facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Η ΔΕΗ μειώνει την έκπτωση για τους συνεπείς πελάτες

Ενδεικτική της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, είναι η απόφαση για μείωση των εκπτώσεων για τους συνεπείς πελάτες και όσους προπληρώνουν την κατανάλωση ρεύματος που αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Πρόκειται για την έκπτωση που εφαρμόζεται σε όλους τους καταναλωτές που αποπληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους ή που έχουν μπει σε διακανονισμό τον οποίο και τηρούν κανονικά. Επίσης, το ΔΣ ενέκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη βιομηχανία για τα τιμολόγια.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από 1ης Απριλίου η έκπτωση για όσους πληρώνουν έγκαιρα τον λογαριασμό που είναι σήμερα 15% μειώνεται στο 10%. Από την ίδια ημερομηνία η έκπτωση για την προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης που είναι σήμερα 6% θα διαμορφωθεί σε 4%.

Η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΔΕΗ:

«Με απόφαση του σήμερα (19.03.19) το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας Μέσης και Χαμηλής Τάσης, παρά τις πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες όπως η αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος και της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CΟ2.

Επίσης το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε τη διατήρηση και παγιοποίηση της χορήγησης της έκπτωσης συνέπειας σε ποσοστό 10% επί της συνολικής αξίας χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για τους λογαριασμούς που θα εκδίδονται από 1ης Απριλίου 2019 και εφεξής. Σε ότι αφορά την έκπτωση λόγω προπληρωμής αυτή καθορίστηκε σε 4% από 1ης Απριλίου 2019».

Η έκπτωση συνέπειας είναι τώρα 15% ενώ η έκπτωση προπληρωμής 6%.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΔΕΗ μειώνει την έκπτωση για τους συνεπείς πελάτες "

Ξεχάστε τα ταμεία των τραπεζών - Έρχονται νέοι τρόποι συναλλαγών

Ένα νέο τραπεζικό σύστημα θα έχει δημιουργηθεί μέχρι το 2021 το οποίο λίγα θα θυμίζει από τα όσα γνωρίζουμε σήμερα.

Άμεσος στόχος είναι τα λιγότερα και μικρότερα καταστήματα που θα απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες με τους ιδιώτες να ωθούνται προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το πρώτο βήμα των αλλαγών ήδη έγινε με το νέο ωράριο που σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή: ενώ μέχρι σήμερα τα τραπεζικά καταστήματα εξυπηρετούσαν το κοινό μέχρι τις 14.30 με εξαίρεση την Παρασκευή οπότε και έκλειναν μισή ώρα νωρίτερα, πλέον το ωράριο για το κοινό θα είναι κάθε μέρα μέχρι τις 14.00.

Οι τραπεζίτες συμφώνησαν με την ΟΤΟΕ σε αποκατάσταση των μισθών των υπαλλήλων. Με την χωροταξική αλλαγή που έχει σχεδιαστεί και ήδη υλοποιείται, αυτό πρακτικά σημαίνει μικρότερος αριθμός εργαζομένων.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες επενδύουν στην ηλεκτρονική τραπεζική. Πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε το πρώτο e-branch, το πλήρως αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό κατάστημα της Τράπεζας στην Θεσσαλονίκη, που είναι και το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και το νέο εργαλείο οικονομικού προγραμματισμού (PFM – Personal Financial Management) για ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της Winbank.

Μερικές από τις πρωτοποριακές υπηρεσίες του e-branch είναι:


  • Το «Ταμείο από Απόσταση», όπου ο πελάτης μπορεί να εκτελέσει μέσω video κλήσης, πληθώρα συναλλαγών σε διευρυμένο ωράριο.
  • οnline εγγραφή στην υπηρεσία ηλεκτρονικής τραπεζικής (winbank)
  • Πραγματοποίηση συναλλαγών 24/7 σε ATM & EasyPay εσωτερικού χώρου
  • Χρήση των διαθέσιμων, στο κατάστημα, ηλεκτρονικών συσκευών (PC & tablets) για γνωριμία και εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Τράπεζας (digital corner).
  • Γνωριμία με τα προϊόντα και υπηρεσίες των συνεργατών του Προγράμματος Επιβράβευσης yellow (exhibition area).

Επίσης στα e-branch της Τράπεζας Πειραιώς παρέχονται πρωτοποριακές υπηρεσίες για τρεις κατηγορίες πολιτών ΑμεΑ:


  • Για άτομα με πρόβλημα όρασης, εκτέλεση συναλλαγών ταμείου χωρίς την ανάγκη παράστασης και συνυπογραφής δύο μαρτύρων.
  • Για άτομα με πρόβλημα ακοής, δυνατότητα εξυπηρέτησης στη νοηματική γλώσσα για συναλλαγές ταμείου.
  • Για άτομα με κινητικά προβλήματα, εύκολη προσβασιμότητα στο κατάστημα και στον «Ταμία από απόσταση».

Η εξοικείωση των Ελλήνων με το πλαστικό χρήμα και το internet banking είναι ένα σημαντικό asset για τις τράπεζες ώστε να προχωρήσουν στα σχέδια τους χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις αλλά με υψηλότερα κέρδη.

Προσωποποιημένα, νέα, ψηφιακά, online προϊόντα αλλά και υπηρεσίες που θα σχεδιάζονται με τη συμμετοχή και των πελατών, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές τους ανάγκες και να εξασφαλίζεται η βέλτιστη εμπειρία, είναι βασικός στόχος στο φιλόδοξο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού της Eurobank για το 2019.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεχάστε τα ταμεία των τραπεζών - Έρχονται νέοι τρόποι συναλλαγών"

Τρεις κι ο κούκος στη συγκέντρωση του Νίκου Παππά στο Κιλκίς

Παρά την κινητοποίηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εξαιρετικά περιορισμένη με αποτέλεσμα η ομιλία - εκδήλωση στον πολυχώρο «Ελιά» που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 20.00μ.μ. να καθυστερήσει περίπου από μια ώρα.

Όπως φαίνεται και από τις αποκλειστικές φωτογραφίες του prototthema.gr, περίπου πενήντα άτομα προσήλθαν στην εκδήλωση. Τα δεκάδες άδεια καθίσματα στην αίθουσα πιστοποίησε τη μειωμένη απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα τραύματα που έχει δημιουργήσει για το κυβερνών κόμμα η υπογραφή και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Δείτε τις φωτογραφίες
pap1
pap2
pap3
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έγινε από το πρωί σήμερα αποδέκτης των παραπόνων και των διαμαρτυριών των πολιτών του δήμου Παιωνίας στο Κιλκίς με αφορμή την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Προδώσατε τη Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά ένας ηλικιωμένος κάτοικος του ακριτικού χωριού Μεταμόρφωση, συμπληρώνοντας «κρίμα που σας έδωσα και την ψήφο μου», ενώ ο υπουργός προσπαθούσε να αναπτύξει τα επιχειρήματά του.

Ένας δημοτικός σύμβουλος του δήμου Παιωνίας του επέδωσε μάλιστα και ψήφισμα, που χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητους» όσους έχουν εγκρίνει την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο κύριος Παππάς που το παρέλαβε γελώντας αμήχανα, είπε: «Να φύγουμε, δηλαδή, εννοείτε;».

Πολίτες που τον είδαν από μακριά, καθώς έκανε βόλτα στο καφενείο και τα σπίτια του χωριού, του φώναξαν εξοργισμένοι: «Ό,τι έχετε να πουλήσετε, πουλήστε τα όλα! Έχει και πιο πάνω να πουλήσετε!»

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το απόγευμα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των αντιδράσεων και ούτε λίγο ούτε πολύ μίλησε για... «θερμή υποδοχή» που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι της περιοχής!

«Ε, εντάξει, εγώ στη Μεταμόρφωση είχα πάρα πολύ θερμή υποδοχή, από εκεί και πέρα ήταν και δύο άνθρωποι που διαμαρτυρήθηκαν, αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα για όσους κατέχουν, εφήμερα πάντα, δημόσια αξιώματα. Βεβαίως και υπάρχουν άνθρωποι που διαφωνούν με την πολιτική που υλοποιήσαμε στο ζήτημα αυτό. Εγώ τη θεωρώ μια σοφή πολιτική, μια πολιτική που λύνει τα χέρια της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις κι ο κούκος στη συγκέντρωση του Νίκου Παππά στο Κιλκίς"

Το ΣτΕ αποφάσισε: Κλειστά τις Κυριακές τα καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων, δεν θα λειτουργούν τις Κυριακές, καθώς είναι συνταγματική η εξαίρεσή τους από τον νόμο 4177/2013 που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η εταιρεία Mc Arthur Glen Ελλάς και μια ακόμη εταιρεία που διατηρεί κατάστημα στο εκπτωτικό χωριό του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος στη θέση Γυαλού και ζητούσαν να ακυρωθεί η παράλειψη των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών να εντάξουν τα εμπορικά καταστήματα του εκπτωτικού χωριού (Designer Outlet Athens) στην κατηγορία εκείνη που επιτρέπει τη λειτουργία τους κατά τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο κάθε έτους, σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4177/2013.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές θα αυξανόταν ο κύκλος των εργασιών τους, όπως θα αυξανόντουσαν και τα κέρδη τους.

Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 535/2019 απόφασή του απέρριψε την αίτηση ακύρωσης, επισημαίνοντας ότι ο νομοθέτης για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, επέλεξε τρία χαρακτηριστικά, που είναι:

1) Η τοπική εγγύτητα προς τις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια, κ.λπ.) αλλά και η κομβικότητα στις μεταφορές (κοντά σε βασικές συγκοινωνιακές αρτηρίες),

2) Το τουριστικό ενδιαφέρον της περιοχής σε συνδυασμό με τα ξενοδοχεία, τις τουριστικές υποδομές και τα πολιτιστικά μνημεία που υπάρχουν και

3) Η ύπαρξη τοπικών αγορών με αυξημένη λιανεμπορική δραστηριότητα.

Τελικά, το ΣτΕ έκρινε ότι τα τρία αυτά χαρακτηριστικά είναι συνταγματικά και επιδιώκουν τον θεμιτό σκοπό του δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συναρτάται στην εξυπηρέτηση τουριστικής κίνησης και απέρριψαν ως απαράδεκτους και αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των δύο εταιρειών.

Η επίμαχη απόφαση είχε μειοψηφία τριών δικαστών (οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλία Μάζος και Χριστίνα Σιταρά, και ο πάρεδρος Ιωάννης Μιχαλακόπουλος) οι οποίοι υποστήριξαν ότι η εξαίρεση του εκπτωτικού χωρίου από τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τις Κυριακές, αντίκειται στο Σύνταγμα, σε συνδυασμό με την 105 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας περί εβδομαδιαίας ανάπαυσης και τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και αυτό γιατί:

1) Επιδιώκει την επαύξηση του κέρδους των επιχειρήσεων, δηλαδή σκοπό μη θεμιτό σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 100/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχε ταχθεί κατά της λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές,

2) Μετατρέπει την εξαίρεση σε κανόνα, εάν συνυπολογιστούν και οι Κυριακές της περιόδου Νοεμβρίου- Απριλίου κατά τις οποίες επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων και

3) Αντίκειται στη Συνταγματική αρχή της αναλογικότητας καθώς ο υπουργός έχει μόνο την εξουσία να καθορίζει τα τοπικά όρια λειτουργίας των καταστημάτων και όχι τις κατηγορίες των καταστημάτων των οποίων επιτρέπεται η λειτουργία σε συνδυασμό με τη ζήτηση που προκαλεί η τουριστική κίνηση.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ αποφάσισε: Κλειστά τις Κυριακές τα καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων "

Ερώτηση Κωστή Χατζηδάκη για τα φαινόμενα διάλυσης στον ΟΣΕ

Τα φαινόμενα διάλυσης που επικρατούν στον ΟΣΕ και τις επιπτώσεις τους στον φορολογούμενο αναδεικνύει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης με ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ.Σπίρτζη και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο.

«Αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση, έλλειψη συντονισμού, ανταγωνισμοί και καταγγελίες μεταξύ των διοικούντων στις εταιρείες ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό που βυθίζει τους ελληνικούς σιδηροδρόμους σε ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης. «Παρόλα αυτά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κατά την προσφιλή του μέθοδο, παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει και δεν βλέπει ό,τι συμβαίνει. Αποτέλεσμα: ο Έλληνας φορολογούμενος εξακολουθεί να επιβαρύνεται για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους δυσανάλογα σε σχέση με τις υπηρεσίες που απολαμβάνει και η κατάσταση αντί να βελτιώνεται να χειροτερεύει».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι από στοιχεία που έχει στη διάθεσή μου προκύπτει ότι η Διοίκηση του ΟΣΕ επιδίδεται σε σπατάλες με δαπάνες δημοσίων σχέσεων, χορηγίες και άλλα έξοδα διοίκησης που συχνά δεν αναρτώνται στην Διαύγεια: υψηλές χορηγίες σε σχεδόν άγνωστες ιστοσελίδες, υψηλές χορηγίες και υπέρογκες δαπάνες για αμφίβολης σημασίας εκδηλώσεις, υπερβολικές δαπάνες κίνησης, αγορές από super market (!) κ.ο.κ. Για το λόγο αυτό ζητάει να κατατεθούν στη Βουλή τα στοιχεία για τις δαπάνες δημοσίων σχέσεων του ΟΣΕ τη διετία 2016-2018. Επιπλέον οι δαπάνες αμοιβών, αποζημιώσεων, εξόδων παραστάσεως και άλλων τυχόν αμοιβών και αποζημιώσεων που αφορούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ.

Πέραν αυτών ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει τα προβλήματα που παρατηρούνται μεταξύ των εταιρειών ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ζητώντας να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς για τις ενέργειές τους στα ακόλουθα θέματα:

1. Τις καταγγελίες του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΕΣΣΤΥ (15-3-2018) για την «Παρελκυστική και αντισυμβατική λειτουργία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ». Στην καταγγελία αυτή αναφερόταν ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν εκτελεί σιωπηρά τα επιδοτούμενα από το κράτος δρομολόγια, εισπράττοντας όμως εξ ολοκλήρου την κρατική επιδότηση. Μετά επικράτησε «σιγή ιχθύος». Ούτε η κυβέρνηση που έχει διορίσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΣΣΤΥ αισθάνθηκε την υποχρέωση να πει κάτι επί του θέματος ούτε το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο ανήκει η εταιρεία.

2. Τη συναλλαγή ανάμεσα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και ΓΑΙΑΟΣΕ, που είχε ως αποτέλεσμα, πάνω από 6 εκ. ευρώ να αφαιρεθούν από τις υποχρεώσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την ενοικίαση του τροχαίου υλικού. Πρόκειται για έσοδα του δημοσίου. Το θέμα επιβεβαιώνεται από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2017 για την ΓΑΙΑΟΣΕ, αφού ο ορκωτός λογιστής σημειώνει ότι παρά τους ισχυρισμούς των εταιρειών ΕΕΣΣΤΥ και ΓΑΙΑΟΣΕ «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση και την νομιμότητα της εν λόγω δαπάνης».

3. Τη νέα διαμάχη που ξέσπασε πρόσφατα μεταξύ ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όταν ο μεν ΟΣΕ ισχυρίστηκε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει πληρώσει το αντίτιμο πρόσβασης στο δίκτυο, η δε ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι αυτό συμβαίνει λόγω της μη καταβολής των επιδοτήσεων που της χρωστά το δημόσιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση Κωστή Χατζηδάκη για τα φαινόμενα διάλυσης στον ΟΣΕ"

Σκάνδαλο πλαστών διπλωμάτων οδήγησης: Ομολόγησαν και… αφέθηκαν ελεύθεροι

Ομολόγησαν αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι και οι 9 κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε κύκλωμα χορήγησης πλαστών διπλωμάτων οδήγησης.

Στις πολύωρες απολογίες τους, οι 6 υπάλληλοι του υπουργείου Συγκοινωνιών και οι δύο ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης παραδέχθηκαν ότι δωροδοκούνταν για να εκδίδουν άδειες οδήγησης χωρίς οι υποψήφιοι οδηγοί να δίνουν τις θεωρητικές εξετάσεις.

Το έκαναν για βιοποριστικούς λόγους, ισχυρίστηκαν και αρνήθηκαν ότι λάμβαναν υψηλά χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις απολογίες τους έκαναν λόγο για πάγια πρακτική που βρήκαν και δεν ξεκίνησαν εκείνοι.

Ο μόνος που αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στο παραμάγαζο που είχε στηθεί, ήταν ο διευθυντής της υπηρεσίας του υπουργείου Μεταφορών.

Μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Σε μια υπάλληλο επιβλήθηκε εγγύηση 20.000 ευρώ και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα. Ίδιοι περιοριστικοί όροι και στους άλλους δύο και χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ. Στους υπόλοιπους 6 κατηγορούμενους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα κατά περίπτωση.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο πλαστών διπλωμάτων οδήγησης: Ομολόγησαν και… αφέθηκαν ελεύθεροι"

Στα σκαριά σχέδιο «εκδίωξης» των παλιών ντίζελ αυτοκινήτων

Αντιμέτωποι με πρόστιμα και απαγορεύσεις φαίνεται πως θα βρεθούν οι κάτοχοι Euro 4 diesel και παλαιότερων που κυκλοφορούν παράνομα σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ήδη έτοιμο το σχέδιο δράσης για τον εντοπισμό όσων παρανομούν.

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει το φαινόμενο «νομιμοποίησης» των παλιών ντίζελ στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπεται η ταξινόμηση και κυκλοφορία ντίζελ Ι.Χ. επιβατικών οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αν είναι τεχνολογίας Euro5 ή μεταγενέστερης αντιρρυπαντικής οδηγίας.

Ωστόσο, η μεγάλη ζήτηση για φθηνό και οικονομικό ντίζελ οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές παλιών πετρελαιοκίνητων τα οποία πουλήθηκαν και κυκλοφορούν με ψευδείς βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας (ο υποψήφιος αγοραστής κάνει μια δήλωση πως διαμένει προσωρινά και χρησιμοποιεί το παλιό ντίζελ σε κάποια πόλη της περιφέρειας, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα). Έτσι, σε συνδυασμό με τους ανύπαρκτους ελέγχους της Αστυνομίας, αυτή τη στιγμή στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας κυκλοφορεί ένας μεγάλος αριθμός ντίζελ αυτοκινήτων που πρακτικά απαγορεύεται από το νόμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν-διασταυρώσουν όλα τα στοιχεία αυτοκινήτων diesel Euro4 & παλαιότερων που αποκτήθηκαν με ξεχωριστές δηλώσεις μονίμου κατοικίας. Έτσι, για μεταχειρισμένα ντίζελ που εισήχθησαν από το 2011 και μετά, το λογισμικό θα ελέγχει τα παρακάτω στοιχεία: τα τελευταία εκκαθαριστικά σημειώματα του ιδιοκτήτη, τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί για να βγει η άδεια κυκλοφορίας και τα στοιχεία του εμπόρου. Αν εντοπίζεται αναντιστοιχία και αποδεικνύεται ότι το αυτοκίνητο κυκλοφορεί παράνομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τότε θα προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο ή ακόμη και ακινητοποίηση σύμφωνα με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Επίσης, εξετάζονται και έξτρα ποινές για εμπόρους που ασχολούνται «συχνά» με βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας.

Τί γίνεται με τις ασφαλιστικές εταιρείες

Το συγκεκριμένο θέμα έχει θορυβήσει και τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς ο αριθμός των παράνομων ντίζελ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Έτσι, πηγές από την ασφαλιστική αγορά υποστηρίζουν πως για τη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων θα γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα. Αφορμή για αυτό στάθηκε περιστατικό σύγκρουσης, όπου μια ασφαλιστική εταιρεία φέρεται να αξίωσε από τον ιδιοκτήτη το ποσόν της αποζημίωσης, καθώς το αυτοκίνητό του δεν επιτρεπόταν να κυκλοφορεί εντός της Αθήνας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα σκαριά σχέδιο «εκδίωξης» των παλιών ντίζελ αυτοκινήτων "

Το Ίδρυμα Κένεντι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Με το εθνικό θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα συντάχθηκε η πρόεδρος του Ιδρύματος Robert F. Kennedy HumanRights και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρία Kerry Kennedy, στο πλαίσιο διάλεξης που διοργάνωσε το Ιδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, χθες.

«Ακόμα και ένα μικρό παιδί αν του πάρεις κάτι δικό του, θα σου πει: Δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι δίκαιο λοιπόν να μπαίνεις στο σπίτι κάποιου και να του αφαιρείς ό, τι πολυτιμότερο έχει. Και είναι λάθος να γίνεται λόγος για Ελγίνεια. Είναι τα ελληνικά γλυπτά. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ανήκουν εδώ, και εδώ πρέπει να επιστρέψουν. Είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού» τόνισε στην Διάλεξή της με θέμα«Υπερασπίζοντας το Ανθρώπινο Δικαίωμά μας στην Ιστορία», η κ. Kennedy. Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε την κυρία Kennedy για την συμπαράστασή της αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι η επανένωση του μνημείου αποτελεί και για την ίδια στόχο ζωής: «Απέναντι στους αυριανούς πολίτες έχουμε ένα χρέος. Όχι μόνο να τους δώσουμε ρίζες και γνώση για τουςαγώνες και τις κατακτήσεις του ανθρώπου μέσα στους αιώνες. Εχουμεχρέος να τους παραδώσουμε την ιστορία άθικτη, ακριβώς όμως μας παραδόθηκε. Δυστυχώς εδώ και δεκαετίες ο ελληνικός λαός στερείται αυτό το δικαίωμα καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας αποκόπηκε βίαια, με αποτέλεσμα ένα από τα σπουδαιότερα μνημείατου οικουμενικού μας πολιτισμού να είναι σήμερα κατακερματισμένο. Αναφέρομαι, όπως καταλαβαίνετε, στα γλυπτά του Παρθενώνα, σημαντικό τμήμα των οποίων ακόμα και σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Εχοντας αυτό στο μυαλό μου θεωρώ χρέος μουαπέναντι στην χώρα μου να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για ναεπιστρέψει η ιστορία μας εκεί ακριβώς όπου ανήκει. Και αποτελεί γιαεμένα προσωπική δέσμευση να μην σταματήσω να αγωνίζομαι μέχρι ταγλυπτά αυτά να ενωθούν και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε την ιστορία άθικτη και να την παραδώσουμε, ακριβώς όπως οφείλουμε, δηλαδή ακέραια στις μελλοντικές γενιές».

ken1

Χαιρετισμό στην εκδήλωση πραγματοποίησαν: η κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγος της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μίλησε για την υποχρέωση που έχουμε ως κοινωνία απέναντι στην Ιστορία προκειμένου να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, ο οποίος έκανε λόγο για το δικαίωμα των λαών στα μνημεία τους, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συμπαράσταση της κ. Kennedy στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα καθώς και ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος ο οποίος μίλησε αναλυτικά για το έργο της κυρίας Kennedy, αλλά και της κυρίας Βαρδινογιάννη. Αμέσως μετά ακολούθησε ένας ενδιαφέρον διάλογος ανάμεσα στους ομιλητές και το κοινό, με επίκεντρο το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και γύρω από ευρύτερα ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στον σύγχρονο κόσμο. Την διάλεξη συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

PAN_3604

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό κλείσιμο από τον συνθέτη κ. Γιώργο Χατζηνάσιο, ο οποίος έπαιξε στο πιάνο ένα μικρό απόσπασμα από την όπερα «El Greco» ενθουσιάζοντας το κοινό.Παρόντες στην εκδήλωση, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, ήταν, ανάμεσα σε άλλους, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, με την σύζυγό του η βουλευτής της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μάριος Γεωργιάδης, εκπρόσωπος της «Ενωσης Κεντρώων», ο εκπρόσωπος τουΑρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Αρχιμανδρίτης πατήρ Σιλουανός Ιωάννης, ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο Πρίγκιπας Νικόλαος, ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος και η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Kerry Kennedy, είναι κόρη του αείμνηστου Robert F. Kennedy και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Robert F.Kennedy Human Rights», και ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα τωνανθρωπίνων δικαιωμάτων το 1981. Εκτοτε έχει αφιερώσει την ζωή τηςστην επιδίωξη της δικαιοσύνης , την προώθηση και την προστασία βασικών δικαιωμάτων και τη διατήρηση του κράτους δικαίου.Το Ιδρυμα «Robert F. Kennedy Human Rights» και το Ιδρυμα«Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο τουεκπαιδευτικού προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».Το Πρόγραμμα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» είναι έναπρωτοποριακό πρόγραμμα του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy HumanRights» για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διδάσκεται σε εκατομμύριαμαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ίδρυμα Κένεντι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα"

Δημαράς: Έως το 2021 όλη η Ελλάδα θα διαθέτει Κτηματολόγιο

Επίσκεψη στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, συνοδευόμενος από μέλη της διοίκησης του Κτηματολογίου.

Ο κ. Δημαράς διατύπωσε την εκτίμηση ότι το καλοκαίρι του 2021 όλη η Ελλάδα θα διαθέτει Κτηματολόγιο «Αποτελεί μία πρόκληση για την πολιτική ηγεσία και εμένα προσωπικά, οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τις διαδικασίες, να εντοπίσουν την ιδιοκτησία τους στον χάρτη, αλλά και να υποβάλουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους και να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν στις περιοχές τους. Και αυτό το στοίχημα φαίνεται ότι το κερδίζουμε, καθώς πριν καν συμπληρωθεί μία εβδομάδα, σχεδόν 8.000 άνθρωποι προσήλθαν στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, δηλώνοντας επιτυχώς πολλαπλάσια δικαιώματα» σημείωσε ο υφυπουργός και κάλεσε τους πολίτες, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν ακόμη στο κάλεσμα για δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους, να το κάνουν με ηλεκτρονικό τρόπο στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης.

Σχετικά με τις παρατάσεις, υπενθύμισε σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της προθεσμίας στους έξι μήνες για τους κάτοικους εσωτερικού και στους εννέα μήνες για τους κάτοικους εξωτερικού.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της χρησικτησίας, καθώς στην περιφέρεια πολλές φορές δεν υπάρχουν τίτλοι, τονίζοντας πως στο Κτηματολόγιο υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που αποτρέπουν τους επίδοξους καταπατητές, αφού θα πρέπει να αποδεικνύεται η εικοσαετής χρήση.

Σε σχέση, τέλος, με το Ε9, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι θα πρέπει να προσκομίζεται (μαζί με άλλα έγγραφα) σε περίπτωση χρησικτησίας και ενημέρωσε ότι υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ψηφιακής υπενθύμισης και ενημέρωσης των πολιτών μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημαράς: Έως το 2021 όλη η Ελλάδα θα διαθέτει Κτηματολόγιο"

Δικαστήριο της ΕΕ: Η Γερμανία μπορεί να στείλει πρόσφυγες σε φτωχότερα κράτη – μέλη της Ένωσης

Το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της Ένωσης απαντώντας σε ερωτήματα γερμανικών δικαστηρίων, αποφάσισε ότι τα αδύναμα συστήματα κοινωνικών παροχών και οι συνθήκες διαβίωσης σε ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν είναι επαρκείς λόγοι ώστε να εμποδιστεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο στη χώρα που είναι κατ' αρχήν υπεύθυνη για την παροχή διεθνούς προστασίας.

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ αφορούσαν σε τέσσερις περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών. Ενός με καταγωγή από την Γκάμπια ο οποίος υπέβαλε αίτηση ασύλου στην Ιταλία, σε δύο Παλαιστινίους απάτριδες που ζήτησαν διεθνή προστασία από τη Βουλγαρία και σε έναν Ρώσο υπήκοο, Τσετσένο κατά δήλωσή του, που ζήτησε άσυλο από την Πολωνία. Και οι τέσσερις αιτούντες άσυλο, παρόλο που το ζήτησαν από άλλο κράτος- μέλος της ΕΕ, συνέχισαν το ταξίδι μέχρι τη Γερμανία.

Ο πολίτης από την Γκάμπια προσέφυγε ενώπιον του διοικητικού εφετείου του ομόσπονδου κράτους της Βάδης-Βιρτεμβέργης στη Γερμανία και ζήτησε να μην επιστραφεί στην Ιταλία διότι, μεταξύ άλλων, «στο εν λόγω κράτος μέλος, υπάρχουν συστημικές ελλείψεις στη διαδικασία ασύλου και στις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων, καθώς και στις συνθήκες διαβιώσεως των δικαιούχων διεθνούς προστασίας».

Στις άλλες δύο περιπτώσεις το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανία ρώτησε το Δικαστήριο της ΕΕ κατά πόσον μπορεί να αρνηθεί την επιστροφή τους στις πρώτες χώρες παροχής ασύλου, όταν οι συνθήκες διαβίωσης σε εκείνες τις χώρες πρέπει να θεωρηθούν ως συνιστώσες απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή όταν στο εν λόγω άλλο κράτος μέλος δεν θα λάβουν παροχές προς εξασφάλιση της στοιχειώδους διαβιώσεως ή λαμβάνουν αισθητά πιο περιορισμένες παροχές τέτοιου είδους σε σύγκριση με τις παροχές άλλων κρατών μελών,

Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι οι χειρότερες συνθήκες διαβίωσης σε άλλα κράτη- μέλη δεν αρκούν για να στηρίξουν το αίτημα ακύρωσης της επιστροφής ενός πρόσφυγα, παρά μόνο εάν αποδειχθεί ότι εκεί μπορεί να «περιέλθει σε σε κατάσταση έσχατης υλικής στερήσεως, η οποία θα τον εμπόδιζε να αντιμετωπίσει τις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες του, όπως είναι μεταξύ άλλων η τροφή, η προσωπική καθαριότητα και η στέγαση, και η οποία θα έβλαπτε την ψυχική ή σωματική υγεία του ή θα τον περιήγε σε κατάσταση εξευτελισμού ασυμβίβαστη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Το 2018 η Γερμανία επέστρεψε περισσότερους από 8.000 πρόσφυγες, κυρίως στην Ιταλία, ενώ έναν πολύ μικρό αριθμό επέστρεψε και στην Ελλάδα. Ο λόγος ήταν ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα προσφύγων στην Ελλάδα είχαν κριθεί πολλές φορές ως «απάνθρωπες». Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε μάλιστα αρνηθεί να επιστρέψει πρόσφυγες στη Βουλγαρία με την ίδια δικαιολογία, ωστόσο η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ενδέχεται αν αλλάξει τα δεδομένα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστήριο της ΕΕ: Η Γερμανία μπορεί να στείλει πρόσφυγες σε φτωχότερα κράτη – μέλη της Ένωσης"

Γεωργιάδης: Ο εισαγγελέας έκανε για την Δούρου αυτό που ξέχασε να κάνει η Παπασπύρου

«Σήμερα ο εισαγγελέας έκανε για την κ. Δούρου αυτό που ξέχασε να κάνει η γενική επιθεωρήτρια κ. Παπασπύρου», ανέφερε σχολιάζοντας τις διώξεις που ασκήθηκαν για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η εισαγγελική δίωξη σε βάρος της κ. Δούρου για τη Μάνδρα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας της κ. Παπασπύρου, η οποία με οκτώ μήνες καθυστέρηση είχε εκδώσει το πόρισμά της για τη Μάνδρα, είχε συμπεριλάβει ως υπεύθυνους όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα, τα οποία σήμερα κατηγορεί ο εισαγγελέας, αλλά περιέργως είχε ξεχάσει την κυρία Δούρου. Ε, αυτό που ξέχασε η κ. Παπασπύρου, το έκανε ο εισαγγελέας σήμερα», είπε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια.

«Πρέπει να καταλάβουμε κάποτε ότι όσοι έχουμε αξιώματα, έχουμε και ευθύνες. Τα αξιώματα πάνε και με τις ευθύνες. Δεν πάνε μόνο με τις εκλογικές νίκες και τα σόου. Όποιος αναλαμβάνει τις ευθύνες επίσης, παραιτείται», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σχολίασε την κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι στελέχη της ΝΔ υιοθετούν ρατσιστικό και διχαστικό λόγο. «Εσείς κατάπιατε ολόκληρα αγγούρια της κ. Μεγαλοοικονόμου και έχετε το θράσος και τα μούτρα να παραδίδετε μαθήματα στη ΝΔ και να κάνετε υποδείξεις», είπε ο κ. Γεωργιάδης καταγγέλλοντας ότι «η κ. Μεγαλοοικονόμου, σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφέρθηκε με απαξιωτικό, χυδαίο, ρατσιστικό και απαράδεκτο τρόπο στην ομοφυλοφιλία, εντούτοις σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάθονται στην ίδια ΚΟ με την κ. Μεγαλοοικονόμου και κάνουν και μάθημα για ρατσισμό και σεξισμό στη ΝΔ».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην τροπολογία για την άρση κωλύματος των βουλευτών όταν κατέρχονται ως υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. «Προφανώς η ψήφος της κ. Κουντουρά δεν ήταν προϊόν ιδεολογικής αλλαγής αλλά συναλλαγής, εξαγοράς δηλαδή, η οποία εξαγορά δεν γίνεται μόνο με χρήμα, γίνεται με υπουργικές καρέκλες, με θέση στην Ευρωβουλή", είπε αναφερόμενος στη στάση της κ. Κουντουρά στη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι η τροπολογία Χαρίτση επιβεβαιώνει όσα έχει δηλώσει μέχρι τώρα για την κ. Κουντουρά και τον κ. Δανέλλη.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Ο εισαγγελέας έκανε για την Δούρου αυτό που ξέχασε να κάνει η Παπασπύρου "

Πρώτη κατοικία: Χωρίς «λευκό καπνό» η τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης - δανειστών

Χωρίς να βγει «λευκός καπνός» ολοκληρώθηκε η πολύωρη τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και των δανειστών για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της α’ κατοικίας.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν, αμέσως μετά, ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, με ορόσημο το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου, το οποίο και θα προετοιμάσει το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Όπως όλα δείχνουν, το σχετικό νομοσχέδιο είναι δύσκολο να κατατεθεί έως την Παρασκευή.

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει χρόνος έως τις 5 Απριλίου, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατατεθεί μονομερώς το νομοσχέδιο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Προσθέτουν, όμως, ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση. Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε».

Οι ίδιες πηγές παραδέχθηκαν πως αυτό προϋποθέτει υπαναχωρήσεις, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών εμμένουν σε αλλαγές στο σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί κυβέρνηση και τράπεζες, ώστε να περιοριστεί τόσο ο συνολικός αριθμός των «κόκκινων» δανειοληπτών, που θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο σχήμα, όσο και ο αριθμός των επιχειρηματικών δανείων με ενέχυρο πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση επιμένει, πάντως, ότι οι δικλείδες ασφαλείας που έχουν προβλεφθεί δεν αφήνουν παράθυρο ένταξης των στρατηγικών κακοπληρωτών στο νέο πλαίσιο. Επίσης, η ελληνική πλευρά θεωρεί πλεονέκτημα τη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών-Τράπεζας της Ελλάδος και σημειώνει ότι οι δανειστές έχουν κάνει υποχωρήσεις σε δευτερεύοντα θέματα.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και είναι πιθανές και εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, καθώς ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα, για να συμμετάσχει σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Όσον αφορά στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, ύψους 970 εκατ. ευρώ, ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν κλείσει στο σύνολό τους. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι πρώτα θα κλείσει το θέμα των νέων διατάξεων για την προστασία της α' κατοικίας και μετά θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις για τα νέα σχήματα εξόφλησης οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία σε έως 120 δόσεις.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, που διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες, μετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Είχαν προηγηθεί πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν πολλά «αγκάθια» τόσο όσον αφορά στα κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας όσο και σε σχέση με τη δυνατότητα υπαγωγής επιχειρηματικών δανείων, με ενέχυρο πρώτη κατοικία.

Έγκυρες πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές θα συγκλίνουν σε κοινό κείμενο μέχρι τις 25 Μαρτίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο το ΕuroWorking Group. Οι πληροφορίες είναι ότι η βασική παράμετρος στην οποία κυβέρνηση και θεσμοί διαφωνούν είναι η ένταξη στο νέο πλαίσιο των επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

1. Πρόκειται για δάνεια συνολικού ύψους δύο δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αθροιστούν στα εννέα δισ. στεγαστικά που καλύπτονται από το πλαίσιο προστασίας. Οι πιέσεις που ασκούν οι θεσμοί είναι για να τεθεί χαμηλότερα ο πήχης προστασίας και να μειωθεί η «περίμετρος» των κόκκινων δανείων που εμπίπτουν στις διατάξεις. Δηλαδή, να περιοριστεί ο αριθμός των 180.000 δανειοληπτών, που μπορούν να βρουν «ομπρέλα» προστασίας.

Οι θεσμοί αντιδρούν για τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία και ζητούν αυτά να μην περιληφθούν. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη μείωση της αξίας της ενυπόθηκης κατοικίας κάτω από τα 250.000 ευρώ, και συγκεκριμένα στα 175.000 ή και 150.000 ευρώ. Ωστόσο αν τελικά η πρόταση γίνει αποδεκτή, δεν μειώνει παρά περίπου 5% τα δάνεια που δεν θα εμπίπτουν στο συγκεκριμένο κριτήριο.

Για τον λόγο αυτό οι θεσμοί επιμένουν στην εξαίρεση των συγκεκριμένων δανείων και αυτό είναι το μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, επειδή φαίνεται ότι οι κεφαλαιακές επιπτώσεις από τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία είναι περιορισμένες, το πιθανότερο είναι ότι θα επέλθει συμβιβασμός με μείωση της αξίας των ακινήτων.

2. Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται δυναμικά, με τους θεσμούς να θέτουν διάφορα ζητήματα όσο πλησιάζουμε προς την 25η Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα θέμα που έθεσαν τελευταία αφορά την αξία της δεύτερης κατοικίας του δανειολήπτη, για τις περιπτώσεις βέβαια που αυτή υπάρχει. Η φόρμουλα στην οποία φαίνεται ότι θα συγκλίνουν είναι το ύψος της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας σε σχέση με το υπόλοιπο του κόκκινου δανείου να αντιστοιχεί στο 100% της αξίας του δανείου.

3. Γενικότερα τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη είναι από τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν πολλές και σημαντικές διαφωνίες. Μια βασική είναι το ύψος των καταθέσεων του δανειολήπτη. Οι θεσμοί θεωρούν υπερβολικές τις προτάσεις της κυβέρνησης και όλα δείχνουν ότι ο πήχης θα χαμηλώσει προς την περιοχή των 25.000 ευρώ, δηλαδή περίπου στο μισό.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που είχε παρουσιάσει στους δανειστές η κυβέρνηση, προστασία της πρώτης κατοικίας παρέχεται αν οι καταθέσεις που έχει ο οφειλέτης δεν είναι υψηλότερες από το 50% της οφειλής του και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει το 200% της οφειλής του. Τα όρια αυτά θα αναπροσαρμοστούν αντίστοιχα σε 30% και 100%.

4. Ενα άλλο κρίσιμο σημείο είναι ο χρόνος που το δάνειο μπήκε σε καθυστέρηση. Η δημόσια διαπραγμάτευση κυβέρνησης - τραπεζών για το πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη φέρεται να προκάλεσε αθέτηση πληρωμών. Από τις αρχές Νοεμβρίου που ξεκίνησε ο σχετικός διά­λογος για την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη, πολλοί δανειολήπτες σταμάτησαν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους με την προσδοκία να επωφεληθούν από ένα πιο ευνοϊκό για τα συμφέροντά τους καθεστώς. Στο σχέδιο που έστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές προτείνεται η κάλυψη δανείων σε καθυστέρηση έως 31 Δεκεμβρίου 2018.

Οι δανειστές δεν δέχονται αυτή την ημερομηνία και ζητούν να ενταχθούν δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση έως 3 μήνες. Ουσιαστικά δηλαδή όσα δάνεια είχαν «κοκκινίσει» πριν από την έναρξη των συζητήσεων για το νέο πλαίσιο. Διαφωνίες υπάρχουν και για σειρά επιμέρους διατάξεων του σχετικού νομοσχεδίου για το οποίο οι θεσμοί έχουν ζητήσει αλλαγές και επαναδιατυπώσεις, αλλά η υιοθέτησή τους δεν θεωρείται ότι θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτη κατοικία: Χωρίς «λευκό καπνό» η τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης - δανειστών"

Βίτσας προς γονείς στη Σάμο: Σταματήστε να τιμωρείτε τα παιδιά -Για την αποχή λόγω προσφυγόπουλων

Ο Δημήτρης Βίτσας, με ανοιχτή επιστολή του προς τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων της Σάμου, τους καλεί να σταματήσουν να τιμωρούν τα παιδιά, με αφορμή τη συνεχιζόμενη αποχή από τα μαθήματα, επειδή δεν θέλουν πρόσφυγες στα σχολεία.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τονίζει ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, χωρίς καμία εξαίρεση και καλεί τους γονείς να απομονώσουν τον φόβο και την ανασφάλεια. «Να δείξουμε στα παιδιά μας πως μπορούμε με αυτοπεποίθηση να κοιτάμε στο μέλλον, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς», σημειώνει και υπογραμμίζει ότι η απόφαση συλλόγου γονέων του νησιού για αποχή των μαθητών «βλάπτει πρώτα και κύρια τα ίδια τα παιδιά της Σάμου».

«Σας καλώ να σταματήσετε πλέον να τιμωρείτε τα παιδιά. Η στέρηση της μόρφωσης, της κοινωνικοποίησης και της πληρότητας που προσφέρει η αίσθηση ότι ανήκει στην ομάδα της σχολικής κοινότητας, αποτελεί μια σκληρή και άδικη τιμωρία για οποιοδήποτε παιδί», επισημαίνει και ζητάει από τους γονείς να μην φυτεύουν «στις τρυφερές ψυχές τους τη μισαλλοδοξία» και να τους δείξουν έμπρακτα «τι σημαίνει ανθρωπιά, αλληλεγγύη, βοήθεια στον συνάνθρωπο».

Στην ανοιχτή επιστολή του, ο κ. Βίτσας αναγνωρίζει ότι η Σάμος «έχει υποστεί ένα δυσανάλογο βάρος» και επισημαίνει ότι «κάνουμε συνεχείς προσπάθειες να ελαττώσουμε έως μηδενισμού την πίεση και συγχρόνως να υπάρξει στήριξη με πολλούς τρόπους». Ομως, τονίζει ότι «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με το προσφυγικό-μεταναστευτικό», αλλά με το γεγονός «ότι κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν με τη βία κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού σε ένα νησί με δημοκρατικό φρόνημα, άσχετα με το ποια πολιτική παράταξη υποστηρίζει ο καθένας και η καθεμία».

Αυτό φαίνεται και από το ότι παρόμοια γεγονότα εμφανίζονται και σε άλλες περιοχές που δεν υφίστανται τη δική σας πίεση (Βίλια, Κόνιτσα, Γέρακας), αναφέρει ακόμη ο κ. Βίτσας. Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι καταδικάζουν τη ρατσιστική επίθεση στα Βίλια «απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, όπως αντίθετα κάνει το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίτσας προς γονείς στη Σάμο: Σταματήστε να τιμωρείτε τα παιδιά -Για την αποχή λόγω προσφυγόπουλων "

Κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ για τις φοιτητικές εστίες

Σε κατάληψη του κτηρίου διοίκησης του ΑΠΘ προχώρησαν από το μεσημέρι φοιτητές μετά την απόφαση της διοίκησης να θέσει εκτός εστίας τους σπουδαστές που έχουν ξεπεράσει κατά δυο χρόνια το όριο των σπουδών τους.

Στην κατάληψη συμμετέχουν μέλη του συλλόγου των εστιακών φοιτητών και μέλη πολλών φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ.

Οι φοιτητές απευθύνθηκαν στη διοίκηση κατά την κατάληψη, ζητώντας της να πάρει πίσω το μέτρο αλλά όπως λένε, αυτή δηλώνει ανένδοτη.









voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ για τις φοιτητικές εστίες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news