facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

ΗΠΑ: Πράσινο φως για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα έδωσε ο Μενέντεζ

Το πράσινο φως στην πώληση των F-35  στην Ελλάδα έδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από το Delphi Economic Forum στην Ουάσιγκτον.

Βάσει της διαδικασίας πρέπει να συμφωνήσουν επίσης ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στην Βουλή.

Όταν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση – κάτι που είναι ζήτημα χρόνου – τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης. 

ertnews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Πράσινο φως για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα έδωσε ο Μενέντεζ"

Άδεια μητρότητας: Με δήλωση στο gov.gr «πάει» από 6 στους 9 μήνες

Να επεκτείνουν την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες μπορούν μέσω του gov.gr οι δικαιούχοι. Τη δήλωση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πρέπει να υποβάλλουν όλες οι δικαιούχοι με ημερομηνίες έναρξης της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από τις 26.05.2022 έως και τις 24.11.2022, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη στείλει σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα ή αν έχουν υποβάλει σχετική δήλωση στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ.

Η δήλωση είναι προσβάσιμη με τους κωδικούς TaxisNet ΕΔΩ.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αναφέρουν στη δήλωση πότε έλαβαν ή θα λάβουν την επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, δηλαδή

  • α) είτε σε συνέχεια της αρχικής λήξης της,
  • β) είτε μετά την παρεμβολή κανονικής άδειας έτους 2022, γ) είτε μετά τη μεσολάβηση πραγματικής εργασίας στον εργοδότη, καταγράφοντας και τα ακριβή χρονικά διαστήματα κανονικής αδείας ή πραγματικής εργασίας.

Συγκεκριμένα, η συνημμένη Υπεύθυνη Δήλωση θα πρέπει να δηλώνει:

«Επιθυμώ την επέκταση της Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας:

1) σε συνέχεια από την αρχική λήξη αυτής ή

2) μετά την παρεμβολή της κανονικής άδειας του έτους 2022, η οποία ελήφθη ή θα ληφθεί από ……. έως ……. ή

3) μετά τη μεσολάβηση πραγματικής εργασίας στον εργοδότη από ……. έως …….

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Άδεια μητρότητας: Με δήλωση στο gov.gr «πάει» από 6 στους 9 μήνες "

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά ΣΥΡΙΖΑ: Από το 2015 ήξεραν για τη greek mafia, λίγη τσίπα

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε στις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις λόγω της υπόθεσης Greek Mafia. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ζητούν με θράσος την παραίτηση του Υπουργού που τόλμησε να προχωρήσει σε τομές κάθαρσης και διαφάνειας στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που απαιτούνταν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

«Από το 2015 ήξεραν για τη greek mafia.

Με δική τους πλημμέλεια, τα απαραίτητα στοιχεία δε συγκεντρώθηκαν ποτέ με τον τρόπο που έπρεπε.

Με δική τους ανικανότητα, η απονομή Δικαιοσύνης υπονομεύτηκε.

Και τώρα, ζητούν με θράσος την παραίτηση του Υπουργού που τόλμησε να προχωρήσει σε τομές κάθαρσης και διαφάνειας στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που απαιτούνταν. Και που στέλνει αντίστοιχες υποθέσεις, χωρίς χρονοτριβές, κατευθείαν στη Δικαιοσύνη.

Η greek mafia απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών και εξαιτίας της κωλυσιεργίας τους. Οι ίδιοι, όμως, δεν πρόκειται να απαλλαγούν ποτέ από το βάρος της ευθύνης. Ας μαζευτεί, επομένως, ο αρμόδιος Τομεάρχης του Συριζα.

Λίγη τσίπα, επιτέλους!»

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά ΣΥΡΙΖΑ: Από το 2015 ήξεραν για τη greek mafia, λίγη τσίπα"

Καιρός αύριο: Χιόνια με χιονόνερο και παγετό παντού – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός αύριο, Τετάρτη (08.02.2023) θα είναι πάλι ψυχρός, με χιόνια, παγετό και χαμηλές θερμοκρασίες. Άνεμοι έντασης 8 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην ανατολική και νότια χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, πρόσκαιρα στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6, τοπικά στο νότιο Ιόνιο 7 και από τις βραδινές ώρες 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 7 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 8 με 10 βαθμούς και στα νότια τοπικά τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά κατά τόπους ολικός. 

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες στα βόρεια θα εκδηλώνονται και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο και θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον) έως 06 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 και από τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον δύο) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά-ημιορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 7 και από τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Σποράδες, στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης παροδικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παροδικές νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα λίγες παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χιόνια με χιονόνερο και παγετό παντού – Αναλυτική πρόγνωση"

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι καλλιτέχνες – Νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη (8/2)

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές των δραματικών σχολών που ζητούν την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος που αφορά τα πτυχία τους. Το απόγευμα (7/2) πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Άλσος Στρατού στο Γουδί, ενώ ακολούθησε οχηματοπορεία στην υπό κατάληψη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στην οδό Πειραιώς.

Για αύριο Τετάρτη (8/2) εξάλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος έχει κηρύξει 24ωρη πανκαλλιτεχνική απεργία με συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 12:00 στην Αθήνα και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα.

Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό ζητούν μεταξύ άλλων την άμεση απόσυρση του προεδρικού διατάγματος για όλες τις ειδικότητες τους και την επαναφορά στο καθεστώς Τ.Ε. Διεκδικούν ακόμη την Ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι καλλιτέχνες – Νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη (8/2)"

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πώς θα λειτουργήσουν την Τετάρτη σχολεία, Δημόσιο, καταστήματα

Στις 10 το πρωί θα προσέλθουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα στις υπηρεσίες τους αύριο το πρωί, ενώ τα καταστήματα θα ανοίξουν μετά τις 11.00 στο βόρειο κομμάτι της Αττικής και άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε νέα συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για να αξιολογηθούν τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα και να επικαιροποιηθούν οι οδηγίες προς τους αρμόδιους φορείς για αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε καθώς, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας και μέχρι νωρίς το απόγευμα αύριο, με χιονοπτώσεις και ισχυρό παγετό κυρίως στη Βόρεια, Βορειοανατολική και Βορειοδυτική Αττική καθώς και σε Μαγνησία, Ανατολική Θεσσαλία συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια.

Αναλυτικά αποφασίστηκε:

Πρώτον, αύριο 8 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα προσέλθουν στις υπηρεσίες τους στις 10:00 το πρωί στην Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σχετική ανακοίνωση έχει εκδοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.

Δεύτερον, όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αύριο 8 Φεβρουαρίου τα καταστήματα στη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, θα είναι ανοικτά από τις 11:00 το πρωί. Επίσης, απαγορεύεται η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι τις 11.00 το πρωί.

Τρίτον, ανάλογα με την εξέλιξη των μετερεωλογικών δεδομένων θα αποφασιστεί εάν και κατά πόσο θα γίνει διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στα Εθνικά Οδικά Δίκτυα που επηρεάζονται από την κακοκαιρία.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και του Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού. Όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Από την ΓΓΠΠ επαναλαμβάνεται η αυστηρή σύσταση στους πολίτες για μείωση των μετακινήσεών τους στις απολύτως αναγκαίες και για να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες.

Υπογραμμίζεται ξανά ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές της χώρας καθώς η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» συνεχίζεται, φέρνοντας πολικές θερμοκρασίες και προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις.

Ειδικότερα, δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης αύριο Τετάρτη τα υπερτοπικού χαρακτήρα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Πειραματικά, Εσπερινά, κ.α.), με απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.

Αναλυτικά πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της Αττικής:

Στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε) Ανατολικής Αττικής

Κλειστά στους δήμους: Ωρωπού, Διονύσου, Αχαρνών, Παλλήνης.

Στον δήμο Μαραθώνα: θα είναι όλα κλειστά, καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ανοιχτά στους δήμους: Ραφήνας -Πικερμίου, Παιανίας, Σπάτων - Αρτέμιδος, Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Μαρκοπούλου, Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης.

Στον δήμο Κρωπίας (Ανοιχτά Όλα. Κλειστό μόνο το Ειδικό Σχολείο του δήμου Κρωπίας).

Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών

Κλειστά στους δήμους: Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Χαλανδρίου.

Ανοιχτά στους δήμους: Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού,

Κλειστά στον δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Επιπλέον, θα παραμείνουν κλειστές και όλες οι μονάδες Προσχολικής Αγωγής του Δήμου (Δημόσιοι, Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί).

Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών: Όλα ανοιχτά (εκτός από συγκεκριμένα σχολεία του Δήμου Πετρούπολης)

Ανοιχτά στους δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου.

Στο δήμο Πετρούπολης θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά:

1. Νηπιαγωγείο 1Ο /2Ο / 6Ο / 7Ο /12Ο /15Ο /16Ο/ 17Ο /17Ο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ / 19Ο / 20Ο

2. Δημοτικό 1Ο / 4Ο /7Ο /8Ο /9Ο

3. Γυμνάσιο 4Ο / 6Ο

4. Γενικό λύκειο 3Ο

Π.Ε. Δυτικής Αττικής

Κλειστά στους δήμους: Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής.

Ανοιχτά στους δήμους: Ασπροπύργου, Μεγαρέων.

Π.Ε. Νήσων

Κλειστά στον δήμο: Σαλαμίνας.

Ανοιχτά στους δήμους: Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Ύδρας, Τροιζηνίας-Μεθάνων.

Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών: Όλα ανοιχτά στους Δήμους: Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνας.

Π.Ε. Πειραιά: Όλα ανοιχτά στους Δήμους: Πειραιώς, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος.

Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών: Όλα ανοιχτά στους Δήμους: Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου.

Φθιώτιδα

Ο Δήμος Λαμιέων ανακοίνωσε ότι τα σχολεία και των δύο βαθμίδων θα λειτουργήσουν κανονικά την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου με ώρα έναρξης στις 9:00 το πρωί και με τη δέουσα προσοχή κατά την πρωινή προσέλευση λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Το ίδιο ισχύει και για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της Λαμίας.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και των δυο βαθμίδων στην περιοχή της Υπάτης, λόγω του χιονιού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Λοκρών.

Κρήτη

Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Αμαρίου και Ανωγείων. Η απόφαση λήφθηκε από τους δημάρχους για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών που συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, δεν θα λειτουργήσουν ούτε τα σχολεία στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Επίσης, με απόφαση του Δημάρχου Γόρτυνας, Λευτέρη Κοκολάκη, όλα τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Αγίας Βαρβάρας και Ρούβα θα είναι κλειστά και την Τετάρτη 8/2 εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και της δυσκολίας στις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.

Με απόφαση του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου διακόπτεται η δια ζώσης λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και του Παιδικού - Βρεφονηπιακού Σταθμού, του Δήμου, για την Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων.

Δήμος Καλαβρύτων

Δεν θα χτυπήσει κουδούνι την Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Δήμου Καλαβρύτων, καθώς και διακοπή λειτουργίας του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Καλαβρύτων, για το ίδιο χρονικό διάστημα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση, ολικός παγετός κατά τις πρωινές ώρες), που επικρατούν στην περιφέρεια του Δήμου, αποφάσισε ο Δήμαρχος Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

Εύβοια

Κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες, οι Παιδικοί Σταθμοί και τα Κ.Δ.Α.Π. του Δήμου Χαλκιδέων την Τετάρτη. Κλειστοί επίσης θα παραμείνουν οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, καθώς και δομές των Κ.Δ.Α.Π και Κ.Δ.Α.Π ΜΕΑ του Δήμου Χαλκιδέων.

Κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη τα σχολεία στο δήμο Ερέτριας.

Φλώρινα

Με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, αύριο Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μία ώρα αργότερα.

Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Πήλιο

Την αναστολή λειτουργίας την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 όλων των Σχολικών Μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και του Παιδικού Σταθμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, ανακοίνωσε ο Δήμος.

Τρίπολη

Δεδομένου των χαμηλών θερμοκρασιών και του έντονου παγετού, που αναμένεται να επικρατήσουν, κυρίως τις πρωινές ώρες στον Δήμο, με εντολή του Δημάρχου κ. Κώστα Τζιούμη, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών και με δεδομένες τις δυσκολίες και την επικινδυνότητα στις μετακινήσεις, κλειστές θα παραμείνουν, την Τετάρτη, οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, των ΚΔΑΠ και των παιδικών σταθμών, σε ολόκληρο τον Δήμο Τρίπολης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πώς θα λειτουργήσουν την Τετάρτη σχολεία, Δημόσιο, καταστήματα"

Ρωσία: Εντολή Πούτιν να ετοιμαστούν καταφύγια σε όλη τη χώρα

Με εντολή του Κρεμλίνου σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας ξεκίνησε επιθεωρήσεις και επισκευές καταφυγίων.

Στόχος είναι να εκσυγχρονισθούν όλες αυτές οι υποδομές που έχουν καταρρεύσει από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Για τις προετοιμασίες αυτές μίλησαν αρκετοί εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι στην εφημερίδα The Moscow Times.

Στη Ρωσία υπάρχουν χιλιάδες καταφύγια, ενισχυμένα υπόγεια και άλλοι ασφαλείς υπόγειοι χώροι, πολλά από τα οποία είναι παροπλισμένα εδώ και δεκαετίες. Όμως, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται, οι τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια ρούβλια για να τα καταστήσουν και πάλι λειτουργικά. 

Εντολή για μεγάλης κλίμακας επιθεωρήσεις

«Η απόφαση για την επιθεώρηση του δικτύου των καταφυγίων πολέμου ελήφθη από την κυβέρνηση την άνοιξη», δήλωσε ένας Ρώσος αξιωματούχος, επικαλούμενος πληροφορίες από κυβερνητικές συσκέψεις που έγιναν για το θέμα αυτό. «Η εντολή για την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας επιθεωρήσεων και καθαρισμού δόθηκε στο Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, στο Υπουργείο Άμυνας και σε [άλλα] υπουργεία». Αν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν ανακοινώσει δημοσίως μια εθνική εκστρατεία για την αναβάθμιση των καταφυγίων, αξιωματούχοι λένε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες.

Η εφημερίδα The Moscow Times μίλησε με τέσσερις νυν και πρώην Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι οι αναβαθμίσεις πραγματοποιούνται κατόπιν εντολών της Μόσχας. Οι επιθεωρήσεις και οι επισκευές άρχισαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και θα συνεχιστούν μέχρι το 2023, δήλωσε ένας νυν αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Την ύπαρξη της εντολής για την αναβάθμιση των καταφυγίων που δόθηκε από τη Μόσχα επιβεβαίωσε στην εφημερίδα The Moscow Times, μεταξύ άλλων, ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης μιας από τις πιο ανατολικές περιοχές της Ρωσίας, που απέχει πάνω από 7.000 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου. «Υπήρξε εντολή από τη Μόσχα να γίνουν αυτές οι εργασίες παντού - επιθεώρηση και επισκευές» δήλωσε.

Ένας πρώην αξιωματούχος που μίλησε στους Moscow Times συνέδεσε το ενδιαφέρον του κράτους για τα καταφύγια με τους αυξημένους φόβους για πυρηνικό πόλεμο μετά τη διαταγή του Πούτιν να θέσει τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε «ύψιστο συναγερμό» στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η εφημερίδα γράφει ότι στον ιστότοπο δημοσίων έργων υπάρχουν εκατοντάδες διαγωνισμοί για την αναβάθμιση των καταφυγίων βομβών σε όλες τις περιοχές της χώρας. 

Προσπάθεια να καθησυχαστούν οι πολίτες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, γράφουν οι Moscow Times σε μια προφανή προσπάθεια να αποτρέψουν τον πανικό, οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των επισκευών στα καταφύγια. Για παράδειγμα, αξιωματούχοι στην περιοχή του Σαράτοφ, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου, άρχισαν τον Δεκέμβριο να χαρακτηρίζουν τα καταφύγια «κατοικίες σε βάθος». Αντίθετα, στο Νίζνι Ταγκίλ τοποθέτησαν πινακίδες σε εμφανή σημεία κατά μήκος του δρόμου που δείχνουν την κατεύθυνση προς τα καταφύγια. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Εντολή Πούτιν να ετοιμαστούν καταφύγια σε όλη τη χώρα "

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: Τουλάχιστον 7.266 νεκροί ο νεότερος απολογισμός

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε απόψε ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.434 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 31.777 τραυματίστηκαν. Ο νεότερος απολογισμός των τουρκικών αρχών ανεβάζει σε 7.266 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία.

Υπό αντίξοες συνθήκες - λόγω των μετασεισμών και του ψύχους - τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία. Εκτιμάται ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα και η αγωνία για την τύχη τους κορυφώνεται όσο περνούν οι ώρες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: Τουλάχιστον 7.266 νεκροί ο νεότερος απολογισμός"

Κύπρος: Απορρίφθηκε προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή βοήθειας στους πληγέντες του σεισμού σε Τουρκία και Συρία

Ανακοίνωση σχετικά με την συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πληγέντες των σεισμών σε Τουρκία και Συρία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με 12 από τους 14 Κύπριους υπηκόους για τους οποίους υπήρχαν μέσω της πλατφόρμας Connect2CY καταχωρημένα στοιχεία διαμονής στην Τουρκία. Κατά την εν λόγω επικοινωνία διαπιστώθηκε ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους και σε ασφαλή μέρη.
Σε σχέση με πληροφορίες που φέρουν αριθμό Κυπρίων υπηκόων και συγκεκριμένα ομάδα Τουρκοκυπρίων μαθητών που διέμεναν σε ξενοδοχείο της πόλης Adiyaman που πλήγηκε από το σεισμό, το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ενημέρωση του ηλεκτρονικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ για προξενικά θέματα (Consular online).

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού ομάδα διάσωσης ελαφρού τύπου, προς υποβοήθηση των προσπαθειών διάσωσης. Η εν λόγω προσφορά απορρίφθηκε, καθώς οι ανάγκες, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο απαιτούν την άμεση αποστολή βαρέου τύπου εξειδικευμένων ομάδων διάσωσης.  

Αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του Επιτρόπου του Πολίτη, του Υπουργείου Υγείας, του Ερυθρού Σταυρού και του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού. Στην εν λόγω σύσκεψη θα εξεταστούν πρακτικοί τρόποι στήριξης των πληγέντων σε Τουρκία και Συρία.

Ανταπόκριση από Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Απορρίφθηκε προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή βοήθειας στους πληγέντες του σεισμού σε Τουρκία και Συρία"

Λέκκας από Τουρκία: Επιλέγουμε ποιους θα σώσουμε

«Έχουμε 10 μέτωπα να διερευνήσουμε, 10 περιπτώσεις να κάνουμε διεισδύσεις. Επιχειρούμε εκεί που είναι πιο εύκολα και που οι πιθανότητες να έχει επιτυχή έκβαση η επιχείρηση είναι περισσότερες. Πάντα μέσα από αξιολόγηση των πληροφοριών» είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στην Τουρκία με την ελληνική βοήθεια που έχει συμμετάσχει πολλές φορές σε ανάλογες επιχειρήσεις, μιλώντας στο ERTNEWS. «Δυστυχώς σε όλες τις περιπτώσεις που έχω συμμετάσχει σε αποστολές σε όλο τον κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα των διασωστών δυστυχώς πρέπει να επιλέξει ποιόν θα σώσει. Δεν μπορούν να σωθούν όλοι ταυτόχρονα» συμπλήρωσε ο καθηγητής

«Είναι επόμενο τις πρώτες ώρες μετά από μια τόσο μεγάλη καταστροφή να συναντά κανείς ένα χάος, καθώς η πολιτεία δεν μπορεί να την ελέγξει. Τα μέτωπα είναι πάρα πολλά. Είναι χιλιάδες οι καταρρεύσεις. Μετά το πρώτο 24ωρο έχει αρχίσει η κατάσταση και ελέγχεται» ενημέρωσε .

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Λέκκας από Τουρκία: Επιλέγουμε ποιους θα σώσουμε "

Σέρρες: 91χρονος πυροβόλησε τη νύφη του και μετά αυτοκτόνησε – Στο νοσοκομείο η γυναίκα

Ένας 91χρονος άνδρας στις Σέρρες, πυροβόλησε και τραυμάτισε τη νύφη του και στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του.

Το αιματηρό οικογενειακό επεισόδιο διαδραματίστηκε το πρωί σε χωριό του δήμου Σιντικής, υπό συνθήκες που ερευνώνται.

Ο 91 ετών δράστης και μετέπειτα αυτόχειρας, άνοιξε πυρ με κυνηγετικό όπλο, τύπου φλόμπερ, εναντίον της 62χρονης νύφης του, μέσα στο σπίτι όπου διέμεναν, με συνέπεια να την τραυματίσει στο πρόσωπο.

Η γυναίκα διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο 91χρονος βρέθηκε αργότερα κρεμασμένος από τον γιο του και σύζυγο της 62χρονης σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού.

Η υπόθεση ερευνάται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: 91χρονος πυροβόλησε τη νύφη του και μετά αυτοκτόνησε – Στο νοσοκομείο η γυναίκα"

Σεισμός στην Τουρκία - Επιστήμονες: Μετακινήθηκε έως και 10 μέτρα η πλάκα της Ανατολίας

Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα ανατολικά ως αποτέλεσμα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία, δήλωσε Ιταλός σεισμολόγος.

Μιλώντας στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), είπε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι 10 μέτρα.

«Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.

Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.

«Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.
Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός στην Τουρκία - Επιστήμονες: Μετακινήθηκε έως και 10 μέτρα η πλάκα της Ανατολίας"

Κούγιας για υπόθεση Πισπιρίγκου: «Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η ασυδοσία και η παρανομία αδίστακτων δημοσιογράφων και παρουσιαστών θα τελειώσει αμετάκλητα»

Νέα σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου. Ο γνωστός ποινικολόγος κάνει λόγο για «παράνομη δημοσιοποίηση από τηλεοπτική εκπομπή στην οποία συμμετέχουν ως συμπαρουσιαστές ήδη ελεγχόμενοι ποινικά έπειτα από μήνυση της κυρίας Σ.Π., δικογράφων παρά την απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών που τους το απαγορεύει»

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Κούγια:

«Όπως είναι γνωστό, μόλις ανέλαβα την υπεράσπιση της κυρίας Σ.Π., προσέφυγα στο Πρωτοδικείο Αθηνών και με δικαστική απόφαση απαγορεύτηκε σ’ έναν «δημοσιογράφο», ήδη καταδικασμένο αμετάκλητα για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφημίσεως από συνάδελφό μου και στην εκπομπή, όπου αυτός φιλοξενείται καθημερινά, να χρησιμοποιούν στην εκπομπή τους δικόγραφα από τις ποινικές δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί εις βάρος της εντολέως μου.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι τα κέρδη της εκπομπής και των παρουσιαστών, τα οποία ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ από αυτήν την παρανομία, είναι ανώτερα από το σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και γι’ αυτό από σήμερα, θα ενεργοποιήσω κατ’ εντολήν της κυρίας Σ.Π., την αυτόφωρη διαδικασία τόσο για τη συκοφαντική δυσφήμιση που καθημερινά διαπράττουν κατά της εντολέως μου αυτοί και κάποιοι ασυνείδητοι κατά την εντολέα μου ιατροδικαστές της πλάκας, που χρησιμοποιούν τη δυστυχία της για να γίνουν γνωστοί, όσο και για το αδίκημα της παραβίασης δικαστικών αποφάσεων.

Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η ασυδοσία και η παρανομία αδίστακτων δημοσιογράφων και παρουσιαστών θα τελειώσει αμετάκλητα και αυτό θα γίνει από την εντολέα μου και εμένα. Στη Δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν, εκτός των «δημοσιογράφων» και συνταξιούχοι αστυνομικοί, ιατροδικαστές, ψυχίατροι, ψυχολόγοι και οποιοσδήποτε δεν σεβάστηκε το τεκμήριο αθωότητος της κυρίας κατηγορουμένης και πλουτίζει καθημερινά από τη δυστυχία της».

https://lawandorder.gr/koygias-ypothesi-pispirigkoy-prepei-na-katalavoyn-oti-ayti-asydosia-paranomia-adistakton-dimosiografon-paroysiaston-tha-teleiosei-ametaklita/

Διαβάστε Περισσότερα » "Κούγιας για υπόθεση Πισπιρίγκου: «Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η ασυδοσία και η παρανομία αδίστακτων δημοσιογράφων και παρουσιαστών θα τελειώσει αμετάκλητα»"

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» – Hellenic Train: Ποια δρομολόγια ακυρώνονται αύριο 8/2 λόγω της κακοκαιρίας

Ακυρώσεις δρομολογίων ανακοίνωσε η Hellenic Train για αύριο Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση προκύπτει από την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για σοβαρή επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και μετά από συνεννόηση με το Διαχειριστή Υποδομής.

Αναλυτικά τα δρομολόγια:

TRAIN ROUTE ΑΠΌ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ

50 ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ICE ΑΘΗΝΑ 7:22 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11:20

51 ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ICE ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 7:08 ΑΘΗΝΑ 11:03

C121 ΑΘΗΝΑ-ΛΕΙΑΝΟΚΛΑΔΙ ΛΕΙΑΝΟΚΛΑΔΙ 6:57 ΑΘΗΝΑ 11:57

14522 ΤΙΘΟΡΕΑ-ΣΤΥΛΙΔΑ ΤΙΘΟΡΕΑ 9:50 ΛΕΙΑΝΟΚΛΑΔΙ 10:52

14521 ΤΙΘΟΡΕΑ-ΣΤΥΛΙΔΑ ΛΕΙΑΝΟΚΛΑΔΙ 8:30 ΤΙΘΟΡΕΑ 9:31

C521 ΤΙΘΟΡΕΑ-ΟΙΝΟΗ ΤΙΘΟΡΕΑ 5:30 ΟΙΝΟΗ 7:30

4200 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ-ΚΟΡΩΠΙ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ 6:04 ΚΑΝΤΖΑ 6:29

4205 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ-ΚΟΡΩΠΙ ΚΑΤΖΑ 6:35 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ 7:01

11530 ΑΘΗΝΑ-ΧΑΛΚΙΔΑ ΟΙΝΟΗ 4:50 ΧΑΛΚΙΔΑ 5:09

1530 ΑΘΗΝΑ-ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΘΗΝΑ 4:52 ΧΑΛΚΙΔΑ 6:10

1533 ΑΘΗΝΑ-ΧΑΛΚΙΔΑ ΧΑΛΚΙΔΑ 5:15 ΑΘΗΝΑ 6:34

3537 ΑΘΗΝΑ-ΧΑΛΚΙΔΑ ΧΑΛΚΙΔΑ 7:15 ΑΘΗΝΑ 8:34

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» – Hellenic Train: Ποια δρομολόγια ακυρώνονται αύριο 8/2 λόγω της κακοκαιρίας"

Εξώδικο Κασιδιάρη στον Τασούλα – Ζητά να αποσυρθεί η τροπολογία

Εξώδικο στον πρόεδρο της Βουλής έστειλε ο νεοναζί κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού, Ηλίας Κασιδιάρης, ισχυριζόμενος πως είναι αντισυνταγματική η κυβερνητική τροπολογία για το εκλογικό μπλόκο στο μόρφωμα που διοικεί.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Κωνσταντίνου Τασούλα, το εξώδικο αυτό αποτελεί ομολογία πως το καταδικασμένο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είναι πραγματικός ηγέτης του μορφώματος. O πρόεδρος της Βουλής δεν επιχειρεί να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώδικο Κασιδιάρη στον Τασούλα – Ζητά να αποσυρθεί η τροπολογία"

Γερμανία: Περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες θεωρούν τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για την ειρήνη

Περισσότεροι από 8 στους 10 Γερμανούς πολίτες αντιλαμβάνονται τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στον κόσμο, με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα να ακολουθούν, σύμφωνα με την «Έκθεση για την Ασφάλεια 2023» που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο «Άλενσμπαχ» από κοινού με το Κέντρο Στρατηγικής και Ανώτατης Διοίκησης της Γερμανίας.

Προφανώς, η άποψη των πολιτών της Γερμανίας επηρεάζεται ιδιαίτερα από την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, καθώς το 82% των Γερμανών αντιλαμβάνεται τη Ρωσία ως τη σημαντικότερη απειλή για τα επόμενα χρόνια, ενώ την ίδια απάντηση έδινε το 2021 μόνο το 32%. Το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί πιο επικίνδυνη την Κίνα και το 52% τη Βόρεια Κορέα.

Επίσης, 1 στους 2 Γερμανούς θεωρεί τις ΗΠΑ αξιόπιστο σύμμαχο, κάτι που ισχύει μόνο για έναν στους τέσσερις στα πρώην ανατολικά κρατίδια της χώρας. Σε αυτές τις περιοχές, η Ρωσία παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος, αλλά με ποσοστό 73%, έναντι 84% στα δυτικά κρατίδια.
Κερδίζει έδαφος το SPD και ο Σολτς αλλά τα κόμματα γενικά δεν πείθουν τους πολίτες

Την ίδια ώρα, στο «Βαρόμετρο Τάσεων» για λογαριασμό των δικτύων RTL/n-tv, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κερδίζει έδαφος και ενισχύεται κατά μία μονάδα για τρίτη συνεχή εβδομάδα, για να φθάσει στο 21%, παραμένει ωστόσο μακριά από την Χριστιανική Ένωση, η οποία προηγείται με 28%, κερδίζοντας επίσης μία μονάδα. Οι Πράσινοι ακολουθούν με 18% (-2) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7%, χωρίς μεταβολή στα ποσοστά τους. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει στο 13% και η Αριστερά στο 5%.

Στην απευθείας επιλογή καγκελάριου, ο Όλαφ Σολτς προηγείται με 26%, ενώ ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ακολουθούν με 20%. Εάν από την πλευρά των Πρασίνων ήταν υποψήφια η υπουργός Εξωτερικών, ο Όλαφ Σολτς θα προηγείτο με 30% του κ. Μερτς, ο οποίος θα συγκέντρωνε 22% και της κυρίας Μπέρμποκ, την οποία θα επέλεγε το 18% των ψηφοφόρων.

Τα κόμματα ωστόσο δεν καταφέρνουν να πείσουν τους πολίτες , καθώς το 56% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα, ενώ μόνο το 14% εκφράζει εμπιστοσύνη στο SPD και το 11% στο CDU. Το ίδιο ποσοστό δηλώνει την εμπιστοσύνη του στους Πράσινους, ενώ το FDP κερδίζει την εμπιστοσύνη του 3% και η Αριστερά του 5%.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες θεωρούν τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για την ειρήνη"

Εκκρεμείς Επικουρικές: «Έως το τέλος μήνα θα έχουν εκδοθεί οι 40.000 από τις 80.000»

Οι μισές από τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις θα έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.

Ειδικότερα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα έχουν εκδοθεί οι 40.000 επικουρικές συντάξεις από τις συνολικά 80.000 που εκκρεμούν από παρελθόντα έτη, ενημέρωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια την τροπολογία, που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» για την επιτάχυνση της απονομής των επικουρικών συντάξεων.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι είναι κοινό κτήμα πλέον, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος στην απονομή των κύριων συντάξεων, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια (2021 και 2022) εκδόθηκαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο συντάξεις, 510.000 χιλιάδες για την ακρίβεια και προσέθεσε πως αν θέλει κανείς να συγκρίνει μπορεί να δει ότι το 2019 εκδόθηκαν 123.000 συντάξεις και 290.000 κύριες συντάξεις το 2022.

«Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς αυτούς τους αριθμούς», είπε και εξήγησε ότι συνειδητά το υπουργείο έδωσε βάρος στην απονομή των κύριων συντάξεων, δήλωσε δε «ευτυχής» διότι πλέον στη χώρα μας οι καινούργιες αιτήσεις σε συντάξεις εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 60 μέρες, ενώ στη Γερμανία σε 74 ημέρες.

Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ότι σήμερα υπάρχουν 80.000 επικουρικές συντάξεις που περιμένουν να εκδοθούν, καθώς έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη κι επειδή – όπως είπε – από τον ΕΦΚΑ, πλέον χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και για τις κύριες (ηλεκτρονικός πύργος ελέγχου, αυτοποιημένη έκδοση των συντάξεων σε μεγάλο βαθμό) υπάρχει η διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου από τις 80.000 αυτές εκκρεμείς συντάξεις θα έχουν εκδοθεί 40.000 (δηλαδή 15.000 έχουν εκδοθεί τον Ιανουάριο και άλλες 25.000 τον Φεβρουάριο).

Όπως προσέθεσε ο αρμόδιος υπουργός απομένουν άλλες 40.000 προς έκδοση επικουρικές συντάξεις από τις οποίες ορισμένες είναι και πριν το 2021 και στο πλαίσιο αυτό, καθώς η αυτοματοποίηση δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως μέχρι να εκδοθούν κανονικά οι συντάξεις, είναι χρέος της Πολιτείας να κάνει αυτό που προτείνεται με την τροπολογία που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή: Δηλαδή σε κάθε συνταξιούχο που περιμένει να εκδοθεί η επικουρική του σύνταξη, να δοθούν 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής (π.χ. για αναμονή ενός έτους 1.200 ευρώ) μέχρι τις 15 Μαρτίου και καθαρά. Αν είναι αναπηρική η επικουρική σύνταξη, το ποσό για κάθε μήνα αναμονής έχει καθοριστεί στα 50 ευρώ, δεδομένου ότι είναι πιο μικρές αυτές οι συντάξεις.

Επίσης, στην ίδια τροπολογία, δίδεται παράταση των ρυθμίσεων για την ασφαλιστική ικανότητα δεδομένου ότι αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ορισμένων κατηγοριών (μακροχρόνια άνεργοι, όσοι ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους λόγω κορωνοϊου) χωρίς προϋποθέσεις. Παράλληλα επεκτείνεται η ρύθμιση, που και πέρυσι είχε ψηφίσει η Βουλή, για τους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε να έχουν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι και τον Μάιο 2023 με την προϋπόθεση να έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΦΚΑ μέχρι το 2022.

Τέλος, θεσπίζονται άδειες πενθούντων γονέων με ρύθμιση σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι γονείς που χάνουν τα παιδιά τους να δικαιούνται άδεια 20 ημερών. Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ότι με την ρύθμιση αυτή, ανταποκρίνεται το υπουργείο σε αίτημα του Συλλόγου «Καρκινάκι», που αποτελείται από γονείς που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο. «Πρόκειται για ρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο, που μας ενώνουν όλους», ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός και κάλεσε τα κόμματα να τις υπερψηφίσουν.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκρεμείς Επικουρικές: «Έως το τέλος μήνα θα έχουν εκδοθεί οι 40.000 από τις 80.000»"

Σεισμός στην Τουρκία: Στους 1.712 ανέρχονται οι νεκροί στη Συρία – Χιλιάδες τραυματίες

Τουλάχιστον 1.712 είναι οι νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες στη Συρία από τον φονικό σεισμό στην γειτονική Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές και τα σωστικά συνεργεία.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από το συριακό καθεστώς, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 812 και οι τραυματίες 1.449.

Σύμφωνα εξάλλου με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 900 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.300. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται ότι «θα αυξηθούν δραματικά», προειδοποίησε η οργάνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Τουρκία: Στους 1.712 ανέρχονται οι νεκροί στη Συρία – Χιλιάδες τραυματίες"

Εγνατία Οδός: Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων

Στην άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα της Εγνατίας Οδού μεταξύ του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης, του ανισόπεδου κόμβου Ιάσμου και του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής.

Η απαγόρευση αυτή είχε αποφασιστεί τις προηγούμενες μέρες λόγω των καιρικών συνθηκών και ιδιαίτερα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, τα οποία παρουσιάζουν ύφεση από σήμερα.

ΑΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγνατία Οδός: Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων"

Πάτρα: Εξαρθρώθηκε σπείρα ναρκωτικών – Βρέθηκαν 5 κιλά κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης

Αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Πάτρας εξάρθρωσαν σπείρα που έκανε εισαγωγές ναρκωτικών από τη Γερμανία και προχώρησαν στη σύλληψη 4 ατόμων ενώ βρήκαν και περίπου 5 κιλά κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., χθες Δευτέρα (6.2.2023) το απόγευμα, οι 3 από τους συλληφθέντες πήγαν με δύο αυτοκίνητα από την Αθήνα σε πάρκινγκ της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών, όπου συνάντησαν το 4ο συλληφθέντα, καθώς αυτός έφτασε στο σημείο με φορτηγό και τους έδωσε μια συσκευασία με το ναρκωτικό κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη.

Εκείνη την στιγμή επενέβησαν οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, οι οποίοι ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τους τέσσερις κατηγορούμενους. Στην συνέχεια, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελέγχους στους τέσσερις συλληφθέντες και στα οχήματα, όπου βρέθηκαν περίπου 5 κιλά κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, μετά τις έρευνες της Δίωξης Ναρκωτικών, διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός του φορτηγού μετέφερε τις ναρκωτικές ουσίες από την Γερμανία στην Ελλάδα, για να τις παραδώσει στους υπόλοιπους συλληφθέντες.

Στο μεταξύ, σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια των συλληφθέντων, σε περιοχές της Αττικής, οι αστυνομικοί βρήκαν, μεταξύ άλλων, 217,5 γραμμάρια κάνναβης, 58 φυσίγγια των 9mm και 38mm, καθώς και μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζαν συνολικά τα μέλη της σπείρας από την διακίνηση των ναρκωτικών, εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στις 150.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών συνεχίζουν τις έρευνες για την υπόθεση.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Εξαρθρώθηκε σπείρα ναρκωτικών – Βρέθηκαν 5 κιλά κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης"

Συρία: Νεογέννητο εντοπίστηκε στα ερείπια ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του

Στα ερείπια σπιτιού στην Τζαντάιρις, μια πόλη στη Συρία που επλήγη σφοδρά από τον σεισμό της Δευτέρας, οι διασώστες εντόπισαν ένα ζωντανό νεογέννητο βρέφος το οποίο ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του. Το μικρό κορίτσι είναι η μοναδική επιζήσασα μιας οικογένειας όλα τα μέλη της οποίας σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η τετραώροφη πολυκατοικία στην οποία διέμεναν.

Στην πόλη αυτή, στα σύνορα με την Τουρκία, οι διασώστες ανέσυραν το πτώμα του πατέρα του βρέφους, του Αμπντάλα Μλεϊχάν, της μητέρας του Άαφρα, τριών αδελφών της, του αδελφού της και της θείας της.

Αναζητούσαμε τον Αμπού Ρουντάινα (το επώνυμο του Αμπντάλα) και την οικογένειά του, αρχικά βρήκαμε την αδελφή του, στη συνέχεια τη σύζυγό του, στη συνέχεια τον Αμπού Ρουντάινα. Βρίσκονταν όλοι ο ένας κοντά στον άλλο”, εξήγησε ένας στενός φίλος της οικογένειας ο Χαλίλ Σαουάντι. “Στη συνέχεια ακούσαμε έναν ήχο όταν σκάβαμε (…) τραβήξαμε τα χώματα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ”, πρόσθεσε. Το βρέφος ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη μητέρα του. “Τον κόψαμε και ο εξάδελφός μου μετέφερε το βρέφος στο νοσοκομείο”, συνέχισε ο Σαουάντι.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ένας άνδρας να κρατά μέσα στα ερείπια ένα γυμνό βρέφος, καλυμμένο με σκόνη, με τον ομφάλιο λώρο να κρέμεται. Την ώρα που θερμοκρασία βρίσκεται κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ένας άλλος ρίχνει μια κουβέρτα για να καλύψει το νεογέννητο. Το βρέφος διακομίστηκε στο νοσοκομείο της κοντινής πόλης Αφρίν.

Στο μεταξύ οι διασώστες πέρασαν ώρα προσπαθώντας με πενιχρά μέσα να απεγκλωβίσουν τα πτώματα των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Τα τοποθέτησαν στο σπίτι ενός συγγενής, καλυμμένα με πανιά σε διάφορα χρώματα προκειμένου να μπορούν να τα ξεχωρίσουν, εν αναμονή της ταφής τους.

Η οικογένεια είχε φύγει από την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, πιο ανατολικά, πιστεύοντας ότι θα βρει ασφάλεια στην Τζαντάιρις, μια πόλη που ελέγχεται από το 2018 από τις τουρκικές δυνάμεις και φιλοτουρκικές ομάδες ανταρτών.

Περίπου 50 σπίτια κατέρρευσαν στην πόλη αυτή της βορειοανατολικής Συρίας λόγω του σεισμού της Δευτέρας, καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι ερείπια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: Νεογέννητο εντοπίστηκε στα ερείπια ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του"

Ψηφιακός φάκελος αθενούς στο gov.gr: Ιατρικές εξετάσεις και βεβαιώσεις νοσηλείας μέσω του myHealth

Πρόσβαση σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες Υγείας έχουν οι χρήστες του gov.gr και της εφαρμογής MyHealth, καθώς από σήμερα Τρίτη ξεκίνησε η ψηφιακή έκδοση ιατρικών εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλείας μέσω του προσωπικού φακέλου ασθενούς.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, οι υπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θάνος Πλεύρης και Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τις νέες υπηρεσίες στον ψηφιακό φάκελο ασθενούς ο οποιίος είναι διαθέσιμος από σήμερα στο gov.gr.

Συγκεκριμένα, ξεκίνησε η ψηφιακή έκδοση ιατρικών εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλείας. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα και οι πολίτες αποκτούν για πρώτη φορά ψηφιακό φάκελο και ιστορικό ασθενούς, μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία, τις περιττές επισκέψεις και τα ογκώδη έγχαρτα νοσοκομειακά αρχεία.

Ποιες νέες υπηρεσίες προστέθηκαν

Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν πλέον να εκδίδουν ψηφιακά τις ιατρικές εξετάσεις και τις βεβαιώσεις νοσηλείας που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους. Τα ψηφιακά αντίγραφα περιέχουν όλες τις πληροφορίες των αντίστοιχων έγχαρτων εγγράφων (αριθμό και ημερομηνία έκδοσης, γιατρός που συνέταξε το έγγραφο, αριθμός παραγγελίας/παραστατικού καθώς και όλο το περιεχόμενό τους) και έχουν την ίδια ισχύ.

Μέσω των δύο νέων υπηρεσιών αυτή τη στιγμή εκδίδονται ψηφιακά:

• οι βεβαιώσεις νοσηλείας ή επίσκεψης σε εξωτερικά ιατρεία από 55 μονάδες υγείας σε όλη την επικράτεια και

• τα αποτελέσματα εξετάσεων από 59 μονάδες υγείας σε όλη την επικράτεια. Η δυνατότητα αφορά σε 431 τύπους εξετάσεων (αιματολογικές, μικροβιολογικές, ανοσολογικές, κ.α.), που αντιπροσωπεύουν το 90% του ημερήσιου όγκου όλων των εξετάσεων, πλην των απεικονιστικών.

Οι παραπάνω λειτουργίες είναι διαθέσιμες και για τα προστατευόμενα μέλη κάθε προσώπου. Αυτή τη στιγμή το ιστορικό εκτείνεται σε εξετάσεις και νοσηλείες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ανωτέρω μονάδες υγείας από 1η Σεπτεμβρίου 2022 και εντεύθεν. Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να προστεθούν δεδομένα από όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας της χώρας, καθώς και προγενέστερο ιστορικό.

Ένα ακόμη βήμα προς τον πλήρη ψηφιακό ιατρικό φάκελο

Με τον τρόπο αυτό, το MyHealth app κάνει ένα ακόμα βήμα προς τη μετεξέλιξή του στον πλήρη ψηφιακό φάκελο ασθενούς, καθώς εκτός από τις νέες υπηρεσίες η εφαρμογή ήδη παρέχει πρόσβαση σε: ιατρικές συνταγές, παραπεμπτικά, βεβαιώσεις και ραντεβού πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Προσεχώς στην εφαρμογή θα προστεθούν τα αποτελέσματα απεικονιστικών εξετάσεων και η δυνατότητα προβολής του ιατρικού ιστορικού από τον προσωπικό ιατρό και εκάστοτε θεράποντα ιατρό με τη συγκατάθεση του ασθενούς.

Η ψηφιακή προβολή και έκδοση των ιατρικών εξετάσεων και των βεβαιώσεων νοσηλείας γίνεται από τις αντίστοιχες καρτέλες της εφαρμογής MyHealth. Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα απλή και διατίθεται ήδη για κινητά με λογισμικό iOS και Android. Μοναδική προϋπόθεση για τη χρήση της είναι η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr).

Αντίστοιχα, ο πολίτης μπορεί να εκδώσει τα παραπάνω έγγραφα και μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Υγεία και πρόνοια» και την υποενότητα «Φάκελος υγείας» ή απευθείας στο myhealth.gov.gr.

Πώς χρησιμοποιούμε το MyHealth app

Για την ασφαλή πρόσβαση στις νέες υπηρεσίες τόσο μέσω του MyHealth app, όσο και μέσω του gov.gr, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώριση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ο πολίτης έχει επιβεβαιώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ – notify.gov.gr).

Υπενθυμίζεται ότι το MyHealth τέθηκε σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2021. Υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για τη δημιουργία του MyHealth η ΗΔΙΚΑ βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμες Λύσεις για την Υγεία» (Innovative Health Solutions) για τον Δημόσιο Τομέα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) Νίκη Τσούμα.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφιακός φάκελος αθενούς στο gov.gr: Ιατρικές εξετάσεις και βεβαιώσεις νοσηλείας μέσω του myHealth"

Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι 18 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών μετά την προσφυγή που κατέθεσαν 18 Ανώτερες Ιδιωτικές  Δραματικές Σχολές, αναγνωρισμένες  από το Υπουργείο Πολιτισμού, φοιτητές και απόφοιτοι των Σχολών.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ρυρωπαϊκή νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 στο σκέλος που αφορά την εξομοίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους με των κατόχων απολυτηρίου Λυκείου, ως προς την πρόσληψη και την σταδιοδρομία τους στον δημόσιο τομέα.

Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή αναφέρεται πως το Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος για την  ανώτατη εκπαίδευση, καθώς υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων  Δραματικών Σχολών στην κατηγορία Δ.Ε. (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) αλλά και την συνταγματική αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας (άρθρο 4), καθώς   αντιμετωπίζει όμοιες περιστάσεις που όμως είναι καθ΄ όλα ανόμοιες, ως προς την  σταδιοδρομία των αποφοίτων των Δραματικών Σχολών στο Δημόσιο τομέα και ως προς την προσωπική αξία και ικανότητα του κάθε αποφοίτου.

Οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ζητούν την απόσυρση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος καθώς θεωρούν ότι υποβαθμίζει τα πτυχία τους καθώς και την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι 18 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές"

Δεν τελειώνουν τα χιόνια στην Αττική - Νέα έκτακτο από ΕΜΥ

Αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και τα χιόνια που φέρνει στην κεντρική Ελλάδα. Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων που είχε εκδώσει και δείχνει νέο γύρο χιονοπτώσεων και την Τετάρτη.

Από τις χιονοπτώσεις δεν γλιτώνει η Ατττική, όπου θα χιονίσει τόσο σήμερα το απόγευμα, όσο και αύριο, Τετάρτη.

Τα χιόνια θα έρχονται κατά κύματα, με τον χιονιά να μην έχει, ωστόσο, σχέση με τις εικόνες που είδαμε τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΕΜΥ η κακοκαιρία για το επόμενο 48ωρο θα συνεχιστεί ως εξής:

Για σήμερα, Τρίτη:

Οι χιονοπτώσεις που ήδη εκδηλώνονται κατά τόπους στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικότερα για την ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι και το απόγευμα.

Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια και τα ανατολικά θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Για αύριο, Τετάρτη:

Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Επιπλέον ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά έως και την Πέμπτη ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Δεν τελειώνουν τα χιόνια στην Αττική - Νέα έκτακτο από ΕΜΥ "

Μητσοτάκης: Ειδικό μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2024

Την οδύνη του για τα θύματα από τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα (07.02.2023) στη Βουλή. Ανακοίνωσε ότι έρχεται ειδικό μισθολόγιο στις ειδικές δυνάμεις και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην καταστροφή από το σεισμό στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για την τροπολογία που βάζει “μπλόκο” στην κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, ενώ εξήγγειλε και νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1/1/2024.

Ο σεισμός στην Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι μετά την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα μας «είναι στην διάθεση των τουρκικών αρχών για να συνδράμει όπου χρειαστεί. Είναι βέβαιο ότι εκτός από το C130 θα χρειαστεί κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να ανταπεξέλθει η Τουρκία και η Συρία σε αυτή την καταστροφή.

Μια τέτοια καταστροφή δείχνει πόσο σημαντικό είναι να επενδύουμε στις δομές της Πολιτικής Προστασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην συζήτηση για το νομοσχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων σημείωσε ότι είμαστε μια σεισμογενής χώρα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Το μισθολογικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δυο στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν και τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες ενώθηκαν σε ένα περήφανο πένθος. «Αυτό το κλίμα σύμπνοιας, είπε θα έπρεπε να κυριαρχεί και σε άλλα ζητήματα».

Προανήγγειλε ότι θα τοποθετηθεί τόσο για το μισθολογικό των ενόπλων δυνάμεων όσο και για την διάταξη Κασιδιάρη. Όπως είπε έρχεται «να απαντήσει σε δέσμη αιτημάτων και εκκρεμοτήτων. Στην σταδιοδρομία, τις αποδοχές και την περίθαλψη των στρατιωτικών».

Μεταξύ άλλων: συστήνονται επίσης λογαριασμοί πρόνοιας στον στρατό ξηράς και έτσι καλύπτονται υγειονομικές δαπάνες των ίδιων και των οικογενειών τους και δαπάνες και φάρμακα θα συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης όσον αφορά στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, οι μερισματούχοι θα μπορούν να πάρουν έκτακτο μέρισμα. Καταργούνται οι μειώσεις του 2012 για τους δικαιούχους του Ταμείου και το ΝΙΜΤΣ θα δέχονται για νοσηλεία και υπαξιωματικούς και της ΕΛΑΣ.

Αποζημίωση επίσης θα δίνεται και στο προσωπικό εξουδετέρωσης μηχανισμών και επίσης από τις συντάξεις των αποστράτων και του πολιτικού προσωπικού καταργείται η παλιά παρακράτηση. Εξορθολογίζεται επίσης η επαγγελματική διαδρομή των ενστόλων. Οι μακράς θητείας θα αποστρατεύονται με το βαθμό του λοχαγού.

Αλλαγές επίσης γίνονται στην Εθνοφυλακή που εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της και στις τάξεις της θα μπαίνουν οι γυναίκες.

Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται κάπως τεχνικά αλλά φανερώνουν αυτό που έχει επισημανθεί ότι υπήρχαν χρόνιες αγκυλώσεις που ταλαιπωρούσαν το στράτευμα.

Τόνισε ότι εδώ και μήνες έχει θεσπιστεί η αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση και η μη φορολόγηση των επιδομάτων των ιπταμένων και υποβρυχίων αποστολών. Επίσης, ειδικό επίδομα λαμβάνουν όσοι υπηρετούν σε πλοία αποστολής.

«Έγιναν επίσης οργανωτικές μεταβολές που έφεραν μισθολογικές διορθώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για μέτρα άνω των 240 εκατομμυρίων και απέχουμε ακόμα από εκεί που θέλουμε να είμαστε», σημείωσε. Αλλά, πρόσθεσε, ότι «γίνονται αυτά που μπορούμε και αντέχει η χώρα. Αυτό το αναγνωρίζουν πρώτοι αυτοί που φορούν το εθνόσημο. Θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο για τις ένοπλες δυνάμεις από 01/01/2024».

Επίθεση σε Τσίπρα 

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι η απόφαση να απέχει από κάθε ψηφοφορία μπορεί και να είναι πρόωρη αποδοχή ήττας, προσχώρηση στην πλατεία και μάλιστα σημείωσε: «ο λαός ψήφισε εκπροσώπους και όχι απεργούς».

«Με τέτοιου είδους συμπεριφορές εκτροπής δίνετε τροφή στα πιο ακραία στοιχεία» σημείωσε. «Είχα προειδοποιήσει έγκαιρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίσταζε να ρίξει την χώρα στον βούρκο αλλά κάποιοι επιμένουν να μην διδάσκονται από την ζωή, μένοντας αδιόρθωτοι. Απαξ Τσίπρας για πάντα Τσίπρας έλεγε ένα σχόλιο και μάλλον είχε δίκιο αυτός που το έγραψε.

Σπίρτζης και Πολάκης έχουν πει ότι την δεύτερη φορά θα είναι με το καλό ή με το άγριο, ή τις αθλιότητες περί εκβιαζόμενου ΠΑΣΟΚ. Θα σας καλέσω να επανέλθετε στον ρόλο σας και την δημοκρατική ομαλότητα και με θέσεις όχι με φωνές.

Και αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες να θυμάστε ότι εσείς πήραατε τα πάντα. Να προσγειωθείτε στην αληθινή ζωή. Διαλέξτε τουλάχιστον άλλη μουσική εισαγωγής στις ομιλίες σας από τον ύμνο του ΕΑΜ.

Εμείς αναδεικνύουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας εσείς τους εμφύλιους διχασμούς που ο κόσμος πλήρωσε πολύ ακριβά».

Ο Κασιδιάρης

Αναφερόμενος στην διάταξη Κασιδάρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να ψηφιστεί αν είναι εφικτό και από τους 300 βουλευτές και δήλωσε ανοικτός σε βελτιώσεις και τροποποιήσεις. «Κανείς δεν θέλει να ζήσει τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος» είπε και τόνισε ότι «με τη νέα ρύθμιση για να συμμετέχει στις εκλογές ένας συνδυασμός πρέπει το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα, οι πραγματικοί ηγέτες του να μην έχουν καταδικασθεί και η λειτουργία του να είναι προς όφελος της δημοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι με την διάταξη πλέον «καλύπτεται το κενό της ύπαρξης αχυρανθρώπων. Η δημοκρατία θα βρισκόταν σε ένα εφιαλτικό παράδοξο. Θα έδινε την δυνατότητα με δημόσιο χρήμα σε έναν εγκληματία να δρα εις βάρος της μέσω ενός αχυρανθρώπου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε δημοκρατικό καθήκον κάθε πτέρυγας την ψήφιση της διάταξης. «Θα έστελνε ηχηρό μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν κομματικές διαφορές. Έχουμε σκληρή αντιπαράθεση αλλά με επιχειρήματα και στοιχεία και όχι με μαχαίρια και ρόπαλα».

«Δεν έχουμε δει την διάταξη που ήθελε να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε και ευχήθηκε να ψηφιστεί από όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ πλησιάζει προς την ολοκλήρωση του συνταγματικού της κύκλου. Οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν μια 4ετια της ΝΔ και μια δικής σας. Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές διεθνείς και εθνικές προκλήσεις. Δεν μπήκα στον πειρασμό να αξιοποιήσω πρόωρα την εμπιστοσύνης της κοινωνίας.

Δεν το έκανα αν και μπορούσα γιατί επιμένω ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώνουν τον συνταγματικό τους κύκλο. Μετατρέψαμε τρικυμίες σε νέες αφετηρίες και οδηγούμε την χώρα σε ήρεμα νερά. Κάθε πολίτης αναγνωρίζει αυτή η μεγάλη προσπάθεια που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2019.

Μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να πούμε ότι το είπαμε και το κάναμε. Αυτή η συνέπεια λόγων και έργων μας δίνει αξιοπιστία για να μιλήσουμε με περισσότερη πειθώ για το σχέδιο μας για την επόμενη 4ετία με καλύτερους μισθούς και καθημερινότητα για όλους. Αν ξεκινήσαμε από το “Μένουμε Ευρώπη” σήμερα “Είμαστε Ευρώπη” και αύριο διεκδικούμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη.

Οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν δυο 4ετιες και ένα διαφορετικό όραμα για την Ελλάδα του 2030. Από εσάς δεν άκουσα τίποτα. Οι Έλληνες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν ποιος θα αντιμετωπίζει ξαφνικές περιπέτειες όπως στο μεταναστευτικό. Οι πολίτες θυμούνται τι κάνατε εσείς. Να μετατρέπουν τις αστοχίες σε νέους στόχους. Όχι ψέματα και ψευδαισθήσεις και κυβιστήσεις.

Το δίλημμα δεν είναι δημοκρατία ή ΝΔ, να είστε πιο προσεκτικός στην παράταξη που αποκατέστησε την καλύτερη δημοκρατία στην χώρα. Το δίλημμα είναι άλλο: εκείνο που υπάρχει στη μνήμη και την σκέψη κάθε πολίτη. Προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω; Θέλουμε κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη;», σημείωσε.

Κάλεσε ξανά τον Αλέξη Τσίπρα να αναθεωρήσει την στάση του να γυρίσει στα έδρανα και να ξεφύγει από την σκιά του παρελθόντος. «Να εγκαταλείψετε την εμπρηστική ρητορική και τις έωλες υποσχέσεις και να αντιληφθείτε εσείς και οι συνοδοιπόροι σας. Είμαστε αντίπαλοι και όχι εχθροί και η κοινωνία ζητά αντιπαραθέσεις και όχι κραυγές».

«Επιλέγετε την ακραία πόλωση για να διαχειριστείτε καλύτερα την ήττα»

«Εγώ δεν είπα ποτέ ότι σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν κάποιοι λιγότερο πατριώτες. Αυτά τα λέγατε εσείς σε μια άλλη εποχής τον οίστρο σας τον αντιμνημονιακό όταν μιλούσατε για γερμανοτσολιάδες και τα λέγατε για την κυβέρνηση και όχι τους τροϊκανούς. Όταν σας ασκήσαμε δριμεία κριτική την στοιχειοθετήσαμε. Δεν ψηφίσατε αποτελώντας εξαίρεση στον κανόνα τις αμυντικές δαπάνες. Τις δυο αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ που θωρακίζουν την θέση της χώρας και την αναβαθμίζουν γεωπολιτικά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.

«Δεν ψηφίσατε την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων με τις Belharra και τα rafale. Άρα ο πατριωτισμός δεν είναι μια θεωρητική έννοια. Δεν υπάρχει μέτρο και θερμόμετρο για να δείξει πόσο πατριώτες είμαστε αλλά αναδεικνύεται από τις πράξεις μας. Για εσάς η άμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα. Έχει να κάνει με ιστορικά κατάλοιπα. Μας το είπε άλλωστε ο ξάδερφός σας ότι η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτά λέγατε και τώρα επιχειρείτε να τα διορθώσετε.

Η κυβέρνηση είναι περήφανη γιατί σε δύσκολες συνθήκες ενίσχυσε την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων. Είμαστε σε μια επικίνδυνη περιοχή και όταν έχουμε έναν αναθεωρητικό γείτονα πρέπει πρώτοι να μπορούμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην πράξη», συνέχισε. 

«Το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα είχε μείνει πίσω και βαρύνεται από αμαρτίες άλλων εποχών με επιλογές που δεν ήταν απλά άκριτες αλλά προϊόν διαφθοράς. Εμείς δεν μπήκαμε στον πειρασμό πίσω από αντισταθμιστικά να διακινείται μαύρο χρήμα. Δεν υπήρχαν μεσάζοντες σε αυτές τις συμφωνίες και αυτό ενόχλησε πολλούς. Σήμερα η χώρα μας είναι σε θέση να προβάλλει ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό μπορεί να προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ποια ήταν η ισορροπία των δυνάμεων πριν από 4 χρόνια στην αεροπορία; Να θυμηθούμε. Η τουρκική αεροπορία είχε παραγγείλει και ετοιμαζόταν να παραλάβει τα πρώτα 6 από 100 F35. Εσείς είχατε υπογράψει την συμφωνία των viper η οποία έγινε συμφωνία από αυτή εδώ την κυβέρνηση. Που είμαστε σήμερα; Το 2019 εμείς είχαμε ψηφίσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των viper.

Και σήμερα η Ελλάδα έχει 24 rafale και θα παραλάβει τα άλλα 12 μέσα στο 2023. Προχωρά την αναβάθμιση των viper και ήδη έχουμε εκφράσει την πρόθεση μας να προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας μια μοίρα F35. Που είναι η Τουρκία σήμερα; Η ελληνική εξωτερική πολιτική έπαιξε σωστά τα χαρτιά της. Και δείξαμε ότι θα χρησιμοποιεί τα F16 για να κάνει υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Είναι ή δεν είναι σήμερα η χώρα μας ισχυρότερη; Εγώ έχω την υποχρέωση να θωρακίσω τις ένοπλες δυνάμεις ακόμα και για την εποχή που δεν θα είμαι πρωθυπουργός».

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του είπε: «Μας παραδώσατε μια ΕΑΒ διαλυμένη. Σήμερα είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί με καλύτερες απολαβές και ψάχνει στρατηγικό επενδυτή. Την εξυγιάναμε».

«Συγκινήθηκα» είπε ειρωνικά «για το ενδιαφέρον σας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς μας εγκαλείτε γιατί πέντε μήνες μετά υλοποιήσαμε την δέσμευσή μας. Κάποιος σας έγραψε την ομιλία και προφανώς δεν έχετε διαβάσει το νομοσχέδιο.

Τo 2019 το βράδυ των ευρωεκλογών χάσατε με 10 μονάδες διαφορά και είπατε ότι υπάρχει δυσαρμονία και προκηρύσσω εκλογές. Η εκκρεμότητα που είχατε να λύσετε ήταν ο Ποινικός Κώδικας. Δεν διαλύσατε την Βουλή και την ψηφίσατε για να κάνετε πλημμέλημα τις υποκλοπές. Εκείνη την εβδομάδα αποχωρήσαμε από την Βουλή και δικαιωθήκαμε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ο δικός σας τα λέει, ο κ. Κοντονής. Έχουμε μήνες από τις εκλογές και εσείς θα απέχετε από τις ψηφοφορίες. Μετά όμως θα εξηγήσετε γιατί θα απέχετε από την σημερινή ψηφοφορία. Και όσα είπατε για τον κ. Χατζηδάκη δεν ισχύουν κατ’ ελάχιστον.

Είναι αυτή στάση υπεύθυνου και σοβαρού κόμματος; Εσείς πρέπει να εξηγήσετε αύριο στους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων για τους οποίους τάχα κόπτεστε γιατί δεν ψηφίσατε το νομοσχέδιο. Επιλέγετε την ακραία πόλωση για να διαχειριστείτε καλύτερα την ήττα της επόμενης ημέρας».

«Αυτός που έβγαζαν δεύτερο οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο, βγήκε τρίτος»

Η ένταση συνεχίστηκε και στην τριτολογία του πρωθυπουργού. «Ας τελειώσουμε μια και καλή αυτή την συζήτηση. Αυτό που κάνουμε debate δεν είναι; Δεν αισθάνεστε τόσο άνετα στο βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας και θέλετε τηλεοπτική αναμέτρηση; Κάθε πράγμα στον καιρό του», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Επειδή αναφερθήκατε στην Κύπρο αυτός που βγήκε πρώτος, πρώτο τον έβγαζαν οι δημοσκοπήσεις. Αυτός που βγήκε δεύτερος τον έβγαζαν τρίτο. Μήπως να το δείτε αυτό; Αν και κ. Σκανδαλίδη χρειάζεστε δουλίτσα».

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει καμία συγνώμη καθώς χαρακτήρισε πράξη πολιτικής σκοπιμότητας την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα κρατώντας ανοικτή την Βουλή.

Απαντώντας στο επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι ψήφισε τις φρεγάτες Belharra τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα και διάβασε το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Ειδικό μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2024"

Καβάλα: Σε κινητοποιήσεις αγρότες και ναυτεργάτες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη της Καβάλας, έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας προγραμματίζουν για την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, αγρότες του Δήμου Παγγαίου.

Διαμαρτύρονται για το ποσό αλλά και το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στις παραγωγές τους το προηγούμενο καλοκαίρι και φθινόπωρο.

Την ίδια ώρα σε απόφαση συμμέτοχης στην απεργία της Π.Ν.Ο. που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, προχώρησε το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας που εκπροσωπεί όλους τους Ναυτεργάτες της περιοχής.

Η Ομοσπονδία θα παρευρεθεί με κλιμάκιο της στο Πορθμείο Θάσου- Κεραμωτής για την περιφρούρηση και την επιτυχία της κινητοποίησης, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Καβάλας ο δημοτικός σύμβουλος Θάσου «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λάμπρος Λαμπρινίδης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καβάλα: Σε κινητοποιήσεις αγρότες και ναυτεργάτες"

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων

Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι, από την 13:00΄ ώρα σήμερα 07.02.2023, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αποκαταστάθηκε πλήρως και διεξάγεται κανονικά.

Ειδικότερα, με Αποφάσεις των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας, αίρονται οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στο οδικό δίκτυο, ως ακολούθως:

  • από την 261,280η χ/θ έως την 56,728η χ/θ της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
  • στον παράδρομο/παράπλευρο Οδικό Δίκτυο του Αυτ/μου Π.Α.Θ.Ε., από την 260,000η χ/θ (περιοχή Αγίων Θεοδώρων), έως την 129,100η χ/θ (Κόμβος Μαλεσίνας),
  • από Χαλκίδα προς Π.Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από τη 2η χ/θ της περιφερειακής οδού από Χαλκίδα προς Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας / Αυτοκινητόδρομος Α-11 (Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας),
  • από Δ.Ε. Αυλίδος προς Π.Α.Θ.Ε., μέσω της Εθνικής Οδού Σχηματαρίου –Χαλκίδας / Αυτοκινητόδρομος Α-11,
  • από Χαλκίδα προς Π.Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από την 1η χ/θ της Π.Ε.Ο. Χαλκίδας – Θηβών (διασταύρωση Δροσιάς),
  • από Δ.Ε. Αυλίδος προς Π.Α.Θ.Ε., μέσω της Π.Ε.Ο. Χαλκίδας – Θηβών και
  • στη Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας από 0,000χ/θ έως 11,000χ/θ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news