facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Νέα τροπολογία: Τι προβλέπεται για Κτηματολόγιο και κυριότητα θέσεων στάθμευσης

Με νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο – Σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης» εισάγονται ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Κτηματολογίου (Φορέας) και συγκεκριμένα:
α. Μετατίθεται εκ νέου, η καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία:
-καταργούνται σταδιακά τα Υποθηκοφυλακεία, τα κτηματολογικά γραφεία καθώς και οι θέσεις αυτών,
-συστήνονται Υποκαταστήματα στα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα,
-πραγματοποιείται η μεταφορά και ένταξη του προσωπικού των καταργούμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων στις οργανικές θέσεις του προσωρινού Κλάδου μονίμων υπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Φορέα.
β. Παρατείνεται, επίσης, η προθεσμία έκδοσης της κ.υ.α. με την οποία καθορίζονται ειδικότερα τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης εμπράγματου ή άλλου εγγραπτέου στα κτηματολογικά βιβλία δικαιώματος.

2. Ρυθμίζεται το ζήτημα κυριότητας ανοικτών θέσεων στάθμευσης στην πιλοτή πολυκατοικίας με μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

3. Επιτρέπεται, σύμφωνα με τις αναφερόμενες χρονικές και λοιπές προϋποθέσεις, η συμπλήρωση εκκρεμών αιτήσεων που έχουν κατατεθεί ή επανυποβληθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Κατασκευών Κεραιών (ΣΗΛΥΑ), για την αδειοδότηση κατασκευών κεραιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Περαιτέρω, παρατείνεται η προθεσμία αδειοδότησης των προαναφερόμενων κατασκευών κεραιών από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), μετά το πέρας της οποίας η Αρχή προβαίνει στην απομάκρυνση όσων δεν αδειοδοτούνται.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα τροπολογία: Τι προβλέπεται για Κτηματολόγιο και κυριότητα θέσεων στάθμευσης "

Λιβύη: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση απορρίπτει την απόφαση της Αιγύπτου να οριοθετήσει τα δυτικά θαλάσσια σύνορά της

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης απέρριψε σήμερα την απόφαση της αιγυπτιακής προεδρίας με την οποία οριοθετήθηκαν μονομερώς τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τρίπολης, με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook.

Η GNU αναφέρει ότι η απόφαση της Αιγύπτου παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης και προτρέπει το Κάιρο να ξεκινήσει συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται πως με προεδρικό διάταγμα η Αίγυπτος οριοθέτησε μονομερώς τα θαλάσσια σύνορά της με τη Λιβύη, μια κίνηση που εκτιμάται ότι αγνοεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση απορρίπτει την απόφαση της Αιγύπτου να οριοθετήσει τα δυτικά θαλάσσια σύνορά της"

ΟΗΕ: «Επικίνδυνο προηγούμενο» δημιουργεί η αναστολή λογαριασμών δημοσιογράφων στο Twitter

Δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους τα Ηνωμένα Έθνη από την αυθαίρετη αναστολή λογαριασμών δημοσιογράφων στο Twitter, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη ότι είναι «πολύ ενοχλημένα» σημειώνοντας ότι οι φωνές των μέσων ενημέρωσης δεν πρέπει να φιμώνονται σε μια πλατφόρμα που διατυμπανίζει ότι δίνει χώρο στην ελευθερία του λόγου.

«Η κίνηση δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο σε μια εποχή που δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν λογοκρισία, σωματικές απειλές και ακόμη χειρότερα», είπε ο Ντουζαρίτς σε δημοσιογράφους.

Ο Ίλον Μασκ, ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, προκάλεσε κατακραυγή και μια προειδοποίηση για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή ανέστειλε τους λογαριασμούς Αμερικανών δημοσιογράφων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: «Επικίνδυνο προηγούμενο» δημιουργεί η αναστολή λογαριασμών δημοσιογράφων στο Twitter"

ΟΠΕΚΑ: Στις 20 Δεκεμβρίου καταβάλλονται τα επιδόματα και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Στις 20 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβληθούν τα επιδόματα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ενώ παράλληλα, την ίδια ημερομηνία θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση.

Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν τα εξής επιδόματα:

* Επίδομα στέγασης: Δικαιούχοι 274.373 - 33.053.180 ευρώ

* Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Δικαιούχοι 224.676 - 47.763.942 ευρώ

* Αναπηρικά: Δικαιούχοι 174.892 - 71.472.302 ευρώ

* Στεγαστική συνδρομή: Δικαιούχοι 817 - 247.694 ευρώ

* Επίδομα ομογενών: Δικαιούχοι 5.963 - 210.263 ευρώ

* Ανασφ. Υπερ. Σύνταξη ν. 1296/1982: Δικαιούχοι 16.889 - 5.733.275 ευρώ

* Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων: Δικαιούχοι 18.416 - 6.400.455 ευρώ

* Έξοδα κηδείας: Δικαιούχοι 221 - 175.522 ευρώ

* Επίδομα γέννησης: Δικαιούχοι 12.291 - 12.354.000 ευρώ

* Επίδομα παιδιού: Δικαιούχοι 820.047 - 153.795.919 ευρώ

* Ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: Δικαιούχοι 736 - 355.800 ευρώ

* ροστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές: Δικαιούχοι 5 - 5.000 ευρώ

* Επίδομα αναδοχής: Δικαιούχοι 474 - 241.878 ευρώ

Σύνολο δικαιούχων: 1.549.800

Σύνολο καταβολών 331.809.230 ευρώ

Οι έκτακτες καταβολές της 20ής Δεκεμβρίου:

* Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Δικαιούχοι 224.938 - 47.714.859 ευρώ

* Αναπηρικά: Δικαιούχοι 139.893 - 34.973.250 ευρώ

* Επίδομα παιδιού: Δικαιούχοι 820.047 - 118.609.449 ευρώ

* Επίδομα αναδοχής: Δικαιούχοι 72 - 18.750 ευρώ

* Ανασφάλιστοι, «Σύνταξη»: Δικαιούχοι 15.398 - 3.849.500 ευρώ

* Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων: Δικαιούχοι 17.497 - 4.374.250 ευρώ

Σύνολο δικαιούχων: 1.217.845

Σύνολο καταβολών: 209.540.058 ευρώ

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΟΠΕΚΑ: Στις 20 Δεκεμβρίου καταβάλλονται τα επιδόματα και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση"

La Repubblica: Η σύλληψη της Καϊλή δεν ήταν στο αρχικό πλάνο – Γνωρίζει για τις δοσοληψίες του συζύγου της

Δημοσιογράφος της εφημερίδας La Repubblica υποστήριξε ότι η σύλληψη της Εύας Καϊλή δεν βρισκόταν στο αρχικό πλάνο των βελγικών αρχών που ερευνούσαν τον σύντροφο της, ενώ θεωρούν πως εκείνη γνωρίζει αν έχουν γίνει δοσοληψίες με το Κατάρ.

Ο Τζουλιάνο Φοσκίνι μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και ανέφερε πως η σύλληψη της πρώην προέδρου της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, έγινε γιατί βρέθηκαν χρήματα στο σπίτι της.

Επίσης, ανέφερε ότι με βάση το ρεπορτάζ του, οι Βέλγοι δικαστές θεωρούν ότι η Εύα Καϊλή γνώριζε για τις κινήσεις του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος μέχρι στιγμής φέρεται να συνεργάζεται με τις αρχές και να παρέχει στοιχεία.

Σημειώνεται, ότι η Εύα Καϊλή αναμένει την απόφαση των αρχών για το αν θα αφεθεί ελεύθερη ή όχι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης για το QatarGate. Μέχρι τότε παραμένει προφυλακισμένη στο υπερσύγχρονο σωφρονιστικό ίδρυμα του Χάρεν. Η Εύα Καϊλή στο κελί της έχει το δικό της ψυγείο, παράθυρο που βλέπει στις εξωτερικές εγκαταστάσεις και συσκευή τηλεφώνου για να επικοινωνεί με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "La Repubblica: Η σύλληψη της Καϊλή δεν ήταν στο αρχικό πλάνο – Γνωρίζει για τις δοσοληψίες του συζύγου της"

Κινηματογραφική καταδίωξη από το Φάληρο μέχρι το Μενίδι – Το όχημα καρφώθηκε σε μάντρα και η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε 2 άτομα

Συναγερμός σήμανε στην Αστυνομία τα ξημερώματα της Παρασκευής (16/12) καθώς σημειώθηκε άγρια καταδίωξη από το Φάληρο μέχρι το Μενίδι!

Πιο συγκεκριμένα, η Αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα, τα οποία με άλλους δύο συνεργούς έκλεψαν καταλύτες από αυτοκίνητα στη Βάρη και εντοπίστηκαν σε αυτοκίνητο στο Παλαιό Φάληρο.

Εκεί οι αστυνομικοί τους έκαναν σήμα να σταματήσουν για έλεγχο όμως ο οδηγός πάτησε γκάζι. Περιπολικά της Άμεσης Δράσης και μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ ακολούθησαν το αυτοκίνητο για περίπου 20 χιλιόμετρα.

Κάποια στιγμή έφτασαν στον καταυλισμό Ρομά στο Μενίδι και εκεί ο οδηγός έκανε επικίνδυνους εληγμούς μέχρι που το όχημα χτύπησε σε μάντρα.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν δύο άτομα, ενώ οι άλλοι δύο έγιναν καπνός! Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν τρεις καταλύτες και ένα εργαλείο κοπής.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κινηματογραφική καταδίωξη από το Φάληρο μέχρι το Μενίδι – Το όχημα καρφώθηκε σε μάντρα και η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε 2 άτομα"

Καιρός αύριο: «Καλοκαιρινός» με 25 βαθμούς και ομίχλες – Πού θα πέσουν καταιγίδες

Πολύ ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο (17.12.2022) σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στα ύψη για την εποχή θα κινηθεί η θερμοκρασία. Τοπικά θα εκδηλωθούν καταιγίδες και θα σημειωθούν ομίχλες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και τη δυτική Στερεά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σημειωθούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 21 με 23 και τοπικά στη βόρεια Κρήτη τους 25 βαθμούς Κελσίου, αλλά από το απόγευμα στα βορειοδυτικά θα σημειώσει πτώση.

Καιρός αύριο σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός αύριο στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στη δυτική Μακεδονία.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη δυτική Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο λίγες νεφώσεις. Στα υπόλοιπα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο βόρειο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, από τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις. Το απόγευμα στη Θεσσαλία οι νεφώσεις θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια τοπικά 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στις Κυκλάδες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς και στη βόρεια Κρήτη τοπικά έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 έως 5 και στα βόρεια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Καλοκαιρινός» με 25 βαθμούς και ομίχλες – Πού θα πέσουν καταιγίδες"

Ειδικό Δικαστήριο: «Συνεργαζόταν ο Παππάς με τον Καλογρίτσα» για τον διαγωνισμό, κατέθεσε συνεργάτης του επιχειρηματία

Ο Γεώργιος Μπασιάς, μηχανολόγος –μηχανικός, στέλεχος της κατασκευαστικής εταιρείας «Τοξότης» του ομίλου Καλογρίτσα κατά την κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του έτους 2016, αναφερόμενος στις επισκέψεις του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στα γραφεία του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ανέφερε ότι «δεν νομίζω ότι ερχόταν για να πιει καφέ».

Ο δημοσιογράφος Δημοσθένης (Δήμος) Βερύκιος, κατέθεσε σήμερα ότι τον Παππά «τον τιμώρησαν οι ίδιοι, τον έχουν καταδικάσει μόνοι τους», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «τον έχει τιμωρήσει το σύστημα» γι΄ αυτό και έχει εξαφανιστεί και προσέθεσε: «Δεν θα τον ξαναδείτε στην τηλεόραση».

Πάντως, κατά την σημερινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου υπήρξε έντασης και έντονοι διάλογοι μεταξύ της προέδρου της έδρας Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα και του αναπληρωματικού εισαγγελέα της έδρας, αντεισαγγελέα του Άρειου Πάγου Δημήτρη Ασπρογέρακα, όπως και της κυρίας Κλάπα με τον εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού Επιρατείας, Γιάννη Μαντζουράνη.

«Συνεργαζόταν ο κ. Παππάς με τον κ. Καλογρίτσα για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό»

Όπως διευκρίνισε κ. Μπασιά το επίμαχο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού του 2016 ήταν εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας «Τοξότης». Ο μάρτυρας επισήμανε ότι είχε δει πολλές φορές τον Νίκο Παππά να κυκλοφορεί στα γραφεία του ομίλου Καλογρίτσα και είχε συνεχείς επαφές με το επιχειρηματία, κάνοντας προσπάθεια να τον βοηθήσει να πάρει την τηλεοπτική άδεια.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης ανέφερε ο μάρτυρας ότι ο κ. Παππάς συνεργαζόταν με τον επιχειρηματία για να πάρει την τηλεοπτική άδεια. Σε σχετική ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας Όλγας Σμυρλή, ο κ. Μπασιάς διευκρίνισε για τις επισκέψεις του κ. Παππά στα γραφείς της εταιρείας «Τοξότης»: «Δεν νομίζω ότι ερχόταν για να πιεί καφέ».

Ειδικότερα, ο κ. Μπασιάς ρωτήθηκε από την Όλγα Σμυρλή αν γνωρίζει οτιδήποτε για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και το ρόλο του Νίκου Παππά, ο μάρτυρας απάντησε:

«Τον Νίκο Παππά τον έχω δει αρκετές φορές στα γραφεία μας, κυκλοφορούσε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο ερχόταν. Ξέρω για τις επαφές και για την προσπάθεια να πάρει μέρος στις τηλεοπτικές άδειες" και σημείωσε: «Ξέρω ότι συνεργαζόταν ο κ. Παππάς με τον κ. Καλογρίτσα για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό».

Εισαγγελέας: Δηλαδή τι εννοείτε «συνεργασία»;

Μάρτυρας: Δεν ήμουν ποτέ παρών σε συναντήσεις τους. Ξέρω μόνο ότι ήταν πολλές και στα γραφεία μας και εκτός. Δεν νομίζω ότι ερχόταν να πιει καφέ στο γραφείο του κ. Καλογρίτσα.

Εισαγγελέας: Πώς συμπεραίνετε ότι συνεργάζονταν;

Μάρτυρας: Είναι δική μου αντίληψη, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό είναι το συμπέρασμά μου και από τα γεγονότα που διαδραματίζονταν εκείνη την περίοδο του διαγωνισμού. Δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν ξέρω. Μπορώ να έχω προσωπική κρίση και άποψη.

Εισαγγελέας: Θέλουμε να μας πείτε πραγματικά γεγονότα.

Μάρτυρας: Το μόνο πραγματικό γεγονός είναι ότι είχαν πολλές συνεργασίες στα γραφεία μας την περίοδο που διαδραματίζονταν τα συγκεκριμένα γεγονότα με τις τηλεοπτικές άδειες.

Η εισαγγελέας συνέχισε να ρωτά επίμονα τον μάρτυρα, ο οποίος ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε το δικαστήριο να διακόψει. Ο μάρτυρας θα συνεχίσει την κατάθεσή του άλλη ημέρα.

Νωρίτερα ο κ. Μπασιάς είχε καταθέσει ότι δεν γνώριζε για την συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο πλευρές, δηλαδή, Τοξότης-CCC τις παραμονές του διαγωνισμού. Κατέθεσε όμως ότι στις 30 Αυγούστου 2016 ο Χρήστος Καλογρίτσας τον φώναξε και του έδωσε εντολή να επικοινωνήσει με την CCC (Consolidated Contractors Company) να τους δώσει ό,τι παραστατικά χρειάζονται για το λογιστήριό τους και συνέχισε:

«Μου έδωσε την εντολή χωρίς άλλη διευκρίνιση» σημείωσε ο μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας ότι την επόμενη ημέρα έγινε μια σύσκεψη στα γραφεία της CCC και του ζήτησαν μια προσφορά για ένα συγκεκριμένο έργο.

«Ήταν ένα έργο 500 εκατομμυρίων και ήθελαν προσφορά για τα ηλεκτρομηχανολογικά. Μου έδωσαν ένα μονοσέλιδο. Τους είπα "μόνο μια σελίδα; Μου είπαν ότι είναι μια εικονική προσφορά. Είχε έντεκα τομείς εργασιών. Μου έκαναν παράκληση να το υποβάλω άμεσα και στις 20 Σεπτεμβρίου τους έστειλα μισή σελίδα προσφορά 262 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είχε δοθεί κανένα άλλο χαρτί πλην αυτού του μονοσέλιδου να αφορά το έργο. Κανονικά σε ένα τέτοιο έργο η προσφορά είναι πολυσέλιδη, δεν κουβαλιέται και σε σχεδόν μισό μήνα είναι αδύναντον να συνταχθεί. Συνήθως τέσσερις μήνες χρειάζονται για τέτοιες προσφορές».

Όπως είπε στη συνέχεια ο μάρτυρας, η CCC μέσω μέιλ απάντησε ότι η προσφορά ήταν μεγαλύτερη από το μπάτζετ τους και το θέμα έμεινε εκεί και προσέθεσε:

«Ότι υπήρχε κάποια προγενέστερη προσφορά με προκαταβολή το έμαθα εκ των υστέρων από τις εφημερίδες. Με την CCC είχα ασχοληθεί ξανά τον Αύγουστο για μια προσφορά για ένα υπόστεγο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος" και είχαμε δώσει προσφορά στις 3 Σεπτεμβρίου. Ήταν η μόνη πραγματική προσφορά που είχα κάνει εγώ με την CCC».

Δημοσθένης Βερύκιος

Ο Δημοσθένης Βερύκιος αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Επικρατείας είπε ότι «τον Παππά τον τιμώρησαν οι ίδιοι, τον έχουν καταδικάσει μόνοι τους» και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «τον έχει τιμωρήσει το σύστημα» γι΄ αυτό και έχει εξαφανιστεί, «δεν θα τον ξαναδείτε στην τηλεόραση».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος ρωτήθηκε από την πρόεδρο Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα για την επίμαχη συνάντηση του Δημήτρη Κοντομηνά με τον Χρήστο Καλογρίτσα μετά την πρώτη φάση του διαγωνισμού και εάν γνωρίζει κάτι για το ρόλο του Νίκου Παππά.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η ανταλλαγή;

Μάρτυρας: Ο Καλογρίτσας είχε την άδεια. Κανένας δεν ήθελε να κλείσει ο ΑΛΦΑ. Η τότε κυβέρνηση διαισθανόταν το πολιτικό κόστος και ο κ. Καλογρίτσας θα έπαιρνε ένα έτοιμο κανάλι. Πίστευαν ότι ήταν "ψόφιος" επιχειρηματίας λόγω οικονομικών προβλημάτων και θα μπορούσαν να του πάρουν το κανάλι.

Πρόεδρος: Με δεδομένο ότι ο Κοντομηνάς ήταν εκτός διαγωνισμού, υπάρχει περίπτωση να ζήτησε από τον Νίκο Παππά να βρουν λύση;

Μάρτυρας: Μπροστά μου δεν είχε μιλήσει ο Κοντομηνάς με τον Παππά. Με τον Τσίπρα είχε μιλήσει, με άλλους υπουργούς είχε μιλήσει με τον Παππά μπροστά μου δεν είχε μιλήσει ποτέ. Και δεν του χρωστώ, ξέρω ότι είχε ζητήσει ο Παππάς την απόλυσή μου. Αλλά δεν χρειάζεται να τον τιμωρήσω εγώ τον Παππά, τον τιμώρησαν οι ίδιοι. Πέντε χρόνια δεν τον έχουν αφήσει να βγει στην τηλεόραση. Τον έχουν καταδικάσει μόνοι τους.

Ακόμη, ο μάρτυρας χαρακτήρισε τον Χρήστο Καλογρίτσα "εθνικό παίκτη" εξηγώντας: "με όλες τις κυβερνήσεις όποια πέτρα να σηκώσεις τον Καλογρίτσα θα δεις", επαναλαμβάνοντας ότι δεν είχε ακούσει να μιλά απευθείας ο Δημήτρης Κοντομηνάς με τον Νίκο Παππά.

Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022.

Δηλώσεις συνηγόρων Παππά

Δήλωση των Γ. Μαντζουράνη, Θ. Μαντά και Β. Γεωργακόπουλου, συνηγόρων υπεράσπισης του Ν. Παππά.

Ακόμα δύο μάρτυρες, ο δημοσιογράφος και στενός συνεργάτης του Δ. Κοντομηνά, κ. Δήμος Βερύκιος και το υψηλόβαθμο στέλεχος της Τοξότης Α.Ε., κ. Γιώργος Μπασιάς, δεν είδαν και δεν άκουσαν τον Νίκο Παππά στην προσπάθεια τού κ. Χρήστου Καλογρίτσα να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια και να αποκτήσει κανάλι.

Ο κ. Βερύκιος επεσήμανε ότι:

-«Δεν είδα ποτέ τον Παππά στον Alpha. Δεν είχε μιλήσει ο Κοντομηνάς μαζί του. Τον μισούσε (σ.σ.: λόγω του διαγωνισμού), τον είχε κάνει εχθρό».

-«Δεν έχω ούτε ένα στοιχείο κατά του Ν. Παππά για να του τη “ρίξετε”».

-«Το ραντεβού Κοντομηνά - Καλογρίτσα κλείστηκε μετά από επικοινωνία των δύο. Ο Καλογρίτσας τηλεφώνησε πρώτος».

-«Μετά το ραντεβού, ο Κοντομηνάς μού είπε: Τελικά, ο Καλογρίτσας δεν είναι “δικός” τους (σ.σ.: της τότε κυβέρνησης)».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά του κ. Δήμου Βερύκιου για τη «στοχοποίηση», όπως χαρακτηριστικά είπε, του Ν. Παππά. Όπως κατέθεσε:

-«Στη στρατηγική μας να ρίξουμε τον διαγωνισμό, έπρεπε -για να εικονοποιήσουμε την οργή- να στοχοποιήσουμε τον Παππά».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ειδικό Δικαστήριο: «Συνεργαζόταν ο Παππάς με τον Καλογρίτσα» για τον διαγωνισμό, κατέθεσε συνεργάτης του επιχειρηματία"

Cosmote: Σε καμία περίπτωση δεν παρεμποδίστηκε το έργο της ΑΔΑΕ

«Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής (ΑΔΑΕ), ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η COSMOTE, σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και δηλώνει ότι «σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Cosmote: Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην COSMOTE και σε σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ, η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της.

Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται.Η COSMOTE συνεργάζεται πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Cosmote: Σε καμία περίπτωση δεν παρεμποδίστηκε το έργο της ΑΔΑΕ"

Λαμία: Στη φυλακή οι Ρομά που ξυλοκόπησαν δημοτικό αστυνομικό και πολίτη - BINTEO

Ένοχοι όπως κατηγορούνται, κρίθηκαν οι πέντε Ρομά που δικάστηκαν μετά από μία αναβολή και δύο διακοπές, από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας για τον άγριο ξυλοδαρμό δημοτικών αστυνομικών και πολίτη το βράδυ της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου στην πλατεία Πάρκου.

Μετά από μία διαδικασία που κράτησε σχεδόν έξι ώρες, το δικαστήριο αποφάσισε να τιμωρήσει με ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή, τους τέσσερις από τους πέντε δράστες που σημαίνει ότι αυτοί θα πρέπει να οδηγηθούν στη Φυλακή.

Συγκεκριμένα, ο οδηγός του αυτοκινήτου που επιχείρησαν να ελέγξουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 5 ετών και 6 μηνών και από 4 έτη και 9 μήνες οι άλλοι τέσσερις Ρομά που έσπευσαν προς βοήθεια. Στον πιο μικρό από τους κατηγορούμενους, ηλικίας 18 ετών, δόθηκε στην έφεσή του αναστέλλουσα δύναμη προκειμένου να του δοθεί η ευκαιρία συμμόρφωσης, με τον περιοριστικό όρο εμφάνισης στο ΑΤ Λαμίας, μια φορά το μήνα.

Να σημειώσουμε ότι παρόντες στην αίθουσα του Δικαστηρίου ήταν μόνο ο 18χρονος και ένας ακόμη 31χρονος Ρομά, ενώ οι άλλοι τρεις εκπροσωπήθηκαν διά του συνηγόρου τους Δημήτρη Τσιγάνη και ενώ ο ένας εξ αυτών δήλωσε ασθένεια.

Συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής ήταν οι Γιώργος Ντελής, Αθανάσιος Μακρυγιάννης και Νίκος Πάπουτσας.

Δείτε τι δήλωσαν στο LamiaReport οι κκ. Ντελής και Τσιγάνης αλλά και ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος:

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Στη φυλακή οι Ρομά που ξυλοκόπησαν δημοτικό αστυνομικό και πολίτη - BINTEO "

Παραλύουν τα λιμάνια της χώρας από την Τρίτη: Απεργία από τα πληρώματα ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών

Παραλύουν τα λιμάνια της χώρας μετά την εξαγγελία από την Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών δύο συνεχόμενων επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών από 00:01 της Τρίτης 20/12/22.

Κύκλοι της λιμενικής βιομηχανίας αναφέρουν ότι «σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτή η απεργία το κόστος για τη Οικονομία θα είναι μια θεόρατη καταστροφή του εισαγωγικού - εξαγωγικού και διαμετακομιστικού εμπορίου της χώρας.

Χιλιάδες εμπορεύματα θα μείνουν στις αποβάθρες των λιμανιών, αγορές θα χαθούν και βέβαια αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες ανατιμήσεις προϊόντων λόγω αναμενομένων σημαντικών ελλείψεων στη τροφοδοσία της αγοράς. Απαιτείται η άμεση παρέμβαση των υπουργών Ναυτιλίας και Ανάπτυξης για την αποτροπή της κρίσης αυτής».

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών επισημαίνει:

«Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΠΡΝ θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συναδέλφους που αναγνώρισαν την κρισιμότητα των καταστάσεων που μας έχει οδηγήσει η εργοδοσία. Με τις συνθήκες που επικρατούν συμμετέχουν και αποφασίζουν μαζικά στις γενικές συνελεύσεις αλλά και στις απεργίες και η συμμετοχή τους είναι στο απόλυτο 100%.

Οι εξελίξεις στην κρίσιμη διαπραγμάτευση της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων με την εργοδοσία είναι οι εξής:

Συνεχίζει να ζητάει αλλαγές σε θεσμικούς- εργασιακούς όρους της συλλογικής σύμβασης μας, παρόλες τις υποχωρήσεις μας για να γίνουν νομότυποι.

Δεν αποσύρει το εξώδικο αλλά δίνει παράταση για να αποδεχθούμε τους όρους τους, το οποίο ως δαμόκλεια σπάθη παραμένει πάνω από την σύμβαση μας , δεν μας αφήνουν άλλα περιθώρια παρά την συνέχεια και εντατικοποίηση των απεργιακών μας κινητοποιήσεων.

Η θέση της εργοδοσίας που έχει το θράσος να δηλώνει ότι είναι υπέρμαχος της νομιμότητας προσπαθεί να μας σπιλώσει στο ότι δεν ενημερώνουμε τα μέλη μας και ότι παραπληροφορούμε την κοινή γνώμη.

Η θέση μας είναι ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε:

Την υποτιθέμενη ανάπαυση εντός ρυμουλκού έναντι αμοιβής, για να μην δέχεστε πρόστιμα.

Την μη ύπαρξη επιπλέον ατόμων να καλύπτουν τις βάρδιες ασφαλείας κατά την θεωρητική ανάπαυση μας γιατί την πραγματική ανάπαυση εντός εδώ και 30 χρόνια δεν την έχουμε δει.

Και να έχετε τα ρυμουλκά με συνθήκες γαλέρας με συνάδελφους που θα είναι σε 24ωρη ετοιμότητα με εργασία 8ωρης βάρδιας 6ωρης υπερωριακής εργασίας και τις υπόλοιπες 10 ώρες ανάπαυσης που θα διακόπτεται από έκτακτες ρυμουλκήσεις στο 24ωρο.

Αν θέλετε να απασχολείτε τα ρυμουλκά σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες να βάλετε βάρδιες που προβλέπονται από την υπάρχουσα σύμβαση την οποία θέλετε να τροποποιήσετε ή να καταργήσετε και που ποτέ δεν τηρήσατε με αιτιολογικό την αύξηση του κόστους λειτουργίας

Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια. Η υπεραπασχόληση το μόνο που θα δημιουργήσει είναι επικίνδυνες καταστάσεις και ατυχήματα στις ζωές των πληρωμάτων μας και των επιβατών/πληρωμάτων άλλων πλοίων, των λιμενικών εγκαταστάσεων του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των γύρω περιοχών στα πετρελαιοειδή που εξυπηρετούμε.

Εσείς θέλετε να πάρετε ορισμένα τμήματα των διεθνών συμβάσεων δηλαδή αυτά που σας εξυπηρετούν και που είναι και τα κατώτερα όρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης εξαγγέλλουμε τις 2 συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από 00:01 της Τρίτης 20/12/22.

Η μορφή καθώς και η συνέχιση των απεργιών θα εκτιμηθεί κατά την διάρκεια των δύο 48ωρων και θα ανακοινωθούν με νέο δελτίο τύπου.»

Τη μεσολάβηση του υπουργείου Ναυτιλίας ζητά η Διεθνής Ναυτική Ένωση

Την ίδια ώρα, τη μεσολάβηση του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν από την Τρίτη, τα πληρώματα των ρυμουλκών, ζητά με ανακοίνωσή της η Διεθνής Ναυτική Ένωση. Καλούμε τους πλοιοκτήτες και τα πληρώματα να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να επιλέξουν την οδό του γόνιμου διαλόγου, αντί μίας περαιτέρω κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων από τα πληρώματα των ρυμουλκών τονίζει η ΔΝΕ.

Επισημαίνει, ότι εν μέσω εορταστικής περιόδου εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια με ευπαθή προϊόντα αναμένεται να εγκλωβιστούν στους εμπορικούς λιμένες της χώρας, ενώ τονίζει ότι οι όποιες καθυστερήσεις πιθανόν να έχουν συνέπειες για τους Έλληνες εξαγωγείς και εισαγωγείς, την εγχώρια αγορά και την ελληνική οικονομία.

Η Διεθνής Ναυτική Ένωση τονίζει ότι διαχρονικά διαπνεόμενη από υψηλό αίσθημα ευθύνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς αποφυγή φαινομένων ελλείψεων ή/και ανατιμήσεων αγαθών, σε αυτή την εξόχως κρίσιμη χρονική συγκυρία και παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μίας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραλύουν τα λιμάνια της χώρας από την Τρίτη: Απεργία από τα πληρώματα ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών"

Νίκος Δένδιας: Δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν θα σταματήσει να απαντά στην αναθεωρητική επεκτατική πολιτική της συντονισμένα με τους συμμάχους και εταίρους της, έστειλε από το βήμα της βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Τόνισε ότι η Ελλάδα θα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και δεν θα διολισθήσει στο πεδίο του παραλογισμού και της επιθετικότητας της.

Μιλώντας επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ είναι ένα βαθύτατο ηθικό και λαϊκό κόμμα που πολλές φορές συγκρούστηκε με οικονομικές ελίτ στην ιστορία της παράταξης.

«Απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις το ΥΠΕΞ ανταποκρίνεται με συγκεκριμένες δράσεις και έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα ξεπερνώντας το σύνδρομο της φοβικής και περίκλειστης περιχαράκωσης της χώρας», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για συγκεκριμένη, συγκροτημένη νεωτερική εξωτερική πολιτική, που όπως είπε, ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας, στη βάσει του διεθνές δίκαιου για το σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα όλων των κρατών για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.

«Με τις σημαντικές αμυντικές συμφωνίες που υπογράφηκαν έχε ενισχυθεί το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας. Και η Τουρκία ενοχλείται από αυτό. Δεν θα έπρεπε όμως. Αντίθετα θα έπρεπε να επιδιώξει την αποκλιμάκωση με διάλογο επί της διαφοράς μας και με συγκεκριμένη βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, χωρίς απειλές πολέμου, πυραύλων ή νυχτεριών αφίξεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε:

«Αντί να κάνει αυτό η Τουρκία, κατασκευάζει εχθρούς από το Αιγαίο μέχρι τον Ατλαντικό δημιουργεί όξυνση προωθώντας πρωτοφανή σχέδια αναθεωρητισμού και επεκτατισμού και παραβιάζοντας κάθε μέρα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

«Είναι ιστορική η διεύρυνση του τουρκικού αναθεωρητισμού και των τουρκικών διεκδικήσεων της Τουρκίας, από το 1973 μέχρι σήμερα» τόνισε ο κ. Δένδιας και κατέθεσε στη βουλή 16 χάρτες, που απεικονίζουν με αδιάψευστο τρόπο τις τουρκικές, παράνομες και μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις της Τουρκίας.

«Δεν θα σταματήσουμε συντονισμένα με τους εταίρους και συμμάχους μας να απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις», είπε, και έδωσε έμφαση στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Γαλλία και την Αίγυπτο που όπως είπε αναγνωρίζουν το αυτονόητο της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος.

«Στις προκλήσεις της Τουρκίας εμείς απαντάμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και δεν θα διολισθήσουμε στο πεδίο του παραλογισμού και της επιθετικότητας της. Τα δόγματα του 19ου αιώνα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και είμαι βέβαιος ότι και ο τουρκικός λαός θέλει σταθερότητα, θέλει μια Τουρκία που θα σέβεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα συνεργαστεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτή την Τουρκία αναζητά και η Ελλάδα, της καλής γειτονίας με όλους για την σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε.

Έμφαση έδωσε όμως ο κ. Δένδιας και στην οικονομική πολιτική σημειώνοντας ότι «η εξωτερική πολιτική δεν είναι αποκομμένη από τους Έλληνες πολίτες και το αίσθημα ασφάλειας και η ελληνική διπλωματία σε αυτή την ανάγκη συνεισφέρει». «Είναι γεγονός ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ο ρυθμός ανάπτυξης είναι διπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Εκτός της οικονομικής μεγέθυνσης είναι μεγάλη πρόκληση η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Δεν αρνούμαι ότι η ΝΔ είναι ένα βαθύτατο ηθικό και λαϊκό κόμμα. Πολλές φορές συγκρουστήκαμε με οικονομικές ελίτ στην ιστορία της παράταξης μας και πολλές φορές ηττηθήκαμε, όπως στο θέμα του μετόχου. Αλλά είμαι περήφανος και για αυτές τις ήττες γιατί ήταν μια ηθική παρακαταθήκη για τη ΝΔ».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει τη σύμπνοια με όλα τα κόμματα ώστε η χώρα να μπορεί να αντιμετωπίζει τις μεγάλες εθνικές προκλήσεις και να προασπίζεται το εθνικό της συμφέρον.

«Η εθνική στρατηγική μας ανήγαγε σε αξιόπιστο παράγοντα τη χώρα. Είναι πλέον μία φιλόδοξη με αυτοπεποίθηση χώρα που μεγάλωσε μεταφορικά και κυριολεκτικά. Για πρώτη φορά, μετά το 1947 διευρύναμε την εθνική επικράτεια της και αυτό φέρει τη σφραγίδα της πρώτης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και αυτό πρέπει να είναι ένα εθνικό κεκτημένο μακριά από μικρομματικούς διαπληκτισμούς. Να θυμίσω ότι πληρώσαμε πάντα πολύ ακριβά τον εθνικό διχασμό», τόνισε και κατέληξε:

«Είναι πλέον κεκτημένο η εθνική συνεννόηση στις μεγάλες επιλογές της εξωτερικής πολιτικής και ευχαριστώ όλα τα κόμματα για τη συμβολή τους γιατί συμπεριφέρονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα που οι συνθήκες και οι καιροί επιβάλουνε».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δένδιας: Δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις"

«Καλάθι νοικοκυριού»: Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ για μεγαλύτερο κέρδος σε 13 προϊόντα

Πρόστιμα συνολικού ύψους 50.787 ευρώ επιβάλλονται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σε πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πωλούσαν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους του επιτρεπομένου από την κείμενη νομοθεσία 13 προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του (3-9/11/2022).

Αναλυτικά, επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα ανά σούπερ μάρκετ για πώληση την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού» (3-9/12/2022) με περιθώριο μικτού κέρδους που υπερέβαινε το αντίστοιχο περιθώριο μικρού κέρδους προ της 1ης/9/2021 των εξής προϊόντων:

  • 22.757 ευρώ για πέντε προϊόντα και συγκεκριμένα ψωμί τοστ σταρένιο, γάλα συμπυκνωμένο πλήρες, ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο, φασόλια μέτρια, χαρτί υγείας,
  • 13.030 ευρώ για τρία προϊόντα και συγκεκριμένα ρύζι, φέτα και οδοντόκρεμα,
  • 5.000 ευρώ για τρία προϊόντα και συγκεκριμένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και μωρομάντηλα,
  • 5.000 ευρώ για ένα προϊόν και συγκεκριμένα αρακά,
  • 5.000 ευρώ για ένα προϊόν και συγκεκριμένα καφέ ελληνικό.

Καθώς το πρόστιμο ανά περίπτωση είναι μικρότερο των 50.000 ευρώ, δεν επιτρέπεται, βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών και της εθνικής νομοθεσίας, η δημοσιοποίηση των επωνυμιών των σούπερ μάρκετ.

Στο μεταξύ, με άλλη απόφαση του υπουργού, επιβάλλονται πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ σε οκτώ πρατήρια υγρών καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021) στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καλάθι νοικοκυριού»: Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ για μεγαλύτερο κέρδος σε 13 προϊόντα"

Ερντογάν: Παγκόσμιος κόμβος φυσικού αερίου η Θράκη – Προκαλεί δυσφορία σε κάποιους η συμφωνία με τη Λιβύη

«Η Άγκυρα και η Μόσχα λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να κάνουν την Τουρκία ενεργειακό κόμβο, ειδικά η Θράκη θα γίνει παγκόσμιος κόμβος φυσικού αερίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είχαμε σημαντικές συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Έχουμε κάνει τα βήματά μας. Έτσι, η Θράκη θα γίνει κόμβος φυσικού αερίου και ενέργειας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε τελετή για την αύξηση της χωρητικότητας της Υπόγειας Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου στη Σηλυβρή.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει την εξωτερική εξάρτηση της χώρας από πρωτογενείς πόρους από 71% σε 13% έως το 2053. «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα παγκόσμιο κέντρο, όπου θα καθορίζεται η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το συντομότερο δυνατό», είπε.

Αναφερόμενος στο παράνομο τουρκολινυκό μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη για τη θαλάσσια οριοθέτηση και τους πόρους υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ερντογάν είπε: «Πίσω από τη δυσφορία που προκαλεί η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη σε κάποιους, κρύβεται το γεγονός ότι κάθε επένδυση στον ενεργειακό τομέα έχει βάθος αιώνα».

Το ρωσικό αέριο καλύπτει σχεδόν τις μισές ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας. Η χώρα εισάγει επίσης φυσικό αέριο από το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν μέσω αγωγών και αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, την Αλγερία και τις ΗΠΑ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Παγκόσμιος κόμβος φυσικού αερίου η Θράκη – Προκαλεί δυσφορία σε κάποιους η συμφωνία με τη Λιβύη"

Yeni Safak: Η Τουρκία θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την... άλωση της Τριπολιτσάς!

Ακόμη και την άλωση της Τριπολιτσάς, δύο και πλεόν αιώνες μετά, έβαλαν στο τραπέζι οι Τούρκοι, που θέλουν μάλιστα να προσφύγουν και στη διεθνή Δικαιοσύνη.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak γράφει ότι «το έγκλημα της Ελλάδας κατά της ανθρωπότητας, που μετέτρεψε την εξέγερση του 1821 κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε σφαγή περισσότερων από 50.000 Τούρκων, Εβραίων και Αλβανών στην Τρίπολη, θα οδηγηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Φιλοξενεί μάλιστα και δηλώσεις του Ιρφάν Τατλίογλου, προέδρου της Τουρκμενικής Ένωσης Γιορούκ του Τουρκικού Κόσμου, που δήλωσε ότι «έχουν λάβει υποστήριξη από τα κόμματα στην τουρκική εθνοσυνέλευση και από την Τουρκική Ιστορική Εταιρεία».

Ο Τατλίογλου δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα γιόρτασε την 200ή επέτειο της «σφαγής» ως ημέρα τιμής και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να φέρει στην ημερήσια διάταξη αυτή την απάνθρωπη σκληρότητα της Ελλάδας.

Ακόμη, εξήγησε ότι συναντήθηκαν επίσης με ομάδες των πολιτικών κομμάτων στην τουρκική εθνοσυνέλευση και βρήκαν υποστήριξη. «Θα μετατρέψουμε τις πληροφορίες και τα έγγραφα της σφαγής σε φάκελο και βιβλίο, θα τα παρουσιάσουμε στα διεθνή δικαστήρια και θα φέρουμε στο φως ότι πρόκειται για γενοκτονία, θηριωδία και σφαγή», δήλωσε.

Λεκές της ιστορίας η άλωση της Τριπολιτσάς το 1821»

Υπενθυμίζεται πάντως πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι «θυμούνται» την Άλωση της Τριπολιτσάς αφού και σε πολιτικό επίπεδο το υπουργείο Εξωτερικών είχε την χαρακτηρίσει «λεκέ για την ιστορία».

«Πέρασαν 200 χρόνια από τότε που δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι σφαγιάστηκαν βάναυσα και αλύπητα στην Τριπολιτσά. Η απάνθρωπη αυτή σφαγή, στόχο είχε να μην αφήσει ούτε έναν Τούρκο στην Πελοπόννησο και έτσι πέρασε στην ιστορία ως μαύρος λεκές» ανέφερε σε περσινή ανάρτηση το τουρκικό ΥΠΕΞ που συνοδευόταν από γράφημα που δείχνει χάρτη της Πελοποννήσου με πληγή να αιμορραγεί στη θέση της Τρίπολης. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Yeni Safak: Η Τουρκία θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την... άλωση της Τριπολιτσάς!"

Ανησυχούν Λέκκας – Τσελέντης για το ρήγμα στις Αλκυονίδες: «Αν γίνει σεισμός θα είναι 6 με 6,5 Ρίχτερ»

Τα βλέμματα στο ρήγμα των Αλκυονίδων στον ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο στρέφουν με ιδιαίτερη προσοχή οι σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης και Ευθύμιος Λέκκας. Οι δύο έγκριτοι επιστήμονες με νέες τοποθετήσεις τους εκφράζουν την ανησυχία τους.

«Αν γίνει στην περιοχή των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κάποιος σεισμός θα είναι περίπου 6 με 6,5 Ρίχτερ. Όσο πιο κοντά στην Αθήνα είναι, θα έχουμε και προβλήματα», τόνισε ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.

Ο σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι έχει ενημέρωση για περιοχές σε σεισμική διέγερση, όπως οι Αλκυονίδες, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη. Μάλιστα ο κ. Λέκκας ανακοίνωσε ότι καταργήθηκε η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και συγκροτήθηκε νέα 5μελής επιτροπή, με αντικείμενο την εκτίμηση αλλά και διαχείριση σεισμικού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την περιοχή των Αλκυονίδων, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και τον κ. Λέκκα και για άλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Ανησυχούμε για το ρήγμα στον ανατολικό Κορινθιακό κόλπο. Το έχω πει εδώ και κάποιες μέρες και δέχτηκα επιθέσεις. Ο ανατολικός Κορινθιακός έχει μαζέψει πολύ ενέργεια. 40 χρόνια τώρα. Κάποια στιγμή θα κάνει κάποιο σεισμό. Αν γίνει σε αυτήν την περιοχή κάποιος σεισμός θα είναι περίπου 6 με 6,5 Ρίχτερ. Όσο πιο κοντά στην Αθήνα είναι, θα έχουμε και προβλήματα», τόνισε.

Τσελέντης: Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες

«Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλο θέμα. Στην Αθήνα έχουμε έναν πολεοδομικό ιστό, ο οποίος είναι παλιός. Τα κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από το ’60 και το ’50 είναι ευάλωτα. Επίσης στην Αθήνα υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης που πάει στα σπίτια. Φανταστείτε σε έναν σεισμό να έχουμε μία κατάρρευση κτιρίου και διαρροή φυσικού αερίου. Θα καεί όλη αυτήν η περιοχή. Έχω πει εδώ και κάποιο καιρό ότι πρέπει να μπουν στις παροχές αντισεισμικές βαλβίδες» συνέχισε.

Ο κ. Τσελέντης επανέλαβε, εκτός από το ρήγμα στον ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο, ότι ανησυχεί και για άλλες περιοχές. «Ανησυχώ πολύ για τον ανατολικό Κορινθιακό. Ανησυχώ πολύ και για κάποιες άλλες περιοχές που δεν μπορώ να τις πω για να μην τρομοκρατήσω τον κόσμο. Το θέμα είναι πάρα πολύ λεπτό. Εισηγήσεις αντίστοιχες έχω κάνει, έχω ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς. Με τον κ. Λέκκα είμαστε σε συνεχή συνεργασία και έχουμε συνεχή επικοινωνία για θέματα τέτοια» υπογράμμισε.

Ευθύμιος Λέκκας: Νέα επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου

Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον Realfm 97,8, ανακοίνωσε ότι καταργήθηκε η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και συγκροτήθηκε νέα πενταμελής επιτροπή, με αντικείμενο την εκτίμηση αλλά και διαχείριση σεισμικού κινδύνου.

«Ο ελληνικός χώρος χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά το πότε θα γίνει ένας σεισμός. Στον ελληνικό χώρο έχουμε υψηλή σεισμική επικινδυνότητα. Εξετάζουμε πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες που εξελίσσονται σε κάθε περιοχή της χώρας, κυρίως στα σημεία που έχουμε κάποια προϊστορία ή έχουμε κάποια υποψία ότι μπορεί να εκδηλωθεί μία μεγάλη σεισμική δραστηριότητα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Και συνέχισε: «Η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, δυστυχώς, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Μετά από τις οδηγίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η επιτροπή αυτή απαρτίζεται πλέον από πέντε άτομα, τα οποία είναι ευκίνητα, θα παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, θα ενημερώνουν την Πολιτεία, θα ενημερώνουν τους φορείς».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχούν Λέκκας – Τσελέντης για το ρήγμα στις Αλκυονίδες: «Αν γίνει σεισμός θα είναι 6 με 6,5 Ρίχτερ»"

«Αλλάζω Συσκευή»: Νέες επιδοτήσεις για 148.325 δικαιούχους

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την ένταξη 148.325 νέων ωφελούμενων στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», από την υπάρχουσα λίστα επιλαχόντων.

Όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η εξαιρετικά επιτυχημένη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών επεκτείνεται με τη διάθεση επιπλέον 136,6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» σχεδόν διπλασιάζεται, με τους συνολικούς πόρους να αγγίζουν τα 287 εκατ. ευρώ.

Οι νέοι ωφελούμενοι θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Συνεπείς στη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εντάσσουμε επιπλέον 148 χιλ. δικαιούχους στη μεγαλύτερη δράση αντικατάστασης και ανακύκλωσης ενεργοβόρων συσκευών στη χώρα. Συνολικά, πάνω από 380 χιλ. νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος και να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Μετά τη μεγάλη συμμετοχή των συμπολιτών μας στο "Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή", διπλασιάζουμε σχεδόν τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος, που αγγίζει σήμερα τα 287 εκατ. ευρώ».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αλλάζω Συσκευή»: Νέες επιδοτήσεις για 148.325 δικαιούχους"

Αυτά είναι τα θραύσματα του Παρθενώνα που επιστρέφει το Βατικανό στην Ελλάδα

Τρία θραύσματα από τον Παρθενώνα επαναπατρίζονται από το Βατικανό στην Αθήνα. Tο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Μέχρι σήμερα (16.12.2022), που έγινε γνωστή η απόφαση για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από τη ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα, αυτά φυλάσσονταν, από τον 19ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρεται ότι: Μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Αυτού Αγιότης ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει δια της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα παρθενώνια Γλυπτά.

Στη «δωρεά» του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία γίνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζεται ο πνευματικός και φιλάδελφος χαρακτήρας της παπικής χειρονομίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

Εκφράζεται η ευγνωμοσύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσωπικά της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, για τη γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιούλιο 2019, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα:

Από τις Νότιες Μετώπες με την Κενταυρομαχία. 

Από τη Βόρεια Ζωφόρο με την Πομπή των Παναθηναίων.

Κεφαλή Αλόγου που αποδίδεται στο Δυτικό Αέτωμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα θραύσματα του Παρθενώνα που επιστρέφει το Βατικανό στην Ελλάδα"

Οργισμένη αντίδραση Ρουμπινί για την Καϊλή: «Διεφθαρμένη αρχιμαζορέτα – βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»

Διεφθαρμένη «αρχμαζορέτα» και  «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων», χαρακτήρισε σε ανάρτησή του την Εύα Καϊλή ο διάσημος  Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, χρησιμοποιώντας μάλιστα emojis για να δείξει την «αηδία» που προφανώς αισθάνεται για την υπόθεση του Qatargate. 

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ρουμπινί έγραψε: «Αυτή η διεφθαρμένη αρχιμαζορέτα, ''βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων'', λάμβανε τις δωροδοκίες της σε μετρητά -δολάρια και ευρώ- και όχι σε άχρηστα κρυπτονομίσματα. Η απόλυτη υποκρισία!». 

Ο πρόεδρος της Roubini Global Economics ανέφερε επίσης ότι «η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία ήταν υπέρ των κρυπτονομισμάτων, χάνει την αντιπροεδρία εν μέσω έρευνας για διαφθορά».

Σε προηγούμενο ποστ του – χρησιμοποιώντας μάλιστα εικονίδια που κάνουν εμετό – ο Ρουμπινί σχολιάζει σχετικό άρθρο του Politico γράφοντας: «Η Εύα Καϊλή ήταν η ''βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων'' (Queen of Crypto) και η μεγαλύτερη μαζορέτα (cheerleader) της ΕΕ

Η ίδια πάντως η πρώην ευρωβουλευτής δηλώνει μέσω του δικηγόρου της ότι "δεν θα γίνει Ιφιγένεια", επιμένοντας να αρνείται οποιοδήποτε εμπλοκή με τα χρήματα στο σπίτι της.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργισμένη αντίδραση Ρουμπινί για την Καϊλή: «Διεφθαρμένη αρχιμαζορέτα – βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»"

ΑΒ Βασιλόπουλος: Αύξηση βασικού μισθού 7,5% για όλους τους εργαζόμενους από το 2023

Πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 12 εκατ. ευρώ για το 2023 προσφέρει στους εργαζομένους της η ΑΒ Βασιλόπουλος, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι σε μια ιδιαίτερα κομβική χρονιά, συνεχίζει να δεσμεύεται πως θα κάνει συνεχώς το καλύτερο δυνατό για τους ανθρώπους της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΑΒ Βασιλόπουλος έχοντας θέσει τους εργαζομένους της στο επίκεντρο κάθε επιχειρηματικής της απόφασης, προχωρά σε αύξηση του βασικού μισθού, συνέχιση του έξτρα επιδόματος για ολόκληρο το 2023 και αύξηση της έκπτωσης προσωπικού για αγορές από την αλυσίδα. Σύμφωνα με τη Διοίκηση της εταιρείας, η συγκεκριμένη επένδυση συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ ετησίως, πρόκειται να ενεργοποιηθεί άμεσα για όλους τους εργαζόμενους της.

Ειδικότερα, η ΑΒ Βασιλόπουλος αποφάσισε την παροχή πρόσθετης οικονομικής υποστήριξης προς τους εργαζόμενους της με τη μορφή αύξησης μισθού, υλοποιώντας μια επένδυση περίπου 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Aύξηση αποδοχών ποσοστού 7,5%  στο βασικό μισθό, και συγκεκριμένα από 750 ευρώ σήμερα στα 806 ευρώ.

Η ΑΒ, σε μια ιδιαίτερα κομβική χρονιά, συνεχίζει να δεσμεύεται πως θα κάνει συνεχώς το καλύτερο δυνατό για τους ανθρώπους της. Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε η συνέχιση προς τους εργαζόμενους της παροχής πρόσθετης οικονομικής υποστήριξης, η οποία λαμβάνει τη μορφή έξτρα επιδόματος 50 ευρώ κάθε μήνα. Η εν λόγω πρωτοβουλία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η εταιρεία ενισχύει περαιτέρω τις παροχές με τη μορφή έκπτωσης προσωπικού για αγορές από τα καταστήματα της αλυσίδας. Συγκεκριμένα, με την εν λόγω επένδυση που αντιστοιχεί σε ετήσιο κόστος 2,5 εκατ. ευρώ, η εταιρεία πρόκειται να προβεί σε αύξηση της έκπτωσης προσωπικού από 5,5% στο 7% για όλους τους εργαζομένους της.

Ο Νίκος Λαβίδας, Brand President της ΑΒ Βασιλόπουλος δήλωσε: «Διατηρώντας πάντα στο επίκεντρο της λειτουργίας της τον άνθρωπο, η ΑΒ Βασιλόπουλος νοιάζεται για όλα όσα έχουν αξία και στηρίζει διαχρονικά τους εργαζομένους της. Αναγνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοί μας αποτελούν για εμάς το πιο σημαντικό κεφάλαιο, κάνουμε συνεχώς το καλύτερο δυνατό για τα μέλη της ΑΒητικής οικογένειας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, με κατανόηση και δέσμευση για ανάπτυξη και εξέλιξη, η ΑΒ φροντίζει τους εργαζομένους της και τις οικογένειές τους, με στόχο να κάνει τη θετική διαφορά στις ζωές των ανθρώπων της».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΒ Βασιλόπουλος: Αύξηση βασικού μισθού 7,5% για όλους τους εργαζόμενους από το 2023"

Ο Ίλον Μασκ αναστέλλει τους λογαριασμούς Αμερικανών δημοσιογράφων στο Twitter – Νέα προειδοποίηση από την ΕΕ

Αυτόκλητος υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης, ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, προκάλεσε σήμερα κατακραυγή και μια προειδοποίηση για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή ανέστειλε τους λογαριασμούς Αμερικανών δημοσιογράφων.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «ανησυχητική», η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα προειδοποίησε τον Ίλον Μασκ ότι θα υπάρξουν «σύντομα» «κυρώσεις» στο πλαίσιο νέου ευρωπαϊκού νόμου.

Η ΕΕ απευθύνει νέα προειδοποίηση στον πολυεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της πλατφόρμας

«Τα νέα για την αυθαίρετη αναστολή δημοσιογράφων στο Twitter είναι ανησυχητικά», έγραψε σε ένα τουίτ η αρμόδια για τις αξίες και τη διαφάνεια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθύμισε πως ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες –που αναμένεται να εφαρμοστεί στους κολοσσούς της τεχνολογίας το ερχόμενο καλοκαίρι– «απαιτεί τον σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωησης και των βασικών δικαιωμάτων».

«Ο Ίλον Μασκ πρέπει να το γνωρίζει. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και κυρώσεις, σύντομα», ανέφερε.

Είπε επίσης πως το Media Freedom Act, ένα σχέδιο ρύθμισης που βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση και έχει σκοπό να προστατεύσει την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η ελευθερία του Τύπου δεν πρέπει να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται κατά το δοκούν», ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα τουίτ. «Για αυτόν τον λόγο έχουμε ένα πρόβλημα με το Twitter», πρόσθεσε.

Σε ένα άλλο τουίτ, ο Γάλλος υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης Ζαν-Νοέλ Μπαρό εξέφρασε απογοήτευση για την παρέκκλιση στην οποία οδηγεί ολοταχώς ο Ίλον Μακσκ το Twitter: «Η ελευθερία του Τύπου είναι θεμέλιο της ίδιας της δημοκρατίας. Όταν πλήττεται η μία, πλήττεται η άλλη».

Οι λογαριασμοί περίπου δώδεκα Αμερικανών δημοσιογράφων αναστάληκαν από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσά τους, εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης όπως το CNN (Donie O’Sullivan), οι New York Times (Ryan Mac) και η Washington Post (Drew Harwell) και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι.

Ορισμένοι είχαν γράψει τουίτ για την απόφαση που έλαβε προχθές Τετάρτη το Twitter να αναστείλει τον λογαριασμό που καταγράφει αυτόματα τις διαδρομές του ιδιωτικού αεροσκάφους του Ίλον Μασκ.

Το Twitter δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο ανέστειλε τους λογαριασμούς αυτούς ούτε τη διάρκεια της αναστολής. Ο ιδιοκτήτης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, πηγή αρκετών αντιπαραθέσεων αφότου εξαγοράστηκε τον Οκτώβριο, έδωσε ωστόσο ορισμένες ενδείξεις σε έναν καταιγισμό τουίτ που αναρτήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

«Οι εν λόγω λογαριασμοί στο doxing λαμβάνουν μια προσωρινή αναστολή 7 ημερών», έγραψε στο Twitter ο Ίλον Μασκ, λέγοντας πως οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται «’στους δημοσιογράφους’ [σ.σ. η λέξη με εισαγωγικά] όπως και σε οποιονδήποτε άλλον».

Ο όρος «doxing» σημαίνει δημοσίευση στο διαδίκτυο προσωπικών πληροφοριών που συνδέονται με ένα άτομο χωρίς τη συγκατάθεσή του.

«Ανήρτησαν τη ακριβή γεωγραφική θέση μου σε πραγματικό χρόνο, δηλ. κυριολεκτικά τις συντεταγμένες που επιτρέπουν μια δολοφονία, σε άμεση (και κατάφωρη) παραβίαση των όρων χρήσης του Twitter», ανέφερε ακόμη ο Μασκ.

Ο λογαριασμός στο Twitter του Mastodon, ανταγωνιστή του κοινωνικού δικτύου, αναστάληκε επίσης.

«Η παρορμητική και αδικαιολόγητη αναστολή ενός ορισμένου αριθμού δημοσιογράφων όπως εκείνη (του δημοσιογράφου) του CNN Ντόνι Ο΄Σάλιβαν είναι ανησυχητική, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το CNN.

«Η αυξανόμενη αστάθεια και μεταβλητότητα του Twitter είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί την πλατφόρμα. Ζητήσαμε εξηγήσεις από το Twitter και θα επαναξιολογήσουμε τη σχέση μας ανάλογα με την απάντηση», πρόσθεσε το CNN.

«Ελπίζουμε πως οι λογαριασμοί όλων των δημοσιογράφων θα αποκατασταθούν και πως το Twitter θα παράσχει μια ικανοποιητική εξήγηση», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος των New York Times, ο Τσάρλι Στάντλαντερ.

Στην αρχή αυτή της ιστορίας, ο Ίλον Μασκ είχε γράψει σε ένα τουίτ την Τετάρτη πως ένα όχημα στο Λος Άντζελες στο οποίο επέβαινε ένα από τα παιδιά του παρακολουθήθηκε από έναν “τρελό παρενοχλούντα” και φαινόταν να δείχνει με το δάκτυλο την παρακολούθηση του ιδιωτικού αεροσκάφους του ως τον λόγο.

Ανακοίνωνε σε εκείνο το τουίτ ότι θα δίωκε στη δικαιοσύνη το άτομο πίσω από τον λογαριασμό @ElonJet ο οποίος έχει έκτοτε ανασταλεί.

Ο @ElonJet, που δημιουργήθηκε από έναν φοιτητή και έχει περίπου 500.000 ακολούθους, χρησιμοποιούσε δημόσια δεδομένα προκειμένου να δείξει, αυτόματα, πότε και πού απογειωνόταν και προσγειωνόταν το αεροσκάφος του ιδιοκτήτη της SpaceX και της Tesla.

Το Twitter είχε ανακοινώσει στη συνέχεια ότι βάσει του κανονισμού του απαγορεύει στο εξής την πλειονότητα των τουίτ που δηλώνουν τη θέση κάποιου σε πραγματικό χρόνο.

Όταν ανέλαβε επικεφαλής του Twitter, ο Ίλον Μασκ είχε υποσχεθεί ότι δεν θα άγγιζε τον λογαριασμό @ElonJet.

Αφότου εξαγόρασε την πλατφόρμα έναντι 44 δισεκ. δολαρίων, ο δισεκατομμυριούχος έχει στείλει αντιφατικά μηνύματα για το τι επιτρέπεται και τι όχι.

Ένθερμος υπέρμαχος μιας ευρείας ελευθερίας της έκφρασης –όσο οι δηλώσεις τηρούν τον νόμο– αποκατέστησε τους λογαριασμούς που είχαν απαγορευθεί προηγουμένως από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων εκείνον του Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως ανέστειλε επίσης εκείνον του Κάνιε Γουέστ μετά τη δημοσίευση μηνυμάτων που κρίθηκαν αντισημιτικά και αρνήθηκε την επιστροφή στην πλατφόρμα του ακροδεξιού συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόουνς.

AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ίλον Μασκ αναστέλλει τους λογαριασμούς Αμερικανών δημοσιογράφων στο Twitter – Νέα προειδοποίηση από την ΕΕ"

Πυρκαγιά στο Μάτι: «Η μητέρα μου θα μπορούσε να τρέξει εάν είχε ειδοποιηθεί…»

Την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού πριν και κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι περιγράφουν στις καταθέσεις τους στο δικαστήριο συγγενείς θυμάτων.

«Τη μητέρα μου χτύπησε το θερμικό κύμα στη γωνία του σπιτιού. Τη χτύπησε η φωτιά, δεν πρόλαβε… Ήταν 46 ετών, νεότατη, θα μπορούσε να τρέξει αν είχε ειδοποιηθεί. Στη γωνία του σπιτιού ήταν το πτώμα της, δεν είχε προλάβει να πάρει τίποτα μαζί της…» κατέθεσε η Αγγελική Γαβάκη.

Κλαίγοντας, η μάρτυρας ανέφερε ότι η μητέρα της δεν είχε την οποιαδήποτε βοήθεια και θα μπορούσε να είχε γλιτώσει εάν υπήρχε ενημέρωση.

«Γιατί δεν τους είπε κανείς τίποτα; Γιατί δεν ενημέρωσε κανείς; Ένα τέταρτο νωρίτερα να είχε ενημερωθεί, θα είχε γλιτώσει, χάθηκε έτσι μια ζωή και πόσες άλλες… Μακάρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ήταν άδικο να πεθάνει με αυτόν τον τρόπο. Σε κανέναν δεν αξίζει αυτό… Δεν πρόλαβε να βγει από το σπίτι…» είπε η μάρτυρας.

«Οι ψαράδες μάς έσωσαν…»

Την ευγνωμοσύνη τους στους ψαράδες οι οποίοι με τα καΐκια τους περισυνέλεγαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν επί ώρες στη θάλασσα εξέφρασαν πυρόπληκτοι και συγγενείς θυμάτων.

«Οι ψαράδες μάς έδωσαν υψηλό μάθημα ανθρωπιάς. Περισυνέλεξαν την κόρη μου. Πήγα να τους ευχαριστήσω και δεν δέχθηκαν ούτε ένα συμβολικό αντίτιμο» κατέθεσε ο Δημοσθένης Βονικόπουλος, ο οποίος έχασε τον αδελφό του.

«Η κόρη μου δεν μπορεί να δει ούτε φωτιά σε τζάκι. Δεν ήθελε να είναι εδώ μάρτυρας, ούτε εμείς. Η γυναίκα μου ήταν από τους τελευταίους που έφυγε από την παραλία και είδε τα μύρια όσα. Έπρεπε να είχε ειδοποιηθεί ο κόσμος να έχει φύγει εγκαίρως να υπήρχε μια οργάνωση. Ούτε καμπάνες, ούτε σειρήνες, έγιναν λάθη, δεν έκαναν τα αναγκαία για να σωθεί ο κόσμος» τόνισε ο μάρτυρας.

«Καμένοι κολυμπούσαν επί ώρες…»

Η σύζυγός του, Ελένη Μουσικού, κατέθεσε τις αγωνιώδεις προσπάθειες που έκανε να βρει την κόρη της.

«Μπήκα στη θάλασσα και άρχισα να ψάχνω το παιδί μου. Να φωνάζω με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν μπορούσα να το βρω. Πεντακόσια άτομα ήταν εκεί… Κολυμπούσα τέσσερις ώρες. Όταν βγήκα στην ακτή, μας πήρε το θερμικό κύμα και μας έκαιγε τα μαλλιά. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, μαυρίσαμε. Δυστυχώς ζήσαμε τραγικές καταστάσεις. Το παιδί μου βγήκε από την άλλη πλευρά. Κολυμπούσε τρεις-τέσσερις ώρες. Πυροσβεστική, αστυνομία, περιφέρεια δεν υπήρχε. Δήμος πουθενά, ενημέρωση καμία. Ο κόσμος πανικόβλητος. Κολυμπούσανε και βγαίναμε λίγο έξω να αναζητάμε τους ανθρώπους μας. Υπήρχαν καμένοι που “κολυμπούσαν”… Όταν βγήκαμε στη Ραφήνα, δεν υπήρχε ούτε ένα λεωφορείο. Προσπαθούσαμε ο ένας με τον άλλον. Δεν είχα τίποτα μαζί μου… Με έψαξε και με βρήκε μια ξαδέλφη μου, η οποία επέστρεφε από την Τήνο» ανέφερε η μάρτυρας.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά στο Μάτι: «Η μητέρα μου θα μπορούσε να τρέξει εάν είχε ειδοποιηθεί…»"

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Καταπέλτης» οι μάρτυρες - «Καμένοι άνθρωποι κολυμπούσαν στη θάλασσα για να σωθούν»

«Έπρεπε να είχε ειδοποιηθεί ο κόσμος να έχει φύγει εγκαίρως να υπήρχε μια οργάνωση. Ούτε καμπάνες, ούτε σειρήνες, έγιναν λάθη δεν έκαναν τα αναγκαία για να σωθεί ο κόσμος». Με αυτά τα λόγια μάρτυρας που κατέθεσε σήμερα στη δίκη για το Μάτι «αποτύπωσε» την πλήρη ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού στις 23 Ιουλίου του 2018 όταν η πύρινη λαίλαπα τύλιξε τη περιοχή.

Στο στοιχείο αυτό, δηλαδή την μη παροχή βοήθειας προς τους κατοίκους αλλά και την έλλειψη οποιαδήποτε ενημέρωσής τους για την φωτιά που πλησίαζε τα σπίτια τους, εστιάζουν όλοι οι μάρτυρες που καταθέτουν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, έχοντας χάσει δικούς τους ανθρώπους και έχοντας υποστεί κάποιοι εξ αυτών σοβαρά εγκαύματα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του ο μάρτυρας κ. Δημοσθένης Βονικόπουλος, ο οποίος έχασε τον αδελφό του εκείνη την ημέρα από πνιγμό ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του σώθηκαν, όπως είπε από θαύμα, ανέφερε πως «επρεπε να είχε ειδοποιηθεί ο κόσμος να έχει φύγει εγκαίρως να υπήρχε μια οργάνωση. Ούτε καμπάνες, ούτε σειρήνες, έγιναν λάθη δεν έκαναν τα αναγκαία για να σωθεί ο κόσμος».

Ο μάρτυρας περιέγραψε τις προσπάθειές του για να εντοπίσει τον αδελφό του πηγαίνοντας σε νοσοκομεία και ρωτώντας για εκείνον. Όμως ο αδελφός του είχε πνιγεί στη θάλασσα όπου είχε καταφύγει για να σωθεί. Αναφερόμενος στην κόρη του είπε πως μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς δεν μπορεί να δει ούτε τζάκι αναμμένο.

«Την ανασταίνουμε βήμα – βήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά κ. Βονικόπουλος, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την βοήθεια που δέχθηκε ο κόσμος εκείνη την ημέρα από ψαράδες της περιοχής. «Μας έδωσαν υψηλό μάθημα ανθρωπιάς. Περισυνέλεξαν την κόρη μου. Πήγα να τους ευχαριστήσω και δεν δέχθηκαν ούτε ένα συμβολικό αντίτιμο» είπε ο μάρτυρας ενώ η σύζυγός του, Ελένη Κουτσίκου, μίλησε στο δικαστήριο για τις προσπάθειες που έκανε ώστε να βρει το παιδί της.

Η μάρτυρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπήκα στη θάλασσα και άρχισα να ψάχνω το παιδί μου. Να φωνάζω με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν μπορούσα να το βρω. Με πήρε το κύμα μέσα. Υπήρχε μεγάλη αναστάτωση. Πεντακόσια άτομα ήταν εκεί … Κολυμπούσα τέσσερις ώρες. Όταν βγήκα στην ακτή μας πήρε το θερμικό κύμα και μας έκαιγε τα μαλλιά. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, μαυρίσαμε. Δυστυχώς ζήσαμε τραγικές καταστάσεις».

Αλλά και στη στεριά όταν η μάρτυρας κατάφερε να φτάσει αντίκρισε την κόλαση. «Καίγονταν πενήντα αυτοκίνητα. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Μπήκα στη θάλασσα και συνέχισα να ψάχνω την κόρη μου» είπε η κ. Κουτσίκου για να συνεχίσει λέγοντας πως «ο κουνιάδος μου εκ’ των υστέρων έμαθα ότι τον πήρε το κύμα και πνίγηκε. Το παιδί μου κολυμπούσε τρεις - τέσσερις ώρες και σώθηκε. Πυροσβεστική, αστυνομία, περιφέρεια δεν υπήρχε. Δήμος πουθενά, ενημέρωση καμία. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος. Κολυμπούσανε και βγαίναμε λίγο έξω να αναζητάμε τους ανθρώπους μας. Υπήρχαν καμένοι που κολυμπούσαν.... Όταν βγήκαμε στην Ραφήνα δεν υπήρχε ούτε ένα λεωφορείο. Προσπαθούσαμε ο ένας με τον άλλον. Δεν είχα τίποτα μαζί μου...Με έψαξε και με βρήκε μια ξαδέλφη μου η οποία επέστρεφε από την Τήνο».

Έχοντας χάσει στις φλόγες την μητέρα της σε ηλικία μόλις 46 ετών, η μάρτυρας Αγγελική Γαβάκη, ανέφερε στη δική της κατάθεση στο δικαστήριο. «Τη χτύπησε το θερμικό κύμα στη γωνία του σπιτιού. Τη χτύπησε η φωτιά , δεν πρόλαβε… Ήταν 46 ετών, νεότατη, θα μπορούσε να τρέξει αν είχε ειδοποιηθεί… Στη γωνία του σπιτιού ήταν το πτώμα της δεν είχε προλάβει να πάρει τίποτα μαζί της… Θα μπορούσε να είχε γλιτώσει … Γιατί δεν τους είπε κανείς τίποτα; Γιατί δεν ενημέρωσε κανείς; Ένα τέταρτο νωρίτερα να είχε ενημερωθεί και θα είχε γλιτώσει και χάθηκε έτσι μια ζωή και πόσες άλλες …Μακάρι να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Ήταν άδικο να πεθάνει με αυτό τον τρόπο . Σε κανέναν δεν αξίζει αυτό … Δεν πρόλαβε να βγει από το σπίτι», τόνισε η κυρία Γαβάκη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Καταπέλτης» οι μάρτυρες - «Καμένοι άνθρωποι κολυμπούσαν στη θάλασσα για να σωθούν»"

Εκτός ΝΔ και ψηφοδελτίου η Μαρία Σπυράκη μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας της Ευρωβουλευτή  Μαρίας Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η ευρωπαϊκή εισαγγελία είχε ζητήσει άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη, για την «υποψία απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ» σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τις αμοιβές των βοηθών.

Χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των 27, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είχε χαρακτηρίσει σοβαρή την υπόθεση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, και πως θα την μελετούσε με την επιστροφή του στην Αθήνα προκειμένου να λάβει αποφάσεις.

Η ίδια είχε πει ότι αποδεχόταν ευχαρίστως το αίτημα άρσης της ασυλίας της και ζήτησε την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας, όπως ανέφερε νωρίτερα στην ΕΡΤ, προκειμένου -όπως τόνισε- να μην υπάρχουν σκιές. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εμπλοκή της σε υπόθεση διαφθοράς. «Η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα, ώστε να αποδειχθεί ότι δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα που ελάμβανε ο συνεργάτης μου και τα οποία προφανώς πάνε στο λογαριασμό του», είπε η ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία συναλλαγή μαζί του.

«Η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη αφορά ουσιαστικά ένα διοικητικό ζήτημα σχετικά με ένα επίδομα ενός πρώην συνεργάτη της. Είναι συνηθισμένα τέτοια ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός. «Προφανώς το τάιμινγκ δημιούργησε όλη αυτή τη συζήτηση», πρόσθεσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σχολιάζει πως «μετά την άρση ασυλίας της κας Σπυράκη που ελέγχεται για απάτη από τον ευρωπαίο εισαγγελέα, περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη το αυτονόητο, δηλαδή την αποπομπή της. Αντί αυτού προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να μας πείσουν ότι δεν πρόκειται για απάτη αλλά απλά για μια «διοικητική διαφορά». Αλήθεια σήμερα τι άλλαξε; Η απελπιστική κατρακύλα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι πλέον δεν ξέρει τι να πρωτοπρολάβει και τι να πρωτοσυγκαλύψει. Υ.Γ. Τελικά «με απόφαση Μητσοτάκη» αναστέλλεται η κομματική της ιδιότητα ή με πρωτοβουλία της ίδιας της κας Σπυράκη όπως ανακοίνωσε το πρωί; Τελικά ούτε την κα Σπυράκη δεν είναι σε θέση να ελέγξει».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός ΝΔ και ψηφοδελτίου η Μαρία Σπυράκη μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα"

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 23χρονος ράπερ για το μπαράζ ένοπλων ληστειών

Στη φυλακή επέστρεψε, μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 23χρονος ράπερ που συνελήφθη για το μπαράζ των ένοπλων ληστειών στη Θεσσαλονίκη, όταν σε διάστημα δύο ωρών λήστεψε τέσσερα φαρμακεία, τρία καταστήματα τυχερών παιχνιδιών κι ένα μίνι – μάρκετ στις περιοχές της Νεάπολης, των Αμπελοκήπων, της Καλαμαριάς και της Χαριλάου, με συνολική λεία άνω των 7000 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος δήλωσε καλλιτέχνης της ραπ μουσικής, είχε αποφυλακιστεί πριν από τέσσερις μήνες εκτίοντας ποινή για παρόμοιες πράξεις. Επιστρέφοντας σε καθεστώς ελευθερίας φαίνεται όμως πως συνέχισε την εγκληματική του δράση, με αποκορύφωμα το βράδυ της περασμένης Τρίτης, όταν έκανε τη μία ληστεία μετά την άλλη. Εκτός από τα οκτώ συγκεκριμένα «χτυπήματα» προέκυψαν άλλα τέσσερα, σε μίνι – μάρκετ και ζαχαροπλαστείο, το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Απολογούμενος στον ανακριτή, ο 23χρονος φέρεται να αποδέχθηκε τις πράξεις του και επικαλέστηκε προβλήματα ψυχικής φύσεως και τοξικοεξάρτησης. Ζήτησε δε, τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών του.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 23χρονος ράπερ για το μπαράζ ένοπλων ληστειών"

Διασώθηκαν 97 μετανάστες ανοιχτά της Κέας – Συνελήφθησαν τέσσερις Τούρκοι δουλέμποροι

Διασώθηκαν από πλοίο του Λιμενικού Σώματος 97 μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο ανοιχτά της Κέας. Οι Λιμενικοί συνέλαβαν επίσης τέσσερις Τούρκους, οι οποίοι φέρονται να είναι οι διακινητές των μεταναστών.

Το σκάφος του πλοίου ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος εντόπισε και διέσωσε τους μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Κέας. Η λέμβος που τους μετέφερε έδειχνε να βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Οι διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Λαυρίου, ενώ στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης από τη Λιμενική Αρχή Λαυρίου, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, προέκυψε η εμπλοκή τεσσάρων ατόμων τουρκικής υπηκοότητας. Οι τέσσερις Τούρκοι φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών έναντι αμοιβής.

Σημειώνεται, ότι στην κατοχή ενός εκ των διακινητών εντοπίστηκε ποσότητα 12,6 γραμμαρίων πιθανόν ναρκωτικής ουσίας, ενώ οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί είχαν αποπλεύσει από τη Σμύρνη της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, καταβάλλοντας 8.000 ευρώ το άτομο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διασώθηκαν 97 μετανάστες ανοιχτά της Κέας – Συνελήφθησαν τέσσερις Τούρκοι δουλέμποροι"

Φωτιά στο Μάτι: Αποζημίωση €300.000 σε συγγενείς θύματος καλείται να καταβάλει το Δημόσιο

Χρηματική αποζημίωση για ψυχική οδύνη σε πέντε συγγενείς θύματος της τραγωδίας που σημειώθηκε στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, υποχρεώνεται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο, όπως αποφάσισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το Δημόσιο καλείται να καταβάλει ποσό που αγγίζει τις 300.000 ευρώ στα πέντα άτομα, τα οποία είχαν στραφεί με αγωγή κατά του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου για το θάνατο 77χρονης συγγενούς τους στο Νέο Βουτζά.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η άτυχη 77χρονη επιχείρησε να φύγει από το σπίτι της και να βρει τον άντρα της, που περίμενε να την παραλάβει με το αυτοκίνητό του για να διαφύγουν από την πύρινη κόλαση, ωστόσο οι φλόγες την πρόλαβαν. Σε αυτή την περίπτωση, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απεφάνθη πως οι πυροσβέστες εκτίμησαν λανθασμένα την κατάσταση και παρέλειψαν να εισηγηθούν νωρίτερα την προληπτική απομάκρυνση κατοίκων του Νέου Βουτζά από τα σπίτια τους. Επιπλέον, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί «ανωτέρας βίας», θεωρώντας πως δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ανάλογες ομαδικές, αλλά και μεμονωμένες αγωγές πυρόπληκτων και συγγενών θυμάτων της καταστροφικής φωτιάς του 2018 τελούν υπό εκκρεμότητα στα διοικητικά δικαστήρια, με τις αποφάσεις να αναμένονται το προσεχές διάστημα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στο Μάτι: Αποζημίωση €300.000 σε συγγενείς θύματος καλείται να καταβάλει το Δημόσιο"

Ουκρανία: 40 βομβαρδισμοί στο Κίεβο, «κολοσσιαίες ζημιές» στο Χάρκοβο – «Απο τις μεγαλύτερες επιθέσεις της Ρωσίας»

Νέες μεγάλες ζημιές εχουν προκληθεί στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση περιοχών της Ουκρανίας από τους σημερινούς απανωτούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, ο Μιχάιλο Σαμάνοφ, δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέρριψε 37 από τους 40 ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της περιοχής της ουκρανικής πρωτεύουσας σήμερα.

“Περίπου 40 πύραυλοι εντοπίστηκαν στον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας. Τριάντα επτά από αυτούς καταστράφηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα”, σημείωσε ο Σαμάνοφ στο Telegram.

Η πυραυλική αυτή επίθεση ήταν “μία από τις σφοδρότερες” που έχει εξαπολύσει η Ρωσία από την αρχή του πολέμου, επεσήμανε ο Σαμάνοφ μιλώντας στην τηλεόραση.

Εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων στο Κίεβο έχει προκληθεί διακοπή στην υδροδότηση.

Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση στο Telegram ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ, ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, ανέφερε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 10 πυραύλους πάνω από την επαρχία.
«Κολοσσιαίες ζημιές στο Χάρκοβο»

«Οι σημερινές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις προκάλεσαν κολοσσιαίες ζημιές στις υποδομές του Χαρκόβου και επηρέασαν κυρίως το ενεργειακό σύστημα» δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Ιχόρ Τερέχοβ.

“Σημειώθηκαν κολοσσιαίες ζημιές στις υποδομές, κυρίως στο σύστημα ενέργειας”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram. “Σας ζητώ να είστε υπομονετικοί με τα όσα συμβαίνουν τώρα. Γνωρίζω ότι στα σπίτια σας δεν έχετε φώτα, θέρμανση, νερό”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η Ρωσία είχε αναφέρει 8 νεκρούς από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο Λουγκάνσκ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: 40 βομβαρδισμοί στο Κίεβο, «κολοσσιαίες ζημιές» στο Χάρκοβο – «Απο τις μεγαλύτερες επιθέσεις της Ρωσίας»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news