facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024"

Είκοσι έξι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Από Ω/18:00/13-07-2024 έως Ω/18:00/14-07-2024 εκδηλώθηκαν 26 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 18 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη οκτώ (8).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Είκοσι έξι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα"

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση από τους πυροβολισμούς εναντίον του Τραμπ

Άνδρες είναι και τα τρία θύματα του επίδοξου δολοφόνου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σύμφωνα το FBI είναι ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στην Πενσιλβάνια.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο άνθρωπος που σκοτώθηκε ήταν ο 50χρονος Κόρεϊ Κομπερατόρε, σύμφωνα με ανάρτηση της οικογένειάς του στο Facebook και τον κυβερνήτη της Πολιτείας, ενώ οι άλλοι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, τονίζουν εκπρόσωποι των διωκτικών αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση από τους πυροβολισμούς εναντίον του Τραμπ"

Πρόστιμο σε εστιατόριο που χρέωνε τα κουβέρ

H Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής επέβαλε και δημοσίευσε τσουχτερό πρόστιμο, σε εστιατόριο στην περιοχή Χανιώτη. Μάλιστα, οι ελεγκτές διαπίστωσαν 4 παραβάσεις των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ.

Πιο συγκεκριμένα, το εστιατόριο χρέωνε τα κουβέρ, κατά παράβαση της παραγράφου 5 του άρθρου 72 της ΥΑ 91354/2017 σύμφωνα με το οποίο «Τα καταστήματα εστίασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στην πελατεία τους αξία που αφορά σε «ΚΟΥΒΕΡ» (π.χ. σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες κ.λπ.).

Κανένα προϊόν (όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί) δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή». Επιπλέον στον τιμοκατάλογο που διέθετε η επιχείρηση, δεν αναγραφόταν το είδος των ελαίων και η χρήση τους για την παρασκευή σαλατών, προσέφερε κατεψυγμένα προϊόντα (σουβλάκι κοτόπουλο, χταπόδι πλοκάμι, καλαμάρια, γαρίδες και χτένια), χωρίς να αναγράφεται στον τιμοκατάλογο της επιχείρησης η ένδειξη «κατεψυγμένο» και τέλος στον τιμοκατάλογο δεν αναγραφόταν ο όγκος του περιεχομένου σε ml στις μπύρες Mythos και Amstel, στο ούζο Πλωμάρι και Βαρβαγιάννη, στο τσίπουρο Μπαμπατζίμ και στην ρετσίνα Μαλαματίνα.

Υπενθυμίζεται ότι και τον Ιούνιο είχε γίνει καταγγελία από πελάτη, για χρέωση κουβέρ σε εστιατόριο της Αρεόπολης Λακωνίας και μετά από έλεγχο επιβλήθηκε στο εστιατόριο πρόστιμο 500€.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο σε εστιατόριο που χρέωνε τα κουβέρ"

Καιρός αύριο: Επιμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι

Ο καιρός θα παραμείνει καυτός και αύριο Δευτέρα (15/07/2024) με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 42 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ ο καιρός αύριο (15/07/2024) θα είναι γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42, στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42, στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 41, στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38, στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 36 και στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στη δυτική Μακεδονία τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 με 40 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανώς στα ορεινά της Ηπείρου να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 και στα ηπειρωτικά έως 40 και κατά τόπους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 με 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 33 με 36 και στη νότια Κρήτη έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 με 41 και τοπικά έως 42 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επιμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι"

ΟΣΕ: Ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια του προαστιακού μεταξύ Πάτρας – Ρίου λόγω στρέβλωσης των γραμμών

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΟΣΕ ενημερώνοντας τους χρήστες του σιδηροδρομικού δικτύου στην γραμμή του προαστιακού της Πάτρας ότι ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια μεταξύ Πάτρας – Ρίου μέχρι νεωτέρας λογω σοβαρού προβλήματος υποδομής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προκλήθηκε στρέβλωση των γραμμών λόγω υψηλών θερμοκρασιών (φαινόμενο συνηθισμένο σε υψηλές θερμοκρασίες). Ο ΟΣΕ το βράδυ που θα πέσει η θερμοκρασία θα βγάλει συνεργεία για να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΣΕ: Ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια του προαστιακού μεταξύ Πάτρας – Ρίου λόγω στρέβλωσης των γραμμών"

Λιμενικό: Εντοπίστηκαν σκάφη με παράνομους μετανάστες σε Σύμη και Κω – Χειροπέδες σε δύο διακινητές

Ταχύπλοο σκάφος με 17 παράνομους μετανάστες (13 άντρες, τρεις γυναίκες και ένα παιδί) εντόπισε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, βορειοδυτικά της Σύμης.

Πιο συγκεκριμένα το ταχύπλοο, το οποίο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, εντοπίστηκε από κλιμάκιο χερσαίας επιτήρησης καμερών της λιμενικής Αρχής Σύμης. Οι μετανάστες καθ' ομολογίαν δήλωσαν πως ξεκίνησαν από την Ντάτσα της Τουρκίας, δίνοντας 4.000 ευρώ έκαστος για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Το λιμεναρχείο το οποίο διενεργεί την προανάκριση, συνέλαβε έναν 46χρονο αλλοδαπό, ο οποίος ως φαίνεται είναι ο χειριστής του σκάφους.

Ακόμη ένα περιστατικό στην Κω

Δεύτερο περιστατικό διαδραματίστηκε το πρωί του Σαββάτου, 13 Ιουλίου, όταν ταχύπλοο σκάφος εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Το σκάφος το οποίο μετέφερε εννέα μετανάστες (8 άντρες και 1 γυναίκα), κινούταν με μεγάλη ταχύτητα προς τη περιοχή Ψαλίδι της Κω.

Τότε, ο χειριστής του ταχυπλόου επιχείρησε αναστροφή και προσπάθησε να κινηθεί προς τα Τουρκικά παράλια, μέχρι που ακινητοποιήθηκε από το λιμενικό.

Όλοι οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στον επιβατηγό λιμάνι της Κω, ενώ από το λιμεναρχείο συνελήφθη ένας αλλοδαπός, ως διακινητής των μεταναστών.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιμενικό: Εντοπίστηκαν σκάφη με παράνομους μετανάστες σε Σύμη και Κω – Χειροπέδες σε δύο διακινητές"

Εγκρίθηκε από τις αλβανικές αρχές η άδεια του Φρέντι Μπελέρη για να μεταβεί στο Στρασβούργο

Ο Φρέντι Μπέλερης πήρε τελικά σήμερα το πράσινο φως από τις αλβανικές αρχές προκειμένου να ορκιστεί ευρωβουλευτής στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο. Η Διεύθυνση Φυλακών ενέκρινε το αίτημα του πριν λίγα λεπτά μετά από διαδοχικές συνεδριάσεις.

Η αρμόδια αρχή έδωσε άδεια στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τις 06.30 της Δευτέρας (15/7) έως και τις 16.00 του Σαββάτου (20/7) οπότε θα πρέπει να επιστρέψει στις αλβανικές φυλακές για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Δείτε το έγγραφο

WhatsApp_Image_2024-07-14_at_17_17_01

Η Διεύθυνση Φυλακών σύμφωνα με το himara.gr, ζήτησε πλήρη στοιχεία από τον Μπέλερη, περιλαμβανομένων της εγγύησης της μετακίνησης, την παράδοση του εισιτηρίου μετάβασης-επιστροφής, τη διαμονή και την τακτοποίησή του σε ξενοδοχείο. Αν παραμείνει περισσότερο από ό,τι προβλέπει η άδεια, λόγω των εξελίξεων εκεί, θα πρέπει να ενημερώσει επίσημα όλα τα αρμόδια ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών αρχών στις Βρυξέλλες.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, θα ταξιδέψει μόνος του, χωρίς συνοδεία από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εγκρίθηκε από τις αλβανικές αρχές η άδεια του Φρέντι Μπελέρη για να μεταβεί στο Στρασβούργο"

Συμπλοκή Λ. Αλεξάνδρας: Ποινική δίωξη για τους 74 συλληφθέντες χούλιγκαν – Κατηγορίες για πέντε κακουργήματα

Ποινική δίωξη απήγγειλε ο Εισαγγελέας στους 74 συλληφθέντες χούλιγκαν που ενεπλάκησαν στο οπαδικό επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (13/7) έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι 72 από τους συλληφθέντες, καθώς οι άλλοι δύο νοσηλεύονται κρατούμενοι, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και με τη λήξη του θα εκδοθεί για αυτούς ένταλμα σύλληψης από τη δικαστική λειτουργό που ανέλαβε την υπόθεση.

Η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των συλληφθέντων οργανωμένων οπαδών αφορά πέντε κακουργήματα και συγκεκριμένα: συγκρότηση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, ηθική αυτουργία σε κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και κατοχή εκρηκτικών.

Παράλληλα, κατηγορούνται για σωρεία πλημμελημάτων όπως: Επικίνδυνη σωματική βλάβη, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βιαιοπραγία κατά άλλου, κατοχή αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν σωματική βλάβη. Όλες οι παραπάνω κατηγορίες είναι κατά συναυτουργία και με αφορμή αθλητική εκδήλωση.

Επίσης, κατηγορούνται για παράνομη κατοχή βεγγαλικών και κροτίδων, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ίδια χρήση.

Παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην 10η τακτική ανακρίτρια. Πέντε από τους συλληφθέντες είναι ανήλικοι και έτσι η δικογραφία διαχωρίστηκε για αυτούς και θα την χειριστεί Ανακριτής Ανηλίκων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπλοκή Λ. Αλεξάνδρας: Ποινική δίωξη για τους 74 συλληφθέντες χούλιγκαν – Κατηγορίες για πέντε κακουργήματα"

Μαρινάκης για Novartis: «Γιατί φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ να βγουν οι κουκούλες;»

«Με μια προκλητική ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να υπερασπιστεί τους πρωταγωνιστές των πιο σκοτεινών ημερών για τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου στη χώρα μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη Novartis.

Η ανακοίνωση Μαρινάκη:

Ο υποτιθέμενα «νέος ΣΥΡΙΖΑ» του κ. Κασσελάκη με τη σημερινή του απάντηση έπεισε και τους πιο δύσπιστους για το ότι τίποτα δεν άλλαξε, όσα χρόνια και αν πέρασαν.

Με μια προκλητική ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να υπερασπιστεί τους πρωταγωνιστές των πιο σκοτεινών ημερών για τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου στη χώρα μας.

Τότε που τα παρα- υπουργεία δικαιοσύνης που λειτουργούσαν στο Μαξίμου, όπως κυνικά έχει παραδεχθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, έβαζαν στο στόχαστρο πολιτικούς τους αντιπάλους με μόνο σκοπό την εξόντωσή τους.

Αλήθεια, γιατί φοβάται ο κ. Κασσελάκης και το κόμμα του να βγουν οι κουκούλες, αν το αποφασίσει η Δικαιοσύνη;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μας απαντήσει χωρίς περιστροφές γιατί καλύπτει τους πρωταγωνιστές αυτής της πρωτοφανούς σκευωρίας, μετά και τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας», καταλήγει η ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαρινάκης για Novartis: «Γιατί φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ να βγουν οι κουκούλες;» "

Καιρός: Οι δύο πιο δύσκολες ημέρες για την Αττική με… 40άρια – Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ με 43άρια στη δυτική και βόρεια Ελλάδα

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας όσον αφορά στον καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Η ΕΜΥ εξέδωσε επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο την Κυριακή (14/7) και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, προειδοποίησε πως η Τετάρτη και η Πέμπτη θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες αφού το θερμόμετρο θα δείξει 40 βαθμούς Κελσίου ακόμη και στην Αττική. Προσοχή, επίσης, χρειάζεται στα μελτέμια αφού τοπικά αγγίζουν τα 7 μποφόρ.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7 και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Κυριακή (14-7-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 38 με 40 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Τη Δευτέρα (15-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Τρίτη (16-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 40 με 41 και τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

4. Την Τετάρτη (17-7-2024) και την Πέμπτη (18-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. Στο εσωτερικό της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας του 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.
β. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

5. Σε καθημερινή βάση θα γίνεται επαναπροσδιορισμός των θερμοκρασιών.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιείται ανά 24ωρο.

Οι πιο δύσκολες ημέρες του καύσωνα για την Αττική

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, είπε: «Η ζέστη ήρθε για να μείνει για αρκετές ημέρες. Στο επίκεντρο δεν είναι η Αττική. Το μελτέμι στην Αττική, κυρίως στα ανατολικά του νομού, κρατάει καλύτερα τα πράγματα. Βέβαια, και χθες στην Αττική είχαμε 39 βαθμούς και σήμερα θα έχουμε 39 βαθμούς».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Το επίκεντρο αυτής της ζέστης είναι τα δυτικά και βόρεια της χώρας. Θα έχουμε 40 με 42 βαθμούς, το μελτέμι σήμερα στα 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Τη Δευτέρα θα ενισχυθεί λίγο ακόμα και θα φτάσει οριακά τα 7 μποφόρ, οριακά και στην Αττική θα φτάσουμε τα 7 μποφόρ. Τη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα παραμείνει στην Αττική στους 39 βαθμούς, όμως στη Δυτική Ελλάδα θα ανέβουμε λίγο ακόμα και θα φτάσουμε τους 42 ίσως και τους 43. Την Τρίτη ανάλογες θερμοκρασίες στα δυτικά και στα βόρεια, το μελτέμι στα 6 με 7 μποφόρ».

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, στη συνέχεια, είπε ότι η κορύφωση της ζέστης αναμένεται την Τετάρτη (17/7) και την Πέμπτη (18/7), τονίζοντας: «Θα δούμε και στην Αθήνα 40 βαθμούς, οι 42-43 βαθμοί Κελσίου είναι δεδομένοι στη δυτική και βόρεια Ελλάδα». Ακόμα, ο ίδιος επέστησε την προσοχή στο μελτέμι καθώς, όπως είπε, θα παραμείνει στα 6 με 7 μποφόρ για πολλές ημέρες. 


ieidiseis 

Διαβάστε Περισσότερα » " Καιρός: Οι δύο πιο δύσκολες ημέρες για την Αττική με… 40άρια – Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ με 43άρια στη δυτική και βόρεια Ελλάδα"

Κ. Μητσοτάκης: Δεν καταργείται η πενθήμερη εργασία, δεν αλλάζει το ωράριο απασχόλησης

«Περνάω σε μια αναγκαία αποκατάσταση της αλήθειας: Δεν καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα. Απλά δόθηκε η δυνατότητα για μια πρόσθετη βάρδια εργασίας σε συγκεκριμένους και ελάχιστους κλάδους της οικονομίας, όπως επιχειρήσεις που λειτουργούν αδιάκοπα 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα με τουλάχιστον 3 συνεχόμενες βάρδιες» αναφέρει στην καθιερωμένη εβδομαδιαία του ανάρτηση στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία αναφέρεται σε πολλά θέματα της ειδησεογραφίας, συμπεριλαμβανομένης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη

Καλημέρα σε όλες και σε όλους. Θελω να ξεκινήσω εκφράζοντας τον αποτροπιασμό μου από την επίθεση στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump. Η πολιτική βία είναι μη αποδεκτή στις δημοκρατικές κοινωνίες. Του εύχομαι πλήρη και γρήγορη ανάρρωση, όπως και σε όσους από τους παρευρισκόμενους τραυματίστηκαν, αλλά και συλλυπητήρια στην οικογένεια του ανθρώπου από το πλήθος που σκοτώθηκε.

Την εβδομάδα αυτή ίσως στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας να ήταν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όμως έχω πολλά «εγχώρια» πράγματα να σας πω και ελπίζω κάποιο από αυτά να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Θα ξεκινήσω με την ασφάλεια και τη μάχη που δίνουμε κατά της παραβατικότητας, όποια μορφή κι αν λαμβάνει, όπου κι αν βρίσκεται. H ανομία και η διάχυτη ατιμωρησία πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και πλήττουν πρωτίστως τους πιο ευάλωτους. Γι’ αυτό και έχουν μεγάλη σημασία για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας οι πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες των στελεχών της ΕΛΑΣ -και τους συγχαίρω- να εξιχνιάσουν αποτρόπαια εγκλήματα που μας έχουν σοκάρει όλους. Το δόγμα της νομιμότητας παντού ήρθε για να μείνει και είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όποιον δεν το αντιλαμβάνεται. Ειδικά στη Μύκονο όπου βρέθηκε αυτή τη βδομάδα ο αρμόδιος Υπουργός μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ, δεσμευόμαστε -όπως αποδείξαμε και πέρυσι ότι μπορούμε να το κάνουμε- πως θα ξεριζωθούν τα δίκτυα της παραβατικότητας που νομίζουν ότι ορίζουν την τύχη του πανέμορφου αυτού νησιού. Το κράτος θα επιβάλει τη νομιμότητα και στη Μύκονο αλλά και οπουδήποτε αλλού οι σκιές της νύχτας νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλουν το σκοτάδι.

Νομιμότητα παντού με δραστικές παρεμβάσεις και σε χώρους όπου γίνονταν ανεκτές καταφανώς παράνομες συμπεριφορές, όπως στα Πανεπιστήμια. Θυμίζω την πρόσφατη εκκένωση κατάληψης που υπήρχε από το 2016 (!) σε κτηριακές εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Νομιμότητα και στις φυλακές με τακτικούς αλλά και έκτακτους ελέγχους, όπως οι προχθεσινοί στον Κορυδαλλό με πολλά παράνομα ευρήματα. Ανταποκρινόμαστε έτσι στην απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας για περισσότερη ασφάλεια, όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανακοινώνοντας την επέκταση του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης με κάμερες που θα τοποθετηθούν σε συνεργασία με τους Δημάρχους Καλαμάτας και Μεσσήνης, σε περιοχές όπου καταγράφεται εγκληματική δραστηριότητα.

Περνάω σε μια αναγκαία αποκατάσταση της αλήθειας: ΔΕΝ καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα. Απλά δόθηκε η δυνατότητα για μια πρόσθετη βάρδια εργασίας σε συγκεκριμένους και ελάχιστους κλάδους της οικονομίας, όπως επιχειρήσεις που λειτουργούν αδιάκοπα 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα με τουλάχιστον 3 συνεχόμενες βάρδιες. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να εφαρμοστεί από επιχειρήσεις που λειτουργούν επίσης επί 24ώρου βάσεως 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα. Δηλαδή ελάχιστες επιχειρήσεις, κυρίως βιομηχανίες, που πρέπει να πληρούν τα κριτήρια και θα ελέγχονται για αυτό από τους επιθεωρητές εργασίας με τη βοήθεια και της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου που εφαρμόσαμε πιλοτικά τα προηγούμενα χρόνια και πλέον επεκτείνεται σε όλη την αγορά εργασίας.

ΔΕΝ αλλάζει το ωράριο απασχόλησης για τους εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, γραφεία, τράπεζες ή υπηρεσίες, το έχετε διαπιστώσει όσοι και όσες εργάζεστε σε αυτούς τους τομείς. Ξαναλέω, αφορά μόνο επιχειρήσεις αδιάλειπτης λειτουργίας και φυσικά ισχύουν στο ακέραιο τα πάγια ήδη νομοθετημένα χρονικά όρια εργασίας, χωρίς να διαταράσσεται το ανώτατο όριο της υπερωριακής εργασίας που έχει πλαφόν τις 150 ώρες ετησίως.

Για αυτό η επιπλέον βάρδια την 6η ημέρα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να έχει προσθήκη υπερεργασίας και υπερωρίας. Και μην ξεχνάμε ότι αυτή η επιπλέον εργασία μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με τη συναίνεση του εργαζομένου και αμείβεται με 40% παραπάνω αμοιβή και με 115% αν η βάρδια συμπίπτει με Κυριακή.

Ως προς την τετραήμερη εργασία, να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει θεσμοθετήσει και την εβδομάδα 4ήμερης εργασίας με τον νόμο «Δουλειές Ξανά», ακριβώς γιατί θέλουμε μια αγορά εργασίας που να παρέχει ασφάλεια και ευελιξία στον εργαζόμενο, με υψηλότερα νόμιμα εισοδήματα αντί για εργασιακή ζούγκλα, ανομία, ασυδοσία, αδήλωτη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες. Έχουμε αποδείξει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει στην αγορά εργασίας έχουν οδηγήσει στην ταχύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι προστατεύουμε τον εργαζόμενο, μειώνοντας ταυτόχρονα το μη μισθολογικό κόστος για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, κάτι που λειτουργεί ως κίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης. Θέλουμε οι Έλληνες εργαζόμενοι να έχουν καλύτερες -από κάθε άποψη- συνθήκες απασχόλησης, μεγαλύτερη προστασία καθώς και ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής με στόχο τη στήριξη της νέας οικογένειας.

Γι’ αυτό και επεκτείναμε την ειδική άδεια μητρότητας και το επίδομα γέννησης και σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων που απασχολούνται σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΜΜΕ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Υπογράφηκε προ ημερών η σχετική υπουργική απόφαση που τους δίνει τη δυνατότητα να ζητήσουν την 9μηνη άδεια (οι εργοδότες δεν μπορούν να τους την αρνηθούν) και τα συνακόλουθα επιδόματα (γέννησης, λοχείας, κύησης και μητρότητας) που συνολικά φτάνουν λίγο πάνω από τις 13.000 ευρώ. Μάλιστα, υπάρχει και αναδρομική ισχύς από τον Νοέμβριο του 2022.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μέριμνά μας είναι και φέτος να μην μείνει εκτός κανένα παιδί. Γι’ αυτό αυξήσαμε στα 361,2 εκ. ευρώ τον προϋπολογισμό για την κάλυψη 173.000 vouchers που θα δοθούν και σε άτομα με αναπηρία άνω των 22 ετών, ενώ προβλέψαμε αυξημένη μοριοδότηση για πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Σας έγραψα πριν από 3 βδομάδες για το Thessaly και Evros Pass, μια δράση της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουρισμού στις περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου που επλήγησαν από πλημμύρες και πυρκαγιές αντίστοιχα και οφείλω να πω ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον. Την Τρίτη, λοιπόν, αναρτήθηκαν οι δικαιούχοι της δράσης, οι οποίοι ανέρχονται στους 35.000!

Να έρθω τώρα στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης να αναλάβει τα έξοδα στέγασης δικαιούχων φοιτητών σε ξενοδοχεία, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες κλίνες σε φοιτητικές εστίες Πανεπιστημίων -για τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη 2024-2025 και 2025-2026. Συγκεκριμένα στην Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο), στη Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα) και Θράκη (Δράμα, Διδυμότειχο, Ξάνθη).Υπολογίζεται ότι έτσι θα διατεθούν κλίνες για 650-700 δικαιούχους -πρώτη φορά σε τόσο εκτεταμένη μορφή- η οποία δίνει σημαντική οικονομική ανάσα στις οικογένειες και στους φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια στέγασης.

Συνεχίζω με τον χώρο του Αθλητισμού και το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων», την ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία καταχωρίζονται τα μέλη των Λεσχών Φιλάθλων των αθλητικών σωματείων, των Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών, των Ανωνύμων Αθλητικών Εταιρειών και των νόμιμων παραρτημάτων τους. Έτσι, για πρώτη φορά στη χώρα μας, θα υπάρχει πλήρης χαρτογράφηση των μελών κάθε Λέσχης Φιλάθλων, κάτι που θα συμβάλλει σε αποτελεσματικότερη εποπτεία και έλεγχο κάθε λειτουργίας τους. Οι Λέσχες είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν κάθε χρόνο έως τις 20 Αυγούστου τα στοιχεία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθεί από το Υπουργείο Αθλητισμού η απαραίτητη Βεβαίωση περί Νόμιμης Λειτουργίας. Αν δεν ανταποκρίνονται ή το κάνουν πλημμελώς θα αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας των γραφείων και των Παραρτημάτων της Λέσχης από τρεις μήνες ή και οριστικά στην περίπτωση του τρις …εξαμαρτείν.

Μένω στον χώρο, για να σας πω ότι το νέο σύστημα ελέγχου εισιτηρίων και ταυτοποίησης φιλάθλων επεκτείνεται και στο μπάσκετ. Από τις 16 Σεπτεμβρίου όλοι οι αγώνες της Basket League, του Κυπέλλου Ελλάδας και των διεθνών διοργανώσεων θα διεξάγονται αποκλειστικά σε αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Από τις 17 Αυγούστου -με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου δηλαδή, το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο ποδόσφαιρο. Άρα, όλοι οι φίλαθλοι θα ταυτοποιούν το εισιτήριό τους -είτε απλό, είτε διαρκείας- μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet. Για την ψηφιακή ταυτοποίηση, θα απαιτείται να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (emep.gov.gr) και να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή.

Σταθμό για την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση του κράτους δικαίου στη χώρα μας αποτελεί η νέα μεταρρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στο δικαστικό σώμα να έχει -για πρώτη φορά – λόγο στην επιλογή των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Ήταν μία από τις πάγιες συστάσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα που έως σήμερα έμενε ανεφάρμοστη. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση, που ενδυναμώνει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή και ελπίζω αυτή η καίριας σημασίας διάταξη να υπερψηφιστεί από την αντιπολίτευση, ώστε να αποδείξουν τα κόμματα στην πράξη το ενδιαφέρον τους για το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας

Θα περάσω στη νέα πλατφόρμα που δημιούργησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης (https://bfi.oe-e.gr) για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις προκειμένου να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες για όλες τις πηγές χρηματοδότησης από κρατικές ενισχύσεις, αλλά και να ρυθμίσουν ευνοϊκά τις όποιες υποχρεώσεις τους. Ένας πλοηγός, δηλαδή, στα πολλά διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και σε δράσεις που ενδιαφέρουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις, τις προϋποθέσεις και τους όρους για την αξιοποίησή τους.

Και μιας και αναφέρθηκα σε ψηφιακές πλατφόρμες, ας δούμε και τι νέο έχουμε από το ψηφιακό κράτος. Ήδη οι ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr έχουν αυξηθεί κατά 300 περίπου μέσα σε ένα χρόνο, υπερβαίνοντας πλέον τις 1800.

Ξεκινώ από την εφαρμογή «Digispect» για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας αυτοψιών και καταγραφής των κτηρίων που έχουν πληγεί από μία φυσική καταστροφή. Έτσι, οι αρμόδιοι μηχανικοί θα μπορούν να διεκπεραιώνουν μεγαλύτερο αριθμό αυτοψιών σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Συνεχίζω με την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων, όπου πλέον τα αρχεία σε 30 Υποθηκοφυλακεία σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη είναι διαθέσιμα στο archive.ktimatologio.gr για έρευνα πρώτου επιπέδου. Θυμίζω ότι το εγχείρημα ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και θα χρειαστεί άλλος ένας χρόνος για να ψηφιοποιηθούν και τα 390 καταστήματα της χώρας (περίπου 600 εκατομμύρια σελίδες!). Όμως το έργο θα ολοκληρωθεί.

Διαθέσιμοι μέσω του gov.gr είναι πλέον περίπου 5.000 τίτλοι σπουδών (πτυχία πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών από το 2022 και μετά) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι το 21ο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, του οποίου οι απόφοιτοι μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά αντίγραφο του τίτλου σπουδών τους μέσω του ptyxia.gov.gr.

Κλείνοντας τη σημερινή ανασκόπηση, ας θυμηθούμε πόσο ξεχωριστός είναι ο φετινός Ιούλιος για τη χώρα μας, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την έναρξη της Μεταπολίτευσης. Ο σημαντικός αυτός πολιτικός κύκλος ξεκίνησε με το εθνικό τραύμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.Έξελίχθηκε όμως σε περίοδο πολιτικής σταθεροποίησης, στη διάρκεια της οποίας αποφύγαμε πολέμους, εμφυλίους και πολιτειακές εκτροπές που είχαν σημαδέψει τα πρώτα 150 χρόνια ζωής του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Το βίωμα της μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία και την Πορτογαλία, παρουσιάζεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, την οποία σας προτείνω να επισκεφτείτε. Ένας διαφορετικός αναστοχασμός, μια διαφορετική ματιά στην πολιτική ιστορία της νότιας Ευρώπης.

Κάπου εδώ θα σας αφήσω. Καλή Κυριακή σε όλες και όλους!

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: Δεν καταργείται η πενθήμερη εργασία, δεν αλλάζει το ωράριο απασχόλησης"

Πλατεία Βικτωρίας: Επεισόδιο με πυροβολισμούς μεταξύ πεθερού και γαμπρού – Στο νοσοκομείο ένα άτομο

Πανικός επικράτησε το πρωί της Κυριακής (14.07.2024) λίγο πριν τις 9 στην πλατεία Βικτωρίας, καθώς ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην πλατεία Βικτωρίας σημειώθηκε όταν δυο άτομα που οδηγούσαν ΙΧ πυροβόλησαν μια φορά στον αέρα, ενώ χτύπησαν στο κεφάλι με την λαβή του όπλου έναν νεαρό άνδρα.

Συγκεκριμένα συνεπλάκησαν δύο άτομα, γαμπρός και πεθερός, με τον δεύτερο να χτυπά με ένα όπλο που είχε πάνω του τον γαμπρό στο κεφάλι.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό με τον άνδρα που χτυπήθηκε με τη λαβή του όπλου να είναι καλα και μεταφέρθηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλατεία Βικτωρίας: Επεισόδιο με πυροβολισμούς μεταξύ πεθερού και γαμπρού – Στο νοσοκομείο ένα άτομο"

Απόπειρα δολοφονίας Ντόναλντ Τραμπ: Ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικάνων ο 20χρονος δράστης της επίθεσης, Τόμας Μάθιου Κρουκς

Το FBI κατονόμασε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές ανέφεραν: “Το FBI ταυτοποίησε τον Τόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών, από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια, ως το πρόσωπο που εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου, στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια. Παραμένει μια ενεργή και συνεχιζόμενη έρευνα”.

Ο ένοπλος “εξουδετερώθηκε” αμέσως από τη Μυστική Υπηρεσία”, δήλωσε ακόμη ο επικεφαλής επικοινωνίας Άντονι Γκουλιέλμι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washinghton Post η οποία επικαλείται τον εκλογικό κατάλογο της πολιτείας, ο δράστης της επίθεσης είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών.

Ο δράστης πέθανε ακαριαία

Στο μεταξύ, ένας μάρτυρας “μέτρα μακριά” από τον σκοτωμένο άνδρα ισχυρίζεται ότι πέθανε “ακαριαία”

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο συνεργαζόμενο με το Sky αμερικανικό δίκτυο NBC News, ο Τζόζεφ, γιατρός που δήλωσε ότι βρισκόταν στην συγκέντρωση του Τραμπ, είπε ότι φαινόταν ότι ο άνδρας “χτυπήθηκε στο κεφάλι”.

“Οι μισοί άνθρωποι κοιτούσαν γιατί νόμιζαν ότι επρόκειτο για πυροτεχνήματα, ενώ ήταν πυροβολισμοί”, είπε.

“Κοιτούσα τριγύρω, προσπαθώντας να δω από πού έρχονταν οι πυροβολισμοί. Μου φάνηκε ότι οι πυροβολισμοί έρχονταν πίσω από τις κερκίδες. Μου φάνηκε ότι ο άνδρας χτυπήθηκε στο κεφάλι από πίσω”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι “σκοτώθηκε ακαριαία” και επισήμανε ότι η αστυνομία εκκένωσε την περιοχή.

“Υπήρχαν πέντε άνθρωποι κοντά στον άνδρα”, πρόσθεσε, με δύο από αυτούς να βρίσκονται σε εμφανές σοκ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ / Sky News/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόπειρα δολοφονίας Ντόναλντ Τραμπ: Ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικάνων ο 20χρονος δράστης της επίθεσης, Τόμας Μάθιου Κρουκς"

Σάλος και πολιτικές αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis μοιράστηκαν 56 εκατ. ευρώ

Πολιτικές αντιδράσεις και ραγδαίες εξελίξεις που θα καθορίσουν εάν θα βγουν οι “κουκούλες” της σκευωρίας Novartis προκαλεί το δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος” που αποκαλύπτει πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες μοιράστηκαν 56 εκατ ευρώ.

Ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μετά την αποκάλυψη του “Θέματος” προχώρησε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα “Χ” τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη μη άρση του καθεστώτος προστασίας ενώ όπως αναφέρει το μείζον πλέον είναι “να μάθουμε ποιοι τους έβαλαν να κάνουν τις ψευδείς καταγγελίες”. Ο ίδιος σε νεότερη ανάρτηση εξηγεί πως η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει στους προστατευόμενους μάρτυρες να αποβλέπουν σε ίδιον όφελος και πως πλέον οι ενέργειες της Δικαιοσύνης αποτελούν μονόδρομο.

“Το άρθρο του Νόμου που θεσπίζει τον Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος ρητώς ορίζει, ότι για να λάβει κάποιος αυτή την προστασία δεν μπορεί να αποβλέπει σε ίδιον όφελος” σημειώνει χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως “ Η διάταξη είναι ξεκάθαρη και δεν σηκώνει αμφισβήτηση, ούτε Δικαστική Κρίση. Είναι απολύτως δεσμευτική για τους Εισαγγελείς. Ο ένας τουλάχιστον από εκείνους που έλαβαν αυτή την προστασία από την κα Τουλουπάκη, ως Μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος, είναι ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Το γνωρίζουμε καθώς, όπως έχει αποδειχθεί στο Πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, από τα έγγραφα που έστειλαν οι ΗΠΑ περιγράφεται η ιδιότητα και η εργασία του στην εταιρία Novartis Hellas καθώς και τα συγκεκριμένα έτη που εργάστηκε. Ο κύριος μάλιστα αυτός είναι φυλακή εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω άλλης απάτης που διέπραξε. Η διαμάχη του κ. Βελόπουλου με τον βουλευτή του Επικρατείας κ. Σαράκη έφερε στο φως και τα ακριβή ποσά που προσδοκούσαν να λάβουν και τελικά έλαβαν από τις ΗΠΑ, μετά τον συμβιβασμό εκεί της εταιρίας Novartis με το Αμερικανικό Δημόσιο. Άρα ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης τουλάχιστον ήταν Προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ και ταυτοχρόνως Μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος στην Ελλάδα κατά παράβαση του νόμου που ισχύει εδώ. Δεν είναι πλέον στην διακριτική ευχέρεια κανενός εισαγγελέως να αποφασίσει ή όχι τον απαχαρακτηρισμό του. Όποιος Εισαγγελέας χρεωθεί αυτή την αίτηση, που έχει ήδη κατατεθεί από τον @samaras_antonis

απλώς καλείται να διαπιστώσει την καταφανή παράβαση του νόμου και να άρει την Προστασία του κ. Δεστεμπασίδη τουλάχιστον. Έτσι θα μπορέσουμε όλοι εμείς να τον καλέσουμε στο Δικαστήριο και να τον ρωτήσουμε ποιος τον έβαλε να πει αυτά τα ψέματα για μας. Δεν διανοούμαι καν ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει Εισαγγελεύς που ενώπιον ολοκλήρου του Ελληνικού λαού, θα αποφασίσει να παραβιάσει το νόμο, να διαπράξει ο ίδιος ο Εισαγγελεύς Παράβαση Καθήκοντος και μάλιστα για να υπερασπιστεί ένα λαμόγιο σαν τον συγκεκριμένο. Είμαι βέβαιος ότι η ώρα να βγουν οι κουκούλες έφθασε και η Αλήθεια που τόσα χρόνια καρτερικά περιμένουμε θα έρθει στο Φώς. Εύγε στο @protothema για άλλη μία μεγάλη δημοσιογραφική αποκάλυψη…”

Υπενθυμίζεται πως και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα νέο αίτημα προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τον αποχαρακτηρισμό των “Μαξίμου Σαράφη” και “Αικατερίνης Κελέση” ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, την αφαίρεση της προστασίας τους και την ανάσυρση των εναντίον τους εγκλήσεων για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμηση.

Αφορμή για την κίνηση των θυμάτων της σκευωρίας έδωσαν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες των Φλωρίδη - Μπούγα που επιτρέπουν στον αρμόδιο εισαγγελέα οποτεδήποτε το κρίνει να ανακαλεί το καθεστώς προστασίας μαρτύρων όταν οι λόγοι επιβολής του εκλείψουν. Σύμφωνα με τα αιτήματα των 4 πολιτικών προσώπων οι λόγοι προστασίας των μαρτύρων έχουν εκλείψει από την στιγμή που οι καταγγελίες τους κρίθηκαν ψευδείς αλλά και μετά τις αποκαλύψεις για το οικονομικό όφελος που είχαν οι “κουκουλοφόροι” από την συνεργασία τους με τις αμερικανικές αρχές για την ίδια υπόθεση.

Να σημειωθεί πως έμπειροι νομικοί με άριστη γνώση της υπόθεσης αναφέρουν στο “Θέμα” πως τα πραγματικά δεδομένα και το νέο θεσμικό πλαίσιο επιβάλλουν στον αρμόδιο εισαγγελέα να επανεξετάσει και να άρει το καθεστώς προστασίας των κουκουλοφόρων μαρτύρων που ενήργησαν ως εκτελεστικά όργανα της σκευωρίας Novartis. Εξηγούν πως το σύνολο των στοιχείων που έχουν προκύψει οδηγούν σε 3 βασικά συμπεράσματα για τους κουκουλοφόρους μάρτυρες :

Οι ισχυρισμοί τους περί χρηματισμού 10 πολιτικών προσώπων αποδείχθηκαν ψευδείς καθώς το σύνολο του κατηγορητηρίου κατέρρευσε
Αποσκοπούσαν και πρόσφατα έλαβαν χρηματικό όφελος καθώς ήταν παράλληλα μάρτυρες των αμερικανικών αρχών για την ίδια υπόθεση
Αποδείχθηκαν πρόσωπα τουλάχιστον αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας καθώς στην πορεία ο “Σαράφης” προφυλακίστηκε ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε οικονομικές απάτες

Διαβάστε αναλυτικά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο Πρώτο ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σάλος και πολιτικές αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis μοιράστηκαν 56 εκατ. ευρώ"

Απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση – Με αίματα στο πρόσωπο, απομακρύνθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες

Ριπές πιθανότατα από όπλο ακούστηκαν σε προεκλογική συγκέντρωση του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια.

Ο Τραμπ, που ετοιμαζόταν να αρχίσει την ομιλία του, έπεσε στη σκηνή, προτού συγκεντρωθούν γύρω του για να τον προστατεύσουν πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για τη φύλαξη προσωπικοτήτων, τον σηκώσουν και τον συνοδεύσουν στο αυτοκίνητό του.

Εκείνος φώναξε κάτι στους οπαδούς του και ύψωσε τη δεξιά του γροθιά, επευφημούμενος από τους συγκεντρωμένους και έφυγε από τη σκηνή ενώ έτρεχε αίμα στο πρόσωπό του.

Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε πως ο Τραμπ έχει τραυματιστεί, χωρίς να διευκρινίσει πόσο σοβαρά.

Σε οροφή κτιρίου κοντά στη σκηνή διακρίνονταν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Steven Cheung, ο πρώην αμερικανός πρόεδρος είναι καλά.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ευχαριστεί τις αρχές και τους πρώτους που έσπευσαν να βοηθήσουν και αντέδρασαν τόσο γρήγορα κατά τη διάρκεια αυτής της αποτρόπαιας πράξης. Είναι καλά και εξετάζεται σε τοπικό ιατρικό κέντρο. Θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες», είπε σύμφωνα με το CNN.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του CNN, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι καλά και υποβάλλεται προληπτικά σε εξετάσεις σε νοσοκομείο.

Ενημερώθηκε ο Τζο Μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε προκαταρκτική ενημέρωση για το συμβάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

ΑΠΕ, CNN/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση – Με αίματα στο πρόσωπο, απομακρύνθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες"

Αιματηρή συμπλοκή με έναν νεκρό στη Φλώρινα: Τον μαχαίρωσε μπροστά στα μάτια περαστικών

Σοκ έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας μετά το πρωτόγνωρο και τραγικό περιστατικό μαχαιρώματος, που έλαβε χώρα γύρω στις 11 το βράδυ σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν άλλον επιφέροντας του πολλαπλά χτυπήματα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Το περιστατικό έγινε μπροστά στα έκπληκτα μάτια πολλών αυτοπτών μαρτύρων που προσπάθησαν να παρέμβουν και τουλάχιστον ένας εξ αυτών είναι τραυματίας.

Περαιτέρω έρευνα διεξάγει το τμήμα Ασφαλείας Φλώρινας και αναμένονται λεπτομέρειες από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση.

neaflorina
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιματηρή συμπλοκή με έναν νεκρό στη Φλώρινα: Τον μαχαίρωσε μπροστά στα μάτια περαστικών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news