές διαδικασίες και τους κανονισμούς του Frontex κατά την εκτέλεση των καθηκόντων στελεχών του.

Όπως σημειώνει, ο OLAF ποτέ δεν διερεύνησε ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων [στην Ελλάδα], καθώς κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην εντολή του. Ερεύνησε αποκλειστικά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόσθηκαν οι κανόνες διαχείρισης καταγγελιών εντός του Frontex.

Στην ερώτησή του, το ΑΠΕ ζητούσε από τον OLAF να απαντήσει εάν όντως διερεύνησε περιστατικά επαναπροωθήσεων και διαπίστωσε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές Αρχές, με αφορμή τους ισχυρισμούς του περιοδικού Spiegel, μέσω του οποίου διέρρευσε η Έκθεση, αλλά και ορισμένων μελών της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η Έκθεση περιέχει «λεπτομερείς αποδείξεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους του OLAF τόσο για τη διαρροή της Έκθεσης, όσο και για την προσπάθεια πολιτικοποίησής της, μέσω διαστρέβλωσης του περιεχομένου και των συμπερασμάτων της.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διάψευση OLAF – Η έκθεση δεν αφορά σε επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα"

Οδηγός ξυλοκόπησε μαθητή επειδή του έκανε παρατήρηση για τη διάβαση πεζών

Ένα απίστευτο και συνάμα εξοργιστικό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί στο Ηράκλειο με πρωταγωνιστές ένα «νταή» οδηγό και δύο μαθητές Λυκείου.

Σε κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου οδηγός που δεν σταμάτησε στη διάβαση πεζών ως όφειλε, έδειρε δύο μαθητές όταν εκείνοι του έκαναν παρατήρηση. Το ένα από τα δύο παιδιά φέρει σοβαρά τραύματα σε πρόσωπο και αυχένα και διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο όπου και υποβάλλεται σε μία σειρά από εξετάσεις.

Το χρονικό
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν συγγενείς των δύο παιδιών στο cretapost, τα δύο αγόρια ηλικίας 16 και 17 ετών αντίστοιχα επιχείρησαν να περάσουν κεντρική λεωφόρο για να πάνε στο σχολείο τους από τη διάβαση πεζών.

Ο οδηγός όμως του οχήματος δεν σταμάτησε, με αποτέλεσμα το ένα από τα δύο αγόρια, να του κάνει παρατήρηση, λέγοντας του «Που πας; Διάβαση…»

Ο θερμόαιμος οδηγός, τραβάει χειρόφρενο και χωρίς να πει τίποτα, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και δίνει μία μπουνιά στο 17χρονο αγόρι ρίχνοντας το στο οδόστρωμα ενώ επιτέθηκε με σπρωξιές και στον 16χρονο φίλο του.

Διερχόμενοι μάλιστα οδηγοί επιτέθηκαν στον νταή οδηγό ενώ κάλεσαν την αστυνομία.

Άνδρες της Άμεσης Δράσης μέσα σε λίγα λεπτά, είχαν περάσει χειροπέδες στον 20χρονο θερμόαιμο οδηγό και τον μετέφεραν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ο 17χρονος μαθητής διεκομίσθη στο νοσοκομείο με εμφανή τα σημάδια από τα χτυπήματα στο πρόσωπο του.




cretapost

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Οδηγός ξυλοκόπησε μαθητή επειδή του έκανε παρατήρηση για τη διάβαση πεζών"

«Ορφανή» βολίδα «καρφώθηκε» σε αυτοκίνητο στο Μενίδι

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά άσκοπων πυροβολισμών στο Μενίδι, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές πολιτών. Τελευταία περίπτωση, αυτή στην οδό Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Στις 18:55 το απόγευμα της Πέμπτη (27/10), ο 28χρονος Β. Τ, διαπίστωσε ένα βαθούλωμα στο καπό του αυτοκινήτου του που είχε σταθμεύσει στο σημείο.

Σε κοντινή απόσταση εντόπισε μια βολίδα όπλου που μετέφερε στο τμήμα ασφαλείας Μενιδίου, που όπως προέκυψε προέρχεται από 9αρι πιστόλι.

Πλέον τα στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας αναζητούν τον κάτοχο του πιστολιού, χωρίς μεγάλες πιθανότητες εντοπισμού του καθώς στο Μενίδι υπάρχουν εκατοντάδες όπλα που βρίσκονται στην κατοχή αγνώστων ατόμων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ορφανή» βολίδα «καρφώθηκε» σε αυτοκίνητο στο Μενίδι"

Σφίγγει τον κλοιό η Εφορία με χιλιάδες ελέγχους και... αυτοματισμούς

Πλέγμα ελέγχων και αυτοματοποιημένων διαδικασιών θέτει σε τροχιά εφαρμογής η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Δρομολογεί για το επόμενο έτος 15.500 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους και 900 έρευνες φοροδιαφυγής, ενώ σταδιακά από τους επόμενους μήνες ενεργοποιούνται αυτοματοποιημένες διαδικασίες για προσυμπληρωμένες δηλώσεις, από ΦΠΑ έως και φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, όπως τον περιέγραψε στο 2ο Law Forum Taxation ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής Ρένος Καραστάθης, η φορολογική διοίκηση προετοιμάζεται ώστε άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η προσυμπλήρωση του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.

Επόμενος σταθμός της ΑΑΔΕ το ψηφιακό δελτίο αποστολής, δηλαδή η ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών που θα περιλαμβάνει τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.

Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ δεν θα είναι «κλειδωμένες», αλλά θα μπορούν να παρεμβαίνουν οι λογιστές των επιχειρήσεων, εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί, αν και η χρήση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικά βιβλία και το MyData αφήνει μικρά περιθώρια σφαλμάτων.

Στο μέτωπο των ελέγχων, νωρίτερα από κάθε χρονιά, ο διοικητής της ΑΑΔΕ έδωσε οδηγίες προγραμματισμού της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων για 15.500 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους το επόμενο έτος, καθώς και για 900 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, για τους «μεγάλους» δρομολογούνται:

    170 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών,
    100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων,
    50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου,
    580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων και επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων.

Για τους στοχευμένους ελέγχους, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν πλέον στα χέρια τους ακόμη ένα εργαλείο, καθώς η εφαρμογή Appodixi έχει κατέβει σε περισσότερες από 135.000 κινητές συσκευές, μέσω των οποίων οι καταναλωτές μπορούν να ελέγχουν τη γνησιότητα αλλά και τη διαβίβαση των στοιχείων λιανικών πωλήσεων στην εφορία. Με αυτό το εργαλείο, έχουν γίνει τον Οκτώβριο περισσότερες από 48.500 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σφίγγει τον κλοιό η Εφορία με χιλιάδες ελέγχους και... αυτοματισμούς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news