facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Μαραθώνας: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά ανάμεσα σε Κάτω Σούλι και Σχινιά – Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής (φωτό)

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η φωτιά που μαίνεται από το απόγευμα στο Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά και στο Κάτω Σούλι, όπως σας έχουμε ενημερώσει μέσα από το irafina.gr, με τα εναέρια μέσα που σηκώθηκαν νωρίτερα να την περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο οι φλόγες ξαναφούντωσαν όταν σταμάτησαν οι ρίψεις καθώς νύχτωσε και σταμάτησαν αναγκαστικά να επιχειρούν

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα η φωτιά καίει στον Βάλτο μεταξύ Κωπηλατοδρομίου και Κάτω Σουλίου.

Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με οχήματα όπως και οι εθελοντικές ομάδες του Δήμου Μαραθώνος ΠΥΣΕΘ και ΣΕΔΜ και εθελοντικές ομάδες όμορων Δήμων όπως από την Ραφήνα, το Μαρκόπουλο κτλ, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται με περαιτέρω Πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες, ενώ αυτή την ώρα στο σημείο μεταβαίνει ακόμα ένα όχημα από την Ραφήνα

Η φωτιά καίει καλαμιές και φαίνεται μέχρι και από την Νέα Μάκρη, το Μάτι και περιοχές της Ραφήνας, ενώ φαίνεται πως η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής επιχειρούν συνολικά 67 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 5 πεζοπόρα τμήματα.

irafina

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαραθώνας: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά ανάμεσα σε Κάτω Σούλι και Σχινιά – Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής (φωτό)"

Νετανιάχου: Έδειξε στον Μπλίνκεν εικόνες με μωρά σκοτωμένα και καμένα από την Χαμάς

«Ειδεχθείς φωτογραφίες των σκοτωμένων και καμένων βρεφών από τα τέρατα της Χαμάς» στις επιθέσεις του Σαββάτου έδειξε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε μια φωτογραφία, διακρίνεται το αιματοβαμμένο πτώμα ενός βρέφους μέσα σε έναν σάκο και στις δύο άλλες απανθρακωμένα ανθρώπινα υπολείμματα από αυτό που μοιάζει με ένα ή δύο μωρά, σύμφωνα με τις εικόνες αυτές που δημοσιεύθηκαν επίσης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter).

Σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ-Αβίβ ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση κοινοποίησε φωτογραφίες και βίντεο στις συναντήσεις. Μια από αυτές τις φωτογραφίες δείχνει ένα μωρό διάτρητο από σφαίρες, άλλη αποκεφαλισμένους στρατιώτες, άλλη νέους που κάηκαν ζωντανοί μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε καταφύγια.

«Αυτό είναι απλά αχρειότητα με τον χειρότερο τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Οι εικόνες αξίζουν όσο χίλιες λέξεις. Αυτές οι εικόνες ίσως αξίζουν όσο ένα εκατομμύριο».

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει αυστηρή εποπτεία των ιρανικών κεφαλαίων ύψους 6 δισεκ. δολαρίων που μεταφέρθηκαν από λογαριασμούς της Νότιας Κορέας σε λογαριασμούς του Κατάρ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων νωρίτερα φέτος. Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι κανένα από τα κεφάλαια αυτά δεν έχει δαπανηθεί ούτε υπάρχει πρόσβαση σε αυτά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, στην Αίγυπτο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο μιας περιοδείας για να συζητήσει για την κατάσταση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ήδη ανακοινώσει ότι ο Μπλίνκεν θα μετέβαινε την Παρασκευή στην Ιορδανία και το Κατάρ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε απόψε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τρόπους για την αποκλιμάκωσή της και την προστασία των αμάχων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Νετανιάχου: Έδειξε στον Μπλίνκεν εικόνες με μωρά σκοτωμένα και καμένα από την Χαμάς"

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Τι στέλνεις αεροπλανοφόρα; Τι δουλειά έχεις εσύ στην Παλαιστίνη;

Νέα επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πολιτική της Ουάσιγκτον στο Μεσανατολικό και την ανοικτή υποστήριξη στο Ισραήλ.

«Στέλνεις αεροπλανοφόρο… Τι πας να κάνεις; Tι κάνεις και εμποδίζεις την ανθρωπιστική βοήθεια που πάει στην περιοχή; Σήμερα στη Γάζα δεν έχουμε νερό, ηλεκτρικό, φαγητό… Πού είναι η Δύση;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε νέους του κόμματός του AKP

«Τώρα λένε πως οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο. Θα έρθει λέει και δεύτερο αεροπλανοφόρο. Κύριε… ΗΠΑ. Μα δες πού είναι η Αμερική και πού βρίσκεται η Μεσόγειος, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Τι δουλειά έχεις εσύ εκεί;» διερωτήθηκε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και πάλι με την κατάρριψη τουρκικού drone από αμερικανικό μαχητικό πάνω από τη Σύρια και εμφανίστηκε και πάλι ενοχλημένος.

«Η Αμερική κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μας στη Συρία.. Έφτασαν σε τέτοιο σημείο να χάσουν την διορατικότητά τους; Πώς ρίχνεις το αεροσκάφος μας; Λένε ‘’δεν ξέρουμε, δεν είδαμε’’… Μα πώς το λέτε αυτό;» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, τα μέλη της νεολαίας του AKP φώναζαν το σύνθημα «η Ιερουσαλήμ είναι δική μας και θα παραμείνει δική μας»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Τι στέλνεις αεροπλανοφόρα; Τι δουλειά έχεις εσύ στην Παλαιστίνη;"

Ανάπτυξη βρετανικού στρατού από αέρα, στεριά και θάλασσα για τη στήριξη του Ισραήλ

Ο Βρετανός πρωθυπουργόςαποστέλλει στρατιώτες στην Ανατολή Μεσόγειο για να υποστηρίξει το Ισραήλ και μα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ειδικότερα:

  • Αεροσκάφη επιτήρησης της Βασιλικής Αεροπορίας θα ξεκινήσουν περιπολίες σήμερα [FRI] για να βοηθήσουν τους εταίρους να παρακολουθούν τις αναδυόμενες απειλές για την περιφερειακή ασφάλεια.
  • Ειδική ομάδα του Βασιλικού Ναυτικού θα αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες για να βοηθήσει στον μετριασμό της ανθρωπιστικής κρίσης
  • Στρατιωτικές ομάδες ενισχύθηκαν σε όλη την περιοχή καθώς ενισχύεται η συνεργασία με το Ισραήλ

Ο Ρίσι Σούνακ έδωσε εντολή να αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξουν το Ισραήλ, να ενισχύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και να αποτρέψουν την κλιμάκωση.

Αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και επιτήρησης θα αρχίσουν να πετούν στην περιοχή από την Παρασκευή για να παρακολουθούν απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα, όπως η μεταφορά όπλων σε τρομοκρατικές ομάδες.

Εν τω μεταξύ, ειδική ομάδα του Βασιλικού Ναυτικού θα μεταφερθεί στην ανατολική Μεσόγειο την επόμενη εβδομάδα ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη των ανθρωπιστικών προσπαθειών.

Το στρατιωτικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει αεροσκάφη P8, μέσα επιτήρησης, δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού – RFA Lyme Bay και RFA Argus – τρία ελικόπτερα Merlin και μια εταιρεία Royal Marines, θα είναι σε ετοιμότητα για να προσφέρουν πρακτική υποστήριξη στο Ισραήλ και τους εταίρους στην περιοχή.

Ο κ Σούνακ ζήτησε επίσης να ενισχυθούν όλες οι στρατιωτικές ομάδες στο Ισραήλ, την Κύπρο και σε όλη την περιοχή για να υποστηρίξουν τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και τις προσπάθειες των γειτονικών χωρών να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε μετάδοση από αστάθεια στο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός μίλησε σήμερα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Abdel Fattah al-Sisi, για να κατανοήσει την ευρύτερη περιφερειακή εικόνα και να υπογραμμίσει τη σημασία της υποστήριξης των αμάχων να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο αλ-Σίσι για τη βοήθεια της Αιγύπτου στη βοήθεια των Βρετανών υπηκόων στην περιοχή.

«Πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί στο να διασφαλίσουμε ότι οι φρικτές σκηνές που είδαμε αυτή την εβδομάδα δεν θα επαναληφθούν. Μαζί με τους συμμάχους μας, η ανάπτυξη του παγκόσμιας κλάσης στρατού μας θα στηρίξει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης.

«Οι στρατιωτικές και διπλωματικές μας ομάδες σε όλη την περιοχή θα υποστηρίξουν επίσης διεθνείς εταίρους για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στα χιλιάδες αθώα θύματα αυτής της βάρβαρης επίθεσης από τους τρομοκράτες της Χαμάς», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να μιλήσει με ηγέτες της Βόρειας Ευρώπης για την κατάσταση στο Ισραήλ στη σύνοδο κορυφής της Μικτής Εκστρατευτικής Δύναμης στη Σουηδία την Παρασκευή. Αναμένεται να συζητήσουν τη ζωτική ανάγκη συνεργασίας με εταίρους σε όλη τη Μέση Ανατολή για την υποστήριξη της σταθερότητας, ενώ ταυτόχρονα θα παραμείνουν επικεντρωμένοι στην υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία.

Θα επισκεφθεί επίσης το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Diamond ενώ βρίσκεται στο Γκότλαντ της Σουηδίας, το οποίο βρίσκεται σε περιπολία στη βόρεια Ευρώπη για να ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή. Ενώ θα βρίσκεται στο πλοίο, ο κ. Σούνακ θα ενημερωθεί για τις δυνατότητες του αδελφού πλοίου της Diamond, HMS Duncan, το οποίο αναπτύσσεται στη Μεσόγειο με το ΝΑΤΟ.

Το πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης, που έρχεται ως υποστήριξη στους συμμάχους που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, «αποτελεί  σημαντική απόδειξη της υποστήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ και θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσαρμοστεί στις ανάγκες των εταίρων καθώς η κατάσταση εξελίσσεται το επόμενο διάστημα».

Η αλλαγή , όπως αναφέρει η ανακοίνωση από τη Ντάουνινγκ Στριτ, έρχεται αφότου ο Ρίσι Σούνακ μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και ο υπουργός Άμυνας συζήτησε την κατάσταση με τους ομολόγους του του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Ισραήλ για να δει από πρώτο χέρι «την καταστροφή που προκάλεσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς και να κατανοήσει πώς το ΗΒ μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ασφάλεια του ισραηλινού λαού».

«Οι τερατώδεις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς τις τελευταίες ημέρες απέδειξαν γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υποστηρίξει το απόλυτο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και να αποτρέψει κακοήθη εξωτερική παρέμβαση. Κανένα έθνος δεν πρέπει να στέκεται μόνο του απέναντι σε τέτοιο κακό και η σημερινή ανάπτυξη θα διασφαλίσει ότι το Ισραήλ δεν θα το κάνει» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διευκολύνει τις εμπορικές πτήσεις για να βοηθήσει «ευάλωτους Βρετανούς υπηκόους» που θέλουν να εγκαταλείψουν το Ισραήλ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάπτυξη βρετανικού στρατού από αέρα, στεριά και θάλασσα για τη στήριξη του Ισραήλ"

Ελ. Βενιζέλος: Απειλή για βόμβα σε αεροπλάνο από Τελ Αβίβ – «Ήθελα να δοκιμάσω την ετοιμότητα των ελληνικών αρχών»

Συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το απόγευμα της Πέμπτης (12/10) μετά από απειλή για βόμβα σε αεροπλάνο από το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένας 27χρονοσ άνδρας που ισχυρίζεται πως είναι Καναδός δημοσιογράφος επικαλέστηκε πως τον έστειλε το Μέσο που δουλεύει στην Ελλάδα για να καλύψει το θέμα των πτήσεων της καναδικής πολεμικής αεροπορίας που έρχονται από Ισραήλ.

Σκέφτηκε λοιπόν, όπως είπε, να… «δοκιμάσει την ετοιμότητα των ελληνικών αρχών στο Ελ. Βενιζέλος» λέγοντας πως υπάρχει βόμβα.

Πιο αναλυτικά, η πληροφόρηση που δίνει η ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό στο Ελ. Βενιζέλος είναι η εξής: Νωρίτερα ένας Καναδός που δεν έχει σχέση με την πτήση πήγε στο info box του αεροδρομίου και ανέφερε στην υπάλληλο πως στην πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας του Καναδά που μεταφέρει Καναδός υπηκόους από το ΤΕΛ Αβίβ στην Αθήνα για να φύγουν από την χώρα μας με επιβατικές πτήσεις για την χώρα τους, ότι είχε βόμβα.

Ενημερώθηκαν με καθυστέρηση οι Αρχές από την υπάλληλο, αλλά οι επιβάτες είχαν ήδη αποβιβαστεί. Ξεκίνησε έλεγχος του αεροσκάφους από αστυνομικούς και πυροτεχνουργους με αρνητικό έως τώρα αποτέλεσμα.

Ο άντρας αυτός εντοπίστηκε εντός του αεροδρομίου και προσηχθη στην Ασφάλεια του αεροδρομίου. Εξεταζόμενος ισχυρίστηκε ότι είναι Καναδός δημοσιογράφος και πως το Μέσο του τον έστειλε εδώ για να καλύψει τον απεγκλωβισμό των Καναδών από το Ισραήλ μέσω Αθήνας και παραδέχτηκε πως είπε ψέματα και ήθελε όπως «να δοκιμάσει την ετοιμότητα των ελληνικών Αρχών». Κατόπιν αυτής της εξέλιξης συνελήφθη με την κατηγορία της άσκοπης κινητοποίησης των Αρχών και εξετάζεται αν όντως είναι δημοσιογράφος και ποιου Μέσου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελ. Βενιζέλος: Απειλή για βόμβα σε αεροπλάνο από Τελ Αβίβ – «Ήθελα να δοκιμάσω την ετοιμότητα των ελληνικών αρχών»"

Μπομπ Μενέντεζ: Κατηγορίες πως λειτουργούσε ως πράκτορας της Αιγύπτου

Νέα μπλεξίματα για τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ καθώς του ασκήθηκε δίωξη από τις ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε μια συνωμοσία με σκοπό να ενεργήσει ως ξένος πράκτορας για λογαριασμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο κατηγορητήριο που υποβλήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. Συνολικά οι κατηγορίες σε βάρος του Μπομπ Μενέντεζ είναι τέσσερις και η δίκη του για διαφθορά έχει προσδιοριστεί για τον επόμενο Μάιο.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Μενέντεζ και η σύζυγός του, Ναντίν, δέχτηκαν ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά προκειμένου να ασκήσουν επιρροή ή να παρέμβουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου υπέρ τριών επιχειρηματιών από το Νιου Τζέρσι αλλά και για να βοηθήσουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Ο Μενέντεζ ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, θέση από την οποία παραιτήθηκε μέχρι να επιλυθούν οι δικαστικές περιπέτειές του. Σύμφωνα με τη νέα κατηγορία, ενεργούσε εκ μέρους Αιγύπτιων αξιωματούχων του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, χωρίς να έχει δηλωθεί εκ των προτέρων ως «ξένος πράκτορας» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ένας από τους συγκατηγορουμένους του, ο επιχειρηματίας Ουαέλ Χάνα, κανόνισε να συναντηθεί ο γερουσιαστής με Αιγύπτιους αξιωματούχους οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να εγκρίνει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα τους. Σε αντάλλαγμα ο επιχειρηματίας έβαλε τη Ναντίν Μενέντεζ στο μισθολόγιο της εταιρείας του.

Ο Μενέντεζ, η σύζυγός του και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, οι επιχειρηματίες Ουαέλ Χάνα, Χοσέ Ουρίμπα και Φρεντ Ντάιμπς, έχουν δηλώσει αθώοι σε όλες τις κατηγορίες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπομπ Μενέντεζ: Κατηγορίες πως λειτουργούσε ως πράκτορας της Αιγύπτου"

Σχοινάς: H Τουρκία να επιλέξει εάν είναι με ΕΕ και ΝΑΤΟ ή με Ρωσία, Ιράν, Χαμάς και Χεζμπολάχ

Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει εάν είναι με την πλευρά της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των αξιών τους ή με τη Ρωσία, το Ιράν, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Ανατολικής Μεσογείου & Νοτιοανατολικής Ευρώπης που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς συνομιλώντας με τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών Συμεών Τσομώκο, σημείωσε ότι «το περασμένο Σάββατο ξυπνήσαμε όλοι με τη συγκλονιστική είδηση μιας βίαιης τρομοκρατικής επίθεσης με πολλαπλά μέτωπα που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του κράτους του Ισραήλ και αθώων πολιτών. Από την πρώτη στιγμή, ομόφωνα και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίσαμε ομόφωνα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, καταγγείλαμε την τρομοκρατική επίθεση και είπαμε δυνατά ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόμο».

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει σε ποια πλευρά της ιστορίας θέλει να είναι: μαζί μας –την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τις αξίες μας, το ήθος της Δύσης– ή με τη Μόσχα, την Τεχεράνη, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ» υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι «η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί για την σταθερότητα στην Ευρώπη και την περιοχή σε τομείς όπως είναι μεταξύ άλλων το μεταναστευτικό και το εμπόριο. Επίσης, μιλώντας για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι επιτρέπουν αισιοδοξία για την υπέρβαση των δυσκολιών και την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της ευρωτουρκικής εταιρικής σχέσης, λέγοντας ταυτόχρονα ότι «για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρχει συνέπεια». Την ίδια ώρα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, στηλίτευσε το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Όσον αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή διαδικασία, μίλησε για κεφάλαια με τα οποία πρέπει να συμμορφωθούν και σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «εκπτώσεις».

«Όποιος είναι έτοιμος, όποιος περάσει την γραμμή τερματισμού θα είναι μέσα» τόνισε.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι ένα από τα μηνύματα για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και ειδικά για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι «ο πλήρης σεβασμός για την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Δε θα υπάρξει ένταξη χωρίς την πιο αυστηρή συμμόρφωση σε αυτές τις προϋποθέσεις. Οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, οποιαδήποτε σκιά, οποιαδήποτε αμφιβολία σχετική με αυτά -όπως με λύπη βλέπουμε τις ημέρες μας στην περίπτωση της κράτησης και αποτροπής για άσκησης των καθηκόντων του δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας-αυτού του είδους ζητήματα διακινδυνεύουν την υπονόμευση την πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σχοινάς: H Τουρκία να επιλέξει εάν είναι με ΕΕ και ΝΑΤΟ ή με Ρωσία, Ιράν, Χαμάς και Χεζμπολάχ"

Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή 13 Οκτωβρίου με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως στη νοτιότερη νησιωτική χώρα όπου θα σημειωθούν λίγες βροχές.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι στα ηπειρωτικά θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις τοπικά στο Αιγαίο έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα βόρεια και θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου, όμως τις πρωινές ώρες η ψύχρα στην κεντρική και τη βόρεια χώρα θα είναι αισθητή.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και τις απογευματινές ώρες νότιοι.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος και από το απόγευμα τοπικές νεφώσεις κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 26 με 27 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και το μεσημέρι-απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα"

Αύξηση στις εισαγωγές, 48 οι θάνατοι και 38 οι διασωληνωμένοι λόγω CoViD

Μεγάλος εξακολουθεί να παρεμένει ο αριθμός των θανάτων λόγω CoViD στα νοσοκομεία της χώρας, παρά την μικρή μείωση συγκρτικά με την προηγούμενη καταμέτρηση. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές ασθενών με CoViD αυξήθηκαν σημαντικά, φτάνοντας τους 974.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ,  48 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από CovID, 38 παραμένουν διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές έφτασαν τις 974.

O συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 37.673.

Στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο περιλαμβάνεται , χωρίς, πάντως, να έχουν δηλωθεί άλλα σοβαρά κρούσματα.

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας: 

               Δείκτες CoViD  2- 8 Οκτωβρίου

 25 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου

Νέοι θάνατοι 48 53
Διασωληνωμένοι 38 36
Νέες εισαγωγές 974 868

 

Παραλλαγές

Η συχνότερη παραλλαγή είναι η XBB.1.5 ή Κράκεν (38%), ακολουθούμενη από την EG.5 ή Eris (28%) και την ΧΒΒ.1.16 ή Αρκτούρος με 27%.

Έχουν καταγραφεί επίσης συνολικά 19 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86 ή Pirola. Η εν λόγω υπο-παραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά.

Λύματα

Μεγάλη αύξηση κατά 171%, καταγράφεται στο ιικό φορτίο στα λύματα του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την προηγούμενη στο μέσο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις εννέα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε τέσσερι περιοχές και σταθεροποιητική τάση σε δύο.

Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+171%) και στα Χανιά (+45%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Περιφέρεια Αττικής (+23%).

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-39%) και στη Λάρισα (-37%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στη Θεσσαλονίκη (-21%) και στην Ξάνθη (-28%).

Σταθεροποιητική τάση παρατηρήθηκε στο Βόλο (+5%) και στα Ιωάννινα (+7%).

Επισημαίνεται ότι η μεταβολή στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην πόλη του Βόλου έχει υπολογιστεί σε σύγκριση με την εβδομάδα 38/2023 (18-24/09/2023), γιατί δεν αναλύθηκαν δείγματα την εβδομάδα 39/2023 λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Επίσης αυτή την εβδομάδα αναφοράς (40/2023), δε δίνονται αποτελέσματα για την πόλη της Πάτρας, γιατί δεν διεξήχθησαν αναλύσεις λόγω τεχνικών δυσκολιών.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση στις εισαγωγές, 48 οι θάνατοι και 38 οι διασωληνωμένοι λόγω CoViD"

Ηλιούπολη: «Δεν έχω κάνει κάτι λάθος και θα το αποδείξω» λέει στο Live News ο 51χρονος που παρίστανε τον οδοντίατρο

Στο Live News μίλησε ο 51χρονος ο οποίος παρουσιαζόταν ως οδοντίατρος με ιατρείο στην Ηλιούπολη και «ξεσκεπάστηκε» μετά από καταγγελία πολίτη στις Αρχές.

Ο 51χρονος είναι πρωταγωνιστής σε μια απίστευτη υπόθεση ιατρικής απάτης καθώς δήλωνε οδοντοτεχνίτης, αλλά παρουσιαζόταν ως οδοντίατρος και λειτουργούσε ιατρείο στην Ηλιούπολη, για να κάνει σφραγίσματα, να τοποθετεί γέφυρες και να προβαίνει σε ιατρικές πράξεις.

Ο 51χρονος που κατηγορείται πως έκανε τον οδοντίατρο μίλησε αποκλειστικά στο LIVE NEWS, λέγοντας πως δεν εκτέλεσε καμία ιατρική πράξη πάνω σε ασθενείς.

«Είμαι οδοντοτεχνίτης και δεν κάνω τέτοιες υπηρεσίες. Έχω οδοντίατρο για αυτό. Το ιατρείο έχω ένα χρόνο που το άνοιξα. Το οδοντιατρείο στον Πειραιά δεν είναι δικό μου, είναι συνωνυμία. Δεν έχω κάνει κάτι λάθος, οπότε είμαι μια χαρά. Δεν έχω θέμα. Θα αποδείξω ότι δεν έχω κάνει κάτι κακό. Νομίζω είναι αυτές(σ.σ. οι άλλες δύο γυναίκες που τον κατήγγειλαν), δεν είμαι σίγουρος, πρέπει να είναι αυτές που τον σύστησαν να έρθει σε εμάς, στο ιατρείο».

Η δικηγόρος του κατηγορούμενου, Ζωή Σπυροπούλου, μίλησε και εκείνη στο LIVE NEWS για την υπόθεση, υποστηρίζοντας πως ο εντολέας της είχε οδοντίατρο στο ιατρείο του και δεν εκτέλεσε καμία ιατρική πράξη σε ασθενή.

«Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Ο εντολέας μου αρνείται πως το έκανε αλλά είναι οδοντοτεχνίτης. Αυτό που λέει είναι πως είχε οδοντίατρο. Είναι ένας οικογενειάρχης με ανήλικο παιδί και αυτή τη στιγμή είμαι δύσκολο. Έχει διαρρεύσει το όνομά του και είναι δύσκολο για το παιδί του. Είχε φτιάξει έναν χώρο για να ασκεί το δικό του επάγγελμα και υπήρχε ένας οδοντίατρος. Ο άνθρωπος ισχυρίζεται πως όλα είναι αναληθή».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλιούπολη: «Δεν έχω κάνει κάτι λάθος και θα το αποδείξω» λέει στο Live News ο 51χρονος που παρίστανε τον οδοντίατρο"

Αγρίνιο: Αστυνομικός τραυματίστηκε σε επεισόδιο στα Αγιοβασιλιώτικα- Ρομά τον χτύπησαν στο πρόσωπο

Για την διαχείριση περιστατικού στα Αγιοβασιλιώτικα κλήθηκε η Αστυνομία την περασμένη νύχτα, με αστυνομικό που έσπευσε στο σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress να δέχεται επίθεση από Ρομά.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για επεισόδιο μεταξύ τουλάχιστον 60-70 ατόμων που λάμβανε χώρα, με δύναμη της Αστυνομίας να καλείται ώστε να επέμβει.

Τότε ήταν που ένας εκ των αστυνομικών που βρέθηκαν στο περιστατικό δέχθηκε επίθεση από κάποιους Ρομά, που τον χτύπησαν στο πρόσωπο και τον τραυμάτισαν ελαφρά.

Αναμένονται οι όποιες νεώτερες εξελίξεις αναφορικά με το συμβάν, για το οποίο έχει σχηματιστεί tempo24δικογραφία σε βάρος των αγνώστων για άσκηση βίας κατά αστυνομικού υπαλλήλου.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: Αστυνομικός τραυματίστηκε σε επεισόδιο στα Αγιοβασιλιώτικα- Ρομά τον χτύπησαν στο πρόσωπο"

Το ηλεκτρικό ποδήλατο δεν έχει υποχρέωση ασφάλισης: «Βόμβα» από δικαστήριο της Ε.Ε.

Είναι ή όχι όχημα το ηλεκτρικό ποδήλατο; Πρέπει ή όχι ο κάτοχός του να το ασφαλίζει όπως κάνει με ένα αυτοκίνητο ή μια μηχανή; Απάντηση έσωσε δικαστήριο της Ε.Ε. και είναι… βόμβα!

Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, με απόφασή της σήμερα (12.10.2023), έκρινε ότι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο δεν μπορεί να θεωρηθεί όχημα με κινητήρα και δεν έχει την υποχρέωση για ασφαλιστική κάλυψη που έχουν οι μοτοσικλέτες, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά!

Αιτία για την απόφαση αυτή ήταν διένεξη για τα δικαιώματα αποζημίωσης έπειτα από ένα δυστύχημα.

«Ένα ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο δεν έχει την υποχρέωση ασφάλισης που έχουν τα αυτοκινούμενα οχήματα επειδή δεν κινείται αποκλειστικά με τη δύναμη μιας μηχανής», αιτιολόγησε την απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σε σύγκριση με τα ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα, τα οποία απαιτούν και μυική δύναμη για να προχωρήσουν, τα οχήματα που κινούνται αποκλειστικά με μηχανική δύναμη μπορούν να προκαλέσουν βαρύτερες σωματικές ή υλικές βλάβες επειδή «μπορούν να κινούνται αισθητά πιο γρήγορα», υπογράμμισε το Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα το Λουξεμβούργο, ερωτήθηκε από το βελγικό Ακυρωτικό Δικαστήριο στο πλαίσιο διένεξης έπειτα από σοβαρό δυστύχημα που σημειώθηκε κοντά στην Μπριζ, στο ολλανδόφωνο βόρειο τμήμα του Βελγίου.

Ένας ποδηλάτης που κυκλοφορούσε με ηλεκτρικό ποδήλατο χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και τραυματίσθηκε βαριά. Πέθανε μερικούς μήνες αργότερα.

«Κατά τη δικαστική διαδικασία που ακολούθησε για να διαπιστωθεί ενδεχόμενο δικαίωμα σε αποζημίωση, προέκυψε διένεξη αναφορικά με το νομικό χαρακτηρισμό του ποδηλάτου με ηλεκτρική υποβοήθηση: πρέπει ή όχι να θεωρείται “όχημα”;», συνόψισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ίδιο απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αυτή.

Βασίσθηκε σε μια ευρωπαϊκή οδηγία του 2009 σχετικά με «την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που απορρέει από την κυκλοφορία αυτοκινούμενων οχημάτων». Πρόκειται για ένα κείμενο που αφορά τα οχήματα «τα οποία κινούνται αποκλειστικά μέσω μηχανικής δύναμης».

Στο υπό εξέταση θανατηφόρο δυστύχημα «ο νομικός χαρακτηρισμός του εν λόγω ποδηλάτου έχει κρίσιμη σημασία για να προσδιορισθεί αν το θύμα οδηγούσε ένα “αυτοκινούμενο όχημα” ή αν μπορεί να αιτηθεί αυτόματη αποζημίωση ως “ήπιος χρήστης του δρόμου” σύμφωνα με το βελγικό δίκαιο», ανέφερε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση πρόκειται τώρα να επανεξετασθεί από τη βελγική δικαιοσύνη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ηλεκτρικό ποδήλατο δεν έχει υποχρέωση ασφάλισης: «Βόμβα» από δικαστήριο της Ε.Ε."

Αλβανία: Αναβλήθηκε για τις 17 Οκτωβρίου η δίκη του Φρέντι Μπελέρη

Αναβλήθηκε για την προσεχή Τρίτη 17 Οκτωβρίου η δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα στο ειδικό δικαστήριο κατά της διαφθοράς στα Τίρανα.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων - ο Μπελέρης παρέστη στη συνεδρίαση ενώ ο Κοκαβέσης εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του - ήγειραν ζήτημα εξαίρεσης της δικαστίνας Ετλέβα Ντέντα, η οποία έχει εκδικάσει και άλλα αιτήματα των Μπελέρη και Κοκαβέση που αφορούσαν στην προφυλάκισή τους, καθώς και το δικαίωμα του Μπελέρη να ορκιστεί ως εκλεγμένος δήμαρχος.

Παρά την αντίθεση του εισαγγελέα της έδρας, το δικαστήριο ανέβαλε για την ερχόμενη Τρίτη τη δίκη.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλβανία: Αναβλήθηκε για τις 17 Οκτωβρίου η δίκη του Φρέντι Μπελέρη "

Ανήλικοι βίασαν 13χρονη στο προαύλιο σχολείου της δυτικής Αττικής

Θρίλερ με υπόθεση βιασμού μαθήτριας από ανηλίκους μέσα στο σχολείο σε περιοχή της δυτικής Αττικής. Όπως αποκαλύπτει το newsit.gr, τρεις ανήλικοι ηλικίας 14, 15 και 17 ετών κατηγορούνται ότι μέσα στο προαύλιο σχολείο ασέλγησαν σε 13χρονη μαθήτρια.

Το απίστευτο είναι πως λίγο αργότερα ένας από τους τρεις στο σχολείο ασέλγησε και πάλι στη συμμαθήτριά του και μάλιστα βιντεοσκοπούσε το σκηνικό του βιασμού. 

Στη συνέχεια, μοίρασε το βίντεο στο ευρύτερο περιβάλλον της ανήλικης. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κατάσχεσαν το κινητό τηλέφωνο του μαθητή και εντόπισαν το επίμαχο βίντεο.

Ο νεαρός έχει συλληφθεί και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης. Πλέον, οι τρεις μαθητές κατηγορούνται για «βιασμό κατά συναυτουργία σε και πορνογραφία ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανήλικοι βίασαν 13χρονη στο προαύλιο σχολείου της δυτικής Αττικής"

Τι θα ισχύσει στο νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της Covid-19

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου ξεκινά επίσημα το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της νόσου Covid-19 με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο ενώ, την ίδια μέρα ανοίγει και η πλατφόρμα των ραντεβού για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και άτομα υψηλού κινδύνου.

Για το νέο Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5. θα ενημερώσει το κοινό η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία θα δώσει αναλυτικές οδηγίες για το ποια άτομα πρέπει να επαναλάβουν τον εμβολιασμό τους και πότε.

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι η πρόσκληση στους συντάκτες Υγείας ήρθε μόλις σήμερα αν και οι πληροφορίες μας λένε ότι η αναπληρώτρια υπουργός κα Αγαπηδάκη έχει ήδη κάνει συνάντηση με «δικούς της» δημοσιογράφους και έχει ενημερώσει για το θέμα αυτό.

Ποιο είναι το νέο εμβόλιο και ποιους αφορά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το προσαρμοσμένο εμβόλιο Comirnaty που αναπτύχθηκε από την BioNTech-Pfizer για το στέλεχος XBB.1.5 της COVID-19. Το εμβόλιο αυτό αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στη μάχη κατά της νόσου. Πρόκειται για την τρίτη προσαρμογή που γίνεται σε αυτό το εμβόλιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέες παραλλαγές της COVID.

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για ενήλικες, παιδιά και βρέφη ηλικίας άνω των 6 μηνών. Σύμφωνα με τις προηγούμενες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στους ενήλικες και στα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω που χρήζουν εμβολιασμού θα πρέπει να χορηγείται μία μόνο δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους κατά της COVID-19.

Η έγκριση χορηγείται κατόπιν αυστηρής αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στο πλαίσιο του μηχανισμού ταχείας αξιολόγησης. Η Επιτροπή ενέκρινε αυτό το προσαρμοσμένο εμβόλιο με ταχεία διαδικασία, ώστε τα κράτη μέλη να μπορέσουν να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις φθινοπωρινές εκστρατείες εμβολιασμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, η Επιτροπή εξακολουθεί να διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση στα τελευταία εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19 σε ποσότητες που απαιτούνται για την προστασία των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού τους και την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής εξέλιξης του ιού. Σύμφωνα με τη δήλωση του ECDC και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με την επικαιροποίηση της σύνθεσης των εμβολίων κατά της COVID-19 για τις νέες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, η BioNTech-Pfizer προσάρμοσε το εμβόλιό της κατά της COVID-19 ώστε να στοχεύει το στέλεχος XBB.1.5 της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2. Το προσαρμοσμένο εμβόλιο αναμένεται επίσης να αυξήσει το εύρος της ανοσίας απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα καθώς και στις αναδυόμενες παραλλαγές. Η τροποποίηση της σύμβασης με την BioNTech-Pfizer που υπογράφηκε τον Μάιο του 2023 διασφαλίζει ότι, κατά τα επόμενα χρόνια, τα κράτη μέλη θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια προσαρμοσμένα στις νέες παραλλαγές της COVID-19.

Συστάσεις ΕΚΠΑ για ασθενείς με καρκίνο

Ωστόσο, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (διευθυντής, καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας) συνοψίζουν τις συστάσεις εμβολιασμού σε ασθενείς με νεοπλασίες σύμφωνα με το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα 2023 και με τις συστάσεις εμβολιασμού από τις κατευθυντήριες οδηγίες σε Ογκολογία και Αιματολογία.

COVID-19: Συστήνεται ο αναμνηστικός εμβολιασμός με επικαιροποιημένο εμβόλιο τουλάχιστον 3 μήνες μετά από την τελευταία δόση ή από την τελευταία νόσηση από SARS-CoV-2. Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, συστήνεται μια επικαιροποιημένη δόση μετά από 3 μήνες από τη μεταμόσχευση.

Γρίπη: Συστήνεται ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός για όλους τους ασθενείς. Οι ασθενείς άνω των 60 ετών μπορούν να εμβολιάζονται και με αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο περιέχει αυξημένη δόση αντιγόνου και όσοι είναι άνω των 65 μπορούν να εμβολιάζονται και με το αντιγριπικό εμβόλιο που περιέχει ανοσοενισχυτικό. Ειδικά για τους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα συστήνεται η χορήγηση δύο δόσεων με ένα μήνα διαφορά, σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος. Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων συστήνεται μία δόση από τους 6 μήνες μετά τη μεταμόσχευση, ενώ σε καιρό επιδημίας δύναται να ξεκινήσει στους 4 μήνες.

Πνευμονιόκοκκος: Συστήνεται 1 δόση συζευγμένου εμβολίου PCV20. Αν έχει προηγηθεί εμβολιασμός με PCV13 και PPSV23, τότε ακολουθεί μια άπαξ δόση PCV20 τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την τελευταία δόση. Αν έχει προηγηθεί είτε το PCV13 είτε το PPSV23, τότε διενεργείται μια άπαξ δόση PCV20 ένα έτος αργότερα. Αν δεν έχει προηγηθεί καμία δόση με PCV13 ή με PPSV23, τότε διενεργείται μια δόση PCV20. Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων συστήνονται 3 δόσεις PCV20 ανά μήνα ξεκινώντας 6 μήνες μετά τη μεταμόσχευση, καθώς και μια 4η δόση τουλάχιστον 6 μήνες μετά την 3η δόση ή 12 μήνες μετά τη μεταμόσχευση.

Αιμόφιλος γρίπης (Hib): Συστήνονται 3 δόσεις μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων σε μεσοδιάστημα 2 μηνών.

Μηνιγγιτιδόκοκκος: Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων 6 μήνες πριν, συστήνονται 2 δόσεις εμβολίου για το μηνιγγιτιδόκοκκο Β (MenB) και 2-3 δόσεις τετραδύναμου εμβολίου MenACWY για το μηνιγγιτιδόκοκκο σε μεσοδιάστημα 2 μηνών.

Τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης: Συστήνεται 1 δόση Tdap εάν δεν έχει προηγηθεί εμβολιασμός, και ακολούθως Td ή Tdap κάθε 10 έτη. Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων συστήνονται 3 δόσεις DTap ξεκινώντας 6 μήνες μετά τη μεταμόσχευση.

Έρπης ζωστήρας: Συστήνεται η χορήγηση 2 δόσεων ανασυνδυασμένου εμβολίου σε μεσοδιάστημα 2 έως 6 μηνών σε ηλικία 60 ετών και άνω σε ανοσοεπαρκείς. Σε 18 ετών και άνω με τουλάχιστον δύο επεισόδια έρπητα ζωστήρα και 3 μήνες μετά το τελευταίο επεισόδιο, καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένους, η σύσταση είναι η δεύτερη δόση να γίνεται 1-2 μήνες από την πρώτη. Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων συστήνονται 2 δόσεις με απόσταση 1 μήνα ξεκινώντας 6-12 μήνες μετά τη μεταμόσχευση. Η διακοπή λήψης προφυλακτικής αντι-ιικής αγωγής για τον έρπητα μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό σύμφωνα με τις εκάστοτε κατευθυντήριες οδηγίες σε εξατομικευμένη βάση, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα κάποιοι ασθενείς να εμφανίζουν μειωμένη ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό.

Ηπατίτιδα Β (HepB): Συστήνονται 3 δόσεις για επίνοσους ενήλικες που δεν έχουν εμβολιασθεί στην παιδική ηλικία και ανήκουν σε ομάδες ατόμων σε αυξημένο κίνδυνο (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια ηπατική νόσο, ηπατίτιδα C, αιμοδιάλυση) ή μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων με έλεγχο αντισωματικής απάντησης.

Hπατίτιδα Α (HepA): Συστήνονται 2 δόσεις σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου να αναπτύξουν ηπατίτιδα Α.

Αδρανοποιημένο πολιομυελίτιδας (IPV): Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, συστήνονται 3 δόσεις μετά τους 6 μήνες από τη μεταμόσχευση.

Τριπλή επιδημία ενόψει της χειμερινής περιόδου

Οι γιατροί του ΕΚΠΑ επισημαίνουν ότι καθώς προχωράμε προς το δεύτερο μισό του φθινοπώρου και το χειμώνα, είναι υπαρκτή η απειλή μιας «τριπλής επιδημίας», όταν δηλαδή εμφανίζονται ταυτόχρονα κρούσματα COVID-19, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Σε αυτό το πλαίσιο, τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συγκρότησαν προσφάτως μια επιτροπή ειδικών με σκοπό να προσδιοριστούν οι τρόποι αντιμετώπισης των τριών ιών.

Η Δρ Mandy Cohen, διευθύντρια των CDC, επισήμανε την αξία του εμβολιασμών έναντι των αναπνευστικών ιών για την πρόληψη των λοιμώξεων. Όλα τα άτομα άνω των 6 μηνών πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο κατά της γρίπης και να λαμβάνουν αναμνηστική δόση με το εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2. Οι έγκυες γυναίκες και οι ενήλικες άνω των 60 ετών πρέπει επίσης να εμβολιάζονται κατά του RSV. Για όλους τους εμβολιασμούς, ο μήνας Οκτώβριος είναι η καλύτερη χρονική στιγμή ώστε να αποτραπεί η λοίμωξη κατά την επερχόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Ενώ, ο Δρ. Δημήτρης Δασκαλάκης, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων (NCIRD), δήλωσε ότι η συγχορήγηση του εμβολίου έναντι του RSV μαζί με τα εμβόλια έναντι της γρίπης και της COVID-19 είναι απολύτως αποδεκτή. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχει σημαντική αλληλεπικάλυψη μεταξύ των καταστάσεων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρή γρίπη και COVID-19, καθώς και εκείνων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο RSV.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες συστάσεις των CDC για τους εμβολιασμούς, αν κάποιος έχει λάβει πρόσφατα την τελευταία δόση εμβολίου COVID-19, θα πρέπει να περιμένει 2 μήνες προτού λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID-19. Αν κάποιος έχει νοσήσει από COVID-19, μπορεί να περιμένει έως και 3 μήνες για να λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ετήσιος και αφορά ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, κλειστές ομάδες πληθυσμών και ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες. Όπως σημειώνει και ο Δρ Δασκαλάκης, τα άτομα σε ανοσοκαταστολή ενδέχεται να λάβουν περισσότερες αναμνηστικές δόσεις, ανάλογα με τις συμβουλές του θεράποντος ιατρού. Όσον αφορά στον ιό RSV στα βρέφη, ο Δρ Δασκαλάκης επεσήμανε ότι όλα τα μωρά πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη nirsevimab, μια θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για προστασία έναντι του RSV. Ένας άλλος τρόπος προστασίας των νεογέννητων και βρεφών είναι ο εμβολιασμός των εγκύων στις 32-36 εβδομάδες της κύησης.

Όλοι οι ειδικοί ωστόσο, συμφώνησαν ότι η ταχύτητα είναι το κλειδί για τη θεραπεία. Η έγκαιρη έναρξη ειδικής αντι-ιικής αγωγής σύμφωνα με τις οδηγίες του οικογενειακού/θεράποντος ιατρού, όπως ο συνδυασμός νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης για τη νόσο COVID-19 ή τα αντι-ιικά έναντι του ιού της γρίπης όπως η οσελταμιβίρη είναι ζωτικής σημασίας τόσο για το άτομο που νοσεί όσο και για την προστασία του οικογενειακού και κοινωνικού περίγυρου από τη μόλυνση.

Προστασία από επαναμόλυνση από SARS-CoV-2

Τα νεότερα δεδομένα από μελέτη που ανακοινώθηκε  στο Lancet για την προστασία από επαναμόλυνση ανέλυσαν οι ιατροί του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλουν Γιάννης Ντάνασης, Μαρία Καπαρέλου και Δέσποινα Φωτίου, εξηγώντας ότι  σε αυτήν τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, καταγράφηκε η αποτελεσματικότητα της προηγούμενης μόλυνσης ανά έκβαση (λοίμωξη, συμπτωματική ασθένεια και σοβαρή ασθένεια), υποπαραλλαγή και χρόνο μετά τη μόλυνση.  Συνολικά αξιολογήθηκαν 65 μελέτες από 19 διαφορετικές χώρες. Οι μετα-αναλύσεις έδειξαν ότι η προστασία από παλαιότερες λοιμώξεις και οποιαδήποτε συμπτωματική ασθένεια ήταν υψηλή για τις άλφα, βήτα και δέλτα παραλλαγές, αλλά ήταν σημαντικά χαμηλότερη για την υποπαραλλαγή BA.1 omicron. Η αποτελεσματικότητα κατά της επαναμόλυνσης από την υποπαραλλαγή BA.1 omicron ήταν 45,3% και 44,0% έναντι του omicron ΒΑ.1 συμπτωματικής νόσου. Η προστασία από επαναμόλυνση από άλφα και δέλτα παραλλαγές μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου αλλά παρέμεινε στο 78,6% στις 40 εβδομάδες. Η προστασία έναντι της επαναμόλυνσης από την υποπαραλλαγή του omicron BA.1 μειώθηκε ταχύτερα και υπολογίστηκε σε 36,1% στις 40 εβδομάδες. Από την άλλη πλευρά, η προστασία από σοβαρές ασθένειες παρέμεινε υψηλή για όλες τις παραλλαγές, με 90,2% για τις άλφα και δέλτα παραλλαγές και 88,9% για το omicron BA.1 στις 40 εβδομάδες.

Με λίγα λόγια, η προστασία ήταν σημαντικά χαμηλότερη για την υποπαραλλαγή Omicron BA.1 και μειώθηκε πιο γρήγορα με την πάροδο του χρόνου από ό,τι η προστασία έναντι προηγούμενων παραλλαγών. Η προστασία από σοβαρή νόσηση ήταν υψηλή για όλες τις παραλλαγές. Ενώ, η ανοσία που παρέχεται από προηγούμενες λοιμώξεις θα πρέπει να σταθμίζεται παράλληλα με την προστασία από τον εμβολιασμό, την κατάσταση υγείας του ατόμου καθώς και την ηλικία του ή την ανοσολογική του κατάσταση.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι θα ισχύσει στο νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της Covid-19"

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς διαφημίζει ότι φτιάχνει τις ρουκέτες που εξαπολύει στους Ισραηλινούς από σωλήνες νερού - Βίντεο

Τις μεθόδους με τις οποίες η Χαμάς κατασκευάζει τις φονικές ρουκέτες, με τις οποίες χτυπούν από το Σάββατο περιοχές του Ισραήλ, παρουσιάζει η παλαιστινιακή οργάνωση σε βίντεο που ανήρτησε.

Σε αυτό, οι άντρες της Χαμάς διακρίνονται να «ξηλώνουν» από το έδαφος σωλήνες νερού και να τις επεξεργάζονται, για να τις χρησιμοποιήσουν σαν τη βασική πρώτη ύλη για τις ρουκέτες. Παράλληλα, φαίνονται να πραγματοποιούν υποβρύχιες «επιδρομές» και σε ναυάγια, αποσπώντας οτιδήποτε μεταλλικό θα μπορούσε να τους βοηθήσει στο καταστροφικό τους έργο.

Δείτε το βίντεο Αγωγούς άνω των 30 μιλίων έχει χρηματοδοτήσει η ΕΕ στην Παλαιστίνη

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βοηθήσει, μέσω αναπτυξιακών κονδυλίων, στην κατασκευή περισσότερων από 30 μιλίων αγωγών νερού για τους Παλαιστίνιους, παρά το γεγονός ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς καυχιούνται κατά καιρούς για την ικανότητά τους να «χτίζουν» ένα οπλοστάσιο αυτοσχέδιων ρουκετών από σωλήνες.

Οι Βρυξέλλες έχουν διαθέσει σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ για έργα αγωγών, σε εδάφη που ελέγχονται από την ισλαμιστική οργάνωση την τελευταία δεκαετία, όπως διαπιστώθηκε από ανάλυση του βρετανικού Telegraph για την εξωτερική βοήθεια του μπλοκ στην Παλαιστίνη.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη ήρθε εν μέσω μιας αυξανόμενης διεθνούς διαμάχης για τις μελλοντικές δωρεές προς τη Γάζα, υπό τον φόβο ότι οι ανθρωπιστικές δωρεές θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της Χαμάς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης έκτακτες συνομιλίες σχετικά με τη βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως προς την Παλαιστίνη, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι δωρεές τέθηκαν υπό επανεξέταση ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ. Παράλληλα, το πρωί της Πέμπτης ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε το «πάγωμα» των αναπτυξιακών κονδυλίων του Βερολίνου προς τη Γάζα.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι η βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους θα συνεχιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι 218 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον θα διανεμηθούν στον παλαιστινιακό λαό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς διαφημίζει ότι φτιάχνει τις ρουκέτες που εξαπολύει στους Ισραηλινούς από σωλήνες νερού - Βίντεο"

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έκτακτη ανακοίνωση ΕΚΟ - Η χαμηλότερη τιμή

Από αύριο 13 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και η ΕΚΟ πρώτη ανακοίνωσε έκπτωση της τάξης του 5% και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες ελληνικών τραπεζών, μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου 2023.

Με την εφαρμογή της έκπτωσης, η τελική τιμή αναμένεται να φτάσει κοντά στο 1,31 ευρώ ανά λίτρο, σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης το 2022 στα 1,41 ευρώ.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνήσουν στην αποκλειστική γραμμή για το πετρέλαιο θέρμανσης 18198 ή στο 210-7725555 (για Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) ή να απευθυνθούν σε ένα από τα επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ σε όλη την επικράτεια. Η παραγγελία γίνεται με χρήση οποιασδήποτε πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας εκδόσεως Ελληνικών τραπεζών, ενώ η έκπτωση λαμβάνεται αυτόματα.

Η είδηση που θα αυξήσει την τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μία εβδομάδα πριν, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε σημαντική πτώση, ακολούθησε μια άνοδος και η τελική τιμή που θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου φαίνεται να είναι κοντά στο 1,36 - 1,38 ευρώ ανά λίτρο, μέχρι και το 1,40 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι μια μεγάλη εταιρεία του χώρου αναμένεται να ανακοινώσει της τάξης του 5%, γεγονός που σημαίνει ότι η τελική τιμή θα πέσει κοντά στο 1,31 ευρώ. Πέρσι, η τιμή ήταν στο 1,41 ευρώ ανά λίτρο, όμως με την επιδότηση κατά 0,25 ευρώ στην αντλία, η τιμή είχε πέσει στην περιοχή του 1,20 περίπου.

Το ερώτημα των ημερών, ωστόσο, παραμένει ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή για τον καταναλωτή. Αν θα πρέπει να βάλει πετρέλαιο, ή αν θα είναι καλύτερο να περιμένει να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να πέσουν οι τιμές. Οι τελευταίες εκτιμήσεις και οι αναλυτές δεν έχουν απάντηση, καθώς δεν μπορούν να κάνουν κάποια ασφαλή πρόβλεψη.

Οι σημαντικές ειδήσεις, όμως, είναι ότι προς το παρόν, η τιμή συγκρατείται καθώς δεν εμπλέκεται στη σύρραξη καμία πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Τι θα συμβεί αν εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο, έστω και φραστικά, μένει να το δείξουν οι εξελίξεις. Τα βλέματα πάντως είναι στραμμένα στο Ιράν, και στο αν επανέλθει με δριμύτητα το αμερικανικό εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο. Προς στιγμή, κάθε μέρα, το Ιράν διακινεί περίπου 700.000 βαρέλια πετρελαίου.

Ένας άλλος παράγοντας που θα κρίνει τις τιμές είναι αν τελικά πραγματοποιηθεί η χερσαία εισβολή των Ισραηλινών μέσα στη Γάζα, θα φανούν οι αντιδράσεις του Αραβικού κόσμου.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Πότε η αίτηση - Οδηγίες βήμα βήμα

Η πλατφόρμα myθέρμανση θα ανοίξει προς τα τέλη Οκτωβρίου. Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος παραμένει στα 100 ευρώ και το μέγιστο διατηρείται στα 800 ευρώ. Για όσους δικαιούχους έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης, τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρυσι. Ως εκ τούτου, το μέγιστο ποσό θα ανέρχεται και γι’ αυτούς σε 800 ευρώ.

Για να κάνετε αίτηση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ, όταν ανοίξει η πλατφόρμα και εκεί μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
  • φυσικό αέριο ή υγραέριο
  • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
  • επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
  • επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
  • συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
  • συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Σημειώνεται πως η διασταύρωση των παραστατικών αγοράς γίνεται αυτόματα για όσους καταναλώνετε πετρέλαιο.

Ακόμα και αν επιλέξετε να μπείτε στο gov.gr για να κάνετε αίτηση, η εφαρμογή θα σας ανακατευθύνθει στην ΑΑΔΕ και το myθερμανση.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Πετρέλαιο θέρμανσης: Έκτακτη ανακοίνωση ΕΚΟ - Η χαμηλότερη τιμή "

Ισραήλ: Δημοσκόπηση-κόλαφος για τον Νετανιάχου - Το 86% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι φέρει ευθύνη για τη σφαγή

Τέσσερις στους πέντε εβραίους Ισραηλινούς πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της χώρας τους και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρουν ευθύνη για τη μαζική εισβολή των τρομοκρατών της Χαμάς και τις σφαγές στον νότο του Ισραήλ, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Jerusalem Post.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 86% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Dialog Center - συμπεριλαμβανομένου του 79% των υποστηρικτών του κυβερνητικού συνασπισμού - είπαν ότι θεωρούν την αιφνιδιαστική επίθεση από τη Γάζα ως «αποτυχία της ηγεσίας της χώρας».

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση (94%) δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ ευθύνεται σε κάποιο βαθμό για την έλλειψη ετοιμότητας που κατέστησε δυνατή την επίθεση στο νότο. Το 75% μάλιστα απάντησε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, στη δημοσκόπηση συμμετείχαν συνολικά 620 Ισραηλινοί εβραίοι από διάφορες περιοχές της χώρας. Από αυτούς, το 56% δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί στο τέλος του πολέμου. Το 28% των ψηφοφόρων του κυβερνητικού συνασπισμού δήλωσε συμφωνεί με αυτήν την άποψη.

Επιπλέον, το 52% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα επιθυμούσαν σε μελλοντικό χρόνο να παραιτηθεί και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιόαβ Γκαλάντ.

Τέλος, οι περισσότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται την παρούσα κυβέρνηση να ηγηθεί του πολέμου στη Γάζα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν τη χθεσινή συμφωνία Νετανιάχου με την αντιπολίτευση για σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισραήλ: Δημοσκόπηση-κόλαφος για τον Νετανιάχου - Το 86% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι φέρει ευθύνη για τη σφαγή"

Αγρίνιο: Συσκευή καταγραφής ήχου και εικόνας βρέθηκε στο γραφείο του προέδρου της ΔΕΥΑΑ

Μια περίεργη υπόθεση παρακολούθησης απασχολεί τις αστυνομικές αρχές του Αγρινίου τις τελευταίες ώρες, μιας και πρόκειται για περιστατικό σε δημοτική υπηρεσία και ειδικότερα στην ΔΕΥΑ Αγρινίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες βρέθηκε συσκευή καταγραφής εικόνας και ήχου, τοποθετημένη σε πρίζα ακριβώς απέναντι απο το γραφείο του προέδρου της ΔΕΥΑ Αγρινίου, Γιάννη Φαρμάκη. Η παρατηρητικότητα του κ. Φαρμάκη φαίνεται πως τον οδήγησε στο να εντοπίσει την συσκευή και να ενημερώσει σχετικά αστυνομία και δικαιοσύνη.

Η μαύρη συσκευή που έμοιαζε με μετασχηματιστή, κατέγραφε εικόνα και ήχο και περιείχε κάρτα μνήμης που αποθήκευε το υλικό. Ο μηχανισμός δεν μετέδιδε, όπως προκύπτει απο τα έως τώρα στοιχεία, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού φαίνεται πως εκείνος που έκανε τις καταγραφές, είχε και πρόσβαση στο κτίριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συσκευή βρίσκονταν επί μήνες τοποθετημένη στο συγκεκριμένο σημείο αφού δεν είχε κινήσει υποψίες.

Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί θα σταλεί σε εργαστήρια για ανάλυση και αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις της πολύ σοβαρής αυτής υπόθεσης.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος αγνώστων για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγρίνιο: Συσκευή καταγραφής ήχου και εικόνας βρέθηκε στο γραφείο του προέδρου της ΔΕΥΑΑ "

Θρίλερ στο Πεδίον του Άρεως – Εντοπίστηκε κρανίο πάνω σε δένδρο

Κρανίο πάνω σε δέντρο, εντοπίστηκε στο Πεδίον του Άρεως.

Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε κοντά σε αναψυκτήριο. Το κρανίο θα παραληφθεί και θα εξετάσει προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανήκει σε άνθρωπο ή ζώο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ στο Πεδίον του Άρεως – Εντοπίστηκε κρανίο πάνω σε δένδρο"

Μεσανατολικό: Αυξάνονται τα θύματα του πολέμου - Νεκροί πάνω από 1300 Ισραηλινοί και 1200 Παλαιστίνιοι

Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύει το Sky News, τουλάχιστον 1.300 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας έχει αυξηθεί στους 1.200, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα να σφυροκοπά ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας αφού ορκίσθηκε να «συντρίψει» και να «καταστρέψει» το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, υπεύθυνο για την πιο φονική επίθεση στην ιστορία εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Κατά την έκτη ημέρα του πολέμου ανάμεσα στους δύο εχθρούς, τα ισραηλινά πλήγματα συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, απ' όπου εκτοξεύθηκαν ομοβροντίες ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ. Όλα αυτά μερικές ώρες πριν από την άφιξη στο Ισράηλ του επικεφαλης της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν για μια επίσκεψη υποστήριξης προς το σύμμαχο των ΗΠΑ.

«Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένας νεκρός άνθρωπος», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια της πρώτης επίσημης ομιλίας του στο πλαίσιο της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που σχημάτισε επίσης χθες με τον Μπένι Γκαντζ, έναν από τους κύριους επικεφαλής της αντιπολίτευσης. «Η Χαμάς είναι ο Νταές (σ.σ.: η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος) και θα τη συντρίψουμε και θα την καταστρέψουμε όπως ο κόσμος κατέστρεψε το Νταές», πρόσθεσε αφού χαρακτήρισε την επίθεση «αγριότητα πρωτοφανή μετά το Ολοκαύτωμα».

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ημέρα ανάπαυσης για τους εβραίους, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ με οχήματα, αλλά και από τον αέρα και τη θάλασσα, και σκότωσαν περισσότερους από 1.000 αμάχους μέσα στο δρόμο, στα σπίτια τους ή σε ένα ρέιβ πάρτυ, σπέρνοντας τον τρόμο κάτω από μια βροχή ρουκετών.

- Σωρός πτωμάτων -

Στη είσοδο του κιμπούτζ Μπέερι, σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα, ένας σωρός πτωμάτων δείχνει την έκταση της επίθεσης μέσα στο χωριό, περισσότεροι από εκατό κάτοικοι του οποίου σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το στρατό.

«Η καταστροφή εδώ είναι τεράστια», λέει ο Ντορόν Σπίλμαν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Και αυτό χωρίς να μετρήσουμε τα πολυάριθμα μέλη του κιμπούτζ που συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν μέσα στη Γάζα», πρόσθεσε ένας άλλος εκπρόσωπος του στρατού, ο Τζόναθαν Κόρνικους.

Στη διάρκεια αυτής της ακραία βίαιης επίθεσης που έχει συγκλονίσει τη χώρα, οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν δεκάδες ισραηλινούς και ξένους ομήρους, τους οποίους το ισλαμιστικό κίνημα απειλεί να εκτελέσει.

Μεταξύ των ομήρων περιλαμβάνονται νέοι που συνελήφθησαν όμηροι στη διάρκεια μουσικού φεστιβάλ στο οποίο επιτέθηκαν το Σάββατο παλαιστίνιοι μαχητές, σκοτώνοντας 270 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.

- Η Γάζα σε κατάσταση πολιορκίας -

Κοντά στα σύνορα της Γάζας, οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες, Τετάρτη, πτώματα σε αποσύνθεση που παρουσιάσθηκαν ως τα πτώματα επιτιθέμενων της Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα και στα βόρεια σύνορά του με το Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις με ρουκέτες.

Η Λωρίδα της Γάζας, ένας φτωχός θύλακας όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι που από το 2006 υφίστανται χερσαίο, αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση πολιορκίας, καθώς το Ισραήλ έχει σταματήσει την παροχή ύδατος, ηλεκτρικού και τροφίμων.

Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του θύλακα σταμάτησε να λειτουργεί χθες το απόγευμα, ελλείψει καυσίμων, και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και έχουν ελλείψεις σε υλικά.

Ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιφέρεια της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, ζήτησε από τα δύο στρατόπεδα «να μειώσουν τα δεινά των αμάχων» και κυρίως αυτών στη Λωρίδα της Γάζας. «Χωρίς ηλεκτρικό, τα νοσοκομεία υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε νεκροτομεία», ανέφερε σε ανακοίνωση, λέγοντας πως φοβάται κυρίως για τα νεογέννητα στις θερμοκοιτίδες και για τους ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη ή σε αιμοκάρθαρση.

- Λιγότερες ρουκέτες -

«Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια. Πλήξαμε μεγάλο αριθμό στόχων», δήλωσε σήμερα τα χαράματα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόρνικους.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, «λιγότερες ρουκέτες» εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ και «αυτό είναι πάντα καλό σημάδι», επισήμανε.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν δεκάδες πολυκατοικίες, εργοστάσια, τζαμιά και καταστήματα, σύμφωνα με τη Χαμάς. Γυναίκες, με τα παιδιά τους στα χέρια, περπατούσαν ανάμεσα στα συντρίμμια.

«Είναι σαν εικόνα Αποκάλυψης ή ενός σεισμού (...) (Οι Ισραηλινοί) ήρθαν για να καταστρέψουν, σαν οι άνθρωποι αυτοί να μην αξίζουν να ζουν. Σαν να μην είναι άνθρωποι», λέει ανάμεσα στα ερείπια ένας κάτοικος της συνοικίας Καράμα στη Γάζα, ο οποίος δεν θέλησε να πει το όνομά του.

Περισσότεροι από 338.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.  Εξάλλου από το Σάββατο 29 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε βιαιότητες στη Δυτική Όχθη.

Οι συγκεντρώσεις στρατευμάτων στα σύνορα δημιουργουν φόβους για μια χερσαία επίθεση εναντίον του θύλακα, από τον οποίο το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς το 2005 και ο οποίος από το 2007 κυβερνάται από τη Χαμάς. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sky News/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεσανατολικό: Αυξάνονται τα θύματα του πολέμου - Νεκροί πάνω από 1300 Ισραηλινοί και 1200 Παλαιστίνιοι"

Περιστέρι: Στραγγάλισαν με σχοινί 35χρονο γιατί «πείραξε» γυναίκα - Πέταξαν το πτώμα σε πάρκινγκ

Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες από την αστυνομική έρευνα για τη δολοφονία 35χρονου, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός τον περασμένο Μάρτιο σε χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο.

Η ανθρωποκτονία σχεδιάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες iEidiseis, γιατί το θύμα φέρεται να «πείραξε» τη γυναίκα ενός εκ των δραστών. Ο άνδρας αυτός ήθελε να εκδικηθεί τον 35χρονο, ενώ τέσσερις φίλοι του φέρονται να τον βοήθησαν.

Οι αντιφάσεις και οι κάμερες «ξεκλείδωσαν» την υπόθεση

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το θύμα φιλοξενείτο από τον έναν από τους δράστες σε διαμέρισμα ισογείου στο Περιστέρι, ενώ στον πρώτο όροφο διέμενε κατά το χρονικό διάστημα της δολοφονίας ένας δεύτερος δράστης με τη σύζυγό του.

Κατά την εξέτασή του ο ένας από τους δράστες υπέπεσε σε αντιφάσεις όσον αφορά στις κινήσεις του κατά τον χρόνο της δολοφονίας και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται η έρευνα. Παράλληλα, αξιοποιήθηκε υλικό από κάμερες ασφαλείας.

Εκτιμάται ότι η δολοφονία έγινε στο διαμέρισμα όπου φιλοξενείτο το θύμα στο Περιστέρι και στη συνέχεια οι δράστες μετέφεραν το πτώμα στον Ασπρόπυργο. Το θύμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, πάλεψε για τη ζωή του, ωστόσο, τελικά δεν τα κατάφερε, καθώς κάποιος τον στραγγάλισε με σχοινί.

Σε ποια κατάσταση βρέθηκε το πτώμα του 35χρονου

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά της ΕΛ.ΑΣ, «το πτώμα έφερε ίχνη στραγγαλισμού με βρόχο, ενώ στο λαιμό του παρατηρήθηκαν δύο εντυπώματα (αύλακες). Επίσης παρατηρήθηκαν εκδορές και αμυχές στην αριστερή πλευρά της μύτης και θλαστικό τραύμα στο φρύδι, ενώ βρέθηκαν εκχυμώσεις στα χέρια του πτώματος».

Η εξιχνίαση έγινε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

Ο 35χρονος είχε βρεθεί νεκρός μεσημβρινές ώρες της 22-03-2023, σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο Αττικής, κοντά στον περιφερειακό του Αιγάλεω. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κατάφεραν μετά από αρκετούς μήνες να ταυτοποιήσουν τους δράστες, οι οποίοι το απόγευμα της Τρίτης (10/10) συνελήφθησαν σε Περιστέρι και Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Πρόκειται επίσης για Πακιστανούς, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνεται ακόμη ένα άτομο.

Προηγήθηκε δακτυλοσκοπική διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας του θύματος, τα οποία στο αρχικό στάδιο των ερευνών ήταν άγνωστα, ενώ από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στον ανωτέρω τόπο -όπου βρέθηκε η σορός του-, προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που οδήγησαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Κατά την προανακριτική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η ανθρωποκτονία τελέστηκε στο Περιστέρι, ενώ περαιτέρω προέκυψε η συμμετοχή των κατηγορούμενων και στην μεταφορά της σορού του θύματος στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Περιστέρι: Στραγγάλισαν με σχοινί 35χρονο γιατί «πείραξε» γυναίκα - Πέταξαν το πτώμα σε πάρκινγκ "

Ο Λευκός Οίκος διορθώνει τον Μπάιντεν μετά τις δηλώσεις για τις «εικόνες αποκεφαλισμένων παιδιών» στο Ισραήλ

Σε δηλώσεις του προς τους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν περιέγραψε την εικόνα της φρίκης του πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Όμως, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε αργότερα να διευκρινίσει τους ισχυρισμούς του προέδρου.

«Ποτέ δεν πίστευα πραγματικά ότι θα έβλεπα και θα είχα επιβεβαιωμένες εικόνες τρομοκρατών να αποκεφαλίζουν παιδιά», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, εν μέσω δηλώσεων για την υποστήριξη της κυβέρνησής του προς το Ισραήλ και των προσπαθειών για την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων.

Σύμφωνα με το nbcnews.com, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν αναφερόταν σε πληροφορίες από το Ισραήλ για αποκεφαλισμένα παιδιά και επικαλέστηκαν διάφορες πηγές των μέσων ενημέρωσης για αποκεφαλισμούς. Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων, ταγματάρχης Doron Spielman, δήλωσε στο μέσο: «Αυτή τη συγκεκριμένη πληροφορία και αυτόν τον αριθμό δεν μπορώ να τον επιβεβαιώσω».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι υπήρχαν αρκετές μαρτυρίες, μαζί με στοιχεία που βρέθηκαν στο πεδίο, ότι υπήρχαν παιδιά που δολοφονήθηκαν με παράξενο τρόπο και αφαιρέθηκαν τα μέλη του σώματός τους».

Ο Μπάιντεν συζήτησε, επίσης, πως οι ΗΠΑ στέλνουν εμπειρογνώμονες για να «συμβουλεύσουν και να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανάκτησης» όσον αφορά τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, αλλά δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατηγική. «Δεν σταματώ να ελπίζω πως θα φέρω αυτούς τους ανθρώπους στην πατρίδα. Αλλά η ιδέα ότι θα σταθώ εδώ μπροστά σας και θα σας πω τι κάνω είναι παράξενη», είπε.

Ο επιβεβαιωμένος απολογισμός των νεκρών των ΗΠΑ στον πόλεμο αυξήθηκε σε τουλάχιστον 22, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Δεκαεπτά Αμερικανοί παραμένουν αγνοούμενοι, είπε η ίδια.

Ο Μπάιντεν την Τετάρτη αποκάλεσε το Ισραήλ τη μόνη εγγύηση για την ασφάλεια των Εβραίων. «Πιστεύω πραγματικά ότι αν δεν υπήρχε το Ισραήλ, κανένας Εβραίος στον κόσμο δεν θα ήταν τελικά ασφαλής», είπε. «Είναι η μόνη απόλυτη εγγύηση».

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Λευκός Οίκος διορθώνει τον Μπάιντεν μετά τις δηλώσεις για τις «εικόνες αποκεφαλισμένων παιδιών» στο Ισραήλ"

Τηλεπικοινωνίες: Κυβερνητικό «όχι» σε τιμαριθμικές αυξήσεις

Τα σχέδια για τιμαριθμικές αυξήσεις στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών δεν βρίσκουν σύμφωνη την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  η οποία ωστόσο παραδέχεται ότι αν και ακόμα δεν έχει βγει η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Επικοινωνιών - Ταχυδρομείων, κάποιοι πάροχοι βρίσκουν «παραθυράκια» και προχωρούν σε αναπροσαρμογές.

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου επανέλαβε ότι η πολιτική άποψη του υπουργείου παραμένει συγκεκριμένη: «Είναι αδιανόητο να συμφωνήσουμε σε οποιοδήποτε σπάσιμο συμβολαίου». Ωστόσο, ανέφερε ότι  έγιναν κινήσεις από συγκεκριμένους παρόχους που ενεργοποίησαν αύξηση 1-1,5 ευρώ.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι ήρθαν και ερωτήσεις στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων αν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της να αποφανθεί για την κατάργηση της μείωσης  του ενός ευρώ για τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, κάτι που δεν ισχύει, άρα πλέον προχωρούν στην κατάργησή του.

Ειδικότερα ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε: «Εμείς ως υπουργείο ζητήσαμε από την ΕΕΤΤ να βρεθούμε και καταθέσαμε την  άποψη του υπουργείου πως είναι αδιανόητο αυτή την περίοδο, με την ακρίβεια να χτυπά την Ελλάδα, εμείς να συναινέσουμε σε οποιοδήποτε σπάσιμο συμβολαίου. Γιατί, όσο κι αν το ωραιοποιήσουμε, αυτή ήταν η κουβέντα που έγινε και αυτό εκφράστηκε και από μένα και από τον υφυπουργό σε όλους τους τόνους και σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν. Η αλήθεια είναι πως είδαμε το τελευταίο διάστημα κινήσεις από συγκεκριμένους παρόχους. Ο ένας ενεργοποίησε μία ρήτρα που έχει στα συμβόλαιά του. Δεν έσπασε συμβόλαια και δεν υπάρχουν καταγγελίες. Απλά ενεργοποίησε το συμβόλαιό του που προέβλεπε  αύξηση έως 1,5 ευρώ, το οποίο και έκανε. Επίσης  στην ΕΕΤΤ ήρθε ερώτημα αν η κατάργηση της έκπτωσης την οποία παρείχαν του ενός ευρώ ή για την ηλεκτρονική αποστολή των λογαριασμών εμπίπτει στον ρυθμιστικό ρόλο, κάτι που δεν ισχύει. Είναι παροχή του παρόχου και έτσι προχώρησε στην κατάργησή του. Κατανοούμε την ανάγκη των παρόχων. Κατανοούμε τις επενδύσεις που κάνουν. Συνεχίζουμε, ωστόσο, να επιμένουμε ότι την εποχή αυτή δεν είναι δυνατόν να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες να ‘σπάσουν’ συμβόλαια».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός κ. Κυρανάκης είπε ότι τα  τελευταία δυο χρόνια, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να είναι στο 10% στις τηλεπικοινωνίες, καταγράφονται αρνητικά πρόσημα, αποτελώντας τον μοναδικό κλάδο που έχει προχωρήσει σε μειώσεις. «Ωστόσο εμείς είπαμε  την άποψή μας στην ΕΕΤΤ και αυτή αποφασίζει καθώς είναι ανεξάρτητη αρχή, αρμόδια για τον γενικό κανονισμό αδειών», επεσήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα μπορούσε να μειωθεί η φορολογία στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση της κατάστασης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σημείωσε: «Είμαστε υπέρμαχοι της μείωσης των φόρων. Αλλά δεν νομοθετούμε εμείς για τη μείωση του τέλους κινητής».

Ερχονται πρόστιμα στους χρήστες πειρατικής συνδρομητικής τηλεόρασης

Το νομοθετικό πλαίσιο που θα ανοίξει την πόρτα για την επιβολή προστίμων στους χρήστες πειρατικού streaming επεξεργάζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

«Στόχος της συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού είναι να βοηθήσουμε στα μέτρα κατά της πειρατείας. Σύντομα θα δείτε ρυθμίσεις οι οποίες θα αφορούν σε πρόστιμα και ελέγχους στοχευμένα σε αυτούς οι οποίοι καταναλώνουν streaming. Τεχνολογικά πλέον είναι εφικτό να δεις μέσω του πειρατή παρόχου σε ποιους προφέρει streaming», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.

Μέσα στο 2024 έρχεται το νέο gigabit voucher

Για το 2024 παίρνει παράταση το «gigabit voucher», το οποίο, όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, θέλουν να «κουμπώσει» πάνω στο «smart readiness voucher».

Το νέο voucher θα επιδοτεί τους ιδιοκτήτες των σπιτιών για να κάνουν ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών. Πρακτικά, όπως εξήγησε ο υπουργός, μέσα στον επόμενο χρόνο θα έρθει το νέο κουπόνι, που θα επιδοτεί τη χρήση οπτικών ινών με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης. Στόχος, όπως είπε, είναι η μηνιαία επιδότηση να μπορεί να αξιοποιηθεί και από όσους χρησιμοποιηθούν το smart readiness voucher.

Μέσα στο 2023 προσωπικός αριθμός και gov.gr wallet

Δύο νέες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των σχέσεων πολίτη-Κράτους, οι οποίες θα πάρουν σάρκα και οστά μέσα στο 2023, είναι η καθιέρωση του Προσωπικού Αριθμού και ο εμπλουτισμός των gov,gr wallet.

«Ο Προσωπικός Αριθμός είναι μια μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, ώστε ο πολίτης να μην ταλαιπωρείται στο Δημόσιο, επειδή, για παράδειγμα, ένα γράμμα στο επώνυμό του δεν έχει γραφεί σωστά. Ο Π.Α. έχει νομοθετηθεί, θα αποτελείται από τον ΑΦΜ μας και τρία αλφαριθμητικά ψηφία, κάποια εκ των οποίων θα έχουμε επιλέξει εμείς. Σκοπός είναι εντός του 2023 να έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι της διαδικασίας» διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όσον αφορά το gov.gr wallet, ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε ότι σηματοδοτεί την «ψηφιοποίηση νούμερο 2» στο ελληνικό Δημόσιο. «Η ψηφιοποίηση νούμερο 1 ήταν πολύ σημαντική. Στο νούμερο 2, η διακίνηση στοιχείων δεν θα γίνεται μέσω αρχείων αλλά μέσω δεδομένων, με μια απλή εφαρμογή. «Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητο, θα μπορούμε να το κάνουμε δίνοντας έγκριση μέσω της εφαρμογής για να λάβει η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων τα δεδομένα που χρειάζεται. Θα μας έρχεται ένα sms που θα ζητά την έγκρισή μας. Σκοπός είναι φέτος να βγάλουμε την πρώτη εφαρμογή που θα σηματοδοτεί τη νέα λειτουργία του wallet. Για την εγγραφή σε παιδικό σταθμό, θα μπορεί να ερωτάται ο πολίτης μέσω του wallet εάν δίνει την έγκρισή του στην υπηρεσία να ενημερωθεί για την οικογενειακή του κατάσταση. Στο ίδιο πνεύμα έχει ήδη υλοποιηθεί το KYC (Know Your Customer)», ανέφερε ο ίδιος.

Δημιουργείται νέος ρυθμιστικός  Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας

Την προτεραιότητα της κυβέρνησης στην κυβερνοασφάλεια επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Όπως διευκρίνισε, δημιουργείται ένα νέος  ρυθμιστικός οργανισμός κυβερνοασφάλειας.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, ο νέος ρυθμιστικός φορέας για την κυβερνοασφάλεια που θα δημιουργηθεί, θα εποπτεύει τους φορείς του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ανοίγοντας την ομπρέλα της κυβερνοασφάλειας σε όλες τις εγχώριες υποδομές και συστήματα.

Πέρα από την ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με την προστασία από κυβερνοαπειλές στην εθνική νομοθεσία, ο φορέας ενδέχεται να αποκτήσει και ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος θα πραγματοποιεί ελέγχους και ενδεχομένως να επιβάλλει πρόστιμα όπου χρειάζεται. Τέλος, υπάρχει η σκέψη για να ενταχθεί στον φορέα και μια ομάδα που θα είναι υπεύθυνη για τη γρήγορη και ασφαλή επανάκαμψη των συστημάτων μετά από κυβερνοαπειλές.

Επιπρόσθετα από τη νέα στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στην τεχνητή νοημοσύνη και τις προσπάθειες αξιοποίησής της από πλευράς της χώρας μας. Αν και τα πεδία χρήσης της AI είναι ευρύτατα και διευρύνονται συνεχώς, οπότε η όποια χάραξη στρατηγικής αποτελεί μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία, η χώρα έχει σχεδιάσει ήδη κάποιες πρακτικές εφαρμογές. Μια εξ αυτών αφορά στη δημιουργία Chatbot στο gov.gr, το οποίοι θα συμβάλλει στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα "κουμπώσει" στο gov.gr και θα κάνει εύκολη την αναζήτηση μέσω ενός chatbot. Το μοντέλο εκπαιδεύεται και θα λειτουργεί είτε γράφοντας είτε εκφωνώντας. Αποτελεί την πρώτη υλοποίηση κυβερνητικού ΑΙ σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε:

  • Στο πλαίσιο των Smart Cities: 303 δήμοι έχουν καταθέσει στο ΕΣΠΑ τις προτάσεις τους και απομένουν 8 από τη Θεσσαλία για τους οποίους παρατάθηκε η προθεσμία. Προχωράμε στην επεξεργασία των προτάσεων ενώ τρέχουν οι διαδικασίες για τους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το έργο e-justice. Τα περισσότερα έργα στον τομέα της Δικαιοσύνης είναι σε φάση υλοποίησης. Το έργο για την απομακρυσμένη μαρτυρία είναι σε πορεία παράδοσης, ήδη δουλεύει πιλοτικά. Ένα κομμάτι της ψηφιακής επίδοσης εγγράφων δοκιμάζεται πιλοτικά, απελευθερώνοντας σημαντικό κομμάτι δυναμικού.
  • Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας διευρύνει το σημερινό myhealth app. Διαρκώς προστίθενται τα συστήματα νοσοκομείων και ιδιωτικών κέντρων, ώστε να υπάρχουν στον φάκελό μας τα αποτελέσματα.
  • Προχωρούν εφαρμογές και πλατφόρμες σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Υπήρχαν σε εκκρεμότητα έργα όπως για το ηλεκτρονικό νηολόγιο, το ηλεκτρονικό ναυτολόγιο, τα σκάφη αναψυχής και δρομολογούνται.
  • Ενισχύεται η Πολιτική Προστασία. Η τεχνολογία δεν μπορεί να σβήσει φωτιές, μπορεί όμως να τις προλάβει. Υπάρχουν ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα. Στα δάση σε όλη τη χώρα υπάρχουν χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και εκατοντάδες αναμεταδότες τηλεόρασης που μπορούν να εξοπλιστούν με θερμικές κάμερες, με liders για εντοπισμό πυρκαγιών και μάλιστα ελληνικές εταιρείες διαθέτουν πολύ εξελιγμένα συστήματα. Γίνεται κύκλος επαφών με τις εταιρείες, ώστε να προκριθούν οι πιο ενδεδειγμένες μέθοδοι. Επίσης, υλοποιείται πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, ώστε οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων να ειδοποιούνται στη θυρίδα τους στο gov.gr μέσω διαλειτουργικότητας από το Κτηματολόγιο για την ανάγκη καθαρισμού. Εφόσον δεν ανταποκριθούν, ο δήμος θα καθαρίζει τα οικόπεδα και θα επιβάλλει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεπικοινωνίες: Κυβερνητικό «όχι» σε τιμαριθμικές αυξήσεις"

Όχι νερό ούτε καύσιμα στη Γάζα όσο οι όμηροι δεν απελευθερώνονται, λέει ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ

Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να μπουν στη Γάζα προϊόντα πρώτης ανάγκης ούτε ανθρωπιστική βοήθεια όσο το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς δεν απελευθερώνει τους ανθρώπους που απήχθησαν το Σάββατο από το Ισραήλ.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει όσο οι απαχθέντες Ισραηλινοί δεν θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Περίπου 150 Ισραηλινοί, ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα έχουν συλληφθεί όμηροι από τη Χαμάς, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε σήμερα στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με στόχο να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ ύστερα από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς και να προσπαθήσει για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης θα προσπαθήσει επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς, κάποιοι εκ των οποίων είναι Αμερικανοί, και η ασφαλής δίοδος για αμάχους της Γάζας από τον πυκνοκατοικημένο θύλακα ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Όχι νερό ούτε καύσιμα στη Γάζα όσο οι όμηροι δεν απελευθερώνονται, λέει ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ"

Ραδιενεργά ίχνη του Τσερνόμπιλ σε 23 πάρκα της Αττικής

Ραδιενεργά ίχνη που συνδέονται με το Τσερνόμπιλ εντοπίζονται ακόμη στην Αττική, 37 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα που συγκλόνισε τον κόσμο.

Όπως αποκαλύπτει έρευνα του Εργαστηρίου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε 23 πάρκα του Λεκανοπεδίου διαπιστώθηκε η παρουσία καισίου 137 (Cs-137), που αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προϊόντα σχάσης του ουρανίου. Το 1986, λίγες ημέρες ύστερα από το πυρηνικό ατύχημα, επιστήμονες του ΕΜΠ και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είχαν καταγράψει στη χώρα μας υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ραδιοϊσοτόπων, όπως ραδιοκαισίου αλλά και ιωδίου και τελλουρίου. Μετρήσεις που έγιναν δέκα χρόνια μετά έδειξαν ότι η Ελλάδα είχε σχεδόν απαλλαγεί από όλα, με εξαίρεση το καίσιο 137. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως τα επίπεδα που εντόπισαν στην πρόσφατη έρευνά τους είναι πολύ κάτω από το όριο κινδύνου, όμως είναι ενδεικτικά της επίμονης παρουσίας του καισίου, το οποίο χρειάζεται 30 χρόνια για να υποδιπλασιαστεί.

Τα δείγματα που έλαβαν οι ερευνητές συγκρίθηκαν με αντίστοιχες μετρήσεις από τη Βαρκελώνη, όπου κατεγράφησαν χαμηλότερα επίπεδα, και από το Βουκουρέστι, όπου βρέθηκαν υψηλότερες ποσότητες. Στόχος των επιστημόνων είναι να επεκτείνουν την έρευνά τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τα Γρεβενά ή η Καρδίτσα, που θεωρείται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο από το πυρηνικό ατύχημα του 1986. Πρόκειται για μια σημαντική ερευνητική δουλειά, καθώς στον συγκεκριμένο τομέα δεν έχουν υλοποιηθεί πρόσφατα ευρείες μελέτες παρά μόνο σποραδικές μετρήσεις.

«Στην Ελλάδα γίνεται έρευνα, υπάρχουν πολλοί νέοι ερευνητές που αν στηριχθούν κατάλληλα, μπορούν να φέρουν σοβαρά αποτελέσματα στο μέλλον», λέει στα «ΝΕΑ» ο Θεόδωρος Μερτζιμέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο ΕΚΠΑ. «Αυτό που κάναμε ήταν μια εκτενής προσπάθεια καταγραφής των επιπέδων φυσικής ραδιενέργειας σε αστικά πάρκα της Αττικής 37 έτη μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ. Μαζί με τα επίπεδα φυσικής ραδιενέργειας, που σχετίζονται άμεσα με τη γεωλογική σύσταση των εδαφών που μελετήθηκαν, βρέθηκαν και ίχνη ραδιοκαισίου που αποδίδεται στη διασπορά από το Τσερνόμπιλ. Επιλέξαμε τοποθεσίες όσο το δυνατόν αδιατάρακτες από την ανθρωπογενή δραστηριότητα, ώστε να γίνει πιο αντικειμενική εκτίμηση των στοιχείων που εναποτέθηκαν τότε», εξηγεί. «Τα δείγματα μετρήθηκαν και μελετήθηκαν στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ με σύγχρονους ανιχνευτές ακτινοβολίας, με ένα καλά βαθμονομημένο σύστημα, στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας του Φοίβου Γελάτσορα. Και επειδή θέλουμε πληροφόρηση ανοιχτή στην κοινωνία, σε συνεργασία με τον ερευνητή Παύλο Κρασσάκη δημιουργήσαμε παράλληλα έναν διαδραστικό χάρτη, ένα ειδικό πληροφοριακό σύστημα γεωχωρικής κατανομής με δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης και επέκτασης των δεδομένων», συμπληρώνει ο κ. Μερτζιμέκης.

Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα

Η ανίχνευση ραδιενεργών καταλοίπων από το Τσερνόμπιλ προκαλεί εντύπωση στο ευρύ κοινό. Είναι, όμως, κάτι που δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Στη Σκανδιναβία, το 2012, 26 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ, κατά τη διάρκεια μετρήσεων είχαν εντοπιστεί τάρανδοι και πρόβατα με τιμές που υπερέβαιναν το μέγιστο επιτρεπτό όριο των 3.000 Bq/kg, ενώ στην Αυστρία, όπου πραγματοποιούνται ετήσιες μετρήσεις, το 2019, ίχνη καισίου 137 είχαν βρεθεί σε μανιτάρια και άγρια θηράματα. Σε αντίθεση με όλα αυτά, «τα αποτελέσματα που βρέθηκαν στην Αττική συμφωνούν με τις αναμενόμενες εκτιμήσεις της επίπτωσης 37 χρόνια μετά το ατύχημα και δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία αναβαθμισμένη επικινδυνότητα για τον γενικό πληθυσμό», λέει ο κ. Μερτζιμέκης. Οι μεγαλύτερες τιμές που εντοπίστηκαν φτάνουν τα σχεδόν 86 Bq/kg, ενώ σε κάποια από τα πάρκα αποδείχθηκαν απειροελάχιστες. «Ηταν κάτι αναμενόμενο», εξηγεί ο καθηγητής, «διότι η Αθήνα δεν είχε πληγεί ιδιαίτερα από το ατύχημα του Τσερνόμπιλ, παρά τον πανικό που είχε τότε επικρατήσει. Σε αυτό συνηγορούν πλέον όλοι οι επιστήμονες».

Όπως είχε διαπιστωθεί, άλλες περιοχές της χώρας, στη Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία, είχαν συσσωρεύσει μεγαλύτερες ποσότητες ραδιενεργών στοιχείων, ενώ υψηλές συγκεντρώσεις είχαν εντοπιστεί και στη θάλασσα. «Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την έρευνα και σε πιο επιβαρυμένες περιοχές, όπου δεν έχουν γίνει συστηματικά νεότερες μετρήσεις ώστε να δούμε ποια είναι η κατάσταση σήμερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν για εμάς οι μετρήσεις στη Θεσσαλία, καθώς μετά τις πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή έχουν υπάρξει δομικές αλλαγές στη σύσταση του γεωλογικού ορίζοντα. Εκεί μέσω της ραδιοτοξικότητας μπορούμε να δούμε επίσης τις πορείες διάβρωσης του εδάφους και την αλλαγή στη σύστασή του», λέει ο Θεόδωρος Μερτζιμέκης.

Το καίσιο 137, ένα στοιχείο το οποίο σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης καρκίνου και το οποίο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσα σε μερικά 24ωρα, εκλύθηκε για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα το 1944 με τις δοκιμές πυρηνικών όπλων. Ένα από τα πιο γνωστά δυστυχήματα εξαιτίας του συνέβη το 1987 σε μια εγκαταλελειμμένη κλινική της πόλης Goiânia στη Βραζιλία, όταν ένα παλιό μηχάνημα ραδιοθεραπείας εκλάπη και κατέληξε σε μάντρα με παλιοσίδερα. Όταν το άλας του καισίου πωλήθηκε σε αδαείς συλλέκτες παράξενων αντικειμένων, τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 249 διαγνώστηκαν με ραδιενεργή μόλυνση εξαιτίας της ακτινοβολίας.

Στην ομάδα εργασίας του ΕΚΠΑ που μέτρησε τα επίπεδα ραδιενέργειας στα αστικά πάρκα της Αττικής συμμετείχαν οι Φοίβος Γελάτσορας, Θεόδωρος Μερτζιμέκης, Ιωάννης Μαδέσης, Γεώργιος Σιλτζόβαλης, Βαρβάρα Λαγάκη και από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία του γεωχωρικού συστήματος ο ερευνητής Παύλος Κρασσάκης.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Ραδιενεργά ίχνη του Τσερνόμπιλ σε 23 πάρκα της Αττικής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news