facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, το Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων δέχτηκε επίθεση από αγνώστους.

Συγκεκριμένα, στις 23:25, περίπου 20 άτομα εμφανίστηκαν στην οδό Καλλιδρομίου και πέταξαν πέντε βόμβες μολότοφ με στόχο το ΑΤ Εξαρχείων.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες, ενώ σημειώθηκε ζημιά στην είσοδο του τμήματος, στο σημείο όπου «έσκασαν» οι βόμβες μολότοφ.

Παράλληλα, μετά από έρευνες της Αστυνομίας, σημειώθηκαν και 16 προσαγωγές.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων"

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αδειάζει τον ΣΥΡΙΖΑ περί της «διπλής αρχειοθέτησης» Γεωργιάδη

Εξηγήσεις γύρω από τη νέα «καταγγελία» του ΣΥΡΙΖΑ και ΜΜΕ κοντά σε αυτόν γύρω από την πράξη αρχειοθέτησης των καταγγελιών κατά του Άδωνη Γεωργιάδη για την υπόθεση Novartis δίνει με αναλυτική ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Σύμφωνα με την τελευταία «ανακάλυψη» του ΣΥΡΙΖΑ, η ορθή επανάληψη που προσκόμισε στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης, μετά την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω εκ παραδρομής παράλειψης μιας σειράς από το κείμενο της πράξης αρχειοθέτησης που κατέθεσε αρχικά , έφερε διαφορετική υπογραφή από το αρχικό κείμενο.

Η διαφοροποίηση αυτή προκάλεσε σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο, που έκαναν λόγο για παραποίηση του εγγράφου από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μάλιστα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο ζητώντας εξηγήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική για ορθές επαναλήψεις.

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, επισημαίνει ότι σε περίπτωση που, μετά την έκδοση εισαγγελικής διάταξης, διαπιστωθεί ότι έχουν εμφιλοχωρήσει σ’ αυτή, από παραδρομή, επουσιώδη σφάλματα συντακτικά ή λάθη κατά την εκτύπωση του κειμένου (γεγονός σύνηθες, όπως συνέβη και εν προκειμένω), από τα οποία δεν μεταβάλλεται ουσιαστικά και δεν αλλοιώνεται κατά περιεχόμενο η διάταξη, ο Εισαγγελέας που την εξέδωσε, νόμιμα, καθόσον αυτό προβλέπεται ρητά στον κώδικα ποινικής δικονομίας για τις δικαστικές αποφάσεις, προβαίνει αυτεπάγγελτα σε διόρθωση και ορθή επανάληψή της. Στην προκειμένη περίπτωση το γεγονός αυτό επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην αρχή του κειμένου και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη γνήσια βούληση του συντάκτη της εν λόγω διάταξης,την ορθότητα και τη νομιμότητα της ενέργειάς του αυτής, στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΕΕ αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή δηλώσεις πολιτικών προσώπων και αναφορές στον τύπο περί δήθεν ύπαρξης «θέματος θεσμικής τάξης» κατά την αρχειοθέτηση, από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, υπόθεσης εν ενεργεία υπουργού και περί δήθεν «ύποπτης» διόρθωσης της διάταξης αρχειοθέτησης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, επισημαίνει ότι σε περίπτωση που, μετά την έκδοση εισαγγελικής διάταξης, διαπιστωθεί ότι έχουν εμφιλοχωρήσει σ’ αυτή, από παραδρομή, επουσιώδη σφάλματα συντακτικά ή λάθη κατά την εκτύπωση του κειμένου (γεγονός σύνηθες, όπως συνέβη και εν προκειμένω), από τα οποία δεν μεταβάλλεται ουσιαστικά και δεν αλλοιώνεται κατά περιεχόμενο η διάταξη, ο Εισαγγελέας που την εξέδωσε, νόμιμα, καθόσον αυτό προβλέπεται ρητά στον κώδικα ποινικής δικονομίας για τις δικαστικές αποφάσεις, προβαίνει αυτεπάγγελτα σε διόρθωση και ορθή επανάληψή της.

Στην προκειμένη περίπτωση το γεγονός αυτό επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην αρχή του κειμένου και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη γνήσια βούληση του συντάκτη της εν λόγω διάταξης,την ορθότητα και τη νομιμότητα της ενέργειάς του αυτής, στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων.

Διαβεβαιώνουμε για πολλοστή φορά ότι οποιαδήποτε ιδιότητα εμπλεκόμενου σε υπόθεση, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και δεν αποτελεί για τον εισαγγελέα
κριτήριο για ευνοϊκή ή δυσμενή μεταχείρισή του.

Τονίζουμε δε ότι η δικαστική ανεξαρτησία αποτελεί θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και καλούμε και πάλι όλους τους κοινωνικούς εταίρους να κατανοήσουν τη σημασία της και να τη θωρακίσουν έμπρακτα.

Επίσης με αφορμή και και πάλι δηλώσεις πολιτικών προσώπων, περί ανάγκης «αυτοβελτίωσης» της δικαιοσύνης, ώστε να καταστεί ταχύτερη η απονομή της και τη δήθεν αντίθεση των δικαστικών ενώσεων σ' αυτό, επισημαίνουμε ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υπηρετούν τη δικαιοσύνη με αφοσίωση, αναλώνοντας τις δυνάμεις τους, ώστε να ανταποκρίνονται στο δύσκολο έργο τους , όπως και στη βελτίωση των χρονικών ορίων και των συνθηκών απονομής της.

Ως Ε.Ε.Ε έχουμε υποβάλλει επανειλημμένα συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Για το διαχρονικό πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας, δεν ευθύνονται οι δικαστές και εισαγγελείς ,ούτε οι δικαστικές ενώσεις τους, στις οποίες έντεχνα γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί αυτή και υπενθυμίζουμε ότι στο πρόβλημα αυτό, πέραν των άλλων, την τελευταία διετία συνέβαλε η κατ’ ουσίαν αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, λόγω της πανδημίας, όταν εκδικάζονταν ελάχιστες επείγουσες και μόνο υποθέσεις.

Η ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της δικαιοσύνης και οι προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης, προϋποθέτουν σε βάθος μελέτη, κριτική προσέγγιση και κυρίως αποφυγή εξαγωγής ατεκμηρίωτων συμπερασμάτων.

Οι συνεχείς ευκαιριακές νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν επέφεραν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και η πολιτεία πρέπει να συνδράμει κατά τρόπο αποτελεσματικό προς το σκοπό αυτό.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για το γεγονός ότι, με αφορμή τα συγκεκριμένα ζητήματα, η Δικαιοσύνη γίνεται και πάλι αντικείμενο δημόσιων δυσμενών σχολίων, με αρνητικές συνέπειες για το κύρος και την αξιοπιστία της.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αδειάζει τον ΣΥΡΙΖΑ περί της «διπλής αρχειοθέτησης» Γεωργιάδη"

Οπαδική βία: Ενημερώθηκε ο εισαγγελέας για τις ανώνυμες καταγγελίες αστυνομικού

Οι εξελίξεις μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρουν Άλκη στην Θεσσαλονίκη είναι ραγδαίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ενημέρωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σχετικά με τις υπό καθεστώς ανωνυμίας καταγγελίες, τις οποίες έκανε σε αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, άτομο που δήλωσε ότι φέρει την ιδιότητα του αστυνομικού, καθώς και ότι έχει γνώση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των περιστατικών οπαδικής βίας από την αστυνομία.

Οι καταγγελίες που αναφέρονται σε φερόμενη πλημμελή διαχείριση περιστατικών οπαδικής βίας από αστυνομικούς με εντολές ανωτέρων τους, καθώς και σε φερόμενο ρόλο απόστρατων αστυνομικών σε ομάδες, αναπαράχθηκαν από το πρωί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Σχετικά με ηχητικό απόσπασμα ραδιοφωνικής συνέντευξης σε σταθμό της Θεσσαλονίκης, που περιέχει δηλώσεις ατόμου το οποίο επικαλείται ότι φέρει την ιδιότητα του αστυνομικού και αναπαράγεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι ενημερώθηκε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και με εντολή του συγκεντρώθηκε σχετικό υλικό το οποίο θα αποσταλεί άμεσα για ποινική αξιολόγηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η καταγγελία

Όπως σας είχε μεταδώσει το newsit.gr, ο άνδρας που δήλωσε ενεργός αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, κατήγγειλε περιστατικά βίας που έχουν πέσει στην αντίληψη του αλλά και τον τρόπο που λειτουργούσαν οι ομάδες σε ρόλο «συνεργού»!

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ίδιος ήταν παρών σε περιστατικό στο οποίο ανάμεσα στις αποσκευές ομάδων για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα υπήρχαν και κάποιες με καπνογόνα, και πιστόλια ευθείας βολής, προφανώς για… λογαριασμό των οπαδών.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο Metropolis 95.5:

Αρχικά ανέφερε: «Είναι οι εντολές που δεχόμαστε από τους ανωτέρω, γιατί όταν σταματήσουν να εργάζονται στο σώμα, αναλαμβάνουν θέσεις στις ΠΑΕ και είμαι απόλυτος σε αυτό που λέω και μου έχει τύχει πολλές φορές σαν περιστατικό. Μου είχε πει ένας ανώτερος μου ότι αν συνεχίσουμε θα βρεθούμε και οι δύο στο Σουφλί. Mαζί με τα νερά, είχαμε βρει σε καπνογόνα αλλά και πιστόλια ευθείας βολής, ήμουν παρόντας στο περιστατικό και είχα ακολουθήσει την ομάδα στα αποδυτήρια γιατί είχα δεχτεί την εν λόγω εντολή. Εκείνη την ώρα ήρθαν τρεις οργανωμένοι φίλοι της ομάδας και πήραν τα σακίδια από τα αποδυτήρια για να τα παραλάβουν, ενώ εμείς δεν είχαμε καμία εντολή για να αντιδράσουμε».

Για να προσθέσει: «Είναι πολλά τα συμφέροντα που παίζονται, ακόμα και αν θυμάστε, όταν ανέλαβε ο κ. Σαββίδης τον ΠΑΟΚ πήρε έναν απόστρατο στην ομάδα, το ίδιο συμβαίνει και σε ομάδες μπάσκετ και σε άλλες ομάδες. Αλλά να ρωτήσω, τους γονείς του φερόμενου δολοφόνου τους συνέλαβαν οι αρχές; Γιατί όλα ξεκινάνε από το σπίτι, γιατί αυτός ο 23χρονος μπορεί να μην είχε την πρόθεση να σκοτώσει, αλλά κάτι έχει γίνει στο παρελθόν στο σπίτι του που τον έκανε τόσο βίαιο και τον εξώθησε στο να ασκήσει τόσο έντονη βία».

Ενώ υπογράμμισε: «Είμαι από την ημέρα που ξεκίνησε η αθλητική βία, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου περιστατικό που αστυνομικοί έχουν εισχωρήσει σε συνδέσμους. Για εμένα πρέπει να γίνει να εφαρμοστεί ο νόμος της Θάτσερ. Όταν πάω για υπηρεσία, φοβάμαι μην μου έρθει κανένα τούβλο και πρέπει να κλείσουν τα γήπεδα χθες».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οπαδική βία: Ενημερώθηκε ο εισαγγελέας για τις ανώνυμες καταγγελίες αστυνομικού"

Γκάγκα: Ενημέρωση για την κατ΄ οίκον χορήγηση αντιικών φαρμάκων

Για τη χορήγηση των νέων αντιικών φαρμάκων ενημέρωσε η αναπληρώτρια υπουργόςΥγείας, Μίνα Γκάγκα, τους γιατρούς που συμμετέχουν στο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, του ΙΣΑ και του ΙΣΠ, σε συνάντηση που διοργανώθηκε σήμερα, από τον περιφερειάρχη Αττικής και προέδρο του ΙΣΑ, Γ. Πατούλη.

Η υπουργός, με τις συνεργάτίδες της κ. Αντωνιάδου και Βιλδιρίδη ενημέρωσαν περισσότερους από 300 γιατρούς για όλες τις λεπτομέρειες, σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης των φαρμάκων και έλυσαν απορίες αναφορικά με τις ενδείξεις και τη διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης για την κατ’ οίκον αποστολή τους στον ασθενή. Η κ. Γκάγκα εξήρε τη συμβολή του Ιατρικόύ Σύλλογου Αθηνών στην υγειονομική θωράκιση απέναντι στην πανδημία, ενώ παρέμβαση έκαναν και ο Α’ αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκος καθώς και ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ, Γ. Σαρόγλου.

Ο κ. Πατούλης τόνισε σχετικα:«Αναλαμβάνουμε νέες πρωτοβουλίες, συνεχίζοντας την προσπάθεια για την υγειονομική θωράκιση απέναντι στην πανδημία. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρώτο χρονικό διάστημα της νόσησης είναι καθοριστικό για την αποτροπή των επιπλοκών. Ειδικά τώρα που προστέθηκαν νέα όπλα στην φαρέτρα της επιστήμης. Στόχος μας είναι σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου, ο συμπολίτης μας που διαγιγνώσκεται θετικός να μπορεί να βρει γιατρό, ενημερωμένο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης και να πάρει την αγωγή που θα αποτρέψει τις επιπλοκές και θα του σώσει τη ζωή».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Γκάγκα: Ενημέρωση για την κατ΄ οίκον χορήγηση αντιικών φαρμάκων "

Ισπανία: Πολιτική «θύελλα» μετά τη λάθος ψήφο βουλευτή της αντιπολίτευσης που έσωσε νομοσχέδιο

Το απίστευτο λάθος ενός βουλευτή του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, που επέτρεψε στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας να «σώσει», κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά και τα όσα συνέβησαν στο κοινοβούλιο την Πέμπτη έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα στη χώρα και η αντιπολίτευση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Για «κατάχρηση εξουσίας» και «ασυγχώρητο, δημοκρατικό λάθος» έκανε λόγο το Λαϊκό Κόμμα (PP), σχολιάζοντας την ψηφοφορία κατά την οποία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, με ψήφους 175 υπέρ, έναντι 174 κατά.

Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται επειδή το προεδρείο του σώματος αρνήθηκε στον βουλευτή του PP, Αλμπέρτο Κασέρο, να «διορθώσει» την ψήφο του, αφού ήθελε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά, προφανώς κατά λάθος, το υπερψήφισε. Και το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με μία ψήφο διαφορά.

Σε επιστολή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο Κασέρο αφηγείται ότι ήταν άρρωστος και ψήφιζε εξ αποστάσεως. Αντιλήφθηκε το λάθος όταν παρέλαβε το «πιστοποιητικό» της ηλεκτρονικής ψήφου του. Τότε πήγε αυτοπροσώπως στο κοινοβούλιο και ζήτησε να ξαναψηφίσει, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

«Η πρόεδρος ενημερώθηκε προτού να ξεκινήσει η ψηφοφορία ότι ένας βουλευτής ήθελε να ασκήσει το δικαίωμά του, ψηφίζοντας αυτοπροσώπως, επειδή υπήρχε ένα πρόβλημα με το σύστημα της ηλεκτρονικής ψήφου», εξήγησε ο ηγέτης του PP, Πάμπλο Κασάδο. Οι κανονισμοί «αναφέρουν σαφώς ότι σε μια τέτοια περίπτωση» συνεδριάζει το προεδρείο του κοινοβουλίου για να λάβει απόφαση, συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις» η ψήφος «είχε ακυρωθεί».

Εκτός από αυτό το λάθος, η ψηφοφορία της Πέμπτης σημαδεύτηκε από μια σειρά ασυνήθιστων γεγονότων, εν μέσω εντάσεων. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη ορισμένων «παραδοσιακών» συμμάχων της, όπως των Καταλανών αυτονομιστών του ERC. Επίσης, δύο βουλευτές της Ένωσης του Λαού της Ναβάρας (UPN), ενός μικρού δεξιού κόμματος, καταψήφισαν το κείμενο, παραβιάζοντας τη γραμμή του κόμματός τους, κάτι που η αριστερά χαρακτήρισε «προδοσία».

Την κρίσιμη στιγμή της ανακοίνωσης του αποτελέσματος η πρόεδρος του Σώματος, η Σοσιαλίστρια Μεριτσέλ Μπατέτ, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το νομοσχέδιο… απορρίφθηκε. Αμέσως μετά «διόρθωσε», προς μεγάλη ανακούφιση της κυβέρνησης.

Η έγκριση της μεταρρύθμισης ήταν μια από τις προϋποθέσεις που έθεταν οι Βρυξέλλες στην Ισπανία για την αποδέσμευση ενός μέρους της οικονομικής βοήθειας για την ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία. Η Ισπανία πρόκειται να λάβει συνολικά 140 δισεκ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Το Λαϊκό Κόμμα προειδοποίησε σήμερα ότι «θα αγωνιστεί μέχρι τέλους» για την ακύρωση της ψηφοφορίας.

Ο συντηρητικός Κασέρο, ο 43χρονος βουλευτής και «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης, σχετικά άγνωστος μέχρι χθες, αναγορεύτηκε ειρωνικά σε «ήρωα της αριστεράς» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) ωστόσο έκανε λόγο για «υπερβολικές αντιδράσεις» και «συμβούλευσε» το Λαϊκό Κόμμα, που αρχικά υποστήριζε ότι παρουσιάστηκε «βλάβη» στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, «να μάθει στους βουλευτές του πώς ψηφίζουν ηλεκτρονικά». «Δεν υπήρξε ποτέ βλάβη στο σύστημα, ποτέ», επέμεινε η Αντριάνα Λάστρα, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του PSOE, καταγγέλλοντας τις «τραμπικές μανούβρες» του PP – παραπέμποντας στους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Χαβιέρ Πέρεθ Ρόγιο, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, είπε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επανάληψης της ψηφοφορίας και τα δικαστήρια δεν πρόκειται να ασχοληθούν. Ο βουλευτής «θα έπρεπε να είναι σε θέση να αποδείξει ότι υπήρξε πραγματικά κάποιο σφάλμα στη λειτουργία του συστήματος και αυτό μοιάζει απίθανο. Είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιήθηκε εκατοντάδες φορές λόγω της πανδημίας», σχολίασε, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Πολιτική «θύελλα» μετά τη λάθος ψήφο βουλευτή της αντιπολίτευσης που έσωσε νομοσχέδιο"

Κοζάνη: Δύο ιερείς καταδικάστηκαν για ασέλγεια σε ανήλικο αγόρι

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας καταδίκασε σήμερα δύο εκ των τριών ιερωμένων που κατηγορούνταν για «κατάχρηση σε ασέλγεια ανήλικου αγοριού» την περίοδο 2005-2008 σε χωριό της Κοζάνης. Οι δύο ιερωμένοι, ένας πρεσβύτερος και ένας αρχιμανδρίτης, καταδικάστηκαν κατά πλειοψηφία σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή ενώ το δικαστήριο τους αναγνώρισε ελαφρυντικά μεταξύ αυτών του «σύννομου βίου» και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, ιερομόναχος σε μοναστήρι της Π.Ε. Γρεβενών την περίοδο της τέλεσης των αδικημάτων, κρίθηκε αθώος. Νωρίτερα, η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ήταν ενοχή του ενός και η απαλλαγή των άλλων δύο κατηγορουμένων, λόγω αμφιβολιών.

Οι καταδικασθέντες – σύμφωνα με την δικογραφία- προέβησαν σε ασελγείς πράξεις σε ανήλικο αγόρι, που σύμφωνα με την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη η οποία παρουσιάστηκε στο δικαστήριο «είχε πνευματική αδυναμία και ανικανότητα να αντισταθεί στις πράξεις των κατηγορουμένων».

Στο πρωτόδικο δικαστήριο που έγινε στην Καστοριά οι τρεις ιερωμένοι είχαν κριθεί κατά πλειοψηφία αθώοι ενώ στην συνέχεια ο εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Μακεδονίας άσκησε αναίρεση επί της απόφασης του δικαστηρίου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: Δύο ιερείς καταδικάστηκαν για ασέλγεια σε ανήλικο αγόρι"

Τάκης Θεοδωρικάκος: Οι παράνομοι σύνδεσμοι φιλάθλων θα κλείνουν

Συνεχείς θα είναι οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και όσοι είναι παράνομοι θα κλείσουν.

«Είναι δεδομένη η απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων να είναι συνεχείς. Όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους σε όλη τη χώρα. Πολιτεία και αθλητικοί παράγοντες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπει τέλος στο χουλιγκανισμό μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με δήλωσή του στον ΑΝΤ1.

Το νομικό πλέγμα για τη λειτουργία των συνδέσμων, το λεγόμενο Μητρώο Λεσχών ισχύει από το 2016 και ανανεώθηκε το 2021.

Απαιτεί μάλιστα σειρά δικαιολογητικών, όπως ποινικά μητρώα μελών, ενημέρωση της αστυνομίας, καθώς και ανανέωση βεβαίωσης λειτουργίας κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 από τους 17 συνδέσμους μεγάλων ομάδων σε ισχύ είναι η βεβαίωση των 9. Οι 9 νόμιμες Λέσχες Φιλάθλων δηλώνουν συνολικά 182 παραρτήματα ανά την Επικράτεια. Όλα τα άλλα λειτουργούν παράνομα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τάκης Θεοδωρικάκος: Οι παράνομοι σύνδεσμοι φιλάθλων θα κλείνουν"

Βουλή: Κυρώθηκε το Μνημόνιο Αθηνών-Λευκωσίας για έργα υποδομής στην πυρόπληκτη Αν. Αττική

Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής. Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, σημείωσε ότι το μνημόνιο αφορά σε δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, μετά από συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με τη Λευκωσία αλλά και τους τοπικούς δήμους, θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών στη θέση Σκουφέικα της Ραφήνας, έκτασης 16 στρεμμάτων. Όπως είπε, θα οικοδομηθούν περί τα 8.000 τετραγωνικά, δηλαδή περίπου 100 κατοικίες, με μέσο όρο 80 τμ η καθεμία.

«Γνωρίζω ότι οι ανάγκες στην Ανατολική Αττική είναι πολλές και για χώρους υγείας και για χώρους αποκατάστασης μέσω της κοινωνικής κατοικίας και τάξης στον χώρο [..] Ξεκινήσαμε από το Μάτι, θα επεκταθούμε και παραδίπλα και παντού» είπε ο κ. Ταγαράς και προσέθεσε: «Μετά όμως τη συνεργασία και συνεννόηση, μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας συμφωνήθηκε ως βέλτιστη αξιοποίηση των χρημάτων (να είναι) η κοινωνική κατοικία».

Προηγήθηκε κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση με κύρια σημεία, την αλλαγή του σκοπού της αρχικής συμφωνίας (επί ΣΥΡΙΖΑ), από την ανέγερση νοσοκομείου στην περιοχή, σε κοινωνικές κατοικίες «χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι», καθώς και για “φωτογραφική” διάταξη που επιτρέπει νυχτερινό κέντρο σε δασική περιοχή. Ενδεικτικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης είχε χαρακτηρίσει τη NΔ ως «παράταξη των χαμένων χρημάτων των πυρόπληκτων», κάνοντας λόγο για αδράνεια της κυβέρνησης στο Μάτι. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου ενώ η βουλευτής του κόμματος Θεανώ Φωτίου είχε αναφέρει ότι το Μάτι θα γίνει άλλη μια περίπτωση απευθείας αναθέσεων και ότι τα 10 εκατ. της Κύπρου, δυστυχώς, θα σπαταληθούν σε ένα λάθος έργο από τους “ημετέρους” του επιτελικού κράτους.

Σχολιάζοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι στον χώρο της δασικής αναψυχής, που επίσης χρηματοδοτείται από την κυπριακή δωρεά, θα υπάρχει και νυχτερινό “μπαρ”, ο κ. Ταγαράς διευκρίνισε ότι θα επιτρέπεται η εγκατάσταση μικρών ξύλινων λυόμενων οικημάτων για χρήση ως “αναψυκτηρίων”, επιτρεπόμενης της λειτουργίας τους υπό την επίβλεψη του παραχωρησιούχου, για να έχει κάποια έσοδα που θα πάνε αποκλειστικά και μόνο για τη συντήρηση και προστασία του ίδιου του χώρου.

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για από «το πινγκ-πονγκ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ». «Γίνεται μια αντιπαράθεση που επαναλαμβάνει τα ίδια επιχειρήματα, το ίδιο μοτίβο, είναι σαν δυο κόμματα να παίζουν ένα πινγκ -πονγκ στο ίδιο τραπέζι, και εμείς θέλουμε να έχουμε μια απόσταση από αυτό το τραπέζι. Άρα δεν θέλουμε να έχουμε μια ίση απόσταση απέναντι στην ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας καταγγέλλει η κυβέρνηση, θέλουμε να έχουμε μια απόσταση σοβαρή από το τραπέζι του πινγκ-πονγκ που παίζεται όλο αυτό τον καιρό».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι οι πληγές της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, στο Μάτι, είναι ακόμα ανοιχτές: Στο Μάτι ακόμη υπάρχει κόσμος που ζει στις κατασκηνώσεις μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια είπε ο κ. Κατσώτης ο οποίος επισήμανε την ανάγκη της περιοχής για ένα νοσοκομείο.

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου είπε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί σε αυτήν τη συγκινητική χειρονομία του κυπριακού Ελληνισμού». Τόνισε ωστόσο ότι η σύμπραξη Ελλάδας και Κύπρου [..] «δεν θα πρέπει σε καμία απολύτως περίπτωση να γίνει αφορμή κακοδιαχείρισης των διατιθέμενων πόρων, εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά και χαμηλού επιπέδου ανάπλασης του χώρου».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, υπογράμμισε ότι «παρόμοιες δωρεές δείχνουν το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει μνημονιακή Ελλάδα, που το κράτος δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει σε βασικές υποχρεώσεις του έναντι των κατοίκων του». Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο να μην τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της δωρεάς.

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου μίλησε για “πολιτικά ολισθήματα” του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταψήφισε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι ιδιωτικού δικαίου και τώρα λέει ένα δεύτερο “όχι”: Σήμερα υπάρχει ένας κερδισμένος, ο κόσμος που θα έχει εξασφαλίσει την κοινωνική του κατοικία, και ένας χαμένος, εσείς που είπατε “όχι”. Όσο για το νοσοκομείο στην περιοχή, ο κ. Οικονόμου είπε ότι “το νοσοκομείο στα Μεσόγεια θα γίνει και θα είναι δημόσιο νοσοκομείο, αλλά θα είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης μελέτης από το Υπουργείο Υγείας, όχι από εσάς, όχι από την Κύπρο».

Για «σπέκουλα» που «έχει και τα όριά της» έκαναν λόγο, μετά τη συνεδρίαση, πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «η ΝΔ, πιστή στην τακτική της τυμβωρυχίας, επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο», αναφορικά με την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας. «Μετά από δυόμισι χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη και τρεισήμισι χρόνια καπηλείας, δεν μπορεί η αποκατάσταση στο Μάτι να είναι τα μπαράκια αντί για νοσοκομεία» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Κυρώθηκε το Μνημόνιο Αθηνών-Λευκωσίας για έργα υποδομής στην πυρόπληκτη Αν. Αττική"

Κορονοϊός: Τίθεται άμεσα σε ισχύ στην Αυστρία ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Σάββατο στην Αυστρία, ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την επικύρωση και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σήμερα.

«Ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν επικύρωσε σήμερα το μεσημέρι τον ομοσπονδιακό νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι υπηρεσίες της αυστριακής προεδρίας.

Ο νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και «θα τεθεί ως εκ τούτου σε ισχύ το Σάββατο», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο νόμος τίθεται σε ισχύ την Κυριακή.

Το κείμενο είχε εγκριθεί από την αυστριακή Βουλή στις 20 Ιανουαρίου με μεγάλη πλειοψηφία μόνο η ακροδεξιά ψήφισε κατά.

Ο νόμος αφορά όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών στη χώρα αυτή των 8,9 εκατ. κατοίκων, εκτός από τις έγκυες, όσους έχουν κολλήσει τον ιό πριν από 180 ημέρες και όσους μπορούν να εξαιρεθούν για ιατρικούς λόγους.

Οι έλεγχοι δεν θα ξεκινήσουν πριν από τα μέσα Μαρτίου: τότε θα μπορούν να εφαρμοστούν κυρώσεις, από 600 έως 3.600 ευρώ οι οποίες όμως θα αίρονται αν ο παραβάτης εμβολιαστεί.

Ποσοστό άνω του 60% των Αυστριακών υποστηρίζουν το μέτρο σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, όμως μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εξακολουθούν να αντιτίθενται σθεναρά.

Επί πολλές εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβαιναν στους δρόμους μετά την ανακοίνωση του σχεδίου τον Νοέμβριο προκειμένου να καταγγείλουν ένα μέτρο που εκτιμούν πως είναι ακραίο και περιορίζει την ελευθερία.

Επικρίσεις διατυπώθηκαν επίσης για τη λογική του νόμου με δεδομένη τη μικρότερη νοσηρότητα που συνδέεται με την παραλλαγή Όμικρον και την απότομη αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης παράλληλα τη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών περιλαμβανομένων εκείνων που ίσχυαν για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι σήμερα αποκλείονται από τα εστιατόρια, τους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού.

Όμως για τον υπουργό Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποσκοπεί να προστατεύσει από «τα νέα κύματα», «να καταπολεμήσει τις νέες παραλλαγές», που μπορεί να εμφανιστούν τους επόμενους μήνες, εξήγησε χθες, Πέμπτη, στο Twitter.

Ποσοστό κάτω από το 70% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα (με την υποχρέωση στην πλειονότητα των περιπτώσεων να έχουν κάνει τρεις δόσεις), ένα ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο της Γαλλίας ή της Ισπανίας και το οποίο μειώθηκε με την πρόσφατη λήξη πολλών πιστοποιητικών, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού επιβάλλεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών για ορισμένα επαγγέλματα ή δραστηριότητες αλλά ο υποχρεωτικός για όλους εμβολιασμός κατά της Covid-19 παραμένει εξαίρεση.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Τίθεται άμεσα σε ισχύ στην Αυστρία ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό"

ΝΔ: Τα 13 fake news του ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα ανασυγκρότησης στο Μάτι, τα οποία καταψηφίζει

Την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Μάτι και τα έργα ανασυγκρότησης της περιοχής  τα οποία και καταψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να καταρρίψει το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η Νέα Δημοκρατία με το δελτίο Τύπου απαριθμεί 13 fake news του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Μάτι στα οποία μεταξύ άλλων τονίζει πως από την έρευνα που έγινε δεν εντοπίστηκε κάποια ειδική ανάγκη για νοσοκομείο στην περιοχή, καθώς και ότι «προφανώς και είναι ενήμεροι οι κάτοικοι για τις εξελίξεις στην περιοχή».

Το κυβερνών κόμμα απαντώντας στην κριτική σημειώνει πως «η κυβέρνηση τήρησε τη δέσμευσή της. Το ΕΠΣ έχει ήδη καταρτιστεί. Η ανάθεση εκπόνησης του ΕΠΣ έγινε στο ΤΕΕ και μετά από μεγάλη διαβούλευση οριστικοποιήθηκε και εστάλη για έλεγχο του Π.Δ. στο ΣτΕ. Επίσης, το Ειδικό Χωρικό έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη το Σχέδιο Εφαρμογής».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «η πραγματικότητα είναι ότι στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν παραδόθηκε καμία μελέτη και κανένα σχέδιο που σημαίνει ότι δεν είχε γίνει καμία προεργασία ή είχε γίνει και η προηγούμενη Κυβέρνηση την απέκρυψε. Οι παραδόσεις - παραλαβές στα υπουργεία αυτή τη χρησιμότητα έχουν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ βιαζόταν να επιστρέψει στην ευκολία της ανέξοδης κριτικής και δεν παρέδωσε τίποτα πριν αποχωρήσει».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής. Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Αναλυτικά τα 13 fake news του ΣΥΡΙΖΑ που απαριθμεί η Νέα Δημοκρατία:

1. Η Κυβέρνηση άλλαξε τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία αφού υπήρχε συνεννόηση η δωρεά των 11 εκατ. ευρώ να διατεθεί για νοσοκομείο και όχι κατοικίες στην περιοχή που επλήγη από τις φονικές πυρκαγιές του 2018

Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν άλλαξε τη συμφωνία με την Κύπρο για το που θα διατεθούν τα χρήματα αλλά χρειάστηκε να αναθερμάνει την πρόθεση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί είχε περάσει μεγάλο διάστημα χωρίς κανέναν σχεδιασμό από μέρους της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεννόηση, που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρχε ούτε ήταν γνωστή στην Κυβέρνηση αλλά ούτε και από την έρευνα που έγινε για να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η δωρεά εντοπίστηκε κάποια ειδική ανάγκη για νοσοκομείο στην περιοχή.

2. Δεν υπάρχει εικόνα για το τι έχουν γίνει τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού για το Μάτι

Η πραγματικότητα είναι ότι ο λογαριασμός σήμερα έχει υπόλοιπο 24,4 εκ. ευρώ. Από τις 18 Ιουλίου 2019 έχουν διατεθεί 821.000 ευρώ για αμοιβή 11 μελετών, οι οποίες ανατέθηκαν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για την υλοποίηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ). Επίσης, 550.000 ευρώ κάλυψαν αποζημιώσεις αποκατάστασης χώρου και νόμιμης περίφραξης των πυρόπληκτων και τέλος 6,2 εκατ. ευρώ κάλυψαν τις δαπάνες υλοποίησης του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής από το ΤΕΕ.

3. Δεν υπάρχει Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ), για το οποίο η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα είναι έτοιμο σε έναν χρόνο άρα χωρίς αυτό δεν μπορούμε να συζητάμε ούτε για ρυμοτομικό σχέδιο ούτε για κατοικίες

Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση τήρησε τη δέσμευσή της. Το ΕΠΣ έχει ήδη καταρτιστεί. Η ανάθεση εκπόνησης του ΕΠΣ έγινε στο ΤΕΕ και μετά από μεγάλη διαβούλευση οριστικοποιήθηκε και εστάλη για έλεγχο του Π.Δ. στο ΣτΕ. Επίσης, το Ειδικό Χωρικό έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη το Σχέδιο Εφαρμογής.

4. Το Ρυμοτομικό Σχέδιο έχει ξεκινήσει χωρίς να βγει το Π.Δ.

Η πραγματικότητα είναι ότι έχει συνταχθεί το Ρυμοτομικό Σχέδιο και η Πράξη Εφαρμογής για την περιοχή εφαρμογής του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης πληγέντων μόνο, αποκλειστικά για εξοικονόμηση χρόνου στην υλοποίηση του προγράμματος. Παρά ταύτα προϋπόθεση για την ανάρτηση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου είναι η έγκριση του ΠΔ για το ΕΠΣ Μάτι. Το ΡΣΕ θα ολοκληρωθεί εντός του 2022 και ο διαγωνισμός για την μελέτη-κατασκευή των κατοικιών θα ολοκληρωθεί στο α' εξάμηνο του 2023

5. Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι τελικά οι χώροι που για τις κατοικίες και για την δασική αναψυχή

Η συνολική έκταση για την ανάπτυξη του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης ανέρχεται σε 17.747 τ.μ., εκ των οποίων 13.481τ.μ. είναι δημοτικές εκτάσεις του Δήμου Ραφήνας που παραχωρήθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος και 4.266τ.μ. προκύπτουν από εισφορές σε γη που αποδίδονται από 6 ιδιοκτησίες ιδιωτών. Ο χώρος δασικής αναψυχής είναι -όπως όλοι γνωρίζουν και όπως ήταν το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής- οι πρώην κατασκηνώσεις ΝΑΤ.

6. Ο χώρος για τη δασική αναψυχή σχετίζεται με την πρόσφατη φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση

Η πραγματικότητα είναι ότι η ρύθμιση δεν ήταν φωτογραφική, γιατί απλά δεν απέκρυπτε σε ποια έκταση αφορούσε αλλά είναι πράγματι πρόσφατη και χρειάστηκε γιατί η δασική αυτή έκταση είναι ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ και θα παραχωρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ελληνικό Δημόσιο που αφού αποκαταστήσει τον χαρακτήρα της και τις περιορισμένες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτήν, θα την αποδώσει στον Δήμο Μαραθώνα εντός των ορίων του οποίου βρίσκεται. Η έκταση όχι μόνο δεν χάνει τον δασικό της χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως διασφαλίζεται η αυξημένη προστασία που συνεπάγεται ο χαρακτηρισμός της ως χώρου δασικής αναψυχής (περιορισμένων χρήσεων).

7. Οι κάτοικοι και οι δήμοι δεν είναι ενήμεροι για τα δύο έργα

Η πραγματικότητα είναι ότι προφανώς και είναι ενήμεροι. Το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας μάλιστα ενέκρινε την παραχώρηση της δημοτικής έκτασης για την ανέγερση των κατοικιών ενώ η απόδοση των πρώην κατασκηνώσεων ΝΑΤ στον δήμο ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

8. Κανένα κυβερνητικό κλιμάκιο δεν έχει επισκεφτεί την πληγείσα περιοχή

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική αφού η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει τακτικές επισκέψεις στην περιοχή και επικοινωνία με τους φορείς για την ενημέρωσή τους, όπως άλλωστε και το υπουργείο Υποδομών που επιβλέπει τα πρόδρομα έργα αποκατάστασης, ενώ πιο σπάνιες επισκέψεις κάνουν άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες. Όλα τα συναρμόδια υπουργεία αφουγκράζονται τις ανάγκες και τα προβλήματα των ανθρώπων της πληγείσας περιοχής και προσπαθούν συστηματικά και μεθοδικά να θεραπεύσουν οριστικά τις πληγές της πυρκαγιάς αποδίδοντας αναγεννημένη ολόκληρη την περιοχή. Αν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μας μέμφεται επειδή δεν κάνουμε βόλτα και συζητήσεις εκεί μία φορά τη βδομάδα, όπως κάνατε εσείς, προτιμάμε να κάνουμε έργα και να μην χάνουμε τον χρόνο μας με λόγια.

9. Αναιρέθηκαν όλες οι σχετικές μελέτες που είχαν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ

Η πραγματικότητα είναι ότι στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν παραδόθηκε καμία μελέτη και κανένα σχέδιο που σημαίνει ότι δεν είχε γίνει καμία προεργασία ή είχε γίνει και η προηγούμενη Κυβέρνηση την απέκρυψε. Οι παραδόσεις - παραλαβές στα υπουργεία αυτή τη χρησιμότητα έχουν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ βιαζόταν να επιστρέψει στην ευκολία της ανέξοδης κριτικής και δεν παρέδωσε τίποτα πριν αποχωρήσει.

10. Υπάρχουν μελετητές που δουλεύουν σήμερα τα αρχιτεκτονικά σχέδια που δεν ξέρουμε ποιος τους πληρώνει και πώς έχουν επιλεγεί

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν μελετητές που να δουλεύουν αρχιτεκτονικά σχέδια. Υπάρχει Δασολόγος-μελετητής που εκπονεί με εθελοντική/δωρεάν συμμετοχή τη μελέτη φύτευσης στις πρώην κατασκηνώσεις ΝΑΤ.

11. Η Κυβέρνηση στο σχεδιασμό της άφησε απ’ έξω περιοχές όπως ο Προβάλινθος και η Αμπελούπολη

Η πραγματικότητα ότι οι περιοχές αυτές δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι είναι δασικές.

12. Ο χώρος δασικής αναψυχής θα λειτουργεί και το βράδυ σε αντίθεση με τη δασική νομοθεσία

Η πραγματικότητα είναι ότι ο χώρος δασικής αναψυχής θα λειτουργεί με τους αυστηρούς κανόνες που προβλέπονται γι’ αυτούς τους χώρους και προφανώς δεν θα λειτουργεί το βράδυ.

13. Υπάρχουν ερωτηματικά για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, τα ποσά που θα καλύψει το ελληνικό Δημόσιο και για το ποιος είναι αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Η πραγματικότητα είναι ότι η μελέτη-κατασκευή των κατοικιών θα γίνει με διαγωνισμό και το κόστος θα καλύψει η Κυπριακή Δημοκρατία δια της δωρεάς της. Εάν το ποσό δεν επαρκεί, οι υπερβάσεις θα καλυφθούν από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής. Ο Υπουργός Επικρατείας λειτουργεί ως υπεύθυνος ενημέρωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στη Σύμβαση ενώ αρμόδιο για την υλοποίηση των έργων είναι το ΥΠΕΝ.

«ΣΥΡΙΖΑ και υποκρισία είναι έννοιες ταυτόσημες» 


«ΣΥΡΙΖΑ και υποκρισία: έννοιες ταυτόσημες» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, για τα έργα ανάπλασης στο Μάτι.

«ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνική ευαισθησία: έννοιες αντίθετες» σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει: «Τις προηγούμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ούτε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ούτε τα voucher για τον τεχνολογικό εξοπλισμό στους εκπαιδευτικούς. Σήμερα το τερμάτισε καταψηφίζοντας και τα έργα ανάπλασης για το Μάτι. Κάθε σχόλιο περιττεύει».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΝΔ: Τα 13 fake news του ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα ανασυγκρότησης στο Μάτι, τα οποία καταψηφίζει"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σάββατο (05/02)

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Στα δυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τις πρωινές ωρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στα κεντρικά και βόρεια τους 12 με 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 15 με 16 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.
Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί και στα βορειοανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες τη νύχτα θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες το βράδυ θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σάββατο (05/02)"

Η Sonatrach της Αλγερίας ανακοινώνει την υπογραφή σύμβασης με την Ελλάδα για φυσικό αέριο

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να καλύψει μερικές από τις ανάγκες της σε αλγερινό αέριο, μέσω μιας σημαντικής συμφωνίας που υπογράφηκε χθές Πέμπτη. Η αλγερινή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, Sonatrach, υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία με τον ελληνικό ενεργειακό όμιλο «ΔΕΠΑ» σχετικά με την πώληση και αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η συμφωνία, μαζί με τις παραδόσεις φορτίων LNG στο ελληνικό ενεργειακό συγκρότημα, περιλαμβάνει τους όρους της εμπορικής σύμβασης σε ισχύ σύμφωνα με τις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις στις αγορές ενέργειας.

Μέσω της συμφωνίας, τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν την ενίσχυση της παραδοσιακής τους συνεργασίας για τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο σε μια κατάσταση όπου η αγορά χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές και πολλαπλότητα αντιπροσώπων.

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Sonatrach και του ελληνικού ενεργειακού συγκροτήματος ξεκίνησαν το 2000 και η αλγερινή κρατική εταιρεία είναι σήμερα ο σημαντικότερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά.

Η Sonatrach είναι ο κύριος προμηθευτής αλγερινού φυσικού αερίου σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, με επικεφαλής την Τουρκία, με την οποία έχει μακροπρόθεσμη σύμβαση, και την Ισπανία, η οποία προμηθεύεται μέσω του αγωγού Medgaz, μετά την αναστολή της μεταφοράς μέσω του αγωγού Μαγκρέμπ-Ευρώπης μέσω του μαροκινού εδάφους τον Οκτώβριο 2021.

Η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην Αλγερία, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σημείωσε αξιοσημείωτη ανάπτυξη κατά 14%. Έφθασε σε επίπεδο 26,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, έναντι 23,1 το 2020.

Η Sonatrach μπόρεσε να καλύψει τις απαιτήσεις της εθνικής αγοράς, η οποία ανήλθε σε 64 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου το 2021, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σύγκριση με το 2020, και οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 18% σε σύγκριση με το 2020.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Sonatrach της Αλγερίας ανακοινώνει την υπογραφή σύμβασης με την Ελλάδα για φυσικό αέριο"

ΗΠΑ: Χειμερινή καταιγίδα άφησε στο σκοτάδι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μια χειμερινή καταιγίδα, που προκάλεσε σφοδρές χιονοπτώσεις και παγετό σε ένα μεγάλο μέρος των κεντρικών ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, είχε ως αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Περισσότεροι από 330.000 καταναλωτές βρίσκονται βυθισμένοι στο σκοτάδι από το Τέξας, το ‘Αρκανσο, το Τενεσί έως το Οχάιο και τη Νέα Υόρκη, ανέφερε ο ιστότοπος Poweroutage.us, αφού μια χιονοθύελλα κατέστρεψε γραμμές ηλεκτροδότησης και ξερίζωσε δέντρα στην περιοχή χθες.

Προειδοποιήσεις για ψυχρές αέριες μάζες παραμένουν σε ισχύ για το Τέξας και τις Μεγάλες Πεδιάδες, όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί πολλούς βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με την αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

«Ψυχρές αέριες μάζες θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποθερμία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εάν δεν ληφθούν μέτρα προφύλαξης», προειδοποιεί η NWS.

Ο συναγερμός για χειμερινές καταιγίδες παραμένει επίσης σε ισχύ για το Τενεσί και το Κεντάκι έως τη Νέα Υόρκη και την Πενσιλβάνια αλλά και τη Νέα Αγγλία, όπου ένα μείγμα από χιονόνερο και χιόνι αναμένεται να δυσχεράνουν τις μετακινήσεις, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Νωρίς σήμερα το πρωί τοπική ώρα, περίπου 2.800 πτήσεις ακυρώθηκαν σε αμερικανικά αεροδρόμια, μεταξύ αυτών 230 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λόγκαν στη Βοστόνη και 580 από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Φορτ Γουόρθ του Ντάλας, γράφει ο ιστότοπος Flightaware.com.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Χειμερινή καταιγίδα άφησε στο σκοτάδι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις"

Aντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: Στη φυλακή ακόμα και για πρωτόδικες καταδίκες πλημμεληματικού χαρακτήρα οι δράστες εγκλημάτων αθλητικής βίας

Στη φυλακή ακόμα και για πρωτόδικες καταδίκες αδικημάτων πλημμεληματικού χαρακτήρα πρέπει να οδηγούνται οι δράστες εγκλημάτων αθλητικής βίας, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

Αυτό ζητά μεταξύ άλλων ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, με σημερινή εγκύκλιό του προς όλους τους εισαγγελείς πρωτοδικών της χώρας.

Ο κ. Κοκκινάκης ζητά από τους εισαγγελείς να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για την πρόληψη εγκλημάτων αθλητικής βίας, τον εντοπισμό και την τιμωρία των δραστών.

Τονίζει δε στους συναδέλφους του ότι είναι επιτακτική ανάγκη η δικής τους εγρήγορση και συνεισφορά στην πάταξη τέτοιων εγκλημάτων.

Ποιες διατάξεις του νόμου πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμοστούν κατά τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

-Στη φυλακή οι δράστες ακόμα και για τις μικρότερες ποινές. Καμία αναστολή στις πρωτόδικες ποινές τους, καμία μετατροπή τους, ούτε καν για κοινωφελή εργασία.

-Οι δίκες τους πρέπει να γίνονται μέσα σε 30 ημέρες

-Έρευνα αν δρουν ως εγκληματική οργάνωση.

-Έρευνα σε όλες τις λέσχες φιλάθλων. Ελεγχος για τη νομιμότητα λειτουργίας των γραφείων και των εντευκτηρίων τους.

-Έρευνα αν λέσχες αποτελούν ορμητήρια για άλλα εγκλήματα και κρυψώνες όπλων κι αν οι δράστες έχουν ενταχθεί σε τέτοιες λέσχες ως δήθεν φίλαθλοι.

-Αυτονόητο – λέει ο κ.Κοκκινςκης- ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται συστηματικά και όχι μόνο σε περιπτώσεις ακραί­ας εγκληματικής βίας.

-Υπενθυμίζει ότι είναι υποχρεωτική η εποπτεία και ο έλεγχος των λεσχών φιλάθλων από τα αθλητικά σωματεία.

-Δεν απαιτείται τα εγκλήματα να συνδέονται με αθλητική εκδήλωση.. Αρκεί να έχουν σαφή αθλη­τική αναφορά ή αθλητικό υπόβαθρο, όπως η δολοφονία του Άλκη.

-Επιβαρυντική περίσταση η τέλεση των εγκλημάτων από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες όπως αυτοί που διέπραξαν και στο παρελθόν τέτοια αδικήματα.

-Σε περίπτωση καταδίκης, υποχρεωτικά, επιβάλλεται στο δράστη απαγόρευση προσέλευσης και παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων, απο δύο έως πέντε έτη,.

-Ποινικές ευθύνες για όσους παροτρύνουν, υποκινούν δημόσια, ή δια του Τύπου τέτοια εγκλήματα, ακόμα και για παράγοντες Π.Α.Ε. ή άλλων σωματείων, συνδέσμους φιλάθλων ή άλ­λους.

-Λόγω μέτρων για τον κορωνοϊό, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορι­σμένες περιπτώσεις, δράστες με «οπαδικά» κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνη­τρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότη­τας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών.

-Επιτακτική ανάγκη, η εξάντληση κάθε νόμιμου δικονομικού μέσου πρωτίστως για την διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας και τη σύλληψη των δραστών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περι­πτώσεις θέσης στο «αρχείο αγνώστων δραστών» δικογραφιών με τέτοια εγκλή­ματα.

-Ο χειρισμός των σοβαρών, κατά την κρίση του Διευθύνοντος την Ει­σαγγελία, δικογραφιών, να ανατίθεται σε έμπειρους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του κ.Κοκκινάκη:

Προς:

Τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της Χώρας

ΘΕΜΑ: Βία με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο.

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά έξαρσης της βίας με αθλητικό υπόβαθρο και ενόψει ότι η βία, ως κοινωνικό πρόβλημα, βρίσκει στο χώρο του αθλητισμού πρόσφορο έδαφος εκδήλωσης της, ανεξάρτητα από τα αίτια που την προκαλούν, επισημαίνονται τα ακόλουθα, στο πλαίσιο των κατά το άρθρο 24 παρ. 5 Ν. 1756/1988 αρμοδιοτήτων μας:

Ως γενική αρχή, επιβάλλεται, στο πλαίσιο της λειτουργικής σας αρμοδιότητας για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία των πολιτών και η δική σας υπερβάλλουσα εγρήγορση και σημαντική συμβολή, με εξάντληση κάθε δικονομικής δυνατότητας, για την πρόληψη και την δραστική αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή με αθλητικό υπόβαθρο, με την προσήκουσα εφαρμογή των οικείων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, των νόμων περί αθλητισμού και των λοιπών ειδικών ποινικών νόμων. Ειδικότερα:

Α) Στο άρθ. 41 ΣΤ’ Ν. 2725/1999, (όπως τροποποιήθηκε και αντί καταστάθηκε ακολούθως, ήδη δε με το άρθ. 14 Ν. 4809/2021), τυποποιούνται (παρ. 1 και 2) τα εγκλήματα βίας, με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο, παράλληλα δε περιέχονται στο άρθρο αυτό δικονομικές διατάξεις αναφορικά με την εκδίκαση αυτών. Επισημαίνονται ιδιαίτερα και εφιστούμε την προσοχή σας στην εφαρμογή τους: 1) Των ουσιαστικών διατάξεων: α) της παρ. 3, κατά την οποία αποτελεί επιβαρυντική περίσταση η τέλεση των εγκλημάτων που προβλέπονται στις προηγούμενες παραγράφους από ιδιαίτερα επικίνδυνο δράστη, όπως η ιδιότητα αυτή ορίζεται στην εν λόγω διάταξη (κατά την οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνος και ο δράστης που έχει τελέσει στο παρελθόν τέτοια αδικήματα), β) της παρ. 4, κατά την οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση, η τέλεση των εγκλημάτων που προσδιορίζονται στη διάταξη αυτή και προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, υπό τις προϋποθέσεις των παρ. 1 και 2, γ) της παρ. 4Α, κατά την οποία συνιστούν επιβαρυντικές περιπτώσεις η τέλεση των ανωτέρω εγκλημάτων υπό τις αναφερόμενες στη διάταξη προϋποθέσεις, δ) της παρ. 6 περί μη μετατροπής της στερητικής της ελευθερίας ποινής (ούτε σε παροχή κοινωφελούς εργασίας) και μη αναστολής αυτής και ε) της παρ. 7α, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση καταδίκης για τις ως άνω πράξεις επιβάλλεται υποχρεωτικά, για χρονικό διάστημα δύο έως πέντε ετών στο δράστη απαγόρευση προσέλευσης και παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων, κατά τα οριζόμενα στη διάταξη αυτή. 2) Των προβλεπόμενων στην παρ. 8 δικονομικών διατάξεων. Συγκεκριμένα, κατά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου για την εκδίκαση των προβλεπομένων στο άρθρο αυτό εγκλημάτων εφαρμόζεται υποχρεωτικά η διαδικασία των άρθ. 418 επ. ΚΠΔ και οι σχετικές υποθέσεις εκδικάζονται εντός τριάντα (30) ημερών, εκτός αν πρόκειται για τις εξαιρέσεις της παρ. 9 (ελαφρά πλημμελήματα διαιτητών ή αθλητών κατά τη συμμετοχή τους στην αθλητική συνάντηση), ενώ η προθεσμία για την άσκηση έφεσης και η άσκηση έφεσης δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης.

Β) Με την παρ. 10 του ανωτέρω άρθρου προβλέπεται η εφαρμογή των προαναφερθεισών (στοιχ. Α’) διατάξεων των παρ. 4Α, 6, 7 και 8 του εν λόγω άρ­θρου, των αξιόποινων συμπεριφορών που περιγράφονται σ’ αυτή, ακόμη και ό­ταν δεν συνδέονται με συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση, όταν έχουν σαφή αθλη­τική αναφορά ή αθλητικό υπόβαθρο, που ανάγεται σε αντιπαλότητα μεταξύ οπα­δών αθλητικών ομάδων.

Γ) Έχει θεσπιστεί ως ιδιαίτερη αξιόποινη συμπεριφορά (παρ. 6 του ως άνω άρθρου), η παρότρυνση, υποκίνηση, ενθάρρυνση ή διευκόλυνση με οποιον­δήποτε τρόπο και ιδίως δημόσια, ή δια του τύπου ή διαδικτύου, των εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, από μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες. Επιβάλλεται η απαρέγκλιτη εφαρμογή της διάταξης αυτής, σε κάθε περί­πτωση που διαπιστώνεται τέτοια αξιόποινη συμπεριφορά, τελούμενη από οποι- ονδήποτε (παράγοντες Π.Α.Ε. ή άλλων σωματείων, συνδέσμους φιλάθλων ή άλ­λους), με τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω δικονομικές ρυθμίσεις, ενόψει μάλιστα ότι αφορά στην πρόληψη των προαναφερόμενων εγκλημάτων, αλλά και άλλων σοβαρών εγκλημάτων βίας που σχετίζονται με αυτά. Ομοίως επιβάλλεται η προ­σήκουσα αξιολόγηση κάθε άλλης αξιόποινης συμπεριφοράς που συμβάλλει στην αθλητική βία (χειραγώγηση αθλητικών αγώνων κ.ο.κ.).

Δ) Με το άρθ. 41 Β’ Ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε με το άρθ. 12 Ν. 4809/2021, προβλέπονται οι «λέσχες φιλάθλων» καθώς και η υποχρέωση των οικείων αθλητικών σωματείων ή Α.Α.Ε. να ασκούν με εκπρόσωπό τους εποπτεία και έλεγχο στις λέσχες που έχουν αναγνωρίσει σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παρ. 3., καθώς επίσης προβλέπεται η δυνατότητα των λεσχών να έχουν γραφεία ή εντευκτήρια, ύστερα από άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, η οποία προβαίνει υποχρεωτικά στη σφράγιση κάθε χώρου που, χωρίς την ανωτέ­ρω άδεια, στεγάζει με οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία γραφείων, ή εντευκτη­ρίων λέσχης. Τέλος, προβλέπεται ότι όποιος λειτουργεί τα ως άνω γραφεία ή ε­ντευκτήρια χωρίς άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, ή παραβιάζει τη σφρα­γίδα που έθεσε η αστυνομική αρχή στους χώρους αυτούς, τιμωρείται με την ποι­νή που προβλέπεται από το άρθρο 178 του Π.Κ. Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από «οπαδικά» κίνη­τρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί «ως φίλαθλοι» σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν «ορμητήρια» των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων. Ενόψει τούτων παρακαλούμε για τον έλεγχο της νομιμότητας λειτουργίας των ως άνω γραφείων, εντευκτηρίων και άλλων χώρων, την εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων και την διερεύνηση τέλεσης ε­γκλημάτων που διώκονται αυτεπάγγελτα, καθώς και τη διακρίβωση των στοιχεί­ων των υπαιτίων (φυσικών αυτουργών ή συνεργών). Είναι αυτονόητο ότι ο ανω­τέρω έλεγχος πρέπει να γίνεται συστηματικά και όχι μόνο σε περιπτώσεις ακραί­ας εγκληματικής βίας.

Ε) Τέλος, είναι γνωστό ότι, ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορι­σμένες περιπτώσεις, δράστες με «οπαδικά» κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνη­τρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότη­τας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών κ.ο.κ. Η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας είναι επιτα­κτική ανάγκη, προς τούτο δε επισημαίνονται τα εξής: 1) Επιβάλλεται η εξάντληση κάθε νόμιμου δικονομικού μέσου πρωτίστως για την διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας και τη σύλληψη των δραστών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περι­πτώσεις θέσης στο «αρχείο αγνώστων δραστών» δικογραφιών με τέτοια εγκλή­ματα. Τούτο, αφενός μεν θα αποτρέψει τη συνέχιση της εγκληματικής συμπερι­φοράς των δραστών αυτών, αφετέρου δε θα αποθαρρύνει όμοια συμπεριφορά άλλων. 2) Ο χειρισμός των σοβαρών, κατά την κρίση του Διευθύνοντος την Ει­σαγγελία, δικογραφιών, να ανατίθεται σε έμπειρους εισαγγελικούς λειτουργούς, για την προσήκουσα νομική αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού. Σημειώνεται ότι κατά τη νομική αυτή αξιολόγηση, εφόσον πρόκειται για δράστες που δρούν κατά ομάδες και οργανωμένα, πρέπει να διερευνάται κατά περίπτωση η τυχόν τέλεση ακόμη και των εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρθ. 187 ΓΊ.Κ. και 3) Είναι ε­πιβεβλημένη η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στην περίπτωση πλημμε­λημάτων, εφόσον συντρέχουν οι προς τούτο προϋποθέσεις.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Aντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: Στη φυλακή ακόμα και για πρωτόδικες καταδίκες πλημμεληματικού χαρακτήρα οι δράστες εγκλημάτων αθλητικής βίας"

Εντοπίστηκαν μαχαίρι, τσεκούρι, κοντάρια και καδρόνια στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Ομόνοια (pic)

Ειδική επιχείρηση σε συνδέσμους οπαδών ομάδων στην Αττική, πραγματοποίησε σήμερα η ΕΛΑΣ.

Στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ που βρίσκεται στην περιοχή της Ομόνοιας εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, μαχαίρι, τσεκούρι, κοντάρια, καδρόνια με βίδες και φωτοβολίδες.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποίησαν έρευνες σε Ομόνοια, Περιστέρι, Αγίους Αναργύρους και Ίλιον.

Στο πλαίσιο των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων δικαστικής Αρχής, σε σύνδεσμο οπαδών στην Ομόνοια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ: Μαχαίρι, τσεκούρι, 2 μη ενεργοποιημένες φωτοβολίδες, 15 ξύλινα και ένα 1 μεταλλικό κοντάρι, 8 ξύλινα καδρόνια με βίδες, 14 κράνη μοτοσυκλέτας, 6 σπρέι βαφής διαφόρων χρωμάτων, 11 καπνογόνα-βαρελάκια και σύστημα καταγραφής εικόνας.

Το σχετικό προανακριτικό υλικό θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκαν μαχαίρι, τσεκούρι, κοντάρια και καδρόνια στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Ομόνοια (pic)"

Κορωνοϊός: 18.640 κρούσματα και 88+6 θάνατοι από Covid

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.640, εκ των οποίων 68 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.020.846, εκ των οποίων 49,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 402 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.678 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εγιναν συνολικά 372.421 τεστ εκ των οποίων τα 26.331 μοριακά και τα 346.090 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 5,01% έναντι 6,37% χθες με 377 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 4.723 στην Αττική (4.720 χθες).
  • 2.397 στην Θεσσαλονίκη (2.084 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 581 από την Ανατολική Αττική (592 χθες).
  • 585 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (552 χθες).
  • 265 από τη Δυτική Αττική (280 χθες).
  • 649 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (656 χθες).
  • 1.251 πό τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.251 χθες).
  • 499 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (520 χθες).
  • 806 από τον Πειραιά (776 χθες).
  • 87 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (93 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 6 στο Άγιο όρος 
  • 352 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 11 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 159 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 113 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 133 στην ΠΕ Άρτας.
  • 722 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 121 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 33 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 137 στην ΠΕ Δράμας.
  • 438 στην ΠΕ Έβρου.
  • 225 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 16 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 113 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 214 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 275 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 685 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 18 στην ΠΕ Θάσου.
  • 102 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 71 στην ΠΕ Θήρας.
  • 5 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 376 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 245 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 106 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 136 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 8 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 88 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου
  • 389 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 84 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 110 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 208 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 262 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 136 στην ΠΕ Κω.
  • 104 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 460 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 154 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 272 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 61 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 54 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 233 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 314 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 13 στην ΠΕ Μήλου.
  • 59 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 72 στην ΠΕ Νάξου.
  • 223 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 30 στην ΠΕ Πάρου.
  • 214 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 265 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 128 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 164 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 339 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 358 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 110 στην ΠΕ Σάμου.
  • 175 στην ΠΕ Σερρών.
  • 5 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 39 στην ΠΕ Σύρου.
  • 10 στην ΠΕ Τήνου.
  • 236 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 140 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 46 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 28 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 267 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 413 στην ΠΕ Χανίων.
  • 120 στην ΠΕ Χίου.
  • 317 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (312 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 88, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν έξι ακόμα απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.927 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 (χθες 568). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 439 (77,84%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (22,16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.079 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 496 (ημερήσια μεταβολή -9,32%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 476 ασθενείς

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 18.640 κρούσματα και 88+6 θάνατοι από Covid"

Οικονόμου: Ας αντιληφθεί επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πως η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα κι ας το σεβαστεί

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσβάλλει την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των δικαστικών λειτουργών» εξαπολύει σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου με αφορμή δήλωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου:

«Ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο 5 ετών, η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του κ. Γεωργιάδη. Παρά την οριστική αυτή κρίση, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο ίδιο θέμα και αμφισβητεί τη δικαστική απόφαση. Προσβάλλει για άλλη μια φορά με αυτό τον τρόπο, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των δικαστικών λειτουργών. Αυτό που ζητάει επί της ουσίας είναι οι δικαστικές αποφάσεις να υπηρετούν τους πολιτικούς του στόχους και τις κομματικές του σκοπιμότητες. Λογική που παραπέμπει σε αυταρχικό καθεστώς και όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Ας αντιληφθούν επιτέλους στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα. Κι ας σεβαστούν αυτή την ανεξαρτησία της».

Νωρίτερα ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μετά από επίσκεψή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτα ανέφερε πως «υπάρχουν δύο πράξεις αρχειοθέτησης με διαφορετικές υπογραφές και διαφορετικό καταληκτικό περιεχόμενο» σχετικά με την τεθείσα στο αρχείο υπόθεση του Άδωνι Γεωργιάδη, κάτι που κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «μόνο ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών μας δημιουργεί».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου: Ας αντιληφθεί επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πως η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα κι ας το σεβαστεί"

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η μεταβίβαση της πλειοψηφίας του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΑΘ ΑΕ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας με το νόμο 4389/2016.

Με 2 σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος από το Δημόσιο μιας υπηρεσίας κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας, αλλά και δια του μετοχικού κεφαλαίου της.

Οι περιλήψεις των 2 αποφάσεων του ΣτΕ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν ως εξής:

ΣτΕ Ολ 190/2022

Κατά το Σύνταγμα [άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3], η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στον πληθυσμό της Αττικής δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και, συνεπώς, δύναται να ανατίθεται σε δημόσια επιχείρηση υπό μορφή ανώνυμης εταιρείας, όπως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Υπό τις παρούσες, όμως, συνθήκες, δηλαδή υπό συνθήκες παροχής των υπηρεσιών αυτών μονοπωλιακώς, από δίκτυα μοναδικά στην περιοχή και ανήκοντα, ιδιοκτησιακώς, στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ [στον φορέα που παρέχει τις υπηρεσίες δυνάμει σύμβασης παραχώρησης], είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου. Καθόσον, μόνον εάν το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί κατ’ ουσίαν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας αυτής επιχείρησης, η οποία παρέχει, υπό τις ανωτέρω συνθήκες, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό της Αττικής, εξασφαλίζονται τόσο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου επί της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, όσο και η εκλογή της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης από το κατέχον την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Δημόσιο.

Δια της κατοχής από το Δημόσιο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρησης ΕΥΔΑΠ ΑΕ, τεκμαίρεται, κατ’ αρχήν, ότι διασφαλίζεται η διαχείρισή της σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα ως προς την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας (πρβλ. ΣτΕ 1906/2014 Ολομ).

Όπως συνάγεται δε, περαιτέρω, από τις ίδιες συνταγματικές διατάξεις, ανεξαρτήτως εάν η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ δύναται να είναι και έμμεση, δια της παρεμβολής άλλου νομικού προσώπου, πάντως το Δημόσιο, με την κατοχή του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και την διαχείριση της δημόσιας αυτής επιχείρησης, δεν επιτρέπεται να επιδιώκει, προεχόντως ή παραλλήλως, οικονομικούς ή άλλους σκοπούς, έστω και υπαγορευόμενους από το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, όταν οι σκοποί αυτοί ανταγωνίζονται ή θέτουν σε κίνδυνο την αξιούμενη αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, ως άνω υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Μειοψήφησε ένα μέλος του Δικαστηρίου, που υποστήριξε την εξής γνώμη: Από τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 2, 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος συνάγεται ότι το κράτος και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να μεριμνούν, για τον συνεχή εφοδιασμό όσων κατοικούν ή διαμένουν στην Χώρα με επαρκή για τις προσωπικές και οικογενειακές τους ανάγκες ποσότητα πόσιμου ύδατος, το οποίο πληροί τους απαραίτητους όρους υγιεινής και διατίθεται σε προσιτή τιμή. Η υπό τους ανωτέρω όρους εκπλήρωση της αποστολής αυτής του κράτους και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον το Σύνταγμα δεν διακρίνει σχετικώς, μπορεί να επιδιώκεται είτε με υπηρεσίες που ανήκουν οργανικά στο κράτος και στους ΟΤΑ ή με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία μετέχουν το κράτος ή οι ΟΤΑ, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής τους, είτε με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία δεν μετέχουν το κράτος ή οι ΟΤΑ. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι συνταγματικές επιταγές για συνεχή, επαρκή, υπό όρους υγιεινής και σε προσιτή τιμή παροχή πόσιμου ύδατος· η τήρηση δε των επιταγών αυτών εξασφαλίζεται με την άσκηση κρατικής εποπτείας.

Η μεταβίβαση δυνάμει του ν. 4389/2016 από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ ποσοστού μεγαλύτερου του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, καθόσον το Δημόσιο, καίτοι είναι ο μοναδικός μέτοχος της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, της μετόχου εφεξής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, δεν ασκεί έλεγχο επί του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ και δεν πληρούται, ως εκ τούτου, η συνταγματική προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου· επιπροσθέτως δε, η ΕΕΣΥΠ ΑΕ, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου παρεμβαλλόμενο μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, επιδιώκει, προεχόντως, σκοπούς ταμειακούς και ταμιευτικούς, με τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας προσιδιάζοντα στην εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών. Ειδικότερα: Όπως συνάγεται από τις διατάξεις των νόμων 4336/2015, 4389/2016 [ως ισχύει] και 4549/2018, η ΕΕΣΥΠ ΑΕ δημιουργήθηκε προς επίτευξη ειδικού δημοσίου σκοπού, ο οποίος συνίσταται στην διαχείριση και αξιοποίηση, κατά τρόπο επικερδή για την Εταιρεία και με πρόσφορες προς τούτο μεθόδους, των μεταβιβασθέντων σε αυτήν περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Τα κέρδη που αποφέρει η ως άνω διαχείριση του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ ΑΕ διατίθενται, υποχρεωτικά, (α) κατά 50% ως μέρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο για την περαιτέρω διάθεσή τους προς απομείωση των οικονομικών-δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, και (β) κατά το υπόλοιπο 50%, εν μέρει ως μέρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο για την πραγματοποίηση επενδύσεων και εν μέρει στην ίδια την ΕΕΣΥΠ ΑΕ για την άσκηση της επενδυτικής της πολιτικής και την δημιουργία αποθεματικών. Οι μέθοδοι και η διαδικασία για την διαχείριση και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΕΣΥΠ καθορίζονται στον νόμο, με γνώμονα την επίτευξη του προαναφερθέντος σκοπού. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο ν. 4389/2016 οργανώνει την ΕΕΣΥΠ ως ιδιότυπο νομικό πρόσωπο, με αντικείμενο δραστηριότητας ανάλογο προς εκείνο των εταιρειών “απόκτησης και ρευστοποίησης” [acquisition and disposal], στο οποίο το Δημόσιο, ενεργώντας ως fiscus, μεταβιβάζει περιουσιακά του στοιχεία, υπολαμβάνοντας ότι ανήκουν στην ιδιωτική του περιουσία, προκειμένου η Εταιρεία αυτή να τα διαχειρισθεί επαγγελματικά και επιχειρηματικά προς επίτευξη του μέγιστου οικονομικού αποτελέσματος από την εκμετάλλευσή τους με ποικίλους τρόπους. Η ΕΕΣΥΠ ΑΕ διαχειρίζεται, εκ του νόμου, και την μεταβιβασθείσα σε αυτήν ΕΥΔΑΠ ΑΕ κατά τον πλέον πρόσφορο για την επίτευξη των καταστατικών σκοπών της ΕΕΣΥΠ τρόπο, με τον εντεύθεν αποδεκτό από τον νομοθέτη κίνδυνο η διαχείριση, υπό περιστάσεις, να είναι δυνατόν να αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας, της καθολικότητας ή της προσιτής τιμής των παρεχομένων από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, λειτουργούσα ως θυγατρική της ΕΕΣΥΠ, εξακολουθεί μεν να έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας, πλην, αφενός, εισφέρει τα κέρδη της στην ΕΕΣΥΠ, προκειμένου να διατεθούν περαιτέρω, μαζί με τα έσοδα από τη διαχείριση των λοιπών περιουσιακών στοιχείων της ΕΕΣΥΠ, για τους προαναφερθέντες συγκεκριμένους σκοπούς, και, αφετέρου, κατά την παροχή των υπηρεσιών της τελεί πλέον μόνο υπό την εποπτεία του Ελληνικού Δημοσίου και όχι υπό τον έλεγχό του, μέσω της κατοχής της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου, όπως απαιτείται εκ του Συντάγματος.

Ο νόμος δεν επιφυλάσσει στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε τον έμμεσο έλεγχο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, εφόσον με τις ανωτέρω ρυθμίσεις του ν. 4389/2016 δεν διασφαλίζεται ο πλήρης έλεγχος του Ελληνικού Δημοσίου επί του Διοικητικού Συμβουλίου της “μητρικής” εταιρείας ΕΕΣΥΠ. Και τούτο διότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ δεν ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση της ΕΕΣΥΠ, δηλαδή από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά από ειδικό συλλογικό όργανο, το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ. Δεν διασφαλίζουν επαρκώς τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου επί της ΕΕΣΥΠ και της θυγατρικής της ΕΥΔΑΠ ούτε ο Εσωτερικός Κανονισμός της ΕΕΣΥΠ [ο οποίος ρυθμίζει, την εταιρική διακυβέρνηση, την πολιτική επενδύσεων, την πολιτική μερισμάτων και τον “Μηχανισμό Συντονισμού”] ούτε το στρατηγικό σχέδιο της ΕΕΣΥΠ, που καταρτίζεται βάσει γενικών στρατηγικών κατευθύνσεων του Υπουργού Οικονομικών. Και τούτο διότι ο Εσωτερικός Κανονισμός και το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ, αφενός, απαγορεύεται να θίγουν τα δικαιώματα ή τα συμφέροντα του ΕΜΣ και, αφετέρου, διαγράφουν ένα γενικό μόνο πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων για τις ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς να έχουν τον χαρακτήρα διοικητικών πράξεων, με συγκεκριμένο δεσμευτικό ρυθμιστικό περιεχόμενο.

Άλλωστε, ενόψει του σκοπού της ΕΕΣΥΠ, η επίτευξη του οποίου επιδιώκεται με ιδιωτικοοικονομικά μέσα, ο ν. 4389/2016 δεν θεσπίζει οποιαδήποτε διοικητική διαδικασία, ιδρύουσα αρμοδιότητα του Ελληνικού Δημοσίου να παρεμβαίνει προληπτικά ή κατασταλτικά, με την έκδοση εκτελεστών διοικητικών πράξεων, σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης από την ΕΕΣΥΠ ΑΕ των περιουσιακών στοιχείων της θυγατρικής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ ή στη διαμόρφωση από την ΕΕΣΥΠ της πολιτικής της ΕΥΔΑΠ, ώστε να δύναται να θεωρηθεί ότι το Δημόσιο διασφαλίζει, κατ’ ενάσκηση δημόσιας εξουσίας, τη διαφύλαξη των συνταγματικών εγγυήσεων, σε περίπτωση που οι εγγυήσεις αυτές τίθενται σε διακινδύνευση προς εκπλήρωση των καταστατικών σκοπών της ΕΕΣΥΠ. Επομένως, ο ν. 4389/2016, καθ’ ο μέρος προβλέπει την μεταβίβαση στην ΕΕΣΥΠ ποσοστού 50,003% του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρησης ΕΥΔΑΠ ΑΕ, αντίκειται στα άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος· τούτο δε ακόμη και υπό την εκδοχή ότι το ποσοστό που κατέχει η ΕΕΣΥΠ [50,003%] δεν δύναται να το μεταβιβάσει σε ιδιώτες, δεσμευόμενη σχετικώς από τα κριθέντα με την απόφαση της Ολομελείας ΣτΕ 1906/2014.

Μειοψήφησαν δύο μέλη του Δικαστηρίου, που διατύπωσαν την ακόλουθη γνώμη: Η ΕΕΣΥΠ δεν δύναται να μεταβιβάσει το ποσοστό που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Περαιτέρω, η ΕΕΣΥΠ δεσμεύεται ως προς την διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας αυτής επιχείρησης από τις ειδικές υποχρεώσεις που συνδέονται με την παροχή των ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως οι υποχρεώσεις αυτές απορρέουν από το Σύνταγμα και προσδιορίζονται στην διέπουσα την ΕΥΔΑΠ νομοθεσία. Η ΕΕΣΥΠ δεν δύναται να προτάσσει των ειδικών αυτών υποχρεώσεων τους γενικούς σκοπούς της και, συνακόλουθα, τις μεθόδους προς εκπλήρωση των γενικών σκοπών. Εξ άλλου, το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ και των θυγατρικών της εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση της ΕΕΣΥΠ, λαμβάνοντας υπόψη τις Στρατηγικές Κατευθύνσεις του Υπουργού Οικονομικών, ήτοι τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης εν σχέσει με την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την αναπτυξιακή πολιτική. Επομένως, η ΕΕΣΥΠ αναλαμβάνει τη διαχείριση των δημοσίων επιχειρήσεων και την άσκηση των μετοχικών δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου επ’ αυτών με βάση τη στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τέλος, τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ διορίζονται με συναπόφαση στην οποία μετέχει το Ελληνικό Δημόσιο. Επομένως, σύμφωνα με τη γνώμη μειοψηφίας, και μετά την μεταβίβαση από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ποσοστού 50,003% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ, η διαχείριση της ΕΥΔΑΠ αποσκοπεί στην προσήκουσα παροχή των σχετικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, χωρίς να υποτάσσεται στην εξυπηρέτηση των γενικών σκοπών της ΕΕΣΥΠ.

ΣτΕ Ολ 191/2022

Κατά το Σύνταγμα [άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3], η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και, συνεπώς, δύναται να ανατίθεται σε δημόσια επιχείρηση υπό μορφή ανώνυμης εταιρείας, όπως η ΕΥΑΘ ΑΕ. Υπό τις παρούσες, όμως, συνθήκες, ήτοι υπό συνθήκες παροχής των υπηρεσιών αυτών μονοπωλιακώς, από δίκτυα που είναι μοναδικά στην περιοχή και την ευθύνη των οποίων έχει η ΕΥΑΘ ΑΕ, ως ο παρέχων τις υπηρεσίες αυτές δυνάμει σύμβασης παραχώρησης φορέας, είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΑΘ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου. Καθόσον, μόνον εάν το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί κατ’ ουσίαν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας αυτής επιχείρησης, η οποία παρέχει, υπό τις ανωτέρω συνθήκες, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζονται τόσο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου επί της ΕΥΑΘ ΑΕ, όσο και η εκλογή της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης από το κατέχον την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Δημόσιο.

Δια της κατοχής από το Δημόσιο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρησης ΕΥΑΘ ΑΕ, τεκμαίρεται, κατ’ αρχήν, ότι διασφαλίζεται η διαχείρισή της σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα ως προς την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας (πρβλ. ΣτΕ 1906/2014 Ολομ). Όπως συνάγεται περαιτέρω από τις ίδιες συνταγματικές διατάξεις, ανεξαρτήτως εάν η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ δύναται να είναι και έμμεση, δια της παρεμβολής άλλου νομικού προσώπου, πάντως το Δημόσιο, με την κατοχή του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ ΑΕ και την διαχείριση της δημόσιας αυτής επιχείρησης, δεν επιτρέπεται να επιδιώκει, προεχόντως ή παραλλήλως, οικονομικούς ή άλλους σκοπούς, έστω και υπαγορευόμενους από το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, όταν οι σκοποί αυτοί ανταγωνίζονται ή θέτουν σε κίνδυνο την αξιούμενη αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, ως άνω υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Μειοψήφησε ένα μέλος του Δικαστηρίου [για την γνώμη της μειοψηφίας βλ. την απόφαση για την ΕΥΔΑΠ ΑΕ].

Η μεταβίβαση δυνάμει του ν. 4389/2016 από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ ποσοστού μεγαλύτερου του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ ΑΕ αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, καθόσον το Δημόσιο, καίτοι είναι ο μοναδικός μέτοχος της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, της μετόχου εφεξής της ΕΥΑΘ ΑΕ, δεν ασκεί έλεγχο επί του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ και δεν πληρούται, ως εκ τούτου, η συνταγματική προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΑΘ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου· επιπροσθέτως δε, η ΕΕΣΥΠ ΑΕ, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου παρεμβαλλόμενο μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΑΘ ΑΕ, επιδιώκει, προεχόντως, σκοπούς ταμειακούς και ταμιευτικούς, με τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας προσιδιάζοντα στην εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών [βλ. και την απόφαση για την ΕΥΔΑΠ ΑΕ].

Μειοψήφησαν δύο μέλη του Δικαστηρίου [για την γνώμη της μειοψηφίας βλ. την απόφαση για την ΕΥΔΑΠ ΑΕ].

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο"

Τουρκική αλητεία στη Σαμοθράκη! Γιατί δεν συνελήφθη ο Τούρκος «ψαράς»;

Mε τίτλο «Οι Τούρκοι ψαράδες δεν υπέκυψαν στις απειλές ! Οι Έλληνες έφυγαν όπως ήρθαν !!» η ιστοσελίδα της HURRIYET αναφέρεται σε περιστατικό δήθεν παρενόχλησης τουρκικού αλιευτικού από σκάφος του Λιμενικού Σώματος στα «διεθνή χωρικά ύδατα» μεταξύ Σαμοθράκης και Ίμβρου. 

Το άρθρο περιλαμβάνει οπτικό υλικό και συνέντευξη του Τούρκου ψαρά İlker Özdemir o οποίος δηλώνει μεταξύ άλλων ότι : “ψαρεύαμε στα διεθνή χωρικά ύδατα μεταξύ Ίμβρου-Σαμοθράκης όταν μας παρενόχλησε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Εμείς τους είπαμε ότι βρισκόμαστε σε διεθνή ύδατα, ελάτε εάν μπορείτε, αλλά όταν θα έρθει η τουρκική ακτοφυλακή θα φύγετε σαν κυνηγημένοι. Έτσι κάνετε». 

 

 Ο συντάκτης του άρθρου συμπληρώνει ότι η «ηρωική στάση» του Τούρκου ψαρά προκάλεσε τον θαυμασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στα οποία δημοσιεύονται και τέτοιες εικόνες.

Από μια σύντομη έρευνα προκύπτει ότι ο İlker Özdemir διατηρεί κανάλι στο You Tube όπου και ανάρτησε την 2 Φεβρουαρίου το σχετικό βίντεο διάρκειας 13 λεπτών. Από το βίντεο προκύπτει ο προσχεδιασμός της όλης ενέργειας αφού από την αρχή του βίντεο δείχνει ότι πλέει πλησίον της ΖΟΥΡΑΦΑΣ και στη συνέχεια και πριν ακόμα καταπλεύσει στην περιοχή το σκάφος του ΛΣ αρχίζει να βγάζει «λόγο» λέγοντας: «Είμαστε ήδη εδώ 15 λεπτά χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι Έλληνες πάντα έρχονται αλλά εάν τους αντισταθείς δεν μπορούν κάνουν τίποτα και φεύγουν. Κάνουν παιχνίδια στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει αυτό εδώ. Εμείς πήραμε τα εδάφη μας με πόλεμο, όχι σαν αυτούς, που έπαιξαν παιχνίδια με τους Βρετανούς και τους Γάλλους, εμείς χύσαμε αίμα».

Στη συνέχεια του βίντεο έχουμε τον κατάπλου του σκάφους του ΛΣ την προτροπή των ανδρών του ΛΣ προς τον Τούρκο ψαρά να απομακρυνθεί και την αντίδραση του Τούρκου που λέει «Εδώ είναι διεθνή ύδατα. Δεν μπορείτε να μας παρενοχλείτε». Ο Τούρκος για να υποστηρίξει τη θέση του στο βίντεο αποθανατίζει την οθόνη του GPS με τις συντεταγμένες της θέσης του. Μετά από λίγα λεπτά το σκάφος του ΛΣ αποχωρεί από την περιοχή και ο Τούρκος ψαράς δηλώνει On camera: “Φεύγουν διότι γνωρίζουν ότι εδώ είναι διεθνή ύδατα και δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα».

Το τελευταίο τμήμα του βίντεο περιλαμβάνει τον μονόλογο του Τούρκου, προφανώς στην πολυθρόνα του σπιτιού του, ο οποίος κάνει και μαθήματα Δικαίου της Θάλασσας. Αναφερόμενος στη ΖΟΥΡΑΦΑ λέει: « Έβαλαν 1 φάρο στο βράχο και λένε είναι δικός μας. Μας παρενοχλούν και μας κυνηγούν συνέχεια. Εάν κερδίσουν αυτόν τον βράχο, θα κερδίσουν 6 ναυτικά μίλια ακόμα».

Είναι τα πράγματα όμως έτσι ή έχουμε να κάνουμε με την γνωστή μονταζιέρα των Τούρκων ;

 Στον χάρτη που ακολουθεί έχουν τοποθετηθεί τα 3 στίγματα από το βίντεο του Τούρκου τα οποία μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν βρίσκεται στα διεθνή χωρικά ύδατα, αλλά ψαρεύει σε απόσταση 1,5-2,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Σαμοθράκης και 0,59 ναυτικά μίλια από την Ζουράφα.

Ερωτηματικά προκαλεί η στάση του ΛΣ που ενώ ο Τούρκος ψαρεύει εντός χωρικών υδάτων, αρνείται να συνεργαστεί και τους προκαλεί, δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια, παρά μόνο στην καταγραφή του περιστατικού και αποχωρούν.

Ποια θα ήταν η στάση της τουρκικής ακτοφυλακής σε αντίστοιχη περίπτωση ;

Όσον αφορά την συγκεκριμένη ενέργεια είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη ενέργεια με τη σύμφωνη γνώμη και σε γνώση των τουρκικών αρχών με σκοπό την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

Καταγράφεται με απόλυτο τρόπο on camera η εργαλειοποίηση των τουρκικών αλιευτικών με σκοπό την κατοχύρωση δικαιωμάτων ακόμα και σε περιοχές που αδιαμφισβήτητα βρίσκονται εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

Όπως συνηθίσαμε τις εικόνες των σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής να περιπολούν στα Ίμια (ακόμα και ανάμεσα τους), θα συνηθίσουμε και αυτό ;

Τι άλλο πρέπει να γίνει ;  

Η ανάρτηση της Hurriyet: https://www.hurriyet.com.tr/galeri-turk-balikcilar-tehditlere-boyun-egmedi-41996236

To βίντεο του Τούρκου : https://www.youtube.com/watch?v=xN6mNlgFCEA&t=679s

militaire

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκική αλητεία στη Σαμοθράκη! Γιατί δεν συνελήφθη ο Τούρκος «ψαράς»;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news