facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Eurogroup: Καμμία συμφωνία για την Ελλάδα - Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης τη Δευτέρα

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup στο Λουξεμβούργο. 

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι εκτιμήθηκε η κατάσταση, αλλά «δυστυχώς πολύ λίγη πρόοδος έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις» και «δεν υπάρχει συμφωνία εν όψει». 

Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου υπάρχουν δύο είδη ευελιξίας: Μία για τροποποίηση των στόχων μετά από εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και, δεύτερον, αντικατάσταση μέτρων με άλλα που θα προταθούν από την Ελλάδα, εφόσον αυτά αξιολογηθούν από τους Θεσμούς και κριθούν ικανοποιητικά.

Οι θεσμοί, προσέθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, χρησιμοποίησαν τα δύο αυτά είδη ευελιξίας , αλλά λίγα μέτρα της ελληνικής πλευράς κρίθηκαν ότι είναι ικανοποιητικά και οι διαβουλεύσεις δεν προχώρησαν.

Στείλαμε ισχυρό σήμα να υπάρξουν νέες προτάσεις τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι είναι ακόμα πιθανό να υπάρξει συμφωνία, αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Η μπάλα είναι στην πλευρά της Ελλάδας και κάλεσε την χώρα να αδράξει αυτήν την «τελευταία ευκαιρία».
Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε εξαιρετικά σοβαρή και κρίσιμη την κατάσταση, σημειώνοντας ότι «φθάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι αν δεν πληρωθούν οι τρεις δόσεις στο τέλος του μήνα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει όσον αφορά στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. 

Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ έκαναν λόγο για προβλήματα στην επικοινωνία (miscommunication) με την ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσαν ότι η εμπλοκή των τελευταίων δύο εβδομάδων προέκυψε διότι μετά το ραντεβού Τσίπρα - Γιούνκερ - Ντάισελμπλουμ δεν ήρθαν νέες προτάσεις από την ελληνική πλευρά. 

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα στέλνει στον ελληνικό λαό ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι πολίτες στην Ελλάδα δικαιούνται μια αξιόπιστη και δίκαιη συμφωνία για ένα διατηρήσιμο οικονομικό μέλλον. «Είμαστε αφοσιωμένοι στην προσπάθεια να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ» είπε αλλά ξεκαθάρισε ότι «προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο» και σχολίασε ότι θα απαιτηθούν αξιόπιστα μέτρα, αναδιάρθρωση του κράτους, του δημοσίου τομέα και της οικονομίας. Στις προϋποθέσεις μια βιώσιμης πορείας μέσα στο ευρώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων την «ύπαρξη πολιτικών που είναι προετοιμασμένοι να πουν την αλήθεια στο λαό», προχωρώντας έτσι σε μια ξεκάθαρη πολιτική παρέμβαση. 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε: Περιμένουμε. Οι Θεσμοί έχουν συντάξει πολύ λογικές προτάσεις που αποτελούν ξεκάθαρη χαλάρωση των προηγούμενων διευθετήσεων όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Ντόναλτ Τούσκ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης ενώ επληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθεί Eurogroup πριν την Σύνοδο της Δευτέρας.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι δεν υπήρξε συμφωνία και δόθηκε ισχυρό σήμα στην ελληνική πλευρά να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Καμμία συμφωνία για την Ελλάδα - Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης τη Δευτέρα"

Η πρόταση Βαρουφάκη

«Δυστυχώς η προεδρία του Eurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς. Δεν είναι η στιγμή να αποδοθούν ευθύνες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup του Λουξεμβούργου. 

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η πολιτική ευθύνη είναι όλων των υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών ηγετών να βρεθεί λύση, έτσι όπως απαιτούν οι εκλογείς μας», ενώ αναφέρθηκε στα αρνητικά αποτελέσματα των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα στην χώρα μας. 




Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι ο πραγματικός λόγος που διακόπηκαν έχει να κάνει με το ότι «οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εντολή να διαπραγματευτούν περαιτέρω για την ουσία των μέτρων και τις προτάσεις μας για το δημόσιο χρέος». 

«Παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία είναι βαθιές μεταρρυθμίσεις. 

«Εξήγησα στους ομολόγους μου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει φτιάξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ», σημειώνοντας ότι ζήτησε από τους εταίρους να δοθεί έμφαση στις περικοπές, που δεν αποτελούν μεταρρύθμιση. «Το να αυξήσουμε 10 μονάδες την εστίαση δεν ήταν ποτέ μεταρρύθμιση. Το να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα αποτελεί μεταρρύθμιση», είπε. 

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις ενστάσεις που έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό δημόσιο και τόνισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπάρχει ήδη, πρότεινε να υπάρχει παρακολούθηση των δαπανών σε εβδομαδιαία βάση από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, έτσι ώστε να γίνεται άμεση μείωσή τους σε περίπτωση που χρειαστεί. 

«Η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε στο Eurogroup τους εταίρους να προβούμε όλοι σε μία γρήγορη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Ο χρόνος δεν είναι πολλής αλλά είναι αρκετός» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. 


Real
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρόταση Βαρουφάκη"

Σαμαράς: Κόκκινη γραμμή η θέση της Ελλάδας στο ευρώ

Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της χώρας και το ενδεχόμενο μίας ρήξης με την Ευρώπη μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο διάλογο που είχε με τον κ. Παυλόπουλο μπροστά στις κάμερες στη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέφρασε τη λύπη του που η συνάντηση αυτή γίνεται υπό «τις σημερινές δραματικές συνθήκες», επισημαίνοντας τον κίνδυνο «να καταρρεύσει ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής μας πολιτικής που είναι η συμπόρευση με την Ευρώπη» - κάτι που, όπως είπε, «θα γινόταν εφιάλτης για τον ελληνικό λαό, την αξιοπιστία της χώρας, το μέλλον των παιδιών και για την ασφάλεια της χώρας, ειδικά με όσα γίνονται στην γειτονιά μας».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως είναι της άποψης πως η θέση της Ελλάδας είναι εντός Ευρώπης και εντός ευρώ και, όπως είπε, αυτό αποτελεί για τη ΝΔ αδιαπραγμάτευτη εθνική κόκκινη γραμμή, την οποία και υποστηρίζει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. «Καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να την αμφισβητήσει και να τη βάλει σε κίνδυνο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε πως γνωρίζει την ιστορική διαδρομή και τον ιστορικό ρόλο της ΝΔ στην Ευρώπη, αλλά και την αταλάντευτη προσήλωση του κ. Σαμαρά στο ευρωπαϊκό μέλλον, και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο πρόεδρος της ΝΔ, θα κάνει αυτό που του αναλογεί για να διασφαλίσει την πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

«Σε ό,τι με αφορά, η πλειοψηφία που με εξέλεξε αλλά και η εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός σε αυτή τη Βουλή, μου επιβάλλουν να διασφαλίσω στα όρια των αρμοδιοτήτων μου αυτή την πορεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Κόκκινη γραμμή η θέση της Ελλάδας στο ευρώ"

Ρέγκλινγκ: Αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ θα ζητήσουμε από την Ελλάδα 140 δισ.

Μήνυμα - προειδοποίηση προς την Ελλάδα έστειλε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ εξηγώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός έχει το δικαίωμα να ζητήσει πίσω όλα τα χρήματα που έχουν δοθεί στην Αθήνα.

Όπως εξήγησε ο δανεισμός του ESM είναι συνδεδεμένος με εκείνον του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση της προς το Ταμείο, τότε αυτό θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός και ο μηχανισμός μπορεί να ζητήσει την επιστροφή συνολικά 140 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ προχώρησε σε αυτή τη δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναφερόμενος στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για εξαγορά ελληνικού χρέους που βρίσκεται στην ΕΚΤ από τον ESM ώστε να μετατεθεί χρονικά, είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η παρούσα η αξιολόγηση και στη συνέχεια να υπάρξει νέο πρόγραμμα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάτι τέτοιο, χωρίς όμως να δεσμευτεί την νομική υπόσταση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ θα ζητήσουμε από την Ελλάδα 140 δισ."

Πιέσεις και εκβιασμοί απο τους δανειστές προς την Ελλάδα πριν το Eurogroup

Σε άτυπο Eurogroup για την Ελλάδα μετατράπηκε η συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο καθώς όλοι οι υπουργοί Οικονομικών και όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μετέχουν σε αυτό δέχθηκαν ερωτήσεις και έδωσαν απαντήσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε το όριο των διαπραγματεύσεων για τις 30 Ιουνίου λέγοντας ότι «το μόνο που ξέρω είναι ότι το πρόγραμμα που έχουμε και έχει παραταθεί λήγει στο τέλος του μήνα». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος τόνισε ότι «η όποια κίνηση θα πρέπει να έρθει από την πλευρά της Ελλάδας» προσθέτοντας ότι «εχουμε δείξει αλληλεγγύη αλλά και η Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να κάνει κάτι από αυτά που έχει πει».

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «πρέπει να μετακινηθούμε από την δαπανηρή διχόνοια στην αποτελεσματική συναίνεση»


Ντάισελμπλουμ: Το επόμενο βήμα για μία βιώσιμη συμφωνία πρέπει να γίνει από την Ελλάδα

Αποστολή μας σήμερα είναι να φέρουμε τη συμφωνία πιο κοντά, αν και δεν είμαι σίγουρος πως θα σημειωθεί η πρόοδος, στην οποία ελπίζω, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Αναφερόμενος στην πρόταση που έχουν υποβάλει οι θεσμοί ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι υπάρχουν συμβιβασμοί και έχουν γίνει υποχωρήσεις, τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να συμβιβαστεί

«Πρέπει να δούμε τι θα μας πουν οι θεσμοί, αλλά μικρή πρόοδος έχει γίνει. Πρέπει να υπάρξει μία αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το πρόγραμμα που έχουμε και έχει παραταθεί λήγει στο τέλος του μήνα. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα. Το επόμενο βήμα ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη, και οικονομικά βιώσιμη, συμφωνία πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά», επεσήμανε ο επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Λίγα λεπτά αργότερα, μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου για την ετήσια σύνοδο του ESM, ο κύριος Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι η Ευρωζώνη δεν έχει συζητήσει και δεν συζητά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς απαιτείται συμφωνία για το υπάρχον πρόγραμμα προηγουμένως. Εξάλλου, υπενθύμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, η συμφωνία του 2012 για το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε ισχύ και θα εκπληρωθεί, όταν η ελληνική πλευρά ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της, προσθέτοντας πάντως, πως κάτι τέτοιο «δεν είναι κοντά».

Κάθε νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ESM, η οποία δηλαδή δεν περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα, θα απαιτεί νέο πρόγραμμα, επεσήμανε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να υπάρξει swap των ECB bonds με ESM όπως ζητάει η ελληνική πλευρά. 

Σόιμπλε: Έχουμε δείξει αλληλεγγύη, να κάνει και η Ελλάδα κάτι απ' όσα έχει πει
Ξεκάθαρος ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας ήταν, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα από τις 20 Φεβρουαρίου και βάσει αυτού του προγράμματος προσπαθούμε να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα. Δεν έχουμε φτάσει σε κάποιο συμπέρασμα. Δεν υπάρχουν νέες απόψεις» υπογράμμισε αρχικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Και συνέχισε, «πετώντας το μπαλάκι» στην Αθήνα: «Η όποια κίνηση θα έρθει από την πλευρά της Ελλάδας. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα υποφέρουν από αυτή την κατάσταση και όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να πάρουν μια απόφαση να βοηθήσουν».

«Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσει» τόνισε ακόμη.

«Έχουμε δείξει αλληλεγγύη, αλλά και η Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να κάνει κάτι από αυτά που έχει πει. Αν δεν υπάρξουν προτάσεις, δεν θα υπάρξει και κάτι για το οποίο να συζητήσουμε» υπογράμμισε, δίνοντας το στίγμα του εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.


Βαρουφάκης: Σήμερα θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης 

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στις δηλώσεις του προσερχόμενος στην συνεδρίαση, δήλωσε: «Ο Ντράγκι είπε κάποτε ότι για να λειτουργήσει το ευρώ πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει παντού. Πιστεύουμε ότι ήταν ακριβής. Και σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο αυτό. Πρέπει να μετακινηθούμε από την δαπανηρή διχόνοια στην αποτελεσματική συναίνεση».




Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε μια σοβαρή απάντηση από την ελληνική πλευρά

Η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι σοβαρή, χρειαζόμαστε μία σοβαρή απάντηση, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν περικοπές στις συντάξεις, αλλά θέλουν μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, επισήμανε πως ο χρόνος περνάει και είναι «εντελώς απαραίτητη» μία συμφωνία.

Είμαι σίγουρος ότι χωρίς νέες προτάσεις δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, γιατί πρέπει να εξετάσουμε νέες προτάσεις. Για αυτό εργάζονται οι θεσμοί για να βρεθεί μία συμφωνία, η οποία δεν είναι μόνο πιθανή, αλλά απαραίτητη, πρόσθεσε και τόνισε: «Η μπάλα είναι στην ελληνική πλευρά, είναι στο χέρι των Ελλήνων».

Λαγκάρντ: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αν υπάρξουν προτάσεις

Αν υπάρχουν προτάσεις που μπορούν μας οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα, είμαστε έτοιμοι να τις εξετάσουμε, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε, επίσης, ότι «το ΔΝΤ δεσμεύεται απέναντι σε 188 κράτη-μέλη από την Ελβετία στην Σρι Λάνκα άρα έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στις χώρες» προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ μπορεί να καταστεί και ευέλικτο, αλλά χρειάζεται αξιόπιστα προγράμματα».

Πάντοαν: Ας δούμε τι θα πει ο Βαρουφάκης
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν κατά την προσέλευσή του στο Eurogroup δήλωσε: «Θα δούμε τι θα μας πουν οι Έλληνες, όλα είναι στο τραπέζι». Όσο για την πιθανότητα χρεοκοπίας αν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ, είπε ότι χρειάζεται χρόνος για να υπάρξει χρεοκοπία, εννοώντας ότι δε θα υπάρξει άμεσα μία τέτοια ενέργεια.
Σχετικά με μία πιθανή επιρροή της Ιταλίας από την ελληνική κατάσταση είπε με σιγουριά: «Η Ιταλία είναι σταθερή, το ευρώ είναι σταθερό».

Ερωτηθείς για πιθανότητα Grexit απάντησε: «Ο χρόνος περνάει γρήγορα και μπορεί να υπάρχουν άλλες επιλογές, αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρξει Grexit». Ο κύριος Πάντοαν, αναφέρθηκε ειδικά στον Έλληνα ομόλογό του, λέγοντας: «Πάντα ενδιαφέρομαι για αυτά που έχει να πει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ας δούμε τι θα πει».



ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, ο χρόνος τελειώνει
Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξερβούργου Πιερ Γκραμενά κατά την άφιξή του στο Eurogroup εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σημερινή συνεδρίαση σχετικά με την Ελλάδα.



Στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Βλέπουμε ότι όλα επιταχύνονται και αυτό είναι καλό. Ελπίζω σήμερα να δούμε στο Eurogroup τους αριθμούς και τα γεγονότα ώστε να εκτιμήσουμε αν η συμφωνία πλησιάζει. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία τις ερχόμενες ημέρες, γιατί ο χρόνος τελειώνει».
Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για το αν θα βρεθεί λύση απάντησε: «Ας δούμε τι θα τεθεί στο τραπέζι για να μπορούμε να πούμε αν μπορεί να υπάρξει λύση. Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη και να σημειωθεί μία συμφωνία, ώστε η Ελλάδα να αρχίσει να αναπτύσσεται και να γίνει πιο ανταγωνιστική για αυτό θέλουμε μία συμφωνία».

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Κανείς δεν είναι αισιόδοξος για μία συμφωνία σήμερα

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup: «Κανείς από όσους μίλησα σήμερα δεν είναι αισιόδοξος για τη συμφωνία».

Ερωτηθείς, δε, για την πιθανότητα «μόλυνσης» από ένα Grexit είπε ότι δε θα ήταν τόσο σοβαρή. «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Βαρουφάκης θα κάνει μία παρέμβαση σήμερα, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς θα είναι, αλλά θα δούμε», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει χρόνος και χώρος για νέες προτάσεις.

Ντε Γκίντος: Έξυπνη, γενναιόδρωη και με αρκετή ευελιξία η πρόταση των θεσμών

Είναι απαραίτητο να υπάρχει μία συμφωνία γρήγορα, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος κατά την προσέλευση του στο Eurogroup.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας και επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη καθώς θα είναι θετικό για την χώρα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες.

Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάσει ακόμα και μία αντιπρόταση ώστε να σημειωθεί μία συμφωνία, είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει μία πρόταση από τους τρεις θεσμούς στο τραπέζι και «ο Βαρουφάκης πρέπει να μας πει τι πιστεύει για αυτή».

Μάλιστα, χαρακτήρισε την πρόταση «έξυπνη, γενναιόδωρη και περιέχει αρκετή ευελιξία» και τόνισε ότι αν η ελληνική πλευρά την αποδεχθεί θα υπάρξει σύντομα μία συμφωνία.


Κάζιμιρ(Σλοβακία): Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο capital controls στην Ελλάδα

«Κουρασμένος» με το θέμα της Ελλάδας δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup προσθέτοντας ότι «φοβάμαι ότι δεν είμαι ο μόνος υπουργός που είμαι κουρασμένος».

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους Έλληνες, δεν υπάρχει χρόνος. Η Ελλάδα πρέπει να δει την πραγματικότητα. Μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά δε μπορούμε να κοροϊδέψουμε την πραγματικότητα» συμπλήρωσε.

Άφησε, μάλιστα, ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιβολής capital controls στην Ελλάδα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά είμαι Καθολικός και πιστεύω στα θαύματα».

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε αλλά πρέπει να έχουμε συμμάχους για αυτό. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με αυτό το θέμα, γιατί αφορά όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι ζωτικό θέμα, αλλά η Ευρωζώνη δεν είναι μόνο μία χώρα» κατέληξε ο κ. Κάζιμιρ.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Η Ευρωζώνη θα επιβίωνε ενός Grexit αλλά θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιοργκ Σέλινγκ, δήλωσε πως η υπομονή εξαντλείται και πως αν η Ελλάδα δεν έχει κάτι νέο να παρουσιάσει τότε θα είναι μία σύντομη συνάντηση.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η ελληνική κυβέρνηση περιμένει με αυτό τον τρόπο για τέσσερις μήνες δεδομένης της κατάστασης», είπε και πρόσθεσε πως η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει από ένα Grexit αλλά θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα.
Φιλανδός ΥΠΟΙΚ: Χωρίς συμφωνία θα ενεργοποιηθεί το plan B, η χρεοκοπία της Ελλάδας
Αρχικά υπήρχε μεγαλύτερη συμπάθεια για την Ελλάδα, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες αυτή έχει εξασθενήσει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Είμαι πάντα αισιόδοξος και πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί μία συμφωνία, αλλά είτε θα φτάσουμε σε μία συμφωνία, είτε θα οδηγηθούμε στο Plan B, το οποίο θα σημάνει ελληνική χρεοκοπία, συμπλήρωσε.

Όσο για το ενδεχόμενο μόλυνσης άλλων χωρών απάντησε πως δεν εκτιμά ότι θα επηρεαστούν σε αυτό το στάδιο, καθώς οι οικονομίες των χωρών είναι καλές, αναπτύσσονται, άρα δε νομίζω ότι θα υπάρξει ενδεχόμενο μόλυνσης.

Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το νόμισμά μας σταθερό και αυτό που πρέπει να γίνει να καταβάλουμε δυνάμεις να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά δε μπορούμε να το κάνουμε με κάθε κόστος, τόνισε ο κ. Στουμπ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιέσεις και εκβιασμοί απο τους δανειστές προς την Ελλάδα πριν το Eurogroup"

ΥΠΟΙΚ: Δραματική επιδείνωση των δημοσίων εσόδων το Μάιο

Δραματική εικόνα εμφανίζουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το Μάιο. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, με μια εβδομάδα καθυστέρηση, καταγράφουν μείωση των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού κατά 918 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η στάση πληρωμών του δημοσίου η οποία αποδεικνύεται απο την συγκράτηση κατά 2,6 δισεκ. ευρώ των δαπανών το προϋπολογισμού οδήγησαν στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι το μειωμένο ύψος των δαπανών οφείλεται στις περιοριστικές ταμειακές συνθήκες που επικρατούν.

Δραστική ήταν την ίδια στιγμή η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων κατά 689 εκατ ευρώ. Παράλληλα, οι επιστροφές φόρου είναι μειωμένες κατά 50%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.399 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.990 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για έλλειμμα 3.481 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.506 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 707 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 556 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18.626 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 546 εκατ. ευρώ ή 2,8 % έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17.048 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 964 εκατ. ευρώ ή 5,4 % έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1.110 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 71 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.181 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.577 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 417 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για τον Μάιο του 2015, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, ήταν μειωμένα κατά 918 εκατ. ευρώ ή 24,6% έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 871 εκατ. ευρώ ή 24,0% έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι επιστροφές ήταν μειωμένες έναντι του στόχου κατά 170 εκατ. ευρώ ή 50,6%.

Η ανωτέρω υστέρηση για το μήνα Μάιο οφείλεται εν μέρει στη μη είσπραξη της πρώτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων που είχε εκτιμηθεί σε ύψος 555 εκατ. ευρώ, καθώς και στη μη είσπραξη των εσόδων από ANFAs που είχαν εκτιμηθεί σε ύψος 132 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στο στόχο μηνός Μαΐου (σύνολο 687 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 20.025 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.628 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (22.653 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 19.053 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1.939 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.672 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 219 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 757 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 3,8%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 30 εκατ. ευρώ για δαπάνες εκλογών, 22 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 106 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 971 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 689 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.660 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 809 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικά για τον μήνα Μάιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.700 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 591 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.550 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 311 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Το μειωμένο ύψος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στον επαναπροσδιορισμό του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες περιοριστικές ταμειακές συνθήκες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Δραματική επιδείνωση των δημοσίων εσόδων το Μάιο "

Ρέγκλινγκ: 8 δισ. κερδίζει ετησίως η Ελλάδα

Η Ελλάδα κερδίζει 8 δισ. ευρώ τον χρόνο από τους προνομιακούς όρους δανεισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την γενική συνέλευση των μετόχων του οργανισμού.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη προσφέρει «κούρεμα» 50% στην καθαρή ονοματική αξία του ελληνικού χρέους και πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια μείωσης επιτοκίων, καθώς η Ελλάδα δανείζεται όσο και ο ESM.

Επιπλέον εξήγησε ότι στο καταστατικό του οργανισμού υπάρχει πρόβλεψη πως αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει έναντι του ΔΝΤ τότε χρεοκοπεί και έναντι του ESM. Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν έχει ακόμη συζητηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του ESM.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς σχετικά ξεκαθάρισε ότι η υπόσχεση του 2012 για μείωση του χρέους ισχύει. Έθεσε, όμως, ως βάση την εκπλήρωση τριών όρων. Ο πρώτος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση ολόκληρου του προγράμματος, κάτι από το οποίο είμαστε ακόμη μακριά. Ο δεύτερος λόγος είναι αν είναι απαραίτητο και ο τρίτος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: 8 δισ. κερδίζει ετησίως η Ελλάδα"

Σόιμπλε: Το πρόβλημα το έχει η Ελλάδα

Το «μπαλάκι» των ευθυνών για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις πέταξε για άλλη μια φορά στην ελληνική κυβέρνηση Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup. 

«Περιμένουμε με μεγάλη υπομονή αν θα προκύψει κάτι από την πλευρά της Ελλάδος. Το πρόβλημα το έχει η Ελλάδα. Οι Έλληνες υποφέρουν από αυτή την κατάσταση και όλοι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία, έχουμε επιδείξει εδώ και πολύ καιρό αλληλεγγύη αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κάτι από αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Αν δεν υπάρξουν προτάσεις δεν έχουμε για κάτι να συζητήσουμε.» 



Real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Το πρόβλημα το έχει η Ελλάδα"

Κομισιόν και ΕΚΤ φέρονται να επεξεργάζονται σχέδιο δήλωσης για ελάφρυνση χρέους

Κομισιόν και ΕΚΤ φέρονται να επεξεργάζονται σχέδιο δήλωσης για ελάφρυνση του χρέους σε μία προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στην Καθημερινή αυτή την στιγμή σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται κείμενο που θα αναφέρεται στο θέμα του χρέους σε περίπτωση συμφωνίας, και θα είναι μια ανανέωση της δήλωσης για την ελάφρυνση του χρέους που είχε κερδίσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 όταν υπουργός ήταν ο Γ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σενάριο που εξετάζεται αυτή την στιγμή είναι να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης την Πέμπτη το βράδυ ( 25.06) μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα και έχει πολύ βαριά ατζέντα. Σκοπός είναι με αυτό τον τρόπο το ελληνικό ζήτημα να μην επισκιάσει τα άλλα σοβαρά θέματα που έχουν να συζητηθούν όπως η μεταναστευτική πολιτική. Συγχρόνως θα έχει περάσει και μία εβδομάδα από το σημερινό Eurogroup χωρίς κάποια άλλη συνάντηση με αποτέλεσμα να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες θα γίνει μόνο αν οι εκροές αυξηθούν επικίνδυνα τις επόμενες μέρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν και ΕΚΤ φέρονται να επεξεργάζονται σχέδιο δήλωσης για ελάφρυνση χρέους"

Τσίπρας: Δεν θα συναινέσω σε κακή συμφωνία

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος που πρέπει να αποφασίζει μόνο του το πώς εξοικονομεί χρήματα και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία κακή συμφωνία, στέλνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Österreich.

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι θέλει μια συμφωνία, η οποία θα έχει μία βιώσιμη μορφή για την οικονομία και το κοινωνικό σύστημα της Ελλάδας, και όχι απλά μία συμφωνία, αλλά μία συμφωνία η οποία θα δίνει τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση.

«Αυτές τις ημέρες μάθαμε να ζούμε με κίνδυνο και οι τελευταίοι τέσσερις μήνες ήταν επίσης επικίνδυνοι. Θα συνεχίσουμε μέχρι να βρούμε μία δίκαιη λύση. Είμαστε κυρίαρχο κράτος που πρέπει να αποφασίζει μόνο του το πώς εξοικονομεί χρήματα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη στην Αθήνα του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, ο πρωθυπουργός παρατηρεί ότι ο Βέρνερ Φάιμαν είναι ένας ειλικρινής φίλος της Ελλάδας, ο οποίος κατανοεί, επίσης, πως η πολιτική λιτότητας δεν μπορεί να είναι το μέλλον της ΕΕ.

«Εχω ήδη αποστείλει τις ελληνικές προτάσεις στους θεσμούς της ΕΕ. Θέλουμε μία λύση. Αναμένω την επίσημη απάντηση των θεσμών της ΕΕ», σημειώνει ο κ. Τσίπρας, ενώ απαντώντας στην ερώτηση, «αν η κ. Μέρκελ πει ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαφορετικά θα υπάρξει το Grexit» ο Ελληνας πρωθυπουργός επισημαίνει: «Στην Ευρώπη δεν υπάρχει μόνον η κυρία Μέρκελ. Υπάρχουν πολλοί αρχηγοί κυβερνήσεων στην ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αγία Πετρούπολη όπου θα συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην πόλη, ενώ αύριο συναντάται με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από τους υπουργούς Γ.Σταθάκη, Π.Λαφαζάνη, Ν.Βαλαβάνη, Κ.Ήσυχο, και Γ. Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια μέρα μετά την έκρηξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά της κυβέρνησης που την κατηγόρησε ότι διαστρέβλωσε τις θέσεις των θεσμών, ενώ αίσθηση κάνει και ένα άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Tagesspiegel, επιχειρώντας να διαλύσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούν στην γερμανική κοινή γνώμη εσφαλμένες απόψεις και εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών και πολιτικών παραγόντων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Δεν θα συναινέσω σε κακή συμφωνία"

Με ρήξη θα έχουμε υπαρξιακό πρόβλημα ως χώρα, λέει ο Πανούσης

Λάβρος κατά του ενδεχόμενου να μην υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και να οδηγηθούμε σε ρήξη εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Ο κ. Πανούσης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, δήλωσε ότι «Μια ρήξη θα είχε συνέπειες και γεωπολιτικού χαρακτήρα με όσα συμβαίνουν στη γύρω περιοχή».

«Αν σωρευτούν αυτά πάνω σε μια σύγκρουση με την Ευρώπη θα έχουμε υπαρξιακό πρόβλημα στη χώρα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Με ρήξη θα έχουμε υπαρξιακό πρόβλημα ως χώρα, λέει ο Πανούσης"

Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για την πληρωμή της 30ης Ιουνίου

Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει την δόση στις 30 Ιουνίου και δεν υπάρχει περίοδος χάριτος ή δυνατότητα καθυστέρησης, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σημείωσε πως αν δεν καταβληθεί η δόση τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έναντι του Ταμείου.

"Θα είναι χρεοκοπία, θα είναι ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ την 1η Ιουλίου όμως πραγματικά ελπίζω πως δεν θα συμβεί αυτό", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, είπε πως το ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι αξιόπιστο και στηρίζεται από την διεθνή κοινότητα και τους επενδυτές.

Τόνισε το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας πως το Ταμείο θέλει να υπάρξει μεταρρύθμιση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος "με έξυπνη προσέγγιση".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για την πληρωμή της 30ης Ιουνίου"

Μέρκελ: Εφικτή μια συμφωνία αν δείξει θέληση και η Ελλάδα

«Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος, μιια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς είναι εφικτή, αρκεί να δείξει θέληση και η Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στην ομιλία της στη γερμανική βουλή, επισημαίνοντας ότι στόχος του Βερολίνου είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως υπογράμμισε.

Εξακολουθεί να ισχύει ότι «οι προσπάθειες της Γερμανίας έχουν ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ώστε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να διατηρήσουν την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος», όπως στην Ιρλανδία, την Κύπρο κλπ, δήλωσε η καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της στην γερμανική βουλή, η οποία διακόπηκε από αποδοκιμασίες που προέρχονταν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Παραμένω πεπεισμένη ότι όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. Αν όσοι κρατούν τα ηνία στην Ελλάδα, μπορούν να επιδείξουν θέληση, μια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς είναι ακόμη εφικτή. Αυτή θα ήταν η απαραίτητη βάση για τις μετέπειτα αποφάσεις στο Εurogroup και στην γερμανική Βουλή», σημείωσε η Α. Μέρκελ και επανέλαβε ότι η αλληλεγγύη πηγαίνει χέρι-χέρι με την ίδια ευθύνη και τις ίδιες προσπάθειες:

«Ήταν και είναι σωστό και απαραίτητο ότι όλα τα βήματα - και για την κατάσταση στην Ελλάδα - πάντα τα σκεφτόμασταν πολύ προσεκτικά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο», υπογράμμισε.

«Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια δόθηκε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που χρειάστηκε βοήθεια. Σε αυτό πάντα ίσχυε η αρχή 'βοήθεια με αντάλλαγμα την ίδια προσπάθεια'. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματά τους βοήθειας και στέκονται και πάλι στα δικά τους πόδια. Και η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο. Και η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο, αλλά όχι πλέον», σημείωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι αυτές οι χώρες αξιοποίησαν την ευκαιρία που τους δόθηκε.

«Η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο, αλλά οι μεταρρυθμίσεις αναβλήθηκαν»

«Μέσω οδυνηρών μεταρρυθμίσεων έθεσαν τη βάση για νέα ανάπτυξη, νέα ανταγωνιστικότητα και νέες θέσεις εργασίας, ακόμη και όταν ο δρόμος ως εκεί δεν ήταν εύκολος. Και οι χώρες αυτές έχουν ακόμη και σήμερα να παλέψουν με τις συνέπειες της απαραίτητης προσαρμογής», ανέφερε η Μέρκελ, ενώ, ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι «βρισκόταν σε έναν καλό δρόμο, αλλά (ο δρόμος) δεν έχει ολοκληρωθεί».

«Δυστυχώς, ξανά και ξανά κάποιες απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι όμως μόνο προϋπόθεση ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς το δεύτερο πρόγραμμα, είναι και προϋπόθεση ώστε να δείξει βιώσιμα αποτελέσματα η βοήθεια για την αυτοβοήθεια. Στην Νομισματική Ένωση πηγαίνουν χέρι-χέρι η αλληλεγγύη με την ίδια ευθύνη.

Σε αυτό το πνεύμα οι υπουργοί Οικονομικών στις συμφώνησαν στις 20 Φεβρουαρίου με την ελληνική κυβέρνηση σε μια βάση για την περαιτέρω δουλειά. Αυτή η συμφωνία θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος και στη βάση των όρων του, να θέσουν τις δικές τους προτεραιότητες. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε με αυτή τη συμφωνία σε ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές τώρα πρέπει αποφασιστικά να προχωρήσουν και οι τρεις θεσμοί πρέπει αυτό να το επικυρώσουν. Στην ίδια συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την ξεκάθαρη συγκατάθεσή της στην πλήρη και έγκαιρη εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων έναντι των δανειστών της» τόνισε η καγκελάριος και πρόσθεσε:

«H Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα καλύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Αυτό αναγνωρίζεται από πάρα πολλούς». Η Ευρώπη έχει γίνει πιο ισχυρή, κάτι το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι «μέσα σε όλα όσα κάναμε για τις χώρες σε κρίση, είχαμε πάντα μπροστά μας το σύνολο».

«Το θέμα είναι να εστιάσουμε σε όλα αυτά τα οποία τα τελευταία χρόνια κατέστησαν το ευρώ πιο δυνατό έναντι κρίσεων, όπως οι μεταρρυθμίσεις, η αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης και οι παροχές έναντι αντιπαροχών», επανέλαβε η καγκελάριος και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το ευρώ δημιουργήθηκε ως κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό νόμισμα:

«Η απόφαση για ένα κοινό νόμισμα ήταν και είναι πάντα συμβολική της ενότητας στην Ευρώπη», σημείωσε η Α. Μέρκελ.

Μεταρρύθμιση της ΕΕ

Αναφερόμενη στην μεταρρύθμιση ΕΕ και ευρωζώνης, σημείωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν βαθύτερη ενσωμάτωση της ευρωζώνης, χωρίς αλλαγές στην συνθήκη προς το παρόν, προσθέτοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας δεν θα καταπιαστεί με τα μεταρρυθμιστικά αιτήματα της Βρετανίας, αλλά θα ζητηθεί από τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ να εξετάσει το θέμα.

Σε λίγες ώρες ξεκινά στο Λουξεμβούργο η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, χωρίς ουσιαστικές ελπίδες για συμφωνία.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Εφικτή μια συμφωνία αν δείξει θέληση και η Ελλάδα"

Σαπέν: Απόλυτη καταστροφή για την Ελλάδα ένα Grexit - Επιβιώνει χάρη σε εμάς

«Απόλυτη καταστροφή για τη Ελλάδα» χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μιλώντας την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Ο κ. Σαπέν διαβεβαίωσε πάντως, ενόψει και του Eurogroup του Λουξεμβούργου, ότι «η Γαλλία κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη συμφωνίας.»

«Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να βρούμε συμφωνία με την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γάλλος ΥΠΟΙΚ.

«Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα επί πέντε χρόνια και επιβιώνει μόνο και μόνο επειδή οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι έχουν προσφέρει βοήθεια... Εμείς δώσαμε την υποστήριξή μας για να αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ» επισήμανε πάντως ο Μισέλ Σαπέν.

«Υπουργοί Οικονομικών δίνουν τελευταία διορία στην Ελλάδα», είναι στο μεταξύ ο τίτλος δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild και περιλαμβάνει δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Βελγίου, Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν: Απόλυτη καταστροφή για την Ελλάδα ένα Grexit - Επιβιώνει χάρη σε εμάς "

Πέντε ισοδύναμα μέτρα 2 δισ. ευρώ για την επίτευξη συμφωνίας προτείνει ο Μητσοτάκης

Πέντε κοστολογημένα ισοδύναμα μέτρα, ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία κλείνουν το δημοσιονομικό κενό και, εφόσον υιοθετηθούν από την κυβέρνηση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία με τους θεσμούς, προτείνει ο Κυριακός Μητσοτάκης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ προτείνει:
- αφαίρεση προνομίων («προσωπικές διαφορές» και εξορθολογισμός στρεβλώσεων ενιαίου μισθολογίου) από ειδικές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων με δημοσιονομικό όφελος 400.000.000 ευρώ
- άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς καμία μεταβατική διάταξη με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ
- εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ
- κατάργηση της ετήσιας επιχορήγησης των ταμείων ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και κάλυψη του κενού με τα έσοδα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» με δημοσιονομικό όφελος 600.000.000 ευρώ
- μετατροπή των εισφορών «υπέρ τρίτων» σε εισφορές «υπέρ όλων» με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ.

Στο άρθρο του, ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνει από το σκέλος των δαπανών, ότι δεν γίνεται άλλο ο ιδιωτικός τομέας να επωμίζεται τις στρεβλώσεις ενός, όπως αναφέρει, αναποτελεσματικού Δημοσίου, εκτιμά ότι τα μέτρα περιστολής δαπανών είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από αυτά της αύξησης φόρων και καλεί τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει τις προτάσεις του και να υπογράψει αμέσως συμφωνία, «ακόμη και αν αισθάνεται αδύναμος να την υλοποιήσει».

Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε λίγες εβδομάδες σε μια οπισθοδρομική χώρα των δυτικών Βαλκανίων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε ισοδύναμα μέτρα 2 δισ. ευρώ για την επίτευξη συμφωνίας προτείνει ο Μητσοτάκης"

Στον «αέρα» η λειτουργία του Ευαγγελισμού λόγω μεγάλων ελλείψεων

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η λειτουργία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καθώς σύμφωνα με επίσημες πηγές, χρήματα για την κάλυψη βασικών αναγκών υπάρχουν ως το τέλος του Ιουλίου.

Αν δεν δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση όχι μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά στο σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, υπάρχει κίνδυνος να λείψουν βασικά υλικά και φάρμακα.
Ήδη έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται κάποιες ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Στον «Ευαγγελισμό» δεν υπάρχουν όλα τα είδη των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται για ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τα είδη ενδοφθάλμιων φακών. Ελάχιστα είναι και τα υλικά για τη διενέργεια ουροκαλλιεργειών.

Επίσης, τα αποστειρωμένα σεντόνια μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία δίδονται με φειδώ. Το στοκ είναι ελάχιστο και οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η ημέρα που θα επιστρέψουν αναγκαστικά σε άλλες εποχές, τότε δηλαδή που χρησιμοποιούνταν απλά σεντόνια τα οποία δίδονταν για αποστείρωση, δεν είναι μακριά.

Γιατροί και εργαζόμενοι έχουν ήδη ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι αν δεν γίνουν άμεσα παραγγελίες φαρμακευτικών προϊόντων, τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν ελλείψεις βασικών φαρμάκων στο νοσοκομείο. Επειδή τον Αύγουστο οι εταιρείες κλείνουν, για να έχουν τα νοσοκομεία το φθινόπωρο τα απαραίτητα φάρμακα και υλικά, οι παραγγελίες δίδονται αυτή την εποχή.

«Για να γίνουν αυτή την περίοδο κάποιες παραγγελίες, μεταφέρονται κάποια χρήματα από έναν κωδικό σε άλλον. Αυτό όμως πόσο θα κρατήσει;» διερωτώνται.

Σύμφωνα με στοιχεία, η επίσημη μηνιαία δαπάνη του «Ευαγγελισμού» ανέρχεται σε 7,5-8 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχει φθάσει στο νοσοκομείο μόλις το 10% της χρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή, το κόστος της περίθαλψης των ανασφάλιστων, το οποίο δεν είναι διόλου μικρό, καλύπτεται από το ίδιο το νοσοκομείο. Δηλαδή, το νοσοκομείο δεν έχει λάβει σχετική επιχορήγηση. Να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί στον «Ευαγγελισμό» περίπου 300 ανασφάλιστοι πολίτες. Το κόστος της νοσηλείας τους ανέρχεται σε περίπου 750.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Ηλίας Σιώρας, δήλωσε ότι «όλες οι κυβερνήσεις, μηδέ εξαιρουμένης της τωρινής, είναι υπεύθυνες για την κατάσταση αυτή. Αυτές οι πολιτικές είναι καταστροφικές και οδηγούν τον λαό να φθάσει στο σημείο να ευχαριστήσει ακόμη και για τα χειρότερα μέτρα που θα έρθουν. Θέλουν να μας κάνουν όλους συνένοχους».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον «αέρα» η λειτουργία του Ευαγγελισμού λόγω μεγάλων ελλείψεων"

Σόιμπλε: Βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών


Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, του Βελγίου, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας προειδοποιούν την Ελλάδα ότι μπορεί να λάβει βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών -μεταξύ των οποίων και η παραμονή του ΔΝΤ.

«Υπουργοί Οικονομικών δίνουν τελευταία διορία στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Bild» λίγο μετά τα μεσάνυχτα και περιλαμβάνει δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Βελγίου, Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup απόψε στο Λουξεμβούργο.

Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει: «Μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε διαθέσιμους πόρους. Ισχύει η αρχή: βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών. Σε αυτές ανήκει επίσης το να παραμείνει το ΔΝΤ - χωρίς την σημαντική συμβολή του δεν γίνεται».

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. φαν Όφερτφελντ δηλώνει ότι οι Έλληνες πρέπει προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της οικονομίας «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα».

Ο κ. Σάντζιους τάσσεται κατά του σχεδίου της Αθήνας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ. «Μια περαιτέρω πορεία χωρίς το ΔΝΤ είναι δύσκολο να την φανταστεί κανείς», τονίζει.

Ο κ. Μράμορ αναφέρεται στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας του. Η Σλοβενία, όπως λέει, παρά τα «επώδυνα μέτρα» στην ίδια τη χώρα, έδειξε αλληλεγγύη πάνω από τον μέσο όρο. Το ίδιο περιμένει κανείς και από την Ελλάδα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών"

Σακελλαρίδης: Κανένα θέμα ελέγχου κεφαλαίων, διασφαλισμένες οι καταθέσεις

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για capital control, οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Online» του Mega, σημείωσε ότι η μάχη της κυβέρνησης είναι για να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, ότι γι' αυτό συζητά πάνω σε προτάσεις που μπορεί να έχουν μια λογική και μια δυνατότητα να δώσουν ανάσα στην κοινωνία.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως δεν πιστεύει ότι είναι λογικό να επιμείνουν οι συνομιλητές της κυβέρνησης σε μια πρόταση που δεν έχει καν τη νομιμοποίηση καμίας κοινοβουλευτικής ομάδας στο ελληνικό κοινοβούλιο και πως εάν οι δανειστές δεν υποχωρήσουν από το πεντασέλιδο κείμενο προφανώς δεν μπορεί να συναινέσει η κυβέρνηση. «Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε τη χώρα ξεκρέμαστη» υπογράμμισε.

Υποστήριξε ότι όλες οι πλευρές που κάθονται στο τραπέζι αντιλαμβάνονται ότι δεν συμφέρει κανέναν να μη γεφυρωθούν οι διαφωνίες, και σημείωσε: «Αυτήν την στιγμή κανένας δεν θέλει τη ρήξη και ο τρόπος που το δηλώνω αυτό τώρα μπορεί να σημαίνει και μια σειρά από πράγματα, όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και των θεσμών».

Για τον Γ.Στουρνάρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προέκυψε με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. «Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και αυτό που ζητάει από την κεντρική τράπεζα είναι να σέβεται και εκείνη την ανεξαρτησία της» δήλωσε και υποστήριξε ότι υπήρχαν διατυπώσεις στο κείμενο της έκθεσης που δεν συνάδουν με τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας.

Ανέφερε ότι ο κ. Στουρνάρας έχει συνεργαστεί μέχρι τώρα με την κυβέρνηση με έναν καλό τρόπο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κατά τη δική του εκτίμηση, με την ανακοίνωση της ΤτΕ προφανώς δημιουργήθηκαν προβλήματα σε σχέση με το κατά πόσο διασφαλίζει τον ρόλο του για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι δεν είναι το ζήτημα αν σέβεται ο κ. Στουρνάρας την κυβέρνηση, αλλά «κατά πόσον ο ίδιος με τον θεσμικό του ρόλο ως κεντρικός τραπεζίτης φροντίζει και μεριμνά ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα για το οποίο ο ίδιος είναι υπεύθυνος μέσω του θεσμικού του ρόλου».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση τον εμπιστεύεται, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι ο κ. Στουρνάρας είναι ο διοικητής της ΤτΕ. Συμπλήρωσε πως «όταν γίνεται κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά, είναι κριτική που προφανώς αφορά και τον κ. Στουρνάρα - δεν είναι "ιερή αγελάδα" ο κ. Στουρνάρας επειδή ξαφνικά έγινε κεντρικός τραπεζίτης - και πως από εκεί και πέρα ο ίδιος από τη θέση του οφείλει να διασφαλίζει και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».

«Από εκεί και πέρα εμπιστευόμαστε τον κ. Στουρνάρα στον βαθμό που προφανώς και ο ίδιος επιτελεί καλά τον ρόλο του» επισήμανε.

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σχετικά με την κίνηση της προέδρου του Κοινοβουλίου Ζωής Κωνσταντοπούλου να επιστρέψει την έκθεση, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «η κ. Κωνσταντοπούλου είναι πρόεδρος της Βουλής και από τη δική της θέση έχει την άποψη και το δικαίωμα να πράξει με όποιον τρόπο επιθυμεί».

Τόνισε ότι αν και εκείνος μπορεί να μην το διατύπωνε με τους ίδιους όρους, με την ίδια ένταση, συμφωνεί με την ουσία της κριτικής της κ. Κωνσταντοπούλου, γιατί, όπως συμπλήρωσε, «δεν είναι ότι ο κ. Στουρνάρας αμφισβήτησε την πολιτική της κυβέρνησης, όμως ο κ. Στουρνάρας υπερέβη κατά την άποψή μου τον ρόλο του ως αυτός που οφείλει να διασφαλίζει την σταθερότητα του συστήματος».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: Κανένα θέμα ελέγχου κεφαλαίων, διασφαλισμένες οι καταθέσεις"

Η προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το Γραφείο Τύπου της Βουλής η Προκαταρκτική Έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος, αλλά και δεν πρέπει να το πληρώσει. Πρωτίστως διότι το χρέος που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις που επέβαλε η Τρόικα παραβιάζει ευθέως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Ελλάδας. Ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει αυτό το χρέος διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο».

Αναλυτικά η έκθεση:

Σύνοψη

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα, τον Ιούνιο του 2015, μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Έχει να διαλέξει ανάμεσα στο να συνεχίσει τα αποτυχημένα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής που της επέβαλαν οι δανειστές και στο να προχωρήσει, σπάζοντας τα δεσμά του χρέους, σε μια αληθινή αλλαγή. Πέντε χρόνια αφότου ξεκίνησαν τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, η χώρα παραμένει βυθισμένη σε κρίση -οικονομική και κοινωνική, οικολογική και δημοκρατική. Το μαύρο κουτί του χρέους μένει σφραγισμένο, και μέχρι πρότινος κανένας επίσημος φορέας, ελληνικός ή ξένος, δεν επεδίωξε να φέρει στο φως την αλήθεια για το πώς και γιατί η χώρα καθυποτάχθηκε στο καθεστώς της Τρόικας. Το χρέος, στο όνομα του οποίου ισοπεδώθηκαν τα πάντα, παραμένει ο γνώμονας της νεοφιλελεύθερης προσαρμογής, που οδήγησε στη βαθύτερη και πιο μακρόχρονη ύφεση σε ευρωπαϊκό έδαφος και σε καιρό ειρήνης.

Επείγει λοιπόν να εξετασθεί μεθοδικά, και είναι κοινωνική μας ευθύνη, μια σειρά νομικών, κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων σε σχέση με το χρέος. Για ν' αποκριθεί σ' αυτή την ανάγκη η Βουλή των Ελλήνων σύστησε τον Απρίλιο του 2015 την Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος. Η εντολή που ανατέθηκε στην Επιτροπή Αλήθειας ήταν να ερευνήσει πώς δημιουργήθηκε και διογκώθηκε το δημόσιο χρέος, με ποιούς τρόπους και για ποιούς λόγους συνάφθηκε, και πώς επηρέασαν την οικονομία και τη ζωή του ελληνικού λαού οι καταναγκαστικές προϋποθέσεις (αιρεσιμότητες, conditionalities) οι οποίες συνόδευαν τα νέα δάνεια. Και επίσης να κάνει γνωστά στο εσωτερικό και το εξωτερικό τα ζητήματα που συνδέονται με το ελληνικό δημόσιο χρέος, καθώς και να ερευνήσει ποιές επιλογές υπάρχουν για την κατάργηση του, και ποιά επιχειρήματα μπορούν να διατυπωθούν σχετικά.

Η Επιτροπή Αλήθειας παρουσιάζει στην Προκαταρκτική Έκθεση τα προσωρινά της πορίσματα, τα οποία δείχνουν ότι ολόκληρο το πρόγραμμα προσαρμογής, στο οποίο καθυποτάχθηκε η Ελλάδα, ήταν και παραμένει ένα πρόγραμμα με σαφείς πολιτικές στοχεύσεις. Ο τεχνικός χαρακτήρας των μακροοικονομικών μεταβλητών και των προβλέψεων για την εξέλιξη του χρέους επέτρεψε, μολονότι αυτοί οι αριθμοί επηρεάζουν άμεσα τη ζωή και την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων, οι συζητήσεις για το χρέος να μείνουν μέχρις στιγμής σε τεχνικό επίπεδο, και ειδικότερα να εστιαστούν στο ερώτημα αν οι πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα διευκολύνουν την αποπληρωμή του χρέους. Αυτήν ακριβώς την επιχειρηματολογία αμφισβητούν τα γεγονότα που περιλαμβάνονται στην Έκθεση.
Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζουμε στην Προκαταρκτική Έκθεση καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος, αλλά και δεν πρέπει να το πληρώσει. Πρωτίστως διότι το χρέος που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις που επέβαλε η Τρόικα παραβιάζει ευθέως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Ελλάδας. Ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει αυτό το χρέος διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους ήταν εξαρχής προδήλως γνωστή ευθύς στους διεθνείς δανειστές, τις ελληνικές αρχές και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Μολαταύτα οι ελληνικές αρχές, μαζί με κάποιες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνωμότησαν το 2010 ενάντια στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους προκειμένου να προστατεύσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης έκρυψαν την αλήθεια από τους πολίτες παριστάνοντας ότι δήθεν η διάσωση αφορούσε την Ελλάδα και όχι τις τράπεζες, και συνάμα εξυφαίνοντας μια αφήγηση που στόχευε να εμφανίσει τον ελληνικό πληθυσμό σαν δήθεν άξιο των αδικοπραξιών των δανειστών.

Τα ποσά που διατέθηκαν μέσω των προγραμμάτων διάσωσης (μνημονίων) του 2010 και του 2012 ελέγχονταν από το εξωτερικό μέσα από περίπλοκες διευθετήσεις, οι οποίες απέκλειαν κάθε δημοσιονομική αυτονομία. Οι δανειστές υπαγόρευσαν αυστηρά τον τρόπο διάθεσης των δανειακών κεφαλαίων ‘διάσωσης', και έτσι είναι αποκαλυπτικό ότι κατευθύνθηκαν στην κάλυψη των τρεχουσών δημόσιων δαπανών λιγότερα από τα 10% των κεφαλαίων που εισπράχθηκαν.

Η Προκαταρκτική Έκθεση παρουσιάζει μια πρώτη χαρτογράφηση των κεντρικών προβλημάτων και ζητημάτων του δημόσιου χρέους. Επισημαίνει τις κομβικής σημασίας παρανομίες οι οποίες συνδέθηκαν με τη σύναψη των δανείων, και ανιχνεύει τη νομική θεμελίωση επάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί η μονομερής αναστολή της αποπληρωμής του.

Τα ευρήματά της εκτίθενται σε εννέα κεφάλαια, ως ακολούθως:

Το Πρώτο Κεφάλαιο, Το χρέος πριν από την Τρόικα, αναλύει την εξέλιξη του ελληνικού δημόσιου χρέους από τη δεκαετία του 1980 και μετά. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διόγκωση του χρέους δεν οφειλόταν στις δήθεν υπέρμετρες δημόσιες δαπάνες, οι οποίες στην πραγματικότητα παρέμεναν χαμηλότερες από τις δημόσιες δαπάνες άλλων χωρών της ευρωζώνης. Οφειλόταν μάλλον στην πληρωμή εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων δανεισμού στους πιστωτές, στις υπερβολικά υψηλές και αδικαιολόγητες στρατιωτικές δαπάνες, στην απώλεια φορολογικών εσόδων εξαιτίας των αθέμιτων εκροών κεφαλαίου, στην ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών τραπεζών από το κράτος, και στις διεθνείς ανισορροπίες οι οποίες δημιουργήθηκαν από την ελαττωματική σχεδίαση της ίδιας της Νομισματικής Ένωσης.

Η υιοθέτηση του ευρώ οδήγησε σε δραστική αύξηση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, στο οποίο βρέθηκαν εκτεθειμένες όχι μόνον οι ελληνικές, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες. Το γεγονός αυτό κλιμάκωσε μια τραπεζική κρίση το 2009, που με τη σειρά της επιβάρυνε το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, υπερτονίζοντας τη σημασία των δημόσιων ελλειμάτων και του δημόσιου χρέους, βοήθησε το 2009 να παρασταθεί η εξελισσόμενη τραπεζική κρίση σαν κρίση δημόσιου χρέους.

Το Δεύτερο Κεφάλαιο, Η εξέλιξη του ελληνικού δημόσιου χρέους, 2010-2015, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρώτη δανειακή σύμβαση, του 2010, αποσκοπούσε πρωταρχικά στη διάσωση των ελληνικών και άλλων ευρωπαϊκών ιδιωτικών τραπεζών, και επέτρεψε στις τελευταίες να μειώσουν την έκθεσή τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Το Τρίτο Κεφάλαιο, Το ελληνικό δημόσιο χρέος ανά δανειστή, 2015, παρουσιάζει την εριζόμενη φύση του σημερινού ελληνικού χρέους, σκιαγραφώντας τα κεντρικά χαρακτηριστικά των δανείων, τα οποία αναλύονται παρακάτω, στο Όγδοο Κεφάλαιο.

Το Τέταρτο Κεφάλαιο, Μηχανισμοί του συστήματος χρέους στην Ελλάδα, αποκαλύπτει τους μηχανισμούς που κατασκευάστηκαν μέσα από τις δανειακές συμβάσεις, από τον Μάιο του 2010 και μετά. Οι μηχανισμοί αυτοί δημιούργησαν ένα βαρύ φορτίο νέου χρέους προς τα άλλα κράτη της ευρωζώνης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ, EFSF), ενώ παράλληλα παρήγαγαν καταχρηστικά κόστη, βαθαίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την κρίση. Οι μηχανισμοί αυτοί αποκαλύπτουν πώς το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων μεταβιβάστηκε απευθείας στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Αντί να ωφελήσουν την Ελλάδα επιτάχυναν, με τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων, τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Πέμπτο Κεφάλαιο, Αιρεσιμότητες εναντίον βιωσιμότητας, παρουσιάζει πώς οι δανειστές επέβαλαν, μαζί με τις δανειακές συμβάσεις, παραβιαστικές αιρεσιμότητες οι οποίες εξάλειψαν άμεσα την οικονομική βιωσιμότητα του χρέους. Αυτές οι αιρεσιμότητες (προϋποθέσεις), στις οποίες οι δανειστές εξακολουθούν να επιμένουν, μείωσαν το ΑΕΠ και αύξησαν τον δημόσιο δανεισμό, επιβαρύνοντας επομένως την αναλογία δημόσιου χρέους / ΑΕΠ, και καθιστώντας έτσι το δημόσιο χρέος ακόμη λιγότερο βιώσιμο. Επιπλέον, επέφεραν δραματικές αλλαγές στην κοινωνία και προκάλεσαν ανθρωπιστική κρίση. Το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί σήμερα να θεωρηθεί εντελώς μη βιώσιμο.

Το Έκτο Κεφάλαιο, Οι επιπτώσεις των ‘προγραμμάτων διάσωσης' στα ανθρώπινα δικαιώματα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των λεγόμενων ‘προγραμμάτων διάσωσης' έπληξαν άμεσα τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού και παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία ωστόσο οφείλουν, τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι της, να σέβονται, να προστατεύουν και να προάγουν σύμφωνα με το εσωτερικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Οι δραστικές προσαρμογές, που επιβλήθηκαν στην ελληνική οικονομία και σε ολόκληρη την κοινωνία, προκάλεσαν ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και παραμένουν ασύμβατες προς την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Έβδομο Κεφάλαιο, Νομικά ζητήματα σχετικά με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, αναλύει ότι υπήρξε παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την πλευρά τόσο της ίδιας της Ελλάδας όσο και των δανειστών της, δηλαδή των (πιστωτριών) χωρών της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επέβαλαν τα μέτρα αυτά στην Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες (κράτη και όργανα ή θεσμοί) παρέλειψαν να εκτιμήσουν τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που συνεπάγονταν οι πολιτικές που οι ίδιοι επέβαλαν στην Ελλάδα και, επιπλέον, παραβίασαν άμεσα το ελληνικό Σύνταγμα απογυμνώνοντας ουσιαστικά την Ελλάδα από τα περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματά της. Οι συμφωνίες συμπεριλαμβάνουν καταχρηστικούς όρους, που πρακτικά καταναγκάζουν την Ελλάδα να παραδώσει στους δανειστές σημαντικές πλευρές της εθνικής της κυριαρχίας. Αυτό αποτυπώνεται στη ρήτρα εφαρμογής του αγγλικού δικαίου ως εφαρμοστέου στις δανειακές συμβάσεις, η οποία διευκόλυνε την παράκαμψη του ελληνικού Συντάγματος αλλά και των διεθνών υποχρεώσεων σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του εθιμικού δικαίου, πολλές ενδείξεις κακόπιστης συμπεριφοράς εκ μέρους των συμβαλλόμενων μερών, και ο καταχρηστικός χαρακτήρας αυτών των συμβάσεων καθιστούν τις συναφθείσες συμβάσεις άκυρες.

Το Όγδοο Κεφάλαιο, Αποτίμηση του παράνομου, αθέμιτου, επονείδιστου, και μη βιώσιμου χαρακτήρα του χρέους, παρέχει μια αποτίμηση του ελληνικού δημόσιου χρέους με βάση τους ορισμούς του παράνομου, αθέμιτου, επονείδιστου, και μη βιώσιμου χρέους, τους οποίους υιοθέτησε η Επιτροπή Αλήθειας.

Το Όγδοο Κεφάλαιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος σήμερα, τον Ιούνιο του 2015, είναι μη βιώσιμο, διότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το εξυπηρετήσει χωρίς να πλήξει καίρια την ικανότητά της να αναποκρίνεται στις βασικές υποχρεώσεις της για προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επιπλέον, το κεφάλαιο περιέχει στοιχεία για ενδεικτικές περιπτώσεις παράνομου, αθέμιτου, και επονείδιστου χρέους προς κάθε έναν δανειστή.

Το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο διότι η σύναψή του έγινε κατά παράβαση του καταστατικού του ίδιου του ΔΝΤ, ενώ επιπλέον οι όροι του παραβιάζουν το ελληνικό Σύνταγμα, το διεθνές εθιμικό δίκαιο, και τις συνθήκες τις οποίες έχει κυρώσει η Ελληνική Δημοκρατία. Είναι επίσης αθέμιτο, διότι οι όροι του επιβάλλουν πολιτικές οι οποίες παραβιάζουν τις υποχρεώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τέλος, είναι επονείδιστο (απεχθές), διότι το ΔΝΤ γνώριζε ότι τα μέτρα τα οποία επέβαλλαν οι πολιτικές του ήταν αντιδημοκρατικά και αναποτελεσματικά, και θα οδηγούσαν σε σοβαρές παραβιάσεις των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων.

Το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο διότι η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητές της επιβάλλοντας, μέσω της συμμετοχής της στην Τρόικα, την εφαρμογή των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής (λόγου χάρη, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας). Το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι επίσης αθέμιτο και επονείδιστο, διότι ο κύριος λόγος ύπαρξης του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων (Securities Market Programme, SMP) ήταν να εξυπηρετηθούν συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, επιτρέποντας στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρέχει δάνεια χωρίς μετρητά (cash-less loans) τα οποία πρέπει να θεωρηθούν παράνομα, επειδή παραβιάζουν όχι μόνον το 'Αρθρο 122(2) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ/TFEU), αλλά και πολλά κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα, καθώς και πολιτικές ελευθερίες. Περαιτέρω, η Συμφωνία Πλαίσιο (Framework Agreement) του ΕΤΧΣ, του 2010, καθώς και η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Agreement) του 2012, περιλαμβάνουν πολλαπλούς καταχρηστικούς όρους, οι οποίοι αποκαλύπτουν σαφώς αθέμιτη συμπεριφορά από την πλευρά του δανειστή. Το ΕΤΧΣ παραβιάζει επίσης με τη δράση του τις δημοκρατικές αρχές, γεγονός που καθιστά αυτά τα συγκεκριμένα χρέη αθέμιτα και επονείδιστα.

Τα διμερή δάνεια πρέπει να θεωρηθούν παράνομα διότι παραβιάζουν τη διαδικασία που προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Κατά τη σύναψή τους υπήρξε σαφώς αθέμιτη συμπεριφορά εκ μέρους των δανειστών, ενώ επίσης περιέχουν όρους που παραβιάζουν το νόμο και τη δημόσια τάξη. Τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το διεθνές δίκαιο παραβιάστηκαν κατά τη σχεδίαση των μακροοικονομικών προγραμμάτων, προκειμένου να παρακαμφθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον τα διμερή δάνεια είναι αθέμιτα, διότι δεν χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος του λαού, αλλά απλώς επέτρεψαν στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας να σώσουν τους εαυτούς τους. Τέλος, τα διμερή δάνεια είναι επονείδιστα διότι τόσο οι πιστώτριες χώρες όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνώριζαν τις ενδεχόμενες παραβιάσεις, αλλά τόσο το 2010 όσο και το 2012 απέφυγαν να εκτιμήσουν ποιές επιπτώσεις θα είχαν στα ανθρώπινα δικαιώματα η μακροοικονομική προσαρμογή και η δημοσιονομική σταθεροποίηση, που ήταν και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των δανείων.

Το χρέος προς τους ιδιώτες δανειστές πρέπει να θεωρηθεί παράνομο διότι οι ιδιωτικές τράπεζες πριν από τη δημιουργία της Τρόικας έδρασαν ανεύθυνα και δεν έδειξαν τη δέουσα επιμέλεια στη διαχείριση του δανεισμού, ενώ ορισμένοι ιδιώτες δανειστές, όπως κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), ενήργησαν επίσης κακόβουλα. Μέρος του χρέους προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι αθέμιτο για τους ίδιους λόγους για τους οποίους είναι και παράνομο.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με αθέμιτο τρόπο από τους φορολογούμενους. Τέλος, το χρέος προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι επονείδιστο, διότι οι μεγάλοι ιδιώτες δανειστές γνώριζαν ότι τα δάνεια αυτά συνήφθησαν για ίδιο όφελος και όχι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού.

Η Προκαταρκτική Έκθεση καταλήγει επισημαίνοντας ορισμένα πρακτικά ζητήματα. Το Ένατο Κεφάλαιο, Νομική θεμελίωση της αποκήρυξης και αναστολής πληρωμών του ελληνικού δημόσιου χρέους, εκθέτει ποιές επιλογές υπάρχουν όσον αφορά την ακύρωση του χρέους, και ιδίως τις συνθήκες υπό τις οποίες ένα κυρίαρχο κράτος μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του να προχωρήσει μονομερώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στην αποκήρυξη του χρέους ή στην αναστολή της αποπληρωμής του.

Τα νομικά επιχειρήματα που επιτρέπουν σε ένα κυρίαρχο κράτος να αποκηρύξει μονομερώς το παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο χρέος είναι πολλαπλά• όσον αφορά την ελληνική περίπτωση, μια τέτοια μονομερής κυριαρχική πράξη θα μπορούσε να θεμελιωθεί στα εξής επιχειρήματα: καταρχάς στην κακή πίστη την οποία επέδειξαν οι δανειστές, ωθώντας την Ελλάδα να παραβιάσει το εσωτερικό της δίκαιο και τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη νομική υπεροχή και προτεραιότητα των ανθρώπινων δικαιωμάτων απέναντι σε διεθνείς συμφωνίες, όπως εκείνες που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους δανειστές ή με την Τρόικα. Τη χρήση καταναγκασμού. Την επιβολή άδικων και ανεπιεικών όρων, οι οποίοι κατάφωρα παραβιάζουν το Σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία. Τέλος, το δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο στο κράτος, να παίρνει μετρα ενάντια σε παράνομες ενέργειες δανειστών, οι οποίες πλήττουν τη δημοσιονομική του κυριαρχία, το υποχρεώνουν να αποδεχθεί παράνομα, αθέμιτα και επονείδιστα χρέη, και παραβιάζουν την οικονομική του αυτοδιάθεση και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσον αφορά τη μη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, κάθε κράτος έχει νόμιμο δικαίωμα να επικαλείται την ύπαρξη κατάστασης ανάγκης σε εξαιρετικές περιστάσεις, προκειμένου να διαφυλάξει ουσιώδη συμφέροντα τα οποία απειλούνται από κίνδυνο μεγάλο και παρόντα. Σε τέτοια περίπτωση το κράτος μπορεί να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών του, οι οποίες επαυξάνουν τον κίνδυνο, όπως συμβαίνει με τις εκκρεμείς δανειακές συμβάσεις. Τέλος, τα κράτη έχουν δικαίωμα να κηρύξουν μονομερώς πτώχευση όταν δεν είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους, στην οποία περίπτωση δεν διαπράττουν διεθνώς παράνομη πράξη και, επομένως, δεν φέρουν ευθύνη.

Προοίμιο

Η αξιοπρέπεια του λαού βαραίνει περισσότερο από το
παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο και μη βιώσιμο χρέος

Έχοντας ολοκληρώσει την προκαταρκτική φάση της έρευνάς της, η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους θεωρεί ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει θύμα μιας προσχεδιασμένης επίθεσης, η οποία οργανώθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό το βίαιο, παράνομο και ανήθικο εγχείρημά τους έχει μοναδικό σκοπό να περάσουν τα ιδιωτικά χρέη στο δημόσιο.

Παρουσιάζοντας τούτη την Προκαταρκτική Έκθεση στις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό, η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους θεωρεί ότι ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της εντολής της, η οποία περιγράφεται στην από 4 Απριλίου του 2015 απόφαση της προέδρου της Βουλής. Η Επιτροπή ελπίζει πως η Έκθεση θα αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο ώστε να εγκαταλειφθεί η καταστροφική λογική της λιτότητας, και να προστατευθούν από τους κινδύνους που σήμερα τα απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια του λαού και το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

Σε απάντηση εκείνων που προσπαθούν να επιβάλουν άδικα μέτρα, ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να επικαλεστεί τη ρήση του Θουκυδίδη «και όνομα δια το μη ες ολίγους αλλ' ες πλείονας οικείν Δημοκρατία κέκληται» (Θουκυδίδης, Ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου, Επιτάφιος του Περικλή (2.37) - «και ως προς το όνομα καλείται Δημοκρατία επειδή η εξουσία δεν είναι στα χέρια των λίγων, αλλά των πολλών»).

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους"

Μπαρόζο: Ο ελληνικός λαός πληρώνει το τίμημα μίας ανεύθυνης κυβέρνησης

Σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση άσκησε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός πληρώνει το τίμημα μίας ανεύθυνης κυβέρνησης».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Ευρωπαίος πολιτικός υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρεται εντελώς ανεύθυνα, γεγονός για το οποίο «πληρώνουν» οι Έλληνες πολίτες. Παράλληλα, κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να σταματήσει να υβρίζει τους Ευρωπαίους εταίρους.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαρόζο: Ο ελληνικός λαός πληρώνει το τίμημα μίας ανεύθυνης κυβέρνησης"

Τσίπρας: Οι Γερμανοί δεν πληρώνουν τους Έλληνες

Στην εξέλιξη μιας διαπραγμάτευσης είναι θεμιτή η επίμονη αντιπαράθεση επιχειρημάτων, αρκεί να υπάρχει ειλικρίνεια και καλή πίστη μεταξύ των μερών, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στο Tagesspiegel.

«Διαφορετικά, όταν ο διάλογος δεν αποσκοπεί στην αλήθεια, πρέπει να καταφύγει κανείς στις μεθόδους που περιγράφει ο σπουδαίος Γερμανός φιλόσοφος Σοπενάουερ στο «Η Τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι αθέμιτο να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά στατιστικοί δείκτες, περιβεβλημένοι μάλιστα με το κύρος διακεκριμένων οικονομολόγων όπως ο Olivier Blanchard, για να παραχθούν αστήρικτες γενικεύσεις που συσκοτίζουν την πραγματικότητα.

Με δυό λόγια η σημερινή μου παρέμβαση στη φιλόξενη εφημερίδα σας αποσκοπεί στο να αποκαταστήσει έναν διαδεδομένο μύθο προς τον μέσο Γερμανό φορολογούμενο.

Όσοι του λένε ότι πληρώνει μισθούς και συντάξεις Ελλήνων δεν του λένε την αλήθεια, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Όπως τονίζει «δεν παρεμβαίνω για να αρνηθώ ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα έχει πρόβλημα. Αλλά για να επισημάνω που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα και πως μπορεί να επιλυθεί. Γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κύματα περικοπών, χωρίς όμως να αποδώσουν κάτι, παρά μόνο μεγαλύτερη ύφεση που έκανε το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.

Πιο συγκεκριμένα, ίσως να ακούγεται εντυπωσιακά μεγάλο ως μέγεθος ότι ποσοστό 75% των πρωτογενών δαπανών πηγαίνει στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. Στην πραγματικότητα, όμως, μόλις το 30% αφορά τις συντάξεις και εν πάση περιπτώσει οι μισθοί είναι διαφορετικό πράγμα από τις συντάξεις και η άθροισή τους είναι σοβαρό μεθοδολογικό σφάλμα.

Ειδικά η σύγκριση με την Γερμανία είναι μάλλον παραπειστική καθώς σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία των Αgeing Reports (2009, 2015) η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα από 11,7% του ΑΕΠ το 2007 (ελάχιστα υψηλότερη από το 10,4% της Γερμανίας) έφτασε στο 16,2% το 2013 (ενώ στη Γερμανία παρέμεινε περίπου σταθερό). Που οφείλεται αυτή η αύξηση; Μήπως στην αύξηση των συνταξιούχων ή στην αύξηση των συντάξεων; Τίποτα από τα δύο, αφού ο αριθμός των συνταξιούχων δεν έχει μεταβληθεί ιδιαίτερα ενώ το ύψος των συντάξεων έχει συρρικνωθεί δραματικά από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν.

Αρκεί η απλή αριθμητική για να συμπεράνει κανείς ότι η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σαν ποσοστό του ΑΕΠ οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση του ΑΕΠ (του παρονομαστή) και όχι στην αύξηση της δαπάνης (του αριθμητή). Με άλλα λόγια, το ΑΕΠ μειώθηκε πιο γρήγορα από τις συντάξεις.

Σε ότι αφορά τις ηλικίες συνταξιοδότησης, μήπως στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται πολύ νωρίτερα; Η αλήθεια είναι το όριο συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι στα 67 έτη για άντρες και γυναίκες, δηλαδή δύο χρόνια πάνω από τη Γερμανία».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει πως η «μέση ηλικία αποχώρησης από την αγορά εργασίας των αντρών στην Ελλάδα είναι στα 64,4 χρόνια, δηλαδή 8 μήνες νωρίτερα από τα 65,1 χρόνια της Γερμανίας ενώ οι ελληνίδες γυναίκες αποχωρούν από την εργασία τους στα 64,5 χρόνια, 3,5 περίπου μήνες αργότερα από τις γερμανίδες που αποχωρούν στα 64,2 χρόνια.

Τα παραπάνω δεν τα αναφέρω για να αποφύγω το πρόβλημα ούτε για να αρνηθώ τις στρεβλώσεις και παθογένειες του ασφαλιστικού μας συστήματος αλλά για να αποδείξω ότι το πρόβλημα δεν είναι η υποτιθέμενη γενναιοδωρία του.

Η πιο σημαντική διαταραχή στο σύστημα οφείλεται στα μειωμένα έσοδα που κατέγραψε τα τελευταία χρόνια. Αυτά προέκυψαν τόσο από τις απώλειες περιουσιακών στοιχείων που προκάλεσε το PSI (κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατείχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία με συνολικό κόστος περίπου 25 δισ.) όσο όμως -και κυρίως- από την μεγάλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που προκάλεσε η εκτίναξη της ανεργίας και η μείωση των μισθών.

Ειδικότερα δε, κατά τη περίοδο 2010- 2014 με σειρά μέτρων αφαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό μας σύστημα περί τα 13 δισ. ευρώ, με αντίστοιχη μείωση συντάξεων και παροχών σε ποσοστό περίπου 50%, γεγονός που έχει εξαντλήσει τα περιθώρια περεταίρω μειώσεων χωρίς να θιγεί ο πυρήνας λειτουργίας του συστήματος. Εξάλλου πρέπει να καταλάβουμε ότι το σύστημα πιέζεται κυρίως από την πλευρά των εσόδων κι όχι τόσο των δαπανών, όπως συχνά υπονοείται.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω και ένα επιπλέον στοιχείο που αποτελεί ιδιαιτερότητα της Ελλάδας της κρίσης. Το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί τον θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και η βιωσιμότητα του είναι κεντρικό ζήτημα για το σύνολο της κοινωνίας.

Παραδοσιακά, αυτή η αλληλεγγύη σημαίνει ότι οι νέοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τις συντάξεις των γονιών τους. Όμως, στην Ελλάδα της κρίσης, συχνά βλέπουμε αυτή την αλληλεγγύη αντεστραμμένη αφού οι συντάξεις των γονιών χρηματοδοτούν την επιβίωση των παιδιών τους. Οι συντάξεις της τρίτης ηλικίας είναι το τελευταίο καταφύγιο για ολόκληρες οικογένειες που έχουν ένα ή κανένα πλέον μέλος να εργάζεται σε μια χώρα με ανεργία 25% στο γενικό πληθυσμό και 50% στους νέους.

Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορούμε να υιοθετούμε μια λογική τυφλών και οριζόντιων περικοπών, όπως μας ζητάνε κάποιοι, που θα προκαλέσουν δραματικές κοινωνικές συνέπειες. Από την άλλη δεν στεκόμαστε καθόλου αδιάφορα μπροστά στην αδύναμη προοπτική του ασφαλιστικού μας συστήματος και είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του.

Η Ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για εξορθολογισμό του συστήματος. Συμφωνήσαμε στην άμεση κατάργηση του καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που αυξάνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης και δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε άμεσα στην ενοποίηση των ταμείων, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έσοδα και περιορίζοντας τα ειδικά καθεστώτα»

«Όπως αναλύσαμε διεξοδικά στις συζητήσεις με τους θεσμούς, αυτές οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν αποφασιστικά υπέρ της βιωσιμότητας του συστήματος. Κι όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματά τους δεν φαίνονται από τη μια μέρα στην άλλη.

Όμως η βιωσιμότητα απαιτεί μακροπρόθεσμη οπτική και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με στενά βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά κριτήρια (πχ μείωση δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2016).

Ο Ντισραέλι έλεγε ότι υπάρχουν τριών ειδών ψεύδη: τα συνήθη, τα καταστρεπτικά και η στατιστική. Ας μην επιτρέψουμε μια ιδεοληπτική χρήση των δεικτών να καταστρέψει την ώριμη συμφωνία που προετοιμάσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα των εντατικών διαβουλεύσεων. Είναι καθήκον όλων μας», καταλήγει το άρθρο του πρωθυπουργού.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Οι Γερμανοί δεν πληρώνουν τους Έλληνες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news