facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

«Αδέσποτη» σφαίρα βρήκε Ελβετίδα τουρίστρια σε ταβέρνα στην Κρήτη

Κινητοποίηση της Αστυνομίας το απόγευμα του Σαββάτου σε χωριό του Αποκόρωνα μετά από τον ελαφρύ, ευτυχώς, τραυματισμό από σφαίρα μιας 46χρονης γυναίκας από την Ελβετία, που καθόταν σε ταβέρνα.
Η γυναίκα δέχτηκε στο ώμο της μία σφαίρα η οποία όμως την τραυμάτισε επιφανειακά χωρίς να εισέλθει στο σώμα της.
Η 46χρονη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας όπου περιποιήθηκαν το τραύμα της το οποίο σύμφωνα με τους γιατρούς δεν εμπνέει ανησυχία. 

Οι υποψίες της Αστυνομίας στρέφονται και στο ενδεχόμενο η σφαίρα να προήλθε από κοινωνική εκδήλωση, όπου ακόμη καλά κρατεί το κακώς εννοούμενο έθιμο της "μπαλωθιάς".
Έρευνες διεξάγονται προκειμένου να διαπιστωθεί από που προήλθε η σφαίρα που ως "αδέσποτη" τραυμάτισε τη γυναίκα που αμέριμνη καθόταν στην ταβέρνα.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αδέσποτη» σφαίρα βρήκε Ελβετίδα τουρίστρια σε ταβέρνα στην Κρήτη"

Καιρός αύριο: Συνεχίζεται ο καύσωνας στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Συνεχίζεται και αύριο Κυριακή (16.7.2023) ο καύσωνας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, καθώς οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι και στο Αιγαίο ισχυροί, αφού μπορεί να φτάσουν τοπικά μέχρι και τα 7 μποφόρ. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στα βόρεια με 35 – 36 βαθμούς Κελσίου και στην υπόλοιπη χώρα θα συνεχιστεί ο καύσωνας.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ:

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

    Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.
    Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά 40 βαθμούς Κελσίου.
    στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 και στην κεντρική Μακεδονία έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Mεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στη δυτική Στερεά τους 40 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 με 38 και στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 και στη νότια Κρήτη έως 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συνεχίζεται ο καύσωνας στις περισσότερες περιοχές της χώρας"

Μόνο πρωί και βράδυ ανοιχτά τα πάρκα της Περιφέρειας Αττικής την Κυριακή

Τα Πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας, - Πάρκο Τρίτση, Πεδίον του Άρεως, Λόφος Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος- θα είναι ανοικτά για τους επισκέπτες μόνο τις πρωινές ώρες (7π.μ.-11π.μ) και το βράδυ (7μμ-11μμ) αύριο, Κυριακή 16 Ιουλίου.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας για προληπτικούς λόγους, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και αύριο, με το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς να ξεπερνά και το 4, θα παραμείνουν κλειστά. Με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις για την επικράτηση και αύριο πολύ υψηλών θερμοκρασιών, με το επίπεδο επικινδυνότητας στην Αττική να ξεπερνά ακόμα και το 4, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για λόγους ασφάλειας και περιορισμού του κινδύνου πυρκαγιάς, αύριο Κυριακή 16 Ιουλίου, όλα τα Πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής θα είναι ανοικτά για το κοινό μόνο τις πρωινές ώρες (7π.μ.-11μ.μ) και το βράδυ (7μμ-11μμ).

Ειδικότερα πρόκειται για το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, το Λόφο Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος. Οι πολίτες τις πρωινές και τις βραδινές ώρες που αναφέρονται παραπάνω, χρονικό διάστημα που η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή άρα και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς περιορισμένος, θα μπορούν να επισκεφθούν τα Πάρκα για να δροσιστούν, ενώ τόσο στο Πάρκο Τρίτση όσο και στο Πεδίον του Άρεως, θα βρίσκονται εθελοντές της Περιφέρειας οι οποίοι θα προσφέρουν νερά και χυμούς στους επισκέπτες.

Για τη λειτουργία των Πάρκων από αρχές της εβδομάδας όπου και πάλι αναμένεται να επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες θα υπάρξει νέα ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση της Περιφέρειας και αφού αξιολογηθούν τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο πρωί και βράδυ ανοιχτά τα πάρκα της Περιφέρειας Αττικής την Κυριακή"

ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο όσοι δηλώνουν έως και 10.000 ευρώ εισόδημα – ΑΦΜ από 12 ετών

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι φορολογούμενοι που το 2021 δήλωσαν εισόδημα έως και 10.000 ευρώ, ενώ ΑΦΜ αναμένεται να αποκτούν αυτόματα όσα παιδιά κλείνουν το 12ο έτος της ηλικίας τους.

Η ΑΑΔΕ ξεκινάει εκτεταμένους ελέγχους με ψηφιακή διασταύρωση στοιχείων στα εισοδήματα όσων φορολογουμένων δήλωσαν το 2021 έως 10.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ αφορούν τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους, ώστε να ελεγχθεί αν κάποιοι φοροδιαφεύγουν και το χαμηλό εισόδημα που δηλώνουν είναι «μαϊμού».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι αριθμοί ουσιαστικά δείχνουν την εικόνα που υπάρχει στις φορολογικές δηλώσεις. Προέρχονται από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2022, αποτυπώνοντας τα εισοδήματα του 2021.

Περίπου 3,75 εκατομμύρια είναι αυτοί που εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ. Απ’ αυτούς το 36,6% δήλωσε εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ. Με αυτό το όριο οικογενειακού εισοδήματος εμφανίζονται ακόμα και οι οικογένειες με παιδιά.

Ένα 24,8% των φορολογουμένων εμφανίζουν εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Αυτοί που έχουν υψηλότερα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ είναι η μειοψηφία με ποσοστό μόλις 18,3%.

«Μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική διασταύρωση»

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι προωθείται μία μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική διασταύρωση.

Επίσης έκανε αναφορές στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που θα αξιοποιηθούν, αλλά και το σύνολο των πληροφοριών που καταφθάνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από διάφορες πηγές.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και το ΑΦΜ από τα 12

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα οποία θα γίνεται ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο. Το μηχάνημα δε θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2024.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε και στο πλάνο για χορήγηση με αυτόματο τρόπο ΑΦΜ στους ανήλικους από 12 ετών και άνω. Για το θέμα υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στόχος είναι να υιοθετηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία προκειμένου να μπορέσουν και οι ανήλικοι να αποκτήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου με τη συμπλήρωση του 12ου έτους της ηλικίας τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο όσοι δηλώνουν έως και 10.000 ευρώ εισόδημα – ΑΦΜ από 12 ετών"

Στις 39 οι δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς αύριο σε Αττική, Στερεά, Πελοπόννησο, Αιγαίο, Κρήτη

Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, σύμφωνα με ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι περισσότερες, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη και Αιγαίο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, για έξι περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα για αύριο Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

• Περιφέρεια Κρήτης

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ομάδα έκδοσης του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς επισημαίνουν ότι τις επόμενες ημέρες ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών θα είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επιπλέον σε μερική επιφυλακή είναι το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω περιφερειακών ενοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ακόμη, εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.`

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

iii. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

iv. το κάπνισμα μελισσών,

v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στις 39 οι δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς αύριο σε Αττική, Στερεά, Πελοπόννησο, Αιγαίο, Κρήτη"

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Κεραμωτή Νάξου

Οριοθετήθηκε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην Κεραμωτή Νάξου. Στο σημείο παραμένουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συνεχίζουν να επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Για την κατάσβεση της φωτιάς συνδράμουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι καίει χαμηλή βλάστηση και δεν απειλεί κάποια κατοικημένη περιοχή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Κεραμωτή Νάξου"

Ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένας από τους τέσσερις: Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας οι υποψήφιοι

Χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει 
σήμερα Σάββατο 15 και αύριο Κυριακή 16 Ιουλίου, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens. Η έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής έγινε στις 10:30 και το “παρών” έδωσαν όλα τα μέλη της.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ξεχώρισαν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχουν ήδη ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους για την ηγεσία του κόμματος, αλλά και ο Νίκος Παππάς ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του.

Υποψηφιότητα κατέθεσε και ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Η ΚΕ αναμένεται να εγκρίνει τον οδικό χάρτη και την διαδικασία εκλογής αρχηγού. Επίσης αναμένεται να εξουσιοδοτήσει την Πολιτική Γραμματεία για να πάρει τις αποφάσεις για τις υποψηφιότητες των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τις εργασίες άνοιξε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, εισηγούμενη την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για τον οδικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει εκλογή νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η κ. Σβίγκου είπε μεταξύ άλλων, για:

Εσωκομματική εκλογή

Η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή είναι η εκλογή προέδρου να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν είναι μια απόφαση που την πήραμε αβασάνιστα. Καταλαβαίνω τις διαφορετικές προτάσεις που κατατίθενται τόσο στις εσωτερικές μας διαδικασίες, όσο και στο δημόσιο διάλογο. Και καταλαβαίνω επίσης ότι αυτές κατατίθενται με αγωνία για την κοινή μας προσπάθεια. Για αυτό και απαιτήθηκε από την πλευρά μας, ως Πολιτική Γραμματεία, μια διεξοδική συζήτηση μεταξύ διαφορετικών προτάσεων.

Προκρίναμε τελικά την επιλογή να προχωρήσουμε άμεσα στην εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου. Ώστε το Κόμμα μας να είναι έτοιμο, υπό τη νέα ηγεσία, να δώσει τις επόμενες κρίσιμες μάχες. Και το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Φοβάμαι ότι μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητά μας την επόμενη περίοδο, για την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Που είναι βέβαια και το κύριο ζητούμενο.

Θέλουμε η διαδικασία αυτή της εκλογής προέδρου να είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Που θα αφορά όχι μόνο τα στελέχη του Κόμματος, τη βάση του κόμματος, τα χιλιάδες μέλη μας, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Που θα προσελκύσει, θα κινητοποιήσει, θα συσπειρώσει, θα εμπνεύσει τους αριστερούς και τους προοδευτικούς πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συλλογικό μας στοίχημα, είναι η διαδικασία αυτή να γίνει με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Με κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας και θέσεων από κάθε υποψήφιο, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου, ανοιχτού στους προοδευτικούς πολίτες. Με ένα κόμμα ζωντανό που συζητά, επεξεργάζεται, και τέλος αποφασίζει. Να χαράξουμε, αν θέλετε, τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Νέο κύμα στην ηγεσία μας. Νέο κύμα στις συμπεριφορές μας. Νέο κύμα στο πρόγραμμα, τις πολιτικές, την επικοινωνία με την κοινωνία. Νέο κύμα που θα ανεβάσει πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο επίπεδο που κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα παραπάνω: Στη δύναμη που θα έχει τη δυνατότητα, τη θέληση, αλλά και την πολιτική και το πρόγραμμα να σταθεί απέναντι στη ΝΔ. Ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει και η ψήφος του λαού μας έταξε. Και ως κυβέρνηση αύριο.

Για τον Αλέξη Τσίπρα

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα μεγάλων προσδοκιών, που κυβέρνησε για πέντε σχεδόν χρόνια και απελευθέρωσε τη χώρα από τα μνημόνια, αφήνοντας το στίγμα του στην κοινωνία, την οικονομία, την πατρίδα, αλλά και την ιστορία, σε μεγάλο βαθμό αυτό το οφείλει στον Αλέξη Τσίπρα. Κάτω από τη δική του ηγεσία το ανέφικτο για ένα αριστερό κόμμα έγινε εφικτό, οι πολιτικοί μας ορίζοντες συναντήθηκαν με τα όνειρα δεκαετιών της κυνηγημένης Αριστεράς, τα “παιδιά με τα πρησμένα πόδια” για τα οποία έγραφε ο Ελύτης, είχαν την ευκαιρία να δείξουν ότι τα καταφέρνουν καλύτερα από τα “γαλάζια παιδιά” εκείνων που θεωρούσαν και θεωρούν τη χώρα ιδιοκτησία τους.

Σε όλη του την πορεία, ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα μιας Αριστεράς που θα κάθεται στη γωνία και οι αντίπαλοι θα της χτυπάνε συγκαταβατικά την πλάτη. Πρώτος, θυμηθείτε, μίλησε για την κυβέρνηση της αριστεράς και τότε αντιμετωπίστηκε επικριτικά εντός και εκτός Κόμματος. Το πίστεψε πρώτα ο ίδιος, το πιστέψαμε όλοι μας. Νικήσαμε.

Όπως επίσης πίστεψε και σε ένα μεγάλο κόμμα, ισχυρό, με χιλιάδες μέλη, που αγκαλιάζει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες. Δεν θέλω να πω και δεν θα πω παραπάνω για τον Αλέξη Τσίπρα. Και δεν θέλω να πω κάτι που θυμίζει παρελθόν.

Θα πω όμως ότι ο σύντροφος Τσίπρας θα είναι παρών, μαζί μας σε όλη τη ζωή και τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα κι αν όπως σήμερα απουσιάζει, γιατί πιστεύει ότι έτσι απαιτεί η δέσμευσή του να παραμερίσει για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Έφη Αχτσιόγλου: Θα ανασυντάσσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας

Για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την βαριά ήττα στις εκλογές που θα φέρει νέο πρόεδρο στο κόμμα μίλησε η εκ των υποψηφίων Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι «τις αιτίες της ήττας θα πρέπει να τις συζητήσουμε εν κινήσει, δηλαδή ενώ παράλληλα θα ανασυντάσσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας».

«Είναι υποχρέωση μας να εμπνεύσουμε ξανά έναν κόσμο προοδευτικό, έναν κόσμο που έρχεται από την αριστερά και έχει ανάγκη να δει το δικό μας πρόσωπο να είναι δημιουργικό. Να ασκήσουμε δημιουργική αντιπολίτευση σήμερα για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κυβερνητική τροχιά την επόμενη μέρα. Και για να το κάνουμε αυτό θεωρώ ότι χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ σύγχρονο, μεθοδικό, ο οποίος θα δίνει περιεχόμενο στην πολιτική, ο οποίος θα δουλεύει με συγκροτημένο τρόπο, θα αξιοποιεί την τεχνική γνώση, θα δίνει βάθος στις θέσεις και τις προτάσεις του και θα βρίσκεται καθημερινά σε επικοινωνία με την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή με τους ανθρώπους που δημιουργούν στην Ελλάδα», ανέφερε σε δήλωσή της.

Σε ερώτηση για τους συνυποψήφιους και πώς κρίνει τις άλλες υποψηφιότητες απάντησε:

«Νομίζω πως το σημαντικό είναι ότι έχουμε προσέλθει σε αυτή την πορεία με διάθεση ενωτική και με διάθεση δημιουργική. Όλες οι τοποθετήσεις, είχαμε διαφορετικές αποχρώσεις προφανώς, αλλά είναι συντεταγμένες σε μια προσπάθεια να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πιο δυνατός απ’ όλη αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι θα βγει στο τέλος, για να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία, όχι για τους εαυτούς μας».

Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος.

Στην συνέχεια είπε ότι μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο. «Αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε πού θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πώς πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα «και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει τον κόσμο με τις θέσεις του και ότι αυτές τις θέσεις πρέπει να κάνει ηγεμονικές στη κοινωνία, με αυτές τις θέσεις πρέπει να ξαναγίνει κυβέρνηση, με αυτές τις θέσεις να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων. Μίλησε για τις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην επεξεργαστεί τις αλλαγές αυτές, να μην έχει θέσεις για την βιομηχανική πολιτική, την ανάπτυξη, τα εργασιακά.

Μίλησε για ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα. Ένα κόμμα με πολιτικό πολιτισμό. Για ένα κόμμα «όπου ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων». Μίλησε για ομάδες επεξεργασίας των θέσεων και των προτάσεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τεκμηριωμένες θέσεις σε κάθε ζήτημα. Ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι στόχος του είναι να ξαναδώσει στους αριστερούς και τις αριστερές, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αυτοπεποίθηση, την σιγουριά και την περηφάνια να παλεύουν για τα επιχείρημα τους, τις θέσεις και τις αξίες τους. Για να έχουν ένα αξιόπιστο μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα που θα ξαναγίνει κυβέρνηση.

Νίκος Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία

Την άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία» εξέφρασε ο Νίκος Παππάς στην Κεντρική Επιτροπή, καταθέτοντας επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα μιας μεγάλης αντεπίθεσης του προοδευτικού κόσμου της χώρας και ξεκινάμε ένα εγχείρημα μιας νέας νικηφόρας πορείας», πρόσθεσε.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «υπήρξε πρόεδρος του κόμματος για 15 χρόνια. Φίλος, σύντροφος και συνοδοιπόρος για όλες και όλους μας. Υπό την ηγεσία του το κόμμα, η παράταξη έφτασε να διεκδικεί και να κερδίζει τη διακυβέρνηση. Και πιστώνεται, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι αξιοποίησε με επάρκεια όλο το πολιτικό και ιδεολογικό οπλοστάσιο του χώρου μας».

Για το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος. Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές. Αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιμους αγωνιστές και αγωνίστριες. Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στην κοινωνία και όχι εντός μας».

Τζουμάκας: «Μπορώ να συμβάλω με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ»

Στο κείμενο της υποψηφιότητάς του, ο Στέφανος Τζουμάκας – μεταξύ άλλων – αναφέρει: «Μπορώ να συμβάλω με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη συγκρότηση μιας στρατηγικής νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού».

Πολάκης: Δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Να γίνει συνέδριο και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν η θέση που διατύπωσε ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της ΚΕ. Σε δηλώσεις που έκανε εν συνεχεία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες είπε ότι αν αυτό γίνει αποδεκτό αύριο στην ψηφοφορία, «τότε, ναι, είναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος». «Αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση».

 Ο κ. Πολάκης είχε διατυπώσει αναλυτικά τις δικές του θέσεις για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών εκλογής προέδρου.

Συγκεκριμένα ανέφερε στην τοποθέτηση του ότι για εκείνον «παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση Συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ και νέο Γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση». Είπε ότι «δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένας από τους τέσσερις: Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας οι υποψήφιοι"

Αναβάλλεται για το 2024 η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

Για τους πρώτους μήνες του 2024 αναβάλλεται η διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS ενώ με καθυστέρηση ενός έτους θα γίνει και η αναβάθμιση των φορολογικών μηχανισμών για περίπου 90.000 επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης. Με βάση το νέο ορόσημο, οι νέοι μηχανισμοί στην εστίαση θα τρέξουν από τον Ιούνιο του 2024, με αποτέλεσμα και τα παράθυρα της φοροδιαφυγής να μένουν ανοιχτά.

Τα βήματα για την υλοποίηση της διασύνδεσης των τερματικών POS με τις ταμειακές μηχανές μέσα στον νέο χρονικό ορίζοντα ήταν το αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ του διοικητή Γιώργου Πιτσιλή και υπηρεσιακών στελεχών της ΑΑΔΕ με εκπροσώπους των εταιρειών κατασκευής ταμειακών μηχανών, εκκαθαριστών συναλλαγών μέσω POS, κατασκευαστών POS, παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ανάπτυξης προγραμμάτων λογισμικού. Η ΑΑΔΕ παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τυχόν κινδύνους και δυσχέρειες για την ολοκλήρωση των ενεργειών τους.

Υπενθυμίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα που είχαν ανακοινώσει στο τέλος Μαρτίου 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προέβλεπε ότι η διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS θα ολοκληρώνονταν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών-POS αποτελεί ένα από τα ισχυρά όπλα του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς θα «μπλοκάρει» τη μη έκδοση αποδείξεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις ακόμη και όταν πληρώνονται με κάρτες μέσω POS, την εκ των υστέρων αλλοίωση των δεδομένων για τον τζίρο και την «εξαφάνιση» από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεων. Κι αυτό γιατί η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή, ενώ το POS δεν θα μπορεί να δεχθεί συναλλαγές εκτός του φορολογικού μηχανισμού.

Σημειώνεται ότι οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος.

Στον δραστικό περιορισμό των φαινομένων απόκρυψης τζίρου και κλοπής του ΦΠΑ αναμένεται να συμβάλει και η αντικατάσταση 140.000 φορολογικών μηχανισμών με νέου τύπου κλειστούς και απαραβίαστους μηχανισμούς, που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου 2024 για τις επιχειρήσεις εστίασης και έως το τέλος Οκτωβρίου 2023 για τις υπόλοιπες.

Οι νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί θα αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική μνήμη, θα εκδίδουν αναφορές και θα διαβιβάζουν όχι μέσω υπολογιστή αλλά απευθείας τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ. Με τους σημερινούς μηχανισμούς η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα παρακάμψεων στη λειτουργία των μηχανισμών.

Οι έλεγχοι στον χώρο της εστίασης έδειξαν ότι χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, οι παραγγελίες «περνούν» σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς να καταγράφονται στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος.

Με την υποχρεωτική χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες, η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοιχτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται «Z» εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

Επισημαίνεται ότι το κόστος χρηματοδότησης για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών, συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβάλλεται για το 2024 η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news