facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Τσαβούσογλου: Θα «εξοντωθούν» οι Κούρδοι μαχητές που θα παραμείνουν στη ζώνη ασφαλείας

Η Τουρκία θα εξοντώσει τυχόν μέλη της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) που θα παραμείνουν στη σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία μετά την παρέλευση της διορίας των 150 ωρών που συμφωνήθηκε με τη Μόσχα, προειδοποίησε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ενημέρωσε την Άγκυρα ότι οι μαχητές των YPG αποχώρησαν από τη μεθοριακή ζώνη.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν στη Γενεύη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία πιστεύει τους Ρώσους εταίρους της όταν λένε ότι οι YPG έχουν φύγει από τα σύνορα. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορεί να εμπιστευτεί τρομοκράτες».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι τα συριακά εδάφη που ελέγχονται από τρίτα μέρη μπορεί να επιστραφούν στη Δαμασκό αφού εξαλειφθεί η τρομοκρατική απειλή στη χώρα. "Όταν έρθει η ώρα που το συριακό καθεστώς, στο τέλος αυτής της πολιτικής διαδικασίας, θα είναι ικανό να προστατεύσει τα εδάφη της χώρας, να εξαλείψει την τρομοκρατική οργάνωση από αυτά, νομίζω ότι όλα τα εδάφη θα επιστραφούν στη Συρία. Πρόκειται για έδαφος της Συρίας και είμαστε δεσμευμένοι στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας", είπε.

Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, που πρόκειται να ξεκινήσουν αύριο, είπε ότι η έναρξη των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα της Συρίας συνιστά ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε εξάλλου γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η αποναρκοθέτηση καθώς και αναγνωριστικές πτήσεις σε βάθος 10 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους, στη ζώνη όπου θα γίνονται οι κοινές περιπολίες των τουρκικών και των ρωσικών δυνάμεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Θα «εξοντωθούν» οι Κούρδοι μαχητές που θα παραμείνουν στη ζώνη ασφαλείας"

Johnson & Johnson: Δεν βρέθηκαν ίχνη αμιάντου στις νέες εξετάσεις της συσκευασίας παιδικού ταλκ

Ο κολοσσός Johnson & Johnson ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βρέθηκαν ίχνη αμιάντου κατά τις εξετάσεις 15 δειγμάτων που ελήφθησαν από την ίδια συσκευασία παιδικής πούδρας η οποία είχε εξεταστεί προηγουμένως από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων συνιστούν τη νέα γραμμή άμυνας της J&J απέναντι στους ισχυρισμούς ότι τα προϊόντα της περιέχουν αμίαντο, μια γνωστή καρκινογόνα ουσία που έχει συνδεθεί με το θανατηφόρο μεσοθηλίωμα.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία επισημαίνει ότι οι εξετάσεις που έγιναν από «τρίτα μέρη» επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει αμίαντος στην παιδική πούδρα και τονίζει ότι «υποστηρίζει την ασφάλεια του προϊόντος».

Στις αρχές του μήνα, η εταιρεία ανακάλεσε περίπου 33.000 συσκευασίες παιδικής πούδρας στις ΗΠΑ, επειδή βρέθηκαν ίχνη αμιάντου σε δείγματα που είχαν ληφθεί σε μία από αυτές, η οποία αγοράστηκε διαδικτυακά. Ήταν η πρώτη φορά που η J&J ανακαλεί το προϊόν αυτό και η πρώτη φορά που οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές εντόπισαν αμίαντο.

Στις ΗΠΑ η J&J είναι αντιμέτωπη με περισσότερες από 15.000 αγωγές από καταναλωτές που ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα της τους προκάλεσαν καρκίνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Johnson & Johnson: Δεν βρέθηκαν ίχνη αμιάντου στις νέες εξετάσεις της συσκευασίας παιδικού ταλκ"

Νέο σόου Ερντογάν: Συνδέθηκε ζωντανά με τη φρεγάτα που συνοδεύει τα γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ζωντανή σύνδεση με την φρεγάτα Γκιοκτσέαντα στην ανατολική Μεσόγειο που συνοδεύει εκεί τα τουρκικά γεωτρύπανα έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή που διοργάνωσε απόψε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα για την εθνική επέτειο της 29ης Οκτωβρίου της χώρας του.

Κατά τον Ερντογάν, "σε αυτά τα εδάφη (στην ανατολική Μεσόγειο) εμείς έχουμε δικαιώματα, έχουμε δικαιώματα στις θάλασσες. Δεν έχουμε δουλειά εμείς εκεί που δεν έχουμε δικαιώματα".

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι έχει λήξει και η προθεσμία των 120 ωρών με τις ΗΠΑ και των 150 με τη Ρωσία. “Αύριο θα κάνουμε συνομιλίες”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος χωρίς να αποκαλύψει αν θα συνεχιστεί η επιχείρηση στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε ζωντανή σύνδεση και με το Ρασουλάιν της Συρίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σόου Ερντογάν: Συνδέθηκε ζωντανά με τη φρεγάτα που συνοδεύει τα γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο"

Δολοφονία στο Χαϊδάρι: Στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων οι δύο αστυνομικοί

Έρευνα για τον ρόλο των δύο αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση δολοφονίας του 49χρονου επιχειρηματία στο Χαϊδάρι ξεκίνησε η διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, «η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας διερευνά τις συνθήκες εμπλοκής δύο αστυνομικών στο σημερινό περιστατικό πυροβολισμών, από άγνωστους δράστες, στο Χαϊδάρι, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ιδιώτη».

Οι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες της Αττικής, ήταν παρόντες στην δολοφονική επίθεση και μάλιστα ο ένας από αυτούς πυροβόλησε τέσσερις φορές εναντίον των δραστών με το πιστόλι του. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι βρέθηκαν τυχαία στον τόπο του εγκλήματος, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι το αυτοκίνητο του θύματος συνόδευε μια μοτοσικλέτα με δύο άτομα και εξετάζεται αν αυτοί ήταν οι δύο αστυνομικοί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας, ο 49χρονος επιχειρηματίας, πατέρας 3 παιδιών, τον τελευταίο καιρό είχε πάντα συνοδεία κατά τις μετακινήσεις του.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που μελετά η Ασφάλεια Αττικής, η επιχείρηση ήταν ένα πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου. Ωστόσο, τα κίνητρα της δολοφονίας παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο, παραμένουν τα κίνητρα της μαφιόζικης εκτέλεσης, από τους δύο δολοφόνους, οι οποίοι «γάζωσαν» με αυτόματο καλάσνικοφ τον επιχειρηματία, μέσα στο αυτοκίνητο του και στην συνέχεια εξαφανίστηκαν με την μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν.

Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν 18 κάλυκες από καλάσνικοφ και τέσσερις κάλυκες από εννιάρι πιστόλι, που εκτιμάται ότι είναι από το όπλο του αστυνομικού. Αυτό θα διευκρινιστεί από την βαλλιστική έρευνα που γίνεται στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών ερευνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο 49χρονος διατηρεί εταιρεία διανομής καφέ, κοντά στο σημείο του εγκλήματος, στην οποία άγνωστοι είχαν τοποθετήσει βόμβα τον Μάιο του 2016.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, μέχρι στιγμής δεν συνδέουν τα δύο περιστατικά και εξετάζουν όλες τις εκδοχές, για τους λόγους που κάποιοι ήθελαν βγάλουν από την μέση τον 49χρονο, ο οποίος στο παρελθόν είχε ασχοληθεί και με τον τζόγο, αλλά και με άλλες δραστηριότητες, μέσω των οποίων είχε επαφές και γνωριμίες με πολύ κόσμο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία στο Χαϊδάρι: Στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων οι δύο αστυνομικοί"

Κόντε – Ζάεφ: Ιστορικό λάθος το “όχι” στην ένταξη στην ΕΕ για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Ο κ. Ζάεφ επισκέφθηκε σήμερα την Ρώμη μετά από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ιταλίας για επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την ΕΕ.

«Απομένει να καταλάβουμε τους συγκεκριμένους λόγους για την μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ .Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών να εργαζόμαστε ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να φθάσουμε σύντομα σε μια απόφαση. Συντελέστηκε ένα ιστορικό λάθος, πολύ σοβαρό, το οποίο θα πρέπει σύντομα να επανορθώσουμε» τόνισε μετά την συνάντηση ο Τζουζέπε Κόντε .

Ο κ. Κόντε τόνισε ακόμη πως η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να συνεχισθεί και είναι ανάγκη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ιταλία υποστήριζε ανέκαθεν την ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ και την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση. Είναι μια περιοχή καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης και της Μεσογείου, τόνισε.

«Ο λαός μας δέχθηκε με απογοήτευση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής την οποία θεωρεί άδικη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

«Πολλοί σχολίασαν ότι έγινε ιστορικό λάθος. Αυτό το ιστορικό λάθος υπάρχει χρόνος και τρόπος να επανορθωθεί την επόμενη περίοδο και εμείς είμαστε έτοιμοι μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ να εργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να επιλύσουμε τις διαφορές μας με τους γείτονες, να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος που θα ευημερεί. Αυτή τα στιγμή οποιαδήποτε εναλλακτική ιδέα αντί της ένταξής μας στην ΕΕ μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα και πρόοδο στα δυτικά Βαλκάνια. Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έχουν στο περίγυρό τους χώρες μέλη της ΕΕ και εμείς είμαστε σαν ένα νησί μέσα στην ΕΕ και δεν θα έχουμε καλύτερο μέλλον εκτός από την ένταξη και την ενσωμάτωσή μας εκεί που ανήκουμε, στην ΕΕ”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντε – Ζάεφ: Ιστορικό λάθος το “όχι” στην ένταξη στην ΕΕ για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία"

Εντός διορίας η αποχώρηση των Κούρδων, δηλώνει ο Ερντογάν

Ρώσοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τις τουρκικές αρχές ότι η πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας αποσύρθηκε από τη ζώνη των συνόρων εντός της διορίας των 150 ωρών που τους είχε δοθεί από την Άγκυρα και τη Μόσχα, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας από την Άγκυρα, σε μια εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για το θέμα της Συρίας θα συνεχιστούν.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε γνωστό ότι οι YPG ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Ένας σύμβουλος του Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα εξακριβώσει εάν αυτό αληθεύει μέσω των κοινών περιπολιών με τους Ρώσους στην περιοχή.

Δεν έχει διευκρινιστεί το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν αυτές οι περιπολίες. Πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμη και αύριο Τετάρτη.

Η Τουρκία σταμάτησε τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης», που είχε ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου εναντίον των YPG στα ανατολικά του Ευφράτη, μετά τις δύο συμφωνίες που διαπραγματεύτηκε ξεχωριστά με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και οι οποίες προβλέπουν την αποχώρηση των Κούρδων από τη ζώνη στην οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας».

«Δεν είμαστε εκεί κάτω για να παραμείνουμε. Έχουμε μόνο έναν στόχο, είμαστε εκεί για να εκκαθαρίσουμε (τη ζώνη) από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε σήμερα ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απειλήσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επαναληφθούν αν οι YPG δεν αποσυρθούν από την περιοχή.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντός διορίας η αποχώρηση των Κούρδων, δηλώνει ο Ερντογάν"

Ναύπακτος: Ατύχημα στο λούνα παρκ των παζαριών – Τραυματίστηκε παιδάκι.

Ατύχημα σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στο λούνα παρκ στα παζάρια της Ναυπάκτου. Παιδάκι τριών ετών που διασκέδαζε έπεσε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Nafpaktia news.gr από το τρενάκι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι .

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Ναυπάκτου όπου το πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια το μετέφερε στο Κέντρο Υγείας.

Το παιδάκι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο έχει μια μικρή αμυχή στο κεφάλι όμως μεταφέρθηκε προληπττικά σε νοσοκομείο της Πάτρας.

Έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί το λιμεναρχείο Ναυπάκτου

nafpaktianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναύπακτος: Ατύχημα στο λούνα παρκ των παζαριών – Τραυματίστηκε παιδάκι."

Στην αντεπίθεση η Κύπρος – Απαντά με δική της NAVTEX στις παράτυπες τουρκικές ασκήσεις

Δεν άφησε αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις η Κύπρος, εκδίδοντας antinavtex στις περιοχές εντός της ΑΟΖ που επιχειρεί το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε σήμερα antinavtex, με την οποία αναφέρει ότι οι τελευταίες δύο τουρκικές Navtex (οδηγίες προς ναυτιλλομένους) είναι παράτυπες, δεν έχουν την έγκριση από τον αρμόδιο φορέα που είναι ο παράκτιος σταθμός Κύπρος Ράδιο και αποτελούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

Η τουρκική «απειλή»

Λίγες μέρες μετά το «μπαράζ» προκλητικών NAVTEX στο βορειοανατολικό Αιγαίο και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία «χτύπησε» ξανά με ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, σε περιοχές – «τεμάχια» της ΑΟΖ, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Πορθητής».
Ειδικότερα, στην πρώτη NAVTEX, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX που «δεσμεύει τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις και ναυτικά γυμνάσια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, από τις 7 π.μ μέχρι τις 11 π.μ )σε περιοχή με πράσινο στον χάρτη).
Στην δεύτερη NAVTEX που εκδόθηκε πάλι από τον υδρογραφικό σταθμό Αττάλειας, το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, θα προχωρήσει σε ναυτικές ασκήσεις την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2019 από τις 7 π.μ μέχρι τις 11 π.μ. (σε περιοχή που φαίνεται με κόκκινο στον χάρτη).

Η απάντηση της Κύπρου

Η antinavtex του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά και τις δύο αυτές navtex της Τουρκίας, με τις οποίες ενημερώνει ότι η έκδοση τέτοιων οδηγιών από την Τουρκία στην περιοχή είναι παράτυπες, αφού δεν έχουν την έγκριση των επίσημων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ / Offsite
onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην αντεπίθεση η Κύπρος – Απαντά με δική της NAVTEX στις παράτυπες τουρκικές ασκήσεις"

Παυλόπουλος: Η συμπεριφορά της Τουρκίας προσβάλλει ευθέως την διεθνή νομιμότητα

Να καταδικασθεί η προκλητική επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία, η απάνθρωπη συμπεριφορά της προς τους πρόσφυγες και ο αυθαίρετος τρόπος, με τον οποίο συμπεριφέρεται στο πεδίο οριοθέτησης της ΑΟΖ, υπογράμμισε ο ΠτΔ κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. 'Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των σχέσεων του Αραβικού Συνδέσμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως μάλιστα κατά την τρέχουσα συγκυρία, με κύριο στόχο η συνεργασία αυτή να συνεισφέρει ουσιωδώς στην εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Μιλώντας για ασφάλεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «έχουμε χρέος να καταδικάσουμε, απεριφράστως, την συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή αυτή, η οποία προσβάλλει ευθέως την Διεθνή Νομιμότητα, τόσο λόγω της προκλητικής επέμβασής της στην Συρία και της απάνθρωπης συμπεριφοράς της προς τους πρόσφυγες όσο και λόγω του εντελώς αυθαίρετου τρόπου, με τον οποίο συμπεριφέρεται στο πεδίο οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κατά προφανή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας -ήτοι της Συνθήκης του Montego Bay του 1982- που, όπως είναι γνωστό, είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου κ. 'Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ υπογράμμισε ότι η σχέση της Ελλάδας με τον Αραβικό Σύνδεσμο είναι πάρα πολύ δυνατή και σημείωσε ότι αυτή η σχέση μπορεί να συμβάλει στη διευκόλυνση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου.

Χαιρέτισε, επίσης, την στάση της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό, λέγοντας πως διευκολύνει πάρα πολύ το έργο τους και πρόσθεσε ότι αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς τις άλλες χώρες της περιοχής.

Αναφερόμενος στον Αραβικό κόσμο, υπογράμμισε ότι σήμερα διέρχεται μια πολύ μεγάλη κρίση, ίσως την πιο μεγάλη κρίση των τελευταίων εκατοντάδων χρόνων. Όπως εξήγησε, η κρίση αυτή οφείλεται τόσο σε εσωτερικά θέματα, όσο και σε εξωτερικές επεμβάσεις άλλων χωρών.

Μάλιστα, τόνισε ότι αυτές οι εξωτερικές επεμβάσεις δυστυχώς συνέβαλαν στο να γίνει πιο πολύπλοκη η κατάσταση εντός του Αραβικού χώρου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αρκετοί γείτονες, στην περιοχή μας, λειτουργούν εις βάρος των εθνικών μας θεμάτων και τάχθηκε υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Όπως διευκρίνισε «Υπάρχει ο ΟΗΕ, υπάρχει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πρέπει όλοι αυτοί να παρέμβουν για να σταματήσουν όλα αυτά τα εκκρεμή ζητήματα».

Καταλήγοντας, ευχήθηκε με την βοήθεια της Ελλάδας, που λειτουργεί με αρχές, να βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Η συμπεριφορά της Τουρκίας προσβάλλει ευθέως την διεθνή νομιμότητα"

Μητσοτάκης – Ράμα: Συμφώνησαν να βελτιώσουν τις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας

Όλα τα διμερή θέματα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ομόλογό του της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι παρά την απογοήτευση της Αλβανίας από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη - εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκείνη θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα.

Και αυτό γιατί είναι προς το συμφέρον της ίδιας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, με την αντιμετώπιση όλων των διμερών ζητημάτων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις.

Επίσης χαιρέτησε τη δέσμευση της αλβανικής πλευράς να προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού-απογραφής, τα οποία αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διμερής συμφωνία για τις άδειες οδήγησης θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, και αποδέχθηκε πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Αλβανία.

* Η φωτογραφία είναι από τον λογαριασμό του Έλληνα πρωθυπουργού στο Twitter.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης – Ράμα: Συμφώνησαν να βελτιώσουν τις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας"

Πολάκης για εξαίρεση από προανακριτική Novartis: Χουντικής έμπνευσης απόφαση

Την απάντησή του στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που δικαιώνει το αίτημα εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την σύνθεση της προανακριτικής, το οποίο είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, έδωσε μέσω Facebook ο πρώην υφυπουργός Υγείας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης κάνει λόγο για μια «χουντικής έμπνευσης αποφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής (ΝΔ κιναλ)», που είχε τριπλό σκοπό, ενώ ξεκαθαρίζει πως θα συνεχίσει, μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, να βρίσκεται στην Επιτροπή.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης για εξαίρεση από προανακριτική Novartis: Χουντικής έμπνευσης απόφαση"

Ποινή φυλάκισης σε επιβάτη λεωφορείου έσπασε με γροθιά το τζάμι πόρτας

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε σε επιβάτη που έσπασε με γροθιά τζάμι πόρτας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΑΣΘ, με απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης , επιβάτης που έσπασε με γροθιά τον υαλοπίνακα της τελευταίας πόρτας λεωφορείου του Οργανισμού , κηρύχθηκε ένοχος για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και του επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή.

seleo
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινή φυλάκισης σε επιβάτη λεωφορείου έσπασε με γροθιά το τζάμι πόρτας"

Προανακριτική για Novartis: H ΝΔ «αδειάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ - Κατέθεσε έγγραφο του 2010 για την εξαίρεση μαρτύρων

Γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που δικαιώνει το αίτημα εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την σύνθεση της προανακριτικής κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία στην συνεδρίαση εγκλωβίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην ακραία αλλά προσχηματική ρητορική.

Το έγγραφο είχε συνταχθεί το 2010 με αφορμή αντίστοιχο αίτημα που είχε καταθέσει η ΝΔ προκειμένου να εξαιρεθούν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τις εργασίες της εξεταστικής που είχε συγκροτηθεί για την διερεύνηση του σκανδάλου της Ι.Μ. Βατοπεδίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα υποστηρίζει ότι το αίτημα εξαίρεσης είναι παράνομο και αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, τότε είχε ψηφίσει υπερ της εξαίρεσης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο που παρουσιάζει το protothema.gr το ζήτημα που εγέρθηκε τότε είναι αντίστοιχο με το επιχείρημα που προβάλλουν σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Δηλαδή, πως δεν μπορούν μέλη της ανακριτικής επιτροπής να είναι και μάρτυρες για την εξεταζόμενη υπόθεση.

Στην εξεταστική για το Βατοπέδι η εμπλοκή προέκυψε από την συμμετοχή των τότε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή και Αργύρη Λαφαζάνη οι οποίοι είχαν καταθέσει ως μάρτυρες σε άλλη διαδικασία για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων.

Σύμφωνα λοιπόν με την γνωμοδότηση τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής συμφώνησαν ομόφωνα πως κατ εφαρμογή της αρχής της αμεροληψίας η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι επιτάσσεται ο αποκλεισμός ή η εξαίρεση των προσώπων που εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας, όπως είναι εκείνοι που εξετάσθηκαν ως μάρτυρες σε διαδικασία με αντικείμενο την διερεύνηση της ίδιας υπόθεσης. Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι ότι πρόσωπα που προτείνονται να κληθούν ως μάρτυρες ή καλούνται ως μάρτυρες ενώπιον εξεταστικής επιτροπής, εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας, οπότε σύμφωνα με την αρχή της αμεροληψίας, ιδρύεται λόγος εξαίρεσής τους από την άσκηση των καθηκόντων του μέλους της επιτροπής. Η απάντηση στο τρίτο ερώτημα είναι ότι υπόνοιες μεροληψίας εγείρονται και για τους διατελέσαντες στο αξίωμα του Υπουργού, των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονται στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής».

Δείτε εδώ το έγγραφο που κατέθεσε η ΝΔ 

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής εξηγούν πως οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης, ούτε εξαιρούνται ούτε αποβάλλονται από τις εργασίες της προανακριτικής... Απεναντίας, όπως σημειώνουν, τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στις έρευνες.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η επιλογή της Κουμουνδούρου να θέσει τα δυο συγκεκριμένα πρόσωπα, που πρωταγωνίστησαν στο στήσιμο της σκευωρίας της Novartis, ως μέλη της Προανακριτικής, είναι δόλια και στόχευε στην ακύρωση των πιθανών ευρημάτων που θα εντόπιζε η έρευνα.

Τέλος, οι ίδιες πηγές καλούν τον ΣΥΡΕΙΖΑ να εγκαταλείψει την «πεζοδρομιακού τύπου Πολάκειο ρητορική», να σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας και να άρει τα προσκόμματα που θέτει προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα. 

Γεροβασίλη: Πολιτική μεθόδευση του Μητσοτάκη 

Δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της Επιτροπής αρμοδιότητα και δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτή, ανέφερε απόψε η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στην απόφαση εξαίρεσης των κ.κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η κ. Γεροβασίλη κατηγόρησε για πολιτική μεθόδευση τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και προανήγγειλε πρωτοβουλίες "για να συνειδητοποιήσουν οι εμπνευστές ότι διαπράττουν κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα".

"Η σημερινή απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξαιρέσει από τις εργασίες της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη, αποτελεί πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Πρόκειται για μια πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να το διερευνούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής", δήλωσε ειδικότερα η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε:

"Δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της Επιτροπής αρμοδιότητα και δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της.

Πόσο δε μάλλον, όταν το σκεπτικό της απόφασής τους είναι ότι εξαιρούν τους συγκεκριμένους βουλευτές εξ αιτίας των εκπεφρασμένων πολιτικών τους θέσεων για το σκάνδαλο.

Σκεπτικό που έχει καταγραφεί στα πρακτικά και μας οδηγεί σε σκοτεινές για τη δημοκρατία εποχές.

Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis να συσκοτισθεί".


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική για Novartis: H ΝΔ «αδειάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ - Κατέθεσε έγγραφο του 2010 για την εξαίρεση μαρτύρων"

Τουσκ: Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα την παράταση του Brexit

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε και επίσημα την αναβολή του Brexit μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2020.

«Η ΕΕ των 27 ενέκριναν επισήμως την παράταση. Μπορεί να είναι η τελευταία. Σας παρακαλούμε, χρησιμοποιείστε με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον χρόνο», έγραψε στο Twitter.

Ο Τουσκ, ο οποίος αποχωρεί στα τέλη Νοεμβρίου από το αξίωμά του, μετά από πενταετή θητεία, ουδέποτε έκρυψε ότι επιθυμούσε να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ.

«Θέλω επίσης να σας πως αντίο, καθώς η αποστολή μου εδώ φτάνει στο τέλος της. Θα προσεύχομαι για εσάς», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους «φίλους Βρετανούς».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα την παράταση του Brexit"

Λιβάνιος: Ηλεκτρονικά η αίτηση των απόδημων Ελλήνων για συμμετοχή στις εκλογές

Ηλεκτρονικά και μέσω εφαρμογής θα γίνεται η αίτηση για συμμετοχή στις εκλογές των απόδημων Ελλήνων τόνισε ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Περίπου δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα ανοίξει εφαρμογή μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος σε συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM 90,1.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβάνιος τα απαραίτητα στοιχεία που θα πιστοποιούν πως ο ενδιαφερόμενος εκλογέας έχει παραμείνει συνολικά δύο έτη στην Ελλάδα, κατά τα τελευταία 35 χρόνια, ανεξαρτήτως από το πότε έφυγε, είτε θα αντλούνται ηλεκτρονικά από τα διαθέσιμα μητρώα του ελληνικού Δημοσίου, όπως τα ένσημα, είτε θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη σχετική εφαρμογή από τον ίδιο τον εκλογέα, όπως για παράδειγμα ένα σκαναρισμένο αντίγραφο πτυχίου ή απολυτήριο λυκείου, χωρίς να απαιτείται η προσκόμισή τους σε κάποια υπηρεσία ή προξενείο.

Όσον αφορά τη σύσταση εκλογικών τμημάτων, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι τα τμήματα θα συστήνονται ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων που θα δηλώσουν ενδιαφέρον να ψηφίσουν σε κάθε περιοχή. Στόχος είναι να δοθεί βάρος στη διασπορά των τμημάτων, ώστε οι εκλογείς να διανύουν τη μικρότερη δυνατή απόσταση, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Επίσης διευκρίνισε ότι η αίτηση θα ισχύει για αόριστο χρονικό διάστημα αλλά ο εκλογέας θα μπορεί, εφόσον μετακομίσει, να αλλάξει στην αίτηση τον τόπο διαμονής του, ώστε όταν συγκροτηθούν τα τμήματα – πριν από κάθε εκλογική διαδικασία – να περιληφθεί στο πλησιέστερο. Εφόσον επιθυμεί να ψηφίσει στην Ελλάδα, θα μπορεί να αναστείλει την αίτησή του και να επανέλθει στον βασικό εκλογικό κατάλογο.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβάνιος: Ηλεκτρονικά η αίτηση των απόδημων Ελλήνων για συμμετοχή στις εκλογές"

Χαμός στην Προανακριτική: Εκτός εαυτού ο Ραγκούσης, «είστε χουντοεπιτροπή» – Εξαιρέθηκαν Πολάκης – Τζανακόπουλος

Στον δρόμο της πόλωσης και της έντασης επιχειρεί να οδηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες εις βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπή τα «αίματα άναψαν» καθώς συζητήθηκε το ζήτημα της εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου μετά από αίτημα του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να κληθούν ως μάρτυρες της υπόθεσης. Υπέρ της εξαίρεσης του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη τάχθηκαν στην προανακριτική Επιτροπή οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Κατά της απόφασης τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» ψήφισε η Ελληνική Λύση.

Η ένταση ξεκίνησε όταν ζήτησε το λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ζήτησε έγγραφα που αφορούσαν την υπόθεση και έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβερνητική πλευρά.

«Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. Ζητάμε έγγραφα και μας λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων με έντονο τρόπο, προκαλώντας την επέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Γιάννη Μπούγα.

Οι διάλογοι που ακολούθησαν ήταν ενδεικτικοί:

Γιάννης Μπουγάς: «Θα εφαρμόσω το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί. (Άρθρο που προβλέπει φυλάκιση έως τρία έτη και χρηματικό πρόστιμο για τον λόγο της διατάραξης της συνεδρίασης.)
Δημ. Τζανακόπουλος: Θα οδηγήσετε ενώπιον του Δικαστηρίου βουλευτές που τους απέστειλε εδώ ο ελληνικός λαός;
Σπ. Λάππας: Δεν έχει υπάρξει ξανά προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προανακριτικής. Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό γι’ αυτό το κόλπο;

Εκτός εαυτού ο Γιάννης Ραγκούσης άρχισε να φωνάζει, με τις φωνές του να ακούγονται στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.

«Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή. Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα! Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία, ντροπή σας!» φώναζε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αντίδραση των βουλευτών της πλειοψηφίας ήρθε δια στόματος του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολόπουλου. «Βλέπουμε συμπεριφορές Χρυσής Αυγής» είπε. «Ντροπή! Απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί εναντίον μας και για τη δημοκρατικότητα μας. Μας προσβάλει ως κοινοβουλευτικούς κι ως ανθρώπους» είπε από την πλευρά του ο Βασίλης Υψηλάντης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία, επιχειρηματολογώντας για την εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε παλαιότερη γνωμοδότηση (του 2010) του Συμβουλίου της Βουλής για την εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Δημήτρη Παπουτσή και Αργύρη Λαφαζάνη) από την Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι. Τότε, μάλιστα, είχε συναινέσει και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμός στην Προανακριτική: Εκτός εαυτού ο Ραγκούσης, «είστε χουντοεπιτροπή» – Εξαιρέθηκαν Πολάκης – Τζανακόπουλος"

Χαλάει ο καιρός! Βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη

Αλλάζει ο καιρός από την Τετάρτη καθώς σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα έχουμε βροχές και καταιγίδες.

Ο καιρός θα είναι βροχερός στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά ενώ ακραίες νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν, αρχικά στο Ιόνιο, στη συνέχεια στα ηπειρωτικά και προς το βράδυ στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, αναμένονται την Τετάρτη.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν έως το μεσημέρι στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά, ενώ από το μεσημέρι κι έπειτα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες στα δυτικά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 3 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 7 έως 23, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 10 έως 24, στα νότια ηπειρωτικά από 11 έως 27, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 22, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 10 έως 16, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 24, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 13 έως 23 και στην Κρήτη από 11 έως 25.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως σταδιακά θα γίνουν βόρειοι 3 έως 5 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις, που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν. Πιθανότητα βροχοπτώσεων υπάρχει προς το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλάει ο καιρός! Βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη"

Σκόπια: «Στις εκλογές θα φανεί η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών» λέει ο ηγέτης του VMRO

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον το VMRO αναλάβει την εξουσία άφησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του εθνικιστικού VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι υποστήριξε ότι «η Συμφωνία παρέχει πολλά δικαιώματα στην ελληνική πλευρά» και είναι επιζήμια για τα Σκόπια.

«Η τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών (σ.σ. 12/4/2019). Αν εξασφαλίσουμε σταθερή πλειοψηφία δύο τρίτων και πλειοψηφία στους βουλευτές των άλλων εθνικών κοινοτήτων, τότε υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ένα βήμα πίσω, αντιθέτως μας περιμένει πολύ δουλειά και σκληρές μεταρρυθμίσεις. […] Δεν υπάρχει συμφωνία που να μπορεί να μου απαγορέψει να είμαι Μακεδόνας, να μιλάω την μακεδονική γλώσσα και να είμαι από την Μακεδονία. Η αρχή μας είναι: όχι στο εξαρχαϊσμό, όχι στην “βορειοποίηση” και λέμε ένα μεγάλο ναι στην επιστροφή του “μακεδονισμού” στην Μακεδονία» τόνισε, μιλώντας για τη Συμφωνία.

Αναφερόμενος στις εκλογές, που θα γίνουν τον Απρίλιο του 2020, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι εκτιμά ότι το κόμμα του θα τις κερδίσει. Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, μιλώντας για την «τριετία του μεγαλύτερου ιστορικά αίσχους από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: «Στις εκλογές θα φανεί η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών» λέει ο ηγέτης του VMRO"

Γεωργιάδης: Θέλουμε το νέο εργοστάσιο της Volkswagen στην Ελλάδα! video

"Ζωηρό" ενδιαφέρον εκ μέρους της κυβέρνησης για να κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο της Volkswagen στην Ελλάδα αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης την Τρίτη (29.10.2019).

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ για το ζήτημα της Volkswagen, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης επιφυλάχθηκε να προβεί σύντομα σε ανακοινώσεις.

Η κυβέρνηση αναζητεί τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε μία ελληνική προσφορά προς τον γερμανικό κολοσσό να υπερκεράσει αντίστοιχες που έχουν υποβάλλει Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία, για την έδρα του νέου εργοστασίου.

“Η ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο αρμόδιος Υφυπουργός για την εξωστρέφεια, ο κύριος Φραγκογιάννης, έχουμε ήδη δείξει ζωηρό ενδιαφέρον γι’ αυτό το θέμα”, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, αποκαλύπτοντας ότι “και η Ελλάδα έχει μπει σε αυτή τη διεκδίκηση”.



Volkswagen: “Πάγο” στην Τουρκία!

Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την οριστική συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση, η Volkswagen αποφάσισε να “παγώσει” το σχέδιο κατασκευής του νέου εργοστασίου της λίγο έξω απ’ τη Σμύρνη, στον απόηχο της επέμβασης στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για μία επένδυση που θα φθάσει το 1,3 δισ ευρώ, απασχολώντας περίπου 4.000 εργαζομένους.

Στην νέα μονάδα της Volkswagen προγραμματίζεται να κατασκευαστεί η νέα γενιά των μοντέλων Passat και Skoda Superb, με μέγιστη ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 300.000 οχήματα, σύμφωνα με την Automotive News Europe.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Θέλουμε το νέο εργοστάσιο της Volkswagen στην Ελλάδα! video"

Η Ευρώπη καταδικάζει την Τουρκία για παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης

Έντονα στηλιτεύεται για ακόμη μια φορά η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την πολιτική της σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης.

«Η Τουρκία παραβίασε την ελευθερία της έκφρασης αξιωματούχου του μετριοπαθούς φιλοκουρδικού κόμματος DTP με το να την καταδικάσει για μια ομιλία στην οποία είχε αναφερθεί στο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), χωρίς να επαληθεύσει το ακριβές περιεχόμενό της», ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στους δικαστές του ΕΔΑΔ προσέφυγε η Χατιτζέ Τζομπάν, μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), η οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης έπειτα από μια ομιλία που εκφώνησε το 2007 στη διάρκεια μιας διαδήλωσης.

Η Τζομπάν υπογράμμισε πως οι αστυνομικοί που επιτηρούσαν τη διαδήλωση διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις της και υπέδειξε τη διαφορά ανάμεσα στο περιεχόμενο της δημοσιευμένης ομιλίας της στις εφημερίδες και εκείνου που αναφέρεται στα πρακτικά της αστυνομίας.

Είπε πως η ομιλία της αφορούσε «την ανάγκη της επίλυσης του κουρδικού προβλήματος με δημοκρατικά και ειρηνικά μέσα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΔΑΔ.

Οι δικαστές του ΕΔΑΔ εκτίμησαν πως η τουρκική δικαιοσύνη δεν είχε εξετάσει με σοβαρότητα το περιεχόμενο της ομιλίας, κύριο αποδεικτικό στοιχείο στην υπόθεση αυτή, και, ως εκ τούτου, παραβίασαν την ελευθερία της έκφρασης της Τσομπάν.

Το PKK, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιεί αιματηρό ανταρτοπόλεμο εναντίον της Άγκυρας από το 1984.

Τον Ιανουάριο του 2016, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για τη διάλυση, στα τέλη του 2009, του κόμματος DTP, του κυριότερου φιλοκουρδικού πολιτικού σχηματισμού, επειδή όπως υποστήριξε επρόσκειτο στο PKK.

Η διάλυση του κόμματος αυτού, την οποία διέταξε το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, περιόρισε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε κρίνει ομόφωνα το ΕΔΑΔ.

Μερικούς μήνες πριν από τη διάλυσή του, τον Μάρτιο του 2009, το DTP είχε λάβει το 5,70% των ψήφων στις εκλογές και είχε γίνει η τέταρτη πολιτική δύναμη στη χώρα και η πρώτη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ευρώπη καταδικάζει την Τουρκία για παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης"

ΣΥΡΙΖΑ για Βόρεια Μακεδονία: Αναλαμβάνουμε εμείς πρωτοβουλίες αφού η κυβέρνηση είναι απούσα

Επίθεση στη ΝΔ εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας και τα εμπόδια που προβάλλει η ΕΕ στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της ισορροπίες, από τη μία πλέον λέει ανοιχτά ότι πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η Συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη για να μην έχει εσωκομματικές αντιδράσεις είναι παντελώς απούσα από τις εξελίξεις με την άρνηση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας».

Και συενχίζουν: «Ενώ δηλώνουν ότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έχουν αφήσει στη Δανία, την Ολλανδία και την Ιταλία την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στη Ρώμη για να συζητηθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης της ενταξιακής διαδικασίας. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που πρώτη θα έπρεπε να έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως το μόνο που έχει κάνει μέχρι στιγμής, είναι να πει στους ευρωβουλευτές της ΝΔ να κρυφτούν όταν η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου ψήφιζε υπέρ της άμεσης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ενώ τέλος στελέχη της κυβέρνησης ασκούν κριτική στη στάση της Γαλλίας, την ίδια στιγμή αναπαράγουν τα επιχειρήματά της για διασύνδεση της υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας με την Αλβανία».

Οι ίδιες πηγές καταλήγουν: «Όσο για τον φόβο ορισμένων, αυτών που δεν ψελλίζουν καν το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, ότι μπορεί να επιστρέψουν οι γείτονες στην προηγούμενη συνταγματική ονομασία, ας μην ανησυχούν. Χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε την erga omnes εφαρμογή του ονόματος και μάλιστα με αναθεώρηση του Συντάγματος. Κάτι που δεν διεκδίκησε καν, καμιά προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι παρακολουθητής των εξελίξεων και μετατρέπει ξανά την Ελλάδα σε κομπάρσο των κρίσιμων διεθνών εξελίξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μείνει αδρανής σε αυτές τις εξελίξεις. Αξιοποιώντας τα διπλωματικά κεκτημένα της περιόδου της διακυβέρνησής του, θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες διεθνείς πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ για Βόρεια Μακεδονία: Αναλαμβάνουμε εμείς πρωτοβουλίες αφού η κυβέρνηση είναι απούσα"

Δένδιας: Ο Ζάεφ εκμεταλλεύεται ξανά τα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Ο Ζάεφ εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα προβλήματα που περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση «να αναλογιστεί τις ευθύνες της για ένα ελλειμματικό erga omnes».

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους» τονίζει σε δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργού Εξωτερικών.

«Η συμφωνία έχει ήδη παράξει αποτελέσματα, και η Βόρεια Μακεδονία αποκομίζει οφέλη καθώς έχει ανοίξει ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Στόχος μας είναι μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο να λύσουμε προβλήματα και να αμβλύνουμε αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας. Και προς τούτο, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους» αναφέρει συγκεκριμένα κ. Δένδιας.

Παράλληλα, καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση «να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της για ένα ελλειμματικό erga omnes, το οποίο συνεχίζει να προτάσσει μάλιστα ως επίτευγμα».

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει πως η Ελλάδα επανέρχεται στον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή τη Ανατολικής Μεσογείου με υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη διολίσθηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην αρένα των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που φαίνεται να επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Ο Ζάεφ εκμεταλλεύεται ξανά τα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών"

Αυθαίρετα: Έρχεται παράταση και νέα μόνιμη ρύθμιση

Νέα μόνιμη ρύθμιση για τα αυθαίρετα εξήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης. Η ρύθμιση αυτή θα βασίζεται στην ταυτότητα κτιρίων. Ανακοίνωσε επίσης νέο κύκλο του «Εξοικονομώ κατ' Οίκον».

Συνολική παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα για τα αυθαίρετα, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι, ενόψει της λήξης σε λίγες ημέρες των προθεσμιών για υπαγωγή στην τρέχουσα ρύθμιση, δεν θα υπάρξει κενό για τους ιδιοκτήτες ή τους μηχανικούς. Κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται παράταση των προθεσμιών υπαγωγής στην ισχύουσα ρύθμιση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η νέα, μόνιμου χαρακτήρα.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Στασινό, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση θα σχετίζεται με την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, η οποία έχει ήδη θεσμοθετηθεί με ορίζοντα εφαρμογής το 2020, και δεν θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», σημειώνοντας ότι συνολικά οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ, αλλά και στη μεταφορά συντελεστή δόμησης, για την οποία προανήγγειλε ρύθμιση η οποία θα αποκαθιστά αδικίες και θα είναι σε συμφωνία με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Για το ζήτημα των αυθαιρέτων, στόχος της κυβέρνησης είναι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έρθει μία συνολική παρέμβαση, μεταρρύθμιση θα έλεγα, στην οποία δευτερεύουσας σημασίας θα είναι αυτή καθαυτή η παράταση, που είναι αναγκαία προφανώς. Τη ρύθμιση θα τη χαρακτηρίζει μία κατεύθυνση αποφυγής νέων παρατάσεων στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και λαμβάνοντας υπόψιν επίσης ότι η κόκκινη γραμμή μας σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων πάει πίσω στο 2011. Θα υπάρχει ένα σαφές σκηνικό για τους κατόχους αυθαιρέτων, το οποίο θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα οδηγήσει σε ένα τέλος στο γνωστό σκηνικό, να πηγαίνουμε κάθε τρεις και λίγο στη Βουλή και να φέρνουμε παρατάσεις επί παρατάσεων.

Για όλη αυτή τη ρύθμιση, κομβικής σημασίας θα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Έχει ψηφιστεί ρύθμιση εδώ και αρκετά χρόνια, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του 2020. Θα συνεννοηθούμε για όλες αυτές τις ρυθμίσεις όχι μόνο με τους μηχανικούς, αλλά και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με την ΠΟΜΙΔΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν νομίζω ότι η Πολιτεία δικαιούται να τους επιβαρύνει άλλο. Από τη συζήτηση που έκανα με τον κ. Στασινό αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρξουν κοινοί τόποι με τους ιδιοκτήτες. Εκκρεμεί, λοιπόν, συνάντησή μας, πριν ανακοινώσουμε τις όποιες ρυθμίσεις, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, δεν θα υπάρξει κάποιο κενό σε σχέση με τους ιδιοκτήτες και σε σχέση με τους μηχανικούς που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα μπορεί κανείς να εντάσσεται (σ.σ.: στη νέα ρύθμιση) όποτε θέλει, αλλά εκείνο το οποίο θα συμβουλεύαμε τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είναι να ενταχθούν νωρίς. Γιατί αν το αφήσουν να το κάνουν μετά από κάμποσα χρόνια, αυτό μπορεί να σημαίνει ενδεχομένως παραπάνω επιβαρύνσεις για τους ίδιους. Άρα καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα, παρότι είπα -και το υπογραμμίζω- ότι ο στόχος είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων να μην είναι επιβαρυντική για τους ιδιοκτήτες».

Νέος κύκλος του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως είναι δεδηλωμένη η βούληση της κυβέρνησης για νέο κύκλο και έχει ζητηθεί από τους περιφερειάρχες να δώσουν πρόσθετα κονδύλια. Πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1 δισ., το 5% του ΕΣΠΑ, και ότι οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης θα είναι υψηλής προτεραιότητας και στο νέο σχέδιο για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο.

Για το θέμα της τράπεζας γης, ο υπουργός ανέφερε ότι η ρύθμιση θα αντιμετωπίσει αδικίες σε βάρος ιδιοκτητών ακινήτων, κυρίως αυτών που κατέχουν διατηρητέα, με βάση και πάλι τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και «με κατεύθυνση να μη θεωρείται ότι πάμε να κάνουμε χάρες, αλλά να αντιμετωπίσουμε αδικίες και να βάλουμε μία τάξη».

Τέλος, τόνισε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας και κομβικής σημασίας για να ξεκολλήσουν επενδύσεις και να ανοίξουν καινούργιες δουλειές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε σε σχέση με τα αυθαίρετα ότι η πρόταση του Επιμελητηρίου είναι παρόμοια με τις εξαγγελίες του υπουργού, δηλαδή, «να πάμε προς την ταυτότητα κτιρίου, να έχουμε για κάθε κτίριο όλα τα σχέδια, όπως έχει κατασκευαστεί, όπως είναι σήμερα στην πραγματικότητα, χωρίς να επιβαρύνουμε τους ιδιοκτήτες με περισσότερα κόστη».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυθαίρετα: Έρχεται παράταση και νέα μόνιμη ρύθμιση"

Φονική ενέδρα στο Χαϊδάρι: Πέθανε ο επιχειρηματίας - Αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον των δραστών

Υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά του ο 49χρονος επιχειρηματίας  Δημήτρης Μάλαμας, εναντίον του οποίου στήθηκε φονική ενέδρα το πρωί στο Χαϊδάρι.  Όμως, η έρευνα αποκάλυψε ότι το πρωί εκτός από τους δράστες που χτύπησαν με καλάσνικοφ το θύμα, είχαν πυροβολήσει και αστυνομικοί οι οποίοι ήταν παρόντες στην επίθεση, ενώ βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί εντοπίστηκαν από τις κάμερες από τους συναδέλφους τους του τμήματος Ανθρωποκτονιών   και κληθέντες να δικαιολογήσουν την παρουσία τους, υποστήριξαν ότι τυχαία βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης. Ωστόσο, ο ρόλος τους ακόμη ερευνάται. 

Από το σημείο περισυνελέγησαν δεκαοκτώ κάλυκες από καλάσνικοφ και τέσερις από εννιάρι πιστόλι.

Παράλληλα, στο επαγγελματικό και προσωπικό περιβάλλον του επιχειρηματία Δ. Μάλαμα,  που βρέθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο στόχαστρο εκτελεστών, στο Χαϊδάρι, επικεντρώνονται οι έρευνες των αστυνομικών που έχουν αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει έως τώρα, το θύμα, που είναι ηλικίας 49  ετών, έπαιρνε μέτρα για την προστασία του και φέρεται να κυκλοφορούσε συνοδεία ενός ή και δύο μοτοσυκλετιστών. 

Οι δράστες, κατά τις εκτιμήσεις  της αστυνομίας παρακολουθούσαν το θύμα που έδωσε  μάχη για να κρατηθεί στη ζωή έχοντας δεχθεί απανωτούς πυροβολισμούς και γνώριζαν καλά τις κινήσεις του.  Το θύμα υπέκυψε περίπου στις έξι το απόγευμα. Ήδη, η αστυνομία συγκεντρώνει υλικό από κάμερες σε όλο το μήκος της διαδρομής που έκανε ο Δ. Μάλαμαας έως το φανάρι που σταμάτησε με το αυτοκίνητό του και όπου είχε στηθεί η ενέδρα θανάτου. Παράλληλα αναζητά μαρτυρίες αυτοπτών, ώστε να μπορέσουν να πιαστούν έστω από μια λεπτομέρεια για να συνθέσουν το προφίλ των δραστών. Παράλληλα, αναμένονται τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν το καλάσνικοφ είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια στο παρελθόν, ενώ το ενδιαφέρον των αστυνομικών εστιάζεται και στο εννιάρι, κάλυκες από το οποίο βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης. 


xaixai
Ο φόβος του θύματος της επίθεσης εξηγείται από το γεγονός ότι κατάστημα ιδιοκτησίας του είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης το 2016.  Τότε, στις 14 Μαϊου του 2016 άγνωστοι είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε κατάστημα του άνδρα, στην οδό λεωφόρο Αθηνών 267, με αποτέλεσμα σοβαρές υλικές ζημιές.

 Η αστυνομία ξεκινά το παζλ της έρευνας από το επαγγελματικό περιβάλλον του 49χρονου, ενώ δεν λανθάνει της προσοχής των αστυνομικών η φιλική σχέση που φέρεται να είχε το θύμα με απόστρατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, ο οποίος  είχε δολοφονηθεί έξω από ταβέρνα στην Κάντζα.  Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του θύματος της σημερινής δολοφονίας είχε αναφερθεί και σε μεγάλη δικογραφία του παρελθόντος για εκτεταμένη διαφθορά στην Αστυνομία. 


Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το θύμα της σημερινής επίθεσης είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για παραβάσεις του νόμου περί παιγνίων (παράνομο τζόγο). Διατηρούσε επιχείρηση διανομής καφέ. 

Υπενθυμίζεται ότι δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανή πυροβόλησαν τον 49χρονο άνδρα, ο οποίος βρισκόταν σταματημένος με το αυτοκίνητό του (τύπου SUV μάρκας BMW και χρώματος γκρι) σε φανάρι στη συμβολή Σατωβριάνδου - Αθηνών.

Σύμφωνα με τις ίδες πληροφορίες οι δράστες πυροβόλησαν περίπου τριάντα φορές με καλάσνικοφ και όπλο των 9 χιλιοστών.




police2
police1

73230762_1198424737011557_174443094614212608_n
73324443_2149027542059704_4422836083083968512_n
73495157_2790285404315025_520792714812325888_n
75262282_503984320448750_8303718113128480768_n
75362312_500304100819011_7096440971302273024_n
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φονική ενέδρα στο Χαϊδάρι: Πέθανε ο επιχειρηματίας - Αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον των δραστών"

Συρία: Άρχισαν πάλι οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και την Τουρκία

Μετά από αρκετές ημέρες άρχισαν και πάλι οι μάχες στη Συρία. Το επίκεντρο των συγκρούσεων λίγο πριν την παύση εκεχειρίας εντοπίζεται στο χωριό Αλ-Ασαντίγια κοντά στα συροτουρκικά σύνορα.

«Σφοδρές μάχες» διεξάγονται σήμερα στη βόρεια Συρία ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού και αυτές της Τουρκίας, για πρώτη φορά από τις 9 Οκτωβρίου που άρχισε η τουρκική επίθεση στη μεθοριακή ζώνη, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι δυνάμεις της Άγκυρας έβαλαν στόχο με πυρά πυροβολικού τα στρατεύματα του συριακού καθεστώτος και «μάχες με πολυβόλα» διεξάγονταν το πρωί κοντά στο χωριό Αλ-Ασαντίγια, κοντά στα συροτουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο αναφέρει πως πρόκειται για τις «πρώτες μάχες» ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα μετά την έναρξη της επίθεσης της Άγκυρας για την εκδίωξη των κουρδικών δυνάμεων από τη ζώνη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: Άρχισαν πάλι οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και την Τουρκία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news