facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Το αδιαχώρητο στις εφημερίες των νοσοκομείων: Πολύωρες αναμονές και ταλαιπωρία για τους ασθενείς

Τραγική είναι η κατάσταση στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας στις εφημερίες τους. Πολύωρες αναμονές και ταλαιπωρία περιμένει τους ασθενείς σε κάθε εφημερία λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Στο Μαμάτσειο της Κοζάνης η μονάδα εντατικής θεραπείας που εξοπλίστηκε πρόσφατα με νέα μηχανήματα, κινδυνεύει να κλείσει, καθώς οι γιατροί ο ένας μετά τον άλλον φεύγουν και οι θέσεις δεν καλύπτονται σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Τραγικές όμως είναι και οι ελλείψεις στην παιδιατρική κλινική. Σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα οι μοναδικές κλίνες εντατικής είναι στη Θεσσαλονίκη και οι διακομιδές πλέον είναι καθημερινές.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο Μεσολόγγι έφτασαν στο απροχώρητο. Μάλιστα προκειμένου να βγουν οι εφημερίες η διοίκηση του νοσοκομείου επιστρατεύει με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» γιατρούς από τα κέντρα Υγείας. Την Παρασκευή το βράδυ περιπολικό της αστυνομίας μετέφερε άρον άρον μια γιατρό που εκείνη την ώρα εργαζόταν στο κέντρο υγείας στο νοσοκομείο, λόγω έλλειψης προσωπικού σε εφημερία.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πολλές και οι γιατροί έχουν φτάσει στα όρια τους. Όπως τονίζουν οι γιατροί, τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με εντέλλεσθε ούτε με προσωρινές λύσεις, παρά μόνο με προσλήψεις που θα βάλουν τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Το αδιαχώρητο στις εφημερίες των νοσοκομείων: Πολύωρες αναμονές και ταλαιπωρία για τους ασθενείς"

Εύα Καϊλή: Που πήγαν τα περιβόητα 30 εκατομμύρια – Τι απάντησαν οι Αρχές

Απάντηση στην Αρχή βρώμικου χρήματος έδωσαν οι αρχές του Παναμά για τα περιβόητα 30 εκατομμύρια που δήθεν εισέπραξε η Εύα Καϊλή από το Κατάρ. Οι Αρχές του Παναμά επιβεβαίωσαν τη θέση που είχε εξ αρχής ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος είχε κάνει λόγο για fake news. Οπως αποδείχτηκε, όχι μόνο δεν υπήρξαν 30 εκατομμύρια, αλλά ούτε καν υπάρχουν λογαριασμοί στο όνομα της Καϊλή ή των συγγενών της. Θυμίζουμε ότι έγγραφα, όπως αποδείχτηκε παραποιημένα, κυκλοφόρησε τότε στο διαδίκτυο κι έκαναν λόγο για κατάθεση 30 εκατομμυρίων από το Κατάρ στην Καϊλή. Τα 20 εξ αυτών στο όνομα της ίδιας και άλλα 10 στο όνομα συγγενών της. Ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, αποκάλυψε την απάντηση των Αρχών του Παναμά. 

Η νέα διάψευση Δημητρακόπουλου για τη βαλίτσα

Νωρίτερα σήμερα, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος με ανακοίνωσή του διέψευσε για μια ακόμη φορά ότι η πελάτης του ήθελε να κρύψει τη βαλίτσα με τα λεφτά και γι αυτό την έδωσε στον πατέρα της. «Δεν υπάρχει αποδεικτικό μέσο που να στηρίζει την εσφαλμένη παραδοχή του ότι η κυρία Καϊλή έδωσε εντολή να κρύψει ο πατέρας της τα χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της Καϊλή. Μάλιστα, όπως τονίζει ο ίδιος, «κυρία Καϊλή, μόλις διαπίστωσε την ύπαρξη των χρημάτων αισθάνθηκε ότι τα χρήματα αυτά ήσαν ένα τοξικό τέρας, που έπρεπε άμεσα να απομακρύνει από το κοινό με τον σύντροφο της διαμέρισμα, παρακάλεσε τον πατέρα της να μεταφέρει την βαλίτσα σε κεντρικότατο ξενοδοχείο των Βρυξελλών, όπου από εκεί τα χρήματα θα τα παραλάμβανε ο πραγματικός κάτοχος αυτών». 

«Φωτιά» ανάβει το δημοσίευμα των FT

Σήμερα εξάλλου, δημοσίευμα των Financial Times, έδωσε μια άλλη πτυχή στο θέμα, καθώς χαρακτήρισε την Εύα Καϊλή «πληροφοριοδότη» του Παντσέρι. Στην ουσία το δημοσίευμα εμπλέκει και με… τη βούλα την Ελληνίδα πολιτικό, υποστηρίζοντας πως γνώριζε τα όσα συνέβαιναν. Όπως γράφουν οι Financial Times, η πτώση της Καϊλή ήταν γρήγορη και βάναυση. Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη νομικά έγγραφα, υποστηρίζει ότι η Εύα Καϊλή είχε γίνει η «εκ των έσω» γυναίκα (inside woman) του Αντόνιο Παντσέρι, δηλαδή η πληροφοριοδότης του. «Συνάντησε τους υπουργούς του Κατάρ στις Βρυξέλλες, επισκέφτηκε τη χώρα δύο φορές, προσπάθησε να “αποδυναμώσει” ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα που καταδικάζει τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα και ψήφισε υπέρ της κατάργησης της βίζα για τους Καταριανούς που επισκέπτονται την ΕΕ σε μια επιτροπή στην οποία δεν ήταν καν μέλος.

Ο (σύντροφός της) Φραντσέσκο Τζόρτζι παρευρέθηκε στην ψηφοφορία συνοδευόμενος από έναν αξιωματούχο από την Ντόχα. Σύμφωνα με πολλούς παρόντες ευρωβουλευτές, πετάχτηκαν απάνω και επευφημούσαν όταν πέρασε η ψηφοφορία.

Τον Νοέμβριο, το κοινοβούλιο εξέτασε ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ. Με τη βοήθεια της Καϊλή, το κείμενο του ψηφίσματος “αποδυναμώθηκε” από τροπολογίες από τις σοσιαλιστικές και κεντροδεξιές ομάδες, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία. Όμως, εξακολουθούσε να περιέχει κριτική. Και μετά το σκάνδαλο, η τελική ψηφοφορία για το ταξίδι χωρίς βίζα αναβλήθηκε».
Ορισμένοι ευρωβουλευτές λένε ότι το φερόμενο σχέδιο δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο. 

«Εδειχνε στους Καταριανούς ότι εργάζεται σκληρά γι αυτούς»

«Η εντύπωσή μου είναι ότι η ομάδα (του Παντσέρι) προσπαθούσε να δείξει στους Καταριανούς ότι εργάζονταν σκληρά για λογαριασμό τους, γι’ αυτό έκαναν όλες αυτές τις σκηνές», λέει από την πλευρά του ο Brando Benifei, επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού κόμματος (PD) της Ιταλίας. «Αλλά (δεν) πέτυχαν ουσιαστικά αποτελέσματα». Οι συμβατικές διπλωματικές προσπάθειες από το Κατάρ και το Μαρόκο φαίνεται να έχουν επιτύχει μεγαλύτερα αποτελέσματα. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ είχαν υποστηρίξει το ταξίδι χωρίς βίζα για τους υπηκόους του Κατάρ και τα κράτη μέλη είναι ένθερμοι πελάτες των προμηθειών φυσικού αερίου του Κατάρ. Η ΕΕ συνήψε αισίως μια αλιευτική συμφωνία και μια εμπορική συμφωνία γεωργικών προϊόντων με το Μαρόκο το 2019.

Η Εύα Καϊλή, γράφει η βρετανική εφημερίδα ήταν ήδη υπό έρευνα πριν τη σύλληψή της. Στις 15 Δεκεμβρίου, η ευρωπαϊκή εισαγγελική Αρχή ζήτησε την άρση της ασυλίας της λόγω υποψιών για μια πιο κοινή κοινοβουλευτική απάτη – κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Μόνο το 2015 σχεδόν 100 βουλευτές κλήθηκαν να επιστρέψουν κάποια επιδόματα μετά από έρευνα.

Η Olaf, ο οργανισμός της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης, ξεκίνησε έρευνα το 2018 αφού φέρεται να μετέφερε χρήματα από τον μισθό της βοηθού της στην τσέπη της, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση.

Φέρεται επίσης να διεκδικήσει χρήματα που προέρχονταν από ταξίδια στελεχών της στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις στο Στρασβούργο όταν αυτά δεν παρουσιάζονταν και έμεναν στο σπίτι. Ο δικηγόρος της, κ. Δημητρακόπουλος, αρνήθηκε να σχολιάσει κάθε έναν από αυτούς τους ισχυρισμούς. Άτομα κοντά στην έρευνα υποψιάζονται ότι τα μετρητά που έλαβαν οι Παντσέρι και Τζόρτζι χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν άλλοι. «Διαφορετικά θα είχαν στείλει τα χρήματα σε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς», λέει ένα άτομο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύα Καϊλή: Που πήγαν τα περιβόητα 30 εκατομμύρια – Τι απάντησαν οι Αρχές"

Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε χωριό της Λάρισας – Γυναίκα κατήγγειλε τον σύζυγο της για βιασμό

Σοβαρό συμβάν ενδοοικογενειακής βίας κατήγγειλε σήμερα το μεσημέρι της Κυριακής στις Αστυνομικές Αρχές της Λάρισας μία γυναίκα από χωριό του δήμου Κιλελέρ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του onlarissa.gr, η γυναίκα ανέφερε στην καταγγελία της πως έπεσε θύμα βιασμού από τον ίδιο της τον σύζυγο!

Η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών ήταν άμεση, προχωρώντας στην σύλληψη του άνδρα, ο οποίος αναμένεται αύριο να οδηγηθεί στον εισαγγελέα για κατάθεση.

Την σχετική προανάκριση για το σοβαρό αυτό περιστατικό διενεργεί η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας.

onlarissa

Διαβάστε Περισσότερα » "Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε χωριό της Λάρισας – Γυναίκα κατήγγειλε τον σύζυγο της για βιασμό"

Καιρός: Τι είναι το πολικό ποτάμι που θα φέρει χιόνια και στην Αττική

Μπορεί να είμαστε μια ανάσα πριν τον Φεβρουάριο, ωστόσο ακόμα ο καιρός - ειδικά στην Αττική - δεν έχει δείξει τα δόντια του. Ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίζεται από καλό καιρό. Όμως, οι ειδικοί προειδιοποιούν, αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει ραγδαία επιδείνωση του καιρού.

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι, η κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας, οι συνθήκες παγετού και χιόνια ακόμα και μέχρι τη θάλασσα.

Για αυτό τουλάχιστον προειδοποιεί ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης.



Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για «πολικό αεροχείμαρρο» ο οποίος «θα αλληλεπιδράσει με τις θερμότερες θάλασσες της Αδριατικής, του Ιονίου αλλά και του Αιγαίου πελάγους, θα δημιουργήσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά τα οποία θα φέρουν τα χιόνια μέχρι και τη θάλασσα!».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του μετεωρολόγου στα λευκά θα «ντυθούν» τα νησιά του Αιγαίου ενώ ειδικά για την Αττική ζητά «αυξημένη ετοιμότητα» καθώς συγκεντρώνει «υψηλές εώς πολύ υψηλές πιθανότητες να δοκιμαστεί από τον ισχυρό χιονιά».

ΤΟ "ΠΟΛΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ" ΦΕΡΝΕΙ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Μετά την πολική "μπάλα" που μας έφερε τις πρώτες αξιόλογες...

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

ΤΟ "ΠΟΛΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ" ΦΕΡΝΕΙ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Μετά την πολική "μπάλα" που μας έφερε τις πρώτες αξιόλογες κακοκαιρίες στη χώρα μας για το 2023 σε έναν μέχρι τώρα υποτονικό χειμώνα, έρχεται ο πολικός αεροχείμαρρος για να μας βάλει κι επίσημα στην καρδιά του Χειμώνα φέρνοντας βαρυχειμωνιά ιδιαίτερα προς το τέλος της νέας εβδομάδας.
Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση φέρνοντας συνθήκες παγετού αλλά και χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Στο βίντεο χαρτών που ακολουθεί επισημαίνουμε τον πολικό αεροχείμαρρο ο οποίος κατεβαίνει σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη στρεφόμενος προς την περιοχή μας για να οδηγήσει τον πολικό αέρα προς τα μέρη μας ο οποίος καθώς θα αλληλεπιδράσει με τις θερμότερες θάλασσες της Αδριατικής, του Ιονίου αλλά και του Αιγαίου πελάγους, θα δημιουργήσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά τα οποία θα φέρουν τα χιόνια μέχρι και τη θάλασσα!

Από Πέμπτη - Παρασκευή και στη συνέχεια τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με συνθήκες παγετού προς τα κεντρικά και βόρεια, οι επικίνδυνοι βοριάδες (πρόσκαιρα νοτιάδες), οι ισχυρές βροχές - καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές και τα πυκνά χιόνια ακόμη και στα πεδινά.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι νησιά του Αιγαίου μας θα ντυθούν και πάλι στα λευκά αλλά ακόμη και μέσα σε πόλεις θα πέφτει ή και να στρώνεται το χιόνι. Στο τελευταίο μια αυξημένη ετοιμότητα θα πρέπει να υπάρχει και στο νομό Αττικής όπου συγκεντρώνει υψηλές εώς πολύ υψηλές πιθανότητες να δοκιμαστεί από τον ισχυρό χιονιά με τις λεπτομέρειες να ξεκαθαρίζουν τις επόμενες ημέρες.

ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ

Ο καιρός της εβδομάδας

Δευτέρα
Στα ανατολική και τη νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες,

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά και νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία ασθενείς μεταβλητοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής Πελοπόννησου νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5, στα νότια έως 6 μποφόρ και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά, με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια. Μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα νοτιότερα τμήματα της ανατολικής Πελοποννησου . Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στην Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 31-01-2023
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα μέχρι το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες και από τα βορειοδυτικά θα σταματήσουν και τη νύχτα θα περιοριστούν στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 01-02-2023
Στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά ορεινά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 02-02-2023
Λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά, τα ανατολικά και τα νότια βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και νότια από τις απογευματινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά της βόρειας χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα πελάγη 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ωστόσο θα σημειωθεί παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03-02-2023
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν, τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 04-02-2023
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια και χιόνια στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καιρός: Τι είναι το πολικό ποτάμι που θα φέρει χιόνια και στην Αττική"

Ερντογάν για ΝΑΤΟ: Θα πάθει σοκ η Σουηδία, ίσως πούμε «ναι» στη Φινλανδία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς τη Σουηδία, άφησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«(Εάν χρειαστεί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ), μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα πάθει σοκ όταν δώσουμε διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Οι λεκτικές επιθέσεις του Ερντογάν κατά της Σουηδίας και ευρύτερα οι ανεβασμένοι τόνοι έναντι της Δύσης έρχονται σε μεγάλο βαθμό και για εσωτερική κατανάλωση, αφού το κόμμα του Τούρκου προέδρου χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

anadolu /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν για ΝΑΤΟ: Θα πάθει σοκ η Σουηδία, ίσως πούμε «ναι» στη Φινλανδία"

Τούρκος αναλυτής: «Ίσως η Άγκυρα προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω Θράκης»

Για την πιθανότητα προσπάθειας παρέμβασης στις ελληνικές εκλογές μίλησε Τούρκος πολιτικός αναλυτής. Πιο συγκεκριμένα ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ μιλώντας στο Open TV τόνισε ότι «ίσως η Άγκυρα προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω της Δυτικής Θράκης» και πρόσθεσε πως «πιστεύω ότι αυτοί οι φόβοι έχουν υπολογιστεί από τις μεγάλες δυνάμεις».

Σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της επιθετικότητας από τουρκικής πλευράς υποστήριξε ότι «κλιμάκωση μπορεί να συμβεί αλλά με προσεκτικό τρόπο. Διότι υπάρχουν όρια για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια κλιμάκωση, ειδικά μεταξύ των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι και οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ξεπερνώντας τα όρια με οποιοδήποτε είδος κλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά οι συνέπειες για την Άγκυρα θα είναι απρόβλεπτες. Και ο Ερντογάν, έως τώρα, μας έχει δείξει ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις τουρκικές εκλογές αλλά και στο ενδεχόμενο επιχείρησης χειραγώγησης από τον Τούρκο πρόεδρο. «Η πιο σημαντική και η πιο ευαίσθητη διάσταση των τουρκικών εκλογών είναι ότι θα διεξαχθούν υπό τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος συνεχώς κατηγορείται ότι συνδέεται με τον υπόκοσμο, με το οργανωμένο έγκλημα. Επίσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντά ο οποίος είναι το δεξί χέρι του Ερντογάν. Μπορεί να προσπαθήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος όσον αφορά τα όσα λέει ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι «μετά την ανακοίνωση των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου, πιστεύω ότι είναι σωστό να πούμε ότι η υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα αναβληθεί μέχρι τις εκλογές. Αν ο Ερντογάν κερδίσει θα υπάρχουν άλλου είδους διαπραγματεύσεις, ενώ αν νικήσει η αντιπολίτευση, τότε πολλά προβλήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που ήταν σε πλήρες αδιέξοδο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιλυθούν».

Την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα νέο κρεσέντο προκλητικότητας μιλάει για τον «δίκαιο αγώνα» της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.  Συγκεκριμένα σε μήνυμά που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter τονίζονται τα εξής: «Ο αγώνας για την τουρκικότητα που δίνουν οι Δυτικοθρακιώτες ομογενείς μας για περισσότερα από 30 χρόνια συνεχίζεται και σήμερα με την ίδια αποφασιστικότητα όπως την πρώτη μέρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά την υποστήριξή της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δεν θα αφήσει μόνους τους ομογενείς αδελφούς της».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος αναλυτής: «Ίσως η Άγκυρα προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω Θράκης» "

Ο χάρτης των πληρωμών από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ έως τις 3/2

Την ολοκλήρωση της καταβολής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου, την προκαταβολή συντάξεων για τον ίδιο μήνα και την καταβολή των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για τον Ιανουάριο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των πληρωμών για την εβδομάδα 30 Ιανουαρίου-3 Φεβρουαρίου 2023.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν 1,05 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν, την εβδομάδα που έρχεται, οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

  • Τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, θα καταβληθούν 786,5 εκατ. ευρώ σε 1.526.551 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.
  • Την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, θα καταβληθούν 6,7 εκατ. ευρώ σε 16.400 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του Ν. 4778/2021.
  • Την περίοδο 29 Ιανουαρίου-3 Φεβρουαρίου 2023, θα καταβληθούν 21 εκατ. ευρώ σε 900 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
  • Τέλος, θα καταβληθούν 367.200 ευρώ σε 481 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 21 εκατ. ευρώ σε 42.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
  • 10 εκατ. ευρώ σε 4.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  • 6,5 ευρώ σε 6.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Από τον ΟΠΕΚΑ θα πραγματοποιηθούν, την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, οι τακτικές πληρωμές των προνοιακών επιδομάτων.

Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν:

  • 80 εκατ. ευρώ σε 180.853 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής).
  • 46,3 εκατ. ευρώ σε 218.136 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  • 32,6 εκατ. ευρώ σε 270.148 δικαιούχους για επίδομα στέγασης.
  • 15,4 εκατ. ευρώ σε 20.840 δικαιούχους για οικογενειακά επιδόματα παιδιών.
  • 12,7 εκατ. ευρώ σε 35.340 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων.
  • 11,7 εκατ. ευρώ σε 11.634 δικαιούχους για επίδομα γέννησης.
  • 241.575 ευρώ σε 767 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής.
  • 209.399 ευρώ σε 5.935 δικαιούχους για επίδομα ομογενών.
  • 156.138 ευρώ σε 2.016 δικαιούχους για συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια στο πλαίσιο της προστασίας της κύριας κατοικίας.
  • 130.865 ευρώ σε 614 δικαιούχους για συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», λόγω COVID-19.
  • 82.353 ευρώ σε 104 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφάλιστων.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο χάρτης των πληρωμών από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ έως τις 3/2"

Τουρκία: Αμετανόητος ο Χουλουσί Ακάρ – Τα έβαλε με Ελλάδα, Κύπρο, αλλά και τις ΗΠΑ

Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις με τον Χουλουσί Ακάρ να βγαίνει μπροστά αυτή τη φορά, να κάνει… λεονταρισμούς και να διαμηνύει Ελλάδα, Κύπρο αλλά και ΗΠΑ ότι το «τζίνι βγήκε από» το μπουκάλι.

Το «τζίνι» είναι φυσικά η Τουρκία και η ατάκα του Χουλουσί Ακάρ δείχνει την μεγαλομανία της Τουρκίας, που πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, βάζει στο σημάδι και την υπερδύναμη των ΗΠΑ.

Ο Χουλουσί Ακάρ παρουσίασε την Τουρκία ως «προστάτιδα δύναμη», που κάποιοι επιχειρούν να την «καταπολεμήσουν», αλλά χάρη στην ισχυρή της αμυντική βιομηχανία είναι μια δυνατή χώρα. Εκεί έκανε τον παραλληλισμό με το τζίνι.

«Δεν μπορέσαμε να πάρουμε ακόμα αυτά που έχουμε πληρώσει από χώρες που λέγανε ότι είναι φίλοι μας και σύμμαχοι μας και το λένε αυτό δυστυχώς ακόμη και τώρα» σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ και την υπόθεση με τα F-16, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

«Ακόμη και να σκάσουν και να ξεσπάσουν… πλέον το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Θα κατασκευάσουμε και το αεροσκάφος μας και τη μηχανή μας για το αεροσκάφος και τον πύραυλο μας… και το αεροσκάφος μας, το Κόκκινο Μήλο («Kizilelma»), θα πραγματοποιήσει πτήση». «Κόκκινο Μήλο», είναι φυσικά το όνομα του νέου τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Σύμφωνα δε με τον Ακάρ: «αυτή τη στιγμή η εθνική μας αμυντική βιομηχανία έχει φτάσει στο 80%. Αυτό είναι μια μεγάλη ασφάλεια και εγγύηση για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, για τον στρατό μας για την Τουρκία, αλλά και για τους άλλους που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε εμάς και φίλους και αδέλφια μας που περιμένουν βοήθεια από εμάς».

Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε αναφορά και στο ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου, αλλά και στην κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και είπε: «Στην ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε κάνει ό,τι πρέπει να γίνει, για να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας. Στην στεριά, στην θάλασσα, στους αιθέρες. Και συνεχίζουμε να το κάνουμε», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

«Δεν είμαστε υπέρ του πολέμου»

Στη συνέχεια, πάντως, ο Χουλουσί Ακάρ τα γύρισε και είπε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της ειρήνης.

«Εμείς δεν είμαστε υπέρ του πολέμου. Εμείς λέμε ειρήνη, λέμε διάλογο. Λέμε να συνομιλήσουμε και θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μας με ειρηνικό τρόπο και με διάλογο. Όμως από την άλλη λεμέ ότι με κανένα τρόπο δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα και το δίκαιο μας αλλά και των Κυπρίων αδελφών μας» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός.

«Σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα δεν επιτρέψαμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα το επιτρέψουμε. Αυτό να το ξέρουν όλοι» επανέλαβε προκλητικά ο Ακάρ.

Βολές και κατά Σουηδίας και Φινλανδίας

Ο Χουλουσί Ακάρ συνέχισε τα πυρά, αλλά αυτή τη φορά οι βολές του πήγαν προς την Σουηδία και την Φινλανδία.
«Είπαν ότι θα βγάλουν από την Φινλανδία και την Σουηδία τους τρομοκράτες και θα άρουν το εμπάργκο (σ.σ.: όπλων) που είχαν επιβάλει στην Τουρκία. Τώρα απαιτούν από το κοινοβούλιο μας περιμένουν έγκριση για να συμμετέχουν αυτοί (σ.σ.: Σουηδία, Φιλανδία) στο ΝΑΤΟ. Εμείς δεν λέμε κάτι, λέμε μόνο: ‘να κάνετε αυτό που πρέπει’, τόσο απλό είναι».

«Απέναντι στις ποταπές ενέργειες, εναντίον των ανήθικων και τους αναξιοπρεπείς οι οποίοι καίνε το Κοράνι υπάρχει η Τουρκία» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Αμετανόητος ο Χουλουσί Ακάρ – Τα έβαλε με Ελλάδα, Κύπρο, αλλά και τις ΗΠΑ"

Σύνταγμα: Επεισόδια ΜΑΤ με ακροδεξιούς – Εισέβαλαν με ρόπαλα στο μετρό!

Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος μεταξύ ομάδας ακροδεξιών και δυνάμεων των ΜΑΤ. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ομάδα περίπου 50 ατόμων πραγματοποίησε συγκέντρωση στο μνημείο των Ιμίων στη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Ρηγίλλης.

Τα άτομα στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Εκεί ήρθαν σε αντιπαράθεση με διερχόμενους πολίτες και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που δέχθηκαν επίθεση από την ομάδα των ακροδεξιών με τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χημικών. Οι ακροδεξιοί κινήθηκαν προς την πλατεία Συντάγματος όπου πέταξαν τρικάκια και διαλύθηκαν.

Τραμπούκιζαν κόσμο στο μετρό με ρόπαλα

Μια ομάδα ακροδεξιών, περίπου 30 ατόμων, μπήκαν στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα με κουκούλες και ρόπαλα, φώναζαν ρατσιστιστικά και ξενοφοβικά συνθήματα και τραμπούκιζαν τον κόσμο. Η παρουσία τους προκάλεσε ανησυχία τόσο στους επιβάτες στις πλατφόρμες όσο και στους υπεύθυνους του σταθμού που ειδοποίησαν την Αστυνομία, ωστόσο, είχαν ήδη επιβιβαστεί σε συρμό κι αποχώρησαν πριν φτάσουν οι ενισχύσεις.

Χρυσαυγίτες, επιχείρησαν να πάνε το Σάββατο το βράδυ (28/1) στην Πλατεία Ρηγίλλης με αφορμή την επέτειο των Ιμίων, ωστόσο, υπήρχαν και μέλη αριστερών οργανώσεων για να μην τους επιτρέψουν να παραστούν στο σημείο με αποτέλεσμα η Αστυνομία να τους κρατήσει στο μετρό Ευαγγελισμός.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταγμα: Επεισόδια ΜΑΤ με ακροδεξιούς – Εισέβαλαν με ρόπαλα στο μετρό!"

ΕΛΑΣ: Το Εσωτερικών Υποθέσεων διερευνά τις συνομιλίες στρατηγών – νονών της νύχτας

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ παρέπεμψε στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων την υπόθεση με τις συνομιλίες μεταξύ στρατηγών της αστυνομίας και νονών της νύχτας, που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Το Βήμα.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ γίνεται λόγος ότι “με εντολή του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου” προωθήκε το δημοσίευμα στην υπηρεσία Εσωτερικών υποθέσεων για να διακριβωθεί εάν και τι ισχύει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο αναπαράγεται σε ιστοσελίδες του διαδικτύου και αφορά σε μέλη παράνομων κυκλωμάτων, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι:

Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποστέλλεται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΛΑΣ: Το Εσωτερικών Υποθέσεων διερευνά τις συνομιλίες στρατηγών – νονών της νύχτας "

Κ. Χατζηδάκης για παρακολουθήσεις: Εκτεθειμένοι είναι όλοι αυτοί οι «Κλουζώ» – Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανάμειξη

«Προφανώς είναι ένα λάθος το οποίο ζημιώνει την κυβέρνηση, όλη αυτή η ιστορία των παρακολουθήσεων», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης στην εκπομπή «Επτά» του ERTNEWS.

«Έχω πει ότι προφανώς κανένας δεν ενοχλείται πιο πολύ, από ότι ενοχλούμαι εγώ σε αυτό το επίπεδο, διότι είναι πολύ άσχημο να ξέρεις ότι κάποιος παρακολουθεί κάθε φράση σου, κάθε επικοινωνία σου», συνέχισε, απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι παρακολουθούνταν ο ίδιος. «Πίσω από αυτή την ιστορία, κατά τη δική μου γνώμη, είναι κάποιοι όπως τους χαρακτήρισα πράκτορες 000 της συμφοράς, κάποιοι «Κλουζώ», οι οποίοι εξάντλησαν το κατασκοπευτικό τους δαιμόνιο πάνω μου, για να αποδείξουν τίποτα, ένα μηδέν ολοστρόγγυλο. Εγώ μιλάω με διάφορους συνεργάτες μου, φίλους μου κλπ. Όπως αποδεικνύεται από όσους διάβασαν τους διαλόγους, λέω να κάνουμε κάτι σοβαρό, κάτι δίκαιο, κάτι αντικειμενικό, κάτι ωφέλιμο για τη χώρα. Δεν προκύπτει κάτι άλλο. Εκτεθειμένοι είναι οι ίδιοι, αυτοί οι «Κλουζώ», οι οποίοι έκαναν όλες αυτές τις ιστορίες».

Ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όλα αυτά τα οποία έγιναν, ήταν αποτελέσματα δραστηριοτήτων εναντίον του πρωθυπουργού».

Αναφορικά με παρακολούθησή του, είπε ότι «δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να σεναριολογούμε δημοσίως. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία ανάμειξη. Από εκεί και πέρα ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη από το καλοκαίρι, από την ιστορία Ανδρουλάκη κι αμέσως έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του και του διοικητή της ΕΥΠ».

«Από τη μια πλευρά έρχεται η αντιπολίτευση, η οποία ζητάει από μένα να πω ότι ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος, ό, τι θα σημαίνει αυτό. Από εκεί και πέρα για την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα την αξιωματική, ήταν προφανές ότι την ενδιέφερε να πέσει η κυβέρνηση. Εγώ από την άλλη πλευρά λέω ότι «ναι, κύριοι», ήταν ένα λάθος. Δεν εμπλέκεται το πρωθυπουργός. Είναι διάφορα βρωμερά κυκλώματα τα οποία κάνανε ότι έκαναν και στο τέλος έδωσαν και τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους – αυτών των αθέμιτων και προφανώς απολύτως καταδικαστέων – τα δώσανε και σε κάποια μέσα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, για να κάνουν βεβαίως το παιχνίδι τους. Αυτό ανέμενα ότι θα κάνανε κιόλας», δήλωσε επιπλέον ο υπουργός Εργασίας.

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν προχώρησε σε μήνυση αφού πληροφορήθηκε ότι παρακολουθούνταν, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Για τον πάρα πολύ απλό λόγο ότι διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Τι θα προσέθετε μια δική μου προσφυγή σε ένα θέμα που είναι ανοιχτό και διερευνάται; Θα πήγαινα να χτυπήσω ανοιχτές πόρτες. Δεν έχει κανένα νόημα».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Χατζηδάκης για παρακολουθήσεις: Εκτεθειμένοι είναι όλοι αυτοί οι «Κλουζώ» – Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανάμειξη"

Ρέθυμνο: Μπροστά στους αστυνομικούς έπεσε ο πυροβολισμός στο μπαρ - Δείτε βίντεο

Μπροστά στους αστυνομικούς που είχαν φτάσει στο μπαρ στο Ρέθυμνο έπεσε ο πυροβολισμός από τον οποίο τραυματίστηκε ο νεαρός από τον Μυλοπόταμο που νωρίτερα είχε επιτεθεί με μαχαίρι σε έναν εκτός υπηρεσίας αστυνομικό όπως φαίνεται στο βίντεο-ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα το protothema.gr.

Στα πλάνα που κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας φαίνεται ο νεαρός που είχε τραυματίσει με μαχαίρι τον αστυνομικό να είναι ακινητοποιημένος στο έδαφος όταν ξαφνικά ακούγεται ο πυροβολισμός που φέρεται να έχει προέλθει από το όπλο του εκτός υπηρεσίας αστυνομικού.



Από τις εικόνες αυτές δημιουργούνται νέα δεδομένα για το πώς εξελίχθηκε το περιστατικό στο μπαρ στο Ρέθυμνο τα ξημερώματα της Κυριακής (29/1) καθώς μέχρι και πριν την αποκάλυψη του protothema.gr η εικόνα που υπήρχε ήταν ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε αφού δέχθηκε τον τραυματισμό από το μαχαίρι χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στην παρουσία και άλλων συναδέλφων του, ούτε και στο γεγονός ότι ο νεαρός με το μαχαίρι ήταν ακινητοποιημένος και στο έδαφος.

Μετά λοιπόν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το βίντεο δημιουργούνται ερωτήματα για τη συμπεριφορά του αστυνομικού.

Αρχικά πρέπει να απαντηθεί γιατί πέφτει ο πυροβολισμός ενώ όπως φαίνεται στο βίντεο-ντοκουμέντο ο νεαρός που είχε τραυματίσει ελαφρά τον αστυνομικό είναι ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Αυτό που επίσης πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί ο εκτός υπηρεσίας αστυνομικός συνεχίζει να εμπλέκεται στην υπόθεση και κάνει χρήση όπλου ενώ στο σημείο βρίσκονται συνάδελφοί του.

Υπενθυμίζεται ότι στο μπαρ στο οποίο σημειώθηκε ο καβγάς με την αιματηρή εξέλιξη εργάζεται ο πατέρας του αστυνομικού.

Σημειώνεται, επίσης, ότι για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τόσο οι τρεις νεαροί, αδέρφια από το Μυλοπόταμο, που φέρονται να καβγάδισαν με τον πατέρα του αστυνομικού όσο και ο εκτός υπηρεσίας άνδρας της ΕΛΑΣ που πυροβόλησε.

Τόσο ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στο χέρι από την επίθεση με μαχαίρι όσο και ο νεαρός που επιτέθηκε πρώτος με μαχαίρι και τραυμαστίστηκε σε κοιλιά και πόδι από τον πυροβολισμό μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τους γιατρούς να κρίνουν ότι κανείς από τους τραυματισμούς δεν είναι σοβαρός.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρέθυμνο: Μπροστά στους αστυνομικούς έπεσε ο πυροβολισμός στο μπαρ - Δείτε βίντεο"

Ηλεκτρονική «ασπίδα» στον παγετό – Εφαρμογή θα προειδοποιεί τους αγρότες

Σημαντικές είναι οι καταστροφές που προκαλεί ο παγετός στις καλλιέργειες το χειμώνα και την άνοιξη, τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι και το κόστος των αποζημιώσεων που έχει καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στη παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο από παγετό τα 23 τελευταία χρόνια το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από δυο χρόνια, χρειάστηκε να καταβληθούν περί τα 240 εκατ. ευρώ λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό.

Προκειμένου να περιορίσει τόσο την καταστροφή στη φυτική παραγωγή της χώρας όσο και την επιπλέον επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα την εφαρμογή προειδοποιήσεων παγετού, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η εν λόγω εφαρμογή σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την συνδρομή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) έχοντας ως στόχο να παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει στους γεωργούς της χώρας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

«Η εφαρμογή αυτή θα λύσει τα χέρια των αγροτών μας» είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε «είναι μια εφαρμογή απλή στην χρήση και σχεδιάστηκε από το ΥΠΑΑΤ με στόχο να παρέχει την έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζονται ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό».

Θα είναι διαθέσιμη το "cloud" του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (frost.getmap.gr), ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό.

Μέσω αυτής, θα παρέχεται στον παραγωγό η έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζεται ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό.

Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με χρονικό βήμα μιας ώρας έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδοποιήσεων στα κινητά τους τηλέφωνα ή μέσω e-mail για τη περιοχή που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Επιπλέον, το γεγονός ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών επιτρέπει μεγάλη χωρική ανάλυση και δυνατότητα παροχής της πληροφορίας ακόμη και σε επίπεδο αγροτεμαχίου.

Το έργο χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό κέντρο, που είναι το καλύτερο παγκοσμίως και έτσι μέσω της ΕΜΥ λαμβάνονται προγνωστικά δεδομένα του καιρού.

Το συνολικό κόστος της εφαρμογής για το ελληνικό δημόσιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η λειτουργία της παρέχονται δωρεάν.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεκτρονική «ασπίδα» στον παγετό – Εφαρμογή θα προειδοποιεί τους αγρότες"

Καιρός αύριο: Παγετός με βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση

Κρύος θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (30.01.2023). Η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο με παγετό και χιονοπτώσεις κατά τόπους. Παράλληλα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην ανατολική και τη νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός στην Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά και νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία ασθενείς μεταβλητοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής Πελοποννήσου νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5, στα νότια έως 6 μποφόρ και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά, με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια. Μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα νοτιότερα τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στην Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Παγετός με βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Tρεις νεκροί από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη Χερσώνα

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίτερα την Κυριακή από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην πόλη της νότιας Ουκρανίας, τη Χερσώνα, ενώ καταστράφηκαν ένα νοσοκομείο και ένα σχολείο, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

«Οι σημερινοί ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τρεις νεκρούς (δύο άνδρες και μια γυναίκα) και έξι τραυματίες. Από τα εχθρικά πλήγματα, καταστράφηκαν πολιτικές υποδομές: το Περιφερειακό Νοσοκομείο της Χερσώνας, ένα σχολείο, ένας σταθμός λεωφορείων, ένα ταχυδρομείο, μια τράπεζα και κατοικίες», έγραψε η τοπική διοίκηση στην εφαρμογή Telegram.

Η Χερσώνα κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μέχρι την ανάκτησή της από τις ουκρανικές δυνάμεις τον Νοέμβριο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Tρεις νεκροί από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη Χερσώνα"

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: H Τουρκία για άλλη μια φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Σε ανακοίνωση προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με σημερινές τουρκικές αναρτήσεις για τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Για άλλη μια φορά η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.

Η Τουρκία, μια χώρα με άκρως αρνητικές επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως όλοι γνωρίζουν, αντί να αντλεί μαθήματα από την Ελλάδα, εξακολουθεί να μην λογοδοτεί ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας για το πώς οδήγησε την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: H Τουρκία για άλλη μια φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα"

Παρέμβαση Ντογιάκου για επαφές νονών της νύχτας με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Εντολή για να διερευνηθούν άμεσα τα όσα αναφέρονται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» σχετικά με διαλόγους για επαφές που φέρονται να έχουν γίνει μεταξύ νονών της νύχτας και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, έδωσε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τον κ. Αντώνη Ελευθεριανο να ερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από συγκεκριμένα πρόσωπα. Μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ο κ. Ντογιάκος ζητεί η προκαταρκτική έρευνα να διεξαχθεί από δύο εισαγγελείς για να ολοκληρωθεί άμεσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι συνομιλίες αυτές βρέθηκαν σε εφαρμογές, όπως Viber και WhatsApp, κινητών τηλεφώνων δολοφονηθέντων σε συμβόλαια θανάτου και επί σειρά μηνών αποτελούσαν επτασφράγιστο μυστικό στο εσωτερικό της ελληνικής αστυνομίας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στις συνομιλίες, ακούγονται ανώτατοι νυν παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας να λένε ότι θα υποβοηθήσουν κυκλώματα λαθρεμπορίου καυσίμων και άλλους ποινικούς.

Στόχος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ήταν οι αστυνομικοί να προχωρούν σε πλημμελείς ελέγχους και να επιτρέπουν στα κυκλώματα να συνεχίσουν ανενόχλητα τη δράση τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρεται ότι «Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποστέλλεται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Ντογιάκου για επαφές νονών της νύχτας με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ."

Μετά τα τανκς τα F16: Οι ΗΠΑ έτοιμες να στείλουν και αεροσκάφη στην Ουκρανία

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες της Ουκρανίας να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από τη Δύση στον πόλεμο με τη Ρωσία. Και όχι στήριξη στα λόγια, άλλα έμπρακτη, καθώς το Κίεβο τον τελευταίο καιρό απευθύνει εκκλήσεις προς Ευρώπη και ΗΠΑ για αποστολή μαχητικών που θα ενισχύσουν τη θέση του στη γραμμή μάχης. Και όλα αυτά, ενώ σε λιγότερο από ένα μήνα η ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη κλείνει έναν χρόνο και η Μόσχα αναμένεται να «γιορτάσει» με νέα, σφοδρή επίθεση.

Όπως αναφέρει και το Politico σε νέα εκτενή του ανάλυση για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, μια ομάδα στρατιωτικών αξιωματούχων πιέζει αθόρυβα το Πεντάγωνο να εγκρίνει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 για να βοηθήσει τη χώρα να αμυνθεί από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων και drone, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Η Ουκρανία έχει διατηρήσει τα αμερικανικής κατασκευής F-16 στη λίστα των επιθυμητών της όπλων. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον και το Κίεβο θεωρούν το πυροβολικό, τα τεθωρακισμένα και τα επίγεια συστήματα αεράμυνας ως πιο επείγουσες ανάγκες, καθώς η Ουκρανία επιδιώκει να προστατεύσει τις μη στρατιωτικές υποδομές και να ανακτήσει το έδαφος που καταλαμβάνεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα επίθεση για την ανακατάληψη εδάφους την άνοιξη, η εκστρατεία εντός του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για μαχητικά αεροσκάφη κερδίζει δυναμική, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου και δύο άλλα άτομα που συμμετείχαν στις συζητήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί ζήτησαν να μην κατονομαστούν προκειμένου να συζητήσουν εσωτερικά θέματα.

Υποκινούμενη εν μέρει από την ταχεία έγκριση των αρμάτων μάχης και των συστημάτων αεράμυνας Patriot - τα οποία πριν από λίγο καιρό ήταν απαγορευμένα για εξαγωγή στην Ουκρανία - υπάρχει ανανεωμένη αισιοδοξία στο Κίεβο ότι τα αμερικανικά τζετ θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα που θα αποκτήσει το Κίεβο.

Δείτε σχετικό βίντεο

«Δεν νομίζω ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτό», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας για τα F-16, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Το πρόσωπο αυτό τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση.

Ωστόσο, η Ουκρανία δεν έχει ακόμη δηλώσει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είναι η πρώτη της προτεραιότητα, τόνισε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το Πεντάγωνο είναι επικεντρωμένο στο να στείλει στο Κίεβο τις δυνατότητες που χρειάζεται για την άμεση μάχη.

Τα μαχητικά αεροσκάφη ενδέχεται όμως, να μεταφερθούν στη γραμμή μάχης σύντομα. Το Κίεβο έχει ανανεώσει το αίτημά του για σύγχρονα μαχητικά τις τελευταίες ημέρες, με έναν κορυφαίο σύμβουλο του υπουργού Άμυνας της χώρας να λέει στα μέσα ενημέρωσης ότι αξιωματούχοι θα πιέσουν για την απόκτηση των τζετ από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της συμμετέχουν σε συνομιλίες «ταχείας διαδρομής» για πιθανή αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και στρατιωτικών αεροσκαφών.

Ένας σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης είπε ότι το θέμα έχει τεθεί στην Ουάσιγκτον, αλλά δεν υπάρχει «τίποτα πολύ σοβαρό» στο τραπέζι ακόμη. Ένα άλλο άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου είπε ότι μπορεί να χρειαστούν «εβδομάδες» για να λάβουν οι ΗΠΑ μια απόφαση σχετικά με τις αποστολές των δικών τους τζετ και να εγκρίνουν την επανεξαγωγή των F-16 από άλλες χώρες.

«Θέλουμε αεροσκάφη τέταρτης γενιάς»

«Αν τα αποκτήσουμε, τα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης θα είναι απλά τεράστια. Δεν είναι μόνο F-16: αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, αυτό θέλουμε», είπε στο Reuters ο Γιούρι Σακ, ο οποίος συμβουλεύει τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ.

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά επεσήμανε τις παρατηρήσεις του αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Φάινερ. Είπε ότι οι ΗΠΑ θα συζητήσουν «πολύ προσεκτικά» για τα μαχητικά αεροσκάφη με το Κίεβο και τους συμμάχους του.

«Δεν έχουμε αποκλείσει κανένα συγκεκριμένο σύστημα», δήλωσε ο Φάινερ στο MSNBC την Πέμπτη.

Η Ουκρανία θέλει σύγχρονα μαχητικά - F-16 ή F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ή τα ευρωπαϊκά τους ισοδύναμα γερμανικά Tornado ή σουηδικά Gripen - για να αντικαταστήσουν τον στόλο των αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής. Δεκάδες από τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα θα είναι διαθέσιμα μέσα στον επόμενο χρόνο καθώς χώρες όπως η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία θα αναβαθμίσουν τον στόλο τους με αμερικανικά μαχητικά F-35.

Παρά την ηλικία των αεροσκαφών της Ουκρανίας, η ολοκληρωμένη αεράμυνα του Κιέβου έχει εμποδίσει τη Ρωσία να κυριαρχήσει στους ουρανούς της από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022.

Η κυριαρχία της Ουκρανίας στον αέρα τελειώνει...

Αλλά τώρα, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ουκρανία εξαντλείται από πυραύλους για την προστασία του αέρα της. Μόλις εξαντληθεί το οπλοστάσιό της, τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας θα μπορούν να εισέλθουν και το Κίεβο «δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί», δήλωσε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να είναι μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, υποστηρίζει μια ομάδα στρατιωτικών αξιωματούχων στο Πεντάγωνο. Τα F-16 φέρουν πυραύλους αέρος που μπορούν να καταρρίψουν εισερχόμενους πυραύλους και drones. Και σε αντίθεση με τα Patriots και τα εθνικά προηγμένα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος που στέλνει αυτή τη στιγμή η Δύση, τα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να κινηθούν γρήγορα γύρω από μια περιοχή για να προστατεύσουν διαφορετικούς στόχους.

«Εάν πάρουν [F-16] Vipers και έχουν ενεργό πύραυλο αέρος με το ραντάρ που έχει αυτή τη στιγμή το F-16 με κάποια ηλεκτρονική προστασία, θα είναι ένα ομοιόμορφο παιχνίδι», είπε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας.

Ακόμα κι αν οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να μην στείλουν τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, άλλα δυτικά έθνη διαθέτουν μαχητικά αμερικανικής κατασκευής που θα μπορούσαν να στείλουν στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα είπε στο ολλανδικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργικό του συμβούλιο θα εξετάσει την προμήθεια F-16, εάν το ζητήσει το Κίεβο. Αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να εγκρίνουν τη μεταφορά.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία χρειάζεται νέα αεροσκάφη μακροπρόθεσμα. Αλλά προς το παρόν, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία έχει μεγαλύτερη ανάγκη για πιο παραδοσιακές αεράμυνες, όπως τα Patriots και τα NASAM που προμηθεύουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, επειδή τα τζετ μπορεί να χρειαστούν μήνες για να φτάσουν.

Η αποστολή των F-16 «δεν λύνει το πρόβλημα των πυραύλων κρουζ ή των drone αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας.

Μεγάλη ώθηση για προπόνηση

Άλλοι λένε ότι η ανάγκη για μαχητικά αεροσκάφη είναι πιο επείγουσα. Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια λίστα με έως και 50 πιλότους που είναι έτοιμοι τώρα να ξεκινήσουν εκπαίδευση στα F-16, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας και έναν Ουκρανό αξιωματούχο, καθώς και τρία άλλα άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Αυτοί οι έμπειροι πιλότοι μιλούν αγγλικά και έχουν χιλιάδες αποστολές μάχης υπό τη ζώνη τους και θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν σε μόλις τρεις μήνες, είπαν οι άνθρωποι.

Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη εκπαιδευτεί με τον στρατό των ΗΠΑ σε μεγάλες ασκήσεις πριν από την εισβολή. Το 2011 και το 2018, Αμερικανοί και Ουκρανοί συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία. Το 2011, οι Αμερικανοί παρέλαβαν τα F-16 τους και δίδαξαν στους Ουκρανούς πιλότους, με τα MiG-29 και τα Su-27 τους, πώς να προστατεύουν ένα στάδιο κατά την προετοιμασία για το Euro Cup του 2012.

Μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία πραγματοποίησαν μια δεύτερη κοινή άσκηση το 2018 με στόχο να διδάξουν στους Ουκρανούς πιλότους τακτικές άμυνας της πατρίδας και να ελέγξουν τους ουρανούς. Οι Αμερικανοί πιλότοι χρησιμοποίησαν τα F-15 τους για να επαναλάβουν τις τακτικές ρωσικών μαχητικών.

Η Ουκρανία πιέζει τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν την εκπαίδευση των πιλότων μαχητικών τους στα F-16 τώρα, προτού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εγκρίνει την προμήθεια των αεροσκαφών, σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο και μία από τις πηγές του άρθρου. Αλλά δεν υπάρχει όρεξη στο Πεντάγωνο για αυτή την πρόταση, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Μια εναλλακτική λύση που συζητείται σε χαμηλότερα επίπεδα είναι να ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε εισαγωγικές τακτικές μαχητικών σε εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Η Ουκρανία έχει επίσης εξετάσει το ενδεχόμενο σύναψης συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ για να ξεκινήσει την εκπαίδευση πιλότων, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Είναι πιθανό η στρατιωτική εκπαίδευση των ΗΠΑ να μην ξεκινήσει χωρίς μια προεδρική απόφαση για την προμήθεια αμερικανικών μαχητικών. Μια ανησυχία για την κυβέρνηση Μπάιντεν από τότε είναι ότι η αποστολή προηγμένων όπλων θα μπορούσε να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως κλιμάκωση, ωθώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το F-16 κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 και η Πολεμική Αεροπορία ήδη αποσύρει τμήματα του στόλου. Η αποστολή στην Ουκρανία των κρυφών αμερικανικών F-22 ή F-35 θα θεωρούνταν κλιμάκωση, ενώ η αποστολή F-16 όχι.

«Ας το παραδεχτούμε, ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρόκειται να συμβεί για τα F-16», είπε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος συμφώνησε, λέγοντας ότι τα F-16 «δεν μπορούν να θεωρηθούν κλιμάκωση».

«Είναι απλώς μέρος της εργαλειοθήκης της κατοχής συμβατικών όπλων», είπε το άτομο.

Ωστόσο, τα F-16 είναι πολύπλοκα συστήματα που απαιτούν επίσης τεράστια υποδομή και τεχνικούς υψηλής εξειδίκευσης για να λειτουργήσουν και να συντηρηθούν. Η εκπαίδευση των Ουκρανών συντηρητών πιθανότατα θα διαρκούσε περισσότερο από την εκπαίδευση των πιλότων και οι ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να φέρουν εργολάβους για να κάνουν κάποιες από αυτές τις εκπαιδεύσεις.

politico

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετά τα τανκς τα F16: Οι ΗΠΑ έτοιμες να στείλουν και αεροσκάφη στην Ουκρανία "

Από τον Μάρτιο ξεκινά πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών

«Κλειδώνει» το χρονοδιάγραμμα έναρξης του προγράμματος «Φωτοβολταικά στις στέγες» με την κατάθεση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους να αναμένεται από τον Μάρτιο. Στόχος είναι να εγκατασταθούν περίπου 250.000 φωτοβολταϊκά σε νοικοκυριά, αγρότες, και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με το πρόγραμμα θα παρασχεθεί ενίσχυση για την εγκατάσταση τουλάχιστον 100.000 φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά, 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και 75.000 σε αγρότες.

Στόχος είναι να εγκατασταθούν περί τα 250.000 φωτοβολταϊκά από τις τρεις κατηγορίες δικαιούχων με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προώθηση των συστημάτων που θα συνοδεύονται με μπαταρίες.

Οι δικαιούχοι αναμένεται να  προκύψουν με κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τον Μάρτιο ξεκινά πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών"

Australian Open: Υπέκυψε στον ανώτερο Τζόκοβιτς ο Τσιτσιπάς

Δεν κατάφερε ο Στέφανος Τσιτσιπάς να φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου του τροπαίου Γκραν Σλαμ, υποκύπτοντας με σκορ 3-0 στον Νόβακ Τζόκοβιτς, στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν της Μελβούρνης την Κυριακή. Ο Σέρβος επικράτησε με 6-3, 7-6 (4), 7-6 (5).

Ο Σέρβος κατέκτησε για 10η φορά το Όπεν της Μελβούρνης, κάτι που συνιστά ρεκόρ, ενώ ισοφάρισε τον Ράφα Ναδάλ στην κορυφή των κατακτήσεων των τουρνουά του Γκραν Σλαμ φτάνοντας και αυτός στις 22.

Australian Open: Υπέκυψε στον ανώτερο Τζόκοβιτς ο Τσιτσιπάς-1
Australian Open: Ηττα Τσιτσιπά από τον «Βασιλιά του Melbourne Park»

Ο Τζόκοβιτς νίκησε με σκορ 6-3, 7-6 (4), 7-6 (5) για να ανέλθει πλέον αυτός στη κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης της ΑΤΡ από τη Δευτέρα – για 374η εβδομάδα στην απαράμιλλη καριέρα του στο τένις.

Το ματς ήταν εξ αρχής δύσκολο για τον Τσιτσιπά, αλλά ο νεαρός τενίστας ανήλθε στο ύψος των περιστάσεων και παρότι δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο σετ κόντρα στον θρυλικό αντίπαλό του, έδειξε ότι το μέλλον τού ανήκει και δεν θα αργήσει η μέρα που θα βρίσκεται εκείνος στη θέση του Τζόκοβιτς, δηλαδή με το τρόπαιο στα χέρια. 

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Australian Open: Υπέκυψε στον ανώτερο Τζόκοβιτς ο Τσιτσιπάς"

Μπλόκο στον κυκλικό κόμβο Καρδίτσας στήνουν τη Δευτέρα 30/1 οι αγρότες της Θεσσαλίας

Μπλόκο στον κυκλικό κόμβο της Καρδίτσας επί του αυτοκινητόδρομου Ε65 αποφάσισαν να στήσουν οι αγρότες της Θεσσαλίας αύριο Δευτέρα 30/1 στις 12 το μεσημέρι.

Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Καρδίτσα με τη συμμετοχή Αγροτικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων απ’ όλη τη Θεσσαλία.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, που τους αναγκάζουν να βγουν ξανά στους δρόμους, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστα Τζέλλα, να τονίζει: «Ήρθε η στιγμή να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Με την πλούσια εμπειρία που έχουμε, γνωρίζουμε πολύ καλά πως ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε στον δρόμο και ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας».

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας είναι:

-Ανακούφιση και λήψη μέτρων για το υψηλό κόστος παραγωγής, λόγω της αύξησης σε όλα τα γεωργικά εφόδια και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

-Αναπλήρωση του εισοδήματος.

-Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο στον κυκλικό κόμβο Καρδίτσας στήνουν τη Δευτέρα 30/1 οι αγρότες της Θεσσαλίας"

Συντάξεις: Κυβερνητικό σχέδιο επιστροφής αναδρομικών σε 1.300.000 άτομα – Τι δικαιούνται οι κληρονόμοι

Αποφασισμένη να διορθώσει κάποιες από τις αδικίες σε βάρος των συνταξιούχων είναι η κυβέρνηση. Γι΄ αυτό φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε ένα σχέδιο επιστροφής των αναδρομικών 1.300.000 συνταξιούχων.

Τα αναδρομικά αφορούν κομμένες επικουρικές συντάξεις την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και συγκεκριμένα κομμένα δώρα κύριων και επικουρικών συνταξιούχων άνω 60 ετών, μεταδόθηκε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».

Τα ποσά αυτά διεκδικούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι αλλά και οι κληρονόμοι τους.

Σημειώνεται ότι 350.000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει έως 31/7/2020 για τις επικουρικές, ξεκίνησαν να τα εισπράττουν, ενώ 1.300.000 που δεν είχαν προσφύγει, δεν μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά.

Θα τα λάβουν μόνο με πολιτική απόφαση, με τα σενάρια της επιστροφής να περιλαμβάνουν:

– Επιστροφή: Σε 4 ετήσιες δόσεις

– Έναρξη επιστροφής: Αρχές 2024 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συντάξεις: Κυβερνητικό σχέδιο επιστροφής αναδρομικών σε 1.300.000 άτομα – Τι δικαιούνται οι κληρονόμοι"

Τραγωδία στη Σπάρτη: 5χρονο κοριτσάκι μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο – Αντιμετώπιζε προβλήματα

Χωρίς τις αισθήσεις του και χωρίς σφυγμό κοριτσάκι  5 χρονών μεταφέρθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 28.01.2023 από τους γονείς του στο νοσοκομείο Σπάρτης.

Ο FLY επικοινώνησε με την διοικήτρια του νοσοκομείου Σπάρτης, Εύη Παπαγεωργίου, η οποία επιβεβαίωσε το δυσάρεστο περιστατικό. Σύμφωνα με την κα. Παπαγεωργίου το κοριτσάκι εισήλθε στα επείγοντα περίπου στις 18:00. Όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου έδωσε μάχη για περίπου μιάμιση ώρα αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να επαναφέρει στην ζωή το άτυχο κορίτσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικείο περιβάλλον του αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Τις επόμενες ώρες θα πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

flynews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στη Σπάρτη: 5χρονο κοριτσάκι μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο – Αντιμετώπιζε προβλήματα"

Νέα Σμύρνη: Μέλη του Ρουβίκωνα προκάλεσαν φθορές σε γραφεία εταιρείας

Μέλη του Ρουβίκωνα πραγματοποίησαν τα ξημερώματα επίθεση σε γραφεία εταιρείας στη Νέα Σμύρνη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου στις 3 το πρωί, μια ομάδα έξι ατόμων επιτέθηκε με βαριοπούλες σε γραφεία εταιρείας, που βρίσκονται στον αριθμό 209 της λεωφόρου Συγγρού, προκαλώντας φθορές σε υαλοπίνακες, ανέφερε το ΑΜΠΕ. 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα Σμύρνη: Μέλη του Ρουβίκωνα προκάλεσαν φθορές σε γραφεία εταιρείας"

Ελληνοτουρκικά: Νέες αναφορές της Άγκυρας περί «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη

Νέες αναφορές περι «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη κάνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο αγώνας για τον τουρκισμό που δίνουν οι συμπατριώτες μας της Δυτικής Θράκης για περισσότερα από 30 χρόνια συνεχίζεται σήμερα με την ίδια αποφασιστικότητα όπως την πρώτη μέρα» αναφέρεται αρχικά στην ανάρτηση.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά την υποστήριξή της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δεν θα αφήσει τους ομογενείς αδελφούς της μόνους» συνεχίζει και καταλήγει το τουρκικό υπουργείο.  

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελληνοτουρκικά: Νέες αναφορές της Άγκυρας περί «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη"

Θετική λίστα φαρμάκων: Ο αναλυτικός κατάλογος με τις νέες θεραπείες που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ

Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης το τελευταίο διάστημα συνεδριάζει με γοργούς ρυθμούς και αποφασίζει την ένταξη (και απένταξη) θεραπειών στο Θετικό Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με απόφαση του Θάνου Πλεύρη, 20 φαρμακευτικά σκευάσματα εντάσσονται σε αυτόν…

Συγκεκριμένα, με πρόσφατες αποφάσεις που υπογράφει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και δημοσιεύθηκαν στην Διαύγεια την περασμένη Παρασκευή (27/1/23), στον κατάλογο των Αποζημιούμενων Φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, εντάσσονται 20 θεραπείες, οι 16 από τις οποίες θα αποζημιωθούν από τον Οργανισμό για πρώτη φορά.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ασθενείς με συννοσηρότητες, θεραπείες για αιματολογικά νοσήματα, ογκολογικά φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, θεραπείες για το λέμφωμα, «ορφανά» φάρμακα για σπάνιες παθήσεις.

Επίσης, εγκρίθηκε η αποζημίωση για εμβόλιο για την πρόληψη της πνευμονίας από στρεπτόκοκκο, φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια, την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και την νωτιαία μυϊκή ατροφίας (SMA).

Στη Θετική Λίστα των θεραπειών που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εντάσσονται οι παρακάτω δραστικές ουσίες.
Όλα τα φάρμακα που εντάσσονται στη Θετική Λίστα

-Δραστική ουσία: ALPHA-1-PROTEINASE INHIBITOR
Κάτοχος Αδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ): DEMO ABEE

Ενδείξεις: Νοσοκομειακό φάρμακο για την αντιμετώπιση του πνευμονικού εμφυσήματος.

(Ένταξη νέας συσκευασίας στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: Αλτεπλάση (Alteplase)
ΚΑΚ: BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ A.E

Ενδείξεις: Νοσοκομειακή θρομβολυτική θεραπεία για το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, την πνευμονική εμβολή και το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

(Ένταξη νέας περιεκτικότητας στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: PYRIDOSTIGMINE
ΚΑΚ: MEDA PHARMACEUTICALS S.A., GREECE

Ενδείξεις: Συνταγογραφούμενη θεραπεία για τις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.

(Ένταξη νέας συσκευασίας στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: Παλμποσικλίμπη (Palbociclib)
ΚΑΚ: Pfizer

Ενδείξεις: Θεραπεία περιορισμένης συνταγογράφησης για τον τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

(Ένταξη νέας ένδειξης στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: Λαροτρεκτινίμπη
ΚΑΚ:BAYER

Ενδείξεις: Μονοθεραπεία που ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών με συμπαγείς όγκους.

Χορηγείται με Ιατρική συνταγή.

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: DAUNORUBICIN:CYTARABINE (Ορφανό φάρμακο)
ΚΑΚ: JAZZ PHARMACEUTICALS

Ενδείξεις: Θεραπεία ενήλικων με νεοδιαγνωσμένη, σχετιζόμενη με θεραπεία οξεία μυελογενή λευχαιμία (t-AML).

Μόνο για νοσοκομειακή χρήση.

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: ISATUXIMAB
ΚΑΚ: SANOFI-AVENTIS

Ενδείξεις: Σε συνδυασμό με άλλες δραστικές ενδείκνυται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα.

Μόνο για νοσοκομειακή χρήση.

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: LUMASIRAN (Ορφανό φάρμακο)
ΚΑΚ: ALNYLAM

Ενδείξεις: Θεραπεία για την πρωτοπαθή υπεροξαλουρία 1 (PH1) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η έναρξη της θεραπείας γίνεται σε νοσοκομείο και μπορεί να συνεχίζεται εκτός νοσοκομείου υπό την παρακολούθηση ειδικού ιατρού.

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: NIVOLUMAB
ΚΑΚ: BRISTOL-MYERS SQUIBB

Ενδείξεις: Επικουρική θεραπεία για τον καρκίνο του οισοφάγου ή της γαστροοισοφαγικής συμβολής (OC ή GEJC)

Χορηγείται με περιορισμένη ιατρική συνταγή και αποζημιώνεται μέσω διαδικασίας προέγκρισης.

Μόνο για νοσοκομειακή χρήση.

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: TRASTUZUMAB EMTANSINE
ΚΑΚ: ROCHE (HELLAS) A.E.

Ενδείξεις: Μονοκλωνικό αντίσωμα για τη θεραπεία του πρώιμου Καρκίνου του Μαστού.

Χορηγείται με περιορισμένη ιατρική συνταγή. Μόνο για νοσοκομειακή χρήση.

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: PNEUMOCOCCAL POLYSACCHARIDE SEROTYPE
ΚΑΚ: MERCK SHARP & DOHME

Ενδείξεις: Εμβόλιο για την ενεργητική ανοσοποίηση για πρόληψη της διεισδυτικής νόσου και της πνευμονίας που προκαλούνται από τον Streptococcus pneumoniae σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Χορηγείται με ιατρική συνταγή

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: Λιραγλουτίδη
ΚΑΚ: NOVO NORDISK

Ενδείξεις: Θεραπεία με σκοπό τη ρύθμιση του σωματικού βάρους σε ενήλικες με αρχικό δείκτη μάζας σώματος (BMI) ≥30 kg/m² (παχυσαρκία) ή ≥27 kg/m² έως <30 kg/m² (υπέρβαρος) παρουσία τουλάχιστον μίας συννοσηρής πάθησης σχετιζόμενης με το βάρος, όπως π.χ. δυσγλυκαιμία (προδιαβήτης ή σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2), υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Χορηγείται με ιατρική συνταγή

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: Risdiplam
ΚΑΚ: ROCHE

Ενδείξεις: Θεραπεία της 5q νωτιαίας μυϊκής ατροφίας (SMA) σε ασθενείς ηλικίας 2 μηνών και άνω

Με περιορισμένη ιατρική συνταγή και με παρακολούθηση από ειδικό γιατρό

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: Tucatinib
ΚΑΚ: SEAGEN B.V.

Ενδείξεις: θεραπεία ενηλίκων ασθενών με HER2-θετικό, τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον 2 προηγούμενες αντι-HER2 θεραπευτικές αγωγές.

Χορηγείται με περιορισμένη ιατρική συνταγή και με παρακολούθηση από ειδικό γιατρό.

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: DAPAGLIFLOZIN
ΚΑΚ: ASTRAZENECA

Ενδείξεις: Θεραπεία για τη χρόνια νεφρική νόσο σε ενήλικες

Χορηγείται με ιατρική συνταγή

(Ένταξη νέας ένδειξης στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: VERICIGUAT
ΚΑΚ: BAYER

Ενδείξεις: Θεραπεία της συμπτωματικής χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας σε ενήλικες ασθενείς με μειωμένο κλάσμα εξώθησης.

Χορηγείται με ιατρική συνταγή

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: GIVOSIRAN (Ορφανό φάρμακο)
ΚΑΚ: ALNYLAM

Ενδείξεις: Θεραπεία της οξείας ηπατικής πορφυρίας σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω

Χορηγείται με περιορισμένη ιατρική συνταγή και με παρακολούθηση από ειδικό γιατρό

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: GOSERELIN ACETATE
ΚΑΚ: DEMO ABEE

Ενδείξεις: Συνθετικό δεκαπεπτιδικό ανάλογο της φυσικής ορμόνης που χρησιμοποιείται για την αναστολή της έκκρισης ωχρινοτρόπου ορμόνης από την υπόφυση, για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, του μαστού και διαφόρων άλλων γυναικολογικών νόσων.

Χορηγείται με ιατρική συνταγή

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: TIOTROPIUM
ΚΑΚ: ELPEN AE

Ενδείξεις: Βρογχοδιασταλτική θεραπεία συντήρησης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ΧΑΠ.

Χορηγείται με ιατρική συνταγή

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

-Δραστική: VENETOCLAX
ΚΑΚ: ABBVIE

Ενδείξεις: Ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με νεοδιαγνωσθείσα οξεία μυελογενή λευχαιμία που δεν είναι κατάλληλοι για εντατική χημειοθεραπεία.

Χορηγείται με περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό και παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της αγωγής

(Νέα ένταξη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων)

“Η παρούσα απόφαση ισχύει από την έκδοση της απόφασης αναθεώρησης του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων του άρθρου 251 του ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α’ 5), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 24 του Ν. 4633/2019 (ΦΕΚ Α΄161)”, όπως αναφέρεται.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Θετική λίστα φαρμάκων: Ο αναλυτικός κατάλογος με τις νέες θεραπείες που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ"

Κηφισιά: Χειροπέδες σε 16χρονο - Λήστεψε με μαχαίρι συνομήλικούς του

Ένα ακόμη περιστατικό εφηβικής εγκληματικότητας σημειώθηκε την Παρασκευή στην περιοχή της Κηφισιάς με δράστη έναν ανήλικο ο οποίος λήστεψε μια παρέα νεαρών με την απειλή μαχαιριού.

Ολα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής, όταν οι αστυνομικοί του Τμήματος Κηφισιάς συνέλαβαν τον 16χρονο ο οποίος νωρίτερα μαζί με ένα ακόμη άτομο είχε ληστέψει έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ δύο ανήλικα παιδιά απειλώντας τα με μαχαίρι.

Στη συνέχεια, οι δύο τους αποπειράθηκαν να ληστέψουν και έναν 17χρονο στην οδό Όθωνος ενώ ο συνεργός του, ο οποίος αναζητείται, εκτιμάται πως είναι και αυτός ανήλικος.

Ο ανήλικος ληστής οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς και πάνω του βρέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα που είχε κλέψει καθώς και το μαχαίρι με το οποίο τρομοκρατούσε τα θύματά του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κηφισιά: Χειροπέδες σε 16χρονο - Λήστεψε με μαχαίρι συνομήλικούς του"

Ρέθυμνο: Αιματηρή συμπλοκή αστυνομικού με νεαρό – Τέσσερις συλλήψεις (video)

Αιματηρό επεισόδιο εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, σε μπαρ του Ρεθύμνου, πολύ κοντά στο αστυνομικό μέγαρο. Στο επεισόδιο εμπλέκεται αστυνομικός που υπηρετεί στο Ρέθυμνο και μια παρέα νεαρών από τον Μυλοπόταμο.

Η αιματηρή έγινε στις 4:10 στο μπαρ εργάζεται ο πατέρας του αστυνομικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, οι νεαροί προκάλεσαν φασαρία και μάλιστα έδειραν θαμώνα του καταστήματος. Οι ιδιοκτήτες τους έδιωξαν και ενημέρωσαν τόσο τις αρχές, όσο και τον υπεύθυνο του καταστήματος που συνέβη το αιματηρό επεισόδιο, προκειμένου να μην τους αφήσουν να μπουν μέσα.

Έτσι, όταν ο 55χρονος πατέρας του αστυνομικού δεν τους επέτρεψε την είσοδο, ξέσπασε φασαρία. Ο 27χρονος τράβηξε μαχαίρι με αποτέλεσμα ο αστυνομικός που ήταν εκτός υπηρεσίας, να μπει στη μέση για να προστατεύσει τον πατέρα του. Ο νεαρός του κατάφερε χτύπημα με μαχαίρι στο χέρι και ο αστυνομικός, φοβούμενος για τη ζωή του, τράβηξε όπλο και πυροβόλησε χαμηλά στην κοιλιακή χώρα τον 27χρονο.

Στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Ο νεαρός μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται φρουρούμενος στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Τα “σημάδια” της συμπλοκής έξω από μπαρ στο Ρέθυμνο

Στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου πήγαν για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και τα άλλα μέλη της παρέας των νεαρών. Τελικά η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του 27χρονου και του αστυνομικού για την εμπλοκή τους στο αιματηρό επεισόδιο, αλλά και στη σύλληψη δύο ακόμα νεαρών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρια.

Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις νεαροί από το Μυλοπόταμο έσπασαν και την τζαμαρία κινηματογράφου που βρίσκεται κοντά στο σημείο της συμπλοκής.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέθυμνο: Αιματηρή συμπλοκή αστυνομικού με νεαρό – Τέσσερις συλλήψεις (video)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news